ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Ultimele Stiri

Programul ”Săptămâna verde” în școli, o mare necunoscută

4 February 2023 at 11:42
Cu mai puțin de o lună înainte să înceapă, elevii, cadrele didactice au aflat ce înseamnă Programul ”Săptămâna Verde”. Astfel, Metodologia de organizarea a Programului „Săptămâna verde” a fost aprobată prin ordin de ministru. Este obligatorie participarea la programul „Săptămâna verde” atât pentru copii și elevi, cât și pentru profesori. Activitățile desfășurate pot avea loc în interiorul școlii sau în afara acesteia, dar trebuie să se respecte prevederile legale cu privire la siguranța copiilor pe durata activității și, ca și până acum, nu există buget pentru activități.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare). Asta se știa deja din toamna trecută.

„Directorul unităţii de învăţământ în colaborare cu echipa coordonatoare monitorizează prezenţa antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor şi a cadrelor didactice la activităţile programului „Săptămâna verde”. Activităţile educative aprobate se înscriu în condica de prezenţă a cadrelor didactice, absenţele antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor se înscriu în mod corespunzător în catalog”, potrivit art. 21 din document.

Va fi un program special, în fiecare dintre cele 5 zile. La art. 8, metodologia stabilește următoarele:

Art. 8 – „(1) În perioada alocată programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ. Programul se desfăşoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioada dedicată programului „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.”

Potrivit documentului, fiecare școală stabilește echipa de coordonare a programului și calendarul pentru „Săptămâna verde”. Echipa de coordonare va fi formată din:

  • director/director adjunct;
  • 4-5 membri ai consiliului profesoral – 1 membru având calitatea de responsabil de mediu, cel puţin 1 membru din comisia pentru întocmirea orarului;
  • 1-2 reprezentanţi ai consiliului elevilor, pentru unitățile de învățământ în care funcționează aceste structuri;
  • 1-2 reprezentanţi ai comitetului de părinţi;
  • consilierul educativ şi/sau coordonatorul de proiecte;
  • consilierul şcolar/mediatorul şcolar, după caz.

Calendarul de derulare a programului „Săptămâna verde” cuprinde: perioada de identificare a intereselor/preocupărilor antepreșcolarilor/preşcolarilor/elevilor, perioada de alcătuire a ofertei de activități pentru „Săptămâna verde”, perioada de desfăşurare a programului şi perioada de reflecţie/analiză a rezultatelor.

„Cu cel puţin o săptămână înainte de perioada pentru care s-a planificat desfăşurarea programului „Săptămâna verde”, conducerea unităţii de învăţământ comunică inspectoratului şcolar orarul programului”, conform art. 18 alin. (6) din metodologie.

Proiectarea activităţilor din cadrul programului „Săptămâna verde” se realizează astfel:

„a) identificarea intereselor/preocupărilor antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, stabilirea formei de prezentare a propunerilor de activități, identificarea și alegerea partenerilor în organizarea activităților;

b) alcătuirea ofertei de activități „Săptămâna verde”, care cuprinde o gamă cât mai variată de activităţi educaționale din care antepreșcolarii/preşcolarii/elevii pot să aleagă;

c) înscrierea antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor la activitățile programului „Săptămâna verde”;

d) elaborarea detaliată a orarului programului, pe baza opțiunilor exprimate.”

Activitățile care se pot organiza în săptămâna verde sunt următoarele: „lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.”

De menționat este că „activitățile propuse pentru „Săptămâna verde” trebuie să se poată desfășura fără contribuții financiare din partea antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, a părinților/reprezentanților legali, a cadrelor didactice și a unităților de învățământ preuniversitar.”

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Un ciclon polar vine peste România, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. Va ninge în toată țara și va fi vânt puternic

3 February 2023 at 06:20
image

Jumătate din țară este în continuare sub cod galben de ninsori și viscol, iar pentru zilele următoare, meteorologii anunță un nou episod cu vreme extremă. Precipitațiile vor acoperi toate regiunile, ziua vor fi temperaturi negative, iar noaptea vor fi minime de până la minus 20 de grade. În plus, vântul puternic va amplifica senzația de rece. 0 seconds of 6 minutes, 52 secondsVolume 100%

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a declarat la Digi24 că vineri dimineață este în vigoare un cod galben pentru zonele montane, unde vântul se va intensifica și ninge. Aici va fi viscol în orele următoare. “Ieri și azi vremea a fost bună pentru data calendaristică, iar temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale perioadei, în special în sud au fost maxime de 9 – 10 grade Celsius”, a spus meteorologul.

Urmează zile cu o diferență destul de e mare de temperatură între valorile de acum și cele care se vor înregistra până miercuri inclusiv.

“Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Geroasă înseamnă că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania.

De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum.

Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara, din această seară, la noapte și mâine va traversa toată țara, vor fi amestecate ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă. Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte și în zonele mai joase. Deja avem vânt puternic la munte, dar de mâine va fi așa în toată țara, inițial în jumătatea de vest, iar apoi în toate regiunile.

Vor fi rafale în medie de 65 de km pe oră în zone joase, dar la munte vor fi de 90 km pe oră și însoțite de  ninsori. În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre.

