ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Europarlamentarul Dan MOTREANU: „România va primi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 350 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor”

1 February 2023 at 05:47
By: admin

„Fiecare întreprindere poate obține granturi de până la 100.000 de euro pentru soluții software și hardware.

Proiectele pot fi depuse în perioada 15 februarie – 18 aprilie, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Activitățile sprijinite în cadrul investiției sunt următoarele:
► achiziții de echipamente pentru tehnologia informației și a comunicațiilor;
► achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
► dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor;
► achiziții de tehnologii blockchain;
► achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
► achiziționare website de prezentare;
► achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
► instruirea personalului care va utiliza echipamentele;
► consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile.

(Dan MOTREANU, primvicepreședintele PNL)

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor

31 January 2023 at 22:04
image

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, marţi, că examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională, pe bună dreptate naște dezbatere publică și rezistență pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”. La fel ca reprezentanții elevilor, și el a criticat faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret.

De altfel, și Consiliul Național al Elevilor a transmis că se opune acestui tip de examen.

Ce a spus Ştefan Pălărie despre examenul de admitere la liceu și discriminarea dintre elevi

„Avem această problemă, existenţa meditaţiilor, un fenomen cât se poate de real. Nu discut de fiscalizarea lor (..) dar cine nu va avea bani nu va putea să combată această discriminare între copiii cu bani care vor putea să facă meditaţii şi să ajungă la colegiile dorite şi ceilalţi”, a declarat Ştefan Pălărie la Prima News TV, potrivit News.ro.

Senatorul a explicat apoi că a discutat cu toţi partenerii sociali și a aflat că solicitarea privind examenul de admitere la liceu a venit de la asociaţia colegiilor centenare, numai că aceasta avea trei părţi: „Din aceste trei solicitări, numai una a fost trecută în aceste legi şi vedem câtă multă rezistenţă şi reacţie publică naşte iar ea naşte pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”.

Ştefan Pălărie critică faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret

Senatorul USR s-a arătat apoi nemulțumit că proiectele noilor Legi ale Educației, așa cum au fost ele gândite de ministrul Ligia Deca, nu au fost făcute publice.

„Noi am văzut o formă diferită de a legilor Cîmpeanu, considerăm că este un copy paste de acolo, nu ne putem da seama, din păcate această secretomanie a modului în care au fost elaborate aceste legi a fost de la început şi continuă, nu ştim cine a scris legile Cîmpeanu, acei specialişti cooptaţi în procesul de scriere. Când mai întrebăm (…) cine le-a scris, oamenii dau ochii peste cap, nici ei nu ştiu cine le-a scris”, a mai spus Ştefan Pălărie, citat de News.ro.

Acest lucru a fost criticat și de Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, într-o intervenție pentru B1 TV: „Intenția Ministerului Educației e să treacă aceste legi fără să le pună în consultare publică, ceea ce e ilegal și nedemocratic. O reformă în învățământ nu ar trebui să fie făcută decât cu consularea tuturor actorilor și cu publicarea ei. Cetățenii să știe ce se întâmplă și să poată să-și spună părerea”.

articolul original.

CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene

31 January 2023 at 20:19
image

Curtea Constituţională a amânat pentru 28 februarie dezbaterea sesizării depuse de USR și Forța Dreptei asupra legii care prevede majorarea indemnizaţiilor pe care le primesc aleșii locali.

USR a atacat la CCR legea care mărea salariile aleșilor locali

Mai precis, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR legea care aprobă Ordonanța de Urgență prin care sunt majorate salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, pe 27 septembrie, iar pe 5 octombrie, USR a sesizat CCR. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii de la Forţa Dreptei.

Dacă legea va intra în vigoare, indemnizațiile pentru primari şi șefii de consilii judeţene vor fi majorate chiar și cu 2.000 de lei.

Argumentele invocate de USR în sesizarea către CCR

Printre altele, USR a invocat faptul că legea nu prevede sursa de finanțare a acestor majorări. Partidul a amintit că deja există o decizie a CCR, cea legată de creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, potrivit căreia nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a mai reproșat încălcarea prevederilor constituţionale, prin faptul că legea a fost adoptată când încă nu se scursese termenul de depunere a amendamentelor.

„Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna

31 January 2023 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, precum și câteva de eliberare din funcție a unor magistrați. Pe site-ul Administrației Prezidențiale nu mai figurează niciun eveniment pe agenda lui Iohannis din 27 ianuarie. De altfel, șeful statului a participat la doar șapte evenimente în toată această lună.

Între timp, restul statelor din estul UE, mai puțin Ungaria, se chinuie să convingă aliații vestici să ajute militar mai mult Ucraina, Republica Moldova se confruntă practic cu un atac hibrid din partea Rusiei, românii fac față tot mai greu inflației, scumpirilor și facturilor tot mai mari, am ratat intrarea în Schengen, un eșec major de politică externă (principalul atribut constituțional al președintelui), iar coaliția de guvernare de la București, creată chiar de Iohannis, e zguduită de mai multe scandaluri.

Lipsa de reacție a lui Iohannis nu a trecut neobservată, iar tăcerea mai ales pe subiectul plagiatelor de care sunt acuzați premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode, ambii de la PNL, e de-a dreptul asurzitoare. O reacție a președintelui încă e așteptată, mai ales că acesta a susținut în trecut că politicienii acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din viața politică. Mai mult, Iohannis a prezentat programul „România Educată” ca fiind proiectul său de suflet.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, declara Klaus Iohannis, în dezbaterea organizată de B1 TV în campania pentru prezidențialele din 2014.

Ce decrete a semnat Iohannis marți

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care au fost decorați Stere Tănase, Dana Grigorcea, Fundaţia Botnar, Antonia Isabella Frick, Pascal Praz și Ana-Gabriela Mateiu. De asemenea, a fost decorat și generalul Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Totodată, președintele a semnat trei decrete prin care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, doi procurori și o judecător.

Iohannis a participat la 7 evenimente în toată luna ianuarie

În total, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, șeful statului a avut luna aceasta fix șapte evenimente:

 • ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),
 • o ceremonie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,
 • întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România,
 • primirea unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare,
 • ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,
 • primirea viceprim-ministrului Regatului Țărilor de Jos,
 • primirea ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
articolul original.

Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut

31 January 2023 at 17:47
Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut

Guvernul a alocat cercetării în 2023 un buget cu 70% mai mare decât anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB, a anunțat marți premierul Nicolae Ciucă, la prima ediție a Galei Cercetării Românești.

Premierul susține că investiția în cercetare și inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală.

„De aceea, pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții în valoare de 60 de miliarde de lei, conform planului aprobat de Guvernul României. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor”, a spus Nicolae Ciucă.

El a anunțat că Guvernul lucrează la un cadru favorabil pentru ca cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar România să aibă o nouă legislație privind cariera și statutul cercetătorilor.

„România nu duce lipsă de idei bune, creativitate, ori soluții inovative, dar acestea trebuie transferate din laboratoarele și institutele de cercetare pe linia de producție și mai apoi în economie. Dacă am reușit, în complicatul an 2022, să creștem PIB-ul României cu 49 de miliarde de euro, adică echivalentul întregului PIB din 2002, putem amplifica această dezvoltare valorificând rolul cercetării și inovării”, a mai spus Ciucă.

articolul original.

Cine vrea să-l schimbe pe Ciucă din fruntea PNL? Discuție pe un grup intern: „Îți boicotăm scaunul. Așa se face. Nu cu demisii”

31 January 2023 at 15:51

Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu sunt cei trei lideri liberali în jurul cărora s-ar fi format aripa PNL care dorește schimbarea lui Nicolae Ciucă din fruntea partidului, așa cum reiese din declarațiile și informațiile pe care Europa Liberă le-a obținut de la lideri și membri ai acestei formațiuni politice, în urma unei întâlniri din Satu Mare.

Cel mai probabil la această tabără se referea actualul premier, la ședința internă a partidului organizată duminică la Vila Lac, atunci când a declarat „opriți lupta internă din partid”, conform G4media.

Ședința din Satu Mare

La începutul lunii ianuarie, cei trei lideri PNL care vor schimbarea lui Nicolae Ciucă au organizat o ședință internă în care au dorit să atragă membri importanți ai partidului de partea lor.

