ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Kisvarda își pierde golgheterul! CLAUDIU BUMBA va fi coleg cu Adrian Rus la Mol Fehervar

24 June 2022 at 14:15

Claudiu Bumba a avut un sezon excelent  în prima ligă din Ungaria. Mijlocașul crescut de Atletik 94 Satu Mare a fost decisiv pentru Kisvarda în cea mai mare performanță a clubului.

Kisvarda a terminat pe locul doi și a devenit in premieră vicecampioana Ungariei urmând să participe tot în premieră în cupele europene.

În ciuda perspectivei de a evolua cu Kisvarda în cupele europene, Claudiu Bumba a luat o decizie importantă și a semnat cu Mol Fehervar, echipă la care evoluează și sătmăreanul Adrian Rus.

Cei de la Mol Fehervar l-au vrut încă din iarnă pe Bumba atunci când mijlocașul intrase în ultimele șase luni de contract doar că cei de la Kisvarda au refuzat oferta și au preferat să-l țină la echipă până la finalul sezonului.

Claudiu Bumba a semnat în această după amiază cu MOL FEHERVAT pentru două sezoane.

Site-ul csakfoci.hu notează că Bumba s-a înțeles cu Mol Fehervar după ce a trecut testele medicale.

Claudiu Bumba a ajuns în 2019 la Kisvarda iar sezonul trecut  a fost principalul marcator al echipei cu 11 reușite și 5 pase decisive. Bumba a jucat în 30 din cele 33 de meciuri din acest sezon de Liga 1.

De asemenea televiziunea M4 Sport, cea care a transmis meciurile din campionatul Ungariei l-a inclus pe Claudiu Bumba în echipa ideală a sezonului 2021-2022.

Așa cum am mai amintit în GNV, în ciuda acestor performanțe, selecționerul Edi Iordănescu n-a avut ochi pentru Bumba și l-a lăsat în afara lotului național al României pentru primele meciuri din Liga Națiunilor.

articolul original.

Înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice încep astăzi!

24 June 2022 at 06:44
image

Persoanele fizice se pot înscrie începând de vineri, 24 iunie, de la ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2022, pentru selectarea voucherelor pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare, a anunțat miercuri Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Rabla electrocasnice 2022. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, începând de vineri, începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare. Bugetul etapei este de 25 de milioane de lei.

”Începând de vineri, 24 iunie, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a transmis AFM, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că bugetul primei etape este de 25 de milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Rabla electrocasnice 2022. Care este valoarea voucherelor și ce poți cumpăra cu ele

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Rabla electrocasnice 2022. ”Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a mai transmis AFM.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Sursa : România TV

articolul original.

TRADIȚII Crucea mică sau Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

24 June 2022 at 04:30
image

Sfârșitul lui august are o zi de post negru, pe 29 august. Praznicul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sau Crucea mică, cum este marcată în Calendarul popular, face parte din zilele de post negru de peste an rânduite de Sfinții Părinți Creștini. În această zi nu se mănâncă varză, poame roșii, fructe sau legume rotunde care seamănă cu un cap: pepeni, mere, pere, nuci, usturoi etc. Nu se mănâncă din farfurie și nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de ”Înaintemergătorul”, pentru că a vestit venirea lui Hristos. Cel pe care Mântuitorul Iisus Hristos îl descria ca fiind ”cel mai mic în Împărăţia lui Dumnezeu este mai mare decât el” (Luca 7,24-28) a fost ucis dintr-un simplu motiv: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiuit alături de soția fratelui său. La cererea mamei sale, Salomeea i-a cerut lui Irod capul lui Ioan, răsplată pentru un dans. Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, a dat ucenicilor doar trupul sfântului, pentru a fi înmormântat la Sevastia. Capul său a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, dar miracolele au început să se arate. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost ”pierdut” și descoperit prin minune dumnezeiască de cel puțin trei ori. Aceste zile sunt marcate în calendarul creștin ortodox: 24 februarie – Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 25 mai – A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

* Tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În multe dintre satele de altădată, 29 august se ținea cu post aspru, pentru ca oamenii să fie feriți de friguri. Din bătrâni se spunea că, din această zi, încep frigurile a prinde pe oameni, după cum consemna etnologul S. Mangiuca, prin anul 1882.

Pentru că se spunea că Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat pe curechi, nimeni nu mânca în această zi varză. Se spunea că ”Sfântului Ioan de șapte ori i s-a tăiat capul pe varză și de șapte ori a înviat”. Aproape toată lumea postea în această zi. Unii mâncau numai struguri sau ajunau. Nu se mânca din blid, farfurie, deoarece Irod a primit capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tipsie.

În această zi, femeile chefuiau fără bărbați, considerând că astăzi este ”ziua în care ele sunt la fel de mari ca ei”.

Bătrânii spuneau că, dacă nu cade brumă până în ziua în care este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, nici nu va cădea așa curând și toamna va fi mai călduroasă.

* Hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • Mănăstirea Secu din județul Neamț își serbează hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu o vechime de peste 500 de ani, această vatră monahală a fost întemeiată de Cuviosul Zosima Ieroschimonahul. Urmând exemplul sihaștrilor Prohor, Veniamin, Chiriac, Visarion, Stefan, Spiridon, Atanasie și alții, Cuviosul Zosima, aflat sub Harul Sfântului Duh, a hotărât să intre și el în nevoința călugărească. Și-a vândut toate averile și a întemeiat pe valea Secului primul schit, numit ”Schitul lui Zosima”.

