ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 224: Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene / Container cu dinți de aur smulși, descoperit într-o „cameră de tortură” făcută de ruși

5 October 2022 at 07:15

Război în Ucraina, ziua 224. Kievul a descoperit o „cameră de tortură” făcută de ruși, într-un oraş eliberat. Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov. Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 10:00 – Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter
Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter

UPDATE ora 09:00 – Ucraina îşi propune să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie – pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press.

Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Poliția ucraineană spune că a descoperit o „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă

Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov, transmite CNN.

Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

„După eliberarea satului Pisky-Radkivski, localnicii au anunțat la Poliţia că în subsolul uneia dintre case erau ţinuţi prizonieri – locuitori din zonă, soldaţi ATO [Operaţiunea Antiteroristă] şi prizonieri de război din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Serhiy Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, pe Facebook.

Bolvinov a adăugat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire.

 „Anchetatorii şi procurorii lucrează pentru a stabili toate faptele care au avut loc în această cameră de tortură”, a spus el.


Anterior, la finalul lunii septembrie, armata ucraineană a spus că a descoperit o nouă „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă.

„Așa arată un scaun electric rusesc. Numai că acesta nu este un instrument de justiție pentru criminali, ci un instrument pentru călăii ruși și sadicii care i-au torturat pe ucraineni”, a transmis instituția de la Kiev, adăugând și o poză.

Another russian torture chamber in the de-occupied territories near Kharkiv.
This is what a russian electric chair looks like. Only this is not an instrument of justice for criminals, but a tool for russian executioners and sadists who tortured Ukrainians. pic.twitter.com/c0FIN2Mm1n

— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 26, 2022

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Muzica Războiului | REPORTAJ

3 October 2022 at 18:06
image

Războiul și urmările lui – ca orice formă de suferință, de-altfel – sunt clar și o sursă de inspirație pentru artiști. Dintotdeauna.

Iar în țara vecină, Ucraina, în ultimele luni – dincolo de ororile descoperite în fiecare zi de întreaga lume – a fost o adevărată efervescență creativă.

Artiști ucraineni – și nu numai – au prezentat forme și fețe ale războiului în fel și chip.

Cum ar fi – cântece închinate unei drone, de exemplu. Bairahtar – celebra dronă turcească folosită cu succes de ucraineni.

Sau imnuri închinate orașului Mariupol, distrus de ruși.

Sunt doar câteva exemple.

Pornind de aici, Liliana Nicolae a vorbit cu compozitorul Dan Dediu, de la Conservatorul din București, despre războiul – ca sursă de inspirație pentru artiști.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/REPORTAJ-Lumea-EFM-Muzica-in-vremea-razboiului.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: captura Video

articolul original.

Călugări de la Muntele Athos, cercetați pentru spălare de bani. Finanțări suspecte de la Kremlin | AUDIO

3 October 2022 at 17:34
image

Mai mulți călugări de la Muntele Athos sunt cercetați pentru spălare de bani. E vorba de transferuri suspecte din străinătate în conturile individuale ale călugărilor. Banii provin de la oficiali de rang înalt de la Kremlin, vizați de sancțiunile Occidentului, din cauza războiului din Ucraina.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/03oct-19-LILI-REL-Calugarii-cercetati-pentru-spalare-de-bani.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit presei din Grecia, ar fi vorba de cel puțin 20 de tranzacții considerate suspecte – asta doar în ultimul an. Banii nu au ajuns în conturile conturile mănăstirilor, care în trecutul recent au primit vizite ale unor oficiali ruși de rang înalt, ci în conturile individuale ale călugărilor de la Muntele Athos.

Tranzacțiile au fost considerate suspecte, în principal pentru că au implicat sume neobișnuit de mari, de zeci sau chiar sute de mii de euro. Într-un caz, suma a depășit un milion de euro, ancheta ducând însă la concluzia că banii erau destinați finanțării unei misiuni în Africa.