Aceștia au trimis sau au invitat o parte din susținători la o întâlnire informală în județul Satu Mare, prin Adrian Cozma (președintele organizației) și a lui Robert Sighiartău, vicepreședinte, ambii apropiați de Rareș Bogdan.

În timpul întâlnirilor au fost mai multe discuții în vederea schimbării conducerii PNL, așa cum ne-au declarat surse care au participat la ședință.

Din partea lui Iulian Dumitrescu au participat, la ședința de la Satu Mare, Eugen Pîrvulescu (președinte PNL Teleorman) și George Stângă (președinte PNL Galați).

Au mai fost prezenți Alin Nica (președinte PNL Timiș) - un apropiat al fostei președinte PNL Alina Gorghiu, Adrian Vestea (președinte PNL Brașov) - un apropiat al lui Iulian Dumitrescu, Ion Iordache (președinte PNL Gorj) - un apropiat al lui Gigel Știrbu, dar și Ciprian Ciucu (PNL București), Paul Moldovan (sector 6), Virgil Guran (președinte PNL Dâmbovița).

Despre această ședință, Rareș Bogdan recunoaște că a avut loc, dar spune că nu a fost organizată ca să crească tabăra celor care doresc schimbarea conducerii PNL.

Liderii revoltei se jură că nu e răzmeriță

Contactat telefonic de Europa Liberă, Rareș Bogdan a negat orice implicare într-o eventuală tentativă de debarcare a lui Nicolae Ciucă din fruntea partidului.

„Este prima dată când aud așa ceva. Eu pot fi acuzat că sunt în tabăra domnului Ciucă, nu că sunt împotriva sa. Ultimele trei zile le-am petrecut alături de el, cum să fiu împotriva sa. Și aseară, m-am despărțit târziu de premier, cum aș fi împotriva lui. Chiar o să-l sun să-i spun de asta, că sunt acuzat că sunt unul dintre liderii care vor să-l schimbe”, a fost prima reacție a europarlamentarului PNL.

Congresul PNL din 2021, atunci când Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rares Bogdan, Emil Boc erau în tabăra celor care l-au dat jos pe Florin Cîțu din fruntea partidului.
Congresul PNL din 2021, atunci când Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rares Bogdan, Emil Boc erau în tabăra celor care l-au dat jos pe Florin Cîțu din fruntea partidului.

Acesta ne-a mai răspuns că, din punctul său de vedere, Nicolae Ciucă trebuie să rămână în fruntea partidului și după rotativă din luna mai.

„Mereu partidul a pierdut în ultimii ani după scandalurile interne, că a fost vorba de Ludovic Orban și apoi de Florin Cîțu. PNL nu a pierdut din cauza luptei cu PSD sau pentru că a fost la guvernare într-o perioadă de criză, ci doar din cauza luptelor interne. Eu sunt pentru ca PNL să respecte rotativa, PSD să preia funcția de premier. PNL nu trebuie apoi să mai facă un congres înainte de termen pentru a alege dacă Nicolae Ciucă rămâne în funcție”, a mai completat Rareș Bogdan.

Iulian Dumitrescu (primul din dreapta) este unul dintre liderii cei mai influenți din PNL, deși evită să iasă deseori cu declarații publice.
Iulian Dumitrescu (primul din dreapta) este unul dintre liderii cei mai influenți din PNL, deși evită să iasă deseori cu declarații publice.

Iulian Dumitrescu (președintele Consiliului Județean Prahova), un alt lider important din PNL, nominalizat de o parte din membrii partidului că ar dori debarcarea lui Ciucă, a promis că revine cu un răspuns.

În schimb, Dan Motreanu (europarlamentar și șeful filialei PNL Giurgiu) nu a dorit să ne răspundă la apeluri, nici după ce l-am anunțat prin mesaje că dorim să-l întrebăm dacă dorește înlocuirea lui Nicolae Ciucă din fruntea PNL.

„Asistenta” lui Rareș Bogdan

Un alt indiciu al revoltei pregătite în interiorul PNL, pe care Europa Liberă l-a primit de la membrii partidului, îl reprezintă mai multe comentarii dintr-un grup intern al PNL, mesaje postate de Crina Dobre.

Aceasta este membră a PNL Diaspora, organizație condusă de Rareș Bogdan. Crina Dobre îndeamnă la îndepărtarea lui Ciucă din fruntea partidului, la distanțarea de Iohannis și la ruperea coaliției cu PSD.

Crina Dobre a fost prezentată de mai mulți lideri din PNL ca o „asistentă de comunicare” a lui Rareș Bogdan, ne-au explicat surse din partid.

Europarlamentarul a negat acest lucru. „Nu este adevărat. Nu lucrează pentru mine. Nu conduce filiala PNL Diaspora. Eventualele sale mesaje sunt opiniile sale. Nu sunt mesaje scrise la indicația mea”, ne-a răspuns Rareș Bogdan.

Profilul de Facebook al Crinei Dobre
Profilul de Facebook al Crinei Dobre

La rândul său, Crina Dobre a recunoscut că a scris mesaje mai contondente pe un grup intern.

„Să le fie rușine celor care v-au dat mesajele. Este un grup privat. Eu sunt membră a PNL Diaspora. Nu sunt opiniile lui Rareș. Sunt părerile mele”, punctează aceasta.

Discuție internă într-un grup de whatsapp al PNL
Discuție internă într-un grup de whatsapp al PNL

Ea a mai fost prezentată conducerii PNL, de către Rareș Bogdan și Dan Motreanu, ca unul dintre oamenii cheie care se vor ocupa de „gherila online” a partidului, ne-a mai declarat o sursă din partid.

După preluarea conducerii PNL Diaspora de către Rareș Bogdan, acesta l-a numit prim-vicepreședinte pe unul dintre apropiații săi, Valentin Cocoș (șef PNL Barcelona) și pe Crina Dobre, ca să se ocupe de administrarea comunicării cu membrii partidului.

Rareș Bogdan a negat că Dobre ar avea vreo altă calitate în organizația pe care o conduce în afară de cea de simplu membru.

Cele mai importante mesaje din grupul intern PNL

Mesajele sunt scrise în perioada decembrie-ianuarie și îi aparțin Crinei Dobre. Aceasta moderează discuții cu alți membri PNL Diaspora care își scriu opiniile despre partid. Crina Dobre moderează grupul și comentariile sale sunt toate indicate spre o schimbare în partid.

 • Mesaje pentru înlocuirea lui Ciucă:

„Ciucă e președinte PNL ales abuziv. Ori execută, ori va trebui să suporte consecințele din partea membrilor PNL Diaspora”.

„În fine ... obiectivul pentru prima jumătate a acestui an este lupta pentru alungarea veneticilor și readucerea PNL în mâinile liberalilor”.

„Buni, proști, cum suntem noi, e partidul nostru și o să avem grijă de el mult mai bine decât infiltrații”.

„Nene, dacă nu rezolvi bucătăria internă în maximum o lună, îți boicotăm scaunul. Așa se face. Nu cu demisii”.

„Păi în așa hal a ajuns PNL! Condus ca la armată. Ce zice generalul, aia se face. Restul sunt păpuși pe acolo”.

 • În premieră, aceasta postează și mesaje de distanțare față de președintele Klaus Iohannis:

„Iar voturi nu primim noi cu armata și cu președintele țării (pe final de mandat) la conducerea unui partid liberal”.

Discuție internă pe un grup de whatsapp al PNL
Discuție internă pe un grup de whatsapp al PNL
 • Sunt și comentarii prin care membrii PNL sunt anunțați că partidul va muri electoral dacă îi permite PSD-ului să preia funcția de premier:

„Dacă vine rotativa și PSD preia guvernarea (fix în anul în care proiectele PNRR vor începe să dea rezultate), noi nu vom mai conta nici cât o ceapă degerată”.

„Ne spulberă PSD”.

 • Alte mesaje pentru revoltă:

„Nu mai e piatră pe piatră în PNL”.

„Fiecare face ce îl taie capul. Nu mai funcționează NIMIC”.

„La cât cunosc eu dracii de oamenii ai PNL-ului, asta vor face. Vor lua partidul înapoi”.

„Eu îmi vreau partidul înapoi”.

„Ce se întâmplă acum cu PNL nu este normal”.

„Dacă (sic) conducerea PNL nu revine liberalilor, partidul ăsta al nostru va ieși cel mai prost și hulit dintre toate după cele patru rânduri de alegeri din 2024”.

