ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Loc de Bine”, Marele Câștigător al celei de-a 20-a ediții a Galei Societății Civile

29 September 2022 at 07:18

Asciațiile Blondie, Autism Voice, Cetatea Voluntarilor, Salvați Copiii și Zi de Bine au fost câștigătoarele premiilor secțiunii „Sănătate” și au fost premiate la Gala Societății Civile 2022.   

A fost seară de GALĂ la Ateneul Român. Gala Societății Civile (GSC) a aniversat 20 de ani de de la înființare și a premiat câștigătorii aleși dintre cele 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare înscrise în competiție. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

La Festivitatea de premiere au fost prezenți peste 500 de invitați, printre care reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Consiliului General al Minicipiului București și Consiliului Județean Ilfov, ai Ministerelor, primarul Capitalei, Nicușor Dan și reprezentanți ai Ambasadelor din România.

În deschiderea Festivității, spectatorii s-au bucurat de un moment artistic regizat de Chris Simion, membru fondator Grivița53, și dedicat câștigătorilor Marelui Premiu al Galei Societății Civile din cei 19 ani de până acum.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2022 au fost anunțați în cadrul Festivității de premiere de la Ateneul Român, eveniment moderat de Răzvan Exarhu, realizatorul emisiunii Morning Glory de la Rock FM.

Proiectul Loc de Bine, implementat de Asociația Zi de bine, este Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2022. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Costanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Scopul principal al poiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.

Pe când Asociația Zi de Bine demara proiectul, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public, în România exista o singură cameră de audieri pentru copii. Într-o singură lună, Zi de Bine a realizat și inaugurat trei astfel de camere. Reușita a avut ecou imediat în mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Asociația Zi de Bine a avut atât de multe cereri din alte județe, încât a prelungit proiectul până în decembrie 2021, când a ajuns la șapte astfel de camere în județele menționate.

Proiectul Loc de Bine a fost în cele din urmă preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală și în 30 de sedii de Parchet din țară.

Loc de Bine este câștigătorul Premiului I și al Premiului pentru Impact Social oferit de Ashoka România, partener strategic GSC – în cadrul secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, dar și al Premiul I din cadrul secțiunii Premiul Special pentru Inovație.

Asociația Zi de Bine a obținut și Premiul pentru Impact Social în cadrul secțiunii Sănătate pentru proiectul TeenLine, Premiul II în cadrul secțiunii Incluziune Socială pentru proiectul Ochii care nu se uită și Premiul Special Organizația New Entry pentru proiectul Studiourile Ferentari.

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, Cluj, a fost multipremiată în cadrul secțiunii Tineri de Bine –dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Astfel, proiectele Asociației au obținut: Suflet de CopilPremiul I, Connect:EDPremiul II și Studioul CivicPremiul III. Sectiunea Tineri de Bine a fost introdusă anul acesta în structura competitței, în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.

La Secțiunea Sănătate au fost acordate 5 premii, iar pe prima treaptă a „podiumului” s-a aflat Asociația Blondie – împarte pentru altă parte, care aobținut Premiul I pentru proiectul Minute de zbor pentru ore de viață.

Când pandemia a blocat la sol toate zborurile de linie în martie 2020, prima realitate care ne-a lovit a fost: copiii cu afectiuni grave pe care i-am trimis noi la operații în străinătate, nu se mai pot întoarce în țară. Și am realizat, pe 27 martie, primul zbor medical pe ruta Milano – București, cu o ambulanță aeriană închiriată din Germania pentru a aduce acasă un baiețel de 7 luni, operat pe cord, intubat și ventilat mecanic”, se menționează în descrierea proiectului Asociației Blondie, care ulterior a reprezentat singura opțiune la viață pentru peste 200 de copii și adulți cu afectiuni grave care, în lipsa tratamentulio, intervenției chirurgicale sau transplantului de care aveau nevoie și care nu puteau fi efectuate în țară. Transportul medical a făcut diferența între viață și moarte. Au fost astfel efectuate 82 de zboruri medicale organizate în 21 luni (aproximativ 1/săptămână), 215 copii (din care peste 80% nou născuți) și 10 adulți au fost transportați în 25 de destinații medicale din 9 țări cu sprijinul a 45 de medici și rezidenți instruiți în cadrul zborurilor ca urmare a încheierii a 13 parteneriate cu spitale de copii din tară.

Tot la secțiunea Sănătate, Premiul II a fost obținut de Asociația Autism Voice, pentru proiectul Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism. Aceeași asociație a obținut și Premiul III la secțiunea Campanii de comunicare pe teme sociale, pentru proiectul Institutul care merită! 

Tot Premiul II a obținut și Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, pentru proiectul Secția de Radiologie Copii Arad.

Premiul III a revenit Asociației Salvați Copiii România, pentru proiectul Programul național de susținere a sănătății copiilor.

Asociația Help Autism a obținut Premiul II al secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, cu proiectul Autismul nu are culoare politică

Asociația M.A.M.E a obținut Premiul III și Premiul pentru Impact Social la secțiunea Asistență socială, precum și Premiul II la secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat pentru proiectul Centrul steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi.

Trofeul GGSC

În baza parteneriatului cu Ashoka România, GSC reia și anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alături de Ashoka România, au mers către Asociația Casa Bună pentru proiectul Lecții online la Casa Bună – secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare; Asociația Q-Arts pentru proiectul Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital și participativ. – secțiunea Artă și Cultură; Asociația Zi de Bine pentru proiectul Loc de Bine – secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective; Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși – secțiunea Comportament Civic și Participare publică; Asociația Zi de Bine pentru proiectul TeenLine – secțiunea Sănătate; Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială pentru proiectul Aplicația See You – secțiunea Incluziune socială; Asociația M.A.M.E. pentru proiectul Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi – secțiunea Servicii de asistență socială; și către Asociația The Social Incubator pentru proiectul LUCREZ DIN NOU – secțiunea Dezvoltare economică și socială.

Câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției au fost premiați de către partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE. Lista câștigătorilor Galei Societății Civile poate fi consulată pe website.

Sursă foto: GSC/Roald Aron/Claudiu Popescu


articolul original.

De Ziua Mondială a Inimii, SRC atrage atenția că informarea corectă va schimba realitatea „sumbră” despre bolile de inimă

29 September 2022 at 04:00

Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza afecțiunilor inimii, iar potrivit datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, lipsa educației este asociată unui risc cardiovascular crescut. 

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie și face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În lume se înregistrează, anual, 17,3 milioane de decese care au drept cauză o afecțiune a inimii – mai mult decât victimele cancerului, HIV și SIDA și malaria la un loc, iar acest număr este în continuă creştere. Mâncatul în exces, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase și tensiunea arterială ridicată, nivelul colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care amenință viața. Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, este de aşteptat ca, până în 2030, aproximativ 23 de milioane de oameni să moară în fiecar an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, avertizează Fundaţia Română a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, de Federația Mondială a Inimii – World Heart Organization, având ca scop informarea și conștientizarea populaţiei din întreaga lume cu privire la bolile cardiovasculare – principala cauză de deces în lume. Încă  de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii este marcată, anual, de Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC) care, începând cu anul 2005, este membră cu drepturi depline a World Heart Federation. În România, în luna mai se celebrează Ziua Națională a Inimii. Cele două organizații profesionale, împreună cu autoritățile și cu societatea civilă, organizează atât în mai cât și în septembrie, evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimi, Societatea Română de Cradilogie (SRC) atrage atenția asupra importanței informării corecte a populației privind prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de mortalitate atât în România cât și în lume. „Un nivel mai scăzut de educație a fost asociat, conform datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, unui risc cardiovascular mai mare”, transmite SRC.

Și analiza ESC Cardiovascular Realities 2022 menționează nivelul scăzut de educație al populației între principalii factori care scad semnificativ riscul cardiovascular, nu numai în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri medii, cum este România, sau în cele mici.

Un gest simplu cum este măsurarea corectă a tensiunii arteriale se poate constitui în cea mai simplă și eficientă intervenție pentru sănătate, mesaj promovat de campania «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!» încă din 2019. Ne bucurăm că și anul acesta le putem aminti românilor, prin iluminarea în culoarea inimii a clădirii Bibliotecii Centrale Universitare București, un simbol al științei și al valorilor culturale românești, că este important, la orice vârstă, să ne măsurăm tensiunea arterială și să ne informăm din surse validate științific”, subliniază prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Dr Bogdan A Popescu

Potrivit SRC, în pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Resursele financiare de care dispune România, o țară cu venituri medii și un sistem de sănătate puternic birocratizat și subfinanțat, sunt asociate cu un deficit procedural semnificativ în comparație cu țările cu venituri mari în ceea ce privește intervențiile coronariene, procedurile de ablație, implantarea dispozitivelor și intervențiile de chirurgie cardiacă. Salutăm, în aceste condiții, prioritizarea pe agenda autorităților a dezvoltării unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, elaborată prin contribuția unor experți din cadrul societăților profesionale medicale naționale în colaborare cu societăți internaționale”, mai spune președintele Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. „În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare, arată SRC.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Peste 20% din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, așa că pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri (studiu SEPHAR III, 2016).

Dr Ana-Maria Vintila

SRC atrage atenția, totodată, că Hipertensiunea arterială (HTA) este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. „Ne confruntăm cu un «ucigaș tăcut», de cele mai multe ori fără semne sau simptome, iar atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Medicul cardiolog subliniază că mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom, 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal, iar 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi. În plus, trebuie știut că Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor și că 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Dr. Ana-Maria Vintilă spune însă că, din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale”.

SRC Congres

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la cel de-al 61-lea Congres Național de Cardiologie, care a avut loc la Sinaia, în perioada 21-24 septembrie 2022, și la care s-au înscris 2.800 de participanți, medici cardiologi și din specialități conexe, studenți și rezidenți. Timp de 4 zile, aceștia au participat la conferințe și cazuri clinice comentate și la sesiunile comune organizate de SRC împreună cuSocietatea Europeană de Cardiologie – ESC, cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI sau cu Academia Română, un adevărat regal științific susținut de 257 de lectori, dintre care 33 de invitați străini, precum și la diferite worksop-uri tematice.

Cu aceeași ocazie a fost publicat și Suplimentul Revistei Romane de Cardiologie

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Conform cardioportal.ro, „grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare”. Medicii cardiologi recomandă controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. „Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”.

Între factorii de risc pentru Hipertensiunea arterială și alte boli ale inimii medicii cardiologi enumeră: vârsta, istoricul familial, obezitatea/supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de sare, stresul, anumite afecțiuni cronice.

În perioada 21-22 mai, la a şaptea ediţie a Summit-ului Mondial al InimiiWorld Heart Summit de la Geneva, având ca temă „Cardiovascular Health for Everyone” (Sănătatea Cardiovasculară pentru Toți), s-a subliniat necesitatea implicării factorilor de decizie politică, a diplomaților, a cercetătorilor și susținătorilor sănătății din sectorul privat în crearea unor punți de legătură cu liderii inovației din comunitatea cardiovasculară globală, pentru a consolida răspunsul global la bolile cardiovasculare și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoși.


articolul original.

România ar putea găzdui un Centru de excelență al OMS Europa la București

22 September 2022 at 04:00

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un Memorandumul prin care dă „undă verde” constituirii grupului de lucru interinstituţional care se va ocupa de pregătirea înfiinţării unui Centru de Excelenţă al Biroului Regional pentru Europa al OMS la Bucureşti.

Propunerea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care anunța săptămâna trecută, după participarea la cea de-a 72-a Reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, că a propus înființarea unui Centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia, pare să se concretizeze.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 21 septembrie 2022, Memorandumul pentru aprobarea constituirii grupului de lucru interinstituțional pentru înființarea unui Centru de Excelență al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la București, în România, transmite Ministerul Sănătății.

Documentul aprobă crearea unui grup interinstituţional, la nivel de secretar de stat sau asimilat cu această funcţie, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, pentru avansarea propunerilor de organizare şi funcţionare a unui Centru de Excelenţă ca organism al OMS Europa”, informeză MS.

Grupul de lucru va cuprinde reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, RAPPS şi ai Departamentului Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, iar la şedinţele acestuia pot participa şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, menționează MS.

Constituirea unui Centru regional de excelenţă în România reprezintă o parte a iniţiativei OMS Europa dedicată evaluării impactului elementelor comportamentale şi culturale asupra sănătăţii. OMS urmăreşte furnizarea de expertiză în acest domeniu Statelor Membre.

Înţelegerea perspectivelor care pot ajuta la construirea unei culturi a sănătăţii vor permite populaţiei să dezvolte comportamente preventive, să facă alegerile corecte în viaţa de zi cu zi şi în modul în care utilizează serviciile de sănătate”, arată MS, care precizează că iniţiativa urmăreşte:

– sprijinirea ţărilor interesate, precum şi a structurilor regionale şi subregionale, pentru a identifica oportunităţi de adoptare şi creare de bune practici în
promovarea unei culturi a sănătăţii

– să producă un compendiu de bune practici pentru a face politicile, procesele, procedurile şi reglementările adecvate cultural, centrate pe oameni şi uşor de
utilizat, cu accent deosebit pe includerea informaţiilor despre experienţa pacientului în elaborarea politicilor

– înfiinţarea unui centru de resurse pentru cercetările emergente privind factorii comportamentali şi culturali care afectează comportamentul în ceea ce
priveşte sănătatea.

