ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț va fi legat la o rețea de drumuri naționale. Vama va fi conectată la principalele orașe din zonă (video)

1 February 2023 at 07:33

Două drumuri județene aflate în prezent în administrarea Consiliului Județean vor fi preluate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a lega Punctul de Trecere a Frontierei de la Racovăț (Pomârla) de rețeaua de drumuri naționale din județ.

Decizia a fost luată în ședința CJ de marți, 31 ianuarie a.c. cu unanimitate de voturi. Este vorba de DJ291C, care leagă Racovăț de municipiul Dorohoi, și de o porțiune din DJ 298 care leagă Racovăț de Dragalina.

„CNAIR ne-a transmis Memorandumul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de transport rutier din zona Vămilor cu Ucraina și Republica Moldova, prin care s-a aprobat, justificat de situația deosebită a evoluției conflictului militar din Ucraina, necesitatea preluării de către Ministerului Transportului, prin CNAIR”, a spus președintele CJ Botoșani, Doina Federovici.

Modernizare în valoare de 60 milioane lei

Potrivit Memorandumului, CNAIR va aloca peste 60 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina. Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț.

Cele două drumuri județene care vor trece în categoria drumurilor naționale vor asigura conectivitatea PTF Racovăț la principalul drum național din zonă – DN 29A – cel care leagă municipiul Dorohoi de Darabani și Suceava. În acest fel, cei care vor trece frontiera cu Ucraina pe la Racovăț vor avea acces la o rețea de drumuri naționale către Dorohoi – Botoșani, Dorohoi – Suceava și Dorohoi – Darabani, iar mai departe spre Punctul de Trecere a Frontierei de la Rădăuți – Prut, tot pe DN 29A.

La nivel macro, prin transferul celor două drumuri județene către CNAIR, punctele de trecere ale frontierei din județul Botoșani, de la Racovăț, Rădăuți Prut și Stânca, vor fi legate între ele printr-o rețea de drumuri naționale care va continua spre Iași fie pe DN24C, fie pe DN 28 B Botoșani – Târgu Frumos, modernizat în această perioadă. Totodată, ele vor lega de fapt trei state vecine – Ucraina, România și Republica Moldova.

Vamă închisă în 2010

Decizia privind redeschiderea PTF Racovăț a fost luată săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe de Guvern. Închis în februarie 2010, punctul de trecere a frontierei a fost modernizat conform standardelor Schengen și va fi deschis pentru traficul internațional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier, inclusiv autobuze și autovehicule transport marfă.

Punctul ar urma să fie deschis non-stop, dar operaționalizarea lui se va realiza gradual. Într-o primă etapă el va fi deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură și a cisternelor cu combustibil, iar ulterior, în funcție de crearea condițiilor de infrastructură necesare, și pentru tranzitul altor tipuri de vehicule și de mărfuri. PTF Racovăț va fi singurul punct de trecere a frontierei din județ către Ucraina, celelalte două de la Rădăuți Prut și Stânca fiind deschise pe frontiera cu Republica Moldova.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Alexandru Pițurcă și directorul Romarm vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar

1 February 2023 at 06:35
By: -
image

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării, potrivit Agerpres.ro.

Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut marţi pentru 24 de ore, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Ţuţu a stat şi el o zi în arestul Poliţiei Capitalei.

În acelaşi dosar, Victor Piţurcă este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

Citește și: Victor Pițurcă, reținut de DNA ca urmare a implicării în achiziții în perioada pandemiei. A fost eliberat a doua zi și plasat sub control judiciar • Special Arad 

articolul original.

La poarta lui Ciucă bat iar oamenii din Educație

1 February 2023 at 06:48
By: (C.T.)

Membri ai federaţiilor din Educaţie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul nedidactic.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile.

Potrivit acestora, acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

”Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, au mai transmis sindicaliştii.

Conform acestora, salarizarea personalului  didactic ”nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”.

”Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze.  Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atenționează că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

”Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ”, au mai transmis sindicaliştii.

