ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

BĂLŢĂTEŞTI Sărbătoarea Marii Uniri marcată la Şcoala Gimnazială

8 December 2022 at 12:52
image

Luni, 28 noiembrie, la Școala Gimnazială din comuna Bălțătești, Sărbătoarea Marii Uniri a fost marcată așa cum se cuvine în cadrul unei manifestări intitulate „Să ne unim sub steagul tricolor!” La eveniment, pe lângă profesori, părinți și elevi au participat viceprimarul Mircea Ciudin, consilierii locali Gheorghe Timofte și Mihai Gavriloae, doamna Crina Agafiței, reprezentantul părinților în Consiliul de Administrație al școlii.

Activitatea a început cu o slujbă religioasă oficiată de preoții din comună, Mihai Anghel, Ioan Duma, Marcel Bizubac, Vasile Găneanu, după care au urmat alocuțiunile prof. Daniela Ivan, directorul școlii și ale profesorului de istorie Dionisie Savin.

Programul artistic intitulat „Buchet de flori de ziua Țării noastre”, susținut de elevii școlii, a impresionat auditoriul. Corul de copii din Bălțătești, condus de prof. Mariana Anghel și Corul de copii din Valea Seacă, condus de prof. Irina Livica, scenetele elevilor de la școala din Valea Seacă, coordonați de Maria Otilia Pralea, dansurile populare ale elevilor coordonați de profesorii din învățământul primar Narcisa Vartic și Liliana Pavel au creat o atmosferă tipic românească, iar prestațiile celor mici au fost apreciate la scenă deschisă.

La finalul activității a avut loc și o expoziție cu exponate realizate manual de către elevi (semne de carte și suveniruri), iar banii strânși de pe urma vânzării acestora vor fi donați către un copil din comună ce provine dintr-o familie cu nevoi speciale. Un moment special a fost și cel al relansării ediției aniversare a revistei școlii „Mugurii Speranței”, sub coordonarea prof. Mariana Anghel.

Prof. Daniela Ivan, directorul școlilor din Bălțătești, ne-a declarat: „A fost o activitate emoționantă în care ne-am implicat cu toții, profesori și elevi. O activitate reușită, de care suntem cu toții mândri. Copiii au fost răsplătiți  pentru prestația lor cu dulciuri, fructe și sucuri. Vreau să mulțumesc tuturor profesorilor și elevilor pentru modul cum s-au pregătit și prezentat în fața oaspeților noștri, vreau să mulțumesc părinților pentru sprijin și domnului viceprimar Mircea Ciudin pentru implicare și prezența sa la această activitate. Domnul profesor de istorie Dionisie Savin a prezentat celor de față o adevărată lecție de istorie despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.

La rândul său, Mircea Ciudin, viceprimarul comunei Bălțătești, ne-a spus: „Am dat cu mare bucurie curs invitației doamnei director la această manifestare frumoasă și cu încărcătură patriotică. M-au impresionat copiii prin modul cum s-au implicat și au învățat atâtea poezii și cântece. Vreau să felicit profesorii coordonatori, elevii și conducerea școlii pentru reușita acestei activități. Voi fi permanent alături de școlile din comuna noastră, alături de elevi și de învățământul din localitate, pentru că sunt de părere că cea mai mare investiție a unui om, a unei administrații și chiar a unui stat este în copii, în elevi, în tineri. Acesta este viitorul unei nații. Iar comuna noastră are copii și tineri frumoși, talentați și deștepți. Cinste profesorilor și cinste lor, elevilor!”.

O contribuție semnificativă la organizarea evenimentului au avut-o și prof. Diana Alexandra Ungureanu, consilier educativ și prof. Elena Tamara Iosub, alături de profesorii pentru învățământul primar Alina Elena Roban, Ana Ciudin, Daniela Rotaru, Maria Aron, Iuliana Irimia, Alexandra Gliga și Beatrice Roșu.

(C.T. STURZU)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Invitație la Biblioteca Județeană

4 December 2022 at 07:00
image

Biblioteca Județeană Neamț este gazda expoziției de pictură, grafică, sculptură și poezie ”Mâna și sensurile ei divine” a artistului plastic Vasile Trăistariu.

Manifestarea are loc în perioada 5-19 decembrie 2022, în Sala Cupola a instituției de cultură. Vernisajul va avea loc pe 5 decembrie, cu începere de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de scriitorul Dorin Ploscaru și profesorul dr. Gheorghe Cuciureanu.

”Lucrările conțin un mesaj spiritual, iar tema aleasă este legată de ideea unirii omului cu Dumnezeu prin aspirație spre rugăciune. Prezint 23 de lucrări, 5 de grafică și 18 în ulei și acrilic pe pânză. Voi expune o sculptură realizată în marmură, intitulată Rugăciune. Aceasta este cea de-a douăzeci și una mea expoziție personală”, a precizat autorul.

Vasile Trăistariu s-a născut la 10 mai 1975 în Piatra Neamț. Este absolventul primei promoții a Liceului de Arte ”Victor Brauner”. Ulterior a absolvit Academia de Arte Frumoase ”George Enescu” din Iași, promoția 2000, la clasa profesorului Dan Hatmanu. (G.S.)

articolul original.

COD GALBEN Atenţie la polei în următoarele 24 de ore!

1 December 2022 at 09:13
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – depuneri de polei” – pentru judeţul Neamţ. Aceasta este valabilă în intervalul 1 decembrie, ora 12:00-2 decembrie, ora 12:00.

“În intervalul menționat, în Moldova și în zona Carpaților Orientali temporar se vor semnala precipitații slabe mixte (ploaie, lapoviță, iar în zona montană și submontană trecător și ninsoare) și pe arii relativ extinse se va depune polei. Depuneri de polei vor fi izolat și în estul Munteniei, nordul Dobrogei și în Transilvania. Pe litoral, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 50-55 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prezentul mesaj, precizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Povestea unui succes muncit / Hotel Bistrița, Stațiunea Durău, pârtia și cabanele de pe Ceahlău

30 November 2022 at 12:01
image

Într‐un județ în care avem Ceahlăul, un adevărat simbol național, dezvoltarea turismului în această zonă, asumată de firmele Telecablu Durău SRL și TCE Durău SA, era absolut firească. Cele două societăți au făcut ceea ce alții nu au reușit, au investit foarte mulți bani, în timp, în dezvoltarea principalelor atracții turistice de aici, astfel încât acum spațiile de cazare de pe munte și pârtia din Stațiunea Durău sunt cu adevărat căutate de turiștii din țară și de peste hotare, care pleacă de aici plăcut impresionați.

În 2012, câțiva proprietari de pensiuni din Stațiunea Durău s‐au unit și, în luna decembrie, au înființat firma Telecablu Durău, din dorința de face ca stațiunea Durău să ofere mai multe atracții turiștilor care veneau aici iarna, în afară de peisajul mirific și de excursiile pe munte. “Exista deja o instalație veche, existaseră și niște planuri pentru extinderea actualei pârtii și a apărut acea inițiativă să repornească pârtia, pentru că, altfel, în sezonul rece turismul era ca și inexistent în zonă. Nu a funcționat după cum s‐a dorit, prin urmare investitorul actual a preluat părțile tuturor acționarilor din cadrul firmei devenind unic acționar și s‐au demarat lucrările la ceea ce avem astăzi acolo. S‐a schimbat instalația, a fost autorizată, aceasta a fost partea cea mai dificilă, să obținem toate autorizațiile necesare la timp, astfel încât în momentul în care am deschis eram cu toate actele în regulă.

De la an la an, s‐a tot adăugat câte ceva, s‐a modificat câte ceva, de exemplu în ultimul sezon de iarnă s‐a deschis un centru nou și modern de închiriere pentru echipamente de schi. Adică, de la spațiul vechi și rudimentar, încălzit cu o sobă veche și cu niște echipamente second-hand s‐a ajuns la spațiul nou și modern, cu echipamente în totalitate noi, achiziționate de firmă. Pârtia existentă este perfectă pentru familiile cu copii și pentru cei care vor să se inițieze în tainele schiului. Nu este pentru schiorii cu experiență, dar poate fi o alternativă chiar şi pentru aceștia. Noi am observat o creștere pe segmentul de sanie, chiar și în context pandemic, tot mai multe familii au dorit să petreacă timp în aer liber, la săniuș, bulgăreală. Am dezvoltat, în timp, chiar un set de reguli de respectat la săniuș astfel încât acesta să rămână o distracție în siguranță. Este de recomandat să se folosească în exclusivitate sănii închiriate de la centrul nostru, să nu se folosească sănii vechi, cu elemente metalice care pot produce accidente urâte. Cei mici trebuie neapărat însoțiți de un adult pe sanie, ideal ar fi să aibă chiar o cască de protecție. Ultimii ani nu au fost bogați în precipitații și am fost nevoiți să apelăm la tunuri de zăpadă artificială performante, ceea ce a presupus niște costuri foarte mari, cu un consum mare de apă, de energie electrică. Și pe partea de parc de distracții vor fi noi achiziții, unele dintre ele vor fi funcționale și iarna, pentru că ne dorim ca, de la an la an, să venim cu câte ceva nou, să fidelizăm clienții noștri, să aibă mereu activități cât mai variate, pe vârste, pe domenii de interes. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără deschiderea și sprijinul conducerii Mănăstirii Durău”, precizează George Chiriac, administratorul firmelor.

Acum, pârtia omologată de schi pentru începători are 406 metri, urmând să fie completată cu o alta de 1.965 de metri, destinată profesioniștilor. Schiul, în sine, nu este un sport tocmai ieftin, pentru că presupune echipament, urcări, cazare, masă. Pârtia actuală va rămâne pentru începători, dar și capăt al pârtiei mari. Parcul de vară s‐a dovedit a fi un real succes. Aici există o pârtie pentru sanie cu lungimea de 950 de metri, tubbing, o pernă de aer, o saltea, trei carusele pentru copii de până în 5‐6 ani și gondola care urmează să fie funcțională 365 de zile pe an, dar care va putea deservi și turiștii care vor să meargă pe traselele montane din apropiere, pentru că ea va porni de la 20 de metri de unul din traseele de pe masivul Ceahlău, cel care face legătura între Cabana Fântânele și Cascada Duruitoarea. De aici, mai sunt de mers 25 de minute până la Duruitoarea, 35 de minute până la Fântânele, pe o curbă de nivel accesibilă pentru toată lumea. Deocamdată, există instalații de teleschi, iar pârtia pentru începători, care este o pârtie ușoară prezintă avantajul că poți să înveți un copil să schieze pentru că, aici, școala de schi funcționează la cote maxime.

