ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

„Testul cu mătura”, unul dintre cele mai stupide experimente desfășurate vreodată la NASA

3 February 2023 at 08:00
image

Iată câteva probleme care probabil nu vă vor afecta decât dacă lucrați la NASA: hidrogenul arde cu flacără de un albastru foarte pal și este aproape invizibilă în lumina zilei; hidrogenul este foarte inflamabil și tinde să se scurgă prin cele mai mici fisuri. Ce legătură au acestea cu „testul cu mătura”?

„Aceste caracteristici fac din hidrogen un pericol, deoarece elementul este foarte inflamabil, până la punctul în care scurgerile din îmbinări de înaltă presiune pot provoca combustie”, a explicat NASA într-un articol din 2015.

„Ca urmare, detectarea scurgerilor este o prioritate de top, dar este și o provocare, deoarece gazul, și flacăra pe care o emite, sunt inodore și incolore”, spun experții.

Ce presupunea „testul cu mătura”?

În 2003, NASA și Florida Solar Energy Center au venit cu o soluție sub forma unei benzi care își schimbă culoarea atunci când este . Înainte de aceasta, erau utilizați senzori de ultraviolete  pentru a detecta flăcările. Iar soluția folosită și mai înainte a fost mult mai puțin demnă, dar mult mai distractivă.

„Având în vedere aceste mize, imaginați-vă sarcina de a fi nevoiți să monitorizați hidrogenul lichid pe măsură ce curge prin câțiva kilometri de conductă, ceea ce NASA a trebuit să facă în pregătirea pentru fiecare lansare de navetă, când sute de mii de litri erau transferați dintr-un rezervor la rampa de lansare pentru alimentare”, a explicat NASA.

„În zilele Apollo, detectarea unei flăcări de la una dintre aceste scurgeri se realiza prin , în care muncitorii luau o mătură și se plimbau ținând partea cu paie întinsă în fața lor. Dacă aceasta începea să ardă, exista o scurgere”, au continuat agenția.

Nu doar NASA folosea această metodă

Soluția a fost practică și a funcționat în mod clar, chiar dacă vederea unui om care se plimbă cu o mătură probabil nu era cea mai liniștitoare imagine de văzut la o organizație care duce oamenii în spațiu. Metoda măturii a fost folosită și de pompierii care răspund la incendiile cu hidrogen, notează IFL Science.

Din fericire, testul a fost înlocuit între timp de metode mult mai precise, care nu seamănă cu o .

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top

2 February 2023 at 01:00
image

Echipa care a proiectat Telescopul Spațial James Webb al NASA a fost selectată să primească în 2023 Premiul John L. „Jack” Swigert pentru explorare spațială, un premiu de top acordat de Fundația Spațială. Acest premiu anual onorează o agenție spațială, o companie sau un consorțiu de organizații din domeniul explorării și descoperirii spațiale.

Premiul va fi prezentat la ceremonia anuală de deschidere a Fundației Spațiale în cadrul Simpozionului Spațial din Colorado, SUA, pe data de 17 aprilie a.c.

„Echipa Telescopului James Webb reprezintă ceea ce are mai bun umanitatea noastră și o încercare permanentă de a înțelege mai bine spațiul. Fiecare imagine este o nouă descoperire. Webb este culminarea deceniilor de persistență și ingeniozitate umană cândva de neimaginat, care a fost făcut posibil de un parteneriat internațional. Împreună, dezvăluim Universul și inspirăm lumea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA, potrivit Phys.org.

Tehnologia care a permis unele dintre cele mai interesante descoperiri spațiale

„În primul său an de funcționare, munca și dezvăluirile echipei au deschis un întreg nou capitol de cunoaștere și inspirație care va schimba pentru totdeauna viețile și istoria noastră […]”, a declarat Tom Zelibor, director executiv al Fundației Spațiale.

Webb, cel mai avansat telescop științific spațial din lume, pe 25 decembrie 2021. În 2022, echipa acestuia a completat cu succes o serie de implementări pentru a desfășura observatorul în configurația sa finală în spațiu. Apoi i-au aliniat oglinzile cu o precizie de câțiva nanometri, i-au instalat și i-au testat instrumentele puternice și au început oficial misiunea Webb de a explora Universul în infraroșu.

Cu optica sa de aproape două ori mai performantă decât cea necesară misiunii, Webb descoperă unele dintre cele mai timpurii galaxii observate vreodată, privind prin norii de praf și văzând stelele în formare și oferă o imagine mai detaliată ca niciodată asupra atmosferelor planetelor din afara Sistemului nostru Solar.

O nouă eră a științei, posibilă printr-un parteneriat internațional

Webb a surprins, de asemenea, noi imagini ale planetelor din Sistemul nostru solar, inclusiv cea mai clară imagine a din ultimele decenii. Premiul Swigert, care aduce un omagiu astronautului NASA Jack Swigert pentru moștenirea sa în domeniul explorării spațiale, va recunoaște contribuțiile membrilor echipei care au proiectat, dezvoltat și care acum operează misiunea Webb.

„Echipa noastră vastă și dedicată din cadrul misiunii Telescopului Spațial James Webb ne aduce deja tot mai aproape de a vedea cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii care strălucesc în Universul nostru. Webb este o colaborare internațională care implică un grup de mii de oameni diferiți, care a lansat NASA într-o nouă eră a științei de clasă mondială și care revoluționează viziunea noastră asupra cosmosului”, a declarat Sandra Connelly, administrator asociat interimar al Direcției Misiunilor Științifice de la sediul central al NASA.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Unde va depozita NASA mostrele de pe Marte care ar putea conține viață extraterestră?

1 February 2023 at 18:00
image

NASA a anunțat că va construi o stație special concepută să găzduiască mostrele de rocă de pe Marte, colectate de roverul Perseverance, care ar putea conține semne ale vieții marțiene antice.

Potrivit agenției, noua stație va fi situată la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, SUA și va avea ca scop „primirea și conservarea”, în condiții cât mai sigure.

Cunoscut drept proiectul Mars Sample Receiving (MSR), potrivit NASA, acest efort „este așteptat a fi cea mai complexă campanie de zboruri spațiale robotizate încercate vreodată” și este programat să înceapă în aproximativ un deceniu, odată ce mostrele vor fi aduse pe Pământ.

Mostrele marțiene vor fi preluate de Agenția Spațială Europeană

Cu siguranță, sarcina de a aduce eșantioane de rocă de pe Marte pe Pământ nu va fi una ușoară. Eșantioanele, care sunt pregătite de roverul Percy de la NASA de pe suprafața marțiană, vor fi preluate de roverul Agenției Spațiale Europene (ESA), care este încă în curs de dezvoltare, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă, potrivit Futurism.

Nu toată lumea este încântată de perspectiva aducerii unor roci marțiene pe Pământ.

Misiunea a provocat scepticism printre cercetători

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile anterioare ale NASA de a încredința Forțelor Aeriene eșantioanele, de teamă că Armata SUA ar putea ajunge să manipuleze greșit contaminanți extratereștri potențial periculoși.

„Cred că este o probabilitate foarte scăzută să existe ceva care să trăiască la . Dar există o posibilitate”, a spus geologul Peter Doran, de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

Într-un efort de a calma spiritele, NASA a atras atenție asupra faptului că există deja mostre marțiene care s-au prăbușit pe Pământ sub .

articolul original.

Jumătate dintre bistrițeni n-au trecut de opt clase

31 January 2023 at 11:35

Datele provizorii ale Recensământului din 2022 arată că doar 10 la sută dintre bistrițeni au studii superioare. Aproape jumătate din populația județului nu a trecut de 8 clase.
Tot mai multe date colectate în timpul Recensământului din 2022 sunt făcute publice. Conform informațiilor furnizate de Direcția de Statistică Județeană BN, în ceea ce privește nivelul de studii, doar 10 la sută dintre bistrițeni au absolvit o facultate.

