ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Imagini spectaculoase în Munții Făgărașului: Efectul Gloria, surprins de un fotograf

23 September 2022 at 06:46
By: M.Ex.

Un fotograf a surprins imagini spectaculoase în Munții Făgărașului cu un fenomen rar care este cunoscut sub numele „efectul Gloria” sau „Spectrul Brocken”, informează Monitorul de Făgăraș.
Marius Turc, un fotograf din Brad, a postat imaginile sale cu „efectul Gloria” joi, 22 septembrie, pe o rețea de socializare. „Atunci când muntele te primește cu drag. Gloria și câteva vorbe frumoase!”, a scris fotograful pe contul său de Facebook.

Efectul  Gloria poate fi surprins în momentul în care sunt întrunite anumite condiții cu privire la intensitatea luminii, ceață și picături de ploaie.  Este  umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Trebuie spus că pentru a putea vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară.

Mai mult decât atât, stropii de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate. De altfel, cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie. Specialiștii mai spun că formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.

articolul original.

Zăpadă de 16 centimetri la Bâlea Lac

22 September 2022 at 15:18
By: M.Ex.

La peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la 16 centimetri. Salvamontiştii sibieni le recomandă turiştilor să folosească un echipament de iarnă. „Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă precum şi intensificarea precipitaţiilor din zona montană, vă recomandă să vă informaţi despre starea vremii înainte de a porni la drum şi să vă echipaţi corespunzător. Momentan la altitudini de 2.000 m exista un strat consistent de zăpadă”, a anunţat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, conform Agerpres.

Turiştii care ajung în zona Bâlea sunt avertizați că au nevoie de geci împotriva vântului, pelerină de ploaie, lanternă, sticlă de apă, baton energizant. De asemenea sunt utile o baterie externă pentru telefon şi aplicaţiile SALVAMONT şi „Anii Drumeţiei” instalate pe mobil.
„La altitudini de peste 1.600 m vă sfătuim să folosiţi echipament adecvat sezonului de iarnă şi să aveţi în rucsac următoarele lucruri: o geacă împotriva vântului, o bluza călduroasă şi o pelerină de ploaie; folie de supravieţuire; lanternă frontală; baterie externă pentru telefon sau sa economisiţi bateria telefonului; o sticlă de apă şi baton energizant. De asemenea vă recomandăm să aveţi instalată aplicaţia SALVAMONT instalată pe telefon şi aplicaţia „Anii Drumeţiei” unde puteţi găsi trackul (traseul n.r.) tuturor traseelor turistice omologate din Judeţul Sibiu”, a adăugat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Accesul la Bâlea Cascadă se face în condiţii de iarnă, pe Transfăgărăşan. De la Bâlea Cascadă, până la Bâlea Lac se poate merge atât cu maşina pe Transfăgărăşan, dar şi cu telecabina.

articolul original.

Turiștii pot privi de aproape animalele sălbatice din patru observatoare amplasate în munții Argeșului

15 September 2022 at 07:14
image

Fundaţia Conservation Carpathia, fondată în urmă cu 13 ani, care se implică în crearea unei economii verzi în jurul Munţilor Făgăraş, a pus bazele unui proiect în zona de ecoturism şi a dezvoltat patru observatoare de animale sălbatice şi trei cabane în care turiştii se pot caza.

„Turiştii au şansa să vadă îndeaproape urşi, zimbri, căprioare, cerbi, mistreţi sau chiar râşi şi lupi. Atâta timp cât se păstrează liniştea în observatoare, animalele pot veni la doar câţiva metri distanţă“, spun reprezentanţii fundaţiei. Activitatea observatoarelor a început în 2017, iar întregul proiect a presupus o investiţie de 76.000 de euro, spun reprezentanţii fundaţiei, o mare parte din investiţie fiind acoperită prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Unul dintre observatoare a fost construit la Richita, în judeţul Argeş, în ideea de a colabora cu pensiunile locale din Sătic, Rucăr, Dâmbovicioara şi pentru a da oportunitatea acestor pensiuni să atragă mai mulţi turişti, subliniază echipa Conservation Carpathia. Fundaţia a mai construit două observatoare mai mici pe o păşune în munţi, aproape de golul alpin, o zonă în care se pot vedea urşi, cerbi şi mistreţi. Cel de-al patrulea observator, Bunea, oferă cazare completă pentru şase persoane. Observatoarele sunt accesibile doar pe jos şi sunt simplu amenajate, având doar facilităţile de bază. Ele sunt destinate pasionaţilor de aventură şi de conservare a biodiversităţii.

