ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Enola Day – Nimicul care ne omoară

29 September 2022 at 04:30

Ideea mi-a venit din discuțiile pe care le-am avut cu colegii din redacție, cu privire la o știre care a doborât toate recordurile de audiență ale Specialului. De câteva zile, știrea, o banalitate de fapt, ține capul de afiș, depășind până și accidentele sau decesele care impresionează de obicei cel mai mult.

E vorba de doamna sau domnișoara din Pitești care, îmbrăcată cam sumar și motivată de o cantitate mai mare de alcool, a reușit să intre cu mașina într-un cap de pod. Din fericire nimic grav, dincolo de privirile mirate, văzând-o echipată doar în cizme și chiloți, ale celor care au extras-o din mașina avariată și au dus-o la spital.

Întâmplarea mi-a adus aminte de o fotografie de la un festival cinematografic care a făcut carieră pe FB. O actriță fără chiloți, dar cu rochia atent studiată, făcea furori pe covorul roșu, poanta fiind că nimeni nu realiza că bărbatul care o însoțea purta pantofii fără șosete.

Și în timp ce mă gândeam eu la toate astea, se produce scandalul de la Baia Mare. Da, cel de la Festivalul Castanelor, acolo unde primarul Cherecheș (Rotaru, în maghiară) și-a pus oamenii să acopere cu tricolorul inscripția „kürtőskalács” de pe taraba producătorului venit la festival din Secuime să facă și el un ban cinstit.

Presa, cum era de așteptat, a explodat dintr-odată, pro și contra, cum e mai bine și cum ne-am obișnuit deja de o vreme bună. A explodat prezentând situația din perspectiva celor două naționalisme, cel românesc insistând pe „ungurii care nu realizează că nu mai sunt stăpâni pe aici” și cel maghiar revenind cu nedreptățile pe care le îndură ungurii de peste un secol în România. Nici una dintre prese nu s-a dus în spatele „spectacolului” – pentru că, vom vedea, asta a fost – să vadă ce și de ce se întâmplă și, mai ales, cine trage sforile.

Nu era mare lucru, acum jumătate de an, Cherecheș era în toate ziarele prin condamnarea la cinci ani închisoare pentru luare de mită. De altfel, Domnul Cherecheș (Rotaru) este, cred, singurul primar reales în timp ce se afla în arestul Poliției. Asta se întâmpla prin 2016, deja urmărit penal, ceea ce nu l-a oprit să câștige din celulă și să devină din nou primar. Nemaivorbind de faptul că în cei 11 ani de când tronează la Baia Mare, a trecut prin toate partidele, începând cu PNL-ul și terminând cu o „alianță” locală formată mai nou din PNȚCD, PSD și chiar UDMR.

De altfel, primarul din Baia Mare s-a remarcat imediat în primul său mandat chiar pe plan internațional, atunci când a ridicat un zid în fața a două blocuri locuite mai ales de romi, izolându-i astfel – un fel de apartheid minimalist – de restul locuitorilor din blocurile vecine, oameni cumsecade, nu-i așa?, față de cei izolați.

Ajunge cu exemplele, venim direct la idee: în timpurile noastre – și nu vorbim doar de un fenomen românesc, așa cum se poate vedea din videoul final – marile, adevăratele probleme ale oamenilor și societăților sunt ascunse, ocultate după banal, după scandalosul vulgar, după monden și alte asemenea nume date cioacelor de doi bani care nu fac altceva decât să deturneze atenția celor mulți, oarecum sensibili, spre nimicuri și diversiuni.

În cazul nostru pomenit mai sus, avem de a face cu un exemplar tipic al politicianului românesc – naționalitatea aici nu contează – obraznic și cu gura mare, ascunzându-se după tupeu atunci când vine vorba de lucruri serioase. Iar pentru asta se folosește de presă, știut fiind că scandalul și vulgarul fac audiență, în timp ce seriozitatea și preocuparea pentru lucruri serioase plictisesc peste măsură pe cei care după o zi întreagă de luptă pentru supraviețuire – mai nou chiar dramatică – doresc câteva momente de destindere, de uitare.

Și ce poate fi mai înălțător în asemenea momente decât un banc porcos, un chilot ridicat, o elucubrațiune vulgară a vreunei vedete de două surcele?

Din păcate, este ceva care le întrece pe toate astea și multe altele de care nici nu am pomenit aici. Ajunge să ne uităm la alegerile din Suedia (Doamne, Suedia!) și Italia, pentru a realiza că naționalismul renaște, iar aici, la noi, aici unde tocmai speram să scăpăm de el, revine în forță. Ajunge să ne gândim la Ungaria lui Viktor Orbán sau la gruparea lui Simion, un adevărat amalgam din toate nimicurile pe care le-am înșirat mai sus.

Mecanismul e cât se poate de simplu, ține de modul de manifestare a nimicului: de vină sunt întotdeauna alții. Ei, cei care nu sunt ca noi. Faptul că printr-o atitudine de acest gen scăpăm de problemele pe care ar trebui să le rezolvăm, că aruncăm în nimicul care ne înconjoară tot ce depinde de noi, nu mai contează sau contează prea puțin.

Arătăm cu degetul la „idioții” pe care ni le furnizează mai nou cu nemiluita presa online și așa numitele site-uri de socializare și ne simțim imediat mai bine: uite, de ce să îmi fac eu probleme degeaba când e lumea plină de proști?

Problema e că avem cu toții o singură viață, indiferent de sex, națiune și alte asemenea determinații care nu sunt în puterea noastră pentru că vin din nimicul din care venim și în care ne întoarcem cu toții.

Dar în loc să ne ocupăm, măcar odată în viața noastră, de chestiunile care țin de noi, sunt în puterea noastră, e mult mai ușor să arătăm cu degetul spre nimicul acesta care aruncă totul în derizoriu, oferindu-ne iluzia că noi suntem cei care contează…

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Terasele de pe pietonala „1 Decembrie”, motiv de ceartă la ședința CLM

28 September 2022 at 14:15
image

Actualizarea regulamentului de funcționare a teraselor din municipiu a provocat nemulțumii în rândul unor cetățeni care locuiesc în imobilul de pe Revoluției nr. 81, aflat pe colțul noii strzi pietonale 1 Decembrie. Unul dintre locatarii de acolo a luat cuvântul la ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, vorbind în numele asociației de proprietari, și le-a atras atenția consilierilor, viceprimarilor și primarului asupra mai multor nemulțumiri: gălăgie exagerată, orar de funcționare nerespectat, abonamente de parcare achitate degeaba…

Modificările aduse vechiului regulament, care au trecut de votul consilierilor, se referă printre altele și la prelungirea programului pentru terasele situate pe Bulevardul Revoluției, pe străzile pietonale și pe Ștrandul Neptun, care ar urma să funcționeze de acum până la ora 24:00 (în loc de 22:00) de luni până joi și duminica, iar vineri și sâmbătă până la ora 01:00 (în loc de 23:00).

