ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Poll Marius Tucă Show: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”

1 December 2022 at 21:29

Marius Tucă și Ion Cristoiu (publicist și scriitor) au dezbătut subiectul zilei, în cadrul ediției de joi, 1 decembrie, iar telespectatorii au putut răspunde și la întrebarea poll-ului: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Ciucă spune că e foarte mică probabilitatea ca în România să fie o pană de curent totală, cum a fost în Republica Moldova

1 December 2022 at 21:06
By: -
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este foarte, foarte mică probabilitatea ca în România să fie o pană de curent totală, aşa cum a fost săptămâna trecută în Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti din Ucraina.

„Pentru România e foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Probabilitatea de a intra într-un black out, o pană de curent totală, e foarte, foarte mică. Chiar şi dacă s-ar întâmpla chestiunea aceasta sunt măsuri pregătite să putem relua furnizarea cu energie electrică, într-un timp foarte scurt. Mai avem măsuri de tip generatoare care asigură funcţionarea pe anumite puncte vitale la nivel naţional.

Sunt foarte bine puse la pun măsurile în tot ceea ce ţine de domeniul energetic. De asemenea şi ISU care joacă un rol foarte important în gestionarea unei situaţii de urgenţă”, a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat joi seara la RTV dacă există pericolul pentru România să se întâmple ca în Republica Moldova în ceea ce priveşte o posibilă pana de curent generalizată.

Premierul a adăugat că la capitolul aprovizionării cu gaze naturale „am intrat în perioada de iarnă cu peste trei miliarde de metri cubi în depozite”.

„Nu cred că s-a mai întâmplat sau a mai fost aşa ceva vreodată în România şi anume să avem 98% din cantitate în depozite şi sunt demersurile aproape finalizate, cred că foarte cuvânt vor fi şi formalizate de asigurare a cantităţilor necesare de gaz de la furnizorii noştri externi. Pot să dau asigurări că nu avem probleme cu privire la asigurarea de gaz”, a mai spus Ciucă.

Cel puţin trei persoane au murit la Kiev şi şase au fost rănite, săptămâna trecută, după un nou atac masiv cu rachete al Rusiei care a vizat întreg teritoriul ţării şi a cauzat întreruperi ale energiei electrice şi alimentării cu apă, inclusiv Republica Moldova fiind afectată de o pană aproape generalizată de curent electric.

articolul original.

Maria Zaharova: Cine i-a lăsat pe moldoveni în întuneric și frig? Rusia? Noi am ajutat Republica Moldova! Ce a făcut Maia Sandu pentru cetățenii săi?

1 December 2022 at 14:24
image

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, că nu a făcut nimic pentru cetăţenii săi. Ea a mai spus că autorităţile moldovene propagă rusofobia, deși Rusia nu a făcut decât să ajute Chișinăul.

Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză energetică din cauza șantajului rusesc. Mai mult, țara a trecut și prin masive pene de curent din cauza bombardamentelor rusești asupra Ucrainei.

În ultima vreme au avut loc mai multe proteste la Chișinău împotriva guvernării, despre care Maia Sandu a spus că nu e exclus să fie orchestrate de la Moscova, pentru a destabiliza țara.

Maria Zaharova, atac la Maia Sandu

„Cine a lăsat cetățenii R. Moldova în întuneric și frig, Rusia? Atâția ani i-am ajutat, livrându-le și asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetățeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiție în economia R. Moldovei în toți acești 30 de ani. Ce, cetățeanca României Maia Sandu nu știe asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Și ce face actuala conducere, care deține cetățenia unui alt stat, nimeni nu înțelege. Această stare a lucrurilor provoacă regrete.

La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conștiința prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcționează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Și, în ciuda tuturor acestor greutăți, am ajutat R. Moldova și cetățenii săi. Poporul R. Moldova știe și ține minte acest lucru și sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova, potrivit deschide.md.

Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău de cenzură

Ea a mai acuzat Chișinăul că propagă rusofobia și Occidentul că se folosește de autoritățile moldovene ca „să bage țara într-o campanie antirusească”.

Maria Zaharova a mai susținut că în Republica Moldova e copiat modelul din Ucraina în care oameni cu părerile incomode nu sunt lăsați să vorbească, rusofobia e „arzătoare” și sunt promovate legăturile cu NATO.

„Noi am atras atenția și anterior la încălcarea drepturilor mass-mediei din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de știri rusești. (…) Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse”, a mai declarat oficialul rus.

Zaharova a mai afirmat că actuala guvernare de la Chișinău e „temporară și finanțată din bani străini” și nu face decât să dea vina pe Rusia pentru toate relele.

articolul original.

