ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Adevărata cauză a morții reginei Elisabeta a II-a, dezvăluită într-o biografie. Boala dureroasă cu care s-ar fi luptat suverana în ultimii ani de viață

26 November 2022 at 12:17
image

Cauza morții reginei Elisabeta a II-a a fost dezvăluită, neoficial, la mai bine de două luni de la decesul suveranei. Potrivit unei biografii, regina ar fi suferit de o formă agresivă și dureroasă de cancer în ultimii ani ai vieții sale, scrie economictimes.indiatimes.com.

În cartea lui Gyles Brandreth, un apropiat al prințului Philip, se precizează că regina suferea de un cancer al măduvei osoase, care i-ar fi provocat dureri intense. Brandreth a scris în biografie, care va fi publicată în serii în publicația Daily Mail, că regina avea o formă de mielom, un cancer de măduvă osoasă, ceea ce ar explica oboseala și pierderea în greutate, precum și problemele de mobilitate, care au provocat îngrijorări în timpul ultimului an de viață.

Când a murit Regina Elisabeta a II-a ?

Certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a precizează un deces produs din cauze naturale specifice vârstei înaintate. Monarhul în vârstă de 96 de ani a murit la Castelul Balmoral,  joi, 8 septembrie, la ora 15.10 – înainte ca unii dintre copiii și nepoții săi să poată ajunge la patul ei și cu mai mult de trei ore înainte ca publicul să fie informat, scrie DailyMail.

Regina a fost înmormântată pe 19 septembrie, după 70 de ani de serviciu, după ce familia, prietenii și națiunea și-au luat rămas bun de la regretatul monarh.

articolul original.

Netflix, nevoit să precizeze că „The Crown” e o „dramatizare fictivă”, după ce ultimul sezon a fost acuzat de „senzaționalism grosolan”

22 October 2022 at 13:02
By: -
image

Platforma de streaming Netflix s-a văzut nevoită să-și informeze utilizatorii că serialul „The Crown”’ este „o dramatizare fictivă”, adăugând o frază clarificatoare în acest sens în trailerul de pe YouTube al sezonului 5 din această producţie TV, care va avea premiera pe 9 noiembrie, informează Variety. Decizia a fost luată în urma scandalului generat de acest nou sezon.

Actriţa Judi Dench s-a alăturat personalităţilor care au criticat în ultimele zile platforma de streaming Netflix pentru felul în care a realizat cel de-al cincilea sezon al serialului „The Crown”. Dench i-a acuzat pe producătorii „The Crown” că au estompat „graniţele dintre acurateţea istorică şi senzaţionalismul grosolan”, informează The Hollywood Reporter, preluat de Agerpres.

Într-o descriere a noului trailer, publicată pe contul oficial al Netflix, sunt precizate următoarele aspecte: „Inspirată de evenimente reale, această dramatizare fictivă prezintă povestea reginei Elisabeta a II-a şi evenimentele politice şi personale care i-au modelat domnia”.

Un purtător de cuvânt al companiei Netflix a declarat pentru Variety: „Serialul ‘The Crown’ a fost întotdeauna prezentat drept o dramă bazată pe evenimente reale. Sezonul 5 este o dramatizare fictivă, care îşi imaginează ceea ce s-ar fi putut întâmpla în spatele uşilor închise în timpul unui deceniu important pentru Familia Regală – un deceniu care a fost deja examinat şi bine documentat de jurnalişti, biografi şi istorici”.

Citește mai mult pe Agerpres.ro.

Trailerul Sezonului 5 al serialului „The Crown” îl puteți viziona mai jos:

articolul original.

A fost făcut public certificatul de deces al reginei Elisabeta a II-a

29 September 2022 at 16:30

Certificatul de deces al reginei Elisabeta a II-a a fost făcut public, iar documentul oficial indică faptul că a murit de bătrânețe.

Regina a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Palatul Buckingham a spus că regina a avut probleme de mobilitate în lunile care au dus la moartea ei, dar până acum nu se știa care a fost cauza ei oficială a morții, notează Daily Star.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată săptămâna trecută

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată, săptămâna trecută, alături de soţul ei, Prinţul Philip, la Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor.

În urmă cu câteva zile, Palatul Buckingham a făcut publică prima fotografie cu noua piatră funerară de la locul unde a fost înmormântată regina Elizabeth a II-a.

articolul original.

Cauza morții Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

29 September 2022 at 15:00

Cauza morții Reginei Elisabeta a II -a

Cauza morții Reginei Elisabeta a II-a a fost dezvăluită. Monarhul a murit din cauza vârstei înaintate, potrivit unui document publicat de National Records of Scotland. Ora decesului reginei se regăsește, de asemenea, pe noul document publicat. Aceasta a încetat din viață la ora 15:10 pe 8 septembrie, scrie The Telegraph.

Documentul înregistrat în Registrele Naționale ale Scoției a fost publicat joi, 29 septembrie. Decesul Reginei a fost înregistrat în Aberdeenshire pe data de 16 septembrie și este acum un subiect de interes public.

Certificatul confirmă faptul că unele dintre rudele apropiate ale reginei se aflau încă în avion, în drum spre Balmoral, când aceasta a murit. Prințul William, prințul Andrew, prințul Edward și contesa de Wessex au decolat de la RAF Northolt la ora 14.39 și au aterizat la Aberdeen la ora 15.50. La ora 16, Prințul William și-a dus familia cu mașina la Castelul Balmoral și a ajuns la reședință o oră mai târziu.

Regele Charles și prințesa Anne se aflau la reședința scoțiană când Regina a murit. Prințul Harry a plecat spre Scoția după-amiaza și a aflat despre moartea Reginei atunci când avionul său a aterizat în Aberdeen. Prim-ministrul Liz Truss a fost anunțată de deces la ora 16.30.

Regina Elisabeta a murit la 96 de ani

Palatul Buckingham a anunțat într-un comunicat oficial decesul Reginei Elisabeta, la vârsta de 96 de ani. „Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază”, se arată în comunicat, referindu-se la domeniul monarhului din Scoția, unde în mod tradițional își petrecea vacanțele de vară.

Royal Family at Balmoral

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta timp de 73 de ani, care a murit la vârsta de 99 de ani în aprilie 2021, a murit și el de bătrânețe, potrivit certificatului său de deces.

După decesul reginei, Regatul Unit – unde a domnit timp de 70 de ani – a fost în doliu. Pierderea a fost extrem de profundă pentru familia sa numeroasă, inclusiv pentru cei patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți.

Într-o declarație publicată la scurt timp după aflarea veștii morții sale, fiul ei cel mare, regele Charles al III-lea, a deplâns pierderea mamei sale. Primul fiu al lui Charles, prințul William, în vârstă de 40 de ani, este acum următorul în linia de succesiune la tron, urmat de primul său fiu, prințul George, în vârstă de 9 ani.

