ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 342: Ucraina ar vrea să adere la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Cât de realist este acest termen

31 January 2023 at 08:05
image

Ziua 432 de război în Ucraine. Premierul de la Kiev, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles. „Avem un plan foarte ambiţios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem fi deja în etapa premergătoare începerii negocierilor de aderare”, a declarat Denis Şmihal într-un interviu acordat site-ului Politico.eu înaintea reuniunii UE-Ucraina, programată pe 3 februarie la Kiev.

Ucraina ar vrea să adere rapid la UE

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles.

„Avem un plan foarte ambiţios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem fi deja în etapa premergătoare începerii negocierilor de aderare”, a declarat Denis Şmihal într-un interviu acordat site-ului Politico.eu înaintea reuniunii UE-Ucraina, programată pe 3 februarie la Kiev.

„Problema este că nimeni din cadrul Uniunii Europene nu consideră realist acest termen”, comentează site-ul Politico.eu, notând că oficialii de la Bruxelles încearcă să menţină o perspectivă îndepărtată asupra admiterii Ucrainei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat anul trecut că, deşi Ucraina a primit statutul de candidat pentru integrarea europeană, probabil vor trece „decenii” până să devină membră a Uniunii Europene. Chiar şi liderii care au susţinut insistent acordarea statutului de candidat la summitul UE din iunie 2022 recunosc la nivel privat că aderarea se poate produce abia peste câţiva ani. Spre exemplu, naţiuni precum Serbia, Turcia şi Muntenegru aşteaptă de mulţi ani să adere la UE, Ankara chiar din 1999.

„Ucraina este un caz foarte complex pentru UE. Sunt mulţi care argumentează că Bruxellesul are o responsabilitate specială faţă de Kiev. Furia ucrainenilor faţă de hotărârea preşedintelui Viktor Ianukovici de retragere din Acordul european de asociere politică şi economică la cererea Rusiei a declanşat revoluţia Maidan din 2014 şi a creat premisele pentru război. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a notat că Ucraina este «singura ţară în care oamenii au fost împuşcaţi pentru că s-au înfăşurat în drapelul UE».

Aliaţii apropiaţi ai Ucrainei din UE, precum Polonia şi statele baltice, susţin puternic ambiţiile de integrare ale Kievului, considerând că este vorba de o democraţie care opune rezistenţă unui agresor. Multe dintre vechile state UE sunt mai sceptice, în condiţiile în care Ucraina, o superputere agricolă mondială, le-ar putea dilua puterile şi avantajele. Ucraina şi Polonia, cu populaţii totale de 80 de milioane de locuitori, s-ar putea alia pentru a rivaliza cu Germania ca forţă politică în Consiliul European, iar unele voci argumentează că Ucraina ar atrage fonduri în mod excesiv din bugetul Uniunii Europene”, subliniază site-ul Politico.eu, citat de Mediafax.

Pe fondul disputelor, oficialii UE au iniţiat deja eforturile pentru ca reuniunea UE-Ucraina programată vineri la Kiev să menţină poziţia de la summitul Consiliului European din iunie 2022, privind îndeplinirea în mod strict a criteriilor specifice pentru integrarea europeană. „Aşteptările sunt destul de mari la Kiev, dar este necesar să fie îndeplinite toate condiţiile fixate de Comisia Europeană. Este un proces pe bază de merite”, a afirmat un oficial de rang înalt de la Bruxelles, sub protecţia anonimatului.

Una dintre problemele majore ale Ucrainei este corupţia, dar premierul Denis Şmihal afirmă că autorităţile tratează cu seriozitate eforturile de combatere a practicilor ilegale.

„Avem nevoie de o Ucraină reformată. Nu putem avea aceeaşi Ucraină ca înaintea războiului”, a insistat un oficial european implicat direct în pregătirea reuniunii de vineri.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Care sunt condiţiile președintelui francez, Emmanuel Macron pentru o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina

31 January 2023 at 08:13

Franța a precizat că nu se opune trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții cruciale pentru ca războiul să nu escaladeze.

Astfel, președintele francez Emmanuel Macron spune că ar putea exista o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că trebuie îndeplinite anumite condiții.

În afirmaţiile sale, „La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, cotidianul francez Le Monde a precizat că livrarea de echipamente militare Ucrainei nu ar trebui să slăbească capacitățile armatei franceze.

„Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii”, a subliniat Emmanuel Macron.

Livrarea de avioane de vânătoare, un pas major

În contextul războiului, prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a precizat, la rândul său, că trimiterea de avioane de vânătoare către Ucraina nu este un lucru despre care nu se poate vorbi, însă este pas major.

Surse ucrainene spun că Polonia ar fi favorabilă unui astfel de transfer pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Totuși, prim-ministrul polonez spune că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

De altfel, Germania, care a fost de acord cu greu  să furnizeze tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, spune că nu se poate vorbi despre posibilitatea de furnizare a avioanelor de vânătoare.

Concret, Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Pentru Ucraina, lupta pentru a obține tancuri de luptă occidentale a fost doar începutul

În contextul apărării, având în vedere că Abrams construite în SUA și Leopards fabricate în Germania se îndreaptă acum spre linia frontului, după luni de certuri între aliații occidentali, planificatorii militari de la Kiev își îndreaptă atenția spre ceea ce ei consideră a fi următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși – livrări de avioane de luptă moderne.

