ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO’

29 September 2022 at 19:14
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a afirmat că Federația Rusă va rămâne un agresor atâta timp cât nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice.

Eram fericiți și nu știam. Dar nu știam, în același timp, că Rusia – sau nu voiam să vedem – este un agresor. Ea va continua să cucerească, să anexeze, să declare republici secesioniste pe care să le sprijine și așa mai departe. În definitiv, acum înseamnă nu neapărat că este și limbaj de lemn – să ne apărăm libertatea, a noastră, a europenilor – ci să facem astfel încât Federația Rusă să nu reprezinte o amenințare sau o amenințare care, în mod obiectiv, are capacitatea să acționeze împotriva statelor europene.

Dacă noi plecăm de la următorul argument, că Federația Rusă, care reprezenta o forță, se considerau – nu știu dacă se mai consideră – echivalenți cu NATO, nu au reușit să cucerească, după mai bine de o jumătate de an de război, decât 15% din teritoriu, pentru că 7% era cucerit dinainte. Asta înseamnă că Federația Rusă nu are, la ora actuală, o capacitate militară de luat în seamă, în raport cu forța NATO”, a afirmat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a precizat că Federația Rusă ar trebui să aibă o armată bine pregătită și resurse financiare considerabile pentru a avea succes în următorii ani.

Orice compromis realizat cu Federația Rusă, pentru Federația Rusă a însemnat ‘merg mai departe’. Federația Rusă, dacă nu va fi epuizată din punct de vedere militar și al armei energetice, va rămâne un agresor. Cum faci Federația Rusă să aibă nevoie de 15-20 de ani și de resurse financiare importante?

Ar trebui să-și dubleze bugetul Apărării, ca să aibă o armată pregătită, ca într-o lovitură împotriva unui stat mediu, să aibă succes. Arma energetică să nu o mai folosească întotdeauna? Nu, energia să nu o mai folosească pe post de armă energetică”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu, conform Gândul.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Generalul (r) Eugen Bădălan: ‘În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. Nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu’

27 September 2022 at 14:52
image

Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, a precizat că România se apără cu sprijin NATO, iar NATO a creat o forță de răspundere imediată.

„În caz de atac, România se apără cu sprijin NATO. În strategia militară a României, în strategia de securitate, nu numai în strategia militară, dintotdeauna România s-a pregătit pentru apărare, niciodată pentru a desfășura acțiuni militare ofensive pe alte teritorii.

Armata Română, în acest moment, din punct de vedere numeric, numără undeva până în 70.000 de oameni. Din nefericire, rezerva voluntară este foarte mică, dar nu trebuie să uităm că în situație de mobilizare sau la război, conform legilor existente astăzi se reia în România serviciul militar obligatoriu.

Eu unul am crezut că în secolul 21 vom asistat doar la războaie fulger. NATO a creat o forță de răspundere imediată. 300.000 de soldați intervin în zona atacului militar. România are până în 20 de avioane operative.

Industria de echipamente militare din România a dispărut, dar se încearcă reluarea producției de echipamente militare. Armata României are capacitatea de a acționa”, a spus Gen. Eugen Bădălan, conform gândul.ro.

articolul original.

Volodimir Zelenski arată bilanțul pierderilor de pe front: Aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic

24 September 2022 at 10:15
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis într-un interviu acordat unor publicaţii franceze că în fiecare zi de război își pierd viața aproximativ 50 de militari ucraineni, însă a precizat faptul că Rusia pierde de cinci ori mai mulți soldați, scrie news.ro

Kievul şi Moscova continuă să prezinte bilanţuri contradictorii ale războiului, fiecare afirmând că a pierdut cu mult mai puţini oameni decât inamicul, în contextul în care presei îi este dificil să obţină numărul exact al victimelor civile şi militare.

Zelenski a încercat să se eschiveze, în acest interviu, să răspundă la întrebări despre acest bilanţ, afirmând că întâmpină dificultăţi în obţinerea unor cifre precise.

”Mi se furnizează date. Însă Comandamentul Militar nu vrea să se comunice numărul exact al militarilor ucraineni ucişi pe front. Avem, de asemenea, cifre care rămân imprecise cu privire la pierderile civile. Eu rămân prudent şi nu trebuie să uităm că sunt vieţi omeneşti în joc”, a declarat el.

Până la urmă, Zelenski a estimat că ”aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic” – adică 10.500 de la începutul războiului, la 24 februarie.