Un alt mare trăitor moldovean, legat sufletește de Mănăstirea Secu, a fost Sfântul Paisie de la Neamț, prăznuit pe 15 noiembrie, unul dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut monahismul nostru românesc. A trăit în veacul al XVIII-lea. Se spunea despre starețul Paisie că, o dată pe an, de la praznicul Adormirii Maicii Domnului până la 30 august, mergea la Mănăstirea Secu, unde petrecea două săptămâni, ținea cuvânt de folos în biserică, mângâia pe frați, participa la sărbătoarea mănăstirii, îi binecuvânta pe toți, apoi, în sunetul clopotelor, seîntorcea la Mănăstirea Neamț.

  • Biserica lui Ștefan cel Mare din Vaslui este un alt lăcaș care își serbează hramul. Sfințită în anul 1490, a fost ridicată drept mulțumire pentru ajutorul primit de la Sfânta Treime de armata moldovenilor pentru obținerea victoriei asupra turcilor la Podul Înalt. Această biserică a avut rolul de paraclis al Curții Domnești din Vaslui. Avariată de cutremure, a fost reconstruită din temelie în anul 1820.
  • Biserica din Reuseni, Suceava, e o altă ctitorie a marelui domnitor ce poartă hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. A fost zidită pe locul unde, pe 15 octombrie 1451, tatăl lui Ștefan, voievodul Bogdan al II-lea, a fost ucis de Petru Aron. Tradiția spune că, după i-a fost omorât tatăl, tânărul Ștefan s-a refugiat în pădurea vecină, ascunzându-se într-un stejar, de frica lui Petru Aron, care voia să-l omoare.

După câțiva ani, Ștefan cel Mare s-a ridicat cu oaste împotriva uzurpatorului Petru Aron și, după două lupte – la Orbic și Doljești -, l-a învins, urcând pe scaunul Moldovei. Construcția bisericii a fost începută pe 8 septembrie 1503, sub Ștefan cel Mare, și a fost finalizată pe 18 septembrie 1504, de fiul său, domnitorul Bogdan al III-lea.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

PSD cere ministrului Energiei să nu închidă capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a pune ceva în loc

23 June 2022 at 12:22
image

PSD nu susține proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea, inițiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacități de producție pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul țărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face față crizei energetice. Nu putem accepta ca sute de megawați să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacități de producție. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situația de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei și al populației, fapt care va provoca o criză economică și socială majoră.

PSD consideră că în actualul context România trebuie să rediscute termenele asumate prin PNRR privind închiderea producției pe bază de cărbune, mai ales că liderii Comisiei Europene au anunțat oficial că se poate renegocia întregul capitol referitor la energie din PNRR. De aceea, este nevoie de o reuniune a Coaliției, în care ministrul Energiei trebuie să vină cu o foaie de parcurs predictibilă și să demonstreze că, înainte de a închide ceva, oferă garanții că putem pune altceva în loc. Până atunci, miniștrii PSD nu vor semna ordonanța de urgență privind decarbonizarea!

Precizăm că PSD susține orice demers care are ca scop protejarea mediului, cum sunt investițiile în panouri fotovoltaice, finanțate din bani europeni. Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu scoaterea haotică din circuitul agricol a zeci de mii de hectare de teren sub pretextul montării de asemenea instalații. Trebuie găsite soluții de tip dual astfel încât terenurile agricole să poată fi cultivate în continuare. Altfel, producția agricolă a țării va fi grav afectată, iar rezultatul va fi unul singur: vom rămâne fără mâncare!

Altfel spus, vom fi „verzi”, dar de frig și de foame.

articolul original.

Evaluare Naţională 2022 – Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele

Ministerul Educaţiei a anunţat astăzi rezultatele obţinute de absolvenţii de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională. Astfel, înainte de contestații, la nivelul judeţului sunt cinci medii de 10, obţinute de doi absolvenţi ai Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi de câte un absolvent de la Şcoala „Grigore Antipa”, Şcoala 17 şi Şcoala „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Botoşani pot fi vizualizate aici.

Elevii nemulţumiţi de notele primite vor avea posibilitatea să depună contestaţii, pe 23 iunie (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00). Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 24 iunie – 29 iunie, urmând ca pe 30 iunie să fie anunţate rezultatele finale.

articolul original.

Care va fi viitorul Europei cu un Macron slăbit?

21 June 2022 at 21:27
image

Este un rezultat francez îngrijorător pentru Europa", crede ziarul belgian Le Soir. "Rezultatele pun în discuție capacitatea Franței de a-și menține angajamentul european și rolul său de conducere dobândit prin Emmanuel Macron. În vreme ce Franța se trezește neguvernabilă, ea rămâne singura putere nucleară din Uniune. Și ne întrebăm, evident, cum se va poziționa Franța în actualele crize majore - cum ar fi războiul din Ucraina, planul de redresare economică sau amenințarea climatică - având o Adunare atât de divizată și care probabil nu a fost niciodată atât de antieuropeană".

Financial Times scrie că, "după realegerea sa, Macron era pe cale să devină cel mai puternic lider al Europei, cu cinci ani întregi în fruntea statului înaintea lui - spre deosebire de italianul Mario Draghi - și cu o majoritate probabilă, îngustă dar absolută, în Parlament - spre deosebire de germanul Olaf Scholz. Acum nu se bucură nici de puterea unificatoare a lui Draghi, nici de stabilitatea și sprijinul unui acord de coaliție precum Scholz", analizează ziarul britanic.

Dimpotrivă, adaugă Daily Telegraph, o luptă permanentă se profilează pentru fiecare dosar din Parlament.

