ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Sportiva Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea

1 December 2022 at 09:04
image

Emma Răducanu, care a câştigat US Open în 2021, a primit marţi titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE), în cadrul unei ceremonii la castelul Windsor, cu participarea Regelui Charles al III-lea.

Emma Raducanu, decorata de Regele Charles al III-leaFoto: Paul Grover/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Răducanu (20 de ani) a fost trecută iarna trecută pe lista personalităţilor decorate de Regina Elisabeta a II-a de Anul Nou.

Însoţită la ceremonie de tatăl ei, Emma a declarat: „A fost grozav să primesc onoarea astăzi de la Majestatea Sa Regele - mă simt extrem de recunoscătoare”.

Emma Răducanu a primit titlul pentru serviciile deosebite aduse Marii Britanii în tenis, ea devenind în 2021 prima jucătoare de tenis britanică învingătoarea într-un turneu de Grand Slam din ultimele mai bine de patru decenii, scrie News.ro.

articolul original.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Cum au fost realizate singurele fotografii ale Unirii de la 1918. Samoilă Mârza, ajuns întâmplător fotograful Unirii – GALERIE FOTO

1 December 2022 at 05:35
Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, ajuns "fotograful Unirii" din întâmplare. Avea 32 de ani, iar cu patru zile înainte se întorsese din război. Ca să ajungă la Alba a mers 11 kilometri, cărând aparatul pe bicicletă.

1 Decembrie 1918, începutul României moderne, are multe poveşti, unele uitate ori ştiute doar de istorici. Una dintre ele este cea a lui Samoilă Mârza, ajuns din întâmplare „fotograful Unirii”. În 2011, doar istoricii îşi mai amintesc de Samoilă Mârza. Mormântul său este uitat şi neîngrijit într-un cimitir din Alba Iulia, iar recent reprezentanţii firmei care administrează locurile de veci i-au somat pe urmaşii fotografului că vor exhuma osemintele acestuia pentru neplata unei taxe de concesiune.

Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba. La 1 Decembrie 1918 Samoilă Mârza avea 32 de ani.

Istoricul Liviu Zgârciu a povestit că Samoilă Mârza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

„Din păcate, Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea credenţional (permisul de acces la adunarea din Sala Unirii – n.r.) şi din sală nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia”, a explicat Zgârciu.

În ultimii ani ai vieţii, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit în anumite momente să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase evenimente istorice importante.

Liviu Zgârciu a spus că lucrul cel mai trist este că multe clişee nu au ajuns la colecţionari sau fotografi, ci au fost distruse, iar sticla a fost folosită la fabricarea unor oglinzi foarte căutate în acea perioadă.

Istoricul spune că, în 1967, directorul Muzeului Naţional al Unirii de la acea dată, prof. dr. Gheorghe Anghel, a reuşit să cumpere de la Samoilă Mârza aparatul folosit pentru a imortaliza evenimentele din 1 Decembrie 1918, dar şi clişeele cu fotografiile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

„Samoilă Mârza a imortalizat numeroase evenimente istorice, dar, din cauza lipsurilor materiale, multe clişee fusese nevoit să le vândă pentru sticla specială din care erau confecţionate. Cu banii primiţi de la muzeu, Mârza şi-a cumpărat un aparat performant pe care dorea să-l folosească în 1968, la evenimentele comemorative ale Marii Uniri, dar a murit în 1967”, a spus Zgârciu.

Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 – manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.

Fotograful a realizat, în 1919, un album despre 1 Decembrie 1918, numit „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, pe care l-a oferit cadou unor personalităţi ale perioadei respective: Regele Ferdinand I, primul ministru I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, generalul francez Henri Mathias Berthelot. De asemenea, un exemplar al albumului a fost folosit ca document, fiind depus de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles.

Regele Ferdinand I l-a declarat printre furnizorii Curţii Regale, iar generalul Berthelot i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate franceze.

În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918. Ultimul său album „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri” l-a dăruit fostului dictator Nicolae Ceauşescu, în 1966, în timpul vizitei acestuia la Alba Iulia.

Fotografiile lui Samoilă Mârza au ajuns celebre, însă de „fotograful Unirii” îşi mai amintesc doar istoricii.

Cei care se hotărăsc să caute în cimitirul municipal din Alba Iulia mormântul lui Samoilă Mârza trebuie să aibă multă răbdare şi timp, deoarece acesta nu iese cu nimic în evidenţă, nu e marcat şi nici îngrijit.

Pe micul monument funerar de la căpătâiul marelui fotograf se pot vedea una dintre celebrele fotografii ale acestuia din 1 Decembrie 1918 şi urmele somaţiei lipite de administratorii cimitirului, prin care anunţau exhumarea pentru neplata taxei de concesiune.

Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Descoperă te invită să citeşti mai multe materiale dedicate istoriei tumultoase a românilor şi a formării statului nostru:

Descoperă îţi prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 1 Decembrie:

1743 – S-a născut chimistul şi mineralogul Martin Heinrich Klaproth, fondatorul chimiei anorganice (m. 1 ianuarie 1817)

1761 – S-a născut Marie Tussaud, fondatoarea „Muzeului figurilor de ceară” din Londra (m. 16 aprilie 1850)

1866 – A încetat din viaţă Sir George Everest, alpinist şi geodez britanic; a condus Serviciul geodezic al Indiei şi a realizat cartografierea ţării. În onoarea lui, cel mai înalt vârf de munte de pe Terra, Chomolunga din Munţii Himalaya, i-a purtat numele, din 1865 (n. 4 iulie 1790)

1883 – A încetat din viaţă criticul şi istoricul literaturii italiene Francesco De Sanctis (n. 28 martie 1817)

1892 – S-a născut scriitorul Cezar Petrescu, membru titular al Academiei Române (romanele: „Întunecare”, „Calea Victoriei”, „Năluca”) (m. 9 martie 1961)

1911 – S-a născut prozatorul şi memorialistul Ieronim Şerbu, cel care a fondat, împreună cu Dan Petraşincu revista „Discobolul” (volumele de nuvele: „Dincolo de tristeţe”, „Oamenii visează pâine”) (m. 8 decembrie 1972)

1918 – S-a născut scriitoarea Ludmila Ghiţescu („A căzut o stea”, „Miez de anotimp”) (m. 2 ianuarie 1991)

1920 – Municipalitatea din Braşov donează Castelul Bran reginei Maria a României.