Majoritatea transferurilor de bani care fac obiectul anchetei implică fonduri provenite din Rusia, de la persoane vizate de sancțiuni din cauza războiului

Potrivit sitelui Ortodox Times, unul dintre scenariile luate în calcul este că rușii bogați au ales să-și scoată banii din țară cu ajutorul călugărilor de la Muntele Athos pentru a-și salva fondurile în cazul prăbușirii instituțiilor financiare din Rusia sau al confiscării fondurilor de către Kremlin din cauza războiului.

Pe Muntele Athos, șase din cele 20 de mănăstiri susțin în mod deschis agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Autoritățile cercetează și alte transferuri suspecte, făcute de persoane din țările balcanice, în principal din Serbia, România și Bulgaria.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Claudiu Degeratu: Rusia vrea să pună presiune pe Vest, pentru ca Vestul să pună presiune pe Ucraina să stopeze contraofensiva. Șansele sunt foarte slabe | VIDEO

articolul original.

Geoană, despre anexările ordonate de Kremlin: Acţiunile preşedintelui Putin marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic | VIDEO

1 October 2022 at 10:53
image

Adjunctul Alianței Nord-Atlantice condamnă “referendumurile trucate” în urma cărora patru regiuni ale Ucrainei au fost anexate ilegal de către Rusia.

Mircea Geoană compară simulacrul de consultări populare din cele patru regiuni ale estului separatist ucrainean cu referendumul militar organizat în România, în noiembrie 1986.

“Nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a acestor teritorii de către Federaţia Rusă. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a peninsulei Crimeea. Pentru cei din România, care am trăit vremurile regimului comunist, aceste zile evocă momentele ridicole ale referendumului militar din noiembrie 1986 când votul popular a fost mimat cu un zdrobitor şi absurd sută la sută în favoarea propunerii conducerii Partidului Comunist. Acţiunile preşedintelui Putin în aceste zile însă marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic. O retorică politică periculoasă, pe care o condamnăm cu tărie”, susține secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice într-un mesaj postat pe Facebook.

“În acest moment nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei. Suntem, evident, vigilenţi, dar vreau să fac această precizare pentru cei de acasă. Poate chiar mai important, evenimentele recente marchează o escaladare pe orizontală a acestui conflict, care se traduce şi prin multiplicarea şi amplificarea tacticilor hibride utilizate de Federaţia Rusă: continuarea, probabil şi mai agresivă a războiului energetic cu Europa, destabilizarea securităţii alimentare şi agroalimentare, dezinformare şi propagare de informaţii false, şi acest lucru este, evident, adresat unităţii Vestului democratic. Prin aceste acţiuni preşedintele Putin prelungeşte impactul dramatic al acestui război ilogic asupra stabilităţii şi securităţii europene, dar şi asupra economiei globale”, a adăugat Mircea Geoană, care a reafirmat angajamentul “deplin” al NATO “în apărarea întregului teritoriu al Alianţei”.

În opinia sa, noua escaladare a conflictului este totodată, pe lângă confruntarea militară, “un adevărat război al voinţei şi rezilienţei”.

articolul original.

Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de ruși, acuză un oficial de la Kiev

1 October 2022 at 08:31
image

Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de ruși, anunță directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom. Nu se cunoaște locul în care acesta a fost dus, spun oficialii de la Kiev.
Pe de altă parte, Rusia și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU și a blocat astfel o rezoluție prin care Națiunile Unite condamnă anexarea celor patru teritorii din Donbas.

În același timp, președinele Zelenski anunță că trupele sale câștigă teren în orașul Lyman.

Directorul de la Zaporojie, răpit când Putin semna decretele

Vineri, chiar când Vladimir Putin semna decretele de anexare a celor patru regiuni din Estul Ucrainei, era răpit directorul centralei nucleare de la Zaporojie. Asta spun oficialii companiei de stat Energoatom.

Igor Murashov a fost reținut pe 30 septembrie în jurul orei locale 16:00 de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală către un alt oraș din nord-vestul regiunii.
Mașina în care se afla a fost oprită, iar el reținut cu forța: legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Nu există nicio informație despre locul în care acesta se află, a scris, pe Telegram, Petro Kotin – președintele Energoatom.

