ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Educației anunță: Studenții nu mai primesc gratuitate la călătoriile cu trenul

24 November 2022 at 10:58

Ministerul Educației nu ia în calcul să le ofere studenților gratuitate la călătoriile cu trenul, nici să majoreze subvenția acordată lor pentru transportul feroviar intern. Reprezentanții studenților susțin că măsura este discriminatorie, scrie portalînvățământ.ro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a transmis, într-un răspuns pentru PSnews.ro, că în momentul de față nu există în plan implementarea gratuității la transportul feroviar intern pentru studenți. Prin urmare, studenții cu vârsta de până la 26 de ani care sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, doar la instituțiile de învățământ acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa 2, pe tot parcursul anului calendaristic, informează Ministerul Educației.

„Gratuitate este pentru studenții orfani sau proveniți din case pentru copii, tot pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri clasa 2, pe tot parcursul anului calendaristic. Momentan, aceasta este legislația în vigoare, iar în momentul în care vom avea un nou cadru legislativ, vom avea mai multe informații despre eventualitatea ca aceasta reducere să fie mai mare sau să rămână la nivelul care este acum”, a declarat, Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Potrivit sursei citate, nu poate fi vorba despre o discriminare între elevi și studenți pentru că doar învățământul preuniversitar este obligatoriu, prin urmare, „statul, pentru a garanta dreptul la educație, trebuie să ofere această posibilitate de transport fără costuri pentru elevi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

Reprezentanții studenților acuză Guvernul de discriminare

În replică, Alex Rădulescu, președintele Ligii Studenților în Științe Politice și Administrative din cadrul SNSPA și director al Biroului de Presă al Uniunii Studenților din România, a declarat că „într-adevăr, chiar dacă elevii reprezintă o categorie mai expusă din punct de vedere al fondurilor, asta nu înseamnă că trebuie să facem o diferență”. 

„Sistemul educațional din România trebuie să se centreze atât pe elevi, cât și pe studenți, pentru că toți sunt beneficiari ai sistemului educațional. Faptul că la elevi există gratuitate este o măsură normală, pentru că educația în România este gratuită, dar asta nu înseamnă că ar trebui să excludem studenții din această ecuație.

Este un act de discriminare făcut de Guvern, pentru că nu trebuie să uităm principalul argument pentru care există gratuitate la transport: procesul educațional nu este doar cel care se desfășoară în sală de curs. Tu, ca student, ai cheltuieli și de acasă până la unitatea de învățământ. În plus, impactul bugetar din PIB, în perioada în care exista gratuitate pentru studenți, a fost nesemnificativ”, a adăugat Alex Rădulescu. 

Elevii călătoresc gratuit cu trenul

Conform CFR Călători, elevii care sunt înscriși în învățământul obligatoriu beneficiază de gratuitate la transportul cu trenul (Regio și InterRegio), la clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Astfel, elevii din învățământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/ autorizat, beneficiază de:

– legitimații de călătorie gratuite, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare; 

– abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri. 

Pentru călătoria la clasa superioară sau la vagoanele de dormit și cușetă, elevii vor achita integral diferențe tarifare și tariful de rezervare conform solicitării. 

Pentru emiterea legitimațiilor de călătorie GRATUITE (bilete și abonamente de călătorie lunare) pentru ELEVI, este necesară prezentarea următoarelor documente: 

– carnetul de elev prezentat în original, care are înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;

– adeverința doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, prezentată în original.

În cazul în care pe adeverința doveditoare nu este înscris CNP-ul elevului este necesar să se prezinte și o copie a certificatului de naștere. 

Studenții au reducere de 50% la călătoriile cu trenul 

Studenții cu vârsta până în 26 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la călătoriile cu trenul, anunța CFR Călători. 

Studenții orfani sau proveniți de la casele de copii, beneficiază gratuit de legitimații de călătorie și abonamente la transportul feroviar.

Pentru călătoria la clasa superioară sau la vagoanele de dormit și cușetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare conform solicitării.

Pentru emiterea legitimațiilor de călătorie și abonamentelor de călătorie lunare pentru studenți, cu 50% reducere/gratuite, în funcție de facilitatea de care beneficiază, este necesară prezentarea următoarelor documente:

 • pentru reducerea de 50%

– legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pe anul universitar în curs, care conține obligatoriu fotografia posesorului și codul numeric personal, respectiv seria și nr. pașaportului;

 • pentru gratuitate (studenți orfani sau proveniți din casele de copii):

– legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pe anul universitar în curs, care conține obligatoriu fotografia posesorului și codul numeric personal, respectiv seria și nr. pașaportului;

– adeverință emisă de unitatea de învățământ de apartenență care atestă dreptul la gratuitate la transport (conform legislației în vigoare).

