ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Mizerabilii: Austria și Olanda au pus talpă României! Rămânem la gardul Europei

9 December 2022 at 12:28
image

Istoria încercărilor României de a adera la Spațiul Schengen. Ce beneficii ar fi adus aderarea noastră. Istoricul Schengen. Reacțiile președinților partidelor parlamentare

după aflarea rezultatului votului din Consiliul JAI.

IERI, ÎN CONSILIUL JUSTIȚIE ȘI AFACERI INTERNE (JAI), AUSTRIA ȘI OLANDA AU VOTAT ÎMPOTRIVA ADERĂRII ROMÂNIEI LA SCHENGEN

Austria a anunțat prin vocea ministrului de interne Gerhard Kraner, ieri dimineață, înainte de lucrările Consiliului JAI, că va vota împotriva aderării României și Bulgariei. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria au fost propuse la pachet, iar Olanda, care s-a declarat de acord cu aderarea României, era împotriva Bulgariei. Cert este că a fost vorba despre un vot pur politic bazat pe anumite interese economice majore din partea celor două țări, în special a Austriei, un vot nejustificat din punct de vedere tehnic. Se pare că România mai are de așteptat cu toate că a beneficiat de sprijinul unor țări precum Germania sau Franța. Croația a primit undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen cu începere de la 1 ianuarie 2023.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS: “ROMÂNIA MERITA SĂ PRIMEASCĂ UN VOT FAVORABIL”

“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atât de multă nevoie, mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre.

Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!”

articolul original.

Cine este Dina Boluarte, „președintele accidental” al Peruului? | Știri de politică

9 December 2022 at 14:22
By: Stiri
image

Lima, Peru – La fel ca mulți lideri peruani care au precedat-o, Dina Boluarte poate fi descrisă drept o președinte „întâmplătoare”.

Și așa cum au făcut majoritatea aceiași șefi de stat din trecut, Boluarte preia cârma unei națiuni profund divizate și frustrate după o serie de evenimente politice dramatice și în mișcare rapidă.

„În multe privințe, ea este un președinte accidental”, a spus Jo-Marie Burt, profesor asociat la Universitatea George Mason și membru senior al Oficiului Washington pentru America Latină.

„La fel ca mulți dintre președinții recenti ai Peru, niciunul nu a reușit să-și îndeplinească mandatul normal de cinci ani, dezvăluind instabilitatea profundă și epuizarea actualului sistem politic”, a declarat Burt pentru Al Jazeera.

Ascensiunea lui Boluarte vine după o zi agitată în care predecesorul său, președintele Pedro Castillo, a fost pus sub acuzare de parlamentarii peruani și apoi arestat de poliție sub acuzația de tentativă de „lovitură de stat”.

Mama lui Castillo, avocată și fost vicepreședinte, în vârstă de 60 de ani, a depus jurământul miercuri la câteva ore după ce Congresul condus de opoziție din Peru a votat cu o majoritate covârșitoare – 101 la 6 – pentru revocarea lui Castillo din funcție.

Votul a avut loc după ce fostul lider de stânga a încercat să dizolve legislatura și să creeze un guvern de urgență, o mișcare care a fost denunțată pe scară largă ca o încălcare a constituției Peru.

Drama politică s-a desfășurat în mai puțin timp decât o zi de lucru medie, în timp ce națiunea a urmărit ore de televiziune despre depunerea jurământului lui Boluarte și demiterea, arestarea și detenția lui Castillo într-o închisoare de poliție la est de capitală, Lima.

Procurorul general al Peru a confirmat că Castillo este investigat sub acuzația de „răzvrătire” și „conspirație” – iar joi un judecător i-a ordonat arestarea preventivă pentru șapte zile. Mii de peruani au ieșit în stradă, unde unii au sărbătorit, iar alții au protestat împotriva înlăturării lui Castillo.

Străin politic

Pe măsură ce incertitudinea cu privire la soarta fostului președinte continuă să se învârtească, atenția se îndreaptă către Boluarte, care era în mare parte necunoscut în politica peruană înainte de a candida ca partener de candidat al lui Castillo în 2021.

La fel ca fostul președinte, Boluarte provine din interiorul accidentat al țării. Născută într-un orășel din sudul departamentului andin Apurimac, vorbește fluent spaniola și quechua.

Boluarte a lucrat ca avocat în registratura și biroul național de identificare din Peru, care se ocupă de certificatele de naștere, deces și căsătorie. Și sub Castillo, pe lângă îndatoririle sale de vicepreședinte, ea a ocupat și funcția de ministru al dezvoltării și incluziunii sociale, înainte de a renunța din funcție acum două săptămâni într-o altă rundă de schimbări în cabinet.

Însă el își asumă puterea pe fondul intensificării tulburărilor constituționale, a unui Congres amar divizat și a unui electorat obosit de lovituri de bici politice, creșterea costurilor la alimente și combustibil și a unui al cincilea val de COVID-19.

Și în calitate de străină politică, cu puțini aliați în Congres sau cu sprijinul partidului de extremă stânga Peru Liber, care a catapultat-o ​​în politica națională, îi va fi greu să construiască alianțe și să dețină funcții de rang înalt în guvern, a spus Burt.

„Va trebui să se despartă de președintele anterior, care este o linie greu de trecut”, a spus Burt. „El se va confrunta, de asemenea, cu un Congres încurajat și controlat de o coaliție liberă de partide de extremă dreapta. [that] au căutat înlăturarea lui Castillo și au fost încântați de evenimentele de ieri.

Mesaj de unitate

Cu toate acestea, Boluarte s-a grăbit să mustre tentativa lui Castillo de a dizolva Congresul, spunând pe Twitter că această mișcare va agrava „criza politică și instituțională” din Peru.

De la depunerea jurământului, ea s-a angajat, de asemenea, să formeze un guvern de unitate concentrat pe promovarea unei agende de incluziune socială și pe combaterea corupției.

Dar Boluarte își aduce propriul bagaj politic: în mai a fost depusă o plângere constituțională pentru rolul ei de membru al consiliului de administrație a două cluburi private din Lima, în timp ce era ministru al guvernului, o încălcare a legii peruane care ar fi putut-o împiedica să ocupe această funcție. .funcție publică timp de 10 ani. Săptămâna aceasta, o anchetă a Congresului a concluzionat că Boluarte nu a încălcat nicio lege.

Joi, el a pledat pentru un armistițiu politic, inițiind o rundă de discuții cu diferite blocuri ale Congresului la palatul prezidențial. Presa din Peru a raportat că noul președinte este în proces de formare a unui cabinet ministerial, care, conform legii peruane, necesită un vot de încredere din partea Congresului.

