ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Buzoienii, „Uniți prin sport” cu persoanele cu deficiențe de vedere

31 January 2023 at 05:00

Proiectul Asociației „Totul Va Fi Bine” și alte două proiecte ale Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” au primit finanțare prin Fundația Comunitară Buzău, în cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. 

Fundația Comunitară Buzău anunță că programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” a debutat cu succes pentru buzoieni. Trei proiecte de educație, mobilizate de fundație, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu 245.000 de lei, au implicat peste 750 de buzoieni și lasă în urmă un spațiu dedicat practicării sportului pentru nevăzători, un Studio Media pentru liceeni și o grădină muzicală.

Timp de peste 8 luni, organizațiile neguvernamentale câștigătoare au implementat soluții civice la probleme locale din domeniul educației, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare Buzău și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.000 de lei din partea Lidl România.

Trei proiecte câștigătoare

Media HDu, proiectul Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hașdeu” Buzău, a înființat primul studio media pentru liceenii buzoieni și a organizat sesiuni de formare și consiliere vocațională pentru tineri. Prin ateliere interactive și sesiuni practice în studioul media, tinerii beneficiari și-au dezvoltat competențe de public speaking, teatru, grafică, design, storytelling sau scriere creativă.

Grădina Muzicală, proiectul Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” Buzău, a adus muzica în mijlocul naturii pentru comunitatea buzoiană în general și pentru tineri în special. Grădina pune la dispoziție un cadru inedit de petrecere a timpului liber, dar și un loc în care se pot desfășura activități muzicale educative pentru tineri.

Uniți prin sport, inițiativa Asociației Totul Va Fi Bine Buzău, a venit în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități sportive adaptate nevoilor lor. În spațiul dedicat practicării sportului Showdown, echivalentul tenisului de masă, au fost amplasate echipamente speciale și s-au organizat antrenamente și evenimente sportive deschise publicului.

Puterea exemplului

Direcțiile de intervenție locală a programului, la Buzău, au fost stabilite participativ, în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă și după cartarea nevoilor din comunitate. Programul a fost tradus în practică în numeroase activități inovatoare și variate pentru comunitatea buzoiană, în care au fost implicați zeci de voluntari.

De-a lungul timpul am descoperit că oamenii sunt cheia, doar împreună putem crește și ne putem dezvolta frumos pentru a putea crea ceva pentru comunitate. Puterea exemplului este fascinantă. Ne bucurăm nespus să vedem că oamenii sunt inspirați și își descoperă latura creativității atunci când le prezentăm astfel de oportunități și cel mai important, din ce în ce mai mulți oameni au inițiativă” – a declarat Anca Nicolescu, director executiv Fundația Comunitară Buzău.

Nevoile comunității

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 2 ediții, programul desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni impactați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele concrete ale edițiilor anterioare.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.


articolul original.

„De departe, cea mai frumoasă!”- campania românească premiată cu trofeul „Gold” la The European Excellence Awards

30 January 2023 at 10:58

MPR Agency a câștigat trofeul „Gold” la categoria Health & Pharma, la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale – The European Excellence Awards, pentru campania „De departe, cea mai frumoasă!”, prin care a promovat importanța prevenției în lupta cu cancerul de sân.

Campania semnată de MPR Agency, partener exclusiv în Europa de Sud-Est al Global Health Marketing & Communications – cea mai mare rețea globală de agenții independente care activează în industria Sănătății – , a fost declarată câștigătoare în cadrul European Excellence Awards în urma unui proces de votare care a evaluat inovația, implementarea, strategia și impactul celor mai bune campanii de comunicare și PR ale anului, se arată într-un comunicat remis presei.

Conceptul creativ din spatele campaniei „«De departe, cea mai frumoasă» a fost, fără doar și poate, unul puternic. Mai departe, implementarea întregului proiect, discuțiile cu pacientele protagoniste în campanie, testimonialele acestora, au generat o încărcătură emoțională uriașă și mă bucur că am reușit să o transpunem atât în scris cât și în materialele video ale campaniei. Mai departe însă, adevărata victorie a fost că emoția pe care am generat-o nu s-a risipit ci s-a transformat în acțiune”, a declarat Andreea Cristea, CEO MPR Agency, citat în comunicvatul amintit.

În urma campaniei, în cadrul Medisprof Cancer Center din Cluj au crescut programările pentru efectuarea controalelor de rutină cu 148% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. „O victorie imensă, având în vedere că acest interval de vârstă are cea mai scăzută rată de interes în ceea ce înseamnă prevenția în sănătate”, a remarcat Andreea Cristea.

Lipsa informației, accesul îngreunat la servicii medicale sau teama determină femeile din România să amâne lipsa vizitei la medic. Ele ajung de multe ori într-un stadiu avansat al bolii, în ciuda faptului că de multe ori cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit în stadiu incipient, se subliniază în comunicat. Tratamentul oncologic le modifică fizionomia – își pierd părul, rămân cu cicatrici, își pierd sânii – iar acest lucru le face să se simtă mai puțin feminine, mai puțin frumoase, să sufere din cauza stigmatizării celor din jur și, în final, să se izoleze.

Într-o țară în care principala cauză de deces a femeilor este cancerul de sân, creșterea interesului pentru prevenție înseamnă familii care rămân întregi, „înseamnă copii care au șansa să fie crescuți în continuare de mamele lor și înseamnă părinți care nu trebuie să își îngroape copiii. Ne-am dorit ca cei care vor lua contact cu campania «De departe, cea mai frumoasă», să fie impulsionați să acționeze. Să se intereseze care sunt analizele necesare pentru categoria lor de vârstă, pentru categoria copiilor, părinților, fraților și prietenilor. Să dea acel telefon doctorului, să facă acea programare pentru ei sau cei dragi lor. Pentru că, în final, este una dintre cele mai puternice dovezi de iubire pe care le pot arăta” a adăugat Andreea Cristea.

Campania, lansată pe 8 martie 2022, de Ziua Internațională a Femeii, aduce în prim plan șase paciente oncologice care vorbesc despre momentele dificile prin care au trecut și își arată cicatricile, într-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”.

Toate cele șase paciente au acceptat să-și spună poveștile într-o serie de interviuri emoționante, încercând să încurajeze astfel femeile să-și facă timp pentru examenul anual de depistare a cancerului de sân și ovarian.

Mesajul lor a ajuns la peste 1.000.000 de persoane într-o lună, prin intermediul afișărilor media, a fost preluat în zeci de articole din presă și a deschis discuția și pe rețelele sociale, astfel că și alte paciente s-au simțit încurajate să-și împărtășească propriile povești și fotografii.


articolul original.

OMS menţine alerta pentru pandemia de Covid-19

30 January 2023 at 05:00

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, luni, să menţină nivelul maxim de alertă pentru pandemia de Covid-19, la trei ani după ce organizaţia declara boala „urgenţă de sănătate publică de interes global”.

Experţii internaţionali au discutat, vineri, despre posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată COVID-19. Reuniunea online a comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19 s-a concentrat iniţial asupra celor mai recente date despre pandemie, discuţiile fiind urmate de dezbatere și informarea direcorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, abilitat să ia o decizie independentă în favoarea sau împotriva ridicării stării de urgenţă actuale.

Luni, directorul OMS, care la începutul săptămânii trecute își exprimase îngrijorarea cu privire la creşterea ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19, a anunțat că a decis să mențină nivelul maxim de alertă pentru pandemia de COVID-19, la trei ani de la declararea bolii „urgență de sănătate publică de interes global”.

Tedros spune că urmează astfel recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la Covid-19, care s-a reunit vineri la nivel de experţi pentru a 14-a oară şi care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noul coronavirus.

Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziţie” şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potenţialelor consecinţe negative”, a precizat OMS, într-un comunicat.

Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, care a afectat comunități și economii în toate ţările de pe glob, în urmă cu trei ani. Vaccinurile şi tratamentele apărute au schimbat considerabil cursul pandemiei în 2020.

Directorul general al OMS speră că ridicarea urgenţei de sănătate publică va avea loc, totușți, în cursul acestui an, în condiţiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătăţit la nivel global.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, înființat la inițiativa FABC

26 January 2023 at 12:36

Un Consiliu Ștințific, din care fac parte experți în domeniul oncologiei din România, va acorda consultanță FABC, la inițierea noilor proiecte pe care organizația de pacienți vrea să le propună autorităților. 

