ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nici să furi nu mai poți! O gașcă de hoți, prinsă în flagrant de polițiștii locali timișoreni

27 November 2022 at 13:33
By: -
image

Lovitura pe platforma industriala de la iesirea din Timisoara catre Sag, noaptea trecuta.

In jurul orei 1.00, politistii locali din Giroc, aflati in patrulare, au observat o masina suspecta in zona Incontro. Politistii s-au apropiat si au urmarit ce se intampla.

Aveau sa descopere o gasca de hoti in actiune. Acestia dadusera atacul la tot felul de materiale depozitate la o firma si apucasera deja sa incarce o camioneta cu europaleti.
Imediat, agenti i-au inconjurat si le-au oprit ‘operatiunea’. Au retinut doi indivizi care aveau asupra lor scule cu care sparsesera incuietori ca sa poata fura la adapostul intunericului.

Politistii locali din Giroc i-au predat la scurt timp colegilor de la Sectia 1 Rurala Timisoara. Acestia i-au dus la audieri si ii vor cerceta pentru furt calificat.

sursa: opiniatimisoarei

articolul original.

Pecican beat, prins de polițiști când urina pe peretele unui magazin din Boul Roșu

22 November 2022 at 20:44
image

Ieri seară, în jurul orei 22, în zona străzii Mucius Scaevola, un bărbat în vârstă de 34 de ani, cu domiciliul în orașul Pecica, a fost surprins de un echipaj al poliției locale în timp ce se ușura pe peretele unei alimentare, în spațiul public.

Bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice și la adăpostul întunericului, și-a satisfăcut nevoile fiziologice sub ochii trecătorilor indignați, uitând să țină cont de normele de conviețuire socială. Încălcând cele mai elementare reguli de bun-simț, individul a fost amendat cu 500 de lei, anunță Direcția Generală Poliția Locală Arad într-o postare de Facebook.

Ca măsură complementară, bărbatul a fost obligat de polițiștii locali să-și curețe „opera fluidă” de pe domeniul public.

articolul original.

280 de rable au dispărut din Brașov anul acesta, în urma acțiunilor Poliției Locale și ale municipalității

17 November 2022 at 14:26
By: M.Ex.

Primăria Brașov, împreună cu Poliția Locală și firma cu care municipalitatea are contract, continuă activitatea ridicării vehiculelor abandonate pe domeniul public. Doar în două zile (miercuri și joi, 16 și 17 noiembrie) au fost ridicate 11 mașini abandonate pe domeniul public. Intervenția a vizat străzile Traian, Pârâului, Parcul Mic, Tâmpei, Maior Cranța, De Mijloc, Izvorul Rece, Pictor Luchian și Bulevardul Gării. În acest moment mai sunt în diferite faze de lucru alte peste 26 de dosare.
Procedura ridicării autovehiculelor abandonate pe domeniul public presupune o serie de formalități și etape obligatorii care trebuie parcurse, pornind de la sesizarea cetățenilor sau inspectorilor de teren privind existența acestor vehicule, identificarea mașinilor, identificarea proprietarului, notificarea acestuia în mai multe rânduri pentru a-și înlătura singur mașina și, în cele din urmă, emiterea unei dispoziții de primar în baza căreia se face ridicarea autovehiculului și depozitarea lui într-un spațiu special amenajat, de unde, în cele din urmă, dacă vehiculul nu este recuperat de proprietar, acesta ajunge la fier vechi. Odată cu emiterea dispoziției de ridicare, mașina va fi ridicată de pe domeniul public, chiar dacă proprietarul o mută în alt loc.
„Avem și cazuri în care proprietarii mută mașina dintr-un loc în altul, pe aceeași stradă sau chiar în cartiere diferite ale Brașovului. Această acțiune nu este de succes pentru ei, pentru că ele sunt identificate din nou de colegii care patrulează în zonă, iar Conform legii 421/2002, odată emisă dispoziția de primar prin care se dispune ridicarea, autovehiculul va fi ridicat indiferent unde este acesta este găsit. Dacă dispoziția este emisă și mașina este ridicată de către Primărie, dusă și depozitată, proprietarul își mai poate recupera vehiculul cu condiția să plătească cheltuielile de ridicare, expertizare, transport, depozitare și pază, cheltuieli care sunt între aproximativ 830 de lei și 1050 de lei, în funcție de perioada în care autovehiculul este depozitat, maximum fiind 30 de zile. În a 30-a zi, acesta este valorificat la REMAT. Condiția recuperării autovehiculului de către proprietar este însă ca acesta să nu îl depoziteze din nou pe domeniul public, ci fie să îl valorifice, fie să îl depoziteze pe o proprietate privată, fapt asumat printr-o declarație scrisă“, declara, la precedenta acțiune, Ionuț Alexandru Budihoi, reprezentant al Biroului Acțiuni Operative și Monitorizare Școli din cadrul Poliției Locale Brașov, responsabil cu identificarea și ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public al Municipiului Brașov.
De la începutul anului au fost ridicate, în urma demersurilor primăriei și Poliției Locale, 280 de vehicule abandonate sau fără stăpân, aflate pe domeniul public sau privat al Municipiului Brașov, cea mai mare parte, 241 de vehicule, fiind ridicate de către proprietarii acestora, în urma somațiilor primăriei sau Poliției Locale.
Anul trecut, din cele 131 de dosare instrumentate de inspectorii primăriei, municipalitatea a fost nevoită să ridice doar 52 de autovehicule abandonate pe domeniul public, restul fiind luate de proprietari. Alte câteva zeci de mașini abandonate au fost de asemenea înlăturate de proprietari, în urma primirii primei notificări din partea Poliției Locale.

