ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Sondaj de opinie. Oxigen pentru Carabelea și PNL, probleme pentru PSD, AUR pe poziția a treia

26 November 2022 at 13:59
image

Mult așteptatul sondaj de opinie comandat de Partidul Național Liberal referitor la municipiul Piatra Neamț, încă neprezentat  opiniei publice, arată că temerile liberalilor cu privire la o situație rea spre foarte rea în municipiul reședință de județ nu au fost întemeiate. Asta dacă ne raportăm strict la datele din sondaj, care nu provin pe căi oficiale de la PNL și n-ar fi exclus ca în public  să vedem pentru public alte cifre. Noi nu putem decât să spunem că aceste date au fost prezentate unor membrii din activul de partid și să garantăm că provin din zona respectivă.

Primul lucru care interesează pe pietreni se referă la activitatea primarului Andrei Carabelea.

Pe o scară de la 1 la 10, de la o părere foarte rea, la una  foarte bună, Carabelea înclină balața spre pozitiv, la limită, cu 51% din repondenți care-i dau notă de trecere, 14 % acordându-i nota 9 și 6 % nota maximă. Să remarcăm că 14 % declară că nu-l cunosc, iar 7 % au o părere foarte proastă. Una peste alta, având în vedere că sondajul s-a făcut într-o perioadă de șantier în oraș, cu multe lucrări  și probleme în trafic, lucrurile nu stau foarte rău pentru primar, cu șanse se creștere pe măsură ce investițiile se vor finaliza.

În ce privește gradul de mulțumire al pietrenilor, lucrurile stau cam la fel,  32 % ei sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți, 30% mulțumiți și 14 foarte mulțumiți. Cei foarte nemulțumiți ar reprezenta doar 10% dintre cei intervievați. Semn că avem o populație care se mulțumește cu puțin sau una care consideră că este mai important cadrul natural decât condițiile generale de trai. Sau care atunci când răspund la întrebări despre orașul lor o fac cu un patriotism local asumat

Carabelea în frunte la intenția de vot

La întrebarea cu cine ați vota dacă ar fi acum alegeri Andrei Carabelea ar fi în frunte cu 37 de procente, urmat de prefectul Adrian Niță ( care nu a anunțat că va candida dar semnele că vrea sunt destul de clare) cu 23 %, pe locul 3 vine Mitrea Dumitrina, cu 13 %, o surpriză oarecum, dar nu neaparat una mare, vicele Marius Ioan Irimia, (care a declarat că va candida din partea oricui sau ca independent), ocupa poziția a patra cu un modest 8 %, Bogdan Gavrilescu are 4%  și restul nu mai contează. Trecem peste numele lui Grigoruță Oniciuc, trecut pe lista posibililor candidați ca un vajnic independent de partid și tragem o concluzie: probleme sunt pentru toși cei de pe listă, inclusiv pentru primarul în funcție, care mai are până să ajungă la targhetul de 50% care garantează o nouă candidatură. Să remarcăm în treacăt că Mitrea Dumitrina ar putea reprezenta o problemă în special pentru PSD, dar nu numai.

Sondajul, așa cum este el, are darul de a lămuri lucrurile cu privire la candidaturile care contează, Carabelea, Niță, Mitrea Dumitrina, restul fiind clar la rubrica ”și alții”.

Spre exemplificare , răspunsurile pietrenilor referitoare la posibili candidați la poziția de primar la Piatra Neamț.

Consiliul Local- PNL 38%, PSD 26, AUR 13!

La întrebarea, dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare pe cine ați alege la Consiliul Local Piatra Neamț, răspunsurile confirmă în mare măsură poziția fruntașă a PNL-ului, cu 38%, urmat de PSD la destul de mare distanță, de AUR care merge pe aceeași cifră ca și Mitrea Dumitrina, USR fiind undeva la 7%. Forța Dreptei și PMP ar fi la 4 %, împreună putând fi luate cumva în considerare.

La nivel de partide politice, să remarcăm  că ambele partide aflate la guvernare au probleme. Cele mai mari, PSD-ul, care 57% dintre pietreni considerându-i corigenți în activitatea politică generală . Efectele candidaturii nefericite a lui Răzvan Cuc persistă și vor fi greu de remontat, indiferent pentru cine va candida.

PNL are și el probleme de imagine în opinia locuitorilor din Piatra Neamț, mai mici decât PSD-ul, dar față de alegerile de acum doi ani trenul este clar crescător. Cu condiția ca cifrele care au ajuns la noi să fie cele reale.

Valentin Bălănescu

Nota redacției: Vom reveni cu rezultatele sondajului privitoare la modul în care ar vota pietrenii pentru Consiliul Județean și pe cine ar vota pentru poziția de președinte, în condițiile  în care ar candida sau nu Ionel Arsene.

articolul original.