În opinia sa, ”procentul morţilor ruşi este de cinci ori mai mare”.

Bilanţul avansat de către preşedintele ucrainean rămâne în ”tendinţa” celui comunicat în august de către Statul Major ucrainean, într-o conferinţă de presă extrem de rară asupra acestui subiect foarte delicat.

”Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi în şase luni de invazie rusă”, declara luni comandantul-şef al Armatei ucrainene Valeri Zalujnî, citat de agenţia Interfax-Ukraine.

După o lună, ţinând cont de acest bilanţ al pierderilor de 50 de militari pe zi, datele prezentate de Zelenski sunt concordante cu declaraţiile precedente.

Moscova avansează, la rândul ei, bilanţuri extrem de diferite.

”Pierderile noastre sunt, în prezent, de 5.937 de morţi”, declara miercuri, într-un interviu la postul Rusia-24, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În opinia sa, pierderile ucrainene sunt mai mari de 100.000 de morţi.

Rusia ar înregistra astfel, potrivit lui Şoigu, de 16 ori mai puţini morţi decât Ucraina.

În interviul său cu presa franceză, Zelenski a răspuns şi la întrebări despre agricultura şi exportul cerealelor ucrainene.

Zelenski, acuzat de către ruşi că refuză să exporte cereale în Africa, a dezminţit aceste acuzaţii. ”Cerealele noastre sunt trimise către Africa, inclusiv în Somalia, ca ajutor umanitar pentru această ţară, dar şi în Asia”, a spus el.

El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ruşii au reuşit să facă Ucraina neopulară în anumite ţări africane. ”Am pierdut încrederea mai multor state africane şi încercăm să o recâştigăm”, a declarat el.

Însă, spune el, unele dintre cele mai feritle pământuri ale Ucrainei se aflau sub controlul Rusiei, iar recoltele din acest an vot fi mai mici decât în anii trecuţi.

Zelenski a acceptat să le prezinte publicaţiilor franceze situația economiei ucrainene după şapte luni de război.

”Deficitul nostru bugetar se ridică la cinci miliarde de euro pe lună. Er trebui să fie de 3,5 miliarde la începutul lui 2023”, a declarat el, conform news.ro

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru rușii care merg pe front: ‘Protestați! Luptați! Fugiți! sau predați-vă. Pentru bărbații din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-și păstra sănătatea’

23 September 2022 at 05:15
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ruşi „să „protesteze” împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau „să se predea” forţelor Kievului.

În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (…) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă” armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. „Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui„, a adăugat el, notează AFP.

Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu”, a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze „până la un milion de oameni”. Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat„, Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP, citează agerpres.ro.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen „mult exagerat”.

Vezi și:

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

articolul original.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, despre mobilizarea parțială din Rusia: ‘Totul a fost într-un plan bine pregătit. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina’

22 September 2022 at 20:51
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei,  a declarat că Ucraina trebuie să fructifice acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe ruse, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului.

Mobilizarea parțială a fost dictată de necesitatea suplimentării grupării de forțe, suplimentare care apare mai ales prin succesul contraofensivei ucrainene pe axa de est, în zona Harkovului, nord-est, mai ales sud Harkov, și continuarea acțiunilor contraofensive pe axa de sud, pe malul drept al fluviului Nipru – o situație critică din punct de vedere militar care necesită introducerea de noi forțe și singura soluție a fost această mobilizare parțială”, a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu.

În mod sigur, concomitent cu protestele, care nu sunt de mare amploare, dar poate ele se amplifică, sperăm, anti-război, ordine de mobilizare au ajuns la rezerviști.

Totul a fost într-un plan bine pregătit (…). La această dată, sunt convins că cea mai mare măsură a rezerviștilor mobilizați sunt prezenți la unitățile lor, iar cei care nu sunt prezenți suportă consecințele unor pedepse de la 5 la 10 ani, după modificările făcute de dată recentă de Duma de Stat a Federației Ruse”, a continuat expertul.

Va trebui să vedem evoluția activităților de mobilizare parțială și de pregătire a noii grupări de forțe, de introducere a acesteia în războiul de invazie, pentru că asistăm la o modificare nu esențială, dar importantă a raportului de forțe. Acest spațiu de timp până la introducerea noilor forțe trebuie fructificat de către Ucraina, prin dezvoltarea axelor de contraofensivă mai ales în zona Donbasului”, a mai spus el.

