ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Useriștii acuză formarea unui „USL 2.0” la Dumbrăvița: „Lasă locuitorii de pe 40 de străzi în noroi”

1 February 2023 at 09:44
Horia Bugarin

Reprezentanții USR Timiș acuză formarea unui „USL 2.0” la Dumbrăvița, comuna condusă de Horia Bugarin. Consilierii locali PSD, PNL, PRO România și UDMR s-ar fi aliat pentru a respinge o inițiativă a primarului userist, deși aceasta ar fi favorabilă locuitorilor. Este vorba despre o asfaltarea a 40 de străzi, pe o distanță de 12 km.

„Primarul USR Horia Bugarin avea în plan să recicleze peste 40 de străzi, pe o distanță de 12 km, în felul acesta eliminând drumurile de pământ din localitate, o problemă cu care Dumbrăvița se confruntă de mulți ani. Reciclarea străzilor reprezintă o procedură rapidă prin care piatra existentă în substratul străzii este sfărâmată, amestecată cu un liant hidraulic, compactată și protejată la suprafață de un strat dublu cu tratament bituminos și criblură. Din cauza unor interese politice mărunte, locuitorii comunei din vecinătatea Timișoarei vor avea de suferit”, se arată în comunicatul USR Timiș.

„Din păcate pentru locuitorii celor 40 de străzi neasfaltate, fostul primar PSD Victor Malac s-a opus complet reciclărilor și prin amendamentul lui a eliminat toate aceste străzi din proiect. Amendamentul a trecut în ciuda opoziției totale a USR-ului, iar astfel alianța «USL 2.0» a lăsat aceste străzi în noroi”, declară Horia Bugarin, potrivit aceluiași comunicat.

În urma celor întâmplate, Horia Bugarin a decis retragerea de pe ordinea de zi a întregului proiect de buget înaintea votului final. „Nu voi renunța să lupt pentru condiții mai bune pentru cetățeni, blocate în mod meschin de interese politice mărunte”, a concluzionat acesta.

articolul original.

Parlamentarii revin la lucru. Legi importante, de care depind miliarde de euro, așteaptă să fie dezbătute și votate

1 February 2023 at 07:41
image

Parlamentarii se întorc miercuri din vacanță. Începe o nouă sesiune legislativă plină de provocări, care va dura până la finalul lunii iunie. Un eveniment în premieră pe scena politică românească este așteptat în această primăvară, rocada guvernamentală în PNL și PSD, lucru care ar putea crea turbulențe în interiorul coaliției.

Sesiunea care debutează miercuri se anunță a fi una plină pentru coaliția PNL – PSD – UDMR aflată la putere. Legi importante, de care depind miliarde de euro de la Comisia Europeană, așteaptă să fie dezbătute și votate.

Vorbim în primul rând de legea privind reforma pensiilor speciale, un proiect deja întârziat, care trebuia adoptat până la finalul anului trecut, dar care abia a ajuns în Parlament.

Guvernul și-a luat angajamentul în fața Comisiei europene că va reduce cheltuielile cu pensiile speciale, dar actul normativ, așa cum a fost redactat de executiv, aduce prea puține modificări.

Un alt pachet legislativ extrem de important sunt legile Educației, în prezent aflate în dispută între PNL și PSD. Liberalii le-au declarat prioritate absolută, în vreme ce social-democrații încearcă să mai tragă de timp.

Tot în această sesiune, Parlamentul va trebui să voteze o nouă lege a pensiilor, până la finalul lunii martie și o nouă lege a salarizării, până la finalul lunii iunie.

Peste șase miliarde de euro depind de adoptarea și implementarea acestor acte normativ în 2023.

Activitatea legislativă ar putea fi însă perturbată de tensiunile din coaliția de guvernare generate de preconizata rotativă guvernamentală.

PNL și PSD au început deja să se contreze pe tema schimbării miniștrilor și a premierului, eveniment planificat pentru data de 25 mai.

Opoziția va avea o misiune dificilă, în condițiile în care este extrem de fragmentată

USR și-a pierdut capacitatea de a folosi principalele instrumente parlamentare, moțiunile simple și sesizările la Curtea Constituțională, după ce Dacian Cioloș i-a provocat o serioasă hemoragie de senatori și deputați.

Singura șansă este alianța cu minuscula formațiune a fostului premier liberal Ludovic Orban, Forța Dreptei.

AUR rămâne în continuare nefrecventabil, un partid considerat extremist, cu care niciuna dintre formațiunile parlamentare nu dorește să se asocieze.

În aceste condiții, simpla depunere a unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului este o misiune imposibilă pentru actuala opoziție.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cum schimbă rotativa politică modul de a conduce țara? Cristian Grosu, Curs de Guvernare: „Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să arunce cu bani” | VIDEO

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Cum schimbă rotativa politică modul de a conduce țara? Cristian Grosu, Curs de Guvernare: „Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să arunce cu bani” | VIDEO

31 January 2023 at 17:34
image

Cristian Grosu, redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare și Tudor Mușat au discutat, la Piața Victoriei, despre cum este afectat actul de guvernare în contextul discuțiilor legate de viitoarea rotativă politică.

