ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Medicina de familie în Neamț. Doctori puțini, domeniu neatractiv, finanțare insuficientă

16 January 2023 at 06:00
image

Medicul de familie ar trebui să fie unul dintre cele mai importante personaje din sistemul de sănătate. În majoritatea sistemelor medicale europene medicina de familie este considerată baza sistemului medical, având alocate 10-12% din fondurile sistemului. Din păcate, în România, pentru medicina de familie sunt alocate doar 5-6% din fondurile sănătății. Medicul are o mulțime de sarcini: îngrijirea medicală curentă, asigurarea accesibilității la asistență medicală, supravegherea stării de sănătate a pacienților, consiliere pentru indivizii sănătoși, arhivarea informației medicale, absolut necesară în cazul unor urgențe, supravegherea după o îmbolnăvire. Într-un cuvânt, vorbim despre un personaj extrem de important pentru sistemul de sănătate, care ar trebui tratat ca atare și care ar trebui și el să îndeplinească sarcinile pe care le are. Se întâmplă acest lucru în România? Are medicul de familie posibilitatea de a-și îndeplini misiunea? Există posibilitatea ca sistemul să se blocheze, având în vedere că nu există interes pentru această ramură a sistemului medical?

Bugetul medicilor de familie pe 2023

Medicina primară ar trebui ar trebui să se bucure de sprijinul decidenților atât pentru condițiile de muncă, cât și ca finanțare. Asta dacă și politicile de sănătate ar (re)pune prevenția la loc de cinste. Bugetul pe 2023 este insuficient, însă, consideră medicii de familie.

„Aproape 5 miliarde pentru medicina de familie este bugetul pentru anul 2023 alocat asistenței medicale primare prin votul din Parlament din această seară. 4,8 miliarde de lei”, se arată în comunicatul din 15 decembrie al Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie, care amintește că bugetul pe anul trecut a fost de 3,6 miliarde lei. „Doar 70 de bani/zi pentru fiecare cetățean, atât au decis Guvernul şi Parlamentul să aloce în 2023 prin bugetul dedicat cabinetelor de medicină de familie. Dacă Guvernul şi Parlamentul României doresc servicii de calitate în medicina familiei şi acces pentru pacienți la medici de familie în toate localitățile din România, trebuie să aloce 7 miliarde pentru medicina de familie. Adică 1 leu/zi pentru fiecare cetățean. Altfel medicina de familie nu se poate dezvolta iar tinerii absolvenți de medicină vor continua să se orienteze spre alte specialități medicale şi spre marile oraşe cu marile spitale”, potrivit aceleiași surse.

Medicii de familie din Neamț sunt prea copleșiți de probleme pentru a evalua  imediat impactul bugetului: au avut mulți pacienți, s-au confruntat și cu blocarea SIUI.

Cea care-i reprezintă, dr. Violeta Bobocea, președinta Filialei Neamț a Societății Naționale a Medicilor de Familie, descrie succint situația: „Începem cu acte adiționale la contractul din 2022, sunt aceleași reguli până în martie 2023. Avem, însă, foarte multe consultații, în trei zile am ajuns la 120 de pacienți, ceea ce este foarte mult. Înteleg că a crescut un pic bugetul alocat medicinei primare, anul acesta, dar, deocamdată nu știu exact, anul abia a început și sunt multe probleme”.

Cam 50% dintre medicii de familie din Neamț au vârsta de pensionare

Pe lângă acestea, rămâne și problema numărului medicilor de familie, tot mai puțini și tot mai vârstnici în județul Neamț.

„În prezent sunt 230 medici de familie în contract, în cabinete individuale cei mai mulți, dar și în asociere. În perioada 2018-2022 au plecat din sistem 25, dintre care 6 au decedat – cei mai mulți în 2019, ceilalți s-au pensionat ori au părăsit sistemul din varii motive. Din totalul medicilor de familie, 60% au vârste de peste 60 de ani, cei mai vârstnici au 77-78 de ani și cel mai tânăr medic are 32 de ani”, declară directorul CAS Neamț, Nadia Elena Harpa.

Dr. Violeta Bobocea este medic la Tașca, o comună care are în jur de 2.700 de suflete, dar destul de întinsă, de la munte. După 35 de ani de activitate, de anul trecut acest medic are în grijă pe toți locuitorii, asigurați sau neasigurați, fiindcă fosta ei colegă are probleme penale pe caz de vaccinări anti-Covid. Legea prevede, însă, un echilibru. În realitate, în Neamț sunt multe localități cu medici puțini și lucrurile stau diferit.

„Când am început activitatea în această formă, în noiembrie 1999, eram 279 de medici de familie în Neamț. Acum, din cei 230 de medici, cred că jumătate au peste 65 de ani, dar, nefiind salariați, rămân atâta timp cât îi duc puterile. Tinerii nu prea vin, nici anul acesta nu prea s-au luat rezidențiate pe medicină de familie, iar cei care iau, în general după ce termină rezidențiatul pleacă în afară, unde sunt foarte bine plătiți. Eu primesc și acum oferte, bănuiesc că cei care îmi trimit știu ce vârstă am, să mă duc în Franța. Îmi dă primă de instalare 30.000 euro, sau 50.000-60.000 euro, în funcție de comunitate, plus că în primul an nu plătesc impozit, chirie. Am 9.000 euro buget pe lună, plus aceste facilități, deci vă dați seama?! Una este să am 1.000 euro buget lunar și alta 9.000 euro! Să ai 32 de ani și o așa ofertă, de ce ai sta aici?”, întreabă retoric liderul SNMF Neamț.

Consultațiile la neasigurați – încă o dilemă

Se adaugă schimbările anunțate la neasigurați. Pe scurt, normativul prevede că de la 1 ianuarie neasigurații beneficiază în plus – dacă sunt înscriși la medicul de familie – de consultații, dacă au boli cronice, dacă trec printr-un episod acut, dar și în caz de boală acută. Mai beneficiază și de consultații de prevenire: evaluarea riscului de îmbolnăvire la persoanele de peste 40 de ani, fără simptome, pentru cardio-vascular, oncologic, osteoporoză, de incontinență urinară, de demență, etc. Medicii de familie sunt plătiți pentru munca depusă.

„Pentru aceste servicii se stabilesc tarife exprimate în puncte de valoare egală cu punctele pentru serviciile acordate persoanelor asigurate, iar cabinetele de medicină primară încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate acte adiționale pentru furnizarea de servicii medicale către persoanele neasigurate. Finanțarea acestor servicii se va face din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătății”, precizează Nadia Elena Harpa, directorul CAS Neamț. Deocamdată, valoarea punctului per serviciu medical a rămas aceeași.

Dr. Violeta Bobocea consideră, însă, că nu facilitățile pentru neasigurați sunt o povară. Problema nu este că primim bani pentru aceste servicii. De pildă, dacă în decembrie am făcut 470 de servicii medicale, dar nu mai aveam dreptul decât la 320 de servicii medicale, diferența de 150 nu mi-o plătește – am depășit numărul de consultații și bugetul, cu ce mă încălzește? Dacă toate consultațiile ar fi plătite, da! Or, în momentul când CNAS îmi impune 20 de consultații pe zi, degeaba plătește servicii medicale. Suntem nemulțumiți, nu-și au rostul aceste servicii plătite, decât pentru medicii care, să zicem, nu-și fac numărul de servicii medicale, au doar 700 de pacienți (n.n. – față de minim 800 de pacienți în listă). Dar, în genere, medicii au foarte mulți pacienți în liste, sunt foarte mulți bolnavi, aceștia nu știu că au dreptul doar la două consultații pe lună, vin de 5 ori pentru că de 5 ori sunt bolnavi. Există și 24 de consultații pe zi, dacă vrei să muncești suplimentar și contractezi asta cu CAS, dar uneori ai, alteori n-ai atâția pacienți zilnic”.

