ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Europarlamentarul Dan Motreanu, desemnat responsabil din partea grupului PPE pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua privind durabilitatea agricolă

29 September 2022 at 06:18
By: admin

Recent, eurodeputatul liberal Dan Motreanu a fost desemnat responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în rețeaua privind durabilitatea agricolă, a anunțat acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am fost desemnat responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European pentru regulamentul care transformă rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în rețeaua privind durabilitatea agricolă.

Prin RICA, care datează din 1965, sunt colectate date economice și financiare de la peste 80 000 ferme la nivel UE, cu scopul de a monitoriza și evalua veniturile fermelor și activitățile comerciale.

Metodologia aplicată are scopul de a furniza date reprezentative în funcție de trei criterii: regiune, dimensiune economică și tip de activitate. Această sursă unică de date microeconomice este vitală pentru înțelegerea impactului Politicii Agricole Comune.

Noua propunere are rolul de a moderniza RICA prin extinderea domeniului de aplicare cu privire la practicile agricole sociale și de mediu la nivel de exploatație.

Astfel, noua rețea privind durabilitatea agricolă va include toate cele trei dimensiuni ale sustenabilității (economic, social și de mediu), în conformitate cu Pactul Verde”, informează europarlamentarul liberal, Dan Motreanu.

(Jurnal)

articolul original.

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Fonduri europene nerambursabile pentru dotarea spitalelor din România”

29 September 2022 at 05:15
By: admin

380 de contracte pentru dotarea spitalelor, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro, au fost semnate până în prezent, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Accesarea fondurilor europene nerambursabile permite dotarea spitalelor cu echipamente medicale de ultimă generație și echipamente de protecție.

De asemenea, aceste fonduri sunt folosite pentru creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale.

«Fie că este pandemie sau nu, infrastructura de sănătate a României și cadrul de furnizare a serviciilor trebuie să fie adaptate la tehnologiile moderne pentru a satisface nevoile medicale ale populației. În acest sens, pot spune că este o perioadă prolifică, în care semnăm numeroase contracte pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii», a declarat Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Separat de bugetul alocat prin POIM 2014-2020, prin PNRR și Politica de Coeziune, România dispune de fonduri importante pentru a asigura accesul românilor la servicii preventive, de urgență, curative și reabilitare de calitate.

În acest sens, din Planul Național de Redresare și Reziliență dispunem de 2,45 miliarde de euro pentru sănătate, în vreme ce Programul Operațional Sănătate din Politica de Coeziune 2021-2027 are o alocare totală de 3,88 miliarde de euro.”

(Dan MOTREANU- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

OPINIA POLITICIANULUI BRAȘOVEAN: Statul paralel cu cetățeanul

29 September 2022 at 05:27
By: M.Ex.

Zilele acestea Parlamentul României a devenit scena unui spectacol absurd, greu de înțeles pentru cei naivi. Este rușinos ca în situația actuală de criză unde guvernanții ar trebui să se preocupe de soluții reale pentru români, aceștia sfidează cetățenii și caută soluții pentru ei înșiși.
La Senat, PSD-PNL-UDMR-AUR au votat pentru mărirea salariilor tuturor demnitarilor cu 25%. Adică, mărirea propriilor salarii. Cu același cinism tipic, argumentul a fost creșterea prețurilor și a facturilor.
Actori desăvârșiți, au mimat buna credință și au promis rectificarea acestei decizii în Camera Deputaților. Doar că, actuala coaliție nu pleacă niciodată cu mână goală. Au spus că vor respinge majorarea salariilor parlamentarilor, dar le vor mări pe cele ale primarilor, viceprimarilor și funcționarilor din primării. Astfel, primarii, viceprimarii, angajații din administrațiile locale, vor primi în medie cu o mie de lei mai mult la salariu. O altă formă de mită tot pentru oamenii lor.
Cu cât s-a majorat salariul românilor? Poate ar trebui să ne răspundă actuala coaliție, care este mai preocupată de aranjamente politice.
Analiza situației este foarte simplă. Suntem în fața unei crize energetice, se vorbește din ce în ce mai mult despre o recesiune, inflația a atins cote alarmante. Toate acestea sunt resimțite de către cetățeni, se reflectă în absolut tot ce plătim noi.
Între timp, auzim declarații halucinante, fie de la PNL, fie de la PSD. Declarații dintr-o lume paralelă, în care aceștia susțin că românii nu suferă din cauza acestei crize. Principalele preocupări ale actualei coaliții, rămân în continuare pensiile speciale și majorarea salariilor. În tot acest timp, spirala către criza economică continuă odată cu deciziile economice luate de PSD-PNL. Între bâjbâială și rea credință, românii sunt singurele victime ale unui Guvern incompetent.
Ne-am opus majorării salariilor angajaților la stat, și vom continua să ne opunem câtă vreme salariile de la stat vor fi mai mari decât cele din privat (în prezent sunt cu 30% mai mari!) Sigur, despre reducerea taxării pe veniturile mici, dosar USR vorbește. Dar e greu să luptăm cu hidra cu doar 15% din parlament.

Victor Ilie, Deputat USR de Brașov

(P)

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Asociația de Acreditare din România, prinsă într-o rețea dubioasă de interese. Reacția ministrului Spătaru: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător” (VIDEO)

28 September 2022 at 20:17
image

Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că a trimis Corpul de control la RENAR, Asociația de Acreditare din România.

Precizarea vine în contextul unei investigații semnate Cătălin Antohe și Sorin Ghica, pentru cetățeanul.net, despre „caracatița RENAR” și „rețea dubioasă de interese” în care este prinsă această Asociație.

Povestea RENAR, instituția cu puteri uriașe, dar care nu există

RENAR are un rol extrem de important în numeroase domenii, de la Sănătate, unde acreditează toate laboratoarele, până la jocurile de noroc. Numai că ea nu e o instituție propriu-zisă, ci un ONG.

RENAR e provizoriu o autoritate națională, până când Guvernul va emite o Hotărâre prin care aceasta să fie practic recunoscută. Potrivit unei Ordonanțe din 2009, Guvernul trebuia să dea această Hotărâre în termen de 90 de zile de la emiterea Ordonanței, numai că acest lucru nici acum nu s-a întâmplat.

„Știu despre această situație, tocmai de aceea în acest moment Corpul de control al Ministerului Economiei e la RENAT pentru a verifica legalitatea și toate aspectele care ar putea să aibă legătură cu activitatea pe care o desfășoare acest organism.

Acest organism de acreditare funcțioenază în baza unui Ordin de Ministru al Economiei. În funcție de concluziile pe care le voi avea în urma controlului pe care l-am dispus, vom avea niște măsuri. Vom discuta concluziile acestui control și vom lua măsurile legale care se impun: Hotărârea de Guvern și un mod de a funcționa acest organism de acreditare corespunzător”, a spus Spătaru, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Turcescu l-a adus apoi în discuție pe Fănel Iacobescu, președintele RENAR, care e „jupân în această structură”. Asta pentru că sub Iacobescu sunt toate rudele, prietenii și foștii colaboratori ai săi. În plus, există prevederi conform cărora cei care discreditează RENAR pierd acreditările.

„Noțiunea de jupân în limbajul Ministerului Economiei nu există. Eu l-am întâlnit pe dl Iacobescu și l-am întâlnit de mai multe ori. Dl Iacobescu mi-a înmânat o carte pe care dânsul a publicat-o și înțeleg că e profesor universitar doctor și e o persoană recunoscută la nivel internațional. Acum, dacă sunt aspecte care țin de modul în care dl Iacobescu, ca președinte al RENAR, sau doamn Taină, care e director general executiv, acționează, asta se va vedea în raportul Corpului de control. Aștept cât mai rapid rezultatele”, a spus ministrul Economiei.

Spătaru dă asigurări că va rezolva problemele de la RENAR

Jurnalistul Cătălin Antohe a explicat apoi că Alina Elena Taină a fost numită în funcție în 2016, când era deja consilier de imagine al consiliul director al RENAR. În același timp, era încă director în Mișcarea Română pentru Calitate, or în Hotărârea de Guvern prin care aceasta a fost numită se prevedea la incompatibilități că nu au voie rudele sau afinii să fie în astfel de organisme, or aici era chiar ea.