“Acum lucrăm la zonele unde sunt izvoare, pârâiașe care ies, lucrăm la drenuri. Anul viitor vom începe montarea stâlpilor pentru gondolă, pentru instalație și, în aproximativ doi ani, sperăm să avem pârtia funcțională. Ceea ce înseamnă că, undeva în 2024, și schiorii profesioniști vor avea parte de o pârtie medie spre grea, cu o diferență de nivel de 465 de metri, competitivă cu multe din țară. Pârtia va fi deservită de același centru de închirieri. Teleschiul care deservește pârtia mică pentru începători, de 400 de metri, are o capacitate de 1.200 de persoane pe oră. Va rămâne în continuare și banda transportatoare care va deservi partea de sanie și snowbord. Încercăm să facem atracții pentru toate gusturile, pentru toată lumea. Cabana Dochia, care deja este considerată cea mai modernă cabană de creastă de la noi din țară, va intra într-un proces de modernizare, de regândire estetică, să aibă un aspect mai bun decât cel de acum. La Fântânele, redeschisă acum un an, există o zonă de relaxare, dar ne dorim să facem și un spa, căutăm o soluție să diversificăm gama de servicii. În toți acești ani am încercat să îmbunătățim mereu lucrurile, am investit bani, timp și mult suflet. Sperăm că ne‐a și ieșit, rămâne la aprecierea turiștilor care ne trec pragul”, ne‐a spus George Chiriac, administratorul firmelor Telecablu Durău SRL și TCE Durău SA, societățile care se ocupă de Hotelul Bistrița, pârtii și cabanele Dochia și Fântânele.

La cele două cabane s‐au făcut investiții susținute în ultimii ani, de la îmbunătățirea condițiilor de cazare și de asigurare a confortului până la diversificarea ofertei de preparate pentru masă și posibilități de petrecere a timpului liber. Cabanele sunt locul ideal pentru o deconectare în adevăratul sens al cuvântului, unde măreția muntelui și peisajele impunătoare te rup cu totul de stresul și forfota orașului, te fac să uiți de
grijile zilnice și să te bucuri de aer curat, de relaxare și de micile bucurii ale vieții. Hotelul Bistrița din Stațiunea Durău, primul hotel modern de patru stele din județul Neamț, se pregătește pentru o
rebrănduire, astfel încât designul să fie unul cu mai mult lemn, culori calde și mai multe elemente tradiționale montane, să fie o destinație pentru familiile cu copii. Ca atare există deja un spațiu de joacă în
hotel, dar, în viitorul apropiat, va avea și spații de joacă și alte facilități în interiorul camerelor. În acest moment, se renovează restaurantul, dar regândirea estetică va continua. Conducerea firmei este deschisă
la orice fel de sugestii și inițiative, mai ales din partea turiștilor, a celor cărora le sunt destinate.

Angela CROITORU
articolul original.

NOUTATE Magazin de materiale de construcții VANEX în Crăcăoani

27 November 2022 at 13:29
image

Firma de materiale de construcții SC VANEX SRL Petricani și-a deschis recent un al doilea magazin de profil în comuna Crăcăoani. Situat pe drumul județean, la ieșirea din Crăcăoani pe partea stângă, cum mergi spre Piatra Neamț, noul magazin-depozit oferă cea mai complexă gamă de materiale de construcții din zonă și prețuri fără concurență.

Peste 5.000 de articole pe stoc, alături de ofertele lunii decembrie aflate deja pe stocul disponibil, vin în întâmpinarea clienților: plasă sudată 6 mm (redus de la 185 lei, la 139 lei), polistiren  Austrotherm eps 80 (redus de la 90 lei, la 79,99 lei), lambriu lemn (redus de la 55 lei, la 51 lei), placă OSB 10 mm (redus de la 70 lei, la 58 lei). Cu o gamă variată de materiale, scule, unelte, vopsea și electrice noul magazin Vanex din Crăcăoani își respectă clienții atât prin calitatea materialelor, cât și prin prețurile oferite.

Andrei Croitoriu, tânărul antreprenor din Petricani care administrează magazinele VANEX ne-a declarat:

„Am ales să deschid această locație și la Crăcăoani, pentru a acoperi o arie cât mai mare de localități, astfel încât cât mai mulți clienți să beneficieze de materialele noastre de construcții, dar și de prețurile bune pe care le oferim. Avem prețuri mici pentru că noi cumpărăm foarte multă marfă și avem rulajul mare. Încercăm să ne mulțumim clienții, să-i respectăm și să le oferim materiale de calitate la prețuri mai mici. Politica noastră este să avem clienți mulțumiți de pe urma serviciilor noastre”.

Pentru comenzi puteți suna la numerele de telefon: 0742/143493 sau 0740/821056. Sunteţi așteptaţi cu drag! (C.T.S.)

articolul original.

Proiecție specială „Oameni de treabă”, cu echipa filmului, la Cinema Mon Amour

26 November 2022 at 10:00
image

Trei dintre actorii principali, alături de regizorul și directorul de imagine, vor fi la Piatra-Neamț, în 30 noiembrie, când se va difuza, în premieră, filmul „Oameni de treabă”. Cinefilii dornici de o comedie neagră savuroasă au ocazia ca, după proiecția de la Cinema Mon Amour, de la ora 18.30, să discute cu actorii Iulian Postelnicu (detalii puteți reciti în acest interviu) – interpretul polițistului Ilie, șef de post într-o comună și care se confruntă cu o criză existențială personală și profesională, la mâna corupților din comunitate, cu nemțeanul Vasile Muraru și cu Crina Semciuc, dar și cu regizorul Paul Negoescu și cu directorul de imagine Ana Drăghici.

Povestea celui de-al patrulea film al lui Paul Negoescu, după “O lună în Thailanda”, “Două lozuri”, “Povestea unui pierde-vară”, este plasată în Moldova. „Oameni de treabă” pune în accente de comedie neagră și de thriller secvența de viață a lui Ilie, polițist șef (cu un adjunct, Vali – interpretat de Anghel Damian) ajuns singur la vârsta maturității „într-un sat în care doar cei cu influență fac legea”. Între dorința de a se bucura de o viață liniștită și evenimentele dubioase, violente din sat, Ilie decide în cele din urmă să-și facă treaba de polițist.

Trailer oficial:

„Din punct de vedere profesional, a fost o experiență inedită să regizez un scenariu care nu a fost scris de mine, într-un univers neobișnuit pentru mine – povestea petrecându-se la țară, în nordul Moldovei, în timp ce eu sunt născut și crescut în București, fără să fi avut până acum vreo relație cu viața la țară, cu atât mai puțin cu Moldova”, mărturisește regizorul Paul Negoescu, premiat pentru acest film (detalii AICI)

Oana Tudor, co-scenarist, relatează: „Noi am vrut să fie o poveste în zona unde a copilărit Radu, pentru că acolo oamenii au genul ăsta de a reacționa prin lipsă de reacție și pentru că există îmbinarea asta de natură frumoasă și forme blânde de relief și o cruzime inocentă”.

În viziunea lui Radu Romaniuc „Ilie trăiește în același univers cu noi. Adică, e departe Botoșaniul, dar nu chiar atât de departe. Dorințele lui nu sunt tocmai îndepărtate de noi toți și eșecul de a le îndeplini provoacă aceeași teamă de ratare și inadecvare socială aferentă”.

Pelicula a fost foarte bine primită la festivalurile internaționale, unde a fost lansată mai întâi. Iulian Postelnicu are deja două premii – unul acordat recent la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania) și primul primit la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia).

Din distribuție mai fac parte Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Cezar Amitroaei, Lenuș Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Crețescu, Petruț Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Cătălin Mîndru și Delia Lupașcu. Oameni de treabă este Produs de Papillon Film și Tangaj Production (România) în co-producție cu Screening Emotions (Bulgaria) și Avanpost Production (România). (Cristina IORDACHE)

articolul original.

45 de localităţi primesc fonduri pentru înscrierea proprietăților cetățenilor în evidențele de cadastru și carte funciară

25 November 2022 at 16:22
image

45 de localităţi din județ primesc fonduri pentru înscrierea proprietăților cetățenilor în evidențele de cadastru și carte funciară. Măsura face parte din cea de-a IX-a etapă de finanțare, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț. La acestea se adaugă alte 24 de comune din Neamţ care, din fonduri europene, vor beneficia de aceleași servicii. Din cele 24, pentru 18 s-au semnat deja contractele și au început lucrările.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Neamț trebuie să găsească prestatori până la data de 20 ianuarie 2023. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. În prezent, din totalul de 83 de primării din Neamț, a fost cadastrată în proporție de 100% comuna Dobreni, iar în alte 61 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor. (M.N.)
articolul original.

Bucurie pentru bugetari, minivacanță de 5 zile

25 November 2022 at 09:39
image

Personalul din sistemul bugetar, dar nu numai, va o avea o minivacanță de 5 zile la finele lunii noiembrie și început de decembrie. Vestea proastă este că, deși 2 decembrie a fost stabilită ca fiind liberă, pentru a se lega cu week-end-ul, ea trebuie recuperată cel târziu până la finele anului 2022. Astfel, vine un week-end prelungit, fiind libere datele de 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie, precum și week-end-ul propriu-zis, 3 și 4 decembrie, de miercuri până duminică, inclusiv.

“Potrivit articolului 1 din H.G. nr.96/2022, pentru personalul instituțiilor și autoritățile publice, ziua de 2 decembrie 2022 se stabileşte ca și liberă. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituţiile și autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată în condițiile enunțate anterior nu se acordă timp liber corespunzător“, conform Casei Județene de Pensii Neamț. (G.S.)

articolul original.

