ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)

24 June 2022 at 20:43
image

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu a lămurit nici acum acuzațiile de plagiat privind lucrarea sa de doctorat. Mai mult, un judecător a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul său. Acum că a dat acest verdict, magistratul Marius Iosif se pensionează. Situația e cu atât mai bizară cu cât Iosif a ocupat în trecut mai multe funcții date de Tudor Chiuariu, la vremea respectivă ministrul liberal al Justiției.

Invitații jurnalistului Tudor Mușat la ediția de vineri a emisiunii „Actualitatea” au susținut că Nicolae Ciucă se află acum într- o „situație extrem de nefericită” și că acesta are de rezolvat niște probleme „din perspectivă etică și morală”.

Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită”, din cauza acuzației de plagiat

„Nu par coincidențe și e o situație extrem de nefericită, care nu-i face cinste premierului Ciucă dacă se adeveresc aceste informații”, a susținut Stelian Negrea, jurnalist la Newsweek.

La rândul său, Emilian Isăilă, jurnalist Spotmedia, a afirmat că dacă începi să analizezi tot mecanismul „te doare capul”, mai ales să vezi cum un judecător „își riscă prestigiul și cariera pentru a spăla petele premierului”.

„Aici scandalul a fost tăiat din fașă, având un judeucător care a anulat niște cereri. Premierul Ciucă a procedat inteligent ca să-și salveze cauza, dând în judecată Guvernul. A venit un judecător și a anulat, dar asta nu înseamnă că, din perspectivă etică și morală, lucrurile s-au rezolvat. Adică e o povară. Nu știm acum cât va cântări această povară și ce impact va avea asupra carierei politice a dlui Ciucă. Momentan pare că nu are mare efect”, a mai spus Isăilă.

Iar Ioana Constantin, moderatoarea discuțiilor de la „Politica Zilei”, emisiune difuzată pe B1 TV, a remarcat faptul că nimănui pare să nu-i mai pese de Justiție, iar de ce mai face ministrul Cătălin Predoiu nu se mai știe nimic, în afară de faptul că a dat recent o Ordonanță de Urgență, „după ce ne-au scos la referendumul ăla să votăm, că ei nu mai dau Ordonanțe de Urgență”.

Judecătorul care l-a ”salvat” pe Ciucă de acuzația de plagiat se pensionează

Amintin că Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă, a făcut cerere de pensionare.

Decizia recent dată de completul din care face parte Iosif poate fi atacată cu recurs de Ministerul Educației.

În anii 2007 și 2008, Marius Iosif a ocupat mai multe funcții publice, fiind numit de Tudor Chiuariu, liberalul care conducea atunci Ministerul Justiției. El nu a răspuns întrebărilor G4Media referitoare la potențiala lipsă de obiectivitate în judecarea dosarului în care reclamantul Nicolae Ciucă e și președinte al partidului care i-a oferit aceste funcții.

articolul original.

Cristina Elena DINU: „O zi minunată, alături de românaşii noştri, copii frumoşi şi cuminţi din comuna Izvoarele”

24 June 2022 at 14:13
By: admin

Îmbrăcaţi în straie populare, am petrecut împreună Ziua Naţională a #Iei şi ne-am distrat de minune. Am urmărit un spectacol de teatru cu păpuşi, am cântat şi am dansat hora românească. Bineînţeles că am avut şi dulciuri, cireşe, gogoşi cu ciocolată şi, cel mai important, am avut vreme bună, multă veselie, îmbrăţişări şi zâmbete cât cuprinde. Căci aşa este mereu, în preajma copiilor!

Le mulţumesc colegelor mele din #OFSD_Giurgiu pentru o nouă acţiune atât de frumoasă, îi mulţumesc domnului primar Silviu Cazacu pentru ospitalitate şi sprijin şi colegilor mei Robert Marius Cazanciuc și Dragoș Udvuleanu pentru că ne-au fost alături!

#Ziua_Iei

#OFSD_Giurgiu

#Echipa_Fantastică”

(Cristina Elena DINU- deputat PSD Giurgiu)

articolul original.

Deputat PNL Giurgiu, Gabriela HORGA: „Terenurile agricole extravilane din categorii inferioare pot fi utilizate pentru producerea de energie din surse regenerabile!”

24 June 2022 at 13:41
By: admin

Am adoptat săptămâna aceasta în Camera Deputaților proiectul de lege inițiat de colegul meu liberal, Glad Varga, prin care sunt facilitate investiţiile pentru producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole extravilane din categorii inferioare – declară Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu.

Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Mă număr printre inițiatorii proiectului de lege, al cărui obiectiv este creșterea producției de energie electrică.

Potrivit actului normativ, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, situate în extravilan, pot fi amplasate obiective de investiție din surse regenerabile. Este vorba de capacități de producție a energiei solare (panouri foto-voltaice), energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide și biogaz, unităţi de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare.

Vorbim de terenuri de calitate inferioară, pe care le putem folosi pentru a crește cantitatea de energie regenerabilă produsă de România. Legea este benefică și pentru județul Giurgiu, acolo unde sunt terenuri degradate care pot fi folosite pentru astfel de proiecte.

Trebuie să folosim contextul favorabil la nivel european. România are acces la fonduri europene pentru producerea de energie din surse regenerabile, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin Fondul pentru Modernizare – a mai precizat Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu.

(Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu)

articolul original.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural” / Despre meditații: E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Vom interzice acest lucru prin lege (VIDEO)

24 June 2022 at 16:31
image

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că la Evaluarea Națională notele sub 5 în mediul rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în mediul urban. „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural”, a remarcat ministrul. Cîmpeanu a spus că s-a ajuns aici și pentru că părinții din mediul urban au avut resurse financiare să-și trimită copiii la meditații.

Ministrul Educației a declarat că nu are o problemă cu această formă de pregătire a copiilor, dar nu vrea ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă. „E o chestiune de bun simț”, a punctat acesta. Cîmpeanu a mai afirmat că a propus ca în noua lege a Educației profesorilor să le fie interzis să facă meditații cu proprii elevi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: Notele sub 5 în rural, de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban

„Sunt adeptul principiului conform căruia școala, ce înveți în clasă, fără meditații și chiar fără teme acasă, trebuie să-ți asigure o notă peste pragul minim la Evaluarea Națională, trebuie să-ți asigure o notă medie. Dar ce înveți în clasă, fără teme, fără meditații.

Nu poți să oprești un părinte în dorința lui de a asigura copilului o pregătire mai bună. Deci meditațiile le înțeleg ca fiind normale pentru a realiza performanțe. Investiții în educația copilului.

Din păcate, însă, pe un alt palier, prioada de criză amplifică diferențele între cei care sunt și cei care nu sunt pregătiți. Cu alte cuvinte, o perioadă de criză precum cea pe care am traversat-o a accentuat diferențele. Copiii din mediul rural, care nu au avut acces la școală, la meditații, au fost și mai slabi.

Amintesc cu tristețe că notele sub 5 în rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban. Pe de altă parte, elevii care au fost buni și care au putut fi pregătiți și cu meditații au devenit mai buni.

Faptul că avem 2.966 de note de 10 la Matematică e îmbucurător și peste așteptări. Avem copii buni, bine pregătiți. La asta a contat și meditațiile care sunt mult mai prezente în mediul urban, de unde și acest decalaj între mediul urban și rural.

Am spus-o cu tristețe: parcă am fi două țări diferite – urban și rural. Se vede asta din analiza pe care am făcut-o”, a declarat ministrul Educației.

Cîmpeanu, despre meditațiile date de profesori elevilor

Ministrul a afirmat apoi că va fi interzis prin lege ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă.

Întrebat despre o eventuală impozitare a meditațiilor, Cîmpeanu a răspuns: „Nu e subiectul Ministerului Educației, dar pe noi ne interesează să nu faci meditații cu elevii de la clasă, că asta intră în conflict de natură etică”.

„E un conflict flagrant de natură etică, nu mai poți să asiguri obiectivitatea evaluării elevilor de la clasă dacă faci meditații cu unii dintre ei. Cu risul de a supăra, am propus deja în proiectul de Lege a Educației, care transpune ”România Educată” această interdicție cu sancțiunile de rigoare. Am inclus și mecanisme pentru această interdicție, care a existat din 2018 la nivel de Ordin de ministru. Acum am ridicat-o la nivel de lege. Nu a fost respectată și trebuie respectată”, a continuat Cîmpeanu.

Acesta a precizat că va exista și o Autoritate pentru inspecție școlară, care va analiza posibilele cazuri de încălcare a acestei prevederi.

„E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Poți să faci meditații, dar nu cei de la clasa ta”, a insistat Cîmpeanu.

articolul original.

Întortocheatul drum al României până la aderarea la UE. Ucraina și Moldova pot lua aminte

24 June 2022 at 14:46
image

Problemele României erau mari și multe, așa cum sunt acum cele ale Republicii Moldova și Ucrainei, iar închiderea capitolelor de condiționalități nu a fost o sarcină ușoară. Ea a depins și de câțiva oameni providențiali, dar și de determinarea clasei politice de la un punct încolo.

Democrația, situația teribilă din orfelinate, adopțiile, economia de piață funcțională, corupția și independența justiției, crearea unor instituții pe model european funcționale, agricultura au fost tot atâtea pietre de încercare peste care România a sărit cu greu.

Să ne aducem aminte de începutul anilor 2000, când baroana Emma Nicholson, vorbea despre „vânzarea copiilor” și declara că în zece ani peste 30.000 de copii au fost înfiați de familii din Occident.

Corupția, nuca în care România era să-și spargă dinții

În Raportul de țară din 2003, întocmit de baroana Emma Nicholson, se menționează că „Finalizarea negocierilor de aderare la sfârșitul lui 2004 și integrarea în 2007 sunt imposibile dacă România nu rezolvă două probleme structurale endemice: eradicarea corupției și punerea în aplicare a reformei".

Iar comisarul european Günther Verheugen, exasperat de corupția din România, recomanda autorităților să prindă „peștii cei mari, nu plevușca”.

Dar acest lucru s-a întâmplat de abia după 2004, când la ministerul justiției a ajuns Monica Macovei, care a reformat Parchetul Național Anticorupție (PNA), înființat în vremea guvernării Adrian Nastase și în timpul ministeriatului Rodicăi Stănoiu. Instituția, o formă fără fond, îl avea în frunte pe Ioan Amarie, venit de la Curtea de Apel Suceava.

Primele succese ale PNA au fost un controlor RATB și doi polițiști, dar sub presiunea externă este arestat, după un flagrant ca în filme, Fănel Păvălache, consilier al ministrului Șerban Mihăilescu, supranumit „Miki Șpagă”. Presa vremii relatează că ministra justiției ar fi făcut o criză de nervi la auzul știrii.

