ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Daniel Gheba, deputat USR: Atrag atenția colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul și drepturile proprietarilor de teren!

29 September 2022 at 08:51

Deputatul USR Daniel Gheba atrage atenția colegilor de la PSD că nu trebuie neglijat interesul și drepturile proprietarilor de teren! Deputatul USR sustine ca, printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani.

”Pentru a avea produse alimentare pe piață trebuie să protejăm producătorii agricoli care depășesc nivelul subzistenței. În condițiile în care terenul agricol a fost mult fărâmițat după 1991, acest lucru s-a realizat, de multe ori, prin arendare. Pentru creșterea productivității, este nevoie de predictibilitate și de o perioadă rezonabilă în care producătorul, în acest caz arendașii, să poată lucra același teren.
DAR!
🔵🔵Atrag atenția colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul și drepturile proprietarilor de teren! Printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a prețurilor terenurilor agricole prin scăderea interesului unor noi investitori concurenți care ar fi astfel nevoiți să păstreze contractele vechiului proprietar. Asta în condițiile în care, arendașul este deja într-o poziție privilegiată de preempțiune. Astfel cei din urmă ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarilor în schimbul terenului, prejudiciindu-i. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu distrugerea satului și a comunității rurale.

✋✋Mă voi opune categoric extinderii perioadei și a modificării formei adoptate de Senat în favoarea arendașilor. În același timp, pentru perioada de 7 ani, în condițiile în care puterea de negociere a micilor proprietari va fi și mai diminuată, rămâne întrebarea la care trebuie să ne gândim cu toții: cum se va stabili un preț rezonabil pentru arendă pe toată perioada contractului, în cazul plăților în bani, în condițiile unei piețe agricole lipsite de predictibilitate?!”, a scris deputatul USR, pe pagina de facebook.

articolul original.

OCPI Dolj, la prima întâlnire din cadrul campaniei de informare a cetățenilor din comuna Cerăt, cu ocazia începerii lucrărilor de cadastru general

29 September 2022 at 08:25

Reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj participă astăzi, 29 septembrie 2022, la prima întâlnire din cadrul campaniei de informare a cetățenilor din comuna Cerăt, cu ocazia începerii lucrărilor de cadastru general. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților din comuna Cerăt se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, și sunt finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Înregistrarea proprietăților din comuna Cerăt în sistemul integrat de cadastru și carte funciară vizează o suprafață de 3.218 de hectare și este gratuită pentru cetățeni. Lucrările sunt finanțate prin Proiectul major – „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, al cărei beneficiar este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Joi, 29 septembrie 2022, directorul O.C.P.I. Dolj, Alin Victor DUMITRESCU, șeful Biroului Înregistrare Sistematică, Ana Maria PITĂROIU, primarul localității Cerăt, Ionuț Octavian BARBU și reprezentanții prestatorului lucrărilor de cadastru general au participat la primul eveniment de informare a cetățenilor din comună cu privire la începerea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.

„În județul nostru autoritățile locale, persoanele autorizate și cetățenii, au înțeles importanța economică a înregistrării gratuite a proprietăților, astfel că OCPI Dolj continuă să aibă rezultate bune la înregistrarea gratuită a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) au fost înregistrate peste 340.168 de imobile, gratuit pentru cetățeni. Ne dorim să performăm în continuare și să ne menținem ritmul ascendent.”, a punctat Alin Victor DUMITRESCU – director O.C.P.I Dolj.

În județul Dolj, dintre cele 31 de comune care beneficiază de finanțare europeană pentru realizarea cadastrului, două sunt finalizate (Brădești și Pielești), 11 sunt în lucru (Bistreţ, Calopăr, Cetate, Dioşti, Giurgiţa, Leu, Maglavit, Moţăţei, Poiana Mare, Rast și Teslui) iar în alte 13 comune măsurătorile vor începe în cel mai scurt timp, după organizarea întâlnirilor din cadrul campaniei de informare. Pentru celelalte cinci comune care au rămas neatribuite (Cârcea, Coțofenii din Față, Ghercești, Negoi și Robănești), ANCPI va iniția o nouă procedură de licitație.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

articolul original.

Olguta Vasilescu: Maxim in luna februarie vom avea toate autobuzele noi care vor veni la Craiova, plus cele 17 tramvaie

29 September 2022 at 07:46

Maxim in luna februarie vom avea toate autobuzele noi in Craiova, plus cele 17 tramvaie, a declarat joi, in sedinta de CL, Olguta Vasilescu.