Documentele precizate anterior se solicita atât la emiterea de la casele de bilete cât și în tren (la tarif de casa), cu precizarea că în tren nu se emit abonamente de călătorie.

articolul original.

Crește suma acordată elevilor pentru navetă. Plățile suspendate pînă la apariția unui ordin de ministru

21 November 2022 at 08:08
image

Ordonanța de Urgență nr. 159 pentru decontarea navetei elevilor a fost publicată joi, 17 noiembrie, în Monitorul Oficial. Aceasta modifică și completează art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Potrivit acesteia, elevii care merg la școală într-o altă localitate vor primi o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. Elevii vor primi banii în avans. Noua metodă de decontare va fi stabilită printr-un ordin de ministru.

Practic, s-a anulat modul de calcul pentru suma pe care trebuie să o primească elevii pe baza Ordonanței 50 din 2021. Plățile sunt suspendate până la publicarea noului ordin de ministru. În noua ordonanță nu este specificat nimic despre modalitatea în care se face decontarea și dacă elevii navetiști trebuie să prezinte documente justificative, se vorbește doar despre documentele de transport. „Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”.

Noua ordonanță asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună, pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru.

„Suma decontată (…) este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social”, precizează noul act normativ. Acolo unde prețul este mare sumele pentru navetă ajung la creșteri și de patru ori față de cât era până acum.

Elevilor cazați în internate sau celor care stau în gazdă li se decontează 4 călătorii dus/întors pe lună și contravaloarea unei călătorii dus/întors în perioada sărbătorilor legale. Decontarea se face din bugetul Ministerului Educației prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.

“(1^8) În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la alin. (17), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București” precizează noua ordonanță.

În acceași zi în care noua ordonanță a fost publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a rectificat, pentru a doua oară, bugetul de stat și a crescut cu 554,35 de milioane de lei bugetul Ministerului Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației preciza într-o postare pe facebook legat de această rectificare: “În urma acestei decizii, bugetul alocat învățământului crește, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei (320 milioane de lei – buget pentru învățământ gestionat de Ministerul Educației, iar 234,35 milioane de lei – sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale).

Suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic (200,03 milioane de lei), respectiv pentru finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, conform legii (34,32 milioane de lei)”.

Angela Croitoru

articolul original.

450 de școli vor beneficia de programul ”Masă caldă”

28 October 2022 at 12:24
masa-calda-unități-de-învățământ

Guvernul a aprobat vineri, printr-o ordonanţă de urgenţă, creşterea de la 350 la 450 a numărului şcolilor care vor beneficia de programul ”Masă caldă”, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Astăzi, a fost făcut un nou pas pentru combaterea abandonului şcolar prin adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru creşterea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi, evident, a numărului de elevi care vor beneficia de programul ‘Masă caldă’. Astfel, a crescut numărul de unităţi de învăţământ preuniversitar care beneficiază de program, de la 350 la 450. Automat, creşte cu 38.000 numărul de elevi care vor beneficia zilnic de masă caldă”, a declarat Deca, după şedinţa de Guvern.

Pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se va acorda zilnic cu titlu gratuit suport alimentar, care constă fie într-o masă caldă, fie într-un pachet, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei pentru un beneficiar, inclusiv TVA, a explicat ministrul.

„Finanţarea acestui program-pilot se alocă bugetelor locale ale unităţilor sau sub-diviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Astfel, anul acesta, suma de 147.000.000 lei, iar în anul 2023 suma de 266.510.000 lei”, a precizat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, pe circuitul de avizare interministerială se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe judeţe a sumelor pentru acest program, iar în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG adoptată vineri, va fi emis ordinul de ministru pentru stabilirea unităţilor de învăţământ preuniversitar beneficiare.

Guvernul a mai aprobat vineri un memorandum pentru ocuparea unor posturi de experţi în afara organigramei Ministerului Educaţiei şi a instituţiilor publice din subordinea sa, aferente proiectelor finanţate din Fondul Social European, precum şi a posturilor vacante aferente implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Prin acest demers urmărim deblocarea situaţiei create de lipsa personalului şi desfăşurarea normală, în condiţii optime, a activităţilor din proiectele în implementare”, a arătat Deca.

Deca a a menţionat că posturile sunt scoase la concurs începând cu luna septembrie până pe 31 decembrie şi nu presupun alocări bugetare suplimentare.

„Fac un apel pe această cale pentru persoanele interesate, cu expertiză în domeniu, să participe la aceste concursuri”, a transmis ministrul Educaţiei.

articolul original.

Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027, anunţă noul ministru al Educaţiei

16 October 2022 at 18:13
By: M.Ex.

Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027, anunţă noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca.
Noul ministru promite că va modifica toate măsurile controversate din legea educaţiei-varianta Cîmpeanu. Totuşi, cea mai fierbinte dintre ele, admiterea dublă la liceu, ar putea rămâne neschimbată.
Oricare ar fi noua varianta de admitere, ea se va aplica copiilor care acum sunt în clasa a IV-a. La fel cum cei care acum sunt într-a VIII-a vor avea parte de un bacalaureat altfel. Schimbările vor intra în vigoare din 2027 numai dacă legea este adoptată până la finalul anului atât de Guvern, cât şi de Parlament.

Ligia Deca pregăteşte şi alte modificări. După ce termină cu noua lege a educaţiei vrea să analizeze dacă împărţirea anului şcolar în 5 module sau eliminarea notelor din calculul admiterii la liceu mai sunt justificate şi anul viitor. De asemenea, Deca pare să îndrăgească uniforma şcolară, însă spune că nu va impune cumpărarea acesteia.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a mai declarat că primul lucru pe care doreşte să-l finalizeze este reprezentat de legile educaţiei şi a precizat că prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua.

articolul original.

Ce elevi vor purta uniformă. Ministrul educației, lămuriri despre ținuta obligatorie

14 October 2022 at 11:48

S-a anunțat cine sunt elevii care vor purta uniformă în România. Ministrul Educației a adus lămuriri despre ţinuta şcolară obligatorie a elevilor. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.

Ligia Deca, declarații despre uniforma școlară. „Aceasta poate fi o opţiune câtă vreme…”

Ligia Deca, ministrul Educației a făcut declarații despre uniforma școlară. Proaspătul ministru a spus că uniforma şcolară poate fi o opţiune atâta timp cât aceasta nu devine un instrument de excluziune.

„Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite.

Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca nu este de acord cu învățatul în 3 schimburi

Pe de altă parte, Ligia Deca nu s-a arătat de acord cu învățatul în școli în 3 schimburi și nici cu micșorarea orelor de studiu la 35 sau 40 de minute. Acestea ar strica calitatea procesului educaţional.

„Trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare, cu şcolile din vecinătate, astfel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, este de părere ministrul Educației.

Educația timpurie, motiv de bucurie

Ligia Deca a mai spus că cererea mare de educaţie timpurie este un motiv de bucurie, însă școlile trebuie să respecte standardele.

„Acolo unde statul nu poate asigura, cred că este firesc că apare privatul. Pe termen lung îmi doresc ca toate cererile pe care le avem pentru educaţie timpurie să fie onorate recent, fie ca e vorbim de stat sau privat acreditate. Îmi doresc ca toate unităţile de învăţământ să respecte standardele pe care le stabilim la Ministerul Educaţiei şi să nu mai fie ocolite”, a precizat Ligia Deca.

Revine examenul de admitere la liceu?

Pe de altă parte, Ligia Deca a spus că se analizează posibilitatea ca elevii de clasa a 8-a să susțină din nou examenul de adimitere în licee, examenul de Evaluarea Națională dispărând.

„Pentru admiterea în liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii.

Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a anunțat Ligia Deca.

Nu în ultimul rând, examenul de intrare la liceu ar putea fi susținut de către elevii care trec la anul în clasa a 5-a, adică în anul 2027.

articolul original.

Ministrul Educației, Ligia Deca și-a numit purtător de cuvânt pe Corina Popa

5 October 2022 at 14:13
Ligia Deca

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a anunțat că va avea un purtător de cuvânt, în persoana Corinei Popa, prezentată ca lector, fost consilier la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, expert în etică universitară.

Anunțul numirii Corinei Popa a fost făcut jurnaliștilor acreditați pe grupul WhatsApp de presă al ministerului Educației în cursul zilei de marți.

Concomitent din grup a ieșit fostul ministru Sorin Cîmpeanu și consilierul lui Cîmpeanu, Radu Szekely și secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr.

Pe acest grup, fostul ministru Sorin Cîmpeanu răspundea personal majorității întrebărilor adresate de ziariști, alți reprezentanți ai ministerului intervenind, de obicei, doar pe chestiuni tehnice și organizatorice.

articolul original.

Ligia Deca, ministrul Educației: O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei

4 October 2022 at 15:50
Sursa foto: News.ro

Ligia Deca, noul ministru al Educației, a declarat că obiectivul esențial este asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ.

”Astăzi, la sediul Ministerului Educaţiei, a avut loc procesul de predare-primire a mandatului de ministru al Educaţiei. Mulţumesc domnului Sebastian Burduja pentru asigurarea continuităţii instituţionale. O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei”, a spus Ligia Deca.