Burse de merit şi sociale pentru elevii din învăţământul special

24 November 2022 at 11:35
image

Consilierii judeţeni vor decide cuantumul şi numărul burselor ce vor fi acordate elevilor cu dizabilităţi care învaţă în centrele speciale din Piatra-Neamţ, Târgu-Neamţ şi Roman. Potrivit proiectului, ar putea fi acordate burse de merit  în valoare de 200 de lei, burse de studiu – 150 de lei şi burse sociale cu un cuantum de 200 de lei fiecare.

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” din Piatra-Neamţ se solicită 9 burse de merit şi 105 burse sociale, La centrul din Târgu-Neamţ, se cer 10 burse de merit şi 111 de ajutor social, iar la centrul similar din Roman 2 burse de merit, 2 burse de studiu şi 98 de burse de ajutor social.

Acest tip de burse se acordă din bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA, prin intermediul Consiliului Judeţean Neamţ în subordinea căruia se află aceste centre. (Angela Croitoru)

articolul original.

Mascarada cu noile plafoane de preț la energie merge mai departe

24 November 2022 at 08:36
image

Comisiile reunite pentru industrii și servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, 22 noiembrie, raportul final (cu amendamente) pe un proiect de lege mult așteptat. Este cel privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 care stabilea măsurile inițiale aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Miercuri, 23 noiembrie, proiectul a trecut de votul Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională și merge la promulgare, la președintele României. S-a încheiat oarecum un proces legislativ controversat, neunitar și tărăgănat, discriminator pe alocuri. Plafoanele și prețurile aplicate populației, firmelor și diverselor categorii de autorități și organizații, prețuri care includ TVA, se aplică de la 1 ianuarie 2023 până în 2025.

Pe partea de energie electrică, prețul maxim stabilit este de 1,3 lei/kWh.

La consumatorii casnici, referitor la perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, prețul maxim rămâne de 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar până în 100kWh realizat la locul de consum în 2021. De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, același peț maxim de 0,68 lei/kWh se aplică următoarelor categorii de clienți:
  1. clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;
  3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  4. clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

Beneficiarilor de la punctele (2), (3) și (4), prețul final facturat plafonat li se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Prețul plafonat crește la maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, însă numai pentru ce nu depășește un consum curent de 255 kWh. Același plafon de preț rămâne valabil pentru consumul realizat de la 1 ianuarie 2023 la 31 martie 2025 de către clienţii casnici care se încadrează între 100,01 si 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh. Dacă depășește 300 kWh/lună, întreg consumul – nu doar diferența – se facturează cu 1,3 lei/kWh.

În privința IMM-urilor, plafonul este de maximum 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal. De aceleași condiții de facturare beneficiază și operatorii care prestează serviciile de utilităţi publice, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, plafonul va fi de maximum 1 leu/kWh. Urmează o prevedere foarte interesantă din care rezultă că plafonul se aplică pentru toate locurile de consum ale unui beneficiar dacă respectivele clădiri au fost construite și autorizate cu destinația de spitale. În cazul consumatorilor casnici cu mai multe locuri de consum (proprietăți), plafonul favorabil se va aplica numai într-un singur loc.

Același plafon de 1 leu/kWh, dar pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, este valabil pentru instituţiile publice, altele decât cele prezentate mai sus, precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul de 1,3 lei kWh.

La gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizori pentru clienții casnici este 0,31 kWh/lună. Plafonul maxim este de 0,37 lei/kWh în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică. De la 1 ianuarie 2023, același preț de 0,37 lei/kWh se va aplica și clienților noncasnici din cadrul parcurile industriale.

Rezumatul prezentat s-a făcut ansamblând informațiile disparate care circulă în mass-media, inclusiv cele orientate spre zona economică. Eventualele neclarități nu ne aparțin.

Proiectul de lege trimis la promulgare conține și alte prevederi care nu fac decât să confirme lipsa de viziune unitară în domeniu și incapacitatea (sau refuzul) de a elabora norme clare în beneficiul real al consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Singura certitudine în acest moment este că PSD+PNL+UDMR câștigă timp, în condițiile în care și așa zisa reglementare a pieței de energie electrică este o catastrofă națională.

Viorel COSMA

articolul original.

Ovidenia, Sărbătoarea Luminii

20 November 2022 at 16:00
image

Tradiții uitate de Vovidenie

Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia. Este sărbătoarea care amintește ziua în  care, potrivit tradiției, Sfinții Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria în vârstă de trei ani, la templu. Străbunicii noștri o considerau o sărbătoare deschizătoare de iarnă, marcată de puterea luminii, a focului, a vederii şi a viziunii. Numele de Vovidenie provine din slavonă, însemnând „ceea ce se face văzută”. În unele părţi ale ţării, în această zi se aprind lumânări, mai ales pentru cei adormiţi, şi se împart pomeni. Este bine ca lumânările şi focul să ardă toată noaptea. Pentru cei ce au murit fără lumânare, se spunea că era bine să te scoli în ziua de Ovidenie, dis-de-dimineață și să arunci un vreasc în cuptor, fără să-l aprinzi, și astfel mortul are lumânare. În unele din zonă se mai păstrează obiceiuri și tradiții specifice Zilei Luminii. Copiii puneau crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute la lumină şi căldură, înmugureau şi înfloreau. În noaptea de Anul Nou erau folosite drept sorcove. Bunicii noștri credeau că „în această zi s-a vedit lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie”, spunea etnologul T. Pamfile, iar pentru asta oamenii din comunităţile tradiţionale conservatoare, încă petrec noaptea din ajunul sărbătorii cu lumina aprinsă, fac focuri şi încearcă să desluşească semnele cerului.

Magia din noapte de Ovidenie

În popor se spunea că în noaptea de „Ovidenie” comorile ascunse ard cu flacără albastră, cerurile se deschid, fetele îşi pot vedea ursitul, vrăjitoarele încep şi ele „să vadă”, iar femeile dau de pomană „lumina de veci”, adică lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Țăranii petrec noaptea cu lumânări şi focuri aprinse, privesc cerul şi fac previziuni asupra vremii şi rodului noului an. De „Ovidenie”, femeile începeau să ungă cu usturoi locurile de trecere, pragurile, ferestrele, cuptoarele, ca să nu intre farmecele în casă, pentru că, potrivit credinţelor populare, se știa că urmează o perioadă în care forţele malefice se vor elibera de forțele binelui. Din acelaşi motiv, începând cu această zi şi până la „Sângiorz”, femeile nu au voie să mai spele rufele la râu, iar prelucrarea pieilor de animale şi a lânii sunt strict interzise în comunitate.

Legenda Filipului cel Șchiop

„Filipii” au fost nişte apostoli care, pe vremea prigonirilor în contra creştinilor, au fost daţi într-o groapă cu lupi, de unde au scăpat. Aceşti „Filipi” au fost şase fraţi zdrenţăroşi, care rătăceau prin lume şi aveau puterea să schimonosească, să pocească pe cei care nu ţineau zilele lor. Unul din „Filipi”, fiind şchiop, a rămas în urmă, şi de aceea se ţine mai târziu, în ziua de 21 noiembrie. Obiceiurile străbune s-au împletit cu credințele oamenilor de-a lungul timpului rezultând o seamă de mici sau mari superstiții de care țin seama oamenii de acum sau de altădată. Toţi Filipii te mai pot ierta, dar „Filipul Şchiop”, niciodată spuneau bătrânii. Filipii o ţin şi femeile, şi bărbații, iar mocanii o ţineau atâtea zile câţi cai aveau. În ziua de Ovidenie, pe 21 noiembrie, se celebrează şi „Filipul cel Şchiop” sau „Filipul cel Mare”. Acesta era considerat un lider, un șef al lupilor şi conducător al cetei „Filipilor”. Se povesteşte că un om a nesocotit sărbătoarea şi a lucrat de „Ovidenie”, iar din acea zi a rămas şchiop până la capătul zilelor. Ciobanii ţineau sărbătoarea ca să nu vină lupul ăl şchiop şi să le fure oile. Cu toate acestea, ei nu văd în lup doar prădătorul turmei, ei ştiu foarte bine că lupul e singurul animal ce poate vedea dracii, alungă bolile copiilor şi, alături de vidră, călăuzește sufletul mortului spre lumea de dincolo.

Zeul Lup

Stindardul naţional al dacilor era format dintr-un dragon ridicat în vârful unei suliţe. El este figurat pe numeroase metope ale Columnei Traiane, iar romanii înşişi i-a dat denumirea de draco. Acest dragon era format prin îngemănarea a două animale: capul de lup şi trupul de şarpe, ambele având o simbolistică foarte bogată şi plină de surprize. Acum se celebrează şi „Filipul cel Şchiop” sau „Filipul cel Mare”, divinitate arhaică a lupilor şi conducătorul „haitei divine” a „Filipilor”, activă în mai multe zile ale anului. Animalul totem al dacilor era lupul. El este serbat în calendarul popular al românilor, fiindu-i închinate anual peste 30 de sărbători. Pendulând între benefic şi malefic, lupul stă sub semnul lunii, fiind considerat de ţărani drept patron al iernii înfrigurate. Departe de a fi un element mitic uşor de decriptat datorită apariţiei în plan real în mediul pastoral, lupul este o prezenţă simbolică de necontestat în momentele-cheie din viaţa omului. În Ţinutul Pădurenilor a fost atestată o practică străveche potrivit căreia nou-născuţii primeau primul lapte printr-un instrument ritual numit „gură de lup”, transferându-se astfel pruncului puterea animalului invocat. În Maramureş există încă sate în care copii bolnavi sunt vânduţi simbolic şi rebotezaţi cu numele de „Lupu”, „Lupşor”, „Lupaş”, „Lupaşcu”, primind în acest fel protecţie de tip totemic. Cea mai uimitoare prezenţă simbolică a lupului în pragurile de trecere rămâne totuşi cea din cântecele funerare, unde apare drept călăuză a sufletului mortului spre lumea de dincolo, imagine care ţine de un substrat mitic străvechi, foarte greu de evaluat astăzi.

Ce să faci de Ovidenie ca să-ți fie bine!