Imobilul în cauză se află aproape vizavi de șirul de terase amplasate pe 1 Decembrie 1918 din centrul Aradului și unii locatari nu au primit cu bucurie decizia municipalității de a transforma strada în pietonală. Mai mult, unii dintre aceștia, la momentul în care s-a realizat schimbarea, aveau achitate în avans abonamente costisitoare de parcare pe strada respectivă, abonamente pe care ulterior nu le-au mai putut folosi din moment ce accesul auto a fost restricționat. Cetățeanul le-a amintit aleșilor locali că a fost nevoie să se ajungă în instanță pentru a le fi restituiți banii pentru un serviciu neonorat.

Mai mult, acesta le-a atras atenția că anumite localuri de pe strada aceasta pietonală nu au solicitat acordul vecinilor pentru funcționare și că nici nu respectă limita de decibeli când vine vorba de muzica pusă pe terase și nici programul de funcționare, depășind adesea cu mult ora de închidere admisă. A mai susținut că deși s-au făcut multe plângeri la Poliția Locală pentru aceste abateri legale, nu s-a luat nicio măsură și nu a primit niciun răspuns.

„Pentru ce să le prelungești programul când nici măcar nu îl respectă pe cel actual?”, ne-a întrebat retoric arădeanul, la finalul ședinței, supărat fiind de atitudinea celor cărora le-a adresat problemele sale și ale vecinilor săi. Președintele de ședință s-a arătat deranjat de tonul ridicat pe care l-a folosit cetățeanul în timpul în care își exprima nemulțumirile, avertizându-l de mai multe ori că îi oprește dreptul la cuvânt, iar apoi soluția identificată a fost doar că se vor face verificări.

articolul original.

Explorado.ro urează bun venit cumpărătorilor cu reduceri de 25% la primele comenzi

28 September 2022 at 10:28

Explorado.ro, prima platformă românească de Live Shopping și Lifestyle, urează bun venit tuturor pasionaților de shopping cu 25% reducere la primele comenzi prin codul EXPLORADO25.

Reducerea se aplică pentru un număr nelimitat de comenzi din catalogul Explorado cu peste 20.000 de produse de la branduri de top din categoriile fashion, home & deco, beauty, gadgeturi, tech și puericultură.

Începând cu luna septembrie, Explorado.ro se lansează ca primul magazin online din România care include conceptul de Live Commerce în ADN-ul experienței, aducând pe aceeași platformă influenceri și creatori de conținut consacrați și branduri exclusive și de renume.

În prezent, printre brandurile pe care utilizatorii le pot găsi pe platformă se numără Desigual, Sprayground, Liu Jo, Scotch & Soda, Skechers, Karl Lagerfeld, Lancôme, Urbanista, Samsung, Under Armour, Guess, Valentino, Michael Kors, Superdry, Crocs, NUK și multe altele.

Explorado.ro prezintă în premieră și propria linie de îmbrăcăminte sub brandul Kings & Clowns. Colecția include articole vestimentare pentru femei, bărbați și copii create de echipa de designeri vestimentari Explorado.

Primii clienți Explorado pot beneficia de 25% reducere la primele comenzi, indiferent de valoare, folosind codul de reducere EXPLORADO25 la plasarea comenzii.

Despre proiectul Explorado.ro

Explorado.ro se lansează după doi ani de dezvoltare de la zero a platformei și tehnologiilor proprii și este un proiect finanțat 100% cu capital românesc.

Investiția în platforma Explorado.ro este susținută integral de către International Alexander Holding, una dintre cele mai performante companii românești de transport și logistică. Deținută de oamenii de afaceri Simion și Loredana Apreutese, International Alexander Holding își marchează prin această investiție extinderea lor în zona de retail online business to consumer.

International Alexander Holding și-a propus să creeze un ecosistem de eCommerce adaptat la tehnologiile și nevoile actuale din universul de online shopping. Astăzi, proiectul Explorado.ro este Live și își propune să ofere utilizatorilor săi experiențe de cumpărături captivante, adaptate nevoilor lor și să creeze experiențe mai tangibile cu produsele vândute, comparat cu experiența limitată oferită până acum de comerțul online.

Explorado.ro este primul magazin online generalist de acest calibru lansat în ultimii ani în România.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

După o tură de ploaie mai zdravănă, pasajul din Micălaca – Voinicilor e din nou „Mica Veneție”. Cum „se scoate” Compania de Apă

27 September 2022 at 18:18

După ce municipalitatea ne promisese că s-a rezolvat problema și că pompele funcționează la capacitate optimă, nu a durat prea mult până ce vechea, am putea spune deja veșnica problemă de la pasajul de pe Voinicilor, din cartierul Micălaca, a reapărut.

Apa din nou se extinde încât încurcă complet traficul și ne face să ne gândim cu amuzament că Aradul ar trebui redenumit „Mica Veneție”, dacă vechea denumire de „Mica Vienă” nu mai corespunde defel pentru realitatea înconjurătoare.

Fotografiile au fost preluate de la arădenii care le-au postat pe grupul de Facebook Arad Traffic, postări la care comentariile oamenilor nemulțumiți nu au încetat să apară:

„Dă, Doamne, un meteorit în asfalt, să aibă unde să se scurgă apa, că toți bani pt. lucrări se bagă în buzunar!”, a scris cineva.

„Iar navigam pe satul Arad!”, s-a amuzat un alt cetățean.

„Veneția săracilor!”, a scris o cetățeancă.

„Trebuie pus colacul peste pupăză”, a glumit altcineva.

„Ca de obicei după ploaie!”, a mai scris un cetățean.

Update

După publicarea articolului, la aproximativ 40 de minute, a emis și Compania de Apă Arad un comunicat prin care explică motivul producerii problemei. Aflăm că nu doar pe Voinicilor a fost inundație, ci și în alte zone.