Contrele din coaliția de guvernare pot afecta și activitățile din ministere, este de părere Cristian Grosu:

„Orice gâlceavă de genul acesta perturbă activitatea într-un minister. Un ministru nu mai are aceeași autoritate în momentul în care subordonații lui știu că o să mai aibă 2-3 luni în funcție (…). Nu am văzut mari deosebiri între viziunea PNL-ului și cea a PSD-ului  (…). Pe de altă parte, asistăm și la festivalul ăsta al populismelor, mie nu-mi vine să cred că lucrurile astea pot să fie făcute, asta înseamnă să dai o economie peste cap. De unde te-ai aștepta să ne rafinăm puțin (…) facem pași înapoi.”

În plus, actul de guvernare va fi afectat și de rotativă politică, întrucât, spune redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare, Marcel Ciolacu, cel care va prelua șefia Guvernului, va veni cu un alt tip de politică de guvernare, specific PSD:

„Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să-și aplice politicile cu care ne-am obișnuit, mai degrabă de a arunca cu bani și nu de a gestiona țara sau de a iniția programe care să producă o valoare suplimentară. Asta nu înseamnă că oamenii nu au nevoie de bani (…), chestiunea este că se face la un mod foarte general și foarte puțin țintit. Noi deja nu mai avem prea mult spațiu fiscal să acordăm ajutoare specifice anilor electorali fără să creștem și mai mult deficitul.”

Ne împrumutăm, iar banii din PNRR stau la BNR. Explicațiile lui Cristian Grosu

Doar în luna ianuarie, guvernul a împrumutat 55 de miliarde de lei, mai spune Cristian Grosu:

„Asta înseamnă cam o treime din necesarul de finanțare pe tot anul, într-o singură lună am împrumutat necesarul de finanțare pe tot anul, dar banii ășstia cumva trebuie plătiți.”

Asta în timp ce banii din PNRR stau în bănci, a punctat Tudor Mușat, și unde vor mai sta până ce vor fi emise primele facturi pe proiectele dezvoltate cu bani din acest program de redresare, a adăugat Cristian Grosu:

„Cam toate statele au o problemă cu PNRR, îndeosebi cele foste comuniste. Noi nu reușim în general să avem bune rate de absorbție nici din bugetul multi-anual al UE (…). Banii da, au fost primiți pentru că s-au îndeplinit niște condiții, au fost parcați în conturile BNR. Într-un stat democratic nu poți să urgentezi o licitație, o contestație, sunt niște proceduri europene și atunci încep lucrările destul de târziu. Când vor veni primele facturi atunci vor începe acești bani să intre în economie.”

Ce trebuie să facă România în vitorul apropiat?

Ne lipsește un plan de țară, iar acesta trebuie realizat cât mai devreme, spune redactorul-șef al platformei Curs De Guvernare, la Europa FM:

 „Marea problemă e că, într-un asemenea moment, Europa dacă nu reușeșete să-și găsească drumul în următorii 4-5 ani va avea o problemă de dependență între SUA și China. Într-un asemenea context de nouă strategie europeană, România ar trebui de pe acum să-și găsească locul, adică un plan de țară rapid.”

Ce înseamnnă plan de țară? Explică Cristian Grosu:

„Să te hotărăți ce rol vrei să ai în mod realist în noua economie integrată europeană. Apar industriile noi, verzi, industria materiilor mașinilor electrice. Ce vei face tu: bateriii, softuri, sau tot ce ai făcut în ultimii 25 de ani? Odată ce te hotărăști poți să decizi să sprijini 3-4 ramuri economice în care să performezi.”

Urmăriți în continuare Piața Victoriei cu Tudor Mușat și Cristian Grosu:

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea / PSD / Facebook

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.

Mihai Bendeac se lansează în politică? Ce partid și-a ales comediantul

31 January 2023 at 19:55
image

Actorul Mihai Bendeac are ambiții mari pentru viitor și se gândește să intre în politică, așa cum a mărturisit într-un videoclip postat pe rețelele de socializare. După ce a surprins lumea prin anunțul că nu va mai fi jurat în emisiunea „iUmor” la Antena 1, Mihai Bendeac nu se ascunde și este activ pe rețelele sociale, unde își împărtășește cu fanii momentele și gândurile sale, indiferent dacă sunt serioase sau amuzante.

Mihai Bendeac se reprofilează

Fostul jurat a stârnit, recent, uimirea tuturor prin afirmația sa deschisă că ia în considerare posibilitatea de a intra în lumea politică. La vârsta de 39 de ani, actorul a glumit spunând că, apropiindu-se de vârsta de 40 de ani, e momentul să-și schimbe direcția.

„Cu cât se apropie mai mult momentul în care urmează să împlinesc 40 de ani, cu atât spaimele mele, cu atât fricile mele vizavi de ceea ce înseamnă îmbătrânirea (râde)… Am ajuns la vârsta la care într-adevăr sunt daddy, dar vreau să vă asigur că nu sunt și sugar-daddy”, a afirmat actorul, în cadrul unui clip postat pe rețelele de socializare.

Mihai Bendeac se vede în rândurile Partidului Social Democrat

Cu o doză de glumă și seriozitate, Mihai Bendeac percepe atingerea vârstei de 40 de ani ca o etapă în care ar trebui să facă schimbări importante.