De asemenea, intensificarea acțiunilor militare și a luptei de rezistență trebuie să creeze instabilitate astfel încât referendumurile pe care și le-au propus – și Putin a fost de acord să le sprijine –  să nu se poată realiza, pentru că anexarea unor teritorii în mod ilegal ar însemna că rușii unilateral vor declara aceste teritorii ca aparținând Federației Ruse și atunci vor spune orice atac pentru eliberarea acestor regiuni înseamnă un atac asupra integrității teritoriale a Federației Ruse și putem lua în calcul în asemenea condiții folosirea armei nucleare”, a adăugat gen. (r) Virgil Bălăceanu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

articolul original.

Important! Sute de români pot beneficia de această pensie: Care sunt cerințele

22 September 2022 at 19:52
image

Vești importante! Sute de români pot beneficia de această pensie specială. Pensiiile I.O.V.R. reprezintă un drept care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. Principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

De asemenea, de astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 mai beneficiază și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Lovitură dură pentru sute de mii de români! Aceste mașini nu vor mai putea circula în București pe timp de noapte

Vești importante pentru milioane de români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul: Când vor fi majorate pensiile

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii’

articolul original.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Scafandrii militari, intervenție pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric care fusese descoperit în zona Eforie Nord (FOTO)

22 September 2022 at 14:22
image

O echipă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a intervenit, joi, pentru neutralizarea unui proiectil de atilerie istoric care fusese descoperit în zona Eforie Nord.

Scafandrii militari, intervenție pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric

„O grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a executat joi, 22 septembrie, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfășura lucrări de amenajare a plajei la distanța de o milă marină (aproximativ 2 km) de Eforie Nord”, au anunțat Forțele Navale Române, pe Facebook.

Scafandrii EOD au pornit din portul militar Constanța în jurul orei 11.

„În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcațiune rapidă, din portul militar Constanța, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăți care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice”, a adăugat Forțele Navale Române.

Procedura a fost executată în conformitate cu standardele specifice, spune Marina militară română.

„Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranța de navigație a utilajului maritim. Procedura utilizată de specialiștii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice și cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenția a fost finalizată la ora 14.00”, se arată în același comunicat.

„Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă”, au mai precizat Forțele Navale Române.

articolul original.

Exercițiu internațional pentru artileriștii din Botoșani. Militari americani angrenați în operațiune

22 September 2022 at 10:25
articolul original.

NATO mobilizează trupe de rezervă suplimentare în Kosovo

21 September 2022 at 16:40
image

Comandantul regional de est al KFOR, colonelul Christopher Samulski, a declarat reporterilor Reuters că rezervele au fost aduse „ca parte a planificării normale de contingență”. Samulski a vorbit la Camp Bondsteel, una dintre bazele KFOR.

Ofițerul american a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”.

Ofițerul american nu a oferit cifre concrete cu privire la numărul de trupe de rezervă care au sosit în Kosovo, dar a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”. Un batalion cuprinde de obicei între 500 și 1.000 de soldați.

Protestele sârbilor kosovari din vară față de cerința ca aceștia să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de stat au sporit fricțiunile dintre Kosovo și Serbia, la mai bine de două decenii după ce NATO a bombardat Serbia pentru a pune capăt represiunii împotriva majorității albaneze din Kosovo.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008, iar sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, și nu Pristina, este capitala lor.

Aproximativ 3.700 de forțe de menținere a păcii ale NATO sunt încă staționate în fosta provincie sârbă pentru a preveni violențele între etnicii albanezi și sârbi.

articolul original.

Situație îngrijorătoare la nivel mondial! Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia: ‘Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul’

21 September 2022 at 06:28
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

El spune că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei şi că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun.

Putin mai spune că va acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas.

„Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”, a spus el.

Putin a anunţat că este necesară o decizie urgentă pentru a ne proteja poporul în „ţinuturile eliberate”.

„De aceea am cerut Ministerului Apărării să fie de acord cu „mobilizarea parţială”.

El spune că decretul a fost deja semnat şi că mobilizarea parţială începe astăzi.

El spune că toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut de forţă armată deplină.

Putin spune că Occidentul a şantajat Rusia, dar că Rusia are multe arme cu care să răspundă. „Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”, a afirmat el.

„Am încredere în sprijinul tău”, s-a adresat Putin naţiunii, conform news.ro.

articolul original.

Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Liz Truss, mesaj de forță pentru ucraineni: ‘Regatul Unit va continua să fie în spatele vostru la fiecare pas. Securitatea voastră este securitatea noastră’

20 September 2022 at 18:49
image

Prim-ministrul britanic Liz Truss s-a angajat să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă iniţiată de preşedintele Putin.

Premierul a promis că Regatul Unit va egala sau chiar va depăşi sprijinul acordat până acum trupelor „inspiratoare” ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează PA Media/dpa.

Truss a făcut anunţul în timp ce se pregătea să zboare la New York, unde va folosi prilejul summitului ONU pentru a obţine susţinere pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei armatei ruse. Va încerca, de asemenea, să mobilizeze liderii mondiali pentru a pune capăt dependenţei energetice de gazul rusesc.”Închizând robinetele gazoductului Nord Stream, Putin a trimis milioane de oameni din Europa într-o iarnă mai rece şi mai dificilă”, a spus premierul britanic înainte de a pleca în SUA.

Prea multe vieţi – în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume – sunt manipulate de o dependenţă de energia rusă. Trebuie să colaborăm pentru a-i pune capăt odată pentru totdeauna„, a declarat premierul britanic.

Liz Truss a lăudat succesul trupelor preşedintelui Zelenski, care au recupera aproximativ 3.000 de kilometri pătraţi ocupaţi de ruşi.”Victoriile Ucrainei din ultimele săptămâni au fost inspiraţionale. În repetate rânduri, aceşti oameni curajoşi i-au sfidat pe cei care se îndoiesc şi au arătat ce pot face atunci când li se oferă sprijinul militar, economic şi politic de care au nevoie”, a spus ea.”Mesajul meu pentru poporul Ucrainei este următorul: Regatul Unit va continua să fie în spatele vostru la fiecare pas. Securitatea voastră este securitatea noastră„.

Marea Britanie este a doua ţară, după SUA, în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei în 2022.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat că aceasta va comunica foarte clar la New York că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina nu va scădea.”Vom continua să acţionăm pentru a restabili suveranitatea şi autodeterminarea Ucrainei. Pentru că aceasta nu este doar lupta Ucrainei, întreaga lume suferă atunci când unui regim ca cel al lui Putin i se permite să îşi agreseze şi şantajeze vecinii„, conform agerpres.ro.

articolul original.

A intrat disperarea în rândul rușilor? Liderul grupului de mercenari Wagner a început să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina

17 September 2022 at 15:52
image

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner a apărut într-o filmare făcută publică de presă în timp ce încerca să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina, relatează BBC.

În materialul filmat, verificat de BBC, Evgheni Prigozin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deţinuţi.

Prigozin le-a spus prizonierilor că pedepsele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în grupul Wagner.

Videoclipul ar confirma speculaţiile conform cărora Rusia speră să-şi sporească forţele prin recrutarea deţinuţilor.

The oligarch Yevgeny Prigozhin, who runs and funds the Wagner mercenary group, has personally visited a penal colony to recruit new “soldiers”.

Prigozhin spent 11 years in a penal colony himsef during the 1980s.

We can expect more Russian war crimes. pic.twitter.com/SHkkHRq8kc

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 14, 2022

Legea rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului mercenar, dar Prigozin a insistat că ”nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă se alătură grupului.

”Dacă îndepliniţi serviciul militar timp de şase luni (în Wagner), sunteţi liberi”, a spus el. Cu toate acestea, Prigozin i-a avertizat pe potenţialii recruţi cu privire la dezertare şi a spus ”dacă ajungeţi în Ucraina şi decideţi că nu vi se potriveşte, vă vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile grupării Wagner care interzic alcoolul, drogurile şi ”contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbaţii – orice”.

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea de exerciţii a coloniei penale, şeful grupării mercenare a făcut aluzie şi la dificultăţile întâmpinate de Rusia în conflictul din Ucraina, spunând prizonierilor că ”acesta este un război greu, nici măcar aproape de cel din Cecenia şi celelalte state”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc incidentul respectiv sau cum a fost făcut public.

BBC a identificat locul din imagini ca fiind o colonie penală din centrul Rusiei, Republica Mari El. Analiştii au descoperit locaţia printr-o efectuând o căutare a imaginii inversă pe o biserică vizibilă în fundalul videoclipului, imagine care se potrivea cu colonia penală numărul şase.

Faţa recrutorului a fost analizată instrumente software de recunoaştere facială, găsind o potrivire între 71% şi 75% cu o fotografie reală a lui Prigozin. Alte surse au confirmat pentru postul BBC din Rusia că persoana din videoclip ar fi probabil Prigozin.