Având în vedre că actualul ministru român al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost, mulă vreme, reprezentantul României la OMS, iar în 2017-2018 a făcut parte chiar din Comitetul Executiv al OMS, iar săptămâna trecută, la reuniunea Biroului General al OMS pentru Europa, de la Tel Aviv, secretarul de stat în MS Adriana Pistol a fost aleasă membru în în Comitetul Permanent al OMS Europa, este posibil ca România să fie aleasă pentru a găzdui Centrul de excelență propus de Rafila.

Asta s-ar putea întâmpla dacă nu cumva se va repeta istoria găzduirii Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), după Brexit, când România și-a depus candidatura și autoritățile de atunci chiar susțineau că există șanse mari pentru asta. În ciuda tuturor demersurilor facute și a puternicului lobby făcut peste hotare, candidatura României aproape că nu a contat, țara noastră fiind eliminată din cursă încă după prima fază a votului. În final a câștigat Olanda, iar sediul EMA găzduit anterior de Marea Britanie, la Londra, a fost relocat la Amsterdam.

Prezenţa în capitala României a unui astfel de Centru regional de Excelenţă este o recunoaştere a împlicării ţării noastre în dezvoltarea politicilor de sănătate publică la nivel internaţional şi contribuie la creşterea prestigiului României”, se subliniază în comunicatul MS.


articolul original.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem. Înscrie-te în Registrul Donatorilor și salvează o viață!

16 September 2022 at 13:22

Când o persoană este diagnosticată cu leucemie, mieloame sau limfoame, are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice pentru a învinge cancerul. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se înscrie în Registul donatorilor, îi poate salva viața!

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată anual în a treia sâmbata a lunii septembrie, care anul acesa pică pe 17 septembrie. Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a marcat evenimentul în avans, vineri, 16 septembrie, printr-o conferință la care, alături de dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al registrului, s-au aflat prof. dr. Alina Tănase, președinte Societatea de Transplant Medular din România, președinte al Consiliul științific al registrului și prof. dr. Daniel Coriu, președinte Societatea Română de Hematologie și președinte Colegiul Medicilor din România, medici, donatori și pacienți, cărora li s-a alăturat prin Zoom ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

În prezent, 86.350 de donatori sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România și sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, dar țara noastră se află la coada clasamentului la nivel european la numărul donatorilor înscriși în Registru. Anul acesta s-au înscris 3.649 de donatori.

Cu cât suntem mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai mult cresc șansele lor! Ne înscriem în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Donăm o șansă la VIAȚĂ!”, este mesajul transmis cu ocazia acestei zile.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a intervenit prin Zoom în deschiderea conferinței și a declarat că importanța Registrului donatorilor de celule stem este crucială pentru pacienții cu diferite cancere de sânge care au nevoie de un transplant și a încurajat populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani să se înscrie în Registru. „Suntem cam de 20 de ori mai puțin interesați decât cetățenii altor state din Uniunea Europeană de a ne înscrie într-o astfel de rețea de donatori și cred că acest lucru are două cauze, informația nu cred că este cunoscută suficient de către populație, iar pe de altă partem probabil că există și anumite limitări privind testarea pentru a determina compatibilitatea între donatori și potențialii receptori”, a spus Rafila.

Exprimându-și aprecierea pentru profesionalismul dr. Aurora Dragomirișteanu în coordonarea Registului Donatorilor, ministrul a subliniat că „gestionarea donării de sânge la nivel național este o problemă de sănătate publică” și a promis că Guvernul va contribui la găsirea unei soluții pentru creșterea adresabilității și interesului oamenilor de a se înscrie în acest registru printr-o activitate de informare continuă, oferind sprijin pentru derularea unor campanii privind donarea de sânge și donarea de plasmă care este la fel de necesară pentru pacienții cu boli rare. În finalul intervenției, Rafila a felicitat-o încă o dată pe dr. Aurora Dragomirișteanu și pe ceilalți participanți la dezbatere, exprimându-și speranța că împreună vor găsi și câteva soluții pe care să le propună Ministerului Sănătății pentru a fi apoi puse în aplicare.

Dr Aurora Dragomiristeanu

Dr. Aurora Dragomirișteanu a subliniat că „în Ziua Mondială a Donatorlui de Măduvă celebrăm valorile în care credem”, făcând trimitere atât la profesioniștii din comunitatea de transplant și pacienții cât și pacienții care suferă de boli ce le pun viața în pericol și-i afectează atât pe ei cât și familiile, și care își exprimă „respectul și marea recunoștință pe care le datorăm donatorilor noștri. Chiar dacă este „doar o zi”, ea reflectă principiile și modul în care se acționează pe tot parcursul anului și este un bun prilej de a disemnia informațiile privind necesitatea înscrierii cât mai multor români în registrul donatorilor, care în România este „unul mic, doar 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru”.

Medicul a explicat că în lume, 500.000 de donatori au donat pentru un pacient neînrudit și numai în 2021 au fost 41.946 de donatori din 61 de țări. 50% sunt donatori internaționali, dar cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienți nu a fost găsit un pacient compatibil. „Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani, iar 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a mai spus dr. Dragomirişteanu care a invitat organizațiile de pacienți, profesioniștii, autoritățile și mass-media să fie ambasadori ai campaniei „Donează o șansă la viață”.

Prof dr Daniel Coriu

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Societatății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că Registrul donatorilor din România este unul „micuț”, cu puțin peste 80.000 de donatori înscriși, față de cel al Germaniei, spre exemplu, unde sunt peste nouă milioane de donatori, ceea ce „spune foarte mult despre implicarea societății”. Medicul hematolog crede că pentru a schimba aceste lucruri este necesară implicarea tuturor factorilor de influență. „Să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate, să dezvoltăm acest sentiment al apartenenței la comunitate”, a spus medicul, sugerând că ar trebui „să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani”, în orimul rând prin modificarea programei școlare. „Copilul, în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. Copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul îl protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale – diabetul zaharat, obezitatea… De ce nu, să înveţe chiar tehnica de a acorda primul ajutor. Toate aceste lucruri contează”, a subliniat profesorul Coriu, mulțumind la rândul său donatorilor, a căror singură motivație este dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.

Prof dr Alina Tanase

366 de pacienți din România au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, din 2013, de la înființarea Registrului și până acum, dar alți 35 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil, iar singura soluție de a se găsi un stfe de dontor este creșterea numărului de donatori.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, a declarat că, în acest an, în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi, ceea  ce înseană „o activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult, pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul, în timpul procedurii de transplant, are nevoie de nişte condiţii speciale. Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă o mult mai mare capacitate de organizare. Acum, nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat medicul, subliniind că registrul donatorilor este „unul mic”, în care s-a înscris doar 0,45% din populaţia României, dar se speră într-o mai bună informare a populației și în creșterea numărului de donatori.

Cătălin, unul dintre participanții la eveniment a povestit cum a devenit el donator de celule stem chiar din 2013, dintr-o întâmplare. „Eram în parc cu soția, care era însărcinată, și a venit la mine o domnișoară care a început să-mi spună niște povești. N-am înțeles mai nimic, dar când am întrebat-o dacă-ți dau celulele astea, ce faci cu ele, mi-a spus scurt, salvezi viața unui om. I-am spus OK, hai să mergem să ți le dăm. Chiar credeam că intru în caravană, donez celulele și totul s-a terminat. N-a fost așa… dar după 7 ani am primit un telefon, iar o voce caldă mi-a amintit că în urmă cu mult timp m-am înscris într-un registru și m-a întregbat dacă mai sunt de acord să donez. Am stabilit o întâlnire cu doamna dr. Neagu și timp în vreo 2 ore am aflat ce înseamnă de fapt să donezi și care sunt pașii de urmat. Am făcut o serie de analize, am stat de vorbă și cu dl. dr. Coriu, mi s-a spus că sunt compatibil pentru a dona. Nu știu pentru cine am donat… dar toată experiența și oamenii pe care i-am cunoscut cu acest prilej m-au făcut să-mi schimb viziunea despre viață”, a spus Cătălin, care a povestit și cât de impresionat a fost el în Spitalul Fundeni unde a cunoscut tineri care aveau o formă de cancer al sângelui și a văzut prin ce trec. „Când doamna dr. a venit și mi-a spus că e ok și pot pleca acasă, am simțit că plutesc. M-am dus acasă, mi-am strâns copilul în brațe și am conștientizat cât de norocos. Mi-am promis atunci că și fiica mea va deveni membră a acestui registru, iar ea știe deja lucrul acesta. Este un gest mic, pe care oricine îl poate face, dar este cel mai de preț lucru să știi că poți salva viața unui om!”, a concluzionat Cătălin.

Dr. Tănase a explicat că niciodată nu știi cât poate aștepta un pacient a cărui boală este în remisie și devine eligibil pentru transplant, pentru că dacă în momentul oportun nu există un donator compatibil, boala poate să recadă și pacientul poate să-și piardă indicația de transplant. Tocmai de aceea este necesar să existe cât mai mulți donatori înscriși în registru. „Pentru a face un transplant de succes, pacientul trebuie să fie într-o remisiune a bolii – dacă vorbim de o leucemie acută. Dacă vorbim de o boală cu o progresie mai lentă, atunci pacientul are timp, și noi avem timp să căutăm donatorul, să evaluăm pacientul și să-i oferim câteva luni până la transplant”, a explicat medicul, subliniind că unii pacienți au indicație de transplant de urgență, în timp ce alții pot să rămână câteva luni pe lista de așteptare.

Dr. Aurora Dragomirișteanu a anunțat că „o mare bucurie este că de anul acesta avem și centrul de la Institutul Regional de Oncologie Iași care face și transplant de la donator neînrudit, deci reușim să scurtăm un pic timpul de așteptare. La fel, un lucru extraordinar, este că Spitalul Gerota, de câteva luni este parte din rețeua registrului și sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul dumnealor să avem o mai bună informare și să ajungem cât mai repede la cât mai mulți donatori din țară. Cred că dacă reușim să testăm cât mai repede toți donatorii și dacă reușim să înscriem un număr mare de donatori, o să avem muulte rezultate bune de al un an la altul”, a mai spus medicul, exprimându-și speranța că în acest fel toți pacienții pot avea o șansă să fie salvați.

Profesorul Daniel Coriu a subliniat la rândul său că „cele mai multe indicații de transpant sunt pentru pacientul cu leucemie acută. În Institutul Clinic Fundeni avem un departament pentru pacienții cu leucemie acută, unde sunt medici hematologi supraspecializați și tratează numai pacienți cu leucemie acută. Împreună cu echipa de transplant medular noi avem întâlniri de două ori pe săptămână și discutăm fiecare caz. Avem și situații în care, din motive logistice, nu putem să facem transplantul, iar acest lucru este dureos, pentru că în această boală nu există timp de așteptare. Am avut situații în care pacientul s-a prăpădit, deși era pe lista de așteptare și avea donor, dar din cauză că boala a recidivat, nu s-a mai putut face nimic. Nu există imp de așteptare, transplantul trebuie făcut cât se poate de urgent”. 

Tocmai de aceea, medicul a spus că este extrem de important să existe cât mai mulți donatori, pentru a se găsit la timp donatorul potrivit. A menționat în acest context că fiecare discuție cu donatorii voluntari este emoționantă, cu tât mai mult cu cât „nu există recompensă financiară, ei nu donează pentru o persoană pe care o cunosc, nu donează pentru cineva din familie. Donează pentru un om necunoscut, aflat în suferință. Motivația este una extrem de frumoasă, pentru că dacă Dumnezeu ne-a dat sănătate, trebuie să încercăm să ajutăm și noi pe alții să și-o refacă”, a concluzionat medicul hematolog.

Orice persoană sănătoasă, care a împlinit 18 ani, se poate înscrie în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum, șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții”, subliniază Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

Recent, Guvernul a hotărât să acorde o facilitate fiscală donatorilor, pentru a crește numărul acestora. Donatorii de celule stem hematopoietice pentru un pacient înrudit sau neînrudit, beneficiază de asigurări de sănătate, fără plata contribuției, timp 10 ani de la donare.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Dacă un bolnav de leucemie se potriveste imunologic cu dvs, printr-o simplă donare de sânge îi salvați viața. Să nu uităm că boala nu alege! Cu cât sunt mai mulți donatori înscriși în registru, cu atât cresc șansele de a se găsi unul compatibil.


articolul original.

Doctorul Florin Sangiu a obținut încă un mandat de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Buzău

16 September 2022 at 11:49

Din Biroul Executiv al organizației profesionale mai fac parte medicii Costel Ghican, Ionuț Boancă, Sergiu Ștefan și Ștefan Pinghel, iar medicul Ion Budișteanu a fost ales în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie.  

Medicii veterinari buzoieni și-au ales, vineri, 16 septembrie, noua conducere a Puterii profesionale, în cadrul Adunării Generale a filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din România. La restaurantul Royal Orhideea din municipiul Buzău, într-o atmosferă colegială, medicii veterinari au participat mai întâi la ședința Adunării Generale, în cadrul căreia, conducerea care și-a încheiat mandatul a prezentat bilanțul activității din perioada 2019-2022 și a supus aprobării AG rapoartele de activitate ale Biroului Executiv al Consiliului Județean, al Comisiei de Cenzori și al Comisiei de Deontologie și Litigii.

