ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Activitatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pe anul 2022 cuprinsă într-un volum de 610 pagini

29 January 2023 at 09:11

Raportul de activitate al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pe anul 2022 a fost cuprinsă într-un volum cu un format grafic de excepție, tipărit la Editura Crimca a Arhiepiscopiei însumând 610 pagini. Raportul a fost prezentat sâmbătă în ședința de lucru a Adunării Eparhiale. Alături de Părintele Arhiepiscop Calinic, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, reprezentanții Cabinetului și Cancelariei Eparhiale, membrii comisiilor Adunării Eparhiale, consilierii Centrului Eparhial și reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim pe domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, și domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava. În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus prinos de recunoștință celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrării Arhiepiscopiei, Administrației Eparhiale, personalului clerical și monahal, instituțiilor guvernamentale, regionale și locale, colaboratorilor și bineînțeles credincioșilor care au răspuns de fiecare dată chemării de a face bine aproapelui. Un cuvânt de mulțumire i-a adresat și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul constant și grija arătată Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Nu în ultimul rând, ierarhul a îndemnat la recunoștință față de toate darurile primite de la Cel de Sus, Care face toate cu putință celui care crede și nădăjduiește în El.

articolul original.

IPS Calinic chemat de prefectul Moldovan să participe ca invitat permanent la toate ședințele operative ale Prefecturii Suceava

29 January 2023 at 09:09
image

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a fost invitat de prefectul Alexandru Moldovan să participe, în calitate de invitat permanent, la toate ședințele operative ale Instituției Prefectului, pe de o parte pentru a participa la rezolvarea problemelor comunității, iar pe de altă parte, pentru a oferi expertiza sa. Invitația a fost făcută în cadrul ședinței de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților unde a fost prezent și prefectul dar și primarul Sucevei Ion Lungu și vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă. ”Prefectul Județului Suceava, domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, a subliniat colaborarea deosebită între cele două instituții în problematica delicată a refugiaților ucraineni, remarcând implicarea susținută a clerului, dar și a credincioșilor în oferirea de asistență în plan material și spiritual, motiv pentru care consideră Biserica – principal partener. Mai mult, domnia sa și-a exprimat dorința ca Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic să participe, în calitate de invitat permanent, la ședințele operative ale instituției prefectului, pe de o parte pentru a participa la rezolvarea problemelor comunității, iar pe de altă parte, pentru a oferi expertiza sa, apreciind activitatea Arhiepiscopiei ca un exemplu de bună practică din perspectivă administrativă. Domnul Ion Lungu a adresat un cuvânt de mulțumire, punctând ajutorul acordat de instituția pe care o reprezintă Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a apreciat transparența raportărilor și a reiterat multitudinea proiectelor derulate de Biserică pentru comunitate, multe dintre ele în colaborare cu autoritățile locale. În contextul recunoașterii la nivel național a anului 2023 ca Anul dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, domnul Niculai Barbă a solicitat sprijinul Arhiepiscopiei având în vedere colaborarea fructuoasă în proiecte similare”, notează cei de la Arhiepiscopie pe site-ul instituției. Au mai luat cuvântul generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui, președinte al Filialei Județene „Plăieșii” Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Bogdan Andrei Loghin, primar al Municipiului Rădăuți, și medicul Valeriu Gavrilovici, membru al Adunării Eparhiale și reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în Adunarea Național Bisericească.

articolul original.

IPS Calinic a prezidat ședința anuală de lucru a Adunării Eparhiale. La ședință au participat și mirenii Lungu, Moldovan și Barbă

28 January 2023 at 12:27

În sala „Pimen Arhiepiscopul”, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, s-au desfășurat astăzi, 28 ianuarie, lucrările Ședinței anuale de lucru a Adunării Eparhiale, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul activității Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din anul 2022.

Evenimentul a debutat cu Săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, după care, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, în prezența Părintelui Arhiepiscop Calinic, a oficiat rânduiala slujbei de Tedeum.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele anuale ale sectoarelor administrației eparhiale și s-au stabilit obiectivele pentru anul 2023, după care au urmat luările de cuvânt ale invitaților.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Sucevei și Rădăuților, reprezentanții Cabinetului și Cancelariei Eparhiale, membrii comisiilor Adunării Eparhiale, consilierii Centrului Eparhial și reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim: domnul Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, precum și domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, prefectul Judeţului Suceava.

articolul original.

