ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Così Fan Tutte”, în 2021, online, în 2023, în sala Operei Brașov. Nu mai sunt bilete disponibile

31 January 2023 at 06:35
By: M.Ex.

Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, se va desfășura spectacolul cu opera bufă „Così fan tutte” de W.A. Mozart. Lucrarea, în două acte, a avut premiera pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater din Viena. Compozitorul însuși a dirijat următoarele reprezentații, din vara anului 1790, după care opera nu a mai fost pusă în scenă până la moartea lui Mozart. În Marea Britanie, s-a jucat, pentru prima oară, în 1811, la King’s Theatre din Londra. În Statele Unite ale Americii, „Così fan tutte” a văzut luminile rampei abia în 1922, la Metropolitan Opera din New York.
Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, colaboratorul lui Mozart și la „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”. „Così fan tutte” este titlul scurt al operei, în traducere, „Așa fac toate”, cuvinte ce sunt cântate de cei trei bărbați, Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, în actul al doilea, chiar înainte de final; această frază melodică este citată și în uvertura lucrării. Da Ponte mai folosise expresia „Așa fac toate cele frumoase”, și înainte, în „Nunta lui Figaro”. Însă titlul complet al operei este „Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti”: „Așa fac toate, și anume Școala amanților”.
Subiectul operei tratează, de această dată, infidelitatea femeilor, spre deosebire de celelalte lucrări ale lui Mozart, cum ar fi „Don Giovanni” sau „Nunta lui Figaro”.
În distribuție pot fi urmăriți soliștii: Fiordiligi – Georgiana Dumitru (invitată), Dorabella – Asineta Răducan, Ferrando – George Ionuț Vîrban (invitat), Guglielmo – Valentin Marele, Despina – Silvia Micu (debut), Don Alfonso – Ștefan Schuller (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (invitat). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează două ore și 45 minute și are o pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

Lecție de Balet

Miercuri, 1 februarie, de la ora 11.00, în Sala de Balet a Operei Brașov, cei mai mici spectatori sunt invitați să pătrundă în universul grațioasei arte a dansului clasic prin intermediul unei Lecții de Balet, susținută de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Evenimentul este structurat în două părți, la început, copiii vor avea ocazia să asiste la „încălzirea” pe care balerinii o fac înainte de un spectacol, cu tehnici de balet clasic şi contemporan. Ei vor fi acompaniați la pian de Lioara Popa. În partea a doua a Lecției de Balet vor urmări secvențe coregrafice din spectacolul de balet pentru copii „Meșterul păpușar”, pe muzică de L. Delibes. Coregrafia este semnată de Alexandru Fotescu, iar prezentarea îi apaține lui Lorand Cristian, solist al Operei Brașov. Preț bilete: 15 lei.

„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

Tot miercuri, 1 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, sunt așteptați iubitorii muzicii de operă la „Recitalul de la ora cinci”, susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Aurelia Florian – soprană, Corina Klein – soprană, Valentina Mărgăraș – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Alexandru Aghenie – bariton. La pian îi va acompania maestra Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.
Programul recitalului este dedicat, în bună parte, creației vocal-simfonice și vor putea fi ascultate fragmente din lucrări precum „Requiem” – G. Fauré, „Carmina Burana” – C. Orff sau „Stabat Mater” – A. Dvořák. Pe lângă aceste fragmente, sunt cuprinse și lied-uri românești și universale: „Poate că n-am iubi atât” – Mauriciu Vescan, „Oiseaux, si tous les ans” și „Das Veilchen” – W.A. Mozart sau „Du bist die Ruh” – Fr. Schubert.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Fenomen! De 6 luni, biletele la spectacolele Operei Brașov se vând în totalitate!

20 January 2023 at 11:29
By: M.Ex.

Nu mai puțin de 300 de bilete pentru evenimentele Operei Brașov din luna februarie s-au vândut ieri în primele cinci minute de la deschiderea casieriei și a platformei online, la ora 10.00! În următoarele 15 minute, s-au achiziționat încă 700 de bilete!
În primele 40 de minute a fost înregistrat primul sold-out, la spectacolul cu opereta „Sânge vienez” de J. Strauss-fiul, fiind urmat, în scurt timp, de spectacolul cu opera „La Traviata” de G. Verdi! Până la ora 15.00, și biletele pentru spectacolul cu opereta „La calul bălan” de R. Benatzky s-a vândut în întregime! Seara, la ora 20.00, nu mai era niciun bilet disponibil la niciunul dintre evenimentele programate de Opera Brașov în luna februarie! Așadar, în mai puțin de 12 ore, s-au vândut toate biletele pentru evenimentele lunii februarie de la Opera Brașov!
Este pentru a doua lună consecutiv când absolut toate biletele pentru spectacolele lunii viitoare sunt vândute în mai puțin de 12 ore și a 6-a lună consecutiv când se vând toate biletele la spectacolele Operei Brașov!