Noul ministru al Educaţiei a precizat că, pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică, se va consulta cu vocile relevante din domeniul educaţiei şi va armoniza actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de educaţie.

”Totodată, în colaborare cu membrii Guvernului României şi cu autorităţile publice locale, ca ministru al Educaţiei, voi face toate demersurile necesare, astfel încât unităţile de învăţământ să nu aibă de suferit în contextul dificil generat de situaţia economică şi energetică existentă la nivel global şi să trecem iarna cu bine împreună”, a mai transmis Deca.

Aceasta a precizat că ştie că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educaţie este predictibilitatea.

”Un obiectiv esenţial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ. Promit să acţionez cu transparenţă, integritate şi curaj”, a mai transmis ministrul Educaţiei, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Ministrul propus al Educației, Ligia Deca, și noua misiune privind învățământul românesc

articolul original.

Ministrul propus al Educației, Ligia Deca, și noua misiune privind învățământul românesc

3 October 2022 at 13:09
Sursa foto: Stirile PRO TV

Proiectul „România Educată” are un nou „căpitan”, după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației. PNL a decis ca Ligia Deca să conducă Ministerul Educației, ea fiind consilier prezidențial.

„PNL și-a asumat proiectul „România educată” și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea viziunii `România educată`”, a declarat Ligia Deca.

Întrebată ce va face în privința plagiatului, având în vedere și declarațiile președintelui Iohannis, care a spus că avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, Ligia Deca a răspuns: „vom operaționaliza România educată în literă și în spirit în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislativă din ultima vreme”. Consilierul prezidenţial Ligia Deca a fost votată, luni, în şedinţa PNL, pentru conducerea Ministerului Educaţiei, scrie știripesurse.ro.

Citește și: Curtea de Conturi a găsit haos la Centrul Cultural Municipal

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 20:58
image

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației în Guvernul Ciucă.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

https://www.facebook.com/search/top?q=sorin%20c%C3%AEmpeanu

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cîmpeanu a mai scris pe pagina sa că este omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis ministrul demisionar Cîmpeanu.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din proprie inițiativă

29 September 2022 at 19:37
image

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat din proprie inițiativă din funcție. Anunțul a fost făcut pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat tot prin intermediul rețelei de socializare că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru.”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Demisia ministrului Educației vine după un imens scandal de plagiat generat de dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan, care susținea că Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit în anul 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

De la începutul scandalului, ministrul a încercat să aducă argumente care să contracareze acuzațiile făcute în spațiul public de Șercan. Din momentul în care acuzațiile au fost făcute publice, USR a cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu

În postarea prin care și-a anunțat demisia, Cîmpeanu afirmă că a fost o șansă personală să înceapă reformarea „din temelii” a sistemului de învățământ.

Sorin Cîmpeanu face o trecere în revistă a sschimbărilor pe care le-a reușit, punând astfel bazele proiectului România Educată.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor România Educată și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile România Educată din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor România Educată reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Emilia Șercan consideră demisa un gest de normalitate.

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate.”, a scris Emilia Șercan imediat după anunțul ministrului.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:30
By: M.Ex.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia joi seară. El urma să aibă o discuție în această seară cu premierul Nicolae Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa sa. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”: 1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ; 2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei); 3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli; 4. mărirea burselor elevilor; 5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; 6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; 7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată; 8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ; 9. introducerea învățământului dual la nivel universitar; 10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele……… Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis Sorin Cîmpeanu joi seară într-un comunicat.

articolul original.

Ce se întâmplă, de fapt, cu bursele de merit la clasa a V-a. Sorin Cîmpeanu a catalogat drept „fake news” că ele vor fi eliminate.

16 September 2022 at 13:40

Sorin Cîmpeanu a făcut câteva declarații care au stârnit confuzie privind eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a.

El a numit informația privind eliminarea acestora un fake news. Acum, ministrul Educației a clarificat lucrurile și a explicat ce a vrut inițial să transmită.

Bursele de merit la clasa a V-a, eliminate

Sorin Cîmpeanu a explicat extinderea perioadei acordării burselor de studiu pe tot parcursul anului. De fapt, în ordinul de Ministru apar aceleași informații apărute în presă. Elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de bursele de merit. 

Este din cauza modifcării structurii anului școlar și a lipsei unor criterii de acordare a acestor burse. 700.000 de elevi români rămân fără acești bani din partea statului.

Reporterii impact.ro au luat legătura cu secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care a explicat că eliminarea burselor mai înseamnă și redirecționarea acelor băi către alte forme de ajutor. De exemplu, se dublează perioada în care elevii primesc burse de studiu. 

Cum se acordă aceste burse

Aceste burse de studiu se acordă având în vedere situația familială a elevilor și notele, spre deosebire de bursele de merit, unde contau doar notele.

articolul original.

Potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, un elev care primește calificativul „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, trece clasa

9 September 2022 at 12:31
Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen nu vor fi luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro.
Cîmpeanu a făcut referire la prevederea din proiectul Legii învățământului preuniversitar care elimină notele la disciplinele de mai sus. Precizăm că Sorin Cîmpeanu a anunțat că va înlocui calificative “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, după o discuție cu profesorii.

Sorin Cîmpeanu a spus că părinții fac presiuni ca elevii să obțină nota 10 la sport: „La Educație fizică, spre exemplu, noi susținem și vor fi mai multe ore de educație Fizică în planurile cadru, pentru că au copiii nevoie de mișcare. Dar note de ce să dai? Ca să facă presiune toți părinții să ia absolut toți 10 la Educație Fizică, așa cum e acum? 97% să știți că au note de 9, 9.50 și 10, deci sunt trei paliere. Puțin peste 3% au medii generale mai mici de 9, deci este o realitate”.

4 calificative pe care le pot primi elevi la sport

Ministrul a spus că vor fi 4 calificative pe care le pot primi elevi la sport: „În momentul de față, de foarte mulți ani, la Educație fizică avem 10.00, 9.50, 9 și sub 9, avem patru paliere. Dacă avem patru paliere, nu negăm realitatea, avem și patru calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător.”

Acesta a subliniat că este mutat în acest mod accentul pe portofoliul educațional: „Mutăm accentul de pe importanța excesivă acordată notelor pe portofoliul educațional”.

Întrebare Bogdan Chirieac: Dacă iei nesatisfăcător la Educație fizică, treci clasa?

Sorin Cîmpeanu: Da, ea nu intră în calculul mediei.

Bogdan Chirieac: Rămâne doar în fișă.

Sorin Cîmpeanu: Da, pentru că mutăm accentul de pe importanța excesivă acordată notelor pe portofoliul educațional. Asta înseamnă că în învățământul primar sau în patru ani de gimnaziu vei avea o carte de identitate educațională în care vor fi înscrise și notele, în sistem clasic, dar și calificativele, și modul în care a evoluat, a progresat sau a regresat elevul. (…) La finele celor patru ani de gimnaziu, o altă noutate din lege, școala va fi obligată să-i elibereze un certificat de orientare școlară. (…) Vreau să fiu clar, nu este obligat părintele să țină seama de recomandare.”

Informații de context

Iată ce prevede proiectul de lege la art. 70 alin. (3) lit. (f): „la disciplinele care fac parte din ariile curriculare „Arte” și „Educație fizică și sport” și la alte discipline stabilite prin ordin al ministrului educației, se acordă calificative de tip „Admis ”/ „Respins”, cu excepția învățământului vocațional, la care rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10 pentru profilul corespondent fiecărei arii curriculare”.

Reamintim că, în luna iunie, ministrul Educației propunea acordarea de calificative „admis/respins” la muzică, desen, educație fizică, în gimnaziu, ca o rezolvare pentru „goana după note”, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Educației. Mai multe detalii aici

„Una dintre soluțiile pe care vă invit să le luați în calcul ar fi aceea a diminuării goanei pentru note prezentă mult prea mult, din păcate, în școala românească, părinții care vor mult prea mult note mari pentru copiii lor, pot să înțeleg că își doresc premii pentru ei, dar acest lucru s-ar putea rezolva, spre exemplu, dacă în gimnaziu nu am mai acordă note la discipline precum muzică, desen, educație fizică, ci am da calificative. Dând calificative cu „admis/respins”, o mare parte din această competiție, care nu este din spectrul competițiilor benefice, ar putea fi eliminată. Este o provocare pe care o lansez public”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În august 2020 problema introducerii de calificative la aceste discipline, între care era inclusă și religia, a fost pusă oficial la nivelul Ministerului Educației. EduPedu a publicat atunci în exclusivitate faptul că se pregăteau schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru, prin eliminarea notelor pentru Religie, Muzică, Desen și Sport.

Despre portofoliul educațional

În cadrul unei conferințe de presă, Sorin Cîmpeanu a declarat că „portofoliul va conține toate documentele elevului și diplomele obținute de la grădiniță și până la terminarea liceului”.

Portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar”.

Portofoliul educațional a fost introdus în legea Educației din 2011 și nu a fost folosit până acum. Articolului 73 din legea actuală a Educației definește astfel portofoliul educațional:

 • „(1) Portofoliul educațional cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor sau a altor înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diferite contexte, precum și produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale și informale.
 • (2) Portofoliul educațional este elementul central al evaluării învățării. Utilizarea lui debutează începând cu clasa pregătitoare și reprezintă cartea de identitate educațională a elevului”.
articolul original.