Slujbe de mulțumire în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la aniversarea Unirii Principatelor Române

25 January 2023 at 15:27
image

Marți, 24 ianuarie 2023, la împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment deosebit din istoria poporului român, în cuprinsul întregii Eparhii a Sucevei și Rădăuților s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în ceea ce a însemnat un pas important spre desăvârșirea unității naționale.

Atât la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, cât și la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată pe Aleea Unioniștilor din centrul Sucevei, a fost săvârșită slujba de Te Deum, fiind totodată subliniat rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în împlinirea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859.

După oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și toți cei care au susținut înfăptuirea acestui deziderat național, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” a fost săvârșită slujba de Te Deum de către un sobor de preoți și diaconi condus de arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale. Astfel a fost adus un omagiu celor care au contribuit cu mult curaj, înțelepciune și conștiință patriotică la realizarea unirii Principatelor Române.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

La final, arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța acestui ideal al poporului român, sub toate aspectele sale.

„Un act de unire se fundamentează pe valorile în jurul cărora gravitează cei ce o înfăptuiesc. De aceea, nicio Unire nu e prea Mare sau prea Mică. Deși evenimentul de la 1859 a rămas în istorie cu denumirea de Unirea Mică, trebuie să avem cu toții conștiința că actul Unirii a fost deopotrivă un act mare de înțelepciune și de curaj al românilor din cele două regiuni. A fost, așadar, o mare unire, ce avea să prevestească o unire și mai mare, desăvârșită prin Marea Unire de la 1918. Astăzi, într-o lume a individualismului și a dezbinării oamenilor printr-o mulțime de mijloace, Îl rugăm pe Dumnezeu să păstreze și să sporească unitatea neamului românesc, pentru ca în același cuget și într-o singură simțire să aducem prinosul nostru de mulțumire și de recunoștință la tronul Preasfintei Treimi.”

Totodată, în apropierea Palatului Administrativ al Municipiului Suceava, după slujba de mulțumire a fost săvârșit un Trisaghion în fața statuii domnului Alexandru Ioan Cuza, întru pomenirea făuritorilor Micii Uniri, de către un sobor de preoți din care au făcut parte arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

În cadrul evenimentului, la care au luat parte reprezentanți ai oficialităților locale, delegați ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și numeroși cetățeni, au rostit alocuțiuni o parte dintre reprezentanții instituțiilor statului. Prefectul Județului Suceava, Alexandru Moldovan,  a dat citire mesajului premierului României, Nicolae Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei de 24 ianuarie. Au mai luat cuvântul vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, Teodora Munteanu, viceprimar al Municipiului Suceava, și Ovidiu Milici, consilier al primarului Ion Lungu.

Manifestările au continuat cu depuneri de coroane și jerbe la statuia domnitorului și s-au încheiat cu o defilare a detașamentului de onoare, la care au participat cadre de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmerie, militari de la Brigada „Vânători de Munte” și elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

Nu în ultimul rând, cei prezenți au rememorat momentul desfășurat la Iași acum 164 de ani, dansând Hora Unirii, fiind acompaniați de Fanfara Bucovina a Asociației „Maestro Art”.

Mica Unire, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859, s-a desăvârșit la București în data de 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești.

Daniela Livadaru

Irina Ursachi

articolul original.

În premieră, de Ziua Unirii Principatelor Române în centrul Sucevei s-a dansat Hora Unirii (FOTO)

24 January 2023 at 11:31

Câteva zeci de persoane au asistat la ceremonialul religios și militar desfășurat, astăzi, în dreptul Aleii Unioniștilor din vecinătatea Palatului Administrativ din Suceava, pentru a marca aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Despre însemnătatea zilei au vorbit prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, viceprimarul Sucevei, Teodora Munteanu și profesorul Ovidiu Milici, unul dintre consilierii primarului Sucevei, Ion Lungu, iar la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane de flori. Printre participanți s-au mai numărat și deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan. Patru detașamente, din care câte unul de la Jandarmerie, ISU, Vânători de Munte și Școala de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, au bătut pas de defilare. Cei de la Fălticeni erau îmbrăcați în costume de epocă. În premieră, la finalul ceremoniei din centrul Sucevei, autoritățile și câțiva dintre sucevenii prezenți au dansat „Hora Unirii”. Fondul sonor a fost asigurat de Fanfara Primăriei Suceava.