Ministrul PSD al Economiei, în schimb, a dat asigurări că toate problemele se vor rezolva: „Ministrul Spătaru va face tot ce-i stă în responsabilitate să facă un sistem corespunzător care să intre în legalitate. Cred că de 10 luni ați văzut că ce am făcut am făcut în sprijinul legii și așa cum trebuie pentru a putea asigura o bază corespunzătoare pentru supravegherea pieței”.

articolul original.

Contestatul Sorin Cîmpeanu rămâne în funcție. Trei scenarii în care ministrul Educației ar putea să plece

28 September 2022 at 15:12
image

Dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan despre plagiatul comis de Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit sub propria semnătură 92 de pagini (13 capitole) dintr-un curs universitar, au adăugat la multele nemulțumiri care îl privesc pe ministrul Educației.

Suspiciunile de plagiat atârnă deasupra ministrului Educației

După ce le-a răspuns arogant celor care l-au acuzat de plagiat, numindu-i „habarniști în domeniul educației” și „analfabeți funcționali”, ministrul își construiește apărarea susținând că preluarea capitolelor din cursul din anul 2006 s-a făcut cu acordul profesorului Ioan Pleșa, unul dintre autori, care a considerat „necesar și oportun” ca el să „preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa vreme de 15 ani”.

Doar că avocații în drepturile de proprietate intelectuală, citați de PressOne, susțin că orice drept în legătură cu o operă se poate cesiona, mai puțin identitatea autorului. „Nu există nicio cale pe lumea asta ca o operă a lui Michelangelo să devină realizată de mine, eu să fiu recunoscut de azi înainte ca fiind autorul ei. Ea poate, însă, să devină proprietatea mea, dar nu poate deveni realizată de mine”, declară avocatul Gabriel Turcu.

Din informațiile Europei Libere, lucrarea cu pricina a ajuns deja la Consiliul Național de Etică spre analiză.

La acuzația anterioară de plagiat în teza de doctorat, ministrul Cîmpeanu a ieșit basma curată după ce a prezentat un raport al Universității de Agricultură făcut de o comisie de experți, subordonați ai ministrului, al căror nume a fost secretizat, și cu ajutorul unui soft antiplagiat care folosește un coeficient de similitudine de 50% din textul verificat.

Legile Educației ocrotesc plagiatul

Proiectul legii Educației este contestat din mai toate zonele- profesori, elevi, mediul universitar, specialiști în educație- din cauza multor prevederi care constituie un regres chiar și față de actuala lege. La loc de frunte sunt chiar articolele referitoare la plagiat: este desființată instituția care verifica și dădea verdictele de plagiat (CNATDCU), plagiatorii pot renunța la cerere la titlul de doctor și fapta se prescrie după trei ani, ceea ce echivalează cu o aministie a plagiatelor.

Prevederile din legea Educației referitoare la plagiat pot fi în interesul direct al ministrului Cîmpeanu. De exemplu, posibilul său plagiat din 2006 este deja prescris încă din 2019.

Victimizarea, apărarea lui Cîmpeanu

Toate controversele din proiectul de lege au fost motivul pentru care petiția lansată în luna august de Declic, prin care i se cerea președintelui Iohannis să-l demită urgent pe ministrul Cîmpeanu, a strâns peste 53.000 de semnături. Numai că președintele este unul dintre principalii susținători ai ministrului, așa cum a arătat Europa Liberă, și a ignorat cererea societății civile.

Principala linie de apărare a lui Sorin Cîmpeanu este victimizarea. Susține că toți cei care îi cer demisia și îl acuză de plagiat urmăresc să blocheze legile Educației.

„Pe cei care doresc cu orice preț să blocheze legile Educației îi anunț că nu vor reuși acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii și tineri cu eventuale acuze la nivel personal”, a declarat Cîmpeanu.

Actualul ministru al Educației are înaintași faimoși în ale plagiatului. Din cei 24 de miniștri ai Educației câți a avut România din 1990 încoace, 7 au fost suspectați de plagiat, potrivit unei analize făcute de școala9.ro.

Nume grele: Ecaterina Andronescu ( acuzată că a plagiat o lucrare stiințifică), Ioan Mang ( plagiat în mai multe articole științifice), Pavel Năstase (51% dintr-un articol științific este copiat), Valentin Popa (autoplagiat în cel puțin trei articole de specialitate), Liviu Pop ( plagiat în teza de doctorat), Mihai Hărdău ( ar fi plagiat într-o carte semnată cu alți doi autori).

Singurul care a plecat din funcție în urma scandalului public declanșat de acuzele de plagiat a fost ministrul Ioan Mang.

3 scenarii în care Sorin Cîmpeanu ar putea să plece din funcție

Ar putea Sorin Cîmpeanu să meargă pe aceeași cărare, subțire și nebătătorită, e drept? Ce scenarii se întrevăd.

1. Președintele Klaus Iohannis se leapădă de el

Scandalul declanșat atât de acuzele de plagiat, cât și de criticile aduse proiectului legii Educației îl afectează în primul rând, poate chiar mai mult decât pe ministrul Cîmpeanu însuși, pe președintele Klaus Iohannis.

Aceasta este cel care și-a asumat proiectul „România Educată”, ca proiect definitoriu al celui de-al doilea mandat. Legile Educației au devenit în accepția președintelui simbolul reformei în domeniu. Controversele din jurul acesteia, acuzele de amnistie a plagiatului ar trebui să fie neconvenabile pentru un președinte care a postulat: „Toleranță zero la plagiat”. În fond, cel care își va lega numele de aceste legi și de tipul de „reformă” pe care o vor produce (sau nu) este președintele.

Nu este exclus ca lui Klaus Iohannis să-i devină tot mai complicată această asociere care îi afectează imaginea și să-i ceară lui Sorin Cîmpeanu să se retragă, mai ales că există premisele ca presiunea publică pentru demiterea acestuia să crească. Cu toate aceasta este puțin probabil ca protestele să aibă amploarea celor de după „Colectiv”, care au creat conjunctura propice pentru înlăturarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului. O conjunctură care însă a convenit PSD, unde Liviu Dragnea înclina balanța în sensul acesta.

Realist vorbind, posibilitatea ca președintele să se dezică de Sorin Cîmpeanu este destul de redusă ținând cont că până acum Klaus Iohannis l-a apărat și susținut. Așa cum l-a apărat de acuzele de plagiat și pe premierul Nicolae Ciucă.

2. PNL îi retrage sprijinul și propune remanierea lui

Dacă președintele lansează semnale că se delimitează pe ministrul Cîmpeanu și PNL își va schimba atitudinea. Dacă acum partidul face zid în jurul său, deși prejudiciile de imagine, în special la electoratul mai educat, pot fi considerabile, este probabil ca o modificare în linia Cotroceniului să-i facă pe liberalii să dorească schimbarea acestuia.

Pe măsură ce alegerile se apropie, liberalii vor deveni tot mai atenți la electorat, ceea ce ar putea juca în favoarea îndepărtării acestui ministru contestat. Vor fi mai atenți să nu-și lege numele de el, mai ales că PSD are o atitudine ambiguă față de suspiciunile de plagiat care planează asupra lui Cîmpeanu, lăsând astfel loc previzibilelor acuze care vor fi aduse în campania electorală. PSD-ul este avantajat de scandalul în care sunt implicați Cîmpeanu, președintele Iohannis și liberalii.

Remanierea lui Cîmpeanu este însă un scenariu puțin probabil pe termen scurt și din cauza faptului că premierul, cel care trebuie să facă remanierea unui ministru, are la rândul lui probleme de plagiat, iar proiectul legii Educației îl avantajează direct.

3. Demisia de onoare

În urma scandalului, ministrul înțelege că pune coaliția de la putere și întreg sistemul de educație într-o situație cel puțin dezonorantă și își prezintă demisia.

Este însă un scenariu aproape exclus, ținând cont de declarațiile de până acum. De exemplu, una dintre ele se referea chiar la posibilitatea de a mai obține încă un mandat de ministru. Aceasta, desigur, dacă și după alegerile din 2024 va fi aceeași formulă de guvernare.

articolul original.