”Ne dorim foarte mult, ca de anul viitor, cand avem toate autobuzele care vor veni noi si vom avea si tramvaiele, sa putem sa extindem transportul scolar. Deci, avem un plan cu toate lucrurile acestea, dar le facem in momentul in care avem si infrastructura pusa la punct, pentru ca am facut licitatia, s-a terminat de doi ani de zile, acum asteptam sa ne livreze autobuzele. Maxim in luna februarie vom avea toate autobuzele noi care vor veni la Craiova, plus cele 17 tramvaie”, a spus Olguta Vasilescu.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

GAL Fest “Calafat”, in perioada 30 Septembrie – 1-2 Octombrie 2022

28 September 2022 at 12:56
In perioada  30 Septembrie – 1-2 Octombrie 2022 se desfasoara a  II-a editie a GAL Fest “Calafat”,  eveniment ce se derulează prin proiectul de cooperare interteritorială: “Cunoaşterea şi promovarea identităţii şi culturii locale din teritoriul GAL”.
 Vă veţi putea bucura de:
• Un model de bună practică privind cooperarea interteritorială – 5
GAL-uri prezente
• Promovarea identităţii şi culturii locale din cele 5 teritorii (Dj,
Mh, Cs, Hd, Nt)
• Promovarea potenţialului turistic, a patrimoniului în totalitatea lui:
natural, arhitectonic, etnografic, folcloric, cultura, socio-economic, a
tradiţiilor, mesteşugurilor, artizanatului
• Facilitarea accesului la informaţii şi idei noi
• Un mod de a învăţa din experienta altor regiuni
• Schimburi de idei inovative
• Dobândirea de noi competente şi noi mijloace de furnizare a
informaţiei
  – Standuri expoziţionale/vânzare. promovare/comercializare produs
local, lanţul scurt
  – Eveniment cultural comun care pune în valoare tradiţiile şi
patrimoniul folcloric
  – Produse turistice reprezentative pentru teritoriul GAL “Calafat”
  – Gastronomie locală
Eveniment organizat de GAL “Calafat”, în parteneriat cu GAL-urile:
  “Ceahlău”, “Microregiunea Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor”, “Poarta
Almăjului”, “Clisura Dunării”
articolul original.

OCPI Dolj, la prima întâlnire din cadrul campaniei de informare a cetățenilor din comuna Almăj

28 September 2022 at 08:28

Reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj participă astăzi, 28 septembrie 2022, la prima întâlnire din cadrul campaniei de informare a cetățenilor din comuna Almăj, cu ocazia începerii lucrărilor de cadastru general.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților din comuna Almăj se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, și sunt finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Înregistrarea proprietăților din comuna Almăj în sistemul integrat de cadastru și carte funciară vizează o suprafață de 2.639 de hectare și este gratuită pentru cetățeni. Lucrările sunt finanțate prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, al cărei beneficiar este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Miercuri, 28 septembrie 2022, directorul O.C.P.I. Dolj, Alin Victor DUMITRESCU, șeful Biroului Înregistrare Sistematică, Ana Maria PITĂROIU, primarul localității Almăj, Mariana ȚAMBOI și reprezentanții prestatorului lucrărilor de cadastru general au participat la primul eveniment de informare a cetățenilor din comună cu privire la începerea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.

„Almăjul este una dintre cele 31 de comune din județul Dolj care beneficiază de fonduri europene pentru înregistrarea proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară. Având în vedere experiența acumulată, precum și sprijinul colegilor din ANCPI, sunt convins că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Este important să învățăm din experiență și să găsim soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm.”, a punctat Alin Victor DUMITRESCU – director O.C.P.I Dolj.

În județul Dolj, dintre cele 31 de comune care beneficiază de finanțare europeană pentru realizarea cadastrului, două sunt finalizate (Brădești și Pielești), 11 sunt în lucru (Bistreţ, Calopăr, Cetate, Dioşti, Giurgiţa, Leu, Maglavit, Moţăţei, Poiana Mare, Rast și Teslui) iar în alte 13 comune măsurătorile vor începe în cel mai scurt timp, după organizarea întâlnirilor din cadrul campaniei de informare. Pentru celelalte cinci comune care au rămas neatribuite (Cârcea, Coțofenii din Față, Ghercești, Negoi și Robănești), ANCPI va iniția o nouă procedură de licitație.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

.

articolul original.

