ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Daea: Vom instala cu bani europeni panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigaţii 

4 October 2022 at 15:58
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunţat marţi că intenţionează să instaleze cu bani europeni panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigaţii din România, pentru a reduce consumul de energie şi evaporaţia. „În fiecare săptămână avem întâlniri de lucru cu ministrul Marcel Boloş (ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene n.r.) Este a 12-a întâlnire […]

The post Daea: Vom instala cu bani europeni panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigaţii  appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

PSD: În legătură cu cercetarea penală pentru furt de energie demarată împotriva liberalului Cătălin Boboc, aşteptăm ca PNL să îşi clarifice cât mai repede poziţia

4 October 2022 at 09:14
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a precizat că PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul Cătălin Boboc, la reţeaua cu energie electrică. „În legătură cu cercetarea penală pentru furt de energie […]

The post PSD: În legătură cu cercetarea penală pentru furt de energie demarată împotriva liberalului Cătălin Boboc, aşteptăm ca PNL să îşi clarifice cât mai repede poziţia appeared first on Flux24.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ciolacu: Trebuie să ne păzim şi valorile României în ceea ce priveşte Uniunea Europeană

1 October 2022 at 12:48
By: FLUX 24
image

„Trebuie să ne păzim şi valorile României în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, vorbeam cu domnul Stănescu, categoric altă cale pentru Europa şi pentru România nu există, decât o Uniune Europeană. Dar cred că s-a exagerat un pic şi s-a încercat şi am resimţit cu toţii şi vedem acum efectul creat de această exagerare şi această impunere unor valori sau aşa-zise valori pe care nu le identificăm în valorile noastre creştine cred că calea trebuia să fie cu totul alta şi lucrurile ar fi trebuit făcute după mult mai multe discuţii şi mai puţine impuneri, cred că prioritatea Comisiei Europene în acest moment ar fi fost o practică unitară în ceea ce priveşte criza energetică şi prioritatea noastră în acest moment şi în interiorul Guvernului, şi în interiorul coaliţiei este criza energetică”, a afirmat Marcel Ciolacu sâmbătă, la Bistriţa Năsăud, unde a participat la alegerile pentru preşedinţia filialei judeţene. 

articolul original.

Ministrul Muncii: Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care deja este mare

30 September 2022 at 19:54
By: FLUX 24
image

„Procesul de îmbătrânire a populaţiei din România a început cu zeci de ani în urmă, iar această tendinţă s-a accelerat, din păcate, în ultimii 20 de ani, astfel că îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care este deja ridicată. În acest context, sistemul românesc de asistenţă socială îşi propune o schimbare a abordării, o transformare radicală a pârghiilor de intervenţie, în care accentul să fie pus pe măsuri de prevenţie, pe furnizarea de servicii sociale”, a spus Marius Budăi, într-un mesaj video transmis participanţilor la conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”.

Potrivit oficialului, Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate categoriilor vulnerabile, inclusiv persoanelor vârstnice, consolidarea capacităţii serviciilor publice de asistenţă socială şi asigurarea, dar şi profesionalizarea personalului din domeniu.

Marius Budăi a spus că Ministerul Muncii are în vedere o reformă în domeniul îngrijirii de lungă durată pentru persoanele vârstnice.

„În cadrul acestei reforme se vor construi noi centre de zi de îngrijire şi recuperare pentru persoanele vârstnice. Pachetul de reformă legislativă include, în principal, următoarele modificări legislative: aprobarea Strategiei privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă, elaborarea de standarde de calitate şi de cost şi pentru managementul îngrijirii pe termen lung, revizuirea căilor de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, precum şi modificări aduse Legii privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice”, a menţionat Marius Budăi.

Potrivit ministrului, principalul instrument de politică publică îl reprezintă însă Strategia privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă pentru perioada 2022-2030, care se află deja în procesul de transparenţă decizională.

El a punctat că anul acesta a crescut semnificativ cuantumul subvenţiei pentru finanţarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice. „Spre exemplificare, de la 250 de lei, cât era cuantumul subvenţiei per beneficiar în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice, a crescut subvenţia până la 1.000 de lei per beneficiar”, a spus Marius Budăi.

Potrivit ministrului, anul acesta au fost alocate din bugetul de stat sume reprezentând 30% din standardele de cost pentru căminele publice.

