ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO | Militari ruși, azvârliți de pe o mașină blindată cu tunul unui tanc propriu

26 January 2023 at 19:02
image

Un tanc rusesc a „măturat” cu propriul tun un grup de militari ruși aflați pe o mașină blindată. 

O înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată momentul în care un soldat rus a fost rănit în urma acestei acțiuni desfășurate, cel mai probabil, în timpul unei lupte pe frontul din Ucraina.

Din imagini se observă cel puțin două alte mașini blindate distruse în apropiere, în momentul în care tancul manevrează extrem de aproape de transportorul rusesc pe care se află o grupă de militari.

Nu se știe dacă tancul i-a măturat din greșeală pe militarii ruși

Nu este clar dacă tancul i-a măturat din greșeală sau intenționat pe militarii cocoțați pe transportor, dar din imagini scena pare a avea loc într-un moment critic, din moment ce dintr-un blindat încă iese fum, ceea ce sugerează că a fost lovit cu puțin timp în urmă de către artileria ucraineană.

Russian tanks gun accidentally sweeps the deck of a troop carrier, knocking off all the men trying to get out and injuring some. It appears to be a high stress situation. In the last moments, the infantry chooses to leave their wounded comrade behind some cover, and run away. https://t.co/DjaVBoiR8E

— Doc (@docinkc) January 26, 2023

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Românii care luptau în Legiunea Străină în perioada interbelică. Ce îi motiva?

24 January 2023 at 17:00
image

Legiunea Străină franceză a atras de-a lungul timpului și cetățeni români. De când a devenit cunoscută, au circulat tot felul de povești legate de activitatea militarilor din această unitate. Dorind să iasă în întâmpinarea publicului cu subiecte deosebite, revista „Realitatea Ilustrată” publica în ianuarie 1939 un reportaj despre românii care erau înrolați atunci în Legiunea Străină franceză.

În 1939, Africa nu mai era un loc necunoscut, Sahara era mai cutreierată de avioane decât de cămile, iar „berberul încăleca” mai degrabă pe bicicletă decât pe dromader.

Africa era în schimb un prilej de „harță-europeană”, dispunea și de orașe moderne cu blocuri mărețe, șosele asfaltate, etc.

Istoria Legiunii Străine, veche de secole

În ceea ce privește, autorul reportajului, care se semnează Art. Vogel, simte nevoia să facă o scurtă istorisire a modului în care s-a format unitatea militară.

„Istoria Legiunii e veche. Începe în secolul al XVI-lea atunci când, în Franța, existau din pricina insuficientei gărzilor comunale legiuni de elvețieni. Carol al VII-lea a înființat primele legiuni străine, iar istoria ne mai arată că Maurice de Saxe avea primele gărzi negre.

O legiune bine organizată a fost pe vremea Primei Republici, când s-a format Legiunea Batavă formată din olandezi. În 1792, găsim legiunea belgiană, în 1795 cea germană. În 1802, Napoleon a alcătuit Legiunea Greacă. Un Bourbon a desființat Legiunea și, cum corpurile expediționare refuzau să părăsească cazărmile, Legiunea Străină a luat ființă printr-un decret din 1814. Cea mai mare expediție legionară a fost în 1841 în Africa și din acea vreme au rămas pe continent 3 batalioane cu câte opt companii. Eroice au fost și legiunile care au făcut războiul Crimei”.

Cine lupta în Legiunea Străină?

Legiunea Străină reunea atunci un mix de oameni din întreaga lume. Aventurieri, milionari, intelectuali, dezertori și tot felul de alte personaje se înscriau în unitate pentru o nouă viață, gata oricând să moară pentru o nouă patrie și pentru un salariu de 250 de franci.

„Legiunea Străină este de atunci . Destinul acestor mercenari moderni a reunit laolaltă aventurieri, milionari scăpătați, dezertori condamnați, intelectuali ratați, oameni care nu vor mai împărtăși necazul, reuniți sub un steag glorios, oricând gata să moară fără niciun regret pentru o patrie nouă. E mult mister și mult eroism în sufletul acestor oameni uniformizați de disciplina militară.

Atunci când Franța angajează legionari, nu pune nicio condiție. Viitorul soldat poate să-și ascundă identitatea, să se înscrie sub orice nume îi place. Nimeni nu-l întreabă de unde vine, de ce acceptă viața grea și plină de pericole a legionarilor. Pentru Legiunea Străină e nevoie de o singură semnătură care te angajează minimum pe cinci ani și viața nouă își începe cursul.

De la Marsilia unde se face îmbarcarea, viitorii legionari sunt transportați în Algeria, la Belabess, unde se află centrul de instrucție. 36 de ore după îmbarcare, legionarii primesc uniforma kaki și chipiul alb, semnul Legiunii. După șase luni de lucru, instrucția este încheiată. Legionarul capătă un număr de ordine, i se fixează leafa de 250 de franci pe lună și e trimis la unul din cele trei regimente din Maroc, la Meknez, Fez sau Marrakech”, scrie „Realitatea Ilustrată”.

Românii din Legiunea Străină în 1939

Primul român din Legiunea Străină pe care reporterul „Realității Ilustrate” îl cunoscuse se numea Ion Martin, era din Poiana Sibiului și era înrolat încă din 1923. Mai avea atunci opt luni de servit în Legiune și urma să se întoarcă în România.

„Legionarul 70.008 din 2-me Regiment Etranger Meknez ne-a făcut o spovedanie impresionantă. Se numește Ion Martin şi este născut la Poiana Sibiului. A plecat acum 15 ani, mânat de dorul de aventură. A pribegit prin Europa şi a ajuns apoi în Legiune.

În 1923 s-a înrolat și a luptat cu indigenii de multe ori. I-au șuierat gloanțele pe la ureche, s-o furișat prin nisipul deșertului, a aruncat grenada cum numai un român o azvârle și s-a distins de multe ori.