„Avem, practic, patru cabane pe Valea Superioară a Dâmboviţei. Comisu este cel mai estic vârf al Munţilor Făgăraş. Bunea este deasupra lacului Pecineagu, iar Richita este pe drumul către lacul Pecineagu şi este singurul observator de zi – nu sunt cazări acolo. Vizitatorii cazaţi în zonă pot merge dimineaţa devreme sau seara pentru observarea de faună“, au detaliat reprezentanţii Conservation Carpathia.

Activitatea cea mai importantă, observarea faunei, se face după-amiaza târziu, înainte de înserat şi dimineaţa devreme.

articolul original.

Serviciul de Telecomunicații Speciale ajută Salvamont Brașov!

15 September 2022 at 06:07
By: M.Ex.

Începând de astăzi echipele SALVAMONT din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliul Județean Brașov, vor putea comunica în Munții Făgăraș. Acest lucru este posibil datorită infrastructurii DMR pusă la dispoziţie de STS. Specialiștii din cadrul STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au venit în sprijinul salvatorilor montani și au montat astăzi un repetor DMR pentru a lărgi aria de comunicații în Muntii Făgăraș.
Acest repetor le va permite echipelor salvamont să comunice între ele și totodată salvatorii montani vor putea comunica cu structurile partenere care desfășoară activități în zona montană.
Comunicarea reprezintă un factor important pentru soluționarea acțiunilor de salvare în zona montană și ne bucurăm că există o preocupare constantă a STS în a sprijini comunicațiile în zone izolate!

articolul original.

Pregătiri pentru marcarea traseelor din Munții Făgăraș: 6 tone de materiale, transportate cu un elicopter la peste 2.000 de metri altitudine (Galerie foto)

15 August 2022 at 09:54
image

Un elicopter a transportat, duminică, 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee ce vor fi marcate în Munții Făgăraș.

Publicitate

Pentru prima oară, un elicopter a fost folosit în județul Sibiu într-o operațiune de acest tip, materialele fiind încărcate din zona Văii Avrigului și a Căldării Mieilor – Transfăgărășan, anunță Consiliul Județean Sibiu într-o postare pe Facebook.

Elicopterul a făcut nouă zboruri, iar stâlpii, precum și materialele de semnalizare și fixare, au fost descărcați în șapte puncte situate la peste 2.000 de metri altitudine - Portița Avrigului, Șaua Scării, Șaua Cleopatra, Șaua Lăițel, Șaua Caprei, Cabana Podragu și Vârful Mircii.

Publicitate

Operațiunea a fost realizată de echipa tehnică a Programului "Anii Drumeției", cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu și al Asociației "În Slujba Muntelui".

Materialele de semnalizare vor contribui la creșterea siguranței turiștilor amatori de drumeții montane. Aceștia au deja la dispoziție site-ul și aplicația "Anii Drumeției", care include 54 de trasee din Munții Făgăraș și Cindrel.

articolul original.

6 tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, aduse cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine

15 August 2022 at 07:29
By: M.Ex.

Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee ce vor fi marcate în Munții Făgăraș, anunță Consiliul Județean Sibiu într-un comunicat de presă.
Este pentru prima dată când este folosit un elicopter într-o operațiune de acest gen, în județ, materialele fiind încărcate din zona Văii Avrigului și a Căldării Mieilor – Transfăgărășan.
Elicopterul a efectuat 9 zboruri, iar stâlpii, împreună cu materialele de semnalizare și fixare, au fost descărcați în 7 puncte aflate la peste 2.000 de metri altitudine: Portița Avrigului, Șaua Scării, Șaua Cleopatra, Șaua Lăițel, Șaua Caprei, Cabana Podragu și Vârful Mircii. Gestionarea activității a fost asigurată de echipa tehnică a Programului „Anii Drumeției”, cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu și al Asociației „În Slujba Muntelui”.

articolul original.

Un turist străin s-a accident pe o creastă a Munților Făgăraș

24 July 2022 at 12:54
By: M.Ex.

Un turist din Israel s-a accident duminică în zona de creastă a Munților Făgăraș. Salvamontiștii intervin pentru evacuarea victimei.
Potrivit Salvamont Argeș, salvatorii montani intervin duminică în zona de creastă a Munților Făgăraș, în zona monumentului Nerlinger, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unui turist israelian, informează Mediafax. Turistul a suferit o fractură de picior.
Salvatorii anunță că se va încerca evacuarea pe cale aeriană cu sprijinul elicopterului SMURD din Punctul de Operare Aeromedicală Caransebeș, dacă condițiile meteo vor permite zborul. În zonă este anunțat cod portocaliu de furtună.

articolul original.