1931 – S-a născut Johnny Răducanu, pianist, compozitor şi interpret de jazz.

1960 – A încetat din viaţă Ion Vasilescu – dirijor şi compozitor de muzică uşoară, muzică de film şi de teatru; este autorul unor şlagăre precum: „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, „Hai acasă, puişor”, „Habar n-ai tu” (n. 4 noiembrie 1903)

1963 – Reprezentanţele diplomatice ale României şi Marii Britanii au fost ridicate la rangul de ambasade.

1973 – A încetat din viaţă David Ben Gurion, om politic israelian, unul dintre cei care au militat pentru întemeierea Statului Israel (1948), a fost primul premier al noului stat (1948-1953; 1955-1963) (n. 16 octombrie 1886)

1977 – A încetat din viaţă Petre Constantinescu-Iaşi, istoric şi om politic, membru al Academiei Române; a participat, ca membru al comitetului de coordonare, la realizarea primului tratat de „Istoria României” (1964) (n. 25 noiembrie 1892)

1990 – La Alba Iulia, pe platoul Românilor, sub egida Parlamentului, a avut loc o adunare populară consacrată desăvîrşirii României Mari, de la 1 Decembrie 1918. Au fost prezente cele mai importante personalităţi politice, religioase, militare, din cadrul SRI, veterani de război. Cu acest prilej a fost citită Declaraţia solemnă a Parlamentului României, şi a avut loc loc un tedeum cu participarea tuturor cultelor.

1998 – S-a stins din viaţă, în noaptea de 1 spre 2 decembrie, la Mănăstirea Sihăstria, Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa (scrieri: „Călăuza în credinţa ortodoxă”, „Valoarea sufletului. Predici actuale”) (n. 10 aprilie 1912)

2000 – Miniştrii de Interne şi ai Justiţiei din statele UE au decis ridicarea necondiţionată a vizelor pentru Bulgaria, urmând ca în cazul României vizele să fie ridicate după ce Bucureştiul răspunde chestionarelor şi comisia va întocmi un raport analizat în martie 2001.

2001 – A încetat din viaţă Robert Scipion, creatorul careurilor de cuvinte încrucişate.

2004 – A încetat din viaţă prinţul Bernhard al Olandei, tatăl reginei Beatrix (n. 29 iunie 1911).

articolul original.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)

1 December 2022 at 06:07
image

La mulți ani, România! La mulți ani români de pretutindeni! Este cea mai importantă zi din istoria României. Este Ziua națională și, ca în fiecare an, în toate marile orașe ale țării este marcată de parade militare. Un omagiu adus celor care au murit pentru patrie, un omagiu adus celor care au luptat pentru a face România Mare.

Ca de obicei, spectacolul va fi grandios la Arcul de Triumf din Capitală, acolo unde Armata Română își va etala cele mai performante arme și sisteme de apărare, informează B1 TV.

Iar la mormântul ostașului necunoscut se va aduce o ofrandă celor care au murit pe front pentru a apăra România.

Circa 150 de militari străini, la parada de Ziua Naţională

Peste 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP defilează în Capitală, împreună cu peste 120 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul.

În premieră, soldații români vor prezenta două dintre cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.

Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Mesajul ministrului Apărării, de 1 Decembrie

De Ziua Națională, ministrului Apărării, Angel Tâlvar le-a mulțumit militarilor aflați în misiune, departe de casă. La rândul lor, soldații își transmit gândurile bune tuturor românilor.

„Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoștință și respect, către militarii care sărbătoresc Ziua Națională a României în misiuni internaționale, reprezentând Țara cu mândrie, cinste și profesionalism.

Le dorim celor aflați departe de casă, dar cu inima acasă, să se bucure de această zi sfântă, să izbândească în tot ceea ce fac și să se întoarcă sănătoși și cu sentimentul datoriei împlinite la cei dragi lor”, a transmis Tîlvăr.

În prezent, peste 480 de militari români sunt aflați in misiuni, departe de casă. La rândul lor, aceștia și-au transmis gândurile bune tuturor românilor, informează B1 TV.

Ziua Națională, în topul celor mai iubite sărbători

Ziua Națională a României se află în topul celor mai iubite sărbători. Mai mult de jumătate dintre români găsesc în această zi un bun prilej de a se relaxa acasă, cu persoanele dragi. În schimb, aproape o treime profită de minivacanță și părăsesc orașele aglomerate pentru câteva zile.

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research poziționează Ziua Națională a României pe locul doi în topul sărbătorilor preferate de români.

Nu a reușit să treacă, totuși, de Revelion care este sărbătoarea favorită a peste o treime dintre români. Procentul, însă este unul destul de stâns. 1 Decembrie este la o distanță de doar 6 procente față de Anul Nou. Celelate locuri sunt ocupate de sărbători precum ziua Copililui sau a Femeii.

Topul sărbătorilor preferate de români:

1. Anul nou – 36% dintre intervievați
2. Ziua Naţională a României – 30% dintre intervievați
3. Ziua Copilului- 12% dintre intervievați
4. Ziua Femeii – 3% dintre intervievați

În legătură cu modul în care româniii își petrec timpul de 1 Decembrie, majoritatea preferă să se relaxeze, acasă, cu cei dragi. Totodată, o treime dintre români vor să profite la maximum de minivacanță și aleg să viziteze un alt oraș sau o altă țară.

Tot în aceași măsură, românii vor să își viziteze rudele rudele. 14%, însă, vor participa la paradă, arată sondajul citat de B1 TV.

Cum petrec românii de 1 Decembrie?

42% dintre respondenţi stau acasă
28% dintre respondenţi plecă în vacanță
28% dintre respondenţi își vizitează rudele
14% dintre respondenţi participă la parada în cinstea Zilei Naționale a României

Studiul celor de la Reveal Marketing Research a fost realizat pe un eșantion de peste 1000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

articolul original.

Ziua Națională a României

1 December 2022 at 04:05
image

În contextul deosebit de complex al vieții politice internaționale, al mutațiilor calitative radicale petrecute pe scena politicii europene și mondiale în primele decenii ale secolului XX, Unirea românilor de la 1918 nu a fost un fenomen politic izolat.

După „Unirea Mică” de la 1859, națiunea română și-a înzecit eforturile pentru înfăptuirea „Unirii celei Mari” (Dimitrie Gusti). 1 Decembrie 1918 a reprezentat un moment de răscruce, „o necesitate istorică ce încununa luptele pentru viață, civilizație și progres ale tuturor generațiilor trecute” (Dimitrie Onciul).