Aprroape jumătate din populația județului nostru nu a trecut de 8 clase. Unii deoarece încă nu au vârsta aferentă.

”Din totalul populației rezidente a județului Bistrița-Năsăud:

45,4% – au nivel scăzut de educație (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită)
43,8% – au nivel mediu (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici)
10,8% – au nivel superior.
Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Bistrița-Năsăud se situează pe locul 28 în ierarhia judeţelor” se arată în raport.

Acest lucru se reflectă și în segmentul profesional. Astfel, mai puțin de jumătate din populația județului nostru muncește.

”Populația activă a județului Bistrița-Năsăud este de 129.606 persoane, fiind compusă din 122.544 persoane ocupate și din 7.062 șomeri.

Populația inactivă cuprinde 166.382 persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 24,9%, iar elevii și studenții 19,7%.

Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul BistrițaNăsăud se situează pe locul 13 în ierarhia judeţelor. Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul BistrițaNăsăud se situează pe locul 17 în ierarhia judeţelor” se arată în același raport. Județul nostru este și printre cele mai tinere județe din țară.

articolul original.

Hoții care l-au golit pe un bistrițean de bijuterii de peste 60.000 de euro, condamnați la pușcărie

30 January 2023 at 06:00

Hoții care, în decembrie 2021, au spart locuința unui bistrițean și l-au golit de bani și bijuterii din aur de peste 60.000 de euro, au fost condamnați zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Deși lista acuzațiilor este destul de lungă, inclusiv trafic de droguri de mare risc, pedepsele aplicate celor cinci bărbați, sunt destul de blânde, cea mai mare fiind de 5 ani de închisoare.

Acuzațiile aduse celor cinci sunt de constituire de grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, trafic de droguri, conducere fără permis, fals și uz de fals.

Acest dosar dosar a fost deschis de procurorii DIICOT la începutul lunii noiembrie 2021, în urma denunțului unui inculpat anchetat de procurorii DIICOT, ancheta fiind începută IN REM pe mai multe fapte, respectiv trafic de droguri, viol, lipsire de libertate.

Câteva zile mai târziu, firele au dus la Marcel Moldovan, după ce a mai fost formulat un denunț de către un alt bărbat a cărui locuință a fost “răvășită” de procurorii DIICOT, și unde s-a găsit substanțe interzise. Așa că, pentru ca să scape, a ciripit, iar anchetatorii au ajuns și la Marcel Chereji, nepotul lui Moldovan.

S-au pus pe furat

În toamna lui 2021, Moldovan, Chereji și Ioan Ciurcui și-au unit forțele și s-au apucat de furturi. Numai că, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Moldovan, acesta era filat de anchetatori.

Astfel, în luna noiembrie, Chereji a primit un pont de la Grigore Ani, iar mai apoi l-a informat pe Moldovan, care la rândul lui i-a convocat pe Lascu și pe Ciurcui. Totodată, Moldovan s-a întâlnit și el personal cu Ani, care i-a dat detalii despre viitoarea lor victimă – unde se află apartamentul în care locuiește, ce activități și medii frecventează, ce autoturism folosește -, ba mai mult, i-a dus și pe teren, pentru a identifica adresa exactă și persoana vizată, pe care Ani o cunoștea foarte bine, fusese în casa acesteia și știa că deține bunuri și bijuterii de valoare și circa 200.000 de euro, bani proveniți de pe urma vânzării unui imobil.

Drept urmare, victima a fost filată timp de câteva zile, în acest interval cei cinci punând la punct “planul de bătaie”.

Pe 4 decembrie2021, într-o zi de sâmbătă, a avut loc furtul. Evident, după ce s-au convins că victima este plecată de acasă.

Astfel, Moldovan și Chereji au rămas în afară pentru a supraveghea zona, în timp ce Lascu și Ciurcui au intrat în apartament.

Potrivit procurorilor, furtul a fost comis în intervalul orar 17:59-19:10. Acțiunea n-a fost un ușoară, Lascu și Ciurcui întâmpinând probleme cu deschiderea ușii de acces în locuința victimei, care era una metalică, așa că au fost nevoiți să facă rost și de scule pentru a o deschide. În tot acest timp, cei patru au ținut legătura telefonic, numai că anchetatorii îi filau deja, convorbirile fiindu-le interceptate, atât cele telefonice, cât și ambiental.

Captură impresionantă

Captura a fost una extrem de mulțumitoare pentru cei 4 hoți.

Ciurcui și Lascu găsit în incinta apartamentului o cutie în care se aflau 8 ceasuri bărbătești de colecție mărcile Piegmont, Duward, Corum, Longines, Hublot, Tag Heuer Carrera dintre care 2 ceasuri erau din aur de 18 karate, un alt ceas din aur de 18 Karate femeiesc și mai multe bijuterii din aur printre care un colier cu perle, un lănțișor din aur de 18 karate reprezentând crucea cu Iisus Hristos răstignit, 3 lănțișoare din aur de 18 și 22 de karate cu medalion, 2 inele din aur cu pietricele, un ceas de buzunar din argint marca Chopard, un buton pentru cămăși marca Armani din argint placate cu aur, doi butoni pentru cămăși din aur alb cu pietre, un breloc pentru chei Armani din argint placat cu aur, o brățară din aur de circa 60 grame de 18 karate, o brățară din aur de 22 de karate cu greutate de circa 60 grame, având model cu 3 rânduri de verigi suprapuse și lipită pe fiecare verigă un model din aur de tip frunză.

Au început să vândă bunurile furate

După comiterea faptei, cei patru s-au gândit să pună la adăpost bunurile furate, și le-au dus la locuința unui văr de-al lui Moldovan, aflat într-o localitate mai izolată, unde au fotografiat și filmat obiectele și au cântărit bijuteriile din aur. Apoi s-au înțeles cum să valorifice bunurile furate și cum să împartă banii.

Astfel, patru ceasuri au fost vândute cu 1.800 de euro, iar o parte din bijuterii au fost vândute contra sumei de 10.000 de lei. Și nu au fost singurele bunuri valorificate. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal, câte 2.500 lei și 1800 euro, plus o parte din obiecte.

La un moment dat însă și-au adus aminte că Ani Grigore, cel care le dăduse pontul a rămas nerecompensat. Numai că în acest punct au început să cârtească, fiindcă ar fi rămas cu bani mai puțini. Deși Chereji a propus să pună fiecare câte 600 de lei, Moldovan a spus că Ani nu va primi mai mult de 500 de lei de toți.

Câteva zile la rând, cei 4 au încercat să mai facă rost de bani prin vânzarea celorlalte bunuri rămase, însă pe 17 decembrie s-au trezit cu anchetatorii pe cap, iar a doua zi au fost arestați preventiv.

Lascu și Ciurcui și-au recunoscut faptele de la bun început și au colaborat cu anchetatorii, însă Cherejii și Moldovan s-au dat nevinovați la început, după care s-au gândit că e mai bine să vorbească.

După arestare, undeva pe la finele lui februarie, Lascu, Chereji și Moldovan au reușit să îl contacteze pe bărbatul a cărui locuință o spărseseră, și i-au spus cine le-a dat pontul. Pe 3 martie, victima i-a trimis printr-un sms lui Ani convorbirea cu cei trei. În aceeași zi, bărbatul a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

S-au recuperat circa 11.000 de euro din pagubă

Pe lângă acuzațiile de furt și trafic de substanțe interzise, anchetatorii au descoperit și alte infracțiuni. Astfel, Chereji s-a folosit de un permis fals ca să circule cu mașina, document obținut prin intermediul unei persoane din Republica Moldova. A fost descoperit de polițiști în luna martie 2021.