"Macron nu a făcut cu adevărat eforturi să cultive alianțe și ar putea plăti prețul pentru asta. Mai ales că aceste alegeri au pătat serios prestigiul președintelui. Chiar dacă poate avea mari ambiții pentru Europa, îi va fi greu să-și conducă propria țară", mai scrie ziarul britanic.

"Cu siguranță, cu un Macron slăbit, lucrurile se vor complica în Europa", spune și ziarul german Süddeutsche Zeitung.

"Totuși, președintele are încă toată libertatea de a începe să lupte pentru ideile sale europene din nou acasă. A dus această bătălie în alb și negru de prea mult timp, jucând pe frică. Nu este însă adevărat că Macron este ultimul prieten al Bruxelles-ului și Berlinului din Franța. Retorica anti-UE, atât de dreapta cât și de stânga, s-a înmuiat considerabil față de 2017. Aceste alegeri parlamentare nu au fost un vot împotriva Berlinului sau împotriva UE, ci un vot de protest împotriva lui Macron."

Dar cum poate fi depășit blocajul politic?

Pentru ziarul francez La Croix, Franța trebuie să deprindă regulile vieții parlamentare: " Membrii Adunării Naționale - ar trebui să urmeze un curs intens de bune practici parlamentare și să privească mai atent cum se face politica în țările europene vecine."

Berliner Morgenpost își arată însă îngrijorarea pentru viitorul politic al Franței:

Președintele are acum nevoie de parteneri pentru a trece legi prin parlament. Francezii nu sunt obișnuiți cu asta. Următorii cinci ani vor fi grei pentru Macron. Atât extrema dreaptă, cât și stânga tare sunt puternic ancorate în societate și ambele câștigă teren. Protestele vestelor galbene au dispărut de pe străzi, dar furia oamenilor este încă acolo. Niciuna dintre problemele lor nu a fost rezolvată."

articolul original.

Europa se întoarce la cărbune pe măsură ce Moscova reduce livrările de gaze

22 June 2022 at 07:00
image

Cei mai mari cumpărători europeni de gaze rusești s-au grăbit luni să găsească noi alternative pentru proviziile de combustibili și ar putea să fie nevoiți să ardă mai mult cărbune pentru a face față fluxului limitat de gaze din Rusia care amenință să provoace o criză energetică iarna această dacă rezervele nu sunt înlocuite, scrie Reuters.

Germania, Italia, Austria și Olanda au spus că centralele electrice pe bază de cărbune ar putea să ajute continentul european să treacă peste criza care a dus la o creștere a prețurilor și a făcut și mai grea lupta împotriva inflației.

Guvernul olandez a spus luni că nu va mai limita producția de energie la centralele electrice pe bază de cărbune și va activa prima fază a planului de combatere a crizei energetice. Danemarca a activat și ea primul pas din planul de urgență din cauza incertitudinii aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.

Italia s-a apropiat de situația în care va declara stare de urgență în domeniul energiei după ce compania petrolieră Eni a spus că Gazprom i-a transmis luni că va primi doar o parte din livrările de gaze pe care le-a cerut.

Germania, care suferă de asemenea din cauza fluxului redus de gaze rusești, a anunțat un nou plan de a mări rezervele de gaze și a spus că ar putea reporni centralele electrice pe bază de cărbune la care încercase treptat să renunțe.

„Este dureros, dar este pur și simplu o necesitate în situația asta pentru a reduce consumul de gaze”, a spus ministrul german al economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verde care a promovat inițiativa ca Germania să renunțe cât mai repede la cărbune pentru a reduce emisiile de gaze de seră.

„Dacă o facem, riscăm ca depozitele să nu fie destul de pline la finalul anului când începe sezonul de iarnă”, a spus Habeck. „Și atunci suntem ușor de șantajat la nivel politic”.

Rusia dă vina pe sancțiuni pentru criza energetică prin care trece Europa

Rusia a criticat din nou Europa, spunând că Occidentul este de vină pentru criza energetică din cauză că a impus sancțiuni împotriva Moscovei.

Fluxul de gaze din Rusia spre Germania prin gazoductul Nord Stream 1, principala rută care aprovizionează cea mai mare economie a Europei, era luni la 40% din capacitatea maximă, cu toate că a existat o majorare față de finalul săptămânii trecute.

Ucraina a spus că gazoductele sale ar putea ajuta la umplerea golurilor lăsate de fluxul redus de gaze prin Nord Stream 1. Moscova a anunțat mai demult că nu poate să pompeze mai mult gaz prin conductele pe care Ucraina nu le-a închis deja.

Guvernul austriac a ajuns la o înțelegere cu compania Verbund să convertească o centrală electrică pe bază de gaze naturale la cărbune dacă țara va avea de înfruntat o situație de urgență. OMV a spus luni că Austria primește doar jumătate din cantitatea obișnuită de gaze pentru a doua zi la rând.

Gazprom a redus săptămâna trecută livrările de gaze prin Nord Stream 1 și a dat vina pe compania germană Siemens Energy care a întârziat să returneze echipamentul rusesc pe care îl repara în Canada.

„Avem gaz, este gata de livrare, dar europenii trebuie să ne dea înapoi echipamentul care ar trebui să fie reparat conform obligațiilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialii germani și italieni au spus că Rusia folosește această situație ca pe o scuză pentru reducerea livrărilor.

Sursa: Digi24

articolul original.