„Aradul a fost în această seară sub avertizare nowcasting de vreme severă. Din cauza cantităților mari de precipitații (35-40 l/mp) în timp scurt, canalizarea a făcut cu greu față. 5 autospeciale, motopompe și vidanje, au intervenit în zona pasaj strada Voinicilor, în zona centură cartier Subcetate și pe str. Troiei. Deoarece județul Arad este în continuare sub avertizare cod galben de averse și ploi torențiale, echipele de intervenție sunt pregătite pentru a răspunde, dacă e cazul, solicitărilor sosite la Dispeceratul canal al Companiei”, transmite Compania de Apă Arad.

articolul original.

Depozit de teatru ai fost, „Piața Mare” te cheamă!

27 September 2022 at 13:18
image

După ce consilierii au votat în ședința din iulie data închiderii pieței agroalimentare din Piața Catedralei / Piața Mare, care a funcționat neîntrerupt de peste 100 de ani, acum aceștia vor aproba și schimbarea numelui celei în care vor fi relocați piețarii, situată la 200 de metri distanță. Astfel, de acum, „Piața Mare” va fi denumirea oficială a halei de pe strada Ioan Russu Șirianu din municipiu.

Decizia de desființare a Pieței Catedralei a fost luată în vara anului 2018, când proiectul de hotărâre a fost votat sub huiduielile piețarilor care au luat parte la ședința în cauză. Apoi, după o perioadă în care s-au tot pregătit diferite documente, respectiv în care au fost reamenajate fostele depozite care au aparținut Teatrului Clasic Ioan Slavici pe strada Ioan Russu Șirianu, cu 1 milion de euro, în vederea transformării lor într-o hală agroalimentară (finalizată în 2020), în iulie 2022 s-a votat și data exactă a închiderii activității din Piața Catedralei.

Conform Hotărârii din 27 iulie 2022, piața urmează să fie închisă definitiv începând cu 1 noiembrie 2022.

Parte din piețarii de acolo vor fi astfel relocați în noua hală de pe strada Ioan Russu Șirianu, care va fi împărțită pe trei sectoare: Sector A. Legume-fructe, Sector B. Lactate- brânzeturi și Sector C. Mezeluri-carne. Hala va funcționa pe toată perioada anului, fiind dotată atât cu sistem de încălzire cât și de climatizare, chiuvete la fiecare stand și toalete.

„Având în vedere că Piaţa Catedralei era cunoscută de locuitorii urbei sub denumirea populară de Piața Mare, propunem ca noii locații să îi fie atribuită aceași denumire, respectiv Piața Mare, în contextul păstrării unei părți de istorie al centrului istoric vechi al Aradului”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

Pe de altă parte, copertinele și tarabele rămase la Piața Catedralei, vor fi relocate la Obor, unde se va amenaja încă o piață agroalimentară.

În ceea ce privește locul care va rămâne gol în urma mutării pieței agroalimentare din Piața Catedralei, municipalitatea ne asigură că va fi reamenajat ca parc și pe viitor va putea găzdui chiar o piață volantă în anumite zile.

• Citește și: Adio, Piața Catedralei! Noua locație, votată sub huiduielile frenetice ale piețarilor – Special Arad

articolul original.

Ovidiu Balint își lansează volumul „Amintiri din Teatrul Vechi” la Bibliotecă

27 September 2022 at 09:06
image

Joi, 29 septembrie 2022, începând cu orele 15:00, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează lansarea primului volum al lucrării semnate de jurnalistul și scriitorul arădean Ovidiu Balint, „Amintiri din Teatrul Vechi”.

„Am scris zeci de texte despre Teatrul Vechi din Arad. I-am cinstit memoria, i-am lăudat imaginea, așa ruinată cum e, mi-am vândut amintirile despre el, am scris despre amintirile din el și voi mai scrie despre ele. Matei Vișniec, Victor Rebengiuc, Florin Piersic jr., Valeia Seciu, Victor Scoradeț, Theodora Herghelegiu, Nicu Mihoc și… mi-e greu să enumăr sute de alți artiști de teatru, de film, muzicieni, coregrafi, scenografi, jurnaliști, cronicari, directori de festivaluri, manageri de teatre din zeci de țări, de pe cinci continente care au spus despre Teatrul Vechi din Arad că este o bijuterie!”, scrie cu emoție Ovidiu Balint, într-o sinceră și manierată viziune asupra volumului, în „Pledoarie pentru Teatrul Vechi”.

Evenimentul cultural, ce va avea loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, va beneficia de prezentarea volumului realizată de prozatorul Gheorghe Schwartz și regizorul Radu Dinulescu, moderatori fiind dr. Doru Sinaci și prof. Ioana Nistor. Fragmente relevante din tainele volumului „Amintiri din Teatrul Vechi” vor fi relevate publicului de către Florin Covalciuc și Ioan Peter, actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Teatrul Vechi din Arad, construit în stil baroc și ridicat în anii 1816-1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este socotit drept cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară, alături de Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița. Reper al istoriei culturale arădene, Teatrul Vechi își relevă prin acest volum, ce a văzut lumina tiparului la editura Concordia (Arad, 2022) –  trecutul, amintirile, simbolurile, emoțiile și experiențele, la nivel personal și societal, într-o carte ce se dorește a fi parte integrantă din biblioteca fiecărui arădean.

articolul original.

Aradul se află printre cele 15 județe vizate de codul galben de vijelii, grindină și ploi torențiale

27 September 2022 at 08:17
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat atenţionarea Cod galben și anunță instabilitate atmosferică accentuată pentru 15 judeţe, valabilă până miercuri la ora 6.00. Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Alerta vizează județele Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Teleorman și Olt.

articolul original.

Directoarea prestigiosului festival „Ars Electronica”, invitată la Arad, la evenimentele conexe Post-Educația / MAFA

26 September 2022 at 13:30
By: Tomck@t

30 septembrie și 1 octombrie reprezintă momente de-a dreptul istorice pentru scena artistică din Arad, deoarece Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica din Linz, Austria, este invitată specială la două evenimente ale Asociației Doar Mâine. Prezentările și mesele rotunde „Post-Educația”, la care participă Christl Baur, se leagă – totodată – și de debutul ediției a IX-a a festivalului arădean MAFA (Media Art Festival Arad), organizat de grupul kinema ikon.

„Post-Educația” – coordonat de Asociația Doar Mâine și „Kimæra” – coordonat de kinema ikon sunt proiecte separate, dar care merg mână în mână și se intercalează des, ambele făcând parte din evenimentele pregătite în dosarul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, fiind finanțate, astfel, de Primăria orașului vecin. Mai multe detalii, aici: Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Toate acestea înseamnă un lung șir de evenimente conexe la Arad, începute încă din luna august a acestui an și care vor continua pe întreaga durată a anului 2023. Drept urmare, nu se putea ca festivalul arădean anual de artă media să lipsească din ecuație, cu atât mai mult, cu cât prestigiosul festival Ars Electronica este un eveniment artistic similar cu cel arădean (dar, evident, la un complet alt nivel).

