ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Ecosisteme de sănătate și tehnologie durabilă, în dezbateri, la summit-urile Virtualized 2022

4 October 2022 at 05:30

Noua serie de evenimente Virtualized, primul concept de expo-conferințe B2B din România, va avea loc exclusiv online și au drept scop informarea și educarea mediului de business.

Două summit-uri dedicate profesioniștilor din domeniile sănătate și sustenabilitate vor avea loc pe 23 și 24 noiembrie 2022, având ca teme eHEALTH SUMMIT – Enhancing Life, Excelling in  Digital Care și Sustainability Summit: High-Tech Sustainability in our DNA.

Seia de expo-conferințe online Virtualized 2022, primul concept de expo-conferințe B2B din România, organizate de Universum Expo, se desfășoară exclusiv în mediul online, având ca partener principal certSIGN, cel mai important producător și dezvoltator de soluții criptografice din România, în conformitate cu cerințele Regulamentului eIDAS.

Evenimentele Virtualized, organizate de partenerii noștri de la Universum Expo, au devenit deja iconice pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie și inovație: reunesc  cele mai importante voci din domeniu, care prezintă soluții inovative concepute pentru ca business-urile să poată adopta modul de lucru cel mai corect, sigur și cu un consum de resurse limitat”, transmit organizatorii care anubță că accesul este gratuit, în urma înscrierii pe platforma oficială https://www.virtualized.ro/

Adrian Floarea

Rolul partenerilor tehnologici ai evenimentelor este de a crește nivelul de conștientizare a utilizatorilor și de a oferi soluții care protejează datele companiei și ale angajaților.Mă refer la soluții corective, dar mai ales preventive, astfel încât toți cei implicați să cunoască atât riscurile de securitate, cât și planurile de apărare și răspuns. certSIGN vine astfel cu o gamă completă de soluții și servicii inovatoare care acoperă atât securitatea datelor și securitatea organizației (desktop și mobile), cât și servicii de management al securității – CSIRT. Zona de «sănătate» și îngrijire medicală a făcut pași mari în ultimii ani spre transformare digitală, multe dintre clinici având deja implementate servicii/tehnologie/aplicații e-health, precum consultații sau alte servicii medicale on-line, în furnizarea cărora securitatea datelor pacienților este probabil cel mai important aspect. În ceea ce privește componenta eco a business-ului, consider că nu doar la nivel personal suntem datori să susținem mediul, ci și la nivel de companie. Iar primul pas este cel de transformare a proceselor consumatoare de hârtie în procese digitale”, declară Adrian Floarea – CEO certSIGN.

Alexandru Maxineanu

Chiar dacă sunt încă la început în România, domeniile e-Health și Sustenabilitate sunt esențialepentru dezvoltarea economiei globale și protejarea viitorului nostru, iar trendurile spun că în câțiva ani acestea vor reprezenta un procent semnificativ din piața internațională de afaceri. Am creat Virtualized în 2020, plecând de la ideea că mediul de business trebuie să fie în permanență la curent cu ceea ce se petrece în piață, iar provocările cu care se confruntă specialiștii, la nivel mondial, trebuie dezbătute în timp real, oferindu-se astfel soluții viabile. La Virtualized din această toamnă vom dezbate două domenii noi pentru piața locală, însă extrem de importante la nivel global. Formatul online al evenimentului permite să aducem împreună atât specialiștii și experții internaționali în aceste domenii cât și public de pretutindeni”, afirmă Alexandru Măxineanu, Managing Partner Universum Expo.

Dr. Ligia Kornowska

Miercuri, 23 noiembrie, are loc conferința eHealth Summit – Enhancing Life, Excelling in Care, care are ca obiectiv aducerea în prim-plan a tot ceea ce trebuie să știm despre ecosistemul de sănătate. Summit-ul oferă astfel perspective largi asupra modului în care tehnologia revoluționează medicina sub toate aspectele sale și se adresează profesioniștilor din industria medicală și farmaceutică, celor a căror activitate este legată de producția și distribuția de dispozitive medicale, precum și amatorilor de dispozitive de evaluare a stării de sănătate.

Participarea la eHealth Summit este gratuită și se face după înregistrarea pe site-ul www.virtualized.ro și validarea acesteia de către organizator.

Sesiunea IA (inteligența artificială) în sănătate: Provocări cruciale o are ca speaker pe dr. dr. Ligia Kornowska, director general al Federației Spitalelor din Polonia, cea mai mare organizație de spitale din această țară. Lider al „Coaliției AI în domeniul sănătății” pentru Polonia, Kornowsa este nominalizată printre „100 de persoane cele mai influente din domeniul sănătății poloneze”, în ultimii 3 ani și a deținut poziții de conducere în startup-uri medicale poloneze de conducere.

În aceeași zi, sesiunea De la beneficiari la co-creatori: implicarea pacienților în dezvoltarea de soluții eHealth prezintă preocuparea furnizorilor de eHealth să ofere instrumente utilizabile, scalabile și adoptate cu succes de utilizatorii cărora le sunt destinate. Cu toate acestea, adoptarea de către utilizatori este adesea scăzută, iar ratele de uzură sunt destul de ridicate pentru majoritatea acestor instrumente. În prim-plan este adus modul în care implicarea pacienților în dezvoltarea soluțiilor de eHealth poate aduce valoare, inclusiv o mai bună rată de acceptare și adoptare.

Christine Jacob, lector și cercetător în domeniul sănătății, Universitatea de Științe și Arte Aplicate – Elveția de nord-vest FHNW este unul dintre speakerii sesiunii. Are peste 20 de ani de experiență în industrie și a deținut mai multe poziții de conducere la nivel internațional în marile companii farmaceutice precum Roche și Novartis. Cariera ei a cuprins mai multe roluri de strategie digitală, scopul ei fiind să sprijine părțile cointeresate să adopte strategii inovatoare de implicare a utilizatorilor, pentru a crea soluții relevante și durabile de eHealth și strategii de implementare a acestora.

Steve Bourke, CEO și fondator PersonalPulse GmbH este avocat și reprezintă interesele pacienților, lucrând împreună cu ei la crearea de instrumente de asistență medicală care sunt relevante, utilizabile și durabile. El a lucrat cu o serie de parteneri din ecosistemul sănătății, mari companii farmaceutice, inclusiv Roche și Novartis. Este co-fondator RheumaCura Foundation, organizație ce are drept misiune: Bolile reumatice și musculo-scheletice pot fi prevenite si vindecate.

Joi, 24 aprilie, are loc Sustainability Summit: High-Tech Sustainability in our DNA, un concept ce are la bază ideea că este necesar, pentru un viitor durabil, ca orice plan de afaceri pe termen lung să includă măsuri de sustenabilitate. În acest sens, evenimentul își propune să reunească cei mai buni specialiști, pentru a vedea cum putem deveni sustenabili în timp ce suntem profitabili.

Evenimentul se adrează directorilor generali, antreprenorilor, managerilor de produs, oamenilor de marketing, pasionați de tehnologie și sustenabilitate.

Subiectele cheie ale conferinței au în prim plan: agritech, ambalaj durabil, design de produs, parteneriate inovatoare și tehnologie durabilă.

Participarea la Sustainability Summit este gratuită și se face după înregistrarea pe site și validarea de către organizator.

În cadrul sesiunii Plasticul nu crește pe copaci, dar ar putea, Max Mohammadi, co-fondator, CTO și preşedinte al Plastic Fri este unul dintre speakeri. Max este creatorul PlasticFri, o companie GreenTech stabilită în Suedia, cu misiunea de a pune capăt catastrofei poluării cu plastic. În calitate de lider orientat spre valori și antreprenor social vizionar. Ca inovator, Max a primit numeroase premii inclusiv premiul Alfred Nobel pentru inovație, medalia de aur, premiul pentru cel mai bun inventator, marele premiu suedez pentru inginerie și premiul „Europeanul anului”.

Paola Fiore, fondator și director, pionier al sustenabilității, specialist CSR, expert și consultant în mediu și schimbări climatice, educator și ambasador al organizației TeachSDGs la Națiunile Unite.

Jacek Hutyra, Climate Officer pentru Orange Polonia (OPL). Este responsabil pentru proiectarea, implementarea strategiei și acțiunilor transversale #OrangeGoesGreen. Acest proiect combină responsabilitatea pentru reducerea emisiilor, crearea de valoare pentru părțile interesate și utilizarea poziției pe piață a OPL și un impact ecologic mai larg în Polonia. Prima etapă cheie pentru Orange Polonia, pe această cale, este o reducere foarte semnificativă a emisiilor sale până în 2025: cel puțin -65% față de 2015.

Expo-conferințele Virtualized 2022 online, asemenea evenimentelor offline, cuprind:

• conferințe online orientate spre teme de actualitate, susținute de către experți internaționali și locali;

• zona expozițională, unde companii din diverse domenii își prezintă produsele și serviciile;

• panel-uri unde profesioniști de top dezbat Live subiecte de actualitate din domeniile în care activează;

• pauze de networking, în timpul cărora participanții pot interacționa în timp real între ei sau cu reprezentanții companiilor participante, accesând chat-ul public, din platforma MyConnector.

* La expo-conferințele Virtualized doritorii trebuie să se înscrie cu informațiile de business (e-mail de companie/ telefon/ job title), iar organizatorul își rezervă dreptul de a selecta participanții.

Informații suplimentare sunt oferite pe www.virtualized.ro și pe rețelele de socializare InstagramLinkedIn și Facebook.


articolul original.

Chirurgii SCJU Târgu Mureș au reimplantat mâna unui bărbat din Sibiu, care suferise un accident de muncă

4 October 2022 at 04:00

Intervenția chirurgicală a durat 10 ore și s-a încheiat cu succes, iar acum, tânărul, în vârstă de 33 de ani, este stabil hemodinamic şi respirator şi cu evoluţie locală favorabilă, a anuțat conducerea unității medicale.