Începe lupta pentru „cel mai mare diamant din lume”. Cine vrea să pună mâna pe bijuteria de pe sceptrul reginei Elisabeta

În declarația de la Palatul Buckingham, Regele, în vârstă de 73 de ani, a spus: „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele”.

Sursa Foto: Hepta, Registrele Naționale ale Scoției 

articolul original.

Cum arată mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Prima fotografie cu piatra funerară

25 September 2022 at 19:00

În cursul zilei de sâmbătă, 24 septembrie, Palatul Buckingham a publicat prima fotografie cu noua piatră funerară de la locul unde a fost înmormântată Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Iată cum arată mormântul Majestății Sale!

Cum arată mormântul Reginei Elisabeta. Prima fotografie cu piatra funerară

Pe contul de Twitter The Royal Family a fost postată o fotografie cu mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar și un mesaj despre piatra funerară care se află în Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor.

„O piatră funerară a fost plasată în Capela Memorială Regele George VI, ca urmare a înmormântării Majestăţii Sale Regina Elisabeta. Capela Memorială Regele George VI se află în interiorul Capelei St. George, Windsor”, se arată pe contul de Twitter The Royal Family.

Pe piatra din marmură neagră belgiană sunt trecute următoarele: Regina Elisabeta a II-a (1926-2022), prinţul consort Philip (1921-2021), dar şi părinţii Reginei Elisabeta a II-a, Regele George VI (1895-1952) şi Regina mamă Elisabeta (1900-2002).

Când se poate vizita capela unde se află mormântul Majestății Sale

Noua piatră funerară de la mormântul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii o înlocuieşte pe cea care le era dedicată Regelui George VI şi Reginei mamă. Potrivit BBC, Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor va fi deschisă publicului începând de joi, cu excepţia zilelor de duminică. La capelă pot merge persoanele care au cumpărat bilete pentru a vizita Castelul Windsor. Un bilet costă 28.50 lire sterline în zilele de sâmbătă şi 26.50 lire sterline în celelalate zile ale săptămânii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost înmormântată luni, alături de soţul ei, Prinţul Philip, la Capela Memorială Regele George VI de la Castelul Windsor.

articolul original.

Cum a aflat, de fapt, Prințul Harry de moartea reginei Elisabeta a II-a. „Familiile mari trec întotdeauna prin drame”

23 September 2022 at 08:24

Cum a aflat, de fapt, Prințul Harry de moartea bunicii sale, Regina

Tensiunea și agonia se puteau vedea pe fața lui Harry în timp ce era condus la Balmoral, reședința scoțiană a reginei, la câteva ore după ce aceasta se stinsese deja din viață, pe 8 septembrie.

O sursă din interiorul Palatului Buckingham, foarte bine plasată, a declarat pentru Page Six că Harry a fost chemat în Scoția de tatăl său, noul rege Chareles al III-lea, în cursul dimineții. Cu toate acestea, o altă sursă de la palat a confirmat că nimeni din familia regală, sau vreun curtean, nu l-a sunat de fapt pe Harry pentru a-l anunța de moartea monarhului – lăsându-l pe acesta să afle din știri când a aterizat târziu în după-amiaza acelei zile.

În timp ce familia regală o plângea pe regretata regină, Harry și soția sa, Meghan Markle, au petrecut mai mult timp cu rudele decât au făcut-o de când au renunțat la rolurile lor regale în ianuarie 2020. Toate acestea ridică întrebarea: Ce se va întâmpla acum cu aceste relații deteriorate?

Queen Elizabeth II Lying-in-State Westminster Hall

Harry și Markle s-ar fi întors miercuri la casa lor din Montecito, California, pentru a se reîntâlni cu copiii lor, Archie, în vârstă de 3 ani, și Lilibet, în vârstă de 1 an. O persoană din interior a declarat pentru Page Six: „Cred că modul în care Harry și Meghan au apărut în ultimele zile arată că ei sperau doar să facă ceea ce trebuie și să fie bine pentru toată lumea”.

Întrebați dacă Harry și fratele său, prințul William, s-au împăcat cu adevărat, sursele de la palat au confirmat că cei doi au vorbit la mesele și întâlnirile de familie.

Prinții Harry și William au încercat să „îndrepte lucrurile”

Gayle King, o prietenă a soților Sussex, care a fost la Londra pentru a acoperi funeraliile, a declarat săptămâna aceasta pentru „CBS Mornings”: „Au existat eforturi de ambele părți… pentru a îndrepta lucrurile”.

Adăugând că nu a existat o apropiere reală în ciuda acestor „eforturi”, King a adăugat: „Familiile mari trec întotdeauna prin drame, trec întotdeauna prin tulburări. Rămâne de văzut – se vor apropia sau se vor îndepărta? … Nu am nicio informație din interior în această privință, dar vă voi spune următorul lucru: A fost bine să îl văd pe Harry alături de familia sa.”

Având în vedere că așteptata lansare a cărții de memorii a prințului – și vestea că aceasta va fi amânată până în 2023 – încă planează asupra familiei, o altă sursă regală bine plasată a negat un raport recent potrivit căruia Markle ar fi cerut o discuție „unu la unu” cu Charles înainte ca soții Sussex să se întoarcă acasă, numind-o o „minciună sfruntată”.

Când a aflat, de fapt, Prințul Harry de moartea bunicii sale

Decesul Reginei Elisabeta a II-a a fost anunțat la ora 18.30, cu câteva minute înainte ca Harry să aterizeze pe aeroportul din Aberdeen, venind de la Londra – după ce a luat un avion privat pe cont propriu, după ce a fost exclus din cel care îi transporta pe fratele său, pe unchii lor, prinții Andrew și Edward, și pe soția lui Edward, Sophie Wessex. În cele din urmă, doar Charles și sora sa, prințesa Anne, au fost acolo când regina a murit la începutul după-amiezii.

Harry, în vârstă de 38 de ani, a sosit la Balmoral cu puțin înainte de ora 20.00. Aici, s-a întâlnit cu ceilalți, inclusiv cu mama sa vitregă, Camilla, acum regina consoartă – în fața căreia ar fi trebuit să se încline, conform protocolului.

A fost pentru prima dată când Harry a fost într-o cameră cu întreaga familie de la plecarea lui și a lui Markle din viața regală în martie 2020 și mutarea lor în Statele Unite.

Cuplul a ajuns pe prima pagină a ziarelor pe 8 septembrie, imediat ce a apărut vestea că Harry zbura singur spre casa bunicii sale. Inițial, Markle urma să i se alăture soțului ei, dar a ales să nu o facă după ce a aflat că celebra ei cumnată, Kate Middleton, rămăsese acasă cu copiii.

Regele Charles și-a exprimat public dragostea pentru Harry și Meghan

Charles a dat dovadă de o încercare curajoasă de a calma public tensiunile înaintea ceremoniei fastuoase, planificată de zeci de ani, care va conduce la funeraliile de stat ale reginei, luni.

