ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum arată gaura din gazoductul Nord Stream 1: Explozia a distrus 50 de metri de conductă (Foto &Video)

18 October 2022 at 14:12
By: -
image

Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.

Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.

• Första bilderna från Nord Stream-läckan på Östersjöns botten – 50 meter rör är borta.
• Liselotte, 25, från Timrå fortsatt försvunnen.
• Ulf Kristersson avger sin regeringsförklaring 09.30. https://t.co/0VyP5gYCwn

— Expressen (@Expressen)
October 18, 2022

Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.

Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. "Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta", a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.

Poliția daneză a anunțat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.

Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.

Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.

Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.

📸 Investigators have determined that the series of explosions along key undersea gas pipelines from #Russia to Europe were likely caused by sabotage.
Nord Stream blast 'blew away 50 metres of pipe'
📸 pic.twitter.com/oy9452808S

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu)
October 18, 2022

Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.

Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.

Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.

Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

T.D.

articolul original.

Următoarea posibilă țintă a lui Putin se află pe fundul oceanelor

2 October 2022 at 09:54
image

După exploziile care au avariat magistrala de transport a gazelor naturale Nord Stream, ar putea surveni un nou atac subacvatic. Cu consecințe mult mai grave.

Toată atenția este îndreptată spre manevrele de pe front pe care le supervizează Vladimir Putin, însă următorul lui obiectiv s-ar putea afla în altă parte. Dacă președintele rus a început, în sfârșit, să-și asculte comandanții militari, putem paria că în curând va ținti cablurile de internet slab protejate de pe fundul mării, arată o analiză publicată de The Guardian.

Pe fundul oceanelor se află 475 de cabluri prin care se derulează 95% din traficul de date de pe internet - transferuri monetare de zece triliarde de dolari și tranzacții financiare de cel puțin 15 miliarde de dolari pe zi. Harta cablurilor submarine actualizată de platforma Telegeography arată cât de extinsă este această rețea.

Toți depindem, într-un fel sau altul, de aceste fire nevăzute din adâncuri. În cel mai banal exemplu, când ne salvăm datele în cloud, avem impresia că imaginile și tot ce punem "la păstrare" rămân agățate, undeva sus, deasupra noastră, într-un "nor de date". De fapt, cea mai mare parte a internetului se află sub apă. Când încărcăm o fotografie de pe smartphone în cloud, aceasta va fi stocată, într-adevăr, într-un centru imens, plin de servere și unități masive de răcire, aflat undeva pe pământ, dar pentru a ajunge acolo, imaginea este transferată prin cablurile submarine.

Aceste cabluri reprezintă infrastructura critică a lumii occidentale. Sunt întinse pe fundul oceanelor prin puncte de intrare slab protejate de pe coastele oceanelor. Pe primii kilometri, cablurile au înveliș suplimentar pentru a fi protejate de efectul mareelor, al rocilor care se deplasează și al curenților subacvatici, dar în larg cablurile pot fi la fel de subțiri cât un furtun de grădină.

Scânteia viitorului război mondial

Cablurile de internet aparțin unor companii private, iar activitatea acestora, cel puțin până acum, a fost ignorată de guverne. Unele dintre ele sunt deținute de giganții din domeniul tehnologiei - Facebook, de exemplu, intalează actualmente cel mai lung cablu suboceanic, 2Africa, cu o lungime de 45.000 de kilometri care va lega Africa, Europa și Asia.

În apele internaționale, legile maritime oferă o slabă protecție, iar din această cauză barierele împotriva unor acțiuni de sabotaj în mijlocul oceanelor sunt relativ slabe.

We've been warned about Russia's underwater activities to destroy critical infrastructure, including global internet cables even before the invasion.https://t.co/ogFlmDIFwv

— Igor Sushko (@igorsushko)
September 28, 2022

Mediul subacvatic expune oricum cablurile la avarii accidentale. Potrivit unei surse din sector, în fiecare an se produc în jur de 100 de întreruperi cauzate de pescadoare sau traulere. Până în 2017, astfel de incidente erau rare. În acel an s-au înregistrat două avarii ale cablurilor transoceanice - din Marea Britanie spre SUA și din Franța spre SUA - despre care atunci s-a scris puțin.

Cele două incidente au fost studiate de parlamentarul britanic Rishi Sunak pentru thinktank-ul Policy Exchange, iar raportul său a concluzionat că aceste cabluri submarine sunt foarte vulnerabile, iar pericolul unui atac asupra sistemului este unul "existențial".

În prezentarea raportului, amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor armate aliate, sublinia că "submarinele rusești au desfășurat operațiuni de monitorizare și vizare în vecinătatea infrastructurii de cabluri submarine din nordul Atlanticului".