 Speranțe la finanțarea din PNRR

Pe lângă neajunsuri, în 2023 există și un mare beneficiu: fondurile prin PNRR pentru medicina primară, care ar urma să rezolve probleme vechi, un sprijin important, consideră președinta SNMF Neamț.

„Ultima listă de dosare admise a fost publicată în decembrie. De pildă eu nu m-am văzut, dar am înțeles că au oameni puțini care verifică dosarele și că, în principiu, vor fi toate aprobate. Avem speranțe! Este important acest program și pentru medici, dar și pacienții, pentru că vor fi servicii medicale în plus. Așa că, pe ansamblu, sperăm la un 2023 bun, sperăm să ne lumineze Dumnezeu și pe cei de jos, și pe cei de sus, să fie sănătate și pace!”.

Se acordă circa 45.000 euro (fără TVA) de medic de familie sau asociere pentru achiziția de echipamente medicale și 15.000 euro (fără TVA) de beneficiar pentru renovarea, modernizarea cabinetului medical. Calendarul finanțărilor este februarie, pentru echipamente, mai, pentru partea de renovare, iunie, pentru cabinetele medicale din comunități defavorizate.

Pâncești și Văleni – eternele comune fără medici de familie

Spre comparație, există stimulente pentru rural și în România, dar nu la același nivel, plus cazuistica și patologiile diferă. Așa se face că și în 2023 există în Neamț aceleași comune fără medici: Pâncești și Văleni, în zona Roman. Situația pare fără ieșire, cel puțin pe termen scurt.

„Pâncești și Văleni sunt localități cu situație socio-economică ce nu atrage medicii de familie, aceștia nu pot fi obligați, iar localnicii merg la medicii din preajmă”, precizează șefa CAS Neamț.

Cine se duce în comunități dezavantajate, câți dintre noi mai pot munci în plus? Suntem limitați de buget. Și ce face un medic tânăr, care nu prea are pacienți în listă, dar trebuie să aibă o asistentă, să plătească utilități, contribuțiile obligatorii, cu ce mai rămâne? Medicii care au 2.000 de pacienți, să zicem că se descurcă, dar unul la început de drum… mai greu. Stimulentele pentru rural există, dar trebuie să și fie date efectiv, să existe fonduri pentru asta!”, crede dr. Violeta Bobocea.

Cristina IORDACHE

articolul original.

DSP Buzău: Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul ser Comirnaty/Omicron

16 December 2022 at 10:27

Vaccinul Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu cel gripal.

A fost demarată vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 – Pfizer BioNTech) la nivel național, în centrele de vaccinare din toată țara și în cabinetele medicilor de familie care au contracte încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

La nivelul Județului Buzău, începând cu data de 12 decembrie, a început activitatea de vaccinare cu Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, care se realizează în cabinetele medicilor de familie care au contract cu CJAS Buzău şi în centrele de vaccinare COVID-19 din cadrul unităţilor sanitare din județ, respectiv, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 2), Spitalul Orășenesc Nehoiu (Str. Alexandru Ioan Cuza, nr.17) și Spitalul de Boli Cronice Smeeni (Str.Principală, nr. 991) și la sediul DSP Buzău (str. G-ral Grigore Bastan, nr. 3)”, a anunțat vineri, conducerea DSP Buzău, într-o conferință de presă.

Cabinetele medicilor de familie care administrează acest vaccin sunt: CMI Ștefănescu Cristian Emil – Săpoca, CMI Dobrinescu Petre -Bisoca, CMI Toma Veronica -Amaru, CMI Găgiulescu Diana -Tisău, CMI Petrutz Carmen -Râmnicu Sărat, CMI Ciocaru Roxana -Ghergheasa, CMI Constantinescu Simona -Brădeanu, CMI Diaconescu Aurelia -Pănătău, CMI Grigoriu Ioana – Calvini, dar lista se poate extinde, dacă vor fi solicitări.

Potrivit conducerii DSP Buzău, vaccinul Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal, la adulţi şi adolescenţi cu vârsta minimă de 12 ani, la cel puţin trei luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID-19, respectiv la minimum trei luni de la ultima doză din schema primară de vaccinare sau la minimum trei luni de la administrarea unei doze de rapel (booster)”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Astfel, vaccinul este indicat doar persoanelor cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva COVID-19, astfel:

• 1 doză de vaccin Janssen/Johnson&Johnson;

• 2 doze de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Comirnaty/Pfizer&BioNTech;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Spikevax/Moderna;

• 2 doze de Comirnaty/Pfizer&BioNTech (de tip adult sau pediatric);

• 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna.

Conferinta DSP Buzau (foto arhiva SB)

Direcția de Sănătate Publică Buzău îndeamnă buzoienii să nu renunțe la ideea vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, care în ultimii trei ani a creat mari probleme, în special persoanelor cu o sănătate precară (comorbidități și imunitate scăzută). Instituția anunță că a primit 300 de doze de vaccin împotriva Omicron, care se vor administra gratuit, celor care doresc să aibă o protecție bună în fața unei eventuale îmbolnări, vaccinul oferind protecție față de tulpina originală și subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 și oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

Persoanele interesate în vederea vaccinarii se pot adresa centrelor de vaccinare din cadrul unităților sanitare la numerele de telefon și adresele de email menționate mai sus cât și centrului de vaccinare din cadrul D.S.P. Buzău de luni până vineri, între orele 10.00-13.00, la numărul de telefon 0771589259, precum și la adresa de email vaccinarecovid@dspbz.ro pentru a se înscrie în vederea unei programări ulterioare”, menționează DSP Buzău.

Ministerul Sănătății a publicat, joi, lista  centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti-COVID-19 adaptat, pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, care oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puţin 3 luni înainte”, precizează Ministerului Sănătății, într-un comunicat.

În București, imunizarea cu vaccinul adaptat noilor tulpini de coronavirus se face la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Institutul de Pneumofitiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, transmite DSPMB.

Referitor la noul vaccin, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, într-o conferință de presă la Galați, că toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii, până la sfârşitul zilei, unde sunt centrele de vaccinare COVID la nivelul fiecărui judeţ și programul acestora, ceea ce s-a și întâmplat.

Suntem în plin sezon de viroze şi avem două vaccinuri care pot să ne protejeze. Unul este vaccinul împotriva gripei şi care este disponibil și în farmacii, iar cel de-al doilea este vaccinul împotriva variantei Omicron. Astăzi, toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii unde sunt centre de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, însă accesibilitatea înseamnă ca oamenii să meargă la medicii de familie, care trebuie să solicite acest vaccin, care este disponibil la toate direcţiile de sănătate publică. Este un vaccin recomandat în special persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani sau oricărei persoane care are o boală cronică, dar este recomandat oricărui adult, pentru că ne aflăm într-o situaţie similară cu gripa. Gripa este o viroză sezonieră, dar uneori dă complicaţii și avem şi cazuri de deces. E mai bine să ne protejăm şi avem aceste două instrumente, vaccinul gripal şi vaccinul pentru SARS-CoV-2 adaptat”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a subliniat că nu vorbim despre fpstele centre de vaccinare, ci de noi centre, care sunt publicate pe lista făcută publică de Ministerul Sănătății.

