ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Enola Day – Nimicul care ne omoară

29 September 2022 at 04:30

Ideea mi-a venit din discuțiile pe care le-am avut cu colegii din redacție, cu privire la o știre care a doborât toate recordurile de audiență ale Specialului. De câteva zile, știrea, o banalitate de fapt, ține capul de afiș, depășind până și accidentele sau decesele care impresionează de obicei cel mai mult.

E vorba de doamna sau domnișoara din Pitești care, îmbrăcată cam sumar și motivată de o cantitate mai mare de alcool, a reușit să intre cu mașina într-un cap de pod. Din fericire nimic grav, dincolo de privirile mirate, văzând-o echipată doar în cizme și chiloți, ale celor care au extras-o din mașina avariată și au dus-o la spital.

Întâmplarea mi-a adus aminte de o fotografie de la un festival cinematografic care a făcut carieră pe FB. O actriță fără chiloți, dar cu rochia atent studiată, făcea furori pe covorul roșu, poanta fiind că nimeni nu realiza că bărbatul care o însoțea purta pantofii fără șosete.

Și în timp ce mă gândeam eu la toate astea, se produce scandalul de la Baia Mare. Da, cel de la Festivalul Castanelor, acolo unde primarul Cherecheș (Rotaru, în maghiară) și-a pus oamenii să acopere cu tricolorul inscripția „kürtőskalács” de pe taraba producătorului venit la festival din Secuime să facă și el un ban cinstit.

Presa, cum era de așteptat, a explodat dintr-odată, pro și contra, cum e mai bine și cum ne-am obișnuit deja de o vreme bună. A explodat prezentând situația din perspectiva celor două naționalisme, cel românesc insistând pe „ungurii care nu realizează că nu mai sunt stăpâni pe aici” și cel maghiar revenind cu nedreptățile pe care le îndură ungurii de peste un secol în România. Nici una dintre prese nu s-a dus în spatele „spectacolului” – pentru că, vom vedea, asta a fost – să vadă ce și de ce se întâmplă și, mai ales, cine trage sforile.

Nu era mare lucru, acum jumătate de an, Cherecheș era în toate ziarele prin condamnarea la cinci ani închisoare pentru luare de mită. De altfel, Domnul Cherecheș (Rotaru) este, cred, singurul primar reales în timp ce se afla în arestul Poliției. Asta se întâmpla prin 2016, deja urmărit penal, ceea ce nu l-a oprit să câștige din celulă și să devină din nou primar. Nemaivorbind de faptul că în cei 11 ani de când tronează la Baia Mare, a trecut prin toate partidele, începând cu PNL-ul și terminând cu o „alianță” locală formată mai nou din PNȚCD, PSD și chiar UDMR.

De altfel, primarul din Baia Mare s-a remarcat imediat în primul său mandat chiar pe plan internațional, atunci când a ridicat un zid în fața a două blocuri locuite mai ales de romi, izolându-i astfel – un fel de apartheid minimalist – de restul locuitorilor din blocurile vecine, oameni cumsecade, nu-i așa?, față de cei izolați.

Ajunge cu exemplele, venim direct la idee: în timpurile noastre – și nu vorbim doar de un fenomen românesc, așa cum se poate vedea din videoul final – marile, adevăratele probleme ale oamenilor și societăților sunt ascunse, ocultate după banal, după scandalosul vulgar, după monden și alte asemenea nume date cioacelor de doi bani care nu fac altceva decât să deturneze atenția celor mulți, oarecum sensibili, spre nimicuri și diversiuni.

În cazul nostru pomenit mai sus, avem de a face cu un exemplar tipic al politicianului românesc – naționalitatea aici nu contează – obraznic și cu gura mare, ascunzându-se după tupeu atunci când vine vorba de lucruri serioase. Iar pentru asta se folosește de presă, știut fiind că scandalul și vulgarul fac audiență, în timp ce seriozitatea și preocuparea pentru lucruri serioase plictisesc peste măsură pe cei care după o zi întreagă de luptă pentru supraviețuire – mai nou chiar dramatică – doresc câteva momente de destindere, de uitare.

Și ce poate fi mai înălțător în asemenea momente decât un banc porcos, un chilot ridicat, o elucubrațiune vulgară a vreunei vedete de două surcele?

Din păcate, este ceva care le întrece pe toate astea și multe altele de care nici nu am pomenit aici. Ajunge să ne uităm la alegerile din Suedia (Doamne, Suedia!) și Italia, pentru a realiza că naționalismul renaște, iar aici, la noi, aici unde tocmai speram să scăpăm de el, revine în forță. Ajunge să ne gândim la Ungaria lui Viktor Orbán sau la gruparea lui Simion, un adevărat amalgam din toate nimicurile pe care le-am înșirat mai sus.

Mecanismul e cât se poate de simplu, ține de modul de manifestare a nimicului: de vină sunt întotdeauna alții. Ei, cei care nu sunt ca noi. Faptul că printr-o atitudine de acest gen scăpăm de problemele pe care ar trebui să le rezolvăm, că aruncăm în nimicul care ne înconjoară tot ce depinde de noi, nu mai contează sau contează prea puțin.

Arătăm cu degetul la „idioții” pe care ni le furnizează mai nou cu nemiluita presa online și așa numitele site-uri de socializare și ne simțim imediat mai bine: uite, de ce să îmi fac eu probleme degeaba când e lumea plină de proști?

Problema e că avem cu toții o singură viață, indiferent de sex, națiune și alte asemenea determinații care nu sunt în puterea noastră pentru că vin din nimicul din care venim și în care ne întoarcem cu toții.