În primul său discurs oficial către lume în calitate de rege, la 9 septembrie, Charles a anunțat că William și soția Kate sunt noii prinț și prințesă de Wales, adăugând: „De asemenea, vreau să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan în timp ce continuă să își construiască viața peste hotare”.

Sâmbătă, 10 septembrie, William i-a trimis un mesaj de ultimă oră lui Harry, invitându-i pe ducele și ducesa de Sussex să li se alăture lui și lui Kate pentru a vizita persoanele îndoliate în apropierea castelului Windsor. A fost pentru prima dată când grupul – cunoscut cândva sub numele de Fab Four – a fost împreună din martie 2020, la slujba de Ziua Commonwealth-ului de la Westminster Abbey.

Sursa foto: Hepta

articolul original.

Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

20 September 2022 at 06:39
image

BBC reamintește câteva repere de dată recentă din îndelungata domnie a Elisabetei a II-a :

"La 9 septembrie 2015, ea a devenit cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, depășind domnia stră-străbunicii sale, Regina Victoria.

În stilul tipic, ea a refuzat să facă tam-tam, spunând că titlul nu era unul la care a aspirat vreodată.

După mai puțin de un an, în aprilie 2016, ea și-a sărbătorit aniversarea a 90 de ani. Și-a continuat îndatoririle publice, adesea singură după pensionarea ducelui de Edinburgh în 2017.

Au existat tensiuni continue  în familie - inclusiv accidentul de mașină al soțului ei, prietenia greșită a Ducelui de York cu omul de afaceri american condamnat Jeffrey Epstein și deziluzia crescândă a Prințului Harry față de viața în familia regală.

A mai fost și moartea prințului Philip în aprilie 2021, în plină pandemie de coronavirus, și jubileul ei de platină, un an mai târziu.

Deși s-ar putea ca monarhia să nu fi fost atât de puternică la sfârșitul domniei, precum a fost la început, ea a rămas hotărâtă și și-a păstrat afecțiunea și respectul în inimile poporului britanic", notează BBC.

O schimbare a bazelor legitimității monarhiei

În timp ce The Daily Telegraph titrează: "Regina a înțeles sufletul poporului britanic":

"Când Majestatea Sa a urcat pe tron, în 1952, Marea Britanie era o societate conservatoare, copleșitor de albă și aparent bazată pe credința anglicană - cel puțin în teorie.

Într-un sondaj realizat în acel an, o treime dintre respondenți se declarau convinși că regina este aleasa lui Dumnezeu.

Monarhia era învăluită în magie, de asemenea îndepărtată de oameni.

Aceasta a fost provocarea pentru noul suveran: să se adapteze la această perioadă în care nu mai era suficient ca o instituție să existe de mult timp pentru a-și justifica legitimitatea.

Opinia publică începuse să devină sceptică și se întreba acum: la ce folosește? Ce ne aduce? Stâlpul monarhiei nu mai era tradiția, devenise consimțământul popular.

Instituția trebuia așadar să se apropie de oameni, să-și arate contribuția la interesul general.

Regina a înțeles bine acest lucru și asta i-a câștigat afecțiunea nesfârșită a supușilor ei pe tot parcursul domniei sale".

Cercul prietenilor Coroanei

Le Figaro vorbește despre prietenii coroanei britanice, așa cum au putut fi observați în timpul funeraliilor:

"Au fost trimise peste o mie de invitații, dar rusul Vladimir Putin nu a primit niciuna, trezindu-se retrogradat alături de paria de genul talibanilor afgani, măcelarului sirian Assad sau junta birmană.

Această mică lume, primită duminică seara de noul rege, Charles al III-lea, și, după înmormântare, de ministrul de Externe, nu a venit acolo pentru a face politică.

Ar fi greșit să confundăm ceremonialul cronometrat, aurul, pompa și cimpoaiele cu Adunarea Generală a ONU care va urma la New York.

Spre deosebire de acest forum cu aspirații egalitare, unde fiecare lider are un drept echivalent de a vorbi, scopul principal al întâlnirii de la Londra este să se arate (nu neapărat în sensul greșit al termenului) că în clubul prietenilor Majestății Sale există cercuri ierarhice: regatele coroanei britanice, cele cincizeci și șase de state ale Commonwealth-ului, fostele posesiuni ale Imperiului, cele șase monarhii ale Europei, plus Împăratul Japoniei, vecinii și aliații...

Și pentru ultima dată, în această zi de luni, Elisabeta a II-a i-a ținut la  respect pe adversarii valorilor democrației, pluralismului și păcii".

Le Point privește către domnia lui Charles al III-lea, pe care o vede deja presărată cu capcane:

"În primul rând, lui Charles al III-lea îi va fi foarte greu să-și imite mama. Într-adevăr, într-un fel atât de rar pentru actorii politici majori, ea a reprezentat istoria, și ce istorie!

Regina i-a făcut pe oameni să viseze, ceea ce cu siguranță va fi mai dificil pentru fiul ei cel mare. Originalitatea carierei sale a fost în continuitatea în plină epocă de rupturi, grație geniului său de a se adapta la circumstanțe, interne sau externe. Concepția ei despre un monarh aflat deasupra luptei politice partizane nu a fost niciodată criticată".

articolul original.

Românii au umor. Klaus Iohannis, certat și ironizat pe pagina sa de Facebook

20 September 2022 at 11:56

Participarea președintelui Klaus Iohannis și a soției sale, Carmen, la funeraliile reginei Elisabeta II a Marii Britanii nu a trecut neobservată de români.

Cu umor, cu ironie, cu furie, uneori cu ură, românii au găsit din nou prilejul de a-i transmite toate observațiile și criticile pe care le au la adresa președintelui Iohannis. Pe pagina oficială de Facebook a președintelui României au început să curgă miile de comentarii după ce a fost postat mesajul referitor la funeraliile reginei Elisabeta II. Nici Carmen Iohannis nu a fost scutită de critica utilizatorilor de Facebook.

„Am participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a și exprim, încă o dată, în numele poporului român, profunda noastră compasiune pentru această grea pierdere. Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și-a servit patria și întregul Commonwealth cu cea mai mare dăruire, fiind o sursă de inspirație nu doar pentru poporul britanic, ci pentru întreaga lume. Suntem alături de poporul britanic și Familia Regală în această perioadă de adâncă durere și aducem un pios omagiu memoriei și vieții Majestății Sale.”, a scris Iohannis pe pagina de Facebook.

În general, comentariile relevă că românii se simt frustrați din cauza comportamentului președintelui, care arată mai multă compasiune celor străini decât cetățenilor din propria țară. De asemenea, președintelui i se reproșează gustul pentru călătorii (considerat de români a fi în detrimentul țării), lipsa de comunicare, lipsa de implicare etc.