Noul președinte al Peruanului, Dina Boluarte, a cerut un armistițiu politic la o zi după preluarea mandatului, în urma votului Congresului peruan pentru revocarea președintelui Pedro Castillo din funcție miercuri și înlocuirea lui cu vicepreședintele. [Fernando Vergara/AP Photo]

Întrebarea acum, a spus analistul politic Cynthia McClintock, este dacă Boluarte va fi capabil să tempereze dorința peruvienilor de un nou început. „Fiind prima femeie președinte din Peru, s-ar putea bucura de o lună de miere”, a declarat McClintock, care predă științe politice la Universitatea George Washington, pentru Al Jazeera prin e-mail.

Fiind originar din interiorul marginalizat al țării, o lume departe de afacerile și clasele politice din capitala Peru, McClintock a spus că „legislatorii din Lima s-ar putea teme de o reacție dacă îl îndepărtează pe al doilea președinte consecutiv” din acea zonă.

Câteva proteste pro-Castillo

Un fragil sentiment de calm a prevalat joi în centrul Limei, unde cu doar o zi mai devreme, mari grupuri de susținători ai lui Castillo au denunțat arestarea acestuia ca fiind o „răpire” de către inamicii politici, iar alții au ajuns până acolo încât să spună că ascensiunea lui Boluarte a fost o trădare.

„[Boluarte] a trădat poporul nostru. Suntem aici pentru a proclama că nu o vom accepta niciodată ca președinte”, a declarat Clemente Dominico, tată și tehnician în afaceri mici din sudul Anzilor, care locuiește în Lima, pentru Al Jazeera în timpul unui protest de miercuri.

Cu toate acestea, având în vedere impopularitatea profundă a lui Castillo în rândul majorității peruvienilor, analiștii au spus că înlăturarea lui este puțin probabil să genereze demonstrații naționale pe scară largă.

Boluarte a spus că va îndeplini mandatul lui Castillo, care se încheie în 2026, dar nu este clar dacă va fi de acord să convoace alegeri prezidențiale și Congresului anticipate. Optzeci și șapte la sută dintre peruvieni cred că cea mai bună cale pentru țară ar fi organizarea de noi alegeri generale, potrivit unui sondaj din noiembrie realizat de think tank peruvian IEP.

Boluarte a sugerat joi să se ia în considerare votul anticipat, care ar necesita un amendament la constituția Peru-ului din 1993. „Știu că există zvonuri că sunt solicitări pentru alegeri anticipate și asta este respectabil din punct de vedere democratic”, a spus el.

Dar noile alegeri ar putea aduce propriile provocări, a spus McClintock, deoarece „partidele politice rămân într-o dezordine gravă” în toată țara. Ele pot fi, de asemenea, o vânzare grea pentru peruani, care sunt din ce în ce mai frustrați de procesul politic în general.

Întrebarea a spus ]Burt de la Universitatea George Mason, „este dacă va fi mai preocupat de propria sa supraviețuire politică sau dacă va fi loial mandatului de schimbare politică și economică în care trebuie să-și construiască cumva propria coaliție”.

„Ambele sunt extrem de dificile și au costurile lor”.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Ciucă: Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional

Ciucă: Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional

Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a anunţat că demersurile pentru aderarea României la Schengen vor fi continuate şi a precizat că decuplarea în acest dosar de Bulgaria este o măsură care trebuie analizată, notează Agerpres.

"Aşa cum am discutat cu preşedintele României, aşa cum am discutat în această dimineaţă cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noştri europeni", a spus Ciucă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a afirmat că în acest moment se discută soluţiile cu privire la aderarea la Schengen.

"În acest moment se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluţiile imediate care pot fi luate şi de asemenea, discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia preşedinţia de la Cehia şi să analizăm oportunitatea pe agenda Consiliului a deciziei de aderare", a afirmat Ciucă.

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea cere la Consiliul European de săptămâna viitoare rediscutarea acestui subiect şi convocarea unui Consiliul JAI extraordinar, premierul a răspuns că în acest moment se discută la nivelul Ministerului de Externe şi cu instituţiile europene care ar putea fi soluţiile şi demersurile care să ducă la o decizie favorabilă.

"Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condiţiile în care Austria îşi menţine decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României nu cred că este oportun să înaintăm un termen faţă de care să ne raportăm faţă de o decizie", a spus Ciucă.

Întrebat despre o decuplare de Bulgaria în acest dosar, premierul a precizat că este o "măsură pe care trebuie să o analizăm".

"Este un demers pe care fiecare ţară trebuie să şi-l asume individual", a afirmat Nicolae Ciucă.

El a susţinut că în şedinţa Consiliului JAI de joi s-a discutat despre o decuplare de Bulgaria, dar nu a fost aprobată de către această ţară şi Austria.

articolul original.

Ludovic Orban, despre eșecul Schengen: Vinovatul principal este Iohannis. Din câte știu, a fost clar decizia lui să rămânem cuplați de Bulgaria, o altă greșeală (VIDEO)

9 December 2022 at 13:34
image

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, consideră că președintele Klaus Iohannis este „vinovatul principal” pentru ratarea aderării la spațiul Schengen. Șeful statului și coaiția de guvernare au fost luați „complet pe nepregătite de opoziția Austriei”, a remarcat fostul premier, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor.

Ludovic Orban, pe B1 TV, despre eșecul Schengen: „Vinovatul principal este Iohannis”

Întrebat cine poartă vina pentru acest eșec, deputatul a afirmat: „În primul rând, președintele Iohannis. Conducătorul politicii externe a României este Președintele, conform Constituției, și vinovatul principal este Iohannis. Pe lângă Iohannis, poartă răspunderea toți liderii coaliției de guvernare, iar responsabilități aproape la fel de mari în ceea ce privește eșecul grav înregistrat de România în procesul de aderare la Schengen poartă ministrul de Interne și ministrul de Externe”.

„Din păcate, s-a comentat foarte puțin, sigur că sentimentele de revoltă contra poziției austriece au determinat foarte multe luări de poziție împotriva Austriei, dar s-a vorbit foarte puțin de responsabilitățile părții române. România, Președintele României și Guvernul nu trebuiau să declanșeze procedura de votare a solicitării de aderare a României decât dacă erau convinși 100% că nu există opoziție și că România va deveni membru al Schengen”, a continuat Ludovic Orban.