Protest Declic față de scandaloasele legi ale siguranței naționale

22 June 2022 at 04:19
image

Comunitatea Declic protestează la Guvern, miercuri, față de controversatele modificări plănuite la legile siguranței naționale.

Manifestația este programată la ora 11.00.

O schiță cu prevederile noilor legi a ajuns în presă și a revoltat societatea civilă, care a condamnat sporirea puterilor de care se bucură serviciile de informații.

Între altele, scandaloasă este obligația ca orice persoană să sprijine agenții în anchete la cerere.

FOTO: Facebook.com/declic.ro

articolul original.

Ucraina așteaptă "unda verde" pentru candidatura la UE, în timp ce un război lung pare să se instaleze

20 June 2022 at 20:46
image

La aproape patru luni de la invazia rusă, se instalează teama de un război lung, titrează Euronews. Moscova își continuă ofensiva și nu intenționează să dea înapoi în fața presiunii internaționale.

Dar, după cum notează La Tribune, Volodimir Zelenski încă mai crede că va învinge și a asigurat că trupele sale își mențin moralul și nu se îndoiesc de victorie.

Televiziunea belgiană francofonă RTBF transmite să Ucraina se așteaptă ca Moscova să-și „intensifice atacurile" înainte de decizia Consiliului European cu privire la candidatura sa.
După o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene vinerea trecută, țările membre ale UE se întrunesc joi și vineri pentru a decide dacă acordă oficial Kievului statutul de candidat la aderare. Unda verde necesită unanimitatea celor 27.

Este foarte posibil ca Ucraina să poată îndeplini cerințele pentru a deveni un nou membru al UE într-un timp scurt, subliniază ziarul german Handelsblatt, citat de Eurotopics:

„Așa cum ucrainenii luptă acum împotriva unui inamic extern, ei vor trebui să lupte și împotriva amenințărilor interne pentru a-și proteja viitorul. Ei trebuie să lovească în oligarhi, a căror bogăție le oferă încă mult prea multă influență asupra statului. Ei trebuie să prevină corupția și să consolideze statul de drept. Așa ceva poate dura mulți ani și pot exista eșecuri. Dar se poate face și rapid dacă oamenii sunt hotărâți și motivați. Și acest lucru cu greu poate fi negat în cazul ucrainenilor. UE ar trebui să-și lase îndoielile deoparte și să acorde Ucrainei statutul de candidat, în loc să o amâne."

Și ziarul belgian De Standaard, citat de același portal Eurotopics, vede argumente în favoarea ca Ucrainei :
„A le trânti ucrainenilor ușa Europei în față ar fi aproape un act de nerecunoștință, un act fără inimă, pentru care ucrainenii nu ne-ar ierta niciodată. Dar cel care ar fi încântat să vadă că Ucraina primește încă o piedică din partea unei Europe divizate este tocmai Vladimir Putin. Moscova nu poate decât să viseze la o situație în care președintele Zelenski, rezistența civilă ucraineană și armata ucraineană trebuie să facă față unui eșec moral neașteptat."

France Info se întreabă: Vor urma, oare, șefii de stat recomandările Comisiei? Oficial, sunt în desfășurare discuții, dar în culise, liderii Celor 27 sunt împărțiți. Polonia, vecină cu Ucraina și îngrijorată de acțiunile Rusiei, s-a transformat în special în vocea aspirațiilor ucrainene. O decizie europeană favorabilă „este de o importanță extremă, mai ales psihologică și politică", a explicat președintele polonez Andrzej Duda, citat de L'Obs.

articolul original.

Francezii i-au refuzat majoritatea lui Macron. Ce urmează?

19 June 2022 at 23:12
image

Este o inversare șocantă pentru președintele Franței, scrie The Economist, în timp ce The Wall Street Journal notează că partidul și aliații președintelui vor rămâne cea mai mare coaliție după votul de duminică, dar fără suficiente locuri pentru a forma majoritatea, ceea ce reprezintă o lovitură pentru agenda sa pro-business.

BBC observă că, la mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Emmanuel Macron este pe cale să piardă controlul asupra Adunării Naționale Franceze în urma unei performanțe bune a partidelor rivale.

Totuși, coaliția sa centristă este pe cale să câștige alegerile parlamentare, conform rezultatelor prognozate.

Pentru The Washington Post, rezultatul votului de duminică este unul dintre cele mai proaste pentru un președinte francez în exercițiu din istoria recentă. Ele ar putea încetini sau chiar anula capacitatea lui Macron de a implementa platforma pentru care a fost reales în aprilie.

Deși președinții francezi dețin mai multă putere în politica externă și în alte domenii decât omologii lor din multe alte țări europene, Macron se bazează în continuare pe Parlament pentru multe dintre cele mai importante proiecte ale sale.

Și Deutsche Welle remarcă faptul că șansele lui Macron de a continua reformele economice vor depinde de capacitatea sa de a-i aduna pe moderații din afara propriei alianțe în spatele agendei sale legislative.

Un parlament fără majoritate clară ar deschide o perioadă de incertitudine politică, iar aceasta ar necesita un anumit grad de împărțire a puterii între partide – un model neexperimentat în Franța în ultimele decenii. Ar putea duce la paralizie politică și chiar la noi alegeri.

Politico titrează la rândul său că "Alegătorii l-au privat pe președintele francez de majoritatea absolută în Adunarea Națională, o premieră în ultimele decenii".

Potrivit publicației europene, "este pentru prima dată când un președinte ales va avea doar o majoritate relativă, de la François Mitterrand, în anii 1980.

