ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vești bune pentru românii care lucrează în Spania! Memorandumul de Înțelegere semnat de șeful Muncii

24 November 2022 at 08:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, și vicepreședintele Regatului Spaniei și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz Perez, au semnat, în localitatea Castellón de la Plana, în marja ședinței comune de astăzi a Guvernelor României și Regatului Spaniei, un Memorandum de Înțelegere, informează Ministerul Muncii și Solidarității Socialie.

Documentul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forței de muncă și al inspecției muncii și sprijină identificarea posibilităților cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecției și respectării drepturilor celor peste un milion de cetățeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detașați sau angajați direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României și, implicit, pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Acesta a adus în discuție și necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecțiile Muncii din România și Regatul Spaniei, fie prin inspecții simultane în cele două state, fie prin inspecții mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor. Marius Budăi a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înființată chiar sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituție care facilitează cooperarea intre Inspecțiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul român a discutat și despre Legea dialogului social, votată astăzi în Parlamentul României, unul din jaloanele asumate prin PNRR.

Ministrul spaniol al Muncii și Economiei Sociale, doamna Yolanda Díaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forței de muncă și a inspecției muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global și a apreciat că este nevoie să se pună accent pe “O Europă mai socială”, un obiectiv de politică europeană.

Totodată, doamna Yolanda Díaz Perez a mulțumit României pentru sprijinul oferit de țara noastră cetățenilor din Ucraina, de la declanșarea conflictului armat.

articolul original.

Vrei sa iti deschizi o pizzerie? Iata cum sa te pregatesti adecvat!

23 November 2022 at 17:52

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/seafood-pizza-melting-cheese-365459/

Pentru ca pizza este unul dintre preparatele indragite cel mai mult de clienti, patronii de restaurante aleg sa introduca in meniurile lor, indiferent de specificul restaurantului, si diverse sortimente de pizza, pentru a se adresa unui public mai larg. Din acest motiv, acestia sunt nevoiti sa faca anumite schimbari, pentru ca preparatul sa se ridice la nivelul asteptarilor consumatorilor.

Una dintre achizitiile care trebuie sa fie efectuate este chiar un cuptor pizza, un aparat de o reala necesitate care contribuie semnificativ la prepararea adecvata a acesteia. Principalele tipuri de cuptoare de pizza sunt amintite in randurile de mai jos.

Cuptor pe lemne

Cuptorul pe lemne este cel care ii ofera preparatului acea crusta delicioasa si aroma deosebita, insa, daca nu se folosesc lemne de calitate si nu sunt distribuite adecvat, exista riscul ca pizza sa se coaca neuniform. Singurul dezavantaj real consta in faptul ca intretinerea aparatului este putin mai dificila spre deosebire de altele tipuri.

Cuptor pe gaz

Cuptorul pe gaz este cel traditional, activat prin arderea gazelor care contribuie la ridicarea temperaturii din interiorul sau. Incalzirea sa se produce de multe ori rapid si uniform, ceea ce asigura o gatire adecvata. Cuptoarele pe lemne si pe gaz sunt cele mai solicitate in cadrul restaurantelor, datorita gustului si aromei placute oferite mancarurilor. Acesta este folosit, astfel, si pentru prepararea pizzei delicioase intr-un timp scurt.

Cuptor electric

Cuptorul electric se poate incinge atat de tare incat temperaturile ajung pana la 500 de grade Celsius. Datorita sistemului integrat de autocuratare, aparatul este mult mai usor de intretinut spre deosebire de cele mentionate anterior, iar mancarea este preparata uniform. Nimeni nu are cum sa dea gres la folosirea unui astfel de cuptor. Din acest motiv, produsul este preferat si de restaurantele care au imbratisat de curand noul preparat indragit de clientii pofticiosi: pizza.

Cuptorul pentru pizza este o investitie de un real ajutor atat pentru pizzerii, cat si pentru restaurantele normale. Cu cat este mai performant, cu atat rezultatul obtinut va fi unul mai delicios, corespunzand asteptarilor clientilor.

articolul original.

Mandachi Hotel & Spa angajează Director General din Dubai

21 November 2022 at 05:19

Începând cu luna octombrie 2022, cel mai bine cotat hotel de 4 stele din România, conform Top Hotel Awards , Mandachi Hotel & SPA are o nouă echipă de management. Shane Labroy, în vârstă de 51 de ani, care a ocupat poziția de Asst General Manager la Chelsea  Group din Dubai (850 camere) și Mercure Hotel Londra (180 camere) a fost numit General Manager.

In plus, o nouă societate comercială va administra unitățile de cazare ale hotelului, sălile de evenimente, noul restaurant toscan Cucinotti și centrul Spa.

Primele măsuri ale noii echipe de managment au fost aducerea unui Chef bucătar renumit, Anca Socoliuc , concurentă la MasterChef  și rebrandingul restaurantelor hotelului. Astfel, s-a inaugurat un nou restaurant cu specific toscan-italian, Cucinotti, a cărui imagine este Chef Patrizia Paglieri. Celebrul bucătar originar din Italia a configurat toate meniurile restaurantului a la carte, precum și meniurile noului salon de evenimente al hotelului, Regatto, care include două săli premium, de 200 locuri și 450 locuri.

Pentru renovarea restaurantului a fost necesară o investiție de 120.000 euro.

În echipă a fost cooptat cel mai cunoscut bucătar de evenimente, Bogdan Piele, care a conceput trei meniuri tradiționale pentru noul salon Regatto.

Shane Lebroy declară  că ”am acceptat să vin la Suceava pentru că am primit toate asigurările că voi avea libertate de organizare și conducere a hotelului. Dl. Stefan Mandachi isi dorește ca Suceava să aibă cel mai bun hotel de 4 stele din România și voi contribui la realizarea acestui obiectiv. Am numit noi șefi de departamente și am adus personal calificat din România și din străinătate. Ne propunem să avem un grad de ocupare de peste 80% în primul trimestru al anului 2023 și să redefinim calitatea serviciilor în cadrul organizării de nunți și  evenimente corporate”.

