ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Natalia Intotero: Subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național, de către minister, aşa cum s-a făcut şi până acum

1 February 2023 at 07:13
Foto: glasulhunedoarei.ro

Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, consideră că subiectele pentru examenul de evaluare națională ar trebui făcute de ministerul Educației, la nivel național. Deputatul social-democrat spune că nu este de acord cu examenul separat și punctează că „putem asista la evenimente nedorite”.

Astfel, în opinia deputatul PSD, Natalia Intotero, preşedinte al comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, aceasta a declarat marţi, că nu este de acord cu examenul separat de evaluarea naţională pentru liceu şi consideră că este nevoie de subiecte la nivel naţional. Ea a punctat că ne putem trezi că unii părinţi care au posibilităţi financiare să îşi dea copiii la meditaţii şi alții să nu aibă aceste posibilităţi.

Subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național

Concret, Natalia Intotero a declarat despre examenul separat de evaluarea naţională, pentru intrarea la liceu, că „putem asista la evenimente nedorite”.

În precizările sale, „Ştiţi că în momentul de faţă legislaţia prevede că profesorul care predă la o clasă nu are voie să dea meditaţii, dar un profesor de la liceu poate da meditaţii. Ne putem trezi ca unii părinţi care au posibilităţi financiare să îşi dea copiii la meditaţii şi alţii să nu aibă aceste posibilităţi”, a spus Intotero.

Ea consideră că subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național, de către minister, aşa cum s-a făcut şi până acum.

În afirmaţiile sale, „Ceea ce îmi doresc eu de la legile educaţiei este ca tinerii, dacă îşi aleg o formă de învăţământ superioară, să şi-o aleagă pe baza vocaţiei. Luând exemplele ţărilor care au scris istorie pe educaţie”, a mai afirmat preşedintele comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor.

În plus, ea a afirmat că în sesiunea trecută a solicitat unele deplasări din partea comisiei în ţări exemplu pe educaţie, şi un singur partid politic a refuzat să meargă, USR.

Prioritățile privind legile educației

În contextul educaţional, Natalia Intotero a arătat că au fost în Israel, în Portugalia, unde sunt exemplu pentru copiii cu cerinţe speciale, incluşi în sistemul de masă. O altă deplasare a fost în Estoria, exemplu pe digitalizare, iar în Elveţia se lucrează cu elevul de la 4 ani pentru descoperirea vocaţiei.

Deputatul PSD a prezentat şi priorităţile PSD privind aceste legi ale educaţiei.

Aşadar, „Ne dorim continuarea politicilor pentru stoparea abandonului şcolar, masa caldă, transport gratuit, burse şcolare, acces gratuit la educaţie pentru toţi copii, stimularea copiilor care obţin rezultate bune, să fie încurajaţi prin premii, dezvoltarea învăţământului dual, formarea viitorilor adulţi. Nu mai avem forţa de muncă calificată, aici e nevoie de o colaborare bună a Ministerului Educaţiei cu celelalte ministere, ne dorim copiii din diaspora să revină acasă. (..) Ne dorim cadre didactice, încurajarea acestora, să fie mai bine plătite, aici trebuie o discuţie serioasă cu Ministerul Finanţelor”, a mai spus Intotero.

articolul original.

Prognoza meteo ANM pentru luna februarie. Elena Mateescu: Răcirea va fi una semnificativă

1 February 2023 at 07:25
image

Se schimbă vremea în februarie. Elena Mateescu, director ANM, a vorbit marţi seară, la Antena 3 CNN, despre cât de jos vor coborî temperaturile și pentru ce durată.

Săptămâna viitoare vor fi temperaturi care pe parcursul nopților vor fi preponderent negative, cu cele mai coborâte valori nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori sub -15 grade, dar și în regiunile intracarpatice, a spus Elena Mateescu, în direct, la Sinteza Zilei.

"Este posibil în zonele mai joase să vorbim de valori sub pragul de ger, sub -10 grade, inclusiv în Capitală, să ne apropiem de -9 grade Celsius", a mai spus ea.