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

De Ziua Culturii Naționale, opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, la Opera Brașov. Nu mai sunt bilete disponibile

10 January 2023 at 07:08
By: M.Ex.

Sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 18.30, la Opera Brașov, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită cu un spectacol românesc: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu.
Brașovul este legat inseparabil de marele muzician român care a locuit aici între anii 1881 – 1883, și-a desfășurat activitatea ca dirijor al corului Bisericii „Sf. Nicolae” din Schei și al Reuniunii române de gimnastică şi cântări și, așa cum afirmă specialiștii, a avut cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa artistică. Tot la Brașov, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, „Crai Nou”, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”), prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații.

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească.
Partitura operetei „Crai Nou”, compusă în perioada în care curentul muzical al școlilor naționale era în plin avânt, conturează personaje în care spiritualitatea românească se regăsește pe deplin. Poezia cuplului Anica – Leonaș se echilibrează cu vigoarea perechii Dochița – Bujor. Comicul de situație și de limbaj se datorează rolurilor de compoziție Moș Corbu și Ispravnicul relevându-se prin ei umorul românesc. Montarea actuală a operetei „Crai Nou”, ce datează din 2018, dorește să îmbine atmosfera extrem de tonică a satului românesc exprimată de Ciprian Porumbescu prin ritmurile cântecelor populare și horelor cu zona de mister și inefabil existentă în poezia „Crai Nou” de Vasile Alecsandri, inspiratorul libretului acestei prime operete românești. Craiul Nou care împlinește dorurile și Sânzienele – ielele cele bune cu puteri magice care dansează în hore noaptea la lumina lunii – sunt întruchipate vizual în două momente muzicale nou-introduse în desfășurarea spectacolului („Balada” și „Rapsodia română”), întregindu-se astfel paleta componistică a lui Ciprian Porumbescu.
În distribuția spectacolului, soliștii Operei Brașov: Anica – Nicoleta Chirilă, Leonaș – Mihai Irimia, Bujor – Valentin Marele, Dochița – Asineta Răducan, Moș Corbu – Marian Rește, Ispravnicul – Lorand Cristian. Soliști balet: Mihaela Pop și Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează o oră și 45 minute și nu are pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 17.00, la Banca de Cultură Apollonia (fosta Bancă Săsească de pe str. Republicii, colț cu Michael Weiss), vă invităm la Recitalul vocal-instrumental, susținut de artiștii: Aurelia Florian – soprană, Anda Pop – soprană, Cristina Radu – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Carmen Topciu – mezzosoprană, Adrian Dumitru – tenor, Liviu Iftene – tenor, Alexandru Chiriac – bariton, Dan Popescu – bas. La pian îi va acompania Ovidiu Mezei. Își dă concursul Adrian Pipaș – vioară. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Anda Pop.
În programul acestei după-amieze muzicale, vor putea fi ascultate arii și duete celebre din opere însemnate: „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” și „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart, „Ernani” și „Il Trovatore” de G. Verdi sau „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach. Recitalul durează o oră și nu are pauză. Intrarea este liberă.

articolul original.

Opera Brașov a vândut toate biletele lunii ianuarie într-o singură zi!

5 January 2023 at 13:02
By: M.Ex.

Opera Brașov înregistrează un nou record în ceea ce privește vânzarea biletelor! În mai puțin de o zi, cele trei evenimente programate în luna ianuarie 2023 au fost sold-out! Fie că este vorba despre spectacolul cu opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, cel de balet „Carmen”, pe muzică de G. Bizet, R. Scedrin, sau opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, apetența publicului a fost una extrem de ridicată. Încă dinainte de deschiderea casieriei și punerea în vânzare a biletelor, ieri, la ora 10, spectatorii se așezaseră la rând, umplând foaierul. Însă, cea mai mare parte a tichetelor s-a vândut online (o pondere de 75% din total). Totul, în mai puțin de 24 de ore!

”Le mulțumim tuturor spectatorilor pentru fidelitate, acest lucru ne bucură și ne obligă în același timp, ca și în 2023, când aniversăm 70 de ani de la înființarea instituției noastre, să oferim evenimente și experiențe memorabile la Opera Brașov! ”, au transmis reprezentanții Operei Brașov

articolul original.

„Crai nou”, „Carmen”, „Nunta lui Figaro”, în ianuarie, la Opera Brașov

4 January 2023 at 06:48
By: M.Ex.

Opera Brașov a anunțat programul pentru luna ianuarie, printre spectacolele prezentate fiind „Crai nou”, „Carmen” sau „Nunta lui Figaro”.

PROGRAM de SPECTACOLE – IANUARIE 2023

Miercuri, 11 ianuarie 2023, ora 17.00, Banca de Cultură Apollonia
RECITAL VOCAL-INSTRUMENTAL
Soliști: Aurelia Florian, Anda Pop, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Adrian Dumitru, Liviu Iftene, Alexandru Chiriac, Dan Popescu
La pian: Ovidiu Mezei
Prezintă: Simona Manole
Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Intrarea este liberă!