Ei cer şi adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.

Protestul este avizat în intervalul 11.30-13.30.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Exxon Mobil a înregistrat un profit record în 2022, după vânzarea participației în perimetrul Neptun Deep către Romgaz

31 January 2023 at 19:08
By: -
image

Exxon Mobil a înregistrat un profit record în 2022, de 56 de miliarde de dolari. Peste un miliard de dolari, obținuți din vânzarea participației în perimetrul Neptun Deep către Romgaz, scrie Biziday.

Cu cei 56 de miliarde de dolari, compania a stabilit și un record pentru cel mai mare profit obținut de o companie petrolieră occidentală. Reuters estimează că întreg profitul industriei va fi de 200 de miliarde de dolari, după ce și celelalte companii vor anunța rezultatele financiare pentru 2022.

Anterior, Exxon făcuse cel mai mare profit din istoria sa în 2008, 45,2 miliarde, în condițiile în care barilul de petrol costa atunci 142 de dolari, cu o treime mai mult decât prețul mediu din 2022.

Exxon spune că au plătit 1,3 miliarde de dolari în trimestrul IV din 2022, taxa de solidaritate impusă de Comisia Europeană companiilor din domeniu. În paralel, a acționat în judecată UE, argumentând că impunerea contribuției depășește autoritatea blocului comunitar.

Exxon a încheiat anul trecut tranzacția pentru vânzarea participației sale în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, și a primit de la statul român, prin Romgaz, suma de un miliard de euro.

articolul original.

Membrii trupei Cargo, dați în judecată de familia lui Adi Bărar. Se cere interzicerea folosirii brandului

31 January 2023 at 14:29
By: -
image

Fiica și soția fostului lider al trupei CARGO Adi Bărar, decedat în martie 2021, i-au dat în judecată pe membrii renumitei formații rock. Familia lui Adi Bărar cere interzicerea folosirii brandului CARGO până la finalizarea unui proces în care să se decidă cum poate fi folosită marca, scrie Adevarul.ro.

„După moartea prematură a liderului formației CARGO, membrii actuali și-au continuat activitatea imediat după nefericitul eveniment, însă, fără a ține cont de moștenirea lăsată către familie”, a declarat Adriana Bărar, fiica lui Adi Bărar, pentru „Adevărul”.

Adriana Bărar susține că brandul CARGO este înregistrat la OSIM încă din anul 2004 pe numele lui Adrian Bărar, fără ca acest lucru să fi fost contestat de membrii trupei. Astfel, brandul CARGO le-a revenit ca moștenire fiicei și soției lui Adi Bărar.

„Actualii membri CARGO au considerat că nu au ce discuta cu familia și și-au văzut de treabă timp de aproape doi ani. Familia lui Adi Bărar a încercat să stea de vorbă cu membrii trupei, însă nu s-a ajuns la niciun acord. Cu intervenția avocaților s-au făcut câtiva pași către o posibilă soluție, însă pe final nici dânșii, nici avocatul lor nu au mai răspuns la notificări. Astfel, din păcate, s-a ajuns la o astfel de situație în care familia trebuie să se lupte în instanță pentru un drept moștenit, iar primul pas este o ordonanță președințială”, a mai declarat Adriana Bărar.

Sursa: Adevarul.ro

articolul original.

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR

31 January 2023 at 14:45
image

Cseke Attila a transmis marți că Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR (Valul Renovării și Fondul Local), odată cu semnarea a 531 de noi contracte de finanțare.

Din fondurile alocate prin PNRR, construim 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației, eficientizăm energetic și consolidăm seismic 4.333 de clădiri (1.733 blocuri de locuințe și 2.600 clădiri publice), realizăm 1.091 km de piste pentru biciclete, achiziționăm 1.135 de mijloace de transport electrice și 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, realizăm 262 de documentații pentru amenajarea teritoriului și planificarea urbană.

Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților locale o platformă digitală transparentă și eficientă, www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, în care cererile au fost depuse online, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autorități centrale.