În calitate de Președinte al CMV Buzău, medicul Florin Sangiu a arătat că în mandatul care s-a încheiat, Biroul Executiv al organizației profesionale a reușit să realizeze o serie de demersuri în sprijinul medicilor veterinari în ciuda perioadei dificile marcată de pandemia de COVID-19 și de epidemia de pestă porcină africană și să-i sprijine să-și desfășoare activitatea în condiții decente, chiar dacă începând cu primăvara anului 2020, ședințele CJMV s-au ținut online, pe platforma zoom, iar pentru a ține colegii la curent cu nouățile în domeniu, au fost trimise acestora, în medie, 20 de e-mailuri/lună, cu informații de interes local (CMVJ Buzău și DSVSA Buzău), și central (CMVRO și ANSVSA).

Exprimându-și speranța ca lucrurile, care au revenit în ultimele luni la o oarecare normalitate, să rămână cel puțin așa, dr. Florin Sangiu a precizat că în ciuda dificultăților pandemice, „în calitate de președinte al Comisiei Legislative a CMVRO am participat la ședințe și întruniri la nivelul Ministerului Agriculturii și ANSVSA, în cadrul cărora am susținut implementarea legii 236/2019, a OUG117/2020, legii 291/2020, procedurile de inspecții la animale pentru anii 2021 si 2022, legea porcului etc. Pentru verificarea aleatorie a unităților medicale veterinare înregistrate în Registru Unic al cabinetelor veterinare cu sau fără personalitate juridică, Biroul Executiv al CJ Buzău a desemnat echipa formată din dr. Costel Ghican și dr. Ionuț Boancă”, a explicat dr. Sangiu.

Președintele CMVJ a reamintit că la propunerea dr. Sergiu Ștefan, Biroul Executiv al CJMV Buzău a susținut ca, pe lângă decontarea serviciilor stabilite prin protocol încheiat și asumat de CMVJ cu DSVSA Buzău, prin care medicilor veterinari de liberă practică, care împreună cu medicul veterinar zonal acționează în focarele de boli infecțioase, efectuează dezinfecția suprafețelor contaminate, examinarea clinică a animalelor conform legii, pe lângă decontatarea acestor servicii de către DSVSA Buzău, să li se asigure și substanțele dezinfectante și echipamentele de protecție, iar decizia de ucidere a animalelor să fie luată de medicul veterinar zonal.

Dr. Florin Sangiu a subliniat că la solicitarea Biroului Executiv a CJMV Buzau, CMVRO a organizat la Buzău cursuri de formare profesională atât pe platforma zoom cât și față în față, atunci când condițiile pandemice au permis și cursuri destinate patologiei animalelor mari, la care lectori au fost profesori universitari și specialiști de renume în domeniu și a promis că astfel de evenimente științifice vor avea loc și în perioada următoare, pentru că „este nevoie permanentă de ridicarea nivelului știintific al medicului veterinar, în concordanță cu normele europene în domeniu”.

Exprimându-și convingerea că au reușit, împreună, să parcurgă cu bine o etapă dificilă a profesiei, dr. Sangiu a amintit că în această perioadă s-a reușit publicarea, implementarea și finanțarea Legii 291/2020, OUG 117/2020 și Legii 236/2019, iar „ca efect imediat, cabinetele veterinare vor fi mai bine dotate, cu personal specializat și corespunzător efectivelor de animale și cu medici veterinari profesioniști, performanți și care respectă această profesie atât de frumoasă și demnă de respect”.

În cadrul evenimentului, medicului veterinar pensionar Alexandru Modrogan i s-a acordat o „Diplomă de Excelență”, prin care Colegiul Județean al Medicilor Veterinari Buzău și-a exprimat recunoștința și aprecierea breslei față de întreaga activitate pe care fostul lor coleg a desfășurat-o „cu dedicare, respect și profesionalism” în slujba sănătății animalelor și oamenilor, precum și pentru „răbdarea și empatia cu care și-a sprijinit întotdeauna colegii mai tineri”.

Vizibil emoționat, dr. Alexandru Modrogan s-a declarat „onorat și plăcut impresionat” că oamenii alături de care a lucrat o viață nu l-au uitat și au găsit de cuviință să-i răsplătească în acest fel activitatea și implicarea în bunul mers al activității sanitar-veterinare din județ.

După o scurtă pauză, Comisia Electorală Locală, formată din medicii Costel Ghican – președinte și Tatiana Popa, Vasilica Pantilimon, Adrian Popa, Constantin Ungureanu și Constantin Stanciu – membri, a preluat desfășurarea lucrărilor evenimentului de alegeri.

Înaintea votului a fost prezentat numărul de delegați care vor participa la Congresul Național al CMVRO, iar participanții la Adunarea Generală au propus 6 candidați, dintre care au fost validați 4, în urma votului secret acordat de membrii Filialei Buzău a CMV.

S-au prezentat, de asemenea, cele 20 de candidaturi pentru Consiliului Național al Colegiului Național al Medicilor Veterinari, dintre care s-au ales 14 membri cu drepturi depline și 4 supleanți. Pentru Comisia de Deontologie și Litigii au fost 10 propuneri, din care s-au validat 5 membri titulari și 3 supleanți, iar pentru Comisia de Cenzori au fost 7 propuneri din care  6 (3 supleanți).

Pentru funcția de Președinte al Colegiului Județean al Medicilor Veterinari a fost depusă și validată o singură candidatură, a dr. Florin Sangiu, care a fost susținută de marea majoritate a colegilor din filială.

În urma votului liber exprimat de către cei 78 de membri ai Colegiului Județean al Medicilor Veterinari cu drept de vot prezenți la alegeri, noul Consiliu Județean al CMVJ Buzău este format, alături de dr. Florin Sangiu – președinte, dr. Ionuț Boancă și dr. Sergiu Ștefan – vicepreședinți, dr. Costel Ghican – secretar și dr. Ștefan Pinghel – membu în Biroul Executiv, mai fac parte medicii Alina Cotur, Florin Echimescu, Valentin Doană, Adrian Cărbunaru, Constantin Pătrânoiu, Ovidiu Ciobnu, Silviu Hoștinar, Adraian Toader, Costin Boarcăș și Constantin Buzea. Pe lângă aceștia, medicii Cătălina Sterpu, Simona Vizitiu și Adrian Manea s-au poziționat ca supleanți pe lista de membri ai CJ și, la nevoie, îi vor putea înlocui pe membrii cu drepturi depline.

Dr. Florin Sangiu, care a condus Filiala Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari și în ultimele două mandate, a fost ales Președinte al organizației profesionale pentru încă trei ani, cu 79 de voturi, iar din această poziție este și delegat la Congresul CMVRO, alături de dr. Ionuț Boancă, dr. Adrian Cărbunaru, dr. Costel Ghican și dr. Adrian Toader, desemnați de colegi să le reprezinte interesele la nivel național.

Dr. Ion Budișteanu a fost ales de colegi în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie și Litigii, care are rolul de a media eventualele conflicte între medicii veterinari sau între medicii veterinari și beneficiarii serviciilor pe care aceștia le prestează, dar și de a aplica sancțiuni celor care vor încălca deontologia profesională și . Alături de el, din aceeași comisie fac parte dr. Robert Vizitiu, dr. Ștefan Teader, dr. Georgica Comănescu și dr. Doina Gheorghiu ca membri cu drepturi depline și dr. Veronel Dragomanu, dr. Leontina Ibrac și dr. Remus Pleșea ca supleanți.

Pentru Comisia de Cenzori au primit voturile necesare pentru a fi membri titulari, medicii Florin Andrei, Marius Istrate și Laurențiu Bușoi, iar suplenți au fost desemnați în urma voturilor exprimate, medicii Oana Antohi, Gheorghe Roman și Alin Darie.

Dr. Florin Sangiu le-amulțumit colegilor pentru „pentru prezență, vot și implicare și le-a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a asigura în continuare o „transparență totală a activității organizației profesionale” și că le va reprezenta interesele, atât la nivel local cât și național, printr-o comunicare permanentă cu autoritățile în domeniu și cu mass-media, dar pentru a putea eficientiza aceste activități le-a cerut colegilor să contribuie la actualizarea adreselor de e-mail a tuturor membrilor organizației locale a CMV și să transmită informațiile solicitate atât de CMV Buzău cât și de CMVRO.

În același timp, președintele organizației profesionale și-a asigurat colegii că va susține modificarea tarifelor serviciilor medicale prestate în funcție de rata inflației anuale (care însă va rămane constantă în cazul în care inflația se va micșora), dar și alte propuneri pe care le va primi din partea acestora, și va promova în continuare organizarea și facilitarea participării lor la cursuri, seminarii, conferințe și congrese de specialitate, înclusiv în Buzău, „pentru ridicarea nivelului știintific al profesioniștilor din domeniul sanitar-veterinar și pentru validarea la nivel european și internațional”.

A subliniat, de asemenea, preocuparea sa și a Biroului Executiv al CMVJ pentru „integrarea noilor colegi, absolvenți ai facultăților de medicină veterinară, îndrumându-i pentru a reuși în această profesie” și le-a solicitat tuturor sprijinul în această direcție.

La ședința Adunării Generale cât și la vot a participat și medicul Dănuț Păle, care s-a bucurat de revederea cu colegii pe care i-a reprezentat ca președinte al filialei locale a CMV timp de cinci mandate, ori ca deputat, iar acum îi susține din poziția de vicepreședinte al ANSVSA. „Eu sunt în primul rând medic veterinar și membru al CMV Buzău și, indiferent de funcțiile vremelnice ocupate la un moment dat, rămân medic veterinar și coleg cu cei care au ales această profesie”, a precizat dr. Dănuț Păle, pentru sănătateabuzoiană.ro.

În cadrul întâlnirii, acesta a subliniat că deși există în spațiul public multe discuții referitoare la modificarea și completarea legii Medicului veterinar referitor la apartenența profesioniștilor din structurile publie la organizația profesională, aceștia „nu au cum să nu facă parte din organizația profesională, atâta timp cât au o diplomă în domeniu, iar calificarea și apartenența la această breaslă nu le-o poate lua nimeni. Singura condiție va fi aceea de a nu candida și a nu ocupa funcții de conducere în Colegiul Medicilor Veterinari, câtă vreme ocupă o funcție publică, pentru că s-ar afla în conflict de interese”, a mai spus medicul buzoian.

În calitate de vicepreședinte al ANSVSA, dr. Dănuț Păle și-a asigurat colegii că în perioada următoare „se vor renegocia tarifele pe servicii, care nu au mai fost actualizate de ani buni, în timp ce inflația și prețurile în toate celelalte domenii au crescut exponențial” și le-a promis că vor încheia luna decembrie cu banii în conturi.

În același timp i-a rugat să contribuie la ridicarea calității actului medical și să confirme astfel că sunt adevărați profesioniști și își merită acest statut și respectul pe care și-l doresc, pentru că „în contextul în care li s-a asigurat predictibilitate în ceea ce privește activitatea sanitar-veterinară, prin stabilirea condițiilor specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect activitățile sanitar-veterinare publice realizate de medicii veterinari concesionari de liberă practică, precum și stabilirea condițiilor specifice pentru decontarea acestora și li se asigură cei 10.000 de lei/lună pentru realizării activităților sanitare-veterinare publice, de către medicii veterinari de liberă practică, iar în sistemul public au fost eliminate discrepanțele privind acordarea sporurilor specifice pentru condițiile de muncă, nu mai au nicio scuză pentru a nu-și respecta profesia, așa cum își doresc să le fie respectată și de întreaga societate”, a conchis dr. Păle.

GALERIE FOTO


articolul original.

Au început înscrierile la Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”

15 September 2022 at 06:56

Ediția a VI-a a evenimentului are loc în data de 30 septembrie, la Teatrul Național București, și marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

 

În România populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori. În acest context, „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.

Tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piața forței de muncă, perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România, servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor sunt principalele teme care vor fi dezbătute în cadrul celor patru secțiuni ale celei de-a VI-a ediții a Conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României. Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

 

Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel național și internațional, vor oferi cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

Ediția a VI-a a conferinței își propune să reunească specialiști din ONG-uri în domeniul asistenței sociale, din instituții publice și autorități centrale și locale, din companii cu produse, servicii de suport și medicale dedicate seniorilor, precum și din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).

Subiectele abordate în cadrul ediții 2022 a evenimentului sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate, spun organizatorii.

În secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele colectate în cei 7 ani de funcționare, pe baza a peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Printre speakerii prezenți la eveniment se numără: Marius-Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale; Barbara BringuierCoordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres, Franța; Loredana Ivan – Președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA; Tudorel Andrei – Președinte, Institutului Național de Statistică ; Elena Balan – Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI); Natalia Postolachi – Director executiv, Asociația Obștească „CASMED” din Bălți, Republica Moldova; Claudiu BrăileanuCoordonator proiect „Academia Bunicilor”, Brăila; Roxana Molocea – Coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României; Cătălin Dinu – Director executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor; Monica Pîrvu – Coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov; Roxana Șanta – Vicepreședinte, Asociația “Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect „Rețea de siguranță comunitară – Adoptă un bunic!”

 

Participarea la eveniment este posibilă fizic în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundației Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.

Sponsori: Fundația Vodafone România, Janssen România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România, Sofmedica, Cargus, City Grill, Lăptăria cu caimac, Cosmo Pharm, Boiron.

