ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

OMS a anunțat noul nume pentru „variola maimuței”

28 November 2022 at 08:46

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat noul termen pe care îl va folosi pentru variola maimuței („monkeypox) este, începând de luni, „mpox”, îndemnându-i și pe alții să urmeze exemplul, pentru a evita acuzațiile că actuala denumire a bolii ar fi rasistă.

Deși boala cauzată de virusul variolei maimuței este cunoscut de mulți ani, anul acesta, când s-au înregistrat pentru prima dată cazuri în afara ţărilor africane, unde boala este endemică, peste 30 de oameni de ştiinţă au invocat „necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă. La scurt timp după ce, în luna iunie, a anunțat că vrea să schimbe numele bolii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lasat o consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru variola maimuței.

Una dintre cele mai populare propuneri primită în timpul consultărilor a fost „mpox” sau „Mpox”, denumire sugerată de către organizația RÉZO, care militează pentru respectarea drepturilor bărbaților homosexuali și bisexuali.

S-a ajuns, astfel, ca în fnal să se admită variante „mpox”, pe care OMS a anunțat că o va folosi începând de luni, 28 noiembrie 2022. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an până când «monkeypox» este eliminat treptat”, a anunțat OMS, printr-un comunicat remis presei.

Descoperită pentru prima dată în 1958 și numită „variola maimuței după primul animal care a prezentat simptomele specifice, boala s-a răspândit, până anul acesta, în principal în vestul și centrul Africii.

În 2022 au fost însă depistate peste 80.000 de cazuri confirmate în peste 110 țări, ceea ce a determinat OMS ca în luna iunie să declare variola maimuței „urgență globală de sănătate publică”, cel mai înalt nivel de alertă. OMS estimează că, la nivel global, boala a ucis 55 de persoane.

În ultima perioadă a scăzut consistent numărul persoanelor nou infectate, în raport cu maximul înregistrat în luna august, dar OMS a avertizat la începutul lunii noiembrie că boala constituie în continuare o urgență globală de sănătate publică. Totodată, reprezentanții organizației internaționale au atenționat că există un val de atacuri înregistrate împotriva maimuțelor din cauza răspândirii bolii, subliniind că primatele nu au nicio legătură cu această situație. „Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva.

În România, primul caz de variola maimuței a fost depistat pe 13 iunie, iar potrivit ultimei informări, transmisă la jumătatea lunii noiembrie, în țara noastră au fost diagnosticate până acum 45 de cazuri de variola maimutei, iar 15 persoane care au intrat în contact cu persoanele infectate, au fost vaccinate împotriva acestui virus.


articolul original.

OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox

28 November 2022 at 16:49
image

Variola maimuţei (”monkeypox”) a fost redenumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că boala se va numi acum ”mpox”, în încercarea de a ajuta la combaterea discriminării şi a stigmatizării, scrie News.ro.

OMS şi-a anunţat intenţia de a redenumi boala în luna iunie, după ce au apărut îngrijorări că denumirea iniţială era înşelătoare, de natură să stigmatizeze şi să discriminaeze, iar în luna august a fost lansată o campanie de crowdsourcing pentru a găsi un nou nume.

În prezent, OMS a dezvăluit că referirea la primatele non-umane urmează să fie eliminată.

”Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind denumirea de variola maimuţei (monkeypox), după o perioadă de tranziţie de un an. Acest lucru serveşte la atenuarea preocupărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de o schimbare a numelui în mijlocul unui focar global”, a precizat agenţia de sănătate a ONU într-un comunicat.

OMS a adăugat că o problemă-cheie în alegerea noului nume a fost utilizarea sa în diferite limbi, în timp ce caracterul adecvat ştiinţific, uşurinţa în pronunţie şi absenţa referinţelor geografice sau zoologice se numără printre celelalte consideraţii.

Variola maimuţei, descoperită în 1958

Virusul care provoacă mpox a fost identificat pentru prima dată la maimuţele captive, în 1958. Cu toate acestea, originea bolii este necunoscută şi se întâlneşte frecvent la rozătoare. În plus, oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care focarele sunt documentate de mass-media şi la faptul că denumirea diferitelor tulpini ale virusului face referire la diferite părţi ale Africii.

Diferitele tulpini de mpox au fost ulterior redenumite clasa I, clasa II şi clasa IIb.

Îngrijorări similare au apărut odată cu apariţia noilor variante de virus în timpul pandemiei de Covid, ceea ce a a făcut ca variantele de Covid să primească până la urmă nume bazate pe alfabetul grecesc mai degrabă decât pe locul în care au fost identificate pentru prima dată.

Boala mpox, care a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, a devenit cunoscută în ultimele luni după ce a izbucnit un focar global fără precedent în luna mai, cu precădere în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.

Până la 21 noiembrie, doar în Regatul Unit au fost înregistrate 3.720 de cazuri confirmate sau probabile, comparativ cu doar şapte în perioada 2018-2021.