Reținerea sefului de la Zaporojie reprezintă un pericol pentru securitatea nucleară, avertizează oficialii ucraineni. Kotin i-a cerut președintelui Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să ia toate măsurile pentru eliberarea lui Murashov.

Rusia și-a folosit dreptul de veto la ONU

Tot vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a blocat o rezoluție împotriva sa. Printre respectivul document, pregătit de Statele Unite se dorea condamnarea Moscovei pentru anexarea catalogată ilegală a teritoriilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Pentru că se numără printre cei cinci membri cu drept de veto în consiliul de securitate ONU, Rusia s-a opus. Proiectul de rezoluție solicită tuturor statelor să nu recunoască „pseudo-anexarea” teritoriilor din Estul Ucrainei. Mișcarea lui Putin este oricum respinsă de nenumărate țări, cel mai recent anunț în acest sens fiind făcut de Turcia.

Chiar și în lumina noilor evenimente privind decretele de anexare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță rezultate importante în Est. La Lyman, punct strategic important în Donbas, militarii ucraineni i-au încercuit pe ruși, spune liderul la Kiev.

Foto: Telegram – Energoatom

articolul original.

Președintele Consiliului European: „Rusia se mobilizează pentru război. Noi trebuie să ne mobilizăm pentru a păstra pacea” | VIDEO

30 September 2022 at 14:57
image

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis vineri, după ceremonia de anexare a teritoriilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson la Rusia, că acțiunea liderului de la Kremlin este „ilegală”. În plus, Charles Michel a mai spus că „trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea”.

„Președintele Putin a decis anexara ilegală a teritoriilor rusești din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Iar această anexare este rezultatul unor referendumuri fictive. Este o escaladare periculoasă și iresponsabilă. Este gândită ca o etapă pentru intensificarea amenințării nucleare asupra întregii lumi.

Uniunea Europeană respinge fără echivoc și condamnă anexarea ilegală și nu o va recunoaște niciodată așa cum nu a recunoscut nici anexarea Crimeei din 2014. Încă o dată, Kremlinul calcă în picioare Carta Națiunilor Unite și ordinea internațională.

Vreau să le transmit ucrainenilor: Uniunea Europeană este și va rămâne fără nicio îndoială de partea voastră. Apărați integritatea teritorială a țării voastre, apărați viitorul copiilor voștri. Apărați valorile noastre universale, valorile noastre privind libertatea și demnitatea.

Vreau să trimit un mesaj și cetățenilor Uniunii Europene: Ucraina și ucrainenii sunt atacați. Are loc, de asemenea, o agresiune asupra libertăților noastre fundamentale și asupra principiilor noastre democratice”, a transmis Charles Michel.

My message to the EU citizens:
We must mobilise. Not for war. But to preserve peace, security and prosperity. Everyone has a role to play. #shamreferenda pic.twitter.com/zJL46cWHEG

— Charles Michel (@CharlesMichel) September 30, 2022

Charles Michel: „Rusia a lovit energetic Europa, nucleul sistemului nostru social și economic, iar efectul este sever”

„Rusia lansează rachete asupra Ucrainei. De asemenea, Rusia a lansat „racheta energiei” asupra Europei, nucleul sistemului nostru social și economic, iar efectul devastator este sever. Fiecare gospodărie din Europa este afectată de facturi la energie din ce în ce mai mari și bonuri de cumpărături cu sume din ce în ce mai mari.

Energia este scumpă și va avea un impact durabil asupra tuturor. Și tocmai de aceea, trebuie dezvoltată o nouă Uniune Energetică cu o strategie reală comună pentru că nu avem alternativă. Dacă ne dorim să garantăm siguranța furnizării, prețuri accesibile și tranziția climatică.

Azi trebuie să înțelegem cu toții că am pășit într-o nouă lume, o lume unde multe dintre punctele noastre de referință au fost întoarse pe dos. Trebuie să facem față situației cu claritate.