Cele 531 de noi contracte finanțate prin componentele C5 – Valul Renovării și C10 – Fondul Local, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 386 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și au o valoare totală de 1.152.563.827,95 de lei.

Astfel, prin Valul Renovării, au fost semnate 46 de contracte, în valoare de 313.377.082,51 lei, depuse de 17 autorități locale, pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice.

Prin Fondul Local, au fost semnate 485 de contracte, în valoare de 839.186.745,44 lei, pe care autoritățile locale din 369 de unități administrativ-teritoriale le-au depus atât pentru reabilitarea clădirilor publice, cât și pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării, au fost semnate 5.900 contracte de finanțare, în valoare totală de 28.742.238.446,29 lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

31 January 2023 at 10:58
image

39.741 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 126 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(12), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2) şi ingineri(2).
Din cele 126 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii), 124 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar; asistent vânzări; ajutor bucătar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general);
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

SkyShowtime, noua platformă de streaming se lansează luna viitoare în România. Cât va costa și ce filme și seriale oferă

31 January 2023 at 09:49
By: -
image

Piaţa media din România va avea încă un serviciu de streaming. După Netflix, HBO Max, Amazon şi Disney+, vom avea şi SkyShowtime, o platformă care combină ofertele a două servicii de streaming din SUA, Paramount+ și Peacock, inclusiv producții Paramount Pictures și Universal Pictures, Nickelodeon, DreamWorks Animation, Showtime și Sky Studios.

Platforma se va lansa oficial în ţara noastră pe 14 februarie, alături de ţări precum Albania, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Polonia şi Slovacia, au anunţat reprezentanţii companiei, iar preţul unui abonament va fi 3,99 de euro, scrie Paginademedia.ro.

Odată cu lansarea, abonații vor avea acces la filme precum „Top Gun: Maverick”, „Jurassic World Dominion”, „Ambulance”, „Downton Abbey: A New Era”, „Jerry and Marge Go Large”, „Ray Donovan: The Movie”, „Redeeming Love”, „The Bad Guys”, „The Hanging Sun” și „The Northman” și seriale precum „Star Trek: Strange New Worlds”, „Halo”, „Yellowstone”, „1883”, „1923”, „A Friend of the Family”, „All The Sins”, „American Gigolo”, „Funny Woman”, „Law & Order” (sezonul 21), „Let The Right One In”, „Mayor of Kingstown” (sezoanele 1 și 2), „Pitch Perfect: Bumper In Berlin”, „Souls”, „Super Pumped: The Battle For Uber”, „The Best Man: The Final Chapters”, „The Calling”, „The Fear Index”, „The First Lady”, „The Midwich Cuckoos”, „The Offer”, „The Rising”, „The Undeclared War”, „Tulsa King” și „Vampire Academy”.

Printre noile filme şi seriale care vor fi disponibile pe SkyShowtime în următoarele luni se numără „A Town Called Malice”, „Belfast”, „Drift – Partners In Crime” (sezonul 1), „Lioness”, „Minions: The Rise of Gru”, „Nope”, „Rabbit Hole”, „Ripley”, „Smile”, „The Black Phone” şi „The Great Game”.

De asemenea, Paghinademedia.ro amintește că SkyShowtime a încheiat un parteneriat cu HBO Max pentru Europa pentru preluarea mai multor titluri locale, printre care „Hackerville”, „Ruxx”, „Bani Negri” şi „One True Singer”.

articolul original.

Se pregătește modernizarea Gării de Nord! Începe cel mai mare proiect feroviar de investiții din Capitală

31 January 2023 at 11:10
image

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunță că pregătește modernizarea Gării de Nord – cel mai mare proiect feroviar de investiții din Capitală.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat oficial prima etapă a celui mai mare proiect Feroviar de investiții din Capitală, licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de Modernizare/consolidare/reabilitare a stației CF GARA DE NORD București (Etapa I) , un proiect în valoare de 471,15 MILIOANE lei, cu finanțare prevăzută în PROGRAMUL OPERAȚIONAL TRANSPORT (POT), precizează compania.