articolul original.

Părinții elevilor chiulangii, contactați de polițiștii locali. Acțiunea, parte a unui proiect de combatere a abandonului școlar

16 November 2022 at 14:24
image

Unul dintre proiectele mai noi pe care le desfășoară Poliția Locală din Arad este combaterea fenomenului de abandon școlar, proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad. Agenții de poliție locală efectuează periodic controale prin care verifică prezența sau absența de la ore a unor elevi pe care unitățile de învățământ i-a semnalat ca fiind problematici, aceste situații fiind aduse la cunoștința părinților, cărora li se solicită luarea de măsuri.

„Am început în vară acest proiect, înainte a se încheia anul școlar. Inspectoratul școlar ne-a indicat două școli care se confruntau în cea mai mare măsură cu abandonul școlar. Bineînțeles că problemele identificare sunt în esență de natură socială, adică familii paupere, familii cu profil cultural care încurajează abandonul școlar la vârste fragede, familii care încurajează diferențierea de sexe între elevi. Rezultatele le-am transmis la cele două unități școlare, am învățat cum ar trebui să ne pregătim în viitor, deci va trebui să desfășurăm această activitate în mai mare măsură, cu implicarea structurilor de ordine publică, nu numai agenților constatatori nominalizați de către domnul primar. Deja, odată cu începerea noului an școlar am primit o serie de noi unități școlare în care colegii noștri se duc și preiau listele cu elevi care nu se prezintă în mod sistematic și ne vom îndrepta către părinți și familiile acestora care dacă după o perioadă de notificare în care nu vor lua măsurile necesare pentru a se îmbunătăți prestația școlară, vor beneficia de amendă și ulterior semnalarea situației către DGASPC. Eu cred că rezultatele, deși nu atât cât am dori noi, dar în oarecare măsură vor surveni”, ne-a declarat Adrian Toma, directorul Poliției Locale Arad.

De exemplu, potrivit raportului zilnic al activităților agenților de Poliție Locală Arad, pe parcursul zilei de ieri, 15 noiembrie, au fost făcute în acest sens 11 astfel de verificări, la solicitarea conducerii Școlii Gimnaziale Iosif Moldovan, polițiștii locali de la evidența persoanelor însoțiți de polițiștii locali de la ordine publică s-au deplasat la domiciliul copiilor care au abandonat cursurile, culegând date despre motivul alegerii nefrecventării orelor școlare. Totodată s-a procedat la notificarea părinților privind obligativitatea trimiterii copiilor minori la școală, respectiv s-a adus la cunoștința acestora că nerespectarea celor menționate se sancționează.

Întrebat fiind dacă se ia în considerare și efectuarea unor controale în localurile din municipiu, pentru a combate absenteismul școlar, Adrian Toma ne-a declarat că este în plan. „Am vrea să facem și lucrul acesta. Se poate face foarte bine împreună cu colegii noștri din Poliția Română care au realizat și în trecut astfel de activități. Cred că din punctul acesta de vedere, o atenție orientată în partea de nord-sud a centrului Aradului – unde se concentrează majoritatea localurilor unde copiii chiulesc – va permite realizarea unor progrese cu resurse minime în lunile următoare. Noi vom încerca și cu polițiștii locali…”, ne-a spus directorul Toma.

articolul original.

