ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Arsene s-a trezit în prag de sărbători: vrea bani de la fondul de rezervă al Guvernului

9 December 2022 at 10:19
image

La finalul ședinței de îndată a Consiliului Județean Neamț de ieri, 8 decembrie, la punctul diverse, consilierul PNL Valentin Stavarache a întrebat care sunt noutățile legate de podul de la Luțca.

Președintele Ionel Arsene i-a răspuns: “Cu podul de la Luțca sunt noutăți. S-a finalizat SF-ul (studiul de fezabilitate – n.r.) pentru demolare. Sper ca săptămâna viitoare să facem un proiect de hotărâre, împreună cu Prefectura, să-l trimitem la Guvernul României ca, din fondul de rezervă, să ne dea suma necesară pentru a-l termina. Și, în paralel, mergem cu SF-ul pentru construirea unui pod nou”.

Ca o justificare a faptului că proiectul propus de PNL pentru același pod nu a ajuns pe ordinea de zi a ședinței din 28 noiembrie, Ionel Arsene a adăugat: “Când noi făceam deja proiectul, e ca și cum dumneavoastră ați veni și ne-ați spune: Dom’le, faceți ședință ordinară! Și eu vă spun: Dar, facem ședință ordinară. Ar trebui prima dată să întrebați. Eu vă spun doar ceea ce fac”.

Despre mascarada prin care au fost ignorate proiectele propuse de secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, a venit cu o serie de explicații care se doreau clarificări: “Pe data de 5 decembrie le-am comunicat inițiatorilor, domnului Stavarache, domnilor Acatrinei, Ghineț, Buhușanu, Apopei și doamnei Isciuc faptul că dânșii au renunțat la proiectele dumnealor, nemaisusținându-le, nealegând nici una dintre variantele transmise. Pe data de 21 noiembrie v-am transmis câte două variante pentru cele două inițiative. Dumneavoastră și ceilalți consilieri care ați inițiat proiectul, nu ați susținut nici una dintre variante. Așa cum am transmis în nota de ședință și vi s-a transmis pentru ședința din 28, din data de 22 noiembrie când s-a făcut convocarea ați scos-o din acțiune”.

Cei șase consilieri PNL au venit cu două propuneri pentru Luțca, una de construire a unui pod de pontoane cu finanțare de la Ministerul Apărării Naționale și o alta legată de finanțarea unui SF pentru construirea unui pod nou. Detalii găsiți AICI. Practic, inițiativa lor a fost preluată de cei din conducerea executivă a județului. (Angela CROITORU)
articolul original.

„Inflație-Putin e de vină! Prețuri gaze-Putin e de vină! Prețuri benzină/motorină-Putin e de vină! Un general la guvern-Putin e de vină! Coaliție PNL-PSD-Putin e de vină! Eșecul Schengen-Putin e de vină!”

9 December 2022 at 10:54

„Inflație – Putin e de vină! Prețuri gaze- Putin e de vină! Prețuri benzină/motorină – Putin e de vină! Un general la guvern – Putin e de vină! Coaliție PNL-PSD- Putin e de vină! Eșecul Schengen – Putin e de vină!”, este concluzia la care a ajuns jurnalistul Ionuț Cristache.

Acesta le spune românilor că sunt niște oi care se lasă manipulate. „Vedeți de ce sunteți niște 🐑🐑🐑(oi)! Că acceptați tot ce vi se servește zi de zi! Acceptați toată manipularea aparatului lui Iohannis și nu-i cereți socoteală pentru nimic! La 24 de ore de la EȘECUL aderării la Schengen, NIMENI nu și-a dat demisia de ONOARE, pentru că nimeni nu a cerut DEMISIA nimănui! Pentru că 🐑🐑🐑(oile) sunt ocupate cu boicotu’! Continuați să boicotați și să vă uitați la televizor🐑🐑🐑(oior)!”, a scris acesta pe contul său de socializare.

Mai mult, jurnalistul atrage atenția că boicotul împotriva companiilor austrice înseamnă de fapt o acțiune împotriva românilor care lucrează în acestea. „Băi, Români, dragi români! În băncile Raiffeisen din România lucrează români, nu austrieci! În benzinăriile OMV-Petrom lucrează români! Mătuși, unchi, frați, surori, copii de-ai noștri, la fel în firmele de construcții, la fel ca peste tot! Cu toții sunt români! Voi realizați în cine loviți?! Cum dracu reușesc să vă manipuleze așa ușor?!”. întreabă Ionuț Cristache.

Joi, după votul împotrivă exprimat de Austria față de aderarea României la spațiul Schengen, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan și alți oficiali ai partidelor d eguvernământ au îndemnat românii să boicoteze firmele austrice și să nu mai cumpere de la acestea.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat după eșecul înregistrat în Consiliul Justiție și Afaceri Interne organizat joi, la Bruxelles, că „Rusia se bucură”: „Votul împotriva propunerii preşedinţiei cehe nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva UE în ansamblul său şi împotriva unităţii noastre de care, păcate, unii actori non-UE se vor bucura. În îndelungata sa istorie, României i s-au făcut multe nedreptăţi. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României. (…) Credeţi că Rusiei nu îi convine de minune că România nu este integrată pe deplin în spaţiul Uniunii Europene? Îi convine”

articolul original.

Ironii la adresa liberalilor

9 December 2022 at 07:25
By: (I.R.)
Profesorul de economie Cristian Păun îi ironizează pe liberali după ce Austria a respins aderarea României la spațiul Schengen. În opinia economistului, liberalii sunt cei care vor deconta integral eșecul.
Rămân la ideea că este de la accentul grav și apăsat a lui Bode. Când vorbești engleza cu mâinile, nu se gesticulează atât de dezordonat și degetele nu se mișcă atât de tare în sus. Mai ales mijlociul.
Iar batistuța lui Rareș complet neasortată zilele astea când negocia el în stânga și dreapta. Mai mult în stânga.
Hai că va fi data viitoare!
Eșecul îl va deconta integral PNL, asta e clar!, a scris Păun pe pagina sa de Facebook.
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Aurelian Cotinescu (PNL Dâmbovița): Atunci când România este nedreptățită, trebuie ca fiecare român să reacționeze!