În toiul luptelor grele, în vijelia de nisip a Saharei, Ion Martin nu a uitat de țară. Mai are de servit opt luni ca să-și încheie angajamentul de 15 ani. A plecat un copil, se întoarce un om pe care viața l-a învățat ceva. La Poiana Sibiului îl așteaptă desigur o mamă bătrână și poate o fată pe care a iubit-o. `S-o fi măritat`, ne spune trist Martin Ion, legionarul cu numărul 70008… ”

Români morți în Legiunea Străină

Mai erau și alți români atunci înscriși în Legiunea Străină, inclusiv unul care studiase medicina la Paris. O decepție puternică în viață îl determinase să se înscrie în corpul legionarilor.

Erau și români care au murit luptând în Legiune. Numele lor era înscris pe piatra funerară a eroilor legiunii. „Am întâlnit la Mekner un bucureștean, Ion Marinescu. Este de cinci ani în legiune. Ne-a întrebat de Dealul Spirei, de str. Uranus, de str. Militari, locurile copilăriei lui. Îi picau lacrimile și a plecat plângând. Ne-am dat seama că i-am răscolit amintiri, că i-am adus aminte de țară.

Pe piatra funerară a eroilor . Găsim pe Matache Florescu, Ilie Cireșanu, Vasile Predescu și Weinfeld-Iaşi, morţi pentru gloria steagului Legiunii. În alt regiment am întâlnit un compatriot din buna societate romanească. A studiat la Paris medicina și a trecut cu succes examenele. O decepție puternică l-a trimis în Legiune.

Viața aspră de soldat îi aduce alinare. Este de trei ani în Africa și suportă stoic regimul. Peste doi ani se va întoarce la Paris, va continua să studieze. Un om nou”, mai scria „Realitatea Ilustrată.

articolul original.

Demisii în lanț în scandalul alimentelor pentru militarii ucraineni

24 January 2023 at 12:59
image

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisia, în urma unei afaceri de corupţie presupuse legate de aprovizionarea armatei la preţuri umflate, primul scandal şi remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse, informează Agerpres.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

„Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Şapovalov „va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Anunţurile vin după ce autorităţile au demis un viceministru al infrastructurii ucrainene, Vassil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru „a facilita” achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat la rândul său în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de o media influentă ucraineană, Ukrainska Pravda, că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

Preşedintele Zelenski a anunţat luni seară că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.

De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a dat o serie de explicații privind problema contractelor pentru asigurarea armatei cu produse alimentare.

Deși Reznikov nu a semnat personal contractul de alimentație și catering pentru apărare în valoare de 13 miliarde de grivne (326 de milioane de euro), jurnaliștii au scris că are responsabilitatea supremă și și-a declarat public toleranța zero față de corupție. În urmă cu câteva zile, Reznikov a numit acuzațiile o campanie de calomnie, menită să submineze încrederea în ministerul apărării și reputația acestuia în rândul partenerilor internaționali.

articolul original.

Fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea: ’24 ianuarie este o sărbătoare de suflet pentru români. Avem datoria morală față de cei care, cu sudoare și sânge, au făurit statul național unitar român, să apăram și să promovam interesul tu

24 January 2023 at 07:15
image

Presedintele Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul” si al Uniunii Nationale pentru Progresul României, gl.(r) Gabriel Oprea, a transmis un mesaj de Ziua Unirii Principatelor Române.

La 24 ianuarie se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. A fost momentul în care a triumfat credinţa în valorile naţionale care ne-au purtat către România de astăzi. A fost momentul  în care a început construcţia României moderne.

24 ianuarie este ziua dedicată oştirii ţării şi eroilor voluntari căzuţi, de-a lungul istoriei, pe câmpurile de luptă pentru independenţă şi apărarea Patriei. De aceea, gandurile noastre se îndreaptă mai ales către militarii voluntari care au marcat, prin curaj şi devotament, toate momentele importante ale istoriei. Ei au dus mai departe mesajul unirii, fiind animaţi de cele mai curate şi mai frumoase sentimente. Aducem, totodata, un pios omagiu eroilor militari care şi-au pierdut viaţa în Afganistan, Irak şi Kosovo. Eroilor militari care au platit pretul suprem pentru România le-am dedicat Monumentul Eroilor Militari căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, realizat în anul 2011, din contribuție personala și donat MApN.

În 1859, Alexandru Ioan Cuza, cu demnitatea unui militar, şi-a făcut datoria faţă de ţară. Armata este liantul acestei naţiuni. Iubirea de ţară şi credinţa în Dumnezeu sunt valorile care ne-au călăuzit, de-a lungul timpului. Biserica şi Armata sunt instituţiile în care românii au mare încredere.

Noi, toti, avem datoria să îi unim pe oameni, să fim solidari şi să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Militarii activi, în rezervă sau în retragere, veteranii de război ştiu cel mai bine că istoria neamului nostru s-a scris cu multe sacrificii, iar fiecare brazdă de pământ din trupul ţării a fost apărată cu credinţă, onoare şi demnitate de către Armata Română.

Oricât ne-ar fi de greu, să avem mereu în minte pilda strămoşilor noştri că unirea face puterea şi că, printr-un efort comun, prin lucrul în echipă, putem învinge orice greutăţi. Să trecem împreună peste obstacole şi să demonstrăm forţa şi determinarea noastră în împlinirea interesului naţional. 24 ianuarie este o sarbatoare de suflet pentru români, iar Unirea inseamna sa fim impreuna, nu dezbinati, Unirea inseamna sa fim mai buni cu ceilalati, sa ajutam, sa facem bine, sa iertam si sa iubim. Unitatea unei naţiuni este o lucrare fără de sfârşit. Ea se înfăptuieşte zi de zi şi se apără permanent de catre noi toţi. Avem datoria morală faţă de cei care, cu sudoare şi sânge, au făurit statul naţional unitar român, să apăram şi sa promovam interesul tuturor cetăţenilor României.
Dumnezeu să binecuvânteze poporul român! La mulţi aniRomânia!, conform umpmv.eu.

articolul original.