Nicolae Giugea revine în grupul PNL

28 September 2022 at 06:05

”Deputatul Nicolae Giugea, noul membru al Grupului parlamentar al deputaților PNL. Bine ai revenit, Nicolae Giugea”, au scris liberalii pe pagina de Facebook.

Timp de aproximativ un an de zile, Nicolae Giugea a condus Filiala  Forta Dreptei Dolj, iar o scurta perioada a activat ca deputat neafiliat.

Nu există niciun fel de explicaţie logică pentru modul în care, în câteva luni, grupul lui Florin Cîţu a distrus o coaliţie perfect funcţională, a distrus un Guvern care avea oportunitatea de a face reforme reale pentru a pune România pe direcţia cea bună şi, în cele din urmă, a instalat haosul în ţară. În plină pandemie, aşa-zisa echipă câştigătoare a declanşat un război în partid, apoi unul în coaliţie, apoi unul cu întreaga ţară. (…) Partidul se îndreaptă către un naufragiu evident şi nimeni nu are curaj să spună nimic. Mulţi ştiu, dar tac. Le e mai frică de şeful din partid, decât de electorat”, scria Giugea, pe Facebook, la momentul demisiei.

articolul original.

Cod Roșu și inundații în localități din Timiș, după ploile torențiale. Apele au năvălit în curțile oamenilor

28 September 2022 at 05:07
By: -
image

Ploile cazute marți după-amiaza au lăsat în urmă curți și străzi inundate în localitățile din estul județului Timiș, imfomrează opiniatimisoarei.ro.

În urma averselor, mai multe pârâie s-au umflat, iar apa a pătruns în case și gospodării din Gladna Romana și Hăuzești, sate care țin de comuna Fârdea.

Oamenii au sunat la 112, iar în ajutorul lor au sărit echipaje ale pompierilor, însa și vecinii celor afectați de viituri.

Citește mai mult pe opiniatimisoarei.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

ANUNT PUBLIC PENTRU DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE PENTRU PROIECTUL ”Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, care vizează reconstrucţia ecologică a habitatelor 4070* Tufărişur

27 September 2022 at 07:33

Asociația Camera de Comerț și Industrie România Japonia titular al proiectului, anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, care vizează reconstrucţia ecologică a habitatelor 4070* Tufărişuri cu Pinus Mugo şi Rhodendron Myrtifolium, 9260 Vegetaţie Forestieră cu Castanea Sativa, 91E0* Păduri aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus excelsior şi 3240 Vegetaţie lemnoasă cu Salix Eleagnos de-a lungul râurilor montane propus a fi amplasat în extravilanul comunelor Peştişani, Runcu, Stăneşti, din judeţul Gorj.

1. Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM GORJ din Târgu-Jiu, str. Unirii, nr. 76, în zilele de luni-vineri, între orele 8 – 16, precum şi la următoarea adresă de internet http://.apmgj.anpm.ro

Publicului interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului.

2. Publicul interesat poate depune propuneri în ceea ce priveşte conţinutul raportului privind impactul asupra mediului, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

articolul original.

Administrația Bazinală de Apă Jiu: La nivel bazinal, au fost avizate Hărțile de Hazard și Risc la inudații

26 September 2022 at 12:32

Reuniți în ședință extraordinară, membrii Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre au avizat, astăzi, hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI), acestea urmând să fie integrate în Planurile de Apărare locale și județene.

Prefectul Județului Dolj, Dan Diaconu, a prezidat ședința extraordinară a Comitetului de Bazin ce s-a desfășurat la sediul Administrației Baziale de Apă Jiu, subliniind importanța realizării acestor hărți, în procesul de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși, în cazul unor posibile inundații și pentru diminuarea eventualelor pagube care au putea fi generate de astfel de calamități.

Având în vedere că apărarea împotriva inundațiilor este o activitate de interes național pentru toți cetățenii, ne revine rolul să transmitem mai departe edililor, agenților economici și oricui este interesat că se poate folosi de aceste hărți pentru prevenirea unor dezastre provocate de viitoare inundații, dar și unde le poate găsi. Drept urmare, în perioada imediat următoare, vom reuni primarii într-o serie de ședințe pentru a le prezenta aceste HHRI, a le explica ce sunt, pentru ce sunt și cum le pot folosi pentru comunitatea dumnealor”, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu.

