ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Putin a câștigat o bătălie folosindu-se de un iepure austriac

8 December 2022 at 21:15
Putin a câștigat o bătălie folosindu-se de un iepure austriac

„Explicațiile gestului Austriei trebuie căutate în zona serviciilor rusești. Războiul lui Putin nu se poartă doar în Ucraina! Vedem că astăzi a câștigat o bătălie folosindu-se de un iepure austriac”, scrie pe Facebook europarlamentarul PNL Daniel Buda, după votul din Consiliul JAI.

„Votul Austriei de astăzi nu a fost doar împotriva României, ci și împotriva Uniunii Europene! Uneori, pentru a exprima ceea ce simțim! Frustrare, nedreptate, sfidare….după votul Austriei împotriva accederii României în spațiul Schengen! Votul dat reprezintă o sfidare a realităților surprinse în România de instituțiile de evaluare a granițelor și o sfidare a concluziilor agențiilor europene gen Frontex! Acestea au spus clar că România nu se află pe ruta migranților prezenți în Austria”, scrie pe Facebook eurodeputatul PNL Daniel Buga.

El amintește că reprezentanții a 26 de state au spus da, Comisia Europeană, Parlamentul European la unison au fost de acord că România îndeplinește condițiile tehnice și politice să fie membră a spațiului Schengen.

„Cu toate acestea , într-un dispreț aflat la limita grobianismului Ministrul de interne austriac și cancelarul Austriei, au ales să se poziționeze în afara principiilor și valorilor care au consolidat Uniunea Europeană! Eforturile făcute de Dl Președinte, Klaus Iohannis, Prim-ministrul Nicolae Ciucă, sau Ministrul de Interne Lucian Bode, Aurescu de la Externe, nu pot fi comensurate! Chiar dacă rezultatul nu este cel așteptat este important de subliniat exemplara mobilizare a celorlalte state și instituții europene care au fost solidare cu România! Explicațiile gestului Austriei trebuie căutate în zona serviciilor rusești! Acestea au penetrat adânc guvernul Austriac și i-au metamorfozat acțiunile astfel încat interesele rusești în interiorul UE să fie satisfăcute! Războiul lui Putin nu se poartă doar în Ucraina! Vedem că astăzi a câștigat o bătălie folosindu-se de un iepure austriac! Istoria recentă de acum 70 de ani ne amintește de un alt austriac care în 1939 a dat foc Europei! Astăzi, a reușit sa producă unele mutații pe scena politică internațională! Austria este însă izolată iar consecințele pentru ea nu vor întârzia sa apăra! Întreaga comunitate europeană este determinată mai mult ca niciodată să o facă să își recunoască greșelile! Cancelariile europene lucrează din plin, iar pentru guvernul Nehammer a început numărătoarea inversă din toate punctele de vedere! Sunt multe lucruri care nu pot fi spuse aici dar care cu siguranța se fac și se vor vedea în curând! Și nu mă refer la boicotul firmelor austrice din România sau la refuzul de a mai merge la schi în Tirol! România nu poate fi îngenuncheată niciodată! Iar istoria ne-a demonstrat acest lucru”, încheie Buda.și>

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Guvernul a aprobat cardurile pentru alimente și pentru energie pentru persoanele vulnerabile

8 December 2022 at 16:54
Guvernul a aprobat cardurile pentru alimente și pentru energie pentru persoanele vulnerabile

Guvernul a decis acordarea pentru întreg anul 2023 a ajutorului pentru alimente, respectiv 250 de lei o dată la două luni, și a aprobat compensarea cu 1.400 de lei, în două tranșe, anul viitor a prețului la energie pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate, anunță Marcel Boloș.

„Guvernul a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele și familiile aflate în vulnerabilitate. Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card și acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creșterii prețului la alimente a fost crescut de la 1500 de lei la 1700 de lei. De asemenea, guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranșa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 - 23 decembrie. Așadar, numărul de beneficiari de cardul pentru alimente este de 2,4 milioane de beneficiari, iar costul unei tranșe este de 600 de milioane de lei”, anunță Marcel Boloș.

Ministrul Proiectelor Europene anunță că finanțarea provine în proporție de 50% din fonduri europene nerambursabile.

„A doua măsură așteptată este cea referitoare la compensarea prețului la energie. 1400 de lei pe an, în două tranșe. Prima tranșă în februarie 2023, a doua în septembrie 2023, câte 700 de lei. Sunt aprobate categoriile de beneficiari, respectiv pensionari în vârstă de peste 60 de ani, cu venit mediu mai mic pe loc de consum de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate de până în 2000 de lei, persoanele cu dizabilități cu pe loc de consum pe loc de consum de 2000 de lei. Numărul estimat al beneficiarilor este 3,9 milioane. Listele vor fi întocmite de Ministerul muncii, iar mecanismul se va derula prin intermediul MIPE în parteneriat cu compania națională Poșta Română. Toate formele de energie se pot deconta - energie electrică, energie termică, gaze naturale, lemn de foc și alte forme de energie”, încheie Boloș.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Ciucă, despre Schengen: Nu a apărut nicio modificare

8 December 2022 at 13:30
Ciucă, despre Schengen: Nu a apărut nicio modificare

Față de informațiile de miercuri nu a apărut niciun fel de modificare, spune premierul Nicolae Ciucă: ”Avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e nevoie de o soluție, nu neapărat o soluție tehnică, ci și o soluție politică”.

„Față de comunicatul pe care l-am dat ieri (miercuri - n.r.) nu a apărut niciun fel de modificare. Ne exprimăm în continuare încrederea că așa cum toate țările europene, mai puțin Austria, au înțeles și susțuin aderarea pe merit a țării noastre la spațiul Schengen vom avea un vot în final, vot care sperăm să fie pozitiv, iar în momentul în care vom avea finalizat acest Consiliu, vom ieși și vom face comunicatul în concordanță cu decizia Consiliului JAI”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul afirmă că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele și standardele aquisului Schengen.