Brașov: Salvamontiștii au căutat toată noaptea un turist rătăcit în Munții Făgăraș

22 July 2022 at 09:06
By: M.Ex.

Salvamontiști din Victoria și Brașov au căutat toată noaptea un turist rătăcit în Munții Făgăraș. Prin apel la 112 a fost anunțat că un bărbat a rămas blocat pe Muchia Zănoaga, din Masivul Făgăraș. El făcea parte dintr-un grup de patru persoane, dar ceilalți turiști au început să coboare singuri spre zona Viștișoara, acolo unde erau își stabiliseră tabăra. Numai că, bărbatul blocat nu avea telefon mobil, astfel că el nu a mai putut ține legătura cu camarazii săi.
Imediat după apel, 9 salvamontiști din Victoria și Brașov au plecat în căutarea turistului rătăcit, în puterea nopții. După un traseu de aproximativ 5 kilometri, cu 1200 de metri diferență de nivel, salvatorii montani s-au întâlnit cu colegii bărbatului. Doi salvamontiști au rămas cu care tinerii au fost coborâți în Viștișoara.
Ceilalți 7 salvamontiști au continuat isiunea de căutare a rătăcitului. S-au împărțit pe anumite trasee, dar toate cu destinația Muchia Zănoaga. Într-un final, în zori, turistul a fost găsit. Era teafăr, iar salvamontiștii l-au coborât în siguranță de pe munte.
Salvamontiștii le recomandă turiștilor ca atunci când merg pe munte să fie echipați corespunzător, să aibă un rucsac în care să țină mâncare, apă și haine de rezervă. Este important ca turiștii să aibă la ei și o lanternă, dar și o baterie externă pentru telefonul mobil.

articolul original.

Munții Făgăraș: mușcată de viperă, în timp ce se spăla râu

9 July 2022 at 09:54
By: M.Ex.

O femeie de 29 de ani a fost mușcată de viperă sâmbătă, 9 iulie, în zona Cascadei Capra din Munții Făgăraș. Tânăra se afla într-o zonă de picnic. S-a dus la râu să se spele pe mâini, iar atunci vipera a mușcat-o de gambă, notează ziare.com.
„Persoană muşcată de viperă în Munţii Făgăraş, în zona Cascadei Capra. Intervine echipa de salvatori montani aflată în serviciu la Baza de salvare montană Cota 2000 împreună cu echipajul SMURD.
În momentul preluării, victima era conștientă, stabilă hemodinamic și cooperantă. Pe drum, salvatorii s-au întâlnit cu un echipaj al SAJ, care a preluat victima şi o transportă la spital pentru a i se administra medicamentaţia necesară”, au transmis reprezentanții Salvamont.
„Un echipaj SMURD de prim ajutor calificat a intervenit în comuna Arefu în cazul unei persoane muşcate de viperă. Este vorba despre o persoană de sex feminin, în vârstă de 29 de ani, care a fost preluată pentru a fi transportată de urgenţă la spital. În momentul preluării, victima era conştientă, stabilă hemodinamic şi cooperantă”, precizează ISU Argeş.

articolul original.

În munții Argeșului trăiesc 28 de zimbri în libertate

3 July 2022 at 09:09
image

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Conservation Carpathia, la aproape trei ani de la debut, programul de reintroducere a zimbrilor în munţii Făgăraş este un real succes, cu 28 de exemplare aflate în libertate. Iniţiat la finalul anului 2019, proiectul de reintroducere a speciei celui mai mare mamifer din Europa (Bison bonasus) a înregistrat rezultatele aşteptate. O dovadă a adaptării la condiţiile de mediu sunt cei trei viţei sănătoşi care însoţesc turmele.

„Misiunea de a reface de la zero populaţia de zimbri în zona Munţilor Făgăraş a început cu eliberarea a 8 exemplare aduse din Germania şi Polonia. Ulterior am adus din Suedia, Marea Britanie şi din rezervaţiile Vama Buzăului şi Vânători Neamţ. Iniţial animalele au fost găzduite în ţarcurile de carantină şi de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020 se bucură de habitatul natural propice din Munţii Făgăraş. Un criteriu important în selecţia exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita apariţia fenomenului de consangvinizare”, a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Considerat de experţi cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul este o specie-cheie pentru menţinerea zonelor cu natură sălbatică şi a peisajului mozaicat. În trecut, el ocupa vestul, centrul şi sud-vestul Europei şi reprezenta un simbol al puterii. Cauzele care au dus la diminuarea populaţiei sunt exploatările forestiere, vânarea excesivă, braconajul, competiţia cu animalele domestice şi distrugerea habitatelor naturale.

România a redevenit după 2012 una din cele 9 ţări europene în care zimbri trăiesc în zone sălbatice. Din 2020 acest lucru a devenit realitate şi în Munţii Făgăraş. „Dispărut şi din zona Carpaţilor româneşti, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din ţară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamţ, la Armeniş (Caraş-Severin) sau în judeţul Hunedoara”, arată ONG-ul. Ţinta finală a proiectului de reintroducere în Munţii Făgăraş este eliberarea a 75 de exemplare, până la jumătatea anului 2024. Pe măsură ce prezenţa zimbrilor va fi constantă în ecosistem, schimbările de mediu vor fi şi ele mult mai vizibile: fauna va fi reintregită, iar poienile vor fi menţinute prin păşunatul lor.

