ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Fostul secretar de stat acuzat că ar fi furat curent a demisionat din PNL

4 October 2022 at 18:30
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Cătălin Boboc și-a dat demisia din PNL, pentru a nu afecta în vreun fel imaginea partidului. Este un fost senator, fost secretar de stat în Ministerul Muncii și – acum – fost membru al PNL, care nu se folosește de nicio calitate din CV-ul său pentru a influența în vreun fel limpezirea situației de care […]

The post Fostul secretar de stat acuzat că ar fi furat curent a demisionat din PNL appeared first on Flux24.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rareș Bogdan acuză că gazul extras din Marea Neagră merge la export

29 September 2022 at 18:18
By: FLUX 24
image

”Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere  gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

”Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul. 

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el.

articolul original.

Premierul Ciucă: Am aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022

24 September 2022 at 06:03
By: FLUX 24
image

”În şedinţa de Guvern din 21 septembrie 2022, am aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum şi cuantumul acestora, pentru anul de cerere 2022. Plafonul aprobat este de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic”, a arătat Ciucă, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

El a explicat că se vor acorda 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Schemele de sprijin vor fi finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Potrivit premierului, au fost stabilite următoarele termene:

– Începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut de reglementările europene în ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale.

– Începând cu data de 2 decembrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

Plăţile se vor face în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022, a mai arătat Ciucă, în postare.

articolul original.

Premierul Ciucă: Vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum de gaze

21 September 2022 at 14:25
By: FLUX 24
image

”Conferinţa Internaţională a Gazului din România este un bun prilej de a discuta despre rolul gazelor naturale în tranziţia energetică, precum şi despre căile de acţiune necesare asigurării resurselor pentru cetăţenii şi economiile noastre. Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut şi mai solidari în eforturile noastre de a găsi soluţii şi de a ne asigura energia necesară atât pentru această iarnă, cât şi pentru generaţiile viitoare, în condiţii sustenabile şi respect faţă de mediu”, a transmis premierul în mesaj. 

Nicolae Ciucă a arătat că am remarcat cu toţii importanţa acordată energiei în discursul susţinut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru prezentarea raportului Starea Uniunii Europene 2022.

”Ceea ce am reuşit cu toţii la nivel european, în domeniul energiei, dar şi în toate celelalte sectoare, reconfirmă puterea comunităţii celor 27 de ţări de a uni oameni, naţiuni şi generaţii. De a trece cu bine crize fără precedent. Am regăsit, în dezbaterile la nivel european, preocuparea României de a proteja cetăţenii şi economia de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale. La nivel naţional, am prelungit măsurile de compensare şi plafonare a preţurilor la gaz până la 1 septembrie 2023, iar pentru mediul economic am eliminat plafonul de consum. Ţara noastră continuă să se alăture deciziilor europene în toate eforturile de gestionare a consumului de energie, de descurajare a tendinţei de creştere nejustificată a preţurilor şi de diversificare a surselor de energie”, a spus şeful Executivului. 

Potrivit premierului, ”mai mult ca oricând, în aceste vremuri de criză, este nevoie ca spiritul european al solidarităţii să fie mai puternic resimţit în relaţia dintre cetăţeni şi instituţii, la nivelul societăţii, dar şi între societate şi piaţa energetică”.

”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector  fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. 2022 este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum”, a spus Ciucă. 

Premierul a menţionat că ”acest lucru dovedeşte capacitatea României de a găsi noi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”. 

”La nivelul Guvernului, am făcut eforturi constante şi în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi asigurarea necesarului de consum cetăţenilor şi economiei noastre. Am finalizat recent tronsonul de conductă Pojorâta – Vatra Dornei, proiect prin care am creat premisele interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării cu cel din partea de Nord – Est. Acordăm atenţie proiectelor de acest timp având în vedere importanţa lor pentru comunităţile locale şi pentru dezvoltarea reţelei naţionale. Finalizarea gazoductului BRUA faza I, aproximativ 500 de kilometri de conductă ce  traversează un sfert din teritoriul ţării, reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetăţenii noştri şi pentru dezvoltarea economică. În plus, odată cu punerea în funcţiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi îşi va putea asigura aprovizionarea din noi surse”, a mai spus premierul. 