Practic, reformele în justiție cerute de Bruxelles încep după schimbările legilor justiției, aducerea unor procurori independenți la vârful DNA și Pachetului General. Deși în 2004 capitolul „Justiție și Afaceri Interne” este închis, România rămâne sub monitorizare. Este introdus MCV-ul ( Mecanismul de Cooperare și Verificare), care nu a fost ridicat nici până în prezent, semn că justiția continuă să fie o problemă.

De altfel, diverse rapoarte MCV sau luări de poziție ale GRECO(Grupul de State Împotriva Corupției) și Curții de la Veneția arată că derapajele continuă să fie penalizate și că Uniunea Europeană este cu ochii pe statul de drept.

După experiența negativă cu România și Bulgaria, UE a devenit mai vigilentă

Ce s-a modificat în mod clar după valul mare al extinderii din 2004, când au fost primite zece noi țări- Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria- și după aderarea, în 2007, a României și Bulgariei, este că s-a mărit durata negocierilor. România a început efectiv negocierile în 2000 și în 2004 acestea erau încheiate. Muntenegru, de exemplu, a început negocirile din 2010, iar perspectiva este încă îndepărtată, așa cum s-a văzut joi la Consiliul European.

Promisiunile care nu au fost respectate de România și Bulgaria au devenit criterii pentru negocieri mai dure cu următorii candidați, spune pentru Europa Liberă Cristian Preda, fost europarlamentar.

„Cel mai dramatic a fost punctul corupției, al independentei justitiei, a fost promisiunea cel mai greu acceptată si când s-a ratifictat Tratatul de aderare.

Experiența negativă românească și bulgărească a făcut Uniunea să fie mai vigilentă și riguroasă, mai severă în negocieri. În mod pervers am consolidat exigențele Uniunii. Arată că promisiunile neținute nu sunt uitate, ca exemplu, MCV-ul încă nu a fost ridicat. Promisiunile care nu au fost respectate au devenit criterii pentru negocieri mai dure cu următorii candidați”, spune Cristian Preda.

Stegulețele roșii au fâlfâit până în ultimul moment

Chiar dacă independența justiției și corupția au fost nuca tare în negocierile de aderare ale României, cele mai multe „stegulețe roșii” au fost pe Agricultură și ele au fost ridicate doar în ultimul moment.

De pildă, în raportul din 2006 al Comisiei Europene se făcea referire la patru stegulețe roșii, trei pe Agricultură și unul pe Finanțe. În cazul Agriculturii problemele erau legate de operaționalizarea Agențiilor de Plăți.

Cât despre statutul de economie de piață funcțională, acesta a fost primit de abia în 2004. Dar în 2006, cu doar un an înainte de aderare, raportul Comisiei arăta că la Finanțe erau mari întârziei cu implementarea sistemelor informatice pentru centralizarea datelor privind TVA si accize.

„Victimele războiului plătesc încă prețul războiului”

Experiența României arată că drumul pe care îl vor avea de parcurs cele două țări care au primit de la Bruxelles statutul de candidate este mai complicat decât pare la prima vedere.

În cazul ucrainean și moldovenec tot ce înseamnă agricultură și industrie alimentară vor fi capitole foarte sensibile. Interacțiunea mediului de afaceri cu elitele politice este esențială, pentru că dacă ai o economie controlată de mafie, nu primești OK-ul. E o problemă fundamentală și, doi, problema democratizării și a funcționalității statului de drept”, spune pentru Europa Liberă Cristian Preda.

Chiar dacă Ucraina și Moldova au primit statutul într-un moment mai delicat decât cel în care s-a găsit România, acest lucru nu e suficient.

„Experiența războiului nu te califică pentru o cale mai ușoară, vezi cazul țărilor din Balcani, singurii intrați dintre foștii iugoslavi sunt Slovenia și Croația. Deci, victimele războiului plătesc încă prețul războiului”.