Rezultatele înseamnă efectiv că parlamentul va fi paralizat, iar lui Macron îi va fi dificil să adopte orice legislație, inclusiv planurile sale controversate de reformare a sistemului de pensii al Franței.

Rezultatele vor duce probabil la săptămâni de negocieri, deoarece Macron caută aliați de la părțile rivale.

Gruparea conservatoare Les Républicains, despre care se preconizează că va câștiga 78 de locuri, ar fi un aliat potențial, dar Macron pare să aibă nevoie o puternică implicare a acestora pentru a-și putea duce la îndeplinire politicile.

În aprilie, Macron a câștigat un al doilea mandat cu 59% din voturi, comparativ cu 41% pentru candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen.

În încercarea de a dramatiza miza votului, Macron le-a cerut francezilor să-i acorde o majoritate, înainte de a pleca într-o călătorie în Europa de Est, care a inclus o oprire în Ucraina. El a avertizat electoratul să nu adauge „dezordinea franceză la dezordinea lumii", scrie publicația europeană.

În timp ce pentru The Guardian, "cel mai izbitor rezultat este cel al partidului de extremă-dreapta, anti-imigrație, al Marinei Le Pen, care și-ar putea crește numărul de locuri de la opt în 2017 la aproximativ 85 – un maxim istoric pentru un partid care a avut probleme în trecut în a obține câștiguri, în cadrul actualului sistem de vot.

Partidul de dreapta Les Républicains, care a fost la putere sub Nicolas Sarkozy, a suferit pierderi, dar se prevede că va păstra aproximativ 78 de locuri. Acest lucru este văzut ca o prestație respectabilă, după scorul său catastrofal de la alegerile prezidențiale, când candidata sa, Valérie Pécresse, a luat mai puțin de 5%.

articolul original.

20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților

20 June 2022 at 18:15

   Astăzi, pe 20 iunie s-a comemorat Ziua Mondială a Refugiaților. Zi cu implicații majore și pentru România, o dată cu declanșarea conflictului din Ucraina.

   În ultimele luni, în contextul invaziei rusești în Ucraina, România, a devenit una din principalele țări din Europa tranzitate de refugiați. Mai exact, zona transfrontalieră, județele de la granița cu Ucraina, au fost în linia întâi a contactului cu refugiații, odată cu relocarea masivă a ucrainenilor. Milioane de oameni, care, aproape peste noapte, au fost forțați să se confrunte cu realitatea că de acum devin refugiați.

BRCT (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră) Suceava dorește să aducă în atenția publicului larg această zi, în semn de apreciere pentru puterea și curajul de care aceștia dau dovadă.

Încă de la inceputul conflictului BRCT Suceava s-a implicat în activități de solidaritate și ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniță. Prin specificul activității, asigurând Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020,  s-a implicat activ în facilitarea contactelor între organizațiile internaționale care au acordat asistență umanitară în Ucraina și organizațiile locale partenere sau hub-urile logistice unde autorități din Ucraina şi România lucrează împreună, alături de beneficiarii proiectelor transfrontaliere care au facut eforturi deosebite în a-și ajuta partenerii din Ucraina.

Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, BRCT Suceava a implementat un proiect pilot de sprijinire financiară a celor nevoiti să-și părăsească țara. Peste 600 de refugiați au primit ajutor financiar direct printr-un proiect pilot derulat dupa model internațional. În cadrul acestuia, 210 familii sunt sprijinite financiar timp de 3 luni pentru acoperirea necesităților zilnice.

Mergând mai departe în identificarea nevoilor din teren și a dialogului continuu cu autoritățile abilitate, BRCT Suceava a initiat și dezvoltarea unei platforme de informare pentru refugiați tradusă în 4 limbi (ucraineană, engleză, rusă și română). Scopul platformei www.standwithukraine.ro fiind acela de a servi drept instrument digital, util, de informare și orientare a celor care tranziteaza județele de la graniță.

Acțiunile multidimensionale întreprinse de BRCT în sprijinul Ucrainei și al poporului ucrainean vizează, pe de o parte, sprijinirea și facilitarea adaptării famiilor relocate în România, și pe de altă parte, susținerea și dezvoltarea capacității de proziliență a poporului ucrainean.

În acest sens este și depunerea aplicației în cadrul apelului de proiecte CEI Know-How prin care BRCT intenționează să sprijine consolidarea competențelor și a transferului de know-how în domeniul dezvoltării regionale și a accesării fondurilor europene. Declarația – Un „Plan Marshall” Regional de Acțiune pentru Transferul de Cunoștințe în Ucraina – include un plan detaliat pentru activități regionale de sprijin științific concentrat pe trei direcții majore: Educație și formare; Cercetare și dezvoltare a capacităților de actiune, dar și Internaționalizare și schimb de cunoștințe.

articolul original.

Schimbare de curs: mesajele puternice ale liderilor europeni la Kiev

16 June 2022 at 22:44
image

Emmanuel Macron „dorește ca Ucraina să-și poată apăra teritoriul, să-și recapete libertatea", titrează Le Monde.

Avem un popor ucrainean care se află astăzi într-o situație foarte grea", a spus președintele francez la Kiev, într-un interviu difuzat la TF1. „Datoria Franței a fost să vină și să spună: Suntem aici", a subliniat el.

"Pentru a exporta cereale blocate în Ucraina pe mare, „avem nevoie de un cadru al Națiunilor Unite", a explicat Emmanuel Macron.

Lucrăm pe o altă rută: prin România. Pentru că „ar permite accesul în special la Dunăre și la căile ferate pentru a transporta aceste cereale pe piețele internaționale", a mai spus președintele francez.