Cine e lăudat

În comentariile din grupul intern al PNL diaspora sunt și mesaje pozitive, în afară de cele negative la adresa lui Iohannis și Ciucă. Este vorba de comentarii la adresa altor membri din biroul de conducere.

„Vă supărați degeaba pe restul membrilor biroului de conducere al partidului. Și între ei sunt probleme ca și între noi. Cum se ridică unul să facă un pic de ordine, îl carotează cei din jur”, este unul dintre comentarii.

Un alt membru adaugă: „Vedem ce rezolvăm cu Domnul Rareș (n.r. - Rareș Bogdan)”.

Crina Dobre recunoaște că are o poziție contondentă la adresa șefului partidului, deși în discuția cu reporterul Europa Liberă aceasta a fost mult mai politicoasă față de Nicolae Ciucă.

„Da, sunt opiniile mele. Eu sunt un lider mai vechi din partid. Am venit de la PDL când au fuzionat cele două partide și nu vrea ca partidul să piară electoral. Nu am nimic personal cu domnul Nicolae Ciucă”, ne spune aceasta.

Vicepreședintele PNL Diaspora, poziție radicală

Și subordonatul lui Rareș Bogdan din PNL Diaspora, vicepreședintele Valentin Cocoș, a avut în luna ianuarie poziții radicale legate de schimbarea conducerii partidului.

Acest lucru reiese dintr-un memoriu trimis de membrii partidului către Biroul Permanent Diaspora al PNL, organism condus de Rareș Bogdan.

„Comentariile jignitoare la adresa colegilor pe grupurile de comunicare, comportamentul abuziv al acestuia față de întreaga echipă, intrigile în care implică o parte din membrii PNL Italia sunt nedemne de o persoană care ocupă un loc în echipa noastră”, este scris în memoriul trimis pe 15 ianuarie la biroul condus de Rareș Bogdan.

articolul original.

Pașcan (PMP): Furăciunile în pandemie nu se puteau face fără complicitatea Guvernului. Vă dați seama ce batjocură pe capul românului, care a stat izolat în casă, și-a plâns morții și ăștia furau de rupeau? (VIDEO)

31 January 2023 at 16:14
image

Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, a declarat marți, pentru B1 TV, că probabil s-au furat zeci de milioane în pandemie, prin achiziții publice directe, totul cu complicitatea guvernului de la acea vreme. Pașcan a susținut acest lucru în contextul în care Gabriel Țuțu, șeful Romarm, și Victor și Alexandru Pițurcă, au intrat în vizorul DNA într-un dosar privind furnizarea de măști de protecție neconforme către spitalele Ministerului Apărării.

Pașcan a insistat că dacă procurorii și judecătorii își fac treaba, nu se poate să nu se descopere noi astfel de cazuri de corupție din pandemie, precum și legături până la miniștrii din vremea respectivă.

Liderul PMP a deplâns faptul că unii oameni au furat, în vreme ce românii de rând stăteau izolați în casă și-și plângeau morții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Marius Pașcan, despre corupția și contractele cu dedicație din pandemie

„E o problemă de fond aici. Când s-au declanșat aceste achiziții publice cu încredințare directă, fără anunț și dezbatere publică, era o problemă. De atunci, presa a relatat despre firme fără sediu și fără angajați care au primit prin încredințare directă contracte de milioane de euro și apoi au făcut profituri de milioane de euro, firme care de azi pe mâine și-au schimbat obiectul de activitate și aveau o bucătăreasă care era manager, pusă de cineva, deci prin interpus.

Dacă acest lucru a ajund la nivel de conducere a Romarm, o companie de interes strategic a statului român, vă dați seama cât de întinse sunt tentaculele corupției și e s-a făcut în momentul pandemiei când această țară suferea și românii mureau? Și nici acum nu știm despre materialele cumpărate de zeci de milioane, despre izolete, corturi, tot felul de utilaje de produs măști, până la cele 120 de milioane de vaccinuri. E nevoie de răspunsuri!

Probabil acum se râcâie suprafața mușuroiului. Dacă cei din justiție își fac treaba, nu se poate să nu se ajungă la guvern. Aceste lucruri s-au produs cu binecuvântarea, oblăduirea complictatea unor miniștrii din Guvernul României.

Vă dați seama ce batjocură pe capul omului de rând care a suferit, a stat izolat în casă, și-a plâns morții și ăștia furau de rupeau cu oblăduirea și concursul unora din guvern?

Dacă nu se ajunge la acest nivel, e un semnal de averizare pentru cei din eșalonul 2, 3 și cu asta basta. Nu se puteau face aceste furăciuni fără complicitatea directă a celor din guvern poate și la nivel de premier, care are ultima semnătură pe astfel de achiziții făcute strategic și pe ascuns în vreme de pandemie”, a declarat Pașcan, pentru B1 TV.

Ce acuzații li se aduc lui Gabriel Țuțu și familiei Pițurcă

Anchetatorii susțin că, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, Țuțu Gabriel ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania Romarm, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

DNA susține că Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei.

De asemenea, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate introducerea într-un circuit comercial de livrare măști neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului. În plus, el a cerut efectuarea unor plăți către acesta, respectiv 40% din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță.

În schimb, Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Apărării și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția produselor respective și să achite la timp facturile.

În acest context, susțin procurorii, șeful Romarm ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Conform anchetatorilor, Alexandru Pițurcă ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul general al Romarm, pentru a putea obține un contract privind achiziția de măști de protecție.

articolul original.

Sumele reținute pensionarilor vor fi restituite de Guvern

31 January 2023 at 14:24
Sursa foto: Economica.net

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, spune că sumele reținute pensionarilor cu venituri peste 4.000 de lei vor fi restituite de Guvern. Este vorba de sumele pentru plata CASS, care au fost reținute în ultimul an în baza unei ordonanțe de urgență declarate neconstituțională.

„Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele. Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR”, scrie Turcan. Aceasta precizează că deja din luna februarie vor fi restituite sumele pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, urmând ca ministrul Finanțelor să prezinte un act normativ și pentru restituirea sumelor aferte perioadei 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022.

„Începând cu luna februarie se restituie deja cota reținută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuții pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei. Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent”, mai scrie Turcan.

articolul original.

Gabriela HORGA: „Mediul de afaceri are nevoie de PREDICTIBILITATE!”

31 January 2023 at 14:12
By: admin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbește în ultima perioadă despre noi creșteri de taxe, încălcând un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de PREDICTIBILITATE.

Coaliția are UN PROGRAM DE GUVERNARE ASUMAT, în care aceste propuneri ale lui Marcel Ciolacu NU SE REGĂSESC. Partidul Național Liberal nu va susține noi modificări ale Codului Fiscal, mai ales astfel de propuneri care vor afecta negativ economia, mediul de afaceri și bunăstarea cetățenilor.

Marcel Ciolacu vorbește despre un impozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut și speram că a renunțat. Marcel Ciolacu nu înțelege sau se face că nu înțelege că o astfel de taxă va avea ca efect creșterea prețurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăsește în preț! Vor fi afectați tocmai cetățenii a căror soarta PSD pretinde că o deplânge. Ce crede Marcel Ciolacu că se va întâmpla, de pildă, cu prețul unui produs alimentar, dacă noul impozit se va aplica atât producătorului cât și lanțului de magazine care îl vinde?

Mai mult, Marcel Ciolacu spune că protejează companiile românești prin această măsură, însă multe dintre aceste companii au capital românesc, oare de Altex sau EMAG a auzit?! Și exemplele pot continua. Toate aceste companii creează locuri de muncă în România, plătesc taxe în România, iar consumatorii sunt cei vor plăti prețul lipsei predictibilității și măsurilor greșite.

De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare noua regulă introdusă la inițiativa ministrului de Finanțe PSD, Adrian Câciu, prin care impozitul pe dividende crește la 8%. Acum, Marcel Ciolacu vorbește, din nou, despre creșterea impozitului pe dividende?!

Pe de altă parte, dacă Marcel Ciolacu este deranjat că taxarea muncii este prea mare, cei de la PSD puteau vota propunerea pe care am inițiat-o și pe care o susțin în continuare, de scădere a CAS de la 25% la 20%. Este o măsură care va avea ca efect direct creșterea puterii de cumpărare. Salariul net va crește astfel printr-o reținere mai mică din salariul brut.