În discursul său, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a prezentat o alocuțiune privind semnificația evenimentului, el făcând un apel la unitate. „Astăzi când România și întregul glob trece printr-o perioadă rar întâlnită de provocări, unitatea noastră a tuturor devine esențială. Unitate și bună înțelegere între fiecare dintre noi. Noi cu vecinii noștri acolo unde suntem, noi cu vecinii noștri ca județ, noi ca țară cu vecinii noștri. Cu atât mai mult este importantă unirea și unitatea între noi, aici acasă”, a spus Niculai Barbă. El a făcut un apel și la unitatea prin cultură. „În acest an, Anul Ciprian Porumbescu referirile pe care vreau să le subliniez se referă la unirea prin cultură. Este de dorit ca începând din acest an să vorbim mai mult despre Ciprian Porumbescu și hai să dăm mână cu mână pentru a îndeplini ultima dorință a celui care a fost un mare compozitor și un mare român. Spunea Ciprian Porumbescu, cu vorbele sale pe care trebuie să le luăm ca o ultimă dorință, <nu lăsați muzica mea să moară>. Hai să dăm mână cu mână ca fiecare dintre noi să dăm mesajele de unitate, o unitate de care este nevoie tot mai mult în această perioadă. Hai să dăm mână cu mână și să avem puterea de a accepta proiectele celorlalți, pentru a nu mai fi în situația prin care am trecut chiar cu legiferarea acestui proiect prin care anul 2023 a fost declarat Anul Ciprian Porumbescu, când confrați de-ai noștri din județ aflați în Parlamentul României s-au opus acestui proiect. Hai să dăm mână cu mână, toți, indiferent de apartenență politică, indiferent de opțiuni și de viziuni, pentru că unitatea este esențială în special în aceste momente, în aceste perioade de grea încercare. La mulți ani, România! La mulți ani și sănătate tuturor românilor!”, a încheiat Niculai Barbă.

Apoi, viceprimarul Sucevei, Teodora Munteanu, a vorbit despre însemnătatea istorică a zilei de 24 ianuarie. „Unirea de la 1859 stă sub semnul personalității covârșitoare a lui Alexandru Ioan Cuza care a fost un om politic de orientare moderată și care a reușit să valorifice cu măiestrie toate aspirațiile unioniste ale Principatelor”, a transmis Teodora Munteanu.

Nu în ultimul rând, Ovidiu Milici, consilierul primarului Ion Lungu a transmis mesajul edilului Sucevei. Ovidiu Milici a spus că apelul lui Ion Lungu pentru acest an este pentru solidaritate și toleranță. „Solidaritate pentru proiectele pe care primăria Suceava le are în implementare și toleranță pentru lucrurile bune care stau să se întâmple la Suceava. În ultimii ani Suceava și este un lucru incontestabil, devine pe zi ce trece un oraș mult mai frumos, mult mai prietenos cu cetățenii, iar acest lucru plasează Suceava în rândul orașelor de frunte ale României. Dragi suceveni, haideți să ne dăm mână cu mână pentru ca orașul nostru Suceava să fie un oraș respectat și iubit în țară și în lume”, a spus Ovidiu Milici.

articolul original.

Niculai Barbă: Turiștii pot avea o zi plină în Bucovina pe 24 ianuarie, în ultima zi a minivacanței de Ziua Unirii Principatelor. Bucovina are un potențial turistic excepțional