Dar în loc să ne ocupăm, măcar odată în viața noastră, de chestiunile care țin de noi, sunt în puterea noastră, e mult mai ușor să arătăm cu degetul spre nimicul acesta care aruncă totul în derizoriu, oferindu-ne iluzia că noi suntem cei care contează…

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Activități desfășurate la nivelul Centrului de răspuns al MAI la incidente de securitate IT (CERT-INT), instituit în cadrul DGPI

28 September 2022 at 18:02
By: admin
header_2020_v12

Ca urmare a activităților desfășurate la nivelul Centrului de răspuns al MAI la incidente de securitate IT (CERT-INT), instituit în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă, de la începutul anului 2022 în spațiul cibernetic al ministerului au fost observate multiple agresiuni informatice, acestea menținându-se în continuare la un nivel ridicat.

Astfel, în această perioadă au fost colectate și corelate 6.390.496.695 evenimente de sistem, din care au fost extrase și analizate aproximativ 5.682 alerte de securitate, fiind identificate diferite acțiuni cibernetice ofensive, manifestate prin atacuri cibernetice și activități informaționale malițioase în mediul online.

Atacurile au debutat cu acțiuni de recunoaștere a suprafeței de atac, în vederea identificării unor vulnerabilități tehnologice și au continuat cu atacuri de tip scam, phishing, spear-phishing, smishing sau malspam, pentru propagarea unor aplicații malițioase de tip ransomware (WannaCry, Strictor etc.), infostealer (Qbot, Lokibot,Emotet, Agent tesla etc.), remote access trojan – RAT (Remcos, Cryxos, etc.) sau botnet (Andromeda, Mirai etc.) și DDoS (atât volumetrice, cât și la nivel de aplicație).

În cadrul campaniilor de agresiuni informatice, care de cele mai multe ori exploatau subiectul agresiunilor militare din Ucraina, atacatorii vizau obținerea unor beneficii pecuniare, compromiterea credențialelor de acces ale utilizatorilor sau indisponibilizarea temporară a unor servicii sau resurse informatice.

Prezintă caracter de noutate în această perioadă identificarea unor atacuri cibernetice complexe, care vizau propagarea prin email a unor aplicații malware sofisticate sau exploatarea unor vulnerabilități critice de tip „zero day, în cadrul cărora entități rău intenționate urmăreau compromiterea resurselor informatice, realizarea unor canale de comunicații la distanță către serverele de comandă și control și exfiltrarea datelor anumitor utilizatori de la nivelul ministerului.

Vectorul de atac predominant este în continuarea mesageria electronică (email-ul), iar în urma analizării tehnicilor, tacticilor și procedurilor de atac, precum și coroborării indicatorilor de compromitere obținuți din cercetarea agresiunilor cu alte surse de informații, s-a evidențiat posibilitatea ca acestea să fie desfășurate de amenințări persistente avansate de tip APT.

În perioada de referință au fost observate diverse campanii de dezinformare în mediul online, desfășurate prin promovarea unor narative false în cadrul platformelor/grupurilor specifice cu referire la site-urile Poliției Române, Poliției de Frontieră sau Departamentului pentru Situații de Urgență, având ca scop amplificarea artificială a percepției stării de nesiguranță sau de insecuritate, scăderea încrederii populației în capacitatea autorităților statului român de a se apăra în fața unor astfel de atacuri cibernetice, precum și supradimensionarea activităților malițioase întreprinse de atacatori.

Agresorii apelează la diferite detalii tehnice, de cele mai multe ori fără nicio relevanță, pentru promovarea unor așa-zise atacuri cibernetice desfășurate asupra resurselor web ale instituțiilor publice din România, menite să asigure creșterea reputației acestora și să evidențieze neputința autorităților publice de a se proteja.

Pentru a face față actualelor provocări de securitate Centrul de răspuns al MAI la incidente de securitate IT a desfășurat în această perioadă activități de monitorizare a securității infrastructurii cibernetice a MAI, prin intermediul instrumentelor specifice, în vederea identificării și contracarării cu celeritate a oricăror forme de manifestare a amenințărilor informatice.

Totodată, DGPI cooperează activ, atât cu structurile ministerului, cât și cu toate celelalte instituții cu capabilități și responsabilități în domeniul securității cibernetice de la nivel național, pentru identificarea și adoptarea celor mai bune măsuri de securitate, bune practici în domeniu și soluții în prevenirea, detectarea și contracararea atacurilor cibernetice.

articolul original.

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, seniorii FSC sunt în centrul atenției

28 September 2022 at 18:17

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, începând din anul 1991. În acest fel se dorește creșterea nivelului de conștientizare și de empatie cu privire la calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia.

Ca în fiecare an, în cadrul Fundației de Sprijin Comunitar (FSC), această zi, dar și întreaga lună octombrie îi va avea în prim plan pe seniorii organizației, atât cei activi și implicați în diverse proiecte ale FSC, cât și cei care au nevoie de sprijin, îngrijire și recuperare datorită problemelor de sănătate, a singurătății sau vârstei înaintate.

”De 25 de ani seniorii Bacăului fac parte dintre prioritățile FSC. Ne mândrim că suntem printre cei care au pus bazele serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România, iar de atunci am dezvoltat și inovat permanent acest tip de servicii pentru a putea răspunde cât mai bine și profesionist nevoilor acestei categorii sociale aflate în continuă creștere, ca pondere, în rândul populației la nivel european. De la înființarea organizației în 1997 am reușit să ajutăm sau să îngrijim peste 20.000 de bătrâni din județul Bacău!” (Gabriela Achihăi, președinte FSC).