Memorialul Veteranilor din Războiul Coreean, reabilitat recent în SUA, conține sute de nume greșite

23 January 2023 at 22:00
image

Zidul Comemorării de la Memorialul Veteranilor din Războiul Coreean, din West Potomac Park, din SUA, a fost destinat să-i onoreze pe militarii care și-au pierdut viața în timpul conflictului. Cu toate acestea, proiectul de 22 de milioane de dolari a stârnit recent proteste publice, după ce un articol al New York Times a dezvăluit că conține sute de greșeli de ortografie și omite numele a cel puțin 500 de veterani.

Zidul Comemorativ de granit, lung de 116 metri, a fost ridicat ca parte a reabilitării generale de care a avut parte .

Construcția a început în martie 2021, ceremonia de inaugurare având loc două luni mai târziu. Acesta a fost dezvăluit oficial în vara anului 2022, înconjurând Pool of Remembrance, care detaliază numărul de militari care au fost uciși, răniți, dispăruți sau ținuți ca prizonieri de război în timpul conflictului.

Decizia de a face această adăugare la memorial a fost cuprinsă în temeiul Legii Zidului Memorial al Veteranilor din Războiul din Coreea, în octombrie 2016.

Memorialul Veteranilor din Războiul Coreean conține sute de nume greșite

Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale (NPS) din SUA, Zidul Comemorării a fost menit să includă „numele a 36.574 de militari americani și a peste 7.200 de membri ai Korean Augmentation to the United States Army care și-au dat viața apărând poporul Coreei de Sud”.

Cu toate acestea, un articol din New York Times a dezvăluit că o serie de nume lipsesc, unele dintre cele înscrise fiind scrise greșit, notează War History Online.

Potrivit lui Hal Barker, istoricul din spatele bazei de date a Korean War Project, se estimează că pe Zidul Comemorativ există 1.015 cuvinte și nume de militari decedați scrise greșit. În plus, numele a 245 de veterani ale căror decese nu au fost legate de război au fost înscrise pe granit, în timp ce 500 dintre cele care trebuia să fie adăugate au fost complet omise.

Ce greșeli au fost făcute?

Printre cei ale căror nume au fost scrise greșit se numără Lt. Junior Grade John „Jack” Koelsch, primul pilot de elicopter care a primit Medalia de Onoare. A fost ținut prizonier după ce elicopterul său a fost doborât de focul inamic în timp ce încerca să salveze un alt pilot. În ciuda torturii repetate din partea răpitorilor săi, el a refuzat să dezvăluie orice informație care ar putea ajuta inamicul. A murit de dizenterie și malnutriție în timp ce era ținut captiv.

Un altul al cărui nume a fost scris greșit este Cpl. Frederick Bald Eagle Bear, scris greșit pe Zidul Amintirii ca „Eagle B F Bald”. Beneficiar al Stelei de Argint, a servit în Regimentul 180 Infanterie, Divizia 45 Infanterie și a fost ucis în luptă pe 11 martie 1953.

Printre cei incluși în mod greșit pe Zidul Amintirii se numără un pușcaș marin american care a trăit încă 60 de ani , un soldat care a băut din greșeală antigel crezând că era alcool și unul care a fost ucis în timp ce conducea o motocicletă în Hawaii.

A cui este vina pentru numele greșite de la Memorialul Veteranilor din Războiul Coreean?

Atunci când a fost luată decizia de a adăuga o listă de militari individuali la Memorialul Veteranilor din Războiul Coreean, Fundația Memorială a Veteranilor din Războiul din Coreea i-a abordat pe Barker și pe fratele său, Edward, pentru o listă completă de nume. Cei doi au fost de acord, dar au remarcat că va fi nevoie de mult timp pentru a verifica și corecta fiecare nume înainte de a fi gravat pe Zidul Amintirii.

În schimb, se pare că o a fost furnizată de către Departamentul Apărării, despre care frații Barker spun că nu pare să aibă „prea multă logică”, potrivit articolului din New York Times.

Aceasta a fost o preocupare pentru NPS, care a întâmpinat probleme cu militarii care au fost omisș accidental din Zidul Memorial al Veteranilor din Vietnam. Acest lucru a dus la adăugarea a peste 300 de nume în deceniile de când a fost dezvăluit.

Frații Barker dau vina pe diverse agenții federale, inclusiv pe Departamentul Apărării și pe Fundația Memorială a Veteranilor din Războiul din Coreea. Ca răspuns la articol, frații au publicat o declarație în care spuneau că „Îi încurajăm pe toți membrii familiilor sau pe alți cetățeni să notifice Departamentul cu privire la orice nume care au fost omise, scrise greșit sau incluse din greșeală”.

Cum ar trebui să fie abordată problema?

Într-un articol separat al WUSA9, un purtător de cuvânt al Departamentului a spus: „Erorile sunt o greșeală foarte nefericită și DOD lucrează în tandem cu Departamentul de Interne pentru a corecta aceste greșeli”.

Fundația Memorială a Veteranilor din Războiul din Coreea a refuzat să comenteze atunci când a fost abordată de New York Times.

Frații Barker au spus că întregul proiect ar trebui dărâmat și construit un nou Zid al Comemorării, de data aceasta fără ca niciunul dintre nume să fie scris greșit.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Patriarhul Kirill, îndemn de tot râsul către preoții ruși: ‘Trebuie să ne mobilizăm enoriașii pentru ca aceștia să strângă echipamente și alimente’

22 January 2023 at 21:19
image

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual.

Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente„, a declarat Kirill, citat de agenţia oficială RIA Novosti, cu prilejul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova, transmite EFE.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse nu s-a mulţumit doar să ceară ajutor material pentru participanţii la invazia Rusiei în Ucraina, ci le-a cerut preoţilor să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual soldaţilor.

Ştiu că deja se face mult, dar cred că este insuficient. În plus, în spaţiul mediatic nu se menţionează cu frecvenţă ajutorul pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl oferă celor care se află în Doneţk, Lugansk, în prima linie a frontului„, a spus el.