Un scandalagiu beat a început să se ia de trecătorii de pe o stradă din Arad. A intervenit Poliția Locală

16 November 2022 at 13:52
image

Polițiștii locali din cadrul departamentului de Ordine Publică au amendat marți seara un bărbat turmentat care se lega de oamenii de pe stradă și care apoi a început să facă scandal polițiștilor.

C.R., domiciliat în localitatea Semlac, în vârstă de 36 de ani, era în stare de ebrietate și agresa verbal trecătorii de pe strada Andrei Mureșanu din municipiu. În timpul patrulării, a fost surprins de către polițiștii locali care se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cărora le-a adresat injurii. Contravenția a fost săvârșită în jurul orei 19:11. A fost condus la sediul DGPL Arad, identificat, respectiv sancționat cu suma de 500 lei.

articolul original.

Patru tineri infractori, predați de polițiștii locali către Poliția Municipiului Arad

14 November 2022 at 15:15
image

În urma colaborării Direcției Generale de Poliție Locală cu Poliția Municipiului Arad, agenții de poliție locală au prins și predat patru tineri infractori, în ultimele zile.

Direcția Generală de Poliție Locală informează că toți patru au fost interceptați în teren, identificați, reținuți și conduși în bune condiții la Poliția Municipiului Arad. Majoritatea sunt contravenienți sancționați în mod repetat de Poliția Locală, care îi vizează și îi regăsește în teren.

Mai exact, B.C.F., un tânăr de 21 de ani, cu domiciliul în Sântana, LVI, un tânăr de 23 de ani, din Sintea Mare, B.P.F., un tânăr de 21 de ani, din Arad, și P.R.A. în varsta de 26 de ani, erau căutați pentru diverse infracțiuni și având mai multe dosare penale pe rol, au fost prinși de polițiștii locali, primul joi, al doilea vineri și ultimii doi astăzi, 14 noiembrie. L.V.I., suspect de furt dintr-un autoturism din Arad, a fost surprins vineri pe B-dul Revoluției, în fața Primăriei. B.C.F. și B.P.F. au fost prinși pe strada 6 Vânători, respectiv strada Cocorilor, iar P.R.A a fost predat în jurul orei 15:50, la secția de poliție de pe Calea Aurel Vlaicu.

articolul original.

Amendă la un șantier de pe 6 Vânători, pentru noroiul lăsat pe carosabil

9 November 2022 at 13:08
image

Comunicat. În această săptămână, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au efectuat verificări privind asigurarea curățeniei carosabilului, în zona de intrare a mijloacelor de transport din șantierele de lucru pe drumurile publice.

În acest sens, pentru nerespectarea reglementărilor legale specifice, a fost aplicată o sancțiune în cuantum de 1.000 lei, pe strada 6 Vânători, cu obligația de curățare a zonei afectate.

Direcția Generală Poliția Locală Arad atenționează cetățenii municipiului că au obligația să asigure curățenia mijloacelor de transport și a utilajelor, la intrarea lor pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin îndepărtarea noroiului de pe anvelope, astfel încât acesta să nu ajungă pe carosabil, conform prevederilor HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului. În situația în care carosabilul este afectat, trebuie luate măsuri imediate de curățare a acestuia pe toată porțiunea afectată.

Astfel, potrivit art. 6.6 din actul normativ invocat: ”Instituțiile publice, agenții economici, celelalte persoane juridice au următoarele obligații principale: Să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice din șantiere, zone agricole etc., prin orice mijloc propriu prin care se îndepărtează noroiul de pe anvelope, în așa fel încât acesta sa nu fie împrăștiat pe carosabil”.
Nerespectarea reglementărilor legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 700 și 1000 de lei.

articolul original.

Puteri sporite pentru Poliţia Locală. Ce riscă şoferii care parchează neregulamentar: amenda e de 3.000 de lei

9 November 2022 at 06:46
By: Geo
image

Polițiștii locali vor primi mai multe puteri. Vor putea afla exact cine se află la volan, atunci când mașina a fost implicată într-o ilegalitate. În cazul în care proprietarii nu vor să dea informații despre șofer, riscă amenzi mari.

Polițiștii locali vor putea afla proprietarul unei mașini și, mai mult, îi vor putea cere acestuia date despre persoana căreia i-a încredințat vehiculul.

În cazul în care refuză să spună cine se afla la volan, proprietarul de drept al mașinii riscă să fie amendat cu 3.000 de lei. Până în prezent, polițiștii locali puteau să facă acest lucru numai cu sprijinul agenților de la Rutieră, scrie observatornews.ro.

