ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 25 June 2022Ultimele Stiri

Reacție din partea FRF după ce România a avut un parcurs de coșmar la EURO U19: „Mi se pare stupid să iei gol așa”

24 June 2022 at 18:57
image

Mihai Stoichiță (68 de ani), directorul tehnic al FRF, a comentat parcursul reprezentativei U19 a României la Campionatul European. Învinsă astăzi de Slovacia, scor 0-1, România a terminat pe ultimul loc în grupa A.

România U19 avea nevoie de un egal pentru a termina grupa A de la Europeanul U19 pe locul 3. Un loc care asigură prezența la barajul pentru calficarea la Campionatul Mondial U20 din 2023.

Numai că prestația „elevilor” lui Adrian Văsâi nu a fost la înălțime. Slovacii au învins cu un gol înscris în minutul 90+5.

Mihai Stoichiță, după România - Slovacia la EURO U19: „Fotbalul e nedrept uneori”

„Asta e situaţia. Să iei gol aşa mi se pare stupid. Este o generaţie bună, zic eu, dar din păcate uite ce se întâmplă.

Am ratat multe ocazii, am dezvoltat, dar uneori fotbalul e nedrept. Ar fi fost o mare realizare pentru ei să meargă la baraj, un punct pshologic pentru viitorul lor.

Păcat, era o mare ocazie să facă o performanţă care ar fi intrat în istorie”, a declarat Stoichiță la Orange Sport.

10-25a fost raportul ocaziilor în România - Slovacia, 7-7 la șuturi pe poartă

Le-am spus să încerce să ia tot ce li se oferă, să nu se mulțumească cu puțin.

Popa este un portar de viitor, dar nu numai el, interesanți sunt şi Rareş Ilie, Coubiş.

- Mihai Stoichiță

Despre stoperul Botond Gergely, Stoichiță spune că acesta va merge la o formație din Ungaria, fără a o numi. Sezonul trecut, fundașul în vârstă de 19 ani, cu dublă-cetățenie, română și maghiară, a evoluat la Csikszereda.

articolul original.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Micii tricolori ratează barajul pentru Mondialul U20

24 June 2022 at 17:33
image

România a ratat, vineri seara, calificarea în barajul pentru Campionatul Mondial de fotbal U20.

Micii tricolori au fost învinși de slovaci, cu 1-0, în ultimul meci din grupele EURO U19.

Adversarii au înscris golul victoriei în minutul 90+5.

image

articolul original.

Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la avort al americancelor şi permite statelor să-l interzică

24 June 2022 at 15:28
By: M.Ex.

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri – într-o răzgândire istroică – cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP.

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.
Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade, care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină, a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.

Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Însă și alte state sunt susceptibile să adopte rapid de noi restricții.

În total, este de așteptat ca accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă să fie interzis, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare, care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.

Guvernatorii democrați ai mai multor state, inclusiv California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja planuri de a menține dreptul la avort în constituțiile lor, dacă hotărârea „Roe v Wade” este anulată.

articolul original.

Surse: Decizii majore ale NATO pentru România și restul țărilor din est. Aliații vor aduce echipamente și muniție, va crește numărul de militari aliați

24 June 2022 at 06:36
image

Liderii NATO vor decide la summitul NATO de la Madrid din 29-30 iunie întărirea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic, în condițiile în care Rusia va fi desemnată drept cea mai amenințare la adresa alianței, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Impactul direct al deciziilor va fi imediat pentru România și restul țărilor din est.

Principalele decizii așteptate la summitul NATO:

– grupurile actuale de luptă ale NATO din România și alte țări estice vor putea fi ridicate la rang de brigadă, ceea ce înseamnă creșterea numărului de militari până la 4.000

– prepoziționarea de echipamente militare și muniție în țările din est. Războiul din Ucraina a demonstrat că, odată început un conflict militar, e dificil de trimis în țara agresată echipamentul militar necesar pentru defensivă, așa că aliații au decis să echipeze țările din flancul estic pentru a rezista într-o astfel de ipoteză

– crearea unor forțe speciale de întărire ce vor putea fi trimise rapid, în maximum 48 de ore, în țările din estul NATO în cazul unei agresiuni. Practic, vor fi zeci de mii de soldați din trupele NATO pregătiți permanent să fie trimiși în țările din est în caz că Rusia ar ataca o astfel de țară. Potrivit tabloidului britanic The Sun, această forță de reacție rapidă ar urma să numere 200.000 de militari