„M-am trezit de dimineață, m-am dus la chioșc, mi-am luat Formula As, după care am fost la cumpărături, mi-am luat medicamente, acum mă duc să mă văd cu un prieten, că el mai știe ce fac ăștia cu pilonul doi de pensie, ăsta este programul meu.

Mă gândesc unde să merg la vară: Voineasa, Moneasa… Și, în același timp, nu știu, se întâmplă o chestie foarte dubioasă, simt tot mai acut nevoia ori să mă înscriu în PSD, ori să votez cu PSD, ceva se întâmplă cu mine.

Mă uit așa în jur, bă, nu se mai fac mașinile cum se făceau înainte. Păi când îți luai un Cielo, când îți luai… Deschizi televizorul și nu mai ai la ce să te uiți, păi ce emisiuni frumoase făceam eu, educative…”, a mai completat Bendeac.

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna

31 January 2023 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, precum și câteva de eliberare din funcție a unor magistrați. Pe site-ul Administrației Prezidențiale nu mai figurează niciun eveniment pe agenda lui Iohannis din 27 ianuarie. De altfel, șeful statului a participat la doar șapte evenimente în toată această lună.

Între timp, restul statelor din estul UE, mai puțin Ungaria, se chinuie să convingă aliații vestici să ajute militar mai mult Ucraina, Republica Moldova se confruntă practic cu un atac hibrid din partea Rusiei, românii fac față tot mai greu inflației, scumpirilor și facturilor tot mai mari, am ratat intrarea în Schengen, un eșec major de politică externă (principalul atribut constituțional al președintelui), iar coaliția de guvernare de la București, creată chiar de Iohannis, e zguduită de mai multe scandaluri.

Lipsa de reacție a lui Iohannis nu a trecut neobservată, iar tăcerea mai ales pe subiectul plagiatelor de care sunt acuzați premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode, ambii de la PNL, e de-a dreptul asurzitoare. O reacție a președintelui încă e așteptată, mai ales că acesta a susținut în trecut că politicienii acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din viața politică. Mai mult, Iohannis a prezentat programul „România Educată” ca fiind proiectul său de suflet.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, declara Klaus Iohannis, în dezbaterea organizată de B1 TV în campania pentru prezidențialele din 2014.

Ce decrete a semnat Iohannis marți

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care au fost decorați Stere Tănase, Dana Grigorcea, Fundaţia Botnar, Antonia Isabella Frick, Pascal Praz și Ana-Gabriela Mateiu. De asemenea, a fost decorat și generalul Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Totodată, președintele a semnat trei decrete prin care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, doi procurori și o judecător.

Iohannis a participat la 7 evenimente în toată luna ianuarie

În total, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, șeful statului a avut luna aceasta fix șapte evenimente:

  • ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),
  • o ceremonie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,
  • întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România,
  • primirea unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare,
  • ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,
  • primirea viceprim-ministrului Regatului Țărilor de Jos,
  • primirea ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
articolul original.

O asociație de procurori îi cere demisia lui Predoiu: „Ușurința cu care face o asemenea afirmație denotă o lipsă de responsabilitate maximă” | AUDIO

31 January 2023 at 16:17
image

Se înmulțesc cererile privind demisia ministrului Justiției, Cătătlin Predoiu. De această dată o asociație de procurori îi cere demisia, după ce ministrul a spus, recent, la Europa FM că Dan Hossu, soțul fostei șefe a DIICOT a fost achitat, deși termenul pentru o eventuală sentință definitivă în acest caz este pe 7 februarie.

Asociația Inițiativa pentru Justiție susține că afirmațiile recente ale ministrului Justiției despre un dosar care încă se judecă dezvăluie amestecul clasei politice în justiție. Procurorul Bogdan Pârlog, președintele Asociației:

„Ușurința cu care face o asemenea afirmație denotă o lipsă de responsabilitate maximă și o astfel de persoană nu are ce să caute în poziția de ministru de Justiție.”

Președintele Asociației Cătălin Predoiu Inițiativa pentru Justiție  spune că, la fel de gravă este încercarea ministrului de a explica declarația sa inițială. El a revenit spunând că  avea informația potrivit căreia Dan Hossu, soțul fostei șefe a DIICOT a fost achitat, deși instanța nu a luat încă o decizie, din surse neoficiale:

„Colegii au exprimat și posibilitatea ca, de fapt, să fi fost un semnal către completul de judecată, ori aici ar fi și mai grav, în sensul că este o veritabilă preiune asupra completului de judecată să dea o anumită soluție.”

Procurorii subliniează că rămânerea în funcție a ministrului este o vulnerabilitate pentru justiție, în condițiile în care tocmai au fost declanșate procedurile de numire a procurorilor de rang înalt, iar un rol determinant îi revine ministrului Justiției.

Între timp, jurnaliștii de la G4Media au dezvăluit că a doua zi după afirmațiile controversate, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu ar fi chemat-o la minister pe una dintre cele două judecătoare din completul care va da decizia în cazul lui Dan Hossu. Ministerul Justiției nu a făcut nicio precizare cu privire la această posibilă întâlnire.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/31ian-18-Lili-SANDW-Procurorii-cer-demisia-lui-Predoiu-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: USR cere demisia ministrului Justiției, în urma unei declarații făcute la Europa FM. Predoiu și-a cerut scuze că nu a verificat informația | AUDIO

articolul original.

Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

31 January 2023 at 15:43
image

Harta corupției la nivel mondial realizată de Transparency International situează România la mijlocul clasamentului, cu un scor de 46 pe o scară de la 0 la 100, unde zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă din Uniunea Europeană.

Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, Danemarca si Finlanda, urmate de Noua Zeelandă, Suedia, Elveția și Olanda.

La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad), dar și Nicaragua sau Venezuela.

Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.

Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina, dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.

Clasamentul Transparency International include 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public.

Sunt acordate punctaje pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

De peste un deceniu, 155 de țări nu au facut niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.

Corupția subminează capacitatea guvernelor de a proteja populația și erodează încrederea publică.

Acest lucru provoacă amenințări de securitate tot mai multe și mai greu de controlat, arată analiza Transparency.

Foto: Shutterstock

Citește și: Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris

articolul original.

Ministrul Dandana, jaf de 600 milioane de euro

31 January 2023 at 11:57
By: FLUX 24
image

SAPE, care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri, cu acțiuni evaluate la peste 400 de milioane de lei, are ca scop monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica S.A., cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizată, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica S.A. în legătura cu contractele de privatizare. SAPE Deține aproape 37% din acțiunile Enel Energie, în jur de 25% la E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 10% din E-Distribuție Muntenia și 10% din Enel Energie Muntenia.

În 2022, din Consiliul de Supraveghere (CS) al SAPE făceau parte  Cornelia Negruț, fostul vicepreședinte ALDE, numită pe filiera lui Daniel Chițoiu, Valeriu Radu Crișan, fostul președinte ALDE Sălaj, Ciprian Mircea Blejan, Ionel Pană, de la defunctul ALDE Craiova.  În Consiliul de Supraveghere al SAPE a fost plasat și Nicolae Cristian Popovici, venit pe filiera Grindeanu – Simonis, liderii PSD Timiș.

Director este Codruț Bogdan Nicolae Stănescu, din 2015. În 2016, avea, conform declarației de avere, nu mai puțin de 12 funcții în diverse consilii de administrație ale companiilor statului și câștigă aproximativ 7.000 de euro pe lună, fără să se pună la socoteală salariul de la BNR, care este secret, inclusiv astăzi.

Stănescu are o avere destul de stufoasă. Se laudă cu 6 terenuri, ultimul achiziționat în 2021 la Năvodari. Tot în 2021 și-a tras și apartament în Năvodari, de peste 40 mp., care se adaugă palmaresului de cinci, deținute în București și la munte. Are două mașini și un motor, bijuterii de 15.000 de euro, un depozit bancar de peste 100.000 lei, dar și 5 credite. Și venitul de la SAPE este ținut la secret.

articolul original.

Politico: Ungaria nu îl vrea pe Iohannis secretar general NATO

31 January 2023 at 09:58
By: FLUX 24
image

Ar putea fi o femeie? Cineva din Europa de Est? Războiul lansat de Rusia complică mult decizia, ce presupune consens între liderii celor 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Viitorul secretar general trebuie să asigure un echilibru între încurajarea furnizării de arme Ucrainei de către ţările membre şi consolidarea propriei apărări a NATO – totul simultan cu rămânerea oficială în afara conflictului. Puţini se califică pentru acest rol extrem de sensibil.

Sentimentul general este acela că e nevoie de aer proaspăt”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt. Dar aliaţii ar putea ajunge în final să nu-şi asume riscuri, rămânând fideli lui Stoltenberg.

Un diplomat european a rezumat situaţia actuală, incluzând numele vehiculate în trei paliere, în funcţie de intensitatea zvonurilor.

O prelungire a mandatului lui Jens Stoltenberg este opţiunea menţionată cel mai des.

Al doilea palier îi include pe premierul olandez Mark Rutte, omologa sa estoniană Kaja Kallas şi ministrul apărării britanic Ben Wallace.

Al treilea grup, al celor mai puţin frecvent menţionate nume, este format din şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi preşedinta actuală a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Germania).

Întrucât toţi secretarii generali ai NATO de până acum au fost bărbaţi, există o presiune ca de această dată să fie desemnată o femeie.

”Este timpul pentru o femeie SecGen. Dacă bărbaţii încearcă să-şi păstreze funcţiile pentru totdeauna, reprezentarea corectă a femeilor nu va avea niciodată vreo şansă”, a spus un înalt diplomat NATO.

Unii aliaţi se pronunţă pentru mai multă diversitate regională. Jens Stoltenberg, care deţine funcţia începând din 2014, este un fost prim-ministru al Norvegiei. Cei mai recenţi predecesori ai săi au fost danez, olandez şi britanic.

Mandatul actualului secretar general a fost extins în martie anul trecut, după începerea invaziei ruse în Ucraina. Numeroşi oficiali sunt de părere că încă o prelungire a mandatului lui Stoltenberg, chiar dacă scurtă, este o posibilitate serioasă.

Jens Stoltenberg este perceput ca o oficialitate ce îşi poate păstra sângele rece – şi respecta scenariul – în cele mai grave crize. ”Stoltenberg vrea să rămână”, a afirmat un diplomat aliat de rang înalt.

