ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un nou studiu dezvăluie cele mai vechi dovezi ale consumului de opiu în Israel

25 September 2022 at 08:00
image

Un nou studiu realizat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Științe Weizmann a scos la iveală cele mai vechi dovezi cunoscute în lume privind utilizarea opiului, un drog halucinogen, și a drogurilor psihoactive în general.

Reziduurile de opiu au fost găsite în vase ceramice descoperite la Tel Yehud, în cadrul unor săpături efectuate de Eriola Jakoel în numele Autorității pentru Antichități.

Vasele care conțineau opiu datează din secolul al XIV-lea î.Hr. și au fost găsite în morminte canaanite, fiind folosite, se pare, în ritualurile locale de înmormântare.

Această descoperire incitantă confirmă scrierile istorice și ipotezele arheologice conform cărora opiul și comerțul cu acesta au jucat un rol central în culturile din Orientul Apropiat.

Studiul a fost publicat în revista Archaeometry.

Cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării de halucinogene din lume

În 2012, Autoritatea pentru Antichități a efectuat o săpătură de salvare în situl Tel Yehud, înainte de construirea de reședințe în acest loc.

În cadrul săpăturilor au fost găsite din epoca târzie a bronzului, iar lângă acestea au fost descoperite ofrande funerare – vase destinate să-i însoțească pe cei morți în viața de apoi. Printre ceramică, s-a remarcat un grup mare de vase fabricate în Cipru.

Deoarece vasele au o formă asemănătoare cu cea a florii de mac atunci când este închisă și întoarsă cu capul în jos, încă din secolul al XIX-lea a apărut ipoteza că acestea au fost folosite ca vase rituale pentru acest drog.

Acum, o analiză a reziduurilor organice a scos la iveală reziduuri de opiu în opt vase, unele locale și altele fabricate în Cipru. Este pentru prima dată când se găsește opiu în ceramică, în general, și în vase de acest tip, în special. Este, de asemenea, cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării de halucinogene din lume, scrie EurekAlert.

Vasele care conțineau opiu datează din secolul al XIV-lea î.Hr

„În săpăturile efectuate la Tel Yehud până în prezent, au fost din secolele XVIII-XIII î.Hr. Cele mai multe dintre corpurile îngropate erau ale unor adulți, de ambele sexe. Vasele de ceramică care fuseseră așezate în interiorul mormintelor erau folosite pentru mesele ceremoniale, ritualuri efectuate de cei vii pentru membrii decedați ai familiei lor. Morții erau onorați cu alimente și băuturi care erau fie plasate în vase, fie consumate în timpul unui ospăț care avea loc deasupra mormântului, la care defunctul era considerat participant”, spune Dr. Ron Be’eri de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

„Este posibil ca în timpul acestor ceremonii, conduse de membrii familiei sau de un preot în numele lor, participanții să încerce să trezească spiritele rudelor lor moarte pentru a-și exprima o cerere și să intre într-o stare extatică prin utilizarea opiului. Alternativ, este posibil ca opiul, care era așezat lângă cadavru, să fi avut rolul de a ajuta spiritul persoanei să se ridice din mormânt, în vederea pregătirii întâlnirii cu rudele lor în viața următoare”.

Cum erau onorați morții?

„Acesta care a fost găsit în Levant în epoca târzie a bronzului. În 2020, cercetătorii au descoperit reziduuri de canabis pe un altar din Tel Arad, dar acestea datau din Epoca Fierului, la sute de ani după opiul din Tel Yehud. Deoarece opiul a fost găsit într-un loc de înmormântare, acesta ne oferă o privire rară asupra obiceiurilor de înmormântare din lumea antică. Desigur, nu știm care era rolul opiului în ceremonie – dacă locuitorii din Yehud credeau că morții aveau nevoie de opiu în viața de apoi sau dacă preoții erau cei care consumau drogul în timpul ceremoniei”, a explicat și Vanessa Linares de la Universitatea din Tel Aviv.