– elaborarea de planuri regionale de apărare (numite planuri de contingență în jargonul NATO), în locul actualelor planuri naționale. Cu alte cuvinte, țările din estul NATO își vor pune la comun mijloacele militare pentru a se sprijini în eventualitatea unei agresiuni ruse, ca să crească eficiența răspunsului militar

– crește integrarea militară între aliații NATO, care își vor pune la comun capacitățile militare în diverse domenii (senzori militari, date sensibile etc.)

Mai mult, pe g4media

articolul original.

Ce va face cu banii livratorul care a primit de la Gigi Becali 200 de euro drept bacșiș

24 June 2022 at 15:27
image

Zilele trecute, în mediul online s-a viralizat un clip video cu un bărbat care a primit bacșiș 200 de euro de la Gigi Becali, după ce i-a făcut o livrare la palatul din București.

Livratorul s-a lăudat pe TikTok cu suma primită, iar filmulețul postat de el a adunat rapid aproximativ 170.000 de vizualizări și mii de like-uri din partea internauților.

După ce a văzut că povestea lui a apărut în toată presa și că întreaga Românie vorbește despre el, bărbatul a luat o decizie incredibilă și a anunțat pe TikTok ce va face cu banii primiți de la Gigi Becali.

„Luni, 27 iunie, de la ora 18.00, fac cinste tuturor cu bere și mici. Vă aștept în număr cât mai mare”, a scris el pe celebrul site, acolo unde a oferit și adresa la care va avea loc „ospățul”.

articolul original.

Lucrările de la Evaluarea Națională 2023 ar putea fi corectate digitalizat. Anunțul ministrului Educației

24 June 2022 at 15:01

Ministrul Educației, în cadrul unei apariții TV, a discutat referitor la posibilitatea ca lucrările elevilor de la Evaluarea Națională 2023 să fie corectate digitalizat, afirând că „eu spun că la anul ar trebui să avem extinderea la nivel național a evaluării digitale. Atunci vom avea și concluzii mult mai relevante decât cele de anul acesta, la nivel național”.

Amintim că, în cadrul Evaluării Naționale 2022, a fost pilotată corectarea digitalizată a lucrările elevilor din Dâmbovița. Cu aproape 10 puncte a scăzut procentul elevilor din Dâmbovița cu note sub 5 la Matematică, față de anul trecut.

Precizăm că în discuția dintre Sorin Cîmpeanu și moderatoare apare următoarea structură: „evaluare digitală”. În acest context, este vorba despre corectarea digitalizată, la fel cum s-a întâmplat în județele Dâmbovița (pentru Evaluarea Națională 2022) și Călărași (pentru Bacalaureat 2022).

Lucrarea este rezolvată pe hârtie, iar apoi este scanată în fața elevului. După ce va fi scanată, lucrarea vor fi transmisă pe o platformă în sistem securizat către evaluatori, după cum spunea în luna mai Sorin Cîmpeanu. Profesorii corectori nu se cunosc între ei.

În cazul corectării digitalizate, dacă diferența de notare dintre cei doi corectori este mai mare de un punct, atunci lucrarea este direcționată automat către alți doi corectori, după cum a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Sorin Ion: „În cazul în care diferența depășește un punct, automat diferența de punctaj se sesizează de către platformă și este redirecționată către alți doi evaluatori pe care îi avem de rezervă.” Mai multe detalii aici.

Sorin Cîmpeanu: Vă asigur că atunci când vom avea evaluare, corectare digitală cel puțin, la nivel național, și pasul următor – poate și susținere digitală a probelor …

Moderatoare: Când vom avea evaluare digitală în toată țara?

Sorin Cîmpeanu: Așa cum am spus în ianuarie, nimeni, dar absolut nimeni n-a crezut că este posibil, dar iată că a fost posibil. Iar acum eu spun că la anul ar trebui să avem extinderea la nivel național a evaluării digitale. Atunci vom avea și concluzii mult mai relevante decât cele de anul acesta, la nivel național. Până atunci, să spunem că vom putea să mai compensăm, avem timp să compensăm din pierderile generate de criza sanitară. În general, criza sanitară accentuează diferențele. Orice criza accentuează diferențele. Elevii care au fost slabi devin și mai puțin pregătiți, în mod evident. S-a dovedit, elevii buni pot fi încă și mai buni, e vorba de acei elevi care au avut șansa unor familii care i-au putut susține.