Dar a-i oferi lui Stoltenberg o scurtă prelungire a mandatului ar putea face ca o viitoare decizie de înlocuire să se bată cap în cap cu competiţia pentru funcţiile de conducere din UE în 2024, ca să nu mai vorbim de viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA – un scenariu pe care unii aliaţi ar prefera să îl evite.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze despre aspiraţiile lui Stoltenberg. Întrebat în decembrie despre această chestiune, actualul secretar general al NATO a declarat pentru BBC: ”Mă concentrez pe responsabilităţile mele. Nu speculez în legătură cu ce se va întâmpla după mandatul meu”.

Unii văd candidaţi din Europa de Est drept potriviţi în mod special. Deja înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina, a existat scenariul ca alianţa să selecteze un secretar general din est. Unii oficiali din regiune susţin că războiul a consolidat această posibilitate pentru cineva din ţări ca Estonia sau Lituania.

”De ani întregi, ţările din flancul estic avertizează în legătură cu ameninţarea din partea Rusiei”, a explicat o oficialitate baltică.

Ţările din regiune sunt pe primele locuri la creşterea cheltuielilor militare şi în demersurile pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi consolideze apărarea.

Un alt nume posibil în cursă este Klaus Iohannis, preşedintele României. Dar el ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei vecine şi opoziţie din partea celor care ar prefera o femeie drept candidat, notează Politico.

Unele capitale occidentale, totuşi, nu ar sprijini astfel de candidaţi în prezent, considerând estul Alianţei – şi ţările baltice în special – drept prea belicos într-o perioadă când în apropiere este dezlănţuit războiul.

articolul original.

La ce e bună evaluarea?

31 January 2023 at 10:03

Cu o frecvență cel puțin suspectă, atât premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, cât și președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbesc despre evaluare. Despre necesitatea evaluării miniștrilor. Tocmai acum, când, conform „rotativei”, aceștia vor trebui schimbați. Cui și în ce scop i-ar mai putea folosi o asemenea evaluare?

Conform celor doi corifei ai politicii de la București, Nicu și Marcel, o asemenea evaluare trebuie să aibă în vedere performanțele și respectiv contraperformanțele membrilor Guvernului în materie de accesare a fondurilor acordate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență aprobat de Uniunea Europeană. Dacă așa stau lucrurile, dacă acesta va fi cu adevărat criteriul de performanță, atunci nu mai este necesară nicio evaluare. Întregul Guvern cade cu brio la acest examen. De sus până jos. Pentru că cele câteva miliarde de euro puse până în prezent la dispoziția României, reprezentând mai puțin de 10% din banii promiși, zac neutilizați în Trezoreria Băncii Naționale a României. Practic, în total, nu au putut fi folosite decât circa 200 de milioane de euro. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că niciun minister nu a fost capabil să elaboreze un plan cât de cât coerent pentru utilizarea banilor europeni. Mai pe românește, deși au fost vehiculate fel de fel de proiecte la televizor, din vârful buzelor, concret ele nu există. În absența acestora, nu poate fi cheltuit niciun euro. La acest capitol, performanța guvernanților este zero. Pe cine ar urma să evalueze Nicolae Ciucă? Ar trebui să înceapă prin a se evalua pe el însuși. Dacă Guvernul pe care l-a condus și îl mai conduce încă două luni are performanță zero sau apropiată de zero legată de PNRR și dacă acesta este singurul criteriu de evaluare, atunci și în dreptul numelui său trebuie trecut din capul locului un zero barat. Și Marcel Ciolacu, domnia sa ce dorește să evalueze legat de PNRR? Să evalueze contraperformanțele și incompetența miniștrilor pe care i-a desemnat în Guvernul Ciucă? Pentru a face acest lucru nu este necesar nici cel mai mic efort. Pentru că nici miniștrii social-democrați nu au performat în vreun fel.

Poate că ar fi mai interesant să fie evaluați consultanții. Adică acele firme de casă care au încasat o căruță de bani din banii europeni, fie promiși României cu dobândă, fie granturi, pentru a elabora vezi Doamne proiectele care acum aflăm că lipsesc cu desăvârșire.

În curând ne vom trezi cu un nou Guvern, cu noi speranțe, cu noi promisiuni transformate în angajamente și finalizate prin aceleași eșecuri. Va fi probabil Guvernul Marcel, succesorul Guvernului Nicu. Domnul Marcel Ciolacu afirmă cât se poate de răspicat că refuză să-i tragă din pălărie pe viitorii minștri. Îi va alege în baza unor criterii de performanță. Despre ce performanță vorbește? Dacă „rotativa” se face conform protocolului, atunci niciun demnitar nu va mai rămâne în poziția pe care o deține în prezent. Se schimbă toți miniștrii. Pur și simplu. Ar fi absurd să-l iei pe Grindeanu de la Transporturi, unde a avut o performanță zero, și să-l pui, să spunem, la Justiție. În locul lui Predoiu, care și el a avut o performanță zero. Sau mai bine zis o performanță negativă.

Aceste discuții interminabile privind așa-zisele criterii de performanță sunt numai bune de adormit vigilența opiniei publice. Este însă posibil ca în spatele acestor angajamente privind evaluarea miniștrilor să se ascundă o șmecherie. Adică intenția de a păstra o serie de miniștri pe funcțiile deținute. Cum va fi însă posibil ca, în cazul acestora, evaluarea să devină pozitivă, atâta timp cât practic nu există niciun ministru care să fi performat conform criteriilor prezentate opiniei publice?

articolul original.