Dacă polițiștii locali găseau o mașină parcată neregulamentar, tot ce puteau face era să lase o simplă înștiințare în parbriz. Proiectul a trecut astăzi de Camera Deputaților. Mai departe, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

articolul original.

Clivajul bunului simț. Şofer vs pieton

2 November 2022 at 12:20
image

Pe adresa redacției, un cititor ne-a trimis câteva poze cu o mașină a ANAF-ului. Nimic neobișnuit, asta dacă nu luăm în calcul că acesta era parcată pe trotuar. Știm că vor fi unii care vor zice „Și cu ce te încurcă?!”, „Ei, da! Asta e știre?!”. Însă aici este vorba de gest. Odată, cel al șoferului care, trebuie să recunoaștem că nu este la prima parcare de genul acesta, iar apoi gestul cititorului.

Există o discrepanță mare în comportamentul celor doi. Primul a dat dovadă de miserupism, cel de-al doilea de simț civic. Un simț pe cale de dispariție în Arad, spunem noi, dar sperăm că ne înșelăm. Îi mulțumim cititorului pentru poze și implicare.

P.S. La nici 200 de metri, Poliția Locală amenda un cetățean, tot pentru parcare.

P.S. 2. La nici cinci minute după ce ne-a trimis pozele, am primit un apel de la cititor:

„Mai mişto, au mutat-o pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități. Nu mai am cuvinte”.

articolul original.

Poliția Locală se laudă că a prins patru prichindei care se credeau grafferi

31 October 2022 at 13:56
image

Comunicat Poliția Locală: Vineri, 28.10.2022, în jurul orei 16, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii publice, din cadrul DGPL, aflați în patrulare, s-au deplasat în proximitatea Falezei Mureș, respectiv zona Parcului Copiilor- Hotel Parc, în urma unei sesizări transmise prin Dispeceratul Poliției Locale.

Astfel, agenții de poliție locală au identificat un grup de copii, format din două fete și doi băieți, minori, care își începeau week-end-ul scriind cu grafitti pe pereții ce mărginesc trotuarul, mesajele înscrise neputând fi redate.

La locul faptei au fost invitați părinții micuților „desenatori” surprinși în exercițiul funcțiunii, aceștia alegându-se cu două avertismente și două amenzi contravenționale însumând 200 lei, conform art.2, alin.(33) din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Direcția Generală Poliția Locală Arad recomandă părinților să acorde atenție supravegherii copiilor minori, evitând evenimente nedorite la care aceștia ar putea participa. Conform actului normativ mai sus descris, se pedepsește ”neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani … a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie.”

articolul original.

Polițiștii locali cer sporuri la salariu pentru că stau prea mult în fund și pentru că fac febră musculară de la tastatura calculatorului

27 October 2022 at 05:15
image

Astfel, aflăm din buletinul de expertiză al DSP Bacău că un șofer (?!) al Poliției Locale „riscă îmbolnăvirea în timpul studierii dosarelor care pot fi infestate cu diverși agenți microbieni”. Păi, ce legătură are șoferul cu studierea dosarelor? Poate doar cu transportul lor. Dar, domnii polițiști locali își riscă sănătatea și prin „suprasolicitarea aparatului osteo-musculo-articular prin gestualitatea specifică”. Adică, prin mișcarea din mâini și din picioare.

Dar cele mai grave două condiții grele de muncă pentru care solicită cinci zile în plus de concediu și spor la salariu sunt următoarele: „risc de suprasolicitare musculo-osteo-articulară a articulațiilor mici distale ale membrelor superioare, necesară gestualității specifice în cursul redactării documentelor, notelor și adreselor”. Asta așa sună în limba de paltin a medicului de medicina muncii, dar tradus pentru noi, nespecialiștii, înseamnă că domnii polițiști ar face febră musculară de la scrierea pe calculator. În sfârșit, un risc major este „pentru poziția șezândă prelungită”. Ei, pentru chestia asta chiar trebuie recompensați. Să stai toată ziua pe fund e risc pentru a face hemoroizi.

Ei, dacă, în urma buletinelor DSP, polițiștii locali din Bacău vor primi sporurile solicitate, atunci toți polițiștii locali din țară sunt îndrituiți să le primească, pentru că toți stau în fund și toți scriu la calculator.

articolul original.