Cămaşa cu altiţă, element de identitate culturală, înscrisă în patrimoniul UNESCO

1 December 2022 at 14:23

La cea de-a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfăşoară la Rabat, în Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea „Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

,,Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunități și la incluziunea socială, precum și importanța măsurilor actuale și viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunitățile de purtători, în vederea promovării cămășii cu altiță, inclusiv prin intermediul acțiunilor de educație formală și non-formală.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională, precum și a necesității de protecție a practicilor specifice de creație transmise din generație în generație, în cadrul comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.”- potrivit comunicatului transmis de Ministerul Culturii.

,,Reușita de astăzi se datorează, în cea mai mare măsură, generațiilor de creatori ai cămășii cu altiță, asigurarea transmiterii patrimoniului în cadrul comunităților purtătoare fiind unul dintre cele mai importante criterii care definesc acest element.

În complexul proces de înscriere, implicarea comunităților de meșteri populari din cele două țări a reprezentat un aspect definitoriu al dosarului declarat câștigător.

În urma deciziei de astăzi, instituțiile culturale din cele două țări au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care aceste comunități și acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Din delegația României la Rabat, condusă de András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, au făcut parte Simona-Mirela Miculescu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, și Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenția 2003. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Sergiu Prodan, ministrul Culturii, alături de Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO și Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.”

,,Dragii mei, încă nu pot vorbi de emoție! Am trăit un moment istoric pe care l-am și muncit! Mulțumesc din suflet! Este copleșitor! Profund recunoscătoare tuturor celor ce au muncit pentru această victorie extraordinară cu care cinstim Ziua Națională! Trăiască România și valorile ei perene!”- a declarat Simona-Mirela Miculescu, într-o postare pe Facebook.

Ministerele Culturii, responsabile de dosarul „Arta cămășii cu altiță” mulțumesc pentru sprijin Ministerului Afacerilor Externe din România și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, cât și Delegațiilor permanente ale celor două state la UNESCO.

articolul original.

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: „Să împărtășim de ce iubim România”

1 December 2022 at 13:46
By: -
image

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României, marcată anual la data de 1 Decembrie. Șeful statului moldovean a publicat o secvență video din discursul rostit la data de 29 noiembrie, la recepția dedicată Zilei Naționale a României, în care a ținut să aprecieze ajutorul oferit de către autoritățile românești, pe timpuri de criză, pentru cei din R. Moldova.

„Este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume și să împărtășim de ce iubim România. România este iubită aici, în Republica Moldova. Pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Lista e lungă – pentru grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicare mai ușoară cu cei dragi datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă. Și pentru lumină, într-o perioadă în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune”, a declarat Maia Sandu, într-un mesaj adresat public.

Ea mai spune că România este iubită în Republica Moldova pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate.

„Împărtășim același respect față de înaintașii noștri care au câștigat cu sânge libertatea. Și aceeași dorință ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască demn, în democrație și prosperitate. Să gândească liber. Împărtășim și aceleași lecții ale istoriei. Care ne învață unde am greșit și cum putem fi mai puternici. Ne arată că omenia, solidaritatea și înțelepciunea întăresc comunitățile. Mai iubim România pentru multe altele. Fiecare o face în felul său și din motivele proprii. Or, iubirea nu se face mai puțină pentru că este diferită, ci se amplifică prin milioanele de oameni și nenumăratele motive. Astăzi, cu războiul lângă noi, este mai important ca oricând să ne ținem împreună. Împreună să întărim democrația, să combatem propaganda și dezbinarea, să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, să le oferim siguranță”, a mai spus Maia Sandu.

Sursa: stiripesurse.ro.

articolul original.

Profesorul universitar Dan Dungaciu: ‘Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri’

1 December 2022 at 13:14
image

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit, într-un interviu acordat Monitorului Apărării și Securității, despre rezultatele barometrului socio-politic al Republicii Moldova, lansat la Casa Oamenilor de Știință din București.

MAS: Barometrul socio-politic pare să prevadă un viitor sumbru pentru Maia Sandu. Cum motivați pierderea încrederii în aceasta în rândul moldovenilor?

Noi am început aceste barometre din luna martie, deci am făcut patru barometre, până în prezent, pentru Republica Moldova. Acesta despre care vorbiți dumneavoastră este ultimul și am urmărit și trenduri, evoluții din Republica Moldova.