Potrivit şefului Executivului, ”operaţionalizarea interconectorului Bulgaria-Grecia – ultima componentă a Coridorului Vertical -, transformarea Coridorului Transbalcanic, care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice şi Azerbaidjan, vor crea un plus de siguranţă pentru România şi întreaga regiune”. 


Nicolae Ciucă a mai spus că o atenţie deosebită am acordat sprijinului pentru Republica Moldova, care se confruntă cu efecte acute ale crizei energetice.

articolul original.

Administrația Clotilde: „În Sectorul 1 se învaţă în continuare în 3 schimburi”

16 September 2022 at 09:22
By: FLUX 24
image

Consilierii locali PNL şi PSD Sector 1 au convocat o şedinţă extraordinară, vineri, pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea numărului şi cuantumului burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat din Sectorul 1.

De asemenea, pentru prima dată în istoria administraţiei publice româneşti, PNL Sector 1 a iniţiat un proiect care recompensează olimpicii internaţionali, anunţă filiala PNL Sector 1, într-un comunicat. 

PNL Sector 1 arată că, deşi proiectul de hotărâre a fost depus din luna august, Clotilde Armand a blocat în mod repetat introducerea acestuia pe ordinea de zi, încălcând constant legea şi refuzând să întocmească rapoartele de specialitate pentru a putea fi aprobat de Consiliul Local.

”Subiectul burselor nu este prioritar pentru primarul Sectorului 1, lucru confirmat fără echivoc şi în Raportul de audit financiar al Curţii de Conturi a României nr. Ds.52/2022, la pct. 12: Cu ocazia prezentei verificări s-au constatat întârzieri la plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă. După cum se poate observa, Clotilde Armand încearcă să facă ascuns raportul Curţii de Conturi prin tot felul de strategii de comunicare eşuate, considerând Raportul “recomandări de genul: să fie bine ca să nu fie rău” aşa cum a declarat pe Facebook. Îi reamintim că Decizia Curţii de Conturi o obligă să prezinte Consiliului Local o copie a Raportului de audit şi că respectarea legii nu este opţională!”, spun liberalii. 

Potrivit PNL Sector 1, ”din cauza incompetenţei administrative a primarului Sectorului 1, fiind  incapabilă să finalizeze lucrările de modernizare şi să obţină toate avizele necesare pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ, în  Sectorul 1 se învaţă în continuare în 3 schimburi”. 

”Referitor la investiţiile în educaţie, deşi Clotilde Armand se laudă cu investiţii majore în şcolile din sector, cifrele aferente plăţilor efectuate până la 31 august ne spun contrariul, doar 10% din suma alocată investiţiilor din şcoli a fost cheltuită. PNL Sector 1 consideră educaţia prioritară în dezvoltarea unei comunităţi şi nu va tolera niciodată lipsa de respect a primarului faţă de elevii din comunitatea sectorului 1. Vă asigurăm în continuare de tot sprijinul pentru unităţile de învăţământ din Sector prin promovarea performanţei şi meritocraţiei!”, spun liberalii. 

articolul original.

Rareș Bogdan în Parlamentul European: Poporul Român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem in Schengen! Este dreptul n

14 September 2022 at 10:19
By: FLUX 24
image

DISCURSUL LUI RAREȘ BOGDAN:

Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor si familiei europene.

Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război.

În numele solidarității, camioanele și trenurile încarcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean.

În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină.

În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. Dupa 11 ani nedrepți de așteptare.

Care este starea reală a Uniunii Europene! Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă ?

România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea?

Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv.

Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici?

Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia?

Poporul Român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem in Schengen! Este dreptul nostru legitim!

Vă mulțumesc!

articolul original.