„Acest lucru a fost confirmat de facto de către comisiile de verificare în octombrie și noiembrie și de celelalte activități pe care țara noastră le-a desfășurat și pe care cu certitudine va continua să le desfășoare, pentru că susțimen ferm valorile europene. Faptul că în acest moment cu toții recunoaștem că există o problemă legată de migrație, trebuie ca împreună să găsim și soluții. Doar prezentarea problemei nu rezolvă situația. Ca atare avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că e nevoie de o soluție, nu neapărat o soluție tehnică, ci și o soluție politică”, încheie Ciucă.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Noile tramvaie Imperio, puse în circulație de sâmbătă. Vin la pachet cu controlori

8 December 2022 at 13:15
Noile tramvaie Imperio, puse în circulație de sâmbătă. Vin la pachet cu controlori

Cele 15 tramvaie Imperio vor circula, începând de sâmbătă, pe linia 41. Fiecare tramvai va avea controlor care să prevină actele de vandalism.

Până la ieșirea noilor tramvaie pe traseu, STB SA s-a ocupat de instruirea vatmanilor și de asemenea, de redistribuirea parcului de vehicule, astfel încât de la anul, linia 41 să aibă intgral tramvaie cu accesibilitate sporită.

Totodată, ca măsură de prevenire a actelor de vandalismn și pentru a încuraja plata călătoriei, fiecare tramvai va avea controlor dedicat, responsabil și cu partea de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile, informează compania.

„Odată cu venirea acestor tramvaie, ne dorim să oferim publicului călător condiții mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiție, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun comun”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.

STB SA spune că achiziția celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje și premiere:

- Tramvaiele au noua generație de validatoare la fiecare ușă, pentru a face plata călătoriei și cu cardul bancar sau cu dispozitive smart NFC

- Tramvaiele au sistem de aer condiționat și încălzire HVAC, ce va permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon

- Tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile și vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit

- Creșterea accesibilității datorată podelei total coborâte și a celor 5 uși duble de acces

- Creșterea capacității de transport fără a fi necesară creșterea parcului circulant

- Consum energetic mult mai redus față de tramvaiele aflate în exploatare. Astfel, consumul energetic specific este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra

- Din punct de vedere al exploatării, utilizarea noilor sisteme de tracțiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice dar și o reducere a timpilor necesari reparațiilor accidentale

- Reducerea timpilor de parcurs și cresterea calității rulării prin sistemele moderne de tracțiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tracțiune

- Conducătorii tramvaielor beneficiază de condiții moderne de operare, cu o cabină spațioasă, echipată cu aer condiționat, camere video cu vedere în interiorul și exteriorul tramvaielor și un sistem de informare care le va oferi informații despre starea de funcționare a sistemelor tramvaiului, operarea ușilor și alte informații necesare în timpul mersului.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Alex Milcev, EY Romania: Febra Schengen. Aderarea României, între plus și minus

8 December 2022 at 13:00
Alex Milcev, EY Romania: Febra Schengen. Aderarea României, între plus și minus

Mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla ceea ce România își dorește de cel puțin 15 ani și se pare că acum este cel mai aproape de momentul aderării la Spațiul Schengen, întrucât chiar acum se discută despre aderarea a trei țări membre UE: România, Croația și Bulgaria.

Alex Milcev, Partener EY România, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, analizează care sunt plusurile, dar și minusurile pe care le atrage după sine aderarea României la Spațiul Schengen.

Este posibil ca, de data aceasta, cererea de aderare a țării noastre să fie aprobată, deși Austria, prin ministrul său de Interne, încă se opune acestui demers. Cert este că acum par că sunt întrunite condițiile pentru un vot favorabil, iar dacă Austria își va schimba poziția (este nevoie de acordul unanim al tuturor țărilor membre), România ar putea deveni parte a acestui acord.

Pe scurt, Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, care permite cetăţenilor din țările europene agreate - Acordul a fost semnat în anul 1985, în localitatea Schengen (Luxemburg), de unde și numele acestuia - să circule liber pe teritoriul și între aceste țări. Nu dispar total controalele la frontieră, dar sunt realizate pe baza unor criterii bine definite, ceea ce înseamnă fluidizarea traficului în vămi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Normele după care sunt realizate controalele sunt cuprinse în Codul frontierelor Schengen.

Dacă România va fi acceptată în spațiul Schengen, este evident că aceste norme vor trebui aduse în legislația națională, adoptate și implementate intern. Ceea ce vede toată lumea și, prin urmare, este și subiectul dezbaterilor naționale din aceste zile, sunt avantajele, evidente, pe care le vom avea ca stat membru al acestui spațiu. Este vorba, înainte de toate, despre fluidizarea și rapiditatea trecerii frontierelor, pentru că se reduc mult timpul și birocrația aferentă verificărilor documentelor în vamă. Cu noile norme, accesul românilor, dar și al mărfurilor care pleacă ori tranzitează România, va fi mult mai ușor. Ceea ce va fi un avantaj major, contribuind inclusiv sau mai ales la accelerarea schimburilor comerciale. Partea despre care se vorbește mai puțin în aceste zile, poate chiar mai importantă vizavi de avantajele aderării, se referă la consecințele pe piața internă a forței de muncă. Dacă au fost acordate permisele de muncă aprobate la sfârșitul anului trecut, în România s-ar putea să lucreze circa 100.000 de cetățeni străini, din afara UE. În cazul aderării, este probabil că o bună parte dintre aceștia ar putea alege să emigreze în alte state europene, astfel că România s-ar putea confrunta, în scurt timp, cu o nouă criză pe piața forței de muncă, abia ameliorată, odată cu valul de muncitori asiatici care lucrează acum în domenii deficitare, precum agricultură, construcții, horeca.