Vremea se va răci accentuat de duminică și în București. Așa va fi până miercuri. Maximele termice vor fi de 1- 2 grade, iar minimele vor coborî spre minus 8 grade Celsius. Vor fi vânt puternic și precipitații care se vor transforma în ninsoare, și se va depune strat de zăpadă”, a spus meteorologul.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Scapi de mașina mai veche de 15 ani și primești 3000 de lei. Programul Rabla local începe în martie

2 February 2023 at 13:30
By: M.Ex.

Programul “Rabla local”, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va începe în luna martie, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, scrie economedia.ro.

Pentru acest an, programul beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei. Programul a fost discutat de ministru în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.

“Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru “Rabla local”.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Garda de Mediu a amendat cu 60.000 service-ul auto de unde 500 de litri de produse petroliere au ajuns în râul Argeș

2 February 2023 at 09:42
image

Noi detalii în cazul poluării pe râul Argeș. Garda de Mediu a dat o amendă în acest caz în valoarea de 60.000 de lei după controlul de la service-ul auto din Pitești. De acolo aproape 500 de litri de produse petroliere au ajuns în râul Argeș.

Garda de Mediu susține că, marți, administratorul unei societăţi de întreţinere şi reparaţii auto de pe raza localităţii Piteşti, a deversat cu ştiinţă deşeuri lichide periculoase cu conţinut de produs petrolier, o cantitate de aproximativ 500 de litri într-o vale a localităţii, astfel, deșeurile au ajuns în râul Argeş.

În urma verificărilor de la societatea respectivă au fost identificate şi alte neconformităţi cu privire la legislaţia din domeniul protecţiei mediului, fiind aplicată o sancţiune în valoare de 60.000 de lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor.

A fost făcută și o sesizare penală pentru cercetarea acţiunii de evacuare cu ştiinţă de deşeuri periculoase în apele de suprafaţă.

Foto: Shutterstock

Citește și: CJ Constanța a pierdut un proiect de extindere a Delfinariului, de aproape 18 milioane de lei, pentru nerespectarea termenului de finalizare a investiției | AUDIO

articolul original.

BILANȚ MEDIU DE AFACERI 2022: Cu 8% mai multe insolvențe, cu 21% mai multe suspendări și cu 15% mai multe dizolvări sau radieri de companii față de 2021

1 February 2023 at 15:34

București, 1 februarie 2023 – Numărul de insolvențe a crescut cu 8%, suspendările cu 21%, iar dizolvările sau radierile de companii cu 15% în 2022 față de anul anterior. Numărul de companii nou-înființate a atins însă un nivel record în 2022. Inflația, încetinirea economiilor europene și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR reprezintă principalele riscuri macroeconomice din 2023, potrivit ultimei ediții a raportului KeysFin Macro Update.

 

În scenariul de bază estimarea noastră este că economia va crește cu aproximativ 3% în 2023, principalele riscuri macroeconomice din acest an fiind: modul în care vor fi gestionate efectele inflaționiste de runda a doua generate de scumpirea materiilor prime și de creșterea costurilor de împrumut (atât din punct de vedere fiscal cât și monetar), încetinirea economiilor europene, dar și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR de care depinde evitarea recesiunii, dar și corecția deficitelor gemene”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

NIVEL RECORD, DE PESTE 150 DE MII DE ÎNMATRICULĂRI FIRME ÎN 2022

Înmatriculările de entități au depășit pentru prima dată în istorie pragul de 150 de mii, la 152.809 de companii nou-înființate în 2022, cu 3% mai multe decât în 2021 și cu 13,8% peste nivelul pre-pandemie de 134.220 atins în 2019, potrivit ultimelor date, publicate astăzi de Registrul Comerțului.

APETIT PENTRU INDUSTRIA EXTRACTIVĂ, ENERGIE&GAZE ȘI EDUCAȚIE ÎN 2022

Dacă în 2021 Agricultura, Energia&gazele și IT&C înregistrau cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de entități nou-înființate, în 2022 pe locul întâi am avut Industria extractivă, sectorul de Energie&gaze s-a menținut pe locul doi, iar Educația a urcat pe trei, cu majorări de 551%, 170% respectiv 47% la 722 societăți, 1.601, respectiv 5.531 de entități nou-înființate în 2022”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

La polul opus, Hotelurile & restaurantele, Imobiliarele, Construcțiile, Comerțul și Agricultura au înregistrat scăderi procentuale anuale cuprinse între 1,1% și 73% în 2022.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe entități înființate în 2022 au fost înregistrate în București (29.068, 19% din total), Cluj (9.199, 6% din total) și Ilfov (7.933 companii, respectiv cu 5% din total în 2022). La polul opus, Covasna, Ialomița și Tulcea au avut cele mai puține entități noi înregistrate, între 954 și 1.111 de entități în 2022.

Numărul companiilor care au intrat în insolvență a crescut cu 8,2% la 6.649 companii în 2022, cu 16,8% peste minimului istoric atins în 2020, de 5.694 companii, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Numărul companiilor suspendate a crescut cu 20,6% față de 2021, la 15.700 companii. Radierile și dizolvările s-au majorat cu 14,6% în 2022 față de 2021, la 112.959 companii însă au rămas cu 17% sub nivelul pre-pandemie atins în 2019.