Așa cum a devenit deja o tradiție, polul evenimentelor dedicate vârstnicilor din cadrul FSC va fi centrul rezidențial Satul Seniorilor Milly din Buhuși. Aici va fi organizată o autentică sărbătoare câmpenească, sub titulatura de Ziua Recoltei, la care vor participa, pe lângă cei 74 de vârstnici rezidenți ai centrului, și o parte dintre beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice Dr. Ștefan Ciobanu din Bacău, care au pregătit pentru această ocazie o piesă de teatru și câteva momente artistice și dansuri populare. Sunt invitați să le ureze ”La mulți ani” seniorilor FSC și să petreacă o zi frumoasă de toamnă alături de ei, rudele beneficiarilor Satului Seniorilor, prieteni și colaboratori ai FSC, autorități locale, voluntari.

Echipa Satului Seniorilor își va întâmpina oaspeții începând cu ora 12:00 cu bucate tradiționale gătite în bucătăria proprie: fasole cu cârnați, murături, plăcinte moldovenești, dar și un purcel la proțap și must proaspăt. Un ansamblu folcloric va asigura voia bună și atmosfera de mare sărbătoare, iar invitații care vor accepta provocarea de a veni îmbrăcați în haine tradiționale, vor participa la un concurs care vă premia cu un coș de bunătăți cel mai frumos, complet și autentic costum tradițional.

”Dincolo de organizarea evenimentelor speciale care celebrează această atât de frumoasă vârstă a treia, FSC rămâne o organizație preocupată și activă în ce privește rezolvarea problemelor de care se izbesc zi de zi vârstnicii din România, mai ales cei din comunitățile în care serviciile dedicate acestora lipsesc cu desăvârșire.” (Gabriela Achihăi, președinte FSC)

Astfel, ca parte implicată și membru fondator în Proiectul „Federația SenioriNET – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România!” derulat de către Confederația Caritas România în parteneriat cu Asociația Four Change, Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, și Fundația de Sprijin Comunitar susține prin diverse instrumente nevoia de coalizare a furnizorilor de servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici, astfel încât aceștia să devină o voce puternică în sprijinul vârstnicilor din România.

Aflat în plină desfășurare pentru 32 de luni (1 aprilie 2021 – 30 noiembrie 2023) proiectul vizează creșterea capacității de reprezentare a 60 ONG-uri furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice cu scopul de a produce schimbări sistemice la nivelul politicilor sociale pentru vârstnici, în special privind practicile de finanțare a serviciilor din fonduri publice.

Unul dintre instrumentele elaborate de inițiatori în cadrul proiectului este Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România, care propune respectarea unor drepturi primordiale, deoarece, în continuare un număr mare de vârstnici trăiește în condiții de viață foarte dificile, fără posibilitatea de a acoperi integral, din pensie, necesarul de alimente, medicamente sau utilități lunare. Începând cu 2010, peste 40% dintre pensionari se află sub pragul de trai decent, iar aproape 100% dintre pensionarii agricoli se află constant sub acest prag.

Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România scoate în evidență câteva minusuri sistemice fundamentale care acționează de ani de zile ca o frâna pentru dezvoltarea durabilă și consistentă a serviciilor destinate persoanelor vârstnice:

  • în ciuda faptului că România se confruntă cu fenomenul de îmbătrânire a populației, cu o speranță de viață sănătoasă redusă și cu nevoi semnificative de organizare a serviciilor pentru vârstnici, nu există o autoritate dedicată persoanelor vârstnice la nivel național și nici servicii publice județene;
  • în timp ce îngrijirea pe termen lung este definită în legea asistenței sociale, nu există nimic specific legat de schema de asigurare a serviciilor de îngrijire pe termen lung în România;
  • din punct de vedere financiar, descentralizarea durabilă reprezintă o prioritate. Serviciile de îngrijire pe termen lung tind către îngrijirea rezidențială, iar serviciile comunitare sunt nepregătite să susțină o politică de prevenire a instituționalizării. Îngrijitorii formali beneficiază de un sprijin minim, iar îngrijitorii informali nu beneficiază de niciun sprijin.

”Având în vedere cele menționate mai sus, eforturile FSC în cadrul, dar și în afara Federației SenioriNET, urmăresc pe de o parte să evidențieze faptul că este nevoie ca persoanele vârstnice din România să trăiască demn, să rămână și să se simtă active, iar pe de altă parte să inițieze schimbările legislative, de politici publice și la nivelul mentalității publice care să asigure implementarea acestor deziderate.” (Gabriela Achihăi, președinte FSC)

articolul original.

Două autoturisme s-au izbit violent: şase persoane au fost duse la spital

28 September 2022 at 06:09
image

Şase persoane au fost rănite, miercuri, fiind transportate cu ambulanţele la spital în urma unui accident rutier produs în judeţul Dâmboviţa, unde două autoturisme s-au ciocnit, iar apoi au fost proiectate într-un parapet de pe marginea şoselei.

Accidentul a avut loc în comuna dâmboviţeană Potlogi, unde două autoturisme s-au ciocnit frontal, după care au ajuns în parapetul metalic de pe marginea şoselei.

Potrivit ISU Dâmboviţa, în urma accidentului şase persoane au fost rănite. La sosirea echipajelor medicale la locul accidentului, toate cele şase victime erau conştiente, iar după evaluarea medicală s-a decis transportarea lor la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgovişte cu ambulanţele SMURD şi ale Serviciului Judeţean Dâmboviţa. 

La locul accidentului au intervenit salvatorii de la Garda Potlogi cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, Garda Răcari cu o ambulanţă SMURD şi trei echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

articolul original.

Ciolacu afirmă că nu e uşor să conduci alături de Tudose, Grindeanu, Gabriela Firea sau Dîncu

28 September 2022 at 05:25
image

 Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, mărturiseşte că nu este înconjurat de ”yesmeni”, el susţinând că în discuţiile din partid are şi divergenţe cu colegi precum Gabriela Firea, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, dar şi alţi lideri, despre care spune că sunt oameni cu orgolii şi puncte de vedere.