Cătălin Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt. Clasa noastră politică e, de fapt, o oligarhie de cleptocrați specializată în furt. Bode trebuie să zboare din politică. Nu știu ce mai așteaptă Ciucă înainte de a-și da demisia (VID

28 September 2022 at 18:04
image

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, a analizat în termeni extrem de duri scandalul extins de plagiat în care sunt implicați premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației.

Avramescu a insistat că plagiatul este o formă odioasă de furt, dar n-ar trebui să ne mire că o vedem la așa-zisa noastră clasă politică, în fapt, „o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic”.

Politologul a explicat de ce e absolut inacceptabil faptul că Bode își ține la secret teza de doctorat și de ce vinovată pentru situația în care se află Ciucă e și Ligia Deca. Aceasta este consilierul pentru Educație al președintelui Klaus Iohannis, despre care Avramescu spune că e „patronul politic” al lui Ciucă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avramescu: Plagiatul e o formă odioasă de furt

„Plagiatul e o formă de furt și e o formă odioasă de furt. (Plagiatul a devenit politică de stat) pentru că furtul este o politică de stat.

Furtul e în diferite forme, metode, se fură bani din buget, se trafichează influență, se fură titluri academice.

E pe undeva logic că o clasă politică… Mai curând o oligarhie de cleptocrați specializată în furt sistematic… Deci nu e o întâmplare, e în ADN-ul lor uman”, a spus profesorul, pentru B1 TV.

Bode își ține la secret lucrarea de doctorat. Avramescu: Absolut inacceptabil!

Acesta s-a referit apoi la situația particulară în care se găsește Lucian Bode, ministrul de Interne.

Dl Bode… Aici e o afacere de-a dreptul șocantă… Știința e, prin definiție, publică. Există un motiv foarte bun pentru care susținerile de doctorat sunt publice. Nu poți să stai acolo într-o cameră, cu perdelele trase, și să spui ”eu sunt doctor în științe; am descoperit ceva”. Trebuie să demonstrezi lumii, publicului, specialiștilor, în primul rând.

Ideea că există o teză care e undeva acolo, nimeni n-o poate vedea decât dl Bode, e ceva șocant și iresponsabil… Repet, știința e o activitate publică!

Acolo e un caz foarte clar, foarte clar, nici nu avem de discutat! Bode trebuie să zboare din politică, din savantlâncul ăsta pe care și-l imaginează el că-l face. E inadmisibil ce face Bode”, a continuat Cătălin Avramescu.

Ce spune Avramescu despre plagiatul lui Ciucă

„Cazul lui Ciucă e iar foarte, foarte grav. Emilia Șercan a publicat extrase masive din ”opera” de doctorat a dlui Ciucă și e clar că e caz grav de plagiat! Faptul că instituțiile se târâie până a da un verdict nu trebuie să ne descurajeze, nici să discutăm foarte mult. Nici nu e prima dată, aduceți-vă aminte de cazul lui Ponta. Verdictul de plagiat e unul academic, nu juridic. Poate să aibă și o componentă juridică, dar dacă titlul de plagiat e dat de comunitatea științifică…

Deci eu nu știu ce mai așteaptă dl Ciucă înainte de a-și da demisia… Cazul dlui Ciucă.. .aici avem de-a face cu o responsabilitate care nu e doar a lui Ciucă sau a patronului său politic, Iohannis. Ca fost șef de Cancelarie Prezidențială, cred că știu cum funcționează o Administrație Prezidențială.

Iohannis nu e genul de om care să știe prea multe sau îl interesează prea multe. Iohannis e foarte leneș să știți. Una din persoanele responsabile penttu această situație inadmisibilă cu Ciucă e consilierul pentru Educație a lui Iohannis. Să facem un pariu? Știți cum se numește consilierul? Nu știți, deși are rang de ministru! Ligia Deca! Asta arată cum lucrează sau nu lucrează Administrația Prezidențială”, a mai declarat Cătălin Avramescu, pentru B1 TV.

articolul original.

6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde…până când a venit CNN

28 September 2022 at 17:46
By: F J

Luni, 26 septembrie 2022, va rămâne o zi memorabilă nu doar pentru jurnaliștii trustului Intact, ci pentru toată presa din România. Pentru că, într-un fel, am fost validați, cu toții, ca școală de media și ca importanță geostrategică a țării.

La finalul a doi ani de parteneriat experimental, Antena 3 a convins liderul global al știrilor, postul american CNN, să-i devină partenerul oficial din România. Nicio altă televiziune de la noi nu a reușit această performanță, deși toate și-ar fi dorit în palmares această asociere.

Mihai Gâdea, directorul Antena 3, și Rani Raad, directorul CNN Worldwide Commercial, au semnat colaborarea oficială, în cadrul unei recepții găzduite în istorica Sală a Tronului din Palatul Regal.

O selecție riguroasă pe care am apreciat-o mult a lăsat ca martori ai evenimentului să fie doar vedetele Antenei, directorii unor agenți de media care colaborează de mult cu trustul, și doar câțiva medici, profesori, oameni de afaceri apropiați, alături de cei doi „regi” ai României, Florin Piersic și Gheorghe Hagi. Niciun politician nu a fost invitat, postul păstrând neutralitatea acestui moment.

Atmosfera a fost regală în toate detaliile, de la primirea invitaților, la decorul superb organizat de Casa Dadoo-fastuos, dar fără ostentație- de la discursurile rostite de semnatarii Acordului, până la ținutele invitaților.

Să acționezi din convingere, când alții aşteaptă, să creezi o forță pozitivă într-o lume care abundă de cinici, să oferi informații care nu erau disponibile înainte, să oferi celor care vor – o opțiune.

Pentru românii a căror sete de înțelegere este uriaşă şi pentru o viață mai bună, am făcut posibil acest demers.

Pentru industria TV – al cărei spirit întreprinzător a generat acest uriaş pas înainte în comunicații- și pentru această echipă fantastică de jurnalişti al căror angajament total față de această companie ne-a adus astăzi împreună, AICI.

Dedicăm acest canal de ştiri, ROMÂNIEI!

Am parafrazat cuvintele folosite de Ted Turner, la lansarea CNN din 1 iunie 1980. Acestea sunt la fel de potrivite şi actuale, şi astăzi, pentru România.

Când vizionarul Ted Turner schimba un canal local din Georgia, în prima televiziune de ştiri a lumii, în România erau anii cei mai întunecați ai comunismului. Foamea şi frigul erau greu de dus, dar lipsa libertății era insuportabilă.

Jurnaliştii CONSEMNEAZA istoria, aşa cum a făcut CNN în 1989, chiar aici, în Piața Palatului Regal, făcand reportaje printre gloanțe. Uneori, însă, FAC istorie. Azi, CNN SCRIE istorie în Palatul Regal.

Data de azi, 26 septembrie, intră în istoria presei din România, odată cu parafarea celui mai important parteneriat din media semnat vreodată în țara noastră, cel dintre liderul global de ştiri, CNN, şi Antena 3, cel mai important canal de ştiri din România.”, a spus Mihai Gâdea.

Poate că mulți dintre noi nu realizăm că dincolo de informația pe care am aflat-o stând comod pe canapea sau răsfoind un site, sunt 6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde, de când Antena 3 e în casele noastre. „În spatele lor sunt fapte. Sunt oameni.”, spunea Mihai Gâdea.

Dar sunt și multe altele.

Munca într-o redacție de știri, mai ales televizate, înseamnă o presiune uriașă asupra psihicului celor care lucrează în ea, cu nimic mai prejos decât cea a pirotehniștilor sau a controlorilor de trafic aerian, pentru că, în egală măsură, o știre dată la timp sau prea târziu, o informație adevărată sau falsă, pot face diferența în soarta unei țări, în cariera oamenilor, și chiar în viața lor.

Probabil, puțini înțeleg sacrificiile pe care le fac oamenii de televiziune pentru care, deseori, celebritatea devine obligația de autocenzură-ceea ce înseamnă un tip de prizonierat care se decontează, la un moment dat-și „condamnarea” la a fi mai întâi al publicului și abia apoi al propriei familii.

Din experiența pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani, ca invitat permanent al emisiunii Q&A, realizată de Sandra Stoicescu, pot depune mărturie nu doar că nu am mai avut weekenduri timp de un an de zile, ci nici zilele săptămânii în care a pregăti aparițiile mele televizate devenise prioritar în fața altor alegeri pe care le-aș fi făcut cu sufletul și potrivit firescului meu. Responsabilitatea pe care conștientizezi că o ai față de oamenii de acasă, care cred în tine și cărora le poți influența gândirea prin adevăr sau manipulare, trece în subsidiar orice altceva. De multe ori copii, părinți, pasiuni sau dorințe, pur și simplu.