Fiul lui Victor Pițurcă, audiat la DNA

31 January 2023 at 07:19
image

Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner Victor Piţurcă, a ajuns marți dimineața la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Va fi audiat de procurori în dosarul în care tatăl său a fost reținut.

Cercetările vizează achiziţia unor produse medicale neconforme, în pandemie, pentru Ministerul Apărării. În același dosar a fost reținut și seful Romarm, Gabriel Țuțu.
Prejudiciul adus companiei de stat ar depăși 8,6 miloane de lei.

Și Victor Piţurcă a fost scos din arest şi dus la sediul DNA pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

În timpul pandemiei de COVID – 19, în perioada martie 2020 –septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat, în condiții dezavantajoase pentru Romarm, două contracte de achiziție cu o asociere de firme din care făcea parte și una controlată de Victor Pițurcă. Contractele vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Gabriel Țuțu e acuzat de abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, iar Victor Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență. Ziarul Libertatea scria anul trecut ca fostul selectioner a reusit sa obțină pentru firma fiului său, Alexandru Pițurcă, contracte de livrare a unor măști către spitalele Ministerului Apărării. Ar fi livrat aproximativ 100.000 de măști de tip FFP3, iar ulterior s-a constatat că acestea erau neconforme.

Citește și: Victor Pițurcă, reținut de DNA

articolul original.

Analistul politic Cozmin Gușă: ‘Dacă Pițurcă are dovezi, după o noapte la arest, s-ar putea să-și aducă aminte de multe lucruri. Asta este imaginea care trebuia să ne avertizeze că în spatele acestei nesimțiri afișate se dădeau adevărate

31 January 2023 at 07:00
image

“Această nesimțire în care s-au cheltuit sume uriașe pentru celebrul paraîndărăt românesc, iar acest caz va fi unul cu mari ecouri. Vă reamintesc imaginea din biroul premierului de la acea vreme (2020), Ludovic Orban de la ziua lui de naștere. În timp ce unii dintre noi stăteau prin case, că se impuseseră restricții, au apărut acele poze celebre cu toți cei care petreceau fără măști în biroul lui Orban, în momentele alea de tensiune maximă, cât România stătea în case, nu puteam părăsi casele pentru cumpărături decât până la anumite ore. Asta este imaginea sfidării, erau 7-10 liberali acolo, era Gorghiu, erau alții, cu Orban în frunte, beau whiskey cu ocazia zilei lui de naștere. Acea era imaginea care trebuia să ne avertizeze că în spatele acestei nesimțiri afișate se dădeau adevărate tunuri.

BANI PENTRU CLIENTELA DE PARTID

Analistul politic a mai afirmat că, în opinia sa, fostul selecționer este vinovat, dar și-ar putea negocia situația dacă le oferă anchetatorilor alte nume.

„Pițurcă neîndoielnic este vinovat. Mie mi-a sărit în ochi când apărea pe acele liste, cu sume așa de mari, știind că nu are această activitate de bază. Părerea mea este că vom afla că si el, și Cătălin Botezatu și alții care mai apar pe acele liste, care au calitatea de a fi interpușii perfecți iar dacă nu au dovezi despre șmecherii adevărați care i-au pus să fure pentru ei, vor plăti. Dacă Pițurcă are dovezi, după o noapte la „Beciul Domnesc” (arest), s-ar putea să-și aducă aminte de multe lucruri.

Am citit că Ludovic Orban spune că n-a vorbit cu Pițurcă la telefon. Atât de tare n-a vorbit cu el la telefon încât este partenerul lui obișnuit de poker, asta este relația de 30 de ani dintre ei. Se va ajunge la o mare corupție de la vârful guvernului, dar adevărații șefi nu se văd. Eu vă mai dau o pistă, să vedem dacă se adeverește: adevărații șefi se pare că ar fi membri de frunte ai masoneriei române. Pe această linie de prietenie s-ar fi ajuns să fie împinși în față oameni precum Pițurcă,” a precizat Gușă,  la „România Suverană”, conform realitatea.net

Citește și:

Ludovic Orban, despre dosarul achiziției de măști neconforme: ‘Nu știu nimic, eu nu am mai comunicat cu Victor Pițurcă de ani de zile, în perioada guvernării chiar n-am avut nicio comunicare’

Începe tăvălugul dosarelor achizițiilor din timpul pandemiei! Marcel Ciolacu, despre reținerea lui Victor Pițurcă: ‘Cred că nu va fi singurul caz’

articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prim-vicepreşedintele PNL Giurgiu, senatorul Toma Petcu, coordonatorul partidului pentru zona de sud a ţării!

30 January 2023 at 21:00
By: Editor

Toma Petcu 2

În cadrul şedinţei Biroul Politic Naţional al PNL, desfăşurată luni, 30 ianuarie, au fost luate mai multe decizii care implică şi liderii liberali giurgiuveni.
Pe lângă numirea preşedintelui PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu, la conducerea echipei PNL de tranziţie pentru rotaţia premierilor din luna mai, un alt lider liberal giurgiuvean a primit responsabilităţi importante în cadrul partidului.
Este vorba despre senatorul Toma Petcu, care a fost desemnat coordonatorul partidului pentru toate filialele PNL din zona de sud a ţării.

articolul original.

Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, reales la conducerea grupului social-democrat din Camera Deputaților

30 January 2023 at 17:34
By: zdv

Presedintele PSD Timis, Alfred Simonis, a anuntat ca, in urma votului din Consiliul National al PSD, va detine pozitia de lider al grupului social-democrat din Camera Deputatilor si in urmatoarea sesiune parlamentara.

“Multumesc colegilor pentru increderea acordata! Ma onoreaza si ma obliga in egala masura! Realegerea ca lider al grupului Partidului Social Democrat din Camera Deputatilor inseamna munca si responsabilitate, dar nu ma feresc de niciuna si voi face tot ce-mi sta in putere sa le tratez cel putin cu aceeasi seriozitate ca si pana acum”, a transmis Simonis pe pagina sa de Facebook

Alegerile pentru conducerile grupurilor parlamentare se fac la inceputul fiecarei noi sesiuni parlamentare. Asadar, la PSD, la Camera Deputatilor, va ramane in functie actualul titular, deputatul Alfred Simonis, presedinte al PSD Timis. El detine aceasta pozitie din luna februarie 2019.

articolul original.

Gara de Nord va fi modernizată cu fonduri europene. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 55 de luni | AUDIO

30 January 2023 at 15:57
image

Gara de Nord va fi modernizată cu bani europeni. CFR a anunțat că a lansat licitația pentru prima etapă a lucrărilor, care presupune repararea și modernizarea clădirilor Gării. Ultima restaurare a avut loc la sfârșitul anilor 90.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-17-LILI-SANDW-Gara-de-Nord-va-fi-modernizata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Termenul de depunere a ofertelor este 6 martie. E greu de spus când vor începe, însă, lucrările. Cu atât mai greu, când se vor finaliza. Termenul este, însă, de 55 de luni.

Asta înseamnă 9 luni proiectare și 46 de luni execuție”, a spus Oana Brânzan, purtător de cuvânt CFR SA.

Modernizarea celei mai mari gări din România va fi făcută în 3 etape

După modernizarea clădirilor, a caselor de bilete va urma zona peroanelor, dar și zona parcărilor.

„Ne concentrăm pe modernizarea, consolidarea și reabilitarea tuturor clădirilor din cele trei corpuri. Partea de modernizre a spațiilor destinate publicului călător, inclusiv facilități pentru persoanele cu dizabilități. Prevede inclusiv crearea unor spații verzi centrale cu zonă de ateptare pentru publicul călător”, a adăugat Oana Brânzan.

Ultima renovare a Gării de Nord din București, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost realizată între 1997-1999.

În prezent, multe zone se află într-o stare deplorabilă. Gara nu mai are nici sală de așteptare, aceasta fiind transformată în spațiu pentru refugiații ucraineni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Un studiu de fezabilitate pentru un proiect de agrement din Bistrița este copiat după unul din Sibiu fără ca măcar numele localității să fie modificat | AUDIO

articolul original.

PNL: Vom respecta protocolul de guvernare cu PSD și UDMR, iar Ministerele nu vor fi renegociate | AUDIO

30 January 2023 at 14:20
image

Liberalii anunță că vor respecta protocolul de guvernare cu PSD și UDMR și că nu vor fi renegociate portofoliile ministeriale. Cu 4 luni înaintea rocadei premierilor e nefolositor, argumentează liderul PNL, Nicolae Ciucă. Pentru asigurarea unei tranziții line, liberalii vor înființa un grup de lucru care va evalua și performanța propriilor miniștri.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-16-Eliza-SNDW-rocada-competentei.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reuniți în prima ședință a Biroului Național din acest an, liberalii au discutat despre strategia partidului pentru următoarele luni și au decis, printre altele, înființarea unei echipe de tranziție pentru rotația premierilor din luna mai.

Conform înțelegerii de la înființarea coaliției de guvernare, odată ce PSD va deține șefia Guvernului, Ministerele Transporturilor și Finanțelor ar urma să revină PNL, iar Justiția, Investițiile, Proiectele Europene și conducerea cancelariei premierului ar trebui să ajungă la social-democrați.

Nicolae Ciucă: Nu am discutat și nu am agreat componenta de renegociere de Ministere

În ultimele săptămâni însă, presa a scris că PSD face presiuni asupra PNL pentru modificarea protocolului. Nicolae Ciucă lămurește problema din perspectiva liberalilor.

„Vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada, iar componenta aceasta de a renegocia Ministere și de a analiza orice alte posibilități de schimbare în interiorul coaliției nu am discutat-o, nu am agreat-o”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre încrederea în PSD: Există o doză

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă are încredere în PSD: „Cred că este momentul în care să recunoaștem că există și o doză de încredere între noi, indiferent de contextul și de discuțiile care au loc de o parte și de alta”.

Să mai spunem că echipa de tranziție din cadrul PNL va avea printre obiective și elaborarea unei strategii a partidului „cu posibile adaptări din punct de vedere doctrinar și ideologic”, în vedere tranziției la noul plan de guvernare după rotativă.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: PNL și PSD, ședințe separate înaintea debutului noii sesiuni parlamentare

articolul original.