Cum este cunoscut, implicarea tuturor părților interesate reprezintă o componentă esențială a procesului de validare a acestor hărți, întrucât managementul riscului la inundații vizează toți cetățenii României.

În calitate de Stat Membru al UE, România implementează Directiva Inundații prin elaborarea HHRI aferente fiecărei Administrații de Apă. Astăzi, prin semnătura ce o vom da pentru aceste Hărți de Hazard și de Risc la inundații facem un pas spre normalitate, spre protecția oamenilor, spre acele măsuri mult așteptate, adecvate pentru a reduce major riscul la inundații. Protecția împotriva inundațiilor este în interesul tuturor, iar elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații nu este numai în responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor si a Apelor Române, ci si a tuturor celor afectați. Aceste hărți aparțin României și instituțiilor sale, instituții care pot oferi informații și expertiză și care au interes și un rol de jucat în acest proces”, director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.

Reprezentanții instituțiilor în Comitetul de Bazin au aprobate Hărțile de Hazard și Risc la Inundații pentru zonele din bazinul administrat de A.B.A Jiu. Grupul de lucru a prezentat întregul proces de realizare a acestor hărți, subliniindu-se importanța implicării fiecăruia și faptul că aceste HHRI sunt pentru toți cetățenii, cu precădere pentru UAT-uri.

Zonele cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații (APSFR) identificate la nivelul A.B.A Jiu au fost stabilite în funcție de evenimente istorice. Astfel, avem un număr de 29 APSFR la nivelul spațiului hidrografic Jiu, din care 28 sursă fluvială și unul din sursă pluvială. În cadrul elaborării hărților au fost delimitate zonele inundabile, iar unele dintre aceste zone pot fi de interes pentru diferite instituții ale Statului (de exemplu, inundabilitatea poate afecta bunuri, terenuri, infrastructura, alte puncte de interes etc.). Hărțile sunt un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații.

articolul original.

Primăria Municipiului Craiova continuă  ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public

26 September 2022 at 07:27

Primăria Municipiului Craiova anunţă că va continua acțiunile de ridicare a autoturismelor abandonate pe domeniul public, aflate într-o stare avansată de degradare.

Campania de ridicare a mașinilor care prezintă elemente ce pot duce la concluzia că ar putea fi abandonate sau fără stăpân se desfășoară în baza Legii nr. 421/2002, modificată de Legea 97/2020 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Astfel, în perioada următoare de pe raza Municipiului Craiova vor fi ridicate următoarele autoturisme:

1. Autoturism marca Dacia, de culoare galbenă, cu număr de înmatriculare DJ.07.UMW, situat pe str. Nectarului, nr. 40;
2. Autoturism marca Volkswagen, de culoare gri, cu număr de înmatriculare DJ.13.MSJ, situat pe Bld. Oltenia, bl. 66. D;
3. Autoturism marca Daewoo Matiz, de culoare albastră, cu număr de înmatriculare DJ.21.RRR, situat pe Bld. Oltenia, bl. 66. D;

4. Autoturism marca Daewoo Cielo, de culoare gri, cu număr de înmatriculare DJ.07.GXI, situat pe str. Castanilor bl. 1. B;
5. Autoturism marca Opel, de culoare albă, cu număr de înmatriculare DJ.15.DVD, situat pe str. Castanilor, bl. 1. B;

6. Autoturism marca Daewoo Cielo, de culoare roșie, cu număr de înmatriculare DJ.07.UEE, situat pe str. George Enescu, nr.18, bl. H. 15.

articolul original.

A fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

23 September 2022 at 16:41
image

Marian Uscatu a transmis că a fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, iar această investiție va ajuta populația din toată Moldova și chiar și din Republica Moldova.

„Săptămâna aceasta a fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Proiect de suflet al prof. Grigore Tinică, „Institutul Inimii” este o investiție extraordinară, care va ajuta populația din toată Moldova și chiar și din Republica Moldova.

Felicitări primarului Dan Niță și echipei de la Primăria Comunei Miroslava pentru extraordinara mobilizare! Echipa care se ocupă de acest proiect (Consiliul Județean Iași, Primăria Comunei Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași) trebuie să continue diligențele pentru a face rost de finanțarea necesară. În paralel, Consiliul Județean va demara licitația pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție lucrări”, a transmis Marian Uscatu.