Este bizar, însă, că Marcel Ciolacu se plânge de faptul că taxarea muncii este prea mare, dar, în același timp, flutură perspectiva impozitării progresive.

PNL nu va renunța la cota unică, iar impozitul progresiv înseamnă tocmai creșterea taxării VENITURILOR SALARIALE.

Să nu uităm: până în 2004, în România s-a aplicat impozitul progresiv, care era între 18 și 40%, în funcție de venit. Tot ce depășea atunci 300 de euro brut era impozitat cu 40%. PNL este partidul care a introdus cota unică, la început 16%, acum 10%.

(Gariela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)

articolul original.

Alegerile locale și parlamentare ar putea fi comasate.

31 January 2023 at 10:51
image

Încă din toamna anului trecut, Partidul Național Liberal a adus în spațiul public tema privind o posibilă comasare a alegerilor locale și parlamentare din 2024.Practic, comasarea acestora ar adduce o economie importantă la buget, cheltuielile generate de fiecare rundă de alegeri fiind în acest mod reduse la jumătate.

PNL insistă ca alegerile locale și parlamentare să fie comasate, afirmând că există suficiente argumente să fie promovat un asemenea proiect.
În toamna anului trecut, Trăilă a ieșit în spațiul public cu acest subiect, declarând că
”Cred că ar fi o soluţie să avem alegerile parlamentare odată cu alegerile locale. Ar fi o chestiune interesantă pentru că, vrând nevrând eşti într-o campanie naţională şi mesajul pe care îl dai şi ţi-l asumi este cel al partidului pe care îl reprezinţi şi lucrurile s-ar clarifica şi din punctul de vedere a aceea ce trebuie să facă parlamentarul şi a ceea ce trebuie să facă primarul ca politică publică.”

Tema lansată de Trăilă nu a fost abandonată de PNL. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, a declarat, despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect”.
Oficialul liberalilor este încrezător că un astfel de proiect va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

”Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect.
Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.
Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe, luni, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare ale PNL.
În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a explicat: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

articolul original.

Cazierul judiciar ar urma să fie disponibil online de miercuri, 1 februarie (VIDEO)

31 January 2023 at 12:59
image

Cazierul judiciar va fi disponibil online pentru românii fără fapte înscrise în cazier, începând de miercuri, 1 februarie 2023, susține ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja: Cazierul judiciar va fi disponibil online de miercuri, 1 februarie

Întrebat cum se va reuși interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, având în vedere că acest hub ar urma să fie disponibil abia în vara anului 2023, iar cazierul ar urma să fie disponibil online din 1 februarie, ministrul a spus: „Prin foarte multă muncă și printr-o excepțională colaborare între echipa Ministerului Cercetării și echipa Ministerului Afacerilor Interne. Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub, deci din hub va putea fi eliberat”.

„O să îl vedeți disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne, și este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile și nopți, este, iată, lansat mult înainte de termen, cel puțin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament și, iată, reușim să livrăm exact ceea ce am promis, ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat online”, a adăugat Sebastian Burduja.

articolul original.

Va fi posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare?

31 January 2023 at 08:23

Luni 30 ianuarie 2023, purtătorul de cuvânt al partidului liberal a vorbit despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Astfel, Ionuţ Stroe a subliniat că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect.

În plus, purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat după şedinţa grupurilor parlamentare ale formațiunii că există suficiente argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

În contextul politic, este probabil ca proiectul să prindă contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

Astfel, „Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.

Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe a dezbătut și contestaţia de neconstituţionalitate

Concret, purtătorul de cuvânt al PNL a vorbit și despre decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională.

În opinia sa, „Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011”, a completat Ionuţ Stroe.

Ionuț Stroe, despre rotativa guvernamentală

Anterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) a vorbit despre rotativa guvernamentală care va avea loc în luna mai a acestui an.

După ce a primit o întrebare cu privire la posibilele negocieri care ar mai putea avea loc în ceea ce privește planul stabilit inițial de către partide, Ionuț Stroe a precizat că „acest protocol a fost o formă care, practic, a definit modul de colaborare în cadrul coaliției. A fost un angajament al partidelor asumat, nu doar la masa negocierilor, ci și în fața românilor și a dus, ceea ce cu toții își doreau la vremea respectivă, ceea ce întreaga țară și societate avea nevoie și anume stabilitate politică și, implicit, stabilitate guvernamentală și instituțională”.

Aşadar,„Într-un context geo-politic și economic extrem, extrem de delicat. Acum, protocolul semnat între niște părți, trebuie aplicat cap coadă, nu doar în punctele unde îți convine sau unde ești avantajat. Protocolul descrie foarte clar și bine modalitatea în care se va face această tranziție de la premier PNL – la premier PSD, în mai anul acesta și modul în care celelalte Ministere o să fie ocupate de miniștrii liberali, respectiv miniștrii social-democrați.

Acum, la început, mi s-a părut că în mod ciudat a apărut această temă și, din păcate, PSD a întreținut și a deschis această discuție despre această rocadă mult prea devreme și spun mult prea devreme, pentru că mai sunt 4 luni în care această țară are nevoie de stabilitate, are nevoie de guvernare, are nevoie de eficiență administrativă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

articolul original.

Care sunt condiţiile președintelui francez, Emmanuel Macron pentru o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina

31 January 2023 at 08:13

Franța a precizat că nu se opune trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții cruciale pentru ca războiul să nu escaladeze.

Astfel, președintele francez Emmanuel Macron spune că ar putea exista o eventuală livrare e avioane de vânătoare în Ucraina, însă spune că trebuie îndeplinite anumite condiții.

În afirmaţiile sale, „La nivel teoretic, nimic nu este exclus, dar trebuie îndeplinite anumite criterii: Ucraina trebuie să formuleze o cerere, furnizarea aparatelor să nu conducă la escaladarea conflictului, adică echipamentele nu trebuie să fie de natură să atingă teritoriul Rusiei, ci doar să ajute la eforturile de rezistenţă şi la apărarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Emmanuel Macron luni seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu premierul Olandei, Mark Rutte.

În plus, cotidianul francez Le Monde a precizat că livrarea de echipamente militare Ucrainei nu ar trebui să slăbească capacitățile armatei franceze.

„Nimic nu este interzis, în principiu, dar vom analiza situaţia de la caz la caz prin prisma acestor trei criterii”, a subliniat Emmanuel Macron.

Livrarea de avioane de vânătoare, un pas major

În contextul războiului, prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a precizat, la rândul său, că trimiterea de avioane de vânătoare către Ucraina nu este un lucru despre care nu se poate vorbi, însă este pas major.

Surse ucrainene spun că Polonia ar fi favorabilă unui astfel de transfer pentru facilitarea eforturilor armatei ucrainene de respingere a invaziei militare ruse. Totuși, prim-ministrul polonez spune că o astfel de acţiune trebuie decisă în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO.

De altfel, Germania, care a fost de acord cu greu  să furnizeze tancuri germane şi să autorizeze transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte ţări europene, spune că nu se poate vorbi despre posibilitatea de furnizare a avioanelor de vânătoare.

Concret, Olaf Scholz a reafirmat poziţia Berlinului că sprijinul destinat Ucrainei are rolul de a permite apărarea ţării, subliniind că va face totul pentru a evita izbucnirea unui război între NATO şi Rusia.

Pentru Ucraina, lupta pentru a obține tancuri de luptă occidentale a fost doar începutul

În contextul apărării, având în vedere că Abrams construite în SUA și Leopards fabricate în Germania se îndreaptă acum spre linia frontului, după luni de certuri între aliații occidentali, planificatorii militari de la Kiev își îndreaptă atenția spre ceea ce ei consideră a fi următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși – livrări de avioane de luptă moderne.

Iar, conversațiile cu mai mult de o jumătate de duzină de oficiali militari și diplomați occidentali confirmă că o dezbatere internă privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă este deja în curs de desfășurare, fiind promovată de către oficialii ucraineni cu sprijinul statelor baltice cu atitudini războinice.

Dezbaterea se va dovedi, probabil, chiar mai controversată decât disputa privind furnizarea de tancuri. În Europa, mai mulți oficiali și diplomați au declarat că guvernele lor nu mai consideră că ideea nu mai poate fi pusă în practică, dar că temerile legate de o escaladare rămân ridicate.

articolul original.