Proprietarul hotelului Mandachi, omul de afaceri Ștefan Mandachi, subliniază că nu va mai administra hotelul pe care l-a construit de la zero, încercând să se distanțeze de segmentul HoReCa.

”Am decis să închiriez hotelul unei companii specializate în management hotelier, cu experiență vastă în domeniu. Eram în negocieri de ceva vreme. Începând cu luna decembrie, compania mea nu va mai administra hotelul, eu rămân doar simplu proprietar al clădirii, pe care o dau în chirie, alături de licența pentru marca Mandachi. Hotel Mandachi a devenit un real brand in turismul românesc. Nu mă mai ocup de operarea hotelului, altă companie va prelua responsabilitatea pentru calitatea serviciilor. Îmi voi canaliza investițiile în zona online, în producția de film și în finanțarea altor afaceri ca Business Angel, toate detaliile sunt pe pagina mea stefanmandachi.ro”, a declarat antreprenorul Ștefan Mandachi.

Managementul hotelier va fi supervizat și coordonat de către firma românească de consultanță Hospes Consulting, condusă de George Cristea, companie care oferă servicii de consultanță unor lanțuri internaționale ca Hyatt si Hilton.

” Suntem bucuroși să ne alăturăm proiectului MANDACHI HOTEL & SPA, o proprietate emblematică pentru turismul românesc. Expertiza profesională a noului Manager General va contribui, fără îndoială, la crearea unei culturi organizaționale în care grija pentru oameni ocupă un element central” a declarat George Cristea  – HOSPES Managing Director

Mandachi Hotel & Spa este cel mai bine cotat hotel din Suceava conform Booking.com, având cea mai mare notă, 9.5 pe Booking cu un număr de 2.261 recenzii, și locul 1 pe Tripadvisor.

În februarie 2022, Mandachi Hotel & Spa a devenit un veritabil centru de găzduire a refugiaților ucrainieni. În camerele, sălile și birourile hotelului au fost cazați gratuit peste 5100 refugiați ucrainieni și 1000 animale de companie. O fotografie din Mandachi Hotel a ajuns în premieră pe prima pagină a New York Times în luna martie 2022.

În anul 2020 la izbucnirea Pandemiei Covid19, Ștefan Mandachi a oferit gratuit tot hotelul cadrelor militare și medicale aflați în „prima linie” în lupta cu virusul Covid19. Bunurile și serviciile donate de compania Strong MND au fost de peste 350.000 euro.

Ambele campanii au fost realizate voluntar, fără contraprestații sau alte despăgubiri de la statul român.

În cadrul hotelului lucrează un număr de 65 angajati, investiția în construcția hotelului se ridică la aprox. 8 milioane de euro. Din 2018 până în 2022, grupul de firme din care face parte Mandachi Hotel & Spa a contribuit la bugetul de stat  prin taxe si  impozite în valoare de 7.543.000 Eur.

Mandachi Hotel & Spa angajează Director General din Dubai, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Primarul Achiriloaei: „Flota de utilaje pentru intervenția pe timpul iernii este pregătită”

18 November 2022 at 11:42

Joi, 17 noiembrie, oficialii Primăriei Roman au verificat, împreună cu reprezentanții companiei de salubritate Rossal, cea care asigură deszăpezirea pe raza municipiului Roman, flota de utilaje și stocurile de material antiderapant pentru sezonul rece. Meteorologii prognozează primele ninsori pentru zona Moldovei încă din acest weekend.

La acest moment, toate cele 22 de utilaje – lame, utilaje pentru împrăştierea materialului antiderapant pe străzi și trotuare, autogredere, sărăriţe, basculante – sunt pregătite să intervină. În depozite există la această oră 340 de tone de sare și zece tone de clorură de calciu granulată. Angajații operatorului sunt pregătiți ca, în cazul în care se înregistrează căderi de zăpadă, să degajeze intrările în şcoli, grădiniţe, spitale şi instituţii de interes public, iar dacă este necesar, să aplice tratamente cu materiale antiderapante pe toate arterele principale şi secundare, cu prioritate în rampe, pante şi poduri”, a precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

În cazul în care condițiile o vor impune, în oraș vor interveni și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Roman, pregătiți de asemenea să facă față condițiilor de iarnă. „Este important să adoptăm o conduită preventivă în trafic și să avem montate anvelopele pentru sezonul rece. Vom depune toate eforturile pentru ca activitățile în municipiul nostru să se desfășoare în condiții normale și în această iarnă”, a mai transmis primarul Leonard Achiriloaei.

articolul original.

Ministerul rus de Externe: Rusia, pregătită pentru întâlniri la nivel înalt cu SUA dacă Washington dorește

18 November 2022 at 09:52
image

Rusia este pregătită pentru întâlniri la nivel înalt cu Statele Unite privind stabilitatea strategică dacă Washingtonul este pregătit, a spus vineri Ministrul adjunct rus de Externe Serghei Riabkov, citat de presa de stat.

El a spus, de asemenea, că Rusia nu exclude noi contacte cu Statele Unite după viitoarele discuții de la Cairo asupra Tratatului de arme nucleare New START, potrivit Reuters.

articolul original.

Prima fregata din clasa FDI a fost lansata la apa

17 November 2022 at 04:00

Pe 7 noiembrie prima nava din clasa FDI – Frégate de Défense et d’Intervention a fost lansata la apa in santierul naval din Lorient (Naval Group). “Amiral Ronarc’h” este prima din cele cinci fregate de talie intermediara comandate de Marina Franceza, iar urmatoarele patru ar trebui sa fie gata pana in 2030.