Iar, conversațiile cu mai mult de o jumătate de duzină de oficiali militari și diplomați occidentali confirmă că o dezbatere internă privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă este deja în curs de desfășurare, fiind promovată de către oficialii ucraineni cu sprijinul statelor baltice cu atitudini războinice.

Dezbaterea se va dovedi, probabil, chiar mai controversată decât disputa privind furnizarea de tancuri. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au declarat că guvernele lor nu mai consideră că ideea nu mai poate fi pusă în practică, dar că temerile legate de o escaladare rămân ridicate.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 341: O rachetă rusească a lovit o clădire de locuinţe din Harkov. O persoană a murit (VIDEO) / Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

30 January 2023 at 10:50
image

O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov. „Conform informaţiilor actualizate, o persoană a murit în urma loviturii unei rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale”, a scris Sinegubov pe Telegram. El a precizat că atacul a vizat districtul central al oraşului.

UPDATE 3: Cancelarul Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 2: Șeful NATO îndeamnă Coreea de Sud să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, citând alte țări care și-au schimbat politica de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict după invazia Rusiei, scrie Reuters.

Stoltenberg se află la Seul, prima oprire a unei călătorii care va include și Japonia și care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliații SUA în fața războiului din Ucraina și a creșterii concurenței cu China.

Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o „nevoie urgentă” de muniție, scrie Mediafax.

„Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice sprijinul militar”, a spus el.

„În cele din urmă, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către țări aflate în conflict și-au schimbat această politică acum”, a adăugat Stoltenberg.

UPDATE 1: Boris Johnson dezvăluie: Vladimir Putin a amenințat că șterge de pe hartă Marea Britanie! „Nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta”

Boris Johnson face dezvăluiri teribile: Vladimir Putin a amenințat că, la o adică, va șterge de pe harta Pământului insula Marea Britanie! Fostul premier a vorbit într-un documentar BBC despre discuțiile purtate cu liderul rus înainte de invazia din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O bătrână a murit şi alte trei persoane au fost rănite la Harkiv, în urma unui atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale, a anunţat Oleh Siniehubov, şeful administraţiei militare regionale, potrivit Ukrinform.

„Un atac al inamicilor. Potrivit datelor preliminare, o rachetă S-300 a lovit o clădire rezidenţială cu patru etaje din Harkiv. Trei victime au răni minore. Din nefericire, o bătrână a murit. Soţul ei era aaproape în momentul ataacului şi în mod miraculos nu a suferit răni graave”, a notat Siniehubov pe Telegram.

Clădirea a fost distrusă parţial, a precizat el, citat de News.ro.

Russian terrorists fired a missile which hit an apartment building in Kharkiv. At least one person was killed and several others were injured. pic.twitter.com/9DrXrCHAhH

— Michael MacKay (@mhmck) January 30, 2023

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ucraina: Un nou atac asupra civililor. 3 persoane au murit, cel puțin 15 rănite

28 January 2023 at 15:48
image

Trei persoane au murit şi cel puțin 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachetă în oraşul Kostiantinivka din regiunea Doneţk, sâmbătă, potrivit autorităţilor locale. Victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi, respectiv, 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani, care fugise din Herson după ocuparea oraşului – potrivit Agerpres.

Racheta C-300, lansată de armata rusă de pe teritoriul ocupat al regiunii Doneţk, a căzut pe o baterie de garaje dintr-un cartier al oraşului Kostiantinivka. Suflul exploziei a distrus geamurile a sute de apartamente.

“Nu pot să îmi revin. Din blocul nostru nu a murit nimeni; totuşi sunt trei victime. E groaznic”, a declarat, pentru AGERPRES, o femeie care locuieşte într-un din blocurile afectate de suflul exploziei.

Nadejda Hrihorivna are 65 ani, iar în momentul atacului cu rachetă plecase la un magazin din apropiere pentru a cumpăra o cuşcă pentru pisica sa.

“Noi tocmai ieşisem din casă. /…/ Am decis să părăsim oraşul şi am mers să cumpărăm o cuşcă pentru pisică şi atunci s-a întâmplat. Eram aproape de casă. Scara noastră şi a doua scară au avut de suferit cel mai mult. Racheta a căzut în faţă între primul şi al doilea garaj”, a afirmat femeia.

Oraşul Kostiantinivka se află la aproximativ 25 de kilometri de teritoriile ocupate de trupele armatei ruse şi la 30 de kilometri de Kramatorsk, capitala temporară a regiunii Doneţk.

Foto: Volodimir Zelenski

articolul original.

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 338: Rusia: Cheia încheierii războiului este la Joe Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

27 January 2023 at 12:51

Război în Ucraina, ziua 338. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme, după ce puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor lansate de Moscova. Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

UPDATE 4: Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

SUA ar putea pune capăt rapid conflictului dacă ar vrea, dar în schimb „pompează arme în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit Agerpres.