De asemenea, președintele PMP Iași, Petru Movilă, a fost unul dintre inițiatorii și susținătorii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

„Prin votul acordat în ședințele Consiliului Județean, am contribuit la urgentarea acestui proiect de importanță majoră. De altfel, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii medicale a fost mereu o prioritate pentru partidul nostru, președintele PMP Iași, Petru Movilă, fiind unul dintre inițiatorii și susținătorii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. Vom continua să luptăm pentru îmbunătățirea condițiilor spitalicești și, implicit, pentru sănătatea ieșenilor” a mai transmis Marian Uscatu.

articolul original.

Spitalul Regional Brașov-drumurile din interior au fost aprobate ! Mai rămâne ca guvernul să aprobe această investiție !

23 September 2022 at 13:47
By: M.Ex.

Unul dintre proiectele discutate și avizate de Comisia de Circulație din această săptămână este cel referitor la construirea spitalului regional. Membrii comisiei au avizat propunerea proiectantului privind circulația în interiorul viitorului spital, etapă premergătoare obținerii autorizației de construire. Acest proiect face parte din viitorul ,,oraș medical” (,,medical city”), alături de proiectul spitalului de pneumoftiziologie și boli infecțioase, care se va construi în Bartolomeu Nord, în apropiere de CATTIA.
La sfârșitul anului trecut, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate pentru spitalul regional, care va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi – din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Pentru realizarea acestui proiect soluția optimă este de realizare a lui prin intermediul unui parteneriat – public privat. Pentru a putea trece la etapa următoare, cea de lansare a licitației pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital. Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.

articolul original.

Dolj: Lidl a reușit să obțină de la Ministerul Apărării Naționale mutarea unui radar NATO, pentru a construi un depozit

23 September 2022 at 11:49

Lidl a reușit să obțină de la Ministerul Apărării Naționale mutarea unui radar NATO din județul Dolj, care face parte din sistemul de amplasare antirachetă de la Deveselu, pentru a construi un depozit, însă un judecător a respins înțelegerea dintre companie și MApN, potrivit unei anchete a ziarului Libertatea.

Inițial, MApN a solicitat, în primăvara acestui an, în instanță, suspendarea autorizației de construcție și sistarea lucrărilor la depozitul Lidl din comuna Cârcea, județul Dolj, pentru că afectează activitatea radarului amplasat în aceeași localitate.

În vară însă, Lidl și MApN au ajuns la o înțelegere care presupunea „relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor, cu un operator economic specializat și agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenția NATO.”

La termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl și a decis continuarea procesului în care Armata Română a cerut anularea autorizației de construire.

Ulterior, la solicitarea Libertatea, MApN a precizat că există două soluții, respectiv demolarea lucrărilor făcute pentru depozitul Lidl, după ce se va pronunța instanța în acest sens, fie realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a antenei radar, pe cheltuiala Lidl. Ministerul transmite că a doua soluție „ar îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului”.

Cum a obținut Lidl terenul din aria de acțiune a radarului

Lidl a început construcția depozitului pe un teren de 230.000 mp din comuna Cârcea, după ce a cumpărat terenul chiar de la primarul localității, Valerică Pupăză (PSD).

În urmă cu trei ani, Lidl începe să negocieze cu primarul PSD. Politicianul se apucă imediat, împreună cu familia, să cumpere de la localnici teren cât să adune suprafața cerută de concernul german. În iunie 2020, Lidl pornește semnarea unei serii de documente cu Valerică Pupăză, cu copiii acestuia și cu firma Vamagro, deținută de soția lui.

Opt milioane de euro a plătit Lidl pentru întreaga suprafață de teren achiziționată, conform publicației craiovene Indiscret. Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului.

Cum a obținut Lidl terenul din aria de acțiune a radarului

Lidl a început construcția depozitului pe un teren de 230.000 mp din comuna Cârcea, după ce a cumpărat terenul chiar de la primarul localității, Valerică Pupăză (PSD).

În urmă cu trei ani, Lidl începe să negocieze cu primarul PSD. Politicianul se apucă imediat, împreună cu familia, să cumpere de la localnici teren cât să adune suprafața cerută de concernul german. În iunie 2020, Lidl pornește semnarea unei serii de documente cu Valerică Pupăză, cu copiii acestuia și cu firma Vamagro, deținută de soția lui.