Marius Budăi a precizat că au fost alocate sume din bugetul de stat pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centre de zi şi rezidenţiale.

Potrivit oficialului, „o realizare” a Ministerului Muncii pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice o reprezintă implementarea unor programe de interes naţional finanţate de la bugetul de stat prin care se are în vedere înfiinţarea a minim 100 de noi servicii sociale pentru un număr estimat de peste 5.000 de vârstnici.

„Finanţăm astfel 30 de centre de unităţi de îngrijire la domiciliu, 20 centre de zi, 30 de cantine sociale şi alte servicii de acordare a hranei, precum şi 20 de servicii de asistenţă comunitară, valoarea totală alocată de la bugetul de stat fiind de aproximativ 33 de milioane de euro”, a adăugat Marius Budăi.

articolul original.

Budăi: Persoanele care suferă de cancer să primească certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare

29 September 2022 at 10:12
By: FLUX 24
image

”Am publicat, astăzi, în transparenţă decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă şi Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

De asemenea, prin acelaşi proiect se propune ca şi persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeaşi facilitate”, anunţă ministrul.

articolul original.

Ministrul Finanțelor: S-a reînceput programul de vouchere de vacanţă. Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, cred că nu ar fi început cu acest demers

27 September 2022 at 17:41
By: FLUX 24
image

„Chiar dacă a avut o serie de probleme inclusiv pe sezonul estival, probleme legate şi de marketingul corect sau incorect, asta rămâne de stabilit, dumneavoastră ştiţi mai bine dacă a fost corect din partea unora, dar totuşi zic eu că a beneficiat de sprijin şi anul acesta din partea Guvernului. Şi aici încep doar prin a readuce aminte că s-a reînceput programul de vouchere de vacanţă. Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, cred că nu ar fi început cu acest demers. Şi nu în ultimul rând a achitat şi datoriile care erau pe HORECA pe programul vechi”, a declarat Adrian Câciu, la Conferinţa Naţionalăƒ a Industriei Ospitalităţii.

El a afirmat că din perspectiva modului în care sectorul a performat anul acesta, statisticile arată o creştere de 48% a cifrei de afaceri faţă de 68% anul trecut, comparativ cu 2020, şi „nu ne duc într-o zonă de tragedie”.

Ministrul Finanţelor a discutat cu reprezentaţii industriei HORECA, subliniind că există probleme legate de inflaţie, costuri la utilităţi şi sezonalitate pe anumite zone, iar schema de ajutor de stat pentru sector urmează să fie elaborată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a transmis că instituţia ar trebui să aibă un parteneriat cu industria ospitalităţii „mai apropiat decât a fost până în prezent”, cel puţin pe două planuri. În primul rând, ANAF ar trebui să asigure servicii de mai bună calitate, atât la declarare şi la plată, dar şi la modul la care se răspunde la întrebările adresate de firmele din sector pentru clarificarea anumitor aspecte fiscale, iar în planul al doilea ar trebui să existe o colaborare mai bună pentru a lupta împotriva celor care fac evaziune şi practică munca la negru. Aceste firme fac concurenţă neloială celor din sector care respectă legea. 

articolul original.

Șeful CJ Hunedoara acuză sistarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni 

27 September 2022 at 15:44
By: FLUX 24
image

Documentul adresat Guvernului României, atrage atenția asupra situației dificile în care se află obiectivul de la Mihăileni, investiție începută în anul 1987 și aflată în prag de finalizare, și asupra riscurilor uriașe pe care le implică nedarea sa în exploatare.

„Îi mulțumesc prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, pentru receptivitatea de care a dat dovadă, ca urmare a adresei transmise de către Consiliul Județean Hunedoara în data de 16.09.2022, în care am atras atenția asupra riscurilor pe care le implică oprirea lucrărilor și am solicitat convocarea CJSU Hunedoara în vederea declarării barajului drept „obiectiv strategic de interes național.”Sistarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni provoacă îngrijorare, cu atât mai mult cu cât scopul pentru care se realizează acumularea nu ar putea fi atins/realizat, iar zonele din aval ar fi lipsite de apărare împotriva inundațiilor și de asigurarea sursei de apă potabilă”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Având în vedere importanța amenajării hidro-tehnice de la Mihăileni, prin Memorandumul semnat astăzi, se solicită luarea măsurilor legale, astfel încât, în cel mai scurt timp, să fie deblocată situația și reluate lucrările.

articolul original.