”Este vocea lui. Intonaţia lui. Cuvintele şi felul lui de a vorbi… Sunt 95 la sută sigur că este el şi că nu este un montaj”, a declarat o sursă pentru BBC.

”Sunt foarte similari, atitudinea şi vocea lui sunt foarte asemănătoare”, a spus altul.

Compania lui Prigozin, Concord, a refuzat să nege că bărbatul a apărut în filmare, remarcând asemănarea ”monstruoasă” atunci când a fost abordată de presa de stat rusă.

Prigozin, care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a negat anterior că ar avea legături cu gruparea Wagner, ale cărei forţe au fost desfăşurate în Ucraina, Siria şi mai multe conflicte din Africa.

În videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deţinuţilor că este ”reprezentantul unei companii private de război”.

”Poate că aţi auzit de numele – Grupul Wagner”, le-a spus el prizonierilor.

Prigozin a precizat că recruţii trebuie să fie într-o ”formă fizică bună”, înainte de a dezvălui că primii 40 de recruţi dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost dislocaţi în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

El a subliniat că prizonierii au luat cu asalt tranşeele ucrainene şi au atacat trupele Kievului folosind cuţite. Trei dintre bărbaţi – inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenţie – au fost ucişi, a adăugat el.

Oficialul i-a mai avertizat pe condamnaţi, care poartă toţi salopete negre, că se vor sinucide cu grenade de mână dacă riscă să fie luaţi prizonieri.

Originile grupului Wagner sunt neclare, dar se crede că a fost format de un fost ofiţer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup şi Prigozin, cunoscut drept ”bucătarul lui Putin”, cum a fost numit pentru că a devenit restaurator şi furnizor de servicii de catering al Kremlinului.

Gruparea Wagner ar fi fost dislocat în Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, forţele ucrainene au organizat atacrui în  bazele Wagner din estul Ucrainei ocupate.

În august, oficialii americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, iar Moscova a apelat la gruparea Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, agenţii de presă rusă independentă au vorbit cu deţinuţi ţinuţi în instituţii din diferite locaţii din Rusia. Prizonierii au declarat că Prigozin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deţinuţi care să se alăture luptei din Ucraina, informează news.ro.

articolul original.

Urmează să se întâmple ceva în Europa? Olaf Scholz: ‘Germania trebuie să devină forța armată cea mai bine echipată din Europa. Suntem gata să ne asumăm o responsabilitate de prim plan în securitatea continentului nostru’

16 September 2022 at 11:00
image

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania trebuie să devină ”forţa armată cea mai bine echipată din Europa”. Anunțul vine după ani de analize ”eronate” conform cărora ţara sa ar fi ”înconjurată de prieteni’.

‘În calitate de ţara cea mai populată, dotată cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale în Europa, forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, a declarat Olaf Scholz într-un discurs în faţa unor ofiţeri de rang înalt din Bundeswehr, transmit AFP şi Reuters.

Invazia rusă din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

Un fost ministru german al apărării credea că nu suntem înconjuraţi decât de prieteni. Consecinţe eronate, aşa cum ştim astăzi, dacă privim starea armatei germane. În acelaşi timp, noi demonstrăm în mod clar şi de o manieră credibilă că Germania este gata să-şi asume o responsabilitate de prim plan în securitatea continentului nostru”, a accentuat el.

Criticat pentru sprijinul său militar, considerat insuficient, pentru Kiev, succesorul Angelei Merkel s-a pronunţat în favoarea creării unui ”cartier general european” care ar urma să ”desfăşoare misiuni – fie că este vorba de o evacuare a cetăţenilor noştri, aşa cum a fost cazul anul trecut în Afganistan, fie că ne referim la o misiune europeană de consiliere sau de formare, precum în Irak, Mali sau Niger”.

În opinia sa, „problema cea mai urgentă în Europa este poate numărul total de neînţeles de sisteme de arme şi echipamente militare, ca şi concurenţa între diferite întreprinderi de armament’‘.

‘Doar o creştere coordonată a capacităţilor europene îi va permite Europei să acţioneze’‘, a insistat Olaf Scholz, potrivit căruia o atenţie deosebită trebuie să fie acordată domeniului apărării aeriene, ”coordonată la nivel european şi contribuind la consolidarea pilonului european al NATO”.

În luna februarie, cancelarul german a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate, informează agerpres.ro.

articolul original.