În ceea ce îl privește pe Ani Grigore, procurorii spun că, în urma cercetărilor a rezultat că ar fi implicat în activități de trafic de droguri de risc și falsificare de monedă.

Lascu este acuzat și de contrabandă cu țigări, dar și cu articole pirotehnice.

“În cauză s-au demarat cercetări in rem și cu privire la infracțiunile de viol, tâlhărie, oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, viol, prev. de art. 218 alin.1 și 3, lit. c și f C.pen. și lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin.1 și 3, lit. b C.pen. la care s-a făcut referire în cuprinsului denunțului formulat de inculpatul XX, din 4.11.2021, formulat către DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, precum și pentru infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din Cod Penal cu privire la care s-a extins urmărirea penală consecutiv depunerii denunțului și înregistrării cauzei”, au mai menționat anchetatorii, în rechizitoriu.

De la inculpați s-au recuperat un colier din perle, în valoare de 9.000 euro, un ceas de colecție marca Tag Heuer Carrera, în valoare de 2.200 euro și un ceas de mână marca Ferruci Quartz, în valoare de 200 lei. Prin pătrunderea prin efracție s-a cauzat persoanei vătămate A.A. o pagubă de 62.368,74 euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase și a celor distruse. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 59.668,74 euro.

Sentințe blânde, aproape executate în arest preventiv

La finalul procesului pe fond, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat și sentința. Astfel, Marcel Moldovan și Marcel Chereji au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, Corneliu Lascu a primit 2 ani și 3 luni de închisoare, Ciurcui Ioan a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în timp ce Ani Grigore a primit 4 ani și 10 luni de închisoare. Totodată, cei cinci sunt obligați să plătească victimei furtului aproape 40.600 de euro despăgubiri civile.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

articolul original.

Matroanele Huciu și Florea, condamnate de Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru trafic de minori și proxenetism

30 January 2023 at 05:45

Matroanele Gabriela Huciu și Maria-Claudia Flore, mamă și fiică, au fost condamnate zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 6 ani și 8 luni de închisoare, respectiv la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru trafic de minori, trafic de persoane în formă continuată și proxenetism în formă continuată. Sentința nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.

Cele două femei au fost sub lupa procurorilor DIICOT vreme bună înainte de a fi săltate. În toamna lui 2018, Huciu și Flore au fost arestate preventiv pentru trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. La final, instanța a schimbat încadrarea juridică a infracțiunii de trafic de persoane în cea de proxenetism în formă continuată.

S-au prostituat și ele, dar au profitat și de pe urma altora

Gabriela Huciu și Maria Claudia Flore au început să practice prostituția în 2018. Cele două își întâlneau clienții, pe care îi racolau prin anunțurile plasate pe platforma Publi24.ro, la secțiunea Matrimoniale, în apartamentele deținute de Gabriela Huciu, două la număr, ori în camerele din Hotelul Diana. În același timp, prin intermediul aceleiași platforme, cele două au publicat anunțuri prin care ofereau spre închiriere apartamentele în regim hotelier persoanelor de sex feminin interesate să desfășoare activități de prostituție.

“În acest fel, au cunoscut părțile civile, persoanele vătămate și martorele care au practicat prostituția în folosul acestora, (…).

Infracțiunea de trafic de minori comisă în legătură cu persoana vătămată A.A., și cea de proxenetism comisă în legătură cu persoanele vătămate B.B. și C.C.”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit documentului, în iulie 2018, A.A. a cunoscut-o pe B.B., despre care știa că practică prostituția. Cele două s-au prostituat o perioadă pe raza municipiului Târgu Mureș, după care au venit în Bistrița, unde timp de două săptămâni și-au continuat activitatea în camera unui hotel (de unde au fost date afară când s-a aflat cu ce se îndeletniceau), clienții fiind racolați tot prin anunțurile postate pe Publi24.ro.

De pe aceeași platformă de anunțuri, cele două fete au aflat că Huciu și Flore își închiriază apartamentele și astfel s-au întâlnit pentru “negocieri”.

Astfel, pe lângă chiria zilnică percepută, Huciu și Flore le-au solicitat tinerelor parte din banii pe care i-ar fi obținut de la clienții cu care urmau să întrețină relații sexuale contra cost.

“Au convenit să închirieze apartamentul și au achitat chiria pentru mai multe zile.

A doua zi, inculpatele le-au propus să primească clienți care sunau în urma anunțurilor inculpatelor de pe aceeași platformă, și să le plătească câte 50 de lei pentru fiecare client care va fi astfel racolat și cu care vor întreține relații sexuale contra cost, propunere cu care persoanele vătămate au fost de acord, deoarece așa exista posibilitatea racolării mai multor clienți, inculpatele având multe anunțuri promovate iar locația era deja cunoscută în mediul celor care cumpără asemenea servicii.

Astfel, au primit un telefon mobil marca Nokia (vechi, model cu taste), în care se afla cartela (…) cu numărul de contact publicat la anunțurile de racolare a clienților. La o săptămână după ce au ajuns la Bistrița, inculpatele au aflat că A.A. este minoră, și i-au cerut să nu spună acest lucru clienților”, se arată în documentul instanței.

Tot mai avide de câștiguri, le-au pretins fetelor activitate mai intensă

La scurt timp, Huciu și Flore au devenit tot mai insistente, cerându-le celor două să primească tot mai mulți clienți, indiferent de circumstanțe. Astfel au ajuns la ceartă.

“În situațiile în care aceste cereri și insistențe s-au lovit de refuzul persoanelor vătămate, s-au transformat în certuri, caracterizate de agresivitate verbală din partea inculpatelor (țipete), în special față de minoră.

În acest fel, au practicat prostituția cu tarife de 150 lei/jumătate de oră sau 250 lei/oră circa o lună de zile, în acest apartament, sau făcând deplasări la clienți însoțite de inculpatele care le transportau cu autovehiculul marca Ford Kuga (…) condus de inculpata Huciu Gabriela, timp în care, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie, în apartament a ajuns, cu același scop, și martora CC, sora persoanei vătămate B.B., care a practicat prostituția în aceleași condiții. După circa o lună de zile, toate trei s-au întors pentru o săptămână în Târgu Mureș. Au revenit apoi la Bistrița, B.B. și A.A. au continuat să se prostitueze în acest apartament, și ulterior și în cel de pe str (…), sau făcând deplasări însoțite de inculpate, în aceleași condiții, până spre sfârșitul lunii octombrie 2018, plătind astfel inculpatelor chiria și 50 lei pentru fiecare client care apela anunțurile inculpatelor. C.C. a revenit la scurt timp, și a reînceput activitatea de prostituție în aceleași condiții, o scurtă perioadă de timp, după care a plecat și nu a mai revenit la Bistrița. B.B. a părăsit apoi apartamentul inculpatelor, și a continuat să practice prostituția în locuința martorei XX, fiică a inculpatei Huciu Gabriela, timp în care minora A.A. a rămas în apartamentul inculpatelor, continuându-și activitatea în aceleași condiții, până la sfârșitul lunii octombrie, când a plecat fără să mai revină la locuințele inculpatelor. (…)

Acest comportament, manifestat prin insistențe și agresivitate verbală, împreună cu un control strict al activității acesteia, a fost resimțit în plan psihic de către minoră, după cum a arătat minora dar și BB, și s-a manifestat printr-o stare de temere a minorei față de inculpate. (…) Dar, acest lucru este surprins și de interceptările telefonice (…), din care rezultă temerea resimțită de minoră față de inculpata Flore Maria. Acționând în acest fel, inculpatele au pus presiune psihică pe minoră în sensul continuării activității în sensul dorit de inculpate, alterând libertatea de alegere a acesteia, lucru care reprezintă o formă de constrângere morală. Ele au abuzat de starea de vulnerabilitate în care se găsea minora și au exploatat-o sexual, în condițiile în care aceasta nu avea o altă alternativă decât să practice prostituția pentru a-și asigura subzistența, în condițiile impuse de inculpate. Astfel, au profitat de faptul că minora era provenită dintr-o familie dezorganizată, fără sprijin din partea familiei, fără locuință, fără venituri, fostă consumatoare de substanțe cu efect psihoactiv, aflată într-o stare completă de dependență față de un major”, se mai precizează în motivare.