Potrivit Elenei Mateescu, pe parcursul următoarelor nopți valorile de temperaturi sunt preponderent negative.

Săptămâna 6-13 februarie, așa cum arată și actualizarea estimărilor meteorologice, din punct de vedere al regimului de temperaturi este o săptămână mai rece decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării. 

Și într-adevăr, până la sfârșitul lunii februarie ne așteptăm la un semnal din perspectiva unui deficit al cantităților de precipitații, în mod tradițional luna februarie fiind cea mai săracă lună în precipitații a anului și a iernii, a mai spus directorul ANM.

Din a doua parte a lunii februarie ne așteptăm cel mult să înregistrăm la nivel local, mai ales în partea de sud şi sud-vest, temperaturi ușor peste normă.

"Iată că și ultima lună de iarnă va fi caracterizată prin aceeași alternanță de perioade mai reci, dar cu siguranță și zile mai călduroase", a mai spus Elena Mateescu.
 

articolul original.

Un copil de 3 ani şi jumătate a murit la o piscină a unei pensiuni din staţiunea Straja

1 February 2023 at 07:09
image

Un copil de 3 ani şi jumătate a murit, marţi, în spitalul din Lupeni, după ce a fost găsit inconştient într-o piscină interioară a unei pensiuni din staţiunea Straja, a informat Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Hunedoara.

În sprijinul copilului au intervenit, în primă instanţă, salvamontiştii din staţiune, aceştia efectuând manevrele de resuscitare necesare şi solicitând ajutorul Ambulanţei din Lupeni, potrivit Agerpres.

"La locul solicitării, echipajul a găsit minorul în stop cardio-respirator. S-au continuat manevrele de resuscitare timp de aproximativ 20 de minute, solicitându-se şi intervenţia unui echipaj cu medic de la Petroşani. După cele 20 de minute de resuscitare, pacientul a ieşit din stop cardiac. Medicul care l-a preluat, a continuat ventilaţia pe mască şi balon", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Hunedoara, dr Călin Dumitrescu.

Potrivit acestuia, în drum spre spitalul din Lupeni, copilul a intrat, din nou, în stop cardio-respirator, echipajul cu medic şi asistent de pe ambulanţă reluând manevrele de resuscitare. Acestea au continuat şi la spitalul din Lupeni, unde s-a intervenit cu echipa ATI, însă copilul nu a mai putut fi salvat.

"Din informaţiile mele, pacientul a fost intubat, ventilat mecanic. S-a continuat resuscitarea, dar, din păcate, după aproximativ două ore de resuscitare, s-a declarat decesul", a mai precizat dr Călin Dumitrescu.Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

"Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că minorul era însoţit de părinţii săi, care se aflau la piscina situată în interiorul unei unităţi de cazare din staţiunea Straja şi a rămas nesupravegheat pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind găsit de către părinţi în stare de inconştienţă", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Carla Strujan.

articolul original.

Premieră în justiţia din România: A fost deschis la Cluj primul proces de climă. Statul român este chemat în judecată

1 February 2023 at 06:55
By: M.Ex.
Foto: Declic

Comunitatea Declic a intentat marți primul proces de climă împotriva Guvernului și cere, printre altele, amendarea premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Mediului și Energiei, informează Monitorul de Cluj.

„Premieră în justiţie: Primul proces pe climă deschis împotriva statului român. Declic cere măsuri urgente, dar şi amendarea premierului Ciucă, alături de miniştrii Mediului şi Energiei. Comunitatea Declic a depus, marţi, 31 ianuarie 2023, la Curtea de Apel Cluj, actele pentru primul proces pe climă din România, proces prin care este chemat statul român în judecată. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acţiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanţă şi amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile”, se arată într-un comunicat transmis de Comunitatea Declic.

Declic a invocat, în acţiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare”. „Statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”, se arată în acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

„De aceea, Declic solicită în instanţă: ‘Obligarea pârâţilor Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna şi Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute’. Procesul urmăreşte ca, la final, instanţa să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească: 1. să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralităţii climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, se precizează în comunicat.