Pe de altă parte, am putea asista chiar la înăspriri ale regimului de muncă pentru străinii din afara UE – permise de muncă și de şedere, de exemplu – dat fiind că, la o eventuală acceptare a României în Spațiul Schengen, acestea vor fi aspecte reglementate pentru tot spaţiul Schengen, la care România va trebui să se alinieze. Astfel că, vor urma inerente schimbări și pe acest palier, asupra cărora autoritățile române încă nu au făcut vreun anunț.

Este cert, însă, că vom avea de-a face cu un aspect mai puțin bun pentru piața forței de muncă locală, întrucât străinii vor avea posibilitatea să plece în țările europene dezvoltate, unde pot găsi condiții mai bune, și materiale, și financiare. Deficitul accentuat al forței de muncă se va traduce inevitabil în creșteri salariale care, la rândul lor, vor pune presiune pe costul bunurilor și serviciilor în piață şi, deci, vor genera un impuls inflaționist peste cel pe care îl avem deja.

Chiar dacă, în cazul aderării nu vom asista la o plecare în masă imediată, este clar că România se va confrunta cu acest fenomen și este obligatoriu ca autoritățile române să găsească rapid soluții de menținere a forței de muncă existente în țară și de aducere a unei forțe de muncă suplimentare. Să nu uităm că, de exemplu, planurile de investiții ale PNRR se bazează pe premisa disponibilității unei mase semnificative de muncitori în țară, care poate să ducă la bun sfârșit toate proiectele asumate până în 2026 (altfel, riscăm să rămânem și fară bani și fară investiții).

În loc de concluzie, am putea spune că aderarea la Spațiul Schengen vine pentru România și cu plus și cu minus. Cheia ar fi să găsim soluțiile prin care să profităm la maximum, economic și social, de avantaje și să reducem prin măsuri rapide și eficiente efectele negative inerente acestui pas, încheie Milcev.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Cutremur în România

8 December 2022 at 09:51
Cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade pe scara Richter s-a produs joi în Brașov, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a fost la ora 11.11, la adâncimea de 3 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 km NV de Brașov, 88 km E de Sibiu, 124 km NV de Ploiești, 125 km N de Pitești, 144 km SV de Bacău, 158 km SE de Cluj-Napoca, 180 km N de București, 215km NE de Craiova, 223 km V de Galați și 224km SV de Iași.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Philip Morris susține inovația

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Daea: Despăgubirile pentru calamități sunt corecte

7 December 2022 at 22:00
Daea: Despăgubirile pentru calamități sunt corecte

Despăgubirile pentru calamități sunt corecte, sunt necesare și vin în sprijinul fermierilor ale căror producții au fost afectate de secetă, afirmă Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Despăgubirile pentru calamități sunt corecte, sunt necesare și vin în sprijinul fermierilor ale căror producții au fost afectate de secetă. Banii cuveniți drept despăgubiri se acordă pe baza proceselor verbale de constare a gradului de afectare a producției și nu raportat la suprafața însămânțată. Aceasta este regula pe baza căreia Comisia Europeană ne-a aprobat această schemă de ajutor de stat, o regulă logică și firească. Intenția unora de a calcula despăgubirile la suprafața însămânțată este incorectă”, a scris, miercuri seara, pe Facebook, Daea.

Potrivit acestuia, decizia ministerului a fost aceea să dea cât mai repede aceste despăgubiri și o va face conform legii.

„Legea este valabilă și pentru ministrul Agriculturii, și pentru fermieri, și pentru reprezentanții lor!", adaugă ministrul Agriculturii.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Guvernul aprobă joi bugetul pe 2023

7 December 2022 at 19:11
Guvernul aprobă joi bugetul pe 2023

Guvernul României aprobă, joi, în ședința de guvern, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2023.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi se află proiectul privind bugetul de stat pe anul 2023, precum și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Ministerul Finanțelor a publicat de marți proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB

Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77din PIB), de la 473 de miliarde de lei în acest an, iar cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de 607,9 miliarde lei, de la 553 de miliarde lei în 2022.

Cheltuielile destinate investițiilor sunt de112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22 % în PIB.

Proiectul estimează că inflația medie anuală va fi 9,6%.

Pe instituții, alocările bugetare sunt următoarele:

Ministerul Afacerilor Interne are credite bugetare de 26,3 miliarde lei, în creștere cu 13,64% față de 2022 și credite de angajament de 25,3 miliarde lei, în scădere cu 1,2% față de acest an.

Ministerul Finanțelor - credite bugetare de5,46 mliliarde lei (-34,7%) și credite de angajament de 10,85 miliarde lei (+63,37%)

Ministerul Finanțelor, acțiuni generale - credite bugetare 56 miliare lei (-3,18%) și credite de angajament de 58.86 miliarde lei (-3,8%)

Ministerul Energiei - credite bugetare 6,45 miliarde lei (+5,19%) și credite de angajament 16,78 miliarde lei (+18,8%)

Ministerul Apărarii - credite bugetare de 38,76 miliarde lei (+49,58%) și credit ed eangajament de 72,47 miliarde lei (+29,4%)

Ministerul Agriculturii - credite bugetare 25,37 miliarde lei (+7,19%), credite de angajament 8,24 miliarde lei (+8,24%)

Ministerul Transporturilor, credite bugetare de 23,3 miliarde lei (+16,64%) și credite de angajament de 59,5 miliarde lei (-35,5%).