Rusia a decis o mobilizare masivă pentru a-și mări eforturile de război de zeci de ori, iar noi, europenii, trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea, pentru a ne proteja securitatea și pentru a le garanta copiilor noștri un viitor.

Oameni, companii, lideri sociali și politici, noi toți, totți avem o responsabilitate și un rol. suntem puternici. Haideți să rămânem împreună, aliați. Uniunea Europeană ia măsuri. Uniunea Europeană oferă protecție prin toate mijloacele necesare. Ne vom mobiliza împreună și nimeni nu va fi lăsat în urmă”,a mai spus Charles Michel.

Sursa foto: Captura foto / Twitter / Charles Michel

Citește și: Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO

articolul original.

Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO

30 September 2022 at 14:23
image

Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO.

De facto, ne-am făcut deja loc în NATO. De facto, am dovedit deja că respectăm standardele Alianței. Acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre.

Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este o Alianță.

De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a face acest de-jure. Urmând o procedură care se potrivește cu importanța pe care o acordăm protejării întregii noastre comunități. Într-un ordin accelerat.

Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii de aderare a Ucrainei la NATO într-o manieră accelerată”, a transmis Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Reacția României la discursul lui Vladimir Putin: „Referendumurile nu produc niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

30 September 2022 at 14:01
image

Imediat după discursul susținut de liderul de la Kremlin în care anunță anexarea celor patru teritorii ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – Klaus Iohannis, Guvernul României și Bogdan Aurescu au reacționat transmițând că acțiunile Rusiei sunt ilegale și nu vor fi recunoscute. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora”.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

„România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Reacția lui Bogdan Aurescu

„Anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, ilegală și ilegitimă, în urma referendumului și a agresiunii ilegale – trebuie să fie respinsă 100% de comunitatea internațională”, a transmis Bogdan Aurescu.

The illegal&illegitimate annexation of UA territories by RU, following the sham „referenda”& illegal aggression,must be fully rejected by international community. We condemn it & all escalations & reaffirm our enduring support for 🇺🇦sovereignty&territorial integrity @DmytroKuleba https://t.co/dPjVt4LtWg

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) September 30, 2022

Reacția Guvernului României

„România continuă să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei de a anexa ilegal teritoriile ocupate. Condamnăm acțiunile iresponsabile ale Rusiei care u fac decât să saboteze pacea și securitatea”, a transmis Guvernul României.

🇷🇴 continues to #StandWithUkraine against RU’s attempt to annex illegally occupied 🇺🇦 territory. We condemn RU’s irresponsible behaviour, which serves no other purpose than jeopardizing peace prospects&int’l security, & we continue upholding int’l law principles @Denys_Shmyhal

— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) September 30, 2022

Reacția președintelui României, Klaus Iohannis

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis.

Today, I have joined the other members of #EUCO 🇪🇺 in adopting a common Statement to firmly reject and unequivocally condemn the illegal annexation by RU of Ukraine’s 🇺🇦 Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia and Kherson regions.

📝https://t.co/TPnL0wvFTc

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 30, 2022

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Consiliul European, despre discursul lui Vladimir Putin: „Nu vom recunoaște niciodată referendumurile ilegale pe care Rusia le-a pus la cale”

30 September 2022 at 13:41
image

Consiliul European a transmis vineri că „Respingem cu fermitate și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson”.

„Prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”, se mai arată în comunicatul Consiliului European.

„Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată <<referendumurile>> ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun fel de efect juridic. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk sunt Ucraina. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală.

În fața războiului de agresiune al Rusiei, precum și a celei mai recente escaladări a Moscovei, Uniunea Europeană este în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său.

Suntem de neclintit în sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii rusești pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Amenințările nucleare făcute de Kremlin, mobilizarea militară și strategia de a încerca să prezinte în mod fals teritoriul Ucrainei ca fiind al Rusiei și de a pretinde că războiul ar putea avea loc acum pe teritoriul Rusiei nu ne vor zdruncina hotărârea. Ne vom consolida măsurile restrictive de contracarare a acțiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune.