Către sfârșitul anului 1918, când forțele militare ale Antantei (Franța, Marea Britanie, Rusia) repurtau victorii în bătăliile cu cele ale Puterilor Centrale, în contextul dezagregării monarhiei dualiste austro-ungare, mișcarea de emancipare politică a națiunii române din Transilvania și din părțile ungurene crește în intensitate. În octombrie 1918 se constituie, la Budapesta, Consiliul Național Român Central, ca organ unic de organizare și conducere a mișcării de eliberare națională românești, ce unea personalități proeminente ale acestei mișcări, precum Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad (membri ai Partidului Național Român) și Tiron Albani, Ioan Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca ș.a. (social-democrați). La 12 octombrie, în casa dr. Aurel Lazăr din Oradea, are loc consfătuirea politică națională în care s-a hotărât soarta românilor din Ungaria.

Având ca bază juridică și politică principiul autodeterminării naționale, participanții (V. Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Al.Vaida-Voevod și ceilalți lideri ai mișcării de eliberare) au elaborat textul politic intitulat „Declarația de autodeterminare națională”, document care urma să fie prezentat de Al. Vaida-Voevod, deputat, Parlamentului de la Budapesta. La sfârșitul lunii octombrie au loc la Arad, la inițiativa părții maghiare, tratative între Consiliul Național Român Central și cel ungar și guvernul premierului Károly, privind situația și viitorul Transilvaniei.

Partea maghiară propune, pentru Transilvania, o largă autonomie, de tip cantonal elvețian, în granițele Ungariei Mari, propunere respinsă de români, care cereau suveranitate deplină asupra întregului teritoriu locuit de ei. La 7/20 noiembrie, Ștefan Cicio-Pop, președintele Consiliului Român Central, și Gh. Crișan, secretar, lansează Convocarea pentru Marea Adunare Națională a românilor transilvăneni și din părțile ungurene, ce se va ține la 18 noiembrie/1 Decembrie la Alba Iulia.

„Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizațiunii a scos neamul românesc din întunericul robiei la lumina conștiinței de sine” – se arată în documentul convocator. „Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celelalte națiuni ale lumii, liberi și independenți. În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor, principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei, națiunea română din Ungaria și Transilvania vrea să-și spună cuvântul său hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă”, încheie Convocarea.

Conform programului stabilit de organizatori, în ziua de 18 noiembrie/1 Decembrie, la ora 7, s-a oficiat în cele două Biserici românești (ortodoxă și greco-catolică) din Transilvania un Te Deum solemn. La ora 10, în Sala de festivități a Cazinoului din cetate, s-au întâlnit oficial personalități politice, religioase, culturale și militare.

Președintele Consiliului Național Român Central, Al. Vaida-Voevod, deschide Adunarea. Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, bătrânul memorandist George Pop de Băsești, adresându-se asistenței, amintește că „națiunea română, la toate evenimentele mari istorice din trecut, și astfel și astăzi, s-a adunat pentru a decide asupra sorții sale… Astfel, onorată adunare, în locul acesta sfințit de sângele morților noștri martiri, v-ați adunat și dumneavoastră, ca să sfărâmați și cătușele robiei noastre spirituale, ale robiei noastre seculare și să decidem ca un popor liber asupra sorții noastre”.

După discursurile inaugurale, cei 1 228 de delegați (deputați) își prezintă documentele cu care au fost învestiți (credenționalele) de populația românească a Transilvaniei să susțină la Marea Adunare unirea cu România. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă în care arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

După săvârșirea solemnului act al Unirii, cei peste 100 000 de participanți la Marea Adunare Națională adunați pe câmpul lui Horea aclamă cu urale unirea necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

La 27 iulie 1990, Parlamentul român hotărăște ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României.

Tot la 1 decembrie:

1135: Henric I al Angliei moare din cauza îmbuibării cu mreană.

1455: Moare Lorenzo Ghiberti, sculptorul care a creat Porțile Paradisului, ușile de bronz ale Baptisteriului catedralei din Florența.

1521: Moare papa Leon al X-lea, din familia Medici.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.

Parada ignoraților și dihonia națională

1 December 2022 at 05:03

Ziua Națională a României nu este niciun moment de festivism și nici de ipocrizie, din perspectivă istorică, ci o clipă de luciditate publică, cu gândul la cei care, în 1918 au pornit la drum, în ianuarie cu o țară ciuntită, iar la 1 Decembrie au sărbătorit România dodoloață, cum a numit-o un copil din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga. 

Cei din tribuna oficială pot fi priviți în fel și chip, ca pe vremea lui Trahanache și Tipătescu, dar cei care defilează prin fața lor NU sunt actori de circ, ci români care au depus Jurământul Militar și și-au asumat integral greutățile și privațiunile serviciului efectuat sub Tricolor. 

MAI SUNT PĂCĂLICI ÎN PIAȚA PUBLICĂ

România de azi este o țară a contrastelor, una în care cei cu venituri mari mai primesc o mână de arginți – a se vedea proiectul măririi lefurilor primilor demnitari ai țării și ai celor din legislativul românesc -, iar aceia care și-au pus viața drept chezășie, pentru meseria armelor, sunt duși cu zăhărelul procentelor de la 12,5 la 1%, așa cum nu s-a întâmplat în nicio țară membră a NATO, că tot ne-au vizitat miniștrii de externe ai aliaților noștri, poate mirați de liniștea cu care cetățenii simpli s-au adaptat unei realități triste, în care politicienii se scuză, dau vina unii pe alții, iau decizii de stă mintea în loc și servesc mai degrabă interesele unor terți, nu pe cel național. 

Cei care critică organizarea paradei militare uită, de pildă, că în Franța – țară latină membră a NATO și a UE – de Ziua Națională se organizează Parada Militară. 

Parada militară din 14 iulie 2022, la Paris Foto Facebook Emmanuel Macron

Cu ce detașamente vor defila structurile de forță? Cu cele finanțate de statul român, care cu un procent major s-a angajat la intrarea în NATO, apoi a tăiat bugetul apărării și acum îl mărește doar la presiunea venită de peste Ocean și a realităților văzute pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Mai sunt Păcălici, în piața publică, frustrați de ziua a șaptea, care țin de biserica drobului de sare și cădelnițează absența parăzilor militare în SUA, Marea Britanie și Germania sau în arealurile ostile mioriticilor – Suedia, Olanda și Austria -, în contextul în care Biserica și Armata au constituit stâlpii existenței noastre pe aceste meleaguri. 