Premierul Ciucă îi cere Ministrului Energiei un plan pentru reducerea risipei în instituțiile statului

14 September 2022 at 09:02
By: FLUX 24
image

”În urmă cu o săptămână am adoptat modificarea Ordonanţei 27 pe măsurile energetice. A avut loc reuniunea miniştrilor energiei şi ministrul Popescu a participat la această activitate. De asemenea, sunt semnale şi avem astăzi un mesaj transmis de preşedintele Consiliului Europei, legat de măsurile care se întreprind la nivelul UE, astfel încât să putem să gestionăm situaţia legată de criza preţul energie. Sunt măsuri care trebuie coordonate”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

El a precizat că pot să constate că măsurile luate în OUG sunt aliniate la intenţiile pe care Comisia le-a prezentat şi pe care le vor concretiza într-o decizie în viitorul apropiat.

”Aşa cum am discutat în şedinţeie de guvern anterioare, dincolo de aceste măsuri este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituţional, pentru reducerea risipei. Au fost şi sunt discucţii pe măsuri concrete pentru a eficientiza consumul de energie electrică şi a reduce risipa”, a arătat şedul Executivului. 

Ciucă i-a spus ministurlui Energiei, Virgil Popescu, că vrea la şedinţa de Guvern de peste două săptămâni „un plan la nivelul Guvernului şi fiecare minister să-şi ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului”.

articolul original.

Premierul Ciucă: România „depune toate eforturile” pentru a găsi soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a gazelor necesare Republicii Moldova

13 September 2022 at 08:04
By: FLUX 24
image

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, asigurarea finanţărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum şi sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.

„În privinţa energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung”, precizează sursa citată.

Totodată, în cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuţie creşterea tranzitului de camioane la frontieră şi nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului.

„În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, şi preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuţi Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.

O atenţie specială, adaugă sursa amintită, a fost acordată de către premierul Nicolae Ciucă sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în procesul de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

articolul original.

Rareș Bogdan: Uitaţi-vă ce se întâmplă în Suedia, unde un partid de de extremă dreaptă a ajuns să fie numărul doi

12 September 2022 at 16:13
By: FLUX 24
image

”Niciodată, un europarlamentar român din PNL, sau din UDMR, PMP, şi înclin din USR, sper şi înclin să cred că nici din actualul PSD nu poate fi unul antieuropean. Fără Europa, România nu poate merge înainte. Să interpretezi faptul că un europarlamentar, în speţă eu, de data asta, am atras atenţia cu privire la discursurile extreme sau la soluţiile extreme care nu trebuie să fie caracteristice organismelor europene. (..) Nici Comisia, nici Consiliul, nici Parlamentul European nu au venit cu rezoluţii privind spălatul o dată pe săptămână, nici cu 17 grade în casă, nici cu mâncatul cozonacului cu făină de gândaci”, a spus Rareş Bogdan.

El a arătat ce le-a explicat colegilor săi mai tineri: ”Dragii mei, nu vă uitaţi, că Bruxelles-ul nu a venit cu astfel de chestiuni, Sunt voci izolate, sunt voci ale unor persoane, europarlamentari, sau un fost comisar sau propunerea unor guvernatori din diverse landuri (..) dar nu este poziţia Bruxelles-ului. Bruxelles-ul spune un singur lucru: Fiţi chibzuiţi, fiţi raţionali, fiţi echilibraţi, pentru că trecem printr-un moment complicat, dar retorica dezastrului nu trebuie îmbrăţişată, pentru că noi avem nişte tare. Tatăl meu asta făcea, mergea în faţa blocului, lua bateria de la maşină şi o aducea sus ca eu (..)  să îmi fac lecţiile la bec. Noi nu ne întoarcem la acea epocă, lumea să ştie asta”, a comentat europarlamentarul PNL.