”Ne mai certăm câteodată, ne mai împăcăm, nu e uşor. Cel mai uşor când conduci e să-ţi pui oameni yesmeni în jur, nu să-l ai pe Stănescu, să-l ai pe Tudose, pe Grindeanu, pe Gabriela Firea, pe Dîncu... Nu-s nişte yesmeni, sunt oameni cu orgolii, oameni cu puncte de vedere. Prefer acest mod de a conduce”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un interviu difuzat, miercuri, de Antena 3. 

El i-a catalogat drept ”prieteni” pe Sorin Grindeanu, pe Mihai Tudose şi pe Gabriela Firea, iar despre secretarul general al PSD, Paul Stănescu, pe care l-a numit ”nea Paul”, liderul PSD a spus că împreună cu acesta a ”făcut imposibilul la PSD”. 

În ceea ce priveşte predecesorii săi, Ciolacu e de părere că Victor Ponta ”a guvernat bine România, a fost un prim ministru bun”, iar pe Liviu Dragnea l-a catalogat drept ”un organizator de excepţie”. El a spus însă că cei doi ”au făcut anumite greşeli greu de reparat”.

articolul original.

Salarii majorate pentru primari, consilieri și președinți de CJ. Cât câștigă lunar aleșii locali

28 September 2022 at 13:34
image

Statul va cheltui aproape 25 de milioane de lei pentru majorările acordate angajaților din administrația locală, după ce s-a decis majorarea cu 10% a salariilor acestora.

Peste 25 de milioane de lei va cheltui statul român pentru majorările salariilor aleșilor locali

Vorbim de 41 de președinți de consilii județene, 3.180 de primari, peste 40.000 de consilieri locali și 1.338 de consilieri județeni.

Asta în timp ce românii abia mai fac față scumpirilor și după ce, săptămâna trecută, în Senat, erau majorate veniturile pentru toate categoriile de demnitari, inclusiv pentru parlamentari.

După scandalul izbucnit, liderii coaliției fac un pas în spate și păstrează doar majorările pentru aleșii locali. Așa s-a votat la Camera Deputaților.

Câți bani încasează în plus aleșii locali

Va fi o creștere cu aproximativ 10% pentru că raportarea nu se va mai face la salariul de 2.080 de lei și la salariul minim de anul trecut, de 2.300 de lei.

Cea mai mare creștere o va avea primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care va primi cu 2.200 de lei în plus. De la 20.800 cât are acum, va avea un salariu brut lunar de 23.000 de lei.

Președinții de consilii județene și primarii municipiilor reședință de județ vor avea o majorare cu 1.980 de lei și vor ajunge pe lună la o sumă brută de 20.700 de lei.

De indemnizații majorate vor avea parte și viceprimarii, primarii de comune, primarii de orașe, vicepreședinții consiliilor județene și, atenție, toți funcționarii din administrația locală.

Vicepreședinții consiliilor județene vor avea și ei salariile majorate cu 1.760 de lei, ajungând să primească lunar de la 16.640 de lei la 18.400 de lei.

Primarii de oraș vor avea o majorare a salariului de 1.650 de lei. De la 15.600 de lei vor ajunge așadar la 17.250 de lei.

Primarii comunelor beneficiază de o majorare cu 1.320 de lei, ajungând astfel de la 12.480 de lei la un salariu de 13.000 de lei.

Toate aceste majorări de venituri vor intra în vigoare de la 1 noiembrie anul acesta.

Camera Deputaților a fost cameră decizională, iar acum legea mai trebuie să meargă doar la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

articolul original.

A fost arestată fiica fostului preşedinte iranian Rafsandjani

28 September 2022 at 13:40
image

Fiica fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani a fost arestată marţi, la Teheran, sub acuzaţia de incitare a locuitorilor la proteste pe fondul revoltei pe care a provocat-o în Iran moartea tinerei Mahsa Amini, transmite AFP citând presa locală.

"Faezeh Hashemi a fost arestată în estul Teheranului de forţele de securitate pentru că i-a incitat pe manifestanţi să protesteze în stradă", a informat agenţia de presă Tasnim, fără a furniza alte detalii.

Fostă parlamentară şi activistă pentru drepturile femeilor, ea a fost acuzată în iulie de instanţele iraniene de propagandă împotriva Republicii Islamice şi blasfemie pe reţelele de socializare.

La sfârşitul anului 2012, Faezeh Hashemi a fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare pentru propagandă împotriva ţării. Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte al Iranului în perioada 1989 - 1997, a fost un politician moderat, care a susţinut îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.

Marţi, pentru a 12-a noapte consecutiv, iranienii au ieşit din nou în stradă. Potrivit presei de opoziţie din afara Iranului, protestele au fost reluate marţi seara în mai multe oraşe. Activiştii spun că întreruperea conexiunilor la internet face din ce în ce mai dificilă transmiterea imaginilor. Pentru a limita protestele, autorităţile au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp.

Potrivit unui raport publicat de agenţia de presă Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise de la începutul mişcării de protest, care s-a extins în mai multe oraşe iraniene şi în care unii manifestanţi au lansat sloganuri antiguvernamentale. Poliţia a raportat moartea a zece ofiţeri, dar nu este clar dacă aceştia se numără printre cei 60 de morţi. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puţin 76 de morţi, dintre care şase femei şi patru copii.

Peste 1.200 de manifestanţi, inclusiv femei, au fost arestaţi, conform autorităţilor. Activişti, avocaţi şi jurnalişti au fost, de asemenea, arestaţi, potrivit ONG-urilor.