Jaloane pe drumul aderării

 • Procesul de aderare a României la Uniunea Europeană a început la 1 februarie 1993, cu prilejul semnării Acordului european instituind o asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de altă parte.
 • La 22 iunie 1995, la Paris, ministrul român al afacerilor externe Theodor Meleşcanu a depus cererea oficială a României de aderare la Uniunea Europeană. Cererea de aderare avea ataşată documentul „Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană", semnat la Snagov, la 21 iunie 1995.
 • La 27 iunie 1997, cu prilejul summit-ului Uniunii Europene de la Amsterdam, au fost invitate să participe şi statele candidate, România fiind reprezentată de o delegaţie condusă de preşedintele Emil Constantinescu.
 • Guvernul României a realizat Programul Naţional de Aderare a României la Uniunea Europeană pe termen mediu, program prezentat, la 21 mai 1998, în şedinţa de guvern.
 • Comisia Europeană a propus, la 13 octombrie 1999, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Malta, Letonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria şi România.
 • Deschiderea negocierilor de aderare ale României cu Uniunea Europeană a avut loc la Bruxelles, la 15 februarie 2000, în cadrul Conferinţei Interguvernamentale România-Uniunea Europeană, la nivel de miniştrii de externe ai celor 15 state membre.
 • La 11 martie 2004, Parlamentul European a votat, cu 374 de voturi favorabile, 10 împotrivă şi 29 de abţineri, raportul referitor la candidatura României şi Bulgariei de aderare la Uniunea Europeană.
 • Ceremonia dedicată celei mai ample extinderi a blocului comunitar până în prezent s-a desfăşurat la Dublin, la 1 mai 2004, moment în care Uniunea Europeană a primit zece noi state membre - Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
 • România încheie, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la Uniunea Europeană la 8 decembrie 2004, la Bruxelles, prin închiderea provizorie a ultimelor două capitole: "Politica în domeniul concurenţei" (cap. 6) şi „Justiţie şi afaceri interne" (cap. 24), în cadrul conferinţei de aderare România-UE.
 • Parlamentul European a votat, la 16 decembrie 2004, raportul referitor la progresele României pe calea aderării la Uniunea Europeană, recomandând semnarea Tratatului de aderare în primăvara anului 2005 şi aderarea efectivă, împreună cu Bulgaria, la 1 ianuarie 2007.
 • Cu prilejul Consiliului European, din 17-18 decembrie 2004, liderii europeni au aprobat semnarea în aprilie 2005 a Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la UE, iar aderarea ca state cu drepturi depline a celor două ţări să aibă loc în 2007, cu obligativitatea continuării reformelor şi îndeplinirii angajamentelor asumate.
 • La 13 aprilie 2005, la Strasbourg, Parlamentul European a votat, cu 497 de voturi favorabile, 93 împotrivă şi 71 de abţineri, avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare al României la Uniunea Europeană.
 • Comisia Europeană a prezentat, la 26 septembrie 2006, la Strasbourg, raportul comprehensiv de monitorizare a României şi Bulgariei, în care s-a menţionat, pentru prima dată, că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la 1 ianuarie 2007.
 • Consiliul European de la Bruxelles (14-15 decembrie 2006) a confirmat aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană pentru data de 1 ianuarie 2007.

(sursa Agepres)

articolul original.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de ţară candidată la UE, dar mai au pași mulți de făcut

24 June 2022 at 10:34
image
Foto: digi24.ro

Uniunea Europeană a decis să acorde atât Ucrainei cât și Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, însă procesul de aderare este unul mult mai complex.

În timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despre aceste aspecte.

Oficialul european susține că ambele țări candidate la UE au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare, transmite CNN, în același timp, aceasta a mai adăugat că decizia luată în cursul zilei de joi, confirmă încă odată faptul că UE rămâne unită și puternică în fața amenințărilor externe, ea făcând referire la atitudinea Rusiei.

Ucraina și Republica Moldova trebuie să își facă ”temele”

Despre această aderare, președinta CE s-a arătat convinsă de faptul că Ucraina și Republica Moldova vor acționa rapid și vor pune în aplicare toate reformele necesare pentru aderarea la UE.

Astfel, „Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, a spus Ursula von der Leyen.

Ulterior, într-o postare pe contul personal de Twitter, șefa Comisiei Europene a vorbit și despre decizia luată joi. Ursula von der Leyen susține că hotărârea a de a acorda statutul de ţări candidate pentru republica Moldova şi Ucraina ”ne întăreşte pe toţi” în fața imperialismului rus.

Uniunea Europeană este mai unită, dar și mai puternică

În contextul extinderii UE, ea a mai precizat că această mișcare confirmă faptul că UE rămâne puternică și unită în fața amenințărilor externe.

În opinia sa, „Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia, în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe”, a spus aceasta.

La rândul său, președintele Consiliului a subliniat importanța unui astfel de mesaj de unitate, având în vedere situația actuală. „Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat şi preşedintele Consiliului, Charles Michel, în cadrul conferinţei.

articolul original.

Președintele USR Giurgiu, Ciprian ALEXANDRU: ”Coaliția PSD-PNL a găsit cea mai nepotrivită soluție pentru criza carburanților…!”

24 June 2022 at 08:43
By: admin

Coaliția PSD-PNL a găsit cea mai nepotrivită soluție pentru criza carburanților: compensarea pretului combustibilului cu 0.5 lei –  este de părere președintele USR Giurgiu, Ciprian Alexandru.

Trecem, în ultimele luni, printr-o criză fără precedent în ceea ce privește prețurile resurselor energetice. Și după ce coaliția PSD-PNL a așteptat de la Dumnezeu o solutie care nu a venit, a luat decizia de a compensa carburantul cu 0.5 lei per litru, o soluție fără impact pe termen mediu.

 

Problema la carburant este că el nu există pe piață, într-o cantitate suficient de mare pentru a acoperi, lejer, consumul. Faptul că se dă o compensare nu va face să apară mai mult carburant, ci să licităm cu mai mulți bani pentru carburantul pre-existent. Deci o să crească și mai tare prețul , pentru că se compensează.

Știți ce va zice coaliția sărăciei, PSD=PNL? Că de vină sunt speculanții, ceea ce va fi o încercare de ascundere a impotenței lor de a guverna.

Întrebat ce altă variană ar exista, președintele USR Giurgiu a spus: Soluția este scăderea taxelor din prețul benzinei, care acum înseamnă 40% din acest preț.

USR a scris un proiect de lege care să reducă TVA, însă el zace în Parlament pentru că PNL=PSD nu vor să îl adopte. În schimb ne servesc tot felul de soluții aiuristice, fără impact real în economie – a mai precizat Ciprian Alexandru, președintele filialei USR -Giurgiu.

(Jurnal)

articolul original.