ETAPA I a programului de MODERNIZARE a celei mai mari gări din România – GARA DE NORD BUCUREȘTI – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:
Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Griviței)

Principalele lucrări de modernizare vizează:

– modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord;
– modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusive pentru persoanele cu dizabilități;
– asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători – balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces;
– reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică;
– crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit;
– regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city;
– sisteme noi de ventilație/încălzire
– modernizarea sistemului d eiluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
– modernizarea istemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.

Prin implementarea acestui important program, staţia de cale ferată București Nord (inclusiv clădirile aferente acesteia) va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuți de standardele şi legislaţia europeană/internațională în vigoare.

Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 6.03.2023, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceași zi, la ora 15:00.

Anunțul de participare la procedura de licitație deschisă, conținând informații asupra modului de desfășurare a procedurii, precum și documentația de atribuire, sunt disponibile în Sistemul electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), la adresa www.e-licitatie.ro, cu nr. CN1051472/28.01.2023.

articolul original.

Anunț făcut de Nicolae Ciucă: Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale

31 January 2023 at 10:45
image

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale, a transmis marți premierul României, Nicolae Ciucă.

„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a afirmat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila, conform AGERPRES

articolul original.

Avioane de luptă pentru Ucraina? Ușa este deschisă

31 January 2023 at 06:30
image

Livrarea de avioane de luptă nu mai este „un tabu" pentru unii dintre aliații Ucrainei. Este constatarea pe care o găsim în Le Monde :

Mai mulți oficiali americani și europeni au asigurat în ultimele zile că ușa nu mai este închisă pentru trimiterea aeronavelor de tip F-16. Olanda, în special, s-a pronunțat în favoarea acestei ipoteze, care nu se bucură însă de un consens. Cu toate acestea, începând din 25 ianuarie, mai mulți înalți oficiali americani păreau pregătiți să redeschidă discuția pe aceste subiecte.

Trimiterea avioanelor de luptă va fi discutată „foarte atent", a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă, pentru canalul american MSNBC. Compania de apărare Lockheed Martin va „mări producția de F-16 în Greenville (Carolina de Sud) pentru a putea răspunde satisfăcător nevoilor țărilor care aleg să facă transferuri terțe pentru a contribui la conflictul actual", a mai spus oficialul citat de canalul american”.

Potrivit Financial Times, o altă variantă studiată de oficialii europeni ar fi trimiterea flotei țărilor europene voluntar în alte țări de pe flancul estic, pentru ca acestea din urmă să își poată trimite la rândul lor propriile dispozitive de concepție sovietică. Ipoteza fusese însă respinsă la începutul războiului. În timp ce Polonia se oferise să-și trimită avioanele sale Mig-29 la Kiev, sperând în schimb să primească F-16, Washingtonuls-a opus, considerând această soluție prea riscantă împotriva Rusiei.

În The Telegraph citim că președintele Comitetului de Apărare Națională și Forțe Armate al Adunării Naționale a Franței, Thomas Gassilloud, a declarat în timpul unei călătorii la Londra, că „toate ușile sunt deschise".

"Ceea ce e imposibil azi va fi posibil mâine"

The New York Times observă că, pe măsură ce războiul a evoluat, la fel a evoluat și tipul de asistență militară pe care aliații Ucrainei s-au dovedit dispuși să o ofere Ucrainei :

”La început, echipamente de calibru mic, cum ar fi armele antitanc Javelin și NLAW, care au ajutat la oprirea forțelor ruse și apoi la alungarea lor din Kiev și alte orașe din nord.