Ovidenia se serba de către femei, pentru ca pe cei din casă să nu-i apuce  boale urâte. Se spune că un om care a lucrat în această  zi, care a pus viță de vie în pământ, a pățit pățanie. După ce a tăiat și a curățat vița, a legat-o și, când s-o ridice în spinare, a văzut în urmă-i o femeie mare, îmbrăcată în albastru, care i-a zis: „Măi, omule, am să te fac să mănânci viermi de sub părul acesta“.  Era și un păr în via aceea.  După ce femeia a zis aste vorbe, omul a voit să se uite iarăși la ea și n-a mai văzut-o. De-abia a venit acasă, însă pe alte drumuri. Trei săptămâni a zăcut el de această  boală, în care timp nu mânca nimic, ci bea numai apă. Cam prin toate părțile din țară se spunea că „de la Ovedenii începe iarna”. Această zi se serba pentru ca să meargă șchiopii. Jumătate din zi nu se lucrează, pentru sporul casei. Filip Șchiopul se ține să nu vină lupul ăl șchiop să fure oile stânilor. Astăzi se lipesc cu lut cuptoarele și pereții, pentru „a se unge ochii lupului” și acesta să nu mai vadă bine. Câteodată era folosit un descântec și se ungea și ușa cuptorului: Eu nu ung gura cuptorului, da ung ochii dușmanului. Cine lucrează astăzi se spune că i se pocește unul sau ambele picioare. Mulți țin sărbătoarea, deoarece e rău de scrânteli la culesul poamelor.  Din această zi încep să se ungă cu usturoi ferestrele, ușile și locurile de culcare, ca să nu se lipească de casă farmecele, căci de la Ovidenii încep și fermecătoresele să vrăjească. Numai lumânarea de la Ovidenii e bună de uitat în fântână, spre a-ți vedea soțul. În această zi se ia o crenguță cu șapte prune și câteva alune și se păstrează la loc neumblat, căci sunt bune de friguri și de alte boli, în decursul anului.

Superstiții despre aprinsul lumânărilor

Fiecare dintre noi a mers la biserică măcar cu ocazia unui botez sau a unui deces. Iar acolo, stingheri am imitat o Sfânta Cruce și am încercat să aprindem o lumânare. Cel puțin odată am întâlnit o persoană, de regulă în vârstă, care a început să ne spună „regulile”. Cine înjură de lumânare nu va avea parte de ea, când își va sfârși zilele. Sau ca să rămână gravide, femeile trebuie să aprindă, la icoana Maicii Domnului, lumânări având lungimea egală cu înălțimea lor. În general, către cine se varsă ceara topită dintr-o lumânare, către acela se vor îndrepta imediat banii. Un nou motiv să caști ochii prin biserică la altceva decât la Sfânta Liturghie! Dacă în urma cuiva cade vreo lumânare din sfeșnic, în biserică, este semn de mare primejdie pentru acela. Numai cu lumânarea păstrată de la Ovidenie (21 noiembrie) este bine ca fata să privească într-o fântână, ca să-și vadă ursitul. Nu este bine să ardă deodată trei lumânări într-o odaie, pentru că este rău de moarte, poate chiar a cuiva din acea familie. Nici să nu se vină din afară într-o casă cu lumânări aprinse, fiindcă va muri cineva din acea familie. Parcă așa intrăm toți de Înviere în casă, cu lumină adusă de la Sfânta Biserică. Va fi iubit fără să știe, cel care visează lumânări de ceară. Somn ușor!

articolul original.

VĂLENI Rețele de apă, canalizare și modernizare drumuri, principalele obiective

20 November 2022 at 10:00
image

– Domnule primar, în ultimii ani, ați avut un parcurs politic aparte.

În ordine cronologică, în administrația publică locală a comunei Văleni sunt la al patrulea mandat. Am avut, din 2008, două mandate de viceprimar, cu edilul, Dumnezeu să-l ierte, Ionel Sloleru. În 2016, am devenit  primar interimar, datorită decesului său. Apoi, în 2016, am pierdut alegerile ca primar, dar am rămas viceprimar, pe mandatul primarului Murariu Gheorghe. La alegerile trecute, am câștigat funcția de primar, pe care o dețin și astăzi.

– Ce au reprezentat ultimii doi ani pentru comuna dvs.?

Datorită experienței căpătate în mandatele de viceprimar, noua funcție nu a fost o provocare atât de mare, pentru că știam ce înseamnă administrație publică. Știam cum trebuie intervenit și cum trebuie lucrat în comunitate. Am avut, în acești ani, mai multe realizări. Mă refer la proiectul de apă și canalizare, lucrare demarată pe timpul primarului Murariu Gheorghe. Un segment important  din comună a avut parte de un vast șantier, dar am avut noroc și de o firmă foarte serioasă, care s-a ocupat de lucrare. Acum suntem cu investiția realizată în proporție de 90%, iar zilele trecute am avut probele finale.

 – Aveți stație de epurare?

Da. Avem stație de epurare, stație de tratare a apei, dar și tot ceea ce prevede proiectul. Avem și stație de pompare, pentru că apa menajeră este repompată. Avem, totuși, o problemă, privind alimentarea cu energie electrică, dar suntem în fază de lucru. Avem un transformator, dar ne mai trebuie unul. Lucrăm la el și avem  finanțarea ca și asigurată. De aceea, așteptăm respectiva sumă, ca să putem da drumul la cele două rețele. Este drept, nu avem încă în toate cele patru sate componente canalizare și rețea de apă, dar o să facem o solicitare la guvern, pentru a ne oferi bani și pentru celelalte două sate, repectiv, Munteni și Moreni. Cu siguranță, vom asigura, în timp, și aceste servicii publice celor două sate. Important este că sunt deja racordate instituțiile publice locale, respectiv, şcoala, corpul Consiliului Local, primăria, biserica și postul de poliție. Avem o sursă de apă foarte bună în privința calității, dar și a debitului de apa, care este de 10 litru pe secundă. A fost o surpriză pentru noi la forare, atunci când a fost măsurat debitul. Practic, avem apă să dăm și la alții. Este un potențial foarte puternic apă. Mai mult, laboratorul a constatat și calitatea foarte bună a apei. Rețeaua are 14,8 km, pentru că satele fiind răsfirate s-a intervenit peste tot cu SPA (stație de pompare apă), hidranți, cu tot ceea ce trebuia. După opinia mea, este o lucrare de foarte bună calitate. În privința extinderii în satele Moreni și Munteni, rețeaua s-ar duce cel puțin 10 km, dacă luăm în calcul toate ulițele. Până la Munteni sunt mai bine de 4 km, plus un segment în satul David.

Modernizarea drumurilor

– Se vor racorda cetățenii la rețele?

Sincer, aici este o  anumită problemă, pentru că unii fiind plecți din localitate, deși le trec rețelele de apă și canal pe lângă poartă, nu are cine să se racordeze. Cu toate acestea, ei și-au exprimat intenția, iar în acest sens am făcut anterior și un studiu de impact. Foarte mulți erau încântați de rețeaua de apă, dar la canalizare situația este puțin mai delicată. Cred că în proporție de 50-60% s-ar racorda la cele două rețele. La fose, trebuie să ai certificat de fosă septică, proiect, plus un contract de vidanjare.

 – La ce nivel de modernizare ați ajuns cu drumurile din comună?

Nu suntem la un nivel extraodinar, dar axele principale sunt deja realizate. Avem drumuri comunale modrenizate, care se leagă de județean. Însă, mai avem de executat încă 9,7 km. Proiectul are licitația făcută, plus documentele celelalte, care au fost trimise la București, pe Programul “Anghel Saligny”. Am purtat discuții cu firma care a câștigat licitația, astfel ca anul acesta să facem o parte din lucrări.

 – În aceste condiții, ați termina lucrările de modernizare a drumurilor?

Mai puțin drumurile sătești. În schimb, pe drumuri comunale se va termina totul cu acest proiect. Mă refer la drumul care va face legătura cu satul Tupilați, dar și cu satul Munteni, unde mai sunt 1,2 km. Pe traseul spre Piatra Neamț, prin Talpa și Bârgăuani, ar mai fi mai puțin de un kilometru, dar este pe sectorul comunei vecine.

 – În privința școlilor?

La acest capitol, stăm foarte bine, probabil, mult mai bine decât anumite comune. Avem o școală modulară la Munteni, unde funcționează grădinița, una la Moreni, dotată cu toate utilitățile, dar care nu este folosită. Are centrală, apă curentă, dar datorită numărului redus de elevi, aducem copiii la Văleni. Clădirea este folosită la anumite activități la nivel local, inclusiv de medicul de familie, care merge la Moreni, unde oferă consultații. Remarc faptul că în satul Munteni avem rromi în proporție de 60%. Tot la Școală Moreni mai sunt activități organizate de ONG-uri, dar și de alte organizații. La Văleni avem o bijuterie de școală, în care își desfășoară activitatea peste 190 de preșcolari și  elevi. Clădirea școlii este nouă, dispune de mobilier nou, cu încălzire centrală, inclusiv instalație electrică de 380 W. Banii au venit  de la Guvernul României.

 Ce se întămplă cu căminele culturale din comună?

La Văleni, obiectivul ar trebui să intre în reabilitare cât de curând. Așteptăm să depunem la AFIR proiectul, dar avem două variante. Anterior, prin AFIR am mai obținut două proiecte. Este vorba de unul de 25.000 euro, pentru achiziţionarea de camere de luat vederi instalate în comună. Mai mult, în 2016 am achiziționat pentru comună un buldoexcavator, care a costat 120.000 euro. Deși a fost greu, era pe timpul primarului Ionel Stoleru, am dus la capăt proiectul. Cu acest utilaj facem multe lucrări la nivel local. După perioada de 5 ani de grație, timp în care trebuia să fie folosit numai pentru comună, acum îl închiriem și la populația locală, care, recunosc, este foarte îmbătrânită. Oamenii au nevoie de anumite lucrări, iar cu buldoexcavatorul se fac imediat. A mai fost un proiect de iluminat public, documentația fiind realizată în timpul primarului Murariu Gheorghe. Acum aveam două variante, ori începem lucrările la Căminul cultural Văleni, ori achiziționăm o șenilată ISU. De preferat ar fi Căminul cultural de la Văleni. La căminul de la Moreni au fost schimbate învelitoarea și ușile. La dușumea mai trebuie făcute anumite renovări.

 Renovarea stadionului comunal

– Sunt comune care nu au nici măcar un spațiu pentru o mică întrunire.