Marcel Ciolacu, ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste: Stânga românească și PSD au primit o nouă recunoaștere a eforturilor făcute de colegii din PSD

26 November 2022 at 13:39
image

Marcel Ciolacu, a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste. Preşedintele PSD i-a mulţumit premierului spaniol Pedro Sanchez pentru încredere și colegilor de partid pentru eforturile făcute de-a lungul timpului.

„Îi mulțumesc premierului spaniol Pedro Sanchez pentru încrederea pe care mi-a acordat-o pentru a fi alături de domnia sa în următorul mandat pe care îl va avea ca președinte al Internaționalei Socialiste.
Acest post de #vicepreședinte la nivelul Europei Centrale și de Est mă onorează și se datorează eforturilor făcute de PSD, de toți colegii mei, în ultimii ani, în interiorul familiei noastre politice social-democrate.
Este o nouă recunoaștere la nivel internațional a Partidului Social Democrat, după ce, în această toamnă, am obținut un post de vicepreședinte în conducerea #PES prin europarlamentarul Victor Negrescu.
Rămâne cum am stabilit: PSD este partidul care a integrat România în #UE și #NATO.
Cu PSD la guvernare se ridică #MCV și avem o șansă foarte bună să aderăm la #Schengen.
Vom continua să fim aproape de toți colegii noștri social-democrați europeni pentru îndeplinirea obiectivelor noastre naționale alături și prin #InternationalaSocialista.
Uniți și puternici pentru #România!”, a transmis Marcel Ciolacu printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Prim-vicepreședinte PSD Sorin Grindeanu a transmis că prin această alegere, PSD a obținut ”recunoașterea că cel mai puternic partid de stânga din România” și „un vot de încredere pentru politicile publice şi eforturile continue ale echipei PSD”.

articolul original.

USR a lansat ”Cartea neagră a guvernării PSD-PNL”

26 November 2022 at 13:57

Partidul Uniunea Salvați România (USR) – Filiala din Botoșani a prezentat, sâmbătă, „Cartea neagră a guvernării PSD-PNL” care prezintă „Oferta PSD-PNL: Cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani”. La evenimentul de dimineață au fost prezenți Cristina Lăcătușu, vicepreședintele USR – Filiala din Botoșani, dar și consilierii USR Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță.

Mai exact, cartea reprezintă un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului. Concluziile raportului arată cum în ultimul an s-au înregistrat cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani. Astfel, este vorba despre curent, gaze și încălzire care s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%.

„(…)Creșterea numărului de firme radiate este de aproape 19% în 2022 în comparație cu perioada similară din 2021. În ceea ce privește suspendarea activității firmelor suntem al treilea județ din țară cu o creștere de aproape 45% de firme care și-au închis obloanele pentru că nu au găsit soluții să funcționeze. Cauza principală: presiunea pusă pe agenții economici de o serie de politicieni incompetenți. Să nu mai vorbim de suprataxarea contractelor part-time care a fost cea mai nocivă măsură din acest an”, a transmis în cadrul evenimentului Cristina Lăcătușu, vicepreședintele USR – Filiala din Botoșani.

„Botoșănenii nu beneficiază de servicii medicale firești pentru secolul în care suntem”

De asemenea, reprezentanții USR au adus în discuție și problemele cu care se confruntă sistemul medical botoșănean. În ciuda aglomerației de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) s-au închis 13 centre de permanență.

„La Botoșani apreciem investițiile care s-au făcut și cele anunțate care se vor face la Spitalul Județean și la unitățile adiacente, dar nu putem trece cu vederea peste faptul că botoșănenii nu beneficiază de servicii medicale firești pentru secolul în care suntem. Aglomerație la UPU corelată cu cele cinci centre de permanență, din totalul de 13 din județ, care s-au închis, arată cam cum știu cei care au puterea de decizie să se organizeze”, a spus vicepreședintele USR din Botoșani.

USR-iștii au anunțat că în zilele următoare vor ieși în stradă pentru a asculta nemulțumirile oamenilor, pentru ca mai apoi aceștia să transmită concluziile Guvernului.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

26 November 2022 at 07:53
image

Marius Budăi a lămurit controversele cu privire la creșterea pensiilor.

Am refuzat atunci, refuz și acum să discut desprea această licitație de procente. Așteptările românior le cunosc. Sunt un om din popor. Așa cum am spus, necesitatea de a crește pensii și salarii am înțeles-o. Important e că sunt măsuri de sprijin și în coaliție am luat aceste măsuri. Sunt bucuros că viziunea PSD pentru majorarea pensiilor a avut succes în cadrul coaliției și acum trecem la implementarea lor”, a declarat Marius Budăi.

Persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, dar și elevii vor beneficia de cele mai importante majorări.

„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații. 

(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform româniatv.net.

Vezi și:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

articolul original.

Ludovic Orban: ‘Nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Doamne ferește!’