Profesorul Paul Hunter de la Universitatea din East Anglia a salutat demersul OMS. ”Având în vedere că maimuţele nu sunt o sursă primară a virusului, noul nume este mai puţin confuz pentru persoanele care nu cunosc contextul acestei infecţii”, a spus el. ”Este totuşi păcat că una dintre forţele motrice pentru a face această schimbare acum a fost «limbajul rasist şi stigmatizator» folosit online. Sperăm că un astfel de limbaj se va opri acum”, a subliniat profesorul.

articolul original.

Amenințare iminentă de răspândire a rujeolei: OMS atrage atenția că milioane de copii au ratat vaccinul împotriva bolii

28 November 2022 at 06:04

Amenințare iminentă de răspândire a rujeolei: OMS atrage atenția că milioane de copii au ratat vaccinul împotriva bolii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția americană de sănătate publică au transmis că există o amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial.

Rujeola este extrem de contagioasă și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni apariția unor epidemii în rândul populației.

Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia COVID, au declarat OMS și Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA (CDC), relatează Reuters.

„Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm”, a declarat pentru Reuters responsabilul OMS pentru rujeolă, Patrick O’Connor: „Ne aflăm la o răscruce de drumuri”, a spus el marți. „Vor fi 12-24 de luni foarte dificile în care vom încerca să atenuăm această situație”.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă

O combinație de factori precum măsurile de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda diferențelor tot mai mari de imunitate, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor.

OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a mai spus O’Connor.

articolul original.

Cât costă brazii de Crăciun de la Romsilva? Peste 30.000 de pomi scoși la vânzare în 2022

27 November 2022 at 20:14

Zeci de mii de brazi de Crăciun scoşi la vânzare de Romsilva în 2022. Cum prețurile au crescut, era de așteptat ca și Bradul de Crăciun să fie ceva mai scump. Dar, deși în magazine prețurile sunt ceva mai mari, Romsilva anunță că vinde brazii la prețuri ce pleacă de la 15 lei.

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea de Crăciun 2022 și de Anul Nou 2023: Vom avea sau nu zăpadă de Sărbători?

Cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare.

Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva, conform Adevărul.ro.

Așadar, deși prețurile sunt mai mari, avem toate șansele să avem Bradul de Crăciun în casă anul acesta, având în vedere prețurile oferite de Romsilva.

articolul original.

România se pregătește de iarnă. Bogdan Boghian: ‘Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populație, cu 26% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021’

27 November 2022 at 15:50
image

Bogdan Boghian, şef birou în cadrul Direcţiei Comerciale a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) a declarat că Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, preţul mediu de valorificare înregistrând o creştere cu 25%.

„În primele 10 luni ale anului curent unităţile din structura Regiei Naţionale a Pădurilor au valorificat un volum de 1,63 milioane metri cubi de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021. Preţurile de valorificare variază în funcţie de specie, de condiţia de livrare, dar şi în funcţie de zona în care se realizează comercializarea lemnului. Astfel, în cazul diverselor specii moi, preţul pleacă de la 160 de lei/mc în zona de sud şi poate ajunge la aproximativ 350 de lei/mc în cazul lemnului de foc de diverse specii tari, în timp ce în zona de nord, unde resursa este mai însemnată, preţurile sunt mai scăzute, respectiv în jur de 100 de lei în cazul lemnului de răşinoase şi în jur de 250-300 de lei în cazul diverselor specii tari”, a subliniat Boghian.

Reprezentantul Romsilva estimează că, până la finele acestui an, Regia va mai pune pe piaţă încă cel puţin 400.000 de metri cubi de lemn pentru foc prin unităţile proprii.

„Vreau să menţionez că, în acest an, s-au făcut eforturi considerabile pentru contractarea de prestări de servicii de exploatare, în aşa fel încât să putem recolta lemnul şi să-l aducem în condiţiile de livrare pentru populaţie. Am contractat în acest an de circa 2,5 ori mai multe prestări de servicii de exploatare decât în anul trecut şi avem încheiate contracte pentru circa 1,7 milioane metri cubi pentru a fi exploataţi în acest an. De asemenea, cu utilajele proprii am exploatat mai mult cu 20% faţă de aceeaşi perioadă anului trecut, adică aproximativ 1,8 milioane de metri cubi”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului la lemnul de foc pentru populaţie la 400 de lei/mc, măsura care a creat un blocaj în piaţă, Boghian a transmis că aceasta este o decizie a Guvernului şi „evident că unităţile RNP o respectă”.

„Totuşi, trebuie să menţionez că, în general, Regia Naţională a Pădurilor valorifică lemn de la locul de recoltare, din pădure, de la platformele forestiere situate la drumurile de acces, iar preţul mediu realizat la 10 luni este de 230 de lei/mc. Însă, pentru a ajunge lemnul la beneficiarul final, trebuie să acceptăm că mai sunt şi alte cheltuieli care intervin, respectiv cheltuieli de transport, cheltuieli de manipulare, de secţionare, de despicare şi alte cheltuieli. Noi asigurăm şi aceste servicii de transport al lemnului, secţionare sau paletizare, pentru circa 7% din volumul pe care-l oferim către populaţie”, a explicat reprezentantul Romsilva.