MAXIM ISTORIC, DE PESTE 1,6 MILIOANE ENTITĂȚI ACTIVE ÎN 2022

Numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a continuat tendința de creștere începută în 2011 și a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, de 1.606.310 la 31 decembrie 2022.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin oferă soluții 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

KeysFin deține și aplicația KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.

articolul original.

Amendă de 30.000 de lei pentru o fabrică din Rădăuți care a început demolarea fără autorizație a unui activ

1 February 2023 at 15:57

Comisarii Gărzii de Mediu Suceava au aplicat o amendă de 30.000 de lei unei fabrici din Rădăuți care a început demolarea unui activ fără autorizații. ”In urma unui control efectuat in Radauti, pe amplasamentul fostei fabrici de mobila, s-a constatat ca operatorul Mobila Radauti S.A. a inceput lucrari de demolare/desfiintare a amplasamentului fara a obtine acte de reglementare pe linie de protectia mediului, drept urmare acesta a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 30.000 lei conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului si s-a aplicat o sanctiune complementara de sistare a activitatii de demolare/desfiintare pana la obtinerea actelor se reglementare”, se menționează pe pagina de facebook a Gărzii de Mediu Suceava.

articolul original.

Regulamentul de valorificare a masei lemnoase a fost modificat

1 February 2023 at 13:38
image

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în ședința de marți, Hotărârea pentru modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017. 

Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008 (republicată, cu modificările și completările ulterioare) referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucarea locală a masei lemnoase sau pe cel referitor la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuințelor populației.

„Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește accesul la resursele lemnoase, atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitație electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creșterea numărului de operatori.

De asemenea, prin acest act normativ se reglementează posibilitatea de participare la licitațiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat și a operatorilor economici care dețin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar și a operatorilor economici care dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care dețin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului. Așa cum am mai spus, obiectivul nostru este să aducem plus-valoare lemnului, acesta fiind şi unul dintre principiile fundamentale ale exploatării durabile”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS.

Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut și nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent.  Modificarea este determinată de faptul că, în SUMAL 2.0, se urmărește trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus.

De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecția, de la 5 și respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitației și se reduce documentația pe care operatorul economic o depune la licitație, prin obținerea unor informații publice referitoare la identificarea operatorului economic și la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitație de la instituțiile care le dețin.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecția pentru licitația electronică și la procedurile de urmat în cadrul licitației electronice.

articolul original.

Comisia Europeană a clasat patru proceduri de infringement ale României din domeniul mediului

1 February 2023 at 08:00
image

Patru dintre procedurile de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva României, în domeniul protecției mediului, au fost clasate de către Executivul comunitar, în urma măsurilor legislative adoptate de țara noastră. Cele patru proceduri au fost clasate la data de 26 ianuarie 2023 și vizează reglementări privind evaluarea zgomotului ambiental, evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații, precum și reglementări legate de înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre UE:

  1. Cauza 2017/2108 având ca obiect neîndeplinirea obligațiilor de stat membru UE ce îi revin României în temeiul art. 4 alin. (3) TUE, al art. 110 TFUE, al principiului echivalenței și al principiului efectivității, prin menținerea în vigoare a unei legislații care nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre și a dobânzilor aferente calculate de la data efectuării plății fără temei;
  2. Cauza 2021/2251 având ca obiect neîndeplinirea obligațiilor instituite de art. 14 alin. (2) și art. 15 alin. (1) din Directiva 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații;
  3. Cauza 2022/0170 având ca obiect netranspunerea Directivei (UE) 2020/367 de modificare a anexei III la Directiva 2002/49/CE în ceea ce privește stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental;
  4. Cauza 2021/0174 având ca obiect netranspunerea Directivei delegate (UE) 2021/1226 de modificare, în scopul adaptării la progresul științific și tehnic, a anexei II la Directiva 2002/49/CE în ceea ce privește metodele comune de evaluare a zgomotului.

„Clasarea celor patru proceduri de infringement reprezintă un important pas înainte către soluționarea problemelor de mediu cu care se confruntă țara noastră și îi felicit pe toți colegii care au lucrat și au contribuit la atingerea acestui obiectiv. În ceea ce privește restituirea integrală a cuantumului taxelor auto de mediu percepute de statul român între 2003 și 2013, finalizarea acestei proceduri reprezintă o reparație morală și istorică față de cetățenii prejudiciați. Iar în cazul elaborării hărților de hazard și de risc la inundații, pe lângă clasarea procedurii de infringement, acestea vor ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărțile sunt, în sine, niște instrumente care vor ghida autoritățile atât în ceea ce privește investițiile în lucrări de apărare împotriva inundațiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ține cont de zonele cu risc la inundații. Legat de cele două proceduri clasate în domeniul zgomotului ambiant, colegii noștri au reușit transpunerea integrală a legislației europene, fapt care a dus la rezultatul obținut astăzi”,  a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

În ceea ce privește prima cauză clasată, Ordonanța de urgență nr. 93/2022 reglementează restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante, provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

„MMAP lucrează îndeaproape atât cu instituțiile de nivel național, cât și cu serviciile Comisiei Europene și depunem eforturi constante pentru a închide aceste proceduri de infringement declanșate împotriva României. Analizele ne arată că strategia adoptată în ultimii ani dă rezultate și sperăm să finalizăm cât mai curând și celelalte proceduri rămase nesoluționate. În ceea ce privește cele două cauze clasate astăzi din domeniul zgomotului ambiant, trebuie să fim conștienți că poluarea fonică ne afectează în egală măsură și aveam nevoie de reglementări clare pentru a proteja locuitorii, în special pe cei din marile aglomerări urbane. Prin închiderea procedurilor, Comisia Europeană confirmă că autoritățile din România au îndeplinit acest deziderat”, a adăugat Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat pentru afaceri europene și relații internaționale.