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a adoptat un act legislativ privind refacerea naturii Europei până în 2050”

24 June 2022 at 08:26
By: admin

Europarlamentarul Dan Motreanu precizează: Comisia Europeană a adoptat un act legislativ privind refacerea naturii Europei până în 2050. Comisia Europeană propune, de asemenea, reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice până în 2030”.

Prin actul legislativ referitor la refacerea naturii Europei, Comisia Europeană vizează readucerea în stare bună a 80 % din habitatele europene care se află într-o stare precară.

Fiecare stat membru va avea obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea naturii în diferite ecosisteme.

Vor fi folosite experiențele existente în ceea ce privește măsurile de refacere a naturii, cum ar fi restaurarea ecologică, replantarea copacilor, înverzirea orașelor și a infrastructurii sau eliminarea poluării pentru a permite refacerea naturii.

Demersurile de refacere nu vor împiedica desfășurarea activității economice, unul dintre obiective fiind conviețuirea și desfășurarea unei activități productive în armonie cu natura. Pentru fiecare euro cheltuit, investițiile în refacerea naturii creează valoare economică de 8-38 de euro, datorită serviciilor ecosistemice care sprijină securitatea alimentară, reziliența ecosistemelor, reziliența la schimbările climatice și atenuarea schimbărilor climatice, precum și sănătatea oamenilor.

Suma de aproximativ 100 de miliarde de euro va fi pusă la dispoziție pentru cheltuielile legate de biodiversitate, inclusiv pentru refacere.

Printre obiectivele propuse se numără:

– inversarea declinului populațiilor de polenizatori până în 2030 și creșterea populațiilor acestora după această dată;

-nicio pierdere netă de spații urbane verzi până în 2030, o creștere de 5 % până în 2050, o acoperire minimă de 10 % a coronamentului copacilor în fiecare metropolă, oraș și suburbie din Europa și un câștig net de spațiu verde integrat în clădiri și infrastructură;

– în ecosistemele agricole, creșterea globală a biodiversității și o tendință pozitivă pentru fluturii de pajiști, păsările specifice terenurilor agricole, carbonul organic din solurile minerale cultivate și elementele de peisaj de mare diversitate din terenurile agricole;

-în ecosistemele forestiere, creșterea globală a biodiversității și o tendință pozitivă în ceea ce privește conectivitatea pădurilor, ponderea pădurilor neomogene din punct de vedere al vârstei, păsările de pădure și stocul de carbon organic;

– refacerea habitatelor marine, cum ar fi iarba de mare sau sedimentele de fund și refacerea habitatelor speciilor marine emblematice, cum ar fi delfinii și marsuinii, rechinii și păsările marine;

– eliminarea barierelor fluviale, astfel încât cel puțin 25 000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă până în 2030.

Comisia Europeană a elaborat norme stricte pentru reducerea utilizării pesticidelor chimice și asigurarea unor sisteme alimentare mai durabile până în 2030.

Comisia propune:

– obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE și la nivel național în vederea reducerii cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului asociat acestora și a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030;


– interzicerea utilizării pesticidelor în zonele sensibile, precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, terenuri de joacă, școli, zone recreative sau sportive, trasee publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000, precum și orice zonă sensibilă din punct de vedere ecologic care trebuie conservată pentru polenizatorii amenințați.

Comisia Europeană a adoptat un act legislativ privind refacerea naturii Europei până în 2050. Comisia Europeană propune, de asemenea, reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice până în 2030.

Prin actul legislativ referitor la refacerea naturii Europei, Comisia Europeană vizează readucerea în stare bună a 80 % din habitatele europene care se află într-o stare precară.

Fiecare stat membru va avea obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea naturii în diferite ecosisteme.

Vor fi folosite experiențele existente în ceea ce privește măsurile de refacere a naturii, cum ar fi restaurarea ecologică, replantarea copacilor, înverzirea orașelor și a infrastructurii sau eliminarea poluării pentru a permite refacerea naturii.

Demersurile de refacere nu vor împiedica desfășurarea activității economice, unul dintre obiective fiind conviețuirea și desfășurarea unei activități productive în armonie cu natura. Pentru fiecare euro cheltuit, investițiile în refacerea naturii creează valoare economică de 8-38 de euro, datorită serviciilor ecosistemice care sprijină securitatea alimentară, reziliența ecosistemelor, reziliența la schimbările climatice și atenuarea schimbărilor climatice, precum și sănătatea oamenilor.

Suma de aproximativ 100 de miliarde de euro va fi pusă la dispoziție pentru cheltuielile legate de biodiversitate, inclusiv pentru refacere.

Printre obiectivele propuse se numără:

– inversarea declinului populațiilor de polenizatori până în 2030 și creșterea populațiilor acestora după această dată;

– nicio pierdere netă de spații urbane verzi până în 2030, o creștere de 5 % până în 2050, o acoperire minimă de 10 % a coronamentului copacilor în fiecare metropolă, oraș și suburbie din Europa și un câștig net de spațiu verde integrat în clădiri și infrastructură;

– în ecosistemele agricole, creșterea globală a biodiversității și o tendință pozitivă pentru fluturii de pajiști, păsările specifice terenurilor agricole, carbonul organic din solurile minerale cultivate și elementele de peisaj de mare diversitate din terenurile agricole;

– în ecosistemele forestiere, creșterea globală a biodiversității și o tendință pozitivă în ceea ce privește conectivitatea pădurilor, ponderea pădurilor neomogene din punct de vedere al vârstei, păsările de pădure și stocul de carbon organic;

– refacerea habitatelor marine, cum ar fi iarba de mare sau sedimentele de fund și refacerea habitatelor speciilor marine emblematice, cum ar fi delfinii și marsuinii, rechinii și păsările marine;

– eliminarea barierelor fluviale, astfel încât cel puțin 25 000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă până în 2030.