Moscova a acuzat în trecut Ucraina că primeşte ordine de la Washington şi susţine că SUA prelungesc conflictul prin livrări de arme Kievului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto – Profimedia Images

UPDATE 3: Polonia a anunțat că va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei

Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja, relatează Ukraîinska Pravda.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Morawieck a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta scrie HotNews.

UPDATE 2: Pagube semnificative la rețeaua electrică din Ucraina după un atac masiv cu rachete rusești

Rețeaua electrică din Ucraina a suferit „daune semnificative” în urma unui atac „masiv” cu rachete rusești, a anunțat Ukrenergo, operatorul energetic de stat al țării.

Reprezentanții Ukrenergo au declarat că există un deficit de energie în sistemul național, în timp ce cantitatea utilizată este la același nivel, potrivit Sky News.

„Repararea rețelei electrice devine mai dificilă și durează mai mult după fiecare atac rusesc”, a anunțat compania pe Facebook.

Potrivit acesteia, vineri, instalațiile energetice din Ucraina au fost vizate de 13 atacuri cu rachete și 15 atacuri cu drone.

Joi, rușii au lansat 70 de rachete asupra Ucrainei, dintre care 47 au fost interceptate, potrivit Forțelor Armate ucrainene.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că principalele ținte au fost instalațiile energetice, scrie Mediafax.

UPDATE 1: Volodimir Zelenski, mesaj de Ziua Memorială a Holocaustului

Volodimir Zelenski a postat un mesaj pe canalul său oficial Telegram cu ocazia Zilei Memoriale a Holocaustului. 27 ianuarie marchează aniversarea eliberării orașului Auschwitz-Birkenau.

„Astăzi, ca întotdeauna, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului.

Știm și ne amintim că indiferența ucide împreună cu ura. Indiferența și ura sunt întotdeauna capabile să creeze răul numai împreună.

De aceea este atât de important ca toți cei care prețuiesc viața să dea dovadă de hotărâre atunci când vine vorba de a-i salva pe cei pe care ura încearcă să-i distrugă”, a transmis Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Explozii în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Explozii au fost auzite în apropierea centralei nucleare din Zaporojie în timpul atacurilor de joi, anunță agenția nucleară a ONU. Președintele ucrainean cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Însă Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că aceste comentarii sunt nefondate și le-a numit „provocare”.

În trecut, Rusia a reacționat la succesele ucrainene prin atacuri aeriene masive care au lăsat milioane de oameni fără lumină, căldură sau apă.

Joi, a părut să urmeze acest model. Premierul Denis Shmyhal a declarat că atacurile Rusiei au vizat centrale energetice.

Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

În discursul său nocturn după atacurile mortale cu rachete de joi, președintele ucrainean a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Joi, cel puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor, la o zi după ce Kievul a obținut din partea țărilor occidentale promisiuni de tancuri de luptă pentru a combate invazia Moscovei.

„Această agresiune rusă poate și ar trebui să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege nimic altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care să ne protejeze cerul. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice. Și arme juridice – trebuie să lucrăm și mai mult pentru a înființa un tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Perspectivele războiului din Ucraina. Cosmin Popa, istoric: „Este important ca Putin să nu-și atingă planurile până la primăvară” | VIDEO

26 January 2023 at 12:27
image

În contextul în care Ucraina va primi mai multe tancuri grele de luptă din partea țărilor occidentale, Cosmin Popa, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, spune la România în Direct, de la Europa FM, că este foarte important pentru întreaga Europă ca până la primăvară invazia Rusiei în țara vecină să fie ținută pe loc.

Cu toate că Moscova transmite că lucrurile vor duce la o „escaladare permanentă” a situației după ce mai multe state vor trimite tancuri grele Ucrainei, Cosmin Popa spune că lucrurile stau altfel:

„Acum rușii vorbesc despre escaladare (…) escaladarea adevărată s-a petrecut atunci când Rusia a început să lovească ținte civile, aia este escaladarea războiului. Ceea ce se întâmplă acum e un ajutor dat Ucrainei pentru a rezista acestei agresiuni, faptul că Voludin (șeful Dumei de Stat)  vorbește despre capacitatea de a lovi ținte în interiorul Rusiei ar fi hilar tragic dacă n-ar fi comic (…). Tancul poate fi folosit și ca armă ofensivă, dar această ofensivă trebuie contextualizată în sensul în care ea se petrece pe terenul Ucrainei.”

Ce contează cu adevărat este ca planurile lui Putin să nu se îndeplinească, cel puțin până la primăvară, explică cercetătorul științific:

„Este esentialmente important pentru întreaga Europă ca până în primăvara anului în curs Putin să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele acestui război, fie că vorbim de partea de sud-est a Ucrainei. E clar pe teren, dacă ne uităm unde se duc luptele, că ei tind să ocupe Kramatorskul și Slavianskul. Sunt cele două mari noduri de cale ferată, șosele, noduri logistice care ar permite, practic, tăierea Ucrainei în două. Odată ocupate aceste două orașe, cu siguranță Putin ar proclama atingerea obiectivelor politice cel puțin de parcurs ale acestui război și ar incerca cu disperare să-l înghețe cel puțin pentru o perioadă. Asta nu ne va aduce nouă pace, nu ne va aduce nici măcar o amânare a războiului, va croniciza, va permanentiza instabilitatea politică pe toata suprafața continentului, nu doar în Ucraina.”