Ciucă: Fondurile pentru instalarea de panouri fotovoltaice pot ajunge până la 3 miliarde de lei

31 January 2023 at 08:11


Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre instalarea de panouri fotovoltaice, că există fondurile necesare şi pot să ridice până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect, el adăugând că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării din țară care pot să acceseze programul.

”În şedinţele precedente, am adus la cunoştinţă o serie de date economice, cu care am încheiat anul 2022. Ceea ce doresc să subliniez în momentul de faţă este că atunci când ne-am asumat în coaliţie acest guvrn, ne-am angajat să găsim soluţii pentru tot ceea ce înseamnă nevoile şi aşteptările cetăţeniolor şi totodată să găsim soluţii pentru ceea ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, în aşa fel încât economia ţării noastre să reziste tuturor acestor situaţii deloc uşoare şi să facem în aşa fel încât să reuşim să avem creştere economică, ceea ce s-a întâmplat”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că, ”totuşi, la nivelul Guvernului, pentru că încă suntem la început de an, avem responsabilitatea să menţinem acelaşi ritm de lucru şi să facem tot ceea ce depinde de noi astfel încât soluţiile pe care le găsim la nivelul administraţiei, a instiutţiilor publice, să vină în sprijinul cetăţenilor şi al tuturor structurilor care pot să aducă plus valoare economiei româneşti”.

Şeful Executivului a anunţat că au o serie de activităţi de continuare a dialogului cu mediul asociativ, cu mediul de afaceri. ”Vă rog foarte mult să menţineţi coerenţa acestor activităţi şi să intensificăm, acolo unde e necesar, dialogul pentru a avea soluţii cât mai concrete”, a spus Ciucă.

Premierul a afirmat că una dintre problemele importante şi obiectiv asumat de Guvern este cea legată de gestionarea crizei energetice.

”Au fost întreprinse o serie de măsuri, una dintre ele este cea care vizează instalarea de panouri fotovoltaice la nivelul gospodăriilor individuale. Am discutat cu domnul ministru Tanczos care ar putea fi măsurile pe care le putem lua la nivelul Guvernului, astfel încât să asigurăm accesul cât mai multor oameni şi gospodării la acest program. Avem fondurile necesare şi în acest sens putem să ridicăm până la 3 miliarde de lei suma alocată pentru acest proiect”, a mai declarat premierul Ciucă, adăugând că a înţeles că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării care pot să acceseze programul.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Mediului ”să aibă în vedere evitarea birocraţiei excesive, pentru ca procesul să se deruleze oportun şi să nu mai ajungă ca la finalul de an să se aglomereze toate aceste activităţi birocratice şi absolut nefolositoare care nu ajută cu nimic, nici pe ei nici pe cetăţeni”.

Ministrul Mediului a răspuns că ministerul îmbunătăţeşte sistemul informatic cu care a lucrat anul trecut, pentru a prelua din sarcina AFM. ”Faţă de 2020 când AFM a avut puţin peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de sprijinul oferit de AFM pentru diverse programe, fotovoltaice, rabla Clasic, Rabla PLus la maşini sau la electrocasnice.

”Deja AFM a devenit o instituţie care oferă sprijin financiar în această perioadă ccritică din punct de vedere energetic, la sute de mii cetăţeni”, a mai spus Barna, scrie news.ro.

Citește și:

articolul original.

Ionuţ Stroe: Programul de guvernare nu se schimbă cu rotativa din coaliție

31 January 2023 at 07:38

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că orice introducere de noi taxe va fi discutată mai întâi în coaliție și doar dacă există un acord, acestea pot fi promovate și discutate apoi cu mediul de afaceri. Acesta a punctat însă că introducerea de noi prevederi care țin de Codul Fiscal sunt deocamdată „premature”.

Partidul PNL afirmă, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Stroe, că discuţii referitoare la introducerea de noi prevederi care ţin de Codul Fiscal sunt „premature” având în vedere că noul act normativ în domeniul fiscalităţii a intrat în vigoare de doar câteva săptămâni.

Purtătorul de cuvânt liberal a precizat că programul de guvernare nu se va schimba odată cu rotativa din cadrul coaliției de guvernare, pentru că asupra acestuia au convenit toate părțile implicate.

Astfel, „Să lămurim un lucru. Avem un nou Cod Fiscal care practic a intrat în vigoare de câteva săptămâni. A generat, la vremea respectivă, foarte mult interes public şi a existat chiar, din păcate, o competiţie de idei în cadrul coaliţiei în raport cu propunerile care s-au făcut. Din punctul nostru de vedere e prematur să vorbim de alte modificări ale Codului Fiscal, mai ales că, practic, nu există niciun fel de evaluare sau rezultate concrete ale măsurilor deja adoptate în noul Cod Fiscal.

Doi la mână: să nu-şi imagineze cineva că guvernarea sau programul de guvernare se va schimba odată cu rotativa în cadrul coaliţiei. Nu există o agendă a unui anume partid politic care va fi implementată, există un numitor comun şi anume programul de guvernare asupra căruia cu toţii am convenit şi l-am agreat şi îl vom implementa”, a afirmat Ionuţ Stroe, luni seară, în cadrul unei declaraţii de presă, întrebat fiind despre eventuala introducere a unei taxe de solidaritate pentru companii.

Orice modificări care afectează mediul de afaceri trebuie discutate

În plus, acesta a ţinut să sublinieze că orice proiect care afectează mediul de afaceri trebuie discutat cu acesta şi agreat în cadrul coaliţiei.

Aşadar, „Orice fel de discuţii referitoare la introducere de noi taxe, adăugarea, eu ştiu, modificarea filosofiei fiscale sau mărirea taxării capitalului, pentru că auzim lucruri de genul ăsta din ce în ce mai des, trebuie discutate în cadrul coaliţiei. Şi abia după ce există un acord acolo le poţi promova şi, atenţie, discuta cu mediul de afaceri, cu zona căreia i se adresează, trebuie să existe predictibilitate.

Acuma agenda politică a fiecărui partid, evident că cel puţin în dialogul intern contează foarte mult. Dar ce se întâmplă în termeni reali în cadrul guvernării e un lucru mult mai serios”, a adăugat oficialul PNL.

articolul original.

Ce subiecte au discutat secretarul de stat american Antony Blinken şi premierul Benjamin Netanyahu

31 January 2023 at 07:29
În contextul planului de revizuire a sistemului judiciar din Israel, secretarul de stat american Antony Blinken i-a reamintit premierului Benjamin Netanyahu că legăturile dintre SUA și Israel au fost întotdeauna înrădăcinate în valori comune, inclusiv protejarea drepturilor minorităților și a justiției, care este egală pentru toți.

Astfel, în ziua de luni 30 ianuarie 2023, secretarul de stat american Antony Blinken i-a adresat lui Benjamin Netanyahu un apel diplomatic, dar ferm și extrem de detaliat, pentru a menține democrația vibrantă a Israelului și pentru a reconsidera termenii radicali ai revizuirii judiciare care o pregătește.

Antony Blinken, despre pachetul de revizuire a justiției

Concret, secretarul de stat american nu a trecut cu vederea pachetul de revizuire, care ar da o putere aproape nelimitată în Israel majorității politice și ar împiedica în mare măsură Înalta Curte să servească drept o frână independentă și capabilă să împiedice abuzurile guvernului. El a precizat că esența democratică a Israelului este esențială pentru relația bilaterală dintre cele două țări, potrivit Times of Israel.

În contextul socio-judiciar, Blinken a menționat deja importanța democrației israeliene mai devreme în scurtul său discurs, când a subliniat convingerea SUA că îndepărtarea de „viziunea a două state” pentru israelieni și palestinieni este „în detrimentul securității pe termen lung a Israelului și a identității sale pe termen lung ca stat evreu și democratic”.

De asemenea, Blinken a subliniat că nu doar „interesele comune”, ci și „valorile comune” se află în centrul legăturilor dintre SUA și Israel, și că acestea așa fost întotdeauna. Ulterior, secretarul american a lansat o listă rapidă a acestor valori esențiale, împărtășite de mult timp.

Astfel, „Aceasta include sprijinul nostru pentru principiile și instituțiile democratice fundamentale, inclusiv respectarea drepturilor omului, administrarea egală a justiției pentru toți, drepturile egale ale grupurilor minoritare, statul de drept, presa liberă, o societate civilă robustă”, a punctat Antony Blinken.