26 November 2022 at 07:20
image

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat că nu exclude varianta ca PNL s-o susțină pe Gabriela Firea (PSD) la alegerile pentru Primăria Capitalei. 

Despre perspectiva ca Firea să revină la Primăria Capitalei, Ludovic Orban a afirmat: „Doamne ferește! Doamne ferește! Mi-au ajuns patru ani…”.

PNL face sondaje așa ca să se îmbete cu apă rece… S-au făcut teoretic mai multe sondaje. Am văzut pe un post TV concurent, care era anti-PSD, a ajuns să comande sondaje de opinie de la firma dlui Pieleanu, pe care le-a difuzat pe post, unde tot era dna Firea foarte apreciată și așteptată în București să mai înființeze 23 de companii, să mai dea vouchere de biciclete, să mai îndatoreze Primăria până în cer fără să facă nimic concret în rezolvarea problemelor”, a continuat fostul premier.

Orban a afirmat apoi că „nu l-ar mira” ca PNL să o susțină pe Gabriela Firea pentru a câștiga Primăria Capitalei în 2024.

Nu m-ar mira sincer ca, la un moment dat, condcuerea PNL să schimbe și denumirea partidului în PSDNL. Perspectiva unei alianțe PSD – PNL inclusiv la locale există, nu neg această probabilitate pentru că, pe măsură ce se vede că PSD taie și spânzură și că șansele PNL sunt tot mai mici să meargă pe propriile picioare în fața electoratului, nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Dar ar fi, să nu spun tragic, dar ar fi comic…

Eu am încredere în cetățenii români care simpatizează cu ideile liberale, care au discernământ și spirit critic că se vor mobiliza ca să nu ne trezim iar cu năpasta Firea pe capul bucureștenilor”, a mai afirmat Orban, conform b1tv.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fostul lider al PSD Brașov, Constantin Niţă, se întoarce la pușcărie pentru trei ani şi jumătate

25 November 2022 at 16:03
By: M.Ex.

Fostul lider al PSD Brașov, fost deputat și fost ministru al Energiei, Constantin Niţă se întoarce în penitenciar, unde are de executat un rest de pedeapsă de trei ani şi jumătate închisoare pentru trafic de influenţă, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, anunță agerpres.ro.

În mai 2017, Constantin Niţă a fost condamnat în primă instanţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Sentinţa a fost menţinută la apel în iunie 2018, iar Constantin Niţă a fost dus la penitenciar, unde a executat şase luni, fiind eliberat în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a dispus rejudecarea unor dosare de corupţie, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la Instanţa supremă.

După ce a fost eliberat în baza deciziilor Curţii Constituţionale alături de alţi oameni importanţi acuzaţi de corupţie, Constantin Niţă a introdus o cale extraordinară de atac – contestaţia în anulare, obţinând rejudecarea apelului.

Vineri, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a admis apelul lui Niţă doar cu privire la confiscarea unor sume de bani şi interzicerea exercitării unor drepturi civile, însă a păstrat condamnarea de patru ani, din care a fost scăzută perioada de şase luni deja executată.

„Admite apelul formulat de inculpatul Niţă Constantin împotriva sentinţei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronunţată de ICCJ în dosarul nr. 2312/1/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi, rejudecând: Înlătură din conţinutul pedepselor complementare şi accesorii aplicate inculpatului interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.g, k din Codul penal. Înlătură dispoziţia privind confiscarea de la inculpat a sumei de 30.000 euro. Menţine măsura sechestrului asigurător, dispusă prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din data de 09.06.2016 a DNA, până la concurenţa sumei de 303.118 lei. Înlătură dispoziţia privind plata cheltuielilor judiciare din cauţiunea în valoare de 150.000 lei, instituită prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din 04.05.2016, cât şi dispoziţia privind restituirea sumei de 132.000 lei din cuantumul cauţiunii. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Niţă Constantin perioada executată de la data de 28 iunie 2018 la 19 decembrie 2018. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de DNA împotriva aceleiaşi sentinţe. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

În consecinţă, Constantin Niţă se întoarce în penitenciar, pentru a executa restul de pedeapsă de trei ani şi jumătate închisoare.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

”În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, susţineau procurorii.

articolul original.

De ce nu sunt desecretizate contractele partidelor cu presa: Ciolacu și Ciucă, marii beneficiari ai sistemului toxic

25 November 2022 at 13:20

Independența presei din România și transparența finanțării reprezintă motive de îngrijorare pentru organismele internaționale. La nivel declarativ, liderii PSD și PNL susțin că vor mai multă transparență, dar prin acțiunile lor încurajează secretomania, potrivit Europa Liberă.

„PNL susține un control mai eficient al finanțării partidelor politice”, a fost poziția lui Nicolae Ciucă când a fost întrebat de reporterii de la Europa Liberă dacă susține ca toate sumele plătite de partide presei să fie publicate lunar pe site-ul Autorității Electorale Permanente, iar toate articolele parte a unui contract să fie marcate cu un semn distinct.