Ministerul Afacerilor Externe - credite bugetare 1,3 miliarde lei (-3,19%), credite de angajament 1,3 miliarde lei (-3,19%)

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului - credite bugetare 4 miliarde lei (+3,1%), credite de angajament 5,64 miliarde lei +118%)

Ministerul Cercetării - credite bugetare 3,2 miliarde lei (+69,85%), credite de angajament 9,13 miliarde lei (+106%)

Ministerul Culturii - credite bugetare 1,3 miliarde lei (+20,7%), credite de angajament 1,44 miliarde lei, (-0,06%)

Ministerul Dezvoltării - credite bugetare 13,21 miliarde lei, (+28,43%), credite de angajament 93,24 miliarde lei, (+240,9%)

Ministerul Economiei - credite bugetare 708,4 milioane lei, (+0,13%), credite de angajament 1,96 miliarde lei, (+139,24%)

Ministerul Educației - credite bugetare 37,1 miliarde lei (+9,91%), credite de angajament 49,75 miliarde lei (+38,78%)

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse - credite bugetare 620,8 milioane lei (+619%), credite de angajament 713,4 milioane lei (+726%)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - credite bugetare 11,74 miliarde lei (+29,69%), credite de angajament 36,9 miliarde lei (+7,86%)

Ministerul Justiției - credite bugetare 2,95 miliarde lei (-51,74%), credite de angajament 4,67 miliarde lei (-38,4%)

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - credite bugetare 3,85 miliarde lei (+72,48%), credite de angajament 22,9 miliarde lei (+30,7%)

Ministerul Public - credite bugetare 1,671 miliarde lei (-5,7%), credite de angajament 1,670 miliarde lei (-6,1%)

Ministerul Sănătății - credite bugetare 23,8 miliarde lei (-6,2%), credite de angajament 29,3 miliarde lei (-6,2%)

Ministerul Sportului - credite bugetare 581,5 milioane lei (-3,5%), credite de angajament 581,5 milioane lei (-10,9%)

Ministerul Muncii - credite bugetare 60,3 miliarde lei (-3,97%), credite de angajament 61,6 miliarde lei (-3,4%)

Secretariatul General al Guvernului - credite bugetare 4,09 miliarde lei (+18,24%), credite de angajament 3,9 miliarde lei (+9,1%)

Senatul - credite bugetare 326 milioane lei (+47%), credite de angajament 326 milioane lei (+47%)

Camera Deputaților - credite bugetare 614 milioane lei (+7,5%), credite de angajament 628 milioane lei (+4,7%)

Serviciul de Informații Externe - credite bugetare 719 milioane lei (+17%), credite de angajament 719 milioane lei (+31%)

Serviciul de Protectie si Paza - credite bugetare 461 milioane lei (+13%), credite de angajament 461 milioane lei (+52%)

Serviciul de Telecomunicatii Speciale - credite bugetare 1,1 miliarde lei (+62%), credite de angajament 1,8 miliarde lei (+109%)

Serviciul Roman de Informatii - credite bugetare 3,9 miliarde lei (+21%), credite de angajament 4,5 miliarde lei (+33%)

Administraţia Prezidenţială - credite bugetare 120 milioane lei (+34%), credite de angajament 135 milioane lei (+48%)

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Oroare: Țesuturi organice descoperite de SRI în plicurile de la Ambasada Ucrainei

7 December 2022 at 18:33
Oroare: Țesuturi organice descoperite de SRI în plicurile de la Ambasada Ucrainei

"În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase.", anunță reprezentanții Serviciului Român de Informații.

Potrivit surselor gandul.ro, ar fi vorba despre fragmente de intestine!

"În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase. Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului.

Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, transmite SRI.

Amintim că între 24 noiembrie și 2 decembrie, scrisori-capcană au fost trimise la ținte precum ambasada Ucrainei la Madrid, ambasada SUA, premierul spaniol, Pedro Sanchez, birouri guvernamentale din capitala Spaniei, și o companie de sateliți a Uniunii Europene.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat "o campanie de teroare și intimidare" la adresa reprezentanțelor diplomatice ale țării sale:

"A fost lansată o campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene. Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale.

Nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei: nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și pentru facilitarea victoriei noastre”, a spus Kuleba într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei în România.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Salvare ca-n filme. Un tânăr jandarm a scos patru tineri dintr-o mașină grav avariată. „Fața si mâinile îi erau acoperite de sânge și nu putea reacționa la niciun impuls”

7 December 2022 at 11:46
Salvare ca-n filme. Un tânăr jandarm a scos patru tineri dintr-o mașină grav avariată. „Fața si mâinile îi erau acoperite de sânge și nu putea reacționa la niciun impuls”

Un tânăr jandarm din Constanța aflat în timpul liber a scos patru tineri dintr-o mașină grav avariată din care ieșea fum. Florin Cotîrlă a intervenit în salvarea fetei care avea puls, însă era inconștientă. „Fața si mâinile îi erau acoperite de sânge și nu putea reacționa la niciun impuls.”

"Doresc ca prin această simplă hârtie să aduc mulțumiri colegului dumneavoastră, Florin Cotîrlă, cel care a salvat viața fiicei mele."

image

„Florin se îndrepta spre casă. Tocmai ieșise din serviciu. Era aproape ora 20.00. Pe partea stângă a drumului a văzut la un moment dat o mașină grav avariată din care ieșea fum. A oprit imediat și a mers să vadă despre ce este vorba. Dinspre mașină se auzeau strigăte de ajutor.

Patru tineri - 3 băieți și o fată - erau prinși între fiarele mașinii. A deconectat bornele bateriei de la mașină, pentru că era un pericol iminent ca aceasta să ia foc.

Florin a verificat apoi starea victimelor, timp în care a sunat și la 112 și a solicitat un echipaj medical. Cei trei băieți erau conștienți, dar se aflau în stare de șoc. A reușit să îi scoată pe rând din autoturism. Fata, însă, o tânără de 17 ani, nu dădea semne de cooperare. Avea puls, însă era inconștientă. Fața si mâinile îi erau acoperite de sânge și nu putea reacționa la niciun impuls. Și-a dat seama că era vorba despre o situație gravă.

Cursurile de prim-ajutor pe care le-a urmat, dar și sfaturile fratelui său, care este medic, l-au ajutat pe Florin să ia deciziile corecte în ce privește intervenția în cazul fetei. La îndrumarea asistentei de pe echipajul medical, Florin a reușit să îi pună fetei gulerul și să o scoată, astfel, din mașină, conducându-o spre ambulanță.