Există, de asemenea, comentarii care par a nu avea legătură cu postarea președintelui: un cetățean reclamă lipsa apei calde în Ploiești, altul anunță că vinde purcei. Românii au umor, chiar și atunci când sunt supărați sau dezamăgiți.

Vă prezentăm o parte din mesajele adresate președintelui ca răspuns la mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Răzvan Duță „Să o anuntați pe soție că nu era la poza pentru revista Vogue..ca era cam zâmbitoare!!!!

Adrian Ratan „Dacă ai avea măcar 10% compasiune pentru România cât ai pentru Anglia sau alte țări mare lucru ar fi, dar nu cred !!!!!”

Paul Gabriel Andrei  „Domnule Iohannis, Regina Elisabeta a dat un singur interviu în timpul domniei sale de 70 de ani. Sunteți ok, dumneavoastră niciunul în 8 ani, puteți sta liniștit. Dumnezeu să o odihnească pe regină!”

Zoltan Pavel Băcîrcea „Păcat ca istoria nu va spune la fel si de tine. Aveai posibilitatea sa schimbi in bine tara asta. Ne-ai umplut de plagiatori si analfabeti. Structurile de forta sunt in cardasie, se acopera unii pe altii. Esti doar un presedinte mediocru care ne-a deturnat voturile.”

Sebastian Suciu:  „Frumos că sunteți măcar alături de poporul britanic și Familia Regală. Căci România și românii se bucură de o totală absență și indiferență din partea dumneavoastră. #StatEșuat”

Valeriu Vasile: „Și-a servit patria, bine zis,tu Iohanis, pe cine servești? Că pe noi românii în niciun caz!!!! Îmi provoci o… mare silă!!!”

Zoltan Nagy: „Degeaba ! …mai bine stateai acasa sa gasesti solutii pentru saracimea din Romania…pierzi timpul aiurea Klaus…! De ani de zile pierzi timpul aiurea prin Sibiu si excursii prin lume…”

Nicu Gaina: „Degeaba ai fost acolo ca tot nu pricepi nimic. Vei ramane in istorie un 0.”

Filimon Dumitru: „Ce cautai acolo 🙄🙄treci acasă că și așa nu faci nimic, cheltuieli inutile pentru poporul român!!!!”

Zaharia Florin: „Noroc că nu e sezon de ski, altfel nu puteați participa. V-ați consultat și cu partenerii de guvernare de la PSD să faceți cheta pentru o coroană?”

Mohorea Gabriela: „Bine că sunteți alături de cineva, la noi sunteți doar în vacanță”

Valentin-Florin Petre „Suntem mândri de prestația dumneavoastră…. (Ați făcut ceea ce știți cel mai bine: ați tăcut)”

Marian Utica: „Noroc ca ti-au scris textul ca daca era sa o faci tu, il postai la parastasul de 1 an.”

Nicholas Casiraghi: „Măcar cu o șapcă să te fi întors de acolo, turistule!”

Nae Boss: „Vând purcei”

Maria Constantin: „Sunteți alături de poporul britanic ca de noi nu va pasa. Noi avem președinte doar cu numele”

articolul original.

Începe lupta pentru „cel mai mare diamant din lume”. Cine vrea să pună mâna pe bijuteria de pe sceptrul reginei Elisabeta a II-a

20 September 2022 at 12:00

Cunoscută sub numele de „Marea stea a Africii”, piatra prețioasă are 530 de carate, fiind extrasă în Africa de Sud în 1905. Are o valoare estimată la 400 de milioane de dolari, scriu cei de la yahoo.com.

„Diamantul Cullinan trebuie să fie returnat Africii de Sud cu efect imediat”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo pentru presa locală, adăugând că: „Mineralele din țara noastră și din alte țări continuă să fie folosite în beneficiul Marii Britanii în detrimentul poporului nostru.”

Do you think there is a possibility for South Africa to get #CullinanDiamand back, if so, should that possibility be explored? Thoughts? #QueenElizabethII #LondonBridgeIsDown #CullinanDiamond #Colonialism pic.twitter.com/5hCIzqpgGq

— (@keagenj_) September 13, 2022

Petiție pentru returnarea în Africa de Sud a diamantului din sceptrul Reginei

Până acum, peste 6.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer returnarea pietrei prețioase, scrie CNN. După ce a transmis pe Twitter condoleanțe tuturor membrilor familiei regale, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a primit numeroase replici din partea sud-africanilor, care au cerut returnarea diamantului Great Star.

Can we get the #Cullinandiamond and the #Kohinoor back now?

Sincerely,
South Africa & India#queensfuneral#QueenElizabethII#QueenElizabeth #QueenElizabethIIMemorial pic.twitter.com/eHD90L6Pa1

— Ash (@ashish_za) September 19, 2022

Potrivit Royal Collection Trust, diamantul Cullinan a fost un cadou pentru regele Edward al VII-lea în 1907. Diamantul fusese descoperit cu doi ani înainte într-o mină privată din vechea provincie Transvaal din Africa de Sud. Royal Collection Trust supraveghează colecția regală a familiei regale britanice.

Începe lupta pentru „cel mai mare diamant din lume”. Cine vrea să pună mâna pe bijuteria de pe sceptrul reginei Elisabeta

Un profesor de politică africană de la Universitatea din Africa de Sud, Everisto Benyera, respinge această interpretare. El a declarat pentru CNN că acele tranzacții coloniale au fost ilegitime și imorale.

„Primirea unui diamant furat nu îl disculpă pe cel care îl primește. Great Star este un diamant pătat cu sânge. Compania (minieră) privată, guvernul Transvaal și Imperiul Britanic făceau parte dintr-o rețea mai mare de colonialitate”.

Leigh-Ann Mathys, o purtătoare de cuvânt pentru EFF, un partid politic de opoziție din Africa de Sud, s-a alăturat acestui sentiment. „Nu cerem returnarea acestuia, deoarece acest lucru implică faptul că a existat un acord valabil în termenii căruia familia regală britanică a primit cu împrumut diamantul. Acesta se află în posesia lor pur și simplu ca urmare a tenacității coloniale care i-a sufocat pe nativii din această țară și din alte părți”, a declarat Mathys pentru sursa citată.

Sursa foto: Hepta

articolul original.

Testamentul reginei Elisabeta a II-a, sigilat şi încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani

20 September 2022 at 07:55

La fel ca și testamentul soțului său, prințul consort Philip, care a decedat anul trecut la vârsta de 99 de ani, actul legislativ prin care regina Elisabeta a II-a își desemnează moștenitorii și, implicit, le împarte averea sa, va fi sigilat și încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani.

De ce se aplică această măsură? Este vorba despre o convenție veche de 100 de ani ca, după moartea unui membru de rang înalt al familiei regale, să fie cerut curții de justiție să sigileze testamentul acestuia. Ce presupune acest lucru? Spre deosebire de majoritatea testamentelor pentru care este permis probatoriu, documentul nu va fi făcut public. Peste 90 de ani, va exista un proces privat în care va fi decisă desigilarea lui, informează cei de la International Business Time.