Cezar Irimia

În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către Ministerul Sănătății (MS), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a inițiat înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, din care vor face „reputați specialiști din domeniu care”, care au acceptat propunerea „onorându-ne dar și obligându-ne la a păstra activitatea FABC la aceleași cote ca și până acum”, transmite FABC.

Consecvența valorilor și principiilor care ne călăuzesc activitățile desfășurate de FABC în beneficiul pacienților, organizația noastră dorește să-și consolideze reputația instituțională ca actor nonguvernamental implicat în inițiative semnificative din perspectiva sănătății populației. În acest scop, Consiliul Director al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a hotărât înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, format din experți reputați din țara noastră, pe a căror expertiză să ne putem baza atunci când decidem să inițiem proiecte noi, astfel încât inițiativele noastre să fie aliniate evidentelor științifice la zi și priorităților de sănătate publică din țara, în interesul pacienților de azi și de mâine”, menționează Cezar Irimia, președintele FABC.

Organizația de pacienți dorește ca acești specialiști, care „veghează direct la sănătatea noastră, oferindu-ne o noua șansă la viață, să se implice pentru a-și putea desfășura nobila activitate în folosul nostru, în cele mai bune condiții și cu acces la cele mai noi tratamente si investigații”, iar în contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către MS, să elaboreze și să propună analize de specialitate echipei desemnate de minister și să creioneze aceste norme pentru implementarea Planului. „Lucrând alături de autorități în acest sens, șansele noastre de supraviețuire/vindecare vor crește proporțional, iar satisfacția muncii tuturor specialiștilor, să fie una deplină”, subliniază FABC.

O prima întâlnire a acestui Consiliu a avut loc, online, pe 18 ianuarie, când s-a hotărât, între altele ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, să se creeze o platformă de comunicare între membrii Consiliului, precum și modalități de abordare a activității acestuia.

Cu acordul membrilor Consiliului Științific, Consiliul Director al FABC a numit acest Consiliu Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, pentru a putea transmite un mesaj tuturor celor implicați în sistemul de sănătate că, doar lucrurile elaborate în echipa pot genera succes și pot salva vieți!


articolul original.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR pichetează Ministerul Transporturilor

23 January 2023 at 14:31

Sindicaliștii acuză Ministerul Transporturilor că „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare sau la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată Federației Sanitas din România, anunță că miercuri, 25 ianuarie, va picheta Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Sindicaliștii îi cer ministrului Sorin Grindeanu explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor, în contextul în care „în spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie și-au anunțat intenția de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI”, transmite SANITAS, printr-un comunicat.

Angajații spitalelor CRF îi reproșează ministrului Grindeanu că a ignorat până acum cererile lor de a discuta despre cedarea spitalelor din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și spun că sunt „în situația de a cere public răspunsuri la următoarele întrebări: Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent?

Sanitas precizează că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor precum și la unitățile medicale din orașele port. Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță? Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice?”, se mai arată în comunicat.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, se subliniază în comunicat.

Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este, în viziunea sindicaliștilor, o decizie care „produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului”.

Angajații din Spitalele CFR mai spun că sunt interesați „în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”.

Pentru apărarea drepturilor acestora, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR va picheta miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. „Dacă nici atunci nu vom primi răspunsuri la întrebările noastre, vom continua presiunile apelând la toate mijloacele de luptă sindicală pe care ni le pune la dispoziție legea”, susțin sindicaliștii.

Federația Sanitas susține demersul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR și solicită clarificări imediate cu privire la situația angajaților din spitalele pe care MTI dorește să le transfere, precum și discutarea în regim de urgență a acestui subiect în cadrul structurilor de dialog social, înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern.


articolul original.

CMR condamnă condiționarea actului medical de plata informală

21 January 2023 at 12:34

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu transmite că orice condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care organizația profesională o condamnă cu fermitate.

Medicii au, în acest moment, salarii „mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, atrage atenția prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), care în contextul anchetei în care este implicată șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, arestată preventiv, pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

Procurorii susțin, în materialul probator, că doctorița ar fi pretins și primit, în perioada aprilie 2022 – 19.01.2023, în mod repetat, diferite sume de bani (între 50 de lei și 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Prof. dr. Daniel Coriu

Susţinând că orice demers juridic trebuie să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei, CMR consideră că orice „condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, subliniază prof. Daniel Coriu, într-un comunicat remis presei.

Potrivit președintelui CMR, este prin plata informală se „aruncă o lumină nefavorabilă” asupra actului medical, care este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă”, iar Colegiul Medicilor din România „promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”.

În acest context, conducerea CMR reiterează faptul că organizația profesională susține și promovează „toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”, acesta fiind modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială a organelor de anchetă şi instituţiilor abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni – fără a se pronunţa însă asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public.

Pe de altă parte, CMR arată că eurobarometrul publicat în vara anului trecut indică faptul că plata informală există şi este oferită de pacienţi”, fie ca recunoștință, fie pentru că  doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa.

CMR menționează că se poate accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său care l-a îngrijit sau i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă „trebuie limitată la ceva simbolic” și în niciun caz la plăți informale. Pe de altă parte, în contextul în care „aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, CMR roagă pacienţii „să renunţe la această practică, pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri”, subliniind că aceste „atenții” nu îi conferă vreo garanție privind modul în care medicul se va ocupa de sănătatea sa.

În cazul în care nu este mulțumit de prestația medicului, pacientul este sfătuit „să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se subliniază în comunicatul CMR.

Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății a transmis că are „toleranță zero” față de medicii care primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienți și este de părere că această mentalitate prin care pacientul îşi arată recunoştinţa faţă de medic se schimbă odată cu noile generaţii.

Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății consideră, însă, că este „foarte importantă” și poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare față de astfel de cazuri și crede că „avem mult de lucrat în această zonă”, considerând că problema este complexă și „ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”, atât în cazul medicilor cât și al pacienților având de a face cu o sutuație „la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi”.

Este însă convins că situația se va schimba „pe măsură ce se schimbă şi generaţiile. Văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.


articolul original.

CMR a reluat seria dezbaterilor publice despre malpraxis

19 January 2023 at 08:43

Legislația actuală impune clarificarea condițiilor în care medicul poate răspunde profesional, civil și penal, în acord cu legislația europeană și internațională – este concluzia dezbaterilor lansate de Colegiul Medicilor din România pe tema gestionării greșelilor medicale.

Dezbatere CMR (Foto: monitoruldecluj.ro)

Colegiul Medicilor din România (CMR) a reluat seria dezbaterilor publice pe tema gestionării greșelilor medicale în România. Primul eveniment organizat pe această temă, în acest an, a avut loc la Cluj-Napoca, miercuri, 18 ianuarie, în Amfiteatrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Participanții au luat în discuție problematica răspunderii penale a medicului pentru greșeli medicale, cea mai severă formă de răspundere juridică, pe lângă răspunderea civilă (plata despăgubirilor către pacient) și cea disciplinară (sancțiuni care pot merge până la interdicția exercitării profesiei), se arată într-un comunicat remis de CMR.

Greșeala este inerentă practicii medicale, în condițiile unor sisteme medicale din ce în ce mai complexe, în care medicul este doar o mică parte dintr-un întreg angrenaj. Organisme internaționale precum OMS consideră că factorii ce țin de sistem – resursele umane limitate, nivelul crescut de oboseală a personalului medical, echiparea necorespunzătoare a unităților sanitare, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare, absența unor protocoale clare de îngrijire medicală etc. – sunt principalii responsabili de apariția greșelilor medicale și recomandă, între altele, învățarea din greșeli printr-o abordare nepunitivă”, a afirmat, la Cluj, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Daniel Coriu (Foto: monitoruldecluj.ro)

Președintele CMR a subliniat că, spre deosebire de alte țări europene, unde există mecanisme eficiente de mediere și despăgubire rapidă a pacienților, astfel încât există foarte puține procese penale intentate medicilor pentru neglijență extremă, încălcarea cu bună știință a unor standarde de bună practică etc. – în general greșeli foarte grave sau cu intenție -, în România, acțiunile intentate de pacienți în direcția răspunderii penale sunt mult mai frecvente.