Patriarhul Kirill a reiterat că cei care merg pe front au nevoie în primul rând de ajutor spiritual.

Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea”, a afirmat el, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Predică halucinantă a patriarhului Kirill: ‘Orice dorință de a distruge Rusia va însemna sfârșitul lumii. Sunt vremuri îngrijorătoare, dar credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rus’

articolul original.

Presa de la Kiev: Ministerul Apărării din Ucraina a făcut achiziții la suprapreț pentru militari. Informațiile sunt negate de minister

22 January 2023 at 13:46
image

Pentru alimente destinate soldaților, Ministerul Apărării din Ucraina ar fi plătit de 2-3 ori mai mult față de prețurile din magazine, susține presa ucraineană.

Ministrul Apărării a negat acuzațiile și e așteptat în fața Parlamentului să dea explicații.

O publicația ucraineană citată de Kiev Independent a prezentat documente cu achiziții la suprapreț făcute de Ministerul Apărării pentru militarii ucraineni. Jurnaliștii au comparat prețurile dintr-un contract încheiat de minister cu cele practicate de o rețea de hipermarketuri din Kiev. Ei au costatat că ouăle, cartofii, pulpele de pui și alte alimente de bază erau achiziționate la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazine. Pentru aceste achiziții, ministerul a plătit peste 13 miliarde și jumătate de grivne, echivalentul a 360 de milioane de dolari.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov a respins acuzațiile și a spus că informațiile au fost diseminate cu intenția de a manipula. El a recunoscut că, în prezent, sunt verificate contractele încheiate de minister.

De altfel, un consilier al președintelui Zelenski a confirmat că are loc un audit la Ministerul Apărării. Iar conducerea ministerului a fost convocată de Parlament pentru a da explicații, în condițiile în care există informații care arată că și alte achiziții pentru armată s-ar fi făcut la suprapreț.

Între  timp,ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităților și infrastructurii a fost reținut pentru luare de mită.

Vasil Losinskii ar fi primit 400 de mii de euro pentru a facilita achiziționarea unor generatoare de curent la suprapreț, potrivit procurorilor anticorupție de la Kiev. Aceștia au început ancheta din septembrie anul trecut.

articolul original.

Se complică situația pe frontul din sudul Ucrainei! Lider separatist pro-rus: Forțele armate ruse înaintează în provincia ucraineană Zaporojie

22 January 2023 at 17:19
image

Lider separatist pro-rus a declarat că trupele ruse înaintează în direcţia a două localităţi din provincia Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde luptele cu armata ucraineană s-au intensificat săptămâna aceasta.

Frontul este mobil, în special în două direcţii: Origov şi Guliapole”, afirmă Vladimir Rogov, un lider al autorităţii regionale de ocupaţie instalată de Rusia. Cele două oraşe menţionate de acesta, care aveau fiecare circa 15.000 de locuitori înaintea declanşării invaziei ruse, sunt situate la 65 de kilometri si, respectiv, 100 de kilometri sud-est de oraşul Zaporojie, capitala omonimă a provinciei şi care se află sub controlul trupelor ucrainene, potrivit France Presse.

În raportul său public zilnic, Ministerul rus al Apărării susţine de asemenea că ”unităţile districtului militar est ocupă linii şi poziţii mai avantajoase în urma operaţiunilor ofensive în regiunea Zaporojie”.

În acest timp, armata ucraineană menţiona în propriul său raport de acelaşi fel doar faptul că ”mai mult de 15 localităţi au fost vizate de artileria” rusă în regiunea Zaporojie.

Armata rusă anunţase sâmbătă că desfăşoară operaţiuni ofensive în această regiune, unde, potrivit liderului prorus menţionat mai sus intensitatea ostilităţilor a crescut puternic pe toată linia frontului. Spre deosebire de regiunile Doneţk (est) şi Herson (sud), în Zaporojie linia de contact între trupele ucrainene şi cele ruse a rămas practic îngheţată în ultimele luni, fără să se înregistreze acolo lupte majore.

În provincia estică Lugansk, liderul ucrainean al administraţiei militare regionale, Serghei Gaidai, a declarat la televiziunea ucraineană că trupele Kievului îşi menţin poziţiile, dar ”înaintarea este foarte dificilă”, întrucât armata rusă a adus în zonă rezerve substanţiale de arme şi echipamente şi si-a creat acolo mai multe linii defensive, informează agerpres.ro.

articolul original.

Ce se întâmplă dacă Ucraina nu va primi arme la timp? Profesorul universitar Dan Dungaciu: ‘O înghețare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina pentru că dă câştig de cauză Federației Ruse care este în Ucraina, cu trupe pe teren’

21 January 2023 at 14:45
image

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla dacă forțele armate ucrainene nu vor primi arme la timp: „O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina”.

Toate aceste lucruri ar trebui clarificate, acel accident ar trebui clarificat în urma anchetei care este în curs, tocmai pentru ca diverse speculaţii să nu se întâmple. Ucraina nu are nevoie de ele. Are mai multe probleme de rezolvat şi de gestionat, împreună cu partenerii occidentali, în acest moment în care lucrurile nu sunt pozitive pentru Kiev dacă ajutorul occidental promis nu vine la timp.

Problema fundamentală este ca ajutorul să vină la timp şi în cantităţi îndestulătoare pentru ca frontul să nu fie îngheţat. Îngheţarea frontului înseamnă că nicio parte nu poate să o mişte pe cealaltă din poziţiile pe care le deţine. O îngheţare a frontului este o veste proastă pentru Ucraina pentru că dă câştig de cauză Federaţiei Ruse care este în Ucraina, cu trupe pe teren. Ar fi în avantajul Federaţiei Ruse, chiar dacă nu ar mai cuceri teritorii în plus„, a punctat Dan Dungaciu, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Decizia grea pentru Occident este câte arme o să le dea. Acum se vor lua decizii mai complicate față de acum un an’

articolul original.