Polițiștii locali din Bacău solicită spor pentru că fac „febră musculară” la degete din cauza tastaturii și pentru că stau prea mult pe scaun

27 October 2022 at 11:03
By: -

Ziarul de Bacău scrie că șefii Poliției Locale din Bacău solicită Primăriei să acorde angajaților instituției spor pentru – cităm din documentul apărut în presă – „risc de solicitare musculo-osteo-articulară a articulațiilor mici distale ale membrelor superioare, necesară gestualității specifice în cursul redactării documentelor, notelor și adreselor pe PC”. Într-un alt paragraf se evidențiază același risc, dar de data aceasta e vorba de „SUPRAsolicitare” și se mai scoate în evidență „riscul de solicitare psihosenzorială (atenție, văz, memorie), având în vedere specificul activității”. De asemenea, printre riscuri se menționează și „poziția șezândă prelungită”.

Alăturat cererii, conducerea Poliției Locale Bacău a atașat o serie de buletine de determinare prin expertizare a locului de muncă emise de Direcția de Sănătate Publică Bacău, potrivit Ziarul de Bacău. Acestea au fost făcute pentru sediul central al instituției, dar și pentru diverse compartimente.

Plângerea Poliției Locale din Bacău nu se oprește aici.

Într-un alt „Buletin de determinare prin expertizare a locului de muncă”, se arată că agenții – de poliție – pot fi infestați „cu diverși agenți microbieni” în timpul studierii dosarelor.

Sursa: ziaruldebacau.ro

articolul original.

Amendă și două sesizări penale pentru proprietarul unei case de pe Căpitan Ignat

19 October 2022 at 07:17
image

Comunicat. Pe strada Căpitan Ignat, o casă având regim de înălțime S+P+2E (subsol, parter și 2 etaje, n.red.), autorizată în anul 1993 și vândută ultimului proprietar în anul 2017, a început să fie „îmbunătățită” prin mansardare în anul 2022, fără deținerea autorizației necesare în acest sens.

Polițiștii locali cu atribuții privind disciplina în construcții s-au autosesizat în luna septembrie a acestui an, descoperind la fața locului demolarea acoperișului de la corpul de clădire existent și construirea parțială a unei mansarde având pereții perimetrali din cărămidă și centura din beton armat. Pentru nedeținerea autorizației de mansardare, proprietarul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.500 lei, cf.art.26 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dispunându-i-se și oprirea imediată a lucrărilor.

La începutul lunii octombrie, s-a reluat verificarea pe teren, stabilindu-se că lucrările au continuat și cu realizarea unei șarpante din lemn peste mansarda nou realizată, fapt ce a determinat polițiștii locali să înainteze sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Ulterior datei de 12 octombrie 2022 s-a constatat continuarea lucrărilor de către o echipă de 6 muncitori, aspect ce a determinat sosirea unei echipe de control a Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, ale căror verificări au fost asistate de un echipaj de ordine publică al poliției locale. În paralel, după ce au remarcat apariția unui perete-calcan, realizarea parțială a învelitorii cu țiglă peste șarpanta nou creată, precum și noi pereți din cărămidă tip porotherm, polițiștii locali au decis întocmirea unei noi sesizări penale, pentru continuarea lucrărilor neautorizate.

Situația continuă să se afle în atenția agenților constatatori ai Direcției Generale de Poliție Locală, ale căror demersuri vor fundamenta opțiunile de natură administrativă ale structurii de urbanism din primărie în referire la finalizarea dosarului respectivei construcții neautorizate.

articolul original.

Un tânăr turmentat a început să smulgă coșurile de gunoi de pe stâlpi și să le arunce pe carosabil

17 October 2022 at 13:34
image

În 11 octombrie, Poliția Locală a emis un comunicat prin care a făcut publică o „hartă a cuiburilor oamenilor străzii”, prin care identificase în total, pe parcursul acestui an, 71 de locuri în care locuiesc ilegal diferite persoane dubioase în municipiu, acum a publicat o actualizare, prin care ne informează ce urmări au avut acțiunile agenților, în ultimele 5 zile. În prim plan, ni se prezintă un tânăr turmentat care a pus în pericol traficul auto.

„Odată cu demararea acțiunilor Direcției Generale Poliția Locală Arad de patrulare seara/noaptea în cartiere, în perimetrul condominiilor, în locurile de joacă, parcuri, zone locuite ale orașului, în scopul prevenirii faptelor antisociale, la orele serii, atât patrularea pe bulevardul central cât și pe căile principale sunt înlocuite de patrularea echipajelor pe trasee identificate cu zone de risc și manifestări antisociale.