Aceeași frustrați de ziua a șaptea atacă prezența, pe micul ecran, a unor foști militari profesioniști. 

În primul rând că în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie a devenit un recurs normal invitarea unor generali și colonei în retragere, la diferite posturi private de televiziune, pentru explicarea situației din zone de confruntări militare. 

Prin urmare, aici este vorba de un procedeu folosit de presa din state cu o tradiție democratică indiscutabilă, care nu confundă datul cu părerea ale unor promotori de frici inventate, cu opiniile unor militari cu o experiență redutabilă, care au și consilierea adecvată și sprijinul Pentagonului, respectiv al Ministerului britanic al Apărării. 

Meritul – atâta cât a existat până acum – al acestor români, care au rămas marcați pe viață de evoluția în Armata României este că și-au păstrat cumpătul, nu au împroșcat cu noroi instituția militară și au informat opinia publică cu părerile lor, diferențiate în raport de funcțiile anterioare avute, experiența militară personală și studiile efectuate, de unii dintre ei, în state membre ale NATO. 

Contrar diversiunii de tip răsăritean, că acești seniori nu au susținut cauza militarilor români, mai toți au semnalat, în mod repetat, situația tragi-comică a pensiilor militare, parte a unui sistem în care un subofițer șofer, acum în retragere, are un venit lunar mai mare, decât aceea a comandantului la dispoziția căruia era cu autoturismul armatei. Și inechitatea aceasta persistă! 

Participanții la „Programul de instruire inițială a soldaților și gradaților profesioniști parașutiști comando” s-au antrenat desfășurând activități intense Foto Facebook MApN

O minciună gogonată, tipică lui Ghiță Pristanda, este că toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid !!! 

În ce mă privește, dar și în ceea ce îi privește pe majoritatea absolută a celor chemați la diferite televiziuni, nu există o asemenea preocupare. Pentru liste sau avansări la apelul de seară. Dar cei care au lansat această infamie au o problemă. Ei… nu au fost chemați în redacția X sau Y. Este problema lor, nicidecum una de interes public. 

Ce fac ex-militari ajunși în Parlament este o altă chestiune insignifiantă, pentru că fiecare va fi judecat de votanții săi, la următoarele alegeri legislative. Ei sunt acolo pe cont propriu, nicidecum reprezentând organismul militar românesc. Deși, moral, ar trebui să acționeze ca atare. 

MODELUL DE LA PENTAGON

Dacă tot avem un Parteneriat Strategic cu SUA – unul de 25 de ani, marcat pe 29.11. 2022, în prezența lui Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA – ar fi timpul să luăm de la armata americană modelul de a fi specificate clar funcțiile de civili, din Ministerul Apărării Naționale, care vor fi ocupate doar la venirea unui nou ministru, cu precizarea obligatorie că toți vor pleca la demisia, demiterea sau încetarea activității acestuia în fruntea menestrelului, pardon, ministerului. 

Altfel va continua ping-pong-ul cu transformarea unor funcții de militari în posturi civile și cu rămânerea pe veci, a celor ajutați să fie la adăpostul seriozității instituției militare. 

Apropo! Nu ar strica să fie văzută și lista doctoratelor asumate, în domeniul securității naționale, de civili care se pricepeau, vorba vine, la apărarea națională, nici măcar precum bărbata Zoe Trahanache, care îl traducea, la modul figurat, pe venerabilul ei soț. Dar asta nu contează, nu este așa?… 

ATÂT ÎȘI POATE PERMITE ȚARA? 

Starea dotărilor discutabile ale Armatei României este rezultatul exclusiv al ochelarilor de cal purtați de clasa politică românească postdecembristă. 

Așa că faptul că avem acum aliați pe teritoriul României, cu miile și cu tehnica lor de luptă performantă, este rezultatul unei obtuzități generate de minciuna publică: Atât își poate permite țara! 

Dar România își permite să lase veniturile monstruoase ale multinaționalelor să plece, bine mersi, peste hotare, într-o așa numită normalitate, care ține mai degrabă de Spitalul nr.9. 

Știți cum trebuie să privim Parada Militară organizată de Ziua Națională a României?

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maior(ret) Irod Moisă a împlinit, la 30 noiembrie, un secol de viață. Foto Facebook MApN

Privind în ochi pe cei cu Caracter, din șirul detașamentelor de defilare. Sunt ușor de recunoscut, după modestie. 

Cât despre cei care consideră parada o manifestare grotescă și ridicolă, mă mir că nu au rostit și scris asta în limba celor care activează în mașina de propagandă a Kremlinului. Aferim! 

articolul original.

1 DECEMBRIE 2022 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

1 December 2022 at 00:21

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La mulți ani, români!

La 1 decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Reperele principalelor activități de astăzi sunt:

În Bucureşti, Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară de la ora 11.00 la Arcul de Triumf.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Anul acesta, la parada din București participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice. Vor participa și 150 de militari străini cu 25 de mijloace tehnice, în semn de respect pentru România.

Totodată, în zona Arcului de Triumf vor fi amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul 08.00-12.00 , o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile.

De la ora 19.00, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor desfășura retragerea cu torțe.
Evenimentul va începe din Piața Tricolorului, de pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, militarii defilând pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună!

MApN

articolul original.

Mihaela Miroiu: Să fii patriot înseamnă să contribui activ la lucrurile pe care le iubești, pentru a le face și mai bune | VIDEO

30 November 2022 at 17:27
image

Mihaela Miroiu, profesor universitar doctor, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care este diferența dintre patriotism și naționalism și ce efect ar avea un eșec în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Diferența dintre patriotism și naționalism

„Patriotismul este o trăsătură legată de responsabilitate morală. Deci este clar că este o valoare etică și civică. Este sinele în comunitatea cetățenilor, sinele în relație cu instituțiile și cu concetățenii – o poveste morală. Naționalismul, mai ales cel xenofob și etnocentric – rădăcinile nu mai țin de morală, ci țin de legături de sânge. Sunte de același sânge, suntem de același neam, începe tribalismul acesta pe baze biologice și fizice.