Deci, ceea ce vedem acum în Republica Moldova nu este neapărat o noutate. La începutul anului 2022, situația din Republica Moldova era deja nefavorabilă în termeni de încredere și atitudine politică. Deja la începutul anului, chiar înainte de începutul războiului, partidul pro-est din Republica Moldova avea majoritate, iar partidul pro-vest, respectiv partidul PAS, se afla undeva pe la 30-35%, iar doamna Maia Sandu nu mai era prima la nivelul încrederii populației.

 Începutul războiului a generat o repliere a populației către guvern, către președinție, implicit prezența tot mai accentuată în spațiul public a acestor două componente ale puterii și au dus la rezultatul după care doamna Maia Sandu era prima la nivel de încredere, partidul PAS a început să crească, urmând ca, după ce primul șoc al războiului a trecut,  să revenim la o situația apropiată de începutul anului 2022. Situația din noiembrie 2022 este cam aceeași ca cea de la începutul războiului, adică doamna Maia Sandu nu mai este pe primul loc la capitolul încredere, PAS-ul începe, încet, încet, să se erodeze.

Nu e neapărat o situație dramatică, ceva șocant sau o situație spectaculoasă, este un trend pe care l-am urmărit și care este lămuritor, din punctul nostru de vedere. Este inevitabil – m-ați întrebat de ce se întâmplă asta – într-o primă instanță era inevitabil ca lucrurile să se întâmple așa, din moment ce situația socio-economică din Republica Moldova este fără precedent.

 De fapt, Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Neputând să se întrețină singură ca stat, are nevoie să apeleze la bani din afară. Acești bani pot fi ajutoare, împrumuturi etc. Atunci când începe o criză, lucrurile acestea se accentuează și cresc în dramatism. În această situație suntem în Republica Moldova și era inevitabil ca cei care sunt la putere să se erodeze, pentru că puterea este deținută de un singur partid, nu există o coaliție care să își împartă vina.

Este un singur partid care încasează, practic, cam toate loviturile pe care le primește și sunt multe lovituri. Dincolo de capacitatea de guvernare a acestui guvern – și ea discutată – există un context strategic, socio-economic și geopolitic care este complet defavorabil Republicii Moldova și este firesc să se întâmple ceea ce se întâmplă. Problema majoră a Republicii Moldova este că – dacă ne uităm pe barometre – nu există deocamdată  o alternativă la partidul de guvernare – ca să nu mai vorbim de doamna Maia Sandu – pe când în tabăra pro-est există toate nuanțele de partide pe care cineva și le-ar putea alege: de la un dinozaur precum Vladimir Voronin – care încă mai este activ în politică – până la un personaj precum domnul Ceban, primarul Chișinăului, care afișează o alură mai degrabă social-democrată, mai spre centru. Există cam toate nuanțele acolo. În partea pro-vest, nu există decât partidul PAS și doamna Maia Sandu.

Aici există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri, pentru că vor fi alegeri în 2023 locale, 2024 prezidențiale și, în 2025, parlamentare, iar dacă vrem să menținem o majoritate pro-vest în Republica Moldova este clar că trebuie construit un proiect de pe acum, pentru că actualul partid, mi-e greu să cred – chiar cu voturile diasporei, care nu sunt incluse în barometru, nu au fost incluse în niciun sondaj de opinie din Republica Moldova – că ar putea să ia 50% în actuala conjunctură.

Deci viitorul un e neapărat sumbru, dar trebuie să ne ridice semnale de alarmă pentru că s-ar putea să ajungem în Republica Moldova ca precum în mitul lui Sisif, cu o guvernare pro-europeană care să ridice bolovanul până în vârf de munte, după care să-l scape, să cadă pe partea cealaltă, iar să vină o guvernare pro-est, apoi iar o guvernare pro-vest etc., deci cam tot parcursul electoral pe care l-am trăit până acum în Republica Moldova și care nu a dus la succese notabile în ceea ce privește guvernarea pentru că, reamintesc aici, că cel mai mare succes de politică externă al Republicii Moldova este primirea statutului de candidat la UE, este un succes geopolitic care a fost obținut „datorită” războiului din Ucraina și nu neapărat a unor performanțe interne sau a unor percepții a Bruxelles-ului care ar fi îndreptățit un asemenea statut”, a declarat Dan Dungaciu, conform alephnews.ro.

articolul original.

Arta cămăşii cu altiţă, înscrisă în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii

1 December 2022 at 13:45
By: (I.R.)

La cea de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfăşoară la Rabat, Maroc, a fost adoptată, joi, decizia privind înscrierea „Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, transmite Ministerul Culturii.