„În plus, descoperirea aruncă lumină asupra comerțului cu opiu în general. Trebuie amintit faptul că opiul este produs din maci, care creșteau în Asia Mică – adică pe teritoriul Turciei de astăzi – în timp ce ceramica în care am identificat opiul a fost fabricată în Cipru. Cu alte cuvinte, opiul a fost adus din Turcia, prin Cipru. Acest lucru indică, desigur, importanța care era atribuită drogului”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

9 September 2022 at 16:00
image

Săpăturile efectuate la un sit din regiunea Toscana de Sud a Italiei oferă noi perspective asupra identității etrusce care a supraviețuit cuceririi romane a Etruriei.

Situl a fost descoperit în 2017 în timpul unui proiect de construcție, dezvăluind o așezare și înmormântări asociate, care a fost investigat de cercetătorii la acea vreme, dar niciodată publicat.

Așezarea este unul dintre puținele situri etrusce neatinse de jefuitori, permițând cercetătorilor să analizeze bunurile funerare care sunt relativ intacte și să înțeleagă ritualurile de înmormântare etrusce, potrivit Heritage Daily.

Tradițiile etrusce au supraviețuit invaziei romane

Potrivit cercetătorilor, caracteristicile distincte ale populației etrusce au supraviețuit în prezența puterii romane dominante .

Tradițiile etrusce au continuat timp de peste două secole după cucerirea romană, modelând zona locală printr-o fuziune a obiceiurilor sociale, culturale și economice ale celor două civilizații, până când zona a fost devastată în timpul războiului dintre și câțiva dintre aliații săi din Italia.

„Aceste constatări ne arată că ar trebui să vorbim mai mult despre osmoză culturală și socială decât despre o subordonare a unei populații față de alta”, spune Alessandro Sebastiani. „Analiza dezvăluie relația interesantă și sofisticată , unde comunitățile etrusce supraviețuiesc și se adaptează în lumea romană.”

Trei morminte descoperite complet intacte

„Am deschis trei morminte etrusce târzii care erau complet intacte, ceea ce aruncă o lumină nouă asupra rolului social a familiilor care trăiesc și lucrau sat”, spune Sebastiani. „Deoarece aceste situri au fost jefuite pentru aur, este destul de rar să găsești unul neatins, cu toate bunurile funerare prezente după mai bine de 2.200 de ani, inclusiv cercei de aur, coroane de aur, inele de bronz cu , strigili de fier (un instrument pentru curățarea corpului) și ceramică fină.

„Proiectul oferă noi indicii pentru eluciderea misterului așezărilor istorice din Etruria în perioada de tranziție a cuceririi romane, dezvoltarea lor în sistemul politic imperial, antichitatea târzie și ascensiunea societății medievale”, spune Sebastiani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

26 August 2022 at 12:00

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic au fost descoperite în Tuttlingen, în sud-vestul Germaniei, lângă Dolina Dunării.

O săpătură arheologică preventivă la locul unui bazin planificat de retenție a apei pluviale a scos la iveală un mormânt din epoca de piatră al culturii ceramicii cordate, care conținea bunuri funerare, printre care o oală caracteristică tipului care a dat numele culturii, și zeci de (cca. 375-568 d.Hr.) care conțin arme și bijuterii.

Doar un singur mormânt neolitic a fost găsit până acum (mormintele culturii ceramicii cordate sunt rare în sud-vestul Germaniei), dar arheologii au descoperit rămășițele unei așezări preistorice. Mormântul conținea un pahar decorat la gât prin înfășurarea unei frânghii în jurul lui atunci când lutul era încă umed, pentru a crea un efect de gropițe.

Ce conțin aceste morminte din timpul Migrației popoarelor?

Mormântul conținea, de asemenea, un topor de piatră cu o gaură netedă în mijloc, unde a fost montat cândva mânerul, și o lamă de silex. Mormântul culturii ceramicii cordate datează din mileniul III î.Hr, scrie The History Blog.

Cimitirul din timpul invaziilor barbare este mare, cu aproximativ 140 de morminte, iar multe dintre ele conțin artefacte impresionante.