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
ZIUA CULTURII NAȚIONALE
CRAI NOU – Operetă de C. Porumbescu

Distribuția:
Anica Nicoleta Chirilă
Leonaș Mihai Irimia
Bujor Valentin Marele
Dochița Asineta Răducan
Moș Corbu Marian Rește
Ispravnicul Lorand Cristian

Soliști balet Mihaela Pop și Dorin Mirea
Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Mircea Holiartoc
Regia artistică: Anda Tabacaru
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Coregrafia: Nermina Damian
Asistent coregrafie: Ramona Mezei
Regie scenă: Dan Antipa
Spectacolul durează o oră și 45 minute și nu are pauză.
Preț bilete: 40 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral).

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
CARMEN
Spectacol de balet muzică de G. Bizet, R. Scedrin, J. Rodrigo, C. Rissuti, M. Pemella

Distribuția:
Carmen Andreea Jura (invitat)
Don José Dan Haja (invitat)
Don José (voce) Lorand Cristian
Toreadorul Claudiu Dane (debut)
Ines Anamaria Boancă (debut)
Ofițerul Matei Rada (debut)
Contrabandiști
Garcia, chiorul Dorin Mirea
Le Dancaïre, șeful contrabandiștilor Teodor Pătrașcu (debut)
Le Remendado TBA
O țigancă Cristina Rotundu
Dorothea Meda Enăcache (debut)
Lilas Pastia Adrian Scriminț (debut)

Țigănci: Melania Condoiu, Diana Drăgan,Valentina Mirică, Adriana Simion,
Ariana Marcu, Daria Nicoară, Raluca Șut Gherman, Anna Pasello
Spaniol: Mihaela Pop, Alexandra Scriminț, Andreea Rusu
Soldați: Florin Grama, Claudiu Bugnar, Dorin Iuga, Bogdan Mirică, Marius Tămăşanu
Coregrafia și regia: Ioan-Dorin Coșeriu
Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu
Scenografia: Șerban Iuca
Regie scenă: Iulian Sandu
Spectacolul durează o oră și 30 de minute și are o pauză.
Preț bilete: 30 lei

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
NUNTA LUI FIGARO – Operă de W.A. Mozart

Distribuția:
Figaro Alin Anca (invitat)
Susanna Silvia Micu (debut)
Contesa Anda Pop
Contele Almaviva Adrian Mărcan
Cherubino Elisa Gheorghe (debut) – invitat
Don Bartolo Dan Popescu
Marcellina Cristina Roșu
Don Basilio Cristian Dicu
Don Curzio Mugurel Oancea
Antonio Andrei Lucian Ionescu (debut)
Barbarina Andromeda Nemeș
Zwei mädchen Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut)

Orchestra și Corul Operei Brașov
Dirijor: Traian Ichim
Regia artistică: Carmen Dobrescu
Scenografia: Rodica Garștea
Mișcare scenică: Nermina Damian
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Asistent regie: Lăcrămioara Schuller
Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei
Regie scenă: Marilena Aldea
Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are trei pauze.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani.

Biletele pentru evenimentele lunii ianuarie 2023 se pun în vânzare de miercuri, 4 ianuarie 2023, începând cu ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

articolul original.

A murit Carmen Dobrescu, fost director și regizor al Operei Brașov

22 December 2022 at 16:46
By: M.Ex.

Opera Brașov anunță decesul doamnei Carmen Dobrescu, fost director și regizor al instituției.
„Cu imens regret, Opera Brașov anunță trecerea în neființă a doamnei Carmen Dobrescu – director și regizor al Operei Brașov în perioada 1979 – 1984, respectiv 1993 – 2000.
Născută în 10 iulie 1933, în Giurgiu, doamna Carmen Dobrescu a urmat cursurile de Regie Operă ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952 – 1957).
În perioada 1957 – 2002, în calitate de regizor, a realizat un numar impresionant de emisiuni şi filme muzicale, acoperind întreaga gamă de genuri: de la folclor şi varietăţi până la spectacole de opera (montate special pentru televiziune), spectacole de teatru, filme-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate. În paralel cu activitatea din TVR, a realizat peste 50 de titluri de operă şi operetă.
O preocupare deosebită a doamnei Carmen Dobrescu a constituit-o promovarea tinerelor generaţii de solişti, instrumentişti, corişti, regizori, dirijori etc.
A desfășurat o bogată activitate didactică universitară, fiind lector la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Alături de colectivul Operei Brașov, doamna Carmen a participat la numeroase turnee internaţionale – Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveţia şi Italia (ca director si regizor) și, în 1995, a realizat filmul de operă „La Cenerentola” de G. Rossini, premiat ca fiind „cel mai bun spectacol de operă-film” de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor” (1995), respectiv de către APTR, în 1996. De asemenea, alături de doamna Carmen Dobrescu, Opera Brașov a fost invitată la Festivalul Mozart din Salzburg (Austria), fiind singura institutie de profil din Romania invitată cu un „spectacol Mozart” (regia Carmen Dobrescu, conducerea muzicala Ilarion Ionescu-Galati).
Dumnezeu să o odihnească în pace! Drum lin printre stele!”

articolul original.