La Arad, Christl Baur va participa la o masă rotundă „Post-Educația” pe data de 30 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru. D Xenopol” Arad, în Sala Astra. Invitați sunt și Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria) și Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București). Moderatorii mesei rotunde vor fi Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București).

A doua zi, sâmbătă, 1 octombrie, ora 17:00, în sala mică a Filarmonicii Arad va avea loc o prezentare a Institutului cultural și a festivalului de artă electronică „Ars Electronica”. Christl Baur va fi prezentată publicului arădean de către Nita Mocanu (coordonatoarea proiectului „Post-Educația”) și Călin Man (curator „Kimaera”, liderul grupului kinema ikon). Prezentarea va avea loc în limba engleză, cu traducere în română.

1 octombrie este și data deschiderii festivalului MAFA (Media Art Festival Arad), tot în incinta Palatului Cultural, dar în fosta secție de istorie a muzeului (intrare dinspre Bulevardul General Dragalina), acolo unde șirul de expoziții marca kinema ikon au început încă din august, sub genericul „Kimaera”. Ediția Media Art Festival Arad din acest an continuă dezvoltarea ideii de „Kimaera”, dar cu tematica „Wunderkammer”, adică predecesorul a ceea ce numim astăzi „muzeu”, „un loc unde este expusă o colecție de curiozități și rarități”, un bun prilej – de altfel – de a aduce în discuție noua definiție a muzeului, statuată în luna august 2022 la Praga la conferința International Council of Museums. Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica este, evident, invitată de onoare la MAFA IX.

Ca în fiecare an, arădenii curioși vor găsi la Media Art Festival Arad instalații media, video / audio și VR. Lucrările video și instalațiile media din festival vin în continuarea unui proiect complex început de kinema ikon anul trecut, la ediția 8 MAFA – in:between. Autorii MAFA IX Wunderkammer sunt artiștii Thea Lazăr, Floriama Candea, Irina Bako, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Diana Sergiuța, Josepha Blanchet, Suzana Dan, Nita Mocanu, Adrian Ganea, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, 13m10j, Minitremu, Mihai Pacurar, DARV collective, Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Alexandra Irimia și Jasmine Pop, iar curatorii evenimentului sunt Călin Man și Ileana Selejan.

articolul original.

13 ATV-uri făcute scrum la Zăbrani! Voluntarii SVSU Zăbrani au lichidat incendiul

25 September 2022 at 12:20
image

În această după-amiază (25.09.2022), în jurul orei 13:15, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un cort în care erau depozitate ATV-uri, în localitatea Zăbrani.

Pentru misiune au fost dislocate forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de pompieri Arad cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, încadrate cu 8 subofițeri și 4 soldați. În sprijinul forțelor a intervenit și SVSU Zăbrani cu două autospeciale de stingere.

La sosirea echipajelor, incendiul era lichidat de pompierii voluntari ai SVSU Zăbrani. Pompierii militari arădeni au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative ale incendiului. În urma flăcărilor a ars în totalitate corul confecționat din pânză, precum și 13 ATV-uri depozitate în interiorul acestuia.

De asemenea a fost afectat și un container modular aflat în proximitatea cortului. Nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind: “scurtcircuit electric”.

articolul original.

Polițiștii arădeni i-au acordat un „premiu pentru excelență” unui tănâr care conducea cu 128 de km/h prin centrul Aradului

25 September 2022 at 12:22
image

Comunicat. Polițiștii Biroului Rutier au depistat în noaptea de 23/24 septembrie a.c., în jurul orei 02.20, un arădean de 19 ani, care conducea un autoturism pe Bulevardul Revoluției, din municipiul Arad. Aparatul radar a înregistrat o viteză de 128 km./h., cu 78 mai mult decât limita maxima admisă pe acest tronson de drum. Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, totodată fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru o perioadă de 120 de zile .

articolul original.

Și te-ai dus, minune… Noaptea în care tenisul și întreg sportul mondial a plâns cu lacrimi amare

24 September 2022 at 17:14

Azi noapte am plâns. Nu doar eu ci majoritatea care a fost încântată în ultimele două decenii de tenisul lui Roger Federer, care l-a respectat pe sportivul Roger Federer și care îl admiră pe omul Roger Federer.

A apărut în acest sport ca un adolescent râzgâiat, unul care rupea rachete, care certa arbitri, care gesticula întruna, dar a ajuns mai apoi marele „gentleman” al sportului alb, tenismanul iubit în orice colț al planetei, cel mai iubit jucător de tenis din istorie. A fost poate cel mai talentat din istoria tenisului, poate chiar cel mai bun dintre toți care au ținut vreodată racheta în mână, însă cu siguranță a fost cel mai adulat, cel mai dorit de marele public pe marile arene.

Stilul său elegant de a juca, tehnica sa ireproșabilă, mișcarea în teren și ținuta sa au făcut din Roger Federer un idol al planetei. A cucerit tot ceea ce era de cucerit, toate turneele de Grand Slam, Turneul Campionilor, Cupa Davis, tot, tot tot. A câștigat doar din premii peste 130.000.000 de dolari și a fost vânat în aceste două decenii de toate marile branduri pentru a-și asocia imaginea cu ele.

A apărut ca o minune imediat după apusul erei Pete Sampras. S-au intersectat puțin, dar Federer avea să aducă jocul lui Sampras la un nivel superior. Precum Sampras, Federer executa cu o nonșalanță incredibilă acel serviciu – voleu, dar în plus, Roger a venit cu un joc extrem de elaborat, cu stopuri nemaivăzute până atunci, cu un „forehand” cum nimeni n-a mai avut, cu acel rever cu o mână extrem de elegant și cu o mișcare de picioare care ne ducea cu gândul la cei mai celebri dansatori pe care i-a dat această lume.

Părea perfect până în acea seară de la Paris în care a apărut Rafa Nadal, spaniolul care l-a învins pe zgura de la Roland Garros. Până în acea seară, Federer părea că se luptă doar cu istoria, cu statisticile și recordurile predecesorilor săi. Din acea seară de la Paris s-a născut o eră, una care avea să-l adauge după câțiva ani și pe sârbul Nole Djokovic și chiar pe britanicul Andy Murray, ultimul într-o mai mică măsură însă.