Din păcate, această situație aduce cu sine numeroase consecințe negative asupra actului medical, exodul medicilor, practicarea pe scara largă a medicinei defensive, cu scăderea calității tratamentului pacienților cu risc înalt, creșterea costurilor medicale prin teste și consultații care nu sunt neapărat necesare, întârzierea actului medical, timp prețios pierdut. Medicii ajung să ia anumite decizii medicale pentru a preveni eventuale conflicte litigioase. Este, prin urmare, necesară o schimbare în sistemul de gestionare a greșelilor medicale din România, prin introducerea unor mecanisme care să încurajeze recunoașterea greșelii și învățarea din greșeli, dar și la nivel de reglementare”, a atras atenția prof. dr. Daniel Coriu.

Andrei Nanu (Foto: monitoruldecluj.ro)

În exercitarea practicii medicale, în care „obiectul de activitate” este corpul uman, medicul este mai expus decât orice alt profesionist la acuzații de vătămare a integrității corporale, a subliniat Andrei Nanu, șeful Disciplinei „Elemente juridice medicale și malpraxis” de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prezent la dezbatere.

Atitudinea de severitate a practicii judiciare este justificată în anumite situații. Pentru o practică judiciară coerentă, este însă necesar să se clarifice condițiile în care medicul poate răspunde inclusiv penal. În practica judiciară internațională este făcută, de exemplu, distincția dintre o greșeală involuntară și încălcarea conștientă, voluntară a normelor de bună practică medicală de către medic, rezultând forme diferite de răspundere juridică”, a spus dr. Andrei Nanu, citat în comunicatul CMR.

Dezbaterea, moderată de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate a reunit experți din domeniul medical și juridic, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

Prof. Daniel Coriu – Dezbatere Bucuresti

Reamintim că, în noiembrie 2022, Colegiul Medicilor din România a demarat o serie de dezbateri publice prin care sunt aduse în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelilii medicale în România și se încearcă identificarea unor soluții care „să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale”, precum și la „creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților”.

În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții CMR au declarat că „pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu”. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis, concomitent cu întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară, astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului, pentru a proteja alți pacienți.

Dezbatere CMR – Timisoara

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus, în cadrul dezbaterii de la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Spre deosebire de alte domenii unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului este realizată acum de serviciile de medicină legală la nivel teritorial și, respectiv, Institutul Național de Medicină Legală.

Sistemul actual nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani. În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății”, au concluzionat participanții la dezbatere.

Tocmai de aceea, Colegiul Medicilor din România vrea ca în urma acestor dezbateri să formuleze o serie de propuneri care să reprezinte un punct de plecare pentru schimbarea legislației și îmbunătățirea sistemului medical românesc, în acord cu practicile internaționale în domeniu.

Dezbatere CMR – Tg. Mures

Îmbunătățirea sistemului polițelor de asigurare pentru medici în caz de malpraxis, astfel încât plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real și efectiv de asigurători în temeiul poliței de malpraxis, a fost o altă propunere discutată în cadrul dezbaterilor, la Târgu Mureș.

În opinia reprezentanților CMR, „polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis”. O astfel de schimbare ar putea duce la o eventuală creștere a primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, dar polița ar asigura o protecție reală medicilor, spre deosebire de situația actuală când se achită sume mici în schimbul cărora medicii nu beneficiază, în mod real, de nicio protecție.

Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca, prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca și în cadrul celor care vor urma, „să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților”.

Dezbaterile vor continua în luna februarie la Iași și Craiova.


articolul original.

Sindicaliștii de la SANITAS amenință Guvernul cu noi ieșiri în stradă

18 January 2023 at 11:03

Federaţia sindicală va organiza acţiuni de protest, gradual, până la soluţionarea revendicărilor şi îmbunătăţirea semnificativă a situației salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială.

Federaţia Sanitas anunță că a decis, în Consiliul Național, întrunit în sesiune extraordinară marţi, 17 ianuarie 2023, „declanşarea tuturor formelor de protest în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială, inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor”, după ce a analizat „nivelul de nemulţumire al salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială şi problemele cu care se confruntă cele două sisteme la începutul acestui an”.

Sindicaliştii solicită declanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar una dintre principalele revendicări este creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu un procent de minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas tranmite, printr-un comunicat de presă, că „acţiunile de protest vor fi organizate şi desfăşurate gradual, în baza şi conform noii legi a dialogului social, până la soluţionarea revendicărilor noastre şi la îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei membrilor noştri de sindicat”.

Sindicaliștii susțin că „la momentul la care Legea nr 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate şi toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, lucru nerealizat şi fără perspective concrete şi previzibile”, deşi de mai bine de un an s-a promis un calendar concret de punere în aplicare.

Ţinând cont de faptul că, deşi actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR, lege care nu a fost negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii până la acest moment”, se precizează în comunicat.

Salariaţii din Sănătate şi Asistenţa Socială transmit Guvernului că revendicările lor sunt justificate prin faptul că lucrează cu „obligativitatea asigurării continuităţii, condiţiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente şi imposibil de eliminat”, fiind sisteme care se află mereu în prima linie atât în situaţii pandemice/epidemice, cât şi de pace sau război, și cer să li se acorde drepturile care li s-au promis.

Aceştia au amintit şi „impactul pe care trecerea de la finanţarea pe cheltuieli realizate la finanţarea pe servicii realizate a spitalelor îl va avea asupra bugetelor unităţilor sanitare şi implicit asupra acordării drepturilor salariale ale angajaţilor” și au precizat că nivelul inflaţiei „a atins cote alarmante şi a determinat creşterea nepermisă a costului vieţii de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creştere salarială din ultimii 4 ani”.


articolul original.

Negocieri privind Contractul-cadru de furnizare a serviciilor medicale, între CNAS și Colegiul Medicilor

24 December 2022 at 08:44

Reprezentanții organizației profesionale transmit că, dincolo de anumite rectificări obținute în urma negocierilor cu CNAS, problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate, iar medicii de familie sunt în continuare „împovărați” de birocrație.

În urma unei întâlniri organizată de CNAS, pe 20 decembrie, în vederea negocierii prevederilor legislative aplicabile în trimestrul I al anului 2023 pentru asistența medicală prespitalicească și spitalicească, Colegiul Medicilor din România (CMR) își exprimă dezacordul față de modul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) înțelege să reglementeze .

Este vorba despre Ordinul nr. 1068/627/2021 care modifică și completează Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, precum și prelungirea aplicării prevederilor acestuia (publicat pe pagina de web a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – Secțiunea „Transparență decizională 2022”, în data de 11.11.2022 și actualizat în urma negocierilor la data de 22.12.2022).

Potrivit unui comunicat de presă, participarea CMR la negociere a avut loc în contextul în care, „în perioada ianuarie-noiembrie 2022, CMR a depus un efort constant de a concretiza parteneriatul instituțional CMR-CNAS-MS (cu sprijinul și susținerea Președinției și a Parlamentului României) prin crearea unui mecanism comun de elaborare a Contractului-Cadru & Norme 2023”.

Astfel, într-o primă etapă, au fost constituite Grupuri Tehnice de Lucru formate din reprezentanți ai CMR și CNAS de la nivel tehnic, care s-au axat pe definirea problemelor și a soluțiilor posibile privind următoarele tematici: mecanisme de finanțare optimizate, diversificarea serviciilor acordate pacienților, debirocratizarea sistemului medical și creșterea accesului pacientului la servicii medicale de calitate, pentru următoarele palierele de servicii medicale: asistență medicală primară, spitale și ambulatoriu. Această modalitate de abordare s-a dovedit extrem de necesară pentru a corela perspectiva finanțatorului cu cea a profesioniștilor din sistem – medici, manageri, experți în management sanitar, mecanisme de finanțare în sistemul de sănătate și politici de sănătate publică”, se menționează în comunicatului CMR.