De asemenea, cere ca statul român să ia toate măsurile necesare în vederea creşterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% şi creşterii eficienţei energetice cu 13% până în anul 2030.

„În termen de maximum 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, să adopte planuri concrete şi coerente de atenuare şi adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 şi 1.2., precum şi mecanisme de raportare şi monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective; Declic a depus la dosarul din instanţă şi studii şi rapoarte realizate de cercetători specializaţi care susţin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice”, mai arată sursa citată.

Acţiunea Declic vine în continuarea altor procese asemănătoare din Europa. În Franţa, Olanda şi Irlanda, societatea civilă a câştigat în instanţă procesele deschise împotriva guvernelor respective şi a obţinut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice.

De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-şi actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

„Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaţionale, participă la summituri despre schimbări climatice şi apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru şi al copiilor noştri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanţă. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanţii statului român să fie taxaţi pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Enzo Fernandez, sumă record pentru transferul la Chelsea

1 February 2023 at 06:50
Enzo Fernandez, sumă record pentru transferul la Chelsea

Chelsea a ajuns la un acord pentru o sumă record în Marea Britanie de 121 de milioane de euro (107 milioane de lire sterline) pentru mijlocașul argentinian al echipei Benfica, Enzo Fernandez, scrie BBC.

Tranzacția eclipsează suma de 100 de milioane de lire sterline pe care Manchester City a plătit-o pentru Jack Grealish în 2021.

Benfica a precizat într-un comunicat că a "ajuns la un acord cu Chelsea FC pentru vânzarea tuturor drepturilor jucătorului Enzo Fernandez".

Fernandez, care s-a alăturat Benfica doar pentru 10 milioane de lire sterline în august, a fost numit tânărul jucător al turneului în timpul triumfului Argentinei la Cupa Mondială din Qatar.

Sosirea jucătorului în vârstă de 22 de ani duce cheltuielile din ianuarie ale lui Chelsea la 288 de milioane de lire sterline, potrivit site-ului de transferuri Transfermarkt.

Acest lucru urmează după o cheltuială de 292 de milioane de lire sterline în vară - un record pentru un club britanic.

Este a șasea cel mai scump transfer din toate timpurile, egalând suma de 120 de milioane de euro pe care Barcelona a plătit-o pentru atacantul francez Antoine Griezmann în 2019.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor

31 January 2023 at 22:04
image

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, marţi, că examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională, pe bună dreptate naște dezbatere publică și rezistență pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”. La fel ca reprezentanții elevilor, și el a criticat faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret.

De altfel, și Consiliul Național al Elevilor a transmis că se opune acestui tip de examen.

Ce a spus Ştefan Pălărie despre examenul de admitere la liceu și discriminarea dintre elevi

„Avem această problemă, existenţa meditaţiilor, un fenomen cât se poate de real. Nu discut de fiscalizarea lor (..) dar cine nu va avea bani nu va putea să combată această discriminare între copiii cu bani care vor putea să facă meditaţii şi să ajungă la colegiile dorite şi ceilalţi”, a declarat Ştefan Pălărie la Prima News TV, potrivit News.ro.

Senatorul a explicat apoi că a discutat cu toţi partenerii sociali și a aflat că solicitarea privind examenul de admitere la liceu a venit de la asociaţia colegiilor centenare, numai că aceasta avea trei părţi: „Din aceste trei solicitări, numai una a fost trecută în aceste legi şi vedem câtă multă rezistenţă şi reacţie publică naşte iar ea naşte pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”.

Ştefan Pălărie critică faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret

Senatorul USR s-a arătat apoi nemulțumit că proiectele noilor Legi ale Educației, așa cum au fost ele gândite de ministrul Ligia Deca, nu au fost făcute publice.