„Ar fi trebuit să înceapă consultările bilaterale, nu numai demersurile la nivelul instituțiilor europene, ci mai ales discuțiile bilaterale cu toate țările Uniunii Europene care votează în Consiliul JAI, atât la nivel de ministru de Interne, cât și la nivel de șefi de state și de guverne, cât și la nivel de șefi de Parlament, lucru care nu s-a întâmplat”, a adăugat el.

„România și Iohannis, și coaliția au fost luate complet pe nepregătite de opoziția Austriei. Nimeni nu a anticipat această opoziție a Austriei pentru că nimeni nu a avut practic interesul, de la ambasador, până la ministru de Externe, de la ministru de Interne, până la premier și la Președinte, să afle cu adevărat care este poziția Austriei. Dacă ar fi avut aceste informații din timp, practic, ar fi putut să reacționeze într-un fel. O altă greșeală, din punctul meu de vedere, este greșeala că România – și asta, din câte știu, e clar decizia lui Iohannis – a rămas cuplată cu Bulgaria”, a mai spus fostul premier.

articolul original.

USR și Forța Dreptei, o nouă moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode. Cătălin Drulă: Are nenumărate motive pentru a pleca din funcție, de la plagiat la licitații aranjate, dar cel mai grav e dosarul Schengen (VIDEO)

9 December 2022 at 13:17
image

Liderul USR, deputatul Cătălin Drulă, a anunțat vineri că partidul său și Forța Dreptei vor depune la începutul săptămânii viitoare o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, după ratarea aderării la spațiul Schengen.

Cele două formațiuni din opoziție au depus o moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode și în luna octombrie, în contextul afacerii BMW, dar ea a fost respinsă de Camera Deputaților.

Cătălin Drulă: Lucian Bode are nenumărate motive pentru a pleca din funcție, de la plagiat la licitații aranjate, dar cel mai grav e dosarul Schengen

Liderul USR a subliniat că „trebuie să existe și responsabili” pentru ratarea aderării.

„Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili. PNL în frunte cu Lucian Bode trebuie să își asume eșecul votului pentru aderarea României la Schengen. Dincolo de refuzul Austriei la acest vot, este o diplomație neîndemânatică, o diplomație și o reprezentare externă făcută de amatori pentru România, cei care ne-au asigurat luni de zile că este rezolvată problema aderării României la Schengen și în ultimul moment am văzut niște eforturi, pseudoeforturi , care aproape au intrat în domeniul ridicolului, cu oameni care se filmează cu telefonul, din PNL, la întâlniri diplomatice, cu o agitație mai mult pentru camere”, a afirmat liderul USR.

El a amintit că i-a cerut demisia lui Lucian Bode încă de joi.

„I-am cerut ieri demisia lui Lucian Bode, este demult timpul să plece. Nu mă mai aștept la onoare, așa că luni vom depune moțiune împotriva lui Lucian Bode, alături de Forța Dreptei. Vom depune această moțiune simplă în Parlamentul României (…). Are nenumărate motive pentru a pleca din funcție, de la plagiat la licitații aranjate, dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu o afectare incalculabilă a viitorului economic al României”, a adăugat Cătălin Drulă.

articolul original.

Nicolae Ciucă, despre decuplarea de Bulgaria: „Analizăm demersul”

9 December 2022 at 12:33
image

La scurt timp după declarațiile ministrului de Interne – Lucian Bode – despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul aderării la Spațiul Schengen, despre care a afirmat că „ar fi incorect” având în vedere că noi și bulgarii am fost evaluați împreună încă de la început, premierul României a spus că „analizăm demersul”.

Nicolae Ciucă a declarat vineri că decuplarea de Bulgaria „era a doua măsură pe care trebuie să o analizăm. Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual”.

„România nu mai are MCV și rezultatele comisiilor tehnice au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească condițiile. Este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare”, a mai spus premierul României.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Lucian Bode, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul Schengen: Ar fi incorect din partea noastră

articolul original.

Lucian Bode, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria în contextul Schengen: Ar fi incorect din partea noastră

9 December 2022 at 12:21
image

Lucian Bode, ministrul de Interne al României, a declarat vineri, la numai o zi după votul nefavorabil dat în Consiliul JAI pentru intrarea în Schengen a României, că decuplarea României de Bulgaria ar fi o decizie „incorectă”.

„Următorul Consiliu JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliu Extraordinar și președinția în exercițiu a Uniunii – cehă – și președinția viitoare – suedeză – de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate și aici mă refer la România și Bulgaria – să introducă pe ordinea de zi acest punct în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei. Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a spus Lucian Bode.

„Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat, lucrurile sunt mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranță la Consiliul de săptămâna viitoare dacă va fi luat, deși nu este pe agendă acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a mai spus Lucian Bode.

Decuplarea României de Bulgaria

„Nu s-a pus problema din două motive: pentru astfel de decizie este nevoie de unanimitate. Pentru că noi am început evaluările îmeună cu Bulgaria, avem o relație foarte bună cu colegii bulgari. Așa că ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuții de splitare”, a spus Lucian Bode.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românii, deciși să boicoteze firmele cu acționariat austriac. Economiștii: Boicotarea aduce doar deservicii economiei românești | AUDIO

articolul original.

Victor Negrescu anunță următorii pași în dosarul Schengen

9 December 2022 at 13:21
image

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu anunță într-o postare pe pagina sa de Facebook care vor fi pașii care urmează să fie făcuți în viitorul apopiat pentru ca România să intre în sfârșit în Schengen.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va avea loc la inițiativa grupului social-democrat din Parlamnetul European o sedință comună la care vor lua parte membrii Consiliului și cei ai Comisiei Europene pentru a discuta despre aderarea României la Schengen și pentru a prezenta pașii care vor trebui urmați în acest sens.

De asemenea, PSD va pune subiectul pe agenda viitoarei ședințe de pregătire a Consiliului European, mai spune europarlamentarul român.

„Săptămână viitoare Consiliul şi Comisia Europeană au fost chemate în Parlamentul European, la inițiativa Grupului social-democrat, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen şi pentru a prezenta care sunt următorii paşi de urmat pentru realizarea acestui obiectiv. Să sperăm că celelalte grupuri politice vor susține demersul.