După cum precizează Le Monde, România este țara unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită marți și miercuri, înainte de a pleca la Kiev. România este „în proces de realizare a investițiilor" pentru „constituirea unui fel de punct de legătură", pentru a putea exporta mult mai multe cereale ucrainene.

Franța „ va ajuta cu experții noștri, cu soldații noștri, cu companiile noastre", a adăugat Emmanuel Macron, citat de Le Monde

Le Figaro titrează, la rândul său:
"În Ucraina, Emmanuel Macron își arată reconcilierea cu Zelenski"

Șefii de stat și de guvern au promis că îi vor livra arme – iar Emmanuel Macron a anunțat în special furnizarea a șase sisteme de arme grele de tip Caesar, în plus față de cele douăsprezece deja oferite.

Volodimir Zelenski a trecut cu bunăvoință peste reproșurile cu privire ca cerința președintelui francez de a nu-l umili pe Putin.

Am întors această pagină", a spus el, subliniind că Emmanuel Macron a menținut „un dialog deschis, o relație transparentă și sinceră". Ceea ce i-a permis francezului să ridice miza: „Nu văd niciun motiv să-l sun pe președintele Putin astăzi, dar nu exclud să o fac atunci când va fi util, evaluez de la caz la caz".

Această călătorie oficială extraordinară – continuă Le Figaro - a început miercuri seara pe o linie de cale ferată de la granița ucraineană-polonă.

Retorica și realitatea se ciocnesc în timp ce Franța, Germania, Italia susțin candidatura Ucrainei la UE, este titlul pe care îl găsim în Politico.

La Kiev, cei trei mari ai Uniunii Europene, alături de România, susțin statutul de candidat, dar războiul umbrește aspirațiile Ucrainei.

Proclamându-și sprijinul pentru ca Ucraina și Moldova să devină candidați oficiali la aderarea la UE, liderii Franței, Germaniei și Italiei i-au transmis joi un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: sfera de influență sovietică este moartă și nu va fi reînviată prin forță.

Liderii — președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul italian Mario Draghi — au transmis, de asemenea, un alt mesaj clar către Rusia: UE și aliații săi nu vor împinge Ucraina către o capitulare sau compromis teritorial pentru a pune capăt războiului.

articolul original.

Migranții din Marea Britanie, transportați în Rwanda: este o soluție legală și fezabilă?

15 June 2022 at 23:22
image

Publicația franceză Mediapart este de părere că "energia consumată și timpul petrecut în elaborarea acestor planuri ar fi putut fi cheltuite pentru dezvoltarea unei politici de admitere adecvate sau a unor rute legale cu adevărat sigure, așa cum au sfătuit experții pentru a limita riscurile asumate de migranți în călătoria lor.

Totuși, Londra pare să adopte o strategie foarte diferită: să ofere un răspuns la tendințele mai extreme ale unei anumite părți a opiniei publice, descurajând, în același timp, migranții să încerce o traversare."

Pentru The Guardian: „Această schemă este ilegală și nedreaptă, deoarece se bazează pe termene imposibile care nu oferă persoanelor care solicită azil posibilitatea de a obține consiliere și reprezentare juridică.

Printre persoanele considerate inițial potrivite pentru îndepărtarea din Marea Britanie se numără un fost ofițer de poliție din Iran care spune că a refuzat să împuște demonstranții pașnici precum și un supraviețuitor al torturii din Sudan. Persoanele care fug de situații periculoase, abuzuri ale drepturilor omului, trafic de persoane sau tortură și care caută siguranță în Regatul Unit ar trebui să aibă posibilitatea de a-și prezenta cazul într-un mod corect și legal" , crede ziarul britanic.

Totuși, nu există alternative fezabile, crede The Times:

„Guvernul nu ar trebui să fie învinuit că a căutat o soluție la o problema persistentă. Este o replică justă, exprimată de Liz Truss, ministrul de externe, potrivit căreia criticii nu oferă o alternativă fezabilă. Cu toate acestea, guvernul nu a reușit până acum să demonstreze că politica sa este fie legală, fie funcțională. Pentru ca un sistem de imigrație să funcționeze, este esențial ca oamenii să aibă încredere că nu este abuziv și nici nu reprezintă doar o simplu reacție la evenimente."

La Libre Belgique comentează într-o notă critică:  

„Marea Britanie trimite oameni care apelează la ea pentru protecție la mii de kilometri distanță, fără măcar să se deranjeze să le verifice dreptul la azil. E ca și cum ai scăpa de praf ascunzându-l sub covor. Londra își șterge picioarele pe Convenția de la Geneva și îi escortează pe cei care caută protecție către o țară mai puțin prosperă, care poate fi un elev model în ceea ce privește dezvoltarea economică, dar este condusă de un guvern căruia îi pasă prea puțin de drepturile fundamentale. Această politică este cinică și imorală."

În sfârșit, Corriere della Sera vede o legătură cu Brexit-ul:

„Paradoxul este că, de la Brexit, Marea Britanie nu a fost închisă, ci a cunoscut un boom al imigrației, în timp ce numărul sosirilor din Europa a scăzut. Dar punctul cheie este că opinia publică nu e deloc împotriva imigrației ca atare, ci mai degrabă împotriva ideii de deschidere a granițelor fără controale."

articolul original.

Boris Johnson tocmai a declanșat "următoarea bătălie pentru Brexit". Ce urmează?

14 June 2022 at 23:41
image

"Londra vrea să scape de protocolul nord-irlandez, la doi ani de la semnarea acestuia", titrează ziarul francez Liberation.  