Moralul începe din momentul în care ne pasă de celălalt indiferent cine este. Indiferent din ce rasă, din ce neam. Nu mă interesează asta, mă interesează că este om pentru că unitatea de măsură fundamentală a moralității este umanitatea fiecăruia dintre noi. Când nu avem o educație solidă pentru asta, suntem pe nisipuri mișcătoare și totul devine permis și posibil”, a explicat Mihaela Miroiu la Europa FM

Mihaela Miroiu: „A fi patriot înseamnă să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună”

„Patriotismul este un atașament care este și sentimental față de țara în care trăiești, față de ceea ce a produs ea la nivel civilizatoriu, la nivel cultural. Dar a fi patriot nu înseamnă doar să te bucuri de ele, ci înseamnă să duci grija lucrurilor acestora și să vrei să contribui tu la ele. Adică să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună.

Naționalismul a fost bun până în secolul 19, când se căuta o unitate în interiorul unui popor care avea aproximativ aceeași limbă și cultură, dar care era foarte divizat în state și stătulețe mici.

Aveai pe de-o parte conștiința faptului că aveai în comun cu ei mai multe lucruri, limbă, credințe religioase, obiceiuri. Pe de altă parte, știai foarte clar un lucru pe care îl știi și azi: că orice fel de graniță este un obstacol. Adică în momentul în care eu nu pot să mă mișc decât pe un anumit teritoriu și nu mă pot exprima, nu pot vinde și nu pot avea relații decât pe un anumit teritoriu – mă limitează. Și așa s-a făcut c revoluțiile cunoscute sub numele de Revoluțiile de la 1848, generic pentru că unele au început mai devreme, altele poate un pic mai târziu, au avut ca scop formarea statelor naționale.

Pe vremea aceea, a fi naționalist, a ține cu nația ta în loc să ții cu stătulețul tău, faci parte dintr-un ducat și aceea era patriata ta era o formă de progresism cum am acum, pentru noi europenii, forma de progresism este europenismul”, a mai explicat Mihaela Miroiu.

Ce efect ar avea eșecul intrării în spațiul Schengen?

„Ar avea efect prost asupra noastră și bun asupra suveraniștilor. Cine spune <<Lasă, domnule, că nu merităm>>… dar când am intrat în Uniunea Europeană eram compatibili? Să fim serioși. Aceea a fost o incompatibilitate teribilă, dar problema este că concepția politică în Uniunea Europeană este una profund instituționalistă. Dacă creezi o instituție, până la urmă oamenii se adaptează și joacă după regulile ei, ceea ce se și întâmplă.

Da, poate nu merităm. Dar nici în Uniunea Europeană nu am meritat – am intrat prin conjuctură istorică. În consecință, eu cred, sincer, că lucrul acesta trebuie să se întâmple în timp util ca să nu se sufle un mare vânt în pânzele suveraniștilor și a tuturor celo care au resentimente – după părerea mea, absolut nejustificate – față de apartenența la Uniunea Europeană”, a mai spus Mihaela Miroiu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 1 decembrie | AUDIO

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Messi ratează penalty, dar Argentina merge în optimi la braț cu Polonia, salvată de Arabia Saudită

30 November 2022 at 22:01
Messi ratează penalty, dar Argentina merge în optimi la braț cu Polonia, salvată de Arabia Saudită

Final de etapă dramatic în Grupa C, la Cupa Mondială, Mexicul și Polonia duelându-se de la distanță, cu leșii având câștig de cauză, datorită unui gol marcat de Arabia Saudită, în prelungiri. Argentina învinge Polonia, dar merg împreună în optimi, chiar dacă Messi a ratat un penalty.

Polonia – Argentina 0-2 (0-0)
Arabia Saudită – Mexic 0-2 (0-0)


Portarul Emiliano Martinez nu bănuia îninte de meci că Lewandowski și Compania nu vor trimite nici măcar un șut pe spațiul porții.

Între timp, la cealaltă poartă Wojciech Szczesny a avut normă dublă. Argentina a dominat copios prima repriză, cu 9 șuturi pe poartă (toate parate) și alte 4 pe lângă, 7 cornere și o posesie de 66 la sută.

Momentul culminant al reprizei l-a avut în prim plan pe bravul Wojciech Szczesny, care a reușit să pareze un penalty executat de căpitanul Argentinei, Lionel Messi, în minutul 39.

_____
Pe Lusail Iconic Stadium, mexicanii știau că au nevoie de goluri multe pentru o eventuală calificare, fapt concretizat în 8 șuturi la poartă în primele 45 de minute, Alexis Vega punându-l la treabă pe portarul saudit încă în minutul 3.

Mohammed Al Owais a intervenit salvator și la execuția din voleu, din apropiere, a lui Pineda, din minutul 25, contribuind la scorul de 0-0 de la pauză.


La Doha, pe Stadium 974, polonezii par a fi inexistenți, seceta șuturilor spre poartă continuând să caracterizeze jocul „leșilor”, care până la finalul meciului au reușit contraperformanța de a vea o posesie de doar 20 la sută din timpul de joc al reprizei secunde.

Motivată parcă de ratarea lui Messi, naționala albiceleste e hotărâtă să nu riște așteptând desfășurarea ostilităților din celălalt meci și marchează imediat după reluare, prin mijlocașul surpriză Alexis Mac Allister, de la Brighton, servit din flancul drept de Molina (1-0, min 46).

Polonia e încă pe locul 2 în grupă.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Suporterii mexicanii de pe Lusail fac tribunele să tresară în minutul 47, când Henry Martin a deschis scorul după asistul lui Cesar Montes, cu un gol care îi aducea pe sudamericani mai aproape de calificare, având nevoie de încă 3 reușite sau de ajutorul Argentinei, care trebuia să mai marcheze.

Până atunci, în minutul 52, Luis Chavez execută impecabil o lovitură liberă din poziție centrală, de la aproximativ 22 de metri și duce scorul la 0-2.


Kamil Glik e cel care dă senzația că Polonia are totuși calități ofensive, reușind o lovitură de cap periculoasă la poarta lui Martinez, puțin pe lângă buturi. Încercarea rămâne însă singura din meci pentru polonezi.

Mac Allister e aproape de dublă, în minutul 61, dar Szczesny e la post, înainte ca Julian Alvarez să mai pună un gol pe tabelă, în dreptul Argentinei, (0-2, min. 67).