La noi, sunt două cămine culturale, fiecare cu cel puțin 150 de locuri. Nu ne putem plânge din acest punct de vedere. Important este să intre în modernizare Căminul cultural de la Văleni, prin care să rezolvăm o mare parte din problemele instituțiilor locale din centrul comunei.

 – Ce lucrări mai importante veți avea în viitor?

Vreau să  terminăm alimentarea cu apă în toată comuna, inclusiv la Moreni și Munteni în anii care vor urma. Apoi, modernizarea celor 9,7 km de drumuri comunale, iar în final visez o comună asfaltată total. Mai vreau ceva, dar este foarte greu pentru noi: rețea de gaz metan. Asta doar în cazul în care conducta de la Dulcești va ajunge în satul Brițcani. Este un vis prea îndepărtat pentru noi. De asemenea, voi renova stadionul comunal, care, datorită lucrărilor de apă și canalizare, obiective care au trecut pe lângă teren, trebuie refăcut în totalitate. Sunt un mare iubitor de sport, de fotbal în special. Am un băiat care este profesor de sport la Școala Văleni, dar care a jucat la Cetatea Târgu Neamț, Laminorul Roman, iar acum la Voința Ion Creangă. Merg cu el în multe locuri, dar vreau fotbal la Văleni. Cu ani în urmă, am fost ajutat de șeful de post și o doamnă, care a avut funcția de președinte. Între timp s-a mutat la Pașcani. Aveam cinci polițiști în echipă. Oamenii locului vor fotbal, iar fără el parcă această comună nu există. Am fost în multe comune, iar în zona noastră există și un soi de întrecere. La sfârșitul meciului ne îmbrățișăm și ne dăm  mâna. În caz de înfrângere, supărarea nu ține mult. (Rep.)

articolul original.

DESPRE MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ ŞI CTITORUL EI, PĂRINTELE IUSTIN PÂRVU

20 November 2022 at 08:00
image

La 8 noiembrie 2022, la hramul mănăstirii Petru-Vodă, Haşca, cum îi zicem noi, a fost mulţime de lume. Unii au venit aşa cum o făceau în fiecare an de când s-a fondat mănăstirea, alţii au venit să se roage la mormântul părintelui Iustin, alţii au adus câte un mic obol de milostenie sau să participe la serviciul religios şi la masa frăţească, după obiceiul vechi românesc de la hramuri. Am găsit de cuviinţă să scriem  după acest eveniment câteva cuvinte despre mănăstire şi ctitorul ei.

Lăcașul, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființat în 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu și a fost dedicat martirilor din temnițele regimului comunist. Biserica din lemn a fost terminată în 1992. A fost pictată în perioada 1994-2000 în tehnică tempera de către pictorul Mihai Gabor, în stil bizantin, atât în interior, cât și în exterior.  Mănăstirea Paltin-Petru-Vodă este o mănăstire de călugărițe, cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului”, înființată în 2003 pentru a deservi așezămintele sociale, situată mai jos, la nu mare distanță. Biserica este de lemn, construită în stil maramureșean, are la interior pictura în stil bizantin, executată de soții Puric din Cernăuți.

În cadrul complexului format din cele două așezăminte, există un azil de bătrâni (Sfântul Pantelimon, un orfelinat (Acoperământul Maicii Domnului) și un dispensar medical cu cabinete medicale de Medicină Generală și Stomatologie. În comuna Poiana Teiului, la Buba, cum zic sătenii, se află Schitul Poiana, metoc al mănăstirii. Este schit de maici, sfiinţirea locului făcându-se în 2009. Stilul arhitectural este cel ştefanian, adaptat unei construcţii din lemn.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut la data de 10 februarie 1919, în satul Petru Vodă, primind numele de botez Iosif. Educația primită în familie a fost una în spirit creștin, cu un efect deosebit asupra formării sale, lucrul acesta fiind evident și din educația pe care au primit-o rudele sale. În 1936, tânărul Iosif se retrage la Mănăstirea Durău, unde este și închinoviat. Bătrânii vorbesc despre un trăsnet care a lovit casa părintească în acea perioadă, în urma căruia nimeni nu a fost rănit, dar tânărul a luat decizia să se dedice slujirii mănăstirești, ceea ce, în scurt timp, a și făcut. În 1939, după ce a trecut prin încercările specifice fraților de mănăstire, a primit „botezul” călugăriei, primind numele de Iustin.

În scurt timp este trimis la Seminarul Teologic de la Cernica, unde a început studiul Teologiei, cu toate disciplinele specifice, inclusiv dogmatică, greacă veche, franceză, germană și muzică psaltică, pe care o cunoștea foarte bine.

Ca și mulți dintre dascălii săi, în perioada în care conflictele internaționale escaladau, gândul său a fost acela de dăruire și respect față de credința creștină și neamul românesc. Acest popor a supraviețuit ca neam doar prin păstrarea credinței, singurul liant care a păstrat identitatea românilor aflați la punctul de confluență și de interes a marilor puteri militare de-a lungul timpului. Țelul era acela de a păstra românismul, legat inseparabil de credința creștin ortodoxă. După desființarea de către mareșalul Antonescu a Seminarului de la Cernica, și-a continuat studiile la Seminarul de la Râmnicu-Vâlcea.

În 1941 este hirotonit preot de către de arhiereul Valerie Moglan, vicar al Mitropoliei Iaşilor și, doar după un an, pleacă pe frontul de Răsărit ca preot militar. După întoarcerea armelor de la 23 august 1944 se întoarce la Mănăstirea Durău.

Studiile și le-a continuat, începând din 1946, la Seminarul de la Roman. Acolo era printre cei mai mari ca vârstă, deoarece și-a întrerupt studiile de mai multe ori. Acuzat de apartenență la „secta legionară” este arestat și condamnat, pe 14 mai 1948, la 12 ani de închisoare.

Despre chinurile pușcăriei nu prea vorbea. Privea de multe ori în gol, spunea despre Sfânta Liturghie făcută în închisoare, despre cum comunicau între celule, despre cum se spovedeau. Cel mai mult vorbea despre sfinții din închisorilor comuniste… evitând cuvintele directe despre chinurile la care erau supuși.

Periplul prin temnițele comuniste a început la Suceava, din 1949 la Aiud, din 1951 la Baia Sprie în lagărul de muncă silnică, apoi, din 1954 la Gherla și, pentru mai scurt timp, la alte temnițe și lagăre de muncă silnică. Deși trebuia eliberat în 1960, pentru că s-a considerat că încă nu s-a corectat, a mai primit 4 ani de temniță la temuta Periprava, fără a exista vreo condamnare în acest sens.

În închisoare a cunoscut pe mulți pe care îi numea „sfinți”, chiar în chilie având câteva moaște ale acestora, luate de la cimitirul de la Aiud. Le arăta pelerinilor, îndemnându-i să miroase și să simtă cum „supură” mir.

Pe data de 14 mai 1964 este eliberat și se reîntoarce la casa părintească din Petru Vodă, Nu mult după întoarcerea acasă, mama sa, Ana, se duce la Domnul, iar părintele, fiindu-i interzis să se întoarcă la mănăstire, lucrează ca muncitor forestier în zonă. Ofițerul de securitate care îl avea sub observație i-a aprobat în 1966 să se ducă la mănăstire, alegând o chilie retrasă de la Mănăstirea Secu. La această mănăstire i-a avut ca duhovnici pe părintele Epifanie Acatrinei şi pe părintele Antim Găină.

În 1975 a primit aprobarea să viziteze Sfântul Munte Athos. Era un prilej de a scăpa de urmărirea permanentă a securității rămânând acolo, lucru care i-a fost și propus. A refuzat categoric, pentru că locul său era în țară, alături de semenii săi, iar misiunea sa nu se încheiase și hotărâse să meargă mai departe în promovarea credinței creștine și a dragostei de țară și neam. La întoarcere, a fost trimis la Mănăstirea Bistrița.

După căderea comunismului, în 1991 se reîntoarce la Mănăstirea Secu, unde nu stă prea mult, ci vine în satul natal și hotărăște să facă o mică bisericuță și o chilie retrasă aproape de stâna de pe poiana Hașca, în capătul pârâului Bolătău. Imediat i-au sărit în ajutor sătenii. Unii cu caii cărau lemne din pădure, alții cu tractoare duceau piatră. Avea alături 2 călugări imediat după ce a venit, dar un sat întreg de partea sa. Participa la toată muncă ce se făcea acolo. Deși chinuit în temnițe părintele lucra cot la cot cu ceilalți oameni.

Când s-a dus zvonul în împrejurimi și în întreaga țară, au început să vină multe fonduri, iar mica bisericuță a devenit o bijuterie, foarte frumos pictată și decorată. Alături de părintele au venit apoi mulți frați și călugări, obștea mănăstirii crescând în continuu. În cimitirul mănăstirii au fost înmormântate mari personalități ce au suferit în temnițele comuniste: părintele Gheorghe Calciu, părintele Ştefan Marcu, poetul Radu Gyr, Tudor Popescu şi alții.

De pe pârâul Bolătăului au fost cărate tone de piatră pentru temelia micii bisericuțe. Ca o amintire, imediat ce a fost terminată temelia, o ploaie a umplut tot locul cu apă, astfel că a trebuit să fie spartă pentru a se scurge apa și să se usuce din nou locul pentru a putea fi turnată „nisipeala” (pietrișul care umple spațiul până la nivelul pardoselii). Biserica a început să fie construită din bârne cioplite, după modelul zonei.

În partea nordică a bisericii a fost ridicată o mică căsuță, cred că avea două chilii inițial, una dintre ele a părintelui Iustin. Ulterior s-a modificat construcția, dar cele două chilii, inclusiv cea a părintelui, au rămas intacte, exact ca la început. În acea chilie a stat părintele până când s-a mutat la Mănăstirea Paltin, spre a fi îngrijit mai bine de maicile de acolo. Slujirea în noua bisericuță a început la 8 noiembrie 1994.

În 1995, după doar 4 ani de la prima piatră de temelie, deja obștea mănăstirească ajunsese la 80 de călugări și frați de mănăstire. La acest număr se poate adăuga cel al maicilor de la noua ctitorie caritabilă (25 de viețuitoare), aflată la 2 km mai spre sud, inițial desfășurându-și activitatea tot sub ascultarea și ajutorul părintelui Iustin.