In privinta acestei prime nave din clasa, anul viitor vor incepe testele pe mare, iar in 2024 fregata va fi predata fortelor navale.

Pe langa cele cinci unitati comandate de Paris, Grecia are si ea o comanda ferma pentru trei astfel de nave cu o optiune pentru inca una. Lucrul la prima fregata greceasca a inceput de ceva timp iar pe 21 octombrie primul bloc constructiv al navei a fost asezat intr-un doc uscat al aceluiasi santier naval francez.

FDI este o nava frumoasa, ma refer aici mai ales la arhitectura cumva retro aleasa de arhitectii navali francezi, arhitectura ce aduce aminte de navale de lupta de la sfarsitul secolului XIX, perioada in care navele militare chiar aratau impozant, a nave de lupta. In rest nava este capabila sa duca lupta in toate cele trei medii, poate sustine un elicopter mediu de zece tone, lansatoare verticale Sylver A 50 pentru Aster 15/30, rachete anti-nava Exocet Block 3C si este, conform Naval Group, prima nava franceza care este special proiectata sa rezista atacurilor IT.

In Marina Franceza FDI va inlocui navale clasei “La Fayette”. Mai multe detalii despre programul “FDI” gasiti AICI.

De remarcat ca nava are din constructie o rezerva de spatiu suficienta incat sa sustina transformari importante fara mari batai de cap. Un exemplu aici ar fi diferenta de inarmare intre fregatele destinate Frantei si cele dorite de Grecia. Astfel, Franta va avea la bordul navelor sale doua lansatoare verticale (a cate opt tuburi per lansator) Sylver A 50 pentru rachete Aster15/30, in timp ce grecii vor dispune de patru Sylver A 50 – 32 de tuburi de lansare.

Primele doua nave grecesti vor fi la acelasi standard cu cele franceze (urmand ca in viitor sa fie modificate), iar urmatoarele doua vor fi diferite, aici intrand pe langa cele doua A 50 suplimentare si un sistem anti-racheta SeaRAM.

Ca specificatii generale, fregatele FDI au un deplasament de 4500 tone, o lungime de 122 metri, viteza maxima 27Nd, autonomie 45 de zile si un echipaj format din 125 de marinari, plus posibilitatea de a ambarca inca 28 de pasageri.

FDI ar fi cea de-a doua nava “digitala” dupa “Zumwalt”ul US Navy.

Si ca de obicei, cand vorbim de navele altora, nu putem sa nu ne aducem aminte, pentru ca asa se cuvine, si de mortii nostri: cele patru corvete moarte inca inainte de nastere si cele doua fregate Type 22, lovite in continuare de o dura dizabilitate totala.

Dar sa fim optimisti, rusii sunt vai steaua lor, desculti, prosti si totul inepti, turcii sunt aliatii nostri, bulgarii la fel, ungurii hat departe in pusta lor, asa ca cine sa ne atace pe noi pe la Marea Neagra?! Iar pentru o astfel de eventualitate (sa recunoastem, cu totul absurda) vom avea doua elicoptere anti-nava. Dedicate anti-nava, nu elicoptere multirol precum au altii si care pot duce si lupta anti-nava. Nu! Ale noastre, cand vor fi, vor fi doar anti-nava, lucru cu adevarat nemaivazut si nemaintalnit atat in Marea Neagra cat si in Mediterana, Baltica, Marea Nordului sau Oceanul Atlantic de la nord de ecuator…

PS Intrebare retorica. Oare noua ne-ar prinde bine patru astfel de fregate in loc de patru corvete, trei fregate etc?! Poate ne-ar prinde da” cine sa gandeasca la asa ceva?! Cui sa-i pese?!

GeorgeGMT

articolul original.

Săptămână intensă la Poli Iași. Programul stabilit de Leo Grozavu și adversarul din prima ligă pe care și-l dorește pentru un amical

15 November 2022 at 08:43
image

Fotbaliștii Politehnicii Iași revin astăzi, 15 noiembrie, la antrenamente, în Copou, după cele două zile libere primite la finalul meciului cu FC Brașov, disputat sâmbătă, sub Tâmpa.

Jucătorii lui Leo Grozavu au scăpat printre degete o victorie importantă, care i-ar fi dus pe podium, fiind egalați la chiar ultima fază a partidei.

O șansă importantă ratată de Poli Iași, care este nevoită să obțină maximum de puncte în acest an pentru a fi sigură că va ierna pe loc de play-off.

Săptămână plină pentru elevii lui Leo Grozavu

Ieșenii au revenit de la Brașov sâmbătă în jurul orei 21:00 și după două zile libere vor efectua marți după-amiază primul antrenament.

Deși campionatul va fi întrerupt pentru meciurile echipelor naționale, nu va fi deloc o săptămână lejeră pentru ieșeni. Antrenorul Leo Grozavu, care și-ar dori și perfectarea unui meci amical pentru sâmbătă, va folosi această săptămână pentru a mai recupera din decalajul fizic al jucătorilor.

”Cred că suferim în continuare la partea asta fizică pe care, am mai spus, e foarte greu să o lucrezi în plin campionat. Vom avea două săptămâni la dispoziție să mai punem la punct anumite aspecte din punct de vedere fizic, după care în pauza de iarnă le vom regla definitiv.
Dar în momentul de față e destul de dificil să putem să facem minuni, pentru că e clar, a trebuit să gestionăm o situație și e foarte greu să pui baze, să faci pregătire conform cu jocul pe care vreau eu să-l joace Poli Iași, atâta timp cât nu ai bază.
Eu zic că ne prinde bine această pauză. Pentru orice antrenor care preia o echipă din mers, orice perioadă de pauză competițională, în speță o săptămână, pentri că în cealaltă jucăm, ne va prinde bine. Vor fi antrenamente duble”, a declarat antrenorul Leo Grozavu la Radio HIT Iași.