"Prezentând un proiect de lege pentru modificarea unei prevederi a acordului Brexit, un tratat cu statut internațional, Boris Johnson urmărește să satisfacă un public intern restrâns, dar își asumă riscul de a păta reputația Regatului Unit ca partener comercial și diplomatic de încredere".

Pentru The Spectator, tocmai s-a declanșat "Următoarea bătălie pentru Brexit"

Potrivit publicației britanice, "problema cu toate aceste schimbări este că UE nu le acceptă – iar Bruxelles-ul insistă că nu are în plan să cadă de acord . Dacă proiectul de lege intră în vigoare, așteptați-vă la represalii. Diplomații UE au sugerat că acest lucru ar putea duce la suspendarea întregului acord comercial Brexit. Chiar dacă nu se ajunge atât de departe, în curând vom putea asista la o dispută legală".

The Daily Telegraph salută însă „acest text legislativ, care este așteptat de câteva săptămâni și urmărește eliminarea unilaterală a anumitor controale vamale puse în aplicare pentru mărfurile trimise din Marea Britanie în Irlanda de Nord, care rămâne aliniată la anumite standarde europene".

După cum observă Les Echos, "lansarea acestui proiect de lege vine pe un fundal de incertitudine politică la Londra, la o săptămână după votul de cenzură trecut de Boris Johnson.

Pe de o parte, aceste tensiuni îl pot încuraja să-și întărească discursul asupra protocolului nord-irlandez, sub presiunea euroscepticilor din cadrul majorității sale.

Pe de altă parte, numărul mare de deputați care au votat împotriva lui (148) îi slăbește poziția în ce privește proiectele controversate.

Ar fi o subestimare să spunem că acest text despre Irlanda de Nord este contestat.

O parte de deputați conservatori intenționează să se opună, potrivit site-ului PoliticsHome, care a pus mâna pe o notă care circulă printre parlamentarii majoritari".

Le Monde scrie că Boris Johnson își asumă riscul de a provoca o nouă și profundă criză între Regatul Unit și Uniunea Europeană (UE), în plin război din Ucraina.

"Pentru europeni, Legea privind Protocolul Irlandei de Nord este o încălcare clară a angajamentelor internaționale ale Regatului Unit. Comisia are în vedere relansarea procedurii de încălcare, pe care a lansat-o în martie 2021, când Londra a decis – deja – în mod unilateral să prelungească perioada de grație în care controalele vamale nu se aplicau pe mare.

Executivul comunitar pusese această procedură în așteptare, preferând la momentul respectiv să parieze pe negociere, dar discuțiile cu Londra nu au făcut aproape niciun progres".

Nu este nimic pozitiv în acest anunț, scrie Irish Independent:

Mișcarea este periculoasă și dăunează relației dintre Regatul Unit și UE într-un moment critic în afacerile europene. Aceasta zdrobește reputația internațională a Marii Britanii ca partener onest și dăunează relației anglo-irlandeze. În mod critic, pune în pericol pacea, stabilitatea și continuitatea aduse de Acordul din Vinerea Mare. Un alt impact secundar este asupra apartenenței Irlandei la piața unică, o parte esențială a prosperității economice a țării." (Sursa: Eurotopics).

articolul original.

Putin se compară cu Petru cel Mare. Care este semnificația?

13 June 2022 at 23:22
image

Putin își explică pretențiile imperiale, titrează The Washington Post.

Războaiele lui Petru și expansiunea teritorială au contribuit la modelarea contururilor imperiului rus de mai târziu, împingându-și granițele în zone din Finlanda în nord și Marea Neagră în sud.

Dar războiul în curs a dezvăluit ceva mai adânc înrădăcinat în psihicul lui Putin: o narațiune a destinului mitic care a pus Rusia pe un curs de coliziune cu Occidentul.

The Hill amintește că Putin a încercat în mod repetat să justifice invadarea Ucrainei spunând că a fost „forțat" din cauza „intransigenței" occidentale  în probleme de securitate.

US News & World Report scrie la rândul său că analiștii și oficialii occidentali au remarcat de multă vreme afinitatea lui Putin pentru Petru cel Mare, care, pe lângă stabilirea dominației țării, și-a torturat și ucis propriul moștenitor pentru că a contestat conducerea țaristă a Rusiei.
Putin păstrează cel puțin un bust al împăratului în anticamera sa de la Kremlin în încercarea de a „stabili legături fizice cu trecutul Rusiei – trecutul său imperial și, într-o mai mică măsură, cu trecutul sovietic", menționează expertul rus Fiona Hill .

Publicația cehă Hospodářské noviny, citată de Eurotopics comentează:

„Putin a clarificat acum că toate discuțiile despre provocările NATO sau despre necesitatea denazificării Ucrainei au fost doar un ecran pentru adevăratele motive ale atacului asupra Ucrainei. De fapt, este vorba de revendicări teritoriale.

Ororile celui de-al Doilea Război Mondial au făcut ca revendicările teritoriale impuse prin forță să devină de domeniul trecutului. În mod paradoxal, președintele unei țări care a pierdut nenumărate milioane de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu înțelege acest lucru. Este ciudat că ruinele de la Mariupol nu amintesc nimănui din Kremlin de Stalingrad. Putin simte că este la același nivel cu țarul Petru, Bismarck sau Napoleon."