Apoi, Blinken a observat, într-o referire clară la demonstrațiile și semnalele de alarmă care au întâmpinat propunerile de revizuire că „vitalitatea societății civile din Israel a fost pe deplin afișată în ultima vreme”.

Secretarul de stat american a venit cu un apel clar

Mai mult, după ce a arătat foarte clar că respectarea de către Israel a principiilor democratice este crucială pentru relația bilaterală, Blinken a trecut la o serie de sfaturi.

În precizările sale, „Angajamentul oamenilor din ambele noastre țări de a-și face auzite vocile, de a-și apăra drepturile, este unul dintre punctele forte unice ale democrațiilor noastre. Un alt aspect este recunoașterea faptului că obținerea unui consens pentru noile propuneri este cea mai eficientă modalitate de a ne asigura că acestea sunt îmbrățișate și că rezistă”, a spus el.

Politic, acest lucru a însemnat un apel clar către premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu încerce să treacă fulgerător pachetul de revizuire prin parlament în câteva săptămâni, ignorând și trecând peste opoziția partidelor care nu fac parte din coaliție, a unei mari părți a publicului, a economiștilor, bancherilor, academicienilor, artiștilor etc., așa cum coaliția a lăsat să se înțeleagă că intenționează să facă.

În schimb, secretarul de stat l-a încurajat pe prim-ministrul israelian să se angajeze în discuții atente și răbdătoare care sunt în mod evident necesare pentru a ajusta echilibrul delicat al puterii între ramura executivă și cea judiciară a guvernării.

articolul original.

Topul deputaților care au afaceri cu statul, dominat de liberali. PSD, de 7 ori mai slab

31 January 2023 at 06:20
Topul deputaților care au afaceri cu statul, dominat de liberali. PSD, de 7 ori mai slab

​​​​​​​Un „lot” de 23 de deputați, din aproape toate grupurile parlamentare din Camera Deputaților, menționează în ultimele declarații de interese pe care le-au completat, anul trecut, că au, fie direct, fie indirect – prin intermediul rudelor – afaceri cu instituții ale statului român, în valoare de peste 108 milioane de lei. Ceea ce înseamnă nu mai puțin de 22 de milioane de euro. Ca și în cazul colegilor senatori, liberalii domină acest top, șase deputați având afaceri cu statul în valoare de 84.566.533,7 lei cu TVA. PSD ocupă poziția a doua, cu 12.120.166,4 lei fără TVA, iar UDMR închide „podiumul” cu contracte în valoare de 9.380.395 de lei fără TVA.

Deși se află pe poziția a doua ca număr de parlamentari care au, fie direct, fie indirect, contracte cu statul, cu doar șase reprezentanți, grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților domină, din punct de vedere financiar, la acest capitol. Suma totală a afacerilor cu statul, care rezultă din cuprinsul declarațiilor de interese pe care deputații în cauză le-au completat, se ridică la 85.566.533,7 lei cu tot cu TVA, adică 17.258.470,3 euro.

Cel mai activ deputat liberal este Laurențiu Nicolae Cazan, al cărui tată, Ion Cazan, prin intermediul companiei SC Cazicom SRL Băile Olănești, figurează cu nu mai puțin de 13 contracte de achiziție publică, având ca obiect execuția de lucrări și proiectare legate de aducțiunea de apă, infrastructuri rutiere, refacerea unor poduri, asfaltare, furnizare de materiale antiderapante, furnizarea de piatră spartă sau transport de piatră concasată. Aceste contracte au fost parafate cu Primăria Orașului Bălcești, Primăria Cața (județul Brașov), Primăria Covasna, Compania Națională de Investiții (CNI), Primăria Bujoreni (județul Vâlcea), Primăria Băile Felix, Primăria Grădiștea, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova sau cu Primăria Nicolae Bălcescu, județul Vâlcea.

Valoarea totală a acestor contracte pe care le-a derulat SC Cazicom SRL se ridică la 41.024.357,88 de lei fără TVA, respectiv la 48.818.985,9 lei cu TVA inclusă (9.963.058,34 euro).

image

Vîlceanu a luat „argintul”

Pe poziția a doua a topului liberal de la Camera Deputaților se află un „client” mai vechi al „Jurnalul”. Este vorba despre celebrul deputat de Gorj, Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și ex-ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cîțu. Ziarul nostru a dezvăluit, recent, că, prin compania SC Trefo SRL, deținută de mama lui Dan Vîlceanu, au fost încheiate pe bandă rulantă, numai în ultimul an fiscal anterior depunerii de către acest demnitar a declarației de avere, 17 contracte cu Complexul Energetic Oltenia, în valoare totală de 17.010.783,9 lei cu tot cu TVA.

De asemenea, firma familiei lui Dan Vîlceanu a mai derulat două contracte cu CET Govora, în valoare de 571.432,27 de lei cu TVA, precum și trei contracte cu Romgaz SA, în valoare de 1.294.666,7 lei cu TVA inclusă. În total, SC Trefo SRL a încheiat, în perioada de referință, contracte în valoare totală de 18.876.882,9 lei cu tot cu TVA, adică de 3.852,425,1 euro.

image

La Giurgiu, afaceri cu două firme și o casă de avocatură

Un alt personaj liberal de la Camera Deputaților cu astfel de venituri este deputatul de Giurgiu Alexandru Ioan Andrei (FOTO). Prima dată, afacerile cu statul ale acestuia au fost derulate prin intermediul SC Euro Invest SRL, care a încheiat șase contracte de lucrări și proiectare cu Primăria Comunei Toporu, Ministerul Dezvoltării, Primăria Municipiului Giurgiu și Primăria Mioveni, în valoare de 12.192.055 de lei fără TVA.

Apoi, o altă companie controlată de respectivul deputat, SC Ignifire Expert SRL Gogoșari, județul Giurgiu, a încheiat două contracte de lucrări cu Primăria Comunei Hotarele și cu Primăria Mioveni, în valoare de 843.995,6 lei fără TVA. Ambele companii sunt deținute de soția lui Alexandru Ioan Andrei, Adeluța Mădălina Andrei, împreună cu o anume Daniela Gabriela Ciobanu.

Soția deputatului are, la rândul ei, contracte cu statul, în calitate de avocat. Este vorba despre 14 contracte de asistență juridică încheiate de Cabinetul Individual de Avocat Andrei Adeluța Mădălina cu Consiliul Județean Giurgiu, cu președintele Consiliului Județean Giurgiu, cu Primăria Heraști, cu Primăria Mihai Bravu, cu Primăria Mihăilești și cu Primăria Vedea, în valoare de 101.500 de lei.

În total, valoarea contractelor cu statul parafate de familia lui Alexandru Ioan Andrei se ridică la 13.137,550,6 lei fără TVA, respectiv la 15.633.685,2 lei cu tot cu TVA (3.190.548 de euro).

Cine se află la coada clasamentului

Lista deputaților PNL implicați în afaceri cu bani publici continuă cu parlamentarul Ion Alin Dan Ignat, fost consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului și ex-secretar de stat la Ministerul Muncii. Acesta notează în declarația de interese că SC Brest SRL Alba Iulia, Administrată de o rudă a sa, pe nume Daniel Traian Ignat, a încheiat, la 6 aprilie 2021, prin apel competitive, un contract de finanțare grant capital de lucru cu Agenția pentru IMM-uri Târgu Mureș, în valoare de 725.925 de lei. Apoi, firma în cauză a primit un ajutor de stat, printr-un contract de finanțare pentru HORECA, încheiat în 26 noiembrie 2021, cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în valoare de 339.096 de lei. Soția deputatului Ignat lucrează, conform declarației de avere a parlamentarului, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Alba Iulia.

Cel de-al cincilea parlamentar PNL de pe această listă este Gabriel Ioan Avrămescu, care menționează că SC Avrasor Sorina SRL Galați, controlată de soția sa, Sorina Avrămescu, a încheiat, prin procedură de selecție planuri de afaceri, un contract de subvenție de la Federația Agrostar, pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 171.652 de lei.

Ultimul deputat PNL cu mențiuni în declarația de interese este fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta precizează că soția sa, Rodica Tătaru, prin compania Crataegus Pharma SRL, are un contract anual încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ștefan cel Mare, în valoare de 306,71 de lei.

image

Social-democrații se află mult în spatele colegilor de Coaliție de la PNL

Partidul Social Democrat are nouă deputați cu interese în afaceri cu statul. Însă valoarea acestor afaceri este mult sub cea realizată de colegii liberali – 12.120.166,4 lei cu TVA, adică 2.473.5-3,3 euro.