Aceasta a fost o perioadă de mișcare în masă a oamenilor în toată Europa, ca urmare a prăbușirii puterii romane. Barbarii călătoreau de obicei în triburi de aproximativ 10.000-20.000 de persoane, conduse de un lord războinic, până când găseau un loc în care doreau să se stabilească. Cimitirul datează din perioada târzie a Migrației.

morminte din timpul Migrației popoarelor
Foto: State Office for the Preservation of Monuments in the RPS / Yvonne Mühleis

Descoperiri speciale

„Majoritatea înmormântărilor conțin bunuri funerare cum ar fi arme (de exemplu săbii, lănci, scuturi) (cum ar fi mărgele de sticlă, cercei, curele sau pandantive pentru curea)”, a declarat Dr. Andreas Haasis-Berner.

și un pahar de băut sunt descoperiri speciale. Pe baza acestor bunuri funerare, locul de înmormântare poate fi datat în secolul al VI-lea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un preot din Vrancea a turnat beton peste mormintele din cimitir ca să facă „pietonală”.

26 August 2022 at 10:52
image

Un preot din Vrancea a turnat beton peste mormintele din cimitir ca să facă „pietonală”. Scandal monstru într-o localitate din Vrancea! Zeci de morminte au fost îngropate în beton şi transformate în alee pietonală, la îndrumarea preotului. Urmaşii decedaţilor s-au revoltat şi au cerut explicaţii. Cum slujitorul Domnului nu a fost de găsit, au dat explicaţii susţinătorii acestuia, printre care şi muncitorul care a executat lucrarea. Discuţiile s-au aprins repede şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei.  

„Să vă arăt cum a pus ciment pe zece morminte, preotul şi oamenii lui. Jumătate de alee a pus-o pe morminte la oameni. A rămas mormântul de jumătate de metru”. Localnicii din Mirceştii Noi au fost şocaţi când au ajuns în cimitir. Oamenii din imagine și-au îngropat mama în urmă cu mai puțin de 40 de zile. Nu au apucat să facă parastasul, că s-au trezit cu mormântul pe jumătate cimentat. 

Scandal în Vrancea. Preot acuzat de profanare de morminte

„Muncitorul care a asfaltat a zis că a pus o sfoară, a pornit de la 40 şi a ajuns la noi la 77 cm lăţimea aleii. Peste mormânt, dar nu numai al nostru”, povesteşte Gabriela Dumitrache„Depun plângere, dar de ieri am fost la poliţie cu numărul de înregistrare. Pentru profanare de morminte. S-a turnat la jumatea mormântului beton”, spune Ilie Dumitrache.

Bărbatul care ar fi turnat aleea, un om apropiat al bisericii, a susținut inițial că nu are nicio legătură. A încercat apoi să justifice lucrarea. „Unde stai aici, nu stai pe mormânt? Omul asta daca vine la mormânt, unde calcă? Calcă pe mormânt”.

Aparţinătorii decedaţilor nu au fost mulţumiţi de explicaţii şi au cerut intervenţia poliţiei. Spiritele s-au încins şi nici reporterul Observator nu a scăpat neapostrofat: „Aici sunt părinţii mei. Nu ai dreptul să mă dai tu afară. Tu ieşi afară. Eu nu ies afară”.

Localnicii spun că preotul vrea să facă legea printre ei

Sâmbătă a fost turnată aleea peste aceste morminte, după care a fost decupată deasupra unui singur mormânt, iar miercuri dimineaţă a fost spartă complet. Preotul, care ar fi comandat lucrarea, nu a putut fi contactat pentru a lămuri lucrurile. Şi-ar fi luat concendiu spun oamenii, care mai au şi alte lucruri să îi reproşeze. 

„Lăsăm aleea, dar avem comportamentul părintelui. Ne şicanează tot timpul. Ne-a blamat în slujba de biserică, suntem nişte copii needucaţi”, susţine Ionica Stancu„M-a ameninţat doamna preoteasa la firmă că mă dă afară”, zice Ilie Dumitrache.

Sursa: Observator

articolul original.

Mormânt medieval dublu, găsit întâmplător într-un șanț circular

25 August 2022 at 16:00
image

Arheologii au descoperit un mormânt medieval dublu în centrul unui șanț circular din Kirchheim am Neckar, în sudul Germaniei.