Vreți bilete la spectacole ale Operei Brașov, unde de obicei nu mai sunt bilete ? Miercuri, 4 ianuarie, e momentul potrivit !

16 December 2022 at 19:05
By: M.Ex.

Opera Brașov a prezentat astăzi programul pentru luna ianuarie a anului viitor. Este știut deja că la spectacolele de la Opera Brașov, bilete se termină în general în ziua în care sunt puse la vânzare. Pentru spectacolele de mai jos, dacă vreți să prindeți bilete, 4 ianuarie este ziua în care se deschide casa de bilete ! Iată oferta :

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
CRAI NOU – Operetă de C. Porumbescu

Distribuția:
Anica Nicoleta Chirilă
Leonaș Mihai Irimia
Bujor Valentin Marele
Dochița Asineta Răducan
Moș Corbu Marian Rește
Ispravnicul Lorand Cristian

Soliști balet Mihaela Pop și Dorin Mirea
Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Mircea Holiartoc
Regia artistică: Anda Tabacaru
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Coregrafia: Nermina Damian
Asistent coregrafie: Ramona Mezei
Regie scenă: Dan Antipa
Spectacolul durează o oră și 45 minute și nu are pauză.
Preț bilete: 40 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral)

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
CARMEN

Spectacol de balet muzică de G. Bizet,
R. Scedrin, J. Rodrigo, C. Rissuti, M. Pemella

Distribuția:
Carmen Andreea Jura (invitat)
Don José Dan Haja (invitat)
Don José (voce) Lorand Cristian
Toreadorul Claudiu Dane (debut)
Ines Anamaria Boancă (debut)
Ofițerul Matei Rada (debut)
Contrabandiști
Garcia, chiorul Dorin Mirea
Le Dancaïre, șeful contrabandiștilor Teodor Pătrașcu (debut)
Le Remendado TBA
O țigancă Cristina Rotundu
Dorothea Meda Enăcache (debut)
Lilas Pastia Adrian Scriminț (debut)

Țigănci: Melania Condoiu, Diana Drăgan,Valentina Mirică, Adriana Simion,
Ariana Marcu, Daria Nicoară, Raluca Șut Gherman, Anna Pasello
Spaniol: Mihaela Pop, Alexandra Scriminț, Andreea Rusu
Soldați: Florin Grama, Claudiu Bugnar, Dorin Iuga, Bogdan Mirică,
Marius Tămăşanu

Coregrafia și regia: Ioan-Dorin Coșeriu
Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu
Scenografia: Șerban Iuca
Regie scenă: Iulian Sandu
Spectacolul durează o oră și 30 de minute și are o pauză.
Preț bilete: 30 lei

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, ora 18.30, Sala Operei
NUNTA LUI FIGARO
– Operă de W.A. Mozart

Distribuția:
Figaro Alin Anca (invitat)
Susanna Silvia Micu (debut)
Contesa Anda Pop
Contele Almaviva Adrian Mărcan
Cherubino Elisa Gheorghe (debut) – invitat
Don Bartolo Dan Popescu
Marcellina Cristina Roșu
Don Basilio Cristian Dicu
Don Curzio Mugurel Oancea
Antonio Andrei Lucian Ionescu (debut)
Barbarina Andromeda Nemeș
Zwei mädchen Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut)

Orchestra și Corul Operei Brașov

Dirijor: Traian Ichim
Regia artistică: Carmen Dobrescu
Scenografia: Rodica Garștea
Mișcare scenică: Nermina Damian
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Asistent regie: Lăcrămioara Schuller
Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei
Regie scenă: Marilena Aldea
Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are trei pauze.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele pentru evenimentele lunii ianuarie 2023 se pun în vânzare de miercuri, 4 ianuarie 2023, începând cu ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

articolul original.

