ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

„Cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace” are loc miercuri în Marea Britanie

1 February 2023 at 08:03

O grevă de amploare are loc în Marea Britanie miercuri. Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie,, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează AFP.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere. Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi “cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu. Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

TABEL: Populația municipiilor, orașelor și comunelor din județul Suceava, conform rezultatelor parțiale ale ultimului recensământ

31 January 2023 at 19:00

INS a publicat marți o nouă tranșă de rezultate provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021). Acestea arată o populaţie rezidentă a României de 19,053 milioane de persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (9,808 milioane, reprezentând 51,5%) şi trăieşte în mediul urban (9,941 milioane, reprezentând 52,2%).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani.

În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

Potrivit INS, judeţul Ilfov se distinge cu o situaţie particulară, cu o creştere cu 153.900 locuitori, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti. Doar alte două judeţe – Bistriţa-Năsăud şi Suceava – au câştigat, 9,8 mii, respectiv 7,7 mii de locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

Iată cum a evoluat populația județului Suceava la ultimele opt recensăminte:

Conform rezultatelor provizorii ale RPL 2021, în județul Suceava erau la 1 decembrie 2021, 642.551 de persoane (316.598 de bărbați și 325.953 de femei), împărțite pe următoarele categorii de vârstă:

INS a prezentat și rezultatele provizorii pentru toate unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul Suceava.

Municipiul Suceava, firesc, are cei mai mulți locuitori, 84.308, în scădere față de acum 10 ani, când au fost recenzați 91.030 locuitori și mult sub rezultatele recensământului din 2002, când au fost înregistrați 107.208 locuitori. (O.S.)

articolul original.

Se înființează Registrul unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităților

31 January 2023 at 18:50

Guvernul a decis, marţi, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înfiinţarea unui registru unic de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în vederea constituirii unei evidenţe unitare a vehiculelor înregistrate, care se ţine la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi sectoarelor Capitalei.

Potrivit unui comunicat al MAI, de asemenea, prin acest act normativ, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi în ceea ce priveşte proba practică susţinută pentru categoriile A1, A2 şi A, cu excepţia probei din poligon.

Mai mult, ordonanţa adoptată marţi reglementează şi competenţa DGPCI de a elibera permisul de conducere internaţional.

“Modalitatea şi condiţiile de emitere urmează să fie stabilite, cât mai curând posibil, prin regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, în conformitate cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”, se precizează în comunicat. (O.S.)

articolul original.

Hotărâre Guvern: Lemnul rotund și despicat de lucru poate fi valorificat fără licitație și fără negociere

31 January 2023 at 18:45

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, oferind posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice.

Hotărârea pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017, a fost adoptată la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008 referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuinţelor populaţiei.

“Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce priveşte accesul la resursele lemnoase, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitaţie electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creşterea numărului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului transmis marţi Agerpres.

Tanczos a precizat, totodată, că prin actul normativ s-a reglementat posibilitatea de participare la licitaţiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat şi a operatorilor economici care deţin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar şi a operatorilor economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care deţin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut şi nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent. Modificarea este determinată de faptul că în SUMAL 2.0 se urmăreşte trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus, precizează Ministerul Mediului.

De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecţia, de la 5 şi respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitaţiei şi se reduce documentaţia pe care operatorul economic o depune la licitaţie, prin obţinerea unor informaţii publice referitoare la identificarea operatorului economic şi la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitaţie de la instituţiile care le deţin.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecţia pentru licitaţia electronică şi la procedurile de urmat în cadrul licitaţiei electronice. (Agerpres)

articolul original.

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

31 January 2023 at 13:52

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro şi apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a făcut precizările, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.

“Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (…) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament.

Şi, iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja.

articolul original.

Alex Pițurcă, reținut 24 de ore de DNA, în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele militare

31 January 2023 at 13:42

Alexandru Pițurcă a fost reținut, marți, pentru 24 de ore de către procurorii DNA, relatează pe surse G4Media. Reținerea fiului fostului selecționer al naționalei de fotbal a României are loc după mai multe ore de audieri în dosarul măștilor neconforme care ar fi fost livrate de firma sa către spitalele Ministerului Apărării.

Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru infracțiunea de cumpărare de influență și apoi reținut, chiar în ziua în care tatăl său tocmai a fost eliberat după 24 de ore de arest. Victor Pițurcă se află sub control judiciar.

Împreună cu fostul selecționer al naționalei a mai fost reținut luni și Gabriel Țuțu, șeful Romarm, care a fost eliberat marți sub control judiciar.

Amintim că procurorii DNA i-au reținut luni pe fostul selecționer Victor Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat Romarm cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN.

Procurorii acuză că Gabriel Țuțu a încheiat două contracte dezavantajoase pentru Romarm, cu o asociere de firme controlată de Victor Pițurcă. Astfel, au fost achiziționate utilaje neconforme de produs măști faciale, în valoare de peste 8,6 milioane de lei, la începutul pandemiei, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021.

Apoi, Gabriel Țuțu ar fi cerut reprezentanților asocierii de firme să introducă într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) ale unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități reale și efectuarea unor plăți către acesta, sub aparența unui contract de consultanță

articolul original.

J.Lo, Oprah, Sharon Stone, Sofia Vergara, Kim Kardashian, la petrecerea Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor de la Hollywood”

31 January 2023 at 12:29

Românca Anastasia Soare, CEO și fondatoare a companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, a organizat o petrecere  cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate a brandului său, la care au participat vedete de top de la Hollywood.

Anastasia Soare a plecat din România înainte de 1989, succesul său în afaceri determinându-i pe americani s-o denumească ”Regina sprâncenelor”.

Românca a sărbătorit zilele trecute 25 de ani de activitate cu o petrecere fastuoasă, iar printre vedetele care au onorat invitația s-au numărat Jennifer Lopez, Oprah, Sofia Vergara, Kim Kardashian, Sharon Stone, Cindy Crawford etc.

De altfel, celebra Jennifer Lopez a postat pe Instagram câteva imagini sugestive de la petrecerea româncei.

articolul original.

Suceava – județul cu cele mai multe ”casnice”. 63,1% dintre suceveni – inactivi economic; 47,5% dintre locuitorii județului au cel mult 8 clase

31 January 2023 at 11:49

Conform datelor înregistrate la recensământ referitoare la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%). Din totalul populației rezidente (642.551 persoane, conform ultimululi recensământ), la 1 decembrie 2021, 213.687 de persoane au declarat că au o ocupație (33,25% populație ocupată), 23.397 sunt șomeri (3,64%).  405.467 ( 63,10%) dintre suceveni sunt considerați inactivi economic, față de o medie de 57%, cât se consemnează la nivel național. În ceea ce privește nivelul de educație în județ, 305.765 suceveni (47,58%) au absolvit o formă de învățământ ”scăzută” (învățământ primar, gimnazial sau fără școală absolvită), față de 40,49% la nivel național.

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021) arată faptul că la finalul lunii decembrie 2021, populaţia rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1.067.800 persoane) faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea judeţelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori, respectiv 39 din 42 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, în ultimii zece ani, între cele două recensăminte, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date marţi publicităţii. Suceava este printre cele trei județe din țară la care s-a consemnat o creștere a numărului de locuitori ( +153.900 locuitori în Ilfov, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti, + 9.800 – Bistriţa-Năsăud şi + 7.700 la Suceava. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

Suceava se mai remarcă în datele provizorii ale RPL prezentate marți și prin faptul că este pe poziția a treia a ”topului” județelor cu cea mai tânără populație. Astfel, la nivel național, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL 2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani. În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

Suceava se plasează însă pe poziții ”fruntașe” și alte privințe. Conform datelor înregistrate la recensământ referitoare la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul Bucureşti (numai 1,6%).

Astfel, în județul Suceava, din total populație rezidentă (642.551 persoane, conform RPL), la 31 decembrie 2021, 213.687 de persoane au declarat că au o ocupație (33,25% populație ocupată), 23.397 sunt șomeri (3,64%).  405.467 ( 63,10%) dintre suceveni sunt considerați inactivi economic, față de o medie de 57%, cât se consemnează la nivel național.