8 December 2022 at 15:34
image

Secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, a ieșit în spațiul public, imediat după votul negativ pentru aderarea României la Schengen, cu o reacție dură la adresa Austriei și un îndemn către români, să boicoteze acest „stat mic plin de frustrări imperiale” și companiile austriece.

„Prin votul de astăzi, Austria a produs o falie în interiorul UE într-un moment în care Europa are nevoie de solidaritate în contextul războiului din Ucraina.

Prin votul de astăzi, Austria a jignit România și pe cei peste 20 de milioane de români.

Întreaga Europă ne este alături și ne recunoaște dreptul legitim de a accede în spațiul Schengen.
– Bunăstarea Austriei este dată într-un procent foarte mare și de companiile austriece care activează în România.
– Atunci când vă faceți asigurări să știți că 65% din piață asigurărilor este deținută de companii cu sediul în Viena.
– Atunci când lucrați cu o bancă să știți că 35% din piață bancară este deținută de bănci cu sediul în Viena.
– Peste 300.000 de români cheltuie sute de milioane de euro în concedii în Austria.
– Să nu uităm cum s-a privatizat compania Petrom și faptul că OMW are profituri de miliarde de lei anual în România.
– Cred că atunci când România este nedreptățită, jignită, trebuie ca fiecare român să reacționeze și să boicoteze Austria și companiile austriece.

România este o națiune puternică! Viitorul este al nostru, trecutul este al lor!”, este mesajul transmis de Aurelian Cotinescu – secretarul general al PNL Dâmbovița.

articolul original.

Opinia Mesagerului / Rotativa, porcul și Cizmarul

8 December 2022 at 10:00
image

Așteptarea inversării sensului acelor ceasornicului alianței care ne bântuie de o vreme, intr‐un fel ne aduce aminte de o rocadă de acum trei decenii în urmă, când Moș Gerilă a fost schimbat în ultima săptămână a lui `89 în Moș Crăciun. Doar că astăzi, asistăm la încordări de mușchi și palme discrete pe ecranele televizoarelor, definitiv compromise pentru cei ce mai cunosc câte ceva, dar nu spun că‐s mai chitroși la neuron. A revenit moda cu „în ziare să ne tăiem, în televizoare să ne îngropăm“. De ce? S‐au uitat listele negociate și procesul care trebuia să fie unul simplu ‐ unde a fost unul din partidoi, vine unul de la partidul lui Johannis și invers sau vițăvercea. Vițăvercea ca vițăvercea, dar nu‐i bun. Două ministere care merg brici, sub bagheta înțeleaptă a social-democraților (sic!), riscă să se ducă de râpă sub cazmaua deontologilor de dreapta (sic! sic!). Cel puțin așa susține cârmaciul de la Buzău, care‐i gata să lase de la el, numai să rămână Grindeanu la niște butoane, ca să mai aibe cu cine să schimbe o vorbă pe la vreo ședință, după ce va fi uns premier și primit la Cotroceni pentru un amabil schimb de curtoazii ornate cu scrâșnete duioase de molari, în caz că există și nu‐s sub tratament. Acuma s‐o vedea. Domnul Ciucă nu‐i Rareș Bogdan și a dovedit că la el cuvântu‐i cuvânt. Odată ce s‐a semnat protocolul și acolo scrie negru pe alb ce și cum, apoi așa rămâne. Cu excepția ordinelor ierarhic superioare, care poate schimba și cu 180 de grade o evoluție vădit similară unui partid unic, coagulat în jurul interesului general, de a face bine, să nu fie rău.

La drept vorbind, ne‐am cam obișnuit cu actuala formulă a executivului, unde sunt câțiva care se agită, iar restul freacă telefoanele, în lipsa unei mente cumsecade. Serios. Noi trebuie să facem rost de bucate pentru Crăciun, ca nu cumva să ne scadă colesterolul ori glicemia, că râde Europa de noi. Doar n‐o să așteptăm să ne taie porcul Virgil Popescu și Grindeanu să‐l pârlească. Nu. Și unde mai pui că trebuie să căutăm atenți purcelul, să nu pățim ca un vecin de al meu care a crezut că anii porcului sunt asemănători cu ai cailor, de‐o cumpărat un porcan de vreo trei ani care s‐a dovedit a fi și greu de ucis, dar și greu de mâncat, șoriciul acestuia făcând obiectul unei recomandări serioase pentru un pantofar profesionist, în efortul de a face ceva durabil și, evident, bio. Și dacă tot suntem în post, dezlegările la pește sunt mai dese, dar și cu ăsta‐s probleme. Dorada săracului sau amintirea epocii de aur, ați ghicit – merlucius – se scumpește de parcă ar fi păstrăv curcubeu ori vreo salmonidă neconservată. Acum, dacă am întreba o sută de români, în locul lui Cabral, care‐i cel mai bun pește, majoritatea vor spune că‐i cel dat de pomană, după care sigur vin peștii oceanici între care se poate strecura și o conservă. Numai că, să nu uităm, realitatea de a nu avea pește la masă e numai vina noastră, pentru că am preferat să primim pește și nu am făcut o specializare în pescuit, cum ar fi fost normal și de bun simț, conform proverbului chinezesc. Nici la rotativă, care‐i vorba să se manifeste după ce ieșim din iarnă, n-am auzit că are de gând să scoată pescari pe bandă rulantă, România educată fiind rezervată integralelor de volum și suprafață, logaritmilor naturali, nestropiți și neatacați de vreo omidă păroasă, ca să nu mai vorbim de savanții şcoliți tomnatic din cauza celor ce au inventat bacalaureatul când nu trebuia și alte materii făcute să te scoată din zona de confort a averii agonisite, cu trudă, de vreo mătușă Tamara și tot neamul ei cel adormit, amin!