Comisia Europeană a elaborat norme stricte pentru reducerea utilizării pesticidelor chimice și asigurarea unor sisteme alimentare mai durabile până în 2030.

Comisia propune:

– obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE și la nivel național în vederea reducerii cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului asociat acestora și a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030;

– interzicerea utilizării pesticidelor în zonele sensibile, precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, terenuri de joacă, școli, zone recreative sau sportive, trasee publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000, precum și orice zonă sensibilă din punct de vedere ecologic care trebuie conservată pentru polenizatorii amenințați.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate

24 June 2022 at 11:27
image

Administrația Fondului pentru Mediu  precizează că bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare!

Bugetul pentru programul Rabla pentru electrocasnice, epuizat

Solicitanții persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel:

25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;

24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;

12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Ministrul Tanczos Barna, despre Programul Rabla pentru Electrocasnice

Despre noua sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice a vorbit și ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

„Tichetele rămân la fel ca valoare ca anul trecut, nu le-am modificat, dar am crescut bugetul la 100 de milioane. Ne așteptăm la peste 200.000 de beneifciari anul acesta. Programul, în contextul crizei energetice, e unul extrem de important.

Prețul energiei electrice extercită o presiune tot mai mare pe fiecare gospodîăie. Putem lupta împotriva acestui fenomen prin măsurile luate de Guvern de plafonare a prețurilor și subvențiilor acordate fiecărei gospodări și, în același timp, să reducem consumul de energie electrică peste tot în țară și acest program ajută mult ca echipamentele electrocasnice să fie mai eficiente, de categorie A++ sau A+++. Aceste frigidere, mașini de spălat vase sau rufe, mașini de uscat vor consuma mai puțin și vor ajuta cetățenii să aibă facturi mai mici.

Programul își propune ca anul acesta să beneficieze de aceste vouchere peste 200.000 de cetățeni. Ei vor primi sprijin pentru a schimba frigiere, caculatoare, laptopuri, mașini de spălat, mașini de spălat vase, uscătoare și aparatele de aer condiționat.

articolul original.

Nicolae Ciucă: Îmi asum întreaga responsabilitate!

24 June 2022 at 08:03
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă consideră necesară reînnoirea legilor în domeniul apărării şi al siguranţei naţionale, menționând că acestea au rămas nemodificate de mai bine de 30 de ani.

În opinia sa, legile trebuie aliniate la noile prevederi ale Constituției, la actuala situație geostrategică, precum și la responsabilitățile ce decurg din apartenența țării noastre la UE și NATO.

„Este nevoie ca aceste legi să fie modificate pentru că sunt legi care au fost aprobate la începutul anilor 90, sunt legi care trebuie să fie aliniate la noile prevederi constituţionale şi, de asemenea, sunt legi care trebuie adaptate la actuala situaţie geostrategică, inclusiv la responsabilităţile ce decurg din statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi este cât se poate de limpede că orice lege trebuie să fie modificată în conformitate cu evoluţia, cu dinamica evoluţiei societăţii sau a instituţiei pentru care ea a fost adoptată”, a declarat Ciucă în cadrul unui interviu acordat emisiunii “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, la Radio România Actualitați.

În ceea ce privește transparența și caracterul democratic al acestora, premierul este dispus să își asume întreaga responsabilitate. Pe fondul temerilor născute în rândul populației, Ciucă a oferit garanții privind noile modificări, afirmând că legile nu vor avea alt parcurs decât cel pe care trebuie să-l aibă și că drepturile și libertățile individuale vor fi în continuare respectate.

„În calitate de prim-ministru, îmi asum întreaga responsabilitate pentru parcursul transparent şi democratic pe care îl vor urma aceste legi. Am luptat cu toţii, suntem la 33 de ani de la Revoluţie şi am luptat pentru democraţie şi libertate, avem datoria ca în continuare să dăm garanţii că atât libertăţile individuale, cât şi tot ceea ce ţine de elementele specifice caracteristice societăţilor democratice nu vor fi afectate vreodată de aceste prevederi. Pot să înţeleg temerea şi sunt convins că, la fel ca mine, o înţeleg toţi cei responsabili în domeniu, dar, totodată pot să dau garanţii şi să asigur că nu vor avea alt parcurs decât cel pe care trebuie să-l aibă şi să urmeze procedurile de dezbatere şi de aprobare atât la nivelul Guvernului, până va avea forma finală, să mearg să obţină aprobarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, să intre la dezbatere în comisiile de specialitate în Parlamentul României şi să fie aprobate în Parlamentul României. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că avem nevoie de această primenire legislativă în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

articolul original.

Proiectul de lege prin care amenzile primite pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) să fie anulate, iar oamenii să își primească banii înapoi

24 June 2022 at 07:26
image
Foto: ziatulromânesc.net

În  România, în curând, mii de cetățeni își vor primi banii înapoi, recent, oficialii români au propus un nou proiect de lege prin care amenzile primite pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) să fie anulate, iar oamenii să își primească banii înapoi.