Partener media principal: Agerpres

Parteneri media: Jurmed-Jurnal de Sănătate, Alphega Farmacie, Formare Medicală – formaremedicala.ro, Săptămâna Medicală, Revista Medical Market, Sănătatea Buzoiană, Crai Nou, Suceava News, Sibiu100%, Monitorul Expres, Monitorul de Făgăraș, Asociația ASSOC, MediaTrust. 

* Fundaţia Regală Margareta a României a fost înființată în 1990, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai și este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de peste 30 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiindTelefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici și Centrele Comunitare Generații. Detalii pe www.frmr.ro


articolul original.

Medicii Alina Iordache, Cosmin Ursăchescu și Lucia Vasile oferă sfaturi pentru sănătatea copiilor

7 September 2022 at 06:57

În parteneriat cu Fundația Comunitară, cei trei medici au inițiat o Campanie de Prevenție și Educație Sanitară, iar împreună cu un psiholog, oferă sfaturi avizate și răspund întrebărilor părinților.

Fundația Comunitară Buzău organizează duminică, împreună cu trei medici și un psiholog, la Centrul Cultural Marghiloman, primul eveniment din cadrul unei Campanii de „Prevenție și Educație în Sănătate”, care s-a conturat în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul „Serilor Sociale” organizate împreună cu medicii din Buzău. Primul eveniment de acest fel se adrezează parinților ai căror copii, cu vârste între 3-7 ani, s-au reîntors în colectivități, odată cu începerea școlilor și grădinițelor și va avea loc duminică, 11 septembrie, la Centrul Cultural Marghiloman.

Pentru că ne pasă de copii și ne dorim să avem copii sănătoși, invităm părinții la acest eveniment, duminică, 11 septembrie, între orele 10:00-12:00, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, din Buzău. Este un moment oportun pentru pentru o informare corectă și din surse sigure în ceea ce privește prevenirea bolilor care pot să apară la intrarea în comunitate a copiilor. Intrarea se face începând cu ora 9:30” – transmite Lavinia Iordache, președinte Consiliul Director al Fundației Comunitare Buzău.

Dr. Alina Iordache – medic primar pediatru, dr. Cosmin Ursăchescu – medic primar ORL și dr. Lucia Vasile – medic stomatolog, care au format un Grup de Inițiativă, vor vorbi despre bolile copăilăriei, despre protecția și prevenția infecțiilor, despre alimentație sănătoasă și alte afecțiuni pediatrice, oferind părinților informații și sfaturi pertinente privind prevenirea anumitor afecțiuni din domeniul Pediatriei, ORL și Stomatologiei.

În calitate de invitat, psihologul buzoian Ana Maria Vlade va vorbi despre influența gadgeturilor asupra comportamentului copiilor.

Scopul campaniei este de a oferi părinților pârghiile asigurării dezvoltării unui comportament sănătos pentru copiii lor, iar părinții au ocazia să ceară lămuriri privind modul în care pot asigura protecția copiilor lor, semnele și simptomele specifice unor boli și când este necesar să se adreseze medicilor pentru a nu-și pune copiii în pericol.

Întrucât locurile sunt limitate la 40 de persoane, participarea la eveniment se face completând formularul de înscriere, disponibil  AICI.

Deschiderea evenimentului de duminică va avea loc la ora 10.00, după care, până la ora 12.00, părinții vor primi sfaturi și informatii utile în cadrul unei discuții libere cu specialiștii în pediatrie, ORL, stomatologie și psihologie care, cu sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.

La final se vor formula concluzii, informațiile vor fi transcrise în infografice și vor distribuite ulterior către comunitate, prin mass-media și pe rețelele sociale, pentru ca sfaturile utile să ajungă la cât mai mulți beneficiari.

Evenimentul face parte din Campania de Prevenție și Educatie pentru Sănătate, organizat de Fundația Comunitară Buzău împreună cu dr. Alina Iordache – medic primar pediatru, Clinica de pediatrie IVY Kids; dr. Cosmin Ursachescu – medic primar ORL, Clinica Angi San; dr. Lucia Vasile – medic stomatolog, Clinica Stomamed Estet și psihologul Ana Maria Vlade, cu sprijinul Primariei Buzău, site-ul qbebe.ro, Fundației „Crucea Alb-Galbenă” Buzău și Farmaciilor independente Alphega.


articolul original.

FABC a inițiat o abordare unică în tratamentul cancerului în România și Europa de Est

29 August 2022 at 10:43

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania în colaborare cu institutele oncologice din București, Iași și Cluj-Napoca.

Un proiect ambițios pentru tratarea pacienților oncologici a fost lansat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), despre care organizția de pacienți susține că va fi implementat într-o abordare unică în România și în Europa de Est. Proiectul, spun ințiatorii, sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii, conform cărora medicamentele, tehnologia și cercetarea sunt insuficiente în lupta cu cancerul, dacă este afectată calitatea vieții pacientului oncologic.

Calitatea vieții bolnavului de cancer este determinantă în succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ”, susține Cezar Irimia, președintele FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi finanțat exclusiv din fonduri private și va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București (IOB) este deja în curs de implementare, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), informează FABC.

Direcții principale

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală.

Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect, Roxana Raluca Bârzu, nutriționist clinician.

Toate aceste etape vor avea la bază susținerea unor experți din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate cu ajurorul specialiștilor din cadrul Institutelor Oncologice partenere, în colaborare cu Ministerul Sănătății, societățile profesionale medicale și alte instituții publice și private din Romania.

Nutriția Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului, FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică pacienților aflați în terapie la Institut. Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Stabilirea necesarului caloric, hidric, de vitamine și microlememente, orecum și monitorizarea parametrilor biochimici (nivelul transaminazelor, lipidelor sanguine, uree, creatinina, markeri de inflamație, electroliți etc.) sunt esențiale în complianța pacientului la tratament. Aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni specializați în nutriția pacientului oncologic.

Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființăm, cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni, aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente. Vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic, prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“, explică Roxana Raluca Bârzu.

Consilierea psihologică

În managementul bolii oncologice, la fel ca tratamentul și nutriția, deosebit de importantă pentru pacient este păstrarea stimei de sine. Mulți dintre bolnavii oncologici trăiesc sentimente și emoții contradictorii, se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează, își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor, iar unii dintre ei chiar abandonează tratamentele. Este important ca îngrijirea să fie centrată pe prevenţia şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratarea cu maximă eficienţă a durerii şi a altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale. Pentru a-i ajuta să depășească aceste momente dificile, pacienții vor beneficia de sesiuni gratuite de psihoterapie, care pot fi individuale sau de grup.

Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice”, menționează coordonatul proiectului.

Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală

Cezar Irimia

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală. „Vom încerca, acolo unde ne va permite spațiul și dotările Institutelor partenere, să dotăm și să punem la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizică medicală, dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o bibliotecă și poate chiar la un mic cinema”.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare celoror trei direcții descrise, pe care FABC dorește să le implementeze prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor.

Menționăm ca toate aceste etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este ca această nouă abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, punctează președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.

Suport științific

Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor trei Institute Oncologice și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC. Se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterala și Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriție Enterală și Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriție și Dietetică din Europa și alte instituții partenere.

Reprezentanții FABC spun că toate etapele vor avea la bază susținerea unor specialiști profesioniști din domeniul nutriției clinice, psihoterapiei oncologice, educației-fizice și recuperării medicale și vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate și redactate în colaborare și cu specialiștii din cadrul IOB, IRO Iași și IOCN, dar și cu alți parteneri precum Ministerul Sănătății, societățile române de Radiologie și Oncologie Medicală, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Ordinul Psihologilor din România, Ordinul Kinetoterapeuților din Romania și alte instituții publice și private din România.


articolul original.

Peste 150 de tineri participă la a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni

24 August 2022 at 06:56

În perioada 24-29 august, studenții dezbat problemele cu care se confruntă societatea românească, de la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, și vor propune soluții decidenților.

Cea de-a II-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, organizat de asociaţiile de studenţi şi tineret din România în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a debutat astăzi, la Palatul Victoria, printr-o ceremonie oficială la care au luat cuvântul premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Codrin Scutaru – vicepreședinte Asociația Ovidiu RO și Ioana Dospinescu – manager de proiect.

Lucrările Forumului se vor desfăşura la Palatul Parlamentului, până pe 29 august, iar cei peste 150 de studenți români din țară și din diaspora care participă la eveniment vor avea astfel ocazia să-și facă auzită vocea și să-și exprime spiritul democratic, dar și să ajute la soluţionarea problemelor actuale cu care se confruntă societatea româneacă.

Tinerii și generația noastră au cuvânt de spus despre societatea în care se află, iar Forumul Studenților Români de Pretutindeni a înțeles cel mai bine acest mesaj, pentru că suntem aici să ne asigurăm că acea voce se face auzită”, transmite Decebal Mohîrță, fondator al Forumului.

În deschiderea Forumului, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat mândru și onorat” să întâlnească reprezentanții studenților români care urmează cursurile „celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume, veniți la București la Forumul Studenților Români de Pretutindeni”.

Premierul a subliniat că rezultatele lor, obținute prin efortul personal, prin dedicare și ambiţie „ne obligă și ne responsabilizează ca stat să luăm cele mai bune decizii și să le oferim condiții pentru ca, la finalizarea studiilor, aceștia să aleagă să se întoarcă în țară. Suntem mândri de reușita dumneavoastră. Experiența acumulată poate contribui în mod semnificativ la dezvoltarea proiectelor de țară. Ne dorim foarte mult să vă întoarceți acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară. Este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi pentru a realiza modernizarea și reforma statului și o Românie funcţională, în care relaţia dintre stat şi cetăţean să fie cât se poate de simplă şi de onestă şi să facem în aşa fel încât să reuşim să dezvoltăm şi noi – să atingem standarde, aşa cum dumneavoastră le întâlniţi astăzi în universităţile unde vă desfăşuraţi activitatea. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă. Pentru că oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte și programe, toate acestea au o coerență și un final doar prin oameni, a spus premierul.

În același timp, Nicolae Ciucă a subliniat că România are frontierele deschise și beneficiază de aceleași drepturi și oportunități în Europa, iar studenții români care studiază în diaspora beneficiază de aceste facilități și pot învăța oriune, dar nu este suficient. „Avem nevoie ca aceste oportunități să fie puse în valoare, pentru ca țara noastră să se transforme într-un pol de atracție și convingere pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru a avea voința de a reveni acasă și să puneți umărul la împlinirea așteptărilor și a visurilor. Situația este așa de complexă și de complicată și cred că trebuie să facem în așa fel încât să creem acel cadru ca să facem o Românie funcțională și să avem acea motivație interioară și bucurie că acolo unde ne desfășurăm activitatea avem și noi contribuția noastră. Contribuții mici, dar puse una lângă alta să contribuie la modernizarea și reforma statului”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, menționând că Guvernul are proiecte pe care dorește să le ducă mai departe şi să le consolideze „în deplină relaţie şi dialog continuu cu toate organizaţiile şi toate structurile asociative”, iar unul dintre acestea constituie pachetul de legi ale educației, care se înscrie în proiectul de țară «România educată».Dacă vrem cu adevărat să pornim schimbarea, atunci ea nu poate să înceapă decât de la Educație, de la tot ce înseamnă transformarea și modernizarea sistemului de educație din România”, a.

Forumul este structurat în 6 comitete (compuse din 15-20 de studenţi):

* Educaţie şi Tineret (Restructurarea sistemelor comunicaţionale şi educaţionale din procesul de învăţământ românesc);

* Sănătate (Accesibilitatea, mobilitatea şi digitalizarea informaţiei medicale şi a actului medical);

* Justiţie (Accesibilitatea la drepturile fundamentale ale omului, combaterea inegalităţii de şanse şi a discriminării);

* Muncă şi Economie (Combaterea anomaliilor pieţei muncii. Cauze şi efecte asupra tinerilor);

* Energie şi mediu (Regenerarea resurselor României şi abordarea noilor tehnologii cu scopul atingerii independenţei energetice);

* Afaceri Europene (Rolul tinerilor în consolidarea poziţiei României ca actor regional în Uniunea Europeană).

Fiecare comitet militează pentru atingerea unui obiectiv de dezvoltare durabilă pe de Agenda 2030, promovată și susținută de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. De la educație de calitate și condiții de muncă decente până la comunități sustenabile și servicii medicale accesibile, toate reprezintă câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul Forumului, anul acesta.

Proiectul urmăreşte implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată, respectiv „realizarea a 6 rezoluţii ce vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, la Palatul Parlamentului, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră şi, sub îndrumarea a 11 moderatori specializaţi, vor redacta un document scris de tip rezoluţie, găsind soluţii eficiente pentru problemele aferente comitetului ales”, se arată într-un comunicatal Forumului.

Pe lângă dezbateri, participanţii vor avea acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar şi evenimente sociale şi de networking. Propunerile finale vor alcătui o rezoluţie, ce va fi înaintată ministerelor şi altor autorităţi.

Scopul principal al Forumului este transformarea ideilor şi idealurilor pe care generaţia noastră le are în proiecte concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de influenţa pe care asociaţiile organizatoare o au în societatea civilă”, transmit organizatorii.

VIDEO -Deschiderea Forumului – sursă: gov.ro


articolul original.