Pentru soluționarea celei de a treia cauze, România a realizat demersurile necesare pentru asigurarea transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2020/367, lucru realizat prin legea nr. 181/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.582 din 15 iunie 2022. Astfel, este asigurată transpunerea totală a Directivei (UE) 2020/367 privind stabilirea metodelor de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental.

În ceea ce privește ultima cauză clasată, țara noastră a asigurat transpunerea completă, în legislația națională, a Directivei delegate (UE) 2021/1226, prin Hotărârea Guvernului nr. 756/2022 pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la Legea nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 579/15.06.2022 și prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1090/2019 privind transpunerea în legislația națională a apendicelor A-I ale anexei Directivei (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului, în conformitate cu Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427/3 mai 2022.

articolul original.

Nicolae Ciucă îl somează pe Tanczos Barna

1 February 2023 at 09:47
image

La începutul şedinţei de marți (din 31 ianuarie) a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la aceste programe.

Tanczos Barna a anunțat că este pregătit deja bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, astfel încât programele Rabla și Rabla Clasic să se poată derula și în anul 2023, începând cu luna februarie

„Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la ‘Dacia’, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023.”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Prima de casare pentru un autoturism vechi va ajunge la 6900 de lei. Statul le oferă și alte bonusuri celor care vor să își schimbe mașinile. Și pentru electrice ar urma să crească bugetul.

Cei care vor să își cumpere o mașină pe benzină sau motorină prin programul Rabla Clasic, vor avea în acest an o primă de casare mai mare cu 15 la sută fata de anii trecuţi, adică 6900 în loc de 6000 de lei.

De asemenea, programul prevede și bonusuri de încă 1500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16 mii de lei.

Tanczos Barna – Ministrul Mediului, a declarat că : „În același timp creștem bugetul pentru mașinile electrice și am putea spune că la sfârșitul anului 2023 bifăm inclusiv obligația prin PNRR, ne-am asumat că vom scoate peste 250 de mii de mașini vechi din circulație, cred că la sfârșitul anului 2023 deja ținta pentru 2026 va fi atinsă”.

Atenție, însă. Odată înscriși la un dealer autorizat de Administrația Fondului pentru Mediu, după ce toate documentele sunt depuse, cei care vor o maşină nouă nu mai pot da înapoi.

Dacă se răzgândesc și vor să schimbe dealerul, pierd tichetele Rabla şi trebuie să caseze alte autoturisme vechi. Conform, AFM, 5 la sută dintre cei înscriși în acest program vor să se mute la un alt dealer, majoritatea din cauza termenelor mari de livrare.

O mașină electrică rămâne o variantă de consum mai ieftină, spun specialiștii din domeniu. 11 mii de autoturisme au fost cumpărate anul trecut prin Rabla Plus. Ajutorul oferit de stat pentru o maşină electrică poate ajunge şi la 57 de mii de lei, cu eco tichetele cumulate.

România are unul dintre cele mai învechite parcuri auto din Europa, cu o vârstă medie de 15 ani. Țara noastră a fost depășită doar de Grecia, Estonia și Cehia. La polul opus se află Luxemburg, cu cel mai nou parc auto, Danemarca, Austria şi Irlanda.

Potrivit statisticilor, în România a crescut numărul mașinilor hybrid și electrice și, în premieră, a scăzut numărul mașinilor second hand.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

2023-anul fotovoltaicelor

31 January 2023 at 10:53
image

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că peste 3 milioane de case ar putea beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice. Potrivit ministrului, anul acesta, bugetul este de trei miliarde lei.

Ministrul Mediului anunță că în acest an se dorește finanțarea a sute de mii de panouri fotovoltaice.
Acesta a declarat că „În Romania sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.
Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.
Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.
Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000. Anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii.”

Ministrul Mediului a mai declarat că a demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii de finanţare, spunând că „În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.
Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene (…) Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”

În 2023 românii își vor putea cumpăra și instala mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Reducerea ar fi de aproape 120 de euro la 1 kW instalat, conform calculelor specialiștilor în energie verde. În momentul de față,pretul pentru un 1 kW instalat este 1000 de euro. Dacă luăm această valoare ca referință, cu un TVA de 19%, prețul la un TVA de 5% ar fi 882 de euro 1 kw instalat.

articolul original.

Ionuţ Stroe: Programul de guvernare nu se schimbă cu rotativa din coaliție

31 January 2023 at 07:38

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că orice introducere de noi taxe va fi discutată mai întâi în coaliție și doar dacă există un acord, acestea pot fi promovate și discutate apoi cu mediul de afaceri. Acesta a punctat însă că introducerea de noi prevederi care țin de Codul Fiscal sunt deocamdată „premature”.

Partidul PNL afirmă, prin vocea purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Stroe, că discuţii referitoare la introducerea de noi prevederi care ţin de Codul Fiscal sunt „premature” având în vedere că noul act normativ în domeniul fiscalităţii a intrat în vigoare de doar câteva săptămâni.