* Informații estențiale despre vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, AICI

* Lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti COVID19 adaptat  poate fi consultată AICI


articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

700 de localități de la țară n-au doctor de familie. Colegiul Medicilor cere suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat

27 November 2022 at 15:25
image

Colegiul Medicilor din România cere Ministerului Sănătății să suplimenteze numărul de locuri la rezidențiat pentru specialitatea medicină de familie.

Numai 321 de locuri au fost scoase la concurs în acest an.

Sunt insuficiente  în condițiile în care, în următorii 5 ani,  3000 de medici ajung la vârsta de pensionare, iar peste 10 ani, riscăm să nu mai avem niciun medic de familie, a spus la Europa FM, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

”Aproape 50% din populația de medici de familie are peste 61 de ani. Asta înseamnă că peste 10 ani, noi nu vom mai avea medici de familie. Deci este o problemă de strategie națională și suntem, pur și simplu, îngrijorați că ceea ce spunem noi nu se aude în spațiul public. Ministerul Sănătății care avea obligația legală să ne consulte în această direcție nu a făcut-o și constatăm cu mare îngrijorare că numărul de locuri în specialitatea de medicină de familie este de numai 321. Este total insuficient față de necesități”, a menționat Daniel Coriu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/26nov-14-Coriu-ramanem-fara-medici-de-familie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Colegiului Medicilor spune că e nevoie de o strategie pe termen lung și că anual, la concursul de rezidențiat, ar trebui să existe între 500 și 1000 de locuri pentru medicina de familie.

”Nu s-ar rezolva într-un an, dar măcar să avem o strategie pe câțiva ani, să scoatem 500, 1000 de locuri, pentru că oricum, din nefericire, o parte dintre ei nu vor rămâne în țară, altă parte vor să profeseze numai în centre universitare. În mediul rural, avem în jur de 700 de localități fără medic de familie. În următorii 5 ani, avem nevoie de 3000 de medici de familie și facem cumva să pregătim acest număr. Cum? Va sta la înțelegerea cu centrele universitare, acest lucru este posibil, se poate rezolva”, a spus Daniel Coriu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/26nov-14-Coriu-500-sau-o-mie-de-locuri-anual.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, sunt 10.000 de medici de familie care au contracte cu Casa Națională de Sănătate. În prezent, deficitul este de 1500 de medici, cele mai mari probleme fiind la țară.

(Sursa foto: facebook Colegiul Medicilor din România)

articolul original.

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat

24 November 2022 at 12:40

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, spune că cele doar 321 de locuri scoase anul acesta la concurs pentru medicina de familie sunt insuficiente, având în vedere că, pe lângă deficitul actual, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Conducerea CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită, public, Ministerului Sănătății, suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie și atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Conducerea CMR subliniază că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat, în special pentru medicina de familie.

Daniel Coriu

Pe lângă actualul deficit de aproximativ 400 de specialiști în medicina familiei, cărora li se adaugă alte câteva sute deja pensionați care își continuă activitatea și alte câteva mii afalți în prag de pensionare, conducere CMR atrage atenția că, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare și vor ieși din sistem.

Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


articolul original.

Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie

27 November 2022 at 11:11
Medic

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie.

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru această specializare la nivel naţional.

Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Citește și Profesori la Facultatea de Medicină și Farmacie de la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați, trimiși în judecată de DNA

Reprezentanţii CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la Rezidenţiat în special pentru Medicina de familie, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Cinci cazuri de gripă diagnosticate în ultima săptămână la Buzău

26 October 2022 at 07:30

A crescut și numărul celor care au nevoie de spitalizare, iar majoritatea celor diagnosticați cu gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii sunt copii.

Avertizarea lansată încă din vară de autorități, referitoare la sezonul gripal 2022/2023, care va fi mult mai sever decât cele din anii precedenți, dar și faptul că vaccinul gripal a ajuns la medicii de familie mult mai devreme decât în alți ani, a determinat o mare parte a poluației să se vaccineze. Cu toate acestea și chiar în condițiile în care vremea se menține frumoasă, se confirmă o circulație mai mare a virusurilor gripale, acest sezon debutând cu un număr triplu de cazuri de gripă clinică față de anul trecut, iar trendul crescătoor s-a menținut și în săptămânile următoare.

În județul Buzău, în ultima săptămână, medicii au diagnosticat 5 cazuri de gripă clinică. Proimul caz a fost diagnosticat joia trecută, la un adolescent în vârstă de 13 ani, care nu a necesitat internare. „Avem 5 cazuri de gripă clinică raportate în ultima săptămână. Din fericire sunt cazuri ușoare și izolate, nu avem niciun focar și nici nu avem vreun caz confirmat de laboratorul de referință. Datele pe care le avem până acum indică faptul că, în acest sezon, copiii sunt mai expuși îmbolnăvirii cu virusul gripal, probabil și din cauză că ei sunt mult mai prezenți în colectivități mari, la școală sau la grădiniță, iar virusurile se transmit mai ușor”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al Direcției de Sănătate Publică a Județului Buzău.

Dr. Carmen Scantei

Medicul epidemiolog spune că și numărul infecțiilor respiratorii se menține crescut, fiind dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Avem peste 1000 de cazuri de  afecțiuni respiratorii (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS și pneumonii), un număr similar cu cel de săptămâna anterioară, dar dublu față de aceeași perioadă din anul trecut, când erau în jur de 500 de cazuri. Se menține ridicat și numărul persoanelor internate, în special în rândul copiilor, dar din fericire nu sunt cazuri grave, iar după câteva zile de tratament, sunt externate”, a menționat dr. Carmen Scântei.

La nivel național, potrivit ultimei raportări a INSP, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 71.082, comparativ cu 61.719 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2021. În aceeași perioadă au fost raportate 142 de cazuri de gripă clinică, față de 37 de cazuri în același interval, anul trecut. A fost confirmat și primul caz de gripă cu virus gripal de tip A, nesubtipat, în județul Sibiu.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, INSP transmite că până la data de 16 octombrie și-au adminsitrat vaccinul gripal distribuit gratuit de Ministerul Sănătății, 662.406 de persoane din grupele la risc. Și la Buzău se înregistrează o imunizare crescută a persoanelor aflate la risc, până acum fiind vaccinate aproape 20.000 de persoane cu vaccinul asigurat gratuit de Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Imunizare.

Avem încă vaccinuri în stoc, dar sunt medici de familie care au solicitat suplimentarea numărului de doze. Am dat vaccinuri în spitale, în centrele de ocrotire și medicilor de familie, așa că toate persoanele aflate la risc au posibilitatea să se protejeze, astfel încât să evite complicațiile. Dacă va exista o solicitare mai mare decât numărul de doze primite, avem posibilitatea de a solicita Ministerului Sănătății o suplimentare. Este important să se vaccineze cât mai  multe persoane, pentru că așa cum se știe, după doi ani și jumătate de pandemie, imunitatea colectivă este scăzută, iar riscul de îmbolnăvire este mai mare”, a atras atenția medicul epidemiolog.

Medicii reamintesc principalele beneficii ale vaccinării antigripale: prevenirea îmbolnăvirii; diminuarea severității și scurtarea duratei bolii – forme ușoare și de scurtă durată (1-2 zile); reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii; reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu; reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță; reducerea numărului de concedii medicale; reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa. 

În același timp, medicii atrag atenția ca în cazul apariției unor simptome precum febră peste 39-40°C, tuse, dureri în gât, nas înfundat, frisoane, cefalee sau durere de cap intensă, slăbiciune generală, persoana afectată să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie, pentru a-i recomanda ce trebuie să facă în continuare. În caz de convulsii și febră prelungită de peste 40°C să solicite ambulanța sau să se prezinte la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Dacă nu este tratată corect, gripa poate duce la complicații precum infecții la nivelul urechii, penumonie, bronșită, probleme cardiace, iar în cazuri severe poate fi chiar letală.