Medicii veterinari buzoieni își aleg noua conducere a Puterii profesionale

20 August 2022 at 13:32

În cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor Veterinari, care va avea loc pe 16 septembrie, actuala conducere a organizației profesiale își prezintă raportul de activitate pentru mandatul 2019-2022, iar membrii filialei își aleg noua conducere. 

Medicii veterinari buzoieni, la fel ca și colegii lor din celelalte filialele din țară, se pregătesc de alegerea unei nou conduceri a Puterii profesionale. Consiliul Național al Colegiului Medicilor Veterinari a stabilit, prin Hotărârea nr. 101/15.07.2022, că în data de 16 septembrie vor avea loc alegeri pentru structurile de conducere județene și a Municipiului București ale CMVRO, iar în data de 17 octombrie, la București, vor avea loc alegerile pentru structurile naționale de conducere a organizației profesionale.

Astfel, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVJ) Buzău anunță că în data de 16 septembrie are loc Adunarea Generală, la sala Royal al restaurantului Royal Orhideea, din Str. Iazul Morilor Nr. 1, cu începere de la ora 9:00. Pentru a fi statutară, la Adunarea Generală trebuie să articipe cel puțin 2/3 dintre membrii cu drept de vot ai filialei CMV.

Înaintea prezentării ordinii de zi a lucrărilor Adunării Generale se va supune la vot: alegerea unei comisii de înregistrare a candidaților propuși și de redactare a procesului verbal compusă din 3 persoane; a unui prezidiu format din 5-7 persoane care include membrii în exercițiu ai Biroului Executiv al Consiliului Județean/ municipiului București al CMV dintre care unul este desemnat președinte al prezidiului; a unei comisii de numărare a voturilor compusă din 5 persoane și a unei comisii de soluționare a eventualelor contestații compusă din 3 persoane.

În cadrul Adunării Generale, actuala conducere va prezenta bilanțul activității desfășurate în mandatul 2019-2022, în cadrul căruia vor fi prezentate și supuse aprobării rapoartele de activitate ale Biroului Executiv al Consiliului Județean, Comisiei de Cenzori și Comisiei de Deontologie și Litigii.

După prezentarea numărului de delegați care vor participa la Congresul Național al CMVRO, care vor fi propuși de participanții la Adunarea Generală și vor fi validați în urma votului secret acordat de membrii Filialei Buzău a CMV, se vor prezenta candidaturile care au fost validate pentru:

• Funcția de Președinte al Biroului Executiv al Consiliului Național al Colegiului Național al Medicilor Veterinari;

• Funcția de Președinte al Comisiei Superioare de Deontologie și Litigii;

• Funcția de Președinte al Biroului Executiv al Consiliului Județean Buzău.

După descărcarea de gestuine a activității actualei conduceri a organizației profesionale a medicilor veterinari buzoieni, se ca proceda la alegerea noilor structuri de conducere, care vor asigura bunul mers al CMVJ Buzău, în noul mandat.

Candidaturile pentru funcția de președinte al Biroului Executiv al Consiliului Județean, respectiv, al Municipiului București, se depun până cel târziu cu 15 zile înaintea datei de desfășurare a Adunării Generale și vor fi validate de Comisia de alegeri cel târziu cu 5 zile înaintea Adunării Generale. Candidații trebuie să îndeplinească o serie de condiții, între care:

–  să aibă cetățenie română,

–  să fie membru al filialei organizației profesinale în cadrul căreia candidează,

–  să aibă vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 10 ani și să fi cotizat în ultimii 10 ani consecutiv,

– să depună CV și copie de pe diploma de absolvire certificată și semnată conform cu originalul și propria platformă – program, cazier judiciar eliberat în ultimele 30 de zile și câte o declarație pe propria răspundere că nu se află într-o situație de incompatibilitate/nedemnitate și că nu a fost sancționat de Comisiile de Deontologe și Litigii ale CMVRO în ultimii 10 ani.

* Candidații la funcția de Președinte pot asista și pot numi un observator la numărarea voturilor. 

Consiliul Județean / al municipiului București va fi constituit din minim 7 și maxim 15 membri titulari și 3 membri supleanți.

Candidații pentru aceste funcții trebuie să aibă o vechime neîntrerupă în profesie de cel puțin 5 ani, să fie membru contizant al CMV în ultimii 5 ani neîntrerupt, să fie mebru al filialei județene/ a municipiului București.

Președintele Biroului Executiv și secretarul fac parte de drept din Consiliul Județean respectiv, din Consiliul Municipiului București.

Candidații propuși pentru funcția de vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv al Consiliului Județean/ municipiul București al CMV trebuie să fie aleși în Consiliu și să aibă vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 10 ani neîntrerupt, iar pentru secretar de 5 ani și tot pentru aceleași perioade să fie nenbri cotizanți, în ultimii 3 ani să nu fi avut o întârziere la achitarea cotizației mai mare de 6 luni, iar cotizația pe luna august 2022 să fi fost achitată până pe 2 septembrie.

* Secretarul este numit de președintele nou ales, dintre membrii filialei teritoriale a Colegiului  Medicilor Veterinari. 

CLICK AICI pentru a accesa CONVOCATORUL pentru Adunarea Generală a CJ a CMVJ Buzău


articolul original.

Copiii cu cancer şi leucemie nu vor mai fi nevoiți să abandoneze școala

19 August 2022 at 13:14

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) și asociațiile membre – Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Asociația PAVEL București și Asociația IPCC Tg. Mureș și-au propus să ajute 297 de copii cu cancer și leucemie.

Cancerul este un cuvânt greu de pronunțat în orice context, dar când o astfel de boală afectează copiii, încărcătura emoțională este extrem de puternică și parcă mai greu de acceptat. Cu toate acestea, cancerul există și în rândul copiilor, și fie că-i spunem afecțiune oncologică, neoplasm, neoplazie, tumoră sau malignitate, toate aceste cuvinte descriu o boală grea care nu face diferența între oameni atunci când se declanșează. Potrivit statisticilor, există peste 100 de tipuri de cancer, printre care tumorile solide și boli maligne hematologice ca leucemiile sau limfoamele.

Sute de copii din România se luptă cu cancerul. „Greu încercați de boală dar și de pandemie, acești copii au găsit resursele necesare promovării anilor școlari aferenți pandemiei, fiind un exemplu pentru ceilalți copii dar și pentru adulții care se confruntă cu aceleași probleme de sănătate!”, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Pentru a veni însă în ajutorul acestor copii și al familiilor lor, prin proiectulÎncepe școala și pentru Copiii pacienți de oncologie/hematologie”, ajuns la a XI-a ediție, elaborat și implementat anul acesta de Asociația Bolnavilor de Cancer – ABC din Brașov, cu sprijinul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) 297 de copii care vor frecventa diverse forme de învățământ în anul școlar 2022-2023, vor primi de ghiozdane echipate, pentru a fi ajutați să nu mai abandoneze școala.

FABC şi-a propus, prin asociațiile membre, să sprijine copiii care se luptă cu diferite afecțiuni oncologice /hematologice (preșcolari, elevi clasele I –XII), oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an școlar, 2022-2023, dar și pe părinții lor, prin consiliere psihologică, consiliere nutrițională, informații medicale și navigarea acestora prin sistemul medical din România.

Deși în nici unul din spitalele / secțiile de oncologie / hematologie din județele țării nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, și sunt nevoiți să se deplaseze periodic la unul din centrele din țară unde pot fi tratați (Tg. Mureș, București, Cluj, Iași, etc.), acești copii, care au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscriși şi frecventează una din formele de învățământ, la curs de zi. Majoritatea părinților acestor copii au fost nevoiți să renunțe la locul de muncă pentru a-i însoți şi a-i supraveghea în unitățile spitalicești, unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenți.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania are în evidență, prin asociațiile membre, Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Asociația PAVEL București și Asociația IPCC Tg. Mureș, peste 285 copii cu cancer și leucemie din România și 12 copii refugiați din Ucraina.

Ghiozdanele, complet echipate, vor fi distribuite după urmtorul program:

– Brașov – 19.08.2022 și până încep cursurile școlare, la sediul ABC din B-dul 15 Noiembrie nr.43, sc. B, ap.6, Brașov;

București – începând cu 01.09.2022, la Centrul PAVEL din incinta IOB, – 169 copii;

Tg. Mureș – începând cu 16.08.2022 și până încep cursurile școlare, la sediul Asociației ,,Împreună pentru copii cu cancer”- IPCC, str. Ionel Giurchi, Nr. 35, și spitalul de pediatrie Tg. Mureș- 49 copii.

Acest proiect devenit tradiție trage un semnal de alarma cu privire la tragediile acestor copii și ale familiilor acestora, precum și a stării dezastruoase în care se află sistemul de sănătate din România, din cauza subfinanțării și subnormării. Mulțumim sponsorilor proiectului care au decis să se implice social și să întindă o mână acestor copiii greu încercați: MedEuropa, Merck, Servier, Pfizer, și Salonul pentru Înfrumusețarea mămicilor – Yummy Mummy!, transmit reprezentanții Alianţei Pacienților Cronici din România, reamintind celor care trec prin momente de cumpănă că pot solicita ajutor la numărul de call-center 021 253 0591. 


articolul original.

UMF „Carol Davila” a reluat campania „Asumă-ți fii sănătos!” – 26 de medici dermatologi și endocrinologi oferă consultații gratuite pe litoral

16 August 2022 at 04:00

În perioada 15-20 august, în cinci stațiuni de pe litoral, turiștii vor primi consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic, organizată pentru al doilea an consecutiv, de UMF „Carol Davila” din București.

Mii de turişti aflați în această perioadă pe Litoral sunt așteptați, în perioada 15 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi, în cinci stațiuni de la malul Mării Negre, în cadrul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea profita gratuit de profesionalismul celor 26 de medici rezidenţi şi specialişti, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD și președinte SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf .univ. dr. Magda Constantin și ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța. Medicii voluntari vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp, iar consultaţiile vor avea loc între orele 9.00 – 12.00, respectiv, 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Dr Viorel Jinga

În cadrul primei ediții a campaniei de prevenție au fost acordate 2.066 de consultații medicale, dintre care 913 de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie, s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză, potrivit datelor comunicate de UMFCD.

În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila -Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Corturile vor fi amplasate lângă: baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun; baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia; plaja Phoenicia Blue View – Olimp; containere Smurd-ISU- plajă Costinești; containere Smurd-ISU- plajă Saturn. 

Persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie și vor fi îndrumate mai departe.

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. 4 din 10 femei cu vârsta 40-70 de ani sunt diagnosticate cu „boala oaselor fragile”. 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 38,5%. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul pacienților la diagnostic timpuriu și tratament, afectând în general persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Acestea  pot prezenta un risc ridicat pentru osteoporoză, ajungând  la medic în stadii avansate ale bolii, cu risc crescut de a face fracturi.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care UMFCD și-a asumat campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, care are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc.

În acest context „Societatea Română de Endocrinologie (SRE) va oferi, în cadrul campaniei de prevenție de pe litoral, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic”, se menționează în comunicat.

Dr Catalina Poiana

Cincisprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, iar pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, precizează prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele SRE, citată în comunicat.

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați, durere, suferință și dizabilități semnificative și chiar deces.

Osteoporoza este încă o boală subdiagnosticată și subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus dr. Poiană.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă seria campaniilor de prevenție „Euromelanoma”, oferind în cadrul Campaniei consultații medicale dermatologice turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august. Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vârsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate. Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular)“, se menționează în comunicat.

Dr. Alin Nicolescu

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte, arată SRD.

Medicii dermatologi subliniază totodată că nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică, care se poate forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apare adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. „Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom”, atrag atenția medicii.

Prima ediție a campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave” a declarat dr. Alin Nicolescu– secretar general SRD.

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, astfel că aproximativ o cincime (21%) din melanoame au rămas nediagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România. Cancerele de piele reprezintă o povară și pentru sistemele de sănătate, iar depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%). Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate”, explică dr. Alin Nicolescu.


articolul original.

Alianța Națională pentru Boli Rare România a împlinit 15 ani

9 August 2022 at 10:40

La ceas aniversar, le urăm membrilor celor 52 de asociații care fac parte din această Alianță și tuturor pacienților cu boli rare din România, multă sănătate, putere de muncă, realizări pe măsura eforturilor depuse și „La mulți ani!”  

Se împlinesc astăzi, 15 ani de când Alianța Națională pentru Boli Rare din România ANBRaRo și-a început activitatea, iar de atunci desfășoară neîntrerupt, proiecte prin care susține pacienții cu boli rare, le susține drepturile în relația cu autoriățile și diseminează în rândul populației generale informații despre bolile rare (orfane).

Înființată la inițiativa Asociației Prader Willi din România, printr-un proiect finanțat de CEE Trust, Alianța pentru Boli Rare s-a înființat la 8 august 2007, prin reunirea eforturilor a 32 de membri fondatori, între care 9 organizații de boli rare și grupuri de pacienți pentru care boala era atât de rară încât nu exista o asociație.

Cu timpul, ANBRaRo a fost sprijin pentru tot mai mulți pacienți, astfel că la ora actuală reunește 52 de asociații de pacienți cu boli rare la nivel național.

Scopul nostru comun este acela de stimulare a creșterii responsabilității comunității față de pacienții afectați de boli rare prin implicarea actorilor sociali din acest domeniu: pacienți, familii, specialiști, colaboratori și reprezentanți ai autorităților”, spune Dorica Dan, președinte ANBRaRo.