Practica sigilării testamentelor membrilor familiei regale decedaţi datează din 1910, când a avut loc sigilarea testamentului prinţului Francis de Teck, al cărui testament se numără printre cele peste 30 păstrate într-un seif aflat într-un loc secret din Londra, sub îngrijirea unui judecător.

Ce modificări a făcut Regina Elisabeta a II-a cu puțint timp înainte de a muri

Tot cei de la International Business Time scriu că Regina și-ar fi modificat testamentul cu puțin timp înainte de a muri pe 8 septembrie, la Castelul Balmoral. Astfel, suverana, a cărei avere este estimată la 370 de milioane de dolari (o parte din aceasta este cunoscută și gestionată de guvern, în timp ce alta este privată),  le-ar fi scos din testament pe Lilibet Diana, fiica nepotului său, Prințul Harry, și pe mama acesteia, ducesa de Sussex, Meghan Markle.

Prin urmare, prețioasele bijuterii din colecția Reginei vor ajunge în posesia lui Kate Middleton, Prințesa de Wales și a fiicei sale, Prințesa Charlotte. De altfel, în ultima vreme, actuala ducesă de Cornwall și-a accesorizat ținutele cu bijuteriile Elisabetei a II-a.

Foto: Hepta

În același timp, Charles, întâiul născut și moștenitorul tronului, va primi cei mai mulți bani din averea suveranei. Nici ceilalți copii – prințesa Anne și prințul Edward,  nu vor fi lăsați deoparte, excepție făcând Andrew. Din cauza legăturilor sale cu finanţatorul Jeffrey Epstein, acuzat de pedofilie, este puţin probabil să primească la fel de mult de când s-a retras din monarhie.

articolul original.

Omagiul adus de Charlotte reginei Elisabeta a II-a. Mica prințesă a purtat o bijuterie specială primită de la străbunica sa

19 September 2022 at 13:30

Prințesa Charlotte a purtat luni prima ei bijuterie semnificativă la funeraliile străbunicii sale, Regina Elisabeta, scrie people.com.

Fiica în vârstă de 7 ani a prințului William și a lui Kate Middleton a sosit la funeraliile reginei Elisabeta a II-a alături de mama sa, de fratele ei, prințul George, și de regina consoartă Camilla.

Charlotte a purtat o broșă în formă de potcoavă prinsă în partea stângă a hainei sale negre pentru a onora dragostea străbunicii sale pentru cai. Broșa cu diamente i-a fost dăruită tinerei prințese chiar de către regina Elisabeta.

De asemenea, Charlotte a purtat pentru prima oară o pălărie la slujba de la Westminster Abbey, un obicei al femeilor britanice atunci când participă la evenimente formale.

Omagiul adus de prințesa Charlotte reginei Elisabeta a II-a. Prințesa de Wales a purtat o bijuterie primită de la străbunica sa

Regina Elisabeta a II-a era cunoscută pentru faptul că își purta colecția de broșe și bijuterii regale în scopuri sentimentale sau ca gest diplomatic în călătoriile în străinătate. Este un „sfat” pe care l-a transmis prințesei de Wales, care a împrumutat în trecut piese din colecția regretatei regine pentru evenimente regale.

La funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a participat și Președintele României. La Londra, Klaus Iohannis a venit însoțit de soția sa, Carmen. Șeful statului și soția sa au ajuns la Palatul Buckingham duminică seara. Ei au participat la recepția găzduită de Regele Charles al III-lea. Pentru acest eveniment, Carmen Iohannis a purtat o ținută semnată de designerul ei vestimentar preferat, Andreea Tincu.

Sursa foto: Profimedia, Hepta

articolul original.

De ce Meghan Markle și Kate Middleton nu au mers în cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a

19 September 2022 at 13:09

Meghan Markle și Kate Middleton nu au mers în cortegiul funerar al reginei

Meghan Markle și Kate Middleton nu au mers luni, 19 septembrie, în cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a. Regele Charles al III-lea a mers alături de frații săi, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward în timpul procesiunii. De asemenea, în spatele lor au fost și nepoții regretatei regine, prințul William, prințul Harry și Peter Phillips, în timp ce se îndreptau de la Westminster Hall la Westminster Abbey.

Queen Elizabeth II funeral in London

În mod tradițional, o procesiune funerară regală este formată doar din bărbații din familia regală, dar Anne, fiica Elisabetei, a participat la înmormântarea Reginei, precum și la funeraliile tatălui său, prințul Philip, în 2021, și la funeraliile bunicii sale, în 2002, potrivit Page Six.

Anne a participat, de asemenea, la procesiunea pentru Regina Elisabeta în Scoția, săptămâna trecută, și la procesiunea de la Westminster Hall, pe 14 septembrie.

Între timp, regina consoartă Camilla, în vârstă de 75 de ani, Meghan Markle, în vârstă de 41 de ani, și Kate Middleton, în vârstă de 40 de ani, au mers în propriile lor mașini.

Queen Elizabeth II funeral in London

După funeraliile de stat, la care au participat peste 2.000 de invitați oficiali, și procesiunea de la Westminster Abbey până la Wellington Arch, regina va fi transportată la Windsor.

Slujba de înmormântare, la care vor participa mai puțin de 1.000 de invitați, va avea loc la Capela St George. Regina Elisabeta a II-a, care este cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, va fi înmormântată la capela memorială Regele George al VI-lea, alături de Prințul Philip, care a încetat din viață în 2021.

Sursa Foto: Hepta

articolul original.

Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la funerariile reginei Elisabeta a II-a. Detaliile care au atras atenția

19 September 2022 at 12:30

Șeful statului și soția sa au ajuns la Palatul Buckingham duminică seara. Acolo, ei au participat la recepția găzduită de Regele Charles al III-lea. Pentru acest eveniment, Carmen Iohannis a purtat o ținută semnată de designerul ei vestimentar preferat, Andreea Tincu.

Prima Doamnă a României s-a îmbrăcat cu o rochie neagră, medie, cu mâneci trei sferturi, dres negru și o pereche de pantofi negri cu toc. Soția lui Klaus Iohannis și-a accesorizat ținuta într-un mod elegant. A purtat doar o geantă de mână neagră, o broșă și o pereche de cercei. La rândul său, Președintele României a ales pentru funeraliile Elisabetei a II-a un costum clasic, negru.

Vezi în galeria foto de mai jos cum a arătat ținuta lui Carmen Iohannis la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Cum-s-a-imbracat-Carmen-Iohannis-3

După decesul suveranei, Carmen Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe: „Un omagiu adus unui model de iubire, demnitate, respect, Umanitate! Condoleanțe Familiei Regale și Marii Britanii!”.