La scurt timp de la această întâmplare, la sediul Jandarmeriei Constanța, unitatea unde Florin își desfășoară serviciul, s-a primit o scrisoare de mulțumire pentru modul în care colegul nostru a intervenit, salvând viața celor 4 tineri. Scrisoare era un gest de recunoștință din partea mamei fetei căreia Florin i-a acordat nu doar primul ajutor, ci o șansă la viață.

Florin Cotîrlă lucrează în Jandarmerie de doar 3 luni. Este subofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și are gradul de sergent major”, este scris în postarea Jandarmeriei Române.

imageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursă foto: Facebook Jandarmeria Română

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Poliția Română lansează Campania de Educație Rutieră vizând neatenția la volan

7 December 2022 at 07:05
Poliția Română lansează Campania de Educație Rutieră vizând neatenția la volan

Campania națională de educație rutieră, care are ca temă neatenția la volan, este cea de-a cincea campanie din cadrul proiectului „Educație rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, cod MySMIS: 125179. 

Proiectul a început la data de 1 iulie 2020 și se va încheia la data de 30 iunie 2023.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani în România sunt viteza excesivă, indisciplina pietonilor și bicicliștilor, precum și neacordarea priorității de trecere. 

Pe un trend ascendent se află abaterile conducătorilor auto care au alte preocupări în trafic, precum utilizarea telefonului mobil pentru convorbiri, mesaje text sau accesarea rețelelor sociale.

Desfășurată sub mesajul „Pierzi atenția. Pierzi controlul.”, campania își propune să le amintească șoferilor riscurile cu care se confruntă atunci când au și alte preocupări la volan, precum utilizarea telefonului mobil, fie pentru a vorbi, fie pentru a trimite mesaje text, consumul de alimente și lichide, folosirea ecranelor digitale din mașină sau a GPS-ului.

Conform raportului realizat de Comisia Europeană, “European Road Safety”, la nivel european, în timpul conducerii mașinii, șoferii au declarat că folosesc telefonul mobil cu funcția „mâini libere” în proporție de 47.7%, 28.6% vorbesc la telefon în timp ce îl țin în mână și 24.2% îl utilizează pentru a citi și trimite mesaje sau pentru social media.

Utilizarea telefonului fără funcția „mâini libere” crește de două ori (x2) riscul de a fi implicat într-un accident, în timp ce, introducerea unui număr nou și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori (x12).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, astfel încât, un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expune dacă încalcă regulile de circulație.

image

Valoarea totală a proiectului este de 31.405.057,97 lei. Valoarea asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, este de 20.063.345,59 lei. Valoarea asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată, este de 3.540.590,41 lei. Valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, 7.801.121,97 lei.

Mai multe informații sunt disponibile pe: www.politiaromana.ro.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Date contact:

Comisar - șef de poliție George Grigore - Manager de proiect

Telefon - 021.208.25.25

image

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Emil Hurezeanu, strigăt de ajutor către Președintele Austriei pentru aderarea României la Schengen

6 December 2022 at 21:22
Emil Hurezeanu, strigăt de ajutor către Președintele Austriei pentru aderarea României la Schengen

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui federal Alexander Van der Bellen, referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.

"Mult stimate domnule președinte federal,

Urmărim de câteva zile cu mare uimire repoziționarea surprinzătoare a guvernului federal cu privire la preconizata extindere a spațiului Schengen și, legat de acest subiect, anunțata opoziție față de planificata aderare a țării mele, România, recomandată pe baza unor argumente factuale și de Comisia Europeană și de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.

În calitatea mea de ambasador în frumoasa dumneavoastră țară, mă simt obligat să vă transmit consternarea și îngrijorarea care mă cuprind față de încercările derutante de a crea, în spațiul public, impresia existenței unei legături de cauzalitate între aderarea României la Schengen și creșterea presiunii migrației ilegale în Republica Austria, dar și față de posibilele consecințe politice și sociale ale menținerii acestei schimbări de atitudine.

Pe lângă funcția mea actuală de reprezentant diplomatic al României, mă adresez dumneavoastră și în calitate de rezident temporar al unui spațiu comun care se revendică de la uzanțele unei tradiții și culturi administrative inițiate de împărăteasa Maria Tereza. Efectele revigorante și modernizatoare ale acestei tradiții administrative care au radiat de la Viena peste granițele fostei monarhii au condus la progresele unei regiuni extinse între izvoarele și vărsarea Dunării. Este vorba despre un spațiu cu o topografie deosebit de interesantă și marcată de o simbolistică pregnantă, pe care dumneavoastră o cunoașteți foarte bine. (...) Cu toții suntem rezidenți, actori și formatori ai acestui spațiu de valori care se articulează continuu de-a lungul Dunării, o axă a fluidității, a continuității și, în consecință, a unei conviețuiri prin interacțiune. Este o regiune întinsă care nu ar fi putut înflori fără existența unei comunități de valori exprimate printr-o comunicare bazată pe respect.

În spiritul tradiției iezuite, unul dintre principiile fundamentale ale abordării administrației tereziane și al diplomației moderne era și următorul: Fortiter in re, suaviter in modo. În ultimele zile, când guvernul federal și-a revizuit în mod neașteptat susținerea tradițională, valabilă de mai mult de un deceniu, pentru aderarea noastră la spațiul Schengen, am regretat profund ignorarea acestor premise.

Aderarea țării mele la spațiul Schengen nu este doar un dosar tehnic, ci un răspuns la așteptarea întregii societăți românești, societate care s-a implicat profund în acest proces, și o confirmare a contribuției pe care noi de facto o aducem deja prin protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și a spațiului Schengen, căruia nu îi aparținem de jure.

Susținerea Republicii Austria a fost întotdeauna parte a edificiului relației noastre bilaterale, cu atât mai surprinzătoare a fost vestea care ne-a parvenit în urmă cu câteva zile din presă că această susținere va fi retrasă.