23 January 2023 at 19:25
image

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a consideră că turiștii pot avea o zi plină în Bucovina pe 24 ianuarie, în ultima zi a minivacanței de Ziua Unirii Principatelor Române. Niculai Barbă a precizat că Bucovina pune la dispoziția turiștilor mai multe posibilități de petrecere a timpului liber. „Astfel, Bucovina, județul Suceava, demonstrează că are un potențial turistic excepțional care poate fi valorificat pe parcursul întregului an, oricare ar fi condiție meteo sau situațiile punctuale, de moment. Avem în Bucovina mănăstirile pictate, monumente UNESCO, care vor continua să atragă turiștii, în orice perioadă a anului. Avem pădurea „Codrii Seculari de la Slătioara”, înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, supranumită și „Catedrala de lemn a Bucovinei”, una dintre cele mai întinse și bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase din Europa”, a arătat Niculai Barbă. El a amintit că și Cetatea de Scaun a Sucevei este deschisă pentru vizitare între orele 10-18, iar ultimul bilet se eliberează la ora 17:00. „Așa cum spuneam, în 2023, Anul Ciprian Porumbescu, obiectivele turistice de la Stupca vor fi deschise zilnic pentru vizitare. Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu” și Casa Memorială „Ciprian Porumbescu” din Stupca, azi, Ciprian Porumbescu, pentru mâine au programul de vizitare 9:00-17:00. Apoi, la Gura Humorului, vă așteaptă mega tiroliana, cea mai lungă din Europa, Aventura Park, funcționează telescaunul și este deschisă piscina”, a spus vicepreședintele CJ Suceava. El a spus că turiștii pot opta și pentru trasee pentru plimbări cu bicicleta, la Dragomirna cu pornire din parcarea mănăstirii, dar și pentru traseele de drumeție pe Via Mariae și Via Transilvanica. Niculai Barbă a precizat că Serviciul Salvamont a pregătit aceste trasee și va asigura permanent suportul necesar.

„La Câmpulung Moldovenesc, mâine funcționează telegondola pârtiei de schi Rarău, între orele 11-15. Turiștii pot vizita mâine și muzeele de la Ciocanești, Vama și Moldovița, atelierul de ceramică de la Marginea și nu trebuie să rateze o plimbare cu Mocanița Huțulca de la Moldovița, care are în program două curse, la orele 10:00 și 14:00”, a afirmat Niculai Barbă. De asemenea, el a arătat că și la Vatra Dornei funcționează telescaunul, pentru o plimbare spre vârful Diecilor, unde se pot face mici drumeții, se poate practica echitația, se poate admira caldeira vulcanică, spre depresiunea Șarului,  cu un diametru de 10 km, una dintre cele mai mari din Europa, iar pentru doritori, există posibilitatea servirii mesei. Niculai Barbă a precizat că dacă este vizibilitate, tot de aici panorama Munților Călimani este spectaculoasă.

„Toate traseele turistice din jurul stațiunii sunt practicabile în aceasta perioadă. Și tot la Vatra Dornei sunt deschise cele două muzee, Etnografic, respectiv de Știintele Naturii și Cinegetică, este deschis patinoarul din parcul municipal iar la sediul CNIPT Vatra Dornei poate fi vizitată expoziția pictorului Dănuț Acostantinesei, „Figurativ vs.  Abstract”, în intervalul 10:00-14:00”, a afirmat vicepreședintele CJ Suceava.

În final, Niculai Barbă a ținut să evidențieze faptul că Bucovina, județul Suceava, demonstrează că are un potențial turistic excepțional care poate fi valorificat pe parcursul întregului an, oricare ar fi condițiile meteo sau situațiile punctuale, de moment.

Niculai Barbă: Turiștii pot avea o zi plină în Bucovina pe 24 ianuarie, în ultima zi a minivacanței de Ziua Unirii Principatelor. Bucovina are un potențial turistic excepțional, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și-a deschis filială în Ițcani

16 January 2023 at 10:29
image

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și-a deschis filială în cartierul Ițcani al municipiului Suceava. Aceasta va funcționa în incinta Centrului Multifuncțional „Arta” proaspăt modernizat de Primăria Suceava. Deschiderea oficială a avut loc astăzi în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, Niculai Barbă, a directorului Bibliotecii  Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuș, a consilierului județean Radu Pentiuc și a consilierului primarului Ion Lungu, Ovidiu Milici.

”Mă bucur că s-a deschis această filială a Bibliotecii Bucovinei la Ițcani. Biblioteca este o instituție de cultură care s-a validat în timp dar care are obligația să facă ceea ce trebuie pentru cultură. Ajungem la dilema citim sau nu citim o carte? Folosim mai mult internetul? Eu zic că partea asta cu internetul e un pic ca în modă. Acum s e poartă internetul dar vedeți că în modă lucrurile nu țin foarte mult. Sunt lucruri care rămân  ani și zeci de ani. Dacă albul și negru e etern eu cred că cititul și cartea va dăinui, va fi atractivă și va fi căutată indiferent cât de mult sau cât de puțin internet va fi. Asta nu înseamnă că noi nu ne-am gândit să oferim ceea ce tinerii și numai caută. Prin urmare în bibliotecile noastre avem o serie de informații și activități care presupun accesarea internetului. Dar pe internet sunt toate lucrurile aruncate acolo și depinde de noi să spunem copiilor ce este bun să ia de acolo. Mai bun decât o carte nu găsesc dar este important să nu interzicem copiilor internetul.  Cel mai important lucru este să citească o carte”, a spus Niculai Barbă. El a dăruit filialei nou înființate un album foto ”Dimitrie Balint”. Deschiderea filialei din Ițcani a Bibliotecii Bucovinei a avut și o parte artistică susținută de un grup de copii îmbrăcați în costume populare și purtând steagul tricolor.