Opt milioane de euro a plătit Lidl pentru întreaga suprafață de teren achiziționată, conform publicației craiovene Indiscret. Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului.

Cum a obținut Lidl terenul din aria de acțiune a radarului

Lidl a început construcția depozitului pe un teren de 230.000 mp din comuna Cârcea, după ce a cumpărat terenul chiar de la primarul localității, Valerică Pupăză (PSD).

În urmă cu trei ani, Lidl începe să negocieze cu primarul PSD. Politicianul se apucă imediat, împreună cu familia, să cumpere de la localnici teren cât să adune suprafața cerută de concernul german. În iunie 2020, Lidl pornește semnarea unei serii de documente cu Valerică Pupăză, cu copiii acestuia și cu firma Vamagro, deținută de soția lui.

Opt milioane de euro a plătit Lidl pentru întreaga suprafață de teren achiziționată, conform publicației craiovene Indiscret. Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului. Citește integral pe libertatea.ro.

articolul original.

Craiova: Două creșe noi vor fi construite în Craiova, în cartierele Romanești și Veterani

23 September 2022 at 11:42

”Două creșe noi vor fi construite în Craiova, în cartierele Romanești și Veterani, termenul de finalizare este de 37 de luni din momentul semnării contractului de finanțare.

Astăzi, viceprimarul Răzvan Diaconu a semnat, la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, contractul de finanțare pentru cele două construcții, banii provenind în proporție de 100% din fonduri europene.

Creșele se vor regăsi pe străzile Potelu, respectiv Artileriei, iar construirea lor vine în sprijinul comunităților din aceste zone relativ noi ale orașului, care s-au dezvoltat în ultimii ani. Fiecare dintre cele două instituții va putea oferi servicii complete pentru câte 110 copii, dar și spații verzi și locuri de joacă. De asemenea, proiectele creșelor prevăd construcții moderne, cu regimul de înălțime parter, cu nuclee separate în funcție de necesități, dar și cu panouri solare și fotovoltaice.

Termenul de finalizare este de 37 de luni din momentul semnării contractului de finanțare”, a scris primarul Craiovei, pe pagina de Facebook.

articolul original.

Povești în week-end la Colibri: „Frumoasa din pădurea adormită“ și „Sarea în bucate“

22 September 2022 at 16:06

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova ne așteaptă în acest week-end la spectacolele „Frumoasa din pădurea adormită“ și „Sarea în bucate“.

Sambătă, 24 septembrie 2022, ora 18:00 o aduce pe scenă pe „Frumoasa din pădurea adormită“, în spectacolul comedie muzicală pentru copii, scenariul și regia Cristian Pepino, scenografia Vlad Tănase, muzica Dan Bălan, cu actorii: Alla Cebotari, Geo Dinescu (din 2022) / Rodica Prisăcaru (2015 – 2020), Ionica Dobrescu, Alis Ianoş, Adriana Ioncu, Oana Stancu, Marin Fagu (din 2022) / Mugur Prisăcaru (2015 – 2020), Cosmin Dolea, Daniel Mirea, Emanuel Popescu.

„Este o nouă versiune a poveștii, o versiune veselă, cu actori și păpuși și o muzică încântătoare“. Cristian Pepino, regizor

Duminică, 25 septembrie 2022, la ora 11:00 este programat spectacolul „Sarea în bucate“, adaptare după Petre Ispirescu, scenariul şi regia Valentin Dobrescu, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Alin Macovei-Moraru. În distribuție regăsim actorii: Ionica Dobrescu, Oana Stancu, Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Cosmin Dolea, Marin Fagu, Daniel Mirea, voci: Mugur Prisăcaru, Ilie Turcu.     Spectacolul pune în lumină valori ca sinceritatea, modestia, toleranța și frumusețea omului care și le asumă.

Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00, iar duminica, între 10:00 – 13:00. Preț bilet: 13 lei / pers.

Mai multe informații se pot obține la tel.: 0251.412.473, pe www.teatrulcolibri.ro, www.facebook.com/TeatrulColibri.

Vă așteptăm cu drag la teatru!

articolul original.