La final, aș zice să‐l lăsăm pe Moș Niculae să deschidă balul cadourilor, să ne facă mai buni în curățatul ciubotelor, dar să nu ne facă cizmari, că am mai trăit cu unul o epocă de aur și ne‐o ieșit pe nări. Pe mai încolo. (GD Patraucean)

articolul original.

Teodor Sas ( PNL Craiova): Grupul de consilieri PNL vor depune amendament pentru reducerea impozitului pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

8 December 2022 at 10:11

Teodor Sas, consilier local PNL, a declarat joi, in conferinta de presa, ca grupul de consilieri PNL  Craiova vor depune amendament pentru reducerea impozitului pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozit majorat cu 300% de catre majoritatea PSD.

”Vreau sa aduc in discutie o probleme foarte importanta la nivelul municipiului Craiova si care a mai fost dezbatura si care afecteaza mii de locuitori ai Craiovei, aici ma refer la impozitul pe cladirile nerezidentiale din municipiul Craiova, detinute de persoane fizice. Aici, vorbim de mii de case de la periferia orasului,  care sunt prevazute ca anexe eploatatie agricola. La acesti oameni, care locuiesc pe strazi, multe din ele neasfaltate, fara conditii, fara canalizare, acestor oameni, anul trecut, printr-o decizie, din punctul meu de vedere aberantra, li s-a crescut impozitul cu peste 300%, respectiv de la 0,4% din valoare cladirii, la 1,3 din valoare cladirii. Grupul de consilieri PNL va depune amendament scris la primarie pentru ca acest proiect al taxelor si impozitelor locale este in dezbatere pana pe 16 decembrie, pentru scaderea acestei valori, de la 1,3 la suta, la 0,5 la suta, asa cum este prevazut in lege.

Este aberant ca un locuitor de la periferia orasului sa plateasca 10 mii de lei impozit pe o casa de 100 si ceva de m2, fara utilitati, fara canalizare, fara apa si nu din vin a lui, ci din vina faptului ca municipalitatea, actuala administratie care conduce orasul de 10 anui, nu a finalizat acel PUG.  Acesti oameni nu trebuie sa fie defavorizati fata de ceilalti cetateni ai Craiovei si trebuie sa plateasca o valoare rezonabila. De asemenea, trag un semnal de alarma, o sa inceapa Exercitul financiar 2021-2027, ii cer public primarului Craiovei sa prezinte Strategia de dezvoltare a Municipiului Craiova”, a declarat Teodor Sas, consilier local PNL.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘Nu cred că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiții cancelarul austriac și ministrul de interne ar deveni penibili’

7 December 2022 at 19:45
image

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre Schengen, că putem spera până mâine când se va vota în JAI şi lucrurile pot să se schimbe peste noapte, dar nu crede că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiţii cancelarul austriac şi ministrul de interne ar deveni penibili, în contextul în care au alegeri. El a ţinut să precizeze că ceea ce ne spune Austria este: înţelegeţi-ne şi pe noi, avem alegeri în ianuarie, aşteptaţi până în primăvară şi vă dăm drumul. Nu mai insistaţi, pentru că ne obligaţi să vă arătăm cât suntem de răi”.

Cristian Pîrvulescu a declarat că în privinţa Schengen, putem spera până mâine când se va vota în JAI.

”Lucrurile pot să se schimbe peste noapte. Analiza autorităţilor române arată că autorităţile austriece sunt izolate şi această izolare creează tensiune. Au sugerat să se retragă dosarul de la vot, că vor vota împotrivă”, a spus politologul, precizând că România rămâne pe linia aceasta a votului, pentru ca ”Austria să îi asume toate consecinţele unui asemenea gest, pentru că sunt consecinţe ale acestui gest”.

”Maine vom vedea cum va merge Austria, dacă mă întrebaţi pe mine va merge până la capăt pentru că au alegeri”, a precizat Pârvulescu, arătând că până şi presa austriacă este critică la adresa guvernului şi explică foarte clar că nu este absolut firească ci contraproductivă această mişcare.

Cristian Pîrvulescu a precizat că ştie că interesele ruse sunt extrem de puternice în Austria, care este ”ţara cea mai vulnerabilă economic faţă de capitalul rusesc”.

Despre modul în care a negociat ministrul de Interne, Lucian Bode, Pîrvulescu a arătat că ”nu crede că are abilităţile necesare pentru a se descurca în relaţiile internaţionale”. El a ţinut să precizeze că ministrul de externe a încercat mai bine decât ministrul de interne, pentru că e în specificul ministrului de externe să negociere, dar a apreciat că o problemă a fost la ambasadorul nostru la Viena.

”Domnul Hurezeanu cred că a fost luat puţin prin surprindere de evoluţia lucrurilor şi eu cred că faptul că nu era de mult timp ambasador la Viena şi nu şi-a dezvoltat relaţiile a contat într-o oarecare măsură”, a mai spus analistul.

Politologul a ţinut să menţioneze că ar fi simplu să dăm vina pe politicienii noştri, dar problema nu este aici.

”Ceea ce ne spune Austria este înţelegeţi-ne şi pe noi, avem alegeri în ianuarie, aşteptaţi până în primăvară şi vă dăm drumul. Nu mai insistaţi, pentru că ne obligaţi să vă arătăm cât suntem de răi”, a concluzionat el.

Pîrvulescu a mai spus că PNL are într-adevăr o problemă cu modul în care se relaţionează cu partidele din Austria din aceeaşi familie politică, ”pentru că ar fi trebuit să obţină de la parlamentarii austrieci o reacţie ceva mai energică”.