Au încercat să dea vina pe una dintre prosituate

Instanța mai arată că, în mai 2020, spre finalul urmăririi penale, Flore a încercat să dea vina pe B.B., depunând la DIICOT un denunț împotriva acesteia în care arăta că de fapt minora AA ar fi fost traficată de BB.

“Tribunalul reține că, în realitate, prin denunțul depus aproape de terminarea urmăririi penale, cu două săptămâni înaintea emiterii rechizitoriului, inculpata Flore Maria nu a urmărit altceva decât să facă apărări în propria cauză. La fel și inculpata Huciu Gabriela, cu ocazia declarației date în anul 2021. Inculpatele au sesizat organele de urmărire penală cu aspecte pe care aceste organe le cunoșteau de aproape jumătate de an, și nici nu au facilitat prin informațiile date tragerea la răspundere a autorilor (…). În acest fel, instanța reține că nu este îndeplinită în cauză nici condiția prevăzute de lege cu privire la denunț, și nici cu privire la facilitarea identificării și tragerii la răspundere penală a acestora, informațiile nefiind apte să ducă la acest rezultat, în cazul ambelor inculpate”, mai arată instanța în motivare.

Condamnate la pușcărie, rămân și fără căruță de bani

În final, instanța a decis să le condamne pe cele două pentru trafic de minori și proxenetism, Huciu primind o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare, iar Flore 6 ani și 6 luni de închisoare.

În plus, s-a dispus confiscarea a peste 120.000 lei de la cele două, bani pe care i-ar fi obținut de pe urma celor trei tinere care s-au prostituat în locuințele închiriate acestora.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de cele două inculpate, la Curtea de Apel Cluj.

articolul original.

Fără ninsoare și cu temperaturi de primăvară, costurile cu deszăpezirea drumurilor ajung la 3 milioane de lei

30 January 2023 at 05:15

Deși până acum am avut parte de una dintre cele mai blânde ierni din ultimele decenii, acest lucru nu pare să se vadă și în costurile cu deszăpezirea drumurilor naționale și județene. Antiderapantul folosit „preventiv” și utilajele care au stat în stand by, în așteptarea ninsorii, au păpat deja 3 milioane de lei.

Rar temperaturile s-au apropiat de 0 grade iarna aceasta. De ninsoare nici nu se poate vorbi, nici măcar în zone precum Pasul Tihuța, de unde, anii trecuți drumarii erau de nelipsit.

Temperaturile prietenoase îi ajută pe români inclusiv la facturile la gaz și curent un pic mai mici, însă nu pare să îi ajute să facă economie și la servicii precum deszăpezirea drumurilor naționale și județene.

Culmea, drumarii sunt ajutați chiar de legislația în vigoare, care prevede ca orele de așteptare în care utilajele sunt în baze să fie plătite. Cel puțin asta susține Ciprian Ceclan-Oprea, director în cadrul Direcției Drumuri Județene.

„Conform legii, suntem obligați să plătim orele de așteptare, iar când se intervine pentru combaterea poleiului sau îndepărtarea zăpezii nu se plătesc orele de staționare se plătește intervenția”, a spus Ciprian Ceclan –Oprea, în ședința de Consiliu Prefectural de săptămâna trecută.

Potrivit acestuia, deși a nins o singură dată iarna aceasta, Consiliul Județean a cheltuit din noiembrie și până în 25 ianuarie mai bine de un milion de lei pentru curățarea drumurilor, prevenirea poleiului și pentru „așteptarea” utilajelor.

Consiliul Județean a împărțit drumurile județene în 5 loturi și are în stoc la această dată 1.431 de tone de sare și 2.670 de tone de nisip.

Drumurile Naționale au spart peste două milioane de lei iarna aceasta

Nu la fel de economi au fost cei de la Drumurile Naționale, care au cheltuit peste două milioane de lei doar pentru intervenții și așteptări ale utilajelor. La această sumă se adaugă și materialul antiderapant.

„Până la ora actuală avem un contract de 2,4 milioane de lei, care încă nu e consumat tot. Probabil că fiind la jumătatea perioadei de iarnă, încă 2 milioane o să fie următorul contract, dar nu neapărat o să se consume tot.  Iarnă am avut, condițiile au fost mai blânde. Noi avem un contract cu un prestator care ne stă la dispoziție 24 din 24 de ore și pentru care trebuie să plătim. Utilajele așteptau sau au intervenit. Am avut 400 de intervenții în această perioadă”, a explicat la Colegiul Prefectural, Vlad Grigore de la Secția de Drumuri Naționale Bistrița.

În luna decembrie ar fi fost bifate 182 de acțiuni preventive de combatere a poleiului și înzăpezirii, răspândindu-se peste 1.000 de tone de sare. Practic, când temperaturile scădeau aproape de 0 grade, utilajele ieșeau pe șosele și împrășteau material antiderapant preventiv.

Valoarea contractului pe care Drumurile Naționale îl are cu Dacia Asphalt este de 2,45 de milioane de lei, din care a fost achitată deja suma de două milioane de lei pentru aceste intervenții.

Autoritățile au fost amendate la prima și singura ninsoare din iarnă

Culmea, la prima și singura ninsoare din această iarnă, autoritățile au fost luate total pe nepregătite. Consiliul Județean a fost amendat în 13 decembrie cu 14.500 de lei de către Poliția Rutieră, pentru că drumul județean 172 D nu a fost curățat.

„La data de 13 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au aplicat o sancțiune contravențională pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public, pe timp de iarnă, pe Drumul Județean 172D. Cuantumul sancțiunii aplicate conform OUG 195/2002 este de 14.500 de lei”, a transmis Inspectoratul de Politie Județean Bistrița-Năsăud.

Nici nu e de mirare, având în vedere că contractul de deszăpezire pentru acest tronson de drum nu era semnat la data la care a apărut prima zăpadă. Este vorba despre Lotul 3 Năsăud, care a fost semnat abia în 13 decembrie. Procedura ar fi fost întârziată din cauza faptului că la licitațiile organizate de administrația județeană nu s-a prezentat nimeni.

În decembrie, Consiliul Județean nu a reușit să încheie contractele pentru serviciile de deszăpezire pentru 3 din cele 5 loturi în care sunt împărțite drumurile județene. Pentru lotul 4 Șieu, contractul de deszăpezire a fost semnat abia în 9 decembrie, iar Lotul 5 Lechința a fost semnat doar în 20 decembrie. Pe Lotul 3 Năsăud, pentru care a fost amendat Consiliul Județean a pus mâna Lucrări Drumuri și Poduri SA.

Contractele de deszăpezire bagă în buzunarul SRL-urilor milioane de lei

Singurele loturi asigurate au fost Bistrița și Beclean, pe care a pus mâna același SRL, în luna februarie a anului trecut. Este vorba despre ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL. Pentru Lot 1 Bistrița, SRL-ul a primit 5 milioane de lei, în 19 octombrie fiind semnat încă un contract adițional, în valoare de 1,5 milioane de lei.