Primul în topul PSD-ist la acest capitol este deputatul Emil Florin Albotă, care menționează că societatea SC Transcom Caraiman SRL Slatina, al cărei acționar unic este mama sa, Violeta Albotă, a încheiat 23 de contracte pentru proiectare și lucrări, cu Primăria Balț, Agenția Națională pentru Locuințe, Primăria Scornicești, Primăria Iancu Jianu, Primăria Fărcașele, Compania de Apă Olt., Primăria Craiova, Compania Națională de Investiții, Primăria Târgu Jiu, Primăria Grădinari, Primăria Schitu, Primăria Urzica, Primăria Râmnicu Vâlcea, Primăria Movileni, Consiliul Județean Olt, Primăria Corabia, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Dobroteasa, Primăria Caracal și Primăria Dor Mărunt (județul Călărași), în valoare de 4.273.130 de lei fără TVA.

De asemenea, parlamentarul mai menționează o altă companie, SC Advance Design Building Company SRL Slatina, Olt, deținută de mama sa, Violeta Albotă, împreună cu un anume Alin Ionuș Serpou, care a încheiat șapte contracte de prestări servicii cu Primăria Piatra Olt, Primăria Găvănești, Primăria Ipotești, Primăria Parascoveni, Primăria Giuvărăști, Primăria Caracal și Primăria Mihail Kogălniceanu (județul Ialomița), în valoare de 455.710 lei fără TVA.

Valoarea totală a acestor contracte încheiate de către cele două companii cu statul se ridică la 4.728.840 de lei fără TVA, respectiv la 5.627.319,6 lei cu TVA inclusă (1.148.432,6 euro).

Părinți și soții cu inițiativă

Următoarea pe listă este deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, care notează în declarația de interese că SC Farm Mind SRL Constanța a încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanța un contract, în baza unei oferte de participare, în valoare de 301.115 lei fără TVA. De asemenea, mai notează că SC Eurosanitas SRL Constanța a încheiat două contracte pentru furnizare de medicamente cu Penitenciarul Poarta Albă, în valoare de 3.270.205 lei fără TVA.

Ambele firme aparțin lui Ion și Mariei Dumitrache, părinții deputatei social-democrate, iar valoarea celor trei contracte se ridică la 3.571.320 de lei fără TVA, respectiv la 4.249.870,8 lei cu TVA inclusă (867.320,6 euro.

Pe poziția a treia se află deputata Mirela Furtună, care are acțiuni în companiile SC Lucas Medical Center SRL Tulcea și SC Delta Genetics SRL Tulcea. Prima firmă a încheiat, în decembrie 2020, un contract cu CNAS Tulcea, pentru furnizare de servicii, în valoare de 574.693,81 de lei fără TVA. Cea de-a doua a încheiat, în 12 aprilie 2021, un contract cu DSP Tulcea, pentru furnizarea de servicii medicale în valoare de 548.100 de lei fără TVA. În total, valoarea acestor contracte se ridică la 1.336.124,6 lei cu TVA (272.678,5 euro).

Îl regăsim, de asemenea, pe această listă pe deputatul PSD Dumitru Lucian Lungoci, care menționează că SC Euro Step System SRL, Constanța, din acționariatul căreia face parte soția sa, Andreea Ioana Lungoci, a încheiat șase contracte cu UAT Techirghiol, în valoare totală de 470.169 de lei cu TVA (95.952,9 euro).

image

Topul social-democrat, destul de firav

Iar lucrurile nu se opresc aici. În declarația de interese depusă de deputatul PSD Gabriel Zetea (FOTO) regăsim faptul că SC Vavir Zetea Trans SRL, deținută de părinții parlamentarului (Vasile și Virginica Zetea), a încheiat, în 6 aprilie 2020, un contract pentru doi ani cu DGASPC Satu Mare, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, în valoare de 188.246,1 lei cu TVA (38.417,6 euro).

Deputata PSD Rodica Paraschiv notează, de asemenea, că fiul său, Traian Vasile Paraschiv, a încheiat două contracte pentru consultanță dirigenție de șantier și servicii de inginerie, cu Primăria Comunei Plopu și cu Primăria Comunei Valea Doftanei, în valoare de 165.264,82 lei cu TVA (33.727,5 euro).

Soția deputatului PSD Radu Mihai Popa a încasat de la Ministerul Justiției un contract de colaborare de 45.700 de lei, iar soția deputatului PSD Bogdan Andrei Toader a derulat contracte de servicii canto cu Căminul Cultural Scorțeni și cu Primăria Cocărăștii Misil, în valoare de 30.000 de lei.

Ultimul pe această listă este deputatul social-democrat Claudiu Manta, a cărui soție este asociată la S Escorial SRL și la SC Gentiana Farm SRL. Una dintre aceste companii (nu știm care, deoarece documentul este anonimizat) apare cu contracte de furnizare de medicamente cu CJASS Gorj. De asemenea, deputatul mai menționează în declarația de interese Cabinetul de Avocat Manta Pantelimon, care are încheiate contracte de asistență juridică cu Consiliul Local Bumbești Jiu, în valoare de 5.500 de lei.

articolul original.

Educație, pensii speciale, taxe. Prioritățile sesiunii parlamentare în timpul căreia PSD preia șefia Guvernului

31 January 2023 at 06:11
image

Votul de încredere „asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, potrivit Constituției, va fi, cu siguranță, unul dintre principalele momente în calendarul pe 2023 al legislativului.

Deși preluarea funcției de premier de către PSD va avea loc la finalul sesiunii parlamentare care începe miercuri (aceasta se încheie în luna iunie), e de așteptat ca acțiunile din Parlament să fie influențate de interesele diferite ale celor două partide principale ale Coaliției, dar și de unele termene limită pe care le are Coaliția aflată la guvernare.

Prioritățile legislative din următoarele luni rezultă din proiecte deja asumate de Guvern, spune comentatorul politic Cristian Pîrvulescu, ceea ce dă greutate negocierilor din Coaliție pe teme importante precum Legile Educației.

Legile Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, și colegii din partidul care o susține pe fosta consilieră a președintelui Iohannis sunt printre puținii români care știu cum ar putea arăta viitoarele legi ale Educației. Și reprezentanți ai societății civile și colegi de Coaliție s-au plâns de lipsa de transparență în această privință.

Deși puține detalii au fost dezbătute public, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că legile Educației ar trebui aprobate „în timp cât mai scurt, nu mai târziu de sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.”

După ședința de luni a PNL, premierul a spus că legile tocmai fuseseră discutate în partid, „astfel încât la viitoarea dezbatere în coaliție să putem să susținem proiectele de lege așa cum arată ele în forma actuală”.

Discuțiile din Coaliție ar urma să aibă loc în această săptămână, când ar urma să fie decis și calendarul aprobării, dar nu mai târziu de luna aprilie, speră Nicolae Ciucă, pentru că ele sunt „jalon” în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – sunt, așadar, un angajament pe care și l-a luat România la pachet cu primirea celor 29,2 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană prin acest plan.

Nu este clar pe ce se bazează premierul când crede că Legile Educației vor putea trece prin Parlament în sesiunea care începe miercuri, în forma propusă de Ligia Deca, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, mesajul dinspre PSD a fost că acestea „au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale”, după cum a spus senatorul PSD Vasile Dâncu, într-un punct de vedere transmis Edupedu.

Iar luni, de la Sinaia, unde liderii PSD au discutat tocmai prioritățile legislative ale noii sesiuni, președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, cel mai probabil viitor premier, a admis că legile Educației sunt pe lista scurtă, dar PSD începe abia acum să își „creioneze” poziția și urmează să meargă cu propriile propuneri în Coaliție.

Calendarul adoptării este și acesta un punct care urmează să fie discutat.

Salarizarea cadrelor didactice va trebui discutată cu autoritățile locale, a adăugat Marcel Ciolacu, pentru că o „parte consistentă” a impactului legilor Educației în această privință va reveni acestora.

„Trebuie modificat ceva în aceste legi”, declară Marcel Ciolacu, adăugând că e „preferabil” ca „o parte din legi să intre în implementare și pentru anul școlar 2023 – 2024”.