Posibil amical cu FC Botoșani

Pentru a-și ține elevii în priză în cele perioada de pauză în campionat, antrenorul Leo Grozavu va încerca să perfecteze un meci amical la sfârșitul acestei săptămâni. Oficialii ieșeni au discutat cu colegii de la FC Botoșani pentru un posibil meci sâmbătă, dar o decizie va fi luată în zilele următoare, în funcție și de viitorul antrenor al formației de primă ligă.

”Vom avea o săptămână cu antrenamente duble până la final și vom încerca să jucăm o partidă de verificare cu FC Botoșani. Ne-am dori sâmbătă, dar după schimbarea antrenorului meciul a rămas cumva în stand by, nu știm dacă se mai face, locul de disputare. Suntem în contact cu cei de la Botoșani, iar dacă nu vom mai putea juca avem variante de rezervă. Eu îmi doresc un meci amical, care ne-ar ajuta mult. Dacă nu, vom face antrenamente, care au și ele importanța lor”, a punctat Leo Grozavu.

Cu 25 de puncte, Poli Iași se menține pe locul 4 în Liga 2, dar e la egalitate cu alte trei echipe, FK Miercurea Ciuc, Gloria Buzău și Unirea Dej. SC Oțelul joacă astăzi seară în ultimul meci al etapei a 14-a și poate obține și ea tot 25 de puncte.

Foto: Politehnica Iași

articolul original.

G20 a lansat un fond pentru pregătirea în caz de pandemie

13 November 2022 at 07:19
image

Indonezia, care prezidează G20, a lansat duminică un fond pentru pregătirea în vederea viitoarelor pandemii, transmite Reuters, conform Agerpres. Crearea fondului a fost o reacţie la frustrarea multor ţări în curs de dezvoltare faţă de modul în care au fost nevoite să facă faţă pandemiei de coronavirus. Statele bogate au stocat mare parte din resurse, cum ar fi vaccinul împotriva COVID-19.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a apreciat însă că fondurile alocate până acum pentru monitorizare, cercetare şi îmbunătăţirea accesului la vaccinuri sunt insuficiente.

Fondul este destinat ţărilor cu venituri mici şi mijlocii, iar preşedintele a declarat că se aşteaptă la mai mult sprijin pentru acestea.

Contribuţiile de până acum, inclusiv din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Indoneziei se ridică la circa 1,4 miliarde de dolari. Printre donatorii privaţi şi organizaţiile filantropice care s-au alăturat efortului se numără şi fundaţia Bill şi Melinda Gates, menţionează Reuters.

Banca Mondială, care va administra fondul, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care asigură consilierea, au apreciat într-un raport că pentru pregătirea combaterii altor pandemii este nevoie de 10,5 miliarde de dolari anual.

Ministrul indonezian de finanţe Mulyani Indrawati a declarat că se aşteaptă la suplimentarea fondului cu contribuţii din partea Franţei şi a Arabiei Saudite. 

articolul original.

Seism de 7,3 în Regatul Tonga, în Oceanul Pacific. S-a emis avertizare de tsunami

11 November 2022 at 14:42

Un seism cu magnitudinea 7,3 s-a produs vineri în Regatul Tonga. Cutremurul a avut loc la doar 10 kilometri adâncime și a zguduit puternic întreaga insulă din Oceanul Pacific. La scurt timp, autoritățile au emis o alertă de tsunami, iar oamenii au fost sfătuiți să părăsească de urgență zonele joase, informează CNN.

Potrivit Digi24, Regatul Tonga, este o țară insulară independentă și suverană din Oceanul Pacific. Guvernul națiunii insulare Tonga a cerut vineri o evacuare imediată în interior, după ce a spus că este un cutremur cu magnitudinea de 7,9 care a declanșat o avertizare de tsunami.

Valuri tsunami periculoase provocate de cutremur sunt posibile pe o rază de 300 de km de epicentru de-a lungul coastelor Niue şi Tonga, a precizat Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la aproximativ 200 de kilometri est de orașul Neiafu, pe insula Vava’u. Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGA) a detectat cutremurul la o magnitudine mai mică de 7,3.

Articolul precedent
articolul original.

Caz de dispariție în Cluj. O adolescentă de 14 ani a plecat dintr-un centru de plasament și nu s-a mai întors

11 November 2022 at 13:10
image

Un nou caz de dispariție a fost înregistrat în România, de data asta în județul Cluj. Maria, o adolescentă de 14 ani, a dispărut dintr-un centru de plasament din orașul Cluj-Napoca.

Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, joi seara, minora a plecat voluntar dintr-un centru de minori situat în municipiul Cluj-Napoca, iar de atunci este de negăsit.

În momentul în care a plecat de acolo, COVACI CRENGUȚA MARIA, în vârstă de 14 ani, purta o geacă de iarnă, de culoare neagră cu glugă, un tricou de culoare verde, pantaloni de culoare verde, căciulă cu dungi albe și verzi, pantofi sport de culoare roz.

Semnalmente: înălțime aproximativă 1.65, forma feței ovală, ochi căprui, ten măsliniu, culoarea părului – negru.

Dacă aveți orice informaţii despre minoră, vă rugăm să mergeți către cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sunați la 112.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Raport al SUA: Rusia pregăteşte un exerciţiu cu racheta nucleară Poseidon

10 November 2022 at 16:43
image

Statele Unite au observat în ultimele săptămâni pregătiri ale navelor militare ruseşti pentru un posibil test cu torpila cu propulsie nucleară Poseidon, a declarat joi postului CNN un oficial american, notează Agerpres.

Descrisă şi ca „arma apocalipsei”, torpila Poseidon este o armă de nouă generaţie ce poate transporta muniţii atât convenţionale, cât şi nucleare. Echipată cu o ogivă nucleară, ea poate provoca un tsunami radioactiv în zonele de coastă. Propulsia sa nucleară îi oferă o rază de acţiune practic nelimitată. Însă potrivit Rusiei, dar şi unor experţi occidentali, această armă nu va intra în dotarea armatei ruse mai devreme de anul 2027.