Ministrul Muncii: În România nu se poate trăi cu salariul minim

24 September 2022 at 15:03
By: FLUX 24
image

„Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim. Înţeleg ceea ce spune mediul de afaceri dar trebuie să înţeleagă şi dumnealor că şi angajaţii trebuie să-şi plătească utilităţile, să-şi ducă copiii la şcoală şi să-şi hrănească copiii. Am pornit în această săptămână în Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii discuţii cu mediul de afaceri şi cu angajaţii, cu partenerii sociali”, a precizat Budăi.

El a menţionat că ulterior discuţiile se vor muta în Consiliul Naţional tripartit, unde este şi premierul şi miniştrii, astfel încât să poată fi luată o decizie care să fie predictibilă, de la 1 ianuarie.

„Nu intervenim din timpul anului, pentru a se putea construi şi bugetele pe anul următor şi planurile de business pe anul următor. Propunerea PSD pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 (salariul minim, n.r.), cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică 2.800 taxaţi şi 200 nu. Este clar un impact pozitiv şi asupra angajaţilor şi chiar a angajatorilor, pentru că şi angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă. În România nu se poate trăi cu salariul minim”, a subliniat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei

articolul original.

Secretarul general al PSD: Este nevoie de un angajament ferm în cadrul coaliției pentru majorarea veniturilor românilor

22 September 2022 at 10:30
By: FLUX 24

Un cunoscut regizor austriac a folosit copii români într-un film despre...

FLUX 24 - 0

Cunoscutul regizor austriac Ulrich Seidl a făcut un film în România despre pedofilie, cu actori amatori minori, fără a le informa părinții despre subiectul filmului,...

articolul original.

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor

21 September 2022 at 14:42
By: FLUX 24
image

Social-democraţii arată, într-un comunicat de presă, că „dacă în privinţa acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor şi altor şefi de instituţii publice o astfel de măsură ar fi  neadecvată, în actualul context economic”.

„Propunerea PSD în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul „C”, respectiv punctul care se referă strict la aleşii locali”, a afirmat liderul senatorilor PSD Ştefan Radu Oprea.

Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. În urmă cu câteva ore, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.

Senatul este primă Cameră sesizată pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

articolul original.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose acuză Comisia Europeană

17 September 2022 at 09:36
By: FLUX 24
image

Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV, cine este de vină pentru facturile mari de la energie, Comisia Europeană sau Guvernul României.

“Ambii. Comisia a gestionat ultimele două crize majore, mă refer la pandemie şi la criza energiei absolut dezastruos. Îmi asum ceea ce spun. Dezastruos înseamnă că măsurile nu au fost cele bune, cele care erau bune la un moment dat au venit tardiv, adică, mai pe româneşte, un medic care îţi dă tratamentul, îţi dă pastila după ce tu deja trebuie să te duci la operaţie. Când era de pastilă, nu ţi-a dat-o. Când trebuie să te operezi, îţi dă pastila şi după aia te trimite la operaţie, când de fapt deja ai murit. Cu elemente de tardivitate foarte mari”, a explicat Tudose.

El s-a referit şi la modalitatea de stabilire a preţului gazului natural la nivel european.

“Un preţ de transfer, un fel de bursă la gaze, făcută la Amsterdam, bazat pe ce se tranzacţionează acolo pentru piaţa olandeză. Olanda e o piaţă mică, o ţară mică şi acum şi-au dat seama că, de fapt, acolo au fost nişte jocuri de bursă, că s-a umflat foarte mult. Sunt şi sume imense de bani şi poate unii nu ştiu, au fost mai sensibili. Mă opresc aici. Asta e partea europeană. Partea de tranziţie verde, care s-a suprapus peste aceste două crize…(…) E reţeta dezastrului. Poate fiecare în parte nu ne puneau jos, niciuna nu era letală, dar când toate trei au venit peste noi şi gestionate prost, cu măsuri luate total alandala, fără niciun fel de anticipaţii, ce o să se întâmple în viitor, efectele sunt cele de cele de astăzi”, a transmis fostul premier.

El a precizat că sunt ţări care nu au închis mineritul şi partea de producere a curentului electric pe bază de cărbune.