Purtătorul de cuvânt liberal a precizat că programul de guvernare nu se va schimba odată cu rotativa din cadrul coaliției de guvernare, pentru că asupra acestuia au convenit toate părțile implicate.

Astfel, „Să lămurim un lucru. Avem un nou Cod Fiscal care practic a intrat în vigoare de câteva săptămâni. A generat, la vremea respectivă, foarte mult interes public şi a existat chiar, din păcate, o competiţie de idei în cadrul coaliţiei în raport cu propunerile care s-au făcut. Din punctul nostru de vedere e prematur să vorbim de alte modificări ale Codului Fiscal, mai ales că, practic, nu există niciun fel de evaluare sau rezultate concrete ale măsurilor deja adoptate în noul Cod Fiscal.

Doi la mână: să nu-şi imagineze cineva că guvernarea sau programul de guvernare se va schimba odată cu rotativa în cadrul coaliţiei. Nu există o agendă a unui anume partid politic care va fi implementată, există un numitor comun şi anume programul de guvernare asupra căruia cu toţii am convenit şi l-am agreat şi îl vom implementa”, a afirmat Ionuţ Stroe, luni seară, în cadrul unei declaraţii de presă, întrebat fiind despre eventuala introducere a unei taxe de solidaritate pentru companii.

Orice modificări care afectează mediul de afaceri trebuie discutate

În plus, acesta a ţinut să sublinieze că orice proiect care afectează mediul de afaceri trebuie discutat cu acesta şi agreat în cadrul coaliţiei.

Aşadar, „Orice fel de discuţii referitoare la introducere de noi taxe, adăugarea, eu ştiu, modificarea filosofiei fiscale sau mărirea taxării capitalului, pentru că auzim lucruri de genul ăsta din ce în ce mai des, trebuie discutate în cadrul coaliţiei. Şi abia după ce există un acord acolo le poţi promova şi, atenţie, discuta cu mediul de afaceri, cu zona căreia i se adresează, trebuie să existe predictibilitate.

Acuma agenda politică a fiecărui partid, evident că cel puţin în dialogul intern contează foarte mult. Dar ce se întâmplă în termeni reali în cadrul guvernării e un lucru mult mai serios”, a adăugat oficialul PNL.

articolul original.

Veste uriașă! Salariul mediu net va depăși 5000 de lei- Când se va întâmpla asta

29 January 2023 at 15:30
image

Potrivit proiecţiei principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022-2026, realizată de Comisia Națională de Prognoză în această lună, salariile românilor ar urma să crească spectaculos.

Astfel, dacă în 2022 salariul mediu net era de 3.081, acesta va ajunge în 2023 la 4.235 lei, la 4.686 lei în 2024, la 5.071 lei în 2025 și la 5.451 lei în 2026. În 2026, cele mai mari salarii medii nete se vor înregistra în regiunile București-Ilfov, 7.195 lei, în Vest, 5.333 lei și în Nord-Vest, 5.168 lei. La polul opus se vor afla regiunile Sud-Est, cu doar 4.573 lei, Sud-Muntenia , cu 4.682 lei și Sud-Vest Oltenia, 4.780 lei.

În clasamentul orașelor, cel mai bine vor câștiga angajații din București, cu un salariu mediu net în 2026 de 7.519 lei, urmați de cei din Cluj, 6.604 lei și de cei din Timișoara, 6.256 lei. Cei mai săraci vor fi angajații din Teleorman, care vor ajunge în 2026 abia la un salariu mediu net de 3.913 lei, urmați de cei din Vrancea, 4.167 lei și de cei din Botoșani, 4.179 lei. PIB-ul va crește și el, conform prognozei economice, de la 1.396,2 miliarde de lei în 2022, la 1.998,3 miliarde de lei în 2026. Cea mai mare contribuție la PIB-ul național o vor avea Capitala, cu 493,1 miliarde de lei, urmată, la mare distanță, de Cluj, cu 105,4 miliarde de lei , și de Timișoara, cu 92,8 miliarde de lei. De cealaltă parte, cele mai mici contribuții la PIB le vor avea, în 2026, Covasna, cu 15,4 miliarde de lei, Mehedinți, cu 15,8 miliarde de lei și Tulcea, Giurgiu și Sălaj, cu contribuții în jurul cifrei de 16 miliarde de lei.

Prognoza arată o adâncire a decalajelor în dezvoltarea regiunilor, care se va reflecta și în diferența dintre veniturile românilor din zonele bogate și din zonele sărace ale țării.

Sindicaliștii de la BNS susțin că aceste majorări salariale prognozate vin din estimarea unei creșteri economice în următoarea perioadă, deși acest lucru nu s-a întâmplat, de-a lungul timpului, decât într-o foarte mică măsură. Pentru anul 2023, creșterea salariului mediu net vine din faptul că a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut și că s-a acceptat continuarea completării veniturilor salariale din sectorul bugetar, pentru că 10% înseamnă foarte mult la salariile bugetarilor, ne spune Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

”Prognoza de creștere semnificativă a salariilor în următorii ani s-a mai bazat pe faptul că, odată cu schimbările legislative făcute la sfârșitul anului trecut, potrivit Directivei europene, se vor relansa negocierile colective în economie. Salariații se vor putea organiza și vor putea negocia salariile, ceea ce până acum nu s-a întâmplat, cel puțin în ultimii 11 ani. România este obligată, prin Directiva europeană, să aibă un grad de acoperire în economie de 80% pentru contractele colective de muncă”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, potrivit national.ro

articolul original.