Cosmin Popa, despre diferența majoră dintre URSS și Federația Rusă

Deși nu trebuie deloc ingrorată capacitatea militară a Rusiei, ea nu mai este la fel ca cea pe care o avea URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, spune Cosmin Popa la Europa FM:

„Ceea ce este uimitor mi se pare ca Putin nu întelege foarte clar că URSS si Federatia Rusă sunt două țări diferite. Rușii lupta neglijent (…). Nu trebuie să ne mirăm de neglijența lor în maniera de a duce războiul, de deficiențele lor logistice, de incapacitatea cel putin inițială de a lupta modern, dar nici nu trebuie să considerăm această țară ca fiind o putere militară minoră. Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin.”

Sunt slabe șanse ca ofensiva Rusiei să mai fie una grandioasă, mai explică cercetătorul științific. Asta nu înseamnă însă că nu ar putea fi eficientă:

„Încep să fiu din ce în ce mai sceptic cu privire perspectiva unei bătălii grandioase în stilul celor din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Nu există în momentul de față mobilizate pe front mase soldățești comparabile cu cele din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Știm cu toții că Rusia s-a retras din Herson, din partea dreapta a Niprului, trebuie să țineți seama ă în cel De-al Doilea Război Mondial forțarea Niprului de către Armata Sovietică în timpul ofensivei spre Europa, a costat armata roșie 2 milioane de soldați. (…) Ceea ce cred că se va întâmpla este o măcinare mai puțin spectaculoasă dar la fel de eficientă.”

Urmărește în continuare România în Direct:

Citește și: După ce mai multe țări au anunțat că trimit tancuri grele Ucrainei, Zelenski cere acum rachete și avioane de luptă

articolul original.

După ce mai multe țări au anunțat că trimit tancuri grele Ucrainei, Zelenski cere acum rachete și avioane de luptă

26 January 2023 at 08:45
image

Reacție de la Kiev, după ce aliații occidentali au decis să trimită tancuri grele Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski salută deciziile și cere aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă.

Statele Unite au anunțat că vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina.

„Le dăm ucrainenilor 31 de tancuri Abrams, pentru a le creste capacitatea de apararea. Le dam și piesele și echipamentele necesare iar instruirea va începe pe aceste tancuri cât de repede posibil”, a anunțat liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Și Germania a decis să susțină Kievul cu tancuri de luptă Leopard 2. Este „un pas important pe calea spre victorie”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumind pentru sprijinul militar.

După unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii intense, acum liderul de la Kiev pune problema unor alte resurse militare.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Livrările de tancuri Ucrainei de către Germania vor duce la o „escaladare permanentă” a conflictului, transmite Moscova

articolul original.

Livrările de tancuri Ucrainei de către Germania vor duce la o „escaladare permanentă” a conflictului, transmite Moscova

26 January 2023 at 07:08
image

Reacție tăioasă a Moscovei după ce Berlinul a aprobat livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina. ”Livrările de tancuri vor duce la o nouă escaladare a conflictului și chiar la o escaladare permanentă”,  afirmă Ambasada Rusiei în Germania.

Primele tancuri Leopard germane ar putea ajunge în Ucraina în 3 luni iar pregătirea soldaților ucraineni va începe în curând, potrivit ministrului Apărării de la Berlin.

În final, Ucraina va primi circa 100 de tancuri grele de la o coaliție formată din zeci de țări.

Ambasadorul rus la Berlin, Serghei Nechayev, a afirmat că Germania își abandonează „responsabilitatea istorică față de Rusia” care decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial.

Decizia de a furniza tancuri grele Ucrainei duce conflictul la un nou nivel, a spus oficialul rus, distrugând rămășițele de încredere reciprocă si provocând daune ireparabile relațiilor ruso-germane.

Renumit pentru reacțiile sale belicoase la adresa Occidentului, propagandistul-prezentator TV Vladimir Solovyov a îndemnat Moscova să considerere Germania parte în razboi și să o bombardeze

Ucraina are nevoie urgentă de 300 de tancuri grele pentru contraofensivă

Kievul a folosit până acum în razboi tancurile pe care le avea din perioada sovietică și pe cele capturate de la armata rusă.

Tancurile Leopard 2 sunt moderne și disponibile la scară largă în UE – ele se află în dotarea a peste 12 țări.

O coaliție de state NATO s-a angajat să trimită Kievului peste 100 de tancuri grele: Leopard 2, Challenger 2 şi Abrams.

Pe lângă cele 14 vehicule promise de Germania și alte 14 de Polonia, 18 tancuri Leopard ar urma să vină din Olanda, alte 8 din Norvegia, 53 din Spania și 4 din Portugalia.

Finlanda va participa la această coaliție, însă nu a anunțat cu câte tancuri. Va asigura în schimb instruire și mentananță.

Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, la care s-ar putea adăuga un număr de tancuri franceze Leclerc, anunțate de președintele Macron.