Două loturi de teren dintr-o zonă din Kirchheim desemnată ca monument cultural au fost excavate înainte de dezvoltare imobiliară. Prezența unui loc de înmormântare era cunoscută încă din secolul al XIX-lea, dar descoperirea unui în interiorul unui șanț în formă de inel a fost surprinzătoare.

Mormântul dublu a fost găsit la capătul de sud-vest al locului de înmormântare. Semnul circular de pe sol este tot ce a mai rămas dintr-un tumul mare.

Un mormânt medieval dublu ce fusese jefuit în trecut

Înmormântările constau din două morminte din lemn adiacente, construite peste . Unul a aparținut unei femei; celălalt, unui bărbat. Mormintele fuseseră ambele jefuite în antichitate, dar profanatorii au furat doar de la genunchi în sus. Zonele de sub genunchi au fost neatinse, iar jefuitorii nici nu știu ce au ratat.

Sub piciorul bărbatului îngropat se aflau un pieptene mare de os împodobit, o oală de ceramică, benzi din tablă de argint, un pahar de sticlă, un căpăstru de cal și un vas de bronz umplut cu material organic și os de animal și un obiect mare, asemănător unui ou, sub un bol de ceramică.

În gura mortului a fost găsită și o monedă de aur ca obol, cunoscut și sub numele de obol al lui Charon, o monedă cu care se plătea trecerea în lumea de dincolo, explică The History Blog.

Rămășițele unui cal decapitat au fost îngropate chiar în afara șanțului inelar. Prezența căpăstrului de cal în mormântul bărbatului sugerează că animalul era un însoțitor către lumea de dincolo.

Profanatorii nu au reușit să fure toate bogățiile

Mormântul femeii a fost, de asemenea, plin de bogății, în ciuda faptului că a fost jefuit. Bunurile funerare găsite în mormântul ei includ un , un pandantiv de aur încrustat cu granate almandine, o broșă cu disc, o „sabie” de țesut, o foarfecă, un pahar de sticlă și o cataramă decorativă cu disc, având o cochilie de melc Cypraea atârnată de ea.

Acestea erau obiecte de mare valoare, bijuterii și bunuri de uz casnic deopotrivă. Cypraea a fost importat din Oceanul Indian și era un talisman foarte scump de atârnat la o curea.

Săpăturile celor două proprietăți au revelat încă 22 de morminte, toate simple inhumații fără ofrande funerare. Acestea erau tipurile de morminte pe care arheologii se așteptau să le găsească în sit, comparabile cu cele descoperite acolo în trecut.

Locuitorii mormântului dublu au fost înmormântați separat, despărțiți de restul oamenilor atât ca amplasare, cât și prin măreția distinctivă a mormintelor lor.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un complex megalitic uriaș, descoperit recent, este printre cele mai mari din Europa

23 August 2022 at 12:00
image

Un complex megalitic uriaș, cu peste 500 de pietre verticale, a fost descoperit în sudul Spaniei; acesta ar putea fi unul dintre cele mai mari din Europa, spun arheologii.

Pietrele au fost descoperite pe un teren din Huelva, o provincie care flanchează cea mai sudică parte a graniței Spaniei cu Portugalia, de lângă râul Guadiana.

Întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare, terenul a fost amenajat pentru o plantație de avocado.

Dar înainte de a acorda autorizația, autoritățile regionale au solicitat o cartografiere a terenului, în lumina posibilei semnificații arheologice a sitului, descoperind astfel prezența pietrelor.

Un complex megalitic uriaș bine conservat

„Aceasta este cea mai mare și mai diversă colecție de pietre verticale grupate din peninsula Iberică”, a declarat Jose Antonio Linares, cercetător la Universitatea Huelva și unul dintre cei trei directori ai proiectului.

Este probabil ca cele mai vechi pietre verticale din situl La Torre-La Janera să fi fost ridicate în a doua jumătate a mileniului al VI-lea sau al V-lea î.Hr., a spus el, potrivit Science Alert.

„Este un pentru Europa”, a spus el.

În sit a fost găsit un număr mare de diverse tipuri de megaliți, incluzând pietre verticale, dolmene, movile, cutii de piatră asemănătoare sicriului numite ciste și diverse incinte.