Și în spatele unei figuri care se vede pe ecran sunt redactori, producători, operatori, mașiniști, ingineri de sunet și lumini, pe care nu îi vedem, dar care fac parte din efortul colectiv. Cât de mult contează până și doamna de la machiaj care poate lua din rotunjimea feței, din cearcănele nesomnului sau din umbrele oboselii prin știința de a aplica un fard de contur! Pentru că telespectatorii vor să vadă pe ecranul televizorului oameni perfecți, oameni cu aspect impecabil, siguri pe ceea ce fac pentru că siguranța lor inspiră încredere în ceea ce spun.

„Am prețuit fiecare secundă. Am trecut împreună prin schimbări istorice. Am fost aici, pentru voi.

Fie că AICI a însemnat să trimitem echipe şi cei mai buni oameni pe front, la marile catastrofe, pe Marea Neagră sau în minele din Valea Jiului, la marile evenimente globale, la capătul pământului sau la căpătâiul Regelui.

Am fost, suntem şi vom fi oriunde se întâmplă ceva care contează pentru oamenii acestei țări.

Parteneriatul semnat azi cu CNN, nu este doar un upgrade, ci este schimbarea de care România are nevoie. FACTS FIRST! Faptele în primul rând! Adevărul!

L-am spus chiar şi atunci când durea, îl spunem chiar şi atunci când deranjează puternicii zilei. Adevărul este misiunea noastră şi acesta trebuie spus cu mult curaj şi, aşa cum s-a văzut uneori, cu sacrificii. De azi înainte, primiți în casele voastre Antena 3 cu forța dată de partenerul CNN. Nu e cazul să mai întrebe nimeni: Antena 3 e aici? Ştiți răspunsul şi-l găsiți pe orice televizor sau smartphone: We are here! Suntem aici!”, a anunțat Mihai Gâdea.

De-a lungul celor doi ani de colaborare experimentală, emisiunea liant News Hour with CNN a adus o cotă de piață de 30% în plus, Antenei 3, și acest succes se datorează, înainte de toate, realizatorilor Sabrina Preda, Ana Maria Roman și Sergiu Cora.

Ana Maria Roman, Sergiu Cora, Sabrina Preda, John Mastrini (CNN) și Monica Sîrbu

De altfel, Sabrina a fost cea mai spectaculoasă apariție de la recepția de semnare, cu părul strâns într-un coc fin și cu rochie roșie care îi lăsase umerii perfecți la vedere. Totuși, n-aș așeza „coroana” pe un cap frumos coafat, ci la picioarele unei doamne care purta o pereche de pantofi Mach&Mach, probabil cea mai frumoasă bijuterie din Sala Tronului în seara evenimentului. Trebuie să ai însă multă clasă și rafinament pentru a purta prețiosul discret, la picioare, nu vizibil.

Oficialul CNN a recunoscut echipei de la Antena 3 capacitatea profesională și tehnică de-a îndeplini standardele și valorile promovate de televiziunea americană de 42 de ani încoace, și de a avea printre cele mai dotate studiouri din lume.

Rani Raadi a venit, a semnat, a plecat. Dar pe umerii jurnaliștilor de la Antena 3 va fi o responsabilitate și mai mare, pentru că ei au intrat în liga internațională a jurnalismului de acum și reportajele lor vor fi preluate de orice altă stație din lume a CNN.

Am plecat gândindu-mă ce preț s-a plătit pentru a ajunge la acest moment de recunoaștere profesională, câte sacrificii care au însemnat pierderi de case sau de sedii și chiar ani de libertate.

Mai țineți minte momentul acela în care ziariștii Antenei 3 erau scoși în stradă, de pe o zi pe alta, pentru a li se confisca sediile, nu cu intenția declarată de a recupera prejudicii care ar fi adus prosperitatea poporului român, ci cu scopul perfid și abscons al reducerii la tăcere, al demoralizării și al îngenunchierii celor care au demascat și au luptat timp de 10 ani cu un regim politic care a adus, probabil ireversibil, nevroza colectivă a acestui popor?

Cum spunea Mircea Badea, jurnaliștii trustului Intact au dus lupte despre care se știa dinainte că vor fi pierdute-pentru că, în timp ce unor oameni, chiar înarmați cu adevărul, li se „scurge”, la un moment dat, timpul și energia, statul, ca instrument și sistem de teroare, beneficiază de resurse nelimitate și de executanți nu doar disciplinați, ci chiar pasionați de exterminări.

Însă nu există, cred, răzbunare mai creativă și împlinire mai mare decât acelea ca, peste timp, să vezi că Băsescu și toți jihadiștii lui din servicii, media sau parchete, AU PLECAT, în timp ce Antena 3 E AICI! De acum…și alături de CNN!

articolul original.

Senatorii „zero”. Ciucă, Firea și Dîncu au lipsit patru luni de la toate ședințele de vot din Senat

28 September 2022 at 14:24

Senatorii care au devenit și miniștri își păstrează funcția din Parlament și ar trebui să se prezinte la lucrările din plen, dacă ședința nu se suprapune cu activitățile guvernamentale.

PSD are trei miniștri senatori:

 • Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
 • Vasile Dîncu – ministrul Apărării;
 • Lucian Romașcanu – ministrul Culturii;

PNL are tot trei reprezentanți și în Guvern și în Senat:

 • premierul Nicolae Ciucă;
 • Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației;
 • Daniel Cadariu – ministrul Turismului;

Senatori la Palatul Victoria are și UDMR:

 • Cseke Attila – ministrul Dezvoltării;
 • Tanczos Barna – ministrul Mediului;

Reprezentanții Guvernului nu încasează două indemnizații, de ministru și de parlamentar, dar continuă să îi reprezinte pe cei care i-au ales în Parlament, iar voturile lor (sau lipsa acestora) sunt incluse în rezultatele finale ale voturilor.

În perioada 1 februarie – 30 iunie 2022, activitatea din plenul Senatului a fost reprezentată de 29 de ședințe în care s-a dat un vot final asupra proiectelor de lege și 35 de ședințe fără vot asupra inițiativelor legislative.

Gabriela Firea, Vasile Dîncu și Lucian Romașcanu au lipsit de la toate ședințele de vot final, dar și de la celelalte ședințe ale plenului Senatului. În dreptul lor apare zero când vorbim de prezența în plen ca senatori.

Europa Liberă i-a întrebat pe cei trei senatori, care sunt și miniștri în funcție, din ce motiv au absentat patru luni de la ședințele din plenul Senatului. Singurul care a răspuns a fost ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și Gabriela Firea, ministrul Familiei, au lipsit la toate ședințele de plen din Senat în intervalul februarie - iunie 2022. Imagine generică
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și Gabriela Firea, ministrul Familiei, au lipsit la toate ședințele de plen din Senat în intervalul februarie - iunie 2022. Imagine generică

„Programul de la minister nu mi-a permis”, a declarat ministrul Apărării pentru Europa Liberă.

Gabriela Firea apare pe lista de vot final în septembrie, când promovează prezența sa în Senat și votul dat pe pagina de Facebook. În toate celelalte luni de sesiune parlamentară, Gabriela Firea a promovat doar măsurile guvernamentale. În puține cazuri, a menționat și voturile din Parlament, mai ales cele legate de programul „Sprijin pentru România”.

"; //parse XFBML, because it is not nativelly working onload if (!fbParse()) { var c = 0, FBParseTimer = window.setInterval(function () { c++; if (fbParse()) clearInterval(FBParseTimer); if (c === 20) { //5s max thisSnippet.innerHTML = "Facebook API failed to initialize."; clearInterval(FBParseTimer); } }, 250); } } }; thisSnippet.className = "facebookSnippetProcessed"; if (d.readyState === "uninitialized" || d.readyState === "loading") window.addEventListener("load", render); else //liveblog, ajax render(); })(document);

Lider grup PNL Senat: Ar fi o bătaie de joc să-l scot pe premierul Ciucă din activitățile cotidiene

Premierul, aflat în aceste zile în Japonia, nu a fost prezent la vreun vot în Senat în ultimele șapte luni. Nicolae Ciucă nu s-a prezentat nici după începerea sesiunii din luna septembrie la vreo ședință din Senat, pe lângă absențele din perioada februarie – iunie.