Astfel, în ultimele 5 zile au fost constatate de către polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice mai multe contravenții, pentru care s-au aplicat sancțiuni: 25 procese-verbale pentru practicarea prostituției, 10 procese-verbale pentru apelarea la mila publicului, 1 PV pentru staționare pe pista de biciclete, 1 PV pentru provocare de scandal, 7 PV pentru consum de alcool pe domeniul public, 5 procese-verbale pentru blocaj acces auto în parcare, 2 PV pentru deranjarea liniștii publice (ascultare muzică cu volum maxim), respectiv 3 procese-verbale pentru aruncarea de gunoaie pe domeniul public.

În acest sens, în noaptea de 13.10.2022, s-a constatat o altă faptă contravențională, în jurul orei 01:30. Dispeceratul DGPL Arad a preluat și transmis echipajelor din teren o sesizare referitor la o persoană care vandalizează coșurile de gunoi, smulgându-le de pe stâlpi și aruncându-le în drum, iar pubelele pe roti împingându-le pe carosabil. Echipajul de ordine publică s-a deplasat la fața locului, ajungând în două minute, suficient de rapid cât să-l prindă pe P.R., de 26 de ani în timpul producerii faptei de natură antisocială. Tânărul contravenient este cunoscut de către polițiștii locali, fiindu-i aplicate mai multe amenzi de-a lungul timpului. Aflat sub influența băuturilor alcoolice consumate, acesta a pus în pericol traficul auto din zonă, iar pentru faptele sale a fost identificat și sancționat cu suma maximă de 2.000 lei, conform HCLM nr. 162 /2006, evitându-se alte posibile evenimente care s-ar fi putut produce”, transmite Poliția Locală Arad.

Citește și: Locala se laudă că a depistat anul acesta un total de 71 „cuiburi de oamenii străzii” în Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Pervers și agresiv. A ajuns la Psihiatrie, după ce a făcut gesturi obscene și a tâlhărit o femeie în Arad

17 October 2022 at 12:47
image

Comunicat. Ieri, în jurul orei 15, într-o sesizare la Dispeceratul Poliției Locale, o doamnă reclama faptul cã în zona comercială a Ștrandului Neptun, o persoană de sex masculin făcea gesturi obscene în spațiul public.

Patrula de polițiști locali s-a deplasat la locația indicată constatând că este vorba de L.R., 56 de ani, din Hunedoara, care nu era la prima abatere pe ziua de ieri.

Cu aproximativ trei ore înainte, același „personaj” își petrecea ziua de duminică, la amiază, în zona Pieței Drapelului, unde, în spatele gheretei de bilete din stația de autobuz făcea aceleași gesturi obscene în fața trecătorilor, după ce, în prealabil agresase o doamnă de 82 de ani, încercând să-i sustragă poșeta și trântind-o la pământ.

Polițiștii locali au legitimat toate persoanele de față, apelând serviciul de urgențe 112, la locul indicat prezentându-se un echipaj de la Jandarmeria Română, care l-a preluat pe făptaș și l-a transportat la sediu, în vederea întocmirii actelor premergătoare efectuării cercetărilor pentru tentativă de furt.

Din cauza săvârșirii în public de acte obscene, acesta a fost amendat cu 1.000 lei, conform Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Pentru recidiva lui în decurs de 24 de ore, a fost solicitată Ambulanța și, sub escorta Poliției Locale, bărbatul a fost transportat pentru triaj la Unitatea de Primiri Urgențe și apoi internat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

articolul original.

Amenzi de 30.000 lei, în ultimele 10 zile, pentru nerespectarea limitei de tonaj în municipiu

12 October 2022 at 12:34
image

Comunicat. În ultimele 10 zile, polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Circulație și Parcări au aplicat nu mai puțin de 30 de sancțiuni, în cuantum total de 30.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 22 lit. d/ Hotărârea nr. 303 din 2016 privind aprobarea Regulamentului de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t în municipiul Arad.

Verificările au fost efectuate pe străzile Nicolae Titulescu, Digului, Lipovei, Ștefan cel Mare, Poetului, Teodor Ceontea, Voinicilor, Pădurii, Banu Mărăcine, Calea Timișorii, Calea Radnei, Calea 6 Vânători, Calea Aurel Vlaicu, respectiv Bulevardul Revoluției. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate în cartierul Micălaca (strada Voinicilor), urmate de Calea 6 Vânători și strada Pădurii.

Conform actului normativ mai sus menționat, conducătorii vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t au obligația de a afișa la loc vizibil autorizația de acces, de regulă în original – în cazul autorizațiilor de acces eliberate de Serviciul Relații cu Publicul sau emise on-line. În situația autorizațiilor cu valabilitate de o zi, care se transmit beneficiarilor pe e-mail sau fax, este permisă prezentarea autorizației scanată și tipărită.