Întrebat de ce a folosit ca exemplu ”făina de gandaci”, Rareş Bogdan a mai precizat că le-a spus colegilor să aibă grijă la extremism şi la populism pentru că ”populismul este anticamera extremismului şi România a trecut prin momente crâncene, în anii 30 şi trebuie să învăţăm din asta”.

”Uitaţi-vă ce se întâmplă în Suedia, unde un partid de de extremă dreaptă a ajuns să fie numărul doi. (..) Trebuie să fi atenţi ca anumite poziţionări ale unor persoane care întâmplător populează organisme secundare ale organismelor europene, ale Comisiei, care nu sunt poziţii ale instituţiilor, pentru că instituţiile europene au o raţiune, nu vin cu chestiuni excesivă”, a spus el.

articolul original.

Rareș Bogdan: Haideţi să vă spun ceva: eu, dacă mă apuc de liderii PSD, am de fiecare ce să vorbesc. Nu o să fac asta şi sper să nici nu fie cazul în următorii şase ani să fac asta, să stăm într-o familie

10 September 2022 at 10:41
By: FLUX 24
image

„A fost o recomandare, eu am spus că la 30 de zile după preluarea guvernării suntem obligaţi să tăiem pensiile speciale. Le-am tăiat la 54 de zile, nu la 30, printr-un vot în Parlament. Haideţi să vă spun ceva: eu, dacă mă apuc de liderii PSD, am de fiecare ce să vorbesc. Nu o să fac asta şi sper să nici nu fie cazul în următorii şase ani să fac asta, să stăm într-o familie. O să spun peste şapte ani, mai ales că mai acumulez şi eu informaţii de-a lungul acestei perioade”, a afirmat Rareş Bogdan în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv. 

El spune că nu îi plac criticile lui Ciolacu la adresa sa.

„Eu, dacă-mi dau drumul la gură, pot şi şi mai intransigent, pot fi de-a dreptul agresiv sau nesimţit. Dar nu o să fiu niciodată. Le consider nişte glumiţe, cred că cineva i le-a scris fără să se uite – şi eu le-am arătat, le-am tras un pic din perdea să-şi amintească de Victor Ponta şi de momentul în care Victor Ponta era într-o continuă glumiţă în spaţiul public. ŞI a sfârşit printr-o hăhăială pe Bosfor.  Eu nu doresc nimănui lucrul ăsta, doar spun că în România profundă oamenii caută oameni serioşi, nu hăhăială, nu glumiţe. Dacă atât a găsit PSD, să mă atace cu pensiile speciale în trei ani de zile, mai ales că e o chestiune pe care orice om din politică trebuie să şi-o asume să o elimine, pentru că este o aberaţie, pentru că este o nedreptate, pentru că este o nesimţire a vechilor politicieni care au introdus această mizerie în spaţiul românesc. (…) Astea sunt glumiţe şi arată, din punctul meu de vedere, o uşoară frivolitate a unui lider politic. Când vorbeşti de lucruri care deranjează şi sunt nedrepte, trebuie să fii extrem de serios şi extrem de aplicat. Asta e părerea mea.”, adaugă Rareş Bogdan.

articolul original.

Ciucă: Curajul nu este doar acea manifestare prin care poţi să-ţi asumi orice

10 September 2022 at 09:36
By: FLUX 24
image

„Aveam notat aici, în notiţele de discurs, că cea mai importantă calitate pentru un liberal este curajul. Curajul nu este doar acea manifestare prin care poţi să-ţi asumi orice. Curajul trebuie să fie foarte bine gestionat, curajul trebuie să fie foarte bine direcţionat şi curajul trebuie să se manifeste în obiective serioase, în acţiuni responsabile, pentru că doar aşa putem să vorbim deschis despre anumite teme, doar aşa putem să vorbim deschis despre obiective, doar aşa putem să criticăm, să ne asumăm criticile şi doar aşa putem să ave un dialog deschis prin care toate problemele să fie rezolvate astfel încât împreună că ne asumăm aceste soluţii de rezolvare a problemelor şi să le punem în realitatea practică”,  a afirmat Nicolae Ciucă sâmbătă, la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal care se desfăşoară a un hotel din staţiunea Venus. 

articolul original.