“Comisia Europeană a spus că trebuie piaţa regularizată, dar sunt ţări care pe această liberalizare, Polonia, de exemplu, nu a închis partea de minerit şi de producere a curentului electric pe bază de cărbune. Şi a negociat 2030 – 2040 pe o logică foarte simplă. Am o centrală de cărbune care face  1.000 de megawaţi. Am înţeles că nu trebuie să mai ia cărbune. Facem una pe altceva, arde şosete roz, şosete verzi ca să fie ecologic. Când o am pe asta gata şi începe să producă 1.000 de megawaţi, o închid pe cealaltă şi o dărâm. Ideea de a dărâma tot şi pe urmă să văd cu ce fac, unde o fac, de unde iau şosetele respective şi aşa mai departe e o nebunie. E un non-sens, logică care tinde spre zero”, a afirmat Mihai Tudose.

Europarlamentarul a explicat că fiecare ţară europeană a avut şi are un specific, iar economiile acestor ţări au fost bazate pe resurse proprii.

“Fiecare ţară din Europa are un specific, a avut şi are un specific. Economiile ţărilor respective au fost bazate pe resursele proprii. România a avut cărbune, gaze, petrol şi a dezvoltat o economie şi o parte energetică de susţinere energetică bazată pe resursele proprii. Belgia nu a avut cărbune, evident că s-a dezvoltat pe altă parte şi atunci când vine vreun belgian şi-mi spune ”Domnule, hai să renunţăm la cărbune!”. La ce să renunţi, frăţioare, că tu nu ai? E ca şi cum vin nişte oameni care trăiesc în Africa, în Sahara, spun renunţăm la blănuri, nu mai purtăm blănuri. Tu oricum porţi două pene şi cu alea îţi e cald. La băieţii prin nord, pe la eschimoşi, fără blană e nasol, că nu apucă seara”, a declarat fostul prim-ministru.

El consideră că România produce la fel de multă energie ca înainte, consumă la fel de multă, dar plăteşte de zece ori mai mult.

articolul original.

Daea: Din cauza creşterii preţurilor la inputuri fermierii noştri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obţine profit. Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susţinere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană

17 September 2022 at 08:57
By: FLUX 24
image

”Întrebarea 1: În ceea ce priveşte provocările actuale şi viitoare (schimbări climatice, război, inflaţie, etc.), cum să ne coordonăm mai bine în UE şi la nivel mondial pentru a obţine mai multe sinergii şi eficienţă a tuturor acţiunilor pentru a asigura securitatea alimentară globală? Provocările actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranziţia către sisteme alimentare durabile şi necesită eforturi sporite la nivelul UE, dar şi la nivel mondial. Eforturile trebuie să vizeze implicarea activă şi responsabilizarea tuturor actorilor în toate etapele sistemului alimentar. Obiectivele ambiţioase stabilite de Pactul Verde european ar putea ajuta la transformarea agriculturii într-un model mai durabil, dar trebuie să avem mare grijă să nu punem în pericol securitatea alimentară şi competitivitatea agriculturii din UE. Din cauza creşterii preţurilor la inputuri fermierii noştri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obţine profit. Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susţinere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană. Presiunea produselor din ţări terţe reprezintă o provocare enormă pentru competitivitatea produselor europene şi trebuie ca aceste produse să respecte aceleaşi standarde înalte aplicate de fermierii noştri. În plus, delocalizarea producţiei agricole europene va conduce la schimbări profunde privind mediul cu amprentă deosebită privind despăduririle”, a spus Daea.

Lanţurile scurte de aprovizionare reprezintă o soluţie pentru reducerea impactului de mediu şi facilitarea tranziţiei către sisteme alimentare durabile.

”Desigur, soluţii general valabile nu sunt uşor de găsit, dar o abordare raţională ar fi să ţinem seama de diferenţele dintre sectoarele agricole ale statelor membre şi de soluţiile diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sănătoase la preţuri accesibile”, a adăugat el.

În opinia lui Daea, o altă mare provocare care necesită atenţie o reprezintă creşterile de preţuri la consumator, cu riscul ca anumite categorii să nu-şi mai poată asigura necesarul de hrană.