Întrucât majoritatea amenzilor date, pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) au fost aplicate greșit de către autoritățile locale, oficialii români propun acum anularea lor și restituirea banilor plătiți.

Din punct de vedere legal,  la începutul anului, câțiva avocați au explicat că valoarea amenzii, raportată la faptă, este disproporționată. De altfel, aplicarea amenzilor pentru completarea eronată a formularului PLF este contrară legii. În plus, multe amenzi au fost aplicate automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării.

De altfel, proiectul de lege a fost adoptat în luna aprilie de către Senatul României și va ajunge curând la votul decisiv al deputaților români, având propunere de adoptare.

Românii care au plătit amenzile date pentru necompletarea formularului PLF își pot primii banii înapoi

Concret, amenzile contravenționale date persoanelor care nu au completat formularul PLF vor fi anulate curând și vor fi scăzute din evidențele organelor de executare. Cine primit o astfel de amendă și au apucat să o plătească, să știe că va primi banii înapoi, însă numai la cerere.

Astfel, „Va trebui să depuneți cererea în termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a ordinului prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România va stabili procedura de restituire a banilor, precizează autorităţile.

Senatul României a respins un proiect de lege asemănător

Însă, un al doilea proiect de lege, ce conține măsuri similare, a fost respins de către Senatul României. Cel de-al doilea proiect de lege avea în vedere aceleași modificări, singura diferență consta în termenul de restituire al banilor. Concret, al doilea proiect de lege propunea ca oamenii să își primească banii înapoi în termen de 30 de zile calendaristice de la data formulării unei cereri oficiale.

Formularul de localizare a pasagerului (PLF) a fost obligatoriu pentru persoanele care veneau din țări străine în România. Formularul PLF s-a aplicat între lunile decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui puteau ajunge până la 3.000 de lei. Însă în luna martie a acestui an, autoritățile statului au renunțat la acest formular. Obligația era prevăzută anterior de OUG 129/2021.

Decizia Guvernului a venit în contextul în care a fost eliminată starea de alertă din România de pe 9 martie, zi în care au fost ridicate toate restricții sanitare impuse în contextul pandemiei provocată de coronavirus.

Din punct de vedere legal, pentru a se aplica propunerile, trebuie să fie adoptate de către Camera Deputaților, promulgate de către Klaus Iohannis și publicate apoi în Monitorul Oficial.

articolul original.

Sorin Grindeanu va fi numit interimar la Agricultură

24 June 2022 at 07:25
Sorin Grindeanu va fi numit interimar la Agricultură

Vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, va prelua interimatul la Ministerul Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat, au precizat pentru MEDIAFAX surse politice.

Sorin Grindeanu, vicepremier și ministru al Transporturilor, urmează să fie numit ministru interimar al Agriculturii, mai ales că în calitatea de vicepremier are în coordonare agricultura, declară pentru MEDIAFAX surse politice

Funcția de ministru al Agriculturii a devenit vacantă după demisia lui Adrian Chesnoiu.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă”, a spus Chesnoiu.

Procurorii fac o investigație în legătură cu presupuse intervenții ale ministrului în cadrul unor concursuri de angajare.

articolul original.

Dan MOTREANU: „Istoria se scrie sub ochii noștri: CE a decis acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova șu Ucrainei”

24 June 2022 at 06:26
By: admin

„La sfârșitul reuniunii de joi, 24 iunie, Consiliul European a concluzionat că progresul celor două țări candidate – Republica Moldova și Ucraina – către Uniunea Europeană va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, „ținând cont de capacitatea UE de a absorbi noi membri.”

Consiliul a invitat Comisia Europeană să întocmească rapoarte cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei privind cererile de aderare ale celor două țări. Consiliul va decide cu privire la pașii următori odată ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin.

Criteriile de aderare definite de Consiliul European la Copenhaga, în iunie 1993, sunt următoarele:

– stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protejarea minorităților;

– o economie de piață funcțională și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței din cadrul UE;

– abilitatea de a-și asuma și de a pune în aplicare în mod eficace obligațiile asociate calității de stat membru, inclusiv obiectivele uniunii politice, economice și monetare.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

AUR și mai mulți parlamentari PSD propun o lege pentru a excepta de la demolare bisericile construite ilegal

24 June 2022 at 06:17
image

O propunere legislativă inițiată de AUR și sprijinită de mai mulți aleși PSD interzice demolarea bisericilor construite fără autorizație. Potrivit proiectului legislativ, lăcașurile care au fost ridicate fără respectarea reglementărilor vor trece în legalitate.

Propunere controversată

Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia. Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea. Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii.

Ce solicită primarul Constanței de la IPS Teodosie

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, îi cere lui ÎPS Teodosie să desființeze o biserică rdicată ilegal pe un trotuar, în urmă cu 10 ani. Asta după ce instanța a stabilit că biserica nefinalizată nu a fost ridicată potrivit legii.

Într-o scrisoare publică, primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

articolul original.

Premierul Ciucă acuză PSD de „o abordare politicianistă” în polemicile privind reducerea prețului la carburanți

23 June 2022 at 21:11
By: FLUX 24
image

„Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu şi am ajuns la o concluzie clară, că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem, pentru că aici discutăm despre o serie întreagă de crize care afectează atât cetăţenii, care afectează economia, viaţa noastră de zi cu zi şi pe care Guvernul trebuie să le gestioneze şi să ia măsuri simultan şi înlănţuite şi chiar suprapuse”, a spus premierul într-un interviu difuzat de postul public de radio.