Situația în clasament e acum una inedită. Polonia și Mexic sunt la egalitate perfectă la toate capitolele: 4 puncte, golaveraj 2-2, rezultat direct 0-0. În această situație clasamentul fair play, stabilit de numărul de cartonașe galbene, îi favorizează pe polonezi, care sunt la -4, în timp ce Mexiul e la -7.

Pentru a se califica, Lewandowski are nevoie să nu primească gol sau să marcheze, sau în celălalt meci Mexic să nu marcheze sau să primească gol, tot fără să marcheze.

Argentinienilor însă nu le pasă de situația din clasament și continuă să domine și să creeze ocazii, statistica finală a șuturilor pe cadrul porții fiind de 13-0, părând că albiceleste „trag” pentru cealaltă echipă sudamericană.

Cu puțin înainte de fluierul de final, Kiwior scoate aproape de pe linia porții o minge ce se îndrepta spre plasă, calificându-și practic echipa în optimi.


Dramatismul atinge cote interesante când Arabia Saudită reușește să marcheze, prin Salem Al Dawsari dând liniște polonezilor, când mai erau 3 minute de joc. Situația nu se schimbă însă, pentru că în cazul unui gol marcat, mexicanii se pot califica, chiar și la golaveraj egal, având un gol mai mult marcat.

Ultimele 3 minute nu aduc nimic nou și polonezii răsuflă ușurați, mergând mai departe alături de Argentina.

Astfel, în optimi, se vor confrunta Franța cu Polonia și Argentina cu Australia. Calculele hârtiei și forma de joc par a arăta clar care sunt favoritele.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Reverență de Ziua Națională

30 November 2022 at 22:36
image

Ziua de 1 Decembrie, ziua națională a României, are, pe lângă importanța istorică (Unirea Transilvaniei cu România), o semnificație încă mai profundă.

De Ziua Națională, ne amintim tot ce a avut mai bun acest neam, ceea ce ne-a susținut de-a lungul istoriei și ceea ce ne este și acum pârghie pentru viitor.

În știință i-am avut pe Victor Babeș, Emil Racoviță, Henri Coandă…

În literatură, pe Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade…

În muzică, pe George Enescu, Ciprian Porumbescu, Sergiu Celibidache…

În pictură, pe Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza…

Istoria a consemnat conducători iluștri precum Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul…

Desigur, exemple ar fi mult mai multe.

Ce înseamnă aceste personalități ilustre pentru noi?

Așa cum arătam și într-un articol anterior, trecutul trebuie să constituie un punct de plecare pentru construirea unui viitor mai bun, indiferent de obstacole.

Avem un suflu, un spirit, o identitate națională, iar a ni le cinsti cum se cuvine nu înseamnă naționalism exagerat, ci conștientizare a noțiunii de patriotism autentic.

Desigur, luând ce este mai bun și din afară, recunoscând valorile externe (însă doar acolo unde sunt cu adevărat, n.m.), însă știind să învățăm din lecțiile înaintașilor.

Este adevărat, folosesc acest prilej și pentru a rememora, cu o undă de tristețe, că personalități de marcă ale României și-au găsit, din diferite motive, recunoașterea și acceptarea deplină în afara granițelor (ex. Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionescu). Dar trebuie să luăm din această lecție a istoriei din care ar fi bine să învățăm ceva și partea pozitivă: ne-au făcut cunoscuți și peste hotare, au dat greutate numelui de român.

Deși ar fi multe de spus despre trecut și aceste personalități, mă văd nevoit să mă opresc asupra prezentului pentru a releva un lucru care sunt convins că este cunoscut de mai multă lume, însă este trecut sub tăcere în mod ciudat, sper că nu deliberat.

România prezentă nu înseamnă doar corupție, crimă, viol, lene și decădere.

Adică înseamnă (din păcate!) toate aceste lucruri, care, însumate, alcătuiesc un tablou destul de sumbru, dar mai există o față nevăzută, pe care televiziunile, de exemplu, nu se înghesuie s-o redea.

Avem și oameni adevărați, elevi și studenți care iau premii naționale și internaționale, sportivi de excepție (să nu uităm că despre David Popovici nu se știa mai nimic până la performanțele care l-au făcut un star mondial), tineri care își dedică timpul liber artei (nu sunt enorm de mulți, dar sunt!), actori, scriitori sau poeți care promit sau care au confirmat deja, și chiar oameni obișnuiți care prin atitudinea lor, prin exemplul pe care îl oferă, în activități mai mici sau mai mari, în societate sau în familie, duc această țară înainte.

Nu trebuie să credem că doar ce este vizibil sau ce este scos în evidență există.

Pentru exemplul dat de toți aceștia, pentru memoria celor dinainte și pentru reușitele celor care vor veni, semnatarul acestor rânduri face o reverență.

De Ziua Națională.

articolul original.

FOTO Internetul s-a umplut de glume din cauza unui brad de Crăciun. Ce au făcut autoritățile din Bacău

30 November 2022 at 07:58

Bradul de Crăciun din Bacău a devenit viral, după ce, dintr-o greșeală, pomul a fost montat strâmb.

În scurt timp, toate imaginile postate pe Internet s-au umplu de comentarii haioase. Cei mai mulți intre internauți au comparat bradul din Bacău cu Turnul din Pisa.

„Fiecare cu atracția sa turistică! Mândru că sunt din Bacău! Moș Crăciun, fii bun și ascultător cum numai tu ești și anul acesta adu-i edilului un poloboc”, a notat, pe Facebook, un localnic, citat de Ziarul de Bacău.

“A fost Black Friday, a dat comanda online și asta a venit :))”, a comentat altul.

În timp ce unii dintre oamenii din Bacău aruncau vina pe primar, alții i-au luat apărarea susținând că vina nu îi aparține.“Nu așa a venit! Așa l-au montat băcăuanii noștri gospodari, că nu primarul l-a montat, ci poate un vecin, un cunoscut de-al nostru. Este adevărat că salariile sunt mici dar … aici era vorba despre ce facem fiecare dintre noi pentru salariile alea (mari sau mici). S-au ‘răzbunat’ pe primar ? NU! S-au ‘răzbunat’ pe concetățenii lor. Asta dovedește ‘calificarea Doreilor’ sau capacitatea (ori mai bine spus incapacitatea) de a executa o lucrare de calitate”, a spus acesta.

"A leșinat bradul de la frig", s-a amuzat o altă persoană. 

Sursa: ziaruldebacau

articolul original.