Ministrul sănătăţii, Bahram Einollahi, a acuzat protestatarii că au distrus 72 de ambulanţe. Opoziţia din străinătate acuză autorităţile că folosesc ambulanţe pentru a transporta forţele de securitate.

Actualele proteste sunt cele mai importante după cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină şi care au fost reprimate dur (230 de morţi conform unui raport oficial, peste 300 conform Amnesty International).

Protestele au început pe 16 septembrie după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în spital, la trei zile după ce fusese arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict pe care femeile din Iran sunt obligate să îl respecte.

articolul original.

Proiect PSD: Minorii prinşi că fumează în spaţiile publice riscă amendă până la 500 lei

28 September 2022 at 00:31
image

Un proiect de lege semnat de mai mulţi parlamentari PSD şi depus în Senat prevede că minorii prinşi că fumează în spaţiile publice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei.

„Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau imităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora. Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei”, se arată în iniţiativa legislativă.

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun, respectiv fumatul în rândul minorilor.

”Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, precizează parlamentarii.

Proiectul este semnat de 27 de parlamentari PSD şi de doi deputaţi ai minorităţilor naţionale: Matei Constantin-Bogdan - senator PSD; Alda Adrian - deputat PSD; Amet Varol - deputat UDTTMR (minoritãti); Cîtea Vasile - deputat PSD; Cristescu Radu-Mihai - deputat PSD; Dumitrescu Raluca Giorgiana - deputat PSD; Fifor Mihai-Viorel - deputat PSD; Floroiu Ionel - deputat PSD; Georgescu Nicolae - deputat PSD; Ghiţă Daniel-Florin - deputat PSD; Intotero Natalia-Elena - deputat PSD; Macovei Silviu Nicu - deputat PSD; Manea Cătălin-Zamfir - deputat Pro-Europa (minoritãti); Munteanu Remus - deputat PSD; Muşoiu Ştefan - deputat PSD; Neaţă Eugen - deputat PSD; Niţă Nicu - deputat PSD; Ostaficiuc Marius-Eugen - deputat PSD; Oteşanu Daniela - deputat PSD; Popa Ştefan-Ovidiu - deputat PSD; Popescu Dan-Cristian - deputat PSD; Popica Eduard-Andrei - deputat PSD; Rasaliu Marian-Iulian - deputat PSD; Rujan Dumitru - deputat PNL; Salan Viorel - deputat PSD; Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel - deputat PSD; Toma Ilie - deputat PSD; Trif Bogdan Gheorghe - deputat PSD; Tuhuţ Radu-Marcel - deputat PSD.

Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative.

articolul original.

David Muniz consideră România „una dintre cele mai promițătoare piețe”. Totuși, investitorii americani preferă Ungaria „dictatorului” Orban

28 September 2022 at 09:04

Statele Unite ale Americii continuă să considere România drept una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est pentru comerţul şi investiţiile americane, a declarat miercuri David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti. În ciuda unui Parteneriat strategic și a deschiderii totale a guvernelor de la București către americani, românii nu au primit nici acum, la 30 de ani de la revoluție, ridicarea vizelor de călătorie în America, iar investitorii din SUA preferă Ungaria, unde comerțul bilateral este dublu față de România.

„Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial”, a punctat David Muniz, într-o intervenţie la deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”, care are loc la București, miercuri, 28 septembrie.

Premierul Nicolae Ciucă și însprcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz Foto Gov.ro

În opinia lui Muniz, companiile americane continuă să se bucure de un succes real în România, iar acest lucru se datorează în mare parte angajamentului acestui guvern faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise”.

Atunci când se elimină barierele care stau în calea comerţului şi reglementării discriminatorii, prin decizii de politici gândite atent şi bine întemeiate, vedem mai multe investiţii şi prin urmare mai multă transparenţă, cu alte cuvinte, un cerc virtuos”, a arătat el.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiţii străine directe în economia României.

„Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiţie în viitorul nostru. Ne angajăm şi aşteptăm cu nerăbdare o creştere a volumului investiţiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcţionarea dialogului politic şi a acţiunilor care să ne îmbunătăţească cooperarea în domeniul energiei, securităţii, chiar şi în alte domenii ale economiei şi să permită oamenilor de afaceri americani să-şi crească investiţiile în România. Prin urmare, dorinţa noastră este să urmărim o cooperare mai profundă şi la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic”, a punctat ea.

Potrivit lui Gorghiu, „România a învăţat să abordeze obstacolele politice şi economice dificile din interiorul şi dincolo de graniţele noastre naţionale”.

„Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică şi socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiţie fiabil, eficient, accesibil şi imparţial. România a înţeles bine şi urmăreşte această condiţie pentru creşterea economică naţională”, a arătat Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a vorbit despre importanţa sistemului judiciar.

„Modul în care funcţionează un sistem de justiţie este vital nu numai pentru cetăţenii unei ţări, ci şi pentru mediul său de afaceri. Cât despre cei care caută dreptate… ei au dreptul la un proces echitabil în care cazurile sunt soluţionate în mod imparţial şi într-un timp rezonabil. Acest obiectiv naţional trebuie susţinut de toate partidele politice democratice şi completat de acţiunea legislativă! Este motivul pentru care formarea unei mari coaliţii guvernamentale a fost o necesitate”, a punctat ea.

În acest sens, Alina Gorghiu a afirmat că „este o prioritate pentru Guvernul României, dar şi pentru Parlament să creeze un sistem de justiţie care să răspundă atât nevoilor cetăţenilor români, cât şi cele ale sectorului privat”.

Și totuși, investitorii americani aleg Ungaria

„Am cumpărat, până acum, armament american în valoare de 4 miliarde de dolari. Adică am dat, nu am luat. Hai să vedem cam ce-am primit „la pachet”. Investiții străine directe din SUA? Aproximativ la fel de mult pe cât armament am cheltuit noi: 3,9 miliarde de dolari.