Acesta a susţinut că, până la finele anului, volumul total de lemn care va fi pus pe piaţă de RNP – Romsilva va ajunge la 10 milioane metri cubi, fiind suplimentat cu 500.000 metri cubi, faţă de programul iniţial de 9,5 milioane recoltat din pădurile proprietate publică a statului. Datele Romsilva arată că 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiţi ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior.

„La licitaţiile de masa lemnoasă fasonată organizate de Romsilva preţurile de adjudecare au crescut, în acest an, cu circa 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Bineînţeles, o creştere mai mare se înregistrează în cazul operatorilor economici care cumpără lemn de valoare şi căruia îi dau o utilizare superioară, în timp ce creşterea la lemnul de foc a fost mai mică, de circa 25%, generată în principal de cheltuielile care au intervenit în exploatarea lemnului şi aici mă refer la cheltuielile cu combustibilii, cu forţa de muncă, pentru că există şi la noi această problemă, cu costurile energiei, dar şi alte cheltuieli care au crescut în ultimul an”, a afirmat Boghian.

Nu în ultimul rând, oficialul Romsilva a menţionat că, începând din 2023, instituţia pe care o reprezintă va fi obligată să valorifice 50% din volumul pe care îl recoltează ca lemn fasonat, în condiţiile în care, până în prezent, media multianuală era de circa 30%.

Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva a aprobat, în şedinţa din data de 10 octombrie 2022, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltaţi în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului, iar din acest volum 50% urmează să fie valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forţe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, şi 50% prin licitaţii de vânzare a lemnului pe picior către agenţii economici atestaţi.

„Regia Naţională a Pădurilor este obligată, începând de anul viitor, să valorifice 50% din volumul pe care-l recoltează ca lemn fasonat. Adică lemn deja tăiat, în sortimente industriale, nu pe picior. Anul acesta considerăm că a fost un an pregătitor. Şi până acum am valorificat lemn fasonat, dar am avut o medie multianuală de circa 30%. Anul acesta, cred că vom reuşi să ajungem la un procent de 40% şi îl considerăm un an pregătitor pentru anul viitor. Practic, şi la operatorii economici volumul oferit şi adjudecat este mai mare decât anii trecuţi cu circa 35% ca lemn fasonat”, a mai spus Bogdan Boghian.

RNP – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional, conform agerpres.ro.

articolul original.

OMS a elaborat o nouă listă de agenți patogeni care ar putea declanșa epidemii sau pandemii

27 November 2022 at 12:00
image

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității o nouă listă cu agenți patogeni prioritari, care riscă să declanșeze pandemii sau epidemii și care ar trebui să fie monitorizați îndeaproape.

OMS a transmis că scopul a fost să actualizeze o listă folosită drept ghid pentru cercetarea, dezvoltarea și investițiile la nivel global, mai ales în vaccinuri, teste și tratamente.

Ca parte a procesului, agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite (ONU) reunește peste 300 de oameni de știință pentru a analiza dovezi privind peste 25 de familii de virusuri și bacterii.

Experții în sănătate iau măsuri anticipate

Oamenii de știință vor lua în considerare, în cadrul analizei lor, de asemenea, așa-numita „boală X”, necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă.

„Urmărirea agenților patogeni prioritari și a familiilor de virusuri pentru cercetarea și dezvoltarea măsurilor de combatere este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la o eventuală epidemie sau pandemie. Fără investițiile în cercetare și dezvoltare înainte de pandemia COVID-19, nu ar fi fost posibile vaccinurile dezvoltate într-un timp record”, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan.

Ce boli include lista elaborată de OMS?

Lista, care a fost publicată pentru prima dată în 2017, include în prezent, COVID-19, Ebola și Marburg, febra Lassa, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS), Nipah, Zika și boala X.

Pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, experții vor cerceta care date lipsesc și care sunt prioritățile de cercetare. Apoi, pot fi elaborate specificațiile pentru vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare.

revizuită ar trebui să fie publicată înainte de aprilie 2023.

OMS pregătește un acord internațional privind pregătirea și răspunsul la pandemii

Un organism interguvernamental de negociere pregătește terenul pentru un acord global care ar putea reglementa în cele din urmă modul în care națiunile se pregătesc și răspund la viitoarele amenințări pandemice.

Experții vor participa la o reuniune, între 5 și 7 decembrie 2022, la Geneva, în vederea elaborării și negocierii unei convenții OMS sau a unui alt tip de acord internațional privind pregătirea și .

Un raport de progres va fi prezentat statelor membre ale OMS anul viitor, urmând ca rezultatul final să fie prezentat spre examinare în 2024.

„Odată ce o epidemie este detectată, există câteva ore critice”

„Odată ce o epidemie este detectată, există câteva ore critice pentru a raporta, evalua și acționa pentru a opri răspândirea unei boli înainte ca aceasta să devină practic de neoprit”, a afirmat coaliția independentă The Panel for a Global Public Health Convention, formată din oameni de stat și lideri din domeniul sănătății.