Apoi, accentul s-a mutat pe artilerie pentru a ajuta Kievul să egaleze presiunea Rusiei. Asta a permis Ucrainei să obțină câștiguri în est, până în iulie. Apariția sistemelor de rachete de precizie, cum ar fi HIMARS, de fabricație americană, a ajutat Ucraina să pregătească scena pentru cele mai de succes două operațiuni ale sale, recucerind Harkov în nord-est și apoi orașul sudic Herson.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a spus că avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune rămân în fruntea listei de dorințe ale armatei sale, adăugând că speră că discuțiile din săptămânile următoare între aliații occidentali ai Ucrainei vor duce la noi angajamente. „Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine", a spus el într-un interviu acordat Canadian Broadcasting Corporation.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru ziarul german Tagesspiegel cancelarul Olaf Scholz a susținut că discuția despre trimiterea de avioane poate părea "frivolă", după ce tocmai s-a luat o decizie cu privire la trimiterea de tancuri "Aceasta subminează încrederea oamenilor în deciziile guvernamentale", a spus Scholz.

articolul original.

Grupul Wagner, declarat organizație criminală. Ce se schimbă?

30 January 2023 at 07:21
image

"Grupul rusesc Wagner din Rusia alimentează terorismul în Africa, iar bătălia Moscovei pentru resurse a venit cu prețul securității regionale" scrie Foreign Policy :

"În primul rând, sunt abuzurile la adresa drepturilor omului săvârșite de forțele Grupului Wagner.

În Mali, forțele Wagner au fost acuzate de atrocități în masă, tortură, execuții sumare și alte crime. În Republica Centrafricană, Wagner a fost implicat în cazuri de dispariții, violuri și crime extrajudiciare.

Contractorii militari privați nu pot fi trași la răspundere pentru niciuna dintre aceste crime, deoarece statele în care își desfășoară activitatea au capacități de investigație slabe și sisteme judiciare care nu sunt independente. Ca atare, sentimentul de impunitate este probabil să stimuleze mai mulți tâlhari.

Mai mult decât atât, există încă o zonă gri, deoarece acești contractori privați nu sunt nici civili, nici combatanți legali în conflict.

În al doilea rând, relațiile tranzacționale ale lui Wagner cu guvernele din Sahel vor delegitima și mai mult aceste regimuri în ochii populației. În ultimii ani, au avut loc lovituri de stat militare în Mali, Burkina Faso și Ciad. Guvernele legitime mențin un monopol asupra utilizării violenței, cât timp statul de drept oferă servicii de bază cetățenilor.

Țările în care își desfășoară activitatea Grupul Wagner nu fac nimic în această direcție, ceea ce încurajează teroriștii, insurgenții și extremiștii violenți care încearcă să înlocuiască guvernul sau să opereze în paralel".

Nevoia unui efort internațional

Politico spune că Wagner nu este doar un sindicat criminal, ci mai degrabă ceva asemănător cu un grup terorist :

"Marcarea sa ca organizație criminală transnațională este în principal o mișcare simbolică. Deoarece Wagner și unii dintre asociații săi – inclusiv Prigojin însuși – sunt deja supuși sancțiunilor economice, decizia administrației Biden nu oferă noi instrumente semnificative pentru a lupta efectiv cu grupul.

Dar având în vedere perspectiva unei ofensive de primăvară a Rusiei, este timpul să intensificăm presiunea asupra acestei forțe vicioase care prelungește conflictul din Ucraina și destabilizează largi zone din Africa. Este nevoie de un efort cu adevărat internațional pentru a opri o amenințare transnațională ascendentă".

Le Monde constată, la rândul său, că în timp ce războiul continuă în Ucraina, Wagner continuă să-și țeasă pânza în Africa :

"Numele Wagner din secolul al XIX-lea este sinonim cu muzica războinică. Wagner din zilele noastre se răspândește în Africa.

Cu rezultate mixte. Discret în Mali, prospectiv în Republica Centrafricană, anunțat în Burkina Faso dar reducându-și prezența în Libia și Siria, părăsind Serbia la fel de repede cum a ajuns acolo.

Grupul Wagner este oportunist, precum diplomația rusă, pe ale cărei interese se pliază.

Dar victoriile ruse semnate de mercenarii Wagner nu pot inversa tendința: impasul militar din Ucraina".