Reiterăm faptul că Uniunea Europeană este ferm alături de Ucraina și va continua să ofere Ucrainei un sprijin economic, militar, social și financiar puternic atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Consiliul European”, a mai transmis Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Eugen Tomac: În timp ce Putin se pregătește să anunțe anexarea teritoriilor ocupate, la București fanii lui se adună pentru a sărbători anunțul tiranului

30 September 2022 at 06:05
image

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că, în timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea teritoriilor ocupate, „la București fanii lui se adună pentru a sărbători anunțul tiranului”.

Eugen Tomac face referire la faptul că mai multe afișe neasumate au fost lipite în București, în care este anunțată organizarea unui protest în data 2 octombrie, la ora 14.00, în Piața Universității. În paralel, partidul extremist AUR anunță organizarea unu miting fix în aceeași zi, același loc și aceeași oră.

„În timp ce Putin se pregătește să anunțe anexarea teritoriilor ocupate, la București fanii lui se adună în Piața Victoriei, probabil pentru a sărbători anunțul tiranului.

O sincronizare perfectă!”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Rusia a anunțat, joi, că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, vineri, la trei zile după ”referendumuri” în acest sens, relatează BBC News.

„O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia rusă va avea loc mâine (vineri), la ora (locală) 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti.

„Vladimir Putin va susţine un discurs voluminos la acest eveniment”, potrivit lui Peskov.

VIDEO | Recrutorii care aduc documentele de înrolare în armata rusă pătrund pe geam în blocuri, pentru că locatarii încuie ușile de la intrare

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Reacțiile ucrainenilor după vestea anexării: Sute de persoane își așteaptă rândul la casa de bilete din gară. „Mi-e frică” | AUDIO

29 September 2022 at 18:36
image

Vestea alipirii teritoriilor din Donbas la Rusia, în urma unor referendumuri criticate de Occident, i-a făcut pe mulți oameni din localitatea Dnipro să părăsească zona. Acolo se află și jurnalistul Mircea Barbu. A vorbit cu ucrainenii aflați în gara din oraș, încercând să plece către zone mai sigure. Un tânăr pe nume Aleksei i-a declarat jurnalistului român că se teme pentru viața sa după în contextul posibilelor anexări.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-18-CORESP-SNDW-Mircea-Barbu-Plecari-din-Dnipro-dupa-anexare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ați auzit pe fundal este alarma antiaeriană din Dnipropetrovsk, unul dintre cele mai mari orașe din estul Ucrainei. Mă aflu aici în fața gării, unde văd în acest moment zeci de persoane, poate sute de persoane îndreptându-se spre casele de bilete.

„Putin face lucrurile incorect și da, sincer, mi-e frică. Ar fi putut încheia acest război rapid, dar nu vrea asta. De aceea, am și eu o atitudine negativă față de el”, spune un ucrainean.

Unii dintre ei ar fi plecat oricum pentru că există un exod masiv dinspre estul Ucrainei de câteva luni bune, însă cu siguranță vestea anexării regiunilor separatiste i-a îngrijorat și mai mult pe oamenii din acestă regiune, astfel că mulți dintre ei s-au hotărât să plece.

Din Dnipropetrovsk, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin semnează vineri decretul de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate

articolul original.

Republica Moldova, pregătită să sancționeze cetățenii care luptă pentru Rusia în Ucraina. Maia Sandu vorbește despre retragerea cetățeniei

27 September 2022 at 12:48
image

Republica Moldova ar putea retrage cetățenilor săi care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina după ce au fost chemați la luptă pentru că dețin și pașapoarte rusești. Maia Sandu este hotărâtă să ia măsuri în privința celor care vor să lupte alături de ruși.

În urma lansării imobilizării ”parțiale” a Rusiei pentru a-și întări trupele din Ucraina, iar în regiunea separatistă moldoveanscă Transnistria trăiesc 200.000 de persoane cu dublă cetățenie.

Maia Sandu a declarat că există riscul ca unii dintre acești oameni să fie chemați de Rusia pentru a lupta.