Nu aș putea spune care dintre cei trei a fost mai bun, dar ce este cert este că cei trei, Roger, Rafa și Nole, au fost titanii celei mai frumoase ere din tenisul mondial, au fost tot ce a dat tenisul mai bun vreodată și au dat viață unor dispute, unor finale epocale, unele probabil chiar irepetabile.

Statisticile îl pun pe Roger pe locul al treilea la numărul de Grand Slam-uri câștigate, dar nu știu dacă este relevant ce spun cifrele în cazul celor trei. Dintre cei trei, cu siguranță Federer a fost craiul, a fost cel care a rupt inimi, a fost cel care în accepțiunea fanilor a fost „Mister Perfect”.

Cei trei, Roger, Rafa și Nole, au pus o stăpânire totală pe acest sport vreme de aproape două decenii. Au câștigat împreună 63 de turnee de Mare Șlem, ceea ce matematica ne traduce că cei trei au câștigat vreme de aproape 16 ani doar ei aceste trofee…

Acum, cel mai mare dintre ei, cel mai iubit dintre ei, cel mai spectaculos și mai elegant dintre ei pleacă. Parcă și momentul plecării de pe marea scenă a acestui sport a fost aleasă perfect. La Londra, orașul în care a cucerit de 8 ori Wimbledon-ul, în fața a 20.000 de spectatori, într-o echipă cu cei mai buni tenismani ai Europei, Djokovic, Murray, Beretinni, Ruud, Norrie sau Tsitsipas, într-o seară în care a făcut echipă cu cel mai mare rival al său și marele său prieten, Rafa Nadal. Nici nu mai contează că au pierdut în fața americanilor Tiafoe și Sock, contează lacrimile celor doi titani ai sportului mondial de după meci. S-au ținut de mână precum doi copii și au plâns, iar alături de ei a plâns întreg tenisul mondial și chiar și cei care nu au nimic în comun cu acest sport. Iar în tribune erau toate legendele tenisului, dar, mai important, era toată familia lui Roger, tatăl, mama, cei patru copii și, evident, cea care l-a susținut în întreaga sa carieră, Mirka, soția lui.

Federer a fost nu doar un tenisman fenomenal, ci un om excepțional, un sportiv cu un discurs de academician, cu un comportament de lord și cu un simț al umorului demn de cei mai mari comedianți. A fost perfect în teren și este perfect în afara lui.

Cum ar fi arătat cariera lui Federer fără Rafa și fără Nole? Probabil cu mai multe titluri cucerite, dar poate cu o retragere mai timpurie și cu un minus valoare de partea elvețianului. Probabil Roger s-ar fi retras cu cinci, poate șase ani în urmă, sătul să tot câștige… Cei trei au crescut împreună, atât ca victorii, cât și ca valoare, și au făcut-o pentru că tocmai această rivalitate i-a motivat.

Federer a plâns aseară, a plâns ca un copil și nu se mai putea opri. Lacrimile îi curgeau pe față concomitent cu lacrimile celor din tribunele O2 Arena sau a celor care la 3 noaptea, ora României, îi vedeau discursul în direct la televizor. Și au fost mulți. Răspunsurile la întrebările lui Jim Curier au fost toate întrerupte de reprizele de plâns, dar chiar el ne spunea că deși plânge, „nu sunt trist, sunt fericit și vă mulțumesc tuturor pentru tot. Aș repeta oricând această călătorie”.

Iar noi nu putem decât să-i mulțumim că l-am însoțit în această călătorie, că am fost extaziați de spectacolul său, că am avut norocul să-i fim contemporani. Și de aceea am plâns împreună cu el și pentru el. Azi noapte a plâns întreg tenisul, cu lacrimi amare, iar fotografia în care Roger și Rafa plâng unul lângă altul ar putea ajunge peste ani în cele mai mari muzee ale lumii. Pentru că ambii sunt legende, la fel ca Nole Djokovic.

După două decenii de perfecțiune, te-ai dus minune. Tenisul și întreg sportul mondial a plâns azi noapte cu lacrimi amare. Știm că viața merge înainte, îi vom mai vedea poate încă câțiva ani pe Rafa și pe Nole, apoi vom plânge amar și la plecarea lor. Ne vom delecta cu Alcaraz sau Zverev, dar parcă această lume bogată a tenisului a rămas aseară atât de săracă fără Roger.

Odată cu retragerea lui Federer s-a încheiat o eră, cea mai frumoasă care a existat vreodată. Mulțumesc, Roger, mulțumesc pentru toate clipele în care te-am admirat ca sportiv și ca om în această călătorie minunată a ta pe Everestul tenisului mondial.

articolul original.

Trafic crescut la Vama Nădlac și Nădlac II. Câte minute așteaptă șoferii

24 September 2022 at 14:17
image

Și în ultimele zile a fost aglomerat la Vama Nădlac și Nădlac II. Așa cum suntem obișnuiți deja, zeci de mii se persoane tranzitează zilnic granița cu Ungaria.

De exemplu, ieri, în data de 23.09.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 188.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 51.400 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 88.887 de persoane, dintre care 9.761 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,8% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 23.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.397.770 cetăţeni ucraineni.

Astăzi, 24.09.2022, la Nădlac vorbim despre aproximativ 60 de minute de așteptare pe sensul de ieșire din țară, cu două artere deschise. La Nădlac II, timpul de așteptare este dublu, 120 de minute, și se circulă pe 6 artere, iar la Turnu și Cenad sunt doar 10 minute de așteptare.

Vezi situația în timp real AICI

articolul original.

Citizenit: „Un concept modern despre viziune, artă urbană și inovație”

24 September 2022 at 09:47
image

Citizenit este proiectul care aduce la viață spațiile nevalorificate ale orașului nostru, un concept modern despre viziune, artă urbană și inovație. Citizenit este comunitatea creativă care reunește arădeni de toate vârstele, prieteni care se adună și lucrează pentru un scop comun, cărora le place să meargă împreună la film, teatru sau muzeu.

U.V.V.G. Arad a inițiat un parteneriat cu Citizenit, prin care trei pereți ai Bazei Sportive „Constructorul”, din cadrul universității noastre, urmează a fi transformați în artă urbană modernă.

Această nouă misiune va implica, de această dată, talentul unor artiști care vor fi selectați în urma unui concurs de picturi murale. Tot ce trebuie să faceți este să completați formularul din acest link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXBfiHx0TQgNbmPy5X7oj2AlDS3mzmBPAf4gzqHmQHt6n1SQ/viewform. Dacă veți fi selectați, arta voastră va fi asistată de Citizenit, prin punerea la dispoziție a logisticii și materialelor.