Poate avem, în schimb, un comerț bilateral impresionant? Aflăm tot din surse americane: am exportat în valoare de 2,6 miliarde de dolari și am importat cam de 1,4 miliarde de dolari în 2020.

Americanii au cheltuit strict pentru „reconstrucția” Afganistanului 145 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât a cheltuit Uniunea Europeană pentru „reconstrucția” României.

O fi ceva proporțional cu valoarea achizițiilor de armament? Păi să ne uităm la Ungaria, care a cumpărat armament american de 17 ori mai puțin decât a cumpărat România: are investiții americane de trei ori mai mari, adică 13,3 miliarde de dolari.

Cehia face investiții americane de 5,6 miliarde de dolari, Germania, de 162 de miliarde de dolari, Franța, de 91 de miliarde de dolari, Italia, de 31 de miliarde de dolari, Spania, de 38 de miliarde de dolari, Polonia, de 11 miliarde de dolari.

Ce are atunci, România în minus? De ce nu poate să primească și ea investiții americane precum alți aliați? Ce are Ungaria în plus față de România? Comerțul bilateral al ungurilor cu americanii e dublu față de noi!”, scria analistul economic Petrișor Peiu într-un comentariu din septembrie 2021. Articolul integral poate fi citit aici.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane din Ungaria este, în 2018, de aproape 18 miliarde de dolari. În România, cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane este, în același an, de doar 13,5 miliarde de dolari.

„Valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari, iar investiţiile firmelor americane se ridică la peste 3 miliarde de dolari. Planul nostru, speranţa noastră este să extindem această relaţie, după angajamentul direct al guvernelor noastre şi al companiilor noastre.”, a declarat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit ultimului raport al Investițiilor Străine Directe, la nivelul anului 2021, primele țări clasate în funcție de soldul total al ISD deținut la 31 decembrie 2020 sunt: Țările de Jos (19.994 milioane euro, reprezentând 22% din totalul ISD), Germania (11.070 milioane euro, 12,2%), Austria (10.858 milioane euro, 12%), Italia (7.652 milioane euro, 8,4%), Franța (5.642 milioane euro, 6,2%) și Cipru (5.445 milioane euro, 6%).

articolul original.

Handbal masculin – juniori. Echipele sucevene domină începutul de sezon competițional în seria A

28 September 2022 at 09:00
image

La capătul a două etape disputate din Campionatul Național de handbal masculin, echipele sucevene, CSU și LPS, au punctaj maxim. La juniori I și II CSU din Suceava a înregistrat victorii clare și fără dubii. Trebuie de menționat faptul că la aceleași categorii de vârstă, formațiile LPS au pierdut doar la un singur gol diferență.

La juniori III, lider al seriei A este LPS Suceava, echipă care a câștigat amble partide disputate.

Juniori I

CSU din SUCEAVA – LPS IAȘI 37-16 (16-10)

CSU din Suceava: Podovei, Sîrghie – Grigore 6, Radu 6, Buzu 6, Armanu 5, Drăgoi-David 4, Cazac 3, Dascălu 3, Șerban 3, Niculaie 1, Stejar, Rață, Moldoveanu. Antrenori: Vasile Boca, ooan Tcaciuc.

Poli Iași: Chirica, Călin – Șerban 5, Șt. Grosu 3, Costeoaia 2, Țăpușă 2, Dolniceanu 1, A. Grosu 1, Șeremet 1, Andriescu 1, Săvescu, Moisuc, Mihăilescu, Jgheban, Mihoc. Antrenor: Costel Schender.

Juniori II

CSU SUCEAVA – LPS VASLUI 49-29 (26-11)

CSU din Suceava: Rîpă, Zaharia – Radu 10, Păscuț 7, Cazac 7, Dănilă 4, Moșneagu 3, Popovici 3, Buzu 3, Șerban 3, Rață 3, Ilucă 2, Pop 2, Ostafe 1, Țivichi 1, Zapodianu. Antrenori: Ioan Tcaciuc, Vasile Boca.

CSM Vaslui: Iureanu, Gherasim – Andronic 12, Beligan 6, Enache 5, Danu 2, Dumitru 1, Moraru 1, Ichim 1, Obreja 1, Funză, Arhire, Lefter, Ilieș, Toșu. Antrenori: Sebastian Hagiu, Cristinel Enache.

articolul original.

Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream: tot mai multe suspiciuni de sabotaj

28 September 2022 at 06:21
image

Le Monde transmite că "navigarea pe o rază de cinci mile marine (aproximativ 9 kilometri), precum și survolul pe o rază de un kilometru au fost interzise. Potrivit autorităților daneze, incidentele nu au consecințe asupra siguranței sau sănătății locuitorilor din insulele daneze vecine Bornholm și Christianso.

Impactul asupra mediului ar trebui să fie local și limitat, conform evaluărilor inițiale. Totuși, ziarul nu a uitat să precizeze că prim-ministrul danez  Mette Frederiksen a inaugurat, marți, alături de omologii săi norvegian și polonez Baltic Pipe, o conductă de gaze care leagă Polonia de Norvegia și care trece prin teritoriul și apele Danemarcei".

The New York Times informează că "autoritățile încearcă să stabilească cauza scurgerilor în două conducte de gaze care circulă din Rusia către Germania sub Marea Baltică, după ce în ambele s-a constatat o scădere bruscă a presiunii. Niciuna dintre conductele Nord Stream 1 și 2 nu fusese activă, dar ambele erau umplute cu gaz natural atunci când au înregistrat luni o scădere bruscă a presiunii".