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O

„În analiza care s-a făcut la nivelul specialiştilor, am putut să luăm această decizie ca, începând cu 1 iulie, pe o perioadă de 3 luni de zile, împreună cu industria, să asigurăm o reducere a preţului la pompă cu 50 de bani şi chestiunea aceasta se va vedea direct pe bonul fiscal. Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice. Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul Guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi”, a menţionat şeful Executivului.

El a precizat că în decizia luată s-a ţinut cont şi de exemplele din alte ţări, precum Spania şi Franţa.

„Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă atunci când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere. Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa Guvernului să fi putut mai mult decât atât. Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul”, a susţinut premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că în contextul crizelor succesive este nevoie de măsuri echilibrate.

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple. Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul. 

„Cred că mai important decât orice în momentul de faţă este să asigurăm stabilitatea şi să asigurăm echilibrul din toate punctele de vedere. O abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă şi nu cred că cetăţenii, românii, merită să fie păcăliţi, să li se inducă aşteptări care ulterior să nu se întâmple. Am preferat de fiecare dată să vorbesc mai puţin, să apar mai puţin în expunerea aceasta media şi să fac ceea ce am de făcut, pentru că o astfel de situaţie se gestionează cu foarte mult discernământ, cu foarte mult efort de echipă şi cu oameni care înţeleg cu adevărat care este situaţia. Cred că mai presus de partea aceasta politică trebuie să punem responsabilitatea faţă de ţară şi responsabilitatea faţă de cetăţeni. Nu cred că este momentul în care să abordăm un demers de concurenţă politică pe subiecte care sunt cât se poate de serioase şi care impactează viaţa oamenilor”, a declarat premierul. 

articolul original.

Nicolae Ciucă: Salut decizia istorică a Consilului European. Romania va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană

23 June 2022 at 21:04
image

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să salute decizia de joi a Consiliului European, prin care Ucraina și Republica Moldova au primit statut de candidate pentru aderarea la UE. Georgia a primit perspectiva europeană.

„Salut decizia istorică a Consilului European. Romania va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidate pentru aderarea la UE

Amintim că, joi, Consiliul European a decis ca Ucraina și Republica Moldova să primească statut de candidate pentru aderarea la UE, iar Georgia perspectiva europeană.
Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, pe Facebook.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că acesta este „un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”: „Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani”, de la independența Ucrainei în 1991.

Mesajul lui Klaus Iohannis după decizia Consiliului European

„Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. De asemenea, am acordat și perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte. Decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și e o mare responsabilitate pentru liderii lor”, a scris, pe Twitter, și președintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că România e gata să continue să ajute cele trei state.

articolul original.

Marcel Ciolacu: Îi mulțumesc președintei Parlamentului European pentru sprijinul oferit în vederea aderării la Schengen. România îndeplinește toate condițiile

23 June 2022 at 20:43
image

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis joi, după o întâlnire cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Bruxelles, că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen. De altfel, chiar Metsola a declarat recent că va sprijini intrarea României în Schengen, pentru că i se pare „incorectă şi nenecesară” întârzierea admiterii.

Ciolacu, mesaj după discuția cu Roberta Metsola

„Îi mulțumesc președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru sprijinul oferit României în vederea aderării la spațiul #Schengen.

Modul în care autoritățile române au gestionat situația de la granița de Est a Uniunii Europene, în contextul actualelor tensiuni regionale, demonstrează suplimentar faptul că #Romania îndeplinește, de facto, toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen.

Ne dorim o nouă #rezoluție care să ne susțină demersul la nivel european și care să fie votată pe parcursul următoarei președinții a Consiliului UE”, a transmis Ciolacu, pe Facebook.

Liderul PSD și Comisarului European pentru Muncă au vorbit despre PNRR și problema prețurilor

Marcel Ciolacu a avut o întâlnire și cu Nicolas Schmit, Comisarului European pentru Muncă. Cei doi au discutat despre PNRR și posibilele soluții la problema prețurilor tot mai mari.

„Îi mulțumesc Comisarului European pentru Muncă, Nicolas Schmit, pentru disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea optimizării #PNRR pe zona de pensii.

M-a bucurat totodată deschiderea sa în ceea ce privește solicitarea noastră de #finanțare, din bani europeni, a unor mecanisme compensatorii pentru acoperirea creșterii prețurilor la energie, alimente și carburanți pentru categoriile cele mai vulnerabile”, a mai transmis președintele PSD.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Adrian Chesnoiu, prima reacție după acuzațiile DNA

23 June 2022 at 14:13
image

La scurt timp după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat de abuz în serviciu, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis primul mesaj către opinia publică și a decis să se reetragă din funcția pe care o îndeplinea în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a transmis Chesnoiu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a salutat gestul ministrului: “Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”

ACUZAȚIILE

Procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României, în prezent având funcția de ministruse arată într-un comunicat al Direcției Anticorupție.

Chesnoiu este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați agreați dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

articolul original.

Ciolacu: Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionuţ Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-şi apăra numele şi reputaţia profesională

23 June 2022 at 16:41
By: FLUX 24
image

„Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionuţ Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-şi apăra numele şi reputaţia profesională. Performanţele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit şi îi mulţumesc pentru efortul depus şi rezultatele obţinute. Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuşi să-şi apere cu succes onoarea şi că va reveni în serviciul public”, a scris Ciolacu pe Facebook.

articolul original.
❌