„Noi am văzut o formă diferită de a legilor Cîmpeanu, considerăm că este un copy paste de acolo, nu ne putem da seama, din păcate această secretomanie a modului în care au fost elaborate aceste legi a fost de la început şi continuă, nu ştim cine a scris legile Cîmpeanu, acei specialişti cooptaţi în procesul de scriere. Când mai întrebăm (…) cine le-a scris, oamenii dau ochii peste cap, nici ei nu ştiu cine le-a scris”, a mai spus Ştefan Pălărie, citat de News.ro.

Acest lucru a fost criticat și de Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, într-o intervenție pentru B1 TV: „Intenția Ministerului Educației e să treacă aceste legi fără să le pună în consultare publică, ceea ce e ilegal și nedemocratic. O reformă în învățământ nu ar trebui să fie făcută decât cu consularea tuturor actorilor și cu publicarea ei. Cetățenii să știe ce se întâmplă și să poată să-și spună părerea”.

articolul original.

Băiețel de 7 ani, căutat cu disperare de părinți și bunici, găsit de jandarmi. I se făcuse frig. Plecase de acasă doar cu un hanorac

31 January 2023 at 09:26
image

Un băiețel de 7 ani a fost găsit de jandarmi, seara trecută, într-un fast-food din Gara de Nord după ce plecase singur de acasă, îmbrăcat doar cu un hanorac. Tatăl și bunicii erau extrem de îngrijorați și de aproape o oră de când lipsea de acasă Denis, îl căutau pe străzile din apropierea casei.

"Seara trecută, în jurul orei 20.30, patrula de jandarmi aflată în misiune în zona Gării de Nord a fost sesizată de o angajată a unui fast food despre faptul că în interiorul restaurantului se află un copil ce pare a fi singur.

Colegii noștri de la Jandarmeria Capitalei s-au îndreptat spre locul indicat unde l-au găsit pe Denis, un băiat de 7 ani, stând la o masă. Întrebat de jandarmi dacă este însoțit, acesta le-a răspuns că a plecat singur de acasă, fără să anunțe pe nimeni. I se făcuse frig. Plecase de acasă doar cu un hanorac.

Jandarmii l-au îmbrăcat cu una dintre jachetele lor și l-au luat în mașina de serviciu, întrebându-l dacă știe să ofere câteva detalii despre drumul către casă.

În urma indiciilor primite de la copil, echipajul a ajuns la adresa de domiciliu, care se afla la aproximativ un kilometru față de Gara de Nord.

Tatăl și bunicii erau extrem de îngrijorați și de aproape o oră de când lipsea de acasă Denis, îl căutau pe străzile din apropierea casei.

Reîntâlnirea a adus liniște și pentru Denis, dar mai ales părinților și a oferit ocazia colegilor noștri de a le reaminti cât de important este să supraveghem atent copiii și comportamentul acestora", scrie Jandarmeria într-o postare pe Facebook.

Sursă foto: Jandarmeria Română

articolul original.

Câte zile libere vor avea românii în 2023

31 January 2023 at 09:11
image

În 2023, românii vor avea următoarele zile libere legale conform Codului Muncii

14 aprilie - Vinerea Mare;

16 şi 17 aprilie - prima şi a doua zi a Paştelui ortodox (duminică, luni);

1 mai - Ziua Muncii (luni);

1 iunie - Ziua Copilului (joi);

4 şi 5 iunie - prima şi a doua zi de Rusalii (duminică, luni);

15 august - Adormirea Maicii Domnului (marţi);

30 noiembrie - Sfântul Andrei (joi);

1 decembrie - Ziua Naţională a României (vineri);

25 şi 26 decembrie - prima şi a doua zi de Crăciun (luni, marţi).

articolul original.

VIDEO La Reșița oamenii se descalță când urcă în primul tramvai modern ajuns în oraș

31 January 2023 at 06:58
image

Un tramvai nou livrat de firma turcă Durmazlar a ajuns recent în Reșița.Acesta este primul tramvai din cele 12 pe care municipiul le va achiziționa, potrivit contractului semnat în 2020, iar oamenii au urcat desculți, de frică să nu murdărească..