Vasile Dîncu, ieșire în forță: ‘Președintele mi-a reproșat că nu citesc revista presei. România trebuie să scrie evenimentele, să scrie istoria și să nu se ia după ce spun alții’

17 January 2023 at 21:30

sursa foto:  facebook-mapn

Vasile Dîncu, senator și fost ministru al Apărării Naționale, a vorbit despre momentul în care a demisionat din funcția de ministru al Apărării.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Aproape 300 de foști militari se judecă cu MApN pentru plata diurnelor în valută pentru misiunile la care au participat

16 January 2023 at 05:45

Aproape 300 de foști militari din Bistrița-Năsăud au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale pentru a intra în posesia retroactivă a diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii. Soldații ar fi trebuit să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Dosarele vor fi judecate la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Din 2022, Tribunalul Bistrița-Năsăud a înregistrat aproape 300 de dosare prin care foști militari din Bistrița-Năsăud își cereau în instanță plata diurnei în valută, pentru misiunile de menținere a păcii.

Cele mai noi dosare sunt chiar de anul acesta. Chemat în instanță este tocmai Ministerul Apărării Naționale. Primele doare au fost înregistrate anul trecut, la finalul lunii octombrie și deocamdată niciunul nu are o soluție dată de instanță.

Diurnele pe care le cer în instanță militarii trebuiau să fie primite de către cei care au participat la misiuni de menținere a păcii, în zonele de conflict precum Afganistan. În țară, seria de procese a început încă din 2021, militarii fiind încurajați de primele soluții favorabile date de instanță.

Este vorba despre o hotărâre de Guvern, care prevede o diurnă zilnică pentru cei care merg în teatrele de operații, hotărâre care a fost ulterior abrogată.

Militarii trebuiau să primească o diurnă de 91 de euro/zi

Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004 prevede ca militarii să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi. Această sumă este compusă din diurnă suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare – 90 de dolari, la care se adaugă un dolar pentru „facilitarea legăturii cu familia și recreere”.

Ulterior, în 2020, Guvernul Orban a abrogat Hotărârea de Guvern nr. 1.086/2004, prin Hotărârea de Guvern nr. 46/2020. Chiar și în condițiile în care HG-ul a fost abrogat, acesta își produce efectele pentru cei care au fost plecați în misiuni de menținere a păcii.

Se pare că consilierii juridici ai ministerului ar fi interpretat această diurnă ca fiind bani de cazare și hrană, care erau deja asigurate militarilor. Militarii au încercat să ceară aceste drepturi pe cale amiabilă, însă cum n-au găsit înțelegere la minister au ales calea instanțelor de judecată.

În 2021 primul ofițer și-a primit banii de la MApN

În anul 2021, primul ofițer din Armata Română, care a și ocupat o funcție importantă în ONU și-a primit banii de la MApN, în urma unei sentințe din 2020. Acesta susținea că a fost trimis în teatrul de operații din Afganistan și a fost cazat într-o locuință ieftină, iar pentru hrană și-ar fi cumpărat din banii proprii alimente de la magazin, pe care le gătea în cameră.

Potrivit newsweek.ro, până în 2021, doar două dosare au primit hotărâri definitive, prin care MApN a fost obligat să plătească militarilor români trimiși în teatrele de operații diurne, despăgubiri și penalizări. Ministerul a avut de plătit în cele două dosare peste 73.000 de euro.

„Valoarea totală a sumelor plătite de Ministerul Apărării Naționale, ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive privind drepturile de diurnă și facilitarea legăturii cu familia, ale personalului militar participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român este de 73.117 euro”, spunea biroul de presă al MApN.

Curtea de Apel București: Greșeala aparține MApN

„Greșeala acordării drepturilor bănești s-a produs în primul rând din traducerea greșită de către MApN a drepturilor primite de colonel de la ONU (respectiv Mission Subsistente Allowance a fost tradus ca diurnă de misiune). Această traducere neinspirată i-a făcut pe reprezentanții MApN, care au acordat drepturile financiare în valută ale generalului român, să confunde MISSION SUBSISTENCE ALLOWANCE cu diurnă în valută specificată în HG nr. 1086/2004, inducând în eroare și pe beneficiarii acestor drepturi timp de 15 ani”, precizau judecătorii Curții de Apel București, într-una dintre decizii.

Cei 91 de euro pe zi reprezentau responsabilitatea exclusivă a statului român. Această sumă se acorda ca un stimulent financiar, în condițiile în care militarilor români li se acopereau gratuit toate nevoile zilnice, de cazare, hrană și nevoi uzuale.

Militarii români erau cel mai prost plătiți pentru aceleași riscuri și tipuri de misiuni, comparativ cu militarii altor state aflate în Afganistan. Astfel, s-a agreat această formulă de acordare a bonificației, numite „diurnă în valută”. Culmea, diurna pentru misiuni externe a fost acordată în baza unor hotărâri de guvern clasificate, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că mulți militari nu au știut de ele.

Încurcătura nu a putut fi evitată însă, așa că militarii români, indiferent că au fost sub mandat ONU sau NATO nu au mai primit banii. Misiunile la care se referă militarii care au chemat în judecată Ministerul Apărării Naționale s-au desfășurat în ultimul deceniu.

Ministerul Apărării Naționale a încercat să se spele pe mâini și a susținut că Mission Subsistence Allowance se acordă sub formă de Daily Subsistence Allowance și reprezintă o indemnizație zilnică plătită de Organizația Națiunilor unite pentru asigurarea cheltuielilor curente de subzistență, precum mese, cazare, transport și alte plăți efectuate pentru servicii prestate, suportate de personalul participant la misiune, în legătură cu executarea acesteia.

„Pentru efectuarea acestor misiuni, personalul participant a beneficiat de drepturile în valută pretinse, asigurate de ONU, iar o eventuală acordare a acestora și de MApN ar echivala cu o plată dublă pentru aceeași activitate, ceea ce este inadmisibil,” susținea Ministerul Apărării Naționale.