Rareș Bogdan: Nu trebuie să ne gândim vreodată că va susţine PNL-ul un candidat PSD la prezidenţiale. Uitaţi asta!

10 September 2022 at 08:34
By: FLUX 24
image

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan respinge cu fermitate ipoteza conform căreia PNL ar putea susţine un candidat din partea PSD va alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

„Eu cred că trebuie să ne gândim la acest lucru. Asta nu înseamnă că trebuie să avem candidaţi comuni. Nu trebuie să ne gândim vreodată că va susţine PNL-ul un candidat PSD la prezidenţiale. Uitaţi asta! Niciodată nu se va întâmpla acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu putem colabora în interesul României pentru stabilitate guvernamentală. Nimeni nu vrea extreme”, a adăugat Rareş Bogdan.  

El adaugă că s-ar fi aşteptat să vadă în PSD mai mulţi specialişti „pentru că cu asta s-au lăudat 32 de ani”. 

articolul original.

Ciucă: Salut decizia luată astăzi de Comisia Europeană prin care vom punem la dispoziţia economiei româneşti patru miliarde de euro

9 September 2022 at 11:15
By: FLUX 24
image

„Salut decizia luată astăzi de Comisia Europeană prin care vom punem la dispoziţia economiei româneşti patru miliarde de euro, o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecinţele războiului din Ucraina. Este rezultatul colaborării Guvernului cu instituţiile europene reflectată, şi de această dată, în măsuri coordonate şi eficiente de protejare a investiţiilor şi locurilor de muncă, de susţinere a economiei naţionale. În vremuri complicate aşa cum este cea pe care o traversăm, accesul la finanţare al investitorilor este un factor determinant pentru viitorul oricărui proiect de afaceri. Lichidităţile asigurate prin cele 3,6 miliarde euro disponibile sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi bugetul de 390 de milioane de euro granturi directe vor asigura finanţare firmelor care dezvoltără afaceri în toate sectoarele de activitate afectate de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de vineri pe pagina de Facebook a Guvernului.

articolul original.

Premierul Ciucă: Aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea  în OECD vor creşte atractivitatea României

7 September 2022 at 15:00
By: FLUX 24
image

„Parteneriatul dintre Guvernul României şi Consiliul Investitorilor Străini este o certitudine, iar prezenţa mea astăzi, la evenimentul organizat de dumneavoastră confirmă relaţia de încredere pe care o avem. După doi ani de pandemie şi cu un război la graniţele ţării, care afectează economia la nivel global, e important să existe o colaborare bazată pe deschidere între investitori şi guvern, pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru dezvoltare. Încă de la preluarea mandatului, am avut o consultare permanentă cu mediul de afaceri, am avut întâlniri cu reprezentanţii FIC şi cu cei ai altor organizaţii reprezentative, iar măsurile pe care le-am luat au reflectat acest dialog constant.  Ne-am angajat să nu venim cu taxe noi şi să nu le creştem pe cele existente şi ne-am ţinut de promisiune, deşi nu a fost uşor acest lucru. Am promis stabilitate şi predictibilitate pentru investitori şi ne-am ţinut de cuvânt”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri la evenimentul de lansare Proiectului „Va Urma”, iniţiat de Consiliul Investitorilor Străini.

„Ne-am asumat să fim Guvernul care susţine investiţiile şi am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 32 de ani, peste 90 de miliarde de lei. Această politică asumată de guvern a beneficiat şi de dinamica investiţiilor străine directe cu peste 21% în primele şase luni din acest an. Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2022, cu 35%, comparativ cu perioada similară din 2021. Acestea sunt lucruri concrete, fapte, şi nu pot decât să mă bucur că ne-am făcut bine treaba, că investitorii au încredere în România şi vin să investească în ţara noastră. Modernizarea şi dezvoltarea ţării beneficiază de un pachet de finanţare de 100 de miliarde euro, din care 90 de miliarde sunt bani europeni pe care îi vom folosi până în 2029. Impactul acestor sume impresionante va fi multiplicat prin efectele generate în economie”, a completat Ciucă. 