Amintim că Edupedu.ro a scris în luna februarie că Sorin Cîmpeanu anunța că Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2022 vor fi evaluări computerizate și standardizate în câte un județ. Mai multe detalii aici.

Ministrul Educației a spus marți la DCNews că în județele Dâmbovița și Călărași elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține anul acesta Evaluarea Națională și BAC-ul prin testare digitalizată.

Secretarul de stat Sorin Ion a declarat în luna mai pentru Edupedu.ro că platforma folosită pentru corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în cele două județe, va fi Intuitext, a companiei Softwin SRL, gratuit, pe bază de parteneriat.

articolul original.

Proiecție de excepție la TIFF: „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Regizorul Sebastian Mihăilescu, despre producția aflată între realitate și ficțiune

24 June 2022 at 12:03
image

Vineri, de la ora 17.00, este proiectat la TIFF documentarul hibrid „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Ca format, producția se află la granița dintre realitate și ficțiune. Ce înseamnă acest lucru a povestit regizorul Sebastian Mihăilescu pentru Europa FM. 

De la ora 17:00 la Cinema Arta se va vedea pelicula regizată de Sebastian Mihăilescu „Pentru mine tu ești Ceușescu”. Pelicula explorează prima parte a vieții dictatorului Nicolae Ceaușescu, despre care se cunosc foarte puține detalii.

Tema: tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Regizorul a detaliat:

„Asta mă fascinează pe mine în cinema, limita dintre realitate și ficțiune. Punctul de pornire a fost cine poate să-l joace pe Ceaușescu, care deja a devenit o figură caricaturală. Fiecare protagonist poate arunca o lumină asupra personalității posibile.”

Sebastian Mihăilescu a dezvăluit și cum i-a venit ideea:

„Structura filmului este dată de dosarul de cadre al tânărului Ceaușescu, dosar de cadre care era obligatoriu la intrarea în Partidul Comunist. Am găsit fragmente pe net și apoi am avut consultant pe istoricul Mihai Burcea.”

Din distribuție fac parte actori din noua generație ca Denis Duma, Dan Huiduci sau Ionuț Motoi:

„Sunt niște tineri care nu au experiență cu excepția a poate doi, experiență de actorie, nu au mai fost niciodată la filmare, nu au mai fost pe set cumva. Nici nu aveau, nu știau foarte multe despre Ceaușescu și e interesantă perspectiva la care se ajunge pentru că îl vezi prin filtrul lor de astăzi, îi compară cu tot felul de influenceri.”

În final, autorul peliculei trage o concluzie importantă:

„De fapt, filmul nu e despre Ceaușescu, e despre felul în care acești tineri îl privesc ca personaj istoric la 100 de ani de la nașterea lui.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/06/24iun-15-Raul-–-SNDW-–-Pentru-mine-tu-esti-Ceausescu.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmăriți în continuare trailerul peliculei „Pentru mine tu ești Ceaușescu:

articolul original.

Kisvarda își pierde golgheterul! CLAUDIU BUMBA va fi coleg cu Adrian Rus la Mol Fehervar

24 June 2022 at 14:15

Claudiu Bumba a avut un sezon excelent  în prima ligă din Ungaria. Mijlocașul crescut de Atletik 94 Satu Mare a fost decisiv pentru Kisvarda în cea mai mare performanță a clubului.

Kisvarda a terminat pe locul doi și a devenit in premieră vicecampioana Ungariei urmând să participe tot în premieră în cupele europene.

În ciuda perspectivei de a evolua cu Kisvarda în cupele europene, Claudiu Bumba a luat o decizie importantă și a semnat cu Mol Fehervar, echipă la care evoluează și sătmăreanul Adrian Rus.

Cei de la Mol Fehervar l-au vrut încă din iarnă pe Bumba atunci când mijlocașul intrase în ultimele șase luni de contract doar că cei de la Kisvarda au refuzat oferta și au preferat să-l țină la echipă până la finalul sezonului.