”Întrebarea 2: Acţiunile discutate pentru dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile sunt adesea axate pe dez-intensificare. Care ar putea fi contribuţia noilor tehnologii şi a noilor tehnici de ameliorare pentru a ajunge la sisteme alimentare mai durabile? Agricultorii europeni fac eforturi pentru a produce durabil indiferent de tipul de agricultură, iar dez-intensificarea trebuie abordată cu prudenţă pentru a nu periclita securitatea alimentară prin măsuri care să ducă la reducerea producţiei şi la creşterea exagerată a preţurilor. Cercetarea aplicată şi inovarea sunt cu certitudine în măsură să sprijine tranziţia agriculturii către un model de agricultură mai durabilă, care să permită atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Noile tehnici genomice pot permite găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările schimbărilor climatice globale şi la atingerea obiectivelor Pactului verde european, prin obţinerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apă, la boli şi dăunători şi trecerea la un model durabil de agricultură într-un timp mai scurt.

”Tehnologiile genomice promovate şi materializate în obţinerea de soiuri şi hibrizi cu rezistenţă la boli şi dăunători ne pot scuti de măsuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectând randamentele de producţie cu implicaţii majore în securitatea alimentară. Trebuie să fim atenţi şi productivi în acest domeniu, reducerea pesticidelor prin interpretări statistice nefiind o soluţie viabilă. Soluţia constă în alternative biologice care să le devanseze pe cele administrative, de aceea, cadrul de reglementare a pesticidelor trebuie să asigure libertatea fermierilor de a alege. Din acest punct de vedere, România se află alături de toţi cei care trebuie să acţioneze în echipaje comune, astfel încât să dam răspuns problemelor cu care ne confruntăm”, a precizat Daea.

articolul original.

Ciolacu: Eu nu fac parte dintre politicienii care le spun românilor să stingă becul

15 September 2022 at 21:21
By: FLUX 24
image

„Un sistem de vouchere pentru a schimba electrocasnicele cu unele moderne care consumă mult mai puţin este oportun. Este un mod de a ne încadra în zona de economie. Eu nu fac parte dintre politicienii care le spun românilor să stingă becul. Românii îşi gestionează singuri lucrurile, dar acesta este un sistem prin care statul să vină să continue un sistem de modernizare a gospodăriei”, a spus preşedintele PSD.

Acesta a mai afirmat că în Spania au existat astfel de vouchere pentru fiecare locuinţă, printr-un program cu fonduri europene.

Potrivit liderului PSD, fiecare ştie ce economie doreşte să facă, voluntar.

„Statul român a venit cu anumite plafoane în funcţie de consum. Fiecare ştie ce economie face la bugetul familiei, unde doreşte să se încadreze. Este un mod voluntar. Celălalt mod… Cum poate să mă controleze pe mine cum consum în perioada de vârf? (…) Eu am crescut pe vremea lui Ceauşescu, mama striga după mine dacă nu stingeam becul, dar eu nu pot să-i cer fiului meu acelaşi regim pe care l-am avut eu. (…) Este posibil ca şi UE să se refere nu neapărat la populaţie, poate ar trebui să nuanţeze. Mă bucur că UE a spus că trebuie reglementare şi plafonare de preţ, lucru pe care noi îl cerem de doi ani de zile”, a spus Ciolacu întrebat dacă face economie la energie.

articolul original.

Ciolacu: Când mărim pensiile, mărim la toată lumea.Trebuie să plecăm de la 10%

15 September 2022 at 20:48
By: FLUX 24
image

„Am spus, nu e prima oară: trebuie să plecăm de la 10%, categoric. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, şi la cei care au pensii mai mici, şi la cei care au pensii mai mari. Părerea mea e că trebuie găsită calea, cum am găsit când am intrat la guvernare acel program pe care l-am lucrat împreună cu doamna Olguţa Vasilescu, în care la anumite zone, la peste trei milioane şi jumătate de pensionari, am venit şi cu acele ajutoare pe o perioadă, mai ales perioada de iarnă, şi se vede cât de bine au venit”, a spus Ciolacu, răspunzând unei întrebări pe tema pensiilor adresată de un jurnalist.

Liderul PSD a mai afirmat că ar fi o premieră în cei 30 de ani de la Revoluţie ca legea bugetului să fie prezentată în noiembrie, pentru a fi timp de dezbateri.

„Ar fi o premieră în cei 30 de ani de la Revoluţie să venim cu legea bugetului în noiembrie, să avem timp să dezbatem cea mai importantă lege care este votată în Parlament. Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, celor care am făcut impactul bugetar. Repet, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. 

articolul original.

Budăi: Cât sunt în funcţia de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească

14 September 2022 at 15:35
By: FLUX 24
image

„Cât sunt în funcţia de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească. Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susţinut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alţii, care au guvernat înainte, i s-au opus!  Rămân consecvent ideii «Oamenii, în primul rând!»”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net.

articolul original.