Minunile medicale se petrec zilnic, lângă noi, iar doctorii români demonstrează că în ciuda dificultăților cu care se confruntă sunt capabili de adevărate miracole, deși vorbim despre ei mai mult atunci când se întâmplă evenimente neplăcute, chiar dacă medicina are limitele ei, iar medicii nu sunt Dumnezei…

Și totuși, nu de puține ori, profesionalismul și dedicarea lor face să se întâmple lucruri extraordinare. A demonstrat-o zilele acestea și o echipă de medici a Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș care a realizat o intervenţie de replantare a mâinii drepte a unui pacient în vârstă de 33 de ani, care în urma unui accident de muncă a suferit o amputație transmetacarpiană.

Nenorocirea s-a întâmplat pe 29 septembrie, în jurul orei 13.00, iar pacientul a fost transportat imediat la Spitalul Clinic Jdețean de Urgență Sibiu, dar medicii de aici au cerut ajutorul echipei colegilor lor de la Târgu Mureș. Odată primit acordul, un elicopter SMURD l-a preluat pe tânăr, în jurul orei 15.00, iar la 15.30 era deja în sala de operație de la SCJU Târgu Mreș, unde echipa de medici coordonată de conf. univ. dr. Cristian Trâmbițaș, specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a început reimplantarea mânii amputate. Echipa operatorie, din care au mai făcut parte dr. Nyiri Emese, medic primar ATI, dr. Laurenţiu Sabou şi dr. Balint Orsolya, medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a stat în sala de operații până după miezul nopții, dar intervenția, care a durat aproape 10 ore, s-a încheiat cu succes.

Cirurgii mureșeni au replantat segmentul amputat, iar „în acest moment, pacientul este monitorizat şi supravegheat postoperator în cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, fiind stabil hemodinamic şi respirator şi cu evoluţie locală favorabilă”, transmite conducerea SCJU Târgu Mureș, care subiniază că această intervenţie a fost „doar începutul unui adevărat maraton de intervenţii desfăşurat în weekend de către echipa de medici a Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă”.

În total, chirurgii plasticieni mureșeni au rezolvat în ultimele zile 8 cazuri complicate, între care un traumatism prin tăiere cu drujba adus din Miercurea Ciuc, o cvasiamputaţie police la un pacient adus din Braşov, o plagă muşcată de câine în regiunea ahiliană cu defect de părţi moi a unui pacient din Mureş și o arsură la nivelul faţei şi toracelui anterior a unui pacient din Mureș care a suferit un accident casnic.

Echipa de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, coordonat de dr. Dorin Dorobanțu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, are o activitate susţinută în rezolvarea urgenţelor din cele patru judeţe arondate (Mureş, Harghita, Alba, Sibiu), uneori depăşind această arie, şi face permenant demersuri, împreună cu managementul unităţii sanitare, pentru identificarea de soluţii în vederea îmbunătăţirii activităţii”, transmite Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au realizat o intervenţie de revizie a artroplastiei totale de şold cu reconstrucţie cu grefă osoasă, la o pacientă în vârstă de 53 de ani.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului stâng şi femurului stâng, reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie, iar starea și evoluția postoperatorie a pacientei este bună.

Intervenţia chirurgicală oferă ameliorarea calităţii vieţii pacientei prin corectarea lungimii membrului inferior stâng, corectarea mersului (fără a şchiopăta) şi o recuperare normală, cu reluarea programului recuperator din a treia zi post-operator şi lipsa durerii”, a explicat dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, condusă de prof. dr. Tiberiu Bățagă, iar din echipa operatorie au mai făcut parte dr. Ioan Nemeș, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie și dr. Serghei Zanosiev, medic rezident ATI. Grefa osoasă necesară pentru intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica.

Intervenţia este a treia din acest an realizată în cadrul SCJU Târgu Mureş prin Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon.

Sursă foto: SCJU Târgu Mureș/Meta


articolul original.

Stresul, provocare multidisciplinară în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare

3 October 2022 at 10:00

Este tema principală a ediției a V-a a Stress Congres, la care 70 de speakeri naționali și internaționali vor analiza efectele stresului în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare și vor prezenta ultimele noutăți privind abordarea stresului și recuperarea medicală.

Prof. dr. Luiza Spiru

Sub Înaltul Patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în parteneriat cu Fundația Ana Aslan Internațional, în perioada 6-8 octombrie este organizată cea de-a V-a ediție a „Stress Congress”, eveniment online în cadrul căruia 70 de speakeri din țară și din străinătate, din diverse specialități și domenii de expertiză, cu prezentări de înalt nivel științific și universitar, vor interacționa cu medicii, studenții, psihologii, farmaciștii, asistenții medicali și persoanele interesate pentru a dezbate o problemă de mare actualitate, Stresul, provocare multidisciplinară în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare. Evenimentul va fi transmis online, din Sala de Consiliu a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”.

Întreaga echipă a Fundației Ana Aslan Internațional, sub înaltul patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, vă așteaptă anul acesta pentru 3 zile intense de dezbateri, discuții și noi paradigme, în sensul în care stresul este parte integrantă a vieții fiecăruia dintre noi și trebuie să ne fie prieten, nu dușman. Anul acesta vom aborda noi perspective socio-medico-politico-militare soluții potrivite pentru reziliența la stres si stresori în vremurile în care trăim”, transmite prof. univ. dr. Luiza Spiru, Catedra de Geriatrie și Gerontologie, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București, Președinte Fundația „Ana Aslan” Internațional și reprezentant național al EPMA.

Lectori din Olanda, Franta, Canada, Suedia, Iordania și bineînțeles, România vor facilita schimbul de informații și experiență, promovând și expunând ultimele descoperiri în domeniu. În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Chair Stress Congress, va modera o masă rotundă cu tema „Contextul geopolitic și de sănătate în managementul stresului și politicile publice”, la care au fost invitați prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Vasile Dâncu, ministrul Apărării, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Diana Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președintele României în perioada 1996-2000, dr. Cristian Bușoi, europarlamentar, Comisia de Sănătate a Parlamentului European, prof. univ. dr. Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica București, prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, prorector UMF Carol Davila București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector UMF Carol Davila, Oana Sivache, director general adj. ASSMB, dr. Bogdan Furtună, manager Spital Clinic Colțea.

Evenimentul va asigura o abordare interdisciplinară a stresului, care se va realiza printr-un program complex, de excelență, structurat în 17 paneluri, trei mese rotunde, un hackaton, un concurs de e-poster pentru medici/cercetători, vizând analiza stresului în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare, politicile de sănătate publică, medicina longevității, stresul oncologic, starea de stres postcovid și în perioada de criză, perspective clasice și alternative în abordarea stresului, recuperarea medicală, importanța psihoterapiei în managementul stresului, tehnici de relaxare, cercetarea științifică și tehnologia avansată pentru o viață sigură și independentă

Corelația între stres și diferite patologii, între medicină, psihologie, cercetare științifică, inovare, inclusiv în noile paradigme medicale, sociale, economice și militare vor fi analizate în cele trei zile ale congresului, inclusiv din perspectiva valorificării rezultatelor cercetării științifice și inovării.

Va avea loc și o sesiune specială dedicată cercetării științifice, în care vor fi prezentate informații și oportunități de finanțare, dificultăți, inclusiv propuneri de îmbunătățire a procedurilor, bune practici, programe de cercetare aflate în derulare, etica cercetării, etc.

Nume de referință ale medicinei românești, precum prof. univ. dr. Luiza Spiru, conf. univ. dr. Diana Păun, consilier Prezidențial, academician prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, academician prof. univ. dr. Virgil Păunescu, academician prof. univ. dr. Anca Grosu, prof. univ. dr. Constantin Dulcan, prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, prof. univ. dr. Horațiu Moldovan, prof. univ. dr. Eugen Dumitru, prof. univ. dr. Mariana Jinga, prof. univ. Gabriela Radulian, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, prof. univ. dr. Cristian Boru, prof. univ. dr. Gelu Onose, șef lucrări dr. Ștefan Bușnatu, etc., dar și specialiști de top la nivel internațional precum prof. dr. Amos Korczyn, Israel, dr. Mihaela Rușitoru, Paris, prof. univ. dr. Nick Guldemond, Olanda, prof. univ. dr. Steven Sclan, S.U.A, prof. univ. dr. Cristian Boru, Italia, Andy Bleaden, UK, prof. Kazumasa Yamada, Japonia, Carina Dantas, CEO of SHINE 2Europe) vor conferenția pe parcursul celor trei zile ale Stress Congress.

Stress Congress este un eveniment național, cu participare internațională, creditat de Colegiul Medicilor din România (18 credite EMC) și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (10 credite EMC).

De-a lungul celor trei zile ale evenimentului se va discuta despre Medicina Longevității și înțelegerea rolului pe care stresul îl are în modificarea expresiei genelor, cu scopul de a aplica soluții terapeutice personalizate în management-ul stresului. Totodată, Stress Congress oferă planificarea strategică de diseminare a informației, propunerea algortimilor de diagnostic și analizarea biomarkerilor moleculari predictivi pentru a combate și a trata eficient efectele stresului, informează organizatorii.

Programul științific al evenimentului este disponibil aici: https://stresscongress.org/#program

Înscrierile se realizează pe platforma: https://stresscongress.org/inscrieri


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Premiul Nobel pentru medicină 2022, o „călătorie” până la genomul de Neanderthal

3 October 2022 at 15:44

Geneticianul suedez Svante Pääbo a primit premiul Nobel pentru Medicină pe 2022 pentru „descoperirile sale privind genomurile hominizilor dispăruți și evoluția rasei umae”.

Comitetul Nobel a declarat că Pääbo „a realizat ceva aparent imposibil” atunci când a secvențiat primul genom de Neanderthal și a descoperit că Homo sapiens s-a încrucișat cu neanderthalienii.

„Omenirea a fost întotdeauna intrigată de originile sale. De unde venim și care este legătura noastră cu cei care au venit înaintea noastră? Ce ne deosebește pe noi, Homo sapiens, de alți hominini?

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova.

De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, spune comitetul Nobel în expunerea motivelor pentru acordarea premiului.

Ceea ce credea a fi o greșeală…

Cu 40.000 de ani în urmă, relaţia dintre doi hominizi diferiţi, un neadertalian şi un denisovan, a dus la naşterea unui copil. Un fragment minuscul de os prezintă astăzi dovada unei acuplări între aceste două specii care au marcat evoluţia umană.