Coaliția a afirmat că pandemia COVID-19 a avut repercusiuni puternice din cauza lipsei de acțiune a multor state, care nu se așteptau la o asemenea amploare și răspândire a virusului, potrivit Science Alert.

„Din decembrie 2019, atunci când informația despre COVID-19 a fost suprimată, mai multe țări au adoptat o abordare de tipul așteaptă și vezi ce se întâmplă atunci când au fost raportate pentru prima dată cazurile de COVID-19… am văzut consecințele ale lipsei de acțiune încă de la început”, a adăugat grupul de experți.

articolul original.

Romsilva pune la vânzare peste 30.000 de pomi de Crăciun

27 November 2022 at 00:00
image

Peste 30.000 de pomi de Crăciun sunt oferiți spre vânzare de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru sezonul sărbătorilor de iarnă. Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri și ajunge la 35 de lei.

Peste 30.000 de pomi de Crăciun sunt oferiți spre vânzare de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, pentru sezonul sărbătorilor de iarnă.

Din cei 30.594 de pomi de Crăciun puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăți, adică aproape 75%, sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă, anunță Romsilva.

Speciile brad, molid și speciile rășinoase, printre cele mai comercializate

Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri și ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri, cei cu înălțimi de peste 3 metri fiind considerați comenzi speciale.

Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri, proprietate publică a statului

„Acestea sunt prețurile practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional”, se menționează în finalul comunicatului.

articolul original.

Rujeola, o amenințare globală iminentă din cauza pandemiei. Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva bolii anul trecut / Avertismentul OMS

26 November 2022 at 13:40
image

În prezent, există o amenințare iminentă în ce privește răspândirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la o mai mică supraveghere a bolii, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția de sănătate publică din SUA (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri și este aproape în întregime prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, e nevoie ca 95% din populație să fie imunizată, pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia de COVID, ceea ce reprezintă un record, au declarat OMS și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA într-un raport comun, citat de Reuters.

„Acum este momentul să acționăm”

Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a declarat Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă, pentru Reuters.

„Suntem la o răscruce de drumuri”, a spus el. „Vor fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni, în care trebuie să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor, subliniind natura extrem de contagioasă a boala.

OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a mai spus O’Connor.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Peste un miliard de tineri și-ar putea pierde auzul din cauza utilizării căștilor și a expunerii la volume ridicate

26 November 2022 at 11:00
image

Mai bine de un miliard de adolescenți și tineri sunt potențial expuși riscului de pierdere a auzului din cauza utilizării căștilor și a expunerii la frecvențe înalte de muzică zgomotoasă, concluzionează o analiză publicată în revista BMJ Global Health.

Guvernele din întreaga lume trebuie să acorde de urgență prioritate politicilor de „ascultare sigură” pentru a proteja sănătatea auditivă, spun cercetătorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 430 de milioane de persoane din întreaga lume suferă în prezent de . Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza faptului că folosesc dispozitive de ascultare personale (PLD), cum ar fi smartphone-urile, căștile, precum și din pricina expunerii la muzică la un volum ridicat, pe fondul unei aplicări deficitare a reglementărilor.

Ascultarea nesigură, o practică care afectează peste un miliard de tineri la nivel global

Cercetările publicate anterior sugerează că utilizatorii de PLD aleg adesea volume de până la 105 decibeli, în timp ce nivelul mediu al sunetului în locurile de divertisment variază între 104 și 112 decibeli, depășind nivelurile admise (80 decibeli pentru adulți și 75 decibeli pentru copii), chiar dacă pentru perioade foarte scurte de timp, conform Medical Xpress.

Cercetătorii au estimat, de asemenea, numărul global de persoane care ar putea fi expuse riscului de pierdere a auzului, luând în considerare populația globală estimată a persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani în 2022 (2,8 miliarde) și cele mai bune estimări ale expunerii la practici de ascultare nesigure din partea PLD-urilor sau a locurilor de divertisment zgomotoase.

Analiza cumulată a datelor indică faptul că practicile de ascultare nesigură din cauza utilizării căștilor și a prezenței în locurile de divertisment zgomotoase sunt comune la nivel mondial – 24% și, respectiv, 48%, în rândul .

Pe baza acestor cifre, cercetătorii estimează că numărul global de adolescenți și tineri adulți care ar putea fi potențial expuși riscului de pierdere a auzului din această cauză variază între 0,67 și 1,35 miliarde.

Pierderea auzului, o urgență la nivel global

Cercetătorii recunosc unele limitări ale constatărilor lor, inclusiv proiectarea variată a studiilor – o caracteristică specială a studiilor privind locurile de divertisment – și absența unei metodologii standardizate.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că „există o nevoie urgentă ca guvernele, industria și societatea civilă să acorde prioritate prevenirii globale a prin promovarea practicilor de ascultare în siguranță.”

articolul original.

Romsilva ofera spre vanzare peste 30 de mii de pomi de Craciun in sezonul sarbatorilor de iarna

25 November 2022 at 13:42

Peste 30 de mii de pomi de Craciun sunt oferiti spre vanzare de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, prin unitatile sale teritoriale, pentru sezonul sarbatorilor de iarna.