Atentie! Nu se administrează antibiotic în cazul gripei, pentru că poate face mai mult rău decât bine! Antibioticul are efect numai în cazul infecțiilor și se ia doar dacă este prescris de medic, în urma consultației și a unor analize specifice.


articolul original.

Doctorul Dina Mergeani rămâne încă un mandat la șefia Societății Naționale de Medicina Familiei

25 October 2022 at 06:22

Alături de acesta își păstrează funcțiile, pentru încă patru ani, majoritatea celor care au condus organizația profesională și în mandatul anterior.  

În timpul celei de-a X-a ediții a Congresului Național de Medicina Familiei (20-23 octombrie), organizat la Craiova, delegații filialelor teritoriale ale Asociației Societății Naționale de Medicina Familiei / Medicina Generală (SNMF) și-au ales și noua conducere a organizației profesionale.

Votul actual a evidențiat că se dorește o continuitate și, în același timp, o dinamică nouă a SNMF, orientată spre susținerea dezvoltării asociațiilor locale și promovării recunoașterii rolului medicilor de familie, atât în echipa medicală, cât și în sistemul de sănătate din România”, a transmis după validarea alagerilor, noua conducere a SNMF.

Mai mulți medici de familie care fac parte din organizația profesională și-au depus candidaturile, iar în urma votului a fost ales un președinte, cinci vicepreședinți, doi secretari și un trezorier.

Funcția de președinte a fost disputată de dr. Dina Mergeani din Constanţa, care a ocupat aceeași poziție și în mandatul 2018 – 2022, şi dr. Daciana Toma din Bucureşti, fost secretar al organizației în mandatul abia încheiat.

În urma votului, dr. Dina Mergeani a fost reales președinte al SNMF, așa că rămâne și mandatul 2022-2026la șefia organizației profesionale.

Dr Mihai Iacob, dr Dina Mergeani (foto arhiva)

Alături de dr. Mergeani, din conducerea SNMF mai fac parte 8 reprezentanți ai organizațiilor medicilor de familie din Dolj, Timiș, Iași, București-Ilfov, Mureș și Arad care au candidat. Cu două excepții, aceștia au făcut parte din conducerea SNMF și în mandatul precedent.

Astfel, funcțiile de vicepreședinte au fost adjudecate de dr. Carmen-Adriana Dogaru (Craiova), dr. Gheorghe-Gindrovel Dumitra (Craiova), dr. Mihai-Sorin Iacob (Timișoara), dr. Răzvan-Florentin Miftode (Iași) și dr. Daciana-Ioana Toma (București-Ilfov), iar cele de secretar, de dr. Remus- Sebastian Șipoș (Târgu Mureș) și dr. Csongor Toth (Arad).

Conducerea SNMF subliniază că promovează o strategie clară în sprijinul tuturor medicilor de familie, atragerea de proiecte și dezvoltarea specialității în plan profesional, prin proiectele și parteneriatele dezvoltate, specialitatea Medicina de familie a devenit mai prezentă în percepția publică și între celelalte specialități. „Parteneriatele cu alte societăți profesionale au adus recunoaștere națională și internațională, SNMF devenind o organizație profesională apreciată de publicul larg șsi respectată de autorități. Efortul depus în acest sens, de fiecare conducere a SNMF de până acum, va fi continuat, pentru a consolida și dezvolta cât mai mult profesionalismul fiecărei generații de medici de familie”, transmite conducerea SNMF, asigurându-și colegii și partenerii că vor găsi sprijin permanent în conducerea asociației profesionale.


articolul original.

Cabinetele de medicină generală vor putea avea cel mult două puncte de lucru secundare

10 October 2022 at 06:47

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și prevede că medicii de familie își vor putea deschide puncte secundare de lucru în mediul rural, în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau în alte unităţi unde există deficit de medici.

Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază, prevede o lege promulgată luni, de președintele Klaus Iohannis și care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006.

Punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau în alte unităţi unde există deficit de medici stabilit de către o comisie organizată la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, alcătuită din: un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau al municipiului Bucureşti; un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti”, prevede legea promulgată de șeful statului.

Potrivit aceluiași act normativ, serviciile medicale prestate în punctele de lucru secundare sunt decontate integral, conform legislaţiei în vigoare, indiferent dacă au fost prestate de către medicul de familie titular al cabinetului sau de către medicii angajaţi ai cabinetului.

Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda facilităţi şi stimulente aferente înfiinţării şi funcţionării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”, iar autorităţile administraţiei publice locale pot încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil în care să se consemneze drepturile şi obligaţiile părţilor. Actul normativ prevede că aceste prevederi se aplică şi punctelor de lucru deja înfiinţate.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor modifica normele de aplicare ale Contractului-cadru în acord cu prevederile din prezenta lege.


articolul original.

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

28 September 2022 at 08:41

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.

Avalanșă de viroze respiratorii la Pediatrie. Recomandările medicului pediatru Gina Anica

21 September 2022 at 07:11

Zilnic, la UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenă Buzău ajung 50-60 de copii cu febră, tuse și alte probleme respiratorii. Medicii pediatri avertizează părinții că în două săptămâni s-ar putea atinge o explozie a îmbolnăvirilor și forme de manifestare mai grave. 

Nu a debutat încă sezonul gripal, dar camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de părinți cu copii afectați de viroze şi chiar de penumonii. La Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie (UPU) de la Spitalul Județean Buzău ajung, zilnic, 50-60 de copii cu viroze respiratorii și chiar pneumonii. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt răceli ușoare, care pot fi tratate acasă.

Putem spune că ne-am întors la situația de dinainte de pandemie, sunt aceleași viroze care apar de obicei în acest anotimp, în special la copiii mici, dar din fericire, la monetul actual, marea majoritate sunt viroze ușoare. În acest moment nu avem prea mulți copii internați cu pneumonii și insuficiență respiratorie, secția de Pediatrie are un grad de ocupare al paturilor de 50%, dar săptămâna trecută au fost mai mulți”, spune dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, medicul spune că mai sunt „doar câteva cazuri ușoare”, la copii de gimanziu și liceu, dar care nu pun probleme și este de așteptat să nu mai apară decât cazuri sporadice și fără complicații.

Dr Gina Anica

Medicii se așteaptă însă ca în săptămânile următoare să crească numărul de îmbolnăviri și să apară forme mai grave de boală. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare al preşcolarilor şi copiilor din clasele primare care ajung la camerele de gardă, unii cu febră mare, tuse şi chiar cu insuficienţă respiratorie, medicii se așteaptă ca în următoarele 2-3 săptămâni să se atingă un vârf al îmbolnăvirilor și să se agraveze formele de manifestare ale acestora.

„Sunt mai multe cazuri de infecție respiratorie decât de obicei în această perioadă. Acestea apăreau de obicei mai târziu, toamna, dar anul acesta au apărut mai devreme. La ora actuală avem foarte multe prezentări la camera de gardă, iar cei mai mulți sunt copii de grădiniță și școlari din ciclul primar. Odată cu intrarea în colectivitate, la care se adaugă răcirea bruscă a vremii, dar și din cauza unei lipse de memorie imunologică a organismului –  în perioada pandemiei copiii au stat mai mult în casă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori -, se înregistrează și o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața virusurilor. În următoarele 2-3 săptămâni probabil se vor accentua și se vor agrava virozele”, este de părere medicul pediatru Gina Anica.