Ciolacu: PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie

14 September 2022 at 12:30
By: FLUX 24
image

” Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susţinut intens de PSD, este o mare victorie pentru toţi acei oameni care muncesc din greu şi care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectaţi de criza economică şi de cea de pe piaţa energiei. Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe şi contribuţii a 200 de lei), propunere cu care va merge în coaliţie”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

Liderul social-democraţilor a mai spus că „este extrem de clar acum că trebuie să creştem salariul minim. Asta spune şi UE, nu doar PSD!”.

articolul original.

Ministrul PSD al Finanțelor: Investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an

13 September 2022 at 17:13
By: FLUX 24
image

„România rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini! Avem de-a face cu un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi, de consecinţele escaladării preţurilor la energie, de presiuni inflaţioniste şi costuri crescute ale finanţării. Dar, chiar şi într-un astfel de context, datele ne arată că deciziile noastre ne menţin într-o direcţie bună şi primim semnale pozitive din economie. Investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro faţă de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut. Elementele de stabilitate (politică, economică şi de securitate) precum şi angajamentele guvernamentale referitoare la reformele asumate prin PNRR şi de reducere a deficitelor, alături de măsurile concrete de susţinere a economiei primesc un răspuns pozitiv din partea investitorilor, răspuns reflectat şi în rezultatele privind creşterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru al acestui an”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

El a amintit şi despre măsurile adoptate de către Guvern, în valoare de 4 miliarde euro şi alte scheme de susţinere din pachetul „Sprijin pentru România”.

„Măsurile de sprijin al investiţiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susţinere din pachetul “Sprijij pentru România” şi schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează determinarea noastră şi continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată printr-o acţiune proactivă şi pro-business. Mai simplu spus: mai multe investiţii înseamnă mai multe locuri de muncă şi mai ales locuri de muncă bine plătite! Sigur, suntem perfect conştienţi că până aceste rezultate pozitive nu se vor reflecta într-o creştere semnificativă a nivelului de trai al românilor misiunea noastră continuă. Tocmai de aceea planurile pentru perioada următoare se vor concentra pe realizarea acestui obiectiv şi pe contracararea puseului inflaţionist care se manifestă la nivelul întregii regiuni”, a completat Câciu.

articolul original.

Ciolacu: Este inumană o mărire a pensiilor sub 10%

12 September 2022 at 23:39
By: FLUX 24
image

„Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, al celor care ne-am făcut şi am făcut impactul bugetar, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. (…) Trebuie respectată legea. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflaţie, dar nu de anul acesta, indicele de inflaţie de acum 2 ani, care era sub 5%. Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire şi de o respectare a legii. Când măreşti, măreşti la fel şi celui care are 1.500 de lei şi celui care are 20.000 de lei.(…) Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România şi în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite”, a spus Ciolacu, la România TV.

El a arătat că discuţia referitoare la creşterea veniturilor nu trebuie limitată numai la pensii şi că este nevoie în acest sens de un întreg pachet de măsuri cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, care ar trebui să fie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare.

„Într-un fel sunt mai multe măsuri. O discuţie grosso modo, limitată la cât se măresc pensiile, nu este o discuţie corectă. Trebuie să venim cu un pachet întreg şi acest pachet eu vreau să îl discutăm în coaliţie cu perspectiva de la 1 ianuarie. (…) Pensiile se vor mări, e o decizie luată deja, şi de către mine, şi de către prim-ministru”, a mai afirmat liderul PSD.

articolul original.

Ciolacu: Vom avea o creștere economică mai mare ca estimarea

12 September 2022 at 23:22
By: FLUX 24
image

”Veţi vedea că anul acesta vom avea o creştere economică mai mare decât cea estimată. Ne vom încadra în deficitele bugetare estimate, cu adevărat, această creştere economică trebuie să se regăsească şi la români şi noi trebuie să găsim soluţii. (…) Ei s-au gândit că apocalipsa este în pandemie. Nu s-au gândit că după pandemie o să vină şi o criză economică, o să vină şi un război la frontieră şi multe alte lucruri. Că, dacă gândeşti că poate să vină şi ceva mai rău, atunci ar fi avut altă drămuire”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, în cadrul unei emisiuni la România Tv. 

articolul original.
❌