Pentru Lot 2 Beclean, ARDELEAN COMPANY NORD VEST SRL a primit 5,4 milioane de lei, contractul fiind semnat tot în luna februarie. La contractul principal se adaugă un contract subsecvent semnat în luna octombrie, de încă 1,5 milioane de lei. Aceeași firmă a prins contracte de deszăpezire anul acesta pe tronsoane de drum din Botoșani.

Lotul 3 Năsăud îi revine societății Lucrări Drumuri și Poduri SA, valoarea contractului ajungând la 5,9 milioane de lei. Contractul a fost semnat abia în 14 decembrie. Pentru anul trecut, LDP a raportat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei și pierderi de peste 4 milioane de lei. Anul trecut, cifra de afaceri ajungea la 12,3 milioane de lei, iar profitul net la doar 43.700 de lei.

Lotul 4 Șieu a fost semnat în 9 decembrie, valoarea contractului fiind de 6,6 milioane de lei. Pe contract a pus mâna Trans –Simy SRL. Trei zile mai târziu, Consiliul Județean mai încheie un contract adiacent de 2,2 milioane de lei.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud caută firme pentru a asigura deszăpezirea drumurilor județene de un an și jumătate. Licitația pentru serviciile de deszăpezire a fost demarată în luna iulie a anului 2021, pentru iarna aceasta, dar și pentru iarna 2024-2025. În total, au fost puse la bătaie 26 de milioane de lei.

Contractul este împărțit în cinci loturi, lungimea totală a rețelei de drumuri județene fiind de aproape 670 de kilometri. Față de precedentul contract de deszăpezire multianual, valoarea maximă estimată a crescut cu peste 25%.

După ce primele loturi, Bistrița și Beclean și-au găsit firmă care să asigure deszăpezirea, Consiliul Județean s-a văzut nevoit să reia licitația pentru atribuirea contractelor pentru deszăpezirea drumurilor județene din zonele Năsăud, Șieu și Lechința. Valoarea însumată estimată pusă la bătaie de Consiliul Județean este de minim 9.400.140 lei și un maxim de 19.791.654 lei.

La noua licitație, administrația județeană bistrițeană a pus la bătaie sume mult mai mari decât anul trecut în iulie. Cu toate acestea, firmele nu s-au înghesuit cu oferte. Șieul și-a găsit ofertant, rămânând în aer zonele Lechința și Năsăud. Zona Năsăud are și cei mai puțini kilometri de drumuri județene, comparativ cu celelalte loturi: 106,444 km.

Andreea Moldovan

articolul original.

Topograf lăsat fără aparatul GPS la Gădălin, hoțul prins în Cluj

28 January 2023 at 15:13
image

Polițiștii de la Secția 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați pe 19 ianuarie de către un bărbat în vârstă de 56 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, despre faptul că în timp ce efectua măsurători topografice pe drumul județean 161 în apropierea localității Gădălin, din comuna Jucu, persoane necunoscute i-ar fi fost sustras aparatul GPS și câteva accesorii. Paguba a fost estimată la aproximativ 8.500 de euro.

Polițiștii, împreună cu cei din cadrul Biroului de Investigații Criminale, au efectuat verificările necesare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

În cursul zilei de 26 ianuarie, în urma activităților investigativ-operative, polițiștii l-au depistat în flagrant pe bărbatul bănuit de săvârșirea faptei, chiar în timp ce ar fi încercat să vândă aparatul, într-o parcare de pe strada Fabricii din municipiul Cluj-Napoca.

În cauză, prejudiciul a fost recuperat în totalitate. În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

foto: arhiva

articolul original.

„Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce

28 January 2023 at 00:00
image

Fâșia de ocean înghesuită între Florida și Bahamas este una dintre cele mai bine studiate medii marine din lume, fiind, de asemenea, epicentrul unui mister geologic de durată.

Cel puțin din anii 1930, oamenii din regiune au observat apariția unor nori albi și ciudați, în liniștea suprafeței turcoaz a apei. Fenomen ciudat este numit „eveniment de albire” (whiting event), iar oamenii de știință încă nu înțeleg de ce are loc în Bahamas, potrivit Science Alert.

Fără îndoială, norii ciudați i-au nedumerit pe cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (USF), aflată în apropiere. Noile descoperiri au fost publicate în Remote Sensing of Environment.

Cum ar fi putut apărea „norii ciudați” din Bahamas?

Aceste pete de culoare deschisă sunt observate uneori în alte oceane și lacuri din întreaga lume, dar apar mai des decât de obicei.

Prelevarea directă de probe din apele tulburi sugerează că acestea conțin concentrații ridicate de particule bogate în carbonat.

O mare parte din arhipelagul Bahama se află pe o platformă submersă de carbonat cunoscută sub numele de Malurile Bahama. Ar putea acest lucru să însemne că sedimentele se ridică la suprafață? Sau ar putea fi vorba de faptul că înflorirea fitoplanctonului produce, de fapt, materialul ciudat?

Cercetătorii de la USF au încercat să afle de unde provin acești nori și, în acest scop, au folosit imagini din satelit de la NASA ca să arate modul în care au loc fluxurile și refluxurile acestor evenimente în Bahamas.

„Norii” din Bahamas și-au schimbat dimensiunile în funcție de anotimp

Echipa nu știe dacă tendințele pe care le-a identificat sunt naturale sau , dar ceea ce știe este că, din 2003 până în 2020, dimensiunea acestor evenimente pare să fie corelată cu anotimpurile.

Cele mai mari pete au avut loc între martie și mai și între octombrie și decembrie. În medie, petele albe au fost de aproximativ 2,4 kilometri pătrați fiecare.

Cu toate acestea, între 2011 și 2015, petele și-au mărit brusc dimensiunile, acoperind la apogeu peste 200 de kilometri pătrați de ocean. Până în 2019, însă, petele s-au micșorat din nou, deși nu au ajuns niciodată la fel de mici ca înainte.

Schimbări ciclice

Constatările sugerează că ar putea fi vorba de un ciclu de zece ani. Dar un ciclu de ce anume?

„Mi-aș dori să vă pot spune de ce am văzut acel vârf de activitate, dar nu am ajuns încă acolo. Observăm unele relații interesante între condițiile de mediu, cum ar fi pH-ul, și comportamentul vânturilor și al curenților, dar nu putem spune încă ce procese mecanice, biologice sau chimice exacte au fost responsabile pentru acel vârf de activitate”, spune oceanograful Chuanmin Hu de la USF.

Unele studii, de exemplu, au arătat că astfel de fenomene au loc mai des în locuri cu sedimente noroioase.

În plus, s-ar putea ca anumite condiții oceanice să favorizeze suspendarea sedimentelor și a carbonatului de calciu în coloana de apă. După cum s-a menționat anterior, datele recente obținute prin satelit sugerează că petele albe din Bahamas sunt mai frecvente primăvara și iarna, iar acesta este momentul în care curenții din Florida care se deplasează de la nord la sud se schimbă.

articolul original.

Ioan Turc, despre vizita sa în Israel: Un moment cu o profundă încărcătură emoțională

27 January 2023 at 15:13

Ioan Turc, primarul Bistriței, a efectuat, zilele trecute în Israel, în orașul Rehovot, înfrățit cu municipiul Bistrița, răspunzând invitației domnului primar Rachamim Malul.
„A fost o oportunitate de a cunoaște viziunea administrației locale cu privire la evoluția urbanistică, socială și economică dintr-un important oraș din Israel, aflat la 20 de km de Tel Aviv, dar mai ales modul în care se stabilesc aici prioritățile pentru investițiile publice. De asemenea, am avut ocazia să vizitez obiective importante, cum ar fi Institutul de Știință Weizmann sau companiile Aleph Farms și Applied Materials.
Un moment cu o profundă încărcătură emoțională l-a constituit prezența la Memorialul Victimelor Holocaustului din Ierusalim, un loc de purificare a conștiinței colective pentru dramele la care a fost supusă populația evreiască înainte și în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale”, a precizat edilul.