Absențele premierului sunt motivate de liderul de grup din Senat, Daniel Fenechiu. Coaliția parlamentară deține o majoritate solidă în Senat, cu 93 de senatori, dintr-un total de 135. Fenechiu crede că e suficient dacă domnul Ciucă se prezintă doar când este neapărat nevoie, când, de exemplu, ar fi pusă în discuție majoritatea.

De altfel, membrii Guvernului sunt absenți motivați de la lucrările Camerei din care fac parte, potrivit Statutului deputaţilor şi al senatorilor.

Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Articolul 28

(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară.

(2) Deputatul sau senatorul poate solicita în scris liderului grupului parlamentar din care face parte permisiunea de a absenta de la lucrările Camerei pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.

(3) În situaţia în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei datorită apariţiei unor situaţii neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent pentru a solicita motivarea respectivelor absenţe.

(4) Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:

 1. este membru al Guvernului;
 2. participă la activităţi stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitaţia Guvernului sau a Preşedintelui României;
 3. este în concediu medical;
 4. are aprobată motivarea absenţei de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.

Senatorul PNL recunoaște că în primăvară a fost o sesiune parlamentară complicată, cu multe proiecte de lege care au vizat decizii majore privind economia sau măsuri sociale, dar spune că rolul premierului s-a văzut la ședințele Coaliției și la Palatul Victoria.

Premierul Ciucă a venit în Parlament când a prezentat pachetul de măsuri "Sprijin pentru România", în aprilie 2022, la ședințele de partid, la ceremonii organizate în Parlament sau la ședințe comune.
Premierul Ciucă a venit în Parlament când a prezentat pachetul de măsuri "Sprijin pentru România", în aprilie 2022, la ședințele de partid, la ceremonii organizate în Parlament sau la ședințe comune.

„Ar fi o bătaie de joc să-l scot din activitățile cotidiene să-l aduc în Senat, e un om disciplinat”, „ar fi un abuz din partea mea să-l scot pe domnul Ciucă din activitatea guvernamentală și să-l aduc la ședințele plenului, jobul domniei sale este altul”, „m-aș simți prost să vină la anumite ședințe ale Senatului în condițiile în care poziția domniei sale e exprimată prin parlamentarii PNL, domnul Ciucă are încredere în noi”, au fost câteva dintre argumentele oferite de Daniel Fenechiu când a fost întrebat despre absențele premierului la ședințele de plen ale Senatului.

În esență, liderul senatorilor PNL susține că premierul ar trebui să vină la ședințe doar dacă este pusă în discuție majoritatea din plen. Senatorul Ciucă reprezintă circumscripția electorală nr. 17 din județul Dolj.

„Înțelegerea pe care am avut-o cu domnul Ciucă este să fie prezent ori de câte ori am nevoie. Domnul Ciucă e șeful meu, deciziile pe care le iau ca lider de grup sunt decizii discutate cu domnul Ciucă. Așa își reprezintă foarte bine electoratul. Mie îmi trasează sarcini și deciziile. Dacă ar sta majoritatea într-un vot, l-aș suna pe Ciucă, ar răspunde prezent și ar vota. Cât timp am o majoritate nu are sens să îl chem la Senat, are o activitate prodigioasă ca prim-ministru. Eu nu aș putea decât să-l perturb”, a fost pledoaria lui Daniel Fenechiu, avocat de meserie, legată de absențele premierului din Senat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apărut rar în Parlament, în special în lunile mai și iunie 2022. Imagine din 11 aprilie de la Colegiul Național Sfântul Sava
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apărut rar în Parlament, în special în lunile mai și iunie 2022. Imagine din 11 aprilie de la Colegiul Național Sfântul Sava

Nici ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a fost prezent la multe ședințe de plen în Senat. În patru luni apare că a votat la opt ședințe fizic și online la una, cea din 29 iunie. În luna aprilie nu a fost prezent la vreo ședință de plen, în luna mai doar la una, iar în iunie la un singur vot online. Spre deosebire de colegii săi, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a fost mai prezent la voturi din plen.

Absențele se regăsesc și la miniștrii senatori ai UDMR. Cseke Attila și Tanczos Barna nu au răspuns care este motivul pentru care nu se prezintă la ședințele Senatului, iar la vot au fost o singură dată fiecare. Ministrul Mediului a fost prezent la o ședință de la finalul lunii februarie, iar cel al Dezvoltării la un vot de la începutul lunii martie. Ministrul Dezvoltării nu a răspuns solicitării Europa Liberă.

Referendumul din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300, nu a fost vreodată pus în practică. De cele mai multe ori, în activitatea parlamentară, deciziile se iau într-un cadru restrâns, iar aleșii nu fac decât să respecte îndemnul liderului de grup privind votul.

articolul original.

SEDIUL PNL – SECTOR 2, VANDALIZAT. Afișe cu mitingul AUR, lipite pe geamurile sediului

28 September 2022 at 13:39
image

Sediul PNL sector 2 a fost vandalizat. Mai multe afişe care anunţă mitingul organizat de AUR pe 2 octombrie au fost lipite pe sediul liberalilor.

Priviţi cum arată civilizaţia în ochii celor care nu au argumente politice!

În dimineaţa zilei de 28.09.2022, sediul PNL Sector 2 a fost vandalizat”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a PNL Sector 2.

Liberalii anunţă că au depus plângere la poliţie, iar vinovaţii vor fi găsiţi.

Este absolut regretabil că asemenea acţiuni au loc într-o societate democratică, unde dreptul la opinie este neîngrădit, iar dialogul politic poate şi trebuie să aibă loc în termeni civilizaţi. Vandalizarea sediului este un act infracţional, dar, mai presus de toate, constituie un gest de laşitate politică! Cei care au comandat acest act sunt oameni care nu au înţeles nimic din jocul politic”, potrivit liberalilor.

articolul original.

Emilia Șercan, după declarația lui Ioan Pleșa: Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu. Ministrul încearcă să facă orice pentru a scăpa de acuzația de plagiat (VIDEO)

28 September 2022 at 12:50
image

Autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, a explicat jurnalista Emilia Șercan, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și unul dintre liberalii acuzați de plagiat, a publicat o declarație a prof. Ioan Pleșa în încercarea de a răspunde la acuzațiile cu care se confruntă.

Emilia Șercan, pe B1 TV: : Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu

Întrebată de ce crede că argumentele nu stau în picioare, Emilia Șercan a explicat: „Argumentele nu stau în picioare pentru că, așa cum au spus și juriștii pe care i-am consultat în momentul în care am publicat materialul, nu poți să predai autoratul asupra unei creații, adică nu putem să spunem că «Mona Lisa» a fost semnată de Leonardo Da Vinci și de mâine încolo este semnată de Sorin Cîmpeanu, de exemplu, sau cartea «Solenoid» este semnată de Mircea Cărtărescu, un lucru de maximă notorietate, iar de mâine înainte este semnată de Sorin Cîmpeanu, așa ceva nu se poate”.

„În legătură cu o lucrare, o operă, o creație, poți eventual să comercializezi diverse tipuri de drepturi legate de aceasta, dreptul, de exemplu, de a obține beneficii în legătură cu opera respectivă, dreptul de a licenția multiplicarea respectivei opere ș.a.m.d., dar autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, chiar și în baza unor scrisori publice sau nepublice”, a continuat jurnalista, la rândul său profesor universitar.

„Domnul Ioan Pleșa înțeleg că a ajuns la vârsta de 92 de ani, îi urez foarte multă sănătate și toate cele bune, dar îi face un mare deserviciu domnului Cîmpeanu și își face și sieși un mare deserviciu, pentru că dacă spune în această scrisoare faptul că au lucrat împreună la perfecționarea și la îmbunătățirea respectivului curs, dar dumnealui nu l-a semnat niciodată pe Sorin Cîmpeanu ca autor al respectivului curs, înseamnă că domnul Pleșa și-a însușit în mod fraudulos munca lui Sorin Cîmpeanu”, a mai spus Emilia Șercan.