Prima ninsoare: 18 judeţe afectate, 30.000 de case fără curent duminică dimineaţă

29 January 2023 at 09:26
image

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 123 de localităţi din 18 judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au produs efecte ale ninsorilor, viscolului şi vântului puternic. Aproape 30.000 de consumatori nu au, duminică, electricitate, astfel de probleme fiind înregistrate în şapte judeţe.

”În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 24 de ore (28 ianuarie, ora 07 – 29 ianuarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 123 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti. Pompierii împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a 83 copaci şi 15 stâlpi de electricitate, fiind avariate 24 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, cât şi pentru evacuarea apei din 1 beci, 1 stradă şi 1 drum judeţean (DJ 713/DJ)”, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă (IGSU).

Astfel, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii salvatori au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor 2 persoane care necesitau dializă.

În ceea ce priveşte traficul rutier, 9 drumuri naţionale şi 44 drumuri judeţene sunt blocate din cauza zăpezii.

Duminică se intervine în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă.

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 de localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN) fiind afectaţi 29.389 consumatori, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au intervenit forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor.

articolul original.

Viața la -53 de grade Celsius. Aerul este atât de rece, încât îngheață în plămâni

28 January 2023 at 13:47
image

Mohe este pe bună dreptate supranumit „Polul Nord” al Chinei. Este cel mai nordic oraș al țării și este un loc extrem de rece. La finalul săptămânii trecute s-au înregistrat -53 de grade Celsius, un record de temperatură istoric pentru această țară, informează Sky News.
Este atât de frig încât aerul îți rămâne blocat în gât, ai o senzație neplăcută în plămâni și îți vine în continuu să tușești. Ai o senzație ciudată la nivelul tuturor părților corpului în care se regăsește umezeala și simți cum pleoapele și nările îți împietresc. Dacă ai degetele expuse sau dacă porți mănuși mai subțiri, îți vor amorți de tot în doar câteva minute – degerarea reprezintă un pericol foarte mare aici. Bateriile diverselor aparate electronice se descarcă anormal de repede și dacă trebuie să lucrezi afară nu poți să o faci decât în reprize scurte repetate.
Există și momente distractive când sunt -50 de grade Celsius afară: dacă arunci apă fiartă în aer, aceasta îngheață aproape instantaneu și se izbește de pământ sub formă de bucăți de gheață. Acesta este unul dintre motivele pentru care turiștii chinezi se îngrămădesc să vină aici. Mohe se află în vârful unei regiuni din China care se extinde până la granița cu Rusia, înconjurată din trei direcții de teritoriul rusesc de unde aerul aspru al iernii siberiene se năpustește asupra orașului chinezesc. Mohe se află la aproape 2.500 de kilometri la nord de Beijing, un oraș la rândul său din nordul țării. Este un loc pitoresc, acoperit de zăpadă, cu 85.000 de locuitori care lucrează în industrii precum agricultură și turism. Temperaturile extreme nu sunt nemaiîntâlnite în Mohe, dar de obicei sunt cu 15-20 de grade mai ridicate decât acum.
La o oră de mers cu mașina înspre nord se află satul Beiji – un loc straniu, pe jumătate localitate turistică, pe jumătate avanpost de frontieră, în care ai nevoie de bilet ca să intri. În afară de numele său care înseamnă „Polul Nord”, una dintre principalele atracții din Beiji îl reprezintă peisajul cu marele râu înghețat care desparte China de Rusia, dincolo de care se pot zări dealurile stâncoase ale Siberiei. Întrebat despre cum este să trăiești la -53 de grade Celsius, Xie, proprietarul unui magazin universal a răspuns: „Este fum. Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare. Până la miezul zilei, fumul – noi îl numim fum, dar este defapt o ceață foarte densă – se disipă. Fumul apare când se face frig.” „Nu poți să lupți împotriva raiului. Tot ce putem să facem este să luăm toate măsurile posibile. Atâta timp cât nu ne este frig, este în regulă”, a povestit Xie. Această perioadă rece este provocată de o zonă de aer foarte rece de joasă presiune care se deplasează spre sud din Siberia. Regiunea din Rusia este atât de departe de efectul de încălzire al mării și primește atât de puține ore de lumină încât condițiile sunt perfecte pentru crearea de și mai mult aer rece, potrivit Sky News.

articolul original.

Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”

27 January 2023 at 00:00
image

Elefanții sunt „războinici ecologici” care captează carbonul, astfel că, protejarea populațiilor este vitală atât pentru mediu, cât și pentru specia lor. Capacitatea de compensare a emisiilor de dioxid de carbon a elefanților a fost mult timp neglijată ca instrument în arsenalul nostru împotriva crizei climatice. Noi cercetări raportează influența crucială a elefanților africani asupra ecosistemelor forestiere.

Elefanții contribuie în mod natural la captarea carbonului, un lucru extrem de important pentru a preveni încălzirea Pământului. Totuși, numărul elefanților a scăzut cu peste 80% în ultimii 30 de ani, astfel că am putea pierde în curând acest stabilizator vital al mediului, potrivit IFL Science.