El a mai precizat că „România s-a angajat să facă investiţii pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune şi suntem pe drumul cel bun în această direcţie”.

„Între timp, s-au adăugat provocări noi, cărora trebuie să le facem faţă, cele mai multe legate de resursele de energie. România s-a angajat să facă investiţii pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune şi suntem pe drumul cel bun în această direcţie. În paralel, susţinem proiectele verzi la care ne-am angajat prin PNRR pentru că vom depăşi la un moment dat şi această criză energetică, iar tranziţia către neutralitate climatică este un obiectiv pe care nu trebuie să îl abandonăm. Apreciez că membrii şi reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt interesaţi de economia viitorului, de proiecte menite să asigure o creştere economică sustenabilă pentru ţara noastră. Forumul România viitorului – avem potential care aşteaptă să fie pus în valoare de investitori, sper să luaţi în calcul rugămintea să vă aplecaţi as inovării. Tranziţia energetică şi transformarea digitală se află şi pe agenda guvernului şi încurajăm dezvoltarea unui dialog constructiv cu mediul de afaceri, mediul academic, din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, în conformitate cu nevoile cetăţenilor şi cu dezideratele europene. Pentru a atinge aceste obiective, vom lansa o agenţie operaţională şi eficientă dedicată investiţiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România”, a mai spus şeful Executivului. 

Prim-ministrul a mai declarat că „aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea ţării noastre în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică vor creşte atractivitatea noastră, dar şi beneficiile celor care au decis sau vor decide să investească aici”.

articolul original.

Premierul Ciucă: Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinut

6 September 2022 at 09:00
By: FLUX 24
image

”Agresiunea militară rusă din Ucraina pune presiune asupra cadrului internaţional fondat pe principiile Cartei ONU. Este în acelaşi timp o provocare pentru securitatea europeană şi chiar globală. În acest context, răspunsul robust în apărarea valorilor şi a securităţii noastre trebuie să fie  armonizat cu agenda noastră de dezvoltare socio-economică şi de tranziţie digitală şi verde. Doar menţinerea cursului pe linia reformelor ne va ajuta să consolidăm rezilienţa atât de necesară României şi să asigurăm consistenţa resurselor de care avem nevoie pentru dezvoltare, securitate şi apărare, inovare”, a transmis premierul în mesaj. 

Potrivit şefului Executivului, ”24 februarie a fost un moment în care parteneriatul euroatlantic şi-a dovedit rezilienţa şi determinarea de a-i proteja pe cei care au făcut alegeri clare pentru democraţie şi libertate”. 

”Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinute. Erodarea acestor principii,  demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăţilor bazate pe drepturi, libertăţi şi supremaţia legii. De aceea, România trebuie să îşi asocieze şi mai pronunţat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi obiective şi să redinamizeze comunitatea democraţiilor, nu doar pe continentul nostru, dar şi în Asia, Africa sau America Latină. Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale bazate pe reguli şi  pe statul de drept. Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar şi busola opţiunilor noastre de parteneriat aprofundat”, a spus el. 

Premierul a menţionat că, totodată, România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor săi, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau statele din Balcanii de Vest. 

articolul original.

Rareș Bogdan: România, Croaţia şi Bulgaria – cât mai repede în Schengen, doreşte Presedinţia cehă a Consiliului UE

5 September 2022 at 12:24
By: FLUX 24
image

”România, Croaţia şi Bulgaria – cât mai repede în Schengen, doreşte Presedinţia cehă a Consiliului UE. Vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat acum câteva minute în Comisia LIBE (Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambiţiile Preşedinţiei cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei”, a scris europarlamentarul liberal 

articolul original.