Din cei 30.594 de pomi de Craciun pusi pe piata prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucati, adica aproape 75%, sunt produsi in pepinierele silvice ale Romsilva, in cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrari silvice autorizate, in urma carora se extrag exemplarele din regenerarile naturale unde exista o densitate excesiva.

Majoritatea pomilor de Craciun oferiti spre vanzare in acest an sunt din specia brad, 22.295, in timp ce restul de 8.299 de bucati sunt din specia molid sau alte specii de rasinoase.

Preturile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Craciun specia molid cu inaltimea de pana in 1,3 metri si ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu inaltimea intre 2 si 3 metri, cei cu inaltimi de peste 3 metri fiind considerati comenzi speciale.

Acestea sunt preturile practicate pentru pomii de Craciun achizitionati direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar daca pomii de Craciun sunt vanduti de unitatile din subordinea Romsilva in piete sau alte locuri amenajate, la aceste preturi se adauga si costurile de transport, manipulare si depozitare.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

articolul original.

OMS a dat alerta: Exista un risc major de răspândire a rujeolei. Ce trebuie să faci ca să te ferești de boală

25 November 2022 at 05:19
By: Geo
image

Există o amenințare de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial, deoarece Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale, a fost anunțul Organizației Mondiale a Sănătății.

Ce spune OMS și CDC

Rujeola este extrem de contagioasă și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni apariția unor epidemii în rândul populației.

Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia Covid, au declarat OMS și Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA (CDC).

Boala contagioasă care se transmite rapid

Pentru Ziare.com, doctorul Gindrovel Dumitra, medic de familie, a spus că și în România există riscul unei epidemii.

„Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății este cât se poate de justificat, pentru că în pandemie, inclusiv țările care asigurau acoperire vaccinală de 95%, care este pragul necesar pentru a împiedica apariția unei epidemii, au avut scăderi ale acoperirii vaccinale, adică mă refer la un procent de 85-90%.

Pare un procent destul de mare în continuare, însă el este foarte important. Vorbim despre o boală contagioasă care are cel mai mare număr de reproducere. Ce înseamnă asta? Înseamnă că de la un copil bolnav se pot îmbolnăvi 16-18 copii”, a explicat Gindrovel Dumitra.

De ce e posibilă o epidemie de rujeolă în România

„În condițiile în care ai un procent destul de important, chiar și de 10% dintre copii nevaccinați pentru fiecare generație, el se acumulează de la an la an, astfel încât va ajunge la un moment dat să creeze o masă critică prin intermediul căreia se poate propaga o epidemie de rujeolă.

Dacă am avea o acoperire vaccinală de 95% realizată, apare cazul de rujeolă, dar nu se poate propaga, pentru că există o șansă mică ca în perioada în care persoana respectivă poate să răspândească boala să interacționeze cu un alt copil nevaccinat”, spune medicul de familie.

Care sunt soluțiile

„Chiar și în statele în care există o acoperire de vaccinare crescută, în timpul pandemiei aceste acoperiri au scăzut și atunci este nevoie de eforturi pentru a recupera copiii nevaccinați.

Adică să vină la vaccinare astfel încât să primească cele două doze necesare în funcție de schema de vaccinare din fiecare țară”, punctează medicul de familie.

Riscul unei epidemii de rujeolă este mare

„Noi suntem pe valori ale acoperirii vaccinale între 85-89% de ani buni. Acesta este motivul pentru care am experimentat o epidemie în 2011-2013, și încă una în 2016-2020.

Citiți mai multe pe ziare.com

articolul original.

Romsilva pune în vânzare peste 30.000 de pomi de Crăciun : brazi, molizi și alte rășinoase

24 November 2022 at 14:30
By: M.Ex.

Peste 30 de mii de pomi de Crăciun sunt oferiți spre vânzare de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, pentru sezonul sărbătorilor de iarnă.
Din cei 30.594 de pomi de Crăciun puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăți, adică aproape 75%, sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.
Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.
Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri și ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri, cei cu înălțimi de peste 3 metri fiind considerați comenzi speciale.
Acestea sunt prețurile practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

articolul original.

Milioane de oameni din Ucraina, în pericol. De ce se teme OMS?

24 November 2022 at 07:30
image

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că iarna va „pune în pericol” viețile a milioane de oameni din Ucraina, după seria de atacuri devastatoare ale Rusiei asupra rețelei energetice a țării.

„Pur și simplu – această iarnă va fi despre supraviețuire”, a declarat presei Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, în timpul vizitei sale la Kiev.

„Această iarnă va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a spus el, potrivit AFP.

„O încălcare clară” a dreptului umanitar internațional

Deteriorarea infrastructurii energetice a Ucrainei, cauzată de numeroasele atacuri cu rachete, „are deja efecte de knock-out asupra sistemului de sănătate și asupra sănătății oamenilor”, a spus Kluge.

El a precizat că peste 700 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în februarie.

Kluge a subliniat „o încălcare clară” a dreptului umanitar internațional.