Kremlinul, prin purtatorul de cuvânt Dmitri Peskov, a amenințat că tancurile occidentale livrate Kievului ”vor arde” la fel ca toate celelalte și nu vor schimba cu nimic soarta războiului.

Leopard 2 este principalul tanc de luptă fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km. A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h.

Este echipat cu un tun de 120 mm şi cu două mitraliere ușoare, potrivit The Guardian.

Foto: Shutterstock

Citește și: Der Spiegel: Polonia a solicitat Germaniei o licență de export pentru livrarea de tancuri Leopard către Ucraina

articolul original.

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 337: După ce a primit tancurile intens solicitate Occidentului, Volodimir Zelenski spune că următorul „vis” sunt rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele

26 January 2023 at 07:05
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe. / Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenția culturală a Națiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziției Rusiei.

UPDATE 1: Orașul ucrainean Odesa a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO

Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenția culturală a Națiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziției Rusiei.

Unesco a declarat că decizia sa a recunoscut „valoarea universală excepțională” a orașului.

Rusia a criticat această decizie, afirmând că este „motivată politic”, scrie BBC, citat de Mediafax.

Cunoscută drept perla Mării Negre, Odesa a fost bombardată de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.

Anul trecut, locuitorii s-au grăbit să protejeze monumentele și clădirile orașului, acoperindu-le cu saci de nisip.

Vorbind după vot, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea orașului ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.

„A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraș aparține patrimoniului mondial, ne privește pe toți, îl vedem cu toții și îi recunoaștem istoria și contribuția la patrimoniu”, a spus ea. „Acesta este deja un aspect simbolic important.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează AFP.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

„Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile”, a spus el, citat de Agerpres.

Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,”cheia” pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul” livrărilor de tancuri grele armatei.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Odesa, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol. Este o decizie politică, transmite Rusia

26 January 2023 at 06:54
image

Rusia a denunţat miercuri seară o decizie “politică” în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol, transmite AFP.

„Un grup de ţări aparţinând ‘Occidentului colectiv’, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică”, a criticat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

UNESCO a aprobat miercuri includerea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, dobândind astfel un statut special de protecţie împotriva unor daune ce ar putea fi provocate de invazia rusă.

Pe aceeaşi listă au mai fost incluse Târgul Internaţional Rachid Karami din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă care se aplică în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate.

Directoarea UNESCO a declarat că Odesa, un oraş liber, un oraş mondial, un port legendar care a marcat cinematografia, literatura şi artele, este astfel plasat sub protecţia comunităţii internaţionale.

Pe măsură ce războiul continuă, a spus ea, înscrierea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol este modalitatea prin care UNESCO încearcă să se asigure că acest oraş va fi protejat este conservat de la o eventual distrugere.

Potrivit unui comunicat de presă, procedura a fost accelerată din cauza războiului.

Din vara lui 2022, experţi din organizaţia mondială au colaborat cu Ucraina pentru a dezvolta dosarul de candidatură.

Pe teren, UNESCO a „prevăzut deja repararea daunelor cauzate Muzeului de Arte Frumoase din Odesa şi Muzeului de Artă Modernă din Odesa”.

Au fost asigurate şi echipamente necesare digitizării a aproape o mie de opere de artă din colecţia documentară a Arhivelor Statului oraşului-port.

Au fost livrate şi echipamente pentru protejarea clădirilor precum şi a lucrărilor instalate în aer liber, se arată în comunicat.

Potrivit UNESCO, un total de 236 de situri cultural din Ucraina, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase, au suferit pagube până la începutul acestui an.

Foto: Shutterstock

Citește și: Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski

articolul original.

Joe Biden a confirmat că trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina

25 January 2023 at 17:06
image

Președintele Statelor Unite ale Americii a confirmat că va trimite 31 de tancuri Abrams către Ucraina.

Președintele Joe Biden a confirmat că SUA va furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. SUA și Europa sunt „pe deplin unite” în sprijinul Ucrainei împotriva „agresiunii cu adevărat brutale” a Rusiei, a declarat Biden.

Președintele SUA spune că a avut o „conversație lungă” cu aliații NATO, inclusiv cu Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, mai devreme astăzi, pentru a continua „coordonarea noastră strânsă”.

Rusia se aștepta „să ne despărțim”, spune el. „Dar suntem pe deplin, temeinic, total uniți”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania a confirmat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Va aproba și cererea de livrare a altor țări

articolul original.

Germania a confirmat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Va aproba și cererea de livrare a altor țări

25 January 2023 at 10:55
image

Germania a confirmat că va livra tancuri Leopard 2 Ucrainei și aprobă cererea altor țări de a face acest lucru.

Într-un comunicat oficial, guvernul german a transmis că va oferi Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 A6 – adică 14 vehicule de luptă din propriile stocuri. Obiectivul final este de a livra Ucrainei un total două batalioane alături de alte țări, scrie Associated Press.

Instrucția trupelor ucrainene în Germania va începe în curând și, de asemenea, Berlinul va oferi logistică și muniție. Cancelarul german va susține o declarație de presă la 14:00 (Ora României).