Din cele 405.467 de persoane din județul Suceava care nu au nicio activitate economică, 135.437 sunt elevi sau studenți (21% din populația totală a județului), 130.257 (20,02% din total) sunt pensionari, 63.787 sunt persoane casnice (9,92% din total), 41.459 (6,45%) sunt întreținuți de o altă persoană, 4.485 (0,69%) sunt întreținuți de stat sau de organizații, 10.858 (1,68%) au declarat că se întrețin din alte surse și 19.184 (2.98%) sunt încadrați la ”altă situație economică”).

În ceea ce privește nivelul de educație, datele RPL 2021 arată că în municipiul Bucureşti se regăseşte cea mai mică pondere a populaţiei cu nivel scăzut de educaţie (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc judeţele Giurgiu şi Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educaţie: 51,6%, respectiv 50,3%.

În cazul județului Suceava, 64.070 (9,97%) au declarat că au absolvit o formă de învățământ superior, față de 16,04%, cât este media națională. Studii medii (liceu) au urmat 272.716 de suceveni (42,44% – față de o medie națională de 43,45%), iar o formă de învățământ ”scăzută” (persoane care au absolvit învățământ primar, gimnazial sau fără școală absolvită) au absolvit 305.765 suceveni (47,58%, față de 40,49% la nivel național). (O.S.)

articolul original.

Premierul Ciucă anunță că de la 1 februarie se distribuie tichetele pentru plata energiei. Cine sunt beneficiarii

31 January 2023 at 10:15

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus la rândul lui că, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, achitarea facturile la furnizorii de energie va putea fi făcută prin poștă, dar și online. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin.

„Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a spus premierul Ciucă în deschiderea şedinţei de Guvern. Marcel Boloș a arătat că, urmare a observaţiilor şi a sugestiilor primite odată cu Ordonanţa 166, a venit această solicitare ca aceste plăţi să fie făcute în platforma electronică şi sistemul informatic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului. „Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicitările, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi sperăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Boloş.

Potrivit MIPE, cardurile ajung la beneficiari în perioada 1-28 februarie 2023 şi se vor putea efectua plăţi începând cu 1 martie. Cei care îşi păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul şi pentru tranşa a doua, începând cu luna septembrie. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Serviciile/produsele care se pot plăti sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Totodată, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. De asemenea, cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. Pe de altă parte, plăţile se fac prin mandat poştal şi nu se pot efectua mai mult de 8 plăţi pe loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit şi nu afectează: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei sau statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin. Cardul se aduce de către Poşta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulţi beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeaşi adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuieşte la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează. În ceea ce priveşte actele necesare pentru plată, sunt necesare cardul de energie (primit prin Poşta Română), actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire şi actul de identitate al împuternicitului), factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înştiinţare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociaţiei de proprietari/locatari, în cazul plăţii încălzirii în sistem centralizat de termoficare). „Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuieşte”, transmite MIPE. „Orice încercare de vânzare anulează cardul şi atrage o amendă contravenţională între 42.000 – 60.000 lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională între 4.500 – 6.000 lei”, mai transmite MIPE.

digi24.ro

articolul original.

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

31 January 2023 at 10:00

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu în platforma RetuRO până la finalul lunii februarie, avertizează ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o postare de marți pe pagina sa de Facebook.

„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare”, subliniază ministrul, citat de G4Media. Înscrierea este obligatorie și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligația legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. „Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează ministrul.

Acesta amintește că, prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), PET-urile, sticlele și dozele de bere nu vor mai ajunge în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci vor fi reciclate și reutilizate.

Cumpărătorii de băuturi ambalate de plastic, sticlă ori metal vor putea urma următorii pași:

vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România;
în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

articolul original.

Coduri portocaliu și galben de ninsoare și viscol în mai multe județe, până vineri dimineață

31 January 2023 at 09:45

Autoritățile au transmis un cod portocaliu de viscol în mai multe județe din România, conform unei atenționări Severe Weather Alert. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a transmis mai multe recomandări importante pentru cetățeni.