„Dacă au lucrat împreună la redactarea respectivului curs, de ce domnul Pleșa nu l-a semnat și pe Sorin Cîmpeanu să apară amândoi ca autori ai respectivelor capitole și de ce domnul Cîmpeanu, în 2006 și în 2009, s-a semnat singur autor al respectivelor capitole și nu l-a semnat și pe domnul Pleșa drept coautor? Sunt lucruri de un maxim bun simț, care pot fi observate și desprinse, concluzionate din această scrisoare”, a continuat ea.

Întrebată dacă e de părere că există ceva ce aflăm în plus după această ultimă poziție a ministrului, Emilia Șercan a spus: „Da, aflăm faptul că domnul Cîmpeanu este capabil de orice lucru pentru a demonstra contrariul și asta arată de fapt că este conștient de gravitatea lucrurilor pe care eu le-am arătat în ancheta mea de acum două zile și că încearcă să facă orice lucru care sfidează și logica, și bunul simț pentru a scăpa de acuzația de plagiat și de însușire frauduloasă a autoratului celor 13 capitole”.

articolul original.

SCM Zalău – o variantă de a face sport

28 September 2022 at 10:54
By: Regie
image

Primarul municipiului Zalău a afirmat în cadrul ședinței Consiliului Local din 27 septembrie că ideea înființării clubului sportiv  în subordinea Consiliului Local Zalău a fost aceea de a oferi copiilor o variantă de a face sport.

Ședința de Consiliu Local din 27 septembrie a adus în atenția consilierilor un proiect de hotărâre prin care Sport Club Municipal Zalău a solicitat o nouă alocare de fonduri pentru acest an. Astfel că, pe lângă cei 5.200.000 lei alocați, clubul sportiv din subordinea Primăriei a mai solicitat 1.900.000 lei, din care Primăria a găsit disponibili, momentan, 1.200.000 lei. Aceștia sunt banii care au venit de la Guvernul României pentru Programul Național de Dezvoltare Locală și care sunt îndreptați către ”sifonul” SCM Zalău.

Pe bună dreptate, o parte a consilierilor municipali, cei care nu fac parte din mașina de vot PSD-UDMR, au solicitat lămuriri  cu privire la sumele cheltuite deja de clubul sportiv.

Totodată, au considerat că proiectul de rectificare bugetară ar fi trebuit să fie făcut separat pentru școli și administrație și, în mod evident separat, pentru Sport Club Municipal Zalău. Răspunsul edililor a fost undeva de-a râsu-plânsu, mai mult plâns decât râs, deoarece aceștia au afirmat că nu pot fi votate separat rectificările bugetare!

In contextul discuțiilor la proiectul de hotărâre, primarul Zalăului a afirmat că ideea înființării clubului a fost aceea de a oferi o variantă copiilor din municipiu de a face sport.

Ce s-a întâmplat însă? Cu totul și cu totul altceva decât ce era planificat cu bună intenție, astfel că, acești copii din comunitatea zălăuană, scoși din fața calculatorului pentru a face mișcare au fost în anul 2020, cel puțin la secția de volei, următorii: Ivan Kostic, Nicolas Bernard Dos Santos, Leonardo Dal Bosco Dall Agnol, Egor Popov, Liviu Rîpeanu, Mihai Coasă, Vlad Cuciureanu, Andrei Mihalescu, David Csanad, Mihail Mărgineanu, Mihai Tarţa. Zălăuani get-beget, nimic de spus!

Nici anul 2021 nu a fost unul mai norocos pentru copiii zălăuanilor, pentru că sumele alocate din bugetul municipalității și folosite pentru plata unor jucători care au evoluat în sezonul competițional 2021-2022, la fel ca și în sezonul 2020-2021, sub certificatul de identitate sportivă al unui club din municipiul Dej, județul Cluj, au mers din nou către o serie de ”zălăuani get-beget”, cum au fost: Minic Aleksander, ello Ruivo Bruno, Kovalchuk Volodymyr, Iliev Stojan, Palacios Santos Cristian, Balu Tudor Dan, Mihăilescu Andrei, Ripeanu Liviu Constantin, Cuciureanu Vlad, Coasă Mihai, Mărgineanu Mihail. De data aceasta însă, banii municipalității s-au dus și către doi tineri din Zalău, Bălean Rareș- sportiv promovat cu multă rabdare  de antrenorul Marian Constantin și Porumb Cristian, un tânăr sportiv provenit de la Academia de Volei Lazăr. Și cam atât.

Așa că, din păcate, de la intenție bună la faptă esta cale lungă, iar clubul sportiv menit să scoată copiii zălăuanilor la mișcare, doar în acest scop nu a fost folosit.

articolul original.

David Muniz consideră România „una dintre cele mai promițătoare piețe”. Totuși, investitorii americani preferă Ungaria „dictatorului” Orban

28 September 2022 at 09:04

Statele Unite ale Americii continuă să considere România drept una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est pentru comerţul şi investiţiile americane, a declarat miercuri David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti. În ciuda unui Parteneriat strategic și a deschiderii totale a guvernelor de la București către americani, românii nu au primit nici acum, la 30 de ani de la revoluție, ridicarea vizelor de călătorie în America, iar investitorii din SUA preferă Ungaria, unde comerțul bilateral este dublu față de România.

„Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial”, a punctat David Muniz, într-o intervenţie la deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”, care are loc la București, miercuri, 28 septembrie.

Premierul Nicolae Ciucă și însprcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz Foto Gov.ro

În opinia lui Muniz, companiile americane continuă să se bucure de un succes real în România, iar acest lucru se datorează în mare parte angajamentului acestui guvern faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise”.

Atunci când se elimină barierele care stau în calea comerţului şi reglementării discriminatorii, prin decizii de politici gândite atent şi bine întemeiate, vedem mai multe investiţii şi prin urmare mai multă transparenţă, cu alte cuvinte, un cerc virtuos”, a arătat el.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiţii străine directe în economia României.

„Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiţie în viitorul nostru. Ne angajăm şi aşteptăm cu nerăbdare o creştere a volumului investiţiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcţionarea dialogului politic şi a acţiunilor care să ne îmbunătăţească cooperarea în domeniul energiei, securităţii, chiar şi în alte domenii ale economiei şi să permită oamenilor de afaceri americani să-şi crească investiţiile în România. Prin urmare, dorinţa noastră este să urmărim o cooperare mai profundă şi la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic”, a punctat ea.

Potrivit lui Gorghiu, „România a învăţat să abordeze obstacolele politice şi economice dificile din interiorul şi dincolo de graniţele noastre naţionale”.

„Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică şi socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiţie fiabil, eficient, accesibil şi imparţial. România a înţeles bine şi urmăreşte această condiţie pentru creşterea economică naţională”, a arătat Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a vorbit despre importanţa sistemului judiciar.

„Modul în care funcţionează un sistem de justiţie este vital nu numai pentru cetăţenii unei ţări, ci şi pentru mediul său de afaceri. Cât despre cei care caută dreptate… ei au dreptul la un proces echitabil în care cazurile sunt soluţionate în mod imparţial şi într-un timp rezonabil. Acest obiectiv naţional trebuie susţinut de toate partidele politice democratice şi completat de acţiunea legislativă! Este motivul pentru care formarea unei mari coaliţii guvernamentale a fost o necesitate”, a punctat ea.

În acest sens, Alina Gorghiu a afirmat că „este o prioritate pentru Guvernul României, dar şi pentru Parlament să creeze un sistem de justiţie care să răspundă atât nevoilor cetăţenilor români, cât şi cele ale sectorului privat”.

Și totuși, investitorii americani aleg Ungaria

„Am cumpărat, până acum, armament american în valoare de 4 miliarde de dolari. Adică am dat, nu am luat. Hai să vedem cam ce-am primit „la pachet”. Investiții străine directe din SUA? Aproximativ la fel de mult pe cât armament am cheltuit noi: 3,9 miliarde de dolari.

Poate avem, în schimb, un comerț bilateral impresionant? Aflăm tot din surse americane: am exportat în valoare de 2,6 miliarde de dolari și am importat cam de 1,4 miliarde de dolari în 2020.

Americanii au cheltuit strict pentru „reconstrucția” Afganistanului 145 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât a cheltuit Uniunea Europeană pentru „reconstrucția” României.