Curtea de Apel București nu a fost de acord cu cele susținute de Ministerul Apărării Naționale și a obligat instituția să achite contravaloarea diurnei în valută, ținând cont de cuantumul stabilit de Hotărârea de Guvern din 2004.

„Totodată, fiind necesară repararea prejudiciului cauzat prin lipsirea reclamantului de sumele de bani ce i se cuveneau, sumele vor fi actualizate cu dobânda legală reglementată de OG nr. 13/2011 (privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar), calculată de la data scadenței fiecărei sume de la data scadenței până la data achitării integrale a debitului”, scrie în deciza judecătorească definitivă.

În 2019, chiar ministrul de Interne de atunci, Marcel Vela, în urma unei vizite în Afganistan, recunoștea că drepturile bănești erau diferite față de cele ale partenerilor din teatrele de operații. Acesta își lua angajamentul ca unele drepturi bănești să fie actualizate din anul următor.

Suma minimă câștigată de un militar care a fost în misiune în Afganistan ajunge la 4.200 de euro lunar, cu tot cu solda din țară. Un ofițer rămânea după o lună petrecută în Afganistan cu peste 5.000 de euro.

Andreea Moldovan

articolul original.

Cresc veniturile militarilor și polițiștilor !

11 January 2023 at 17:12
By: M.Ex.

Guvernul a actualizat, miercuri, cuantumul soldei de grad sau a salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţişti sau poliţişti de penitenciare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Guvernul a aprobat actualizarea cuantumului soldei de grad sau a salariului gradului profesional pe care-l deţine personalul militar, respectiv poliţişti sau poliţişti de penitenciare. Este o actualizare care nu s-a mai făcut din 2018 şi care stabileşte noile cuantumuri ale soldelor de grad şi salariilor gradelor profesionale deţinute de personalul militar, poliţişti şi poliţişti de penitenciare”, a precizat Cărbunaru.
El a menţionat că actualizarea a fost făcută proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Într-un comunicat de presă al MApN referitor la acest subiect se arată că impactul asupra veniturilor personalului militar vizat din cadrul ministerului se va situa între 227 lei pentru gradul de soldat şi 442 lei pentru gradul de general, după cum urmează:
* soldat: de la 273 la 500 lei;
* fruntaş: de la 286 la 525 lei;
* caporal: de la 300 la 565 lei;
* maistru militar clasa a V-a/sergent: de la 326 la 600 lei;
* maistru militar clasa a IV-a/sergent major: de la 340 la 625 lei;
* maistru militar clasa a III-a/plutonier: de la 354 la 650 lei;
* maistru militar clasa a II-a/plutonier major: de la 368 la 675 lei;
* maistru militar clasa I/plutonier adjutant: de la 381 la 700 lei;
* maistru militar principal/plutonier adjutant principal: de la 395 la 725 lei;
* sublocotenent/aspirant: de la 409 la 750 lei;
* locotenent: de la 421 la 775 lei; * căpitan: de la 435 la 800 lei;
* maior/locotenent-comandor: de la 449 la 825 lei;
* locotenent-colonel/căpitan-comandor: de la 463 la 850 lei;
* colonel/comandor: de la 490 la 900 lei;/
* general de brigadă/general de flotilă aeriană/contraamiral de flotilă: de la 504 la 925 lei;
* general-maior/contraamiral: de la 516 la 950 lei;
* general-locotenent/viceamiral: de la 530 la 975 lei;
* general/amiral: de la 558 la 1000 lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Bani mai mulți pentru polițiști, militari și polițiști de penitenciare: Salariul gradului profesional a fost actualizat de către Guvern

11 January 2023 at 18:46

Bani mai mulți pentru polițiști, militari și polițiști de penitenciare: Salariul gradului profesional a fost actualizat de către Guvern

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul României a aprobat o hotărâre de guvern prin care s-a actualizat cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare. Din anul 2018 soldele de grad/salariul gradului profesional nu au mai fost actualizate, a precizat MApN, iar impactul asupra veniturilor personalului militar se va situa între 227 de lei pentru gradul de soldat și 442 de lei pentru gradul de general.

”Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 ianuarie, o hotărâre de guvern privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare. Actualizarea se va face proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, precizează ministerul. Soldele de grad/salariul gradului profesional deţinut de personalul militar, respectiv poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare nu au mai fost actualizate din anul 2018.

Astfel, impactul asupra veniturilor personalului militar vizat din cadrul MApN se va situa între 227 lei pentru gradul de soldat şi 442 lei pentru gradul de general, după cum urmează:

– Soldat: de la 273 la 500 lei;
– Fruntaş: de la 286 la 525 lei;
– Caporal: de la 300 la 565 lei;
– Maistru militar cls. a V-a/Sergent: de la 326 la 600 lei;
– Maistru militar cls. a IV-a/Sergent major: de la 340 la 625 lei;
– Maistru militar cls. a III-a/Plutonier: de la 354 la 650 lei;
– Maistru militar cls. a II-a/Plutonier major: de la 368 la 675 lei;
– Maistru militar cls. I/Plutonier adjutant: de la 381 la 700 lei;
– Maistru militar principal/Plutonier adjutant principal: de la 395 la 725 lei;
– Sublocotenent/Aspirant: de la 409 la 750 lei;
– Locotenent: de la 421 la 775 lei;
– Căpitan: de la 435 la 800 lei;
– Maior/locotenent-comandor: de la 449 la 825 lei;
– Locotenent-colonel/căpitan-comandor: de la 463 la 850 lei;
– colonel/comandor: de la 490 la 900 lei;
– general de brigadă/general de flotilă aeriană/contraamiral de flotilă: de la 504 la 925 lei;
– general-maior/contraamiral: de la 516 la 950 lei;
– general-locotenent/viceamiral: de la 530 la 975 lei;
– general/amiral: de la 558 la 1000 lei.

articolul original.

Cresc salariile pentru polițiști și militari

11 January 2023 at 08:16

Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre prin care cuantumul soldei de grad şi salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare va fi actualizat proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului”, arată proiectul de hotărâre înscris pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului, informează News.ro.