Acțiunile de verificare a autorizațiilor de acces în arealele în care s-au instituit restricții ori interdicții vor continua în perioada următoare, iar pentru accesul/circulația autovehiculelor fără autorizație de acces/vinietă sau fără autorizație de acces corespunzătoare zonei, se vor aplica sancțiuni cuprinse între 1.000 lei – 1.500 lei.

articolul original.

Locala se laudă că a depistat anul acesta un total de 71 „cuiburi de oamenii străzii” în Arad

11 October 2022 at 15:04
image

Comunicat. De la începutul acestui an, în urma activității desfășurate în teren de polițiștii locali cu atribuții de ordine publică și a sesizărilor transmise de cetățeni, au fost identificate 71 de locații de pe domeniul public și privat unde, cu frecvențe variabile, înnoptează oameni ai străzii, cerșetori și chiar persoane cu trecut violent care sunt prezente temporar în municipiul Arad. Din acest motiv, zonele respective sunt cunoscute și monitorizate ca fiind „cu probleme”.

De-a lungul timpului aici au fost înregistrate sesizări de tulburare a liniștii și ordinii publice, de creare sau deversare de deșeuri, de muncă la negru, de adăposturi ilicite pentru contravenienți etc.

În aceste condiții, Direcția Generală Poliția Locală nu se limitează la inspectarea sistematică folosind patrulele auto și pedestre ci contribuie la implementarea unui sistem inițiat de Primărie destinat curățării terenurilor/amenajărilor/clădirilor de pe domeniul public.

Verificările și măsurile întreprinse împreună cu Direcția Edilitară au relevat că 50 dintre locațiile susmenționate aparțin municipalității, sens în care 31 fuseseră deja igienizate, la mijlocul lunii septembrie a.c. Controlul privind starea acestor terenuri și imobile se reia periodic sau ori de câte ori parvin sesizări de la cetățeni. În ultimele 2 luni, Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul DGPLA a propus structurii specializate din Primărie demolarea a 3 clădiri situate pe străzile Curtici, Țichindeal și Barbu Lăutaru.

În ceea ce privește cele 21 de proprietăți private, Biroul de Protecția Mediului din cadrul poliției locale a aplicat 2 procese verbale pentru neigienizarea perimetrului, așteaptă conformarea după notificarea inițială pentru 4 imobile, iar pentru alte 4 se așteaptă identificarea proprietarului în vederea adoptării de măsuri. În cazul a 11 locații s-a constatat curățarea ulterioară a zonei. La rândul său, Serviciul de Disciplină în Construcții s-a îndreptat și către proprietarii privați, semnalând Inspectoratului de Stat în Construcții starea precară și periculoasă pentru cerșetori a unei clădiri din centrul orașului (ai cărei proprietari au și trecut, ulterior, la securizarea prin mijloace de supraveghere a imobilului). De asemenea, pentru alte două clădiri folsite pentru adăpostirea contravenienților, situate pe străzile Dunării și Ion Creangă, s-a propus supraimpozitarea.

În timp, aprofundarea verificărilor efectuate în condominii, cu sprijinul asociațiilor de proprietari și prin implicarea Biroului de Evidența Persoanelor din Poliția Locală, va conduce la cartarea mai multor proprietăți private unde se adăpostesc cerșetori ori alte tipuri de contravenienți/infractori. Cel mai adesea, aceste locuințe ori spații mixte aparțin unor persoane fizice și juridice înregistrate în alte județe ori chiar în afara țării.

Continuarea aplicării măsurilor sancționatorii conduce, însă, în timp, la restrângerea numărului de proprietari dispuși să suporte din propriul buzunar disponibilitatea de a tolera crearea de „cuiburi” pentru contravenienți/infractori în imobilele pe care le dețin în municipiul Arad.

articolul original.

Preșcolari din Brașov, învățați de polițiștii locali să circule corect !