În aceste împrejurări mă cuprinde un puternic sentiment de îngrijorare că realizările parteneriatului nostru bilateral, pe care le-am întărit și extins timp de ani de zile cu mari eforturi, ar putea fi transformate într-o minge de joc a politicii curente austriece, nu în ultimul rând prin sacrificarea intereselor articulate pe căi diplomatice.

De secole admirăm și ne orientăm după acțiunea politică, socială și economică a unei Viene încărcate de tradiții, atât în ceea ce privește practica de guvernare și administrare, cât și modul în care se construiește și se transmite acțiunea diplomatică.

Având în vedere toate aceste considerente, permiteți-mi, domnule președinte federal, să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înțeles ca o reclamație sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări față de riscul unei rupturi a apreciatei tradiții austriece în diplomație și comunicare, care periclitează coexistența noastră constructivă de până acum.

În calitatea mea de modest mediator, sper foarte mult ca modul de negociere și de transmitere a punctelor de vedere ale apreciatului guvern federal pe tema Schengen să fie articulate din nou potrivit vechii tradiții vieneze, cu respect și apreciere, cu sinceritate și deschidere.

România nu este nici parte a rutei migrației ilegale prin Balcanii de Vest, nici nu facilitează acest fenomen, cum nu reprezintă nici sursă pentru fluxurile de migrație secundară. Această constatare faptică se confirmă prin rapoartele de evaluare ale Comisiei Europene, precum și prin statisticile și analizele Frontex, date pe care vi le transmit anexat. Prin urmare, extinderea spațiului Schengen prin aderarea țării mele, România, nu constituie un pericol pentru securitatea internă a UE. România, în calitate de stat aspirant la aderarea Schengen, protejează de facto de ani buni frontiera externă a UE, acest efort ar trebui să fie în sfârșit recunoscut și în mod formal.

În politica internă austriacă ați fost, stimate domnule președinte federal, o voce a echilibrului, a clarității și a respectului. Ați știut, întotdeauna, să acționați în mod înțelept și precaut atunci când direcția politică aleasă a fost greșită și afecta reputația țării dumneavoastră. Sunt ferm convins și că ansamblul relațiilor noastre bilaterale a atins o treaptă înaltă, pe care avem datoria s-o protejăm și să nu o periclităm.

În urmă cu 40 de ani am avut ocazia, fiind atunci bursier Herder, să pășesc în sălile imperiale în care astăzi vă exercitați mandatul de președinte federal. Percepția mea de atunci a stat sub semnul imensei moșteniri a Mariei Tereza. Ca student, am fost atunci copleșit de istoria și tradiția vieneze, în plus am avut șansa de a avea parte la Viena de umanitatea și de spiritul comunitar care îmi lipseau atât de mult din partea autorităților statale de atunci ale patriei mele.

Astăzi, după 40 de ani, sunt iarăși la Viena, în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria și sunt încrezător că fundamentele comunității noastre de valori rămân omenia, respectul și deschiderea reciprocă.

Cu această convingere mi-am permis să-mi exprim, într-un mod poate prea personal, neobișnuit pentru un diplomat, gândurile și îngrijorările mele privind pericolele cărora îi este expus, în momentul de față, parteneriatul nostru excepțional. Vă asigur, însă, mult stimate domnule președinte federal, că toate eforturile mele sunt puse în slujba scopului comun, și anume, dezvoltarea cooperării noastre fără factori disturbatori, cu respect și printr-o abordare între egali.

În acest spirit vă mulțumesc pentru atenție și rămân al dumneavoastră,

cu deosebită considerație,

Emil Hurezeanu"

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Alertă: Poluare cu petrol pe Dunăre pe o lungime de 6 km!

6 December 2022 at 19:45
Alertă: Poluare cu petrol pe Dunăre pe o lungime de 6 km!

Din primele date, este vorba despre irizații petroliere care se întind de la km fluvial 936 până la ecluza Hidrocentralei Porțile de Fier I.

Apele Române au primit informațiile astăzi de la Apele Române Jiu - Sistemul de Gospodărire Mehedinţi din partea reprezentanților Poliției de Frontieră în timp ce aceștia se aflau în misiune de intervenție:

Totodată, reprezentanții Hidroelectrica S.A au acționat în cursul serii cu material spilsorb și au montat un baraj absorbant pentru stoparea poluării.

Echipele noastre monitorizează în continuare evoluția situației de la fața locului, în amonte și în aval de Hidrocentrala Porțile de Fier I.", transmit Apele Române.

imageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Austria continuă să spună NU aderării României și Bulgariei la Schengen

6 December 2022 at 11:28
Austria continuă să spună NU aderării României și Bulgariei la Schengen

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, își menține dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.

În „Morgen journal”, ministrul a contrazis informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniștrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles, relatează Kleine Zeitung: "În acest moment, există un refuz la extinderea Schengen pentru România și Bulgaria".

De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, respectiv aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii - a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu pentru Kleine Zeitung.

Faptul că există o legătură cu alegerile din Austria Inferioară este negat cu tărie de cei din jurul Austriei Inferioare. Protecția frontierelor pur și simplu nu funcționează, spun ei, iar Bulgaria și România trebuie să fie luate „la pachet”.

Totuși, după o presiune puternică din partea Croației, Austria a cedat în fața Croației. În timpul ultimei sale vizite la Zagreb, cancelarul Karl Nehammer a asigurat admiterea țării începând cu 1 ianuarie 2023.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Firea, despre extinderea la nivel național a programului FIV: Am primit deja 3.400 de solicitări

6 December 2022 at 10:56
Firea, despre extinderea la nivel național a programului FIV: Am primit deja 3.400 de solicitări

3.400 de cereri de înscriere în programul național FIV în cadrul căruia se acordă 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro au fost deja înregistrate, anunță ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Programul a fost lansat acum câteva zile (...) Mă bucură foarte mult interesul care există pentru acest program și mă bucur că am insistat ca acesta să fie aprobat, chiar dacă pe final de an”, a spus ministrul Gabriela Firea.

Ea apreciază că „sunt importante chiar și câteva zile pentru un cuplu care încearcă de ceva să aibă copii”.