Sold-out: „Crăciun la Operă”, eveniment tradițional la Opera Brașov

13 December 2022 at 06:47
By: M.Ex.

Sâmbătă și duminică, 17 și 18 decembrie, de la orele 18.30, în Sala Operei, se vor desfășura două reprezentații ale tradiționalului spectacol al Operei Brașov, dedicat Sărbătorii Nașterii Domnului, intitulat „Crăciun la Operă”.
În premieră, în acest an, vor fi două seri cu programe artistice ușor diferite, pentru a crește atractivitatea galei. Astfel, sâmbătă, vor fi pe scena Operei Brașov soprana Irina Baianț, interpreta de tango Analia Selis, alături de pianistul și aranjorul Mariano Castro, iar duminică, invitații sunt Monica Anghel și Horia Brenciu. În ambele reprezentații, din cele două seri, spectatorii se vor bucura de prezența Dalmei, a cvartetului Ad Libitum Voices (Tiberius Simu – tenor, Sergiu Coltan – tenor, Vlad Morar – bariton, Cristian Ignuta – bas), precum și a Corului de Copii UNISON – seniorii și a Corului UNISON „Transilvania” – dirijor, manager general: George Dumitrașcu. Prezentarea evenimentului îi aparține actorului Adrian Nartea. Vor evolua soliștii Operei Brașov: Silvia Micu – soprană, Asineta Răducan – mezzosoprană, Adrian Dumitru – tenor și Alexandru Chiriac – bariton. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul Orchestrei Operei Brașov, revine maestrul Andrei Tudor (invitat). Regia artistică a acestei gale este semnată de Cezar Ghioca (invitat). Scenografia îi aparține Rodicăi Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regie scenă: Cristina Roșu.
Pentru că Sărbătoarea Crăciunului înseamnă bucurie, Opera Brașov propune un program artistic variat și bogat, de la tradiționalele colinde românești, la veselele cântece de Crăciun din repertoriul internațional: „Adeste Fideles”, „Joy to the World”, „Noel, c’est l’amour”, „Christmas Celebration” sau „Noel”, dar și inspirate momente de balet. Invitații vor oferi recitaluri surpriză.
„Succesul rețetei acestei gale este asigurat, în primul rând, de calitatea ingredientelor folosite și, în acest decembrie, Opera Brașov se mândrește cu soliști de prim rang, alături de orchestră, cor, balet, cadru scenografic festiv, bagheta dirijorală a unui invitat deja de tradiție al Operei – Andrei Tudor și invitați de talie națională și internațională cu variate back-ground-uri muzicale: de la soliști de tango – Analia Selis și Mariano Castro și de jazz și pop – Dalma, la cor cu puternice tendințe folclorice – Corul Unison, la pop-opera – ansamblul Ad Libitum Voices, la vedete din zona clasică – Irina Baianț și pop-rock – Monica Anghel, Horia Brenciu. Regia contează pe varierea ritmurilor muzicale, alternarea inspirată a tipului de energie și imagine exploatate scenic, construirea de tablouri prin ecleraj și mizanscenă care potențează mesajul muzical, un comperaj antrenant cu ținută elegantă susținut de o vedetă în trend, cu lejeritate și charismă – Adrian Nartea, toate subsumate mesajului purificator adus de Nașterea Mântuitorului – Magica seară de Crăciun. Faptul că evenimentul a fost vândut într-o singură zi dovedește încrederea pe care spectatorii au acordat-o întâlnirii muzicale prilejuite de celebrarea nașterii Domnului și a faptului că această întâlnire se transformă într-un eveniment de tradiție oferit anual de Opera Brașov”, a spus regizorul artistic Cezar Ghioca.
Spectacolul durează trei ore și 30 minute și are o pauză. Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral) – Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile.

Recitalul de la ora cinci, la Muzeul „Casa Mureșenilor”

Miercuri, 14 decembrie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” se va desfășura Recitalul de la ora cinci, susținut de soprana Maria Catrina, acompaniată la pian de Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole. În apropierea Sărbătorii Nașterii Domnului, Maria Catrina prezintă un dar muzical special, un recital de colinde românești din creația compozitorilor Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu și Emil Monția. Cu acest prilej, solista Operei Brașov va lansa și un album de colinde, pe care îl va prezenta invitata Anda Tabacaru – regizor artistic.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

articolul original.

„Liliacul”, cu actrița Maia Morgenstern, pe scena Operei Brașov, în acest week-end! Din nou, spectacole cu casa închisă !