Astfel, potrivit documentului, cuantumurile soldelor/salariilor de grad actualizate sunt următoarele:

Ofiţeri:

 • General, amiral, chestor general de poliţie 1.000 lei
 • General-locotenent, viceamiral, chestor-şef de poliţie 975 lei
 • General-maior, contraamiral, chestor principal de poliţie 950 lei
 • General de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliţie/penitenciare 925 lei
 • Colonel, comandor, comisar-şef de poliţie/penitenciare 900 lei
 • Locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/penitenciare 850 lei
 • Maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare 825 lei
 • Căpitan, inspector principal de poliţie/penitenciare 800 lei
 • Locotenent, inspector de poliţie/penitenciare 775 lei
 • Sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie/penitenciare 750 lei

Maiştri militari:

 • Maistru militar principal 725 lei
 • Maistru militar clasa I 700 lei
 • Maistru militar clasa a II-a 675 lei
 • Maistru militar clasa a III-a 650 lei
 • Maistru militar clasa a IV-a 625 lei
 • Maistru militar clasa a V-a 600 lei

Subofiţeri şi agenţi de poliţie/penitenciare:

 • Plutonier adjutant principal/şef, agent-şef principal de poliţie/penitenciare 725 lei
 • Plutonier adjutant, agent-şef de poliţie/penitenciare 700 lei
 • Plutonier major, agent-şef adjunct de poliţie/penitenciare 675 lei
 • Plutonier, agent principal de poliţie/penitenciare 650 lei
 • Sergent major, agent de poliţie/penitenciare 625 lei
 • Sergent 600 lei Soldaţi şi gradaţi profesionişti: – Caporal clasa I 590 lei
 • Caporal clasa a II-a 565 lei 2 din 2
 • Caporal clasa a III-a 550 lei
 • Fruntaş 525 lei – Soldat 500 lei

Conform legii 153/2017, în momentul de faţă, soldele şi salariile de grad au valoare de 410 lei pentru general, amiral, chestor general de poliţie şi 200 de lei pentru un soldat.

Guvernul are în discuţie şi trei proiecte de ordonanţe şi anume cel pentru aprobarea plăţii cotizaţiei financiare anuale în vederea participării Poliţiei Române, prin intermediul Poliţiei Rutiere, la Reţeaua Europeană a Poliţiilor Rutiere – ROADPOL, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.

Un alt proiect de ordonanţă înscris pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria este ceo pentru modificarea art. 4(2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate.

Nu în ultimul rând, Guvernul va discuta şi aproba şi proiectul de ordonanţă privind instituirea unor măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.

Un alt proiect de lege pe masa Guvernului, miercuri, este cel privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, scrie știripesurse.ro.

Citește și: Bărbat rănit, după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în Dipșa

articolul original.

Se DUBLEAZĂ soldele și salariile gradului profesional pentru militari și polițiști: Când se va lua decizia

10 January 2023 at 20:01

Se DUBLEAZĂ soldele și salariile gradului profesional pentru militari și polițiști: Când se va lua decizia

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a sedinței Guvernului de miercuri, 11 ianuarie, solda de grad și salariul gradului profesional pentru militari și polițiști se va majora, proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

„Cuantumul soldei de grad/ salariului gradului profesional deținut de personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare se actualizează proporțional cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de HG care apare pe ordinea de zi a ședinței de mieruci a Executivului.

Concret, valorile soldelor/ salariilor de grad actualizate vor fi următoarele:

Ofițeri: general, amiral, chestor general de poliție – 1.000 lei, general-locotenent, viceamiral, chestor-șef de poliție – 975 lei, general-maior, contraamiral, chestor principal de poliție – 950 lei, general de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliție/ penitenciare – 925 lei, colonel, comandor, comisar-șef de poliție/ penitenciare – 900 lei, locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliție/ penitenciare – 850 lei, maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliție/ penitenciare – 825 lei, căpitan, inspector principal de poliție/ penitenciare – 800 lei, locotenent, inspector de poliție/ penitenciare – 775 lei, sublocotenent, aspirant, subinspector de poliție/ penitenciare – 750 lei.

Maiștri militari: Maistru militar principal – 725 lei, Maistru militar clasa I – 700 lei, Maistru militar clasa a II-a – 675 lei, Maistru militar clasa a III-a – 650 lei, Maistru militar clasa a IV-a – 625 lei, Maistru militar clasa a V-a – 600 lei.

Subofițeri și agenți de poliție/ penitenciare: Plutonier adjutant principal/ șef, agent-șef principal de poliție/ penitenciare – 725 lei, Plutonier adjutant, agent-șef de poliție/ penitenciare – 700 lei, Plutonier major, agent-șef adjunct de poliție/ penitenciare 675 lei, Plutonier, agent principal de poliție/ penitenciare – 650 lei, Sergent major, agent de poliție/ penitenciare – 625 lei, Sergent – 600 lei,.

Soldați și gradați profesioniști: Caporal clasa I – 590 lei, Caporal clasa a II-a – 565 lei, Caporal clasa a III-a – 550 lei, Fruntaș – 525 lei, Soldat – 500 lei.

În prezent, potrivit Legii 153/2017 soldele și salariile de grad sunt de 410 lei pentru general, amiral, chestor general de poliție, iar pentru soldat de 200 de lei.

articolul original.

Mârâie Tiraspolul

10 January 2023 at 12:45
By: (A.C.)

Aşa zisul ‘ministru de externe’ de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că ‘militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă’ după anunţul că primele transportoare blindate de tip Piranha livrate armatei moldovene ar urma să ajungă marţi la Chişinău, relatează marţi portalul Deschide.md.

‘Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă’, a declarat Ignatiev.

În schimb, Transnistria este înarmată până în dinţi, notează Deschide.md. Astfel, potrivit unei analize din 2022 a unor experţi ucraineni, pe lângă cei peste 1.600 militari ruşi din Grupul Operativ de Trupe ruse (GOTR), separatiştii din Transnistria dispun de o armată de aproximativ 6.000 de soldaţi, conform portalului citat.