”Primul tramvai turcesc a ajuns cu bine la Reșița cu un transport agabaritic, iar pe parcursul anului vor veni și celelalte 12. Acestea vor fi garate în depoul de la Renk.Valoarea unui tramvai este de circa două milioane de euro. Administrația locală spune că noile tramvaie sunt supuse testelor la firma producătoare, iar de omologarea lor pentru Europa se ocupă o firmă din Polonia”, au transmis autoritățile, potrivit ziare.com

Într-un video publicat de sursa citată apar mai multe persoane care se descalță când se urcă în tramvai, lăsându-și încălțămintea la uși.

Gestul probabil că nu are legătură atât cu obiceiul locuitorilor țării vecine de a se descălța la intrarea într-o casă sau spațiu privat, cât cu faptul că tramvaiul urma să fie vizitat de presă sau autorități, iar celor care s-au urcat în acesta le-a fost teamă să nu murdărească linoleumul, notează clubferociar.roTramvaiele au o capacitate de 137 de persoane și sunt dotate la standarde europene. Viitorii vatmani au început deja pregătirea la Timișoara. 

Sursa: infocs.ro

articolul original.

Ce pedeapsă a luat un chirurg prins luând șpagă 8.000 de lei de la un pacient ce avea nevoie de operație

31 January 2023 at 06:25
image

​Chirurgul braşovean Sorin Baloş a fost condamnat de Tribunalul Braşov la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani, pentru luare de mită de la pacienți, anunță Agerpres.

Acesta ar fi fost surprins de anchetatori primind 8.000 de lei de la rudele unui pacient operat, după ce, anterior, ar mai fi primit încă 2.000 de lei.

Chirurgul braşovean Sorin Baloş a fost prins în flagrant la începutul lunii noiembrie 2021, într-o clinică privată din Braşov, în timp ce primea mită pentru o operaţie pe cord deschis.

„Condamnă pe inculpatul Baloş Sorin la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (3 acte materiale, privind pe pacienţii Voiculescu Doina, Gheaţă Minodora şi Preda Eftinia). În baza art. 62 C.pen., aplică inculpatului Baloş Sorin, pe lângă pedeapsa închisorii, şi pedeapsa amenzii penale în cuantum de 14.000 lei (200 zile amendă x 70 lei /zi). În baza art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic în unităţile spitaliceşti de stat, cu excepţia situaţiilor de urgenţă pe o perioadă de 1 an, în condiţiile prevăzute de art.68 Cod penal. În baza art. 65 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, g Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de medic în unităţile spitaliceşti de stat, cu excepţia situaţiilor de urgenţă ), pe durata şi în condiţiile prevăzute de art.65 alin.3 Cod penal. 2”, se arată în hotărârea Tribunalului, publicată pe portalul instanţelor.

articolul original.

VIDEO Jandarm bătut în mașina lui după o șicanare în trafic

31 January 2023 at 06:08
image

O șicanare în trafic s-a terminat cu o bătaie în toată regula, iar apoi cu o reținere pentru 24 de ore. Incidentul a avut loc ieri, 28 ianuarie 2023, în jurul orei 11.00, în fața unui magazin din orașul Horezu.

Totul a început, așa cum spuneam, cu o șicanare în trafic pe o stradă din Horezu. Unul dintre șoferii implicați (jandarm în cadrul IJJ Vâlcea) a staționat ulterior mașina în fața unui magazin din oraș, fiind urmat la scurt timp și de celălalt conducător auto. Acesta din urmă a început să-i care pumni și palme jandarmului, lovindu-l în zona capului și corpului. Deși se spunea că angajatul IJJ Vâlcea a fost agresat de mai multe persoane, polițiștii Poliției orașului Horezu au stabilit că a fost un singur agresor, restul persoanelor din preajmă încercând doar să aplaneze conflictul.

“La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au identificat persoanele implicate, ulterior fiind conduse la sediul poliției, în vederea stabilirii situației de fapt.

Din primele cercetări efectuate, s-a constatat faptul că un bărbat, în timp ce se afla în zona pietonală a orașului Horezu, pe baza unei neînțelegeri în trafic, ar fi fost agresat fizic de către un alt bărbat, care l-ar fi lovit cu pumnii în zona feței și a corpului, distrugând- i totodată, luneta și oglinda din partea dreaptă a autoturismului și tulburând ordinea și liniștea publică.