În cadrul reuniunii, precedate de o campanie susţinută, plecând de la recomandările Organului de Evaluare, reprezentanţii celor două ţări au prezentat informaţii privind contribuţia elementului la vizibilitatea şi semnificaţia patrimoniului cultural imaterial naţional şi universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunităţi, cercetători şi ONG-uri, precum şi măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităţilor, purtătorilor şi societăţii civile.

Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două ţări, funcţiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunităţi şi la incluziunea socială, precum şi importanţa măsurilor actuale şi viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunităţile de purtători, în vederea promovării cămăşii cu altiţă, inclusiv prin intermediul acţiunilor de educaţie formală şi non-formală.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conştientizare a valorii acestei arte tradiţionale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate naţională, precum şi a necesităţii de protecţie a practicilor specifice de creaţie transmise din generaţie în generaţie, în cadrul comunităţilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Reuşita de astăzi se datorează, în cea mai mare măsură, generaţiilor de creatori ai cămăşii cu altiţă, asigurarea transmiterii patrimoniului în cadrul comunităţilor purtătoare fiind unul dintre cele mai importante criterii care definesc acest element.

În complexul proces de înscriere, implicarea comunităţilor de meşteri populari din cele două ţări a reprezentat un aspect definitoriu al dosarului declarat câştigător.

În urma deciziei de joi, instituţiile culturale din cele două ţări au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care aceste comunităţi şi aceşti creatori îl fac în păstrarea şi promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Delegaţia României la Rabat este condusă de András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi le include pe Simona-Mirela Miculescu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, şi Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenţia 2003.

Delegaţia Republicii Moldova este condusă de Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova. Din aceasta fac parte: Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO şi Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.

articolul original.

Maia Sandu: De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România și să împărtășim de ce o iubim. Mulțumim României că ne rămâne aproape! (VIDEO)

1 December 2022 at 10:30
image

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorește și Republica Moldova. E un bun moment „să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România”, a transmis președinta Maia Sandu.

Aceasta a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a oferit până acum Republicii Moldova și a transmis că țara sa privește cu speranță către București: „Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României”.

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României

„Astăzi, de 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România.

România este iubită în Republica Moldova pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării la Uniunea Europeană. România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate”, a transmis Maia Sandu, de Ziua Națională a României.

Aceasta a mai susținut că Republica Moldova se bazează în continuare pe ajutorul României în drumul său european: „Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Și pe o parte, și pe cealaltă a Prutului, oamenii își doresc să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulțumim României că ne rămâne aproape”.

articolul original.

1 DECEMBRIE 2022 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

1 December 2022 at 00:21

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La mulți ani, români!

La 1 decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Reperele principalelor activități de astăzi sunt:

În Bucureşti, Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară de la ora 11.00 la Arcul de Triumf.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Anul acesta, la parada din București participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice. Vor participa și 150 de militari străini cu 25 de mijloace tehnice, în semn de respect pentru România.

Totodată, în zona Arcului de Triumf vor fi amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul 08.00-12.00 , o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile.

De la ora 19.00, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor desfășura retragerea cu torțe.
Evenimentul va începe din Piața Tricolorului, de pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, militarii defilând pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună!

MApN

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

R. Moldova: NATO, drumul spre Occident și unirea amânată

30 November 2022 at 18:40
By: -
image

Republica Moldova, un stat neutru, dar vulnerabil în fața Rusiei, a fost invitată la ultima reuniune a NATO tocmai pentru ca Alianța să-și arate sprijinul și să-și delimiteze simbolic graniţele geografice.

Reuniunea de la București a miniștrilor de Externe ai statelor NATO a invitat în premieră Republica Moldova la discuții și a pus sub reflector situația complicată din Marea Neagră. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că partea militară a Alianței, Comandamentul Aliat Suprem a primit autoritatea de a deplasa forţe în regiunea Mării Negre oricând este nevoie și „dacă este necesar pot fi aduse forţe suplimentare la sol şi pe mare”.

Pentru România, Republica Moldova și Marea Neagră au fost subiectele cele mai importante, pentru care Bucureștiul avea nevoie de răspunsuri: ce poate face NATO în cazul în care Rusia devine agresivă cu R. Moldova și cum poate fi restabilit echilibrul, stabilitatea și pacea în Marea Neagră.