Forţele transnistrene sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiştii au luat din depozitele armatei ruse 13.000 de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartuşe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unităţi, echipamente de comunicaţii, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. Totuşi, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desfiinţării Armatei a 14-a, separatiştii au primit şi mai mult armament, notează Deschide.md, citând o analiză a Centrului militar ucrainean.

articolul original.

Răzbunare teribilă a forțelor armate ruse

8 January 2023 at 14:24
By: (R.C.)

Ministerul rus al apărării a declarat duminică că a ucis peste 600 de militari ucraineni într-un atac masiv cu rachete asupra clădirilor din estul Ucrainei care adăpostesc temporar forțele ucrainene.

Ministerul rus al apărării a declarat că atacul asupra clădirilor din Kramatorsk a fost o răzbunare pentru un atac ucrainean mortal la începutul acestui an asupra unei cazărmi ruse din Makiivka, într-o parte a regiunii Donețk controlate de forțele Moscovei, în care au fost uciși cel puțin 89 de militari.

„Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra acestor puncte temporare de desfășurare a unităților armatei ucrainene, peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, a anunțat ministerul rus al apărării.

Dacă este adevărat, ar fi cea mai mare pierdere unică a trupelor ucrainene de când Rusia a invadat Ucraina.

articolul original.

Fregată cu rachete supersonice, trimisă de Rusia în misiune. Unde a fost detașată?

6 January 2023 at 06:00
image

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat miercuri, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, trimiterea unei nave militare echipate cu sisteme hipersonice Zircon într-o misiune în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian.

Într-o videoconferinţă cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei „Amiral Groşkov al Flotei Uniunii Sovietice”, începerii misiunii.

„De data aceasta, nava este dotată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice, Zircon, care nu are egal”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia Reuters.

Unde va ajunge această fregată cu rachete supersonice?

Fregata va naviga în Marea Mediterană, în Oceanul Atlantic şi în Oceanul Indian.

„Această navă, echipată cu sisteme Zircon, este capabilă să efectueze şi puternice împotriva inamicului, pe mare sau la sol”, a afirmat, la rândul său, Serghei Şoigu, amintind că rachetele hipersonice Zircon, care ating viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de 1.000 de kilometri, pot învinge orice sistem antibalistic.

articolul original.

După ce a stârnit furie, Ministerul rus dă vina pe… telefoanele mobile

4 January 2023 at 04:12
By: (R.C.)

Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

„Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89”, a declarat generalul Serghei Sevriukov într-un comunicat video publicat de Ministerul rus al Apărării.

Au fost descoperite corpuri noi în ruine, a explicat el.

„În prezent, o comisie efectuează o anchetă asupra împrejurărilor” atacului, a adăugat el.

„Dar este deja clar că principala cauză (…) o reprezintă pornirea şi utilizarea masivă de către personal a telefoanelor mobile în raza de acţiune a armelor inamice, contrar interdicţiei”, a susținut generalul.

🤡 The death toll in #Makiivka rose to 89 – Russian Defense Ministry also reported that among the dead is the deputy commander of the regiment, Lieutenant Colonel Bachurin.

The Ministry said that the dead themselves were to blame, as they were forbidden to use phones. pic.twitter.com/VQzb3ErEb6

— NEXTA (@nexta_tv) January 3, 2023

Fapt rar, Ministerul rus al Apărării rus a recunoscut luni că 63 de militari au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka, oraş aflat sub ocupaţie rusă în regiunea Doneţk, a cărei anexare a fost revendicată de Moscova. Kievul a evocat un bilanţ mai mare.

Marţi, în Rusia au avut loc adunări publice pentru a aduce un omagiu soldaţilor ucişi. Moartea lor a provocat un şoc care a declanşat un val de critici la adresa armatei, mai scrie AFP. 

Lucru neobişnuit pentru Rusia, unde autorităţile păstrează în general tăcerea cu privire la pierderile militare suferite în Ucraina, circa 200 de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi.

Locuitori depuneau trandafiri sau coroane de flori în faţa „flăcării eterne” într-una dintre principalele pieţe ale oraşului, înainte de a se înclina cu respect sau a-şi face semnul crucii, potrivit unui corespondent al AFP. Un preot ortodox a rostit o rugăciune, apoi soldaţi au efectuat un salut trăgând cu puştile în aer.

Potrivit mass-media locale, adunări publice au avut loc şi în alte oraşe din regiune, în special în Toliati şi Sîzran.

Fapt rar, Ministerul Apărării rus a recunoscut luni că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka, oraş aflat sub ocupaţie rusă în regiunea Doneţk, a cărei anexare a fost revendicată de Moscova, însă Kievul a evocat un bilanţ mai mare.

Aceste pierderi, printre cele mai grele suferite de Moscova în timpul unui singur atac de la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, au suscitat un şoc în Rusia, precum şi o avalanşă de critici din partea comentatorilor naţionalişti, altfel favorabili intervenţiei militare.

Emoţia suscitată de aceste pierderi, o nouă lovitură dură pentru Kremlin după eşecurile înregistrate în toamnă, a fost amplificată de faptul că soldaţii ucişi erau rezervişti ce fuseseră mobilizaţi.

Mai multe voci au denunţat o „naivitate criminală”, care a făcut ca muniţii să fie depozitate în aceeaşi clădire unde erau cazaţi soldaţii. De asemenea, soldaţii erau autorizaţi să îşi folosească telefoanele mobile, ceea ce a permis localizarea lor de artileria ucraineană.

Mai mulţi comentatori ruşi pro-război, foarte urmăriţi pe reţelele sociale, contestau de asemenea bilanţul de 63 de morţi, subestimat în opinia lor.

Trei zile au trecut de atunci, însă preşedintele rus Vladimir Putin nu a reacţionat încă la bombardamentul din Makiivka, anunţat chiar în săptămâna Crăciunului ortodox de rit vechi.

articolul original.
❌