 

În cazul apariției unor simptome de vioză, medicul pediatru sfătuiește părinții, în primul rând, să izoleze copiii la domiciliu la primele semne de răceală, pentru a nu transmite infecția în colectivitate, dar și pentru a nu li se agrava boala. Recomandă însă precauție când vine vorba despre a medicamente, pentru că uneori, acestea fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate la recomandarea unui medic și în conformitate indicațiile terapeutice ale acestuia.

Foarte important este să nu dăm copiilor antibiotic la primele semne de răceală. Mergem pe antitermice și o bună hidratare, în caz de febră. Nu exgerăm nici cu siropurile de imunitate, nici cu toate antitermicele, pentru că nu facem decât să complicăm situația. Îi hidratăm, îi ținem acasă și le dăm să mănânce alimente ușoare, cât să nu îi doară burtica și, desigur, le urmărim starea generală. Dacă vedem că nu sunt semne de ameliorare, luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar acesta ne va spune ce trebuie făcut în continuare”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în cazul virozelor cât și al gripei, o persoană infectată rămâne contagioasă cel puțin 7 zile.

Pentru că se apropie sezonul gripal, medicul pediatru recomandă „ferm” vaccinarea, pentru că este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă și mai ales complicațiile pe care le poate da aceasta.

Eu cred că este un moment important să ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru că, sigur, vom avea cazuri de gripă. Se anunță un sezon gripal mai sever, așa că ne așteptăm la multe cazuri de gripă, așa că indicația mea este să se administreze vaccinul antigripal. Există două forme de vaccin, cel oral și cel clasic, așa că părinții pot opta, după ce vorbesc cu medicii de familie sau cu un pediatru, pentru forma cea mai potrivită copilului lor. Important este să ne vaccinăm copiii, pentru că vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și a complicațiilor prin gripă”, a mai spus medicul, subliniind că nu trebuie să uităm că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până prin luna mai, așa că este nevie de o perioadă lungă de protecție.

Vaccinul gripal se găsește deja în farmaciile din Buzău, iar populația care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății sau nu are încredere că vaccinul va ajunge la timp la medicii de familie, a început să-l cumpere. Vaccinul gripal costă în farmacii între 60 și 70 de lei.

Avem, de câtva timp, în farmacii, Vaxigrip Tetra injectabil, pentru protecția împotriva gripei, iar solicitările sunt mai mari decât în alte sezoane, în această perioadă. Vin să cumpere acest vaccin în special părinții cu copii de grădiniță și de școală primară, dar și pacienți cu boli cronice, care se tem că vor avea acces prea târziu la vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. În plus, oamenii par să fie mai bine informați, conștientizează faptul că după doi ani de restricții, din cauza pandemiei, organismul este mai slăbit din punct de vedere imunitar, iar riscurile de a se ajunge la complicații sunt mai mari. Populația știe deja că și gripa poate fi gravă, iar pe fondul unei imunități scăzute poate da complicații severe, uneori imposibil de tratat”, a explicat farmacista Oana Gheorghiu, reprezentat zonal al MaxiFarma.

Medicii de familie spun că din cabinetele lor lipsește și vaccinul împotriva pneumoniei, iar din această cauză se înregistrează și o creștere îngrijorătoare a numărului de pneumonii la copiii mici.

 Prevenar este un vaccin care se face de la 2 luni. Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin este extrem de important, mai ales pentru copiii foarte mici, care se nasc prematur, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se află în proces de desfășurare, întrucât s-a primit recent bugetul necesar.

În farmacii se găsește acest vaccin, dar costă în jur de 270 de lei și nu toți părinții dispun de acești bani, mai ales în contextul actual al crizei financiare.

Medicii avertizează însă că în lipsa vaccinului, prevenirea răspândirii virusului este dificilă, pentru că se transmite ușor, de la o persoană la alta.


articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

Ministerul Sănătății vrea să elimine rujeola și rubeola, intensificând vaccinarea cu ROR

30 August 2022 at 04:00

Prin folosirea vaccinului combinat rujeolă-oreion-rujeolă (ROR) și prin campanii de informare de înaltă calitate a personalului medical și a publicului larg se speră că va crește rata de vaccinare, astfel încât în 10 ani să fie eradicate rujeola și rubeola. 

Ministerul Sănătății a elaborat un plan de acțiune „pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital”, care urmează să fie aprobat printr-un Ordin de ministru. Actul normativ ține cont de ultimele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – care a recomandat ca fiecare țară să-și adapteze sistemele de supraveghere a rujeolei și rubeolei în funcție de specificul epidemiologic existent -, dar și de definiția de caz aprobată de Uniunea Europeană, supravegherea rujeolei și a rubeolei în România făcându-se conform „Metodologiei de supraveghere a rujeolei și rubeolei” a UE.

Proiectul de ordin cuprinde, de asemenea, o instrucțiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborată de experții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin care se dorește ca echipa de profesioniști din asistența medicală primară să asigure implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), în scopul atingerii acoperirii vaccinale optime de peste 95%, astfel încât toți beneficiarii să primească vaccinul în condiții de siguranță și eficacitate maximă.

În România, acoperirile la vaccinarea cu ROR, atât la prima, cât și la a doua doză, au scăzut continuu începând din 2009, ajungând sub nivelul de 95%, care asigură controlul bolii. „Consecințele acestui fenomen s-au concretizat în apariția și evoluția unor epidemii, care s-au succedat la intervale scurte de timp, în perioada 2010 – 2020”, se arată în planul de acțiune.

O primă epidemie de rujeolă a început în august 2010 și a evoluat până în 2013, fiind confirmate 13.586 de cazuri de infecție și 4 decese. Cea mai afectată a fost grupa de vârstă sub 1 an (incidență de 760,9 la 100.000 de locuitori), urmată de grupa de vârstă 1-4 ani (333,2 la 100.000 locuitori) și de cea de 5-9 ani (115 la 100.000 locuitori). Boala a apărut la copii nevaccinați,  în peste 70% din cazuri.

Cea mai importantă măsură de intervenție a constat în organizarea unor campanii suplimentare de vaccinare cu ROR în zonele afectate (copii cu vârste între 7 luni – 7 ani fără antecedente vaccinale antirujeolice), prin care au fost vaccinați aproximativ 4.500 de copii. „Programele de imunizare, care livrează vaccinuri de calitate și într-o manieră sigură, cu rate de acoperire vaccinală ≥95% la vârstele potrivite și înaltă calitate a supravegherii bolii și a capacității de monitorizare a programelor de imunizare, vor conduce la o creștere a raportului cost-eficacitate în utilizarea vaccinurilor”, se menționează în referatul de aprobare a Ordinului.

În perioada septembrie 2011 – decembrie 2012, epidemia de rujeolă a evoluat în România concomitent cu o epidemie de rubeolă, ducând la 24.627 de cazuri și, din fericire, niciun deces.

O a doua epidemie de rujeolă a evoluat în perioada 2016-2019, când au fost raportate peste 20.000 de cazuri și 64 de decese. Cei mai afectați au fost copiii sub 1 an, (incidență de peste 900/100.000), neeligibili la vaccinarea cu ROR), la această grupă de vârsta înregistrându-se și cea mai mare pondere a deceselor (51,1%). Tulpina de virus rujeolic identificată a fost de import (B3), diferită față de tulpina endemică din România (D4).

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, s-a implicat personal în recuperarea copiilor nevaccinați din zonele defavorizate, care deveniseră focare de răspândire a bolii din cauza ratei vaccinării scăzută, astfel că la finalul anului 2018, România a reușit să scape de povara de a fi țara europeană cu cele mai multe cazuri și decese din cauza rujeolei din Europa.

Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este esențială pentru Agenda de Imunizare 2030, prin stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate. De asemenea, stimulează punerea în aplicare a vaccinării pe parcursul vieții, prin consolidarea platformelor în al doilea an de viață pentru administrarea celei de a doua doze de vaccin care conține rujeolă și a platformelor pentru vaccinarea de recuperare”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin emis de MS.

Sursă foto: INSP

Planul Strategic pentru Rujeolă și Rubeolă al Organizației Mondiale a Sănătății are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz de SRC la 100.000 de născuți vii.

Întrucât infecția rubeolică congenitală poate duce la avort, nașteri premature, decese in utero sau la nașterea unui copil cu una sau mai multe manifestări ale SRC, Ministerul Sănătății și-a propus creșterea ratei de imunizare revizuind strategiile cheie ale OMS și luând în considerare ținta de eliminare a rujeolei și rubeolei la nivel european. Astfel, pentru eliminarea rujeolei și rubeolei endemice se urmărește atingerea și susținerea unei acoperiri vaccinale înalte, de cel puțin 95%, cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic, prin servicii de imunizare de rutină de înaltă calitate.

Oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare a populațiilor susceptibile la rujeolă și a oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor de vârstă fertilă ar putea contribui la atingerea ratei de vaccinare propuse.

O altă strategie propusă de OMS este întărirea sistemelor de supraveghere a rujeolei și rubeolei în fiecare țară, prin investigarea riguroasă a fiecărui caz și confirmarea în laborator a cazurilor suspecte. Experții OMS recomandă, totodată, asigurarea de informații valide și de înaltă calitate, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică, atât personalului sanitar cât și publicului larg.

OMS recomandă ca fiecare țară membră să-și adapteze sistemele de supraveghere a rujeolei și rubeolei în funcție de specificul epidemiologic existent. „Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este parte integrantă a programelor de vaccinare, la nivel mondial, contribuind la progresul în atingerea obiectivelor globale de imunizare și, în sens mai larg, este parte din Agenda Globală de Securitate a Sănătății, care este un efort internațional care operează în domeniu prevenirea și controlul infecțiilor”https://upwikiro.top/wiki/Global_Health_Security_Agenda.

În România, supravegherea rujeolei și a rubeolei se face conform „Metodologiei de supraveghere a rujeolei și rubeolei”, utilizând definițiile de caz ale Uniunii Europene. „Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este parte integrantă a programelor de vaccinare atât la nivel mondial, cât și la nivel național, contribuind la progresul în atingerea obiectivelor de imunizare”, mai precizează specialiștii INSP.


articolul original.

Românii neasigurați vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins

17 August 2022 at 11:32

Autoritățile din sistemul medical vor ca prin înscrierea pe listele medicilor de familie a tuturor românilor, asigurați și neasigurați, să redirecționeze cazurile medicale non-urgente către medicina primară, iar astfel să degreveze spitalele de aglomerație și cheltuieli care nu sunt necesare.

Aproape patru milioane de români sunt neasigurați la sănătate în momentul actual, așa că atunci când au o problemă medicală merg direct la Unitatea de Primiri Urgențe sau la camera de gardă a spitalelor, deși de cele mai multe ori, situația în care aceștia se află nu este o urgență medicală și ar putea fi rezolvată mult mai ușor și mai ieftin, în ambulatoriu. Pentru a degreva spitalele de aglomerare din cauza acestor cazuri, autoritățile din sănătate au decis extinderea programului serviciilor medicale pe care persoanele neasigurate le pot primi prin intermediul medicilor de familie. „50% din bugetul sistemului de sănătate se consumă pe servciile spitalicești. Trebuie să degrevăm spitalele de acele cazuri nejustificate care pot fi tratate și la medicul de familie, iar spitalele să rămână la dispoziția celor care au nevoie de servicii medicale spitalicești, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS, care subliniază că ceea ce ar trebui să intereseze în acest context este că în prezent, persoanele neasigurate accesează frecvent serviciile medicale spitalicești, care sunt mult mai costisitoare.

Potrivit CNAS, doar puțin peste 6 milioane de români contribuie la Fondul Național al Asigurărilor Sociale de Sănătate, dar de acești beni beneficiază aproximativ 17 milioane de oameni. Dintre aceștia, 3,8 milioane figurează pe listele unor medici de familie, dar nu au asigurare de sănătate și beneficiază doar de servicii medicale de urgență, analize pentru depistarea bolilor epidemiologice, iar în cazul femeilor, și de monitorizarea sarcinilor.

Pentru a beneficia de pachetul extins, persoanele neasigurate trebuie să se reînscrie pe lista unui medic de familie, iar în acest fel, statul va avea evidența lor. Se estimează că aproximativ 2 milioane de români neasigurați la sistemul public de sănătate vor putea beneficia de pachetul de servicii medicale extins, cu condiția să se reânscrie pe listele unui medic de familie, conform unei metodologii care va fi elaborată și făcută publică în timp util, de CNAS.

„Elaborăm deja precedura de reînscriere”, a spus Mihaela Tănase, care menționează că noile prevederi vor intra în vigoare după semnarea noului contract cadru.

Adriana Pistol

Autoritățile vor să extindă pachetul de servicii medicale pentru neasigurați astfel încât să includă consultații, inclusiv la domiciliu, monitorizări, servicii medicale preventive și profilactice, inclusiv pachetul adresat persoanelor asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani, servicii de diagnostic și terapeutice, adică să poată beneficia și de tratamente, cum ar fi injecțiile, atâta timp cât sunt recomandate de specialiștii și există o rețetă.

Ceea ce se doreşte este să le oferim nu numai pachetul minimal de servicii, ci pachetul de bază care cuprinde un număr ceva mai mare de servicii atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor. Doar puţine servicii din pachetul de bază nu vor fi acordate neasiguraţilor. Pachetul de bază poate include, la un moment dat, servicii preventive esenţiale atât în ceea ce priveşte screeningul şi monitorizarea bolilor cronice şi este evidentă necesitatea reducerii acestor îmbolnăviri. Trebuie să cunoaştem din timp starea de sănătate pentru a preveni cheltuieli ulterioare şi suferinţe ulterioare”, a afirmat Adriana Pistol, reamintind că principiul de bază al sistemului de asigurări sociale de sănătate este solidaritatea.

Mihaela Tanase

Ordonanța de Urgență pregătită de Ministerul Sănătății și CNAS, prin care se va realiza acest proiect, asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a Acordului de împrumut ratificat prin Legea 1/2021, încheiat între România și Banca Mondială.

În ceea ce privește impactul bugetar, reprezentantul CNAS consideră că acesta va depinde de mai mulți factori, dar în primul rând „depinde de interesul neasiguraților de a se reînscrie la medicul de familie pentru a beneficia de aceste servicii. Nu avem o imagine foarte clară a persoanelor neasigurate care accesează astăzi serviciile de la medicul de familie. Sunt persoane înscrise pe liste, care și-au păstrat cetățenia română și au rămas înscrise pe listele medicilor de familie, deși au trecut ani buni de când nu s-au mai întors în țară. O estimare a costurilor, realizată împreună cu Banca Mondială și Ministerul Sănătății, a dus la un cost estimativ de 50 de lei pe persoană pe an”, a mai spus reprezentantul CNAS.

Costurile totale ale implementării noului program sunt de 75 de milioane de euro, iar banii vor veni de la Banca Mondială. Din aceeași sursă vor primi finanţare şi alte proiecte din domeniul medical, astfel că România va primi în total 500 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor din sectorul sanitar.


articolul original.

Vaccinul haxavalent ajunge săptămâna viitoare în toată țara

17 August 2022 at 06:05

Ministerul Sănătății anunță că a achiziționat dozele de vaccin hexavalent necesare şi că acestea vor fi distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică, astfel că de săptămâna viitoare vor ajunge și la medicii de familie.