Anunțul Germaniei după ce oficiali americnai au declarat sub protecția anonimatului că miercuri Casa Albă va anunța livrarea de tancuri Abrams.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Der Spiegel: Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

articolul original.

Valeri Gherasimov, comandantul rus al trupelor din Ucraina, are o nouă tactică de război: Teroarea. Granițele din România, Moldova și Polonia sunt vizate

25 January 2023 at 11:14

După recenta numire a lui Valeri Gherasimov în funcția de comandant al grupului de invazie rusesc în Ucraina, tacticile loviturilor rusești cu rachete s-ar putea schimba, este de părere analistul militar Oleksi Hetman.

Potrivit expertului, din cauza lipsei rachetelor de înaltă precizie, rușii vor intensifica teroarea împotriva zonelor de frontieră cu lovituri S-300.

Rușii mai au la dispoziție aproximativ 500 de rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune. Prin urmare, ei sunt nevoiți să își schimbe tactica, afirmă sursa citată, conform site-ului tsn.ua.

„Ar putea continua să ne terorizeze civilii din zonele de frontieră”

„Numărul de rachete pe care le-au cheltuit pentru lovituri asupra infrastructurii nu a reușit să distrugă sistemul energetic ucrainean. Ucraina este în viață. Da, există întreruperi de energie, există pene de curent programate, dar ei nu au distrus infrastructura, dar au cheltuit o sumă uriașă de bani pentru asta, dacă calculați costul acestor rachete.

Prin urmare, cel mai probabil, Gherasimov nu va face acest lucru, pentru că ei au deja un stoc inviolabil de rachete de care nu trebuie să se atingă”, spune Hetman.

Cu toate acestea, expertul notează că rușii au o mulțime de rachete realizate din sisteme S-300 și S-400 convertite.

„Cred că ar putea continua să ne terorizeze civilii din zonele de frontieră cu aceste rachete”, a spus el, potrivit presei ucrainene.

Luptele din Ucraina au ajuns în ziua cu numărul 336. Guvernul Germaniei a hotărât furnizarea unui număr redus de tancuri în Ucraina și va autoriza livrarea de vehicule blindate de fabricație nemțească de către țările aliate, în cadrul acordului cu SUA, anunță oficiali politici de la Berlin.

Potrivit acestora, care au dorit să rămână anonimi, Guvernul Olaf Scholz vrea să furnizeze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina AICI

VIDEO | Un rus condamnat pentru crimă și-a sunat mama, în timp ce era luat drept prizonier. Ce a putut să-i spună femeia: „La naiba! Ești singurul ei copil?”

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătateciteste mai mult
articolul original.

Der Spiegel: Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

24 January 2023 at 18:06
image

Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2. Potrivit publicației germane Der Spiegel, cel puțin o companie de Leopard 2A6 este implicată. Alți aliați, printre care și cei din Scandinavia, doresc să livreze Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2. Guvernul german vrea să acorde permisiunea de export pentru acest tip de tancuri care se află și în posesia altor state, cum ar fi Polonia.

Marți după-amiază, mai multe publicații americane au scris că oficialii Statelor Unite ale Americii iau în considerare să livreze în număr mare Ucrainei tancuri Abrams. De asemenea, și franța ia în considerare trimiterea de tancuri de luptă către Ucraina.

Decizia oficialilor germani a fost precedată de consultări intense derulate pe mai multe zile cu aliații săi, în special cu oficialii de la Washington.

Scholz a subliniat că ar fi dorit încă de la început să livreze tancuri de luptă, însă doar alături de alte națiuni, cum ar fi SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Der Spiegel: Polonia a solicitat Germaniei o licență de export pentru livrarea de tancuri Leopard către Ucraina

articolul original.

Der Spiegel: Polonia a solicitat Germaniei o licență de export pentru livrarea de tancuri Leopard către Ucraina

24 January 2023 at 12:27
image

Polonia a solicitat oficial o licență de export pentru livrarea de tancuri de luptă pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Germania „a primit deja cererea noastră”, a declarat ministrul Apărării polonez într-o postare pe Twitter. De asemenea, oficialul a făcut apel la Berlin „să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2”, scrie Der Spiegel.

Niemcy otrzymali już nasz wniosek o wyrażenie zgody na przekazanie czołgów Leopard 2 na Ukrainę. Apeluję także do strony niemieckiej o przyłączenie się do koalicji państw wspierających Ukrainę czołgami Leopard 2. To nasza wspólna sprawa, bo chodzi o bezpieczeństwo całej Europy! pic.twitter.com/9oMQihI83Z

— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) January 24, 2023

Cererea a fost primită de Ministerul Federal al Economiei în această dimineață. Acest lucru a fost confirmat pentru publicația Der Spiegel de oficiali guvernamentali.

În prezent au loc discuții în cadrul guvernului cu privire la modul în care ar trebui să se decidă asupra cererii. O sursă din cercurile guvernamentale a explicat că nu există o decizie preliminară.

Guvernul polonez anunțase deja ieri această măsură. Varșovia contează pe formarea unei coaliții cu alte țări pentru livrarea tancurilor de luptă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de televiziune TVP. Solicitarea adresată Berlinului a fost un gest important.