ANBRaRo este membră a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România, iar la nivel internațional „suntem membri activi în EURORDIS – Rare Diseases Europe și în RDI – Rare Diseases International.

În acest moment aniversar, dorim să evidențiem realizările și succesele majore din cei 15 ani de existență. Datorită efortului colectiv al celor 52 de organizații membre, specialiști, parteneri, sponsori și finanțatori am reușit împreună să transformăm bolile rare într-un domeniu prioritar de sănătate la nivel național, european și global”, subliniză Dorica Dan.

ANBRaRo  menționează că profilul de țară pentru bolile rare din România arată că avem: Program național de boli rare din anul 2008, Consiliu Național de Boli Rare din 2013, Plan Național de Boli Rare integrat în Strategia Națională de Sănătate din 2014, 32 de Centre de Expertiză acreditate din 2017, 1 rețea națională pentru anomalii congenitale cu sau fără dizabilități intelectuale, Centrul NoRo – centru de expertiză acreditat, membru în ERN ITHACA, dar și centru resursă de boli rare membru în RareResourceNet – Rețeaua Europeană a Centrelor Resursă pentru Boli Rare, 19 Centre de Expertiză prezente în 11 Rețelele Europene de Referință.

Împreună, organizațiile din ANBRaRo au organizat 7 conferințe internaționale de boli rare, 15 campanii de Ziua Bolilor Rare, 10 Școli de Boli Rare pentru Jurnaliști, 12 conferințe Europlan pentru monitorizarea implementării Planului Național de Boli Rare și multe alte activități pentru pacienți.

Chiar și în anul 2022 au fost inițiate mai multe grupuri de lucru pe domeniul bolilor rare la nivelul Ministerului Sănătății, iar lista de medicamente orfane a fost actualizată. Aceste progrese se datorează solidarității și implicării asociațiilor membre, experților, sponsorilor și tuturor partenerilor. Mulțumim! Mai sunt multe de făcut (registru național de boli rare, extinderea screeningului neonatal, rambursarea mai rapidă a terapiilor, Legea bolilor rare – ca să menționăm doar câteva provocări). Suntem conștienți că doar împreună putem reuși să reducem inegalitățile și să îmbunătățim calitatea vieții pacienților cu boli rare din România. Vă mulțumim!”, transmite Dorica Dan – președinte ANBRaRo.

Sursă foto: ANBRaRo


articolul original.

Tabără gratuită pentru copiii necăjiți, la Școala de Olărit de la Colți

5 August 2022 at 04:00

Școala de Olărit de la Colți, un proiect al Centrului de Artă Aluniș, face un apel pentru ONG-urile și asociațiile care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile să aplice pentru participare la taberele gratuite care se vor organiza începând cu 1 septembrie.

Asezari rupestre

Bogat în atracții turistice unice și o bogăție imensă de meșteșuguri păstrate și transmise din generație în generație de sute sau mii de ani, munții Buzăului oferă, pe lângă aerul curat și peisaje de o frumusețe rară, lasă amintiri de neuitat celor care aleg să-și petreacă un weekend sau o vacanță în aceste zone cu oameni calzi și primitori.

Vulcanii noroioși  care imită la o scară mică erupțiile vulcanilor din Hawaii sau a lui Stromboli, Focurile vii sau de flăcările eterne care ard natural și aproape neîncetat, direct din pământ, rocile vulcanice preistorice pietrificate (albe sau colorate), Trovanții – pietre cu forme bizare cunoscute și drept „copiii Pământului”, unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, Muzeul chihlimbarului unde se găsește și rumanitul – cel mai prețios chilimbar, așezările rupestre (case și biserici sculptate în piatra muntelui), rămășițele unor mări preistorice aduse la suprafață, văi glaciare, lacuri formate din topirea gheții, roci șlefuite și erodate, stânci uriașe cărate de ghețari și lăsate în locuri unde nici nu te-ai aștepta să le găsești, Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura, muzee, mănăstiri, fauna și o flora extrem de bogată și nu în ultimul rând satele tradiționale cu oameni calzi și primitori care poartă cu ei tradiții și stiluri de viață ancestrale până în zilele noastre – sunt doar câteva dintre atracțiile pentru care merită să vizitezi Ținutul Buzăului – recent delarat Geoparc UNESCO.

Charkie Ottley la Alunis

Și dacă ajungi la Muzeul Chihlimbarului, musai să vizitezi și „Aluniş Art Center”, realizat printr-o inițiativă privată, în satul Aluniș din comuna Colți, un spaţiu dedicat comunităţii locale, care realizează proiecte variate, de la acţiuni de ecologizare a zonei sau proiecte de activism de mediu, la activităţi educative de valorificare a artei meşteşugului artizanal tradiţional, oferă turistului și nu numai lui, un spaţiu de creaţie multidisciplinar, concerte de jazz, de muzică folk, proiecţii de filme de artă şi documentare, expoziţii de pictură şi sculptură, seri de poezie şi literatură și ateliere dedicate în special copiilor – dar nu numai lor -,  pentru revigorarea meşteşugurilor locale, precum prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn şi tradiţii, tabere dedicate tinerilor artişti şi multe alte evenimente.

Chiar zilele acestea, jurnalistul britanic Charlie Ottley și întreaga sa echipă de la Flavours of Romania și Wild Carpathia, care realizează un documantar în „Ținutul Buzăului”,  au fost oaspeții Centrului de Artă de la Aluniș, unde au participat și la atelierele de olărit, alături de copiii de la centrul de plasament Amurtel, de la Pănătău.

Casa Lila

În luna iulie a acestui an, a fost finalizată și deschisă oficial și „Casa Lila(de oaspeți) a Școlii de Olărit de la Colți, situată la jumătatea distanței dintre Muzeul Chihlimbarului și Așezările Rupestre de la Aluniș, care dispune de șase camere, două terase și un atelier complet echipat de olărit și creație artistică. „Este un spațiu multifuncțional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate. Este administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității”, dar poate găzdui și tabere de creație în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradițiile locale și drumeții în natură.

În luna septembrie, Aluniș Art Center organizează, gratuit, tabere pentru copiii proveniți din medicii defavorizate, astfel că, în acest scop a fost lansată o invitație către toate ONG-urile și asociațiile din Buzău care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile și vor să le ofere această șansă, „să aplice pentru participare la tabere gratuite începând cu data de 1 septembrie”, au anunțat reprezentanții Centrului de Artă Aluniș, care menționează că solicitarea va fi transmisă pe adresa de e-mail: rezervari@alunis.ro.

Copii – olarit

Așadar, începând cu 1 septembrie, copiii vor fi primiți și cazați în casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți, o unitate nouă și extrem de frumoasă și atractivă. Din septembrie 2021 când a fost demarat proiectul Școala de Olărit și până acum, „peste 200 de tineri și copii aflați în situații de vulnerabilitate (sărăcie, în grija sistemului de stat, risc ridicat de abandon școlar etc) au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă, iar două localnice au fost formate profesional și angajate ca primele femei olar de pe Valea Buzăului”, informează aceeași sursă.

Funcționarea Școlii de Olărit de la Colți și continuarea programului de educație culturală (ateliere gratuite de olărit, pian, chitară, evenimente de artă și cultură cu intrare gratuită etc) sunt posibile datorită oaspeților care aleg să îi treacă pragul fie alegând să se cazeze în cele două case de oaspeți, Aluniș Retreat (Aluniș) și Casa Lila (Colți), participând la atelierele de olărit contra cost oferite în fiecare duminică de la ora 11.00 sau achiziționând Ceramică de Colți, obiecte create în atelierul școlii care surprind esența ceramicii buzoiene vechi dar o reinterpretează în manieră proprie.

Centrul de Artă Aluniș, inițiatorul proiectului Școala de Olărit de la Colți – finalizat cu susținerea Kaufland România, este o organizație non profit dedicată revitalizării tradițiilor și facilitării accesului la educație culturală ca premise pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității locale din zona Aluniș-Colți, Buzău.

GALERIE FOTO: Sursă Alunis Art Center


articolul original.

Secția de Hematologie Pediatrică de la Institutul Fundeni, complet renovată

1 August 2022 at 09:50

Investiția, de 100.000 de euro, a fost realizată integral din donații și sponsorizări, de Fundația Metroplis, prin Proiectul #Spitale Publice din Bani Privați, lansat de Codin Maticiuc, a cărui valoare totală se ridică la 600.000 de euro. Peste câteva luni va fi gata și Secția de Nefrologie Pediatrică a IC Fundeni.

În România, în fiecare an sunt diagnosticați cu cancer aproximativ 500 de copii, dinre care peste 20% au leucemie. În Secția de Hematologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni sunt tratați 50% dintre copiii cu leucemii acute sau limfoame maligne din România. Complet renovată și modernizată din donații și sponsorizări, cu ajutorul Fundației Caritabile Metropolis, secția a fost inaugurată luni, 1 august, în urma unei investiții de peste 100.000 de euro.

O astfel de inițiativă a Fundației Filantropice Metropolis este salutară și nu poate să arate decât generozitate, dragoste și respect față de toți cei implicați în derularea actului medical, dar mai ales față de micuții noștri pacienți care, din nefericire, prezintă afecțiuni grave. Pentru toți aceștia, efortul susținut al reprezentanților Fundației vine astăzi, prin finalizarea proiectului de modernizare a celor două secții de pediatrie, să aducă un plus consistent din perspectiva condițiilor de spitalizare care creează acum premizele reducerii semnificative a unor posibile complicații infecțioase specifice tratamentelor aplicate. Iar pentru acest dar de suflet și din suflet, atât în nume personal, cât și al întregului colectiv din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București le aduc tuturor membrilor Fundației sincere mulțumiri laolaltă cu cele mai prețioase gânduri”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din București, prof. univ. dr. Anca Coliță.

Codin Maticiuc – conferinta inaugurare

În România sunt diagnosticați, anual, aproximativ 120 de copii cu afecțiuni hemato-oncologice maligne, care necesită tratament și îngrijiri dedicate în secții înalt speciliazate. O parte dintre acești copii necesită transplant de celule stem hematopoietice și terapii personalizate – imunoterapie, terapie CAR-T.

Etajul 7 este etajul unde sunt tratate cele mai grave cazuri de cancer pediatric. Niciun copil nu ar trebui să treacă prin atâta suferință. Având în vedere statusul de imunodepresie severă al majorității pacienților care apelează la serviciile medicale oferite în cadrul Institutului (pacienți oncologici, cu imunosupresie dată de boală/tratament, pacienți post-transplant, pacienți cu boală cronică de rinichi în program de hemodializă etc) s-a impus crearea unor condiții spreciale, care să asigure, inclusiv din punct de vedere epidemiologic, măsuri speciale de izolare și prevenire a infecțiilor nosocomiale”, a declarat Codin Maticiuc, reprezentantul Fundației Caritabile Metropolis și inițiatorul Proiectului „Spitale Publice din Bani Privați”, în conferința de presă organizată cu ocazia inaugurării Secției de Hematologie Pediatrică.

Au fost astfel modernizate saloanele și spațiile conexe din cele două secții de pediatrie, inclusiv acoperișul. Pentru sporirea siguranței și confortului pacienților, saloanele au fost recompartimentate astfel încât să existe mai mult spațiu, fiecare salon a fost dotat cu mobilier nou, i s-a integrat un grup sanitar propriu, iar fiecare pat a fost dotat cu console medicale, bare pentru susținerea echipamentelor, sisteme pentru apelare a asistentelor și prize pentru conectarea la aer comprimat și oxigen.

Finisajele au fost realizate din materiale speciale care permit crearea condițiilor sanitare impuse de standardele internaționale. Secția de Oncologie Pediatrică, situată la etajul 7 al spitalului, care nu mai fusese renovată de 20 de ani, beneficiază acum și de instalație electrică cu alimentare proprie și tablouri electrice noi și iluminat led, de rampe medicale, de sisteme proprii de încălzire a apei care vor reduce dificultățile aprovizionării din rețeaua publică, de birouri și vestiare pentru personal renovate cu aceleași materiale ca în saloane, precum și de instalație de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu. „Prin acest proiect de suflet sperăm că am reușit să venim în sprijinul pacienților pediatrici cu afecțiuni grave care necesită terapii medicale speciale pe care, de cele mai multe ori, medicii de la Fundeni reușesc să le implementeze cu succes, oferind micuților pacienți o nouă șansă la viață”, a mai spus Maticiuc.

Ozan Tuncer

Aproximativ 50% dintre copiii diagnosticati cu leucemii acute sau limfoame maligne se tratează la Institutul Fundeni. 100.000 de euro s-au investit în prima etapă de renovare a Secției Pediatrie I a Institutului Clinic Fundeni, care s-a concretizat în modernizarea și dotarea integrală a secției de Hematologie.

Cosmopolis și Kaufland România sunt principalii sponsori ai Fundației Metropolis și primii care au decis să se alăture proiectului de renovare a Etajului 7 de la Spitalul Fundeni – #SpitalePubliceDinBaniPrivați. „Campania #Spitalepublicedinbaniprivați lansată de Codin Maticiuc ne-a făcut să realizăm câtă nevoie au spitalele publice de ajutorul fiecăruia dintre noi și că doar împreună putem crea un mediu mai prietenos pentru persoanele aflate în perioade de grea încercare pentru sănătate. Atât compania noastră, cât și comunitatea Cosmopolis, au ales acest proiect pentru impactul major, pozitiv și imediat pe care îl are pentru oamenii care ajung să fie pacienți ai Institutului Clinic Fundeni”, a declarat Ozan Tuncer, CEO Cosmopolis.