Descoperit în anul 2008 într-o peşteră din Munţii Altai din Siberia, în apropiere de frontiera dintre Rusia şi Mongolia, “Denny”, aşa cum a fost supranumit de cercetători, a aparţinut unei fiinţe de sex feminin de cel puţin 13 ani, care a trăit în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Osul ar proveni de la femurul acesteia, de la tibie sau de la humerus.

Grota în care ea a murit, cunoscută sub numele de Denisova, a devenit deja celebră după ce în ea au fost descoperite primele rămăşiţe fosilizate ale omului de Denisova, fragmente dintr-o falangă auriculară.

În urma analizelor efectuate pe “Denny”, geneticienii au reuşit să distingă cromozomii pe care tânăra i-a moştenit de la tatăl şi de la mama ei. Oamenii de ştiinţă au constatat, fără nicio îndoială, că acestea îi fuseseră lăsate în urmă de un neandertalian şi un denisovan.

„La început am crezut că este o greşeală de laborator”, a spus în 2018 Svante Paabo.

În călătoria lor în afara Africii, neandertalienii s-au dispersat în Europa şi în Asia de Vest, iar denisovanii s-au îndreptat către Asia de Est.

„Neandertalienii şi denisovanii s-ar putea să nu fi avut prea multe ocazii de a se întâlni. Însă, când acest fapt s-a întâmplat, se pare că ei nu au avut prejudecăţi”, spune Svante Pääbo, care se află în spatele identificării omului de Denisova.

„Probabil s-au împerechiat frecvent, mult mai des decât am crezut iniţial, altfel nu am fi fost atât de norocoşi”, a adăugat cercetătorul suedez.

articolul original.

Paleogeneticianul Svante Pääbo, premiantul NOBEL 2022 pentru Medicină (VIDEO)

3 October 2022 at 07:00

Cercetătorul suedez a fost recompensat pentru descoperirile sale care stau la baza înţelegerii genomului homininilor dispăruți și evoluția umană până în zilele noastre.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat, anul acesta, cercetătorului suedez Svante Pääbo, care a fost recompensat pentru descoperirile sale care stau la baza înţelegerii modului în care oamenii din zilele noastre au evoluat din strămoşi dispăruţi, a anunțat luni, Academia Regală Suedeză pentru Științe.

Anunțul a provocat o ușoară surpriză, mulți așteptându-se ca premiul să meargă la o femeie cercetător, cele mai vehiculate nume fiind Mary-Claire King, ce în 1990 a descoperit o genă responsabilă pentru cancerul de sân și Katalin Kariko, pioneră a tehnologiei ARN.

Chiar și el a fost surprins când a fost anunțat, telefonic, despre câștigarea premiului. „Locuieşte la Leipzig, aşa că a fost uşor să dau de el, nu dormea”, a povestit Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel responsabil cu decernarea premiului. „A fost copleşit, a rămas fără cuvinte. (A fost) foarte fericit (…) A întrebat dacă poate spune cuiva şi m-a întrebat dacă îi poate spune soţiei sale şi i-am spus că este în regulă. A fost incredibil de încântat de acest premiu”, a adăugat Perlmann.

Svante Pääbo

Originar din Stockholm, Svante Pääbo este fiul biochimistului Sune Bergström, recompensat cu premiul Nobel pentru medicină în 1982 și a fost creditat cu transformarea studiului originilor omului după ce a dezvoltat abordări care au permis examinarea secvenţelor de ADN provenite din rămăşiţe arheologice şi paleontologice.

Pääbo a reușit secvențierea genomului Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre și a descoperit un hominid necunoscut anterior, Denisova. De asemenea, acesta a arătat că transferul de gene a avut loc de la acești hominizi dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa de acum aproximativ 70.000 de ani. Înțelegerea modului de transmitere a genelor de-a lungul generațiilor are numeroase implicații astăzi în fiziologie, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții, a explicat Anna Wedel, care a subliniat că prin înțelegerea diferențelor genetice care disting oamenii de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă un punct de plecare important pentru explorarea a ceea ce ne face unici ca specie umană.

Omenirea a fost întotdeauna intrigată de originile sale. De unde venim și care este legătura noastră cu cei care au venit înaintea noastră? Ce ne deosebește pe noi, Homo sapiens, de alți hominini?

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova.

De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, spune comitetul Nobel în expunerea motivelor pentru acordarea premiului.

Despre Svante Pääbo, ministrul german al educaţiei şi cercetării, Bettina Stark-Watzinger, a scris luni, pe Twitter, că este „un om de ştiinţă care ne ajută să ne înţelegem mai bine propria noastră specie – şi este pe bună dreptate recunoscut astăzi pentru aceasta”.

Cea mai citată lucrare a lui Svante Pääbo în Web of Science a fost publicată în 1989 şi are 4.077 de citări, a declarat David Pendlebury, de la Clarivate Analytics, cu sediul în Marea Britanie. „Doar aproximativ 2.000 de lucrări din 55 de milioane publicate din 1970 au fost citate de atâtea ori”, a subliniat acesta.

La început am crezut că este o greşeală de laborator”, a spus în 2018, cercetătorul suedez, după ce a descoperit că un fragment minuscul de os este dovada unei acuplări întreun neadertalian şi un denisovan, care a dus la naşterea unui copil, iar aceste două specii au marcat evoluţia umană.

În călătoria lor în afara Africii, neandertalienii s-au dispersat în Europa şi în Asia de Vest, iar denisovanii s-au îndreptat către Asia de Est. „Neandertalienii şi denisovanii s-ar putea să nu fi avut prea multe ocazii de a se întâlni. Însă, când acest lucru s-a întâmplat, se pare că ei nu au avut prejudecăţi”, a notat Pääbo, care crede căaltfel nu am fi fost atât de norocoși.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, cu o tradiție de peste 100 de ani, deschide sezonul Premiilor Nobel din acest an, fiind primul anunţat, luni, 3 octombrie 2022, de Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Solna, Stockholm, Suedia.

Din anul 1901 și până în 2020, Juriul Nobel a acordat 112 Premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, iar 224 de oameni de știință au fost recompensați, până acum, pentru descoperirile lor în domeniul fiziologiei sau medicinei. 12 dintre aceștia sunt femei. De-a lungul timpului, 39 de Premii Nobel pentru Medicină s-au acordat unui singur laureat, câte doi laureați au primit 34 de premii, iar 39 de premii au fost atribuite la câte trei laureați. În anii 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942, premiul nu a fost acordat, deoarece în statutul Fundației Nobel se precizează că „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat pentru anul viitor. Dacă nici în anul următor premiul nu poate fi acordat, banii vor fi adăugați la fondurile restricționate la Fundației”.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat anul trecut de americanii David Julius și Ardem Patapoutian, care au fost recompensați „pentru descoperirea receptorilor temperaturii și atingerii”. Primul premiu Nobe pentru Medicină  i-a fost acordat, în 1901, medicului german Emil Adolf von Behring, pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric. Cel mai tânăr laureat este Frederick G. Banting, care la numai 32 de ani, alături de John James Rickard Macleod, a primit Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie pentru descoperirea insulinei.

În 1974, românul George Emil Palade devenea primul român laureat Nobel, fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, pentru „descoperiri privind organizarea funcţională a celulei”, ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Ceremonia anunțării Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie, cu Premiul pentru Fiziologie sau Medicină. Marți se anunță Nobelul pentru fizică, miercuri pentru Chimie, iar joi, pentru Literatură. Prestigiosul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri, iar premiul pentru Economie, creat în 1968, va închide sezonul, lunea viitoare.

Sursa: (#nobelprize/captura video)

Anunțarea Premiului NOBEL pentru Medicină și Fiziologie 2022


articolul original.

Primul hub de sănătate mintală din țară a devenit operațional, la Institutul Socola

1 October 2022 at 07:49

Evenimentul a avut oc cu prilejul „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, care s-au desfășurat în perioada 20 septembrie 1 octombrie, în cadrul cărora au fost abordate noi perspective în psihiatrie și s-au formulat propuneri concrete privind schimbarea viitorului psihiatriei românești.

Dr Cristina Elena Dobre

Timp de o săptămână, la Iași, medici din diferite specialități (psihiatrie, neurologie, medicină de familie), dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali au participat la lucrările ediției din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, când s-au marcat 117 ani de „istorie de educație medicală de calitate”, prin organizarea a trei manifestări științifice care s-au desfășurat la Palas Congress Hall și au fost transmise și online.

Evenimentul, devenit deja tradiție, a jucat un rol esențial în stabilirea viitorului psihiatriei românești. Cu această ocazie, la inițiativa managerului Institutului „Socola” și în urma dezbaterilor de vineri, 30 septembrie, cu managerii de spitale de psihiatrie din țară, au fost formulate propuneri concrete de schimbare a legii sănătății mintale.

Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societății contemporane. Modificările propuse vin în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar au avut în vedere și o serie de schimbări legate de funcționarea spitalelor de psihiatrie, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

A fost lansat, totodată, proiectul Accesabilitate și mobilitate în psihiatrie”, cel mai amplu proiect de creștere a accesibilității populației la serviciile medicale psihiatrice. Prin acest proiect, echipe mobile de specialiști, formate din medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social și medic rezident psihiatru, se vor deplasa, într-o primă fază, în toate comunele județului Iași, pentru a urmări evoluția pacienților aflați în evidențele Institutului, dar și pentru a oferi sprijin celor care nu au putut beneficia până acum de îndrumare și/sau tratament psihiatric. Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populației din comunele județului Iași. În același timp, proiectul își propune să ofere o anumită siguranță pentru întreaga comunitate, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia. Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătății, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populației din toate localitățile Regiunii de Nord-Est a României”, a subliniat dr. Cristina-Elena Dobre.

Tot vineri, la Institutul Socola din Iași a fost operaționalizat primul hub de promovare a sănătăţii mintale din România, care are ca scop principal oferirea unui cadru complex şi unitar dedicat promovării sănătăţii mintale, să disemineze în spaţiul medical, universitar şi în mass-media toate informaţiile legate de combaterea răspândirii concepţiilor, atitudinilor şi comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mintală.