În continuare, se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovirea sau alte violențe și distrugere.

De asemenea, a fost luată măsura reținerii față de bărbatul în cauză, pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Vâlcea, urmând ca, în cursul zilei de astăzi să fie prezentat magistraților cu propuneri legale” – precizează Poliția Vâlcea, într-o informare oficială.

Sursa: gazetavalceana

articolul original.

PSD i-a pus gând rău ministrului Predoiu. Vor să-i “tragă” scaunul la şedinţa Coaliţiei

31 January 2023 at 03:56
image

Liderii PSD vor pune în discuţie cazul Predoiu la şedinţa coaliţiei convocată pentru miercuri. Pe agenda coaliţiei se afla iniţial doar problema proiectelor derulate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), însă PSD intenţionează să-i ceară explicaţii premierului şi ministrului justiţiei în legătură cu declaraţiile făcute de Cătălin Predoiu despre ”achitarea” soţului fostei şefe DIICOT, Dan Hosu, urmate de o întâlnire, a doua zi după aceste declaraţii, cu una dintre judecătoarele din completul care judecă acest dosar. 

”Pesediştii sunt consternaţi şi spun că dacă era ministrul justiţiei de la PSD nu doar că era presat să demisioneze, dar era şi încolonat la DNA”, a declarat un parlamentar PSD pentru G4Media.ro. G4Media.ro a transmis întrebări şi liderilor PNL şi UDMR, pe tema menţinerii ministrului justiţiei în Guvern, însă până la ora publicării articolului nu am primit nici un răspuns.

Cititi mai multe detalii pe G4MEDIA

articolul original.

Cantautorul Mircea Rusu Band, încarcerat după a doua condamnare penală

31 January 2023 at 03:41
image

Fostul primar al comunei Band, Mircea Rus, recunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost încarcerat pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, o lună şi 10 zile, după ce a suferit a doua condamnare într-un dosar penal, de această dată pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 lei.

Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa de un an şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mureş, modificată şi definitivă prin decizia penală nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curţii de Apel Târgu Mureş, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest sens, instanţa a decis că "aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie".

Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul 4881/320/2020 este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităţilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.

"Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală", se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF. Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit să comenteze cu privire la încarcerarea predecesorului său, Mircea Rus, însă a declarat presei, luni, că după câştigarea alegerilor locale a găsit în bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrări începute şi abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitată unei firme care a declarat la scurt timp insolvenţa.

Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanţă ca fiind delapidate să fie recuperate. 

articolul original.

Klaus Iohannis l-a decorat pe Wayne Eyre, şeful Statului Major al Apărării din Canada

31 January 2023 at 03:26
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, iar printre cei decoraţi se numără şi şeful Statului Major al Apărării din Canada, generalul Wayne Eyre. De asemenea, şeful statului aa semnat decretul prin care se conferă titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” lui Stere Tănase.

„Astfel, în semn de înaltă apreciere a interesului susţinut faţă de ţara noastră şi a sprijinului constant acordat României, pentru promovarea cooperării la nivel internaţional în vederea abordării cu succes a provocărilor noului mileniu, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari, domnului general Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

De asemenea, în semn de apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă, pentru ansamblul operei sale literare, pentru contribuţia personală la afirmarea valorilor culturale româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A „Literatura”, doamnei Dana Grigorcea, scriitoare, Confederaţia Elveţiană.

Totodată, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă de care a dat dovadă într-o serie de programe dedicate copiilor şi familiilor vulnerabile, sănătăţii publice şi dezvoltării calităţii vieţii tinerilor din mediul urban, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler Fundaţiei Botnar, Confederaţia Elveţiană.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate în cadrul Fundaţiei caritabile YANA, pentru iniţierea, finanţarea şi implementarea unor proiecte în domeniul social, precum şi pentru promovarea imaginii României în străinătate, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Ofiţer doamnei Antonia Isabella Frick, Principatul Liechtenstein.