Există însă o deosebire față de Petru cel Mare observă ziarul portughez Jornal de Notícias: Putin detestă orice vine din Occident:

„S-ar putea să avem de-a face cu un lider suprem a cărui poziție se bazează încă pe resentimente față de prăbușirea inevitabilă a URSS. Nu este clar ce se va întâmpla în continuare. Va exista un alt lider și mai beligerant și mai periculos pentru vecinii occidentali ai Rusiei? Emmanuel Macron și Olaf Scholz au dreptate: este important să nu umilești prea mult Rusia. De ce? Nu a fost o pură coincidență că un naționalist precum Putin a apărut după încheierea Războiului Rece."

Pentru Hillary Clinton, invitată la postul de radio France Culture, faptul că "Vladimir Putin se vede drept Petru cel Mare, care a purtat un război neîncetat împotriva Suediei, împotriva țărilor baltice, scandinave și nordice mai bine de 20 de ani" trebuie să le dea tuturor de gândit. Și este „probabil ca cei din prima linie a agresiunii ruse, precum balticii sau polonezii, să aibă un o viziune mult mai clară despre cine este cu adevărat Putin și care sunt obiectivele sale".

articolul original.

"Actul de deces" al motoarelor termice. Dar ce va fi după 2035?

10 June 2022 at 06:11
image

"Nimic nu a mers așa cum era planificat la Strasbourg" – notează Le Monde – "deoarece subiectele sunt complexe din punct de vedere politic, social și economic".

Textul cheie al pachetului legislativ, care prevedea o revizuire a pieței cotelor de emisii de CO2, a fost respins cu 340 de voturi împotrivă (contra 245 pentru și 34 abțineri).

Pe de o parte, Verzii, socialiștii (S&D) și stânga radicală s-au opus, considerând propunerea  insuficientă. Pe de altă parte suveraniştii (ECR) și extrema dreaptă (ID) dimpotrivă, l-au considerat prea ambițios.

Voturile lui Renew și ale PPE nu au fost suficiente.

Le Figaro constată, totuși, că Europa trece într-o altă treaptă de viteză :

”Sfârșitul vânzărilor de mașini noi cu motoare termice este fixat pentru 2035. Aplauze și oftaturi de uşurare au răsunat în hemiciclul Parlamentului European la finalul zilei de miercuri. Până în ultimul moment, incertitudinea se simțea în atmosfera electrică ce domnea la Strasbourg după respingerea, cu câteva ore mai devreme, a propunerii de reformare a pieței cotelor de emisii.

Zero emisii

În negocierile cu statele membre, deputații europeni vor apăra politica de zero emisii pentru mașini și autoutilitare noi începând cu 2035. Pot fi vândute doar vehicule noi cu baterii electrice sau hidrogen”.

"Este „o victorie majoră pentru climă", estimează The Guardian. De facto, doar mașinile electrice pot fi vândute, cu excepția pieței second-hand.

Parlamentarii europeni tocmai au „semnat actul de deces pentru motoarele cu ardere internă", rezumă și Vanguardia.

În timp ce Euronews informează că "Ecologiștii au salutat deciziile parlamentului, considerând că oferă o șansă de a preveni schimbările climatice care se accelerează. Dar grupul de lobby al industriei auto din Germania, VDA, a criticat votul, spunând că a ignorat lipsa infrastructurii de încărcare din Europa. Grupul a mai spus că votul a fost „o decizie împotriva inovării și tehnologiei" - o referire la cererile din partea industriei de scutire de interdicție a combustibililor sintetici, cerere pe care parlamentarii europeni au respins-o. Guvernele statelor membre UE vor trebui să-și dea verdictele în următoarele săptămâni sau luni".

 „Consiliul UE s-ar putea totuși să nu pună la îndoială sfârșitul motoarelor termice. Astfel, această măsură va intra cel mai probabil în vigoare", estimează Süddeutsche Zeitung.

La Libre Belgique atrage însă atenția că  „prețul de achiziție rămâne un obstacol major pentru multe gospodării în aceste vremuri dificile, mai ales că prețul materiilor prime pentru baterii a crescut vertiginos de la criza din Ucraina. Ce va fi în viitor? Este înțelept să pariezi totul, de fapt, pe vehiculul electric chiar dacă alte soluții, precum hidrogenul, care rămâne marginal pentru vehiculele private și utilitare, ar putea vedea lumina zilei până atunci?" întreabă cotidianul belgian. (Pentru realizarea acestei rubrici au fost folosite drept surse: Courrier International și Toute L'Europe).

articolul original.

Ministrul Educaţiei: ”Exista interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii din clasele la care predau”

20 May 2022 at 05:58
image

Sorin Cîmpeanu a anunțat că meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege. Această interdicție figura într-un ordin de ministru din 2018, care nu a fost respectată. Ministrul a precizat că această interdicție ar putea fi aplicată în anul școlar 2022-2023, iar profesorii care vor continua să-și mediteze în particular elevii de la clasă vor fi pasibili de sancțiuni.

Ministrul a precizat că meditațiile nu pot fi interzise, ele reprezentând un drept al unei pregătiri suplimentare. Astfel, după ce interdicția va fi aplicată prin lege, elevii vor putea face meditații cu alți profesori față de cei de la clasă.

Ministrul Educației a prezentat argumentele pentru care meditațiile cu dascălul de la clasă vor fi interzise. Sorin Cîmpeanu a precizat că meditațiile realizate cu profesorul de la clasă pun în pericol relevanța notelor și obiectivitatea, dar și interesul profesorului de a-și da silința ca elevii să nu aibă nevoie de pregătire suplimentară.

Sursa: a1.ro

articolul original.
  • There are no more articles
❌