Astfel, în intervalul 1 februarie, ora 03 – 3 februarie ora 08, vor exista ninsori însemnate cantitativ, cu un strat consistent de zăpadă. Autoritățile au emis un Cod portocaliu local în zona montană a județelor Bihor, Alba și Caraș-Severin. În zona Munților Bihorului, Țarcu și Godeanu, îndeosebi pe versanții vestici, ninsorile vor fi temporar abundente și se va depune strat nou, consistent de zăpadă, de până la 55-65 cm.

Meteorologii au transmis și un Cod galben în zonele montane, Maramureș, local nord-estul Transilvaniei și sudul Banatului. În intervalul menționat, aria precipitațiilor va cuprinde interiorul arcului carpatic și zonele montane. Acestea vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în nordul Banatului și Crișana și predominant ninsori în Maramureș, Transilvania, sudul Banatului și la munte. Pe alocuri se poate forma ghețuș sau polei.

Pe arii extinse în Maramureș și local în nord-estul Transilvaniei și în sudul Banatului, ninsorile vor fi moderate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, în jurul a 15-20 cm. În cea mai mare parte a zonelor montane (exceptând rama estică a Carpaților Orientali și versanții sudici ai Carpaților Meridionali), va ninge însemnat și stratul de zăpadă nou depus va atinge 25-45 cm. La peste 1500 m altitudine, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 65-80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Marți, IGSU a transmis și o listă de recomandări:

Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

articolul original.

Victor Pițurcă, plasat sub control judiciar. Fiul său, Alexandru, pus și el sub acuzare

31 January 2023 at 08:44

Victor Pițurcă a fost pus în libertate sub control judiciar marți dimineață. Alexandru Pițurcă, fiul său, este audiat marți dimineață la DNA, unde a fost adus și tatăl său, reținut de procurori cu o zi în urmă, alături de șeful Romarm, Gabriel Țuțu, într-un dosar privind achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19, cu un prejudiciu de peste 8,6 milioane de lei adus companiei de stat.

Victor Pițurcă a fost pus în libertate, la expirarea ordonanței de reținere de 24 de ore emise luni de procurori. El a fost plasat sub control judiciar, DNA nefăcând propunere în instanță pentru arestarea preventivă. Pițurcă a plecat de la sediul DNA, unde a fost audiat și marți timp de aproximativ două ore.

La ieşirea de la DNA, Piţurcă a spus: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. El le-a transmis jurnaliştilor că vor vedea în curând despre ce este vorba.

Alexandru Pițurcă a fost pus sub și el sub acuzare de procurori, conform unor surse citate de HotNews. El gestionează firmele prin care ar fi fost derulate achizițiile de măști și utilaje în timpul pandemiei de COVID-19.

Victor Pițurcă a fost reținut luni de DNA pentru cumpărare de influență, în timp ce directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual.

articolul original.

Priscilla Presley contestă în justiție un amendament din testamentul fiicei sale, Lisa-Marie

31 January 2023 at 08:34

Priscilla Presley, soţia legendei rock’n’roll Elvis Presley, a depus în justiţie o contestaţie privind validitatea testamentului fiicei lor, Lisa Marie Presley, care a murit la 12 ianuarie, relatează BBC. Cererea în instanţă contestă un amendament din 2016 la testamentul Lisei Marie, care o înlătură pe Priscilla din funcţia de administrator al succesiunii.

Lisa Marie Presley, singurul copil al cuplului, a murit la vârsta de 54 de ani, pe 12 ianuarie, în urma unui stop cardiac.

Amendamentul în cauză îi înlătură pe mama sa şi pe fostul ei manager de afaceri, Barry Siegel, din funcţia de co-administratori şi îi înlocuieşte cu copiii ei, Riley, în vârstă de 33 de ani, şi Benjamin Keough. Benjamin Keough a murit în 2020, la vârsta de 27 de ani. Lisa Marie mai are două fete, gemene, dar acestea sunt minore.