Pe 8 noiembrie 2005, a fost sfințită biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În cuvântul de la sfințire, părintele Iustin a motivat ridicarea mănăstirii pe aceste meleaguri, ca având trei motive: a fost un loc deosebit unde și-a petrecut copilăria, iar după vizita la Sf. Munte Athos a decis că-și dorește un lăcaș cu rânduială athonită în zonă; este locul unde s-au retras și stabilit mulți transilvăneni credincioși fugiți de persecuția lui Bucov, după 1861, și nevoia de menține și întări pe Valea Bistriței duhul evlaviei și al credinței ortodoxe; iar, nu în ultimul rând s-a dorit a fi ridicată pentru comemorarea celor ce s-au jertfit în temnițele comuniste, știuți și neștiuți, pentru păstrarea ființei naționale românești și a credinței strămoșești nealterate, precum și pentru pomenirea tuturor eroilor neamului căzuți în luptă, în toate timpurile și locurile.

Pe 16 iunie 2013, în jurul orei 23,20, a trecut la cele veșnice, fiind plâns de mii de oameni… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. dr. Daniel DIEACONU

FOTO: Petru ARSINTE

articolul original.

COD GALBEN Ploi, apoi ninsori, în Neamţ

19 November 2022 at 11:49
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări COD GALBEN (ploi însemnate cantitativ”, urmate de “ninsori moderate cantitativ”) pentru judeţul Neamţ. Avertizările sunt valabile în intervalele 19 noiembrie, ora 20-20 noiembrie, ora 10 şi, respectiv, 20 noiembrie, ora 00-20 noiembrie, ora 10.

În intervalul menționat, în nordul Olteniei și în zona montană aferentă, până la  altitudini de 1.400 m, va ploua însemnat cantitativ, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. (…) La începutul intervalului, la altitudini de peste 1.700 m în zona Carpaților Meridionali, apoi în jumătatea nordică a Carpaților Orientali și a Moldovei va ninge local moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri de peste 10 cm. În zona deluroasă și montană a Moldovei trecător vor fi și precipitații mixte și se va depune polei”, potrivit ANM. (M.C.)

articolul original.

Spitalul Târgu-Neamț: „Ideea de bază e legată de echipă”

19 November 2022 at 11:00
image

După un scandal monstru în legătură cu scoaterea la concurs a postului de director economic al Spitalului Târgu Neamț, lucrurile par să se fi calmat, măcar la nivel administrativ. Spitalul are un nou director în persoana economistului Alexandru Corduneanu. Acesta este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și, până de curând, a lucrat ca economist la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, pe funcția de director financiar-contabil.

“Am găsit în domnul manager o persoană orientată spre pacient”

– Ce știați despre spital și ce anume v-a determinat să vă înscrieți la concurs?

Este adevărat faptul că am luat contact cu spitalul acum ceva timp în urmă, când soția mea a colaborat cu acesta în vederea elaborării auditului clinic. Am avut atunci ocazia să cunosc câte ceva din problemele și punctele forte ale spitalului. Sunt o persoană căreia îi plac provocările și care, îmi place să cred, se consideră obligată să găsească soluțiile problemelor. Am găsit în domnul manager o persoană care, spre deosebire de cele cu care am avut ocazia să lucrez până acum, este orientată spre pacient și nevoile acestuia. Trebuie să recunoaștem faptul că nevoile pacienților sunt în continuă schimbare, orientate spre nou, iar analiza pe care oricine poate să o facă asupra strategiei manageriale actuale a spitalului este în deplină concordanță cu aceste necesități. În plus, orientarea pro-activă și dorința de a îmbunătăți calitatea, per total, a activității spitalului, transpiră pe întreg cuprinsul obiectivelor de management asumate. Ca să nu mai amintim de avântul și forța specifică vârstei, la care subscriu cu o mică diferență.

 – Prin ochii unui economist, cum se prezintă situația actuală a spitalului și ce obiective v-ați propus?

Acum, după finalizarea procesului de angajare, lucrurile s-au aranjat pe turnanta așteptată, atât în ceea ce mă privește, cât și, sunt convins, în ceea ce îl privește pe domnul manager. Ne-am propus, împreună, să ducem la bun sfârșit obiectivele de management  și strategice asumate, la care subscriu cu mare încredere. Pe termen scurt, înființarea și acordarea pacienților noștri a serviciilor medicale în spitalizare de zi, servicii medicale paraclinice de laborator care să corespundă nevoilor acestora, reabilitarea, renovarea și dotarea spațiilor spitalicești în conformitate cu normele legale referitoare la circuitele funcționale din spital și respectarea principiilor igienico-sanitare și epidemiologice, reprezintă proiecte aflate în stadiul de implementare cu termen de finalizare la jumătatea anului 2023. Toate acestea nu puteau fi realizate, cu aceeași claritate și responsabilitate, fără existența unei relații bazată pe încredere și o bună comunicare între noi. Consider că una dintre principalele mele sarcini este aceea de a sprijini și consilia managementul spitalului în ceea ce privește realizarea obiectivelor strategice și de management asumate. Factura ideologică a oricărui economist este una de natură pesimistă, în principiu. Rolul economistului trebuie să fie, însă, pro-activ, în a identifica soluții. Astfel, remarc faptul că spitalul nostru nu se regăsește într-o situație de abundență relativă, ci, dimpotrivă. În scurtul timp avut la dispoziție până acum, din analiza situației actuale de facto, remarc faptul că finanțării precare a activității noastre, specifică, de fapt, întregului sistem sanitar, îi poate veni în ajutor o atenție mai mare acordată modului de îndeplinire a indicatorilor de calitate și de utilizare a serviciilor de către șefii structurilor/compartimentelor spitalului, împreună cu o mai riguroasă atenție acordată costurilor actului medical.

“Soluțiile există. E, în definitiv, o problemă de voință”

– S-a vorbit despre o criză a medicamentelor, pe motiv că nu existau bani în conturi? Ce ați constatat?

Din punctul meu de vedere situația menționată a fost interpretată fără a avea în vedere imaginea de ansamblu, totalitatea posibilelor fațete ale problemei. Cred, iar experiența îmi vine în ajutor, că astfel de situații trebuie abordate analizând complexul de posibile soluții la probleme, nu contextual sau privind lucrurile unidimensional. Este adevărat că, în execuția bugetelor de venituri și cheltuieli ale instituțiilor publice, pot apărea momente în care sumele estimate ca și credite bugetare a fi angajate sunt insuficiente pentru a asigura fondurile necesare bunei desfășurări ale activității în cursul exercițiului bugetar. Din acest motiv legea permite ca bugetele instituțiilor publice să poată suporta modificări/virări de credite pentru a asigura instituțiilor publice posibilitatea de a angaja sumele pentru acoperirea necesarului de fonduri în interesul desfășurării activității în condiții de siguranță, pentru îmbunătățirea calității și performanței/eficienței. Așadar, utilizarea acestui instrument este o soluție la îndemâna spitalelor din România pentru soluționarea eventualelor neconcordanțe dintre valoarea estimată a sumelor a fi cheltuite în cadrul exercițiului bugetar raportat la valoarea reală, efectivă, ce se înregistrează în cursul exercițiului financiar, valoare dependentă de situații lovite de incertitudine, greu a fi prevăzute ex-ante. Pe scurt, dacă o astfel de situație apare în cursul anului referitoare la lipsa sumelor a fi angajate pentru asigurarea necesarului de medicamente, un element vital în ceea ce privește desfășurarea actului medical, soluția este la îndemâna spitalelor pentru modificarea și punerea în acord a bugetului de venituri și cheltuieli cu necesitățile urgente ale spitalului. Pe de altă parte, este adevărat faptul că sumele disponibile pentru cheltuielile materiale ale spitalului nostru reprezintă aproximativ 14% din totalul sumelor încasate ca și servicii prestate pacienților noștri. Acest lucru pune o presiune și mai mare pe cei responsabili de bunul mers al activității unității noastre, cel puțin în ceea ce privește identificarea modalităților de eficientizare a activităților noastre, în condițiile obligatorii ale creșterii calității actului medical. Dar aceasta nu înseamnă că ele, soluțiile, nu există. Dimpotrivă. E, în definitiv, o problemă de voință. Bugetul poate fi și putea fi modificat pentru asigurarea sumelor necesare bunei desfășurări a activității. Banii din conturi despre care mă întrebați au fost, mai mereu, insuficienți. Din punct de vedere al disciplinei financiar-contabile, instituțiile publice, inclusiv spitalele din România, se raportează la o situație tip „struțo-cămilă”, dacă îmi permiteți exprimarea. În sensul că situațiile financiare nu sunt nici în baze „cash” – bani încasați efectiv din care se pot efectua cheltuieli, nici în baze „accrual” – sume estimate a fi încasate din care se pot angaja cheltuieli. În concluzie, așa-zisa inexistență a banilor din cont pentru achiziția de medicamente, fapt care ar fi condus la o așa-zisă criză, trebuie privită cu o oarecare suspiciune, cel puțin din punctul de vedere al posibilelor soluții referitoare la astfel de probleme curente ale spitalelor din România, sau al celor care enunță sau reclamă astfel de probleme. Într-un fel, întrebarea dumneavoastră îmi amintește de scriitura lui Schopenhauer, ce spunea, dacă îmi amintesc bine că „Voința este inima universului, iar subiectul absolut al cunoașterii este spiritul”.

“Accesarea unor noi Programe Naționale de Sănătate reprezintă o prioritate pentru actuala conducere a spitalului”

– Cum au reacționat cei din subordinea dumneavoastră după ce ați ocupat postul? Ați avut probleme de comunicare, așa cum a avut managerul spitalului când a cerut date diverselor compartimente?