Claudiu Bumba a semnat în această după amiază cu MOL FEHERVAT pentru două sezoane.

Site-ul csakfoci.hu notează că Bumba s-a înțeles cu Mol Fehervar după ce a trecut testele medicale.

Claudiu Bumba a ajuns în 2019 la Kisvarda iar sezonul trecut  a fost principalul marcator al echipei cu 11 reușite și 5 pase decisive. Bumba a jucat în 30 din cele 33 de meciuri din acest sezon de Liga 1.

De asemenea televiziunea M4 Sport, cea care a transmis meciurile din campionatul Ungariei l-a inclus pe Claudiu Bumba în echipa ideală a sezonului 2021-2022.

Așa cum am mai amintit în GNV, în ciuda acestor performanțe, selecționerul Edi Iordănescu n-a avut ochi pentru Bumba și l-a lăsat în afara lotului național al României pentru primele meciuri din Liga Națiunilor.

articolul original.

Programul rabla: voucherele au fost epuizate în 2 ore și jumătate !

24 June 2022 at 12:30
By: M.Ex.

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare! Solicitanții persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel:

• 25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;
• 24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;
• 12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

articolul original.

Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile

24 June 2022 at 02:11
image

Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile: doar cei care exploatează lemn și legal, și ilegal, pot fi rentabili. Diferența dintre prețul mare de achiziție al lemnului vândut de această regie de stat și prețul relativ mic de vânzare al cherestelei nu poate fi explicată altfel.

Săptămâna trecută am scris că, analizând datele fordaq.com, Romsilva recoltează, procentual, la hectar, cote mai mici de lemn decât Germania sau Polonia.

Efectul este o creştere masivă a preţului lemnului, industria prelucrătoare fiind nevoită să importe circa 80% din materia primă folosită.Însă surse din industria lemnului apreciază că, de fapt, lemnul pe care Romsilva l-ar putea recolta, dar nu o face, este oricum folosit, însă fără acte, fiind lăsat cu intenţie la îndemâna deţinătorilor de gatere din zonele împădurite.

Mai mult, pe defapt.ro

articolul original.

Opt candidaţi pentru funcţia de preşedinte al USR; primul tur de scrutin, între 6 şi 10 iulie

24 June 2022 at 00:58
image

Opt candidaţi s-au înscris pentru preşedinţia USR în cadrul competiţiei interne care va avea loc la începutul lunii iulie.

Preşedintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se va desfăşura în perioada 6-10 iulie. Congresul de validare a rezultatelor va avea loc online pe 16 iulie, informează USR, prin intermediul unui comunicat.

Cei opt candidaţi sunt:

1. Octavian Berceanu - fost comisar-şef al Gărzii de Mediu;

2. Allen Coliban - primar al Municipiului Braşov;

3. Cătălin Drulă - deputat USR de Timiş, preşedinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor;

4. Alexandru Kiss - şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea;

5. Mihai Poliţeanu - deputat USR de Prahova;

6. Miroslav Taşcu-Stavre - lector universitar, membru filiala USR Reşiţa, Caraş Severin;

7. Cătălin Teniţă - deputat USR de Bucureşti;

8. George Ungureanu - inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol, Tulcea.

Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declaraţii de avere şi interese, dar şi programul politic şi o declaraţie pe proprie răspundere de necolaborare cu fosta Securitate.

Preşedintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, urmând ca primul tur de scrutin să debuteze pe 6 iulie, ora 10.00, şi să se încheie pe 10 iulie, ora 10.00.

Dacă niciun candidat nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidaţi clasaţi. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie.

Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe data de 16 iulie, într-o şedinţă online, menţionează USR. AGERPRES

articolul original.

Evaluare 2022 | Ce se întâmplă dacă, după ce depui contestație la Evaluarea Națională, primești o notă mai mică decât cea inițială

24 June 2022 at 12:35
image

Candidații care vor să depună contestații trebuie să completeze și să semneze o cerere care conține și o declarație-tip, în care elevii menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată în urma soluționării contestației poate fi mai mică sau mai mare decât nota acordată la prima corectură.

Cu alte cuvinte, dacă după contestație elevii primesc o notă mai mică sau mai mare, noua notă va fi cea care va rămâne drept notă finală.