Ca țară de margine a Alianței Nord Atlantice, care și-a asumat responsabilități extinse pentru mica republică de dincolo de Prut, România avea nevoie de asigurări atât dinspre NATO, cât și dinspre Chișinău că, indiferent de cursul războiului, lucrurile pot fi ținute sub control. Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu a ținut să spună încă o dată că R.Moldova „nu încearcă să adere la NATO”, fiindcă „prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră”, dar că pentru Chișinău „neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferență”, de aceea, R. Moldova s-a inclus între statele care condamnă agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Ministrul Popescu a mai explicat că potrivit analizelor făcute de Chișinău, R.Moldova „nu este ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar", dar că este datoria guvernului din care face parte „să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări".

Secretarul general al NATO a vorbit despre presiunea rusă din Balcani, din Georgia și din R. Moldova și despre angajamentul Alianței de a sprijini aceste state. E vorba în subsidiar despre instruirea militarilor, sprijin material și logistic.

Republica Moldova nu a plecat de la reuniunea NATO de la București cu prea multe promisiuni concrete, dar se poate baza pe faptul că Alianța nu va abandona această parte a lumii, devreme ce liderul NATO a anunțat că Ucraina va fi sprijinită „oricât e nevoie”: statele NATO au contribuit deja cu 40 de miliarde de dolari la dotarea armatei ucrainene și alt sprijin important este pe drum.

Șeful diplomației de la Chișinău a adus în discuție dezbaterea care există de mai multă vreme în rândul elitelor moldovene privitoare la modificarea Constituției, eliminarea neutralității din legea fundamentală și modalitățile cele mai bune pentru garantarea securității și păcii. Recent, fostul ministru moldovean al Apărării, Anatol Șalaru sublinia că în cazul în care R.Moldova ar fi atacată de Rusia, singura soluție ar fi unirea cu România.

O soluție despre care, încă, nu se vorbește în mod oficial, pentru că în contextul războiului din Ucraina și al anexărilor ilegale pe care le-a anunțat Rusia, o astfel de discuție ar putea fi o provocare și în același timp o favoare făcută Rusiei.

La întrebarea DW adresată prim-ministrei Natalia Gavriliță, despre această posibilitate, răspunsul a fost destul de precaut, fără ca ea să respingă această idee, dar și fără să o încurajeze: „trebuie să menținem pacea și stabilitatea”, „trebuie să recunoaștem că avem o societate multietnică și de aceea trebuie să avem o abordare echilibrată și să asigurăm coeziune socială”

În același timp, cu toate că numărul cetățenilor moldoveni care înclină spre unionism a crescut, totuși nu a trecut încă de jumătate. Potrivit celui mai recent sondaj (CBS Research din noiembrie 2022), doar 42,5% dintre moldoveni sunt în favoarea unirii. La întrebarea cine ajută cel mai mult R.Moldova, 30% au spus România, 24% -Uniunea Europeană, 9% -Rusia și 7% - SUA.

Există deci două trenduri importante dincolo de Prut, unul crescător care mizează pe Occident și altul descrescător care pariază pe Rusia. România este doar trambulina R. Moldova spre Vest. Invitația ministrului moldovean de Externe la o reuniune NATO înseamnă, însă, mai mult decât o prezență simbolică, iar subiectul deschis și la București despre posibilitatea Chișinăului de a renunța la neutralitate cândva în viitorul nu foarte îndepărtat întărește decizia R.Moldovei de a părăsi zona de influență a Rusiei. Nu e clar, însă, dacă și Rusia ar fi de acord să-și restrângă ceea ce Moscova numește vecinătatea ei apropiată.

Între timp, România încearcă să susțină energetic și financiar R.Moldova, să facă lobby pentru Chișinău la toate reuniunile importante, să împingă cu forță ambițiosul guvern de peste Prut spre Europa. În schimb, în interiorul R.Moldova, crește o mișcare de nemulțumire, speculată și susținută de Rusia, pe fondul crizei economice și care poate deveni amenințătoare pentru actualul guvern pro-occidental. 

Sabina Fati

articolul original.

Patru raioane din Republica Moldova vor fi conectate la rețeaua de apă din România

30 November 2022 at 18:12
By: -
image

Raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă din România, după ce autoritățile de la Chișinău au aprobat ratificarea acordului dintre cele guverne.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a anunțat miercuri, pe Facebook, că Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, prin care raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă, ApaVital, din România.

Astăzi, la È™edinÈ›a Guvernului am votat 2 proiecte, care vor îmbunătăți condiÈ›iile de trai ale cetățenilor: 1️⃣…

Publicată de
Andrei Spînu
pe 
Miercuri, 30 noiembrie 2022

Conform acestuia, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de operatorul din România, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit.

„Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni (Isăicani, Băcșeni, Valea-Trestieni, Odobești, Chilișoaia, Boldurești, Brătuleni, Cîrnești, Luminița, Selișteni) și Ungheni (Măcărești, Frăsinești, Costuleni), care va asigura conectarea acestora, la punctul de interconectare”, a transmis ministrul.

Potrivit acestuia, primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

„Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de ApaVital, va trece Prutul”, susține Andrei Spînu.

articolul original.

Sorin Ovidiu Vîntu: ‘Ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc’

30 November 2022 at 15:16
image

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este de părere că ”ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii României cu Republica Moldova. Românul nu are nimic de pierdut”

Ultima bârfă pe care am auzit-o e că Maia Sandu va candida la președinția României, în felul acesta făcându-se unirea României cu Moldova. E o bârfă, dar n-aș fi luat-o în considerare dacă nu erau niște mișcări colaterale care conduc către o asemenea ipoteză. Trebuie să luăm această ipoteză în serios. Ar fi nostim, să vedem, poate dă Dumnezeu, mie mi-ar plăcea. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc. Deci, generație, e o bârfă care trebuie luată în considerare”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu pe Facebook.

articolul original.

Cornel Nistorescu: ‘La ora actuală suntem într-o situație mult mai dramatică. Populația României se gândește la supraviețuire’

30 November 2022 at 14:45
image

NEWS ALERT

articolul original.

Politico: Republica Moldova este ,,punctul luminos” din Europa

30 November 2022 at 14:06

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să dea înapoi, dar situația este altfel în Moldova, unde sunt progrese la acest capitol, potrivit unui nou raport al unei organizații neguvernamentale din Suedia, relatează Politico.eu. 

Republica Moldova, țară vecină cu Ucraina, se confruntă cu o uriașă criză politică și economică. Rusia a redus drastic cantitatea de gaze naturale livrată țării pentru ca să o forțeze să renunțe la poziția pro-europeană, chiar și așa democrația progresează. 

Progres democratic în Republica Moldova

În timp ce corupția rămâne o provocare cheie pentru aceasta, ea se află printre primele 25 % din țările de pe glob care oferă o atenție mare integrității media sau drepturile omului. 

image

În lume, însă situația este altfel, democrația este în retragere, regimurile autoritare devin din ce în mai represive pe măsură ce o criză economică globală se instaurează, potrivit raportului cu privire la starea democrației globale publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA). În general, democrația stagnează pe scară largă , iar Polonia și Ungaria sunt printre țările care suferă de ,,un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, mai scrie sursa. 

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, în special, când este vorba de alegeri sau productivitatea Parlamentului. Constatările IDEA, o organizație neguvernamentală din Stockholm, sunt bazate pe o analiză cu privire la trendurile democratice în care au fost vizate 173 de țări.

„În ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decât dublu față de cel care este direcționat către democrație. La sfârșitul anului 2021, aproape 1/3 din cele 173 de țări evaluate de IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un atribut al democrației”, arată raportul. 

,,Democrațiile, multe din Europa, se deteriorează”

Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, susține că o tendință generală, dar deosebit de evidentă în Europa este că: „Democrațiile cu performanțe înalte, cele mai multe dintre ele în Europa, se deteriorează și majoritatea nu a făcut nici un progres în ceea ce privește asigurarea unei democrații mai bune, a unei calități mai bune pe care să o livreze oamenilor începând cu anul 1990”. 

Acesta a mai declarat că agresiunea Rusiei a atras „atenția asupra importanței menținerii democrației. Înțelegem, într-un fel, faptul că lipsa democrației este o problemă pentru pacea globală”.

Casas-Zamora a evidențiat, în mod special, că Moldova este văzută ca un „punct luminos”, atunci când este vorba de progresul democratic. ,,Cu toate acestea, perspectivele pentru viitor  nu sunt pozitive”, a punctat acesta. 

Raportul a fost făcut public într-o perioadă în care toate țările se confruntă cu multiple crize. În timp ce economiile sunt afectate de consecințele pandemiei de COVID-19, războiul rus în Ucraina provoacă o criză energetică care majorează sever costul vieții, dar și o recesiune iminentă. 

Din cauza războiului rus în Ucraina vin ani dificili pentru democrații

La final, secretarul general al IDEA a declarat că această criza economică rezultată în urma războiului din Ucraina pune presiune asupra democrațiilor. „Impresia mea este că următorii ani vor fi foarte dificili pentru democrații din cauza efectelor politice care decurg din criza economică”, a conchis el.

articolul original.