Mulți oameni nu-și doresc ca , dar, după cum a dovedit istoria, simpla bucurie a existenței lor și demonstrarea importanței acestora pentru menținerea unei lumi biodiverse nu a fost suficientă ca să determine luarea de acțiuni.

Dispariția elefanților, asociată cu un deserviciu climatic global

„Am ajuns la concluzia că, dacă pierdem elefanții, vom face un deserviciu global în ce privește atenuarea schimbărilor climatice. Importanța elefanților pentru atenuarea climatică trebuie să fie luată în serios de către factorii de decizie pentru a genera susținerea de care este nevoie pentru conservarea speciei elefantului”, a spus autorul principal al unei noi lucrări și profesor asistent de biologie la Universitatea Saint Louis, din SUA, dr. Stephen Blake.

Elefanții sunt destul de pretențioși atunci când vine vorba de căutarea hranei, alegând plante și copaci mai mici. În mod curios, aceste specii de plante de mărimi modeste au o densitate scăzută de carbon, ceea ce înseamnă că acestea cresc rapid și concurează pentru resurse, dar, de fapt, nu stochează prea mult carbon. Copacii bogați în densitate de carbon sunt mai mari, cresc mai greu și stochează mai mult carbon din mediu, luând și transformându-l în biomasă prin fotosinteză.

Consumând în mod selectiv plantele și copacii mai mici care nu aduc o contribuție imensă pentru planetă și care concurează cu specii mai benefice pentru mediu, elefanții subțiază pădurea în același mod în care o fac silvicultorii umani, promovând creșterea unor copaci în detrimentul altora. Acest lucru duce la înflorirea arborilor cu cel mai mare nivel de carbon.

Ce s-ar întâmpla dacă am pierde elefanții?

În cadrul unei conferințe organizate recent de Fundația Born Free, un grup de experți a discutat despre numeroasele moduri prin care tehnologiile Pământului, cum ar fi potențialul de stocare a carbonului de către elefanți, sunt sub amenințarea uciderii ilegale și a vânătorilor de trofee.

„Zece milioane de elefanți cutreierau cândva Africa, iar acum sunt mai puțin de 500.000, cu populații majoritare care trăiesc în grupuri izolate. Acești elefanți sunt pe cale de dispariție sau în pericol critic de dispariție, numărul lor scăzând cu mai bine de 80% în ultimele trei decenii. Acum, avem de ales. Ca societate globală, putem continua să vânăm aceste animale foarte sociale și inteligente și să asistăm la dispariția lor sau putem să oprim această activitate ilegală. Salvăm elefanții și putem ajuta la , atât de simplu este”, a continuat Blake.

Studiul a fost publicat în jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

articolul original.

O soluție „de aur” pentru problema poluării? Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă pentru reducerea CO2

26 January 2023 at 18:00
image

Conversia dioxidului de carbon (CO2) în monoxid de carbon (CO) prin reacții electrochimice are potențialul de a reduce nivelul de poluare prin eliminarea CO2 din atmosferă și oferind, de asemenea, o sursă alternativă de energie, deoarece CO poate fi utilizat ca ingredient. Cu toate acestea, catalizatorii utilizați în prezent în aceste reacții nu sunt suficient de eficienți sau selectivi pentru a face din acest proces o soluție practică.

În prezent, o echipă de cercetători de la Institutul Fujian de Cercetare a Structurii Materiei din cadrul Academiei Chineze de Științe a dezvoltat un material hibrid pe bază de aur prin modificarea nanoparticulelor de aur cu un compus macrociclic numit cucurbit (CB[6]), care permite realizarea unei reacții mai eficiente de reducere a emisiilor de CO2 decât era posibil până acum.

Rezultatele au fost publicate recent în revista Nano Research.

Conversia electrochimică a CO2, o soluție „de aur” pentru problema poluării

„Prin această lucrare, am sperat să rezolvăm problema poluării mediului și a lipsei de energie prin conversia electrochimică a în produse cu valoare adăugată. Pentru a spori concentrația locală de CO2 pe suprafața catalizatorilor, utilizăm macromolecula cucurbit pentru a funcționaliza suprafața de aur, ceea ce reprezintă trăsătura distinctivă a lucrării noastre față de cele care au fost realizate anterior”, a declarat autorul corespondent, Minna Cao, de la Laboratorul cheie de stat de chimie structurală.

Potrivit cercetătorilor, foarte activ în transformarea CO2 în CO în comparație cu alți catalizatori.

Astfel, cercetătorii au creat o sinteză controlată de nanoparticule prin modificarea (CB[6]). Ei au verificat atât morfologia, cât și structura de suprafață a nanoparticulelor prin microscopie electronică de transmisie.

„Am dovedit interacțiunea dintre cucurbit[6] și CO2 prin măsurători electrochimice de lucru și calcule de teoria funcțională a densității”, a declarat Cao.

O reacție catalitică îmbunătățită prin aur

Potrivit cercetătorilor, mai mulți factori contribuie la îmbunătățirea performanței . În primul rând, (CB[6]) poate crește concentrația locală de CO2 în apropierea suprafeței metalice prin colectarea de CO2. Acest lucru înseamnă că aurul prezintă o îmbogățire reglabilă a CO2.