Artiștii de toate vârstele sunt așteptați să-și înscrie proiectele până la data de 2 octombrie 2022.

Noi vom aștepta cu nerăbdare facelift – ul Bazei Constructorul.

Când va fi gata, o să fie cel mai cool și fresh loc de selfie-uri de pe Malul Mureșului…și nu numai.

Ne bucurăm că suntem parte a comunității. Ne dorim să contribuim la event-urile frumoase. Considerăm că trebuie să susținem artiștii locali și tinerii talentați. Avem convingerea că educația fără cultură nu este completă. #NoiSuntemUVVG

Mai multe detalii despre acest proiect pe linkul de mai jos https://www.facebook.com/citizenit/photos/a.592604704122402/5355877531128405

articolul original.

Pola Zilei: Când pornim gazu’?

24 September 2022 at 07:10
By: E. Nola
image

Să nu vă gândiți la nimic macabru sau incorect politic, întrebarea noastră se referă la ceva absolut concret și actual în aceste zile.
Având în vedere creșterea galopantă a prețului energiei, înainte de toate a gazului cu care unii ne încălzim locuința, nu de alta, dar avem centrală proprie, nu suntem racordați la CET, întrebarea primește nuanțe dramatice. Fiindcă una e să plătești cinci sute pe lună și cu totul altceva o mie cinci sute.
Trecem peste pățania lui Mihai Șora, cel care a primit o factură de la ENEL de șase mii de lei. ENELU’ nu e cu gazu’, radiatoarele consumă mai puțin, chiar dacă mult peste nivelul nostru de înțelegere. Și ca să ajut cititorii noștri, mult mai temperați decât ai lor, recunosc, eu aseară am dat drumul la gaz. Erau 15 grade în cameră, pisica tremura și acoperită și se uita la mine cu ochi rugători. Asta este, dacă era după mine mai așteptam să coboare până la 13, că e cu noroc, dar cu Sissi nu-mi puteam permite.
Desigur, întrebarea este pentru cei care își numără banii la sfârșitul lunii, nu pentru aleșii noștri, cei care sunt preocupați de numărarea voturilor.
Deci, mai stăm sau îi dăm drumul?

articolul original.

„Cu un ochi pe Moise”. Mai sunt trei săptămâni până la predarea lucrării

24 September 2022 at 06:10
image

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de termen, pe terenul de la Moise au început să se „traseze” demarcațiile terenurilor de sport.

După cum spunem, conform proiectului, vor fi două terenuri de baschet și două terenuri de handbal pe care va fi și marcajul pentru volei. Pe lângă acestea, vor mai fi montate bănci de rezervă, coșuri de gunoi, bănci de odihnă, sistem wi-fi, stâlpi de iluminat ambiental (montați deja), cișmea de apă și o toaletă automată cu autospălare profesională.

Recitind o declarație a șefului de șantier, nu ne dăm seama unde ar trebui să fie mai exact  „câteva spații (verzi) în zone de recreere”, unde ar trebui să fie însămânțat gazonul (Primăria i-a cerut să pună trifoi….), cât despre copaci, nevoia plantării lor devine o chestiune tot a Primăriei. O sarcină care are toate șansele să devină o problemă. Nu avem încrederea că va reuși să planteze copaci acolo, atât de necesari în asigurarea unor spații cu umbră. La vară, când soarele va mătura totul în cale, se va simți lipsa lor. Sperăm să nu avem dreptate, măcar acum.

Vremea nu a permis înaintarea, „văzând cu ochii”, a lucrărilor de șantier, panourile de gard încă lipsesc (deși am văzut câteva sprijinite la intrare, probabil se vor monta curând), iar acum este o folie pusă pe gard cel mai probabil pentru protecție, efectuându-se lucrări și la Hotel Parc.

Timpul trece, iar noi devenim tot mai neîncrezători…

Pe săptămâna viitoare!

Celelalte articole asociate:

„Cu un ochi pe Moise”. Ei au început lucrările, noi vom documenta săptămânal progresul sau stagnarea lor

„Cu un ochi pe Moise”. Cum evoluează lucrările în săptămâna doi

„Cu un ochi pe Moise”. Șeful de șantier: „Eu zic că în două luni vă invit la inaugurare”

„Cu un ochi pe Moise”. Rămâne cum s-a stabilit pentru săptămâna patru

„Cu un ochi pe Moise”. „Steady as she goes” spun căpitanii de vas. Puțin câte puțin, ne apropiem de inaugurare

„Cu un ochi pe Moise”. Ce s-a mai făcut, ce mai este de făcut

„Cu un ochi pe Moise” intră în vacanță. Ce ne spune șeful de șantier

„Cu un ochi pe Moise” a revenit timid. Declarația primarului o contrazice pe cea a șefului de șantier

„Cu un ochi pe Moise”, tot mai aproape de final. Echipa din Târgu Mureș ar putea să predea lucrarea la timp

„Cu un ochi pe Moise”. Terenul de sport este acoperit în întregime cu tartan, gardul este încă incomplet

articolul original.

A murit omul care a măsurat întregul judeţ Arad: Iosif Andrei Szatmari

23 September 2022 at 06:19
image

Să trăiască OCOT-ul! Aşa l-am salutat, când am intrat în curtea casei lui, după 25 de ani de când nu îl văzusem. A râs cu poftă şi mi-a reamintit de nenumărate ori revederea asta. Instituţia dispăruse demult, iar el era pensionar de mulţi ani.

„Mie îmi spui ori Szati, ori Andrei, ori Ioji, dar să nu mă iei cu dumneavoastră”, mi-a zis. Nu şi-a amintit de interviurile pe care mi le-a acordat pe când era director al proaspăt înfiinţatei instituţii OCOT, adică Oficiul pentru cadastru şi organizarea teritoriului. Eu eram un tânăr ziarist, el directorul unei instituţii care avea rolul reorganizării teritoriului. Pe vremea aia făceam investigaţii şi reportaje pentru a-l ajuta pe nepotul corifeului Marii Uniri, Ştefan Cicio Pop, Aurel Birtolon, să îşi recupereze proprietăţile.
Mă mutasem de câţiva ani în Ungaria, la Bătania, iar în timpul pandemiei, acum doi ani, ne murise un alt prieten amândurora, fostul comandant al Penitenciarului Arad, Marin Bucur. Erau vecini, la Bătania.