Republica Moldova: Populația află dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează | AUDIO

30 November 2022 at 12:01
image

Populația din Republica Moldova este anunțată dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează. 700.000 de familii s-au înregistrat pe  platforma online compensații.gov.ro, pusă la dispoziție de Guvern.

Cei care nu au apucat, vor primi din oficiu o compensare pe care o vor pierde dacă nu se vor înregistra.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari:

„A fost un proces foarte voluminos, multă muncă, 40% din beneficiari sunt înregistrați de asistenți sociali, comunitari și bibliotecari și vor fi emise toate deciziile în sistem. Vom începe să transmitem SMS-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile pe luna următoare deja vor fi compensațiile așa cum le-am promis.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-13-Spatari-sms-uri-pentru-cei-compensati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, Guvernul a stabilit cinci categorii considerate vulnerabile, în funcție de venituri, de numărul de membri ai familiei și de tipul sistemului de încălzire.

Platforma compensaţii.gov.md a fost lansată în data de 12 octombrie.

Site-ul a costat aproximativ 100.000 de euro. Banii au fost oferiţi de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis: „Trebuie realizate interconectări directe între România și Republica Moldova. Mai multe și mai bune” | AUDIO

articolul original.

Piatra-Neamț – Piatra lui Crăciun devine Tărâmul Moșului

30 November 2022 at 08:30
image

Mai sunt 10 zile! Pe 8 decembrie se deschide Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moșului, evenimentul cu cel mai mare Brad de Crăciun din Moldova.

Anul acesta aducem la Piatra-Neamț atmosfera sărbătorilor de iarnă inspirați din istoria orașului nostru. În urmă cu 591 de ani, domnitorul Alexandru cel Bun menționează „o casă a lui Crăciun de la Piatra”, prima atestare documentară a orașului nostru. În secolul al XV-lea, așezarea noastră este cunoscută  ca „Piatra lui Crăciun”.

Primarul Andrei Carabelea: „Pentru Crăciunul din acest an am pregătit un eveniment inspirat din istoria orașului, prin care să creăm atmosfera poveștilor, a copilăriei și a farmecului de odinioară al sărbătorilor: Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moșului. Parcul Central va deveni în perioada 8 decembrie – 8 ianuarie ținutul luminilor și al personajelor de basm, un sat al Moșului cu activități pentru toate vârstele, pentru toți pietrenii. Cred că nimic nu poate fi comparat cu bucuria pe care o trăim în preajma sărbătorilor și tocmai de aceea am gândit un concept inedit, diferit de ce am avut până acum, păstrând frumoasele tradiții, care să aducă în centrul orașului elemente de sărbătoare de care să ne bucurăm cu toții.”

Tărâmul Moșului își va deschide porțile în seara de 8 decembrie, la ora 18:00, când va fi pornit și iluminatul de sărbători din Parcul Central și Curtea Domnească, dar și sutele de luminițe din Bradul de Crăciun.

Foișorul din Parcul Central se va transforma în căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14:00, până seara târziu la ora 20:00. Cu ajutorul spiridușilor, vom organiza ateliere, jocuri și concursuri pentru copii zilnic, iar toți participanții vor fi răsplătiți pentru spontaneitate, îndemânare și curaj. Și pentru că decembrie este luna dorințelor, am pregătit lângă foișor Cutia cu Dorințe, unde cei mici (și cei mari) vor putea să-i lase Moșului o scrisoare.

Sărbătorile n-ar fi aceleași fără bucate fin alese. Pe aleile din Parcul Central veți găsi feluri de mâncare potrivite pentru toate gusturile: de la preparate tradiționale și dulciuri până la vinul fiert aromat care să ne încălzească în serile friguroase de iarnă. Decorațiunile de sărbători vor avea și ele căsuțe rezervate, unde producători locali își vor prezenta cele mai frumoase ornamente pentru acest sfârșit de an.

În fiecare seară, începând cu ora 18:00, ne vor încânta artiști locali, de la cluburile de copii și ansamblurile folclorice din Piatra-Neamț, cu spectacole de colinde și povești de sărbători pe scena pregătită chiar în centrul Parcului.  Pentru serile de Crăciun am pregătit spectacole surpriză.

Însă cea mai mare surpriză, și la propriu și la figurat, va fi bradul de Crăciun de la Curtea Domnească, cel mai impresionant brad pe care l-am avut la Piatra-Neamț până acum, înalt de 20 de metri.

Buna dispoziție va fi completată la Curtea Domnească și de cel mai frumos patinoar, unde am pregătit o surpriză pentru premianții din anul școlar 2021 – 2022: toți elevii care au încheiat anul școlar cu media 10 vor avea acces nelimitat.