Vreau să menționez, încă de la început, faptul că primirea de care am avut parte a fost una încărcată de emoții. Atât din partea mea, cât și, sunt convins, din partea colegilor mei care nu au avut parte de alți coordonatori ai activității financiar-contabile în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat. Lucrurile sau zonele mai reticente la schimbare, fapt specific instituțiilor publice, au fost soluționate, cel puțin așa cred, pe termen scurt. Asemenea domnului manager, remarc faptul că există anumite secvențe ale activității de suport ale actului medical care, din prisma reticenței la schimbare, preferă vechiul noului. Iar acest lucru, vrem sau nu să recunoaștem, înseamnă stagnare și nu dezvoltare. Dacă punem în discuție, din nou, voința, lucrurile trebuie înțelese în alt registru. Am convingerea că dacă cu toții ne vom plia strategiei manageriale asumate a spitalului, vom ajunge acolo unde ne dorim cu toții. Chiar dacă nu toți sunt sau nu vor, mai degrabă, să recunoască. Consider că echipa actuală managerială se încadrează pe aceeași linie ideatică, iar acest lucru va trage după el întregul personal. În esență, cuvântul sau ideea de bază e legată de echipă.

– S-a vorbit despre un caz în care un doctor era la rezidențiat dar încasa și leafă de la spital. Care este situația în acest caz, în acest moment?

Cunosc faptul că există o astfel de situație. Este vorba despre un medic care efectuează un al doilea rezidențiat, la zi, cu plată. Persoana este angajat al spitalului, cu program de 8 ore pe zi, în intervalul 8-16. Singura întrebare care se ridică, iar ancheta ce se desfășoară la momentul actual, va desluși situația, face referire la cum poate o persoană cu norma de bază și program de lucru în cursul dimineții să efectueze pregătire de rezidențiat, în altă localitate? Spun aceasta, deoarece programul de rezidențiat se desfășoară în cursul dimineții, conform prevederilor legale în vigoare. Conducerea spitalului nostru a identificat situația și întreprinde demersurile necesare clarificării ei.

– Cum stă spitalul în acest moment din punct de vedere financiar și care este necesarul de bugetat pentru anul viitor?

Cu cea mai mare sinceritate și transparență vă spun că situația actuală nu este una dintre cele mai propice dezvoltării. Facem, cu toții, echipa managerială, șefii secțiilor, cadrele medicale, șefii structurilor de suport și toți angajații spitalului, eforturi susținute pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță și calitate. Din puținul, 14% din bugetul lunar ce rămâne după plata salariilor, încercăm să acoperim cele mai stringente nevoi ale spitalului. Am convingerea că anul 2023, așa cum ne-am asumat împreună cu domnul manager, lucrurile se vor schimba în bine. În definitiv, iar acest lucru este esența lucrurilor, înainte de a consuma trebuie să producem. Așadar, vom contracta servicii de sănătate noi, cel puțin în zona de spitalizare de zi și servicii paraclinice de laborator. Aici doresc să amintesc de sprijinul comunității locale – Primăria Orașului Târgu Neamț, care a reușit dotarea cu aparatură de laborator de înaltă performanță pentru îmbunătățirea și lărgirea ariei cazuistice tratate în cadrul singurului spital din oraș. În plus, accesarea unor noi Programe Naționale de Sănătate reprezintă o prioritate pentru actuala conducere a spitalului, împreună cu înființarea unor noi specialități medicale prin includerea în cadrul echipei medicale a unor noi medici. Cât despre eficientizarea și optimizarea costurilor, avem deja în vedere implementarea unei strategii concrete de reducere a cheltuielilor materiale, fără afectarea calității și eficienței actului medical. Dimpotrivă. O mare pondere a costului actului medical o reprezintă cheltuielile de personal. Pentru oricine analizează lucrurile din afara sistemului este ușor a observa faptul că aproximativ 86% din cheltuielile spitalului reprezintă cheltuieli de personal. Contextual privind lucrurile, faptul este adevărat. Nu este, însă, o problemă punctuală, ci una sistemică. Este un adevăr valabil majorității covârșitoare spitalelor din România. Mai mult decât atât, 75% din totalul Bugetului de Stat al României înseamnă cheltuieli de personal. Soluția problemei, pe termen scurt și mediu, la nivel local și specific spitalului nostru, constituie majorarea veniturilor provenite din diversificarea serviciilor oferite pacienților noștri. Aceasta reprezintă și una dintre prioritățile actuale asumate. Atât la nivelul managementului general al spitalului, cât și, în concordanță cu acesta, al managementului financiar-contabil.

“Ne preocupă îmbunătățirea calității actului medical”

– V-ați gândit la o nouă schemă de personal pe zona TESA, având în vedere numărul mare de angajați, raportat la mărimea spitalului?

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, la începutul anul anului 2023 se actualizează statul de funcții aferent anului. Ceea ce pot să vă garantez este faptul vom analiza propunerile serviciului R.U.O.N.S. referitoare la schema de personal și vom decide în consecință. Trebuie avute în vedere și strategia de dezvoltare asumată precum și obiectivele subsumate acestuia. Ceea ce preocupă în mod constant conducerea actuală a spitalului este îmbunătățirea calității actului medical și eficientizarea activităților spitalului, la care, nemijlocit și fără drept de excludere, participă întreg personalul spitalului, medical și nemedical.

A consemnat Ciprian Traian STURZU

„Îi urez domnului director financiar succes în activitate și multă răbdare în implementarea obiectivelor din următorii ani. Sunt convins că împreună vom găsi solutiile necesare pentru îndeplinirea lor. Având în vedere că am depășit împreună momentul procesului de acreditare, în următoarea perioadă vom pune accent pe aspecte legate de îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru pacienți și, în acest sens, urmează continuarea renovării complete a secției de chirurgie generală și ortopediei. De asemenea, vom continua cu renovarea completă a secției de ginecologie, neonatologiei și secției de medicină internă, prin fonduri CNI, în colaborare cu autoritățile locale și cu domnul primar Daniel Harpa. Un alt proiect este construcția unui lift nou la secția de pediatrie și cardiologie, unde se va facilita accesul pacienților greu deplasabili. Domnul director economic are tot sprijinul meu în activitatea dumnealui și sunt sigur că vom face o echipă bună în implementarea proiectelor ce susțin creșterea calității actului medical, dar și siguranței pacienților si a angajaților” – Dr. Alexandru Patrașcu, managerul spitalului

articolul original.

328 de unități de învățământ sub “aripa” Poliției Școlare

19 November 2022 at 09:00
image

Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean (IPJ) Neamț este structura care are menirea de a crește gradul de siguranță a elevilor, dar și a cadrelor didactice, are în atribuții și prevenirea delincvenței juvenile, totul pentru desfășurarea în siguranță a procesului de învățământ. Este unul din cele mai noi departamente din Poliția Română, fiind înființat acum aproximativ doi ani. Chiar și așa, Biroul Siguranță Școlară duce lipsă de personal, iar schema nu este ocupată integral.

”Biroul ar trebui să aibă 6 lucrători, în schemă fiind 5 posturi de execuție și unul de conducere, dar la acest moment nu sunt acoperite decât 3 funcții de execuție și cel de conducere, însă eu sunt împuternicit. Nu este o situație ieșită din comun și din câte știu, cam la fel este în toată țara, fiind acoperită undeva cam la 50% din schemă”, a declarat Bogdan Mihai Ceorap, șeful Biroului Siguranță Școlară Neamț.

Structura nu are probleme logistice, nu a suferit niciodată de ”bolile” care macină sistemul în general, iar inspectorul Ceorap susține că există logistică, sunt și mașini și nu au probleme cu combustibilul. Teoretic, este bine, dar să deservești 328 de unități de învățământ din județ cu doar 4 oameni nu dă bine nici măcar pe hârtie. Ca să nu mai facem calcule și procente, că atunci ar rezulta 62 de școli pe cap de polițist.

Ne descurcăm pentru că suntem implicați și vrem să ne facem treaba cât mai bine. Nu este la noi o problemă punctuală de personal, asta este în toate Birourile din țară. Facem tot ce este posibil și este bine, deoarece avem atât sprijinul Inspectoratului Școlar Neamț, cât și al directorilor unităților de învățământ din județ”, a mai spus inspectorul de poliție Ceorap.

Ceea ce s-a întâmplat cel mai probabil după ce  la o manifestare privind învățământul, un membru al biroului a făcut un apel public, la microfon, pentru a obține lista actualizată cu numele directorilor tuturor unităților de învățământ din județ.

”Mergem în unitățile de învățământ unde suntem primiți cu brațele deschise și mai tot timpul facem activități preventive. Facem și ore de pregătire juridică, pentru că sunt adulți, care nu cunosc bine legislația, ce să mi vorbim de cei mici, de elevi… De aceea este de dorit ca elevii să afle cât mai multe noțiuni de acest fel și sunt deschiși. În unele zone sunt chiar discuții interactive, ei pun întrebări la care noi răspundem. Se discută chiar pe spețe. Ce poți păți dacă…? De exemplu vorbim despre loviri. Ei cred că este o joacă, dar în Codul Penal este infracțiune. Și în lege nu e specificat un număr de lovituri. Sau vorbim despre furt. Este infracțiune, indiferent de valoarea prejudiciului produs. Mulți elevi cu care discutăm sunt surprinși. Nu își dau seama, de cele mai multe ori este vorba de o joacă. Multe dintre aceste fapte pleacă, în general, de la niște glume: își ascund unii altora telefoanele sau alte bunuri, ori pun o piedică unui coleg. În glumă, evident, însă colegul poate fi luat prin surprindere și se poate ajuge la urmări pe care nimeni nu le-ar dori sau pe care, cu siguranță, nu și le-au imaginat. Chiar dacă ei nu răspund penal până la vârsta de 14 ani, în cazul în care sunt astfel de fapte, sau altele, se informează DGASPC și se implică și școala care are pârghii prin regulamentele de ordine interioară, indiferent dacă este vorba de autor sau de victimă. De la 14 ani, minorii răspund penal, dar sancțiunile sunt la jumătate, indiferent dacă vorbim de minimul prevăzut de lege, ori de maxim.”

”Avem nevoie de sprijinul cadrelor didactice și al familiei”

De cele mai multe ori, cei care anunță Biroul despre fapte reprobabile ce au loc în școli sau în proximitatea unităților de învățământ, sunt directorii. Sunt însă și cazuri în care unora dintre elevi le este frică de consecințele ce ar putea veni din școală, din partea profesorilor sau a elevilor – agresori, și atunci ei le spun doar părinților, aceștia fiind cei care sesizează polițiștii specializați. Pentru asta este însă nevoie ca cei mici să aibă o relație apropiată cu părinții, pentru a se putea descărca măcar acasă.