Tot săptămâna viitoare, Partidul Social Democrat va pune subiectul pe agenda şedinței de pregătire a Consiliului European organizată de stânga europeană cu şefii de stat şi de guvern. De altfel, guvernele social-democrate din Germania şi Spania şi ministrul de interne social-democrat din Luxemburg au fost ieri printre cei mai puternici susținători ai României prin intervențiile lor din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne.
Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul”, scrie europarlamentarul Victor Negrecu într-o postare pe Facebook .
Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Presa de la Sofia: Porturile grecești, adevăratul motiv pentru refuzul intrării României și Bulgariei în Schengen

9 December 2022 at 12:17
image

Presa de la sud de Dunăre vine cu o posibilă explicație privind refuzul intrării României și Bulgariei în Schengen. Potrivit acesteia, Grecia, cu Portul Pireu și Salonic, este o țară-cheie pentru transportul maritim din Europa de Sud, fiind cel mai apropiat punct de intrare pe apă în Europa din Orientul Mijlociu și Asia și cheia veto-ului Olandei cu privire la intrarea Bulgariei în Schengen.

Olanda este importantă datorită portului de la Rotterdam, care se află în top zece al celor mai mari porturi din lume și este cel mai mare port din toată Europa, relatează publicația bulgară Trud, citată de Rador și preluată de euractiv.ro.

Așadar, Rotterdam este o poartă către și dinspre Europa. Cele mai multe mărfuri intră prin Rotterdam, inclusiv din Orientul Îndepărtat și SUA, prin Rotterdam ies cele mai multe mărfuri ale producătorilor europeni, care exportă utilaje, mașini și echipamente, cel mai adesea prin portul olandez, de unde mărfurile industriei germane, franceze și austriece (dacă mă înțelegeți) își găsesc o desfacere pe piețele internaționale. Prin urmare, Austria este deosebit de favorizată de Rotterdam, din cauza conexiunii directe pe apă de-a lungul Dunării, mai menționează sursa citată.

În primul rând, Grecia, vecina Bulgariei de la sud este în mod tradițional o țară maritimă cu o flotă imensă și experiență maritimă. În al doilea rând, Pireu și Salonic sunt situate într-o locație – cheie care este ușor și rapid accesată prin Suez din tot Orientul Mijlociu și Asia. În al treilea rând, ambele porturi sunt mari, au dotări, experiență, adâncimea necesară etc. În al patrulea rând, clima Greciei permite operarea pe tot parcursul anului fără întrerupere a oricărui tip de încărcătură.

În al cincilea rând, și cel mai important, dacă Bulgaria se află în Schengen, atunci mărfurile din întreaga emisferă estică vor putea intra în Grecia și apoi se vor putea bucura de liberă circulație către Europa de Vest.

De exemplu, sosește un container cu mărfuri din China în portul Pireu operat de o companie chineză. Este procesat acolo și urcat pe un camion pentru Germania. Sau Austria. Acest container se oprește la vama de la Kulata o dată pentru câteva ore de coadă și verificare. Apoi trece prin Bulgaria și se oprește la Vidin câteva ore (sau câteva zile) de coadă și verificări pentru a intra în România. Apoi se oprește din nou pentru câteva ore între România și Ungaria. Abia după Szeged, acest container călătorește fără probleme și rapid până la destinația finală.

Orice coadă este costisitoare pentru transportator. Aici avem în vedere salariile și cheltuielile pentru un șofer care nu aduce un plus de valoare călătorind, dar costă să stea într-un singur loc. Aceasta este o întârziere în livrarea comenzii. Acesta este un timp în care camionul nu aduce bani, iar leasingul merge. Extrapolăm acest lucru la milioane de containere (Rotterdam operează peste 15 milioane pe an) și vom vedea că, fără Bulgaria și România în Schengen, porturile grecești pur și simplu nu pot concura cu Rotterdam.

Navele chineze și indiene vor prefera să traverseze întreaga Mediterană și să ocolească jumătate din Europa, dar să știe că, odată ajunse la Rotterdam, de acolo e ușor și rapid să-și livreze mărfurile. Nimeni nu are nervii, timpul sau banii necesari să se ocupe de cozile imposibile de la Kulata și Vidin.

Dar dacă Bulgaria și România sunt în Schengen, atunci tabloul devine diferit. Mărfurile vin din China prin Canalul Suez, opresc în Pireu sau Salonic și sunt deja în Europa. Cu un camion sau cu trenul se pot transporta mărfurile în Europa de Vest, iar asta va avea deja un cost similar cu întreaga călătorie pentru a ajunge la Rotterdam.

De asemenea, Bulgaria ar putea extinde infrastructura fluvială existentă în Vidin și Lom și ar putea transporta mărfuri pe Dunăre, unde costul serviciului de transport ar fi mult mai mic decât pe calea rutieră sau feroviară.

Astfel, Olanda își vede interesul. Nu are niciun motiv să aibă o concurență în persoana Greciei prin deschiderea accesului porturilor grecești către Europa de Vest prin Bulgaria și România.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Preşedintele Austriei „regretă profund” decizia Guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen

9 December 2022 at 12:08
image

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a scris vineri, pe Twitter, că „regretă profund” decizia Guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, spunând că aceasta nu rezolvă problema migrației, potrivit Reuters.

Președintele Austriei a reacționat prin trei mesaje postate vineri pe Twitter.

„Regret profund decizia guvernului federal austriac de a bloca aderarea lRomâniei și Bulgariei la Schengen”, este primul mesaj postat de președintele Austriei.

Ich bedaure die Entscheidung der österreichischen Bundesregierung, den #Schengen-Beitritt Rumäniens und Bulgariens zu blockieren, außerordentlich.

Richtig ist, dass Österreich aufgrund der sehr hohen Anzahl an Asylwerber:innen in einer schwierigen Situation ist. (1/3)

— A. Van der Bellen (@vanderbellen)
December 9, 2022

„Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție”, a scris el pe Twitter.

Van der Bellen și-a exprimat speranța că „în curând” va fi găsită o soluție prin dialog cu partenerii Uniunii Europene.

România așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

articolul original.

Arsene s-a trezit în prag de sărbători: vrea bani de la fondul de rezervă al Guvernului

9 December 2022 at 10:19
image

La finalul ședinței de îndată a Consiliului Județean Neamț de ieri, 8 decembrie, la punctul diverse, consilierul PNL Valentin Stavarache a întrebat care sunt noutățile legate de podul de la Luțca.

Președintele Ionel Arsene i-a răspuns: “Cu podul de la Luțca sunt noutăți. S-a finalizat SF-ul (studiul de fezabilitate – n.r.) pentru demolare. Sper ca săptămâna viitoare să facem un proiect de hotărâre, împreună cu Prefectura, să-l trimitem la Guvernul României ca, din fondul de rezervă, să ne dea suma necesară pentru a-l termina. Și, în paralel, mergem cu SF-ul pentru construirea unui pod nou”.