Nici nu ştiu cum s-a născut prietenia dintre noi. M-am trezit că merg zilnic la el. Ne despărţea o fereastră. A noastră, către curtea lui. Dimineaţa îi auzeam tusea, iar el ne auzea disputele şi sunetul obiectelor de bucătărie la micul dejun. Niciodată nu ne-a spus dacă a auzit ce vorbim, dar striga: haideţi la o cafea!
Iubea cafeaua! De fapt, iubea tot ce era în jurul cafelei: de la o vorbă, până la o prietenie, ori la un compliment făcut unei femei.

Mai iubea caii, concursurile de călărie… A fost unul dintre puţinii comentatori ai concursurilor de călărie, şi în România şi în Ungaria. Cunoştea cam toate hipodromurile din România şi Ungaria. Când l-am adus de la spital, de la Oroshaza, stând în dreapta mea, am aflat de la el că treceam pe lângă trei sau patru hipodromuri. Fusese comentator sportiv pe toate.

Meticulozitatea inginerului topograf se vedea şi în scrierea lui. Extraordinar de îngrijită şi neapărat caligrafic elegantă. Nu ştiu dacă astăzi cineva mai scrie atât de frumos caligrafic. Eu, nu.
Cel mai mult îi plăcea să se laude că este arădean! Tatăl lui a fost contabil al Baronului Neumann. A crescut în Colonia UTA şi îşi amintea cum tatăl lui venea acasă cu câte o primă oferită de baron. Pentru el, a fi arădean însemna a fi, de fapt, european. Prietenii lui cei mai buni din copilărie erau români, evrei, germani, sârbi, unguri, bulgari… Râdea de naţionalismul lui Viktor Orban.

Dacă juca vreo naţională română împotriva unei naţionale ungare, iar el era întrebat cu cine ţine, răspundea: cu ai noştri!
Pentru el, întregul Ardeal era un amestec de respect între naţionalităţi. Îl deranja orice referire jignitoare la naţionalitatea celuilalt. Poate de-aia vorbea perfect orice „grai” din judeţul Arad, în limba română.

A măsurat tot judeţul Arad. Îl ştia pe de rost. Atât de bine, încât, îmi povestea, amuzat, că într-o localitate , o femeie de serviciu, spălând pe jos, vorbea singură, adresându-i-se, de fapt: apăi, io cred că pă dumeta te aşteaptă o muiere în fiecare localitate!

A demisionat din funcţia de director al OCOT Arad imediat după apariţia legii privind retrocedarea. Mi-a mărturisit că a ştiut, nu a bănuit, că urmează un val imens de corupţie.
Mi-a povestit de foşti primari, de actuali primari, de foşti şi actuali parlamentari, care îi cereau să facă măsurători de terenuri aşa cum îşi doreau ei. Unul dintre ei, povestea Szati, îşi dorea asemenea măsurători încât ar fi trebuit furat teren din Ungaria.
Ironiza orice prostie. Cred că umorul îi era zeul care îi înlocuia orice credinţă.
Urmărea toate, dar absolut toate competiţiile sportive. Avea un fel de caiet în care îşi nota minutul fiecărui eveniment sportiv. Iubea înotul. Probabil, fiindcă iubea enorm râul Mureş.

Când mi-a zis că vrea să fie incinerat şi să fie aruncat pe râul Mureş am înţeles că vrea să rămână în Arad. L-am convins să rămână şi printre noi, puţin.
Dumnezeu să îl odihnească în pace! Cenuşa îi va fi îngropată în Cimitirul Eternitatea, din Arad, marţi, 27 septembrie, la ora 16,00.

articolul original.

Daniela, Cătă și Tery din Arad. Cei trei care au speriat autoritățile în asemenea hal încât „arta” lor dăinuie și acum

22 September 2022 at 10:24
image

E o săptămână? E o săptămână, nu-i așa? Așa cred. E o săptămână de când a fost pozată statuia din Piața Avram Iancu, mâzgălită de niște teribiliști. Nu mai comentăm gestul persoanelor „tulburate” din punct de vedere al educației, e plină lumea de ei, în privința lor ne rezumăm doar la a le aduce aminte o vorbă: „numele măgarilor pe toate gardurile”.

Ceea ce dorim să scoatem în evidență este faptul că de o săptămână! autoritățile locale nu curățat grupul statuar.

E absolut penibil să lași ditamai statuia în halul în care arată acum. Este într-o zonă intens circulată, în mijlocul pieței. Colegii noștri din presa locală au semnalat situația, există pe facebook mai multe postări cu statuia vandalizată, dar nici o reacție din partea autorităților. De ce?

De ce nu a fost nimeni în stare, timp de o săptămână, să meargă și să curețe locul? E o treabă de o oră. O oră maxim.

Iar cu Poliția Locală suntem lămuriți în ceea ce privește patrularea lor pe strada Mețianu și implicit Piața Varam Iancu. Lasă mașina pe avarii pe banda 1, se duc până în capăt, apoi revin la mașina și pleacă. Zona aceea este arhicunoscută că e „diversă”, în special pe timpul nopții.

Dormiți domnilor, dormiți. Dormiți pe voi, iar orașul devine tot mai dezgustător la privire. O oră nu ați putut acorda Monumentului Ostașului Român, când ei v-au dat viața lor. Halal recunoștință din partea unor oameni care an de an sunt patrioți din cale-afară, pozându-se la Sărbătoarea Națională de la Țebea.

Pe deasupra, grupul statuar este și ocrotit prin: HCJ nr.53/2001 în MOCJA, X, nr. 2/2001, pag. 45, poz.10 ; HCLM nr. 196/99.

Mai multe informații, cât și un istoric al monumentului AICI

articolul original.

Ce informaţii vor transmite firmele de curierat către ANAF

22 September 2022 at 06:21
By: -
image

Ordinul care prevede obligativitatea firmelor de curierat de a raporta către ANAF date despre livrările cu plata ramburs a fost publicat în Monitorul Oficial.

Firmele de curierat vor trebui să completeze formularul 395 – Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional, potrivit Hotnews.

Aceasta se va depune, lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-guvernare.

În scopul asigurării conformării fiscale, furnizorul de servicii poştale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilităţii secretului corespondenţei, să furnizeze lunar, organului fiscal central informaţii referitoare la trimiterile poştale care au ca şi particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul reţelei poştale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poştale înregistrate.