”Cred că şi în această noapte se negociază dar nu cred că Austria va ceda în vreun fel pentru că în aceste condiţii cancelarul austriac şi ministrul de interne ar deveni penibili”, a spus el, conform news.ro

articolul original.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, mesaj ferm la adresa Austriei: Dacă vrea să se facă de râs în fața întregii Europe, trebuie să mergem până la capăt

7 December 2022 at 07:15
image

Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a transmis marţi seară, la postul de televiziune Digi 24 că dacă Austria vrea să se opună şi vrea să se facă de râs în faţa întregii Europe şi să afecteze întreaga coeziune europeană, trebuie să mergem până la capăt şi România trebuie să intre în JAI-ul de joi.

”Eu cred până în ultima clipă în şansele negocierii, cred că România este sprijinită de partenerii săi, atât din Europa, cât şi euro-atlantici în acest demers. (…) Am un optimism rezervat, nu am certitudini, în continuare sunt optimist şi cred că până în ultima clipă va trebui să negociem. Şi, de asemenea, sunt unul dintre cei care susţin că nu trebuie să scoatem de pe ordinea de zi a JAI-ului România. Dacă Austria vrea să se opună şi vrea să se facă de râs în faţa întregii Europe şi să afecteze întreaga coeziune europeană, trebuie să mergem până la capăt şi România trebuie să intre în JAI-ul de joi”, a declarat marţi seară, la Digi 24, eurodeputatul liberal Rareş Bogdan.

El a catalogat drept ”stupefiantă” atitudinea Austriei, arătând că toate obiecţiile ridicate de această ţară legate de tema migraţiei au fost demontate de către autorităţile române. El a spus că cei mai mulţi dintre imigranţii care ajung în zona de vest a Europei ajung pe rutele Balcanilor de Vest, prin alte state, nu prin România.

”Austria a trimis cereri, 1.524 de cereri de primire a unor migranţi de pe teritoriul austriac în România. România a răspuns şi a acceptat 1.022 dintre cei 1.524, solicitând ca diferenţa de 502 să fie înlocuiţi, deci să fie alte persoane. Ei bine, din cei 1.022, austriecii au trimis până la ora asta în România exact 126 de persoane, deci nici măcar ceea ce România a acceptat să primească în centrele de refugiaţi de pe teritoriul său nu au trimis, 900 de persoane încă nu au sosit în România”, a afirmat Rareş Bogdan.

El a susţinut că sute de migranţi ilegali au fost descoperiţi de către autorităţile române.

Rareş Bogdan este de părere că poziţia Comisiei Europene în această chestiune reprezintă un sprijin pentru România, iar poziţia Austriei reprezintă o problemă internă a politicienilor din această ţară, scrie news.ro

articolul original.

Ioan Balan: „În anul 2023 trebuie să punem în mișcare cele mai curajoase proiecte de investiții”

7 December 2022 at 07:01
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a susținut o declarație politică în plenul Parlamentului în care a transmis că România nu se poate dezvolta fără investiții, iar 2023 trebuie să fie anul celor mai curajoase proiecte. „Ne pregătim să încheiem un an plin de provocări, în care, după ce am crezut că am scăpat de pandemia de Covid-19, am fost nevoiți să răspundem altor crize majore: agresiunea barabară din Ucraina și criza energetică declanșată de agresorul de la Răsărit. Cred că anul 2022 a fost un an al testelor pentru România, teste dificile pe care le-am depășit cu bine: am reușit să facilităm accesul a milioane de refugiați, să sprijinim tranzitul a milioane de tone de cereale, să acordăm protecție pentru zeci de mii de cetățeni ucraineni, să temperăm creșterile prețurilor energetice și să protejăm populația vulnerabilă în fața tăvălugului de scumpiri”, a spus Ioan Balan. El a precizat că trebuie apreciat faptul că Guvernul României condus de Nicolae Ciucă nu s-a abătut de la obiectivele de dezvoltare și de reformă pe care ni le asumasem la sfârșitul anului trecut.

„Mărturie stau sutele de șantiere pe care se lucrează la ora aceasta, proiectele majore de infrastructură pe care nu credeam că le vom urni vreodată, miile de proiecte așteptate de autoritățile locale și de cetățeni. Nu putem să nu constatăm că, numai în primele 10 luni din anul 2022, sumele atrase de la Uniunea Europeană au fost cu peste 41% mai mari față de anul precedent, iar cheltuielile cu investițiile au crescut cu aproape 10 miliarde de lei față de anul 2021. Dacă ne întrebăm de ce România a avut creștere economică consistentă, în timp ce unele state europene abia au reușit să evite recesiunea, atunci răspunsul îl găsim în încăpățânarea Guvernului Ciucă și a miilor de primari, care au apăsat puternic pe accelerația investițiilor publice”, a precizat Ioan Balan, care a adăugat că „să nu cădem în capcană și să considerăm că, începând cu 1 ianuarie 2023, toate provocările cu care ne-am confruntat anul acesta vor dispărea ca prin minune. De asemenea, ar fi imatur să credem că investițiile majore demarate vor merge de la sine dacă nu le vom urmări, nu vom pune presiune pe constructori să se încadreze în termene și să realizeze lucrări de calitate”.

El a afirmat că în anul 2023 va trebui că fiecare autoritate a statului român, fiecare minister sau primărie, să muncească mai mult și mai eficient, pentru că principalele surse de finanțare a investițiilor din România, fondurile europene, au termene foarte scurte de implementare. „Cadrul financiar 2014-2021 se va încheia curând, termenele limită din PNRR se apropie, iar ca să utilizăm din bugetul următor al UE trebuie să prezentăm Comisiei proiecte serioase, utile românilor și dezvoltării țării. Pentru că în zilele următoare Ministerul finanțelor va face public proiectul de buget pentru anul 2023, îmi doresc ca acesta să conțină cele mai curajoase ținte de investiții publice din ultimele 3 decenii, pentru că investițiile ne dau certitudinea că putem crește standardul de viață al românilor”, a încheiat Ioan Balan.