De asemenea, Ioan Turc a mai spus că a avut prilejul să cunoască membri marcanți ai comunității românilor din Rehovot.

„Așa cum se știe, evreii originari din România și-au adus o contribuție decisivă la structurarea și dezvoltarea noului stat israelian după 1948, prin nivelul de educație și experiența lor în multiple domenii, ei păstrând o puternică afecțiune pentru țara natală. Totodată, am avut onoarea să îl întâlnesc și pe Excelența Sa domnul Radu Ioanid, ambasadorul României în statul Israel, cu care am purtat discuții despre strângerea legăturilor conaționalilor noștri cu membrii comunității românești din Israel.


Le mulțumesc pentru buna primire prietenilor din Rehovot, domnului primar Malul, domnului viceprimar Yaniv Markovitz (un om politic și de administrație de mare perspectivă), doamnei Avital Regev-Kesar (șefa biroului de afaceri internaționale). De asemenea, adresez mulțumiri în mod special domnului Moshe Basch, care, alături de familia sa, reprezintă un pilon important al bunelor relații dintre cele două orașe.
În viitorul apropiat, o delegație din Rehovot, însoțită de reprezentanți ai unui mare ziar israelian, va vizita Bistrița și județul nostru, pentru a identifica oportunități de dezvoltare a cooperării bilaterale pe componenta de turism. Am convenit că vom face și schimburi de experiență la nivel școlar, pentru început câte 10 elevi din Rehovot și Bistrița urmând să ia contact direct cu realitățile din celălalt oraș înfrățit.
Putem spune cu certitudine că avem prieteni adevărați în Israel, iar parteneriatul instituțional dintre municipalitățile din Bistrița și Rehovot va deveni mai dinamic, cu avantaje sporite pentru ambele părți!”, a conchis Ioan Turc.

articolul original.

Un asteroid, mare cât un camion, va trece vineri pe lângă Pământ. NASA: Nu este niciun pericol | AUDIO

26 January 2023 at 11:43
image

Un asteroid, mare cât un camion, descoperit abia acum câteva zile, va trece mâine foarte aproape de Pământ, pe deasupra Americii de Sud. Nu e niciun pericol, asteroidul nu va lovi planeta, precizează NASA.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/26ian-13-Eliza-REL-asteroidul-surpriza.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asteroidul numit 2023 BU, cu un diametru cuprins între 3,5 și 8,5 metri, a fost observat pentru prima dată sâmbătă de un astronom amator din Crimeea, Gennady Borisov, care a mai descoperit în 2019 o cometă interstelară.

Asteroidul va trece la doar 3.600 de kilometri pe deasupra extremității sudice a Americii de Sud vineri, la ora 14:30, ora României.

Potrivit Agenției Spațiale Americane, Pământul nu va fi lovit și chiar dacă asteroidul s-ar apropia mai mult, cea mai mare parte a acestuia ar arde în atmosferă, iar bucăți mai mici ar putea cădea sub formă de meteoriți.

Davide Farnocchia, inginerul care a dezvoltat sistemul de evaluare a riscului de impact al NASA, a declarat pentru cotidianul The Guardian că „aceasta este una dintre cele mai apropiate treceri înregistrate vreodată ale unui obiect cunoscut din apropierea Pământului”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Premieră în istoria cercetării spațiale: Un vehicul NASA a lovit intenţionat un asteroid | VIDEO

articolul original.

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut

26 January 2023 at 08:00
image

O echipă internațională, care a folosit Telescopul Spațial James Webb (JWST) a reușit să obțină un recensământ fenomenal al celor mai adânci și mai reci ghețuri găsite până acum într-un nor molecular, adică o structură vastă interstelară, din care pot lua naștere planete și stele. Dincolo de apa înghețată, echipa a găsit amoniac înghețat, metan, metanol și sulfură de carbonil.

O descriere atât de precisă dintr-o astfel de zonă a spațiului îi ajută pe astronomi să înțeleagă mai bine procesul de formare a planetelor și vieții. Elementele din aceste substanțe înghețate sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul și sulful. Acestea sunt cam toate lucrurile bune de care ai nevoie pentru zahăr, alcool și aminoacizi, adică elementele de bază ale vieții. Acestea sunt, de asemenea, elemente fundamentale în atmosferele planetare și sunt denumite împreună după acronimul: CHONS.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Astronomy.

Aceste ghețuri s-ar putea, eventual, topi, deoarece norii moleculari acționează ca niște pepiniere stelare, făcând ca acolo să se nască noi stele. Dar,, cercetătorii au putut să le vadă înainte ca acestea să fie sublimate.

Formarea stelelor și a planetelor, un proces datorat moleculelor

Autorul principal al studiului, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda, a spus că observațiile actuale deschid o perspectivă asupra unor molecule inerente vieții.

„Rezultatele noastre oferă o perspectivă asupra etapei inițiale de chimie întunecată, a formării gheții pe granulele de praf interstelar, care vor deveni pietricele de mărimea unui centimetru, din care planetele se formează în discuri. Aceste observații deschid o nouă fereastră asupra căilor de formare a moleculelor simple și complexe de care este nevoie pentru a crea elementele constitutive ale vieții”, a explicat autorul principal, Melissa McClure, astronom la Observatorul Leiden din Olanda.

Metanolul este considerat cea mai simplă moleculă organică complexă, iar în acest caz, „complexă” înseamnă că aceasta are mai mult de șase atomi. Cercetătorii au găsit alte semnale care ar putea indica mai mari. Din păcate, oamenii de știință nu au putut să identifice cu exactitate care sunt acestea.

„Identificarea moleculelor organice complexe, cum sunt metanolul și, eventual, etanolul, sugerează că multe sisteme stelare și planetare se vor dezvolta în acest nor special, vor moșteni molecule într-o stare chimică destul de avansată. Asta ar putea să însemne că prezența precursorilor moleculelor prebiotice în sistemele planetare este un rezultat comun , mai degrabă decât o caracteristică unică a Sistemului Solar”, a adăugat Will Rocha, astronom la Observatorul Leiden, care a contribuit la această descoperire.

Elementele de bază ale vieții, găsite cu Telescopul Webb

Rezultatele prezentate în această lucrare arată, de asemenea, existența unui procent mai mare de sulf decât a fost observat anterior, dar încă mai puțin decât era de așteptat pentru un nor de această mărime. Cercetătorii propun că sulful și ceilalți CHONS ar putea fi prinși nu doar în gheață, ci și în alte materiale, cum ar fi funinginea și rocile, și că proporțiile diferite ar putea crea planete diferite, conform IFL Science.

„Faptul că nu am observat toate aceste elemente CHONS așa cum ne așteptam, poate să indice faptul că acestea sunt blocate în materiale stâncoase sau funinginoase pe care nu le putem măsura. Asta ar putea permite o mai mare diversitate în compoziția de bază a planetelor terestre”, a explicat McClure.

articolul original.

Bugetare participativă pentru dezvoltarea orașului Năsăud

25 January 2023 at 17:45

PSD Năsăud lansează o invitație publică către toți cetățenii orașului în vederea implicării acestora în elaborarea bugetului local. Pentru aceasta, locuitorii orașului Năsăud sunt invitați să-și expună problemele cotidiene și să propună soluții concrete la soluționarea acestora, soluții care ulterior vor fi susținute în ședințele de Consiliu Local de către aleșii PSD Năsăud.