La înmormântarea Reginei au luat parte peste 2.000 de șefi de stat din întreaga lume și reprezentanți ai familiei regale.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Suverana a domnit timp de 70 de ani.

Sursa foto: Facebook

articolul original.

Palatul Buckingham a publicat ultima fotografie oficială cu Regina Elisabeta a II-a. Când a fost realizat portretul

19 September 2022 at 09:30

Ultima fotografie oficială cu Regina Elisabeta a II-a

O fotografie inedită cu Regina Elisabeta a II-a a fost publicată pentru prima dată în semn de omagiu pentru regretata suverană. În respectiva imagine, care a fost realizată în luna mai, Regina se afla la Castelul Windsor. Portretul cu Regina Elisabeta a fost publicat duminică, 18 septembrie, de Palatul Buckingham.

În imagine, Regina Elisabeta a II-a a fost surprinsă afișând un zâmbet larg și fiind îmbrăcată într-un ansamblu albastru. La gât, a purtat cunoscutele sale perle, pe care Kate Middleton le-a purtat recent.

Ahead of Her Majesty The Queen’s State Funeral, a new photograph has been released.

The photo was taken to mark Her Majesty’s Platinum Jubilee – the first British Monarch to reach this milestone.

Tomorrow, millions will come together to commemorate her remarkable life. pic.twitter.com/UyVfjVvJgw

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 18, 2022

Într-un documentar recent al BBC, Camilla, regina consoartă, i-a adus un omagiu reginei, spunând: „Avea acei ochi albaștri minunați, care, atunci când zâmbea, îi lumina întreaga față. Îmi voi aminti mereu de zâmbetul ei. Acel zâmbet este de neuitat.”

Regina Elisabeta a II-a, înmormântată luni, 19 septembrie

Astăzi, peste 2.000 de persoane din întreaga lume se vor aduna la Westminster Abbey pentru a o onora pe regretata Regină, care a murit la Castelul Balmoral, pe 8 septembrie.

Regele Charles și regina Camilla au găzduit duminică seara sute de lideri mondiali la o recepție la Palatul Buckingham. Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden s-au numărat printre șefii de stat și demnitarii care au fost prezenți.

Toți copiii și nepoții reginei sunt așteptați să participe la slujba de înmormântare. Funeraliile vor fi urmate de o slujbă în Capela St. George de la Castelul Windsor.

Sursa Foto: Hepta

articolul original.

Prințul George și Prințesa Charlotte, prezenți la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se întâmplă cu Prințul Louis

19 September 2022 at 06:41

George și Charlotte, prezenți la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Prințul William și Kate Middleton îi vor lua cu ei pe prințul George și prințesa Charlotte, la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, care are loc astăzi, 19 septembrie, potrivit BBC. Prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, vor merge în procesiune alături de familia regală, urmând sicriul la intrarea în biserică, în cadrul funeraliilor de stat de la Westminster Abbey.

FWRO

William și Kate sunt programați să meargă în fața celor doi copii ai lor, urmați de prințul Harry și Meghan Markle. În ceea ce-l privește pe Prințul Louis, băiatul de 4 ani nu va participa din cauza vârstei sale fragede.

Copiii ducilor de Cambridge se vor număra printre cei 500 de demnitari străini, inclusiv președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden, care vor aduce un omagiu regretatului monarh.

Cum se simt copiii Ducilor de Cambridge după moartea Reginei

Prințesa de Wales, în vârstă de 40 de ani, le-a spus anterior celor îndoliați că cei trei copii ai lor „sunt bine” după pierderea străbunicii lor.

A spus că ei încearcă să fie totul cât se poate de normal pentru copii„, a spus un fan, relatând ceea ce Middleton i-ar fi spus săptămâna trecută. „Ea spune că micuții s-au acomodat bine la noua lor școală și Kate a fost recunoscătoare pentru sprijinul primit.”

Până acum, copiii au lipsit cu desăvârșire de la ieșirile publice premergătoare funeraliilor reginei. După cum s-a scris anterior, Kate Middleton a rămas acasă pentru a fi alături de cei trei copii ai ei prințul William, în vârstă de 40 de ani, s-a alăturat altor membri ai familiei la Castelul Balmoral, cu doar câteva ore înainte ca Palatul Buckingham să anunțe că regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Sursa Foto: Hepta

articolul original.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi transmise LIVE în cadrul unei ediții speciale Știrile PRO TV

18 September 2022 at 11:14
image

Transmisiunea LIVE de la Londra va fi comentată în studio de către diplomatul Theodor Paleologu, politologul Cristian Pîrvulescu și avocatul Casei Regale a României, Ioan Luca Vlad. Transmisiunea maraton va fi moderată de Cristian Leonte.

Capitala britanică se pregătește intens pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, la care vor lua parte sute de lideri și membri ai familiilor regale. Ceremoniile vor începe luni, în jurul orei locale 10:00.

Funeraliile Reginei vor fi conduse de Diaconul de Westminster și încheiate prin două minute de reculegere pentru Regatul Unit. De asemenea, vor fi ținute discursuri ale prim-ministrului britanic și ale secretarului general al Commonwealth-ului, iar predica va aparține arhiepiscopului de Canterbury.

Sicriul va fi transportat prin centrul istoric al Londrei. După intonarea imnului național, suverana va fi dusă la Castelul Windsor, unde vor avea loc atât o slujbă publică, cât și una privată.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni seară, într-un cavou regal, alături de soțul ei, regretatul duce de Edinburgh. La această slujbă de înmormântare privată, condusă de Diaconul de Windsor, vor participa exclusiv Regele Charles al III-lea și persoane ce fac parte din familia regală.

Transmisiunea LIVE pe PRO TV poate fi urmărită integral și în mediul online, pe site-ul stirileprotv.ro, unde veți găsi numeroase articole relevante, dar și fotografii de la eveniment.

articolul original.

Regină pentru eternitate, un program special Prima TV dedicat funeraliilor reginei Elisabeta a-II-a

18 September 2022 at 11:00
image

Marius Saizu, corespondent special al Focus, și Alin Petrică, corespondent Prima TV în capitala Marii Britanii, vor urmări pas cu pas ceremonia înmormântării Majestății Sale. 

De la ora 08.45, începe documentarul “Cu propriile ei cuvinte: Regina Elisabeta a-II-a”, un film care documenteaza, cu ajutorul unui bogat tezaur de imagini de arhivă, viața remarcabilă a Reginei, începând cu tinerețea – când puțini se așteptau să poarte vreodată coroana – și abdicarea unchiului ei, Edward al VIII-lea, urmată de încoronarea tatălui ei ca George al VI-lea. 

De la ora 10.00, telespectatorii Prima TV vor urmări o ediție specială FOCUS, care conține o serie de transmisiuni în direct, documentare, invitați, mărturii ale unor oameni care au cunoscut-o și care vor vorbi despre marea personalitate a Reginei care a inspirat lumea în două secole diferite. 