Ioan Balan: „În anul 2023 trebuie să punem în mișcare cele mai curajoase proiecte de investiții”, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe: Aceasta este o răfuială a Austriei cu Uniunea Europeană, România este doar un fals pretext în această discuție

6 December 2022 at 21:15
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a transmis marți seară la postul de televiziune Digi24, că problema Austriei legată de aderarea României la Spaţiul Schengen este una falsă, precizând faptul că aceasta este o răfuială a Austriei cu Uniunea Europeană.

”Aceasta este o răfuială a Austriei cu Uniunea Europeană, România este doar un fals pretext în această discuţie, pentru că garanţiile pe care le cere Austria în momentul de faţă în nişte negocieri aprige care se poartă vin mai degrabă spre zona UE, nu spre zona României. Toate discuţiile care se poartă în aceste momente apropo de solicitările Austriei depind de decizia şi de acţiunea Uniunii Europene. Acolo este, într-adevăr, o încăpăţânare nedreaptă şi ciudată a Austriei. Noi avem toate motivele să fim acolo şi ei ştiu bine lucrul ăsta”, a afirmat Ionuţ Stroe, marţi seară, la Digi 24.

El a precizat că inclusiv din punct de vedere economic intrarea României în Spaţiul Schengen aduce ”mari beneficii” companiilor austriece.

Ionuţ Stroe a asemănat temele vehiculate în Austria cu privire la intrarea României în Spaţiul Schengen cu cele vehiculate în Marea Britanie de către politicienii care au susţinut Brexit-ul, arătând că aceste teme sunt folosite în momente ”emoţionale”.

”Din păcate, acest guvern al Austriei acţionează, în momentul de faţă, electoral, adică România nu este o rută pentru migraţiune, nu există niciun fel de risc în zona asta. Mai mult decât atât, tu nu poţi bloca mecanic, brutal, o procedură, o procedură, pentru că despre asta vorbim, prin care România e îndreptăţită şi s-a pregătit atâţia ani să o parcurgă. Nu poţi lua ostatică o ţară pentru nişte calcule electorale sau nişte calcule care nu au niciun fel de legătură cu garanţiile pe care alţii trebuie să ţi le ofere”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că încă se poartă discuţii pe acest subiect.

”Problema Austriei este una eminamente politică şi vă spun sincer că poate fi rezolvată, chiar în aceste momente se poartă negocieri intense, sunt discuţii foarte serioase”, a spus Stroe.

El a amintit că anterior Austria a susţinut aderarea României la Spaţiul Schengen, în mai multe ocazii, scrie news.ro

articolul original.

Cătălin Drulă (USR): Varianta comasării alegerilor ar fi o jignire. Guvernanții cred că o să-i ameţească pe oameni, dându-le 6 buletine de vot. E un act de laşitate şi ticăloşie politică (VIDEO)

6 December 2022 at 18:11
image

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat, marți, că varianta comasării alegerilor locale și parlamentare din 2024 ar fi imorală și o jignire adusă românilor. Drulă a afirmat că nu ar fi exclus ca PSD și PNL, aflate la guvernare, să ia o astfel de decizie, știind că românii sunt nemulțumiți și că mulți nu le vor mai da votul. Or aceste două partide ar putea prefera comasarea alegerilor, gândindu-se că numărul mai mare de buletine de vot va „ameți” electoratul.

Drulă, despre planul privind comasarea alegerilor: Această tactică ar fi o jignire adusă românilor

„E o variantă imorală. E făcută pur şi simplu dintr-un calcul politic, care şi acela se va dovedi greşit. Noi suntem pregătiţi pentru 2024, în orice variantă. (…)

Noi suntem pregătiţi, pentru că România e nemulţumită de PSD şi de PNL. De asta sunt disperaţi, de asta se ceartă zi de zi şi încearcă să îşi paseze vina.

Nu putem să vorbim în acelaşi timp despre stradă, apă, canal şi despre problemele care ţin de preşedintele României sau de Guvern”, a declarat Cătălin Drulă.

Liderul USR a mai susținut că această tactică din partea PSD și PNL ar fi o jignire la adrsea românilor.

„Deja sunt patru buletine de vot în alegerile locale – pentru preşedinte de consiliu judeţean, primar şi cele două consilii, local şi judeţean. Să mai adaugi încă nişte buletine de vot, încercând să ameţeşti oamenii… Cumva e o jignire, ca multe lucruri pe care le face această guvernare.

Ei cred că o să îi ameţească pe oameni, dându-le şase buletine. (…)

E în sine un act de laşitate şi ticăloşie politică, pentru că, dacă ești asumat, te prezinţi corect în faţa oamenilor”, a mai spus Drulă.

Planurile PSD și PNL privind alegerile parlamentare și locale

Amintim că, potrivit unor surse G4Media, liderii PNL ar vrea comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2024. Asta pentru că mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, iar dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, Iohannis ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.

În schimb, PSD, evident, nu susține propunerea și invocă numărul mare de buletine de vot și faptul că o astfel de decizie ar fi neconstituțională.

Scenariul comasării alegerilor parlamentare și locale a fost invocat recent, public, de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

articolul original.

Ioan Balan solicită Guvernului soluții urgente pentru găsirea unui furnizor de energie electrică la Spitalul Județean Suceava

6 December 2022 at 07:08
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, le-a solicitat miniștrilor energiei și sănătății, Virgil Popescu, respectiv Alexandru Rafila să găsească soluții urgente pentru găsirea unui furnizor de energie electrică. Ioan Balan le-a transmis celor doi miniștri că în ultimii ani, prin grija Consiliului Județean Suceava, Spitalul Județean de Urgență Suceava „Sfântul Ioan cel Nou” a beneficiat de investiții consistente și de dotări semnificative, fiind catalogat, în mod obiectiv, drept un spital la standarde europene. „Mai mult decât atât, grație eforturilor pentru modernizarea și dotarea acestei unități sanitare, spitalul județean deservește sute de mii de locuitori din județ, care se adresează cu prioritate către cea mai modernă structură medicală din regiune. Criza energetică severă, care se manifestă cu intensitate și în România, a determinat nu numai o criză a prețurilor, ci și o criză a cantităților care sunt disponibile pe piață”, a spus Ioan Balan. El a adăugat că dacă în privința prețurilor, Guvernul României a adoptat cele mai bune soluții prin Ordonanța de urgență nr.27 din 18 martie 2022, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește cantitățile disponibile în piață sau dorința furnizorilor de a încheia contracte noi de furnizare cu marii consumatori au început să apară tot mai multe probleme.