„Pietrele verticale au fost cea mai frecventă descoperire, 526 dintre ele fiind încă în picioare sau culcate pe pământ”, au spus cercetătorii într-un articol publicat în Trabajos de Prehistoria, o revistă de arheologie preistorică din Peninsula Iberică.

Înălțimea pietrelor este cuprinsă între 1 și 3 metri.

De ce este unic situl din Spania?

La Carnac, în nord-vestul Franței, care este și el un complex megalitic uriaș faimos în întreaga lume, există aproximativ 3.000 de .

Unele dintre cele mai izbitoare lucruri au fost găsirea unor elemente megalitice atât de diverse grupate într-o singură locație și cât de bine conservate erau, a spus Primitiva Bueno, co-directoare a proiectului și profesoară de preistorie la Universitatea Alcala, de lângă Madrid.

„Găsirea de aliniamente și dolmene într-un singur loc nu este foarte comună”, a spus ea.

„Aici găsești de toate la un loc: aliniamente, cromlech-uri și dolmene și asta este foarte izbitor”, a spus ea, bucurându-se de „conservarea excelentă” a sitului.

Un aliniament este un aranjament liniar de pietre verticale așezate de-a lungul unei axe comune, în timp ce un cromlech este un cerc de pietre, iar un dolmen este un tip de mormânt megalitic format, de obicei, din două sau mai multe pietre verticale cu o „piatră” mare, plată, așezată deasupra.

Situl ar putea fi vizitat în curând

Majoritatea menhirelor (pietre singulare) au fost grupate în 26 de aliniamente și două cromlech-uri, ambele situate pe vârfuri de dealuri, cu o vedere clară spre est în timpul solstițiilor de vară și de iarnă și în timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, au spus cercetătorii.

Multe dintre pietre sunt îngropate adânc în pământ.

Acestea vor trebui dezgropate cu atenție, iar lucrările sunt programate să se desfășoare până în 2026, dar „între campania din acest an și începutul anului viitor, o parte a șantierului va putea fi vizitată”, a spus Bueno.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Marcarea mormintelor cu cristale, o practică a oamenilor preistorici

17 August 2022 at 12:00
image

Oamenii din neoliticul timpuriu foloseau marcarea mormintelor cu cristale ca o practică comună, arată un nou studiu.

Arheologii de la Universitatea din Manchester, din Anglia, în colaborare cu Universitatea Cardiff, din Țara Galilor, și cu Consiliul Județean Herefordshire, au descoperit cristale de rocă în timpul săpăturilor de la Dorstone Hill din Herefordshire, Anglia.

Situl este un complex unic format din hale de lemn, movile funerare și incinte care datează din perioada neolitică timpurie, din urmă cu 6.000 de ani, scrie Heritage Daily.

Marcarea mormintelor cu cristale, o practică comună timp de secole

Cristalele de stâncă găsite la Dorstone Hill sunt un tip rar de cuarț transparent care se formează în pietre hexagonale mari. Acestea au fost tăiate și depuse intenționat în movilele funerare. Experții cred că s-a petrecut de-a lungul mai multor generații, posibil timp de până la 300 de ani.

Există foarte puține locuri în Insulele Britanice unde aceste cristale se găsesc la un nivel atât de înalt de puritate, cele mai apropiate fiind Snowdonia, în nordul Țării Galilor, și St David’s Head, în sud-vestul Țării Galilor; asta înseamnă că oamenii preistorici care trăiau în jurul dealului Dorstone trebuie să fi transportat materialul pe distanțe mari pentru a ajunge la sit.

Dovezi ale cristalelor de rocă sunt găsite pe câteva situri preistorice din Marea Britanie, dar au fost efectuate puține investigații pentru a determina scopul sau semnificația lor. Echipa speculează că materialul a fost folosit pentru a demonstra identitățile locale și legăturile lor cu locurile din jurul insulelor britanice și pentru a marca .

O descoperire deosebită

„A fost foarte interesant să găsim cristalul, deoarece este excepțional de rar, dintr-o perioadă de dinaintea sticlei, aceste bucăți de material solid perfect transparent trebuie să fi fost cu adevărat distinctive”, a spus Dr. Nick Overton, cercetător principal.