Într-o zi maraton, la FOCUS 14.00, alături de invitații ei, Livia Graur spune povești mai puțin cunoscute despre Majestatea Sa.

Prima TV continuă să evoce amintirea celui mai longeviv monarh al Angliei în Exclusiv VIP, de la 15.00, când Cristi Brancu are invitați în platou alături de care rememorează figura marcantă a Reginei.

Campania Regină pentru Eternitate continuă cu o ediție specială Focus 18, în cadrul căreia Marius Saizu și Alin Petrică, în direct din Londra, vor vorbi despre detaliile înmormântării celui mai iubit monarh al Angliei.

De la 17.30 și 19.30, Prima TV difuzează documentarul “Regina Elisabeta a-II-a” , o coproducție Franța- Marea Britanie, care spune povestea celei a cărei domnie este, official,  cea mai lungă din monarhia britanică. 

Luni, 19 septembrie, în ziua despărțirii, Prima TV spune “adio” unui om excepțional, unei Regine pentru Eternitate, Majestatea Sa, Elisabeta a-II-a.

articolul original.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, 19 septembrie. Cum se vor desfășura funeraliile de stat

19 September 2022 at 12:18

Înmormântarea reginei va deveni „cea mai urmărită emisiune din toate timpurile“, cu 4,1 miliarde de telespectatori. Presa britanică citează surse din industria media care spun că mai mult de jumătate din populația lumii va urmări ceremonia emoționantă la Westminster Abbey.

Înmormântarea televizată a reginei Elisabeta a II-a va dărâma toate recordurile anterioare, potrivit experților: 3,6 miliarde de telespectatori la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atlanta (1996), 2,5 miliarde de telespectatori la înmormântarea prințesei Diana (1997) și 2 miliarde de telespectatori la seria de concerte de caritate Live 8 (2005).

Queen Elizabeth II death – London

Când va avea loc înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 19 septembrie, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), în cadrul unei ceremonii private, în capela St. George a Castelului Windsor, la sfârşitul ceremoniilor funerare de stat organizate dimineața.

Programul funeraliilor de stat. La ce ora începe ceremonia

Funeraliile de stat vor începe luni, de la ora locală 11.00, la Westminster Abbey din Londra. Aproximativ 2.000 de persoane, printre care lideri politici şi capete încoronate, sunt așteptați să participe la ceremonie pentru a-şi lua adio de la suverană.

După funeraliile de stat, sicriul va fi pus pe afetul de tun şi va fi purtat prin Londra până la Wellington Arch, la Hyde Park Corner. De acolo, sicriul va fi pus într-un dric spre Windsor.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc la ora locală 16.00 (18.00, ora României), în capela St. George de la Castelul Windsor, în prezenţa a peste 800 de persoane.

Cum se va desfașura procesiunea

Luni dimineața, în ziua funeraliilor de stat, vom vedea cum se va încheia priveghiul la ora 06.30 (GMT), când vor fi admiși ultimii membri ai publicului.

La ora 8.00, ușa de la Westminster Abbey se va deschide pentru ca cei prezenți să înceapă să-și ocupe locurile.

La ora 10.44, sicriul va fi purtat în procesiune pe caleașca de stat a Marinei Regale de la Palatul Westminster la Westminster Abbey pentru funeraliile de stat. Imediat după sicriu vor urma membrii casei regale.

Luni, la ora 11.55 (GMT), se vor păstra două minute de tăcere, înainte ca imnul național și un cântec funeral interpretat de cimpoiul reginei să încheie funeraliile de stat ale Majestății Sale la prânz.

Ulterior, Majestatea Sa va fi așezată în capela Regelui George al VI-lea din Castelul Windsor, alături de soțul ei, Prințul Philip, în timpul unei slujbe private de familie, la ora 19.30.

De asemenea, va fi așezată alături de tatăl său, Regele George al VI-lea, și de mama sa, Regina Elisabeta, Regina Mamă.

Sicriul reginei Elisabeta, făcut din stejar și plumb

Sicriul reginei Elisabeta a II-a, în faţa căruia sute de mii de persoane vor veni să se reculeagă până la înmormântarea acesteia, este fabricat din stejar englezesc, căptușit cu plumb şi era gata de acum 30 de ani.

Potrivit The Times, sicriul reginei este făcut din acelaşi material ca şi cel al soţului ei, prinţul Philip, decedat în aprilie 2021, scrie Agerpres.

Căptușeala de plumb permite ermetizarea sicriului pentru că el va fi depus într-o criptă şi nu îngropat. Dar aceasta îl face extrem de greu pentru cei opt bărbaţi care îl vor purta.

Mânerele din alamă sunt concepute special pentru sicriele regale, la fel şi capacul, care trebuie să poată suporta însemnele monarhiei.

Steagul regal, emblema monarhiei care flutura în mod tradițional deasupra Buckingham, Sandrigham sau Windsor când regina era acolo, îi va acoperi sicriul.

Vor fi amplasate, de asemenea, două însemne regale, sceptrul și globul, un glob peste care este o cruce care simbolizează lumea creștină.

Cine participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Lista persoanelor care vor participa la funeralii

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va avea loc luni și va fi una dintre cele mai mari adunări de membri ai familiei regale și politicieni găzduite în Regatul Unit în ultimele decenii, scrie BBC. Invitațiile au fost trimise către 500 de șefi de stat și demnitari străini.

Mai mulţi membri ai familiilor regale europene, din care mulţi au legături de sânge cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, sunt aşteptaţi la funeraliile din Londra. Regele Philippe al Belgiei şi regina Mathilde şi-au confirmat deja prezenţa, la fel ca Regele Willem-Alexander şi soţia sa, regina Maxima, însoţiţi de mama acestora, fostă regină olandeză, prinţesa Beatrix.

Regele Felipe al Spaniei şi regina Letizia au acceptat, la rândul lor, invitaţia la funeraliile reginei Elisabeta. Şi familiile regale din Norvegia, Suedia şi Danemarca au confirmat prezenţa.

Preşedinţi americani

Casa Albă a confirmat prezenţa preşedintelui Joe Biden, însoţit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Potrivit informaţiilor existente, cei doi nu vor călători cu autocarul. Există discuţii aprinse cu privire la posibilitatea ca Biden să-l cheme pe predecesorul său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, ca parte a delegaţiei americane în Marea Britanie. Există speculaţii şi în legătură cu venirea altor foşti preşedinţi ai SUA, mai ales în cazul soţilor Obama, care ar fi putut primi invitaţii private. Conform Politico, fostul preşedinte american Jimmy Carter, în funcţie între 1977 şi 1981, nu a fost invitat la înmormântare.