Deputatul PNL de Suceava a arătat că Spitalul Județean de Urgență Suceava „Sfântul Ioan cel Nou” nu a reușit, după două licitații consecutive derulate în luna octombrie și în luna noiembrie, să încheie un nou contract de furnizare de energie electrică, deși prețurile pe care le oferă unitatea sanitară sunt foarte mari. „Având în vedere riscurile pe care le comportă necontractarea imediată a cantităților de energie electrică asupra vieții și sănătății pacienților din Spitalul Județean de Urgență Suceava „Sfântul Ioan cel Nou”, vă solicit să spuneți ce soluții aveți în vedere astfel încât Spitalul Județean să poată contracta cât mai repede cantitățile de energie electrică necesare funcționării în condiții optime a unității sanitare”, le-a transmis Ioan Balan celor doi miniștri. De asemenea, Ioan Balan mai vrea să afle și care sunt motivele pentru care furnizorii de energie electrică din România, care în trecut concurau între ei ca să obțină un contract de furnizare cu o unitate spitalicească, nu au participat la niciuna dintre licitațiile lansate de S.J.U. Suceava.

Ioan Balan solicită Guvernului soluții urgente pentru găsirea unui furnizor de energie electrică la Spitalul Județean Suceava, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)

5 December 2022 at 14:28
image

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că așa-numita „taxă pe soare” e doar un fake news. „Românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată”, a insistat el. Într-o primă reacție la explicațiile oferite de ministru, Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut că Popescu s-a încurcat în declarații și, practic, a mințit.

Amintim că, duminică dimineață, USR a semnalat că Guvernul PSD – PNL – UMDR a adoptat, chiar cu o seară înainte de ZIua Națională, o Ordonanță de Urgență ce introduce o taxă nouă pentru cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice.

Câteva ore mai târziu, PSD a criticat Ordonanța emisă de propriul Guvern, dând vina pe Popescu, ministrul liberal de la Energie. Luni, tot PSD a anunțat că va modifica această OUG în Parlament.

Explicațiile lui Virgil Popescu despre așa-numita „taxă pe soare”

„Nu se introduce nicio taxă. Românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor e foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la momentul respectiv, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Acesta a insistat că OUG prevede posibilitatea, nu obligativitatea de a introduce această taxă, și asta doar peste patru ani.

„Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a mai spus Popescu.

Reacția lui Cătălin Drulă (USR) la explicațiile lui Virgil Popescu

Cătălin Drulă, președintele USR, a reacționat spunând că ministrul Energiei a făcut „niște declarații confuze, practic niște minciuni”.

„Taxa pe soare de care USR a vorbit în ultimele zile e o sfidare la adresa românilor, în plină criză energetică. Am văzut niște declarații confuze, practic niște minciuni.

Ministrul ne spunea că ne garantează, că nu crede că o să fie taxe, dar OUG spune că oamenii vor fi taxați și pentru energia pe care și-o generează singuri cu panouri fotovoltaice”, a afirmat Drulă.

El a ținut să precizeze că PSD degeaba se agită acum cu criticile împotriva lui Virgil Popescu deoarece în septembrie, când USR a depus moțiune în Parlament împotriva ministrului, PSD a votat în favoarea acestuia.

„Cei de la PSD, în septembrie, când USR și Forța Dreptei au depus moțiune, au făcut scut în jurul ministrului Popescu, așa că ieșirile PSD, care și-a dat seama ce pocinog a făcut acest Guvern, care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite. Chiar dânșii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru”, a subliniat Cătălin Drulă.

PSD spune că va modifica în Parlament OUG privind energia din surse regenerabile

Între timp, PSD a anunțat că nu e de acord cu Ordonanța dată de Guvernul din care și el face parte și că o va modifica în Parlament.

Social-democrații argumentează că și dacă taxa va fi impusă peste câțiva ani, ea tot va descuraja investițiile în acest domeniu.

„Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, a transmis PSD, printr-un comunicat.

Partidul a mai precizat că directiva care a stat la baza OUG nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor.

articolul original.

Analistul politic Miron Mitrea: ‘Ne putem aștepta ca la rotativă să dispară UDMR de la guvernare. S-a pus singur pe făraș’

5 December 2022 at 12:15

sursa foto:  Inquam Photos/ Octav Ganea

Analistul politic Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a vorbit despre scandalul din Coaliția de guvernare generat faptul că niciun ministru UDMR nu a participat la recepția pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Florin Citu: Atât timp cât este la guvernare PSD, nu se va opri până nu va distruge sectorul privat

5 December 2022 at 12:23

Fostul președinte al PNL și fostul premeir al României, Florin Cîțu, sustune ca Ministrul PSD al Finantelor a introdus, prin OUG 16/2022, cele mai multe taxe din ultimii 3 ani.

”Tupeu de PSD-iști.
MF-PSD a introdus cele mai multe taxe din ultimii 3 ani, în România, prin OUG 16/2022. A copiat taxele introduse de Dragnea și pe care le-am scos noi, liberalii, în guvernarea din 2020-2021, și le-a introdus din nou:
– suprataxarea contractelor part-time;
– suprataxare dividendelor;
– suprataxarea HoReCa;
– suprataxarea veniturilor din dobânzi;
– creșterea accizelor;
– taxarea proprietății etc.

PSD-iștii sunt ultimii care pot să exprime o opinie în ceea ce privește impactul negativ al taxelor.

Da, taxele au un impact negativ. Am spus asta din primul moment și, de aceea, cât am fost președinte PNL, nu au putut să introducă nicio taxă.
Asta nu înseamnă că „soluțiile” pentru energie sau lemn de foc nu sunt greșite. Efectele negative au apărut imediat.