Este primul hub din domeniul psihiatriei, care este demarat de singurul institut de psihiatrie din ţară. Iniţiat ca for metodologic pentru Regiunea de Nord Est. Ne dorim, astfel, să promovăm sănătatea mintală. Trebuie să luăm în calcul faptul că tulburările mintale au un impact major în sănătatea publică. De aceea, prioritatea noastră este de a transmite celor din jur că au un sprijin, noi deţinem tot ceea ce este necesar în acordarea de servicii de sănătate, avem toată resursa materială şi umană atât la nivelul Regiunii de Nord Est, cât şi pentru restul ţării”, menționează managerul unității medicale ieșene.

Tot prin intermediul acestui hub, Institutul de Psihiatrie Socola vrea să promoveze un model de conduită şi de viaţă sănătoase, care să contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor psihice.

Hub-ul este un loc, un spaţiu fizic şi virtual, pentru toţi cei care au ceva de spus în lumea psihiatriei. Se adresează şi studenţilor, medicilor rezidenţi, specialiştilor şi medicilor primari şi, în egală măsură, acelor colegi care ne ajută în actul terapeutic. Mă refer la psihologi, kinetoterapeuţi. De ce un hub? Pacientul privit cu empatie şi compasiune de cei din jurul său şi de întreaga societate. În schimb, însă, pacientul psihiatric este blamat, stigmatizat, iar uneori nici măcar în propria familie nu găseşte înţelegere şi alinare. De aceea am decis înfiinţarea unui loc în care specialiştii pot ţine legătura şi cu familiile şi cu pacienţii, şi ei între ei, pentru descoperirea acelor terapii de succes care vor permite ulterior reîncadrarea în societate, revenirea în societate a pacientului psihiatric”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Manifestările de la Iași au debutat cu Școala de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a (perioada 26 – 27 septembrie), și au continuat cu temele Cursului preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică” (28 septembrie).

Conferința Națională „Tradiția în progresul învățământului și cercetării”,punctul central al manifestărilor Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, a avut loc în perioada 29 septembrie-1 octombrie și s-a desfășurat la Palas Congress Hall. În deschiderea evenimentului a fost lansată cartea Socola – Destinul șoimului hoinar, scrisă de prof. dr. Călin Scripcaru, fost manager al Institutului și unul dintre finii cunoscători ai istoriei acestei unități medicale cu tradiție.

Aproximatov 100 de lectori din țară și din străinătate au dezbătur, pe parcursul celor trei zile, teme novatoare privind abordarea holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială.

Între lectorii care au conferențiat la eveniment s-au numărat prof. dr. Michael Davidson (SUA), prof.dr. Ion Coșciug (R. Moldova), prof.dr. Valentin Oprea (R. Moldova), dr. Claudia Antal-Calciu (Marea Britanie), acad. prof. dr. Vasile Chiriță (Iași), prof.dr. Adela Magdalena Ciobanu (București), prof.dr. Mirela Manea (București), acad. prof. dr. Sorin Riga (București), prof.dr. Ioana Micluția (Cluj), prof.dr. Sebastian Cozma (Iași), prof.dr. Elena Toader (Iași), prof.dr. Cristinel Ștefănescu (Iași), conf.dr. Anton Knieling (Iași), conf.dr. Ionuț Nistor (Iași).

Principalele teme dezbătute s-au concentrat pe „Trecerea de la normalitate, anormalitate, boală psihică”, „Psihogeneza, traumatismul psihic, stresul și viața psihică – profilaxie și combatere”, „Managementul conflictului”, „Aspecte speciale ale igienei mintale”, „Psihoigiena bolilor somatice”, „Profilaxia comportamentului adictiv”, „Particularitățile recuperării psihiatrice” sau „Familia – primul promotor al igienei mintale prin decretarea sa ca primă instituție socială”.

* Evenimentul a fost organizat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, sub egida UMF „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Academia Română și Colegiul Medicilor din România, cu susținerea Colegiului Psihologilor din România, a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a Colegiului Asistenților Sociali din România.


articolul original.

Ziua Internațională a medicului. La mulți ani cu respect și recunoștință!

1 October 2022 at 04:00

Ziua Internațională a Medicului este marcată în lume întreaga lume la începutul lunii octombrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Organizației Medici Fără Frontiere.

medici tineriSe spune despre medici că sunt „prelungiri ale mâinii lui Dumnezeu”. Și, pe bună dreptate, când vedem câte vieți sunt salvate de acești slujitori ai lui Hipocrate, nu putem găsi o sintagmă mai bună pentru a descrie minunile care se întâmplă zilnic lângă noi, chiar dacă de multe ori ni se par firești. Pentru a-i onora pe medici, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Organizației Medici Fără Frontiere, începând cu anul 1984, la înceeputul lunii octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului, al cărei obiectiv principal este cooperarea și colaborarea activă a medicilor din întreaga lume. În România, această zi este celebrată chiar în prima zi a lunii.

Multe țări de pe continente diferite s-au alăturat inițiativei, iar această zi este celebrată la începutul lunii octombrie, deși multe state își au propria lor zi în care onorează activitatea medicilor, așa cum se întâmplă și în România, care marchează Ziua Internațională a Medicului chiar în prima zi a lunii octombrie.

Probabil nu întâmplător, Ziua Medicului a fost stabilită la doar câteva zile distanță de Ziua Farmacistului, celebrată pe 25 septembrie, profesioniștii din cele două domenii ale sistemului medical având un rol esențial în îngrijirea sănătății omului.

Hipoctrate – Juramant

Profesia de medic este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Desigur, la început, vindecătorii din Arsenal erau plantele medicinale și anumite ritualuri prin care se tratau doar răni ușoare, iar vindecarea era considerată mai degrabă mistică, de aceea vracii și șamanii erau respectați și chiar venerați de întreaga comunitate. Cu timpul, medicina a devenit știință.

Cel mai cunoscut medic al antichității este Hipocrate, considerat părintele medicinii. El a fost primul care şi-a dat seama că fiecare boală are propriile ei cauze şi primul care a încercat să identifice întâi boala (adică să ofere un diagnostic), apoi să caute un leac pentru boala în cauză. Și tot el este autorul „Jurământului” profesional – un cod al tuturor medicilor din lume, din toate timpurile. Chiar și astăzi, la primirea diplomei, doctorii rostesc jurământul hipocratic. După el, amprente puternice au lăsat în medicină Avicenna, Asclepia, Paracelsus, Eustace, Galen, Vesalius, Jenner, ale căror realizări științifice au contribuit la promovarea științei medicale li au stat la baza descoperirilor următoare.

Dacă medicul medieval și renascentist era un erudit, bun cunoscător al textelor clasice, al astrologiei și alchimiei, medicul modern trebuie să fie aproape savant, să aplice știința actuală și să identifice permanent căi și mijloace noi în lupta cu boala și cu condițiile de mediu natural și social.

Medicii moderni au folosit cunoștințele științifice ale predecesorilor lor și le-au îmbogățit continuu, iar la ora actuală se vorbește despre medicină bazată pe dovezi, despre robotică medicală, telemedicină și o medicină a viitorului în care vom folosi termeni ca IA (inteligență artificială) Age Tech, Empatie artificială, cloud computing, machine learning, IoT, blockchain și alte inovații din domeniul tech. Bolile vor fi mult mai bine înțelese și diagnosticarea lor va fi din ce în ce mai precisă, iar oamenii vor putea să își monitorizeze starea de sănătate cu ajutorul deviceurilor portabile și accesul la un doctor nu va mai implica o birocrație atât de mare.

Multe boli au încă multe necunoscute și se așteaptă noi descoperiri prin care să li se găsească un  tratament, așa că profesia de medic rămâne în continuare foarte dificilă, dar la fel de prestigioasă, deoarece oamenii își pun viețile în mâinile doctorului care, nu numai că trebuie să-și cunoască bine profesia, ci este necesar să aibă și calități umane precum conștientizarea, sociabilitatea, empatia, stabilitatea emoțională și, cel mai important, să-și asume responsabilitatea pentru procedura medicală angajată.

La noi, din păcate, așa cum spunea recent președintele Colegiului Medicilor, prof. univ. dr. Daniel Coriu, „Vorbim despre două Românii”. Din cei 55.000 de medici câți are țara noastră la ora actuală, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași. Mai mult, deși aproximativ o cincime din total sunt medici de familie, în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar în mediul rural sunt de 20 de ori mai puțini decât în urban.

Și asistența medicală ambulatorie de specialitate, asigurată prin intermediul ambulatoriilor de specialitate, a centrelor medicale, policlinicilor, centrelor de diagnostic şi tratament etc., este reprezentată prin unități situate, în majoritate, în mediul urban, în rural fiind de 23 de ori mai puține astfel de cabinete medicale.

Și majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a punctat profesorul Coriu în cadrul unei întâlniri cu medicii și cu autoritățile din județul Tulcea.

În acest context, sănătatea devine tot mai prețioasă, iar noi toți avem datoria să-i respectăm și să-i prețuim pe slujitorii lui Hipocrate și sfaturile lor.

Le mulțumim și noi medicilor care-și respectă profesia și au grijă de fiecare pacient cu aceeași dăruire și ne exprimămăm aprecierea și recunoștința urându-le „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!”


articolul original.

De 44 de ani în slujba pacientului!

30 September 2022 at 09:21
image

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău aniversează astăzi, 30 septembrie, 44 de ani de activitate (1978- 2022).

Una dintre cele mai mari bogăţii ale omului este sănătatea! Iar rolul unui spital este să contribuie la menţinerea stării de sănătate a populaţiei şi la creşterea calităţii vieţii pacientului. Misiunea noastră este asigurarea prestării unui act medical de calitate, într-un mediu sigur şi confortabil. Avem personal medical profesionist, alături de care stabilim priorităţile şi direcţiile de acţiune încât să îmbunătăţim continuu calitatea actului medical, iar pacientii să beneficieze întotdeauna de cele mai bune îngrijiri medicale.

Am avansat, am învăţat şi învăţăm din greşeli, am avut o evoluţie plină de provocări și realizări pe măsură. Asemenea unui destin uman, colectivul spitalului a parcurs diverse etape, dar din toate am extras lecții de viață și principii pe care le-am promovat în profesie. Aniversările sunt un prilej de a realiza o retrospectivă a celor mai importante evenimente, dar și un moment pentru a construi planuri de viitor și a trasa noi imperative ale medicinii moderne.