Subiectul ar trebui, însă, discutat în Coaliția de guvernare, a precizat Nicolae Ciucă.

Materialul integral poate fi citit AICI.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Lider PNL: ‘Dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Pe mine mă surprind reprezentanții PSD’

25 November 2022 at 11:47
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult.

„Vă spun sincer, pe mine mă surprind reprezentanții PSD. În cadrul coaliției nu sunt atât de vocali pe cât se exprimă unii dintre ei în spațiul public. Discuțiile în cadrul coaliției sunt mult mai așezate. Masa dialogului este cu totul alta decât situațiile în care, din păcate, dialogul acesta pare răstit, în contradictoriu(…). Transformarea dialogului în replici publice face foarte rău. Îndrăznesc să spun că, dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Este un om care, prin modul lui – extrem de cumpătat și așezat – prin rolul de mediator pe care și l-a asumat, în detrimentul celui de lider politic al PNL, a reușit să țină această coaliție și cu siguranță ea va continua.

În plan intern, discuțiile sunt mult mai așezate decât par în afară. În plan public mai există un actor pe care nimeni nu îl ia în considerare: publicul, care judecă anumite situații sau anumite persoane. Compromisuri au făcut ambele partide, să știți.

Încă din momentul în care am făcut această coaliție, fiecare partid a lăsat de la el. Vă aduceți aminte că a fost un moment de maximă dificultate politică, care putea să genereze instabilitate într-un context de securitate problematic, și mai mult decât atât, într-un context în care eventuale alegeri anticipate în România probabil ar fi destabilizat cu totul și zona economică și zona socială. D-asta am spus, atât noi, cât și social-democrații, că suntem dispuși să lăsăm de la noi, să facem anumite compromisuri în relația politică care era aproape inexistentă.

Prestația unui partid politic este influențat și de acest marketing politic. Trebuie să lași impresia tot timpul că ai soluțiile cele mai bune, că ești cel mai vocal, încerci să îți impui agenda. D-asta spun că nu e neapărat o scuză pentru politicieni în țara asta, dar sunt unii care sunt influențați de sondaje, de percepția publică. Eu cred că în acest moment aceste lucruri trebuie să treacă în plan secund pentru că dacă reușim să traversăm această perioadă extrem de dificilă, cu siguranță vom beneficia atât noi, cât și social-democrații, de susținere, apreciere și recunoaștere publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, conform psnews.ro.

articolul original.

Bilanțul unui an de guvernare al coaliției PNL PSD UDMR

25 November 2022 at 09:12

Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciucă, menţionând că responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize.

„Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de COVID-19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră”, a declarat Ciucă, într-un bilanţ la un an de guvernare.

Potrivit premierului, priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ.

„Astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice. Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE, au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, a susţinut Nicolae Ciucă.

Ciucă a arătat că investiţiile străine directe se vor apropia anul acesta de zece miliarde de euro şi, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional,„au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

Prim-ministrul a afirmat că s-a reuşit scăderea deficitului bugetar, iar eficienţa deciziilor s-a bazat pe dialogul social.

„Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european. Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative. Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare”, a mai transmis Ciucă.

Premierul a mai susţinut că primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populaţiei cu cele necesare mediului de afaceri şi va oferi resursele necesare pentru menţinerea, anul viitor, a „trendului pozitiv al economiei”, a ritmului investiţiilor care aduc locuri de muncă şi garantarea finanţării pachetelor sociale.

El s-a referit la decizia de ridicare a MCV pentru România şi la apartenenţa la NATO.

„2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, a arătat Ciucă.

Premierul a mai spus că responsabilitatea la nivelul Guvernului este de a menţine echilibrul „într-o perioadă marcată de multe crize”. „Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, a conchis prim-ministrul.

articolul original.

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, bilanţ la un an de guvernare. Ce spune despre preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR

25 November 2022 at 08:25
image

Premierul Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj cu prilejul unui an de guvernare, în care declară că preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie.

Şeful Executivului mai spune că garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România.

El a mai precizat și că responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize.

”Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră. Priorităţile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populaţia şi economia de aceste efecte în lanţ”, spune premierul în bilanţ.

Nicolae Ciucă consideră că, ”astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri”.

”Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive  au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice. Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, menţionează şeful Executivului.

„Investiţiile străine directe şi cele 90 de mld. de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare”

Premierul arată că ”investiţiile străine directe, care anul acesta se vor apropia de zece miliarde de euro, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul naţional au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

„Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăseşte atât în creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reuşind astfel scăderea deficitului bugetar şi înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european.

Eficienţa deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societăţii civile, patronatelor, sindicatelor, asociaţilor comunităţilor locale şi altor structuri asociative.

Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, soluţiile necesare”, a afirmat el.

Nicolae Ciucă mai transmite că ”primul buget construit pe programe multianuale va echilibra măsurile de protejare a populaţiei cu cele necesare mediului de afaceri şi va oferi resursele necesare pentru ca anul viitor să menţinem trendul pozitiv al economiei, ritmul investiţiilor care aduc locuri de muncă şi să garantăm finanţările pachetelor sociale”.

”Ne bazăm pe aceeaşi abordare a dialogului pentru continuarea integrării noastre în arhitectura europeană şi globală a partenerilor noştri. 2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE.

În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, spune premierul.

”Responsabilitatea noastră, la nivelul Guvernului, este să menţinem echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize. Le vom traversa cu bine, aşa cum deja am demonstrat că putem, împreună”, afirmă Ciucă în final.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Vasile Dîncu: Eu cred că în acest moment Marcel Ciolacu e candidatul nostru la preşedinţie. Din perspectiva noastră, are toate atributele (VIDEO)

24 November 2022 at 22:33
image

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a declarat joi, pentru B1 TV, că în acest moment Marcel Ciolacu, președintele partidului, e persoana potrivită pentru a candida din partea formațiunii la alegerile prezidențiale din 2024.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

Dîncu, despre candidatul PSD la prezidențiale

Marcel Ciolacu „spune că vom face alegeri interne și că acestea o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar acum el are, din perspectiva noastră, toate atributele, pentru că îţi trebuie un lucru ca să fii candidat: în primul rând, trebuie să ai tot partidul în spatele tău”, a declarat Dîncu, pentru B1 TV.

El a mai precizat că Ciolacu „este sincer” când spune că nu va candida, „pentru că el spune că acum un preşedinte al PSD nu poate să câştige acel plus de care avea nevoie pentru ca să facă o majoritate. Eu cred că până ce vom găsi alte soluţii sau dacă vom căuta alte soluţii, Marcel Ciolacu a început, şi prin ideea de toleranţă pe care o are, printr-un anumit tip de implicare diferit decât alţi preşedinţi, cred că e acum candidatul nostru”.

articolul original.

Alina Gorghiu atacă partenerii de Coaliție: PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea acestei legi

24 November 2022 at 21:15
image

Invitată joi la Buzău, la ”Cafeneaua Liberală”, activitate periodică a Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, liderul PNL, Alina Gorghiu, a transmis că formațiunea va lupta pentru ca proiectul ce vizează ca tinerii să voteze începând cu vârsta de 16 ani, să fie adoptat, chiar dacă PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD.

În acest context, Alina Gorghiu a adus în discuţie faptul că liberalii încearcă să schimbe legislaţia electorală astfel încât tinerii să îşi poată exercita dreptul la vot după împlinirea vârstei de 16 ani.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform news.ro

articolul original.

Cătălin Drulă (USR): Majorarea de pensii anunțată de coaliție e o bătaie de joc, nu acoperă nici inflația. Acuzațiile pe tema PNRR – doar o perdea de fum. Există o stupefacție la nivelul Comisiei Europene

24 November 2022 at 18:47
image

Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat coaliția PSD – PNL – UDMR că pur și simplu și-a bătut joc de pensionari, căci după luni în șir de certuri publice n-au fost în stare să vină nici măcar cu o majorare de pensii care să acopere inflația.

În acest context, Drulă a ținut să dea o replică PSD-iștilor care, de când au ajuns la guvernare, tot spun că vor să majoreze semnificativ pensiile, dar nu pot din cauza pragului de 9,4% din PIB fixat de USR-iști în PNRR, pe vremea când au fost la guvernare. Președintele USR susține că acum cheltuielile cu pensiile se ridică la 7% din PIB, deci dacă PSD chiar voia să crească pensiile, avea de unde până la pragul de 9,4%.

Liderul USR s-a referit și la declarațiile repetate ale social-democraților că vor merge la Bruxelles pentru renegocierea PNRR pe acest capitol. A promis-o mai ales Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, încă de când a preluat portofoliul, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, după cum a confirmat chiar Comisia Europeană. De altfel, executivul comunitar a transmis recent că va urmări atent modul în care Guvernul de la București își va respecta angajamentele asumate. Declarațiile guvernanților pe subiect sunt doar o perdea de fum menită să acopere incompetența, susține Drulă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Drulă: Anunțul coaliției privind pensiile, o bătaie de joc

„La pensii, mi se pare cel mai flagrant și cea mai mare bătaie de joc. De 6 – 8 luni se joacă un soi de bambilici cu procentele și până la urmă anunțul făcut nu acoperă nici măcar inflația.