Ca o justificare a faptului că proiectul propus de PNL pentru același pod nu a ajuns pe ordinea de zi a ședinței din 28 noiembrie, Ionel Arsene a adăugat: “Când noi făceam deja proiectul, e ca și cum dumneavoastră ați veni și ne-ați spune: Dom’le, faceți ședință ordinară! Și eu vă spun: Dar, facem ședință ordinară. Ar trebui prima dată să întrebați. Eu vă spun doar ceea ce fac”.

Despre mascarada prin care au fost ignorate proiectele propuse de secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, a venit cu o serie de explicații care se doreau clarificări: “Pe data de 5 decembrie le-am comunicat inițiatorilor, domnului Stavarache, domnilor Acatrinei, Ghineț, Buhușanu, Apopei și doamnei Isciuc faptul că dânșii au renunțat la proiectele dumnealor, nemaisusținându-le, nealegând nici una dintre variantele transmise. Pe data de 21 noiembrie v-am transmis câte două variante pentru cele două inițiative. Dumneavoastră și ceilalți consilieri care ați inițiat proiectul, nu ați susținut nici una dintre variante. Așa cum am transmis în nota de ședință și vi s-a transmis pentru ședința din 28, din data de 22 noiembrie când s-a făcut convocarea ați scos-o din acțiune”.

Cei șase consilieri PNL au venit cu două propuneri pentru Luțca, una de construire a unui pod de pontoane cu finanțare de la Ministerul Apărării Naționale și o alta legată de finanțarea unui SF pentru construirea unui pod nou. Detalii găsiți AICI. Practic, inițiativa lor a fost preluată de cei din conducerea executivă a județului. (Angela CROITORU)
articolul original.

Cea mai mare ,,amenințare” la adresa Austriei

9 December 2022 at 11:14
image

Autointitulatul rege al rromilor reacționează la adresa executivului din Austria, după ce această țară s-a opus intrării României în Schengen.

„Vor fi numai pene de lebădă în toată Austria, pentru ce au făcut României. Au căutat-o cu lumânarea. Romii mei, nu puteți să le aduceți în țară lebedele că nu suntem în Schengen, dar le vom servi la ei acasă. S-au pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare”- a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Astfel a reacționat autointitulatul rege al rromilor, după ce România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a fost admisă în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Cioabă îi amenință pe austrieci că vor plăti pentru ce au făcut țării noastre.

Gluma lui Cioabă face referire la o știre apărută în anii 90, despre mai mulți rromi din România care ar fi mâncat lebedele de pe un lac din Viena. Zece ani mai târziu, povestea a fost reluată de presa britanică,  însă, după o anchetă, cotidianul britanic The Sun a fost obligat să publice o dezmințire.

Reacție diplomatică dură la București

Trecând într-o cheie serioasă subiectul, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări, decizia fiind un gest politic care subliniază dezacordul României față de conduita Austriei și, totodată, semnalul de diminuare a nivelului relațiilor cu acest stat.

La rândul său, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, amintește despre modul în care Austria și-a tratat inamicii de-a lungul istoriei.

„Înaintea primului război mondial, autoritățile austriece descoperă că șeful informațiilor militare al Armatei Chezaro-Crăiești, colonelul Redl, era agent … rus (care pe care îl șantajau cu orientarea sexuală). Drept urmare, omul a fost închis intr-o cameră cu un pistol care avea un singur glonț, pentru a rezolva onorabil situația, lucru pe care l-a și făcut. Dar erau alte timpuri, pe atunci era vorba de un singur om, iar autoritățile austriece adoptau o atitudine fermă, astăzi însă …”, scrie Ioan Mircea Pașcu pe Facebook.

Oamenii de afaceri români iau decizii economice în consecință

Arădeanul Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece și a decis că nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă.

„Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece…Nu e drept ca o Europă întreagă să te susţină şi doar Austria să se opună fără motiv. Toţi românii ar trebui să fie uniţi acum, pentru că noi suntem cei care suferim când mergem în străinătate şi stăm în vămi ore întregi.”- a transmis omul de afaceri.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu explică „semnificația” zilei de 8 decembrie.

,,8 decembrie 2022, ziua în care ROMÂNIA trebuie să înțeleagă că uriașele resurse financiare și umane pe care le-a investit într-un proiect european, Shengen, nu contează atunci când interesele netransparente ale unor grupări politice ajunse temporar în fruntea unor state, precum Austria, se folosesc de Uniunea Europeană ca de propria moșie.

8 decembrie 2022, ziua din care ROMÂNIA, ca stat membru al Uniunii Europene de 15 ani, va trebui să se hotărască dacă politicile sale în spațiul european sunt adecvate actualului context de securitate sau dacă sunt necesare măsuri drastice de corecție a acestora. În vederea înțelegerii acestei atitudini statale, este necesară rechemarea pentru consultări a ambasadorului României la Viena.

Regretele politicoase ale unor oficiali europeni nu compensează pierderile de miliarde de euro ale economiei României și nici nu se pot transforma în locuri de muncă pentru români. Le mulțumim, dar nu este suficient.

Geografic România este obligată să stea de gardă la porțile Europei amenințată ca și în trecut de totalitarism.

În concluzie NU MAI AVEM TIMP. AVEM NEVOIE DE O POLITICĂ PRAGMATICĂ A STATULUI ROMÂN CARE SĂ AȘEZE PENTRU TOTDEAUNA ACEASTĂ ȚARĂ ÎN LOCUL PE CARE ÎL MERITĂ ÎN INTERIORUL UNIUNII EUROPENE.”

articolul original.

PSD Suceava: Votul împotrivă dat de Austria ţării noastre este profund nedrept. Austriecii primesc enorm în țara noastră și oferă prea puțin în schimb

9 December 2022 at 07:37

PSD Suceava consideră că votul împotrivă dat de Austria României vizavi de intrarea în spațiul Schengen este profund nedrept. Social-democrații suceveni consideră că austriecii primesc enorm în țara noastră și oferă prea puțin în schimb.