5 December 2022 at 16:44
By: M.Ex.

Sâmbătă și duminică, 10 și 11 decembrie 2022, de la orele 18.30, în Sala Operei, sunteți așteptați la două reprezentații ale spectacolului cu opereta „Liliacul” de Joahnn Strauss-fiul, poate cea mai îndrăgită și cunoscută lucrare a genului!
Compusă de Johann Strauss-fiul şi libretiştii Karl Haffner şi Richard Genee, după vodevilul intitulat „Le Reveillon” de Henry Melhac şi Ludovic Halevy, opereta „Liliacul”, supranumită „regina operetei vieneze” a fost reprezentată, pentru prima dată, la Theater an der Wien, în anul 1874.
Acţiunea din această lucrare se petrece la Viena, într-o noapte de Revelion. Doctorul Falke pregăteşte o farsă prietenului său Gabriel Eisenstein, intitulată „Răzbunarea liliacului”. În desfăşurarea acesteia, Eisenstein se va îndrăgosti de propria sa soţie, Rosalinda, deghizată într-o misterioasă contesă maghiară, se va împrieteni la balul prinţului Orlofski cu directorul închisorii, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de opt zile, va flirta cu slujnica sa Adela, travestită, la rândul ei, într-o artistă invitată la balul aceluiaşi prinţ tânăr şi bogat. Umorul şi ritmul acestei geniale operete se desfăşoară cu rapiditatea şi cu energia degajată de explozia unei sticle de şampanie desfăcute într-o noapte de Revelion!
Invitată special în cadrul celor două spectacole este binecunoscuta actriță Maia Morgenstern, pe care o veți putea urmări în rolul Frosch, paznicul închisorii. Alături de ea, un alt solist apreciat, deopotrivă, de publicul brașovean și de cel din țară: Cosmin Marcovici (în rolul Gabriel Eisenstein), de la Opera Națională Română Iași. În rolul Prințului Orlofsky, este invitat Matei Tudose, care debutează, pe scena Operei Brașov, cu această partitură. Distribuția continuă cu artiști ai Operei Brașov: Rosalinda, soţia lui Eisenstein – Mădălina Bourceanu (debut), Dr. Falke – Adrian Mărcan, Adela, camerista Rosalindei – Mihaela Marele (debut), Alfred, tenor, profesorul Prinţului – Liviu Iftene, Frank, directorul închisorii – Dan Popescu, Dr. Blind, avocat – Ștefan Schuller, Ida, sora Adelei – Alina Ichim, Ivan Pavlovici, majordomul – Ion Tașcă. Șoriceii – Raluca Gherman-Șut, Melania Condoiu, Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Matei Rada, Eduard Toma, Dorin Mirea. Soliști balet – moment special: Anna Pasello, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Traian Ichim. Regia, versiunea textului, concepția scenografică, mișcarea scenică, light-design-ul sunt semnate de Alice Barb. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Ioan-Dorin Coșeriu, Alexandru Fotescu. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Iulian Sandu.

Maia Morgenstern vine la Opera Brașov pentru prima dată! Binecunoscută publicului românesc, dar și celui străin, Maia Morgenstern este actriță de teatru și film, om de radio și televiziune, cunoscută voce, în prezent, manager al Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, este actriță și cântăreață în limba idiș. Este interpretă a zeci de partituri actoricești în piese de teatru și filme, dintre rolurile sale de scenă notabile din ultimii ani, amintindu-o pe Lola Blau, personajul făcut celebru de Marlene Dietrich, în producția „Îngerul Albastru” la Teatrul Odeon din București. Ea a întruchipat-o și pe Kathleen Hogan în piesa „Parchează mașina la Harvard”, în limba română, a lui Israel Horovitz, la Teatrul Evreiesc de Stat, unde, în stagiunea actuală, joacă nu mai puțin de 18 roluri!
A debutat în cinematografie, în 1983, în filmul „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu. A jucat în numeroase pelicule, dintre care amintim doar câteva: „Balanța” (1992), în regia lui Lucian Pintilie, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), în regia lui Şerban Marinescu, „Omul zilei” (1997), regia: Dan Pița, „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), ambele în regia semnată de Sergiu Nicolaescu. Rolul care i-a adus celebritatea internațională este, fără îndoială, cel al Mariei, mama lui Iisus, din filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson.
Este deținătoarea a numeroase premii și distincții, printre care: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul Maria, din „Patimile lui Hristos”, 2004, Premiul „Irina Răchiţeanu Sirianu”, pentru „Dama cu camelii”, 1997, Premiul UNITER pentru rolul Lola Blau, 1995, Premiul Felix pentru actriţa anului, pentru filmul „Balanţa”, 1993, Premiul Theatre vivant al Radio France International, pentru cel mai bun spectacol în franceză, „Teatru descompus”, 1993, Premiul „Les stars de demain”, Geneva, pentru cea mai buna actriţă şi Premiul Criticii, pentru „Balanța”, 1992, Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru „Balanța”, 1992, Premiul revistei „Flacăra” pentru „Cruciada copiilor”, Premiul Naţional „L.S. Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, cu rolul Haya, din „Ghetto”, 1993, Premiul UCIN pentru „Cei care plătesc cu viaţa”, 1990, Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, rolul Medeea, din „Trilogia antică”, 1990, Premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin cu Medeea, din aceeași piesă. În 2012, primește Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler din Franța, iar, în 2018, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer din partea președinteluui României.

articolul original.