„Sprijinul financiar de 3.000 de euro este important mai ales pentru familiile care au trecut deja printr-un astfel de procedeu medical și și-au consumat resursele financiare și mai ales pentru familiile cu venituri mici și nu mai trebuie să facă împrumuturi. (...) Din acest moment, proiectul este extins la nivel național. Așadar, am primit deja 3.400 de solicitări, cele mai multe pe email și foarte puțin fizic, la sediul Ministerului Familiei, pentru decontarea procedurilor de creștere a natalității”, încheie Firea.

Gabriela Firea

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Preoți falși au înșelat credincioșii cu 80.000 de lei

6 December 2022 at 06:45
Preoți falși au înșelat credincioșii cu 80.000 de lei

Naivitatea se plătește! Mai multe persoane au fost înșelate de infractori care pretindeau pe internet că sunt preoți și solicitau diferite sume de bani pentru rezolvarea problemelor cu care "clienții" se confruntau.

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Turceni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, efectuează 3 percheziții domiciliare, în municipiul Ploiești, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

"Bănuiții ar fi utilizat o rețea de socializare, prin intermediul căreia ar fi pretins că ar fi preoți și ar putea rezolva diverse probleme.

Aceștia erau contactați de persoanele vătămate, cărora le-ar fi promis că pot rezolva orice problemă, determinându-le să plătească diferite sume de bani, pentru aceste servicii.

Prejudiciul estimat în cauză este de 80.000 de lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La acțiune participă și luptători din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale Gorj și Prahova, dar și polițiști ai serviciilor criminalistice Gorj și Prahova", transmite IPJ Gorj.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Obligația restaurantelor pentru detalierea ingredientelor în meniuri, amânată până în martie

5 December 2022 at 21:00
Obligația restaurantelor pentru detalierea ingredientelor în meniuri, amânată până în martie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a decis amânarea, până în martie 2023, a aplicării ordinului care prevede detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor.

Decizia de amânare până în 15 martie 2023 a aplicării prevederilor Ordinului Președintelui ANPC nr. 201/2022 a fost luată în urma consultărilor realizate cu structurile asociative și patronatele din HORECA pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se conformeze.

Conform unui comunicat al ANPC, ordinul prevede completarea listelor meniu din restaurante sau locații de alimentație publică, precum și adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

ANPC anunță că, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din speciliști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA. Acestea sunt necesare pentru ca adăugirile de informații din listele meniu să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, arată reprezentanții ANPC.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Cea mai mare ţeapă imobiliară din ultimii 33 de ani. Ce au păţit românii care au dat avans 20 mil. euro pentru apartamente

5 December 2022 at 19:14
image

Andreea Milea, reporter Observator: Aşa arată cea mai mare ţeapă imobiliară de după Revoluţie: proiectul Planorama. Aproape 600 de oameni şi-au încurcat vieţile, în speranţa că vor locui cândva aici. Peste 20 de milioane de euro au plătit avans, bani pe care nu i-au recuperat niciodată. Din cele patru blocuri promise în proiectul din Sectorul 2, doar unul este locuit. 

Andreea Filip, reporter Observator: Haosul imobiliar se vede cel mai bine aici, in Năvodari, unde dezvoltatorii au găsit în lege portiţa care le permite să se înţeleagă între ei pentru a ridica blocuri lipite unul de altul. Aşa s-a ajuns la astfel de situaţii în care construcţii sunt atât de apropiate încât abia te poţi strecura printre ele. Odată ce au acordul vecinilor, nimic nu le mai stă în cale să obţină autorizaţia de construire din partea autorităţilor. Şi cum zona a ajuns una dintre cele mai râvnite de pe întreg litoralul românesc, unde toată lumea îşi doreşte acces la mare, de-a lungul plajei s-au ridicat în ultimii ani sute de blocuri cu mii de apartamente.

Alex Prunean, reporter Observator: Aici, în Floreşti, în cea mai mare comună a ţării, minunile nu sunt doar şapte, ci infinite. În acest loc, de exemplu, nu se acordă prioritate nici de stânga, nici de dreapta, ci de gabarit. Fiind singura cale de acces către un cartier cu mii de apartamente, atunci când un autobuz şi nu numai intră pe această stradă, ceilalţi şoferi trebuie să oprească în capăt. În caz contrar, totul se blochează. La fel cum se blochează aici, unde curtea acestui localnic nu doar că iese în evidenţă, dar este aproape până în mijlocul străzii, pentru că nu a vrut să-şi mute gardul. Iar dacă nu a vrut, ani de zile nu l-a obligat nimeni. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Valea Adâncă, Horpaz şi Lunca Cetăţuii. Trei cartiere din zona metropolitană în care s-a construit continuu în ultimii ani. Nu la fel s-au dezvoltat însă lucrurile şi când vine vorba despre şcoli, grădiniţe, spitale sau locuri de muncă. Deşi s-au mutat în afara oraşului, trebuie să ajungă zilnic tot în oraş, iar pentru asta pierd în fiecare zi două-trei ore în trafic, timp pe care l-ar fi putut petrece alături de familiile lor, în noile locuinţe mult visate.

Cristina Oprea, reporter Observator: 5,6 metri. Uneori, coşmarul poate avea dimensiunea unei străzi cu lăţimea mai mică de nouă metri, cum este cea de aici, una pe care autorităţile refuză să o ia în administrare. Aşa ajung oamenii să suporte din propriul buzunar costurile cu apa, gazele sau canalizarea. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Cu mai bine de opt luni în urmă am filmat exact în acest loc un depozit de gunoi improvizat pe o fosă septică. Vestea bună este că depozitul de gunoi a fost desfiinţat. Vestea proastă este că a fost mutat şapte metri mai încolo şi arată exact aşa cum îl vedem. Gunoaie de-a valma, noroi peste tot şi trei plase de gard aruncate pe margine, în chip de delimitare a platformei. Aici, ca în multe alte cartiere rezidenţiale, promisiunile dezvoltatorilor imobiliari se împlinesc doar parţial. Canalizarea a fost făcută, doar cu foarte mare greutate, branşamente electrice individuale nu sunt, platforma de gunoi am văzut în ce stadiu este, cât despre străzi asfaltate, cu locuri de parcare, sunt convins că imaginile pur şi simplu vorbesc de la sine. 