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și-a deschis filială în Ițcani, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Record. Muzeul Național al Bucovinei, peste 400.000 de vizitatori în 2022

5 January 2023 at 05:13
image

Muzeul Național al Bucovinei, a înregistrat un record de vizitatori în 2022, peste 400.000, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

”Miercuri, 4 ianuarie 2023, s-au împlinit 123 de ani de când în grup de intelectuali suceveni înființau Societatea „Muzeul” cu scopul de a păstra și valorifica pentru public vestigiile istorice ale orașului. Practic, 4 ianuarie 1900 poate fi considerată data la care începe istoria înființării muzeul sucevean. Este un prilej de a prezenta o serie de date care confirmă interesul crescut, an de an, al vizitatorilor din toată țara și de peste hotare. Astfel, în anul 2022 s-au înregistrat peste 400.000 de vizitatori, cu 35% peste anul 2021. Numărul celor care ne-au trecut pragul pentru a vizita obiectivele Muzeului Național al Bucovinei este în 2022 cu peste 23.000 mai mare față de anul 2019, considerat an de referință, anterior pandemiei. Consiliul Județean Suceava a realizat investiții în reabilitarea și modernizarea obiectivelor Muzeului Național al Bucovinei (Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul de Istorie fiind două exemple edificatoare în acest sens) și a susținut financiar organizarea de evenimente de referință la nivel național și internațional care au atras un număr mare de turiști, luna august, când are loc și Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, fiind cea mai atractivă”, a spus Barbă.

Record. Muzeul Național al Bucovinei, peste 400.000 de vizitatori în 2022, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Cinci trasee montane din Călimani și Rarău nu sunt deschise pentru turiști

1 January 2023 at 14:46
image

Cinci trasee montane din Călimani și Rarău nu sunt accesibile turiștilor. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că pentru a se putea bucura pe deplin de tot ce oferă natura din Bucovina, turiștii sun rugați să se informeze cu privire la fiecare traseu sau destinație și aibă în vedere recomandările Salvamont.

Niculai Barbă a spus că turiștii se pot bucura și de zăpadă în zona montană, din masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și Călimani.

El a arătat că Salvamont Suceava menține recomandările transmise turiștilor la debutul Sărbătorilor. „Astfel, ar fi de dorit ca în aceasta perioadă să nu abordeze traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, să fie echipaţi corespunzător și să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat. În cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze Serviciului Salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim”, a declarat Niculai Barbă.

Având în vedere situația din teren, Salvamont Suceava menține și o serie de atenționări:

– pentru traseele montane din masivul Călimani, respectiv zona de creastă Frumușica – Călimaniul Cerbului – Rățitiș – Halda Ilvei – Șaua Negoiu – Vf. Pietrosu – Coada Pietrosului – Gruiu (marcat cu bandă roșie) și accesul spre/dinspre parcare exploatare – Șaua Nicovala (triunghi albastru) sunt obligatorii colțarii și pioletul iar traseele sunt recomandate doar celor cu experiență;

– pentru traseul marcat cu bandă roșie, Rarău – Giumalău, sunt necesari colțari deoarece există zone în care predomină gheața pe poteca turistică;

– drumul spre exploatarea Călimani, din Gura Haitii, este accesibil pentru autovehiculele cu tracțiune simplă doar până la barieră, circa 4 km, după care pe drum sunt numeroase poduri de gheață și există pericolul ca mașinile să rămână suspendate;

– drumul spre cabana Giumalău este accesibil doar 4 km, după care apar poduri de gheață;

Sunt închise următoarele trasee montane:

  • în masivul Călimani:

– traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;

– traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și Vf. Călimaniul Cerbului;

– traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului.

  • masivul Rarău:

– traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei;

– traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Limpedea – Rarău (turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău).