„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse, și se înrolează de partea agresorului”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Înăsprirea pedepselor pentru cetățenii moldoveni care luptă alături de ruși

„Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, analizăm posibilitatea de a aplica procesul de revocare a cetățeniei moldovenești pentru acele persoane (cu pașapoarte rusești) care luptă de partea agresorului”, a declarat aceasta.

„Analizăm, de asemenea, posibilitatea de a înăspri pedepsele pentru cetățenii moldoveni (fără pașapoarte rusești)… care se află în rândurile forțelor armate ale agresorului”, a mai spus ea.

De asemenea, președintele Maia Sandu a precizat că Republica Moldova are consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetățenii săi sunt chemați la arme, potrivit

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Roger Waters și-a anulat concertele din 2023 din Polonia. Oficialii din Cracovia l-ar putea declara persona non grata | AUDIO

26 September 2022 at 13:40
image

Fondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, și-a anulat concertele de anul viitor din Polonia, după ce Consiliul Local al orașului Cracovia a decis să pună în discuție declararea sa persona non grata. Artistul nu a explicat de ce a anulat cele două concerte incluse în ultimul său turneu mondial, însă schimbarea vine în contextul în care Waters a scris că înarmarea Ucrainei nu este o soluție bună.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-17-Anca-relatare-anulare-concerte-Waters.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Roger Waters a anulat ambele concerte din Polonia, programate să aibă loc în partea a doua a lunii aprilie, la Cracovia. Sunt singurele evenimente anulate din seria de peste 20 de concerte ce vor avea loc în Europa în primăvara anului viitor.

Consiliul Local al orașului Cracovia a decis să discute miercuri despre posibilitatea de a-l declara pe Roger Waters persoana non grata, după ce, la începutul lunii, artistul i-ar fi scris Primei Doamne a Ucrainei că Occidentul ar trebui, poate, să nu mai înarmeze țara invadată de Rusia.

Mai mult, unul dintre consilierii locali din Cracovia a făcut apel la locuitori să boicoteze concertele lui Roger Waters.

Artistul, care militează intens în spectacolele sale pentru neproliferarea înarmării și oprirea războaielor, a acuzat ulterior că membrii Consiliului Local al Cracoviei ar fi impus o cenzură draconică atunci când s-a stabilit organizarea concertelor în oraș, potrivit DW.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu: „Luăm în calcul retragerea cetățeniei moldovene pentru cei care luptă de partea agresorului. Există riscul de mobilizare la război în estul Republicii Moldova” | AUDIO

articolul original.

Josep Borell: Vladimir Putin trebuie luat în serios

26 September 2022 at 09:33
Foto: hotnews.ro

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a acordat un interviu pentru presa britanică, în cadrul căruia spune că președintele Vladimir Putin trebuie luat în serios, referindu-se, de fapt, la amenințarea cu arme nucleare.

 Josep Borell: Este vorba despre un moment periculos

În opinia sa, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că amenințările președintelui rus Vladimir Putin pe tema folosirii armelor nucleare sunt grave.

În acest sens, Borrell a spus că războiul rus din Ucraina a ajuns într-un moment periculos, având în vedere că, după șapte luni de la invazie, armata rusă întâmpină greutăți.

Astfel, „Cu siguranță, este vorba despre un moment periculos din cauză că armata rusă a fost înghesuită într-un colț, iar reacția lui Putin – amenințând să folosească arme nucleare – este una foarte proastă”, a spus Borrell.

În ultimele săptămâni, armata rusă s-a văzut silită să dea înapoi, având în vedere că forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a declarat că șefii armatei ruse au devenit ”tot mai îngrijorați” de greutățile întâmpinate pe câmpul de luptă.

Mobilizarea a sute de mii de oameni

La rândul ei, Moscova a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezerviști, iar, miercuri, în cursul unei alocuțiuni televizate, Putin a lansat spectrul folosirii armelor nucleare.

Concret, Fără îndoială că, pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi toate armele pe care le avem la dispoziție”, a spus Putin. „Asta nu e o cacealma”.