Mai mult, în ultimele luni au lansat o temă absolut falsă, anume că în PNRR e un așa-zis procent pus, vezi Doamne!, de USR care-i blochează să crească pensiile. Am făcut calculele cu colegii mei și până la atingerea pragului puteau fi crescute pensiile cu 27%. Acum suntem la 7% din PIB, deci nu suntem nici pe aproape de acel plafon.

Am fost și eu la Bruxelles săptămânile acestea, am discutat cu oameni din Comisia Europeană. Există o stupefacție la nivelul Comisiei Europene. Comisia spune că avem un PNRR dintre cele mai bune din Europa, dar la București Guvernul, în loc să implementeze planul la care e foarte mult de muncă, (…) doar aruncă perdele de fum, tot felul de renegocieri, tot discută despre plan fără să facă nimic din el”, a declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.

Ce a transmis Comisia Europeană despre reforma pensiilor

Amintim că, săptămâna trecută, întrebată dacă Guvernul Ciucă a cerut oficial înlocuirea în PNRR a plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, așa cum a tot promis PSD, Comisia Europeană a răspuns: „Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”.

Comisia Europeană i-a contrazis pe guvernanți și pe tema pensiilor speciale.

articolul original.

Sub presiunea PSD, sindicatele primesc puteri sporite prin lege. Ca în anii 90, pe vremea baronilor sindicali

24 November 2022 at 15:21
By: M.Ex.

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, noua lege a dialogului social prin care sindicatele primesc noi drepturi și puteri în raport cu angajatorii. Printre altele, sindicatele se pot angaja politic și pot derula afaceri pentru propriul profit.
Legea, care reprezintă și un jalon în PNRR, a fost inițiată de PSD și mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare.
PNL s-a opus până acum celor mai multe dintre prevederile din proiectul de lege, dar în cele din urmă a cedat după îndelungi negocieri cu PSD, scrie g4media.ro.

Adrian Solomon (PSD), unul dintre inițiatorii legii, și-a exprimat satisfacția față de adoptarea legii la patru ani de la inițiere. ”Noile reglementări sunt menite să contribuie la flexibilizarea constituirii organizațiilor partenerilor sociali – organizații sindicale, respectiv patronale și la facilitarea negocierii colective la nivel de unitate, grup de unități, la nivel sectorial şi la nivel naţional, având la bază ideea conform căreia un dialog social de tip proactiv, transparent și constructiv, poate contribui la creșterea nivelului de trai, respectiv de confort social, atât al angajaților, cât și al angajatorilor, și la pace socială”, a declarat acesta într-un comunicat.

În replică, directorului executiv al organizației patronale Concordia, Radu Burnete, a criticat proiectul adoptat. ”Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a spus Burnete într-un comunicat de presă.

Principalele prevederi ale noii legi, care înlocuiește Legea 62/2011:

– sindicate pot desfășura activități cu caracter politic. A dispărut astfel interdicția expresă din vechea legislație
– Scade numărul de angajați necesar creării unui sindicat într-o instituție sau companie, de la 15 la 10.

– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități centrale sau locale cu titlu gratuit

– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă

– Sindicatele vor avea voie să organizeze și să sponsorizeze competiții sportive, așa cum se întâmpla în anii 90, când sindicatele minerilor conduse de Miron Cozma erau o forță în fotbalul profesionist.

– De asemenea, sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.

– Rămâne valabilă prevederea potrivit căreia la cererea organizaţiei sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată. Reamintim că o inițiativă de schimbare a acestei prevederi în domeniul educației, venită de la fostul ministru Daniel Funeriu, a provocat o ripostă extrem de dură a sindicatelor, care și-au văzut veniturile diminuate rapid.

– Angajații unei companii/instituții vor avea dreptul să facă grevă de solidaritate, de maximum o zi, cu angajații din alte firme

– Apare o nouă formă de grevă: greva politicii sociale și economice a Guvernului. Acest tip de grevă trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul propriu anunțul privind declararea grevei

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind dialogul social, cu 198 de voturi „pentru”, 13 „contra” şi 46 de abţineri. Toți deputații PSD prezenți la ședință au votat proiectul. Din cei 53 de liberali prezenți, 52 au votat pentru, iar Dan Vîlceanu a votat contra. Din cei 35 de deputați USR prezenți, 31 s-au abținut, Radu Tudor Ciornei a votat pentru, iar Claudiu Năsui – contra. Toți cei 16 deputați UDMR au votat pentru.

articolul original.

Lege votată de coaliție: Sindicatele primesc noi puteri – Pot avea afaceri și implicare politică

24 November 2022 at 14:24
image

Camera Deputaților a votat o nouă lege a dialogului social, prin care sindicatele capătă noi puteri. Legea reprezintă un jalon din PNRR, cu termen de îndeplinire finele acestui an. Inițiativa aparține PSD, iar PNL-iștii, care până acum s-au opus celor mai multe dintre prevederi, au cedat după negocieri și au votat și ei ”pentru”. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, informează G4Media.