Subiectul unui atac al Moscovei asupra cablurilor transoceanice a fost analizat de mass-media din SUA, dar și de televiziunile de stat din Rusia.

Meanwhile in Russia: every state TV program is feasting on Tucker Carlson's accusations that the Biden administration is somehow involved in causing the Nord Stream damage. Military expert loved Tucker's idea about cutting undersea internet cables & said, "Sure, why not?" Watch: pic.twitter.com/bDVwl2Z7yN

— Julia Davis (@JuliaDavisNews)
September 29, 2022

În mod sigur, subiectul nu lipsește din discuțiile de la Kremlin. În plus, Stavridis este coautorul unui fascinant roman, "2034: A Novel of the Next World War" ("2034: Un roman al următorului război mondial"), în care scânteia catastrofei se produce când o navă rusească secționează 30 de cabluri submarine, rupând legătura Statelor Unite cu lumea.

Greu de crezut că Putin a citit această carte. Dar putem paria că Gherasimov a făcut-o, scrie The Guardian.

Următorul plan al Kremlinului

Unul dintre aspectele ciudate ale invadării Ucrainei este că Putin nu l-a consultat pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării. Acesta a fost numit de Putin la comanda armatei pe 9 noiembrie 2012, în locul lui Nikolai Makarov, dar liderul de la Kremlin nu a luat în seamă sugestiile sale.

Distanța dintre cei doi a devenit evidentă la începutul lunii septembrie, când ei au participat la exercițiile militare din zona orientală a Rusiei.

Teza lui Gherasimov este că războiul într-o lume atât de conectată precum cea de azi ar trebui să combine modul tradițional de luptă cu acțiunile politice, economice, informaționale, umanitare și altele non-militare. Asta înseamnă, de exemplu, că înainte de a trage un singur foc, trebuie să folosești mai întâi rețelele de socializare și alte mijloace pentru a dezinforma, pentru a naște confuzie, pentru a polariza și demoraliza populația inamicului. În acest mod, regimurile democratice și-ar motiva mai greu cetățenii pentru luptă.

Acest război-hibrid a început de multă vreme, iar Kremlinul și-a întins tentaculele până în inima sistemelor democratice occidentale, îndeosebi în Statele Unite și Marea Britanie.

Totuși, remarcă analiza ziarului britanic, invazia declanșată în februarie a mers direct împotriva acestei doctrine, ceea ce indică faptul că Gherasimov nu a fost consultat de Putin. Președintele rus a preferat o operațiune de tip blitzkrieg, în stilul anilor '40, convins că va cuceri repede Ucraina, dar manevra nu i-a ieșit, așa că de acum încolo s-ar putea să fie mai atent la sugestiile lui Gherasimov despre războiul asimetric și identificarea punctelor vulnerabile ale inamicului.

Iar asta înseamnă că ei ar putea discuta mai puțin despre gazoducte și mai mult despre cablurile subacvatice, "sistemul nervos" al lumii interconectate.

articolul original.

Rusia deschide anchetă pentru act de terorism internaţional, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream

28 September 2022 at 19:28
By: -

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru „act de terorism internaţional” după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus.

citizencitizen

"Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (…) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început", a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram, relatează AFP.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

citizencitizen

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

citizencitizen

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

articolul original.

Scurgeri de gaz în Marea Baltică, de la Nord Stream 1 şi 2, care au suferit „daune fără precedent”. Kremlinul nu exclude sabotajul

27 September 2022 at 11:12

Danemarca şi Suedia au raportat, luni şi marţi, mai multe breșe și scurgeri de gaze în Marea Baltică din conductele ruseşti Nord Stream 1 și Nord Stream 2, ambele oprite acum.

citizencitizen

Mai întâi, Danemarca a raportat, luni, o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm, aflată în apropierea gazoductului Nord Stream 2. Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă.

Scurgerea de gaz „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă.

Ulterior, marţi, autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la Nord Stream 1.

citizencitizen

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă", a declarat un purtător de cuvânt al administrației maritime pentru Reuters.

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, dar nu se știe cauza.

„Menținem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de zonă", a declarat alt purtător de cuvânt al SMA.

UPDATE Kremlinul nu exclude sabotajul ca motiv pentru deteriorarea rețelei de conducte Nord Stream din Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat, marți, că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.

citizencitizen

„Nu poate fi exclusă nicio opțiune în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă sabotajul a fost cauza problemelor, transmite Reuters.

El a mai spus că Kremlinul este foarte preocupat de situație, care necesită o investigație promptă, deoarece este o problemă pentru securitatea energetică pentru „întregul continent”.

Scurgerea vine în contextul în care, marţi, a fost inaugurată o nouă conductă Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

articolul original.
  • There are no more articles
❌