Un bărbat urmărit internațional pentru crimă, depistat pe Aeroportul Otopeni

30 November 2022 at 16:19
image

Un bărbat cu dublă cetățenie, respectiv română și moldoveană, care era urmărit internațional pentru comiterea unei crime şi infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Marți, 29 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de omor calificat și respectiv infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.

Bărbatul a fost depistat de polițiștii de frontieră la punctul de trecere a frontierei-Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România.

Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar, în cursul zilei de astăzi, urmează să fie prezentat la Curtea de Apel București.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO

30 November 2022 at 15:38
image

La Muzeul Național de Istorie a României va fi expus de mâine Albumul Marii Uniri. Acesta cuprinde singurele fotografii care au surprins evenimentul de la Alba Iulia, de acum mai bine de 100 de ani. Sunt imagini realizate de Samoilă Mârza, supranumit Fotograful Unirii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-17-LILI-REL-Albumul-Marii-Uniri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La un an după Marea Unire, Samoilă Mârza a publicat într-un album cele câteva fotografii pe care le-a făcut la Marea Adunare de la Alba Iulia. Apoi, le-a dăruit unor personalități ale vremii.

Din cele 5 albume publicate atunci au mai rămas doar 3. Exemplarul care va fi expus la Muzeul Național de Istorie a fost dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă care are cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

image

Mica expoziție poate fi văzută până duminică 4 decembrie.

Aparatul cu care Samoilă Mârza a făcut singurele fotografii la Marea Unire de la 1918 – un aparat cu burduf și trepied – poate fi văzut la Muzeul Național din Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Citește și: Petrecere cu „șpriț și lăutari”, organizată în Trenul Regal, de 1 Decembrie. „E aproape o blasfemie”, transmite Casa Regală

articolul original.

FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

30 November 2022 at 18:00
FIFA investighează abuzurile fanilor croați la adresa portarului canadian de origine sârbă Borjan

FIFA investighează comportamentul fanilor Croației după o plângere oficială depusă de Soccer Canada în urma meciului din grupele Cupei Mondiale de la Khalifa International Stadium din Doha.

Plângerea a venit după ce portarul canadian Milan Borjan a fost vizat de fani din cauza originii sale sârbe, în timpul înfrângerii cu 4-1 a Canadei, în meciul jucat duminică.

"Comisia de Disciplină a FIFA a deschis o procedură împotriva Federației de Fotbal din Croația din cauza comportamentului fanilor săi, procedura a fost deschisă în baza articolelor 13 și 16 din Codul Disciplinar al FIFA", se arată într-un comunicat al FIFA.

Borjan s-a născut într-o regiune de etnie sârbă din Croația, dar familia a părăsit orașul în timpul conflictului din Balcani, când Borjan avea opt ani.

Familia lui Borjan a emigrat în cele din urmă în Canada.

În timpul meciului, fanii croați au afișat un banner care a fost adaptat de la producătorul de tractoare John Deere la un mesaj cu referire la etnicii sârbi care au părăsit Croația pe tractoare.

De asemenea, fanii croați au fost auziți scandând "Borjane ustašo", o referire la organizația Ustaše din Croația, care i-a susținut pe naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Toate acestea în contextul în care Borjan este jucătorul echipei sârbe Steaua Roșie Belgrad.

Numărul său de telefon mobil a fost, de asemenea, dezvăluit, permițându-le fanilor să îi trimită mesaje text injurioase.

Abuzurile au fost intensificate în timpul celei de-a doua reprize a meciului, când fanii croați erau poziționați în spatele porții lui Borjan.

"Știam într-un fel prin ce va trece în acel meci", a declarat mijlocașul canadian Jonathan Osorio.

"I-am spus 'te susținem în orice moment'", a adăugat Osorio.

"Din păcate, au fost unele lucruri discriminatorii care s-au întâmplat în timpul meciului la adresa lui, bineînțeles, nimeni, cred, nu tolerează așa ceva, nu în Canada.

"Sper că se va face ceea ce trebuie prin tot ceea ce s-a întâmplat".

Conform propriilor sale reglementări, FIFA este împuternicită să ordone ca viitoarele meciuri să se joace cu ușile închise dacă ancheta va da un verdict de vinovăție.

Croației i s-a ordonat să joace cu ușile închise meciul cu Anglia de la Cupa Națiunilor 2018, după ce a fost descoperit modelul unei svastici pe terenul de joc în timpul unui meci cu Italia.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție

30 November 2022 at 16:13
image

Ziua Națională a României va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție, a declarat miercuri ministrul Apărării, Angel Tîlvar.

„Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoștință și respect, către militarii care sărbătoresc Ziua Națională a României în misiuni internaționale, reprezentând Țara cu mândrie, cinste și profesionalism. Le dorim celor aflați departe de casă, dar cu inima acasă, să se bucure de această zi sfântă, să izbândească în tot ceea ce fac și să se întoarcă sănătoși și cu sentimentul datoriei împlinite la cei dragi lor”, a scris ministrul Apărării, miercuri, pe Facebook.

„România are garanții de securitate fără precedent”, spune Angel Tîlvar

Angel Tîlvar a precizat că el și șeful Statului Major, gl. Daniel Petrescu, au discutat miercuri, în sistem de videoconferință, cu echipe de comandă ale structurilor dislocate în misiuni eterne în Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Polonia.

„Militarii ne-au informat despre modul în care își îndeplinesc misiunile și despre situația de securitate din zonele de responsabilitate, precizând că sunt cu sufletul alături de cetățenii României care vor sărbători, pe 1 Decembrie, Ziua Națională. Le-am mulțumit militarilor pentru modul în care colaborează cu colegii din celelalte țări aliate și partenere și am apreciat că România are garanții de securitate fără precedent”, a adăugat ministrul.

Angel Tîlvar consideră că „războiul din Ucraina a testat vigilența, coeziunea, solidaritatea și determinarea NATO de a-și respecta angajamentele, de a asigura securitatea și integritatea spațiului euro-atlantic”.

„Imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, NATO a activat cu promptitudine, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România”, a continuat el.

„Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi misiuni de tip coaliție”, a mai precizat oficialul.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.

Manifestări cultural-artistice, sportive şi comemorative organizate de Primăria Fălticeni în luna decembrie

30 November 2022 at 15:49
image

Primăria municipiului Fălticeni organizează în perioada 1-31 decembrie o gamă largă de manifestări pornind de la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, comemorării eroilor Revoluţiei din 1989 până la activităţi dedicate Crăciunului şi Anului Nou dar și competiţii sportive. Pentru toate acestea au fost alocate 238.200 de lei.