Premierul Ciucă: Destinul României depinde esenţial de creşterea performanţei sistemului nostru de educaţie

5 September 2022 at 06:21
By: FLUX 24
image

”Sunteţi parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie, vrea şi poate să facă performanţă. Că este creativă, că obţine rezultate remarcabile la olimpiade de studiu şi stabileşte noi recorduri în sport, că este implicată civic şi social. Că se informează, pune întrebări şi caută răspunsuri. M-am bucurat să remarc aceste calităţi la multe întâlniri avute cu tinerii. Continuaţi să fiţi curioşi, continuaţi să fiţi curajoşi, continuaţi să gândiţi cu mintea voastră! Pentru că ştim cât de mare este potenţialul generaţiei voastre, venim cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate şi posibilitatea să se dezvolte în domeniile în care simte că poate şi vrea să fie bun”, a afirmat premierul în discursul rostit la Colegiului Militar Naţional Tudor Vladimirescu, al cărui elev a fost.

articolul original.

Rareș Bogdan: ANRE subminează statul român

2 September 2022 at 09:41
By: FLUX 24
image

”Domnii de la ANRE subminează statul român, a premierului și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu românii și cu piața de energie. Este cel care a semnat această ordonanță. Au participat la toate discuțiile, la discuțiile din coaliția de guvernământ. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru (…) Mai mult decât atât, luni solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. În Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei (…) Răbdarea mea s-a încheiat în privința ANRE, arată extrem de clar că nu servește interesul cetățeanului, nu respectă premierul, nu respectă piața de energie”, a spus Bogdan.

articolul original.

Premierul Ciucă: Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă

2 September 2022 at 08:52
By: FLUX 24
image

”Au fost probleme pe care le-am resimţit pe propria piele, nu mă refer la persoane ci la o serie întreagă de ţări ţintă care au fost supuse acestor atacuri propagandistice, de dezinformare, de neinformare, de inducere în eroare, de influenţare a deciziei, inclusiv a deciziei politice şi ceea ce este cel mai grav este influenţarea percepţiei publice, pe care foarte greu reuşeşti după aceea să o combaţi şi să o aduci la adevăr”, a spus premierul despre pericolul dezinformării. 

Nicolae Ciucă a arătat că ”instrumente concrete nu au fost create”. 

”Există această temere că, în momentul în care dezvolţi foarte mult instrumente de contracarare, să depăşeşti zona de normalitate şi să generezi discuţii de respingere”, a arătat el.

”Cel puţin din punct de vedere al instrumentelor guvermamentale, am putut să constatăm că există această temere, în public,  atunci când un Guvern, nu vorbim doar de Guvernul României, se întâmplă oriunde în Europa şi în lume, atunci când Guvernul încearcă să dezvolte astfel de instrumente, populaţia are această temere a controlului de la nivelul Guvernului şi nu ştim unde se poate ajunge. Perspectiva mea, modul meu de a înţelege acest aspect este acela al unui dialog şi a unei soluţii pe care să o găsim împreună cu societatea civilă. Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale, în timp şi desigur partea aceasta de comunicare, de dialog transparent este tot ceea ce am putut să facem până în acest moment”, a mai afirmat şeful Executivului.

Nicolae Ciucă a mai spus: ”Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp ne demonstrează că suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi propagandă. Deci, este nevoie, cred, de un efort comun, transparent astfel încât să putem să fim în măsură să asigurăm protecţia cetăţenilor, pentru că aici nu este vorba de protecţia unui guvern sau a unei instituţii, ci este vorba de protecţia cetăţenilor, este vorba despre protecţia şi securitatea, stabilitatea unei ţări, care într-un final trebuie să aibă o soluţie. Nu am soluţia, în momentul de faţă, nu cred că o are nimeni, s-a încercat la toate forurile şi la toate structurile, naţionale şi internaţionale. Cred că este nevoie de un efort naţional cât şi de unul internaţional, pentru o soluţie care este cât se poate de necesară, pentru că vedem efectele acţiunilor de propagandă şi dezinformare”. 

articolul original.
❌