De asemenea, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea de durată de care a dat dovadă în cadrul unor programe educative, culturale, sanitare şi sportive, contribuind, pe această cale, la dezvoltarea relaţiilor dintre autorităţile naţionale, regionale şi locale din România şi Confederaţia Elveţiană, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler domnului Pascal Praz, Confederaţia Elveţiană.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuţia personală în cadrul Fundaţiei caritabile YANA, pentru iniţierea şi implementarea unor proiecte în domeniul social, precum şi pentru promovarea imaginii României în străinătate, Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler doamnei Ana-Gabriela Mateiu”, arată Administraţia Prezidenţială.

articolul original.

VIDEO: Şofer Bolt prins drogat la volan. El a fost pus la punct de două poliţişte

31 January 2023 at 03:11
image

Un şofer Bolt din Baia Mare a fost pus la punct de două poliţişte tinere. Bărbatul a fost prins drogat la volan, dar el nu a vrut să-şi recunoască fapta şi a acuzat Poliţia că măsluieşte testele antidrug. 

Bărbatul nu este la prima abatere, el mai fiind prins în aceeaşi stare şi în trecut. El a fost prins în noaptea dintre 29 şi 30 februarie, în timp ce circula pe bulevardul Traian din localitate, scrie clujust.ro

“Azi noapte, la ora 02.38, poliţiştii Biroului Rutier Baia Mare, au oprit pentru control un autoturism condus pe bulevardul Traian din municipiu. La volan a fost identificat un bărbat de 38 de ani din Baia Mare. Acesta a fost testat cu aparatul drugtest rezultatul fiind pozitiv. Şoferul a fost condus la Spitalul Judeţean Baia Mare unde i s-au recoltat probe biologice de sânge şi urină în vederea stabilirii cu exactitate a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, a transmis Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Baia Mare, citat de către baiamaretv.ro

articolul original.

Daea, despre focarul de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani din Codlea: Aştept şi eu primele concluzii

31 January 2023 at 02:57
image

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, referitor la focarul de gripă aviară diagnosticat la o fermă de curcani din Codlea, că aşteaptă concluziile anchetei epidemiologice demarate de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi, din ce ştie, este vorba despre o fermă mare care furnizează carne de curcan, fiind o cantitate de 100 de tone pe stoc care este incinerată deoarece medicii au ajuns la concluzia că există acest focar de gripă aviară acolo. El a adăugat că din cele cinci ferme din zonă au fost afectate trei.

„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare vis a vis de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a afirmat Petre Daea, marţi la Digi 24.

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare, în condiţiile în care este vorba de o fermă foarte mare din România care furnizează în magazine carnea de curcan, Petre Daea a răspuns: „Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”.

Chestionat dacă există scenariul în care este analizată şi o culpă a acestei ferme, ministrul Agriculturii a replicat: „Nu se exclude niciun scenariu, iar specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.

Ministrul Daea a adăugat că nu are informaţii, încă, dacă păsări din aceste ferme au ajuns la comercializare.

„Acum elementele acestea de la faţa locului vor fi puse în comunicare şi de către specialiştii de acolo, de ANSVSA. Ştiu că este un echipaj numeros acolo condus de vicepreşedintele ANSVSA care coordonează activitatea la faţa locului. Evident că au în portofoliul acesta al analizei şi al cunoaşterii şi al acţiunii concrete toate elementele. La această întrebare nu pot răspunde decât medicii de acolo, ANSVSA care a luat o pe urmele lor. Nu am această informaţie la acest moment şi aceste informaţii sunt sub gestiunea directă, nemijlocită şi cu o informare rapidă la ANSVSA şi la medicii din zonă”, a mai explicat el.

Un focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă de curcani din Codlea, unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de minim 10 km fiind luate măsuri de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport, a anunţat, vineri, ANSVSA.

articolul original.