„Agenda manifestărilor pentru luna decembrie 2022 cuprinde evenimente devenite deja tradiţie în localitatea noastră dar şi competiţii sportive. Ziua Naţională a României şi comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 sunt evenimente cu semnificaţii deosebite pentru poporul român, care trebuie marcate şi în municipiul Fălticeni și pe care le sărbătorim la grupul statuar <Altarul Eroilor>. În ultimii ani au devenit tradiţionale două concursuri sportive, unul de tenis de masă, dedicat tinerilor şi adulţilor, înscris în calendarul Circuitului Naţional Amatur şi un concurs de tenis de câmp dedicat copiilor. Anul acesta organizăm ediţia a X-a a concursului de dans <Christmas Dance>, pentru copiii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile din zonă. Pentru a păstra tradiţia, la ediţia a V –a a Galei de Excelenţă vor fi premiați sportivii care practică volei, nataţie, canotaj, atletism, tenis de câmp, box, sportivi care anul acesta au avut performanţe deosebite, completând palmaresul cluburilor de la care provin cu noi medalii. Ne dorim ca în cadrul galei să invităm şi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Fălticeni, care pot fi un exemplu pentru tânăra generaţie. Primirea colindătorilor şi urătorilor la Primărie este o tradiţie de peste 30 de ani pe care o reluăm după doi ani în care a fost suspendată din cauza restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni organizează în luna decembrie următoarele manifestări:

– 1 Decembrie 2022, ora 12,00, Altarul Eroilor, str. Republicii, nr.13 (lângă Primărie) manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, ceremonial religios, depuneri de coroane de flori;

– 15 decembrie 2022, ora 15,00, Gala Premiilor de Excelenţă, ediţia a V-a;

– 16 Decembrie 2022, ora 16,00, Aleea pietonală, zona Primăriei, Inaugurarea Orăşelului Copiilor;

– 16 Decembrie 2022 – 16 ianuarie 2023, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, „Armonie şi culoare”- Expoziţie de pictură (ulei, acrilic, acuarelă) Marieana Lungu.

– 17 decembrie 2022, ora 11,00, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a X-a ediţie a Concursului Christmas Dance;

– 17 decembrie 2022, ora 10,00, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, Sala de sport a Colegiului „Mihai Băcescu”, a XIV -a ediţia a „Cupei Iernii” la tenis de masa, concurs organizat de AC.S. „Şomuz” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava;

– 18 decembrie 2022, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, ediţia a IX-a a „Cupei Moş Crăciun” la tenis de câmp pentru copiii, concurs organizat de A.C.S. „Nada Florilor” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni;

– 19 – 22 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Noi umblăm să colindăm”. Participă preşcolari şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Fălticeni şi din zonă;

– 22 decembrie 2022, ora 12,00, comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989. Depuneri de coroane la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, la mormântul eroului Ioan Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi şi la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni;

–  24 decembrie 2022, ora 15,00,  Aleea pietonală, zona Primăriei, Moş Crăciun vine cu daruri pentru copiii din Fălticeni;

– 27 decembrie 2022, intersecţia străzii Republicii cu Bulevardul Revoluţiei, se va desfăşura Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun „Sfântă-i brazda plugului”;

– 31 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Urători la Primărie”;

– 31 decembrie 2022, Piaţa „Nada Florilor”, ora 0,00, foc de artificii.

articolul original.

Salvamontiștii suceveni vor duce Tricolorul de Ziua Națională a României pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard

30 November 2022 at 15:45
image

Salvamontistii dorneni vor serba și în acest an Ziua Nationala a României pe crestele munților din Țara Dornelor, arborând drapelul national pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard. Salvamontiștii dorneni recomandă turistilor abordarea spre vârful Giumalău – 1857 m, cu plecare din satul Rusca, traseu marcat cu triunghi rosu.

articolul original.

Criminalul Mario Iorgulescu sfidează justiţia. S-a fotografiat cu un interlop în Italia

30 November 2022 at 04:52
image

Mario Iorgulescu, fiul milionarului Gino Iorgulescu (șeful Ligii de Fotbal), a postat marți pe Instagram o fotografie în care apare alături de liderul interlop timișorean Sorin Udrea, transmite PressAlert.

Mario Iorgulescu e acuzat de procurori că a ucis un tânăr de 24 de ani după ce a intrat cu mașina într-o intersecție din Capitală cu 145 de km pe oră, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei. El e judecat de Tribunalul București pentru omor.

Mario Iorgulescu este acum în Italia, unde s-a dus pentru presupuse tratamente medicale în timp ce era cercetat pentru uciderea unei persoane într-un accident rutier. Oleg Burlacu, avocatul lui Mario Iorgulescu, a declarat în iulie că magistrații italieni ar fi respins zilele trecute cele două mandate europene de arestare emise pe numele acestui „deoarece starea psihică a lui este de natură să împiedice participarea conștientă la proces”.

Într-un alt dosar, Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv în 2021 la 3 ani de închisoare de Tribunalul București. El a fost condamnat în dosarul în care era acuzat că, alături de alți inculpați, l-ar fi sechestrat și bătut pe un tânăr care le-a împrumutat bani și i-a cerut înapoi.

Cu toate că magistrații italieni îl apără pe Iorgulescu de extrădarea în România, acesta și-a făcut timp pentru a se fotografia cu un alt interlop fugit din ţară. E vorba de liderul interlop timișorean Sorin Udrea.

articolul original.

Vâlcea: O ucraineancă a fost găsită spânzurată într-o unitate de cazare din Băile Olăneşti

30 November 2022 at 04:36
image

Poliţiştii din Băile Olăneşti au fost sesizată, marţi seara, pe la ora 21.00, despre faptul că o femeie de cetăţenie ucraineană, în vârstă de 55-60 de ani, ar fi fost găsită spunzurată, într-o unitate de cazare din localitatea Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea. A fost întocmit dosar penal pentru ucidere de culpă şi sunt făcute cercetări pentru a afla împrejurările decesului.

„Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, poliţiştii efectuând manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, ulterior fiind declarat decesul acesteia. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor în care a survenit decesul femeii”, a transmis IPJ Vâlcea.

articolul original.
❌