„Ne așteptăm ca alte două-trei milioane de oameni să își părăsească locuințele”

„Atacurile continue asupra infrastructurii sanitare și energetice înseamnă că sute de spitale și unități de sănătate nu mai sunt pe deplin operaționale”, a spus Kluge.

„Ne așteptăm ca alte două-trei să își părăsească locuințele în căutarea căldurii și a siguranței”, a avertizat acesta: „Acestea se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv cu infecții respiratorii precum COVID-19, pneumonie, gripă și cu riscul grav de difterie și rujeolă în rândul populației insuficient vaccinate”.

articolul original.

Aproape 31.000 de pomi de Crăciun, scoşi la vânzare în acest an de Romsilva

23 November 2022 at 18:05
image

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad, a declarat, miercuri, Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva, la Pepiniera Silvică Cozieni din judeţul Ilfov, relatează Agerpres.

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva.

Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci

Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci, deoarece acestea sunt în funcţie de cheltuielile care au fost efectuate pentru producerea lor şi pot varia între 100 şi 250 de lei.

Bodgan Boghian a subliniat că orice persoană fizică care doreşte un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP, Romsilva valorificând de regulă pomii de Crăciun de la locul de producere.

Majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an, din specia brad

Potrivit datelor Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăţi, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă. Majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăţi sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.

articolul original.

Romsilva scoate la vânzare 31.000 de pomi de Crăciun. Prețurile încep de la 15 lei pentru un molid și de la 35 de lei un brad

23 November 2022 at 16:01

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad, a declarat, miercuri, Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva, la Pepiniera Silvică Cozieni din judeţul Ilfov.

“Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva.

Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci, deoarece acestea sunt în funcţie de cheltuielile care au fost efectuate pentru producerea lor şi pot varia între 100 şi 250 de lei.

Bodgan Boghian a subliniat că orice persoană fizică care doreşte un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP, Romsilva valorificând de regulă pomii de Crăciun de la locul de producere.

Întrebat dacă se observă în rândul românilor tendinţa de a cumpăra mai mult brazi artificiali, Boghiu a precizat că tot mai mulţi români preferă brazii în ghiveci sau cu rădăcini protejate cu baloţi, pentru a-l putea transplanta ulterior în curte. Din experienţa anilor trecuţi, în ghivece se vând în jur de 10.000 de brazi, a adăugat el.

La rândul său, Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brăneşti, a explicat cum trebuie păstrat un brad în ghiveci pe perioada Sărbătorilor de Crăciun, astfel încât ulterior acesta să poate fi replantat afară în curte sau grădină, având în vedere stresul de trecere al acestuia de la mediul intern la cel extern.

“Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed, dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate. După perioada sărbătorilor se scoate timp de câteva zile într-un spaţiu neîncălzit, dar protejat, închis parţial sau total, cu lumina neapărat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta”, a subliniat inginerul silvic. El a menţionat că un brad pentru a ajunge la 3 metri înălţime are nevoie de circa 12 ani.

Nu în ultimul rând, inginerul silvic a explicat şi modul de replantare, dar a oferit şi câteva sfaturi pentru cei care cumpără brazi tăiaţi din piaţă. “Trebuie să pipăiţi cu degetele acele, iar dacă e tăiat demult, ele cad imediat. Acesta este principalul element, dar mai trebuie şi să mirosiţi acele. Dacă sunt proaspete ele emană acel ulei volatil care este esenţa plăcerii de a avea un brad”, a menţionat Băncilă.

Potrivit datelor Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăţi, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă. Majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăţi sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional. (Agerpres)

articolul original.

OMS, semnal despre o boală care afectează miliarde de oameni

17 November 2022 at 19:15
By: (C.T.)

Dinţi cariaţi, gingii inflamate şi cancere bucale: aproape jumătate din populaţia lumii suferă de boli buco-dentare, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Într-un nou raport, OMS a constatat că 45% din populaţia lumii, sau aproximativ 3,5 miliarde de persoane, suferă de afecţiuni buco-dentare.

„Sănătatea orală a fost mult timp neglijată în sănătatea globală”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat, deşi măsurile de prevenţie cu costuri reduse ar putea preveni multe dintre acestea.

OMS, care oferă astfel prima imagine completă a poverii bolilor buco-dentare în 194 de ţări, a dezvăluit o creştere cu un miliard a cazurilor înregistrate în ultimii 30 de ani.

Este „un indiciu clar că mulţi oameni nu au acces la prevenirea şi tratamentul bolilor buco-dentare”, dintre care cele mai frecvente sunt cariile dentare, afecţiunile gingivale, pierderea dinţilor şi cancerele bucale, potrivit raportului.

Cariile dentare netratate sunt cea mai frecventă boală care afectează circa 2,5 miliarde de persoane la nivel global, în timp ce aproximativ un miliard suferă de afecţiuni gingivale, o cauză majoră a pierderii totale a dinţilor.

Aproximativ 380.000 de cazuri noi de cancere bucale sunt diagnosticate în fiecare an, potrivit OMS.

Principalii factori de risc sunt consumul ridicat de zahăr, dar şi fumatul şi consumul de alcool.