Datorită sprijinului întregii noastre echipe, am reuşit să evoluăm! Mulţumim pentru aportul adus de fiecare dintre dumneavoastră la consolidarea instituției noastre. Medicina este cu adevărat cea mai nobilă dintre toate profesiile și vă felicităm pentru faptul că i-ați rămas fideli pe tot parcursul acestor ani – 44 de ani de viaţă pentru viaţă!

Mulțumim de asemenea pacienților care au încredere în calitatea serviciilor noastre și îi asigurăm că siguranța acestora și soluționarea patologiilor pentru care se internează constituie principala noastră preocupare.

Echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău

articolul original.

Dr. Radu Mirică este medicul care s-a aruncat de la etaj, în Bucureşti. Avea doar 34 de ani

29 September 2022 at 14:52
image

Dr. Radu Mirică este medicul care s-a aruncat de la etaj, în Capitală. Cazul dramatic a avut loc astăzi, 29 septembrie 2022. Tânărul, în vârstă de doar 34 de ani, a decis să-şi pună capăt zilelor. Doctorul s-a aruncat în gol de pe un bloc din Sectorul 2.

Momentan nu s-a aflat motivul care l-a determinat pe bărbat să recurgă la asemenea gest necugetat.

„În data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 10:15, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 9 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că un bărbat, s-ar fi precipitat de la un etaj superior al unui bloc, situat în Sectorul 2”, informează Poliția Capitalei.

Dr. Radu Mirică este medicul din Bucureşti care s-a aruncat de la etaj

Un medic de 34 de ani a decis că viaţa să nu mai are sens şi şi-a pus capăt zilelor. S-a aruncat în gol de la balconul unui bloc din Capitală. Cadrul medical era extrem de cunoscut în breasla să.

Tânărul îşi desfăşura activitatea de zi cu zi ca medic specialist Chirurgie Generală cu supra-specializare în Ginecologie Oncologică. Totodată, acesta ocupa și funcția de Vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Nu în ultimul rând, dr. Radu Mirică mai activă ca medic specialist chirurgie generală la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din București.

Acesta era un doctor cu experiență în tratamentul patologiei ginecologice oncologice, în special a cancerului mamar și competențe în Chirurgie laparoscopică ginecologică.

Un bărbat a sunat la 112 când l-a văzut pe medic că s-a aruncat

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Secția 9 Poliție a fost sesizată astăzi, 29 septembrie 2022, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, despre faptul că un bărbat ar fi căzut de la un etaj superior al unui bloc, situat în Sectorul 2.

În scurt timp, la locul faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de prim ajutor, dar și polițiști din cadrul secției.

Din nefericire, colegii săi nu au mai putut face nimic pentru tânărul medic. Impactul cu solul de la o înălţime mare i-a fost fatal. În ciuda eforturilor enorme ale personalului de pe Ambulanță, a fost declarat decesul bărbatului de 34 de ani. Trupul neînsuflețit al bărbatului va ajunge la Institutul de Medicină Legală.

”În vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei. Trupul neînsuflețit va fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, transmit reprezentanții Poliției Capitalei.

Un medic din Cluj s-a sinucis

Vă aducem aminte că un alt caz similar s-a produs în luna octombrie a anului trecut, la Cluj. Un medic în vârstă de 33 de ani s-a aruncat de la etajul hotelului în care se afla cazat.

„Poliţia a fost sesizată prin apelul unic de urgenţă 112, la data de 20 octombrie, în jurul orei 08.00, cu privire la faptul că o persoană ar fi căzut de la etajul unei locaţii de cazare în regim hotelier, din municipiul Cluj-Napoca. La faţa locului a fost identificat un bărbat de 33 de ani, din judeţul Arad, echipajele medicale prezente la faţa locului constatând faptul că acesta nu mai prezenta semne compatibile cu viaţa. Trupul neînsufleţit al persoanei a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca în vederea efectuării necropsiei”, au transmis la acel moment autorităţile.

Din păcate, în România se înregistrează tot mai frecvent cazuri de suicid. Astăzi, un medic din București s-a aruncat de la etaj.

articolul original.

Consiliul Județean Buzău modifică organigrama și statul de funcții ale SJU Buzău

28 September 2022 at 13:16

Aleșii județului au de aprobat, în ședința ordinară a lunii septembrie, 31 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, între care cele mai multe vizează rectificări bugetare. 

Consilierii județeni buzoieni au fost convocați joi, 29 septembrie, în ședința ordinară a lunii în curs, cu începere de la ora 10.00. Aceștia vor avea de aprobat 31 de proiecte de hotărâre propuse de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, cele mai multe multe vizând rectificări bugetare ale administrației județului și instituțiilor din subordine.

De rectificări bugetare vor beneficia toate școlile speciale (Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Rm. Sărat, Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere). Printr-o altă hotărîre se stabilește stabilirea cuantumul burselor care se acordă elevilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ preuniversitar special, în anul școlar 2022-2023.

În aceeași ședință se va stabili stabilirea capacitatea de furnizare de servicii specializate de către Căminul pentru persoane vârstnice Smeeni și Centrul de reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități Stâlpu – unități de asistență socială din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Între cele 31 de proiecte se află și unul privind aprobarea unor modificări în organigrama şi statul de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Buzău. Conducerea unității medicale a formulat aceste solicitări pentru a putea asigura condițiile de desfășurare eficientă a activității specifice din unele secții și a iniţia proceduri de recrutare de personal, dar şi pentru modificarea grilei de salarizare a celor care au promovat examenele de primariat sau de avansare în grad profesional.

Se redistribuie, astfel, un post vacant de la Nefrologie la Stația de Dializă, altul de la Centrul Multifuncțional Pârscov către Blocul operator OG I+OG II, iar un post de medic specialist de la Nefrologie se transformă în post de medic primar, ca urmare a promovării examenului.

În același timp, mai multe posturi de asistent medical sau asistent medical debutant se transformă în asistent medical principal, respectiv, asistent medical, ca urmare a promovării acestora în grad profesional, iar un post vacant de asistent medical principal de la secția Oncologie se modifică în post vacant de asistent medical și va fi ocupat prin redistribuire.

Promovări în grad vor fi operate și în cazul unor posturi de infirmieră, de registrator medical, de kinetoterapeut și de personal TESA.

Tot în ședința de joi se va supune aprobării a II-a rectificare a bugetului SJU Buzău din acest an.

PROIECTE DE HOTĂRÂRE:

1. Proiect de hotărâre nr. 197/2022 privind aprobarea utilizării în anul 2022 a excedentului anual al bugetului propriu al Județului Buzău rezultat la încheierea exercițiului bugetar la 31 decembrie 2021 – formă actualizată 3

2. Proiect de hotărâre nr. 198/2022 pentru aprobarea rectificării a VII-a a bugetului propriu al Județului Buzău pe anul 2022

3. Proiect de hotărâre nr. 199/2022 pentru aprobarea rectificării a II-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău

4. Proiect de hotărâre nr. 200/2022 pentru aprobarea rectificării a II-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău

5. Proiect de hotărâre nr. 201/2022 pentru aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău

6. Proiect de hotărâre nr. 202/2022 pentru aprobarea rectificării a II-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Rm. Sărat

7. Proiect de hotărâre nr. 203/2022 pentru aprobarea rectificării a III-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Spitalului Județean de Urgență Buzău

8. Proiect de hotărâre nr. 204/2022 pentru aprobarea rectificării I a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” Buzău

9. Proiect de hotărâre nr. 205/2022 pentru aprobarea rectificării a III-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Teatrului „George Ciprian” Buzău

10. Proiect de hotărâre nr. 206/2022 pentru aprobarea rectificării a III-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Muzeului Județean Buzău

11. Proiect de hotărâre nr. 207/2022 pentru aprobarea rectificării a VI-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău

12. Proiect de hotărâre nr. 208/2022 pentru stabilirea și aprobarea plății unor recompense bănești aferente unor bunuri arheologice descoperite pe teritoriul județului Buzău de persoane fizice

13. Proiect de hotărâre nr. 209/2022 pentru stabilirea cuantumului burselor care se acordă elevilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ preuniversitar special, în anul școlar 2022-2023

14. Proiect de hotărâre nr. 210/2022 pentru aprobarea formei actualizate a Planului de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Județului Buzău pentru anul 2022

15. Proiect de hotărâre nr. 211/2022 pentru stabilirea capacității de furnizare servicii specializate de către Căminul pentru persoane vârstnice Smeeni și a Centrului de reabilitare a persoanelor adulte cu dizabilități Stâlpu – unități de asistență socială din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău

16. Proiect de hotărâre nr. 212/2022 privind însușirea Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul Județului Buzău 2022-2026

17. Proiect de hotărâre nr. 213/2022 pentru reaprobarea documentației tehnico-economice Studiu de fezabilitate pentru „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Buzău în perioada 2014-2020” și a indicatorilor tehnico-economici – formă revizuită

18. Proiect de hotărâre nr. 214/2022 pentru aprobarea trecerii din proprietatea județului Buzău în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a clădirii Centrului de vizitare înscris în Cartea funciară nr.20614-C1 Chiojdu

19. Proiect de hotărâre nr. 215/2022 pentru aprobarea trecerii din proprietatea județului Buzău în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a clădirii Centrului de vizitare înscris în Cartea funciară nr.20542-C1 Gura Teghii

20. Proiect de hotărâre nr. 216/2022 privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții – și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizare DJ 103 R, km 0+500-4+900, – Scorțeanca – Vintileanca, județul Buzău”

21. Proiect de hotărâre nr. 217/2022 pentru aprobarea participării unei delegații a Consiliului Județean Buzău la „Festivalul Național al Mărului”, Republica Moldova – Soroca, 7-9 octombrie 2022

22. Proiect de hotărâre nr. 218/2022 privind acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Buzău în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” să voteze aprobarea prelungirii Strategiei de dezvoltare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare pentru aria de operare-Județul Buzău 2016-2020

23. Proiect de hotărâre nr. 219/2022 privind aprobarea unei modificări în statul de funcţii al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Buzău

24. Proiect de hotărâre nr. 220/2022 pentru aprobarea unei modificări în statul de funcţii al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Buzău

25. Proiect de hotărâre nr. 221/2022 pentru aprobarea unor modificări în organigrama și statul de funcții ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău

26. Proiect de hotărâre nr. 222/2022 pentru aprobarea modificării Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Terhnico-Economic din cadrul Consiliului Județean Buzău

27. Proiect de hotărâre nr. 223/2022 privind numirea administratorilor la Societatea „Domenii Prest Serv” SRL Buzău

28. Proiect de hotărâre nr. 224/2022 pentru aprobarea rectificării a II-a a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Societății „Domenii Prest Serv” SRL Buzău

29. Proiect de hotărâre nr. 225/2022 pentru aprobarea continuității delegării gestiunii directe a Serviciului public de administrare a domeniului public/privat și, respectiv a Serviciului de operare a Stației – pilot pentru deșeuri din construcții și demolări către Societatea „Domenii Prest Serv” SRL Buzău

SUPLIMENTAR:

31. Proiect de hotărâre nr. 226/2022 pentru aprobarea modificării nivelului unui post vacant din statul de funcţii al Muzeului Județean Buzău

31. Proiect de hotărâre nr. 227/2022 privind darea în administrarea Consiliului Local al comunei Florica a unui tronson din drumul județean DJ 203C, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Buzău


articolul original.