Redăm în continuare, integral, un comunicat transmis de Departamentul de comunicare al PSD Suceava: „Votul împotrivă dat de Austria ţării noastre este profund nedrept. În mod clar acest vot dat României nu are nimic de a face cu un stat democratic şi civilizat, ci cu o țară în care persistă amintirea fostului imperiu, care şi după 100 de ani de la destrămare împarte popoarele lumii între stăpâni şi vasali. Iar această atitudine se vede şi în relaţia pe care o cultivă firmele austriece cu statul şi cetăţenii români. Pentru că acestea primesc enorm de la ţara noastră şi oferă prea puţin în schimb. Iar poate cel mai grăitor exemplu în acest sens este cel al fabricilor de la Rădăuţi şi Siret, care de ani de zile monopolizează exploatarea lemnoasă din judeţ, fără să ţină cont de nimic altceva decât doar de profit. Când au venit la noi, 10.000 de oameni din judeţ au rămas şomeri. Au distrus pământul judeţului cultivând pe el plopi, paulownia, în condiţiile în care aveam un teren excelent pentru agricultură. Prin astfel de decizii, de la ţară explotatoare, am ajuns să importăm cartofi din Chile sau te mai miri de unde. Au chelit pădurile judeţului, fără să le ceară nimeni socoteală pentru răul făcut. Oare îşi mai aminteşte cineva cine era Ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale când respectiva firmă a acaparat piaţa lemnului din ţara noastră? Noi da (n.r. Gheorghe Flutur)! A fost şi premiat pentru relaţia avută cu dânşii, cu patronii austrieci. Dacă nu ne credeţi, priviţi fotografia de mai jos. A venit timpul să punem piciorul în prag şi plătim cu aceeaşi monedă celor care nu ne respectă ţara, celor care nu-i respectă pe români, celor care se cred de-asupra legilor, celor care cred că suntem vasalii lor într-o uniune în care de fapt suntem toţi egali, cu drepturi depline”.

PSD Suceava: Votul împotrivă dat de Austria ţării noastre este profund nedrept. Austriecii primesc enorm în țara noastră și oferă prea puțin în schimb, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Un nou proiect câștigător pentru Primăria comunei Frătești

9 December 2022 at 09:07
By: admin

Un nou proiect câștigător pentru primarul comunei Frătești, Gabriel Pană, o nouă sumă de bani importantă care ajunge în comuna giurgiuveană în urma finanțării proiectului depus pentru sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

Printre cele patru comune din județul Giurgiu care au depus în cursul anului trecut proiecte pentru sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public și care va primi finanțare, se numără și Primăria comunei Frătești.

Aceasta va primi cea mai mare sumă dintre cele patru proiecte finanțate, proiectul având o valoare eligibilă de 2.260 816,80 lei, fiind finanțat în procent de 88,46%, adică 2.000.000 de lei.

Astfel, munca depusă în primii doi ani de mandat începe să producă rezultate, căci în ultima perioadă de timp Primăria Frătești a mai primit finanțare pentru construirea de piste de biciclete pe strada principală din localitatea Frătești și realizarea a două stații de încărcare a automobilelor electrice.

Tot în cadrul PNRR, a fost aprobat și proiectul „MODERNIZAREA ȘI DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE TRANSPORT PUBLIC IN GIURGIU ȘI ZONA SA METROPOLITANĂ PRIN ACHIZIȚIA DE AUTOBUZE ȘI MICROBUZE ELECTRICE” în care Primăria Frătești este partener alături de Primăria municipiului Giurgiu.

Ce ne rămâne de făcut decât să felicităm echipa primarului Gabriel Pană care a depus proiecte de dezvoltare și modernizare a comunei și care ușor, ușor, odată aprobate, vor transforma localitățile arondate în localități europene.

Nu trebuie uitat că în urmă cu puțin timp a început și turnarea primilor metri de asflat în acestă comună, rămasă printre ultimele neasfaltate din județul Giurgiu.

(Jurnal)

articolul original.

Dan MOTREANU, europarlamentar liberal: „Fonduri europene pentru digitalizarea IMM-urilor”

9 December 2022 at 07:57
By: admin

România va primi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 350 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor.

Fiecarea întreprindere poate obține granturi de până la 100.000 de euro pentru soluții software și hardware.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat calendarul aferent acestui apel de proiecte.

Activitățile sprijinite în cadrul investiției:

– achiziții de echipamente pentru tehnologia informației și a comunicațiilor;

– achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;

– dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor;

– achiziții de tehnologii blockchain;

– achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;

– achiziționare website de prezentare;

– achiziția de servicii de tip cloud și IoT;

– instruirea personalului care va utiliza echipamentele;

– consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)

articolul original.

Deputatul Cristina Elena DINU: „Mulţumim tuturor statelor care au susţinut admiterea României în Schengen şi, în mod special, social-democraţilor europeni care s-au luptat pentru cauza ţării noastre!”

9 December 2022 at 07:38
By: admin

„Din păcate, astăzi, #Austria a fost pe contrasens cu Uniunea Europeană, iar votul dat împotriva României a fost, de fapt, unul dat împotriva Uniunii Europene.

Fără îndoială, vor exista #consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Pentru că statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte #grave asupra viitorului european.

Noi nu ne dăm bătuţi! #Partidul_Social_Democrat va depune, în continuare, toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la #NATO și despre intrarea în Uniunea Europeană sau despre ridicarea #MCV.

#România_Merită_În_Schengen”

(Cristina Elena Dinu- deputat PSD Giurgiu)

articolul original.

Principiile UE ignorate de Austria

9 December 2022 at 06:47
image

Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei. Aceasta este declarația ministrului de interne, Nicolae Lucian Bode, după reuniunea Consiliului JAI.

Austria nu a fost de acord cu intrarea României în spațiul Schengen, după ce, în toamna acestui an, și-a exprimat un punct de vedere favorabil României. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu decizia Austriei, ține doar de interesele sale politice interne.
Nicolae Lucian Bode a mai acuzat Austria că și-a schimbat radical poziția legată de aderarea României la Schengen în decursul a doar două zile:

”Austria a aderat la declarația comună a Forumului de la Salzburg în 16 noiembrie, declarație ce arăta sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Ulterior, în 18 noiembrie a anunțat că nu mai susține aderarea României. E o decizie profund injustă pentru România(…) Am fost martorii modului în care principiile UE au fost umbrite de interesele politice ale Austriei. Austria e singura țară care s-a opus aderării României.  Decizia desconsideră cu bună știință rezultatele misiunilor de evaluare. Este o decizie care afectează credibilitatea noastră, ca uniune de reguli și principii. E inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului(…) Este un moment de cumpănă, nu numai pentru România, dar îndrăznesc să spun pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei. Astăzi, am fost din nou martorii modului în care principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru, şi mă refer la Austria”, a declarat ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode.