Printre ambarcaţiunile militare ruse care au luat parte la pregătirile observate de Pentagon se numără şi Belgorod, un submarin purtător de rachete de croazieră modificat pentru operaţiuni speciale şi care poate lansa vehicule subacvatice fără echipaj, inclusiv torpila Poseidon. Acele nave ruse au fost văzute în ultima săptămână părăsind zona de teste militare din Oceanul Arctic şi îndreptându-se înapoi către portul bazei lor, fără să fi efectuat un test. Statele Unite cred că ruşii ar putea să fi întâmpinat unele dificultăţi tehnice.

Oficialii americani nu cred că un astfel de test ar implica detonarea unei arme nucleare

Oficialii americani estimează că Rusia ar putea încerca încă o dată să efectueze un astfel de test, dar zona de testare va începe în curând să îngheţe, ceea ce limitează fereastra de timp pentru această operaţiune. Totuşi, aceiaşi oficiali nu cred că un astfel de test ar implica detonarea unei arme nucleare, iar orice potenţial pericol de radioactivitate ar putea veni mai degrabă dintr-o funcţionare defectuoasă a sistemului nuclear de propulsie al torpilei.

articolul original.

Rusia: Pregătirea militară ar putea fi predată în școli în ultimii doi ani de studiu. Popunerea a fost făcută de șeful Statului Major General

8 November 2022 at 10:23
image

În Rusia, șeful Statului Major General vrea ca în școli să fie introdusă pregătirea militară în ultimii doi ani de studiu. Propunerea vine după ce numeroase înregistrări video apărute pe internet au arătat că tinerii recrutați pentru război au ajuns pe front fără nicio pregătire.

Intitulată „Pregătire militară de bază”, noua disciplină ar urma să fie introdusă în ultimii doi ani de studiu ai învățământului secundar general sau ai celui secundar professional. Va fi materie obligatorie, după cum a propus șeful Statului Major General din Rusia, Valeri Gherasimov, scrie The Guardian care citează ziarul rusesc Izvestia.

Oficialul rus i-a transmis această propunere inițial ministerului Apărării, care a anunțat că susține proiectul, apoi i-a scris unui lider al Parlamentului Rus, Serghei Mironov.

Parlamentarii sunt gata să susțină această inițiativă și spun că elevii vor deprinde nu doar competențe militare de bază, ci vor învăța și cum să acorde primul ajutor și să se orienteze în spațiu.

Pentru pregătirea militară a elevilor e nevoie însă de personal calificat. Ziarul Izvestia scrie că  personalul existent din școli va urma o recalificare profesională pentru a ține astfel de cursuri, iar dacă va fi nevoie vor fi recrutați instructor și din rândul angajaților din armată.

După mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin, au fost trimiși pe front foarte mulți recruți fără nicio pregătire militară și fără vreo instruire prealabilă. În înregistrările apărute pe internet au apărut tineri care nu știau cum să folosească o armă.

Foto: Shutterstock

Citește și: Mobilizarea parțială din Rusia a dus la fuga din țară a numeroși funcționari publici. Sistemul administrativ are acum deficit de personal

articolul original.

Pregătiri intense în depozite pentru Black Friday. Printre ofertele de anul acesta se regăsesc și 58 de tone de carne de porc | AUDIO

8 November 2022 at 10:14
image

Forfotă mare în depozitele marilor magazinelor în perioada de Black Friday. Unele magazine online s-au adaptat la „inflație” și anunță reduceri la carnea de porc. Potrivit unui sondaj recent, 40% românii caută în această perioadă de reduceri electrocasnice mici.

Mă aflu în nordul Bucureștiului, într-un depozit al unuia dintre cei mai mari jucători de pe piața magazinelor online din România. Este un depozit de 120.000 de mp pătrați, iar aici vin toate produsele pe care românii le comandă, sunt împachetate și apoi pleacă către clienți.

Alexandru Niculescu este vicepreședinte de operațiuni al companiei care deține acest depozit:

„Într-o zi normală 100.000 de articole, în aproximativ 50 de camioane. De Black Friday, sâmbătă, duminică, în weekendul de după Black Friday vom expedia de aici 300.000 de articole în aproximativ 200 de camioane care vor pleca din complexul acesta logistic.”

Unele magazine online au pregătit și reduceri în ton cu vremurile actuale: aproape 58 de tone de carne de porc vor putea fi cumpărtate de Black Friday online.

Alte magazine au dat startul promoțiilor încă de o săptămână și promit reduceri până la finalul lunii. La mare căutare acum sunt și jucăriile pentru cei mici. Reducerii sunt de găsit și în mall-uri – la haine sau produse pentru casă. De Black Friday, cine are bani deoparte își poate cumpăra și o mașină, cu un preț redus cu câteva mii de euro.

Au fost mici probleme în aprovizionare. Negocierile pentru stocurile de Black Friday au început în urmă cu 10 luni, spune Tudor Manea, directorul general al unui magazin online:

„Avem anumite segmente de produse pe care spre exemplu le aducem din China și acolo durează, trebuie să dai comenzile cu foarte mult timp înainte dar am luptat mult pentru televizoare.”

Autoritățile ne îndeamnă să fim totuși atenți la reduceri: trebuie să comparăm prețurile din ultima lună pentru a nu ne lasă înșelați de falsele promoții.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/08nov-12-Manu-SNDW-black-Friday-in-depozit.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Sfaturi de la ANPC pentru perioada reducerilor de Black Friday | AUDIO

articolul original.