Astfel, în cadrul negocierii, CMR a oferit „argumente convingătoare” care au determinat reprezentanții CNAS să agreeze faptul că pentru trimestrul I al anului 2023, modificarea Proiectului de Ordin suspus negocierii, în sensul introducerii următoarelor completări:

• modul de calcul al sumei contractate prin sistemul DRG pentru furnizorii de servicii medicale spitaliceşti pentru afecțiuni acute, tarifele pe caz ponderat fiind ajustate în funcţie de rata de inflaţie stabilită pentru luna septembrie 2022, iar numărul cazurilor contractate stabilindu-se ca medie a cazurilor contractate în perioada aprilie-decembrie 2022;

• creșterea cu 15.9% pentru toate categoriile de servicii medicale spitalicești (spitalizare continuă – tarif pe caz ponderat/TCP, spitalizare de zi și cronici), cu sublinierea fermă că este o creștere necesară, dar nesatisfăcătoare pentru nevoile reale din sistem.

De asemenea, în vederea definitivării prevederilor aplicabile de la 1 aprilie 2023 (noul Contract-cadru și Normele aferente), va continua activitatea Grupurilor Tehnice de Lucru CMR-CNAS, care se va axa pe:

• corectarea/clarificarea și optimizarea prevederilor publicate în transparență decizională privind asistența medicală primară;

• fundamentarea creșterii diferențiate pentru serviciile de spitalizare continuă, cu o țintă de 25% (corelat cu indicele inflației din ultimii 3 ani și creșterea costurilor pentru medicamente, reactivi și materiale sanitare);

• identificarea unor mecanisme coordonate care să sprijine demersurile de eficientizare a managementului spitalelor (având în vedere diversitatea, complexitatea și gradul de in/dependență de factorul decizional local etc.).

Pe de altă parte, reprezentanții CMR semnalează că,din păcate, dincolo de recunoașterea implicării constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS și CMR, trebuie să exprimăm îngrijorarea și delimitarea fermă a CMR cu privire la modul în care CNAS a procedat instituțional la publicarea în transparență decizională a unor forme ale proiectelor legislative care nu au fost supuse prealabil unei discuții de clarificare/validare cu partenerii instituționali, într-un mod netransparent/clar/predictibil, conform unui calendar de consultări și negocieri decis unilateral pentru un interval de timp insuficient și inadecvat, și fără să reflecte propunerile susținute și argumentate de CMR pe tot parcursul anului 2022, esențiale pentru asigurarea unor servicii de sănătate de calitate pentru pacienții din România și pentru exercitarea profesiei de medic în condiții de demnitate și excelență profesională”, precizează CMR.

Totodată, CMR își exprimă dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistența medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin introducerea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecințe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esențial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenția precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului”.

Referitor la serviciile medicale oferite în spitale, CMR arată că își menține „poziția fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate și că este esențial ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ și colaborativ de identificare a unor soluții fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent și unitar. Înțelegând că procesul de transformare al modului de lucru între instituțiile-cheie ale sistemului de sănătate din România este un proiect pe termen lung, CMR va continua să promoveze și să susțină cu resurse de expertiză competentă dialogul instituțional cu CNAS și Ministerul Sănătății, extins și deschis către toți actorii interesați din sistemul de sănătate, cu încrederea și convingerea că activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolaltă are un potențial real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra întregului sistem”, potrivit comunicatului citat.

Echipa de negociere a CMR a fost coordonată de prof. univ. dr. Daniel Coriu (președinte) și de dr. Valeria Herdea (vicepreședinte, coordonator al Departamentului economico-social și de asigurări de sănătate) și a fost formată din reprezentanți CMR de la nivel organizațional (membrii Biroului Executiv al CMR, directorul general CMR, un consultant din cadrul Departamentului de imagine, relații interne și externe) și din reprezentanți de la nivel tehnic (membri ai Grupului de lucru CMR Spitale & Ambulator de la patru spitale reprezentative din țară și facilitatori ai grupurilor de lucru CMR- experți în politici publice de sănătate, management sanitar și finanțarea spitalelor).


articolul original.

Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor” – VIDEO

24 December 2022 at 05:35
image
La 24 decembrie 1865 a fost fondată organizaţia rasistă Ku-Klux-Klan - Societatea "cagulelor albe" - şi în prezent, una dintre societăţile secrete cele mai blamate din lume.

Ku Klux Klan a apărut după Războiul Civil American, în 1865, în statul Tennessee. Sub această denumire activează mai multe organizaţii rasiste extremiste, ai căror membrii susţin superioritatea rasei albe şi sunt adesea violenţi.

Denumirea vine probabil din cuvântul grecesc kyklos, însemnând cerc, şi cuvântul clan, potrivit Wikipedia.

Scopurile iniţiale ale organizaţiei erau aparent nobile: „protejarea celor nevinovaţi şi neajutoraţi” şi „ajutorarea celor oprimaţi”. Două elemente au fost încă de la început îngrijorătoare: organizaţia se autointitula „Statul Invizibil”, Klanul îi considera pe albi superiori populaţiei de culoare. Din cauza acestei adversităţi faţa de negri, organizaţia nu s-a putut împăca cu faptul că după Războiul de Secesiune, foştii sclavi obţinuseră drepturi egale cu populaţia albă. Prin urmare membrii Ku Klux Klan-ului au trecut la invadarea satelor şi oraşelor, torturând şi ucigând fără a suferi vreo pedeapsă. Oficial organizaţia s-a dizolvat în 1869, dar diferite grupări locale au continuat să terorizeze populaţia de culoare.

În 1915 Klanul a fost reactivat în Georgia. De această dată, victimele terorii organizaţiei erau toţi cei bănuiţi de liberalism, ei primind un avertisment sub forma unei cruci în flăcări. A doua dizolvare a avut loc în 1944.

Deşi în SUA populaţia începuse să uite de Klan, la mijlocul anilor 90 organizaţia s-a reactivat, incendiind bisericile populaţiei de culoare, dar acţiunile sale au avut doar un caracter local.

Grupurile Ku Klux Klan s-au înmulţit  în SUA, de la 600 în anul 2000 până la 1.018 în 2011.

În 2012, postul de televiziune abcnews a prezentat o serie de documentare prin care arată ce face Ku Klux Klan şi cât de prezent este în America zilelor noastre. Scurtmetrajele arată că în Mississipi şi Virginia sunt foarte mulţi americani care au aderat la organizaţia rasistă şi care încă practică ritualurile din vechime.

În film, apar mai mulţi bărbaţi şi femei aflaţi într-un ritual într-o pădure, în care ei sunt îmbrăcaţi în robe, au capetele acoperite, şi se învârt în jurul unei cruci şi cântă.

Filmarea este cu atât mai spectaculoasă cu cât foarte rar membrii clanului permit accesul străinilor în timpul ritualurilor lor vechi de sute de ani.

În documentar, cel care vorbeşte despre concepţiile şi viaţa clanului este liderul Grand Wizard Steven Howard.

„Oamenii albi ci cei negri nu se înrudesc în niciun fel. După părerea mea, negrii au evoluat din animale. Ei sunt de fapt urmaşii maimuţelor”, a spus Howard în faţa camerelor de luat vederi. În acelaşi timp el a recunoscut că este rasist.

„Mă consider un separatist alb. Nu sunt bigot, dar sunt rasist. Pentru că rasistul este conştient de rasa lui”, a mai spus liderul de la Ku Klux Klan.

„Nu poţi să ai încredere într-o persoană de culoare, atâta vreme cât te poţi debarasa de ea”, a declarat spus liderul, care a adăugat că şi-ar desfia fiica dacă aceasta s-ar întâlni cu un negru.

Howard a mai spus că violenţa este permisă în clanul său atâta vreme cât prin ea se obţine segregarea.

Sursa: ABC

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 24 decembrie:

1491 – S-a născut Ignatius de Loyola, călugăr spaniol, fondatorul Ordinului iezuit, pe care l-a condus începând cu anul 1541 (m. 1556)

1524 – A încetat din viaţă Vasco da Gama, celebru navigator portughez, cel care a efectuat prima călătorie pe mare din Europa până în India, înconjurând Africa, deschizând astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia

1800 – La Paris, are loc un atentat asupra împăratului Franţei Napoleon Bonaparte, fără însă a-l răni. Drept represalii, 100 de iacobini sunt deportaţi în insulele Seychelles

1818 – S-a născut James Prescott Joule, fizician englez, care în anul 1841 a formulat legea referitoare la efectul caloric al curentului electric (efectul Joule-Lenz), iar în anul 1852 a stabilit variaţia de temperatură produsă de un gaz care străbate un corp poros (efectul Joule-Thompson)(m. 11 octombrie 1889)

1818 – Austriacul Franz Gruber a compus muzica celebrului cântec de Crăciun „Silent Night”

1837 – S-a născut Elisabeth Wittelsbach, împărăteasa Austriei, cunoscută sub numele de Sissi (m. 1898)

1854 – S-a născut actriţa Aristizza Romanescu (m. 4 iunie 1918)

1863 – A încetat din viaţă William Thackeray, romancier, reprezentant de seamă al literaturii engleze din perioada victoriană (romane de moravuri „Bâlciul deşărtăciunilor”, „Familia Newcome”) (n. 18 iulie 1811)

1871 – Premiera, la Opera din Cairo, a operei „Aida” de Giuseppe Verdi (libretul Antonio Ghislanzoni).