Copac căzut pe strada Cernișoara. În apropiere se află o școală

15 September 2022 at 14:56
image

Un copac din cartierul Militari din București a fost doborât la pământ din cauza vântului. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Copacul se afla pe strada Cernișoara, sector 6, în apropierea unei școli. În jurul prânzului au fost ceva intensificări ale vântului în Capitală însă intensitatea acestora nu a fost foarte ridicată.

Ghinion au avut însă doi șoferi din Pitești. Un copac a căzut din senin peste acestea, pompierii au reuşit să-l convingă pe proprietarul unuia dintre autoturisme că este cu adevărat ghinionist. Îndepărtarea copacului a fost o adevărată provocare pentru cei de la ISU.

Strada Trivale din Piteşti, ora 14 şi 40 de minute. Fără să fi fost afectat de vreo rafală de vânt, un copac se prăbuşeşte brusc pe maşina de lux parcată chiar lângă acesta.

articolul original.

Ar putea începe marele război între SUA și China? Contraamiralul Charles Williams: ‘Nu mai putem lupta pe două fronturi principale – accentul ar trebui să fie pe China. Acest stat își manifestă clar agresivitatea’

14 September 2022 at 20:27
image

Nu mai putem lupta pe două fronturi principale – accentul ar trebui să fie pe China. Acest stat îşi manifestă clar agresivitatea”, spune Charles Williams, într-un editorial publicat miercuri în The Hill. În material, el citează statistici din care rezultă că Marina SUA se confruntă cu o reducere a navelor de război – sunt 296, dar 39 dintre ele urmează să fie dezafectate, în timp ce flota chineză se extinde la 420 de unități, de la 355 de nave, cât are în prezent. El observă, de asemenea, că pregătirea pentru luptă a aviației americane este de doar 67%.

Contraamiralul în retragere spune că SUA are nevoie de o flotă „capabilă să-și protejeze interesele”. Potrivit acestuia, America ar trebui să stabilească noi priorități în cazul lipsei de pregătire a soldaţilor, pentru „desfășurarea unei forțe pregătite pentru a câștiga războiul din Pacific”. Autorul materialului citează drept exemplu Coreea de Sud, care este pregătită „în orice moment” pentru un atac al Coreei de Nord.

Cercetarea și dezvoltarea sunt importante, dar amenințarea unui conflict în Pacific nu este peste 10 ani – este imediată. Pentru câte conflicte nu am fost pregătiți, fie că am fost prinși prin surprindere, fie că ne-am subestimat adversarul? Avem nevoie de urgență„, scrie Charles Williams în The Hill, citează româniatv.net.

Conflictul dintre Taiwan și China a escaladat odată cu vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. China consideră Taiwanul teritoriul său, în timp ce SUA susțin independența Taiwanului.

articolul original.

Se complică situația în Caucazul de Sud! Pierderi uriașe în rândul soldaților armeni. Premierul Nikol Pashinyan amenință: ‘Forțele armene iau măsuri corespunzătoare pentru a da un răspuns adecvat inamicului’

14 September 2022 at 15:54
image

sursa foto:  g4media.ro.

Caucazul de Sud stă pe un butoi de pulbere! Premierul armean Nikol Pashinyan a anunţat miercuri că bilanţul pierderilor suferite de armata ţării sale în ciocnirile de la graniţa cu Azerbaidjan se ridică la 105 morţi, mai mult decât dublu faţă de bilanţul deceselor raportat de Erevan cu o zi în urmă.

„Conform datelor recente, în acest moment, 105 militari ai Forţelor armate armene şi-au pierdut viaţa„, a declarat Pashinyan într-o intervenţie în faţa parlamentului ţării, relatează EFE.

Erevanul raportase cel puţin 49 de victime cu o zi în urmă, în timp ce Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunţat 50 de victime.

Potrivit Ministerului armean al Apărării, situaţia de-a lungul întregii frontiere continuă să fie „încordată„, iar inamicul şi-a reluat atacurile intense cu artileria „inclusiv asupra oraşelor„armene, utilizând masiv drone.

Forţele armene iau măsuri corespunzătoare pentru a da un răspuns adecvat inamicului„, potrivit acestuia.

Preşedintele legislativului armean, Alen Simonyan, subliniase cu câteva ore înainte că bombardamentele azere au făcut victime şi în rândul populaţiei civile, fără a preciza numărul acestora.