Statele Unite vor amplasa un radar în România care va acoperi estul Ucrainei și bazinul central-vestic al Mării Negre

7 November 2022 at 20:45
image

Ambasada României în Statele Unite, a transmis luni într-o postare pe Facebook, că puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina.

Radarul va asigura „detectarea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene” şi va acoperi estul Ucrainei şi bazinul central şi vestic al Mării Negre, „îmbunătăţind apărarea integrată prin creşterea razei de detectare a ţintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii şi înalte”, precizează Ambasada României în SUA.

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO, informează sursa citată.

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”. Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane – în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

Militarii americani şi spanioli au făcut deja misiuni de recunoaştere în ţară, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, de comun acord cu autorităţile militare române.

MApN urmează să asigure facilităţile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele şi fondurile pentru intrare, staţionare şi operare.

De asemenea, preşedintele Iohannis a notificat conducerea Parlamentului că este de acord cu operaţiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel şi un viitor plen reunit al Parlamentului, scrie news.ro

articolul original.

Ofertă de „nerefuzat”. Câți lei costă să petreci Revelionul 2023 în localurile din Mamaia și din Constanța

6 November 2022 at 08:19
image

Marea petrecere dintre ani se apropie cu pași repezi! Revelionul 2023 este tot mai aproape, iar restaurantele s-au pregătit din timp cu ofertele.

Revelionul 2023 se apropie, iar restaurantele au început deja să se pregătească pentru marea petrecere.

În Constanța și Mamaia, restaurantele au început să publice ofertele atrăgătoare pentru petrecerea de Revelion, iar prețurile sunt acceptabile, ținând cont de valurile de scumpiri din ultimele luni.

Pachetele puse la dispoziția doritorilor cuprind, în principiu, 3 feluri de mâncare, free bar, dar și candy ba. Pentru toate astea, prețurile pornesc de la 350 de lei și se opresc în jurul sumei de 450 de lei.

Asta nu e tot, patronii restaurantelor au și numeroase surprize pentru clienții lor, cum ar fi: tombole, cabină foto, trupe și artiști care cântă live.

Patronii restaurantelor, pregătiți pentru cea mai așteptată petrecere

În aproximativ două luni, românii vor sărbători venirea noului an.

Românii obișnuiesc să se distreze alături de familie sau de prieteni în noaptea dintre ani, mai ales că mulți dintre aceștia fac economii serioase pentru zile deosebite ca acestea.

Restaurantele din Constanța și din Mamaia au început pregătirile pentru Revelionul 2023, publicând ofertele pe internet.

Ofertele sunt deja numeroase, iar prețurile au crescut cu aproximativ 5% față de 2022.

Pachetele oferite de patroni pornesc de la 350 de lei și ajung la 400-450, chiar și mai mult.

De asemenea, există diferenţă la preţ, dar restaurantele oferă aproximativ aceleaşi meniuri în care bufetul suedez, friptura, salatele şi tortul sunt nelipsite.

În ceea ce privește băutura, fie că este vorba despre băuturi răcoritoare sau alcoolice, barul stă la discreţia clienţilor pentru că totul este inclus în preţ.

Rezervările au început deja, iar patronii anunță că locurile sunt limitate! Diferenţa de preţ la localuri stă şi în numărul de stele afişat de fiecare restaurant în parte, dar şi de programul artistic.

Cu toate că majoritatea pachetelor sunt sub 400 de lei de persoană, patronii aduc și artiști, trupe care să creeze atmosferă toată noaptea cu muzică live, potrivit Replicaonline.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Caravana SMURD ,,Fii pregătit” și  Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență ajung în municipiul Slobozia

5 November 2022 at 15:46

În perioada 08-10 noiembrie a.c, Caravana SMURD ,,Fii pregătit! și  Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență vor fi prezente în Slobozia, pe strada Lacului, în incinta Liceului Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza”- Slobozia.

Caravana Smurd - Centrul Mobil - Slobozia

În cele 3 zile, în intervalul orar 10:00 – 18:00, participanții la eveniment vor putea lua parte la cursuri menite să asigure instruirea cât mai eficientă în vederea acordării primului ajutor medical. Tehnicile și manevrele de prim ajutor vor fi prezentate de către paramedicii și voluntarii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru situații de Urgență ,,Barbu Catargiu’’ al județului Ialomița.

De asemenea, Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență este dotat cu echipamente inteligente ce simulează diverse situații de urgență, folosind scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia.

Fiecare cetățean are nevoie de o minimă pregătire pentru a putea să reacționeze corespunzător în cazul apariției unor situații neprevăzute. Fiind instruit va ști întotdeauna cum să se protejeze pe sine, să-și apere familia, semenii, iar în situațiile limită va ști să facă diferența dintre viață și moarte.

Obiectivul acestor sesiuni de instruire este de a cultiva în rândul cetățenilor comportamente preventive, scopul fiind acela de a reduce numărul de accidente care au loc în locuințe, fapt pentru care vă așteptăm în număr cât mai mare.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0758.233.743.

***

INFO BACKGROUND

Caravana SMURD ,,Fii pregătit” și  Centrul Mobil pentru Răspuns în Situații de Urgență sunt proiecte ale Departamentului pentru Situații de Urgență și sunt puse la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în vederea pregătirii populației.

Caravana SMURD este un proiect lansat în 2016 și este susținut de  Fundația pentru SMURD.

Ambele proiecte sunt concepute astfel încât să poată asigura o învățare experențială prin deplasarea acestora în diverse locuri din țară, asigurând astfel accesibilitatea întregii populații la acest tip de învățare.

articolul original.

Când ne vin primele F-16 de la norvegieni

4 November 2022 at 15:55

Ministerul Apărării Naționale din România a semnat contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, a anunțat instutuția de la București. Ministerul a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.Valoarea contractului semnat vneri cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.

articolul original.