Suntem siguri că anul acesta se vor face cele mai frumoase poze de sărbători la Piatra-Neamț și probabil și cele mai multe din România, dacă vor avea hashtag-ul #PiatraluiCraciun, iar dacă vreți să împărtășiți cu noi bucuria: pe Facebook @Municipiul Piatra-Neamt și Instagram @piatraneamt_city.

Sărbători Fericite!

Primăria Piatra Neamț

articolul original.

NATO promite R. Moldova

30 November 2022 at 10:15
By: (R.C.)

Aliaţii NATO sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate”, a spus Stoltenberg în deschiderea ultimei sesiuni de discuţii din cadrul celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă, la care au fost invitate să participe şi Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.

„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO.

Potrivit acestuia, întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”.

articolul original.

Client înjunghiat de mai multe ori la un restaurant din Suceava, după ce a încercat să calmeze un tânăr recalcitrant

30 November 2022 at 04:55
By: Geo
image

Un tânăr de 23 de ani din Botoșani a înjunghiat un client al restaurantului Bucovina din Suceava, pe fondul unor nemulțumiri din trecut. Victima, în vârstă de 38 de ani, a ajuns la Urgențe cu șoc hemoragic, având mai multe plăgi tăiate la nivel cranian, cervical posterior, torace posterior, precum și la brațul stâng.

Din primele informații, agresorul ar fi vrut să se angajeze la respectiva unitate comercială în primăvara acestui an, fiind refuzat, scrie observatornews.ro.

„În cursul acestei zile, in jurul orei 13:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la o agresiune petrecută în parcarea unui restaurant din zona centrală a municipiului Suceava. S-a constatat faptul că un bărbat de 23 ani din mun. Botoșani, care anterior, în perioada aprilie-mai 2022 se adresase restaurantului pentru a se angaja la bucătăria unității economice fiind refuzat, s-a prezentat astăzi, 29.11.2022, ora 13:15 la unitatea economică, având un comportament recalcitrant la adresa angajaților”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.

Un client a intervenit pentru a-l calma pe individul recalcitrant și a fost înjunghiat

Totul putea lua o turnură tragică, după ce un client a încercat să-l calmeze pe individul recalcitrant și l-a scos afară din unitate. Nervos, agresorul a scos un cuțit și l-a înjunghiat de mai multe ori.

„Un client de 38 ani din orașul Cajvana, aflat la o masă a intervenit pentru a-l calma și l-a scos afară pe agresor, moment în  care acesta a devenit violent fizic scoțând un cuțit și aplicand mai multe lovituri clientului de 38 ani. Acesta a suferit mai multe leziuni prin înjunghiere fiind transportat la unitate medicală, constatându-se preliminar că leziunile au fost de natură a pune în primejdie viața victimei”, au precizat polițiștii suceveni.

Agresorul a fost identificat la fața locului, a fost încătușat și preluat în custodie de polițiști fără incidente, fiind transportat la sediul Poliției Municipiului Suceava pentru audieri. Între timp a fost deschis un dosar penal, cauza fiind preluată de Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Suceva.

articolul original.

Penele de curent, din ce în ce mai dese

29 November 2022 at 11:46
By: (R.C.)
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova a elaborat un set de recomandări de securitate pentru cetățeni, în caz de deconectări de la energia electrică, în contextul avertismentelor pentru astăzi și mâine.

„Republica Moldova se confruntă cu provocări majore, manifestate prin intermediul războiului hibrid. Astăzi a ajuns o normalitate să rămânem în beznă, din cauza atacurilor furibunde ale Rusiei asupra infrastructurilor civile și oamenilor de rând din Ucraina.

MAI a atras atenția că, războiul hibrid se manifestă tot mai pronunțat, iar amenințările cresc în intensitate.

„Angajații Ministerul Afacerilor Interne asigură că toate forțele subdiviziunilor sistemului s-au mobilizat pentru acordarea suportului și siguranței fiecărui cetățean.În caz de necesitate, apelați la numărul unic 112 sau la cel mai apropiat polițist, carabinier sau pompier.

Vedem cum a evoluat situația de la 24 februarie până în prezent, acest lucru însemnând îndurarea mai multor lipsuri pentru cetățeni și presiunea mai mare pe sistemul afacerilor interne.

MAI este alături de cetățeni, gata să ofere suport indiferent de situație iar subdiviziunile MAI sunt permanent la datorie, în prima linie și rămân dedicați pentru siguranța cetățeanului.

Vedeți mai jos recomandările elaborate:

articolul original.
❌