Totodată, presa locală a relatat despre evacuarea a peste 2.500 de persoane din zonele din apropierea graniţei şi suspendarea activităţilor şcolare în două regiuni unde au fost înregistrate bombardamente ieri şi astăzi.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc miercuri de noi atacuri la frontiera lor comună, antrenând o reizbucnire a violenţelor, soldate cu 150 de morţi, şi care pereclitează fragilele negocieri de pace, potrivit AFP.

Aceste confruntări, care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi, sunt cele mai intense de la războiul care a opus în 2020 cele două ţări din Caucaz, făcând peste 6.500 de morţi.

Azerbaidjanul, care a anunţat 50 de soldaţi ucişi în rândurile sale, a propus miercuri Erevanului să-i predea corpurile a 100 de militari armeni, invitând totodată la o încetare a focului.

Rusia, care consideră Caucazul drept zona sa de influenţă, anunţase un armistiţiu marţi dimineaţă, dar cele două tabere s-au acuzat apoi reciproc de încălcarea acestuia.

Această nou episod sângeros intervine în timp ce atenţia Moscovei, mediator tradiţional în regiune, este acaparată de intervenţia sa militară în Ucraina.

Ministerul armean al Apărării a afirmat miercuri că Baku „şi-a reluat atacurile cu artilerie, mortiere şi arme de mare calibru” în direcţiile Djermuk, Verin Şorja”, două localităţi armene din apropierea frontierei azere.

Ministerul azer al Apărării a afirmat că forţele armene „bombardaseră în timpul nopţii poziţiile noastre în zonele Kelbajar şi Lacin”.

Baku a acuzat de asemenea forţele armene de tiruri cu obuziere asupra a trei sate azere. Armenia a dezminţit aceste acuzaţii.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Reluarea luptelor sângeroase ilustrează cât de explozivă rămâne situaţia, în acelaşi timp în Nagorno-Karabah şi la frontiera oficială între cele două ţări.

Armenia a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze, în timp ce UE, SUA, Franţa, Rusia, Iran şi Turcia şi-au exprimat preocuparea şi au cerut să se pună capăt violenţelor.

Aflat în vizită în Kazahstan, papa Francisc s-a declarat „preocupat” de violenţele în Caucaz şi a chemat „la rugăciune pentru ca în aceste teritorii confruntarea paşnică şi armonia să prevaleze asupra certurilor”.

Rusia a desfăşurat în noiembrie 2020 trupe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, dar după ofensiva sa în Ucraina, Moscova este izolată pe scena internaţională şi rolul său de mediator este pus semnul întrebării, informează agerpres.ro.

articolul original.

Sub deviza ‘Ucraina sau moartea’, Volodimir Zelenski a luat la pas teritoriile recucerite de la forțele ruse: ‘Nu avansăm decât într-o direcție, înainte, spre victorie’

14 September 2022 at 14:51
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis poporului său „victorie”, vorbind miercuri din oraşul strategic Izium, recucerit de la forţele ruse în cursul unei contraofensive surpriză, în timp ce Moscova se declară hotărâtă să continue să lovească Ucraina.

Aceasta este prima deplasare a şefului statului ucrainean în regiunea Harkov după eliberarea zonei în această lună, recucerită aproape integral de forţele sale în mai puţin de 15 zile, relatează France Presse.

Izium, oraş cu aproape 50.000 de locuitori înainte de război, făcuse obiectul unor lupte sângeroase în primăvară, înainte de a fi preluat sub control de ruşi, care au făcut din el un nod strategic pentru aprovizionarea trupelor lor. Recucerirea sa de către Kiev constituie deci un revers pentru armata rusă, care s-a repliat spre Doneţk, zonă aflată sub controlul Kremlinului din 2014.

„Nu avansăm decât într-o direcţie, înainte, spre victorie„, a scris Zelenski pe Telegram.

Înconjurat de gărzi de corp înarmate, preşedintele, în ţinută kaki, purta pe umăr un ecuson cu inscripţia ‘Ucraina sau moartea‘, potrivit fotografiilor postate de preşedinţia de la Kiev.

Într-o înregistrare video, el a comparat distrugerile din Izium cu cele de la Bucea, oraş din apropierea Kievului de unde forţele ruse s-au retras în primăvară, lăsând în urma lor corpuri de civili executaţi cu sânge rece. Moscova neagă că forţele sale ar comis aceste crime.