General de brigadă Florin Rădulescu

3 November 2022 at 04:00
By: lt(rez)

Cum deja ne-am obișnuit, trebuie să trecem în revista noastră de front încă un ofițer de excepție, infanterist și ulterior vânător de munte. Din start aș menționa că trecem scurt prin viața generalului, o viată cu adevărat ca în filme sau romane.

Florin Rădulescu se naște în 1894 în comuna Spătaru în județul Olt într-o familie de țărani avuți. În 1914 ca elev îl întâlnește pe Iuliu Maniu la Blaj și devine un militant pentru idealul național, Unirea. Inițial dorește să devină preot însă după întâlnirea cu Maniu se înscrie la Școala de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie București pe care o termină ca premiant. Este repartizat sublocotenent în Iulie 1916 la Reg. 26 infanterie Rovine.

În August 1916 Rădulescu este mobilizat în cadrul Regimentului de infanterie 66 Balș  dislocat în zona Tg. Jiu. În sectorul Tg. Jiu întâmpină brigada germană Bode unde au loc lupte grele. Prin masarea mai multor unități germane, bulgare și turcești divizia romană este în scurt timp încercuită. Pentru a asigura retragerea diviziei, constituie un grup de sacrificiu sub comanda cpt. Voiculescu și în mod previzibil este rănit grav și transportat de germani în stare de inconștiență pe câmpul de luptă. Existând un grad de onoare intre combatanți la acea vreme desigur, este operat de urgență de un medic german și salvat. În memoriile sale Rădulescu relatează discuția postoperatorie cu medicul german. Acesta ii spune că glonțul i-a trecut pe lângă inimă.

Este trimis în Bucureștiul ocupat la un spital de prizonieri ofițeri pentru a-și continua recuperarea. Aici a cunoscut-o pe infirmiera Martha Bibescu și Ecaterina Ghica, ambele principese intrate voluntar in serviciul medical. Informal vorbind, de principesa Bibescu îl va lega o prietenie apropiată. Tot aici se va lega o camaraderie de o viață cu cel care va deveni generalul Tătăranu. Fiind aproape recuperat, fuge din spital și se alătură trupelor române. Sacrificiul său nu rămâne fără ecou, este decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a si Crucea de război franceză.

În perioada rămasă din Marea conflagrație mondială, Rădulescu ocupă funcții în cadrul comandamentelor române informând asupra experienței sale din spatele linilor inamice și captivitate. Dintr-o sursă, necoroborată cu mai multe însă, aflăm că prin intermediul acestei activități îl cunoaște pe cel care va deveni sinonim cu operațiunile de intelligence romanești interbelice, Moruzov.

În perioada interbelica este numit atașat militar la Praga ulterior în Atena. Alte surse menționează doar că pe Moruzov l-ar fi cunoscut doar în 1936 fix înainte să plece la Praga. După întoarcerea în România, experiența sa se focalizează în dezvoltarea armei pe care percepe ca fiind de elită, respectiv Vânătorii de munte.

La începerea celui de-al doilea război mondial având în vedere experiența sa pe parte de infanterie respectiv operațiuni de infanterie în zone montane  lt-col Rădulescu este repartizat la Comandamentul Vânătorilor de Munte. Intrarea României în al doilea Război Mondial aduce și momentul astral al lt-colonelului Rădulescu în operațiunile de recuperare a Basarabiei, respectiv forțează Nistrul și străpunge linia fortificata Stalin. De îndată i se dă comanda grupului 7 Vânători de Munte (Batalioanele 15 si 16 VM) din Brigada 2 Mixta de Munte a gen. Ioan Dumitrache.

Unitățile de munte avansează spre stepa Nogay și se apropie de satele Ulbianovka și Malaja Belosjorka. În zona satului Malaja Belosjorka are loc un atac deosebit de puternic sovietic pe direcția centrală a brigăzii. Grupul 7 VM contraatacă, respinge atacul însă pierde 60% din personal, toți comandanții de companii fiind răniți sau morți. Pentru aceste fapte de eroism, lt-col Rădulescu alături de lt-col Dumitru Cârlan și col. Radu Korne devin primii trei ofițeri decorați cu ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a. Până la sfârșitul războiului un număr de încă nouă ofițeri români vor primi această distincție rară. Din toate aceste distincții extrem de rar acordate, nu mai puțin de 5 se duc spre Vânătorii de Munte din care amintim obligatoriu gen. Avramescu, gen Mociulschi, gen Dumitrache.

Este trimis înapoi în România în 1943 de pe front și numit profesor al Școlii Superioare de Război.

În 1944 este numit comandant al Brigăzii 18 Vânători de Munte. Brigada se afla în apărare continuă față de forțele sovietice superioare pe sectorul Dealul de Mijloc, Munteni, Luncani și din aceste considerente este avansat pe câmpul de luptă la gradul de general de brigadă.

Participă și la luptele pentru eliberarea Ardealului, iar la sfârșitul lui Octombrie 1944 este rechemat la București, profesor la Școala superioară de Război.

Având experiența de primă mână cu sovieticii, văzând relele tratamente aplicate prizonierilor români înțelege ce înseamnă ocuparea României de către aceștia. Alături de gen. Aurel Aldea și alți ofițeri organizează Rezistenta, respectiv Mișcarea de Rezistență Românească. Aici trebuie a cităm din caietul său de memorii pentru exactitate doar ca să înțelegem percepția asupra “prieteniei” sovietice a celor care ii cunoșteau pe sovietici cel mai bine.