”Se întâmplă ca elevii să nu anunțe la școală dacă au o problemă, și abia când ajung acasă, și vin și părinții de la muncă, după ora 16, 17, le povestesc și ei ne sesizează. Acesta lucru se poate întâmpla atât prin numărul unic de urgență 112, dar și clasic, venind la sediul nostru. Dacă se întâmplă ceva în celălalt capăt de județ, intervine structura cea mai apropiată, de exemplu colegii de la un post de poliție, ne anunță de caz, apoi preluam noi. Indiferent de natura problemei, important este de spus că avem nevoie atât de sprijinul cadrelor didactice, cât și de sprijinul familiei. De cele mai multe ori acest sprijin, al familiei, există. Însă sunt și cazuri în care noi facem activități preventive la școală și le spunem ce este un furt, lovirile, dar este degeaba atâta timp cât acasă, în familie, acolo unde este locul în care cu adevărat te simți în siguranță, nu merg pe aceeași linie cu noi, ca să spun așa. Sunt și cazuri, ce este drept izolate, în care nu beneficiem de sprijinul familei”, a nuanțat șeful Biroului.

Păruieli între elevi… dar este și un caz de purtare abuzivă

Statistic vorbind, în primele 9 luni din acest an au fost sesizate la BSS 63 de infracțiuni din care 43 în mediul urban și 20 în rural. Cea mai mare pondere o au lovirile, cu 57%, urmează furtul cu 15 procente, și ceva mai puține sunt vătămările corporale. Totuși, este și un caz de purtare abuzivă, săvârșit de un cadru didactic asupra unui elev, dosarul fiind în curs de cercetare. De fapt au fost trei cazuri, două fiind instrumentate de alte structuri, deoarece doar din mai 2022 această infracțiune a intrat în atribuțiile BSS. În perioada analizată au fost dispuse 12 sancțiuni contravenționale, în toate cazurile fiind vorba de avertismente scrise. La aplicarea sancțiunilor se au în vedere mai mulți factori, între care împrejurările, conduita celui vizat, dar și atitudinea acestuia vizavi de faptă, urmările, precum și urmele mai pronunțate sau mai palide de regret, căința cântărind destul de greu. Prevenția are în continuare rolul ei esențial și la fel ca în sănătate, este mai bine să previi decât să tratezi, astfel că de la început de 2022 de activitățile preventive ale BSS au beneficiat peste 7.000 de elevi, cam jumătate din rural și jumătate din urban. Dintre infracțiunile constatate se ”remarcă” un incident la Roman în care două eleve s-au bătut la intrarea în curtea școlii, dar și un caz de agresiune sexuală asupra unui elev de la o școală specială din Piatra Neamț, agresorii, doi la număr, fiind colegi cu victima.

Bullying-ul – un fenomen de durată

În ce privește bullying-ul, ce poate fi definit ca un comportament ostil, de umilire sau de excludere a unui elev din cercul de colegi de clasă sau de unitate de învățământ, acesta este un fenomen de durată, nu imediat, ca în cazul unei infracțiuni de lovire.

”Aici este un subiect larg ce este reglementat în mediul școlar, iar normele prevăd că fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă un grup antibullying, grup din care fac parte directorul, cadre didactice formate pe această problematică, părinți sau chiar elevi sau alte autorități școlare. Nu orice faptă este considerată bullying, e atunci când acea faptă, fizică, verbală sau psihică, se produce în mod repetat. Cadrele didactice, comisia, stabilește dacă e bullying sau nu și în funcție de faptă se pot angrena lucrători școlari, DGASPC, dar sunt și fapte ce intră în competența noastră, ori cazuri în care este nevoie de sprijinul celor de la ambulanță. Sunt probleme sensibile, un rol esențial avînd grupul de acțiune antibullying”, a mai spus Bogdan Ceorap șeful BSS Neamț.

Trebuie spus faptul că, în funcție de buget, unele școli, cele mai multe, au sisteme de supraveghere video. Atunci când există cazuri de agresiuni, de orice fel, dacă sistemele de supraveghere există, polițiștii BSS pot cere și pot obține înregistrările pentru a stabili, în cadrul unei anchete, de partea cui este dreptatea.

Gabi SOFRONIA

articolul original.

DGASPC Neamţ: Campanie de prevenire a abuzurilor asupra copiilor

19 November 2022 at 08:30
image

19 noiembrie – Ziua mondială de prevenire a abuzurilor asupra copiilor

20 noiembrie – Ziua internațională a drepturilor copilului

529 de cazuri de abuz înregistrate în anul acesta în Neamț

Campania „19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilorׅ“, realizată de DGASPC Neamțîn parteneriat cu FICE România,a ajuns la final. Aflată la a IX-a ediție,campania s-a desfășurat în perioada 1-19 noiembrie în peste 60 de școli din județ, în centre de plasament, cluburi/palate ale copiilor, biblioteci, etc. Fiecare zi a fost dedicată unei alte tematici, printre subiectele abordate numărându-se prevenirea abuzurilor sexuale, a pornografiei infantile, a exploatării de orice fel a copiilor, etc. Pe întreg parcursul activităților, unitățile de învățământînscrise în proiect au organizat ateliere de lucru,  întâlniri cu copiii și specialiștii, au realizat fotografii și clipuri educaționale pe care apoi le-au diseminat, astfel încât informațiile să ajungă la cât mai multe persoane.

Campania de prevenire a fost inițiată de Fundația Summitul Femeilor Lumii (World’s Women Summit Foundation) în anul 2010, în România fiind preluată de către FICERomânia(Federația Internațională a Comunităților Educative), coordonator național fiind Eugen Simion, șeful Serviciului pentru Copilul Maltratat din cadrul DGASPC Neamț. Scopul acțiunilor este de a realiza activități menite să schimbe comportamentul social, să educe și să mobilizeze organizațiile și partenerii societății civile pentru a se implica în prevenirea comportamentelor dăunătoare asupra copiilor.

Activitățile se sunt organizate în luna noiembrie întrucât pe 19 noiembrie este marcată în toată lumea Ziua mondială de prevenire a abuzurilor asupra copiilor iar pe 20 noiembrie se sărbătorește Ziua internațională a drepturilor copilului.

Orice abuz, fie el fizic, emoțional ori sexual, afectează dezvoltarea și maturizarea sănătoasă a unui copil. Tocmai de aceea, considerăm că prioritatea noastră trebuie să fie prevenirea oricăror forme de violență asupra copiilor. Prin acțiunile noastre și prin însăși esența instituției, facem tot posibilul pentru a informa copiii asupra drepturilor pe care le au, susținem familiile în însușirea unor comportamente sănătoase față de copii, oferim servicii specializate de suport familiilor în dificultate și avem o colaborare strânsă intersectorială. Astfel, ne dorim să realizăm o schimbare a perspectivei care să ne facă să înțelegem că abuzul nu trebuie tratat la nivel individual, ci la nivelul comunității în ansamblul ei, întrucât consecințele acestui fenomen afectează întreaga societate. Ne dorim, ca împreună cu toți factorii sociali și educaționali implicați în viața copiilor, să ne concertăm eforturile pentru a preveni orice formă de maltratare“, a spus Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț.

Din păcate, numărul cazurilor de abuz asupra copiilor rămâne în continuare foarte ridicat. Potrivit statisticilor, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022, specialiștii DGASPC Neamț au instrumentat 529 de cazuri de abuz asupra copiilor, cu 25 mai multe decât în 2021. Au predominat cazurile de neglijare – 244, dar s-au înregistrat și 36 de cazuri de abuz fizic, 53 de abuz sexual, 119 cazuri de abuz emoțional, etc. Ca urmare a tuturor acestor situații, s-au instituit 83 de măsuri de protecție – 64 de copii ajungând în grija asistenților maternali, 18 în centre de primire în regim de urgență și a fost instituționalizată într-un centru de specialitate o mamă cu 3 copii minori, toți victime ale violenței. (DGASPC Neamţ)

articolul original.

Se redeschide Poșta Veche din Piatra Neamț

14 November 2022 at 09:58
image

Clădirea Poștei din Piatra Neamț, operă a arhitectului italian Carol Zani, revine la viață după ce a trecut printr-un proces de reabilitare. Astăzi, 14 noiembrie 2022, are loc recepția tehnică a lucrărilor efectuate de societatea Moldocor din Piatra Neamț.

După recepție, urmează ca, în cel mai scurt timp, lucrătorii să revină “acasă“. Până vineri, 18 noiembrie, va fi finalizat procesul de transfer al logisticii din cele două sedii unde s-a stat cu chirie, atât timp cât s-a lucrat la clădire. Este vorba de cel care este în curtea Centrului de Calcul Neamț, cât și cel închiriat în zona giratoriului de la Pietricica, în vecinătatea Muzeului de Istorie.

În felul acesta se încheie o nouă filă a scandalului privind activitatea Poștei în Neamț. Mai multe amănunte AICI, AICI, AICI. Afacerea a avantajat ani de zile personaje legate de administrația publică locală, care au primit sume imense de bani, într-un singur an plătindu-se chirii pe peste 500.000 de euro. În momentul de faţă se fac economii de 6.000 de euro lunar cu plata chiriei şi utilităţilor. (G.S.)

articolul original.

VIDEO Ziua Mondială a Diabetului, interes pentru testările gratuite în ambulatoriu

14 November 2022 at 08:58
image

Nemţenii s-au arătat interesaţi să participe la testările gratuite de glicemie organizate astăzi, 14 noiembrie, la Policlina Piatra-Neamţ, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Într-un mediu prietenos, în holul de la intrarea în Ambulatoriul Integrat de Specialitate, doritorii erau aşteptaţi de o echipă de cadre medicale care îi şi intervievau înainte de testare.

În numai o oră de la începerea programului de testări peste 100 de persoane au efectuat deja testul. Oamenii au primit pliante şi broşuri cu informaţii importante pentru sănătatea lor. Activitatea continuă până la ora 12,00.

La 30 septembrie anul acesta, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ erau 34.084 bolnavi cu diabet zaharat, cu peste 1.000 mai mulţi decât pe finalul anului trecut. Dintre aceştia 7.133 erau cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 26.951 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

Redactor: Angela CROITORU

Imagine: Bogdan CĂLIAN

articolul original.
❌