Critici privind noua lege a dialogului social

În ciuda aparențelor, specialiștii susțin că noua lege nu va încuraja dialogul social, ba chiar va acutiza conflictele dintre angajați și angajatori, existând riscul unor blocaje semnificative în economie.

„Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a explicat Radu Burnete, directorului executiv al organizației patronale Concordia, potrivit unui comunicat.

Principalele prevederi ale noii legi ce vizează sindicatele:

– Sindicate pot desfășura activități cu caracter politic ( a fost eliminată interdicția din vechea legislație)
– Sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.
– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități cu titlu gratuit
– Scade numărul de angajați necesar pentru crearea unui sindicat de la 15 la 10
– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă
– Apare greva politicii sociale și economice a Guvernului. Ea trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul său anunțul privind această mișcare

articolul original.

Vasile Cîtea: „Un nou sprijin #PSD pentru industria agroalimentară din #România”

24 November 2022 at 12:48
By: Geo

Ministerul Agriculturii acordă din bugetul său 200 de milioane de euro, grant-uri pentru încurajarea şi susținerea procesării materiilor prime agricole.

◾️ Peste 400 de companii din industria procesatoare agroalimentară pot primi până la 500.000 de euro/fiecare.

◾️ Sprijinul, menit și să compenseze parțial creșterea costurilor, este destinat pentru fabricarea produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

◾️ Este condiționat însă de constituirea unor stocuri precis definite, care să fie obligatoriu procesate.

◾️ Grant-ul maxim, de 500.000 de euro, de exemplu, va fi încasat de operatorul care stochează pentru procesare 14.280 tone de grâu sau 14.280 tone porumb, 9.615 tone de floarea-soarelui, 10.000 tone lapte crud materie primă, 15.600 tone furaje combinate din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță.

🛑Cu cât vom reuși sa facem #în_țară produse care înglobează cât mai multă valoare adăugată, cu atât vom diminua importurile care acum alimentează și agravează deficitul !

(Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)

articolul original.

Rareș Bogdan prezintă un grafic care răstoarnă anunțurile făcute de PSD: ‘PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani’

24 November 2022 at 13:45

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, prezintă un grafic prin care arată că PNL-ul este partidul care a majorat pensiile românilor în ultimii ani.

Practic, Rareș Bogdan răstoarnă anunțul făcut de Partidul Social Democrat, cel care și-a atribuit majorarea de pensii ce urmează să fie făcută de la 1 ianuarie 2023.

Pentru a stăvili minciunile nesfărșite cu privire la creșterea pensiilor, venite din stânga. Acesta este purul adevăr. Fapte, nu vorbe!

Iar investițiile au depășit 6% și se îndreaptă spre ținta de 7%”, a transmis, joi, Rareș Bogdan.

Potrivit graficului prezentat de liderul liberal, în septembrie 2020, PNL a majorat pensiile cu 14%. Apoi, în ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a crescut pensiile cu 10%.

Apoi, în ianuarie 2023, Guvernul Ciucă urmează să majoreze pensiile cu 12,5%.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Evoluția punctului de pensie PNL este partidul care a majorat pensiile în ultimii ani: 1800 1600 1784 Septembrie 2020: PNL a majorat pensiile cU 14% 1586 1400 1442 1265 1200 1000 lanuarie 2022: Guvernul Ciucă a majorat pensiile cu 10% 800 600 400 lanuarie 2023: Guvernul Ciucă να crește pensiile cU 12,5% 200 Punctul de pensie în ianuarie 2023 να fi cu aproape 41% mai mare decât era la începutul lui 2020. បសសស Septembrie Ianuarie lanuarie 2019 2020 2022 2023 PNL facebook.com/MariaGabrielaHorga”

articolul original.

Opinia Mesagerului / Kremlin, în formă continuată

24 November 2022 at 11:00
image

Deși este o manoperă nerecomandată ambelor sexe, de a te ușura de lichidele trecute prin rărunchii personali într‐un spațiu aflat sub incidența codului galben pai de vânt, aceasta pare a fi prezentă în vârful politicii dâmbovițene. Un exemplu ni‐l oferă, gratuit, distinsul lider al partidoiului, care aflat peste Prut s‐a proptit în poză cu actualul primar al Chișinăului, recunoscut de cei din Basarabia ca urmaș în cuget și simțiri al fostului președinte Dodon, actualmente pus să dea socoteală despre o seamă de „biznisuri“ bărboase, dar și un suporter fidel al lui FC Putin din liga Kremlinului. S‐o recunoaștem, Dodon a fost onest. „Mie îmi plac rușii. Care‐I problema? Oamenii m‐au votat? M‐au votat. Pa, la revedere“. Pe de altă parte, curentul momentului din regiune nu este unul favorabil președintelui rus, orice asociere cu numitul, cât de mică ar fi ea, duce la importante prejudicii de imagine, pentru că cel mai simplu lucru pe lumea asta este să judeci fără a cunoaște. A fi putinist e o chestiune de câteva minute. Ai scăpat porumbelul? Să fii sănătos. Ți‐o iei de la vorbitorii de romgleză prin toate orificiile din dotare.