„România, de ziua ta!”, „Cadouri muzicale”, „Văduva veselă”, la Opera Brașov

29 November 2022 at 07:14
By: M.Ex.

Joi, 1 decembrie, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, Opera Brașov sărbătorește Ziua Națională a României cu recitalul vocal-instrumental „România, de ziua ta!”. Va fi prezentat un repertoriu autohton, ce cuprinde lied-uri ale compozitorilor: Tiberiu Brediceanu – „Cine m-aude cântând”, „Voinicel cu părul creț”, „Doina Stăncuței”, „Dragu-mi-i, mândro, de tine”, Felicia Donceanu – „Testament” din ciclul „Cântând cu Ienăchiță Văcărescu”, Alfred Alessandrescu – „Când perdeaua dragei mele”, aria Rodicăi din opereta „Rodica” de Norbert Petri. Va fi prezentată și îndrăgita „Baladă” a lui Ciprian Porumbescu. În repertoriu mai este și un fragment din „Suita ardeleană” de Nicușor Silaghi. Recitalul va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Nicoleta Chirilă – soprană, Cristina Radu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Valentin Marele – bariton, alături de Kronstadt Quartet (Adrian Pipas – vioara I, Ana-Maria Pipas – vioara a II-a, Előd Gábor – violă, Zsofia Bartha – violoncel) și Adrian Pintea – contrabas. La pian îi va acompania Ovidiu Mezei. Prezintă: Simona Manole. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Marilena Aldea. Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 30 lei

Vineri, 2 decembrie, de la ora 17.00, Opera Brașov prezintă la Coresi Shopping Resort, concertul de Sărbători intitulat „Cadouri muzicale”.

Vor fi soliștii: Nicoleta Chirilă – soprană, Silvia Micu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Liviu Iftene – tenor, Alexandru Aghenie – bariton, acompaniați la pian de Lioara Popa. La Coresi Shopping Resort se vor auzi cântece de Crăciun din repertoriul internațional, cum ar fi: „It’s the Most Wonderful Time of the Year” – Edward Pola, ‎George Wyle, „The Christmas Song” – Robert Wells, ‎Mel Tormé sau „Cantique de Noél” – Adolphe Adam, dar și melodii din filme și musical-uri celebre. Prezentarea evenimentului îi aparține Simonei Manole. Regie scenă: Dan Antipa. Intrarea este liberă.

Sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 18.30, în Sala Operei, va fi prezentată îndrăgita operetă „Văduva veselă” Fr. Lehár. Emoţionanta poveste de dragoste a frumoasei Hanna Glawary şi a locotenentului Danillo a văzut prima dată lumina rampei în anul 1905, tot într-o lună de decembrie, la Theater an der Wien. În anul următor se juca la Berlin şi Hanovra, apoi au fost programate reprezentaţii la Londra şi Paris. Acţiunea operetei se petrece în locuri extrem de diverse – de la presupusa ambasada a statului Pontevedro de la Paris, la celebrul cabaret „Maxim’s” – prilej ce l-a îndemnat pe compozitorul Franz Lehár să creeze minunate valsuri, să compună melodii nemuritoare precum „Cântecul Viljei”, dansuri pe ritmuri populare şi, bineînţeles, să nu ocolească cel mai spectaculos dans al cabaretelor pariziene – „French Can-Can”-ul. Tânăra şi fermecătoarea Hanna Glavary, căsătorită fără voia sa, din raţiuni de stat, cu un bătrân pontevedrin bogat, rămâne văduvă la o săptămână după nuntă. Locotenentul Danillo, fostul său iubit, îşi găseşte consolarea petrecând în fiecare noapte cu dansatoarele de la „Maxim’s”. Cei doi îndrăgostiţi încearcă în zadar să îşi ascundă sentimentele pe care le au unul faţă de celălalt. La împăcarea lor contribuie ambasadorul statului Pontevedro şi soţia sa, Valencienne, precum şi amantul secret al acesteia, Camille de Rossillon.

În distribuție, soliștii Operei Brașov: Hanna Glawari – Anda Pop, Contele Danilo Danilowitsch – Alexandru Aghenie, Valencienne – Corina Klein, Camille de Rosillon – Mihai Irimia, Baronul Mirko Zeta – Ștefan Schuller, Vicontele Cascada – Marian Rește, Raoul de St. Brioche – Dan Ionescu, Njegus – Lorand Cristian, Bogdanowitsch, consul pontevedrin – Florin Grama, Sylviane, soţia lui – Mihaela Pleșa, Kromow, consilierul ambasadei – Cristian Dicu, Olga, soţia lui – Mariana Tomescu, Pritschitsch, ataşat militar – Paul Tomescu, Praskowia, soţia lui – Cristina Roșu. Duetul coregrafic – Mihaela Pop, Dorin Mirea, Grisete – Melania Condoiu, Raluca Gherman-Șut, Andreea Rusu, Daria Nicoară, Ariana Marcu, Anna Pasello. Invitată special la „Maxim’s” este, în acest an, îndrăgita interpretă pop, Nico, care revine, cu drag, pe scena Operei Brașov. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Adrian Cristea. Coregrafia: Răzvan Mazilu, Alexandru Fotescu. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent mișcare scenică: Cristina Rotundu. Regie scenă: Iulian Sandu. Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are două pauze. Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) – Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

articolul original.

Concerte de excepție, în decembrie, la Opera Brașov. Biletele se pun mâine în vânzare !