1881 – S-a născut Juan Ramon Jimenez, scriitor laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1956; a scris volume de versuri, eseuri, literatură pentru copii („Suflete de violetă”, „Grădini îndepărtate”)(m. 29 mai 1958)

1893 – Industriaşul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil

1922 – S-a născut Ava Gardner, actriţă americană („Zăpezile de pe Kilimanjaro”, „Noaptea iguanei”) (m. 25 ianuarie 1990)

1928 – A încetat din viaţă Nae Leonard, tenor, supranumit „prinţul operetei româneşti” (n. 13 decembrie 1886)

1964 – Inaugurarea Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti cu premiera „Arap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965

1968 – Este survolată pentru prima dată Luna, cu naveta spaţială Apolo-8

1989 – În Bucureşti, în Piaţa Universităţii, Gara de Nord şi Piaţa Palatului a continuat să se tragă. Revoluţionarii au format patrule care, la Metrou şi pe străzi, controlau trecătorii, cei suspecţi fiind reţinuţi

1989 – La radio şi televiziune, a fost transmis Comunicatul CFSN prin care se reafirma victoria Revoluţiei şi, totodată, erau prezentate măsurile excepţionale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii

1994 – A încetat din viaţă John Osborne, dramaturg şi producător de film englez (piesa „Priveşte înapoi cu mânie”) (n. 12 decembrie 1929)

1999 – Cinci mii de „porţi sfinte” ale unor edificii religioase din întreaga lume s-au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2000. Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s-a încheiat la 6 ian. 2001 (Ziua Botezului Domnului).

1999 – A încetat din viaţă Maurice Couve de Murville, ultimul premier al generalului de Gaulle, figură istorică a mişcării gaulliste, ministru de Externe în perioada 1958-1968, ministru al Economiei din mai pînă în iulie 1968, iar apoi prim-ministru din iulie 1968 pînă în iunie 1969. (n. 24 ianuarie 1907).

1999 – A încetat din viaţă generalul brazilian Joao Batista Figueirido, ultimul reprezentant al regimului militar şi preşedinte al Braziliei în perioada 1979-1985. (ianuarie 1918)

2003 – Sonda spaţială americană Marte a dispărut în spaţiu

2008 – A încetat din viaţă, Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clişeele din viaţa de familie şi pentru usturătoarele sale satire politice (n. 1930).

articolul original.

O aplicație informatică va ajuta „Caravana cu Medici” să-și sporească eficiența

20 December 2022 at 05:00

Aplicația a fost realizată cu ajutorul unei sponsorizări a unei companii farmaceutice și va facilita acordarea de consultații pacienților din zone defavorizate, ajutându-i pe medici să nu mai piardă timp și bani cu birocrația.

Dr Mihai Ranete

Caravana cu Medici a primit o aplicație informatică realizată printr-o donație companiei Bayer, partener strategic al Caravanei cu Medici încă din anul 2016, care îi va ajuta pe medicii și studenții care merg pe teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri.

Aplicația stochează, în format electronic, datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice – telefon, tabletă și laptop.

O caravană înseamnă aproximativ 25 medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație”, a afirmat dr. Mihai Ranete, cofondator al Caravanei cu Medici.

Digitalizarea activității caravanei le va permite coordonatorilor și voluntarilor să fie și mai eficienți, întrucât „extinderea accesului la soluții de sănătate de zi cu zi ajută nu doar pacienții de astăzi să prevină bolile, ci contribuie și la sănătatea următoarei generații. De aceea, susținerea activității Asociației Caravana cu medici este în concordanță cu viziunea Bayer de dezvoltare durabilă «Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană» și suntem încântați că am reușit să donăm în anul 2022 o sumă totală de 45.000 euro către Asociație”, consideră Ana Gheorghiu, Public Affairs, Science & Sustainability Lead la Bayer România, Bulgaria și Moldova.

„Digitalizarea activității din caravană ușurează mult procesul de organizare, reduce costul și volumul logisticii necesare, timpul pentru completarea bazelor de date cu informații ale pacienților, respectiv stocarea lor într-un mediu sigur. Digitalizarea devine astfel un partener în procesul caravanei de a oferi un act medical apropiat celui din spital, într-un mediu mult mai familiar multora dintre noi, chiar la ei în sat”, a completat dr. Ana Bilegan, președinte Caravana cu Medici.

În 2022, Caravana cu Medici a reușit să ajungă prin intermediul filialelor sale în 43 de comunități locale, unde a oferit consultații gratuite pentru peste 2000 de beneficiari direcți. Tot anul acesta, echipa departamentului de Educație medicală al Caravanei cu Medici a ajuns la 460 de elevi și 70 de femei din regiunea Moldovei și a susținut cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori, cursuri de educație sexuală pentru elevii de liceu și gimnaziu și cursuri de puericultură pentru proaspetele și viitoarele mămici, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor în special și să ofere o mai bună educație medicală, bazată pe prevenție, și acces mai facil la servicii de sănătate.

Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în 2014, de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. La acțiunile caravanei participă, voluntar, echipe multidisciplinare formate din medici specialiști și rezidenți, care în colaborare cu autoritățile locale acordă îngrijiri medicale de bază, popularizează testele de screening și informează persoanele din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Sursă foto: Caravana cu Medici


articolul original.

Încă un an câștigat de pacienții cu cancer, în lupta cu boala

19 December 2022 at 10:26

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a celebrat la Brașov, încă un an al biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala, în cadrul evenimentului anual dedicat bilanțului organizațiilor de pacienți, la final de an.

Cezar Irimia

Peste 100 de pacienți din cadrul asociațiilor membre ale Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer FABC din toată țara au participat la Brașov, în zilele perioada 16-18 decembrie, la un eveniment dedicat încă unui an câștigat de pacienții care luptă cu afecțiunile oncologie. Cu acest prilej, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din România.

„Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale, precum și la asistență medicală de specialitate. În România, în fiecare zi mor aproximativ 150 pacienți cu diferite forme cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigații și tratamente specifice patologiei oncologice. Sperăm ca de anul viitor – 2023, Planul Național de Prevenire și Control al Cancerului să fie implementat și să acorde o șansă reală fiecărui pacient la supraviețuire sau vindecare – a declarant Cezar Irimia, președinte FABC.

Au fost prezentate pe larg lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeuticelipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului oncologic, sincope cu aprovizionarea tratamentelor uzuale.

Cu ocazia întâlnirii au fost trecute în revistă proiectele importante pe care FABC le implementează la nivel național, proiecte cu beneficii importante pentru pacienţii cu cancer, dar și pentru populația generală. 

A fost o luptă împotriva resemnării și un efort susținut pentru a învinge boala dar mai ales, lupta cu sistemul de sănătate, care în pandemie a neglijat total acești pacienți greu încercați”, transmite FABC, care subliniază că „în preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, incertitudinea asigurării tratamentelor uzuale, încă guvernează viața pacienților cu cancer.

FABC transmite că va fi în continuare alături de pacienții pe care îi reprezintă, asigurându-i de întregul sprijin direct, și prin asociațiile membre, dar și prin CallCenter-ul Suport Pacient 021.253.0591, pus la dispoziția acestora, unde pot beneficia de informații medicale de bază, consiliere psihologică gratuită, planuri personalizate de nutriție oncologică și navigare prin sistemul medical românesc.