În acest context, „Dacă oamenii spun că nu e o cacealma, trebuie să îi iei în serios”, a declarat Borrell sâmbătă, la BBC.

Urmările vor fi grave

În contextul nuclear, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova știe că „urmările vor fi grave” dacă în Ucraina se va folosi armament nuclear. „Eventualitatea oricăror arme nucleare este încă redusă, dar consecințele potențiale sunt foarte mari, așa că noi trebuie să luăm lucrurile în serios”, a declarat Stoltenberg la CNN.

Aşadar, din estimări, Rusia ar deține aproape 5977 de focoase nucleare – cele mai multe din lume după SUA, potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani, notează Politico.

articolul original.

Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina și controversele lor

25 September 2022 at 14:11
image

A treia zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început duminică, în pofida criticilor internaţionale vehemente. Mai mutl, Rusia anunță că Duma de Stat va dezbate săptămâna viitoare proiectele de lege privind alipirea celor 4 provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

În Rusia, mass-media de stat și pro-guvernamentală au relatat că locuitorii au votat cu mare entuziasm.

Agenția de știri RIA Novosti a publicat chiar și o înregistrare video cu „muzică și dans” la referendumul din Herson.

Potrivit părții ucrainene, votul s-a desfășurat în mod diferit. În unele localități, oamenii nu au voie să părăsească orașul pe durata celor cinci zile ale referendumului.

Iar multe persoane trebuie să voteze „sub supravegherea atentă a unor oameni înarmați cu mitraliere.

Pe de altă parte, Ukrainian News a relatat că oameni din regiunea Rostov și Crimeea au fost aduși în teritoriile ocupate pentru a vota.

Între timp, Guvernul ucrainean a prezentat lista celor opt țări care au trimis observatori la referendumurile false. Printre ele Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Duma de Stat de la moscova va dezbata joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri care, în viziunea Moscovei, ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

articolul original.

ONU descrie în raportul comisiei de anchetă din Ucraina tragediile petrecute de la invazia Rusiei. Execuții, tortură, deportări și acte de neimaginat

23 September 2022 at 14:16
image

Teroarea instituită de Ruși în multe zone din Ucraina: Organizația Națiunilor Unite a publicat, vineri, raportul comisiei speciale de anchetă care a mers în Ucraina pentru a documenta crimele de război.

S-au comis execuții prin decapitare, acte de tortură, s-au decis deportări, au fost violați copii și bătrâne. Sunt doar câteva situații din raportul care surprinde o parte din tragediile din Ucraina.

Invadatorii au comis crime de război, este acum poziția oficială a ONU.

Comisia a fost înființată în luna mai pentru a investiga situațiile din mai multe zone. Până acum, s-a concentrat în patru regiuni: Kiev, Harkov, Sumy și Cernihiv.

Investigatorii au vizitat 27 de localități (sate și orașe) și au interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în faţa Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, forul care a inițiat această comisie.

A enumerat bombardamentele ruseşti asupra zonelor civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, precum şi violenţă sexuală.

„Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am primit acuzaţii credibile privind numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a mai spus șeful comisiei speciale de anchetă ONU.

Corpurile descoperite aveau vizibile de execuţii: victimele aveau mâinile legate la spate, au fost împușcate sau decapitate.

Au fost numeroase acte de tortură în rândul oamenilor ținuți captivi în Ucraina în diverse clădiri. Unele victime au declarat că, după ce au fost reținute în Ucraina, au fost transferate în Rusia şi închise săptămâni în şir în închisori.

 „Interlocutorii au descris bătăi, şocuri electrice şi nuditate forţată (…)”, a mai spus șeful comisiei.

După transferul în detenţie în Rusia, unele victime au dispărut.

Anchetatorii ONU spun că au fost comise violuri în rândul copiilor și femeilor în vârstă, cea mai în vârstă victimă cunoscută având 82 de ani. În unele vazuri, rudele erau obligate să asiste la aceste acte.