“Am fost primit în cabinetul de lucru al ministrului, unde mai erau prezenți: gen. de armată adjutant Iacobici Iosif, gen. de geniu Eftimiu Constantin, gen. de armată Ciupercă Niculae, profesorii universitari Istrate Micescu și Gh. A. C. Cuza, precum și dârzul și inimosul general Rădescu N. care era prim-ministrul țării noastre la acea dată. (…) Primit cu multă afecțiune camaraderească de toți cei prezenți – îi cunoscusem pe toți încă din alte vremuri – generalul Aldea ne arată în cuvinte emoționante greutățile prin care trece Patria noastră «din cauza comuniștilor cari, sprijiniți de aproape de Sovietici, terorizează pe M.S. Regele Mihai, guvernul și Patria noastră.» Generalul Aldea apelează la noi «să ne unim cu toți, ca-n vremurile grele ale Neamului nostru, și să facem zid în jurul Regelui și guvernului, să rezistăm până ce bunul Dumnezeu și anglo-americanii se vor îndura de noi să ne scape de acest prăpăd comunist, căzut pe capul Patriei noastre”

Este rugat insistent de Martha Bibescu să fugă din tară însă refuză și își continuă activitatea de rezistență. Cum este de așteptat este urmărit de securitate și arestat în 1950 și acuzat de legături compromițătoare cu puteri străine. Generalul este anchetat, însemnând bătut, torturat însă nu divulga nimic. În sfârșit este acuzat că a refuzat posturile oferite înainte de a fi dat afară în urma epurărilor din armată. Argumentează că desființarea armei Vânători de Munte, armă pe care a slujit-o cu suflet nu i-a mai permis sa continue. Mai este acuzat și că nu a arborat drapele sovietice motiv pentru care mai este anchetat în stil caracteristic securității încă o dată. Este trimis la închisoare la Aiud, eliberat in 1954 si apoi arestat iarăși in 1959 și trimis la Pitești. Acuzația a fost găsirea de manuscrise în care se aduc injurii regimului comunist din Romania. Este eliberat in 1964, bătrân si bolnav. Trăiește în anonimat în București și își scrie memoriile. În 1974, cu un an inaintea trecerii in nefință, primește un onor de la foștii săi elevi de la Școala Superioara de Război. Prea traziu si prea puțin pentru unul din militarii romani decorati cu cea mai înaltă distincție militară românească, ofițer de excepție legat de juramantul său pana în ultima clipă a vieții.

Ca de fiecare dată atunci când vorbesc despre aceasta armă:

Cu înalt respect și prețuire tuturor Vânătorilor de Munte, trecuți, prezenți si viitori.

ma semnez al vostru, lt(rez)

Surse:

CNSAS, Dosar P-16641, vol. 2, Caiet memorii Florin Rădulescu

Ordinul Militar de Razboi “Mihai Viteazul” – Col. Eugen Ichim

https://www.worldwar2.ro/decoratii/?language=ro&article=120

Aparaschivei, Sorin (2020). Serviciul britanic de informații în România (1916 – 1950). Editura Militară.

Arhivele Militare Române, Fond 355 – Corpul de Munte, Dosar 43 si 481

Raport nr. 1288 din 25 mai 1944, Divizia 18 Munte către Corpul 4.

De la Nistru la Marea de Azov. – Vasile Carlova

Poze – articol dedicat generalului pe wikipedia.org

Series Navigation<< General corp de armata Paul Teodorescu
articolul original.

Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR

1 November 2022 at 13:00
image

După ani de cercetare, oamenii de știință din cadrul Proiectului arheologic Bajo Laberinto, un proiect de cercetare interinstituțional și multidisciplinar condus de Universitatea din Calgary, în colaborare cu Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Campeche, au utilizat LIDAR pentru a ajuta la descoperirea mai multor secrete ale uriașului oraș mayaș antic Calakmul.

Cercetătorii pot înțelege acum mai bine densitatea și modificările peisajului așezării mayașe.

„Prin utilizarea imaginilor LIDAR, suntem acum capabili să înțelegem pe deplin dimensiunea imensă a așezării urbane Calakmul și modificările substanțiale ale peisajului său, care susțineau un sistem agricol intensiv. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura securitatea alimentară și a apei pentru locuitorii din Calakmul”, spune Kathryn Reese-Taylor, profesor la Departamentul de Antropologie și Arheologie, UCalgary.

Situat în rezervația biologică Calakmul, un sit mixt al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2002 și 2014, situl a puternicei dinastii Kanu’l (Șarpele) între aproximativ 635 și 850 d.Hr.

Cum s-au modificat așezările mayașe?

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe, controlând o vastă rețea de regate. Cu toate acestea, în ciuda cunoștințelor noastre despre hegemonia de mare anvergură a Calakmul , până în prezent, cercetătorii nu erau siguri de amploarea așezărilor urbane și a modificărilor peisajului din capitala propriu-zisă.

Acest lucru s-a schimbat odată cu studiul LIDAR. Acesta a acoperit 95 de kilometri pătrați și a dezvăluit extinderea urbană densă și complexă care se află sub coronamentul pădurii Calakmul.

Deși numărul de oameni care au trăit la Calakmul în perioada de apogeu a domniei regelui șarpelui nu a fost o surpriză totală, datorită cartografierii și cercetărilor arheologice anterioare efectuate de Universitatea Autonomă din Campeche și INAH, echipa a fost uimită de amploarea și gradul de construcție urbană, scrie EurekAlert.

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe

Imense complexe rezidențiale de tip apartament au fost identificate în întreaga zonă cercetată, unele cu până la 60 de structuri individuale – sediile unor gospodării mari compuse din familii extinse și membri afiliați.

Aceste mari unități rezidențiale erau grupate în jurul a numeroase temple, sanctuare și posibile piețe, făcând din Calakmul unul dintre cele mai mari orașe din America în anul 700 d.Hr.

Cercetătorii au putut observa, de asemenea, că amploarea modificării peisajului a fost egală cu cea a populației urbane. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura o securitate maximă a hranei și a apei

În viitor, studiul LIDAR va fi folosit de INAH pentru a ajuta la elaborarea politicilor și planificarea Biosferei, anticipând creșterea preconizată a turismului în zonă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