S-a subliniat însă că anul acesta, Legiferarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului și recunoașterea activității FABC prin acordarea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajamentul Social în grad de Cavaler, de către Președintele României, ceea ce înseamnă recunoașterea activității organizației de pacienți care luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer. În acest context, Ziua Supraviețuitorului e Cancer a fost transformată în Ziua FABC.

Asociațiile membre FABC, au fost susținute cu tehnica specifică IT, cu instrumente specifice de advocacy pentru îmbunătățirea activităților de suport pe plan local și în diseminarea materialelor informative pe diverse forme de cancer.


articolul original.

OMS a anunțat noul nume pentru „variola maimuței”

28 November 2022 at 08:46

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat noul termen pe care îl va folosi pentru variola maimuței („monkeypox) este, începând de luni, „mpox”, îndemnându-i și pe alții să urmeze exemplul, pentru a evita acuzațiile că actuala denumire a bolii ar fi rasistă.

Deși boala cauzată de virusul variolei maimuței este cunoscut de mulți ani, anul acesta, când s-au înregistrat pentru prima dată cazuri în afara ţărilor africane, unde boala este endemică, peste 30 de oameni de ştiinţă au invocat „necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă. La scurt timp după ce, în luna iunie, a anunțat că vrea să schimbe numele bolii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lasat o consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuței.

Una dintre cele mai populare propuneri primită în timpul consultărilor a fost „mpox” sau „Mpox”, denumire sugerată de către organizația RÉZO, care militează pentru respectarea drepturilor bărbaților homosexuali și bisexuali.

S-a ajuns, astfel, ca în fnal să se admită variante „mpox”, pe care OMS a anunțat că o va folosi începând de luni, 28 noiembrie 2022. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an până când «monkeypox» este eliminat treptat”, a anunțat OMS, printr-un comunicat remis presei.

Descoperită pentru prima dată în 1958 și numită „variola maimuței după primul animal care a prezentat simptomele specifice, boala s-a răspândit, până anul acesta, în principal în vestul și centrul Africii.

În 2022 au fost însă depistate peste 80.000 de cazuri confirmate în peste 110 țări, ceea ce a determinat OMS ca în luna iunie să declare variola maimuței „urgență globală de sănătate publică”, cel mai înalt nivel de alertă. OMS estimează că, la nivel global, boala a ucis 55 de persoane.

În ultima perioadă a scăzut consistent numărul persoanelor nou infectate, în raport cu maximul înregistrat în luna august, dar OMS a avertizat la începutul lunii noiembrie că boala constituie în continuare o urgență globală de sănătate publică. Totodată, reprezentanții organizației internaționale au atenționat că există un val de atacuri înregistrate împotriva maimuțelor din cauza răspândirii bolii, subliniind că primatele nu au nicio legătură cu această situație. „Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

În România, primul caz de variola maimuței a fost depistat pe 13 iunie, iar potrivit ultimei informări, transmisă la jumătatea lunii noiembrie, în țara noastră au fost diagnosticate până acum 45 de cazuri de variola maimutei, iar 15 persoane care au intrat în contact cu persoanele infectate, au fost vaccinate împotriva acestui virus.


articolul original.

Transplantul și pacientul pre și post transplant, în prim-planul Conferinței Asociației Transplantaților din România

26 November 2022 at 08:37

Pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de Sănătate și ai celui de Protecție Socială s-au aflat pentru prima dată, față în față, după aproape trei ani de pandemie, pentru a reevalua nevoile și problemele pacienților în status pre și post transplant.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a reluat conferințele anuale. Pentru prima dată după aproape trei ani de pandemie, medici, pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare pentru transplant și reprezentanți ai autorităților din domeniul medical și al protecției sociale s-au întîlnit în format fizic, pentru a discuta despre transplant și despre pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia.

Am avut un eveniment care nu a ieșit așa cum l-am gândit, din motive independente și necontrolabile de noi. Totuși, pot să a afirm că a ieșit mult mai bine decât l-am gândit. Spun asta pentru că, colegii mei, cei pentru care a fost gândit evenimentul, au fost interactivi, s-au implicat, au venit cu propuneri și idei costructive. Asta îmi arată că merită să continui să acord timp și energie în această direcție, pentru că știu că ei înțeleg și suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Prezent la eveniment, secetarul de stat în MS, Cătălin Vișean, a transmis că „Ministerul Sănătății acordă prioritate continuă în asigurarea alocării de bugete suficiente pentru toate tipurile de transplant realizate în România. (În România, activitatea de pretansplant și transplant este finanțată din bugetul Ministerului Sănătății, iar partea de monitorizare și tratament al stării posttransplamt sunt finanțate din bugetul CNAS – n. ATR). Procuparea permanentă a Ministerului Sănătății de a colabora cu ATR, ca singur reprezentant legal al segmentului de pacienți cu insuficiență funcțională de organ vital, faza terminală. Se are în atenție identificarea și rezolarea problemelor generale și punctuale cu care se confruntă pacienții pre și post transplant. (Nota ATR: Între ATR și Ministerul Sănătății există un Protocol de colaborare încă din 2013 și acesta a produs efecte pe toată perioada de la semnarea lui)”, a declarat acesta.

Larisa Mezinu, reprentattă a CNAS, a adus în atenția celor prezenți evoluția Programului National de Supleere a Funcției Renale la Bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică, prin care pacienții beneficiază de dializă sau, dacă are noroc să se găsească un donator compatibil, transplantul îi asigură o nouă șansă la viață.

„Avem în prezent asigurată dializa pentru peste 14.000 de pacienți, in toate județele țării, dintre care peste 13.000 sunt în program de hemodializă continuă, puțin peste 800 de pacienți beneficiază de hemodiafiltrare intermitentă on-line și undeva mai mult de 400 de pacienți fac dializa peritoeală – continuă sau automată (în funcție de starea medicală și nevoile pacientului)”, a spus reprezentanta CNAS, care a subliniat colaborarea cu Registrul Renal Român (RRR), gestionat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Larisa Mezinu a amintit și faptul că din Bugetul CNAS sunt acoperit costurile acestui program, prin care se asigură atât cheltuielile cu dializa propriuzisă cât și cele cu medicamentele specifice și a dat asigurări că CNAS decontează la timp serviciile medicale și tratamentele pentru pacienții în status posttransplant, asa încât aceștia să fie în siguranță. De asemenea, a transmis celor prezenți, că pot semnala ATR orice probleme de competența CNAS, pentru a fi urmărite spre rezolvare.

Ministerul Muncii a fost reprezentat de Adela Craciun, vicepreşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu care s-a discutat despre accesul la obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și procedurile de evaluare de către comisiile locale de evaluare; proceduri de contestare a rezultatului evaluării de către comisiile locale a gradului de handicap; modificări aduse Criteriilor de evaluare medico-psiho-socială a persoanelor adulte cu handicap (Ordinul 762/2007) – pentru evaluarea starii posttransplant.

Emoționantă a fost întâlniriea cu medicii specialiști din centrele de transplat. Online au intervenit dr. Adriana Muntean – nefrolog ICUTR – și dr. Dorina Tacu – nefrolog Centrul de transplant renal, Fundeni. Cei doi medici s-au referit atât la experiența perioadei de pandemie în centrele în care lucrează, dar au oferit și sfaturi pacienților, pentru a se proteja și a preveni situații generate de perioada rece care începe. Au revenit insistent asupra recomandărilor ca pacientul să mențină modul de administrare al medicației imunosupresoare la care se controlează nivelul seric, pentru o corectă acorectă imunorupresie și au insistat pe respectarea prezentării în centree de transplant, pentru monitorizare, conform planificărilor și nu aletoriu.

Spitalul Sf. Constantin din Brașov – primul spital privat din Romania care efectuează proceduri de trasplant renal de la donator viu, a fost reprezentat de medicul nefrolog Mihaela Verzan, și dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical. Aceștia au prezentat activitatea spitalului și modul în care pot fi accesate serviciile unității medicale și despre modul în care pacienții transplantați la Sf. Constantin pot avea acces la „Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umană”, inclusiv subprogramul „Tratamentul stării posttransplant în ambulator”.