Doritorii vor putea telefona, scrie mesaje pe WhatsApp sau pe pagina de Facebook a organizației sau vor putea să-și exprime părerile și ideile la sediul organizației de pe Bd-ul Grănicerilor, nr. 15 unde vor putea discuta cu membrii marcanți ai PSD, consilierii locali ai PSD Năsăud și consilierul județean Alin Demian. Prin această inițiativă se dorește o schimbare de paradigmă a modului în care se realizează politicile publice precum și redefinirea rolului pe care cetățenii îl dețin în arhitectura sistemului politic.

articolul original.

Cum vrea NASA să micșoreze călătoria pâlă pe Marte la doar 45 de zile

25 January 2023 at 12:52
Foto: descoperă.ro

Trăim într-o eră a explorării spațiale reînnoite, în care mai multe agenții plănuiesc să trimită astronauți pe Lună în următorii ani.

În plus, aceasta va fi urmată în următorul deceniu de misiuni cu echipaj pe Marte ale NASA și China, cărora li s-ar putea alătura și alte națiuni în curând.

Însă, pentru acestea și alte misiuni care vor duce astronauții dincolo de Orbita Pământului Inferioară (LEO) și sistemul Pământ-Lună necesită tehnologii noi, de la susținerea vieții și protecția împotriva radiațiilor până la putere și propulsie.

articolul original.

Un asteroid va evita Pământul la limită. Roca spațială trece prin atmosfera externă

24 January 2023 at 19:00

[unable to retrieve full-text content]

Un asteroid care se îndreaptă spre atmosfera Pământului a fost descoperit recent de NASA. Asteroidul va trece la aproximativ 3.500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Asteroidul 2023 BU a fost reperat sâmbătă (21 ianuarie) de […]

Articolul Un asteroid va evita Pământul la limită. Roca spațială trece prin atmosfera externă apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Un asteroid va trece foarte aproape de Pământ! În ce zi și la ce distanță se va apropia de Terra

24 January 2023 at 15:52

Un asteroid care se deplasează extrem de rapid va trece, săptămâna aceasta, pe lângă planeta noastră. Datele NASA au confirmat că va ocupa locul patru în topul rocilor care s-au aflat foarte aproape de Pământ.

Săptămâna aceasta, Asteroidul 2023 BU va pătrunde în atmosfera Pământului, acesta deplasându-se cu o viteză uimitoare, de 33.300 km/h.

Corpul ceresc a fost descoperit sâmbătă, 21 ianuarie, şi va trece pe lângă Pământ vineri dimineaţă, la ora 12:30.

Distanța la care se va apropia asteroidul de Pământ

Asteroidul va trece pe lângă Terra la aproximativ 6.500 de mile distanţă de centru, ceea ce înseamnă că se va afla la 2.500 de mile deasupra suprafeței Pământului, potrivit DailyStar.

Dintre cele 35.000 de roci spaţiale care s-au aflat la distanţe mici de Pământ, Asteroidul 2023 BU ocupă locul patru, conform datelor colectate de Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ (CNEOS) al NASA.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Atmosfera bogată a planetei Marte, studiată în detaliu de roverul Perseverance

24 January 2023 at 15:00
image

Perseverance este un vehicul autonom al NASA care a ajuns la craterul Jezero (bazinul unui lac străvechi, acum uscat, de pe Marte) pe 18 februarie 2021.

Roverul este echipat cu șapte instrumente științifice complexe și inedite, dedicate explorării suprafeței planetei în căutarea unor semne ale unei posibile vieți trecute, colectării și depunerii de mostre care vor fi aduse pe Pământ, testării de noi tehnologii care vor fi utilizate în explorarea umană și studierii în detaliu a atmosferei planetei.

În ceea ce privește obiectivul de studiere a atmosferei, instrumentul MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) a obținut rezultate inedite, scrie EurekAlert.

Cercetătorul principal al MEDA este José Antonio Rodríguez-Manfredi de la Centrul de Astrobiologie (CAB) din Madrid, iar la acest instrument a participat o echipă din cadrul Grupului de cercetare în științe planetare al UPV/EHU. Instrumentul cuprinde un set de senzori care măsoară temperatura, presiunea, vântul, umiditatea și proprietățile prafului care este mereu prezent în suspensie în atmosfera marțiană.

Perseverance și-a finalizat acum investigația atmosferei de-a lungul primului an marțian. Lucrarea este publicată în Nature Geoscience.

Roverul este echipat cu șapte instrumente științifice complexe și inedite

Concret, echipa UPV/EHU, formată din Agustín Sánchez-Lavega, Ricardo Hueso, Teresa del Río-Gaztelurrutia și doctorandul Asier Munguira, a condus studiul ciclurilor sezoniere și zilnice ale temperaturii și presiunii, precum și a variațiilor semnificative ale acestora la alte scări de timp care rezultă din procese foarte diferite.

De-a lungul anotimpurilor, temperatura medie a aerului în craterul Jezero, situat în apropierea ecuatorului planetei, este de aproximativ minus 55 de grade Celsius, dar variază foarte mult între zi și noapte, cu diferențe tipice de aproximativ 50-60 de grade. În mijlocul zilei, încălzirea suprafeței generează mișcări turbulente în aer ca urmare a ridicării și coborârii maselor de aer (convecție), care încetează seara, când aerul se stabilizează.

Pe de altă parte, senzorii de presiune arată în detaliu schimbările sezoniere subțiri, produse de topirea și înghețarea dioxidului de carbon atmosferic la nivelul calotelor polare, precum și de un ciclu zilnic complex și variabil, modulat de mareele termice din atmosferă.

Ce sunt „diavolii de praf”?

Ambii senzori detectează, de asemenea, fenomenele dinamice din atmosferă care au loc în apropierea roverului, de exemplu, cele produse de trecerea unor vârtejuri cunoscute sub numele de ,,diavoli de praf” din cauza prafului pe care îl ridică uneori, sau generarea de unde gravitaționale a căror origine nu este încă bine înțeleasă. ,,Diavolii de praf” sunt mai abundenți la Jezero decât în și pot fi foarte mari, formând vârtejuri cu un diametru de peste 100 de metri.

MEDA a detectat și prezența unor furtuni la mii de kilometri distanță, foarte asemănătoare ca origine cu furtunile terestre, așa cum arată imaginile sateliților pe orbită, și care se deplasează de-a lungul marginii calotei polare nordice, formată prin depunerea de zăpadă carbonică.

În cadrul bogatei varietăți de fenomene studiate, MEDA a reușit să caracterizeze în detaliu schimbările care de către una dintre temutele furtuni de praf, cum ar fi cea care s-a dezvoltat la începutul lunii ianuarie 2022.

Trecerea acesteia deasupra roverului a dus la schimbări bruște de temperatură și presiune, însoțite de rafale puternice de vânt, care au ridicat praf și au lovit instrumentele, deteriorând unul dintre senzorii de vânt.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

În iulie toate drumurile duc la Festivalul Celtic Transilvania, la Băile Figa – concerte rock și paradă moto

23 January 2023 at 17:07

Celtic Transilvania, cel mai fain și mai friendly festival din România, va avea loc în perioada 21-23 iulie 2023 la Băile Figa, lângă Beclean, în județul Bistrița-Năsăud, în inima Transilvaniei.