Valer Hancas

În România, datele Registrului Național de Cancer arată că aproximativ 50% dintre copiii diagnosticati anual cu leucemii acute sau limfoame maligne se adresează Institutului Clinic Fundeni, atât pentru stabilirea diagnosticului corect și complet, cât și pentru administrarea protocoalelor europene de chimioterapie, efectuarea procedurilor de transplant medular și a noilor terapii personalizate.

Când ai posibilitatea să pui umărul la a alina suferința unor copii, singura soluție este să te implici. Dreptul la sănătate este unul esențial, iar viitorul nostru depinde de cel al copiilor noștri. Astfel, apelul lui Codin Maticiuc este unul care ar trebui să ne privească pe noi toți. Kaufland România a ales să fie parte din schimbare. Mai mult, a lansat un apel la susținere și în rândul angajaților și clienților săi, pentru că numai implicarea face diferența”, a declarat Valer Hancaș – director de comunicare și corporate affairs Kaufland România.

Secția Pediatrie I a Institutului Fundeni dispune de 43 de paturi destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni hematologice maligne (20 paturi) – cu spitalizare continuă și al pacienților cu talasemie majoră, hemofilie și alte afecțiuni genetice (23 paturi) – spitalizare de zi. În Secția Pediatrie II se tratează trateaza 35% dintre leucemiile acute diagnosticate la nivelul țării și efectuează anual 1500 internări în regim continuu (inclusiv pentru transplant de celule stem) și 1.500 internări în regim spitalizare de zi pentru copii diagnosticați cu diverse afecțiuni maligne sau non-maligne. Secția Pediatrie III a spitalului dispune de 26 de paturi și are în evidență, la ora actuală, 15 pacienți care efectuează dializă continuă.

Peste câteva luni va fi gata și Secția de Nefrologie Pediatrică, iar valoarea întregului proiect se ridică 600.000 de euro, au anunțat reprezentanții Fundației Metropolis. „Renovarea secției pe care am inaugurat-o acum este un gest de normalitate. Binele făcut împreună cu Cosmopolis vrem să fie un exemplu și un îndemn de mobilizare pentru toate companiile din România că, împreună, prin implicare, putem să facem bine și să nu mai fim nepăsători în fața suferinței. La Nefrologie Pediatrică facem exact acelaşi lucru, cu uşi rezistente la incendiu, cu absolut tot, senzorii de protecţie la incendii montați şi aşa mai departe”, a dat asigurări Cosmin Maticiuc.

Alexandru Rafila

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a afirmat că „este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală, pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”.

Ministrul a admis că este important să existe o reţea de spitale care să corespundă standardelor actuale, iar în acest sens a subliniat că se lucrează „la legislaţie, la ghiduri de bună practică, la dezvoltarea capacităţii de diagnostic şi de utilizare a antibioticelor” și și-a exprimat speranța că se va reuși construcția spitalelelor regionale și a altor spitale, din PNRR sau din alte surse de finanţare naţionale sau internaţionale, astfel încât să existe o rețea de spitale corespunzătoare standardelor actuale, la care este foarte greu să fie adaptate clădirile vechi.

Dr Anca Colita – manager IC Fundeni

Pandemia COVID-19 a arătat necesitatea și obligativitatea asigurării diagnosticului și tratamentului salvator al pacienților, indiferent de contextul epidemiologic, rulajul mare al pacienților Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni fiind extrem de intens, atât înainte, cât și în timpul pandemiei. La etajul 7 a Institutului sunt tratați pacienți-copii cu afecțiuni cronice din sfera hemato-oncologiei, nefrologiei și gastroenterologiei pediatrice.

Managerul unității medicale a subliniat însă că aceste renovări, de altfel, obligatorii, reprezintă doar o soluţie temporară, pentru că „normalitatea, pentru resursa umană de excepţie care există în acest spital, este ca noi să avem o clădire nouă, funcţională, care să permită un management integrat al pacientului, de la profilaxie, screening, tot ce înseamnă acces la terapii de ultimă oră, terapii personalizate, transplant de toate tipurile pe care le putem noi efectua în institut şi monitorizare post-transplant. Or, pentru aceasta e nevoie, fără discuție, de un spital nou. Sperăm ca într-un final să se găsească şi soluţia financiară, poate cu ajutorul investitorilor privaţi, dar este obligaţia statului să găsească soluţii pentru a asigura excelenţa în domeniile de nişă, să zicem aşa, care sunt specifice Institutului”, a afirmat dr. Coliţă.

Foto: Fundatia Metropolis


articolul original.

OAMGMAMR lansează selecția grupului țintă al proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri și asistenții șefi”

22 July 2022 at 06:42

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), anunță lansarea selecției grupului țintă format din 150 de persoane din categoriile: directori de îngrijiri și asistenți șefi din spitale sau asistenți medicali/moașe cu funcții de conducere în domeniul medical în alte instituții, care vor participa la activitățile din cadrul proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri și asistenții șefi”, anunță organizația profesională, printr-un comunicat.

Selecția persoanelor care vor participa la activitățile proiectului se va realiza conform Metodologiei de selecție postată pe site-ul OAMGMAMR (www.oamr.roși se va realiza în perioada 21 – 28 iulie 2022.

Lista persoanelor selectate în grupul țintă va fi postată pe site-ul OAMGMAMR, www.oamr.ro, în data de 1 august 2022, anunță OAMGMAMR.

Dosarele de înscriere se vor transmite exclusiv online și vor cuprinde următoarele documente:

• Formularul de înregistrare a grupului țintă  – Anexa 1 la Metodologie se va descărca de pe site-ul www.oamr.ro ;

• Declarația pe propria răspundere privind disponibilitatea participării la activitatea din proiect – Anexa 2 la Metodologie se va descărca de pe site-ul www.oamr.ro;

• Decizia de numire în funcția de conducere de la locul de muncă;

• Diplome de studii, inclusiv specializări și studii postuniversitare.

• C.I valabil (scanat).

Adresa de email proiectleadership@oamr.ro este destinată exclusiv depunerii dosarelor de înscriere în grupul țintă al proiectului „Program leadership în îngrijiri medicale pentru directorii de îngrijiri si asistenții sefi”, se menționează în comunicat. Informații suplimentare se pot obține folosind adresa de email: secretariat@oamr.ro.


articolul original.

Conferință aniversară la Nivel Înalt – OAMGMAMR, 20 de ani

20 July 2022 at 09:13

Sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Conferința „A look back to lead forward: Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery” a marcat 20 de ani de funcționare OAMGMAMR ca organizație profesională independentă.  

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a organizat Conferința Aniversară „A look back to lead forward: Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”. Evenimentul a marcat marți, 19 iulie, la Palatul Parlamentului, Sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, 20 de ani de excelență în reprezentarea profesională a asistenților medicali și moașelor din România.

Peste 500 de asistenți medicali și moașe din toate filialele OAMGMAMR din țară, oficiali din sfera executivă și legislativă, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, alături de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, instituțiilor europene, autorităților de reglementare partenere sau oficiali ai corpului diplomatic au fost alături de asistenții medicali și moașele din România la ediția jubiliară a Conferinței care, potrivit organizatorilor, „oferă un tribut asistenților medicali și moașelor din România și contribuției lor importante în protejarea sănătății și vieții românilor, considerând, în mod particular, eforturile acestora în contextul dramatic al pandemiei Covid-19”.

În deschiderea evenimentului, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, s-a declarat foarte emoționat și a spus că nu poate exprima în cuvinte tot ce simte într-un moment „atât de special. În ultimii peste 20 de ani, organizația noastră a urmărit să răspundă tuturor provocărilor. Drumul nu a fost ușor, dar în aceste clipe, dacă ar fi să aleg din nou, aș alege același drum care ne-a adus atâtea satisfacții”, a afirmat președintele organizației profesionale.

Acesta a subliniat că alături de colegii săi se simte „mândru” de evoluția și impactul adus profesiilor de asistent medical și moașă. „Stau în fața dumneavoastră onorat și recunoscător pentru imaginea ce se desfășoară în fața mea. O imagine care întruchipează mai bine decât orice narativ cei peste 20 de ani de activitate, de muncă și eforturi pentru clădirea respectului pentru profesiile de asistent medical și moașă. Nimic din toate acestea însă nu ar fi fost posibile fără dumneavoastră, fără fiecare din cei prezenți astăzi aici și fără mulți alții care nu au putut fi alături de noi în această sală. Timp de mai bine de 20 de ani, parteneri instituționali, până la cel mai înalt nivel, personalități excepționale și prieteni extraordinari ne-au fost alături și ne-au sprijinit, pe cât s-a putut, să devenim un partener de încredere pentru sistemul românesc de sănătate”, a mai spus Mircea Timofte.

Președintele OAMGMAMR a evidențiat că „din 2001 și până în prezent, oameni deosebiți dintre membrii noștri s-au dedicat misiunii Ordinului, alcătuind o echipă puternică a unui Consiliu Național orientat către găsirea celor mai bune reglementări pentru a crește calitatea pregătirii dumneavoastră și implicit a îngrijirii”.

În toată această perioadă, spune Timofte, asistenții medicali și moașele din România s-au dovedit „remarcabili ambasadori ai profesiei”, iar „parteneri instituționali de anvergură din Europa și din lume și-au deschis porțile pentru a le împărtăși din practicile și cunoștințele lor. De mai bine de 20 de ani, suntem alături de dumneavoastră dragi colegi – asistenți medicali și moașe, în căutarea celor mai bune soluții pentru o practică a excelenței în profesie. Privind în trecut, am făcut pași importanți, dar cred că această aniversare este doar un moment din multe altele care vor urma către noi direcții de dezvoltare. Îmi doresc să acționăm cu cel puțin aceeași ambiție și determinare în fața provocărilor care vor veni. Iar dacă recunoștința este fundamentul unei vieți ghidate de valori și principii, permiteți-mi să închei cu un singur cuvânt care sper să transmită tuturor întreaga mea gratitudine, respect și considerație. Mulțumesc! Vă mulțumesc tuturor!”, a punctat Mircea Timofte.

Diana Paun

Medicul Diana Păun, consilier prezidențial pentru Sănătate Publică, a transmis asistenților medicali că această Conferință, organizată de OAMGMAMR sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este „un model de profesionalism și empatie” prin „prin organizare și atmosferă”. „Alături de reprezentanți de seamă ai instituțiilor internaționale, în prezența unui număr record de participanți, discutăm despre leadership și investiția în competențe și abilități. Asistenții medicali se dovedesc, ca de obicei, o resursă inestimabilă a sistemului sanitar”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Păun.

Consilierul prezidențial a dat apoi citire mesajului Președintelui Klaus Iohannis, carea felicitat Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România cu prilejul împlinirii a 20 de ani de funcționare ca organizație profesională independentă care „de la înființare și până în prezent, organizația a înțeles să se adapteze în permanență, pentru a face față provocărilor și nevoilor de îngrijire într-o lume în continuă schimbare, construind imaginea unui partener important pentru sistemul de sănătate din România”.

Șeful statului a transmis, de asemenea, că în perioada pandemiei de CIVOD-19 „asistenții medicali și moașele au fost printre cei mai afectați de întârzierea reformei sistemului de sănătate, de lipsa de materiale sanitare și de personal, dar și de volumul foarte mare de muncă și de infrastructura precară”, subliniind că „cei 180.000 de asistenți medicali reprezintă nu doar cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate, ci și o componentă esențială a echipei medicale, o forță a modernizării și a eficientizării sistemului de sănătate, precum și un vector important al reconstrucției încrederii populației”.

Președintele a menționat că sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii și de instruire competitive, care să le ofere abilități și competențe care se pot adapta, iar „având în vedere dinamica schimbării, trebuie să ne asigurăm că și în România sunt valorificate practicile inovatoare, iar accesibilitatea crescută a noilor tehnologii nu accentuează distanța dintre pacient și personalul medical”, a punctat Klaus Iohannis. „La ceas aniversar, vă îndemn să răspundeți cu hotărâre și profesionalism provocărilor care vor urma. Vă doresc sănătate și mult succes!”, a transmis în încheierea mesajului, Președintele României.

Nicolae Ciuca

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj video prin care s-a declarat „onorat” că poate felicita Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România cu ocazia celebrării acelor 20 de ani de activitate și a transmis recunoștința sa și a Guvernului față de profesionalismul și altruismul asistenților medicali și moașelor „care ne poartă mereu de grijă”.  

Aveți întreaga mea apreciere pentru munca dumneavoastră, profesioniști care aveți rol de liant între medici și pacienți. Sunteți esențiali pentru asigurarea unui act medical de calitate, centrat pe îngrijirea cetățenilor. Rămâneți cel mai aproape de oameni, de la naștere, pe tot parcursul vieții. Știți mai bine decât mulți dintre noi că drumul spre excelență în asistența medicală curativă, profilactică și de recuperare este dificil, presupune sacrificii și o acută nevoie de sprijin. Schimbările sociale și economice se reflectă imediat în activitatea sectorului medical. Cu toții am remarcat însă puterea de adaptare și eforturile echipelor medicale în perioada pandemiei de COVID-19, dedicarea dumneavoastră pentru tratarea fiecărui pacient. Misiunea de a oferi servicii medicale înseamnă o luptă continuă, adeseori nedreaptă cu timpul și resursele”, a spus, printre altele, premierul Ciucă, urându-le tuturor „multă sănătate!.