OMS încurajează autorităţile să abordeze aceşti factori comuni de risc „prin promovarea unei alimentaţii echilibrate sărace în zahăr, oprirea consumului de tutun sub toate formele sale, reducerea consumului de alcool şi un mai mare acces la pasta de dinţi cu fluor eficientă şi accesibilă”.

Raportul evidenţiază inechităţile flagrante în accesul la serviciile de sănătate orală, subliniind povara enormă pe care aceste boli adesea foarte vizibile şi imposibil de ascuns o pun asupra celor mai vulnerabile şi defavorizate populaţii.

Potrivit raportului OMS, trei sferturi dintre toate persoanele care suferă de boli buco-dentare trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar peste tot în lume sunt persoane sărace, cu dizabilităţi sau persoane în vârstă şi vulnerabile care sunt lipsite de acces adecvat la îngrijiri care sunt costisitoare.

Acest lucru poate conduce la „costuri catastrofale şi o povară financiară semnificativă pentru familii şi comunităţi”, a mai spus OMS.

articolul original.

Atelierul de hrănitori 2022

15 November 2022 at 17:27
image

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului Atelierul de Hrănitori, în data de 20 noiembrie 2022, atât în București, în Parcul Herăstrău, vis-à-vis de Grădina Urbană, cât și în Cluj Napoca, în Muzeul Zoologic al UBB. După două ediții derulate doar în mediul online, ne revedem iar cu cei mici și cei mari. Va fi din nou ziua când iubitorii de păsări și natură vin alături de copii și de nepoți pentru a confecționa hrănitori pentru păsările sălbatice, dar și pentru a învăța cum să le ajute să treacă peste temperaturile scăzute din timpul iernii. Evenimentul va începe de la ora 10:00 dimineața cu activități și ateliere care vor ține până la ora 14:00.

„Cei care vin duminică la Atelierul de Hrănitori vor fi așteptați de voluntarii și de staff-ul SOR cu povești despre păsări, informații practice și cu o mulțime de idei folositoare pentru a face iarna mai ușoară pentru păsări și mai colorată pentru oameni. Vor exista deja consacratele ateliere, motivul principal al întâlnirii noastre, unde oamenii învață să confecționeze hrănitori pe care le pot lua acasă, fie din coji de nucă de cocos sau de pomelo, din lemn sau alte materiale la fel de neconvenționale. Însă vom construi și alte obiecte de decor și sezon care au păsările ca sursă de inspirație”, a declarat Teodora Domșa, coordonatorul proiectului.

Pentru că este un eveniment dedicat păsărilor, participanții își pot testa abilitățile de identificare a speciilor de păsări sălbatice din cele două orașe. Vom identifica păsările cu ajutorul determinatoarelor de specialitate și le vom observa apoi în cadrul tururilor ghidate pe trasee din Parcul Herăstrău sau la inelările realizate de ornitologii Muzeului Zoologic din Cluj Napoca. Vom discuta despre păsările sălbatice din mediul urban, iar cei care vor să învețe cum să recunoască înaripatele vor putea achiziționa ghidurile de identificare de la eveniment. Vom povesti și despre cum învățăm să deosebim păsările nu doar după aspect, dar și după cum se hrănesc sau cum zboară.

Atelierul de Hrănitori este un proiect propriu al SOR, realizat în parteneriat cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Participarea la eveniment este gratuită.

articolul original.

Direcția Silvică Neamț anunță o licitație pentru vânzarea unei linii de prelucrare fructe

11 November 2022 at 11:50
image

ANUNȚ privind organizarea licitaţiei  pentru vânzarea  activului:

„LINIA DE PRELUCRARE FRUCTE, din componența Fabrica de Nectaruri din Fructe de Pădure SILVAFRUCT Piatra Neamț”

 AFLAT ÎN PATRIMONIUL  REGIEI NAŢIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA, DIRECȚIA SILVICĂ NEAMȚ

  1. Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcția Silvică Neamt, cu sediul în mun. Piatra Neamt, str. V.A. Urechia, nr. 24, telefon 0233-211696, 0233-219905, fax 0233-212736, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Bucuresti, sub nr. J 40/450/1991, cod fiscal RO 1590120, organizează la sediul său în data de 29.11.2022, orele 1100, licitaţie publică deschisă cu strigare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, în vederea vânzării activului numit „ LINIA DE PRELUCRARE FRUCTE, din componența Fabrica de Nectaruri din Fructe de Pădure SILVAFRUCT Piatra Neamț”, situat în str. Nordului, nr. 2-4, mun. Piatra Neamț, jud. Neamț.

În cazul neadjudecării la prima licitație, se va organiza o nouă licitaţie în aceeași zi, începând cu ora 1300, la care poate participa orice persoană fizică şi juridică.