Sub raportul calitate preț, este cel mai ieftin festival din țară, pentru ceea ce organizatorii îți pun la dispoziție în cele trei zile de vis. Un festival pentru întreaga famile, de la nepoți la bunici. Un festival la care e fain să mergi cu o gașcă cât mai numeroasă.

festival celtic transilvania baiel figa beclea bistrita 2023 program

Festivalul Celtic Transilvania este mai mult decât un festival, este o mini vacanță all inclusive: concerte cu formații de legendă ale muzicii rock românești și internaționale, istoria reconstituită pe viu de cele mai bune grupări de reenactori din România și o spectaculoasă paradă moto.

festival celtic transilvania 2023 program

Pe lângă acestea, o mulțime de posibilități de recreere și divertisment: Băile Figa (piscine cu apă dulce și sărată, caldă și rece, topogane, etc), Centrul recreativ Legacy (bazine încălzite, jacuzzi, spa, saună, bowling, sală fitness, etc) situat tot lângă locația festivalului, Herghelia Beclean (una dintre cele mai importante herhelii din România), situl arheologic de la Băile Figa (exploatare a sării, aprox. 3000 î.H), trasee de drumeții etc.

Transportul de la Beclean la Figa se va face foarte ușor, cu autobuzele electrice din rețeaua de transport public. De asemenea, există posibilitatea de a închiria o bicicletă, clasică sau electrică.

Partea de alimentație și băuturi din cadrul festivalului va fi una de calitate și cu prețuri decente, așa cum deja știu participanții la edițiiel trecute.

Este un festival care nu trebuie să îl ratezi în 2023. Cine a fost o dată la Festivalul Celtic Transilvania va reveni în fiecare an, garantat!

Mai multe detalii legate de organizare, regulament de acces, formații și program pe site-ul  www.festivalulceltictransilvania.ro si paginile de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok)

Biletele sunt pus în vânzare pe platformele www.ambilet.ro , www.iabilet.ro , www.bilete.ro.

articolul original.

Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună

23 January 2023 at 14:30
image

Fostul astronaut, americanul Buzz Aldrin, cel care a făcut parte din echipajul care a „cucerit” Luna pe 20 iulie 1969, și al doilea om care a pus piciorul pe Lună după legendarul Neil Armstrong, se bucură de viață chiar și la înaintata vârstă de 93 de ani.

Dar, desigur, vârsta nu trebuie să fie un impediment între om și nevoile sau bucuriile pe care le poate avea în viață, lucru pe care astronautul l-a înțeles foarte bine și face exact ce-i dictează inima.

Recent, s-a căsătorit cu iubita lui, Anca Faur, o româncă de 63 de ani, originară din Deva, însă plecată în străinătate de mai bine de 30 de ani.

La cea de-a 93-a aniversare a mea și în ziua în care voi fi onorat să primesc distincția „Legendele vii ale aviației”, am plăcerea să anunț că dragostea și partenera mea de mult timp, dr. Anca Faur, și cu mine ne-am căsătorit, a distribuit Buzz Aldrin pe rețelele sale de socializare, Facebook și Twitter, anunțând că ceremonia lor a avut loc într-un cadru restrâns.

Scurtă biografie a lui Buzz Aldrin

Pe numele său real, Edwin Eugene Aldrin Jr, Buzz Aldrin s-a născut la 20 ianuarie 1930 în Montclair, New Jersey (SUA). Aldrin este cel de- care a pășit pe Lună.

În 1951, Buzz Aldrin a absolvit Academia Militară Americană West Point, imediat după aceea devenid pilot în cadrul forțelor aeriene americane și participând în 66 de misiuni de luptă purtate în timpul Războiului din Coreea. În anul 1963, a obținut doctoratul la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, iar un an mai târziu a fost selectat de NASA ca astronaut. Trei ani mai târziu, alături de James A. Lovell, a participat la zborul Gemini 12, care a durat patru zile (11-15 noiembrie). Odată cu ieșirea în spațiu a lui Aldrin, s-a demonstrat că organismul uman poate lucra în vidul din spațiul cosmic.

Realizarea notabilă a lui Aldrin este, desigur, faptul că a fost unul dintre membrii echipajului Apollo 11, alături de Neil A. Armstrong, comandantul misiunii, și Michael Collins, pilotul modulului de comandă, care pe 16 iulie 1969 au plecat împreună în istoricul zbor către Lună. Atât aselenizarea, care a avut loc pe 20 iulie 1969, cât și transmiterea în direct a evenimentului, au constituit o premieră istorică. Cu ocazia acestui eveniment, peste 2000 de jurnaliști au fost acreditați la Cape Canaveral, de unde fusese lansată racheta Apollo 11, și la Huston, astfel că milioane de oameni din toată lumea au fost martorii momentului în care Neil Armstrong , precedat fiind de Buzz Aldrin. După ce au petrecut 2 ore și jumătate fotografiind, adunând mostre de roci și instalând echipamente speciale pentru teste, Apollo 11 și-a încheiat misiunea pe suprafața lunară, pe 24 iulie ajungând în siguranță acasă și aterizând în Oceanul Pacific.

De la distanța Lunii, Pământul era de patru ori mai mare decât o lună plină văzută de pe Pământ. Era o bijuterie strălucitoare pe cerul de catifea neagră. Cu toate acestea, era încă la mare distanță, având în vedere provocările călătoriei spre casă.

Ca membru senior al echipajului, era potrivit ca Neil Armstrong să fie primul (n.r.care urma să pășească pe Lună). Dar după ani și ani în care ți s-a cerut să vorbești cu fel și fel de oameni și apoi să fii prezentat ca al doilea om de pe Lună, devine puțin frustrant. Este cu adevărat necesar să subliniem faptul că altcineva a fost primul când, de fapt, toți am trecut prin același antrenament, am aterizat cu toții în același timp și toți am contribuit la acest eveniment istoric? Cu toate acestea, știu că pentru tot restul vieții mele voi fi identificat ca fiind al doilea om care a pășit pe Lună, declara Aldrin, în 2019, pentru National Geographic.

În 1971, Aldrin s-a retras de la National Aeronautics and Space Administration (NASA) pentru a deveni comandantul Școlii de Piloți de Cercetare Aerospațială de la baza Edwards Air Force din California, iar în martie 1972 s-a retras din forțele aeriene pentru a intra în afaceri private. În 1988 și-a schimbat legal numele în Buzz Aldrin. („Buzz” fiind porecla lui de-a lungul vieții.) În 1998, a fondat Fundația ShareSpace, o organizație nonprofit pentru a promova extinderea explorării spațiului cu echipaj.

Aldrin a scris două autobiografii

Aldrin a scris două autobiografii, Return to Earth (1973), în care a dezvăluit detalii legate de experiența și depresia care au urmat după încheierea misiunii Apollon 11, și Magnificent Desolation: The Long Journey Home from the Moon (2009).

A mai scris o carte despre programul Apollo, Men from Earth (1989), două cărți pentru copii, Reaching for the Moon (2005) și Look to the Stars (2009) și două lucrări în domeniul astronomiei Mission to Mars: My Vision for Space Exploration (2013) și No Dream Is Too High: Life Lessons from a Man Who Walked on the Moon (2016).

Cine este Anca Faur, soția lui Aldrin?

Anca Faur (cea de-a patra soție a lui Buzz Aldrin) are 63 de ani și este originară din Deva. A absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii din Timişoara, în 1983, iar în 1996 și-a luat doctoratul la Universitatea din Pittsburgh.

Faur este doctor în chimie, deține mai multe brevete de invenţie și este manager de proiecte la o multinaţională britanică specializată în produse chimice.

Surse:

https://www.nationalgeographic.co.uk/space/2019/07/buzz-aldrin-hates-being-called-second-man-moon

https://www.the-sun.com/news/7189713/buzz-aldrin-anca-faur-married-birthday-announcement/

https://www.britannica.com/biography/Buzz-Aldrin

articolul original.
❌