„Pentru fiecare zonă de reintroducere avem câte o echipă de rangeri angajaţi din comunităţile locale care monitorizează evoluţia grupurilor. Observaţiile sunt cu frecvenţă zilnică, fie în mod direct prin deplasări în teren, fie prin analiza informaţiilor furnizate de colarele GPS şi de camerele de monitorizare cu senzor de mişcare. Monitorizăm şi pentru a ne asigura că grupurile de zimbri nu vor avea tendinţa să se apropie de comunităţi. Ne-am bucurat să constatăm că în fiecare an au aparut viţei, semn că specia se adaptează la noile condiţii de viaţă. Acum sunt trei pui. Au fost 5…”, a declarat Călin Şerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundaţia Conservation Carpathia.

„În semn de mândrie locală pentru reintroducerea speciei, autorităţile din comuna Lereşti, comunitate aflată la poalele Făgăraşilor, au decis ca echipa locală de fotbal să poarte zimbrul pe echipamentul de competiţie”, a anunțat și Marian Toader, primarul comunei Lereşti, Argeş.

articolul original.

28 de zimbri trăiesc în sălbăticie în Munţii Făgăraş, după 200 de ani de când au dispărut din zonă

2 July 2022 at 19:56
By: M.Ex.

Orogramul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, s-a dovedit un succes, la aproape trei ani de la debut.În această zonă trăiesc, în prezent, în sălbăticie, aproximativ 30 de zimbri, inclusiv viţei, după 200 de ani de când au dispărut de aici, anunţă reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale.

Conform unui comunicat remis, sâmbătă, de Fundaţia Conservation Carpathia, programul, demarat în 2019, a înregistrat rezultatele aşteptate, un număr de 28 de exemplare aflate în libertate fiind perfect adaptate la condiţiile de mediu din Munţii Făgăraş, o dovadă în acest sens fiind cei trei viţei sănătoşi, care însoţesc turmele.

„Misiunea de a reface de la zero populaţia de zimbri în zona Munţilor Făgăraş a început cu eliberarea unui număr de 8 exemplare aduse din Germania şi Polonia. Ulterior, am adus din Suedia, Marea Britanie şi din rezervaţiile Vama Buzăului şi Vânatori Neamţ. Iniţial, animalele au fost găzduite în ţarcurile de carantină şi de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020, se bucură de habitatul natural propice din Munţii Făgăraş. Un criteriu important în selecţia exemplarelor îl reprezintă analiza pedigree-ului, pentru a evita apariţia fenomenului de consangvinizare”, a declarat, în comunicatul citat, biologul Adrian Aldea, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Repopularea Munţilor Făgăraş cu zimbri se realizează în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România” implementat de Conservation Carpathia, cu sprijin financiar din partea Fundaţiei Arcadia prin Endangered Landscapes Programme şi din partea Comisiei Europene prin programul LIFE.

Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale şi crearea de beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.

Ţinta finală a proiectului este eliberarea în natură, în Munţii Făgăraş, a 75 de exemplare de zimbri, până la jumătatea anului 2024.

Considerat de experţi cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul este o specie-cheie pentru menţinerea zonelor cu natură sălbatică şi a peisajului mozaicat, a precizat sursa citată.

„Pentru fiecare zonă de reintroducere avem câte o echipă de rangeri angajaţi din comunităţile locale, care monitorizează evoluţia grupurilor. Observaţiile sunt cu frecvenţă zilnică, fie în mod direct, prin deplasări în teren, fie prin analiza informaţiilor furnizate de colarele GPS şi de camerele de monitorizare cu senzor de mişcare. Monitorizăm şi pentru a ne asigura că grupurile de zimbri nu vor avea tendinţa să se apropie de comunităţi. Ne-am bucurat sa constatăm că în fiecare an au apărut viţei, semn că specia se adaptează la noile condiţii de viaţă. Acum sunt trei pui. Au fost 5”, a declarat Calin Şerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundaţia Conservation Carpathia.

În semn de mândrie locală pentru reintroducerea speciei, autorităţile din comuna Lereşti, aflată la poalele Făgăraşilor, au decis ca echipa locală de fotbal să poarte zimbrul pe echipamentul de competiţie, menţionează reprezentanţii Conservation Carpathia.

România a redevenit, după 2012, una din cele nouă ţări europene în care zimbrii trăiesc în zone sălbatice. (Sursa: Agerpres)

articolul original.
  • There are no more articles
❌