Lideri din Commonwealth

Liderii Commonwealth, cărora regina Elisabeta a II-a le-a fost suverană de-a lungul întregii sale domnii, ar putea veni, la rândul lor, la înmormântarea de la Westminster Abbey. Premierul australian Anthony Albanese şi prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, au acceptat deja invitaţia. La fel şi premierul canadian Justin Trudeau. Mai mulţi oficiali, care au reprezentat Casa Regală britanică în teritoriile întregului Commonwealth, vor sosi luni la funeraliile reginei. Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, dar şi preşedintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, ar fi acceptat invitaţiile primite. Nu există încă informaţii cu privire la participarea prim-ministrului din India, Narendra Modi.

Lideri din întreaga lume

Mai mulţi lideri politici de pe întreg mapamondul au acceptat invitaţiile la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Printre aceştia se numără şi premierul Irlandei, Micheal Martin, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi omologul său italian, Sergio Mattarella. Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa la eveniment. Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, dar şi cel din Brazilia, Jair Bolsonaro, vor veni la Londra. Sunt aşteptaţi şi Împăratul Japoniei, Naruhito, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Încă nu se ştie ce va face preşedintele Chinei, Xi Jinping, care va vizita Kazakhstanul şi Uzbekistanul săptămâna aceasta. Iranul va fi reprezentat de un ambasador, susţin surse citate de BBC.

Principesa Margareta participă la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au plecat sâmbătă la Londra, pentru a participa la Funeraliile de Stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cuplul regal va participa duminică, 18 septembrie, și luni, 19 septembrie 2022, la evenimentele oficiale cu ocazia funeraliilor, la Londra și la Windsor, potrivit unei postări pe Facebook a Familiei Regale.

Klaus Iohannis va participa la funeraliile de stat

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește duminică, 18 septembrie, cu Regele Charles al III-lea.

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va participa, la ora 20:00 (ora României), la recepția găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la Buckingham Palace, în Londra.

Luni, Iohannis va participa la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la ora 13:00 (ora României). Funeraliile vor avea loc la Westminster Abbey.

Reguli și masuri extraordinare de siguranță la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Liderilor politici care vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a li s-a interzis să se deplaseze la Londra cu elicoptere. Ei trebuie să ajungă acolo doar cu zboruri comerciale, iar mai apoi, deplasarea va fi organizată cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei. Cei care doresc să meargă la Londra cu zboruri private, vor fi nevoiți să se orienteze către alte aeroporturi din zonă, notează libertatea.ro.

Mai multe supermarketuri, lanțuri de fast-food și magazine au anunțat că vor fi închise luni, 19 septembrie, în ziua înmormântării reginei. Printre acestea se numără Tesco, Asda, Iceland, Aldi, Poundland, Primark, Ikea, Harrods, WH Smith și Cineworld și McDonald’s. Starbuks UK și Costa Coffee vor închide doar pentru câteva ore.

De asemenea, unele programări la doctor și dentist pentru luni, au fost anulate.

Urmărește transmisia LIVE a înmormântării Reginei Elisabeta

Ceremoniile vor începe luni, în jurul orei locale 10:00. Funeraliile Reginei vor fi conduse de Diaconul de Westminster și încheiate prin două minute de reculegere pentru Regatul Unit. De asemenea, vor fi ținute discursuri ale prim-ministrului britanic și ale secretarului general al Commonwealth-ului, iar predica va aparține arhiepiscopului de Canterbury.

Majoritatea televiziunilor din România vor transmite momentele importante ale înmormântării Reginei Elisabeta.

Astfel, începând cu ora 12:30, telespectatorii PRO TV vor putea urmări funeraliile Reginei Elisabeta a II-a în cadrul unui program special Știrile PRO TV. Transmisiunea LIVE de la Londra va fi comentată în studio de către diplomatul Theodor Paleologu, politologul Cristian Pîrvulescu și avocatul Casei Regale a României, Ioan Luca Vlad. Transmisiunea maraton va fi moderată de Cristian Leonte.

Prima TV aduce un omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a-II-a, a cărei dispariție a marcat o lume întreagă. Luni, 19 septembrie, începând de dimineață, va începe un program special, cu numele Regină pentru eternitate, care cuprinde documentare despre viața Reginei Elisabeta a-II-a, corespondențe speciale de la Londra, transmisiuni în direct, mărturii ale celor care au cunoscut-o sau au fost marcați de simpla ei prezență.

Transmisiunea LIVE poate fi urmărită integral și în mediul online:

articolul original.

Cum arată Castelul Balmoral, locul unde Regina Elisabeta și-a trăit ultimele clipe din viață

17 September 2022 at 10:00

Cum arată Castelul Balmoral, unde a murit Regina Elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a făcut o treabă bună în a păstra privată extravaganta locuință, dar există câteva detalii interesante de design care au scăpat de-a lungul anilor. De asemenea, castelul a servit ca decor al unui episod memorabil din sezonul 4 al serialului „The Crown”, intitulat pe bună dreptate „The Balmoral Test”.

Deși reședințele regale oficiale, cum ar fi Castelul Windsor și Palatul Buckingham, sunt deținute de Crown Estate – care este finanțat de contribuabilii britanici – Balmoral a fost proprietatea personală a Elisabetei, moștenită prin intermediul familiei sale. Singura altă reședință privată a acesteia este Sandringham, situată în Norfolk, Anglia, scrie architecturaldigest.in.

Royal Family at Balmoral

Castelul Balmoral, cumpărat de Prințul Albert în 1852

Castelul Balmoral a fost cumpărat de Prințul Albert în 1852 pentru el și soția sa, Regina Victoria. El a achiziționat Balmoral la șase ani după ce cuplul a vizitat pentru prima dată Scoția. Din punct de vedere tehnic, Balmoral există încă din secolul al XV-lea, dar mai multe adăugiri și renovări de-a lungul anilor au transformat castelul în ceva departe de versiunea originală.

Când Prințul Albert a cumpărat Balmoral, s-a decis că este prea mic pentru familia regală. Prințul, regina Victoria și copiii lor au locuit în castel în timp ce se construia unul nou. După ce proiectul a fost finalizat – în 1856 – castelul original a fost demolat. Cel care l-a înlocuit a fost construit de arhitecții John și William Smith (ambii scoțieni). Prințul Albert a fost profund implicat în procesul de proiectare. El a fost, de asemenea, responsabil pentru o serie de adăugiri mai mici ale proprietății.

Astăzi, proprietatea din secolul al XIX-lea este considerată o clădire istorică de categoria A. Se pare că există în total 150 de clădiri pe proprietate.

Castelul Balmoral este folosit astăzi pentru vacanțele familiei regale. Regina obișnuia să vină aici în timpul verii. Pe de altă parte, Regele Charles al III-lea și Prințesa Diana au vizitat castelul în luna de miere. Ani mai târziu, regina se afla la Balmoral când a fost informată de moartea prințesei Diana.

Sursa Foto: Hepta

articolul original.
❌