O fi ceva proporțional cu valoarea achizițiilor de armament? Păi să ne uităm la Ungaria, care a cumpărat armament american de 17 ori mai puțin decât a cumpărat România: are investiții americane de trei ori mai mari, adică 13,3 miliarde de dolari.

Cehia face investiții americane de 5,6 miliarde de dolari, Germania, de 162 de miliarde de dolari, Franța, de 91 de miliarde de dolari, Italia, de 31 de miliarde de dolari, Spania, de 38 de miliarde de dolari, Polonia, de 11 miliarde de dolari.

Ce are atunci, România în minus? De ce nu poate să primească și ea investiții americane precum alți aliați? Ce are Ungaria în plus față de România? Comerțul bilateral al ungurilor cu americanii e dublu față de noi!”, scria analistul economic Petrișor Peiu într-un comentariu din septembrie 2021. Articolul integral poate fi citit aici.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane din Ungaria este, în 2018, de aproape 18 miliarde de dolari. În România, cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane este, în același an, de doar 13,5 miliarde de dolari.

„Valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari, iar investiţiile firmelor americane se ridică la peste 3 miliarde de dolari. Planul nostru, speranţa noastră este să extindem această relaţie, după angajamentul direct al guvernelor noastre şi al companiilor noastre.”, a declarat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit ultimului raport al Investițiilor Străine Directe, la nivelul anului 2021, primele țări clasate în funcție de soldul total al ISD deținut la 31 decembrie 2020 sunt: Țările de Jos (19.994 milioane euro, reprezentând 22% din totalul ISD), Germania (11.070 milioane euro, 12,2%), Austria (10.858 milioane euro, 12%), Italia (7.652 milioane euro, 8,4%), Franța (5.642 milioane euro, 6,2%) și Cipru (5.445 milioane euro, 6%).

articolul original.

Lucrările de cadastru și carte funciară sunt în plină desfășurare în comuna Slobozia

28 September 2022 at 07:58
By: admin

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Giurgiu anunța în urmă cu două luni de zile despre începerea lucrărilor de cadastru în șapte comune din județul Giurgiu, printre care și comuna Slobozia.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru toți cetățenii, fiind finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică
Proiectul este menit să contribuie la asigurarea securității juridice și transparenței drepturilor reale asupra proprietăților imobiliare din mediul rural, care vor fi înscrise gratuit pentru cetăţeni în cadastru și cartea funciară.

Toate imobilele vor avea o referință spațială absolută pe harta cadastrală și nu vor mai exista suprapuneri ale imobilelor, ceea ce va contribui la îmbunătățirea eficienței şi a transparenței tranzacțiilor pe piața imobiliară, stimularea consolidării terenurilor agricole, atragerea unor noi investiții în infrastructură și va oferi posibilitatea unei utilizări la
scară mai largă și mai eficientă a fondurilor UE în România.

Primarul comunei Slobozia, Florin Gheonu ne spunea că „la acest moment se efectuează măsurătorile de teren intravilan, urmând cele pentru suprafețele extravilane pentru o suprafață totală de 5,783 de hectare”.

Finalizarea realizării lucrărilor de cadastru este estimată a se realiza în cursul anului viitor, conform declarației edilului giurgiuvean.

(Jurnal)

articolul original.

Bulgaria și România vor construi un nou pod peste Dunăre, tot în zona Ruse-Giurgiu

28 September 2022 at 07:09
By: admin

Bulgaria și România au căzut de acord în privința construirii celui de al treilea pod peste Dunăre care urmează a fi construit lângă Ruse – Giurgiu, potrivit publicației bulgare „24 Chasa”.

Acest lucru a fost convenit de viceprim-miniștrii celor două state, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu, în cursul întâlnirii ce a avut loc la București, potrivit publicației bulgare.

Viceprim-ministrul, Hristo Alexiev, se află în capitala României în calitate de șef al delegației bulgare la Conferința Plenipotențialilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la Națiunile Unite.

În acest scop, între cele două țări vor fi semnate acorduri cu sarcini clare și termene concrete de implementare.

Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu au mai declarat că realizarea de noi poduri, adâncirea Dunării, precum și legăturile de feribot și trecerea mai ușoară prin punctele de frontieră ar trebui să fie considerate o prioritate strategică comună care să includă mai multe proiecte.

La mijlocul lunii octombrie, cei doi viceprim-miniștrii intenționează să aibă o întâlnire comună la Bruxelles, la care vor prezenta împreună un proiect de finanțare a următoarei etape a Fast Danube și a celui de-al treilea pod peste Dunăre.

În paralel cu acordul la care s-a ajuns privind cel de-al treilea pod peste Dunăre, Hristo Alexiev și Sorin Grindeanu și-au confirmat dorința să lucreze și la proiectele rămase pentru construirea de poduri între cele două țări, conform acordului semnat în 2019.

(Jurnal)

articolul original.

Senatorul liberal, Toma PETCU, vorbește despre manipulare și fair-play politic

28 September 2022 at 06:29
By: admin

Senatul a adoptat, marți, 27 septembrie, în plen, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, prin care se instituie măsuri pentru coordonarea şi implementarea acestui proces şi se înfiinţează Comitetului Interministerial al Cărbunelui.

Senatorul liberal, Toma Petcu, prezent la votarea actului normativ care prevede închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, a minelor şi carierelor de lignit şi huilă şi care stabileşte măsurile de sprijin pentru închiderea acestor capacităţi şi a carierelor şi minelor aferente, a postat pe pagina sa de socializare lămuriri menite să estompeze nemulțumirile și manipulările celor de la PSD.

PSD continuă să îi dezinformeze pe români, bazându-se, în mod cinic, pe panica indusă de criza energetică de la nivel european. Minele Lupeni și Lonea sunt deschise până în 2026, deci cel puțin 4 ani de acum încolo. Mai mult, potrivit unui program de închidere aprobat cu Comisia Europeană, termenul de închidere pentru cele două mine este de 31 decembrie 2032.

În ceea ce privește CET Paroșeni, aceasta mai rămâne deschisă până în 2030. Cu toate acestea, în această perioadă, termenele de închidere se pot renegocia. Trebuie ținut însă cont că zăcămintele sunt aproape epuizate și calitatea acestora nu este optimă.

Amintim că Guvernul a adoptat la sfârșitul lunii iunie, Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR.

Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. Se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.

Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: „În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”, preciza senatorul liberal, Toma Petcu.

Ordonanţa de urgență va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

(Jurnal)

articolul original.

Deputatul PSD, Alfred Simonis, despre conflictul cu George Simion: Nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec aşa cum trebuie, îi dai apă la moară

28 September 2022 at 08:55
Sursa foto: Antena 3

Deputatul PSD, Alfred Simonis, a declarat pentru RFI că nu este de acord că dacă-i „răspunzi unui berbec aşa cum trebuie, îi dai apă la moară.”

”Dumneavoastră spuneţi că dăm apă la moară, eu nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec aşa cum trebuie, îi dai apă la moară. Mă rog, dacă dvs. vreţi să stăm să ne umilească George Simion prin Parlament şi să urle, să ne împingă şi noi să stăm cu mâinile la spate, eu nu sunt de acord cu asta, îmi pare foarte rău (…). Suntem oameni înainte de a fi parlamentari”, a spus Alfred Simonis.

Social-democratul a mai spus că liderul AUR are un tip de mesaj extremist pe care îl promovează pentru electoratul său, care „din păcate există în România.”

„Eu cred că cei care se uită la televizor înţeleg faptul că şi parlamentarii sunt oameni şi că uneori mai trebuie să-i şi răspunzi celui care te jigneşte, nu neapărat în acelaşi mod, dar să nu-l laşi să te intimideze, pentru că ceea ce încerca domnul Simion şi, mai periculos, acel domn Tănasă, pe care când e un scandal în Parlament, iar George Simion încearcă să atragă atenţia, atunci se află acest domn Tănasă, singura calitate a domniei sale este că urlă, are un timbru vocal foarte impozant, se aude cel mai bine din sală, urlă la fiecare şedinţă de plen şi are această calitate că are gura mare. De câte ori urlă pe tine, dacă nu răspunzi, dai senzaţia că eşti un căţeluş, o pisicuţă certată de George Simion şi Dan Tănasă. Iertaţi-mă şi pe mine şi pe colegii mei că nu vreau să-i las pe nişte descreieraţi să urle în urechea mea şi eu să nu răspund niciodată la nimic”, a mai spus Simonis.