Prea multe coincidențe

„Incidențele de pe conductele Nord Stream s-ar putea datora unor acte rău intenționate", crede ziarul german Der Tagesspiegel.

„O astfel de manevră ar putea permite Moscovei să semene puțin mai multă teamă sau chiar să crească din nou prețul gazelor, pentru a agrava criza energetică, care s-a domolit ușor în ultimul timp".

Dar există și luări de poziție ale unor oficiali care invocă posibilitatea unui act de sabotaj, observă Financial Times :

"Danemarca, Germania și Polonia avertizează asupra sabotajului după scurgerile Nord Stream. Copenhaga sporește securitatea la instalațiile energetice, după deteriorarea conductelor de gaz rusești, în plină criză de aprovizionare a Europei. Analiștii energetici au spus că nu este clar cine va beneficia de scurgeri într-un moment în care niciuna dintre linii nu era operațională. Dar unii bănuiesc o posibilă legătură cu pornirea planificată a unei noi legături între Norvegia – acum cel mai mare furnizor de gaz al Europei – și Polonia".

Este  „greu de imaginat" că  scurgerile uriașe ale conductei Nord Stream sunt o coincidență, spune premierul danez Mette Frederiksen, citat de Politico.

"Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplut cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale – în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente – pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari".

Politico amintește că Germania a înghețat aprobarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia. "La intrarea în Germania, presiunea conductei a fost de 7 bari, a declarat luni autoritatea germană de reglementare a infrastructurii".

Potențial pericol pentru mediu

Și Euronews transmite că "temerile de sabotaj cresc după ce peste noapte au fost identificate mai multe scurgeri de gaz pe conductele Nord Stream operate de Rusia. Premierul danez tocmai vorbea în Polonia, unde a participat la ceremonia de deschidere unei noi conducte pentru transportul de gaz norvegian pentru Danemarca și Polonia. Coincidența dintre ceremonie și scurgeri a alimentat teoriile atacurilor deliberate. Comisia Europeană a declarat marți că este încă prematur să speculeze".

CNBC remarcă faptul că scurgerile, care ar putea veni în urma unor acte de sabotaj, apar după ce Rusia a spus că are „dreptul" de a folosi arme nucleare :

 „Mai multe surse din UE au spus că sabotajul este plauzibil. Nicio conductă nu furniza gaz comercial în momentul scurgerii. Și totuși, ambele conducte se aflau sub presiune. Fiecare are capacitatea de a transporta aproximativ 165 de milioane de metri cubi de gaz metan pe zi", au spus sursele europene, citate de CNBC. Canalul american de business atrage atenția asupra unui "pericol sever pentru siguranță și mediu, în special dacă Rusia nu încetează pomparea gazului în sistem”.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Lovitură dură pentru românii cu rate

28 September 2022 at 08:09
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a crescut la 7,93%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 2,65%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
28 sep.2022 27 sep.2022 28 sep.2022 27 sep.2022
O/N 6,41 6,41 6,71 6,71
T/N 6,41 6,43 6,71 6,72
1W 6,45 6,46 6,74 6,76
1M 6,83 6,83 7,12 7,12
3M 7,64 7,64 7,93 7,92
6M 7,77 7,77 8,10 8,10
12M 7,89 7,89 8,22 8,22

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Lovitură pentru șeful ANAF, Lucian Heiuș! Lista cu datornicii a fost ‘refuzată’ de Poliția Română

28 September 2022 at 07:15
image

Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează că fișierul cu cele 53.000 de firme care înregistrează datorii la bugetul de stat, transmisă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală, scrie news.ro

„Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, a comunicat Poliţia.

Poliţiştii au în prezent în lucru doar 9 dosare penale pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă.
În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF Poliţiei are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii, precizează Profit.ro.

ANAF a transmis Poliţiei o listă cu 53.000 de firme care au în medie restanţe de 7.040 de lei, pentru începerea cercetărilor penale. Cum pe listă sunt şi sume mari, rezultă că pot ajunge în situaţia unor dosare penale, în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei, şi firme cu datorii derizorii către stat.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat pentru Profit.ro Lucian Heiuş, informează news.ro

articolul original.

O femeie găsită decedată, iar o alta în stare de inconştienţă, într-un apartament din Oradea

28 September 2022 at 09:36
image

O femeie a fost găsită decedată, iar o alta în stare de inconştienţă, într-un apartament din Oradea, în imobil pompierii detectând valori ridicate de monoxid de carbon, precum şi prezenţa gazului de butelie.

''Marţi, în jurul orei 12,15, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' al judeţului Bihor a fost sesizat de către un apelant al Sistemului Unic 112 cu privire la faptul că, într-un apartament situat la etajul doi al unui bloc de pe Bulevardul Dacia din municipiul Oradea, în care domiciliau două femei în vârstă de 88 şi 79 de ani, se simţea miros puternic de gaz şi că una dintre acestea părea a fi inconştientă, iar cealaltă decedată'', informează ISU Bihor.

Pentru gestionarea situaţiei, la faţa locului au fost mobilizate imediat echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, cu o ambulanţă SMURD de tip B2, o autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă.

Echipajele SMURD au acordat îngrijirile care se impuneau septuagenarei aflate în stare de inconştienţă, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

''Din nefericire, cealaltă victimă, în vârstă de 88 de ani, nu a mai putut fi salvată, medicul declarând decesul acesteia'', arată sursa citată.

Pompierii militari au efectuat măsurători cu aparatura din dotare, detectând valori ridicate de monoxid de carbon, precum şi prezenţa gazului (de butelie) în apartament (acesta din urmă în concentraţie redusă, întrucât apelantul, după pătrunderea în locuinţă, a deschis ferestrele şi a închis butelia).