Astfel, firmele de curierat vor transmite către ANAF următoarele informaţii:

• numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale;

• datele de identificare a expeditorului;

• numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;

• adresele de expediţie respectiv livrare;

• contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie şterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poştale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Heiuș: Evazioniștii au găsit o nișă

Evazioniştii au găsit o nişă – comerţul electronic, afirma în luna mai preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, precizând că ei aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este la negru.

El a precizat că firmele de curierat vor pune la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs.

Lucian Heiuş a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când va fi gata chestionarul pentru curierii care aduc pachetele achitate ramburs.

“Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic.

Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a explicat preşedintele ANAF.

sursa: adevărul

articolul original.

Enola Day – Simpatii pentru Diavol și nostalgii coloniale în hermeneutica politică a lui Andrei Marga

22 September 2022 at 04:30

Îmi permit să mă bag și eu ca musca având în vedere antecedentele.

Andrei Marga mi-a fost profesor la facultate. Chiar din primul an, atunci când, lector universitar fiind, ne-a predat cursul de logică formală. Nu era domeniul lui, a recunoscut de la început, se pregătea evident pentru fiecare curs și nu se supăra dacă după o vreme cei mai talentați studenți îi atrăgeau atenția asupra unei inexactități sau abordări interpretabile. Era tânăr încă, un pic mai în vârstă ca studenții săi, arăta bine, chiar dacă se mișca oarecum straniu, de parcă era sub controlul unei forțe nevăzute și era evident altfel decât veteranii profesori de la filozofie, unii aduși direct de la șaibă ca să predea socialism științific sau alte asemenea aberații.

Dar mai era ceva la Andrei Marga. Ceva care ne făcea să fim atenți cu el. Avea o anumită superbie față de colegi care nu provenea doar din studiile sale serioase făcute inclusiv în Germania. Mai precis chiar si asta ne punea pe gânduri: nu oricine și nu oricum primea, pe vremea aceea, bursă pentru universități occidentale. Un coleg de al său care a predat puțin la universitate la Cluj și cu care am devenit mai târziu colegi în învățământul liceal din Arad, mi-a povestit la un pahar la restaurantul de la Parc, cum a fost cu bursa lui. Tot în Germania și cam tot pe atunci.

Bineînțeles, înainte de plecare a trebuit să se prezinte undeva. După explicațiile de rigoare, a primit un plic cu sarcina de a-l preda la München cuiva care știa exact de ce și cum. Ajuns acolo, amicul s-a dus până la clădirea Europei Libere și s-a pus pe o bancă. Cântărea șansele sale. Ce ar fi dacă nu s-ar duce la adresa indicată de acasă, ci s-ar prezenta la redacția radioului cel mai ascultat în România și ar preda plicul? Asta presupunea să nu se mai întoarcă în țară, să aleagă așadar exilul.

„Crezi sau nu, am stat așa vreo două ore până m-am decis, mi-a povestit amicul în timp ce își lua sticla de bere de la gură. Decisiv a fost că pe undeva bănuiam că în plic nu este nimic important, poate chiar o foaie goală pe care scrie: vezi că ți-am tras-o! Era doar așa pentru control, un obiect simbolic prin care băieții erau prezenți în viața mea, o atenționare că suntem cu ochii pe tine”.

Bineînțeles, din moment ce în anii optzeci beam bere împreună la Parc, amicul nu a intrat la Europa Liberă. S-a dus unde trebuia, și-a făcut treburile pentru care s-a dus la München, după care a revenit în țară. Însă nu era omul sistemului, după o scurtă perioadă universitară s-a trezit în învățământul liceal.

Nu și Andrei Marga, cel care și-a văzut visul cu ochii după căderea lui Ceaușescu. Socializat în anii comunismului biruitor, dar marginalizat sub aberația ceaușistă, în fine, prin Iliescu și ai săi, a dat de cei care erau ca el: deștepți, pregătiți, gata să joace cartea comunismului reformat și cu față umană. A devenit în scurt timp rector, apoi, sub țărăniștii reformați și ei, ministru al învățământului, iar în cele din urmă ministru de externe. După dizolvarea PNȚCD în neantul pregătit de specialiștii din umbră a intrat în PNL-ul deja forjat pe imaginea convenabilă băieților deștepți și descurcăreți nevoie mare.

Cariera sa însă s-a frânt oarecum după ce a fost stabilit la începutul deceniului trecut că atât el cât și soția au colaborat cu Securitatea. Eu cred că asta explică multe, inclusiv ieșirea sa cu referire la războiul din Ucraina care a produs scandal atât în lumea politică românească, cât și în Ucraina. În fond e vorba de un fost ministru de externe al României.

Cea ce știu mai puțin cei care acum sunt oripilați de ideile lui Andrei Marga este că omul nu se dezminte: pornește direct din filozofie, chiar din Jürgen Habermas, filozoful german al cărui discipol se consideră și care în iunie a scris, la 93 de ani, un articol în Süddeutsche Zeitung care, de asemenea, a produs reacții vehemente în Germania și în lumea care știe cine este Habermas.

Filozoful legat de școala de la Frankfurt nu merge atât de departe ca și discipolul său, nu vorbește de împărțirea Ucrainei între țările vecine, dar susține că singura cale este o înțelegere între Occident și Rusia, altfel pacea rămâne o iluzie. Cam cu asta a început și Andrei Marga la Alba Iulia, în fond vechile convingeri legate de lumea colonială sovietică nu se transformă în apă așa de ușor, mergând chiar până la a obtura pădurea de copaci. Adică până la orbirea hermeneutică, ar zice cineva care se pricepe. Numai că, spre deosebire de Habermas, Marga a fost socializat în România lui Ceaușescu, naționalismul implicit, arma secretă dintotdeauna a serviciilor secrete românești, nu i-a fost străin niciodată, așa că merge mai departe, văzând șansa păcii în corecțiile teritoriale ale Ucrainei în favoarea vecinilor, fie că e vorba de Rusia, Polonia, Ungaria sau România.

Și pentru că domeniul de expertiză filozofică al lui Marga este știința interpretării, hermeneutica mai pretențios spus, trebuie să realizăm că din acest punct de vedere fostul rector de la Cluj este imbatabil.

E simplu: cei care nu sunt de acord cu el, nu îl înțeleg, deci sunt proști, nu sunt în stare să interpreteze realitatea, textele și comportamentele.

După toate acestea mai rămâne doar o singură întrebare: interpretarea situației după Domnul Marga cum poate fi înțeleasă?

Nostalgie după vremurile trecute, simpatie pentru Diavol sau o obligație care trebuia plătită?

articolul original.
❌