Pakistan, atac cu bombă la o moschee: Peste 40 de morți și peste 100 de răniți. LIVE UPDATE | VIDEO

30 January 2023 at 13:48
image

Poliția din pakistan a ridicat bilinațul morților la peste 30 de persoane și aproape 150 de persoane rănite.  Luni dimineață a avut loc un atac sinucigaș cu bombă la o moschee din orașul Peshwar situat în nord-vestul țării.

UPDATE 17:37. Bilanțul morților a crescut la peste 40

France 24 și Associated Press scriu că bilanțul morților a crescut la 44.

BBC scrie că bilanțul morților a crescut la 47.

UPDATE 15:52. Bilanțul morților a crescut la 32

32 de persoane au murit în urma atacului cu bombă din Pakistan, scrie Reuters.

#Pakistan : Powerful suicide blast at #Peshawar mosque kills 46, over 150 injured. #PeshawarBlast pic.twitter.com/vzi3OW03fs

— Sonu Kanojia (@NNsonukanojia) January 30, 2023

UPDATE 12:42. Bilanțul deceselor și al răniților a crescut

Associated Press și BBC transmit că este vorba despre peste 20 de morți și aproximativ 150 de persoane rănite.

Horrific scenes from #Peshawar mosque. 100+ casualties. 20 killed in terrorist attack. Heartbreaking to see the flames of suicide bombing, terror attacks again in Pakistan. Praying for victims and their familiespic.twitter.com/xZFbLijF7M

— Sana Jamal (@Sana_Jamal) January 30, 2023

Știre inițială

Un oficial de rang înalt al poliției pakistaneze a declarat că încă nu a revendicat nimeni atacul, însă, în trecut, talibanii pakistanezi au fost acuzați de astfel de atentate.

⚡ Pakistan: Blast inside the Mosque near most secured Police Lines in Peshawar.

One side of the mosque has collapsed.

More than 50 injured. Death numbers not known yet. Emergency declared in nearby hospitals pic.twitter.com/F9VF5a3a4d

— Megh Updates 🚨™ (@MeghUpdates) January 30, 2023

Cum s-a petrecut atacul

Atacatorul a declanșat bomba în interior, unde aproape 150 de persoane își făceau rugăciunea de dimineață, potrivit oficialilor și poliției. Există riscul ca numărul morților să crească având în vedere că mulți dintre răniți se află în stare critică.

Sursa foto: Twitter / Megh Updates

Citește și: Nou atac în Ierusalim: Atacatorul este un palestinian de 13 ani

articolul original.

Premierul Ciucă, întrevedere cu directorul executiv al FMI 

30 January 2023 at 16:44
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Paul Hilbers, în cadrul discuţiilor fiind analizată evoluţia economiei României în contextul crizelor şi provocărilor ultimilor ani.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a arătat că ţara noastră a reuşit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creştere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creşterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

„Premierul Ciucă a prezentat impactul pozitiv al creşterilor fără precedent din ultimul an, atât în privinţa absorbţiei banilor europeni, precum şi din perspectiva investiţiilor străine directe. Stabilitatea politică generată de actuala coaliţie de guvernare şi predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă două atuuri importante, în contextul interesului tot mai crescut al investitorilor străini pentru România”, a transmis Guvernul.

A dat asigurări privind responsabilitatea asumată din perspectiva politicilor fiscale

Prim-ministrul a dat asigurări privind responsabilitatea asumată din perspectiva politicilor fiscale, subliniind că nevoia de a controla efectele inflaţiei şi de a scădea valoarea acesteia în perioada următoare reprezintă o prioritate pe care Guvernul o urmăreşte, armonizându-şi eforturile cu cele ale Băncii Naţionale din România.

„Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida şi dezvolta sectorul de afaceri, atât în privinţa companiilor cu capital românesc, precum şi în relaţia cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susţinerea ritmului de dezvoltare economică şi soliditatea economiei româneşti. Avem perspective bune de creştere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică”, a declarat premierul.

Totodată, Nicolae Ciucă a mulţumit FMI pentru sprijinul oferit constant, pe parcursul evoluţiei ţării noastre în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modelul occidental, bazat pe piaţa liberă, respectând valorile democratice.

A fost menţionată importanţa aderării ţării noastre la OCDE

În cadrul dialogului, a fost menţionată importanţa aderării ţării noastre la OCDE, ca obiectiv naţional, după intrarea în NATO şi UE, cu accent pe beneficiile pentru mediul de afaceri şi de investiţii.

Conform comunicatului citat, directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputaţiei României în plan european şi internaţional, prin performanţele economice obţinute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate.

Oficialul FMI a mulţumit României pentru sprijinul oferit Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi Republicii Moldova.

Detalii despre ajutorul oferit celor peste 3,4 milioane de refugiaţi ucraineni

În acelaşi context, premierul Ciucă a oferit detalii despre ajutorul oferit celor peste 3,4 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele ţării noastre din cauza agresiunii militare ruse, 110.000 dintre aceştia alegând să rămână în România.

Prim-ministrul a cerut o mai mare susţinere pentru economia Republicii Moldova, afectată de agresiunea militară asupra Ucrainei, prezentând măsurile pe care ţara noastră le-a luat pentru a asigura curent electric, gaze naturale, lemne pentru perioada iernii, precum şi asistenţă în procesul de integrare europeană. 

articolul original.
❌