În urma publicării rezultatelor la Evaluarea Națională, a reieșit că în județul Cluj s-a înregistrat cea mai mare rată de promovabilitate din țară.

În județul Cluj, promovabilitatea în urma examenului de Evaluare Națională 2022 a fost de 92,73%. Datele arată că 189 de elevi din Cluj au obținut nota 10 la proba de Matematică, iar 47 de candidați au fost notați cu 10 la proba de Limba și literatura română.

Potrivit portalului Edupedu, pe lângă județul Cluj, în fruntea clasamentului promovabilității se mai află și municipiul București, respectiv județul Iași.

Sursa citată informează că la Evaluarea Națională 2022 au fost înscriși 155.561 de elevi, față de 131.179 de elevi anul trecut la Evaluarea Națională 2021 și față de 172.532 câți anunța ministerul că s-au înscris acum 2 ani la Evaluarea Națională 2020.

articolul original.

Cine e, de fapt, Andreea Beatrice – singura elevă din Bârlad care a luat nota 10 la Evaluarea Națională 2022

24 June 2022 at 11:57
image

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 au fost afișate, iar cea care este în în fruntea clasamentului este Andreea Beatrice. Iată cine este  singura elevă din Bârlad care a luat nota 10 la primul examen din viața ei!

Ea este singura elevă din Bârlad care a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2022, însă, având în vedere parcursul său de până acum, nu este de mirare reușita memorabilă de la primul examen din viața ei.

Cine e Andreea Beatrice – singura elevă din Bârlad care a luat nota 10 la Evaluarea Națională 2022

Andreea Beatrice Dumitru este șefa de promoție a Școlii Gimnaziale ”George Tutoveanu” din Bârlad și a absolvit cu 10 pe linie toate cele 8 clase de gimnaziu. Primul examen din viața ei deschide ”porțile” unui nou capitol cu o performanță unică: singura elevă din Bârlad care a luat nota 10 la Evaluarea Națională 2022.

Deși a mărturisit că a fost mulțumită de cum s-a descurcat la examen, Andreea Beatrice nu se aștepta să obțină 10 atât la Limba Română cât și la Matematică.

“Evaluarea Natională este examenul pe care elevii claselor a VIII-a se axează pe toată durata anului școlar. Deși cu toții am fost speriați la început, am ajuns ușor-ușor să așteptăm cu nerăbdare examenul pentru a scăpa de această grijă ce ne apăsa. Fiind șefă de promoție cu media generala 10, presiunea pusă pe mine a fost enormă, toată lumea așteptând de la mine rezultate maxime la examen.

Deși mă simțeam capabilă să ajung la această performanță, teama de a-i dezamăgi pe ceilalți și imprevizibilitatea subiectelor îmi provoca o stare de îngrijorare. După trecerea examenelor am așteptat cu nerăbdare afișarea rezultatelor. Deși eram mulțumită de cum m-am prezentat la examen și mă așteptam la o notă apropiată de 10, nu am realizat importanța reușitei mele decât în momentul afișării rezultatelor!”, a declarat Andreea Beatrice Dumitriu, pentru vremeanouă.

Sursa foto: Facebook.ro

articolul original.

A murit unul dintre fondatorii formaţiei Compact, Leluţ Vasilescu

24 June 2022 at 07:32

Unul dintre membrii fondatori ai formaţiei Compact, Leluţ Vasilescu, a murit, vineri.

„Colegi de 40 de ani, am locuit 20 de ani în aceeaşi cameră, am cântat mii de spectacole împreună… acum simt un gol în suflet, dar sunt liniştit că a plecat într-o lume mai bună. Dragul meu prieten LELUŢ VASILESCU, drum bun!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a „Compact B”.

primarul municipiului Câmpia Turzii, al cărui cetăţean de onoare a fost, a transmis un mesaj de condoleanţe.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea la cele veşnice a unui om extraordinar şi un muzician desăvârşit, prietenul meu, Leluţ Vasilescu. Membru fondator al trupei Compact, Leluţ Vasilescu a avut o carieră de succes şi o viaţă frumoasă de familie. În urma lui, rămân frumoasele melodii pe care generaţii întregi le-au fredonat şi de care ne vom bucura, cu nostalgie, în continuare! Cetăţean de onoare al Municipiului Câmpia Turzii, Leluţ Vasilescu a promovat, cu drag şi mândrie, oraşul în care s-a născut, iar pentru el, Câmpia Turzii era, mereu, locul unde revenea cu drag de fiecare dată”, se arată în mesajul primarului Dorin Lojigan.

articolul original.