11 October 2022 at 10:49
By: M.Ex.

Astăzi, Poliția Locală Brașov a reluat campania de informare asupra importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație rutieră, intitulată ”Micii pietoni – Mari cunoscători”.
Un număr de 123 preșcolari de la Grădinița nr. 25 au participat la activitățile interactive organizate de Biroului Trafic Rutier, Ridicări Auto al Poliției Locale Brașov. Polițiștii locali au prezentat materiale adecvate vârstelor participanților, constând în imagini și recomandări referitoare la traversarea în siguranță a carosabilului, regulile ce ar trebui respectate la deplasarea cu bicilete, trotinete, role, skateboard, asigurarea în mijlocul de transport în timpul mersului, conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă alegerea străzii ca loc de joacă, importanța cunoașterii și respectării semnificației marcajelor și indicatoarelor rutiere, precum și urmările nerespectării regulilor de circulație.
”Extrem de curioși și încântați, ”micii pietoni” s-au întrecut în a pune întrebări polițiștilor locali și a răspunde, la rândul lor, întrebărilor acestora. Participând cu entuziasm la jocurile pregătite, copiii au pus în aplicare cunoștințele deținute/ dobândite, în roluri de ”pieton” și de ”polițist local la datorie”.
La finalul activităților, preșcolarii au fost răsplătiți cu caschete de polițist local și legitimații confecționate special pentru ei și flyere cu mesaje și imagini pe teme de educație rutieră”
, spun organizatorii.
Poliția Locală Brașov intenționează să organizeze, în decursul acestui an, activități de informare asupra importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație rutieră atât pentru preșcolari, cât și pentru elevi.

articolul original.

Nu se mai satură de procese verbale… Un bărbat problematic, amendat de nouă ori de polițiștii locali din Arad

7 October 2022 at 10:31
image

Poliția Locală Arad:

Joi, 29 septembrie a.c., în jurul orei 14,30, în Piața Arenei, numitul A.G., 29 ani, cu domiciliul în comuna Abrămuț, sat Petreu, județul Bihor, a fost surprins de polițiștii locali arădeni agresând verbal patru minore care așteptau autobuzul, adresându-le cuvinte și expresii jignitoare.

În continuarea faptelor sale, luni, 3 octombrie în zona teatrului, același A.G., s-a îndeletnicit cu filmarea polițiștilor locali aflați în exercițiul funcțiunii, în timp ce interceptau o persoană turbulentă, care urla în stația de taxi și ”împărțea” injurii, inclusiv la adresa lor.

Filmarea postată în spațiul public, conține comentarii neadevărate și neverificate ale lui A.G. la adresa poliției locale, în referire la desfășurarea evenimentului, fapt ce poate produce prejudicii de imagine administrației arădene.

În ziua următoare, același A.G. aflat în continuare pe străzile orașului nostru, fără o îndeletnicire care să-i ocupe timpul, mânca nestingherit semințe, aruncând cojile pe stradă. În drumul său, a întâlnit, însă, patrula de polițiști locali care supravegheau zona respectivă.

Istoricul contravențional al acestui individ relevă faptul că este deja client vechi al poliției locale din Arad, având înregistrate în ultimii doi ani nouă procese verbale de contravenție pentru diverse fapte săvârșite pe raza municipiului, deși nu provine din județul nostru. El și alții asemenea lui, se află de mai multă vreme sub atenta monitorizare a polițiștilor locali, în preocuparea lor de a împiedica încãlcarea de către aceștia a graniței dintre contravenient și infractor.

Rezultat al ultimelor isprăvi săvârșite, sancțiunile aplicate s-au concretizat în amenzi contravenționale însumând 3.000 de lei, conform prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și ale HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului Arad.

Un aspect ce trebuie luat în considerare rezidă în faptul că sumele rezultate din aplicarea tuturor amenzilor aferente faptelor antisociale săvârșite de A.G. în municipiul Arad se vor face venit la localitatea unde are acesta domiciliul, conform prevederilor legale actuale. În cazul său, ca și al altor indivizi din afara localității, prezenți pentru perioade variabile în oraș, împiedicarea producerii altor prejudicii la adresa comunității noastre ține de verificarea condițiilor în care i se asigură cazarea și întreținerea curentă în municipiu, cu participarea/acordul sau toleranța unor persoane fizice ori juridice înregistrate în UAT Arad, care pot fi responsabilizate contravențional în relația cu administrația publică locală.

De asemenea, începând cu luna septembrie a anului curent, efectivele de ordine publică ale Poliției Române și poliției locale din municipiu au intensificat colaborarea destinată identificării și documentării componentei infracționale a comportamentului ilicit desfășurat de cei mai vizibili dintre contravenienții care, în mod curent, tulbură ordinea și liniștea publică în oraș, în registru contravențional. Stabilirea eventualei răspunderi penale a acestora va permite îndepărtarea de pe domeniul public a turbulenților sosiți de la mari distanțe, fără a se mai aștepta demersurile – adesea lipsite de eficiență – ale altor administrații locale ce ar încasa fondurile din amenzile aplicate de poliția locală din Arad.

articolul original.
❌