Primaria Craiova: Se prelungește perioada privind distribuireat ichetelor de masă – postvaccinare anti – COVID -19

22 September 2022 at 13:19
vaccinare

Primăria Municipiului Craiova anunță că perioada de eliberare a tichetelor de masă, pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare care nu au beneficiat de aceste tichete de masă până la data închiderii centrelor de vaccinare, se prelungește până la data de 14 octombrie 2022.

Astfel, tichetele de masă în valoare totală de 100 de lei se pot ridica de la casieria Sălii Polivalente din Craiova, situată pe strada Ilie Balaci nr. 6, de luni până vineri, între orele 09.00 – 14.00.

IMPORTANT

Tichetele se vor elibera doar pe baza adeverinței de vaccinare și a actului de identitate.

Persoanele eligibile care vor primi tichete de masă după vaccinarea anti COVID-19 sunt toate persoanele vaccinate cu schema completă în centrele de vaccinare din municipiul Craiova începând din data de 04.09.2021 astfel:

– doza I de vaccin Johnson&Johnson (Janssen);

– 2 doze de vaccin Pfizer (Comirnaty);

– 2 doze de vaccin Moderna (Spikevax);

– 2 doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria).

Nu beneficiază de tichete de masă:

  • persoanele care au încheiat schema de vaccinare completă înainte de 4.09.2021;
  • persoanele vaccinate cu booster (doza a III-a de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau doza a II-a de vaccin Johnson&Johnson) în intervalul menționat;
  • persoanele care au ridicat deja tichetele din centrul de vaccinare.
articolul original.

Mehedinti: Retinuti pentru trafic de droguri

22 September 2022 at 12:40

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au efectuat 10 percheziţii domiciliare într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2022, cinci inculpaţi au comercializat droguri de risc şi de mare risc, precum şi produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, consumatorilor de pe raza judeţului Mehedinţi.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării cantităţile de aproximativ 70 de grame de cocaină şi aproximativ 20 de grame de substanţă vegetală, de culoare verde, pe care s-a pus în evidenţă ADB-BUTINACA, precum şi sumele de 17.325 de euro, 5.900 de lei şi 510 lire sterline.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 4 inculpaţi şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de un al cincilea inculpat.

În cursul zile de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă a 4 inculpaţi.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.

articolul original.

Dolj: Marius Cosmin Dumitru se întoarce la primăria Șimnicu de Sus

22 September 2022 at 12:20

Marius Cosmin Dumitru se întoarce la primăria Șimnicu de Sus după ce Curtea de Apel Craiova a admis cererea de revizuire a acestuia și a dispus de anularea raportului de evaluare nr.9014/G/II/16.03.2018 întocmit de A.N.I.

”Admite cererea de revizuire formulată de revizuent împotriva sentinţei civile nr. 92/25.02.2019 pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. 1026/54/2018. Schimbă în tot hotărârea nr. 92/25.02.2019 pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr.1006/54/2018 aşa cum a fost modificată prin decizia nr. 1467/11.03.2022 a ICCJ pronunţată în acelaşi dosar. Admite acţiunea. Dispune anularea raportului de evaluare nr.9014/G/II/16.03.2018 întocmit de A.N.I. Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Craiova. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre 20.09.2022”, se arată în decizia Curții.

Marius Cosmin Dumitru, primarul comunei Șimnicu de Sus, și-a pierdut mandatul după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul Agenției Naționale de Integritate (ANI) împotriva Sentinţei nr. 92 din 25 februarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Craiova– Secţia contencios administrativ şi fiscal.

articolul original.

Craiova: eStrada Food Festival, în Piața Mihai Viteazul – in perioada 22 – 25 septembrie

22 September 2022 at 10:06

Gurmandul din tine trebuie sa stie! Daca ajungi in Centrul Craiovei, in Piata Mihai Viteazu, in perioada 22 – 25 septembrie, vei gasi ultimul eveniment de street food al anului.

Food truckxuri din Craiova si din toata tara vor pregati multe bunatati pentru toate gusturile. Burgeri si savuroase steakuri, preparate din bucataria mexicana si sud americana, taquito, chimichanga, specialiti grecesti, pulled pork burger si multe alte bunatati.

Iar deserturile va vor incanta simturile clatite, cannoli, waffe si multe altele
22 – 25 septembrie eStrada Food Festival in Piata Mihai Viteazu Craiova.
Eveniment organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Craiova.

articolul original.
❌