În acest context, medicii au făcut referire la demersurile instituționale întreprinse de reprezentanții acestui spital pentru a obține finanțare din Programul Național de Transplant, în același cuantum ca și centrele de transplant publice. Dr. Untaru a subliniat că mai este necesar ca Ministerul Sănătății să nominalizeze un medic nefrolog care sa faca prescrierea medicației imunosupresoare.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai „Dializa Mucaria” – care oferă servicii de dializă în Sicilia pacienților dependenți de hemodializă, care doresc să călătorească în această zonă și au prezentat modul în care, în 2023 pacienții dependenți de hemodializă pot să îi contacteze, serviciile pe care centrele de dializă le pot oferi și beneficiile la care au acces acești pacienți. în functie de timpul petrecut în Sicilia.

Surpriza zilei a fost prezență la eveniment a lui Nikyta și a mamei sale, ucrainieni refugiați în România la începutul lui octombrie. Au venit din Minsk, unde în septembrie Nikyta a prmit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic. ATR s-a implicat în a-i sprijini cu accesul la servicii medicale și tratament: Nikyta a fost preluat în monitorizare la IC Fundeni și a fost înscris la medic de familie.

Este un băiat înalt, frumos și zâmbește cu toată puterea renăscută a celor 20 de ani de viață. Au ținut să fie prezenți la eveniment pentru a ne mulțumi nouă, Familiei ATR care i-am adoptat, pe ei și pe încă câteva zeci că ei care sunt din același segment de patologii ca și noi. Ne bucurăm că îi putem ajuta și mulțumim din suflet tuturor celor care ne sprijină în ai-i ajuta”, transmit reprezentanții ATR, care au mulțumit celor care au susținut organizarea evenimentului și Centrului Medical Neolife pentru găzduire și suport tehnic, dar și participanților care au contribuit la identificarea problemelor transplantului și a pacientului transplantat și au venit cu sugestii.


articolul original.

Sindicaliștii SANITAS cer Guvernului aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare

25 November 2022 at 13:14

Liderii județeni ai federației sindicale au decis, în Consiliului Naţional, să ceară Guvernului să aplice „corect și în totalitate” prevederile Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială.

În timp ce Executivul caută soluții pentru majorarea pensiilor și acordarea de ajutoare familiilor nevoiașe, pentru a putea suporta costurile energiei electrice și a combustibilului în această iarm, liderii Federației Sanitas din întreaga țară, reuniți la ședința Consiliului Național (CN) din 25 noiembrie, au evidențiat că și o parte dintre angajații din Sănătate și Asistență socială, care nu au beneficiat de ceșterile salariale, sunt într-o situație disperată și au decis să ceară rezolvarea imediată a problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în mod repetat angajații din cele două sisteme.

În contextul în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieții s-a dublat în 2022 față de anul trecut, din cauza prețurilor crescute la toate bunurile de consum și serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, se arată într-un comunicat remis de Sanitas, după ședința CN.

Reprezentanții Sanitas susțin că deși întreaga societate trebuie să facă față acestei crize a costurilor de trai, este „incorect și imoral ca principalele victime să fie angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute; cea mai mare parte a angajaților o reprezintă cei poziționați sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA și auxiliar, asistenți  sociali, psihologi, chimiști, biochimiști, kinetoterapeuți, logopezi etc. iar aceștia reprezintă peste 60% dintre salariații din Sănătate și Asistență socială!” și, prin urmare, „prima obligație a Guvernului României” este să aplice corect și în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială.

Sindicaliștii cer ca salariile de bază ale tuturor categoriilor de personal din cadrul autorităților și instituțiilor publice din sistemul sanitar și de asistență socială să crească la nivelul anului 2022, iar sporurile pentru condiții de muncă să le fie acordate procentual din salariul de bază aflat în plată; să li se acorde indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și pentru vacanță; să li se plătească orele suplimentare în funcție de salariul de bază, iar creşterea veniturilor să fie cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Liderii Sanitas cer, de asemenea, să fie consultați în proiectarea noii legi a salarizării personalului bugetar, pe care „Guvernul și-a asumat, prin PNRR”, iarpână la apariția unui nou cadru legal, cerem aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din cele două sisteme. După ce guvernul își îndeplinește atribuțiile și respectă legea în vigoare, putem să ne gândim și la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, care susține că actuala lege a fost „aplicată discriminator”, „cârpită ici-colo” cu HG-ui și ordonanțe și în final blocată pentru o parte din salariații celor două sisteme.


articolul original.

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat

24 November 2022 at 12:40

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, spune că cele doar 321 de locuri scoase anul acesta la concurs pentru medicina de familie sunt insuficiente, având în vedere că, pe lângă deficitul actual, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Conducerea CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită, public, Ministerului Sănătății, suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie și atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Conducerea CMR subliniază că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat, în special pentru medicina de familie.

Daniel Coriu

Pe lângă actualul deficit de aproximativ 400 de specialiști în medicina familiei, cărora li se adaugă alte câteva sute deja pensionați care își continuă activitatea și alte câteva mii afalți în prag de pensionare, conducere CMR atrage atenția că, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare și vor ieși din sistem.

Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


articolul original.

Rujeola, o nouă amenințare globală

24 November 2022 at 05:31

Răspândirea focarelor de rujeolă este considerată de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul de Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite o nouă amenințare globală iminentă.

După ce pandemia de Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, în prezent se prefigurează o nouă amenințare globală iminentă, prin răspâdirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, au avertizat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică din SUA – Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare, însă necesită o acoperire cu vaccin de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor, potrivit OMS.

Aproape 40 de milioane de copii nu au primit însă o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemie, au declarat reprezentanții OMS și CDC, într-un raport comun.

Cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, dar tocmai de aceea, „acum este momentul să acționăm”, a declarat marți, pentru Reuters, Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă. „Suntem la o răscruce”, a afirmat el, subliniind că „va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni în care să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a mai spus O’Connor, atrăgând atenția asupra naturii extrem de contagioase a bolii.

În 2021 au existat aproape 9 milioane de cazuri de infectare cu virusul rujeolic și 128.000 de decese la nivel global. în februarie, anul acesta, oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat că ratele de vaccinare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

OMS a observat deja o creștere a focarelor de rujeolă, cu amenințare majoră, de la începutul anului 2022 și până în septembrie, de la 19 la aproape 30, a arătat O’Connor, adăugând că este deosebit de îngrijorat de anumite zone ale Africii subsahariane.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală extrem de contagioasă care apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, un virus din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, precum infecții pulmonare joase, infecții ale creierului (encefalită) și infecții bacteriene secundare care afectează sistemul imunitar mai ales la copii.

Rujeola, a ucis în medie 2,6 milioane de oameni anual, înainte de a fi dezvoltat un vaccin, potrivit OMS. Nu există tratament antirujeolic, dar administrarea a două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) are o eficacitate de 97% în prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Mai mult de 95% dintre decese au loc în mai ales în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Vaccinarea pe scară largă a diminuat numărul deceselor, dar încă face victime.

La nivel european, strategiile cheie stabilite în vederea eradicării rubeolei, cuprind: 

1. Atingerea și susținerea unei înalte acoperiri vaccinale (≥95%) cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate.

2. Oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare la populațiile susceptibile la rujeolă.

3. Oferirea oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor la vârsta fertilă.

4. Întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecarui caz și confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.

5. Asigurarea informațiilor de înaltă calitate și valide atât pentru personalul sanitar, cât și pentru public, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică.

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital în România, adoptat de Ministerul Sănătății, are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz la 100.000 de născuți vii.

Planul cuprinde și o instrucțiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborată de experții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Se preconizează astfel că echipa de profesioniști din asistența medicală primară va asigura implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95% – acoperirea vaccinală considerată de OMS eficientă pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

În România, vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei se efecuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) asigurând astfel protecția simultană pentru mai multe boli. Schema națională pentru vaccinarea cu ROR prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) constă în două doze: prima se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere și indiferent daca sunt sau nu pe lista unui medic de familie.

Pentru perioada 2021-2030, România și-a stailit ca obiective strategice: menținerea eliminării rubeolei endemice; eliminarea și mentinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital; creșterea si mentinerea acoperirii vaccinale la vaccin cu componente rubeolică șirujeolică peste 95%.

În mod excepţional, ca măsură de limitare a efectelor unei epidemii, Ministerul Sănătății poate decide efectuarea unei doze suplimentare sub vârsta de 12 luni, iar administrarea se poate efectua nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în spații special amenajate puse la dispoziție de autoritățile locale, în școli, grădinițe, caravane mobile etc.