Adriana Pistol

În contextul înmulțirii cazurilor de poliomielită în Anglia, unde virusul care poate provoca paralizie a fost găsit de 116 ori în apele uzate și s-a decis demararea urgentă a unei campanii de vaccinare a tuturor copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, s-a iscat panică și în România. În ultima perioadă, medicii de familie și Direcțiile de Sănătate Publică din mai multe județe au semnalat că nu dispun de vaccinul hexavalent.

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat într-o conferință de presă că Ministerul Sănătății a achiziționat o nouă tranșă de vaccin hexavalent, care va ajunge în toate județele, începând de săptămâna viitoare. „Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat Adriana Pistol.

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) și imunizează organismul împotriva a șase boli cu potențial mare de agravare și deces, asigurând protecție împotriva difteriei (D), tetanosullui (T), tusei convulsive (Pa), poliomielitei (VPI), hepatitei B (VHB) și infecției cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib). Este asigurat prin Programul național de imunizare al Ministerului Sănătății şi distribuit medicilor de familie prin Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene.

Referitor la riscul de apariție a poliomielitei în România, secretarul de stat a afirmat că acesta există „în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”, dar este „un risc foarte redus ca un sugar de două luni, imunizat cu vaccin hexavalent, să facă poliomielită”.

A recunoscut însă că rata de vaccinare de circa 75% înregistrată în România este suboptimă, în condițiile în care aceasta ar trbui să fie de 80-85%. „Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat secretarul de stat.

Vaccinarea impotriva poliomielitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul hexavalent se administrează la 2, 4 și 11 luni de viață și se completează cu rapel la 6 ani, când se administrează vaccin tetravalent (care nu mai conține componentele pentru Haemophilus influenzae și hepatita B).

Poliomielita este o boală care poate provoaca paralizie la copii și este cauzată de poliovirus, extrem de contagios, care se înmulțește în intestine și se trasmite pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Nu există un tratament care să vindece poliomielita, dar prin campaniile de vaccinare s-a reușit aproape să se pună capăt formei sălbatice a bolii care, în trecut, a provocat decesul și paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.

În 2003, Europa a fost declarată „liberă de poliomielită”, dar din cauza perturbării programelor de vaccinare din perioada pandemiei de coronavirus, această boală a reapărut în unele țări. În iunie 2022, Marea Britanie a emis o alertă cu privire la depistarea virusului poliomielitei în canalizările din Londra, iar la începutul lunii august s-a decis vaccinarea de urgență a copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, după ce virusul a fost identificat de 116 ori în apele uzate din capitala.

Și în Statele Unite a fost depistat, luna trecută, un caz de poliomielită paralitică în afara orașului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani.

În România, poliomielita este considerată eradicată, ca urmare a campaniilor de vaccinare. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992.


articolul original.

Ministrul Sănătății vrea ca toți românii să fie înscriși pe lista unui medic de familie

12 August 2022 at 05:51

Printr-o Ordonanță de urgență, Legea Sănătății va fi modificată astfel încât să poată primi servicii medicale și persoanele neasigurate, iar persoanele din categoriile defavorizate să aibă acces mai facil la medicamente contraceptive și vaccinuri.

Toți românii va trebui să se înscri pe lista unui medic de familie, pentru a beneficia de mai multe servicii medicale, dar și pentru a scădea presiunea pe spitale, a decis Ministerul Sănătății, care a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care mdifică din nou Legea 95/2006 a reformei în Sănătate.

Pentru a beneficia de asistența medicală primară, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales”, se arată în proiectul de Ordonanță lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

În momentul de față, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale în limita unui pachet minimal de servicii medicale, acordate în special în cadrul spitalelor în urgență.

Intenția Guvernului este de a transfera o parte din aceste servicii către asistența medicală primară, astfel că pachetul minimal de servicii medicale acordate persoanelor neasigurate va fi extins la pachetul de bază aferent asistenei medicale primare.

Costurile suplimentare vor fi suportate printr-un acord încheiat de către statul român cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, printr-un împrumut de 75.000.000 de euro.

Potrivit estimărilor MS, în această situație se află circa 2.000.000 de persoane, iar măsura ar avea ca rezultat un acces mai larg și mai facil al neasiguraților la servicii de sănătate, în timp ce spitalelor le-ar rămâne mai mulți bani pentru gestionarea activităților curente.

Conținutul pachetului minimal de servicii, precum și modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistența medicală primară cuprinse în acest pachet va fi stabilit prin contractul-cadru anual care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în România.

Prin același act normativ se extinde asigurarea gratuității medicamentelor contraceptive și imunologice (între care și vaccinurile) pentru unele categorii vulnerabile, iar accesul la aceste medicamente și lista lor se va stabili prin normele de aplicare a programelor naționale de sănătate publică. . „Intervenția privind prevenirea sarcinilor nedorite prin creșterea accesului la servicii de planificare familială din cadrul Programului național de sănătate a femeii și copilului va fi reorganizată în acord cu noul cadru legislativ astfel încât să se asigure accesul populației din grupurile vulnerabile la contracepție pentru reducerea numărului de sarcini nedorite, a abandonului copii și a mortalității materne”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Printre categoriile ce ar putea beneficia de această facilitate sunt menționați șomerii, persoanele care provin din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, alte persoane fără venituri, eleve şi studente, femei care au efectuat un avort la cerere într-o unitate sanitară publică.

Încurajarea donării de celule stem hematopoietice prin scutirea donatorilor de plata aisgurărilor sociale de sănătate, este o altă măsură pe care Ministerul Sănătății o stabilește prin noul act normativ. „Această măsură va avea în rândul populației un impact mare din punct de vedere al luării hotărârii de donare a celulelor stem hematopoietice, deoarece există o protecție legală și socială în ceea ce privește asigurarea socială. Măsura propusă este una de sporire a încrederii în sistemul medical, venind și pe fondul unor eventuale instabilități economice și sociale”, susține Ministerul Sănătății.

Ordonanța stabilește două categorii de persoane care pot beneficia de această facilitate: donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare și donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificați ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare și monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.


articolul original.

Găsirea unei soluții la criza medicilor de familie și extinderea programului de vaccinare anti-HPV, pe agenda ministrului Alexandru Rafila

4 August 2022 at 11:07

Ministrul Sănătății a anunțat că vineri va fi organizat un Grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, în contextul în care câteva sute de localităţi din România nu au medic de familie și că are în vedere o altă abordare a politicii sanitare privind vaccinarea.  

După ce a anunțat că vrea să extindă rețeaua de Centre de Permanență în special în localitățile mici și în mediul rural, unde pacienții nu au acces la servicii de medicină primară, iar medicii și chiar pacienții i-au atras atenția că România se confruntă cu o criză acută de medici de familie, ministrul Sănătăţii, pof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare, pentru a găsi soluții la lipsa medicilor de familie din câteva sute de localităţi din țară.

Mâine (vineri – n.r.) avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale. Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat Alexandru Rafila joi, într-o conferință de presă.

Conștient că în peste 400 de localități din țară nu există medic de familie, iar mulți dintre specialiștii din această categorie profesională sunt la vârsta pensionării și că foarte puțini tineri absolvenți de Medicină mai sunt atrași de această specialitate, ministrul a recunoscut că autoritățile trebuie să găsească soluții prin care să fie dotate cabinetele de medicină primară și să se acorde mai multe stimulente celor care își deschid cabinete noi și care acceptă să profeseze în mediul rural.