Andrei Baciu

Dr. Andrei Baciu, consilier de stat, Ministerul Sănătății, a subliniat la rândul său că „efortul uriaș al medicilor, al asistentelor a fost ceea ce ne-a ajutat să facem față crizei sanitare”, menționând că „puțină lume cunoaște însă efortul și sacrificiile făcute de asistenții medicali și de moașe. Pe lângă îngrijirea medicală, fizică, a pacienților, aceștia se îngrijesc și de inima și de sufletul bolnavilor. Pentru toate acestea, au toată recunoștința mea și sunt convins că și a societății noastre. Astăzi am fost invitat să discutăm despre leadership în cadrul domeniului medical. A fost un eveniment cum puține au fost în România. Cu o participare la cel mai înalt nivel. Orice criză, inclusiv aceasta medicală, vine la pachet și cu oportunități. Noi vrem să ne folosim de aceste oportunități pentru a forța progresul. Împreună, putem face, pas cu pas, un sistem de sănătate care să fie comparabil cu cele europene. Singura condiție este să acționam împreună”, a spus Andrei Baciu.

Haward Catton

La Conferința Aniversară „A look back to lead forward: Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery” au fost abordate concepte de actualitate având ca scop promovarea importanței investiției în competențe și abilități pentru asistenți medicali și moașe, iar în același timp a fost subliniat rolul esențial al leadershipului profesiilor de asistent medical și de moașă „pentru un viitor rezilient al sistemului românesc de sănătate”.

Howard Catton – Director executiv Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, invitat de onoare al evenomentului de la București, a transmis OAMGMAMR, cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate, felicitările ICN, mulțumind totodată organizației profesionale a asistenților medcali și moașelor din România pentru sprijinul acordat comunității globale în derularea campaniei „Asistente Pentru Pace!”.

Între cei care au mai rostit discursuri sau au conferențiat, fie în sală, fie online, s-au mai aflat Cordell Carter – Director Programul Socrate al Institutului ASPEN; Milena Angelova – membru CESE; Margrieta Largins – Asistent-șef OMS Biroul pentru Europa; Thomas Kearns – Director general Facultatea de Asistenți Medicali și Moașe a Royal College of Surgeons din Irlanda; Theodoros Koutroubas – Secretar general CEPLIS, consilier politic al președintelui Consiliului European al Asistenților Medicali; Pavlos N. Tedorakis – Consilier special pentru Politici de Sănătate al OMS, Biroul Regional pentru Europa; Paul de Raeve – Secretar general Federația Europeană a Asistenților Medicali; Mira Jovanovsky Dašić – Director Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est; Danco Relić – membru CESE, raportor SOC/720; Alteţa Sa Regală Prinţesa Muna Al Hussein a Iordaniei – reprezentanta OMS a asistentelor medicale şi a moaşelor în Biroul Regiunii Mediteranei de Est şi consilier onorific OMS în colaborarea cu Centrele pentru Dezvoltarea Asistenţei Medicale; Iulia Mihail – Director Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie pe lângă UE al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării; Viorel Jinga – Rector UMF „Carol davila”; Elena Ovreiu – Lector Universitatea Politehnică Bucureșri; Florentina Furtunescu, Prof. univ. UMF „Carol Davila”; Daniela Spânu – absolvent al Bursei de execelență în domeniul Cercetării a OAMGMAMR; Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății; Adrian Streinu-Cercel – Prof. univ. UMF Carol Davila, președinte Comisie Sănătate Senat; Nelu Tătaru – președinte Comisie Sănătate Camera Deputaților; Cristian Vlădescu – Director general Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar.

FOTO GALERIE (sursă OAMGMAMR)


articolul original.

Ziua Donatorului de Organe celebrată joi, la Institutul Fundeni

12 July 2022 at 04:00

Este primul dintr-o serie de evenimente organizate de Asociația Transplantaților din România în luna iulie, pentru a mulțumi donatorilor de organe, familiilor acestora și medicilor care oferă pacienților aflați în suferință o nouă șansă la viață prin transplant, dar și pentru a promova importanța donării de organe. 

Foto arhiva SB

Asociația Transplantaților din România (ATR) anunță că joi, 14 iulie, la ora 10.00, debutează seria de activități organizate în această lună transplantului de organe, cu marcarea Zilei Donatorului de organe, organizată la Institutul Clinic Fundeni, în sala Amfiteatru. La eveniment vor fi prezenți donatori, membri ai familiilor care au acceptat donarea de organe de la persoane dragi aflate în moarte cerebrală, medici din centrele de transplant, pacienți beneficiari de transplant și pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant.

Ziua Donatoului de Organe este marcată anual, începând din 2014, de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) înființată la 16 iulie 1996, şi de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) și tocmai de aceea „este un eveniment de suflet pentru membrii ATR. Este evenimentul la care public, mulțumim celor care n-au dat șansa să ne continuăm viața, celor care, plecând la Ceruri ne-au predat ștafeta pentru a continua viața atât pentru noi, cât și pentru ei. În cadrul evenimentului, la Troița din curtea bisericii cu hramul „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, din curtea IC Fundeni, vom aduce omagiu și îi vom pomeni pe Donatorii Îngeri”, transmite  ATR, care amintește că Troița a fost ridicată în memoria acestora, în iulie 2014.

Foto arhiva SB

Tot în această lună, ATR va relua Campania „Spune DA! Susține donarea de organe”, demarată în urmă cu zece ani, în marile orașe din România și pe Litoral, în scopul conștientizării publicului larg asupra importanței donării de organe. Anul acesta, campania se va desfășura pe 27 iulie la Tg. Mureș și pe 29 și 30 iulie la Sibiu.

Aceste activități sunt dedicate donatorilor, familiilor care au fost de acord cu donarea și persoanelor care doresc să ia o decizie informată privind acceptul sau refuzul donării de organe în scop terapeutic, dăruind astfel viață după moarte prin transplant, unor semeni aflați în suferință. Este un gest de omagiu și de respect pentru DONATORI și familiile care au acceptat donarea, dar și de mulțumire pentru personalul medical implicat în donare, transplant și monitorizare post transplant, spune Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

În 2021, 47 donatori în moarte cerebrală și 76 donatori vii (65 renal, 11 hepatic) au salvat 213 vieți!


articolul original.

Semnal de alarmă: Natalitate scăzută, prematuritate crescută și multe copile cu copii!

8 July 2022 at 09:30

Asociația Prematurilor atrage atenția că „prematuritatea este o realitate alarmantă ce afectează peste 30.000 de părinți din România anual”, iar numărul mămicilor minore crește îngrijorător.

Asociația Prematurilor trage un semnal de alarmă și semnalează, atât autorităților din România cât și societății civile, că în ultimul timp se înregistrează o seroe de aspecte îngrijorartoare privind natalitatea tot mai redusă, numărul mic de săptămâni la care se nasc din ce în cei mai mulți copii, precum și vârsta mică a unor minore care nasc copii. Datele demografice aferente anului 2021 în România, furnizate de INS și prelucrate de Asociația Prematurilor, dau fiori.

În fiecare an, țara noastră înregistrează o serie de recorduri în privință natalității și nu a făcut rabat nici în 2021 de la cifre surprinzătoare”, transmite Asociația Prematurilor, printr-un comunicat. Aceste afirmații sunt susținute printr-o serie statistici potrivit cărora, în anul 2021, rata de prematuritate în România a fost de 8,3%, la 180.735 de nașteri, iar numărul de nașteri a scăzut la cel mai mic nivel din 1930 încoace (în 2020 s-au înregistrat puțin peste 200.000 de nașteri).

În aceeași perioadă, peste 15.000 de copii s-au născut prematur (cei mai mici prematuri din țară s-au născut în Constanța, Botoșani, Argeș), iar aproape 7.500 de fete au devenit mame înainte de a împlini vârsta de 17 ani, cea mai mică dintre ele având doar 11 ani.

În județul Buzău, anul trecut au intrat în atenția DGASPC 52 de minore gravide, iar șase dintre ele, împreună cu nou-născuții, au beneficiat de găzduire în Centrul Maternal, iar la Maternitatea Buzău, numai în primul trimestru al acestui an, 31 de copile au adus pe lume copii, cea mai tânără mămică având 13 ani.

În luna mai, Organizația „Salvați Copiii” trăgea, de asemenea, un semnal de alarmă privind lipsa de implicare a autorităților în educarea tinerei generații și la lipsa posibilitățile acestor fete de a-și educa și crește copiii și atrăgea atenția că în 2020, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în statele membre UE, 731 sunt românce și că aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

RECORDURI NEGATIVE PRIVIND NATALITATEA   

• 15.000 de copii născuți prematur (între 22 și de 37 săptămâni)

• cel mai mic număr de săptămâni la care a venit pe lume un nou născut – 22 săptămâni

• 1008 nou-născuți au venit pe lume între 22 și 29 de săptămâni

• cea mai mică vârstă a mamei care a născut în 2021 a fost de 11 ani!

• 686 au devenit mame între 12-14 ani inclusiv

• 1325 au devenit mame la 15 ani

• 2251 au devenit mame la 16 ani

• 7447 de minore au devenit mame între 11 și 17 ani, inclusiv

Cei mai mici prematuri din țară s-au născut în Constanța, Botoșani și Argeș, la doar 22 săptămâni!

Prematuritatea este o realitate alarmantă ce afectează peste 30.000 de părinți din România, anual, și încarcă financiar și ca resurse umane aparatul de stat, subdimensionat față de rata de prematuritate care se menține de 10 ani la 8-10%, adică un procent ridicat”, trage un semnal de alarmă Diana Gămulescu, Fondator Asociația Prematurilor.

TOPUL  JUDEȚELOR CU CELE MAI MULTE NAȘTERI PREMATURE

Locul 1 este ocupat de București cu 1376 de nașteri înainte de termen, urmat de Iași cu 660 nașteri premature, Dolj cu 659 prematuri, Constanța cu 605 nașteri premature și Vaslui cu 602 nou născuți prematur. Clasamentul este urmat de:

• Cluj – 551 nou născuți prematur

• Suceava – 506 nou născuți prematur

• Timiș – 497 nou născuți prematur

• Brașov – 494 nou născuți prematur

• Prahova – 464 nou născuți prematur

• Ilfov – 451 nou născuți prematur

• Bacău – 408 nou născuți prematur

• Bihor – 388 nou născuți prematur

• Argeș – 358 nou născuți prematur

• Alba – 343 nou născuți prematur

RECORDURI ABSOLUTE

• a crescut vârstă mamei la 50 de ani și peste

• 5669 de femei au devenit mame între 40 și 45 de ani, inclusiv

• 79 de femei au devenit mame la 46 de ani

• 37 femei au devenit mame la 47 de ani

• 28 femei au devenit mame la 48 de ani

• 20 de femei au devenit mame la 49 de ani

• 32 de femei au devenit mame la 50 de ani și peste

• 3047 nașteri gemelare

• 58 de nașteri tripleți

În 2020, cele mai multe nașteri s-au înregistrat în lunile iulie și septembrie – peste 18.000 de nașteri, urmată de luna ianuarie 2021cu până în 17.000 de nașteri. Cele mai multe nașteri din 2021 s-au înregistrat în luna august – peste 18.000 de nașteri, urmată de septembrie – peste 17.000 de nașteri și decembrie – peste 16.000 de nașteri.

Diana Gamulescu și Crina Croitoru

Referitor la statisticile prezentate, Diana Gămulescu susține că „arată că avem nevoie urgent de niște politici noi de sănătate privind suportul acordat maternităților de stat, atât prin extinderea secțiilor de prematuri, investiții semnificative în aparatura modernă și consumabile cât și de creșterea competențelor maternităților de grad II la nivel național, astfel încât să poată trata și prematuri de 22, 23, 24, chiar și 27 de săptămâni cu complicații severe la naștere, fară să mai solicite transfer către unitățile universitare și regionale. România are nevoie de un număr mai mare de personal medical neonatal, de programe și măsuri de prevenție a sarcinilor la minore astfel încât copiii să nu mai nască copii. Asociația Prematurilor vă continua să strângă fonduri pentru achiziția de echipamente și să dezvolte programe dedicate părinților cu prematuri, maternităților și echipelor medicale, însă este nevoie și de sprijinul autorităților și al companiilor private care să șuștină implicarea civica a ONG-ului nostru. Este nevoie de o implicare masivă și urgentă la nivel național”, subliniază fondatoarea Asociației Prematurilor din România.

* Asociația Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuți prematur, părintilor și personalului medical de la neonatologie și reunește experți din diferite discipline, părinti și reprezentanți mass-media pentru a ȋmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România. Este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate și derulează programe caritabile de donații în maternități, de educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere și webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

În 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată de EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității, în 2021 a primit Premiul pentru Solidaritate Civilă oferit de Comitetul Economic și Social European (CESE), iar în 2022 a fost nominalizată la categoria societate civilă de către Revista Capital și Evenimentul Zilei pentru implicarea sa în proiectele sociale.


articolul original.
❌