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

28 September 2022 at 08:41

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.

Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Buzău ar putea fi funcțională în vara anului viitor

28 September 2022 at 07:09

Constructorul estimează că noul edificiu va fi predat „la cheie” în martie-aprilie 2023, iar conducerea Consiliului Județean și cea a unității medicale speră ca în câteva luni după aceea să  fie instalată toată aparatura medicală și să fie obținute aprobările de funcționare.

Stadiul lucrărilor de construcție a clădirii în care va funcționa noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Buzău a fost evaluat de Preşedintele Consiliului judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, alături de managerul unității medicale, Claudiu Daniman, și reprezentantul constructorului, Victor Vasilescu. Investiția, realizată parțial cu bani europeni, iar în cea mai mare parte cu bani de Consiliul Judeţean (CJ), din fonduri proprii, a fost începută în primăvara anului 2022. Clădirea este deja ridicată şi, dacă nu ar fi fost întârzierile cauzate de licitaţiile pentru finisare, echipamente medicale şi birotică, provenite în cea mai mare parte din import, ar fi putu fi finalizată în acest an.

Nu suntem într-o perioadă foarte fastă din punct de vedere economic, dar acolo unde există profesionalism – şi mă refer atât la constructor, cât şi la managementul Spitalului Judeţean și la angajații Consiliului Județean care se ocupă de acest proiect -, uite că se poate. Practic, s-a construit o unitate spitalicească de la zero prin fonduri europene, dar şi noi, Consiliul Judeţean, am făcut eforturi financiare să putem concretiza acest edificiu. Este un lucru extraordinar deoarece practic, aici, s-a construit un spital de la zero. Este adevărat, prin fonduri europene, dar și noi, Consiliul Județean, și este normal să fie așa, am făcut eforturi financiare mari ca să concretizăm acest edificiu”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău s-a declarat însă nemulţumit de politica sanitară la nivel naţional şi spune că nu este suficient să se investească bani în clădiri şi dotări cu aparatură medicală, ci este „vital” să se găsească și să se insttituie și o politică naţională coerentă și fezabilă în ceea ce priveşte personalul medical.

Autoritatea judeţeană investeşte în infrastructura de sănătate, chiar dacă lucrurile la nivel naţional nu sunt deloc în regulă. Nu e suficient să investim doar în clădiri şi aparatură. Este momentul, dacă ai curaj, bineînțeles, să se ia o hotărâre politică și în privința infrastructurii umane, chiar dacă se apropie alegerile şi poate unora nu le convine. Este vital să se facă ceva şi cu stabilitatea cadrelor medicale, pentru medici, pe diferite specialităţi. Dacă nu se reglementează acest lucru printr-o lege şi printr-o politică sanitară care ar trebui să fie prioritatea zero pentru România, nu o să rezolvăm nimic. Discuţiile sterile din mass-media nu duc la nimic bun. Este uşor să arunci pisica în curtea cuiva, dar România are o mare problemă cu cadrelor medicale, din cauza politicii defectuoase pe care o avem în domeniul sanitar. Dacă aceasta nu se schimbă, nu o să realizăm absolut nimic. Este, dacă vreţi, ca şi cum am da un antinevralgic şi rezolvăm durerea, dar nu şi cauzele ei. A venit momentul ca şi în politica de sănătate să se trateze cauzele care ne-au adus unde suntem astăzi. Dacă nu se vrea să se rezolve această problemă, înseamnă că vrem să avem un popor bolnav şi, la fel ca și în educaţie, vrem să avem un popor slab educat, bolnav, care să poată fi manipulat aşa cum vrem noi politicienii la alegeri. Este momentul să ne îndreptăm cu toții privirea şi să fim solidari cu toţi cetăţenii şi să vrem să ieşim din această poveste”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Petre Emanoil Neagu

Noul corp de clădire în care va funcționa Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău are regimul de înălțime S+P și o suprafața construită de 1.153,3mp, desfășurată pe o suprafață de 2.286,14mp, dublu față de Unitatea de Primiri Urgențe actuală, care va fi la rândul ei reabilitată și modernizată și va fi destinată Primirii Urgențelor Pediatrice, fiecare urmând să aibă intrare, circuite funcționale și dotări proprii.

Președintele CJ s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor, ținând cont de greutățile întâmpinate din cauza crizei economice actuale, chiar dacă valoarea proiectului a crescut cu aproximativ 15% față de valoarea estimată inițial, iar autoritatea judeţeană a alocat mai mulţi bani – aproape 5 milioane de euro.

Investiţia, pe lângă construcţie va mai cuprinde şi dotări de la birotică şi aparatură medicală. Potrivit ultimei estimări, va costa undeva la 6 milioane de euro, iar noi, Consiliul Județean, vom face eforturi să aducem această clădire la standardele europene actuale. Am găsit resursele necesare şi le vom găsi în continuare, pentru că oricât ne-ar costa, sănătatea oamenilor nu are preţ. Probabil că în vara anului următor lucrarea va putea fi dată la cheie chiar dacă termenul de finalizare este decembrie 2023”, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

C. Damian, P.E. Neagu, V. Vasilescu

Inginerul Victor Vasilescu, reprezentantul constructorului, a arătat că oricât şi-ar dori, construcția noii Unități de Primiri Urgenţe nu poate fi finalizată în acest an, așa cum își propusese inițial, din cauza întârzierilor procurării materialelor, multe din import, dar estimează că în martie-aprilie 2023 construcția va fi gata și se va putea începe dotarea cu aparatură medicală, care s-ar putea finaliza prin luna iulie.

Stadiul lucrărilor este, fizic, undeva la 80%, iar cel valoric, la aproximativ 50-60%, pentru că dotarea medicală costă probabil mai mult decât clădirea şi aceste echipamente se aduc foarte greu. Adică fac comandă astăzi şi am termene de livrare undeva la două luni. Unele licitaţii sunt în curs, altele sunt finalizate. Oricum, termenul este decembrie 2023, dar sper ca prin luna iulie să fie totul gata, adică unitatea medicală să fie funcțională”, a estimat Victor Vasilescu.

Până în prezent a fost finalizată structură de rezistenţă, s-au executat 85% dintre lucrările de zidărie pentru închideri + termoizolații, au fost efectuate tencuieli la pereţii de la subsol și parter (85%), au fost montate confecțiile metalice pe terasă, pentru susținerea utilajelor; a fost executată terasa (85%), s-au demarat lucrările de instalaţii, au fost executate lucrări de betonare cofrare și armare zid de sprijin rampă (70%) și au fost executate lucrări de terasamente rampă (70%).

Claudiu Damian

La rândul său, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian spune că angajaţii UPU sunt cei mai bucuroşi că vor putea lucra într-un spaţiu nou, adaptat normelor actuale, și își exprimă încrederea că în scurt timp acest vis va deveni realitate și cadrele medicale vor putea ridica standardele de calitate ale serviciilor medicale, iar pacienții vor fi mulțumiți. Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele în domeniu, pentru optimizarea actului medical, prin asigurarea unor spaţii suplimentare pentru desfăşurarea activităţilor medicale şi spaţii pentru vestiarele personalului medical.

Angajaţii spitalului sunt foarte încântaţi, mai ales cei din UPU, care au acest vis de mult timp, iar acum a devenit aproape realitate. Este în plan de prin 2015, dar mai este puţin şi vom da noua UPU în folosinţă, iar acesta este un lucru extraordinar pentru pacienţi și pentru angajaţi, dar şi pentru confortul aparţinătorilor care pot aştepta în locuri bine delimitate, în condiții decente. Actuala Unitate de Primiri Urgențe are o suprafaţă de 650 de metri pătraţi şi o să mai avem încă 1.200 de metri pătraţi cu noua clădire. Este o suprafaţă generoasă pentru urgențe, gândită la standarde europene în tot ceea ce priveşte circuitele, distanţele şi spaţiile care trebuie respectate și care vor asigura o mai mare libertate de mișcare și se va elimina aglomerația. Vechiul UPU va fi modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean și din venituri proprii ale spitalului și va fi destinat exclusiv Pediatriei. Va fi, practic, o completare a acestui UPU modern, iar Pediatria va dispune astfel de un spațiu mult mai generos, cu circuite separate”, a declarat managerul Claudiu Damian, care a ținut să-i mulțumească președintelui CJ pentru sprijinul constant pe care îl oferă Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la personalul medical și auxiliar care va deservi noul UPU, managerul Damian spune că la ora actuală „avem schema completă în ceea ce privește personalul mediu și auxiliar iar în medici avem jumătate din cei 21 prevăzuți pentru asigurarea funcționării noului UPU. Sperăm ca până la vară să găsim și alți medici urgentiști care să se alăture echipei actuale. Am anunțat, deja, în fiecare lună, de când s-a început construcția, locurile vacante, și vom continua să facem asta în continuare, iar în același timp, împreună cu medicii care profesează aici, facem eforturi pentru a găsi noi colegi, deși așa cum știți, Medicina de urgență este una dintre specialitățile deficitare în această țară”, spus Damian, convins că în final se va rezolva și această problemă.