Polonia face presiuni asupra aliaților săi în această chestiune. Săptămâna trecută, președintele Andrzej Duda declarase deja că Varșovia a decis să ofere Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard, iar șeful guvernului Mateusz Morawiecki a anunțat luni că Varșovia va cere permisiunea guvernului german. Pentru a livra tancuri fabricate în Germania în alte țări, este necesară aprobarea Berlinului. Acum, guvernul federal trebuie să ia o decizie cu privire la această cerere, mai scrie publicația germană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski

articolul original.

500 de milioane de euro, noul ajutor militar aprobat de UE pentru Ucraina | AUDIO

23 January 2023 at 15:46
image

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul are valoarea de 500 de milioane de euro.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/23ian-16-ADA-Ajutor-pt-Ucraina-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până în prezent, Uniunea Europeana a ajutat Ucraina cu 3,1 miliarde de euro pentru echipamente militare. Banii au fost dați în șase tranșe ale Fondului European – mai mult de jumătate din cele 5,5 miliarde de euro alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Creat în 2021, Fondul este un instrument prin care blocul comunitar oferă forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructură în încercarea de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a consolida securitatea internațională.

Miniștrii de Externe au convenit luna trecută să completeze fondul cu încă 2 miliarde de euro pentru anul în curs, având în vedere ritmul în care banii au fost cheltuiți de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, acum aproape un an.
Fondul este finanțat prin contribuții ale statelor membre pe baza unei chei de repartiție a venitului național brut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Zelenski promite noi măsuri anticorupție, după ce un ministru adjunct ar fi luat mită 400.000 de dolari pentru a contracta bunuri la suprapreț

articolul original.

VIDEO | Un rus condamnat pentru crimă și-a sunat mama, în timp ce era luat drept prizonier. Ce a putut să-i spună femeia: „La naiba! Ești singurul ei copil?”

23 January 2023 at 10:54
image

Un rus luat prizonier de soldații ucraineni a apelat-o pe mama sa pentru a-i spune că a fost capturat. Bărbatul a mărturisit că a mers pe front pentru a scăpa de închisoare, unde trebuia să stea 15 ani pentru crimă. Răspunsul mamei rusului i-a lăsat șocați pe soldații ucraineni.

Un soldat rus luat prizonier de ucraineni și-a sunat mama, care i-a spus că mai bine murea.

El le-a mărturisit soldaților ucraineni că a mers pe front pentru a scăpa din închisoare, unde stătea de 15 ani pentru crimă.

„Mai mulți soldați din Rusia, atât mobilizați, cât și condamnați, au fost capturați. Unul dintre ei executa o condamnare de 22 de ani. Copil singur la părinți, când și-a sunat mama, aceasta i-a spus că mai bine murea”, potrivit contului de Twitter Wartranslated, care a tradus dialogul dintre soldații ucraineni și prizonierii ruși.

„Urma să îmi mai adauge încă 22 de ani la pedeapsă”

Un soldat ucrainean îi întreabă pe rând pe prizonierii ruși, legați la mâini și la ochi, de unde vin.

Când ajunge în dreptul ultimului prizonier, un camarad îi spune că este vorba despre un condamnat.

Soldat ucrainean: „Pentru ce ai fost condamnat?”

Prizonier rus: „Pentru crimă”.

Soldat ucrainean: „De ce ai plecat „la război”?

Prizonier rus: „Am crezut că mi se reduce pedeapsa”.

Soldatul ucrainean care filma momentul: „E ăla căruia i-a spus „mai bine mureai. Mama lui”.

Soldat ucrainean: „A, mama? Ai sunat-o pe mama ta? Și mama ta ți-a spus că mai bine mureai? La naiba! Ești singurul ei copil?”.

Prizonier rus: „Singurul”.

Soldat ucrainean: „De cât timp ești în închisoare?”

Prizonier rus: „De 15 ani”.

Soldat ucrainean: „Și cât e pedeapsa totală?”

Prizonier rus: „22 de ani. Am făcut 15. Urma să îmi mai adauge 22 de ani la pedeapsă”.

Captured a mix of mobiks and convicts from Russia. One was serving a 22-year sentence. The only son, when phoned his mother, she said it would be better if he was dead. pic.twitter.com/fYy8aHCWdd

— Dmitri (@wartranslated) January 22, 2023

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

SUA extind cu cel puțin 9 luni prezența celor aproape 4.000 de militari trimiși în România

23 January 2023 at 07:44
image

Statele Unite extind cu cel puțin 9 luni prezența trupelor trimise în vara lui 2022 în România. Decizia Pentagonului face parte din angajamentul președintelui Biden de a spori forțele americane în Europa ca răspuns la invazia rusă din februarie anul trecut, scrie cotidianul The New York Times.

La baza de la Kogălniceanu sunt staţionaţi, începând din vara trecută, circa 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care efectuează frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina.

Anterior, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtată vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.

În plus, spun aceşti oficiali, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se va număra un general cu două stele.

Prezența acestuia în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari.

În urma întâlnirii dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz de la Paris, cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a Tratatului franco-german de la Elysee, Franța și Germania anunță într-o declarație comună că vor să întărească prezența militară în Estul Europei.