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață.

Telefoane utile:

0725826668 – (0salvamont),

0724/212857- Salvamont Suceava,

0745/313052- Șef Serviciu Salvamont Suceava, Voicu Raia – pentru informaţii si recomandări privind zona montană,

112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de Urgenţă.

articolul original.

Niculai Barbă: Turiștii care aleg traseele de munte din Bucovina au parte de trei anotimpuri într-o singură zi

1 January 2023 at 14:39
image

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că turiștii care aleg traseele montane din Bucovina au parte de trei anotimpuri într-o singură zi. Niculai Barbă a spus că plecând pe trasee de la pensiuni pe o vreme mai degrabă primăvăratică, turiștii vor regăsi în scurt timp caracteristicile vremii specifice toamnei, dar și zăpadă, nelipsită aici în perioada iernii.

„Din prima zi a anului 2023, turiști aflați în Bucovina pentru vacanța de Anul Nou au ieșit pe trasee montane. Peisajele sunt atractive iar vremea este în ton cu atmosfera din pensiuni.

După cum se știe, pensiunile sunt pline cu turiști care au petrecut Revelionul în Bucovina. Satele din Bucovina și zona de munte a județului Suceava sunt atracțiile preferate ale turiștilor din țară și străinătate pentru Sărbătorile de iarnă”, a precizat Niculai Barbă, el a subliniat faptul că Bucovina oferă turiștilor tot ce-și pot dori pentru o vacanță deosebită, de neuitat. „Atmosfera sărbătorilor, cu tradițiile și obiceiurile la ele acasă, în satul bucovinean, păstrate mai bine ca oriunde în altă parte. La toate acestea se adaugă peisajele, încântătoare în orice perioadă a anului și indiferent de vreme. Așa cum ne așteptam, după petrecerea de Revelion sunt turiști care, de la primele ore ale dimineții din Noul An, au ales să intre pe o serie de trasee turistice din zona montană, deschise în această perioadă.

articolul original.

Niculai Barbă îi îndeamnă pe turiștii aflați în județ să viziteze zilele acestea în număr cât mai mare Cetatea de Scaun a Sucevei

30 December 2022 at 16:51
image

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a anunțat că Cetatea de Scaun a Sucevei este deschisă pentru vizitare în perioada zilelor libere de Anul Nou. Niculai Barbă a spus că Cetatea de Scaun va fi deschisă în zilele de 31 decembrie 2022, 1 și 2 ianuarie 2023, între orele 10-17, cu eliberarea biletelor până la ora 16. „Sunt așteptați să ajungă aici cât mai mulți dintre cei care au ales Bucovina pentru a fi în vacanța de la trecerea dintre ani. La stabilirea acestui program am avut în vedere interesul manifestat de vizitatori și în anii din urmă pentru această perioadă a trecerii dintre ani, iar acum, cu atât mai mult cu cât datele preliminare privind numărul vizitatorilor de peste an sunt foarte bune.

Bucovina este plină de turiști în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă, pensiunile sunt ocupate 100% de Revelion 2023, astfel încât adresez invitația turiștilor de a include în programul acestui sejur și o vizită la Cetatea de Scaun a Sucevei. Porțile Cetății vă sunt deschise. O vizită la Cetatea lui Ștefan cel Mare va fi încă un moment de neuitat trăit în Bucovina”, a spus Niculai Barbă. El a ținut să le mulțumească sucevenilor și turiștilor din țară și de peste hotare, tuturor celor care au ales să treacă poarta Cetății de Scaun, pentru a o vizita și pentru a participa la evenimentele organizate aici.

„La final de an mulțumesc și întregului colectiv de aici, pentru tot efortul depus, cu suflet și profesionalism și care ne-au adus aprecieri deosebite din partea vizitatorilor”, a încheiat Niculai Barbă.

articolul original.

Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din Suceava îi va bucura pe români de Revelion la două posturi naționale de televiziune

28 December 2022 at 16:17
image

Ansamblul Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu> din Suceava a participat la filmările pentru emisiunile de Revelion care vor fi difuzate de două posturi naționale de televiziune. Anunțul a fost făcut, la Radio Top, de vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă. El a declarat că cele două canale de televiziune sînt TVR și Realitatea Plus și a adăugat că pentru una din emisiuni filmările s-au realizat în studiou, iar pentru cealaltă în județul Suceava. Vicepreședintele Barbă, care răspunde de partea culturală, a mai spus că îl bucură faptul că Ansamblul <Ciprian Porumbescu> se menține la un nivel ridicat și după pandemie. El a afirmat: „Mi-era teamă că pandemia va afecta activitatea ansamblului, fiindcă un ansamblu profesionist se încarcă din spectacole, din reacția publicului, din comunicarea cu publicul, din aplauzele publicului. Din fericire, nu s-a întîmplat așa ceva și am rămas printre singurele ansambluri profesioniste din țară. Poate doar Sibiul mai ține pasul cu noi”.

Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din Suceava îi va bucura pe români de Revelion la două posturi naționale de televiziune, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Eroii Revoluției au fost comemorați la Monumentul de la Biserica “Sfânta Înviere” din Suceava

22 December 2022 at 11:44
image

Astăzi a avut loc o manifestare de comemorare a Eroilor Revoluției din 1989, la “Monumentul Eroilor Revoluției din decembrie 1989”, de la Biserica “Sfânta Înviere”, din municipiul Suceava. A avut loc o ceremonie religioasă și depuneri de coroane din partea instituțiilor publice, partide politice și asociații. Din partea Primăriei Suceava a depus o coroană primarul Ion Lungu iar din partea  Consiliului Județean Suceava vicepreședintele Niculai Barbă.

articolul original.

Vicele Barbă face reclamă Muzeului de Istorie din Suceava

22 December 2022 at 11:32
image

Vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, invită sucevenii și nu numai să viziteze Muzeul de Istorie din Suceava, care astăzi își prelungește programul. Intrarea este  libera între orele 18:00-24:00. Astăzi, Muzeul Național al Bucovinei organizează mai multe evenimente în cadrul Programului „Noaptea cea mai lungă” prin care sunt comemorați eroii Revoluției Române. Ora 17:25, aprinderea lumânărilor în Piața Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ. Ora 18:00, la Muzeul de Istorie este organizat Medalion Emil Havriliuc, urmat de Concert de Crăciun susținut de Corul psaltic Sf. Inochentie de la Probota.

articolul original.

Pe 22 decembrie vor fi organizate mai multe evenimente în municipiul și județul Suceava

15 December 2022 at 16:53
image

În Târgul de Crăciun din centrul Sucevei, la ora 16:00, programe susținute de grupuri de colindători de la Centrul Cultural Bucovina.

La ora 17:25, în cadrul Programului „Noaptea cea mai lungă” susținut de Muzeul Național al Bucovinei prin care sunt comemorați eroii Revoluției Române, aprinderea lumânărilor în Piața Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ. În cadrul aceluiași Program, la Muzeul de Istorie este organizat Medalion Emil Havriliuc, ora 18:00, și Concert de Crăciun susținut de Corul psaltic Sf. Inochentie de la Probota, ora 18:30.

De menționat că, tot prin Programul „Noaptea cea mai lungă”, este stabilită vizitarea gratuită a Muzeului de Istorie în intervalul 18:00-24:00.

Evenimente specifice Sărbătorilor de iarnă sunt organizate în județ de mai multe primării, iar pensiunile sunt pregătite să ofere programe turiștilor la debutul sejurului de Crăciun în Bucovina, pe 22 decembrie.

articolul original.

Niculai Barbă a primit în numele CJ Suceava o diplomă de apreciere din partea președintelui Colegiului Medicilor din România

10 December 2022 at 09:11
image

Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a primit Diploma de Apreciere de la prof.univ.dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România și Președinte al Societății Române de Hematologie, acordată Consiliului Județean Suceava în semn de înaltă recunoștință pentru sprijinul acordat în dezvoltarea unui Centru de expertiză în Amiloidoză în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfantul Ioan cel Nou” Suceava. Diploma a fost acordată în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale de Amiloidoză organizate în România, la Suceava, 9-10 decembrie.

„Sunteți printre cele mai valoroase centre, la nivel internațional”, a declarat prof. Daniel Coriu.

Acest centru permite ca pacienții bolnavi de amiloidoză din județul Suceava și din județe învecinate să primească tratamentul de care au nevoie aici, fără să mai fie nevoie să meargă la București.

Tot la Centrul de la Spitalul Județean din Suceava se recoltează și probele pentru analizele genetice prin care se depistează prezența genei modificate care cauzează boala rară.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.
  • There are no more articles
❌