Extinderea și dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău este un proiect finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investiţie: 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale.

Noul corp de clădire este amplasat în zona vechii parcări a unității medicale, care se transferă în subsolul clădirii proiectate, unde vor fi și vestiarele pentru personalul medical şi spaţii de depozitare și va dispune de un sistem modern de climatizare, încălzire, ventilație, aer condiționat, de instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu și va beneficia și de aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la standarde europene. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat in zona imediat vecină rampei de acces în actuala Untate de Primiri Urgențe.

Lucrările de construcție au început în data de 21.02.2022, iar termenul de finalizare al proiectului este 31.12.2023.

GALERIE FOTO


articolul original.

Bolile metabolice și de nutriție sunt în creștere, în timp ce vârsta la care apar scade îngrijorător

28 September 2022 at 06:52

Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie crește permanent, în timp ce vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, au atras atenția specialiștii prezenți la Conferinţa Naţională „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, organizată la Târgu Mureș.

Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST)„George Emil Palade” din Târgu Mureș organizează în perioada 28-30 septembrie 2022, Conferința Națională „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”, eveniment științific sub egida Academiei de Științe Medicale și a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Evenimentul reunește personalități marcante și specialiști din domeniile diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, endocrinologie, neurologie, nefrologie, medicină internă, oftamologie, dermatologie, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, genetică medicală și în medicina de familie într-o abordare interdisciplinară a celor mai actuale teme. În deschiderea oficială a evenimentului s-a evidențiat importanța unei astfel de manifestări științifice abordată într-un cadru interdisciplinar, pe fondul creșterii frecvenței acestor boli metabolice și de nutriție, a vârstei din ce în ce mai timpurii la care se manifestă, dar mai ales a complicațiilor pe care le generează diabetul zaharat la nivelul întregului organism, aspecte regăsite în discursurile pe care le-au adresat audienței prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD și prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST G.E. Palade Tg. Mureș.

Acad. Constantin-Ionescu Targoviste

Academicianul Constantin-Ionescu Tîrgoviște, președintele Asociației Medicale Române, membru titular al Academiei Române și președinte fondator al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, invitat special al eveninentului a subliniat cu acest prilej că importanța organizării unui astfel de eveniment științific centrat pe tema diabetului zaharat, este cu atât mai importantă cu cât această afecțiune reprezintă în zilele noastre o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial. „Organismul uman este încă incomplet elucidat și-mi amintesc că, Leonardo da Vinci spunea că universul este plin de necunoscute care așteaptă să fie cunoscute, inclusiv de către dumneavoastră. Și eu m-aș bucura dacă, din Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în viitor va fi cineva care să pătrundă dincolo de ceea ce a putut pătrunde George Emil Palade, acele mistere care încă nu au fost descoperite”, a spus cunoscutul și apreciatul medic, subliniind că „bunăstarea şi abundenţa care caracterizează și societatea modernă conduc la obezitate”, amintind de locuitorii insulei Nauru care, înaintea descoperirii şi exploatării fosfaţilor erau scheletici, iar câţiva ani mai târziu erau majoritatea obezi.

Profesorul Constantin-Ionescu Tîrgoviște a atras atebția că „obezitatea este soră bună cu diabetul. Iată cum a evoluat de-a lungul timpului şi predicţiile, după cum vedeţi, sunt cele care îngrijorează pentru că diabetul este o problemă mare, din ce în ce mai mare şi mai costisitoare și de aceea autoritățile și specialiștii în domeniu, dar noi toți trebuie să fim preocupați de compicațiile pe care le dă diabetul.

Multitudinea de complicaţii care se asociază cu diabetul sunt pediatro-diabetologie, socio-diabetologie, cardio-diabetologie, neuro-diabetologie. Uitaţi-vă câte «hologii» se asociază cu această boală, care este o boală insinuoasă. E cunoscută din vechime, de acum 3.000 de ani, dar secretele acestei boli au continuat şi continuă până în zilele noastre”, a explicat academicianul medic, reamintind că „prevenţia totdeauna e mai bună decât tratamentul”.

Potrivit datelor statistice prezentate de acesta, prevalenţa diabetului zaharat este în creştere în lume şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la peste 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane.

În cadrul aceluiași eveniment, prof. univ. dr. Rodica Bălaşa, UMFST Târgu Mureș, a confirmat complicațiile pe care le dă diabetul zaharat și a afirmat că frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este în continuă scădere.

Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie și complicaţiile pe care le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună. Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor. Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă aici, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Bălaşa.

La rândul său, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul facultății de Medicină din cadrul UMFST Târgu Mureș, a arătat că interdisciplinaritatea „acest cuvânt nou” care a intrat în vocabularul medicilor, este prezent și în domeniul diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice, care „sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate. Şi nici nu se poate altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesionişti în tratarea diabetului şi a tuturor boilor de nutriţie, ştiţi foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom şi până la sistemul complet şi întreg corpul uman. De aceea, cred că această conferinţă inaugurată la Târgu Mureş se doreşte a fi una care va avea o continuitate. Uitându-mă la programul conferinţei, pe lista de lectorilor invitaţi, uitându-mă pe temele abordate, nu pot decât să fiu foarte impresionat şi foarte onorat de prezenţa şi de participarea dumneavoastră”, a spus decanul Facultății de Medicină, urându-le bun venit participanților la eveniment.

Conferința Națională „Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice” are loc pe parcursul a trei zile, în Amfiteatrul 1 al Facultății de Farmacie din campusul UMFST Târgu Mureș, iar programul științific va aborda teme de mare actualitate concentrate pe secțiunile: „Educație și Prediabet”, „Genetică în Diabet”, „Diabetul ca Factor de Risc”, „Cardio-Diabet”, „Neuro-Diabet”, „Neuro-Diabet”, „Nefro-Diabet”, „Piciorul Diabetic”, „Știință și Tehnologie în Diabetul Zaharat”, „Nutriție”.

Între speacherii conferinței se numără nume de refernță din domeniul Diabetului, nutriției și bolilorr metabolice și specialităților conexe, între care, alături de academician  Constantin-Ionescu Tîrgoviște, prof. dr. Rodica Bălaşa și prof. dr. Ovidiu Cotoi se numără prof. dr. Cornelia Bala, prof. dr. Florian Baltă, prof. dr. Claudia Bănescu, prof. dr. Simona Bățagă, prof. dr. Theodora Benedek, prof. dr. Anca Georgescu, prof. dr. Gabriela Jimborean, prof. dr. Daniel Lighezan, prof. dr. Silviu Horea Morariu, prof. dr. Ionela Pașcanu, prof. dr. Dana Pop, prof. dr. Vasile Sârbu, prof. dr. Adalbert Schiller, prof. dr. Anca Sin, prof. dr. Monica Tarcea, prof. dr. Ioan Țilea, prof. dr. Mariana Tilinca, conf. dr. Daniel C. Brănișteanu, conf. dr. Carmen Căldăraru, conf. dr. Andrei Vereșiu.

Foto: UMFST Targu Mures/Meta


articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.

Este dieta vegetariană o soluție la creșterea alarmantă a obezității infantille?

26 September 2022 at 11:55

Plecând de la puținele studii realizate în domeniul alimentației exclusiv vegetariene a copiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că aceasta conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală, însă le poate afecta creșterea, mineralele din oase și micronutrienții.

Supraponderabilitatea și obezitatea afectează din ce în ce mai mulți copii, iar România ocupă locul 3 în Europa la  obezitate infantilă în rândul băieților cu vârste între 8 și 12 ani. Medicii diabetologi și nutriționiștii atrag de multă vreme atenția că România nu are programe de nutriție preventivă și nici rapoarte nutriționale actualizate pentru copii. Autoritățile își exprimă îngrijorarea dar nu fac nimic pentru a preveni aceste consecințe ale lipsei de programe de stat privind educația alimentară în rândul copiilor și tinerilor, care se vede mai acut după doi ani de pandemie și restricții sanitare în care dominantă a fost lipsa de mișcare.

Așadar, toată lumea este de acord că o dietă echilibrată, stabilită cu ajutorul unui medic nutriționist, asociată cu sport și mișcare, este cea mai bună metodă de prevenție. Tot mulți părinți cred că o alimentație vegană ar putea contribui la rezolvarea problemei, dar specialiștii atrag atenția că „Alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete”, pentru că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier.

În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, oamenii de știință au început să cerceteze rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete de tip vegan sau vegetarian și efectele acestor diete asupra dezvoltării viitorului adult. Rezultatele primelor studii realizate în acest domeniu au fost dezbătute într-o conferință Inovaliment, de cunoscuți și apreciați specialiști în nutriție pediatrică din România, dar și din afara țării.

Institute of Child Health, University College of London UK a realizat primul studiu pe alimentația vegană în rândul copiilor, pe care l-a publicat în 2021, în The American Journal of Clinical Nutritionr și au arătat că în cazul copiilor, dieta vegană conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât la copiii omnivori, însă dieta vegană le poate afecta creșterea, cantitatea de minerale din oase și micronutrienții.

O altă cercetare, publicată anul acesta de oamenii de știință de la St. Michael’s Hospital of Unity Health din Toronto, Canada, în revista Pediatrics, arată că alimentația exclusiv vegetariană în cazul copiilor poate duce la subnutriție. Studiul nu a corelat însă dependența de mâncarea vegetariană cu obezitatea sau excesul ponderal.

Malgorzata Desmond

Așasar, oamenii de știință constată că dieta vegetariană/vegană în cazul copiilor nu este suficientă pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a acestora și prezintă chiar unele riscuri,  subliniindu-se astfel importanța educației alimentare timpurii în dezvoltarea și lonegvitatea adultului.

Guest Speakerul conferinței, dr. Malgorzata Desmond, autoarea studiului „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”, cercetător onorific al Institutului pentru Sănătatea Copilului de la University College London, specialist în nutriție pediatrică, a subliniat că „alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete. De asemenea, o dată la 2 sau 3 ani, ar trebui să primescă sfaturi de la un specialist. Atât copiii vegani, cât şi cei cu o dietă normală ar trebui să ia suplimente. În Polonia, este recomandat ca în lunile de iarnă toţi copiii să ia vitamina D. Aşa că nu este o diferenţă între vegani şi vegetarieni. Veganii par a fi, însă, mai predispuşi la carenţa de vitamina D”.