Inițiativa presupune organizarea de exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România, au anunțat cei doi lideri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ucraina va primi ajutoare militare masive din partea mai multor aliați NATO. Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă majoră a Kremlinului

articolul original.

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 333: Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei ameninţă cu folosirea armelor de distrugere în masă: „Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală”

22 January 2023 at 12:30
image

Ziua 333 de război în Ucraina. Grupul rus de mercenari Wagner intenţionează să trimită trupurile soldaţilor ucraineni ucişi în luptele din oraşul Soledar, recent capturat, a relatat sâmbătă un site web apropiat de fondatorul companiei militare private, oligarhul Evgheni Prigojin / Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului rus -, considerat un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că livrările occidentale de armament către Ucraina care ar ameninţa teritoriile Rusiei vor duce la o catastrofă globală şi vor face ca argumentele împotriva utilizării armelor de distrugere în masă să nu mai fie valabile.

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ZILEI

UPDATE 3: Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, un aliat al lui Putin, ameninţă cu folosirea armelor de distrugere în masă. El spune că noile livrări de arme ale Occidentului în Ucraina vor duce la o catastrofă globală

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului rus -, considerat un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că livrările occidentale de armament către Ucraina care ar ameninţa teritoriile Rusiei vor duce la o catastrofă globală şi vor face ca argumentele împotriva utilizării armelor de distrugere în masă să nu mai fie valabile, relatează Reuters.

„Dacă Washingtonul şi ţările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi civili în oraşe şi vor încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre, aşa cum ameninţă, acest lucru va duce la măsuri de represalii folosind arme mai puternice”, a declarat duminică Viaceslav Volodin într-o postare pe Telegram.

„Argumentele conform cărora puterile nucleare nu au folosit anterior arme de distrugere în masă în conflicte locale nu mai sunt sustenabile. Pentru că aceste state nu s-au confruntat cu o situaţie în care existĂ o ameninţare la adresa securităţii cetăţenilor lor şi a integrităţii teritoriale a ţării”, a scris Volodin.

„Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală”, a prezis el, citat de News.ro.

UPDATE 2: Noul ministru german al apărării se va deplasa în curând în Ucraina

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să viziteze Ucraina în curând, a declarat acesta pentru un ziar german, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni pentru a permite expedierea de tancuri de fabricație germană în această țară.

„Ceea ce este sigur este că voi călători curând în Ucraina. Probabil chiar în următoarele patru săptămâni”, a declarat Pistorius pentru Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică.

Vineri, Germania și aliații occidentali nu au ajuns la nicio decizie legată de trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, în ciuda rugăminților Ucrainei de a avea tancuri moderne pentru a-și spori eforturile de apărare, notează Mediafax.

Întrebat despre tancuri, Pistorius a spus în interviu: „Suntem într-un dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă”.

UPDATE 1: Scandal de corupţie în Ucraina: un viceministru, reţinut pentru o mită de 400.000 de euro

Ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina, Vasil Losinskii, a fost arestat pentru luare de mită, potrivit mass-media ucrainene, citate duminică de dpa.

Biroul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la locuinţa oficialului ucrainean şi l-a reţinut, a relatat sâmbătă cotidianul online Ukrainska Pravda, citat de Agerpres. După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis, scrie dpa. Losinskii este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent.

Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut. Ministerul Dezvoltării municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina a postat pe pagina sa de Facebook că sprijină pe deplin ancheta.

(Citește mai multe detalii aici…)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Grupul rus de mercenari Wagner intenţionează să trimită trupurile soldaţilor ucraineni ucişi în luptele din oraşul Soledar, recent capturat, a relatat sâmbătă un site web apropiat de fondatorul companiei militare private, oligarhul Evgheni Prigojin.

Grupul Wagner a declarat la 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar autorităţile instalate de Rusia în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au susţinut la începutul acestei săptămâni că deţin controlul asupra orăşelului unde se află o mină de sare şi unde au avut loc lupte intense.

Site-ul RIA FAN – parte a holdingurilor media deţinute de Prigojin – l-a citat pe un comandant Wagner care a declarat că va trimite cadavrele de la Soledar pe teritoriul controlat de Ucraina, în patru sau cinci convoaie, totalizând aproximativ 20 de camioane.

Site-ul nu precizează câte cadavre vor fi trimise autorităţilor ucrainene, dar menţionează că forţele ucrainene au suferit pierderi grele în Soledar.

De asemenea, RIA FAN relatează că Evgheni Prigojin – care anterior lăudase armata ucraineană – a spus clar că trupurile soldaţilor ar trebui să fie returnate Ucrainei într-un mod „demn”, dar nu a oferit alte detalii despre operaţiunea planificată. O înregistrare video pare însă să-l arate pe Prigojin supervizând personal acţiunea, notează News.ro.

Russia’s army declares that the bodies of the Ukrainian soldiers who died in the battles for Soledar will be handed over to Ukraine’s army for funerals. In this report by media reportedly owned by Prigozhin, he appeared on the video of the loading of the bodies. pic.twitter.com/hbL7GxlWo3

— Ruslan Trad (@ruslantrad) January 21, 2023

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.
❌