40,5% dintre români nu au școală. Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor „educate”

31 January 2023 at 12:54
By: M.Ex.

Din totalul de 19,05 milioane de români, populație rezidentă, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Numărul absolvenților de studii superioare din România a depășit 3 milioane, dar mai mult de un milion dintre ei sunt în București. În opt județe, abia unul din zece locuitori a terminat o facultate, iar peste 65% din populație este inactivă economic.

Datele detaliate ale recensământului INSSE de anul trecut indică o corelație între nivelul studiilor și rata de ocupare a populației, pe județe. Astfel, în privința educației, se observă o discrepanță mare între București (plus Ilfov), Cluj și Timiș, față de județele României (circa două treimi) în care media populației cu studii superioare este sub media națională, de 16%.

În București, unul din trei rezidenți are studii superioare, dar sunt opt județe (Vaslui, Călărași, Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman, Suceava) în care abia unul din zece locuitori a terminat o facultate.

Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor privind ponderea persoanelor cu studii superioare.

Din punct de vedere al ratei de activitate a populației, cel mai mare grad de ocupare îl au județul Ilfov (52,2%) și municipiul București (50,8%), în timp ce, la polul opus, sunt județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%), în care mai puțin de o treime dintre rezidenți au de lucru.

Corelația se face uneori (nu întotdeauna) și cu gradul de îmbătrânire al populației, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentând două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%) din cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. Pe total, România mai are o populație activă de 8,18 milioane de persoane, din care 495 de mii își caută de lucru.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Nicolae Ciucă: Peste 150.000 de gospodării vor avea panouri fotovoltaice, până la finele anului

31 January 2023 at 14:10

Peste 150.000 de gospodării vor avea panouri fotovoltaice, până la finele anului, printr-un nou program guvernamental finanțat cu 3 miliarde lei. Am simplificat pașii administrativi prin care beneficiarii vor accesa aceste fonduri, astfel încât oamenii să devină mai repede prosumatori, iar România să crească producția de energie regenerabilă.

Tot în zona energetică, de mâine, 1 februarie, începe distribuirea ajutoarelor pentru plata facturilor la electricitate, gaz și încălzire. Pe lângă plata la oficiul poștal și direct la poștaș, am creat cadrul legal prin care beneficiarii vor folosi aceste #tichete și pentru plata online a facturilor.

Am mai aprobat două ordonanțe esențiale pentru funcționarea sistemului de #cloud guvernamental. Este necesar să digitalizăm cât mai mult din administrația publică, pentru ca România să facă pași serioși în direcția debirocratizării și a modernizării. Tot în ședința de azi, am aprobat un act normativ prin care asigurăm un buget de 210 milioane euro, care vor fi investiți în sistemul public de sănătate. După realizarea acestor investiții, românii vor beneficia de servicii sanitare de o mai bună calitate, în unități spitalicești care vor fi dotate cu echipamente medicale de ultimă generație.

articolul original.

Un urs din Colorado a găsit o cameră de supraveghere și și-a făcut 400 de ”selfie-uri”

31 January 2023 at 13:51
image

Un urs negru din statul american Colorado a găsit atât de fascinantă o cameră de supraveghere lăsată în pădure de administratorii unui parc natural încât a sfârşit prin a-şi face 400 de “selfie-uri”, scrie BBC, relatează Digi24.

Camera, montată pe o cărare folosită des de animale, se activează atunci dând detectează mişcare. De regulă, aceasta reuşeşte să surprindă animale în trecere, însă în cazul ursului lucrurile au stat diferit.

Din cele 580 de imagini captate într-o singură zi, 400 au fost cu acest urs. Intrigat, animalul a petrecut multă vreme în faţa camerei, reuşind să activeze senzorii de mişcare şi declanşatorul camerei de sute de ori . De altfel, în imagini poate fi văzută faţa curioasă a ursului, din diferite unghiuri.

“Aceste camere ne ajută să stabilim ce animale trăiesc în pădure şi ce comportament au pe parcursul unei zi, a unei săptămâni sau chiar a mai multor ani”, a declarat şi Christian Nunes, un ecologist care lucrează pentru parcul natural.

articolul original.
❌