De asemenea, unul dintre motivele pentru care eficiența CO2RR a fost limitată anterior cu catalizatori cu suprafață de aur constă în faptul că dioxidul de carbon are o solubilitate scăzută în electroliții apoși. Cercetătorii au rezolvat această limitare prin utilizarea forței de legare foarte specifice a macrociclului pentru a adsorbi selectiv anumite specii care să regularizeze reacția electrocatalitică.

„Rezultatele au arătat că CB[6] poate aduna CO2 și poate conduce la creșterea concentrației locale de CO2 în apropierea interfeței metalice, precum și la promovarea desorbției de CO, care sunt motivele dominante pentru îmbunătățirea performanței CO2RR. Utilizarea macrociclului rigid cucurbit pentru a modifica suprafața catalizatorilor este o cale promițătoare pentru a spori performanța electrocatalitică”, a spus Cao.

Aurul va fi modificat pentru o performanță catalitică înaltă

Cercetătorii intenționează să continue să modifice catalizatorul pentru a îmbunătăți și mai mult eficiența CO2RR, porivit SciTechDaily.

„În etapa următoare, sperăm să ajustăm forma și dimensiunea catalizatorului de aur în prezența cucurbitului, astfel încât să promovăm în continuare performanța catalitică în vederea reducerii electrochimice a dioxidului de carbon în produse cu valoare adăugată”, a declarat Cao.

articolul original.

Vine zăpada! ANM a emis 2 coduri galbene de ninsori. Harta zonelor vizate

26 January 2023 at 08:40

Agenția Națională pentru Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, două avertizări meteorologice de vremea rea, valabile în mai multe zone ale țării.

Prima avertizare meteorologică emisă de ANM este valabilă de joi, ora 18:00, până vineri, la ora 10.

Așadar, în intervalul menționat în Oltenia, local în Muntenia și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula cantități în general de 25…40 l/mp.

În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Mun. București vor fi precipitații îndeosebi sub formă de ploaie și lapoviță și local se va depune polei.

În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei atenționate, cu viteze în general de 50…60 km/h.

Pe alocuri vor fi depuneri de polei în sud-est și centru.

Ninge și în Dobrogea

Al doilea cod galben este valabil de vineri, 27 ianuarie, ora 10, până sâmbătă, 28 ianuarie, ora 22.

În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.

Pe alocuri vor fi depuneri de polei în Transilvania și Moldova.

articolul original.

Un ciclon lovește România și aduce zăpadă și ger. Vin ninsorile și în București

25 January 2023 at 10:53

Vremea urmează să se schimbe radical la sfârșitul acestei săptâmâni. Un ciclon mediteranean în curs de formare vine cu temperaturi scăzute, ger și ninsori inclusiv în București.

Potrivit ANM, aceste schimbări semnificative ale vremii vor afecta, începând cu noaptea de joi spre vineri, zona de sud, est și sud-est a României.

Astfel, în unele regiuni, mai ales zona subcarpatică a Meridionalilor și în Carpații Meridionali, ninsorile vor forma straturi semnificative de zăpadă, chiar și de jumătate de metru, spun meteorologii.

De asemenea, în Capitală vor fi ninsori dar și precipitații mixte. Totodată, Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, spune că în zona Câmpiei Bărăganului se vor crea condițiile pentru viscol.

Viscol în Câmpia Bărăganului

Totodată, Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, spune că în zona Câmpiei Bărăganului se vor crea condițiile pentru viscol.

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care va lua naștere mâine (miercuri – n.red.). Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est.

Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, sau gradul de precizie nu este foarte ridicat. Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare.

În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie. Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim.

În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă.

Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru.

M-aș hazarda dacă aș spune că vor exista și alte zone unde stratul de zăpadă va fi consistent. Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 de km față de ceea ce indică astăzi materialele probabile, în contextul neinițierii lui, poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă.

Episodul acesta va dura până sâmbătă

Însă, ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte. Ulterior, este posibil ca acestea să mai treacă în formă lichidă, vom vedea cât de mult, și ca timp și ca cantitate, pentru ca apoi, la sfârșitul acestui episod să vorbim din nou despre ninsoare. Este scenariul cel mai median, care se află la mijlocul tuturor variantelor pe care le urmărim și pe care le-am văzut în această perioadă.

Episodul acesta va dura până sâmbătă. În momentul de față, acesta se conturează a fi intervalul critic. Iarna poate să aibă astfel de pusee, de două, trei zile, care să ducă la probleme foarte mari, sau urmări specifice.

Și în țările din zona mediteraneeană afectate de ninsori abundente în ultimele zile, anterior se înregistrau 20 de grade Celsius. Faptul că într-o săptămână am avut consemnat cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, nu înseamnă că peste o săptămână sau două nu poate veni iarna.

După episodul acesta, minimele vor putea ajunge la -10 grade Celsius. Chiar joi dimineață vom înregistra -10 grade, înaintea episodului. Va fi și vânt. Se creează condițiile clasice de formare a viscolului.

Vom vedea dacă aceste intensificări ale vântului vor fi asociate cu ploaie sau cu ninsoare, astfel încât în zona Bărăganului, cea mai expusă la acest fenomen, să consemnăm primul viscol notabil din această iarnă 2022-2023”, a declarat Gabriela Băncilă de la ANM, la Digi24.

articolul original.
❌