Start în noul an școlar 2022 – 2023. Structură și noutăți

5 September 2022 at 06:50
image

Astăzi, 5 septembrie, este prima zi a anului școlar 2022 – 2023 care vine cu multe schimbări ca parte a reformei continue a învățământului românesc.

Cea mai mare modificare este eliminarea semestrelor și structurarea activității didactice pe „module”, cinci la număr, cu mai multe perioade de pauză și o mai mare flexibilitate, decizia privind perioada de vacanță fiind uneori lăsate la nivelul Inspectoratelor Județene.

Structura anului școlar 2022 – 2023 în Neamț:

 • Modul I: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022;

Vacanță: 22 octombrie – 30 octombrie 2022;

 • Modul II: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022;

Vacanță: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023;

 • Modul III: 9 ianuarie 2023 – 17 februarie 2023;

Vacanță: 20 – 24 februarie

 • Modul IV: 27 februarie 2023 – 6 aprilie 2023;

Vacanță: 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023;

 • Modul V: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023;

Vacanță: 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023.

Programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” pot fi programate de școli în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. Cele două programe nu pot fi planificate în cadrul aceluiași modul.

Din rândul schimbărilor importante din acest an școlar se mai numără:

 • Admiterea la liceu nu va mai ține cont de mediile obținute din gimnaziu, „ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională”, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.
 • Nu vor mai exista teze obligatorii, dar profesorii au în continuare posibilitatea de a le da, în cazul în care consideră necesar.
 • Va exista o singură medie, anuală, în locul mediilor semestriale de până acum. Recomandarea este ca numărul de minim de note la o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul săptămânal de ore la disciplina respectivă.

Cu toate aceste schimbări la învățământul românesc un lucru pare clar: principiul predictibilității în educație pare foarte puțin important, mai ales când, în cazul admiterii la liceu „s-au schimbat regulile în timpul jocului”.

V.B.

articolul original.

Cîmpeanu afirmă: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației

31 August 2022 at 13:31

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, afirmă într-o ședință de Guvern că problema toaletelor în curte este exagerată și că nu ar periclita calitatea educației.

„Trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul ședinței de Guvern.

Acesta a menționat că erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, în urmă cu 3-4 ani.

„Dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”, a completat ministrul.

Citește și: Se asfaltează tronsonul 2 al străzii General Grigore Bălan

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Mai sunt doar câteva zile până la începerea școlii. Când este prima vacanță și ce este nou în structura școlară

30 August 2022 at 09:14

Potrivit edu.ro, anul școlar 2022-2023 va începe pe 1 septembrie 2022 și se va încheia pe 31 august 2022.

Prima zi de școală din anul 2022-2023 va fi pe 5 septembrie 2022, fiind prima dată în istorie învățământului românesc când elevii reiau atât de devreme cursurile.

Anul școlar 2022-2023 va avea o durată de 36 de săptămâni și va fi structurat pe module eliminându-se termenul de „semestre”.

Excepție de la structura anului școlar 2022-2023 se face în cazul claselor terminale.

• Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022 – Cursuri

• 22 octombrie 2022 – 30 octombrie 2002 – Vacanță (o săptămână pentru toți elevii)

• Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022 – Cursuri

• 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 – Vacanță

• Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023 – Cursuri (data va fi stabilită de inspectoratele școlare

• 6 -23 februarie 2023 – Vacanță o săptămână la decizia inspectoratelor școlare

• Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 6 aprilie 2023 – Cursuri

• 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023 – Vacanță

• Modulul 5: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023 – Cursuri

• 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023 – Vacanță

Anul școlar 2022-2023 va avea cinci vacanțe:

Vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023;

Pentru elevii claselor a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru elevii claselor a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru elevii de liceu care urmează un profil tehnologic și pentru cei din învățământul postliceal, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Comparativ cu structura anului școlar anterior, toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022.

În structura anului 2022 – 2023 nu mai este menționat termenul de „semestru”. Acesta a fost înlocuit cu expresia “modul de învățare”. Potrivit structurii, anul școlar este împărțit în 5 module și 5 vacanțe.

Începând cu anul școlar 2022 – 2023, elevii vor avea în calendarul școlar o „Săptămână Verde”, în care vor ieși să învețe despre natură.

De asemena la orele de biologie, geografie și sțiinte, profesorii le vor preda elevilor noțiuni despre schimbările climatice și de mediu,

Tezele semestriale ar putea fi înclocuite cu două evaluări standardizate, la începutul și la finalul anului școlar. Acesta informație nu reprezintă o decizie finală, urmând să fie stabilită în urma Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

“Având în vedere relevanța tezelor semestriale, intenționăm să revizium regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs.