  1. Prețul de pornire la licitatie, garanția de participare, pasul de licitare şi taxa de participare la licitaţie sunt următoarele:
ActivPreț pornire la licitatie (lei)Garanție de participare la licitatie

(lei)

Pas de licitatie

(lei)

Taxă participare la licitaţie

(lei)

LINIA DE PRELUCRARE FRUCTE, din componența Fabrica de Nectaruri din Fructe De Pădure SILVAFRUCT Piatra Neamț2.756.820,00137.841,00137.841,00200

Prețul de pornire la licitaţie nu conține T.V.A.

  1. În vederea participării la licitație potențialii cumpărători vor putea depune până la data de 25.11.2022, ora 14:00, la secretariatul Direcției Silvice Neamț, documentele prevazute la art. 35 alin (1) din Norma metodologica aprobată prin HG nr. 577/2002.
  2. Documentele licitaţiei se pot procura începând cu data de 09.11.2022, de la secretariatul Direcției Silvice Neamt, din mun. Piatra Neamt, str. V.A. Urechia, nr. 24, zilnic între orele 08.00-16.30, de luni-joi și între orele 08.00-14.00, în ziua de vineri. Prețul documentației de participare la licitație ( inclusiv dosarul de prezentare) este de 200 lei, cu TVA.
  3. Relatii suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0233-211696, 0233-219905, fax 0233-212736, e-mail: [email protected]. Persoana de contact : Roxana Roșu

DIRECTOR,

ING. VALENTIN TĂMĂSLĂCARU

articolul original.

Primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei: „Sunt în această funcție pentru a ajuta oamenii și pentru a rămâne ceva în urma noastră”

11 November 2022 at 04:52
image

La capitolul buget, administrația publică din Tomșani a reușit să depună cereri de finanțare pentru noi proiecte, să întocmească documente, să execute lucrări ample cu bani din bugetul local, să mențină cheltuielile administrative cu succes, iar alocarea fondurilor necesare indemnizațiilor persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora să se facă la timp. 

Primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei spune că, imediat ce lucrările existente de asfaltare cu bani din bugetul local se vor finaliza acestea vor continua. În acest sens, administrația locală din Tomșani va scoate la licitație următoarele 4 ulițe în vederea asfaltării. 

În cei doi ani de mandat Nicolae Andrei a reușit asfaltarea drumurilor comunale cu bani din bugetul local pe o lungime de peste 1,5 kilometri și are în plan să continue asfaltarea cu încă 1,5 kilometri.

Pentru a traversa mai ușor criza economică, în mod special creșterea facturilor la energie, primarul a luat măsuri privind modernizând iluminatul stradal cu becuri economice: 

„Proiectul pentru modernizarea iluminatului stradal cuprinde montarea a 472 de lămpi, cu fonduri europene, prin AFM, și sperăm ca, până la finele anului, să primim un răspuns pozitiv privind finanțarea acestui proiect”, spune primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei.

În contextul exploziei tarifelor, primarul caută soluții pentru diminuarea cheltuielilor uriașe la energie

O altă intenție privind economisirea pe cât posibil a energiei este accesarea fondurilor pentru montarea de panouri fotovoltaice. În acest sens, primăria va pune la dispoziție teren cu o suprafață de 8 mii de metri pătrați pentru amenajarea unui parc fotovoltaica care să vină în sprijinul iluminatului stradal și al instituțiilor publice:   

„Vom depune o cerere de finanțare prin PNRR, componenta C10, care prevede reabilitarea și modernizarea Școlii Foleștii de Sus, un proiect în cadrul căruia vor fi montate și aceste panouri fotovoltaice. Noi avem speranță și ne rugăm la bunul Dumnezeu să primim finanțarea necesară, inclusiv să reușim amenajarea unui parc cu panouri fotovoltaice pentru diminuarea cheltuielilor uriașe la energie”, spune primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei.

Implicat în greutățile localității Tomșani de mulți ani și familiarizat cu problemele administrației locale, primarul Andrei Nicolae spune că și-a propus să ducă această comună mai aproape de aspirațiile cetățenilor, afirmând că nu a uitat angajamentele făcute în campania electorală, „un fel de contract asumat”, subliniază Andrei Nicolae. Are schițate obiective pe care le urmărește în funcție de oportunitățile de finanțare, într-o perioadă destul de grea, în contextul crizei economice, însă crede cu convingere că munca asiduă va reprezenta secretul reușitei, și anume acela de a duce la îndeplinire ceea ce și-a propus.

„Sunt mulțumit că, în această primărie, atunci când intră vreun cetățean cu orice problemă ar avea, indiferent cât de grea ar fie ea, pleacă mulțumit și cu fruntea descrețită. O altă mulțumire este faptul că aproximativ toate litigiile legate de neînțelegeri între mejdine sunt rezolvate. Sunt în această funcție pentru a ajuta oamenii și pentru a rămâne ceva în urma noastră”, spune primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei.

Primarul localității Tomșani încercă să nu dezamăgească cetățenii, identifică fonduri, execută lucrări cu fonduri europene sau guvernamentale, iar pentru mandatul următor are foarte multe lucruri frumoase de înfăptuit. Este susținut de o echipă puternică, crede în oameni și are susținerea și dorința majorității cetățenilor de a continua ceea ce a început.

articolul original.
❌