Întrebat dacă aceste manifestări pot fi sancţionate, Simonis a arătat că pot fi sancţionate şi au fost sancţionate, cu tăierea unui procent din indemnizaţie, cu ridicarea personalului de la grupuri.

”Din păcate, lipsa de bun simţ şi nesimţirea n-o poţi corecta prin sancţiuni, o faci prin educaţie, iar domnii Simion, Tănasă şi ceilalţi nu mai pot fi educaţi la 45 de ani, 50 de ani, cât au acum”, a arătat deputatul PSD, scrie news.ro.

Citește și: Bâlbâieli politice la nivel înalt. PSD cere un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamenari

articolul original.

Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan: Unde e apa caldă din afișul tău?

28 September 2022 at 08:36
Sursa foto: Facebook

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un nou atac la Nicușor Dan, legat de un afiș din campania electorală care le promitea bucureștenilor, în urmă cu doi ani, că din 28 septembrie vor putea face duș.

 Sloganul candidatului dreptei unite „s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei”, a scris pe Facebook Firea, în prezent ministru al Familiei..

„În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul”, a continuat ea. Firea susține că „lucrările la sistemul de termoficare bat pasul pe loc” și „nimic nu arată ca în cartoanele frumos colorate din campania electorală de care nu-și mai amintește primarul”. „Nicușor Dan a promis reparații la 100 km de conducte, dar realitatea este total diferită. Anul acesta abia s-au înlocuit 37 km de rețele în comparație cu anul 2020, ultimul an de mandat, când eu și echipa mea am înlocuit aproape 75 km de conducte! Deci, tot în mandatul meu s-au făcut mai mulți pași pentru rezolvarea acestei situații dificile pentru București”, a mai scris Firea.

Fostul primar al Capitalei a precizat că Nicușor Dan a gestionat catastrofal sistemul de termoficare, iar în ultimii doi ani nu a cheltuit niciun euro din cele 300 de milioane de euro pentru a rezolva această problemă.

Echipa mea a muncit patru ani la documentația pentru reabilitarea celor 200 km de conducte foarte degradate. Contractul a fost ținut la sertar de omul politic de tristă amintire Ludovic Orban doar ca să fie semnat de actualul primar general în primele zilele mandat. După doi ani de la alegeri, există riscul ca aceste fonduri să fie pierdute și munca echipei mele să fi fost în zadar”, a scris Firea. „Dar ce a făcut, totuși, Nicușor Dan? Doar afaceri! Ultimul tun e anunțat drept o victorie de actualul primar general. Au fost închiriate centrale termice, un fel de “cazane” mai mari, pentru care se plătește mai mult decât dacă le-ar fi cumpărat. Dar e treaba altor instituții să verifice legalitatea acestor fapte. Pentru bucureșteni, însă, e important să aibă căldură în case. Dar când compania Termoenergetica are datorii imense și anunță că ar putea intra în incapacitate de plată viitorul nu sună bine”, a continuat fostul edil. „Și a mai reușit ceva majoritatea de dreapta care conduce orașul de la alegerile din 2020: s-a scumpit apa caldă și căldura! Iarna aceasta, facturile vor fi duble, după ce la propunerea lui Nicușor Dan gigacaloria a ajuns la aproape 330 de lei. Sigur că peste tot au crescut prețurile, dar puteau fi găsite soluții”, a mai acuzat Firea. „Aceste fapte nu contează pentru dreapta unită și salvatorul Bucureștiului. A fost mai importantă lupta politică, să câștige prin minciuni și să-i manipuleze pe bucureșteni folosindu-se de una dintre principalele probleme ale orașului. Iată că a venit încă un 28 Septembrie! Unde e apa caldă din afișul tău, Nicușor Dan?”, a conchis Gabriela Firea.

Citește și: Femeile social-democrate și-au ales noua conducere

articolul original.

Tanczos Barna: Programul Rabla pentru becuri urmează să fie lansat în perioada următoare

28 September 2022 at 08:17
Foto: chibzuitul.info

Guvernul intenționează să lanseze în perioada imediat următoare un nou program asemănător „Rabla pentru electrocasnice”. În acest sens, Ministrul Mediului a anunțat acest lucru, precizând că se va acorda fiecărui român care se înscrie un voucher în valoare de 200 de lei.

Astfel, Programul Rabla pentru becuri urmează să fie lansat în perioada următoare a anunțat marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna. În opinia sa, acesta va presupune acordarea unui voucher de 200 de lei la predarea unui bec vechi, bani care vor putea fi utilizați pentru a cumpăra becuri de tip LED, eficiente energetic.

Programul va avea un buget de 400 de milioane de lei

Ministrul a precizat că propunerea pentru noul program a venit de la AFM iar bugetul este de 400 de milioane de lei.

În precizările sale, „Trebuie să vorbim despre soluțiile cu efect real, pentru că vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor va avea un efect de 50%, dar vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5% pentru că acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare, schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj.

În gospodăriile unde este un televizor și un aparat radio, acolo da, schimbarea becurilor poate însemna un pas uriaș înainte. Unii cetățeni vor aplica pentru așa ceva, alții merg să își ia becurile noi, mai eficiente, și nu așteaptă un program național.

Propunerea AFM este un voucher cu o valoare de 200 de lei și trebuie dus la un centru becul vechi, e același principiu care se aplică și la celelalte programe Rabla. Aduci un bec vechi și primești un voucher pentru a cumpăra unul mai eficient din punct de vedere energetic”, a spus Tanczos care a precizat că voucherul nu va fi condiționat de numărul de becuri predate.

În contextul energetic, ministrul Tanczos Barna a explicat că, în momentul de față, programul se referă strict la becuri de tip LED. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat deja Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri.

Se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice

Totodată, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că este posibil ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introduse şi becurile cu led.

În opinia sa, „Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a precizat Barna Tanczos, după conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

El a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.

articolul original.

Guvernul României a început discuțiile cu Israelul pentru a cumpără sistemul de apărare Iron Dome

28 September 2022 at 08:08
Foto: rfi.ro

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, recent „Nu este niciun vis, este o aspiraţie a noastră”.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că Guvernul României a început deja discuțiile cu oficialii israelieni despre achiziționarea sistemului de apărare Iron Dome („Domnul de Fier”). Potrivit spuselor sale, în prezent, România lucrează pentru reînnoirea unui acord în domeniul militar cu Israelul, acord care include şi producţia de elemente de protecţie balistică, „nu neapărat din Iron Dome” în țara noastră.

În afirmaţiile sale, „Nu este niciun vis, este o aspiraţie a noastră. Am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am fost, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Iron Dome este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo, Statele Unite, Israelul sunt cei care gestionează acest lucru, noi avem însă mari şanse pentru ca în viitor să ne protejăm şi cu ajutorul acestei tip de protecţie antibalistică nou”, a declarat, marți seară, Vasile Dîncu, în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi 24.

Guvernul de la București a decis să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome („Domul de Fier”), după vizita de săptămâna trecută a lui Vasile Dîncu în Israel. În cazul în care Guvernul de la București va reuși să încheie un contract cu Guvernul de la Ierusalim, atunci România ar deveni primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem.

Israelul a vândut sisteme de apărare Iron Dome doar armatei americane

Concret, Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în anul 2011. De atunci, el și-a dovedit importanța în numeroase lupte împotriva Gaza (luptele dintre Israel și Gaza sunt o parte a conflictului israeliano-palestinian ce se desfășoară pe teritoriul Fâșiei Gaza – o mică regiune din Orientul Mijlociu, parte a Palestinei Istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane).

În contextul financiar, fiecare baterie costă aproximativ 150 de milioane de dolari americani, iar fiecare rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari americani. Până acum, Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul de apărare Iron Dome, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru suma de 373 de milioane de dolari americani, scrie ziarul israelian Haaretz.

Aşadar,  Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat că, în cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 de milioane de euro pentru care MApN a solicitat deja şi a primit aprobarea Parlamentului de la București, este inclus şi Programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanţarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Momentan, nu au fost luate decizii privind modul de desfăşurare al achiziţiilor.

articolul original.
❌