De asemenea, am luat act și de solicitarea elevilor pe care o susțin a unei evaluări standardizate la final de an școlări și o evaluare la început de an. Este un model pedagogic pe care îl vom avea în atenție”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

articolul original.

Ministrul Cîmpeanu propune schimbarea notării la orele de Educație Fizică

23 August 2022 at 11:33
Foto: m.cugetliber.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți, 23 august, că peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică.

”La Educație Muzicală și Educație Plastică circa 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00.

Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!”, a explicat demnitarul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Am participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanți ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si profesori de educatie fizica, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural).

Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli).

Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00.

Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învățământul vocațional/clase cu profil sportiv se va pastra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat în proiectul legii.

Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ românesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a transmis ministrul.

articolul original.

Sah- mat! Cum l-a lovit ”România educată ” reformistul Cîmpeanu!

14 August 2022 at 06:23
image

O profesoară, Antoanela Fărcășanu,  din Râmnicu Vîlcea, a folosit Facebook-ul, pentru a povesti cum a decurs ”dialogul” ei  ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a vizitat liceul la care lucrează. cel mai probabil pentru consultări.  Profesoara a vrut să-l întrebe chestiuni de substanță privind modificările propuse în privința învățământului românesc, dar nu a fost lăsață, așa că a ales calea dialogului public. Textul postat de ea ar trebui să de de gândit- rapid- tuturor specialiștilor care propun să aducă ”corectitudinea politică” în educația românească.

“Domnule Ministru Cîmpeanu,

Sunt cadru didactic la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, unde ieri ați venit și ați mai bifat o întâlnire din cele programate de dumneavoastră.

Am participat online la această ședință și, la fel ca și celorlalți colegi conectați, nu mi s-a permis să vă adresez întrebări, deși am solicitat acest lucru în mod repetat. Am primit un mesaj prin care eram îndrumată să transmit întrebările mele reprezentanților din sală, dar nu se specifica exact cui. Am văzut că ați fost aplaudat și felicitat în sală, dar nu am înțeles de ce.

Aveam mai multe aspecte pe care voiam să vi le supun atenției, dar o să mă opresc la câteva dintre ele în acest mesaj:

1. De ce ați acceptat, în noul ROFUIP, să se renunțe la exmatriculare?

Ce se va întâmpla cu acei elevi care săvârșesc fapte ,,grave” și care pot fi un pericol în școală? Îi acceptăm și ne revizuim noi, cadrele didactice, comportamentul?

Sunt pentru consiliere, dar și asta cu o limită. Sper că nu greșesc!

2. De 9 ani nu mai fac meditații cu niciun elev, fie că e din școală sau nu, dar consider incorect punctul de vedere exprimat de dumneavoastră, referitor la meditațiile cu profesorii de la clasă. De ce?

Ce se întâmplă cu acei elevi foarte buni, care nu vor meditație fiindcă ar întâmpina dificultăți la o anumită materie, ci vor mai mult decât le oferă programa școlară. Fiind mulțumiți de profesorul de la clasă, ar dori să lucreze tot cu el și în privat, dar nu li se permite acest lucru. Ce se întâmplă? Voluntariat din partea profesorului? Așa ne-am învățat, că profesorii pot să lucreze suplimentar, fără să fie remunerați? Se întâmplă în România, în alt domeniu, așa ceva? Sperăm că s-a trecut de această idee, atâta timp cât trăim într-o societate în care orice informație sau serviciu oferit costă.

Până la urmă, fiecare părinte are dreptul și puterea de a alege ce e mai bine pentru viitorul copilului lui.

Dacă mergem la spital de stat, la un anumit medic, să înțeleg că nu este corect să mergem și la cabinetul lui privat? Sau aici se poate. Eu, pacient, cu banii mei aleg să merg la medicul pe care eu îl consider bun pentru mine. De ce, ca părinte, nu îmi permiteți să-mi aleg profesorul cu care lucrez în privat, tot pe banii mei? Cine v-a speriat?

Știu că fiecare pădure are uscăturile ei, dar mai știu că atunci tăiem tot ce este uscat, nu toată pădurea.

Spuneați ieri în ședință că niciodată nu le veți permite părinților să ne spună nouă ce avem de făcut, dar prin aceste ,,inițiative” dovediți contrariul.

3. Dacă există lista cu cei 10.000 de specialiști, de ce nu o faceți publică? Ce ar fi de ascuns? Nu vorbim de transparență? Nu vor să-și asume aberațiile din noua lege? Păi să o facă, fiindcă sunt plătiți și chiar bine.