Citește și: Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre rușii care vor fi trimiși în război: „Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Corespondență din război: Cum văd soldații ucraineni mobilizarea din Rusia. „Nu suntem îngrijorați. Vom găsi o cale de a-i goni” | AUDIO

23 September 2022 at 13:31
image

Văzută pe rețelele de socializare, mobilizarea cerută de Vladimir Putin este la limita ridicolului: bărbați beți care se iau la bătaie, preoți care îi binecuvântează pe noii recruți și ruși disperați să fugă de mobilizare pe orice cale. Unii au ales trotinetele pentru a ieși din țară, la granița cu Georgia, pentru că mașinile așteaptă la coadă ore în șir, iar la punctual de frontieră nu sunt acceptați cei care merg pe jos. Dar cum e văzută mobilizarea din Rusia de către soldații ucraineni?

Jurnalistul Mircea Barbu a ajuns zilele acestea foarte aproape de granița de est a Ucrainei, pe linia frontului.

„Mă aflu la 2 kilometri și jumătate de granița cu Rusia alături un batalion care luptă în pădurile din estul Ucrainei.”

Pe o ploaie măruntă, a stat de vorbă cu Olexandr Zarski, maior în cadrul unui batalion de apărare terestră:

„Nu suntem ingrijorați de mobilizarea rușilor”, spune comandantul ucrainean. „Oricum, rușii nu pot aduce forțe noi aici în următoarele săptămâni. Dar nici pe termen lung nu suntem îngrijorați. Vom găsi o cale de a-i goni. În acest război sunt foarte importante informațiile, organizarea și tehnologia, dar și starea de spirit.”

„Aici moralul este ridicat în rândul trupelor ucrainene, însă sunt foarte îngrijorați de faptul că nu au suficientă logistică pentru a susține avansurile rapide”, relatează Mircea Barbu.

„Cel mai important pentru mine acum este să avem radio comunicații. Sistemul nostru nu e suficient. Nu are suficientă putere și asta ne crează dificultăți”, mai spune Olexandr Zarski.

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

Citește și: Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre rușii care vor fi trimiși în război: „Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea” | AUDIO

articolul original.

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre rușii care vor fi trimiși în război: „Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea” | AUDIO

23 September 2022 at 09:56
image

Numărul real al celor mobilizați în Rusia ar putea fi mult mai mare față de cel anunțat inițial, adică 300.000 de persoane. În realitate, ar fi vorba despre un milion de oameni, conform unei surse citate de ziarul independent Novaya Gazeta.

În discursul care anunța mobilizarea, Vladimir Putin spunea că sunt vizați cei cu experiență militară recentă și rezerviștii. În Rusia, stagiul militar este obligatoriu pentru tineri.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu spune în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM că vor fi înrolați toți rușii care au efecuat stagiul militar, dar și cadrele intrate în rezervă în ultimii zece ani:

„Situația operativă este critică pentru ruși la ora actuală avându-se în vedere succesul contraofensivei ucrainiene. Cei care sunt chemați acum sunt dintre cei care și-au satisfăcut stagiul militar, probabil ultimele contingente care au trecut în rezervă în ultimii 5-10 ani. O parte dintre ei în mod sigur au mai participat și la convocări cu scoatere din producție pentru instruire. Vor crea probleme, vor obliga forțele ucrainene să pregătească mult mai bine apărarea.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-11-Balaceanu-cine-sunt-mobilizatii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu se știe sigur când vor intra în război unitățile mobilizate de prin ordinul semnat de Vladimir Putin, mai afirmă generalul Bălăceanu, deoarece mai întâi recruții trebuie să treacă printr-o perioadă de instrucție:

„Majoritatea unităților mobilizate vor fi introduse în război, nu știm când depinde de perioada de instrucție a celor care sunt mobilizați și de timpul necesar pentru dotarea si echiparea corespunzătoare a acestora. Tehnica cu care vor intra în război este tehnica din stocul de mobilizare, regula este că aceste unități să fie dotate cu tehnică de luptă care în cea mai mare măsură este în stocul de mobilizare.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-11-Balaceanu-nu-se-stie-cand-vor-intra-in-razboi.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Noi sancțiuni anunțate de UE pentru Rusia. Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.
❌