El a acuzat că votul Austriei a avut motivații de politică internă. ”Problemele interne ale Austriei nu pot fi imputate României, am demonstrat acest lucru cu cifre. România nu poate fi sancționată pentru situația internă din Austria. Am oferit soluții constructive, dar nu suntem responsabili de situația internă din Austria. Normele europene au fost puse pe locul doi în urma agendei politice a unui stat membru. Aceste principii au fost călcate în picioare. E un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său și împotriva unității noastre, de care unii actori non-UE se vor bucura. Pe parcursul istoriei, României i s-au făcut multe nedreptăți din partea Rusiei. Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure încă o dată pentru o nouă nedreptate făcută României. Aderarea la Schengen rămâne obiectivul de țară al României”, a arătat Nicolae Lucian Bode.

Joi, la reuniunea miniștrilor de interne şi de justiţie ai Uniunii Europene, aceștia au încercat să-l convingă până în ultima clipă pe oficialul austriac că România şi Bulgaria merită să intre în zona de liberă circulaţie din 2023. Poziția Austriei a rămas însă nechimbată, invocând fenomenul migrației ilegale, asta deși Germania a încercat chiar să forţeze negocierile în favoarea României.

Și Olanda a dat un vot negativ pentru Bulgaria, vot care a contat și pentru România, pentru că decizia a fost luată la pachet. Doar croații se pot bucura, din ianuarie,deoarece aceștia sunt în Schengen, dar și în zona Euro.

articolul original.

România la porțile Schengen. Politicienii au nevoie de un țap ispășitor și încurajează valul naționalist

9 December 2022 at 06:39

Decizia cancelarului austriac, Karl Nehammer, de a folosi dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, cu argumente lipsite de orice susținere, a generat o reacție furibundă a românilor pe pagina sa Facebook.

Accesările au crescut spectaculos în două zile, iar comentariile merg de la critici față de schimbarea poziției peste noapte la insulte în termeni prea puțin amabili și până la acuze de putinism și promisiuni de represalii.

„Când Kremlinul îți face agenda, cauți să găsești și nod în papură să îți motivezi ineptiile. Sper ca România și Bulgaria să își folosească dreptul de veto împotriva tuturor intereselor Austriei”, i-a scris Florin Mone cancelarului Nehammer.

„Trebuie să evitem companiile deținute de austrieci, asta e cea mai bună decizie pe care noi oamenii o putem lua. Guvernul nostru e prea slab… atunci să facem noi ceva. Fără profit nimic nu funcționează” , scrie Răzvan Antonio.

Alții îi urează cancelarului să piardă alegerile, îl amenință că o vor trimte pe Șoșoacă la negocieri, cer boicotarea tuturor companiilor austriece, de la bănci, benzinării și rafinării la asigurări.

Chiar și urarea „Sărbători fericite”, postată de cancelarul Austriei joi dimineața, ziua votului în JAI, a stârnit furia românilor, care s-au întrecut în comentarii ostile, unele în germană.

Austria, țapul ispășitor pentru a camufla eșecul diplomatic

Frustrarea provocată de menținerea României la porțile Schengen creează condițiile ideale pentru amplificarea unui val naționalist, suveranist și chiar eurosceptic.

El nu este însă întâmplător, fiind amplificat de presă, de politicieni chiar din partidele mainstream, nu doar din cele extremiste, cum este AUR.

Există riscul creșterii partidelor populiste, rusofile, antioccidentale, există risc de instabilitate politică”.există riscul creșterii partidelor populiste, rusofile, antioccidentale, există risc de instabilitate politică”.

Există riscul creșterii partidelor populiste, rusofile, antioccidentale, există risc de instabilitate politică.

Scopul mesajelor care fac din Austria țapul ispășitor este camuflarea eșecului diplomatic și guvernamental, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

Căci este un eșec, pentru că, totuși, rămâne inexplicabil cum diplomația română sau, de ce nu?, serviciile de informații nu au reușit să afle din timp poziția Austriei sau ceea ce se află în spatele ei pentru a acționa.

„Au nevoie să găsească un țap ispășitor, mai ales președintele Iohannis și PNL, pentru că ei înșiși au ridicat foarte mult miza. Nu știu ce semnale au avut în cursul anului, mai ales în toamnă, pentru că președintele Iohannis și guvernul au spus că vom intra în Schegen după ridicarea MCV. Probabil planul era să se prezinte cu o victorie răsunătoare de politică externă. Acum trebuie să caute un țap ispășitor. Președintele e mut ca de obicei, dl. Ciucă nu înțelege nimic, dl Bode e lider de facto la PNL și doar n-o să cadă pe el și atunci trebuie să cadă pe străini, e cel mai simplu”, susține Ovidiu Voicu.

Răzbunarea, meteahnă nepieritoare

De data aceasta, „străinul” este Austria cu tot ceea ce reprezintă aceasta- politicieni, companii, vacanțe la schi.

Mai înainte a fost Olanda. În octombrie, când parlamentul olandez a votat o rezoluție împotriva primirii Bulgariei și României în spațiul Schengen, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vitupera și amenința cu provocarea unei crize alimentare la nivel european.

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest”, declara Rareș Bogdan.

Narațiunile preferate din acea perioadă speculau pe tema portului Rotterdam care ar fi avut de suferit din cauza celui din Constanța și a „tainului” pe care aceasta l-ar fi așteptat.

Dar nimic nou sub soare, în 2011, Traian Băsescu, supărat foc pe opoziția Olandei la Schengen, a declanșat așa-numitul „război al lalelelor”, amenințând și cu unul al laptelui.

Astfel de frustrări, precum se vede, sunt nepieritoare. Ieri, după decizia din Comitetul JAI și veto-ul Austriei și al Olandei ( care a vizat însă doar Bulgaria), Rareș Bogdan îndemna vehement toate companiile românești de stat să-și închidă conturile la băncile austriece și să le mute la alte bănci.

Așa încât nu e de mirare că cetățenii obișnuiți apasă și ei pedala cât pot: cer să nu mai fie cântat Mozart, ca românii din Austria să-și concediu o lună ca să falimenteze economia. Nu în ultimul rând au descoperit că Hitler era austriac.

De pildă, cei din grupul schiorilor, au reacționat la sugestia ministrului Turismului, Daniel Cadariu, de a se orienta spre alte destinații din Europa, nu doar spre Austria.

Alternativele sugerate de schiori, mulți prea puțin dispuși să renunțe la vacanțele deja antamate și la sutele de kilometri de pârtii bine întreținute, sunt vendeta: de la retragerea banilor de la BCR și Raiffeisen, boicotarea benzinăriilor OMV și Lukoil, până la să „limităm tăierea de păduri (bineînțeles dacă am vrea - dar nu prea vrem ) ca să îi lăsăm fără obiectul muncii pe Schweighofer și dacă ne gândim putem fi mult mai creativi, ca să le pară rău că ne-au călcat pe coadă”.