„Cristalele ar fi părut foarte neobișnuite în comparație cu alte pietre pe care le-au folosit acei oameni și sunt extrem de distinctive, deoarece emit lumină atunci când sunt lovite sau frecate și produc mici ; susținem că utilizarea lor ar fi creat momente memorabile care au reunit indivizii, au creat identități locale și i-au conectat pe cei vii cu morții ale căror rămășițe au fost depuse”, a adăugat dr. Overton.

Studiul a fost publicat în Cambridge Core.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

8 August 2022 at 16:00
image

Arheologii de la Muzeul Szent István Király au excavat comori din Epoca Bronzului într-un cimitir din apropierea orașului Mány din Ungaria.

Săpăturile au fost efectuate în pregătirea pentru construcția autostrăzii M100, scoțând la iveală un cimitir care conține un număr mic de care datează din această perioadă.

Echipa a descoperit 8 înmormântări, dintre care una notabilă conținea rămășițele unei femei tinere cu vârsta de cel mult 20 de ani.

Aceasta a fost îngropată cu 38 de obiecte decorative , cum ar fi inele de aur, torțe, brățări spiralate, un inel de păr din aur, pe lângă câteva vase mici de ceramică.

Săpăturile au scos la iveală un cimitir din Epoca Bronzului

Cercetătorii cred că femeia a fost îngropată cu inele pe fiecare dintre degete, ceea ce indică faptul că era o persoană bogată care deținea un statut social ridicat în comunitatea sa.

Obiectele reprezintă, de asemenea, o cunoaștere avansată a prelucrării metalelor, dezvăluind noi informații despre hainele și accesoriile purtate de din regiune cu mii de ani în urmă.

După identificarea sitului, un sondaj de detectare a metalelor efectuat de un grup de arheologie local a fost folosit pentru a marca și înregistra locația obiectelor metalice, dar echipa crede că mai sunt încă multe alte obiecte care așteaptă să fie descoperite.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ”

Echipa a găsit, de asemenea, urme ale unei așezări din această perioadă și așezări din perioada Árpád care datează din secolele IX și X d.Hr.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ. Tehnologia există astfel încât să putem identifica anumite lucruri, dar astfel de descoperiri sunt scoase la suprafață doar în timpul săpăturilor arheologice sau în timpul unei anchete de detectare a metalelor. Dacă nu ar fi existat săpături arheologice înainte de investițiile majore, atunci cu siguranță multe astfel de obiecte ar fi fost distruse sau nu ar fi ieșit niciodată la lumină”, a declarat Krisztián Pokrovenszki, directorul Muzeului Szent István Király, potrivit Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Trei morminte din epoca bronzului au fost descoperite lângă Ploiești. Ce s-a găsit într-unul dintre ele

5 August 2022 at 14:46
image

Descoperire arheologică într-o localitate din apropiere de Ploiești. Trei morminte din epoca bronzului, care datează de mai bine de 5000 de ani, au fost descoperite de arheologi în comuna Blejoi de lângă Ploiești. Intr-unul dintre morminte au fost găsite osemintele unui bebeluș și un inel în formă de buclă, din aur.

Arheologii Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova au descoperit la ieșirea din Ploiești spre Târgoviște, în comuna Blejoi, trei morminte din epoca bronzului, cu o vechime de aproximativ 5000 de ani.

Două dintre ele erau suprapuse, în cel de sus fiind înhumat un bebeluș, în timp ce în cel de dedesupt se afla un bărbat și un copil de aproximativ 5 – 6 ani.

Mormântul este orientat pe axa vest-est. Osemintele, care aparțin unui bărbat, vor fi duse la un laborator de antropologie unde vor fi analizate.

Săpăturile vor continua la marginea Ploieștiului, iar arheologii speră să găsească și alte podoabe. Mai ales că zona este cunoscută pentru vestigiile istorice.

Pentru a salva cât mai mult din relicve, arheologii depun adevărate eforturi. Se lucrează cu pensule fine și fiecare milimetru de pământ se îndepărtează cu mare atenție.

articolul original.
  • There are no more articles
❌