„În privința legilor Educației, PSD înțelege că are o foarte bună platformă de negociere cu PNL în special în ceea ce privește pozițiile ministeriale pe care ar vrea să le mențină, condiționând sprijinirea principalei platforme a președintelui [Iohannis], de o serie de concesii făcute de PNL”, spune Cristian Pîrvulescu.

Acesta amintește că Marcel Ciolacu a menționat deja costurile aplicării legilor în legătură cu salarizarea cadrelor didactice – între 37 și 49 de miliarde de lei, „ceea ce înseamnă că PSD își dorește ca legea salarizării să rămână apanajul Ministerului Muncii pe care îl controlează. În egală măsură, și Ministerul de Finanțe, care joacă un rol important în proiecțiile bugetare pentru anul viitor, este important pentru PSD chiar dacă în protocolul de funcționare a Coaliției este prevăzută rocada la acest minister”, spune Cristian Pîrvulescu.

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR prevede, pe lângă schimbarea premierului, pe 25 mai 2023, și că miniștrii PSD de la Transporturi și Finanțe vor fi înlocuiți cu alții, nominalizați de PNL, iar miniștrii PNL de la Proiectele Europene, respectiv Justiție vor fi înlocuiți de reprezentanți ai PSD.

Unele declarații recente ale liderului PSD, cum ar fi lăudarea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (PNL) sau faptul că vorbește de câteva zile despre a nu extrage numele de miniștri „din căciulă, în funcție de performanța județelor și în funcție de ce minister mi-a picat”, ar putea sugera că PSD nu dorește neapărat respectarea la literă a acordului.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a insistat ulterior, luni seară, la finalul ședinței grupurilor parlamentare ale partidului, asupra importanței adoptării legilor Educației în noua sesiune parlamentară.Dincolo de angajament al Coaliției și jalon în PNRR, ele ar fi „materializarea celui mai important proiect prezidențial ’România educată’”, a spus Stroe.

Potrivit lui Stroe, PNL ar fi încrezător că este posibilă respectarea calendarului de adoptare a acestor legi. Calendarul anunțat anterior prevedea data de 1 februarie ca dată de lansare a proiectelor în procedura de avizare interministerială, 15 februarie aprobarea în guvern și 15 martie aprobarea în Parlament.

Dinspre PSD însă, calendarul și conținutul sunt în discuție.

Pensiile speciale

Declarația lui Marcel Ciolacu de la conferința de presă de luni de la Sinaia a început cu o explicație generală – PSD are ca priorități acele legi care sunt jaloane în PNRR - dar și cu numirea altei teme decât cea a Legilor Educației.

Prima temă menționată de liderul PSD a fost adoptarea legii pensiilor speciale, un capitol pe care PSD îl dorește închis odată cu găsirea, „împreună cu Ministerul Justiției”, a cadrului constituțional optim.

În ultima ședință a Guvernului din 2022, pe 28 decembrie, executivul a adoptat proiectul „pensiilor de serviciu, are vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Proiectul presupune ca nicio pensie de serviciu să nu depăşească salariul primit în perioada activă și vizează pensiile magistraților, ale persoanelor din corpul diplomatic, funcţionarilor publici parlamentari, dar și pensiile militare de stat.

Detaliile constituționalității legii pensiilor speciale a fost reluat, luni seară, de Ionuț Stroe.

El a menționat „restanța” pe care o reprezintă legea și importanța eliminării „acelor situații reclamate în decursul vremii și de noi și de celelalte partide parlamentare și care, din păcate, datorită [sic!] neconstituționalității proiectelor depuse și adoptate de Parlament până acum nu s-a realizat”. El a insistat că „de data aceasta”, Coaliția va încerca eliminarea oricăror motive de contestare a legii la CCR.

PNL își propune în noua sesiune parlamentară și adoptarea majorării pragului pentru impozitarea pensiilor - de la 2.000 la 3.000 de lei – pentru a compensa „parte din puterea de cumpărare care a scăzut ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor generate de inflație”, a mai spus reprezentantul PNL.

Prioritățile guvernării

În privința viitorului condus de un premier PSD, liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a menționat, luni, ca priorități:

 • reducerea taxelor pe muncă;
 • creșterea producției produselor alimentare si a procesării lor pe teritoriul României (diminuarea diferenție între export și producție);
 • măsuri de aducere a inflației la o singură cifră la sfârșitul anului;
 • impunerea unei taxe „de solidaritate” – 1% din cifra de afaceri – care să fie aplicată companiilor mari.

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, tema impozitării capitalului pare să fie la început de 2023 o temă importantă pentru PSD, dar nu e clar dacă este vorba despre un proiect de politică sau de o strategie discursivă. Intenția unor modificări fiscale ar face ca păstrarea ministerului de Finanțe la PSD să fie un posibil obiectiv.

„Dacă liberalii nu vor avea Ministerul de Finanțe, nu vor putea controla politica premierului. Dacă nu există consens, prim-ministrul decide. Singura soluție de control e să ai ministerele care avizează proiectele înainte, iar Ministerul de Finanțe e esențial în domeniul politicii fiscale”, amintește Cristian Pîrvulescu.

Dinspre PNL, perspectiva „taxei de solidaritate” părea, luni seară, exclusă: „Avem un nou Cod fiscal, intrat în vigoare de câteva săptămâni, a existat o 'competiție de idei' în coaliție în legătură cu propunerile care s-au făcut. E prematur să vorbim de alte modificări ale Codului fiscal mai ales că nu există niciun fel de evaluare sau rezultate concrete ale măsurile deja adoptate în noul cod fiscal”, a spus Ionuț Stroe.

Programul de guvernare a fost agreat, a adăugat el, modificarea filosofiei fiscale sau mărirea taxării capitalului trebuie discutate în cadul Coaliției.

„Agenda politică a fiecărui partid, că cel puțin dialogul intern, contează foarte mult, dar ce se întâmplă în termeni reali în cadrul guvernării, e un lucru mult mai serios”, a transmis acesta partenerilor de Coaliție.

Guvernul are, într-adevăr, un Program agreat, valabil până în 2024. Dar, potrivit Constituției, Marcel Ciolacu urmează să vină în Parlament - după ce ar fi desemnat de președintele Iohannis drept premier - pentru a cere votul de încredere al Parlamentului „asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.

Învestirea Guvernului

Constituția României, Art. 103:
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu și PSD vor accepta preluarea fără modificări esențiale a Programului propus de guvernul Ciucă la învestirea din 25 noiembrie 2021.

Pârghiile PNL de a refuza modificări care nu ar corespunde propriilor interese și viziuni politice par limitate la începutul sesiunii Parlamentare în timpul căreia PSD preia conducerea Guvernului.

articolul original.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor locale şi parlamentare. Ionuț Stroe: Există suficiente argumente. Am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral

30 January 2023 at 21:59
image

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, luni, că există destule motive, inclusiv constituționale, pentru comasarea alegerilor parlamentare și locale. Acesta a precizat că astfel ar fi ajutat procesul electoral, în condițiile în care în 2024 au loc toate tipurile de alegeri.

Potrivit unor surse, PSD are rețineri în a accepta o astfel de propunere. Iar USR a susținut public, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, că această variantă e „o jignire” și „un act de laşitate şi ticăloşie politică”.

PNL avansează iar scenariul comasării alegerilor. PSD n-ar vrea

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit News.ro.

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale, care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Stroe a răspuns: „Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”.

Numai că argumentul constituțional a fost invocat de social-democrații care, pe surse, au transmis că se opun comasării alegerilor.

„Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a declarat un lider PSD, pentru G4Media, la începutul lunii decembrie.

PSD-iștii s-ar mai opune și de teamă că alegătorii se vor încurca în numărul mare de buletine de vot.

Dar miza liberalilor n-ar fi simplificarea procesului electoral, cum pretind public, ci alta: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, acesta ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

Scenariul comasării alegerilor a fost invocat în trecut și de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

Ce spune USR despre varianta comasării alegerilor: Un act de laşitate şi ticăloşie politică

USR a transmis deja că nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai adaugi încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii… Cumva e o jignire, ca multe lucruri pe care le face această guvernare.

Ei cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…)

E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ești asumat, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, declara președintele USR, Cătălin Drulă, tot la începutul lui decembrie.

articolul original.
❌