Potrivit contestaţiei depuse în justiţie, Priscilla Presley, care are 77 de ani, susţine că amendamentul nu i-a fost niciodată înmânat în timpul vieţii fiicei sale, aşa cum prevedea în mod expres testamentul. De asemenea, amendamentul la testamentul Lisei Marie “are scris greşit numele mamei sale” şi poartă o semnătură a Lisei Marie care “pare a fi în contradicţie cu semnătura ei obişnuită şi cunoscută”, se arată în dosarul judiciar văzut de BBC. Avocaţii ei susţin, de asemenea, că amendamentul a fost introdus fără să fi existat martori şi nici nu a fost trecut prin notariat.

“Pe baza celor de mai sus, pretinsul amendament din 2016 ar trebui să fie considerat nevalabil”, se arată în petiţie.

articolul original.

Trei copilași de 2, 3 și 6 ani au murit într-un incendiu în București

31 January 2023 at 08:24

 Trei copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani au murit, marți dimineață, în urma unui incendiu izbucnit într-o locuință din Sectorul 5 din București. Mama a sunat la 112 și a cerut ajutor pompierilor, însă nu s-a mai putut face nimic pentru cei trei copii.

Apelul la 112 s-a făcut în jurul orei 5.35, când o femeie a cerut ajutorul pompierilor pentru a stinge un incendiu produs la o locuință în Sectorul 5.

Potrivit Antena 3, focul a cuprins patul în care dormeau. Din primele informații, se pare că mama celor trei a improvizat o sursă de căldură pe care a așezat-o în zona patului, pentru a-i încălzi.

„Primele echipaje de intervenție ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins și că se manifestase la un pat. Au fost identificate 3 victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani. S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire s-a constatat decesul acestora”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Au intervenit 4 ambulanțe SMURD, 3 autospeciale de stingere, 1 echipaj pentru descarcerare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Liberalii vor comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024

30 January 2023 at 19:21

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare că există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect, care probabil va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

„Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR. Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL.

El a fost întrebat şi cu privire la decizia CCR potrivit căreia o astfel de comasare ar fi neconstituţională. „Depinde la ce vă referiţi. Contestaţia de neconstituţionalitate puncta un caz anume – proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum, vom vedea. Şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era toamna 2011”, a spus purtătorul de cuvânt al liberalilor.

articolul original.

VIDEO. Atac cu cuțitul într-o stație de metrou din Bruxelles. Cel puțin un rănit

30 January 2023 at 19:07

Un atac cu cuţitul a avut loc luni seara într-o staţie de metrou din Bruxelles, echipele de intervenţie fiind prezente la faţa locului, relatează Reuters şi Le Soir, transmite Agerpres.

Agresorul a fost arestat de poliţie, a anunţat Wafaa Hammich, purtătoarea de cuvânt a primarului Bruxellesului, Philippe Close.

Poliţia federală a confirmat că o persoană a fost rănită, fără a putea preciza deocamdată circumstanţele.

I was there pic.twitter.com/Iemfkko0QS

— Secretgarden (@Secretgarden_be) January 30, 2023

Societatea de transporturi Stib a anunţat pe contul său Twitter că liniile de metrou 1 şi 5 sunt perturbate. Linii de autobuze au fost instituite între Arts-Loi, Merode şi Montgomery. Traficul este în continuare întrerupt în unele sectoare ale metroului din capitala belgiană la ordinul poliţiei.

articolul original.

Ciolacu: ”Prioritatea unu sunt pensiile speciale. Să găsim forma constituţională ca acest capitol să fie închis, odată pentru totdeauna”

30 January 2023 at 18:21

Social-democraţii consideră că pensiile speciale reprezintă ‘prioritatea unu’, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, subliniind că împreună cu Ministerul Justiţiei trebuie găsită ‘forma constituţională ca acest capitol să fie închis’ în România, transmite Agerpres.ro.

Marcel Ciolacu a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa Consiliului Naţional al PSD şi reuniunea grupurilor parlamentare ale social-democraţilor.