Este la fel: imobile distruse, oameni ucişi. Asta face parte din istoria noastră, parte a naţiunii ruse moderne„, a spus Zelenski în engleză, fără a detalia totuşi aceste acuzaţii împotriva ocupantului rus la Izium.

Ucraina a anunţat că ar fi recucerit de la ruşi doar în luna septembrie mii de kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării.

La rândul său, armata rusă, ale cărei lovituri au provocat în ultimele zile ample întreruperi de curent electric în mai multe regiuni ucrainene, a indicat miercuri că loveşte forţele ucrainene în toată ţară, în special în regiunea Harkov.

„Lovituri masive au fost efectuate în zonele localităţilor Dvoricina, Balakleia şi Kupiansk vizând forţele şi echipamentele brigăzilor motorizate 14 şi 93 ale forţelor armate ale Ucrainei„, a indicat Ministerul rus al Apărării în conferinţa sa de presă cotidiană.

Numeroase alte oraşe şi regiuni au fost de asemenea vizate.

La Nikolaev (sud), două imobile au fost atinse şi două persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit autorităţilor locale. La Bahmut, oraş din regiunea Doneţk, pe care Moscova încearcă să-l cucerească de câteva luni, cinci civili au fost ucişi marţi, potrivit guvernatorului regional.

Rusia îşi justifică invazia afirmând că puterea ucraineană reprima rusofonii ţării şi că NATO se servea de Ucraina pentru a o ameninţa, notează AFP.

Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei a permis recucerirea în cvasitotalitate a regiunii Harkov, situată la frontiera cu Rusia, în special oraşele Balakleia, Kupiansk şi Izium. Acestea două din urmă erau centre logistice pentru forţele ruse.

Întărită de livrări de armament occidental, Ucraina desfăşoară în paralel o contraofensivă în sudul ţării, în regiunea ocupată Herson, dar câştigurile aici sunt mai mici decât în nord-estul ţării.

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a bombardat aici poduri strategice pentru a perturba aprovizionarea forţelor ruse. Aceasta a afirmat luni că a preluat sub control 500 kmp.

Garda naţională rusă (Rosgvardia), desfăşurată în regiunile Herson şi Zaporojie, a indicat miercuri agenţiilor de presă ruse că a „arestat peste 130 de persoane” care lucrau cu serviciile speciale şi armata ucraineană.

Avansul ucrainean din septembrie este cel mai important de când Moscova s-a retras din împrejurimile Kievului şi din centrul ţării în primăvară după ce a eşuat în cucerirea acestora.

Occidentul, la rândul său, a adoptat sancţiuni grele împotriva Rusiei şi a majorat livrările de arme ucrainenilor. Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene şi NATO vin cu regularitate la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Zelenski.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în faţa Parlamentului European la Strasbourg (Franţa) că se va deplasa la Kiev miercuri, promiţând o „solidaritate neclintită” cu Ucraina şi fermitate în faţa Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat telefonic cu preşedintele rus marţi, cerându-i o „retragere completă” din Ucraina.

Vezi și:

Președintele Volodimir Zelenski, mesaj de forță pentru ucraineni: Am construit deja o puternică coaliție anti-război

articolul original.

Se petrece ceva în Republica Moldova? Ministerul moldovean al Apărării: ‘Îndemnăm cetățenii să nu se îngrijoreze atunci când observă vehicule militare deplasându-se pe drumurile naționale’

12 September 2022 at 16:03
image

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a venit cu explicaţii în cursul zilei de luni în legătură cu imaginile apărute pe reţele de social care arată camioane tractând tunuri, precum şi alte echipamente militare noaptea trecută pe străzile oraşelor Chişinău şi Cahul, ceea ce a suscitat îngrijorare pe fondul războiului în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al ministerului, această tehnică militară este din dotarea Armatei Naţionale şi se deplasa spre centre de instruire, unde urmează să participe la exerciţiul ‘Scutul de foc 2022’, preconizat să se desfăşoare între 12 şi 23 septembrie, relatează portalul Deschide.md şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Antrenamentele fac parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul în curs. Îndemnăm cetăţenii să nu se îngrijoreze atunci când observă vehicule militare deplasându-se pe drumurile naţionale şi să se abţină de la distribuirea imaginilor în spaţiul online, întrucât aceasta ar putea genera dezinformări„, menţionează instituţia de apărare în comunicat.

Ministerul moldovean al Apărării mai precizează că aceste exerciţii se desfăşoară anual, începând cu 2015, conform Deschide.md, informează agerpres.ro.

articolul original.
❌