Taxele au impact negtiv pentru economie. Dar și intervențiile cu bocancii în piață prin plafonari de prețuri, subvenții etc. Toate aceste măsuri implementate în 2022 ar trebui eliminate URGENT dacă vrem să mai avem o economie de piață funcțională.
Din punctul meu de vedere, această coaliție a ajuns la data de expirare. Atât timp cât este la guvernare PSD, nu se va opri până nu va distruge sectorul privat. Asta știe PSD, asta face.

Nu ar trebui să ne fie teamă nici de alegeri anticipate. Văd că PNL la guvernare se menține la 23%-24%. Nu s-a erodat. Foarte bine. Aici era și când am plecat de la conducerea PNL, în aprilie.”

articolul original.

Un fost lider PNL de Bistrița cere reabilitare judecătorească

5 December 2022 at 08:31
Sursa foto: Adevarul

Sabin Ilieși, fostul șef al Finanțelor Publice și lider PNL, a deschis la finalul lunii trecute un dosar la Tribunalul Bistrița-Năsăud, prin care cere reabilitare judecătorească. El a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru fals, uz de fals și trafic de influență.
Prin reabilitarea judecătorească, persoana care o cere redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare. Face să înceteze interdicțiile, decăderile și incapacitățile care rezultă din actul condamnării.

Sunt șterse practic consecințele unei condamnări, efectele ei privative sau restrictive. Condamnarea este ștearsă și din cazierul judiciar. Pentru a putea beneficia de reabilitare judecătorească Sabin Ilieși a avut de așteptat 4 ani de la momentul liberării din penitenciar.

În 2014, fostul șef al Finanțelor Publice și lider PNL, Sabin Ilieși, era condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență și uz de fals.
Anchetatorii l-au acuzat pe Ilieși că și-a folosit influența în calitatea de prodecan al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Vasile Goldiș” pentru promovarea examenelor, mărirea notelor sau înscrierea la facultate, în schimbul unor sume de bani.

În calitate de consilier județean PNL acesta ar fi pretins 6.000 de euro unui afacerist pentru a interveni pe lângă șeful Gărzii Financiare pentru un control mai indulgent. De asemenea, Ilieși a fost acuzat că ar fi pretins 1.500 de euro șpagă pentru a asigura câștigarea unui concurs de consilier juridic la Protecția Copilului.

Printre drepturile pe care ar urma să le câștige Ilieși odată cu această reabilitare judecătorească este cel de a fi ales, scrie Bistriteanul.ro.

articolul original.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, pe un butoi de pulbere! Liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR

5 December 2022 at 08:22
image

După declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond, anume că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR.

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, solicită ieșirea de la guvernare a UDMR, după mesajul lui Botond, dar și din cauza faptului că parlamentarii UDMR au ignorat Ziua Națională a României.

„UDMR să iasă de la guvernare!
Ardealul a fost și va fi românesc!

După ce UDMR prin vocea deputatului Csoma Botond a sfidat românii în Parlamentul României de ziua națională spunând că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, parlamentarii UDMR au făcut front comun și au ignorat complet România pe 1 Decembrie.

Nici unul dintre parlamentarii maghiari care beneficiază de toate drepturile pe care România le oferă cu atâta generozitate și cu bunăvoință și îi tolerează de peste 30 de ani în cele mai înalte funcții ale statului – să nu uităm că în guvernul României avem un viceprim-ministru și 3 miniștri de la UDMR!!! – NICI UNUL nu a binevoit să transmită un simplu mesaj de La Mulți Ani de ziua națională, sfidând astfel România și poporul român!

Prin urmare, răspunsul meu pentru UDMR este:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil! Dacă nu puteți accepta și respecta acest lucru, ieșiți de la guvernare!”, a transmis Pîrvulescu.

Și deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a afirmat că UDMR nu mai are ce să caute la guvernare.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?

De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.

Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a spus Cozma.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cere scuze de la UDMR

Marcel Ciolacu a cerut ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, și conducerea UDMR să-și ceară scuze, în contextul afirmațiilor lui Botond.

Mai mult, Marcel Ciolacu a punctat că vor exista consecințe politice.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție – nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România.

Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Așadar, Coaliția PNL-PSD-UDMR stă pe un butoi de pulbere la final de an și rămâne de văzut dacă partidul condus de Kelemen Hunor va mai fi menținut la guvernare.

articolul original.

Acces la informații pentru primari

5 December 2022 at 07:54
image

Primarii municipiilor reşedinţă de judeţ și cei de sector vor avea acces la informații din domeniul securității naționale. Legea a fost promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Mai mulți parlamentari PNL și PSD au inițiat un proiect legislative prin care primarii municipiilor reşedinţă de judeţ și cei de sector vor avea acces la informații din domeniul securității naționale.

Legea prin care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. În expunerea de motive a proiectului legislative se arată că:

„Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor ’90. (…) Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. (…) Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”.

Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în lege.

Propunerea legislativă modifică prevederile articolului 11 alineatul (1) litera c) din Legea 51/1991, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ.

Iniţiatorii acestei legi au fost mai mulţi parlamentari ai PNL şi PSD, care au argumentat în expunerea de motive că este necesară actualilzarea legislaţiei în domeniul securităţii, deoarece aceasta a fost făcută în contextul necesităţilor de securitate ale României la începutul anilor ’90
Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) din afara teritoriului României sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute de legea promulgată de Klaus Iohannis.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Klaus Iohannis a ajuns salvatorul aderării la Schengen, dar nu depinde de el. Avem o întrecere, între PNL și PSD, cine a contribuit mai mult pe intrarea noastră în Schengen’

4 December 2022 at 18:15
image

Publicistul Ion Cristoiu este convins că România va intra în Schengen, unul dintre argumentele sale fiind întrecerea dintre PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei astfel decizii, precum şi aranjamentele din culise ca preşedintele Iohannis să se remarce ca salvatorul naţiunii.