De asemenea, echipajele de pompieri au detectat prezenţa gazului şi în casa scării şi au procedat la ventilarea acesteia. Totodată, au fost verificate apartamentele situate la etajul superior şi la cel inferior.

articolul original.

Anunț de finalizare a proiectului ”Incluziune Socială Activă” și ”Dezvoltare Locală”

28 September 2022 at 07:47
image

Fundația „Star of Hope” Romania în parteneriat cu Asociația Romilor Ursari din Dagâța anunță finalizarea cu succes a implementării proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală”, cu sprijinul financiar Active Citizen Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conferința organizată în tandem în localitățile Valea Seacă și Dimăcheni, se va desfășura joi, 29 septembrie 2022, ora 12.30 și va aduce împreună reprezentanții autorităților locale din județele Iași, Bacău și Botoșani, specialiști din domeniul educației, serviciilor sociale, reprezentanți ai ONG-urilor și membri ai comunității.

Prin intermediul proiectului s-a urmărit creșterea capacității grupurilor vulnerabile, inclusiv a cetățenilor romi și a tinerilor, din comunele intertenice și insuficient deservite: Valea Seacă și Dimăcheni – în vederea minimalizării excluziunii și injustiției sociale și dezvoltarea abilităților de integrare.

Pe parcursul celor 20 de luni de implementare a proiectului au fost desfășurate mai multe tipuri de activități prin intermediul cărora a fost oferit suport copiilor și adulților din comunitate. Copiii au beneficiat de servicii de educare de tip ”Școală după Școală”, iar adulții de suport pentru educare și formare, susținere pentru creșterea capacității și a abilităților de integrare. Pentru dezvoltarea abilităților profesionale ale adulților au fost organizate ateliere de croitorie, iar doamnele din cele două comunități s-au arătat extrem de interesate să învețe o meserie și să realizeze lucruri utile pentru propriile gospodării.

Înființarea Comitetelor Consultative Comunitare a atras după sine creșterea gradului de încredere în forțele proprii a oamenilor din cele două comunități. Începând cu acest moment, problemele localnicilor din Valea Seacă și Dimăcheni au fost analizate și dezbătute în vederea soluționării în cadrul unor acțiuni comunitare, 5 acțiuni în comunitatea din Valea Seacă și alte 5 acțiuni la Dimăcheni. De asemenea, reprezentanții comitetelor consultative au participat la ședințele Consiliului Local și au reprezentat vocea comunității prezentând nevoile acestora și problemele pe care le au.

Pentru a răspunde nevoii de informare a grupurilor vulnerabile am dezvoltat în cadrul proiectului o platformă online care se actualizează automat și care poate fi accesată extrem de simplu de oricine. Accesul facil la această platformă este o sursă de informații sigure și veritabile de care pot beneficia aceste grupuri vulnerabile și nu doar ei.

La final de proiect putem număra rezultatele obținute:

170 de persoane (din care 15 vor fi tineri și 50 romi) aflate în risc de sărăcie sau excludere socială au participat la acțiuni de creștere a capacității și a abilităților de integrare;

77 adulți vulnerabili (din care 28 tineri și 53 de romi) au beneficiat de servicii sociale prin activități de educare și formare competențe;

80 de copii (din care 50 romi) aflați în situații de risc au beneficiat de servicii sociale prin furnizare activități de educare – ”Școală după Școală”;

Înființarea a 2 Comitete Comunitare Consultative;

10 acțiuni comunitare desfășurate;

1 Platformă online: https://dezvoltarelocala.ro/

”Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechteinstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

articolul original.

Italia: Giorgia Meloni dă asigurări că viitorul său guvern va susţine Ucraina

28 September 2022 at 07:31
image

Giorgia Meloni, care a câştigat alegerile în Italia, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează dpa.

"Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!", a spus Meloni, care va deveni probabil prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei.

Zelenski a felicitat-o pe Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

La rândul său, Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări. Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin şi a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina. AGERPRES

articolul original.

Protest la Ministerul Educaţiei: Zeci de personalități cer demisia lui Cîmpeanu acuzat de plagiat

28 September 2022 at 07:07
image

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane cer demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației, transmite Edupedu.ro.

Printre cei prezenți în această dimineață în fața Ministerului se află Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat marți că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, va intra în grevă japoneză, fiind „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.

Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.

articolul original.

Maramureş: Salvamontiştii caută o bătrână de 90 de ani plecată după ciuperci, dată dispărută de către familie

28 September 2022 at 06:38
image

O bătrână în vârstă de 90 de ani, plecată singură la cules de ciuperci într-o pădure din vecinătatea comunei Leordina, aproape de Munţii Maramureşului, nu s-a mai întors acasă, familia reclamând dispariţia acesteia după aproape 24 de ore, a informat, luni, directorul Serviciului Public Judeţean - Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Conform acestuia, salvatorii montani se deplasează în zona menţionată, urmând a începe căutările împreună cu efective de la alte instituţii şi localnici.

"Apelul venit prin 112 ne-a anunţat despre faptul că o femeie în vârstă de 90 ani, plecată după ciuperci de ieri (luni, n.red.) de la ora 11,00 dimineaţa în pădurea din zona menţionată, zonă cu acces dificil, nu s-a mai întors la domiciliu. Alarma a venit doar astăzi, la mai bine de 24 ore de la momentul plecării bătrânei în pădure", a mai afirmat reprezentantul Serviciului Public Judeţean - Salvamont Maramureş

articolul original.

Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

28 September 2022 at 05:21
By: M.Ex.

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.
Specialiștii programelor naționale “Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și “Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

”Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

Prioritatea tinerilor este independența financiară

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Profilul liceului are impact asupra modului de învățare, tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

„Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții. De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

Aplicațiile bancare cresc în popularitate: BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.
În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%.

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

articolul original.
❌