O importanță supraestimată

Newsweek citează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit căreia șeful notoriului grup de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, își „supraestimează" importanța pentru Kremlin :

Prigojin și forțele sale Wagner au fost puternic implicate în campania militară rusă din Ucraina. La începutul lunii ianuarie, Prigojin a fost cel care a anunțat că luptătorii Wagner, mai degrabă decât armata Rusiei, au preluat controlul asupra orașului ucrainean Soledar.

Dar, pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile asupra orașului Bakhmut, forțele militare convenționale le iau locul luptătorilor Wagner „epuizați" de luptele de la Soledar.

Pe măsură ce armata rusă joacă un rol mai proeminent în operațiunile din jurul orașului Bakhmut și nu se bazează atât de mult pe recruții Wagner, Kremlinul nu va mai „trebui să-l liniștească pe Prigojin",consideră ISW.

Scăderea influenței Wagner vine în momentul în care ministerul rus al apărării și șeful forțelor ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, caută să profesionalizeze armata".

articolul original.

Trei copii au murit într-un incendiu în capitală. Mama minorilor a stins flăcările până la venirea pompierilor

31 January 2023 at 06:43
By: -
image

Trei copii și-au pierdut viața într-o locuință din Sectorul 5 din București. Conform informațiilor G4Media, mama copiilor este cea care a sunat la 112 pentru a semnala că una din camerele imobilului a luat foc. Apelul a avut loc marți dimineață, în jurul orei 05:35.

În cameră se aflau copiii de 1, 3 și 6 ani. Incendiul a fost stins între timp de femeie, dar copiii au fost declarați morți.

articolul original.

Și fiul lui Pițurcă a ajuns la DNA

31 January 2023 at 07:20
By: (D.N.)

Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat de procurori.

Tot marţi, Victor Piţurcă a fost scos din arest şi adus la sediul DNA pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

DNA anunţa, luni, într-un comunicat, că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu, director general al Companiei Naţionale Romarm SA, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală şi reţinerea unei persoane pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Surse judiciare au precizat că persoana vizată în dosar ar fi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dacia a lansat Spring Extreme, modelul cu o autonomie de peste 200 km și 65 CP – FOTOGALERIE

30 January 2023 at 15:15

Dacia a anunțat lansarea versiunii „Extreme” a mașinii electrice Spring care va dispune de un motor de 65 CP/48 kW, cu aproape 50% mai puternic decât versiunea „Essential”. Autonomia promisă în ciclu mixt este 220 km, iar prețul pornește de la 22.450 euro, înainte de aplicarea subvențiilor Rabla Plus.

Se pot face deja comenzi


Spring Extreme poate fi deja comandată în rețeaua de agenți autorizați Dacia din România, la Botoșani prin intermediul showroom-ul Darex Auto de la Botoșani Shopping Center, de luni până vineri în intervalul orar 9:00 – 17:00.


Primele livrări se preconizează a avea loc înainte de jumătatea anului.


Echipat cu acest motor ELECTRIC 65, Spring Extreme dispune de o autonomie de 220 km în ciclu WLTP Mixt (și 305 km în ciclu WLTP City).


Versiunea Extreme înlocuiește în gama Spring nivelul de echipare Expression.


„Odată cu lansarea versiunii Extreme, Dacia inaugurează noul motor ELECTRIC 65 (65 CP/48 kW). Disponibilă doar pe acest nivel de echipare, noua motorizare, asociată cu un nou reductor specific, oferă accelerații și reprize mai energice pe o plajă de utilizare extinsă”, spun cei de la Dacia.


Sub numele Extreme, Dacia introduce o nouă versiune a modelului Spring. Abordând un registru outdoor, acest nivel de echipare va fi disponibil în viitor pe patru modele ale mărcii (Spring, Sandero, Duster și Jogger).

 

Elemente de design exclusive


Spring Extreme inaugurează o nouă culoare de caroserie, Slate Blue, și o serie de elemente de design exclusive:


La exterior:

Carcasele oglinzilor retrovizoare sunt vopsite în culoarea Copper Brown. Aceeași nuanță se regăsește și pe barele de pavilion, pe ornamentele de sub blocurile optice, pe capacele roților și pe logotipul Dacia de pe hayon.