15 November 2022 at 18:15
By: M.Ex.

Sâmbătă, 3 decembrie 2022, ora 18.30, Sala Operei
VĂDUVA VESELĂ – Operetă de Fr. Lehár

Distribuția:
Hanna Glawari – Anda Pop
Contele Danilo Danilowitsch – Alexandru Aghenie
Valancienne – Corina Klein
Camille de Rosillon – Mihai Irimia
Baronul Mirko Zeta – Ștefan Schuller
Vicontele Cascada – Marian Rește
Raoul de St. Brioche – Dan Ionescu
Njegus – Lorand Cristian
Bogdanowitsch, consul pontevedrin – Florin Grama
Sylviane, soţia lui – Mihaela Pleșa
Kromow, consilierul ambasadei – Cristian Dicu
Olga, soţia lui – Mariana Tomescu
Pritschitsch, ataşat militar – Paul Tomescu
Praskowia, soţia lui – Cristina Roșu
Invitată special la „Maxim’s” – NICO
Duetul coregrafic – Mihaela Pop, Dorin Mirea
Grisete – Melania Condoiu, Raluca Gherman-Șut, Valentina Mirică, Diana Drăgan, Andreea Rusu, Daria Nicoară

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Traian Ichim
Regia artistică: Cristian Mihăilescu
Scenografia: Adrian Cristea
Coregrafia: Răzvan Mazilu
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Asistent regie: Valentina Mărgăraș
Asistent coregrafie: Cristina Rotundu
Regie scenă: Iulian Sandu
Spectacolul durează trei ore și are două pauze.
Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral)

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, ora 18.30, Sala Operei
Duminică, 11 decembrie 2022, ora 18.30, Sala Operei
LILIACUL – Operetă de J. Strauss – fiul

Invitat extraordinar: Maia Morgenstern, în rolul lui Frosch, paznicul închisorii
Distribuția:
Gabriel von Eisenstein – Cosmin Marcovici (invitat)
Rosalinda, soţia sa – Mădălina Bourceanu (debut)
Dr. Falke – Adrian Mărcan
Adela, camerista Rosalindei – Mihaela Marele (debut)
Alfred, tenor, profesorul Prinţului – Liviu Iftene
Frank, directorul închisorii – Dan Popescu
Prinţul Orlofsky – Matei Tudose (invitat)
Dr. Blind, avocat – Ștefan Schuller
Ida, sora Adelei – Alina Ichim
Ivan Pavlovici, majordomul – Ion Tașcă
Șoriceii – Raluca Gherman-Șut, Andreea Rusu, Daria Nicoară, Ariana Marcu, Matei Rada, Eduard Toma, Dorin Mirea

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov
Dirijor: Traian Ichim
Regia, versiune text, concepția scenografică, mișcarea scenică, light-design: Alice Barb
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Ioan-Dorin Coșeriu, Alexandru Fotescu
Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Asistent regie: Lăcrămioara Schuller
Mișcare scenică: Ramona Mezei
Regie scenă: Iulian Sandu
Spectacolul durează trei ore și 20 de minute și are trei pauze.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

Sâmbătă, 17 decembrie 2022, ora 18.30, Sala Operei
CRĂCIUN LA OPERĂ
Concert extraordinar –

Invitați: Irina Baianț, Analia Selis, Mariano Castro, Dalma
Ad Libitum Voices (Tiberius Simu – tenor, Sergiu Coltan – tenor, Vlad Morar – bariton, Cristian Ignuta – bas)
Corul de Copii UNISON – seniorii și Corul UNISON „Transilvania” – dirijor, manager general: George Dumitrașcu

Soliști: Silvia Micu – soprană, Asineta Răducan – mezzosoprană,
Adrian Dumitru – tenor, Alexandru Chiriac – bariton
Prezintă: Adrian Nartea

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Andrei Tudor (invitat)
Regia artistică: Cezar Ghioca (invitat)
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Alexandru Fotescu
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Regie scenă: Cristina Roșu
Spectacolul durează trei ore și are o pauză.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

Duminică, 18 decembrie 2022, ora 18.30, Sala Operei
CRĂCIUN LA OPERĂ
Concert extraordinar –

Invitați: Monica Anghel, Horia Brenciu, Dalma
Ad Libitum Voices (Tiberius Simu – tenor, Sergiu Coltan – tenor, Vlad Morar – bariton, Cristian Ignuta – bas)
Corul de Copii UNISON – seniorii și Corul UNISON „Transilvania” – dirijor, manager general: George Dumitrașcu

Soliști: Silvia Micu – soprană, Asineta Răducan – mezzosoprană,
Adrian Dumitru – tenor, Alexandru Chiriac – bariton

Prezintă: Adrian Nartea

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Andrei Tudor (invitat)
Regia artistică: Cezar Ghioca (invitat)
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Alexandru Fotescu
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Regie scenă: Cristina Roșu
Spectacolul durează trei ore și are o pauză.
Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

Biletele pentru evenimentele lunii decembrie 2022 se pun în vânzare de miercuri, 16 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

articolul original.
  • There are no more articles
❌