Ne putem imagina însă, că domnul Ciolacu a discutat felurite chestiuni de strictă actualitate, de la o axă Buzău-Chișinău, până la un viitor tunel din Bucegi până în Bălți, cu actualul primărete din capitala vecină, dar nu pricepem în ruptul capului de ce. A te expune de bună voie „biciului“ opiniei publice, opoziției pusă pe arțag, ca să nu mai vorbim de partenerii de coaliție care deja evită aparițiile comune, înseamnă că vorbim de un „masochism politic“. S‐ar putea avansa o viitoare schimbare de calimeră în care, poate nu știm noi, deja se lucrează cu aprindere la o nouă aliniere a planetelor, menită să‐l scoată pe Vladimir basma curată și pe Zelenski din subteranele Kiev‐ului, dar nu credem că omul în discuție are nasul atât de lung și de fin. Dacă‐n viitoarele zile poza cu primarul Ceban va inunda spațiul public de la Nistru pân` la Tisa, procentele câștigate cu truda frunții din laboratoarele partidului se vor duce pe Dâmbovița cenușie până în traista AUR‐ului, aflat în poziția puilor de vrabie care așteaptă tainul.

Dar cum presa noastră cea de toate zilele acționează la primul telefon, sunt convins că faptul discutat aici va fi băgat repede sub preș, mai cu seamă că armata de postaci este într‐o permanentă alarmă „Radu cel Frumos“, eventualele „agitații“ fiind anihilate în conformitate cu un ordin de zi pe unitate lesne de anticipat. Să mai admitem că, atunci când este vorba de un conflict de magnitudinea și tematica celui în derulare la nord de noi, a te poziționa lângă una din părți nu este opțiunea care să bucure, știută fiind soarta celui ce se bagă intr‐o ceartă hetero, de unde iese de obicei prost. Dacă vreți o comparație mai plastică, acțiunea lui Ciolacu aduce și cu un „hai Steaua!“ în mijlocul peluzei de lângă Podul Grant sau în „Ștefan cel Mare“, numai că, să nu uităm, galeria Rapidului era ornată și de spiritul lui Fănuș, pletele lui Pitiș, ochelarii lui Nicu Constantin și mulți contemporani cândva, dar nu la paritate cu gașca lui Corsicanu. În fine, în cazul în care aveați dubii, acum avem și noi un Viktor Orban al nostru, în vreme ce al ungurilor flutură fulare cu harta Ungariei mari la vest. Bravo, domnule Ciolacu, ne place! În rest „tăt normal“! Pe mai încolo. (GD Patraucean)

articolul original.

Guvernarea PSD-PNL i-a dus pe români la sapă de lemn

24 November 2022 at 12:47

Cătălin Drulă, președintele USR, a prezentat joi „Cartea Neagră” a guvernării PSD-PNL, un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului.

„Din cauza PSD-PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu an. Și peste 85% dintre ei cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită”, afirmă Cătălin Drulă.

Potrivit unui comunicat de presă, după un an de guvernare PSD-PNL, oamenii suferă cele cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%.

„Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflație din 2004. Deciziile inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piața de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari prețuri la energie pentru populație din Europa. Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenție: prețurile au continuat să crească și bugetul public a fost făcut praf. Marile proiecte ale României au fost ratate: nu avem spitale noi, nici legi ale Educației, nici autostrăzi. Într-un singur an, guvernul PSD-PNL a anulat și blocat licitații pentru 815 km de autostrăzi și drumuri naționale și a reziliat contracte pentru 330km. Alți 660km aflați în faza de proiectare au un viitor incert. Din cauza incompetenței ministrului Grindeanu, statul român trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro pentru întârzierile la podul de la Brăila”, se menționează în comunicat.

Liderii USR susțin că principala sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reușește să îndeplinească cerințele pentru putea cere noi tranșe de bani.

„Într-un singur an patru miniștri au plecat din Guvern din cauza acuzațiilor de plagiat, abuz în serviciu și incompetență: Vasile Dâncu – ministrul Apărării, Florin Roman – ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu – ministrul Educației, Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii. Premierul Ciucă, Lucian Bode – ministrul de Interne și Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării sunt și ei acuzați de plagiat. Cătălin Drulă le-a cerut liderilor Coaliției să oprească risipa din banii publici, să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulți bani în mâinile oamenilor și companiilor și să îi dea afară din Guvern pe miniștrii plagiatori și incompetenți”, conform comunicatului, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Cum v-a mințit Robert Sighiartău că a dublat alocațiile la copii

articolul original.
❌