Amalia Arhire

A fost pus în discuție, totodată, impactul nefavorabil al lipsei datelor privind statusul nutrițional al copiilor, lipsa programelor de prevenție prin nutriție și a educației alimentare în România, precum și ce înseamnă să crești un copil vegan, din punct de vedere economic și social.

În 2021, obezitatea a fost principalul motiv pentru care părinții s-au adresat medicului pediatru. O parte dintre părinţi sunt speriaţi, vin la nutriţionist pentru că nu ştiu să-şi ajute copilul, iar alţii sunt total pasivi la a acorda o educație alimentară care să contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor şi pot apărea deficite mai mari. Însă, faţă de perioada pandemiei sunt mai mulţi adolescenţi care vor să ştie cum pot mânca vegetarian, fără să-şi ajungă la anumite deficite, a declarat dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Junior, medic endocrinolog.

Concluziile conferinței au fost că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier, dar care poate fi corectat prin monitorizare medicală de specialitate. Pe de altă parte, dieta vegană este benefică sistemului cardiovascular, copiii cu o astfel de alimentație având un profil cardio-lipidic optim.

Întrucât niciunul dintre studii nu a luat în calcul monitorizarea copiilor pe termen lung, ca viitori adulți, pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu vulnerabili în fața unor boli, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu va realiza un studiu observațional privind dezvoltarea copilului cu o alimentație timpurie corectă, în contextul în care România nu are programe de nutriție preventivă, rapoarte nutriționale actualizate pentru copii și nici programe de stat privind educația alimentară, deși ocupă locul 3 în Europa la obezitate infantile, în rândul băieților cu vârste între 8-12 ani. Prin acest program ne dorim să oferim acces părinților la sfaturile unor specialiști, bazate pe dovezi științifice legate de alimentația timpurie, astfel încât aceștia să ia cele mai bune decizii, când vine vorba de alimentația copiilor și să schimbăm mentalități în ceea ce privește alimentația viitorului, a declarat Lăcrămioară Frăsineanu, Manager Proiect.


articolul original.

Șeful secției de Cardiochirurgie de la Institutul Inimii din Timișoara, prins în flagrant când lua mită 1000 de euro

26 September 2022 at 08:28

Ofiţerii DGA au descins luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, unde au percheziționat biroul medicului Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară.

Sursă foto: Opinia Timisoarei

Unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi din Timișoara este acuzat că ar fi cerut unui pacient 1.000 de euro pentru a-l opera, iar în această dimineață, politiștii Direcției Generale Anticorupție au descins în biroul doctorului, pe care l-ar fi prins în flagrant.

Percheziția a fost confirmată și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, care a transmis că „în dimineața zilei de 26 septembrie 2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cu sprijinul ofiterilor DGA București și cei ai Serviciului Județean Anticoruptie Arad, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infracțiuni de corupție la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. În prezent se desfășoară percheziții, în vederea stabilirii situației de fapt și a lămuririi împrejurărilor cauzei, urmând ca persoana vizată să fie condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș pentru a fi audiată în legătură cu presupusa faptă cercetată.

În urma percheziției, medicul Marinică Gașpar, în vârstă de 63 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardiologi din Timișoara, a fost dus la audieri, urmând ca procurorii să decidă dacă și ce măsuri vor dispune în cazul său.

Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara a transmis că „se pronunță ferm împotriva oricărei forme de infracțiune sau corupție și susține permanent și necondiționat orice demers al instituțiilor abilitate ale statului ce vizează derapaje, ilegalități, nereguli referitoare la activitatea instituției. De asemenea suntem deschiși oricăror solicitări adresate nouă din partea instituțiilor statului român pentru identificarea și combaterea oricarei forme de acțiuni ilegale. IBCV Timișoara își va continua misiunea de a se îngriji de sănătatea cetățenilor și de a se dedica pemanent salvării vieții pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, așa cum face de aproape 30 de ani”, se arată între-un comunicat semnat de dr. Luca Constantin Tudor, managerul IBCV.

Potrivit jurnașiștilor de la Opinia Timișoarei, prof. univ. dr. Marinică Gașpar, șef de secție chirurgie cardiovasculară, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara activează de ani buni în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara unde, din 2003, conduce Secția de Chirurgie Cardiovasculară.

În martie, anul acesta, la redeschiderea Compartimentului de Chirurgie Pediatrică de la Institut, medicul s-a aflat în echipa care a realizat primele intervenții pe inimă la copii, proceduri reluate după mai bine de 20 de ani în cadrul unității medicale.

UPDATE, 27 septembrie: La finalul audierilor de luni, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au anunțat că au pus în mișcare acțiunea penală asupra medicului chirurg Marian Gașpar, care a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat penal pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că ar fi primit de la șase pacienți sume cuprinse între 100 și 2.000 de euro.

Marți, acesta a fost prezentat magistraților, care au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care în data de 27.09.2022 a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.


articolul original.

Botoşănenii pot face testări gratuite pentru depistarea hepatitei C. Zeci de medici de familie s-au înscris în program

28 September 2022 at 09:39

Miercuri, 28 septembrie, s-a dat şi la Botoşani startul campaniei „Împreună oprim hepatita-Hai la doctor!”. Aceasta este desfășurată în cadrul proiectului Live(RO)2-Est. Lansarea a avut loc în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului administrativ. Acolo a fost organizată o conferinţă susținută de prof. univ. dr. Anca Trifan de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași. Aceasta este managerul proiectului în care parteneri sunt UMF Iași, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași.

La conferinţă au luat parte şi preşedinta Consiliului Judeţean, Doina Federovici, dar şi prefectul Sorin Cornilă.

„ Prin depistarea precoce a virusului hepatitei B sau C se micșorează riscul unor boli grave, chiar incurabile și de aceea salut ideea de organizare de campanii de informare și de screening”, a declarat şefa CJ.

Până în prezent 37 de medici de familie din 28 de UAT-uri din Botoșani s-au alăturat proiectului LIVE(RO) 2 EST. În cabinetele acestora botoșănenii pot face aceste testări gratuite.

„Mesajul meu către botoșăneni este să vină la medic, să-și facă screeningul, aibă grijă de sănătatea lor”, a mai transmis Doina Federovici.

Proiectul Live(RO)2-Est este parte a Programului Regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D din regiunile Nord-Est și Sud-Est și este finanțat din fondurile europene disponibile în cadrul Programului Operațional Capital Uman.

articolul original.

Producătorii de medicamente din Europa avertizează că vor renunța la medicamentele generice ieftine din cauza crizei energiei. Multe dintre ele tratează afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul

28 September 2022 at 07:48

Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, fiind cea mai recentă industrie care caută ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Medicines for Europe spune că prețul medicamentelor trebuie să crească sau ele nu vor mai fi produse deloc

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Zentiva, Teva, unitatea Sandoz a Novartis și Kabi a Fresenius SE, a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului UE de vineri, în care solicită măsuri de reducere a costurilor.

Scrisoarea a fost adresată, de asemenea, principalilor comisari europeni.
Potrivit scrisorii, prețul energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu 50% până la 160%.

De asemenea, asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită autorităților naționale de sănătate mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a precizat Medicines for Europe.

„S-ar putea să renunțăm la poate trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei”, a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, Spania.

Directorul general al Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că majorarea costurilor energiei afectează un sector care a fost forțat să se consolideze din cauza presiunii asupra prețurilor, ceea ce face piața mai vulnerabilă la întreruperi și penurii de aprovizionare.

Problema se axează pe regimul de stabilire a prețurilor. Medicamentele care nu sunt brevetate sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente cu costuri reduse la prețuri stabilite de agențiile naționale de sănătate sau de asociațiile de asigurări, care, de asemenea, reduc frecvent prețurile.

Creșterea bruscă a costurilor energiei vor lăsa mulți pacienți fără medicamentele necesare

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile pentru medicamente din regiune, potrivit grupului de lobby.

Creșterea bruscă a costurilor energiei riscă să submineze un efort recent de a stimula producția de medicamente în Europa și de a face regiunea mai autonomă, după ce pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența de furnizorii din străinătate pentru că a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Măsurile de blocaj COVID din China și războiul din Ucraina au înrăutățit situația în ceea ce privește aprovizionarea cu logistică și materii prime.

Infuziile standard pentru spitale se numără printre medicamentele cu cea mai mare consumatoare de energie pentru a fi produse, deoarece trebuie încălzite și răcite pentru sterilitate.

Același lucru este valabil și pentru procesul de fermentare care stă la baza antibioticelor și a hormonilor terapeutici utilizați în mod obișnuit, a declarat Van den Hoven.

Stampa de la Medichem a declarat că efectele scumpirii energiei variază de la tarife de transport mai mari până la tarife mai mari cu 30% pentru contractorii de eliminare a deșeurilor.

Ea a refuzat să numească medicamentele care ar putea fi afectate în cadrul unei revizuiri anuale din acest an, dar a spus că clienții vor avea la dispoziție între șase și 12 luni pentru a găsi un nou furnizor în cazul în care un produs este eliminat treptat.

Stampa a declarat că indexarea prețurilor medicamentelor pentru a lua în considerare costurile de producție ar fi o soluție accesibilă pentru organismele de sănătate din Europa.

„Sectorul nu poate transfera costurile mai mari… Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari” a spus ea.

Operațiile care nu sunt considerate prioritare au fost suspendate în România din cauza lipsei unui medicament

Operațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate în mai multe spitale de țară. Lipsește Miostin – un medicament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului, după anestezie.

Dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța: „E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”.

Medici în sala de operație / Foto: pixabay.com

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest tratament apare cu mențiunea „discontinuitate temporară” din motive de fabricație, încă din data de 5 septembrie.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale, potrivit News.ro.

Dar Zentiva este membru al organizației Medicines for Europe, grupul de lobby al industriei medicamentelor generice din Europa, exact cel care reclamă faptul că din cauza costurilor cu energia electrică, producătorii de medicamente europeni vor renunța la unele dintre produsele lor.

articolul original.
❌