Sunt mulți profesori care au participat la proiecte Erasmus, desfășurate în țări în care sistemul de educație este la loc de cinste și funcționează foarte bine. Pe ei i-ați consultat? Sunt printre specialiștii dumneavoastră?

4. Ideea de a elimina limba română, ca probă separată, de la Bacalaureat, dar de a o păstra pe cea de limba maternă vi s-a părut ok la început?

5. Dacă tot vorbim de mai multe profiluri și specializări la liceu, nu vi se pare ok să rămână probă obligatorie, separată, cea referitoare la specializarea urmată?

6. Sunt profesor de informatică, dar susțin obligativitatea orelor de educație fizică și sport, fiindcă mă gândesc la sănătatea copiilor noștri care, stând ore întregi la masa de lucru, fără mișcare, iau în greutate, își modifică forma coloanei vertebrale, le crește nivelul de stres…, iar de aici dezvoltă apoi diverse boli.

7. Dacă sunteți cadru didactic ar trebui să realizați importanța psihopedagogiei, a metodicii și a practicii pedagogice, efectuate înainte de a veni în fața elevilor și a te apuca ,,să-i modelezi”. Dar dumneavoastră ce faceți? Permiteți oricărei persoane cu studii superioare să predea? Nu vă pasă de copii nici măcar un pic? Nu este suficient să fii bun specialist într-un domeniu, este esențial să ai acele metode și tehnici prin care să le dăruiești elevilor tăi, iar asta nu o face oricine. Atunci e normal să fim evaluați și, uneori, judecați de oameni care nu lucrează în sistem, dacă dumneavoastră susțineți așa ceva.

Sunt doar câteva din multele aspecte pe care aș fi vrut să le lămuriți, dar nu știu dacă ne băgați în seamă. Când spun asta, mă gândesc la ce am văzut noi toți cei care eram conectați online la dezbatere, că în timp ce o doamnă director din sală vi se adresa, dumneavoastră tastați telefonul. Păi le cerem elevilor ceva când domnul ministru face altfel?

Sper să acceptați și faptul că eu și, ca mine, mulți alți profesori nu vă aplaudăm și vă cerem să reanalizați măcar aspectele sesizate de noi, deși ele sunt mult mai multe”, a scris Antoanela Fărcășanu.

articolul original.

Live VIDEO – Declarații de presă susținute de ministrul Sorin Cîmpeanu – Tema: Rezultate finale Evaluarea Națională 2022

30 June 2022 at 07:29
Sorin Cîmpeanu face declarații de presă, joi, 30 iunie, în ziua în care se anunță rezultatele finale la Evaluarea Națională, după recorectarea a peste 21.000 de lucrări contestate, potrivit unui anunț al Ministerului Educației.

Live VIDEO:

Ministrul Educației va anunța cu cât se va modifica procentul promovabilității, pe național și în fiecare județ.

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2022 indicau că peste 82% dintre elevi au luat peste 5. La matematică, 10% peste media de anul trecut în cazul celor care au luat peste nota 5. Înainte de contestații erau 221 medii de 10. La Limba română 810 note de 10, și 2966 de medii de 10 la matematică.

În top trei județe care au luat medie peste 5 sunt Cluj, București și Brăila.

“Dacă ne referim la județ avem absolut toate județele României au luat medie peste 5 într-o proporție de peste 70 la sută. Cea mai mică pondere a notelor peste cinci a fost Teleorman 71,8%. Cea mai mare a avut-o Clujul 92,7%, București 91,6% la sută, Brăila 91%”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, în ziua în care au fost afișate primele rezultate de la Evaluarea Națională.

Nu a fost nici o medie de 10 la Evaluarea Națională 2022 în județele Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Călărași, Covasna, Harghita, Sălaj. Ultimele 4 județe nu au obținut nici anul trecut vreo medie de 10.

Anul acesta au terminat clasa a VIII-a, 155.561 de elevi, dintre care 148.494 au dat Evaluarea Națională la română, matematică și limba maternă. Anul trecut au fost înscriși peste 131.00 de elevi. Generația care a terminat acum gimnaziul este mai numeroasă pentru că este cea care a intrat la 6 ani la clasa pregătitoare, la școală, obligatoriu.

Anul acesta a fost depus cel mai mare număr de contestații din ultimii 4 ani, 21.856 de contestații, cele mai multe fiind la limba română, peste 13.000.

La matematică, 8265 de elevi au depus contestație la Evaluarea Națională 2022, ceea ce reprezintă un procent de peste 5% dintre cei care au dat examenul.

La Limba maternă au fost centralizate 265 de contestații în acest an.

După ce vor fi anunțate notele finale, după contestații, elevii și părinții pot calcula media de admitere la liceu, înainte de repartizarea computerizată din 14 iulie.

articolul original.
❌