ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Viziunea Kievului pentru negocieri: „Este Putin gata de aceasta?”

7 November 2022 at 18:13
By: (R.C.)

Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi este pregătit să discute cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat luni un consilier de rang înalt al preşedinţiei ucrainene, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.

Comentariile pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak intervin după un articol publicat sâmbătă de Washington Post în care se afirma că administraţia preşedintelui american Joe Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să semnaleze o deschidere pentru negocieri cu Moscova.

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă”, afirmă în mesajul său pe Twitter Podoliak, subliniind că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina, apoi restul.

„Este Putin gata de aceasta? Evident că nu. Aşadar, suntem constructivi în aprecierea noastră: vom discuta cu următorul lider (al Rusiei)”, notează Mihailo Podoliak.

La 30 septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia, dar nu cu preşedintele Vladimir Putin, ci cu un alt preşedinte rus.

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei anunţase în acea zi imposibilitatea de a purta negocieri cu Putin, iar Zelenski a aprobat această concluzie prin decret, în contextul proclamării de către preşedintele rus a anexării a patru regiuni ucrainene de către Moscova – Doneţk şi Lugansk (în est), Zaporojie şi Herson (în sud).

La 4 noiembrie, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat în cursul unei vizite întreprinse la Kiev că SUA consideră inacceptabile condiţiile în care Kremlinul este în prezent, în principiu, dispus să ducă un dialog, pentru că orice convorbire ar trebui să înceapă cu dezocuparea completă a Ucrainei, notează Ukrainska Pravda.

În acelaşi timp, publicaţia The Washington Post, citând surse proprii, a relatat că administraţia americană îndeamnă în privat Kievul să demonstreze disponibilitatea pentru negocieri cu Rusia.

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie caută să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, conform The Washington Post.

„Am spus în repetate rânduri că partea rusă rămâne deschisă negocierilor pentru a-şi atinge obiectivele”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia, la ora actuală, discuţiile cu Kievul nu sunt posibile, întrucât acestea sunt practic interzise prin decret prezidenţial, conform TASS şi RIA Novosti.

În prima etapă a conflictului, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie în Turcia.

Acest proces a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii.

articolul original.

Rugămintea consilierului lui Zelenski: Nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!

3 November 2022 at 12:06
image

Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, într-un mesaj postat pe Twitter miercuri seara, potrivit Agerpres.

When someone talks about "diplomatic settlement", they are actually proposing Ukraine to fulfill Russia’s ultimatum: "give away territories, admit defeat". Ukrainian people will never agree to this. Therefore, a request: stop offering Ukraine capitulation disguised as "diplomacy"

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M)
November 2, 2022

„Când cineva vorbeşte de o reglementare diplomatică, acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-şi dea teritoriile şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!”, susţine Podoliak în mesajul său.

Federaţia Rusă încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să exercite presiuni asupra preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumul Federaţiei Ruse la masa negocierilor şi îngheţarea conflictului, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârşitul lunii octombrie postului de televiziune german Welt.

Doar că îngheţarea conflictului înseamnă acordarea unui respiro Moscovei pentru a se pregăti de continuarea invaziei, a subliniat Podoliak.

În prima etapă a conflictului, care a ajuns joi în cea de-a 253-a zi, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie în Turcia.

Acest proces a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii.

La 30 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs privind anexarea a patru regiuni ucrainene – Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est) -, a cerut Ucrainei să înceteze imediat focul şi să se aşeze la masa negocierilor, excluzând faptul că returnarea teritoriilor ucrainene ar putea constitui obiectul discuţiilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a răspuns că Ucraina doreşte să ajungă la un acord cu Federaţia Rusă, dar acest lucru este imposibil cu actualul preşedinte rus. „Nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte”, a subliniat Zelenski, citat de Unian.

La 4 octombrie, Zelenski a anunţat intrarea în vigoare a deciziei din 30 septembrie a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, care declară oficial “imposibilitatea de a purta negocieri cu Putin”. 

articolul original.

Consilierul Mihailo Podoliak: Soarta războiului stă în gradul de înarmare a Ucrainei

29 September 2022 at 07:58
Foto: digi24.ro

În contextul războiului din Ucraina, consilierul Mihailo Podoliak, unul dintre principalii sfătuitori ai președintelui Volodimir Zelenski, spune că soarta războiului stă în gradul de înarmare a Ucrainei și că, dacă ucrainenii vor cuceri oricare din orașele Lugansk sau Donețk, armata rusă se va demoraliza complet și se va prăbuși.

Din acel moment, războiul se va termina în termen de câteva luni, anticipează consilierul prezidențial de la Kiev.

În viziunea sa, „Acum, când vorbim despre când s-ar putea termina războiul, prima componentă este numărul vehiculelor de luptă și numărul de proiectile. A doua componentă este căderea oricăruia dintre aceste două orașe: Lugansk sau Donețk (controlate în prezent de ruși – n.r.). Acest lucru va demoraliza complet tot ce a mai rămas din Rusia, tot de ce se mai agață și, într-un final, se va prăbuși. Iar apoi, după căderea Luganskului sau a Donețkului, vă pot spune că în trei luni, trei luni și jumătate, războiul se va termina în sfârșit, cu teritoriile Ucrainei complet eliberate, în interiorul granițelor recunoscute internațional în 1991”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak într-un mesaj video, potrivit Wartranslated.com.

articolul original.

Consilierul lui Zelenski îl amenință pe Andrei Marga cu răspunderea penală: Rusia a scos din dulap și cea mai uitată naftalină politică

18 September 2022 at 19:06
By: -
image

Consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak a afirmat că Andrei Marga, dacă îşi susţine declaraţii cu toată răspunderea, atunci ar trebui să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unei ţări. Acesta l-a numit pe Marga o „naftalină politică”.

Publicitate

„Criza agenţilor determină Rusia să scoată din dulap şi cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile cu toată responsabilitatea, atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, duminică pe Twitter.

Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei şi fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe și numeroși istorici și politicieni au reacționat, considerân drept inacceptabile afirmațiile fostului ministru.

Declaraţiile lui Marga au fost preluate şi de presa ucraineană, care aminteşte de statutul acestuia de fost informator al securităţii şi menţionează în cheie ironică statutul acestui de diplomat şi politolog.

Duminică, Marga a revenit cu un drept la replică, reluând afirmaţiile şi subliniind că acestea „corespund adevărului istoric”.

articolul original.
  • There are no more articles
❌