Câștigătorii unui val de naționalism vor fi extremiștii

De aici și până la un val de naționalism și suveranism nu este decât un pas. Unul de care vor profita în primul rând partide extremiste precum AUR.

„S-ar putea ca partidele care propagă astfel de mesaje să aibă o problemă, mai ales PNL, pentru că, de fapt, câștigătorii reali vor fi extremiștii, cei de la AUR și alții asemenea lor”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

N-ar fi de mirare să profite, pentru că, de exemplu, deputatul Ninel Peia (fost AUR, acum PSD), cere ieșirea României din Uniunea Europeană. „ Noi spunem ROEXIT”.

Comentariile în favoarea unui Roexit, merg în direcția suveranismului și antieuropenismului. La fel și cele de la postările de pe Facebook-ul lui George Simion, care a ținut o conferință de presă la Bruxelles, alături de europarlamentarul Cristian Therhes, sub sloganul „Data viitoare votați patrioți, nu mai votați hoți impotenți”.

”Până când se tot îngenunchiază în fața străinilor, care nu au făcut absolut nimic pentru România în afară de-a o jefui la maxim?... bine-nțeles, cu acceptul zișilor noștri conducători...”, scrie Oncu Cirici Maria.

Sociologul Ovidiu Voicu spune că AUR va profita de cazul Schengen și ar putea crește din nou în sondaje.

„După începerea războiului din Ucraina, bazinul AUR s-a plafonat, ba chiar discursul lor suveranist, antieuropean chiar a mai scăzut puțin, nu mai avea energie în ciuda încercărilor cu nunta lui Simion, cu prezența permanentă la România TV. Această întoarcere din condei a cazului Schengen poate să le dea energia de care aveau nevoie și să reînceapă o creștere periculoasă pentru România”.

Un astfel de curent nu ar fi însă singular în România, se înscrie într-o mișcare mai amplă europeană, care a prins aripi și în Statele Unite în timpul președinției Trump.

„Toate aceste frustrări, nemulțumiri care apar în țările europene, cu atât mai mult în țări periferice ale Uniunii Europene, cum sunt România și Bulgaria, nu fac decât să alimenteze curentele politice eurofobe, naționaliste, suveraniste, antioccidentale și, indirect, rusofile”, spune pentru Europa Liberă profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.

articolul original.

Comunicat de presă: Propunerea de buget a PSD pentru anul 2023 are în centru nevoile oamenilor și dezvoltarea țării, prin susținerea proiectelor de anvergură

9 December 2022 at 10:27
By: Geo
image

„Având grijă mereu de oameni și încercând să le vină în sprijin cu măsuri concrete, dar fiind conștienți și de nevoia de implementare a unor proiecte care ducă mai departe procesul de dezvoltare a țării noastre, echipa social-democrată a croit un buget național al refacerii echilibrelor financiar-fiscale și al consolidării. Astfel, venit cu un plan de o cheltuire cât mai riguroasă a banilor publici, dând dovadă de responsabilitate și multă asumare! 

Pentru a avea o imagine mai amplă a ceea ce propune echipa PSD, vă supun atenție câteva date esențiale ale bugetului: 

 • Produs Intern Brut: 1552,1 mld lei, creștere reală cu 2,8% față de 2022.
 • Deficit bugetar: 4,4% din PIB, în scădere de la 5,74% în 2022.
 • Inflație: 8% la finalul anului 2023, în scădere la de 15,2% în 2022
 • Deficit comercial: 8,5% din PIB, în scădere de la 8,8%, în 2022
 • Salariul mediu net/lunar: 4235 de lei, față de 3801 lei, în 2022
 • Număr mediu salariați: 5,252 milioane, mai mare cu 77.000 față de 2022
 • Rata șomajului: 2,7%, în scădere față de 2,9% în 2022
 • Investiții: 110 miliarde de lei, echivalentul a 7,2 % din PIB, în creștere cu 20 de miliarde de lei  față de 2022.

Important: Sunt 233 de programe bugetare: 221 finanțate din bugetul de stat, 6 prin bugetul Casei Națională de Asigurări de Sănătate și 6 prin Bugetul de asigurări sociale de stat.

 • Cel mai consistent este ”Dezvoltarea si creșterea sustenabilității sistemului asigurărilor sociale” care are o finanțare de 111,5 mld lei, aproximativ 22,5 miliarde de euro
 • Apărarea Națională are un buget de 35,3 mld lei – peste 7 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 2,5% din PIB.
 • Caracteristica definitorie rămâne anvergura investițiilor, de aproximativ 22 de miliarde de euro în 2023, în creștere consistentă (+ 4 miliarde de euro) și față de nivelul record din acest an.

În ceea ce privește finanțarea pe ministere, trebuie știut că bugetele propuse de noi sunt pe plus, fiind conștienți că fiecare sector în parte trebuie să se dezvolte:    

 • Cea mai importantă creștere (+600%) este la ministerul Familiei, urmare a extinderii la nivel național, pe durata unui an întreg, a programelor și proiectelor sale.
 • Ministerul Apărării: + 50% credite bugetare. Efectiv, în 2023, se acordă pentru prima dată 2,5% din PIB pentru Apărare, decizia asumată politic, având în vedere contextul actual în care se află țara noastră, cu un război în plină desfășurare la graniță.
 • Ministerul Transporturilor: + 17% credite bugetare. Se susține astfel programul amplu de investiții, care însă va fi finanțat consistent și din bani europeni.
 • Ministerul Finanțelor: + 63% credite de angajament, – 34% credite bugetare.
 • Ministerul Economiei: + 139% credite de angajament pentru inițierea/susținerea investițiilor și schemelor de sprijin. De remarcat că Ministerul Economiei va avea o execuție bugetară de 100% în 2022.
 • Ministerul Agriculturii: + 7% credite bugetare.
 • Ministerul Culturii: + 20% credite bugetare.
 • Ministerul Muncii: – 3,97 % credite bugetare, pentru că NU mai susține din bugetul propriu plata compensațiilor la energie pentru consumatorii casnici.
 • Ministerul Sănătății: – 6,2% credite bugetare, pentru că nu mai are aceleași cheltuieli intense ca în timpul pandemiei.

Ne-am asumat să fim alături de români și să intrăm la guvernare, muncind și identificând soluții care să vină în sprijinul populației, iar acum ne asumăm și un proiect de buget care știm că va aduce bunăstare și va schimba în bine fața Românei.” – senator Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

articolul original.
❌