„Am avut două zile de şedinţe împreună cu colegii mei, am avut un grup de lucru să ne creionăm în continuare programul de guvernare. Pe urmă am avut un Consiliu Politic Naţional, unde fiecare ministru al PSD a prezentat ce a îndeplinit din programul de guvernare asumat în coaliţie şi ce urmează în perioada următoare. Am avut cu o prezentare şi pe domnul Jianu, ca şi partener social. Şi am stabilit cu grupurile parlamentare priorităţile pe care le avem în această sesiune şi conducerile Parlamentului, membrii în Biroul permanent şi preşedinţii de comisii. Am detaliat priorităţile atât din punct de vedere guvernamental, legislativ, şi aici mă refer, în primul şi în primul rând, la jaloanele din PNRR. Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, odată pentru totdeauna, în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

sursa: Agerpres.ro

articolul original.

Unde mai erau luni drumuri blocate din cauza zăpezii

30 January 2023 at 15:13

Traficul rutier este blocat, luni, pe un drum naţional din judeţul Galaţi şi pe alte 12 drumuri judeţene din Buzău, Bacău, Brăila, Galaţi, Dâmboviţa şi Vrancea, unde se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant, urmând a fi redate circulaţiei în momentul în care traficul rutier se va putea desfăşura în siguranţă.

„În ultimele 24 de ore, peste 11.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu peste 6.000 de mijloace de intervenţie, au continuat gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de fenomenele meteorologice periculoase”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne transmis, luni, potrivit Agerpres.

Din cauza zăpezii, traficul rutier este restricţionat pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată de peste 7,5 tone pe trei drumuri naţionale din judeţul Galaţi. Se înregistrează întreruperi ale alimentării cu energie electrică în 14 localităţi din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Vrancea, fiind afectaţi 527 de consumatori.

Efectivele MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea a 3.404 evenimente, 2.126 dintre acestea fiind circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.278 situaţiilor de urgenţă.

articolul original.

Actorul Ryan Reynolds, entuziasmat de experiența ca patron de club de fotbal din Marea Britanie

30 January 2023 at 13:45

Actorul canadian Ryan Reynolds, cunoscut mai ales pentru rolurile din Deadpool, Definitely Maybe, The Proposal, celebru ca supererou Marvel, este şi patron de club de fotbal în Marea Britanie.

Celebrul actor din Vancouver a apreciat că implicarea sa ca acţionar la clubul galez de fotbal Wrexham este „cea mai importantă experienţă a vieţii sale”, relatează DPA. Reynolds şi actorul american Rob McElhenney au preluat clubul galez, care joacă în liga a cincea engleză, în 2020, iar Reynolds a descris iubirea sa pentru club înaintea meciului de acasă cu Sheffield United (liga a doua), încheiat cu 3-3, duminică, în Cupa Angliei, relatează Agerpres.

„Vorbind sincer, a fost cea mai importantă experienţă din toată viaţa mea”, a spus Reynolds pentru BBC. „Aventura aceasta nu o pot compara cu altceva. Îmi place foarte mult, deoarece este un proiect care se va întinde pe mai mulţi zeci de ani”, a subliniat apreciatul actor canadian.

„Am întâlni recent un suporter care a împrăştiat cenuşa bunicului său pe terenul echipei. Mă uit la acest loc ca la o biserică”, a comentat Reynolds.

Actorul a relatat că Wrexham a vândut numeroase tricouri, multe dintre ele fiind achiziţionate din America de Nord: „În Canada, de unde sunt, lumea e obsedată de acest club. E ceva remarcabil. Am vândut ceva de genul a 24.000 de tricouri, iar multe au mers în America de Nord. Nu mai există tricouri. Eu nu pot găsi unul.

Cea mai frumoasă parte este susţinerea primită din partea comunităţii din afara clubului, faptul că Wrexham a devenit o destinaţie turistică pentru mulţi oameni care vin aici. E ceva special legat de acest oraş”, a concluzionat Reynolds.

Ryan Reynolds este căsătorit din 2012 cu actrița Bleke Lively, cu care are trei copii.

articolul original.
❌