ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Kiev, în sunetul alarmelor de război. Locuitorii încearcă să se obișnuiască cu noua realitate. „Mă simt în siguranță chiar și când sună sirenele” | AUDIO

13 October 2022 at 15:15
image

În Kiev, alarmele de război sună fără încetare. La trei zile după ce armata invadatoare a bombardat capitala Ucrainei, rezidenții – mulți încă în stare de șoc – spun că încearcă să se obișnuiască să trăiască în noua realitate cauzată de război. Jurnalistul Mircea Barbu a fost azi în capitala ucraineană.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/13oct-18-CORESP-SNDW-Mircea-Barbu-viata-Kiev-dupa-bombardamente-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în Piața Maidan sau Piața Independenței cum este cunoscută în rândul locuitorilor capitalei. Prima alarmă a sunat astăzi la ora 05:00 dimineața. Locuitorii orașului încearcă să își reia viața normală după incidentele de acum trei zile.

Paul: „Viața noastră nu mai este una normală”

Paul, unul dintre locuitorii capitalei pe care i-am întâlnit în această piață, îmi spune că acum câteva zile se afla la câțiva metri de locul unde una dintre racheta lovit în parcul de lângă Universitatea Taras Shevchenko.

Când rușii au atacat eram la plimbare lângă parcul Shevchenko. Este foarte periculos acum. Viața noastră nu mai este una normală”, a spus Paul.

Câteva străzi mai jos de Piața Maidan, în fața Universității Taras Shevchenko, încă se mai văd urmele atacului de acum câteva zile: o gaură în asfalt în intersecție este proaspăt astupată, iar câțiva polițiști direcționează traficul. Geamurile clădirilor din jurul universității sunt spulberate, iar momentan sunt acoperite cu placaje.

Karyna Vasynova: „Aici mă simt în siguranță chiar și în timp ce sună sirenele”

Pe Karyna Vasynova am întâlnit-o în parcul din apropierea Universității Taras Shevchenko. Este aici pentru a face fotografii clădirilor bombardate. Karyna este artist plastic.

„Vreau să fac stories pe Instagram să le arăt oamenilor din toată lumea ce se întâmplă aici, în Ucraina. Noi, ca popor, avem ceva în interiorul nostru care ne protejează să nu ne pierdem speranța. Aici este casa mea, aici mă simt în siguranță chiar și în timp ce sună sirenele”, a spus Karyna Vasynova.

image

Oleksandr Drahomiresky, pompier: „Mi-am pus costumul și am fugit repede să-i ajut pe oameni”

La trei zile după incident, Oleksandr Drahomiresky se află încă la fața locului.

„Luni dimineața eram aproape de locul exploziei. Lucrez la departamentul pompieri, mi-am pus repede costumul și am fugit repede să-i ajut pe oameni. Erau foarte mulți în stare de șoc, mulți răniți dar și morți”, a spus Oleksandr Drahomiresky.

Incertitudine în Kiev

Deocamdată, situația în capitala Ucrainei rămâne incertă din punct de vedere al securității în cursul nopții. Și pe parcursul dimineții au existat mai multe incidente de ordin armat în apropiere de Kiev, dar mai ales în estul țării.

Pentru Europa FM, din Ucraina, Mircea Barbu.

Sursa foto: Mircea Barbu

Citește și: Reportaj: Povestea lui Ion, unul dintre etnicii români din Ucraina care și-au dat viața pentru țară. Părinții i-au făcut un adevărat altar în casă | GALERIE FOTO

articolul original.

Reacțiile ucrainenilor după vestea anexării: Sute de persoane își așteaptă rândul la casa de bilete din gară. „Mi-e frică” | AUDIO

29 September 2022 at 18:36
image

Vestea alipirii teritoriilor din Donbas la Rusia, în urma unor referendumuri criticate de Occident, i-a făcut pe mulți oameni din localitatea Dnipro să părăsească zona. Acolo se află și jurnalistul Mircea Barbu. A vorbit cu ucrainenii aflați în gara din oraș, încercând să plece către zone mai sigure. Un tânăr pe nume Aleksei i-a declarat jurnalistului român că se teme pentru viața sa după în contextul posibilelor anexări.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-18-CORESP-SNDW-Mircea-Barbu-Plecari-din-Dnipro-dupa-anexare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ați auzit pe fundal este alarma antiaeriană din Dnipropetrovsk, unul dintre cele mai mari orașe din estul Ucrainei. Mă aflu aici în fața gării, unde văd în acest moment zeci de persoane, poate sute de persoane îndreptându-se spre casele de bilete.

„Putin face lucrurile incorect și da, sincer, mi-e frică. Ar fi putut încheia acest război rapid, dar nu vrea asta. De aceea, am și eu o atitudine negativă față de el”, spune un ucrainean.

Unii dintre ei ar fi plecat oricum pentru că există un exod masiv dinspre estul Ucrainei de câteva luni bune, însă cu siguranță vestea anexării regiunilor separatiste i-a îngrijorat și mai mult pe oamenii din acestă regiune, astfel că mulți dintre ei s-au hotărât să plece.

Din Dnipropetrovsk, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin semnează vineri decretul de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate

articolul original.
  • There are no more articles
❌