Vaccinarea cu ROR a adultului nu este inclusă în PNV, dar este recomandată contacților din focar, în vederea limitării extinderii bolii; personalui medico-sanitar din secții medicale cu risc (pediatrie, boli infecțioase) dacă nu prezintă istoric de vaccinare cu ROR sau la care rezultatele testării de laborator nu evidențiază prezența anticorpilor specifici; persoanelor care călătoresc în zone/țări în care evoluează focare/epidemii; adultului tânăr care nu prezintă imunitate dovedită pentru rujeolă și/sau rubeolă și/sau oreion (rezultate ale unor testări recente ale anticorpilor specifici) și care intenționează să devină părinți.

În fiecare dintre aceste situații se recomandă completarea schemei cu 2 doze vaccin ROR, administrate la un interval de minim 28 de zile.


articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Dorica Dan: „Bolile rare, o prioritate pentru sănătatea publică”

10 November 2022 at 06:12

Corelarea planului național de boli rare cu planurile celorlalte țări europene” face parte dintr-o serie de șase webinarii care vor avea loc până la finalul anului, reunite sub conceptul „Share Experience 2022”.

 

Elaborarea, evaluarea și reînnoirea planurilor și strategiilor naţionale pentru bolile rare ar trebui să rămână o prioritate-cheie pentru toate ţările. Este foarte important ca publicul larg să înțeleagă complexitatea bolilor rare și necesitatea unei abordări integrate, au concluzionat participanții la noua ediție a webinarul „Share Experience organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare din România (ANBRaRo) și Asociația Română de Cancere Rare.

Specificitățile bolilor rare, respectiv un număr limitat de pacienți și lipsa cunoștințelor și expertizei relevante, combinate cu numărul mare de boli și diversitatea afectărilor sunt provocări pentru diagnosticarea corectă și la timp a acestor afecțiuni. Este nevoie de o dezvoltare pe termen lung a unui plan eficient pentru bolile rare, care să fie susținut de autorități, lideri de opinie și experți. „Este foarte important să avem un program național prin care să știm cu siguranță câți pacienți cu boli rare avem, ce nevoi au și ce costuri implică tratatarea acestora, așa cum a arătat dr. Ioana Streață, medic genetician la Centrul Regional de Genetică Medicală din Dolj.

În România nu există registre naționale de pacienți, dar se estimează că aproape 25.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancere rare în fiecare an și că există peste 1.000.000 de pacienți cu boli rare, 90% dintre acestea fiind nediagnosticate sau diagnosticate greșit.

Adoptarea unui plan național pentru bolile rare înseamnă accesul mai ușor la informațiile necesare și găsirea de soluții mai rapid și mai eficient.

Planurile naționale pentru boli rare au fost dezvoltate aproape în toate statele membre (25 de țări) din Uniunea Europeană cu scopul de a avea strategii de abordare integrată a pacienților cu boli rare. Evident că aceste planuri pentru boli rare nu pot să funcționeze singure și trebuie integrate în strategia națională de sănătate și să fie finanțate. Există un grup tehnic de lucru la Ministerul Sănătății, cu întâlniri săptămânale pe tematica bolilor genetice și a bolilor rare, dar acesta este doar un prim pas. Este absolut necesar să avem un plan național de boli rare integrat în Strategia Națională de Sănătate. Avem nevoie de program de testare genetică, de extinderea screeningului neonatal (din păcate, în prezent se face screening natal doar pentru 3 boli, față de alte țări unde se face pentru 7, 8, 21 sau 48 de boli”, a declarat Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociației Române de Cancere.

Ea a reamintit că la fel de importantă este instruirea continuă a specialiștilor implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare și colaborarea multidisciplinară a medicilor, pentru asigurarea unui bun management al bolii pacienților și îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.

În Europa, o boală este considerată rară când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi, iar în SUA o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 200.000 de indivizi într-un interval de timp.

,,În 2013 am elaborat un plan de național de sănătate în Croația, iar în 2015 a fost adoptat de către Guvern. Din păcate, nu au fost alocate fondurile necesare și multe dintre acțiunile gândite de noi nu s-au putut implementa. Planul s-a încheiat în 2020 și perioada pandemiei a împiedicat reluarea discuțiilor cu Ministerul Sănătății pentru a actualiza și îmbunătăți acest plan. Este o luptă continuă, în special pentru obținerea de fonduri, mai ales că, în prezent, nu beneficiem de finanțări publice, toate activitățile noastre sunt acoperite din donații”, a spus Vlasta Zmazek, președinte Alianța Națională pt Boli Rare Croația.

 

80% dintre bolile rare au cauză genetică, în timp ce altele sunt rezultatul infecțiilor (bacteriene sau virale), alergii și cauze de mediu sau sunt degenerative și proliferative. O boală rară poate fi diagnosticată în orice moment al vieții, dar 75% dintre aceste boli încep în perioada de sugar, copil.

„Dacă o țară nu are un plan național, înseamnă că acea țară nu prioritizează  bolile rare ca o problemă de sănătate publică și a dreptului omului. Fiecare pacient are dreptul la o îngrijire corespunzătoare și la un tratament adecvat. Este absolut necesar să avem un plan european, nicio țară nu poate reuși de una singură. Este nevoie ca grupurile de experți să se adune într-un spațiu comun și să facă schimb de bune practici. Comisia Europeana trebuie să transmită un mesaj în acest sens, cum a făcut-o și în anii trecuți, astfel încât țările să găsească sursele de finanțare necesare. Planurile trebuie să conțină soluții specifice, ușor de atins și de măsurat”, a declarat Victoria Hedley, Rare Disease Policy Manager la Newcastle University.

Alexandru Rafila -sursa foto: MS

La conferinţa „Bolile rare în strategiile şi programele naţionale de sănătate”, organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, în cadrul proiectului european pentru dezvoltarea planurilor naţionale pentru boli rare – EUROPLAN (European Project for Rare Diseases National Plans Development), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „bolile rare nu sunt rare deloc, pentru că afectează aproape un milion de oameni” și „reprezintă o problemă de patologie prioritară pentru sănătatea publică pentru că, în mod evident, chiar dacă sunt foarte diverse, sunt afectaţi foarte mulţi oameni şi viaţa lor este de foarte multe ori afectată şi resursele trebuie să le găsim nu numai pentru tratament, ci şi pentru susţinerea acestor pacienţi care de multe ori au nevoie şi de alte tipuri de susţinere – de recuperare, suport psihologic, au nevoie de servicii conexe care trebuie furnizate la un nivel care să fie cel puţin satisfăcător”.

Rafila a mai spus că Strategia Naţională de Sănătate, care se află în curs de revizuire la Ministerul Sănătății, va include şi „strategii sectoriale în acest domeniu, fie că ne referim la bolile rare, la Planul naţional de combatere a cancerului sau la Strategia în domeniul bolilor cardiovasculare. O să includem cu siguranţă cel puţin o sinteză a activităţilor legate de Strategia de boli rare” și printr-un proiect cu finanţare europeană se vor realiza și registre de pacienţi pentru principalele patologii din România, incusiv pentru boli rare.

În România se estimează că trăiesc 1,3 milioane de persoane cu boli rare, însă numărul lor nu este cunoscut cu exactitate, deoarece nu există un registru național al pacienților, potrivit Doricăi Dan care spune că deși s-au înregistrat multe progrese atât în testarea genetică, cât şi în domeniul îngrijirii integrate şi alte arii, există în continuare numeroase blocaje cu care se confruntă pacienții, începând de la existența unei evidențe exacte a bolnavilor, pe baza căreia să se poată dimensiona corect serviciile de sănătate, până la accesul la tratamentele necesare.

România are, la ora actuală, 32 de centre de expertiză pentru boli rare acreditate la nivel național, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt integrate în rețelele europene de referință.

Alexandru Rafila spune că la Ministerul Sănătăţii există un proiect cu finanţare europeană prin care se vor realiza 100 de registre de pacienți. „Realizarea acestui registru cred că are o complexitate mai mare pentru că presupune foarte multe afecţiuni. Eu nu cred că mai repede de un an de zile se pot realiza. Este un termen rezonabil”, a afirmat ministrul Sănătății.


articolul original.
❌