Ușile din față sunt decorate cu un stripping care amintește de elementul distinctiv al modelului Duster amplasat între uși și aripile din față.

La interior:

Un ornament specific pentru pragurile ușilor.


Covorașe de cauciuc cu ornament specific pentru locurile din față.


Conturul aeratoarelor și cel al planșei de bord sunt de culoare Copper Brown.


Materialul care îmbracă scaunele dispune de cusături aparente de culoare Copper Brown, în timp ce sigla Dacia Link este imprimată pe spătarul scaunelor din față.

Pentru mai multe informații puteți să apelați 0753.161.718 sau să scrieți la adresa: [email protected]

FOTO: https://www.facebook.com/DaciaRomania

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

CNAIR: Se deschide circulația pe DN24D, fără restricții de tonaj, de la ora 16:00

30 January 2023 at 13:47
image

Începând cu ora 16:00, este posibilă circulația – pentru toate categoriile de autovehicule – pe sectoarele 24D, Băleni-Tulucești și Grivița-Băleni de pe raza județului Galați, transmite Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

CNAIR mai transmite că la această oră nu mai sunt sectoare de autostradă sau drum național cu circulație închisă sau restricționată din cauza condițiilor meteorologice din ultimele zile.

Sfaturile CNAIR pentru șoferi

„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, informează CNAIR.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Franța. Marți e grevă generală

articolul original.

Guvernul vrea să le dea spor de 50% primarilor și șefilor de CJ care gestionează bani europeni

30 January 2023 at 13:28
By: -
image

Președinții CJ Arad și CJ Bihor, primarii Aradului și Oradiei (foto: cu rol ilustrativ)

Guvernul vrea să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE. Până acum, primarii primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de OUG, valoarea sporului va crește până la 50% din salariul de bază. „E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a spus la Digi24 ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a respins ideea că ar fi „o formă mascată de majorare a salariului”.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni.

Citește mai mult pe Digi24.ro.

articolul original.

Angajatorii vor putea să deducă abonamente la sală pentru angajați, în limita a 400 de euro

30 January 2023 at 10:18
By: -
image

Legea 34/2023, publicată în Monitorul Oficial din 12 ianuarie 2023, va permite angajaţilor şi angajatorilor să deducă în limita a 400 de euro/persoană abonamentele la sală, indiferent dacă este vorba de cluburi sportive sau centre de fitness. Facilităţile se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023.

Există astfel posibilitatea deducerii contravalorii abonamentelor sportive la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real. De asemenea, aceste costuri se pot deduce atunci când sunt suportate de angajați, din veniturile salariale brute la determinarea bazei impozabile.

Totodată, contravaloarea abonamentelor sportive, suportate de angajatori pentru angajații proprii, poate fi luată în considerare la stabilirea pachetului de beneficii extra salariale acordate angajatului, care nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, și care cumulat, nu trebuie să depășească 33% din salariul de baza. Abonamentele trebuie făcute doar la operatori cu următoarele coduri CAEN: CAEN 9311- Activități ale bazelor sportive; CAEN 9312 – Activități ale cluburilor sportive; CAEN 9313 – Activități ale centrelor de fitness.

articolul original.

Percheziții la Poliția Capitalei și Poliţia Locală Sector 1

30 January 2023 at 07:49
By: (C.C.)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie publică a unor echipamente pentru Poliţia Locală şi cea naţională.

Surse judiciare au precizat pentru Agerpres că descinderile ar avea loc la Poliţia Locală Sector 1, Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Călăraşi.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, luni, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în cinci locaţii, situate în Bucureşti şi în judeţul Călăraşi, din care trei sunt sedii ale unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2022-2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie publică privind achiziţionarea unor echipamente pentru dotarea poliţiei locale şi a poliţei naţionale”, arată anchetatorii.

articolul original.
❌