Ion Cristoiu spune că un prim semnal a venit vineri când Olanda s-a răzgândit şi a anunţat că Guvernul Rutte este de acord cu aderarea României la Schengen.

Avem ştirea numărul 1 astăzi. Olanda e de acord. A rămas cine? Austria. Şi cu cine se întâlneşte preşedintele României? Cu cancelarul Austriei şi îl va convinge. Aţi înţeles, da? Trompetele au început, gata, totul depinde de aceste negocieri. Cine se pricepe la istorie şi la politică îşi dă seama că hotărârea e luată. Convorbirile bilaterale nu rezolvă nimic. Când sunt convorbiri bilaterale echipele au făcut deja proiectul. Să-l convingi, ce? Nu poţi să vorbeşti la telefon cu el? De ce e nevoie de spectacol? La telefon a stat de vorbă. Nu e ca la întâlnirile oficiale care se fac numai când deja s-a decis ceva pentru că, altfel, te înţelegi la telefon. Ai telefon criptat, bă ce vrei, cutare, cutare. E foarte interesant cum a ajuns salvatorul, dar nu depinde de Iohannis” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu remarcă o întrecere între PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei decizii favorabile aderării României la Schengen, în care preşedintele Iohannis pare să ia crema prin întâlnirea programată la Atena cu cancelarul austriac Karl Nehammer. 

Ce avem acum? Avem o întrecere, că ajungem la Iohannis, între PNL şi PSD, cine a contribuit mai mult pe intrarea noastră în Schengen. Bode, eu, pe toate posturile care sunt ale lui. Aurescu, care pare că are pretenţii prezidenţiale, aţi observat că Aurescu a înviat. El nu numai că a aranjat ministeriala NATO, dar deja şi el se luptă. La cele două partide avem două vedete care se bat pe ideea că ele au convins. Victor Negrescu de la PSD. Dincolo e o întrecere între Rareş Bogdan şi Sigfrid Mureşan şi aici e întrecere ce post de televiziune îi sună. Deci ei acum sunt într-o întrecere care dintre ei ne-a vârât în Schengen. Pe de o parte PNL, pe de o parte PSD. Şi Iohannis ce să facă? Ne-a vârât Iohannis. Adică el chiar a negociat. La ora actuală, de aia cred eu că intrăm, e o întrecere care dintre ei a contribuit” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu spune că, în final, şi Austria va fi de acord cu aderarea României la Schengen, opoziţia sa de până acum având ca scop obţinerea unor măsuri din partea UE pentru combaterea imigraţiei ilegale.

Ştiţi care va fi acoperirea Austriei? Garanţia UE pentru proiectul lor în 5 puncte. Ultimul JAI a fost dedicat migraţiei. Nu puteau să decidă atunci? Nu, l-a lansat. După consiliul ăsta JAI eu am citit Kurier, acolo li se dă lor,  că s-a venit cu un plan în 5 puncte, nu s-a luat în discuţie, ci se negociază în zilele următoare. Şi Austria va spune, da, suntem de acord deoarece ni s-a dat. Ei nu au jucat cu noi, au jucat cu UE, obţin nişte parale pe acolo. Undeva, ei exagerează, planurile alea sunt destul de problematice pentru UE pentru că spun aşa nu numai în România, în tot spaţiul Schengen, dacă ajung, toţi migranţii pot fi expluzaţi în grup ceea ce încalcă dreptul la azil. Nu cer chiar orice, nu cer ceva simplu. Ei şantajează UE, nu pe noi” , a punctat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că România va adera la Schengen, un alt argument al său fiind schimbarea de atitudine suspectă a Olandei.

Din analiza mea, a contextului, a tot ceea ce se întâmplă acum, eu sunt sută la sută sigur că intrăm. Nu cred că nu intrăm. Nu ştiu de ce sunt atît de convins. Dacă războiul ruso-ucrainean nu ştiu unde se duce, dincoace nu văd. Dacă mai erau încă 3-4 ţări… şi era foarte periculos dacă aceste două state cereau ceva blând. Să zică sunt de acord dar ei să semneze nu ştiu ce, ziceai hai că vor ceva. Nu, nu vor, iar cea mai suspectă este Olanda. S-a schimbat, nu era atmosferă, nu era un partid care voia să plece de la guvernare? Nu mai pleacă, brusc, a citit raportul ăla. Credeţi că parlamentarii olandezi l-au citit?” , s-a întrebat publicistul.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu avertizează că o eventuală decuplare de România în procesul de aderare la Schengen va transforma Bulgaria într-o ţară vulnerabilă, care va intra sub influenţa Rusiei.

Dacă decuplezi Bulgaria, o faci vulnerabilă pentru că ea e rusofonă. Pe noi poate să nu ne vâre, că nu o să ne dăm noi cu ruşii, că noi avem o problemă cu ruşii. Bulgarii, în al doilea război mondial, au fost aliaţi cu nemţii, nu au fost pe front. Nu au avut curaj să-i trimită. Sunt mai rusofoni ca ucrainenii bulgarii. Şi atunci ar fi o crimă. Şi atunci mai degrabă nu intră nici România. Adică sacrifică ambele ţări şi poţi să nu pui pe ordinea de zi a JAI. Dacă rupi, vă imaginaţi ce va fi în Bulgaria? În trei zile sunt baze ruseşti acolo. Nu ai cum. Dacă nu ar intra amândouă, ai zice. Dar decizia fiind luată de marile puteri din Europa se poate opune Austria? Cum să se opună? (…) Este un moment în care nicio ţară din lume, cu excepţia Americii, nu-şi poate permite abateri. Decizia nu are nicio legătură cu România. Uitaţi-vă la Olanda. Care e motivul pentru care s-a răzgândit. A convins ce? Cum să convingi parlamentul cu un raport? Că parlamentarii, teoretic, sunt convinşi că românii sunt corupţi, da?” , a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

articolul original.
❌