Trebuie să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale, într-unul care poate să facă mult mai multe. Dotarea este una dintre problemele pentru care trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări. Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară, sau cât mai aproape de pacienți, și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministrul a reamintit că 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi modernizate, renovate și dotate cu echipamente medicale prin fonduri din PNRR. „Este foarte importantă participarea medicilor de familie la acest efort de modernizare, pentru că acest proiect asigură anumite resurse care pot să îmbunătățească foarte mult calitatea serviciilor de sănătate pentru populația din România, mai ales din zonele defavorizate, zone rurale. Sunt 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară care vor fi renovate, modernizate și dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 milioane de euro. Există, conform prevederilor din PNRR, două liste: o listă preselectată – 135 milioane de euro şi 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicină de familie care se înscriu pe o platformă pe care o au la dispoziţie. 750 de cabinete dintr-un total mai mare care vor fi alese pe baza îndeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate”, a explicat ministrul, menționând că fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro – 54.000 de euro pentru echipamente şi reabilitare și 15.000 de euro pentru renovare, finanţarea fiind acordată cu prioritate cabinetelor medicale din zone defavorizate, mediul rural şi din oraşele mici.

Alexandru Rafila

Dosarele de finanţare se încarcă direct pe site-ul dedicat, pe care există și Ghidul beneficiarului, anexele aferente şi exemple de completare, iar „apelul necompetitiv” a fost deschis joi dimineaţă, la ora 10,00. „Data limită a închiderii acestui apel este 30 decembrie 2022 sau după atingerea plafonului de buget. Data limită de implementare a proiectelor este 15 mai 2023. Acest pachet de 60.000 de euro nu este obligatoriu să fie utilizat în integralitatea lui, poate unii au aplicaţie care valorează 47.000 de euro şi se fac astfel economii. Lista se va completa, sunt alte cabinete care pot apela la acest apel necompetitiv, se pot înscrie pe platformă. Platforma rămâne deschisă atât timp cât nu există o listă finală de 750 de cabinete sau cât timp mai este buget disponibil”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care subliniază că trebuie asigurată durabilitatea acestui proiect până la 30 iunie 2026, aşa cum a fost scris PNRR, ca și în cazul spitalelor care se vor construi din PNRR.

Totodată, ministrul Rafila s-a declarat preocupat de dezvoltarea Programului de vaccinare anti-HPV care, în opinia sa, ar trebuie realizat pe alte baze decât a fost gândit în 2008, menţionând că s-ar putea extinde și la alte categorii de vârstă „printr-o schimbare a politicilor sanitare, care ar duce la compensarea acestor vaccinuri”, în contextul în care lumea a devenit conștientă de beneficiile acestui vaccin. „Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli – infecţia cu HPV – care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”, a declarat Alexandru Rafila, în conferința de presă de joi.

Ministrul susține că o soluție ar fi compensarea vaccinurilor și pentru „alte grupe populaţionale și s-ar putea realiza printr-o schimbare de politică. „Eu cred că trebuie să compensăm în totalitate acest vaccin, până la 18 ani, iar ulterior, la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea sau doresc să se vaccineze, s-ar putea compensa 50 la sută. E un exemplu, dar cred că lucrul acesta oferă într-adevăr acces”, a explicat ministrul Sănătăţii, care consideră că „sistemul actual, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare”.

Ministrul a subliniat că „un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor, în momentul de faţă este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a mai spus Alexandru Rafila.


articolul original.

Peste 180 de milioane de euro la dispoziția medicilor de familie

14 July 2022 at 08:55

Începând cu data de 4 august, 3000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară vor putea solicita fonduri din PNNR, pentru a-și renova și/sau dota cabinetele. 

Medicii de familie își pot renova și dota cabinetele cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, , a anunțat, astăzi, Ministerul Sănătății (MS), care menționează că peste 180 milioane de euro sunt puse „la bătaie” prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) pentru medicii de familie care doresc să investeazcă în cabinetele medicale.

Ghidul beneficiarului și anexele aferente pentru investiția în „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară” din cadrul Componentei 12 – Sănătate – Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății la secțiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătății – C12. Sănătate.

Potrivit MS, 3000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară vor avea posibilitatea de a realiza investiții în renovarea și dotarea cu echipamente medicale și mobilier (ex: electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital etc).

Pentru dotare cu echipamente și mobilier fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro fără TVA.

Dosarele de finanțare se vor depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 04 august 2022, ora 10:00.


articolul original.

E oficial, vaccinarea impotriva COVID se va face exclusiv în cabinetele medicilor de familie

28 June 2022 at 04:00

Guvernul a decis că atribuţiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătăţii, iar vaccinarea se va efectua exclusiv la medicii de familie, în cadrul Programului Național de Vaccinare.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) se deființează, iar activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se va efectua exclusiv în cabinetele medicilor de familie, a stabilit Guvernul, printr-o hotărâre aprobată în ședința de luni.

Așa cum a anunțat încă din martie, secretarul de stat în MS, Andrei Baciu, a fost actualizată strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19”, astfel încât în contextul situației epidemiologice actuale să se poată asigura în continuare „accesul la vaccinare în condiții de siguranță, eficacitate și echitate”, pentru prevenirea infecției cu SAR-CoV-2, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

De altfel, vaccinarea anti-COVID a funcționat în paralel (la centrele de vaccinare organizate de CNCAV și la cabinetele medicilor de familie), încă de la jumătatea anului trecut, iar centrele de vaccinare s-au redus progresiv, începând cu luna august, pentru ca după Paștele din acest an, când s-au ridicat restricțiile, să se suspende activitatea și în ultimelor centre de vaccinare.

Dan Carbunaru

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gvernului, Hotărâre aprobată luni „stabilește un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național, urmând ca atribuțiile Comitetului Național de Coordonare a acestor activități să fie preluate în integralitate de către Ministerul Sănătății, în corelare cu activitățile derulate de minister prin Programul Național de Vaccinare (PNV), prin care se va desfășura începând cu 1 iulie și vaccinarea împotriva COVID-19, exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară.

În cazul persoanelor private de libertate, activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se va realiza exclusiv prin cabinetele medicale din cadrul unităţilor penitenciare, cu sprijinul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi al municipiului Bucureşti”, informează Guvernul.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, CNCAV îşi va înceta activitatea, însă instrucţiunile elaborate de acesta vor rămâne în vigoare şi vor fi actualizate, în funcţie de contextul epidemiologic, de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a precizat Guvernul.

În ultima săptămână (20 – 26 iunie), Ministerul Sănătății anunță că au fost confirmate 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 547 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 262 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.În același interval au fost efectuate 17.327 teste RT-PCR şi 53.195 teste rapide antigenice, iar incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0,18 la o mie de locuitori.

La ora actuală, 638 de persoane sunt internate în unităţile sanitare de profil în secţii cu COVID-19, din care 78 sunt minori. Care cei mai mulți pacienți infectați sunt în spitalele din București-Ilfov (154), Cluj (46) și Iași (35). Din totalul pacienților internați, 58 sunt la Terapie Intensivă (1 minor), iar 41 dintre ei sunt nevaccinați.

În aceeași perioad au fost raporatede către INSP, 13 decese (7 bărbaţi şi 6 femei), cu vârste cuprinse între 40 și peste 80 de ani, toate la persoane cu comorbidtăți.

De la debutul pandemiei și până acum, 2.919.461 de români s-au infectat cu noul coronavirus, din care 65.739 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. În același interval, la nivel naţional au fost prelucrate 13.187.925 teste RT-PCR şi 10.283.017 teste rapide antigenice.


articolul original.
  • There are no more articles
❌