Iulia Pop, reporter Observator: Giroc, comuna modestă de lângă Timişoara, a explodat în ultimii 15 ani şi a devenit una dintre cele mai mari suburbii din România. Peisajul rural s-a transformat într-o mică aglomerare urbană. Ce am învăţat aici? Că o locuinţă mai ieftină are mereu în pachetul de bază mucegai de calitate, că dezvoltatorii fac legea şi dau cu pumnul inclusiv în biroul funcţionarilor din Primărie şi că mafia imobiliară e greu de stârpit chiar şi de instituţiile statului. Aici, banii vorbesc.

Greta Neagu, reporter Observator: Vicii de vibrare, acoperire minimă cu beton a armăturii şi montajul greşit al termoizolaţiei sunt problemele întâlnite de specialişti pe şantierele rezidenţiale din ţară de care nu am avea parte atât de des în practică, dacă ar exista o instituţie de verificare a statului mai eficientă. Doar că statul are un inspector la 140 de clădiri, în contextul în care în 2021 au fost eliberate peste 51.000 de autorizaţii de construcţie la nivel naţional. În acest proces de verificare ar trebui să se implice şi autorităţile locale, primăriile. În realitate, prea puţin se întâmplă acest lucru.  

Andreea Milea, reporter Observator: Coşmar Residence este despre problemele oamenilor şi nepăsarea autorităţilor. Probleme pe care ni le-aţi semnalat şi pe care aşteptăm să ni le arătaţi în continuare. Împreună am reuşit să aducem schimbarea. Un exemplu este aici, în oraşul Pantelimon de lângă Bucureşti. Drumul principal al noului cartier rezidenţial a fost, într-un final, asfaltat, după 17 de ani de chin pentru cei care locuiesc aici. O minune pentru oameni, un pas spre normalitate în Coşmar Residence.

articolul original.

Rugăciunea către Sfântul Nicolae care face minuni

5 December 2022 at 16:22
Rugăciunea către Sfântul Nicolae care face minuni

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcător de minuni. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.  De asemenea, copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae sau Moș Neculai. Personajul legendar le aduce daruri copiilor chiar în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae, care mai este numit şi “Făcătorul de minuni”, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Aşa cum arată Istoria vieţii sale, Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, atât cât a vieţuit pe pământ, cât şi după ce a trecut la cele veşnice. 

Iată o rugăciune puternică pe care trebuie să o rostești de Sf Nicolae pentru a fi ferit de necazuri, păzit de boli și ajutat în fiecare moment al vieții.

Rugăciune către Sfântul Nicolae

Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, al săracilor şi al femeilor nemăritate

Sfântul Nicolae apare ca o figură proeminentă, fiind ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţit la judecată. Tot el îi protejează pe cei care fac comerţ pe mare, motiv pentru care chipul său a fost aşezat, de exemplu, pe stema Camerei de Comerţ din Bari, Italia.

A fost un om de o înaltă cultură teologică, o autoritate în domeniu şi cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli. Personalitatea sa cumulează trei elemente principale: ascetismul sirian, nobleţea romană şi inteligenţa greacă. Pentru marea sa bunătate a fost ales arhiereu, iar pentru dreaptă credinţă a fost prins şi întemniţat împreună cu alţi creştini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

A trăit la sfârşitul secolului al III-lea - începutul secolului al IV-lea. S-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă din copilărie a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra, uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a devenit preot.

Sfântul Nicolae a făcut minuni chiar din timpul vieţii sale. În timpul călătoriei spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira din Lichia de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

Sfântul Nicolae este iubit de copii, fiind cunoscut ca aducător de daruri, dar şi de către cei nevoiaşi, pe care îi sprijină asemenea unui “râu cu apă multă ce curge cu îndestulare”. O veche istorioară ne spune că un bărbat sărac, ce-şi pierduse bogăţiile avute cândva, avea trei fete foarte frumoase. Lipsit de toate cele de trebuinţă, rămăsese fără hrană şi îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele spre desfrânare. “Auzind Sfântul Nicolae de lipsa cea mare a bărbatului aceluia şi prin dumnezeiască descoperire înştiinţându-se de cugetarea lui cea rea, i-a părut foarte rău pentru dânsul şi a cugetat ca astfel, cu mâna sa cea făcătoare de bine, să-l răpească împreună cu fetele sale ca din foc de la sărăcie şi de la păcat.  (...) Aşadar, luând o legătură mare de galbeni, a mers în miezul nopţii la casa acelui bărbat şi, aruncând-o înăuntru pe fereastra acelei case, degrabă s-a întors la casa sa.” (“Vieţile Sfinţilor”).

Sinaxarul ne spune cum Sfântul Ierarh a izbăvit de la moarte trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Pe când aceştia se aflau la închisoare au aflat când aveau să fie omorâţi şi l-au chemat pe Sfânt în ajutor, pomenind binefacerile pe care le făcuse altora, izbăvind de moarte alţi trei bărbaţi din Lichia. Sfântul Nicolae, cel grabnic ajutător şi apărător, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului. Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în faţa împăratului pe cei trei bărbaţi în timp ce împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din duşmănie au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui, scăpându-i de la moarte pe cei nevinovaţi.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-catolică, pe 6 decembrie.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit "Mana/ Santa Mana". Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi îl împarte credincioşilor.

La biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, la kilometrul zero, se află o parte din moaştele Sfântului Nicolae. Totodată, multe lăcaşuri de cult poartă numele Sfântului Nicolae.

Philip Morris susține inovația

articolul original.
❌