Sibiu: Festivalul Internațional de Teatru începe cu un spectacol cu drone

24 June 2022 at 08:44
image

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri, cu un spectacol cu drone care va înlocui tradiționalul foc de artificii din centrul orașului.

În deschiderea dar și în închiderea festivalului, sibienii și turiștii vor putea urmări un spectacol cu drone, o premieră în istoria FITS.

Spectacolul include și lasere, precum și un concept muzical semnat de compozitorul Vasile Șirli. Evenimentele de deschidere încep vineri seară la ora 21.00, cu spectacolul „în cădere liberă” al francezilor de la CirkVost și continuă cu un concert live susținut de Puerto Candelaria, de la ora 22.00.

Dronele vor fi ridicate la finalul serii, de la ora 23 și 15 minute.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie.

Pentru 10 zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3.500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la peste 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

Foto: Shutterstock

articolul original.

FOTO: Vicepremierul Ucrainei a plâns de bucurie după decizia liderilor europeni

24 June 2022 at 09:00
image

Vicepremierul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olga Stefanishyna, a izbucnit în lacrimi de bucurie la vestea că cei 27 de lideri din Consiliul European au decis acordarea statutului de candidat la UE pentru țara sa, zguduită de război de mai bine de 120 de zile.

”Azi, Ucraina a devenit candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană! Este atât de mișto încât nu mai e nimic de adăugat. Las doar poza asta!”, a fost mesajul Olgăi Stefanishyna, publicat pe pagina sa de Facebook.

Fotografia care însoțește mesajul o surprinde la biroul său ministerial, acoperindu-și fața cu un șervețel, pentru a-și șterge lacrimile de bucurie. Poza a devenit virală și pe twitter.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un "moment istoric" în plină ofensivă rusă.

articolul original.

Înscrierile la Programul Rabla pentru electrocasnice încep astăzi!

24 June 2022 at 06:44
image

Persoanele fizice se pot înscrie începând de vineri, 24 iunie, de la ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2022, pentru selectarea voucherelor pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare, a anunțat miercuri Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Rabla electrocasnice 2022. Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, începând de vineri, începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare. Bugetul etapei este de 25 de milioane de lei.

”Începând de vineri, 24 iunie, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a transmis AFM, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că bugetul primei etape este de 25 de milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Rabla electrocasnice 2022. Care este valoarea voucherelor și ce poți cumpăra cu ele

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Rabla electrocasnice 2022. ”Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a mai transmis AFM.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Sursa : România TV

articolul original.

Al șaselea caz de variola maimuței, în România! Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă pentru stabilirea contacților direcți

24 June 2022 at 05:14
By: M.Ex.
Foto: depositphotos.com

Un nou caz de infectare cu variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al șaselea confirmat până acum, informează Monitorul de Cluj.
Al șaselea caz de variola maimuței a fost depistat tot la un bărbat, în România.
Pacientul este un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat joi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Bărbatul va rămâne în izolare.
A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, potrivit Ministerului Sănătății.
Primul caz de variola maimuței din România a fost anunțat la 13 iunie. De atunci au mai fost confirmate încă 5 cazuri, până la cel de astăzi.
Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

articolul original.

TRADIȚII Crucea mică sau Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

24 June 2022 at 04:30
image

Sfârșitul lui august are o zi de post negru, pe 29 august. Praznicul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sau Crucea mică, cum este marcată în Calendarul popular, face parte din zilele de post negru de peste an rânduite de Sfinții Părinți Creștini. În această zi nu se mănâncă varză, poame roșii, fructe sau legume rotunde care seamănă cu un cap: pepeni, mere, pere, nuci, usturoi etc. Nu se mănâncă din farfurie și nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de ”Înaintemergătorul”, pentru că a vestit venirea lui Hristos. Cel pe care Mântuitorul Iisus Hristos îl descria ca fiind ”cel mai mic în Împărăţia lui Dumnezeu este mai mare decât el” (Luca 7,24-28) a fost ucis dintr-un simplu motiv: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiuit alături de soția fratelui său. La cererea mamei sale, Salomeea i-a cerut lui Irod capul lui Ioan, răsplată pentru un dans. Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, a dat ucenicilor doar trupul sfântului, pentru a fi înmormântat la Sevastia. Capul său a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, dar miracolele au început să se arate. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost ”pierdut” și descoperit prin minune dumnezeiască de cel puțin trei ori. Aceste zile sunt marcate în calendarul creștin ortodox: 24 februarie – Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 25 mai – A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

* Tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În multe dintre satele de altădată, 29 august se ținea cu post aspru, pentru ca oamenii să fie feriți de friguri. Din bătrâni se spunea că, din această zi, încep frigurile a prinde pe oameni, după cum consemna etnologul S. Mangiuca, prin anul 1882.

Pentru că se spunea că Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat pe curechi, nimeni nu mânca în această zi varză. Se spunea că ”Sfântului Ioan de șapte ori i s-a tăiat capul pe varză și de șapte ori a înviat”. Aproape toată lumea postea în această zi. Unii mâncau numai struguri sau ajunau. Nu se mânca din blid, farfurie, deoarece Irod a primit capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tipsie.

În această zi, femeile chefuiau fără bărbați, considerând că astăzi este ”ziua în care ele sunt la fel de mari ca ei”.

Bătrânii spuneau că, dacă nu cade brumă până în ziua în care este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, nici nu va cădea așa curând și toamna va fi mai călduroasă.

* Hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • Mănăstirea Secu din județul Neamț își serbează hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu o vechime de peste 500 de ani, această vatră monahală a fost întemeiată de Cuviosul Zosima Ieroschimonahul. Urmând exemplul sihaștrilor Prohor, Veniamin, Chiriac, Visarion, Stefan, Spiridon, Atanasie și alții, Cuviosul Zosima, aflat sub Harul Sfântului Duh, a hotărât să intre și el în nevoința călugărească. Și-a vândut toate averile și a întemeiat pe valea Secului primul schit, numit ”Schitul lui Zosima”.

Un alt mare trăitor moldovean, legat sufletește de Mănăstirea Secu, a fost Sfântul Paisie de la Neamț, prăznuit pe 15 noiembrie, unul dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut monahismul nostru românesc. A trăit în veacul al XVIII-lea. Se spunea despre starețul Paisie că, o dată pe an, de la praznicul Adormirii Maicii Domnului până la 30 august, mergea la Mănăstirea Secu, unde petrecea două săptămâni, ținea cuvânt de folos în biserică, mângâia pe frați, participa la sărbătoarea mănăstirii, îi binecuvânta pe toți, apoi, în sunetul clopotelor, seîntorcea la Mănăstirea Neamț.

  • Biserica lui Ștefan cel Mare din Vaslui este un alt lăcaș care își serbează hramul. Sfințită în anul 1490, a fost ridicată drept mulțumire pentru ajutorul primit de la Sfânta Treime de armata moldovenilor pentru obținerea victoriei asupra turcilor la Podul Înalt. Această biserică a avut rolul de paraclis al Curții Domnești din Vaslui. Avariată de cutremure, a fost reconstruită din temelie în anul 1820.
  • Biserica din Reuseni, Suceava, e o altă ctitorie a marelui domnitor ce poartă hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. A fost zidită pe locul unde, pe 15 octombrie 1451, tatăl lui Ștefan, voievodul Bogdan al II-lea, a fost ucis de Petru Aron. Tradiția spune că, după i-a fost omorât tatăl, tânărul Ștefan s-a refugiat în pădurea vecină, ascunzându-se într-un stejar, de frica lui Petru Aron, care voia să-l omoare.

După câțiva ani, Ștefan cel Mare s-a ridicat cu oaste împotriva uzurpatorului Petru Aron și, după două lupte – la Orbic și Doljești -, l-a învins, urcând pe scaunul Moldovei. Construcția bisericii a fost începută pe 8 septembrie 1503, sub Ștefan cel Mare, și a fost finalizată pe 18 septembrie 1504, de fiul său, domnitorul Bogdan al III-lea.

articolul original.
❌