ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ultimele Stiri

Se întâmplă imediat după Ziua Națională a României! Ministrul Muncii afirmă că începe pe 2 decembrie

27 November 2022 at 09:57
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut un anunț care îi vizează pe toți pensionarii din țara noastră.

Marius Budăi a explicat, sâmbătă seara, că imediat după Ziua Națională a României va începe plata pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că livrarea pensiilor nu va fi afectată de zilele libere din decembrie.

Astfel, potrivit lui Marius Budăi, efectuarea plăților va începe în data de 2 decembrie, iar până pe 15 decembrie vor fi date toate pensiile.

Am discutat deja cu Poşta, în data de 2 se vor efectua plăţi, astfel că până în 15 decembrie, să dăm toate pensiile. Se lucrează în data de 2 decembrie, la poştă”, a declarat ministrul Budăi, la Antena 3.

Marius Budăi: „Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”

Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, aşa cum se ştie, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata cu efectuarea plăţilor, dar comprimăm plăţile şi aşa cum am beneficiat întotdeauna de sprijinul Poştei Române şi chiar acum, în 2 decembrie, când este liber, se vor face plăţi. Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”, a mai spus Budăi, sâmbătă seară, la Antena3.

Moștenitoarea imperiului Dedeman, Karina Pavăl, despre lovitura fără precedent dată pe piața din România: ‘Prin această achiziție, reconfirmăm încrederea noastră în potențialul pe termen lung al sectorului imobiliar’

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, dezvăluie când va fi gata noua Lege a pensiilor! ‘Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat’

26 November 2022 at 19:50
image

Sâmbătă seara, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre noua Lege a pensiilor, precizând când va fi gata noul act normativ așteptat de milioane de pensionari.

Marius Budăi a dezvăluit, în această seară, că până la finalul trimestrului I din 2023 noua Lege a pensiilor va fi gata, astfel încât să se treacă la recalcularea pensiilor.

Ministrul Muncii a explicat că nu e vorba neapărat despre o nouă lege și că se va pleca de la analiza Legii nr. 127/2019, despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. Reamintim că la începutul anului 2022, într-un interviu acordat Bugetul.ro, Marius Budăi a precizat că PSD își dorește modernizarea Legii nr. 127/2019, nicidecum o altă lege.

Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă (n.r. – de recalculare), nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127, despre care mulți specialiști spun că este o lege bună.

Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și, cu siguranță, până la final de trimestru I va fi gata această lege.

Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic. Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. – la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a spus, la Antena 3, Marius Budăi.

Marius Budăi, pentru Bugetul.ro: „Ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege”

Eugen Dinu: Va exista o nouă Lege a pensiilor, în urma PNRR-ului, sau se vor face modificări la Legea nr. 127/2019 – Legea PSD a pensiilor?

Marius Budăi: De mai multe ori, și președintele Ciolacu, și eu, și Lia Olguța Vasilescu am spus că nu este neapărat Legea PSD. Este o lege, într-adevăr, promovată de PSD, susținută de majoritatea PSD de atunci în Parlamentul României, promulgată de președintele României, dar trebuie să fie cunoscut faptul că este o lege lucrată împreună cu specialiștii din Casa Națională de Pensii Publice. Fiecare casă teritorială de pensii din fiecare județ al țării a avut, cel puțin, câte un reprezentant în acea Comisie de lucru a acestei legi. Au fost aleși cei mai buni oameni ai sistemului de pensii și, împreună cu ei, am lucrat la această lege. De aceea, și în programul de guvernare, am scris foarte clar că noi ne dorim modernizarea acestei legi, nicidecum o altă lege.

articolul original.

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

26 November 2022 at 07:53
image

Marius Budăi a lămurit controversele cu privire la creșterea pensiilor.

Am refuzat atunci, refuz și acum să discut desprea această licitație de procente. Așteptările românior le cunosc. Sunt un om din popor. Așa cum am spus, necesitatea de a crește pensii și salarii am înțeles-o. Important e că sunt măsuri de sprijin și în coaliție am luat aceste măsuri. Sunt bucuros că viziunea PSD pentru majorarea pensiilor a avut succes în cadrul coaliției și acum trecem la implementarea lor”, a declarat Marius Budăi.

Persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, dar și elevii vor beneficia de cele mai importante majorări.

„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații. 

(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform româniatv.net.

Vezi și:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunț important despre salarii: Sindicatele și patronatele au acceptat propunerea PSD de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei

24 November 2022 at 17:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis joi pe pagina de facebook că sindicatele și patronatele au acceptat propunerea PSD de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei.

Sindicatele și patronatele au acceptat în cadrul discuțiilor la reuniunea Consiliului Național Tripartit (CNT), propunerea de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023.

„Sindicatele și patronatele au acceptat, în cadrul discuțiilor din CNT, propunerea PSD, anunțată de președintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023. Discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a transmis ministrul Budăi

articolul original.

Vești bune pentru românii care lucrează în Spania! Memorandumul de Înțelegere semnat de șeful Muncii

24 November 2022 at 08:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Constantin Budăi, și vicepreședintele Regatului Spaniei și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz Perez, au semnat, în localitatea Castellón de la Plana, în marja ședinței comune de astăzi a Guvernelor României și Regatului Spaniei, un Memorandum de Înțelegere, informează Ministerul Muncii și Solidarității Socialie.

Documentul facilitează colaborarea între cele două state în domeniul ocupării forței de muncă și al inspecției muncii și sprijină identificarea posibilităților cele mai bune de utilizare, în proiecte comune, a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în special Fondul Social European Plus.

Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii bilaterale cu omologul său spaniol, că asigurarea protecției și respectării drepturilor celor peste un milion de cetățeni români care lucrează în Regatul Spaniei, ca lucrători detașați sau angajați direct pe teritoriul acestui stat, constituie o prioritate pentru Guvernul României și, implicit, pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Acesta a adus în discuție și necesitatea intensificării cooperării dintre Inspecțiile Muncii din România și Regatul Spaniei, fie prin inspecții simultane în cele două state, fie prin inspecții mixte ale acestora pe teritoriul celuilalt stat, atunci când există indicii că se încalcă drepturile lucrătorilor. Marius Budăi a reamintit, cu această ocazie, că Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (ELA) a fost înființată chiar sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în data de 31 iulie 2019, instituție care facilitează cooperarea intre Inspecțiile Muncii din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul român a discutat și despre Legea dialogului social, votată astăzi în Parlamentul României, unul din jaloanele asumate prin PNRR.

Ministrul spaniol al Muncii și Economiei Sociale, doamna Yolanda Díaz Perez, a subliniat, la rândul său, necesitatea întăririi colaborării în domeniul ocupării forței de muncă și a inspecției muncii în contextul crizelor multiple de la nivel global și a apreciat că este nevoie să se pună accent pe “O Europă mai socială”, un obiectiv de politică europeană.

Totodată, doamna Yolanda Díaz Perez a mulțumit României pentru sprijinul oferit de țara noastră cetățenilor din Ucraina, de la declanșarea conflictului armat.

articolul original.

Se acordă în două tranșe, în 2023! Guvernul, ajutor pentru pensionarii cu pensiile sub 3.000 de lei! Se confirmă ce a declarat, pentru Bugetul.ro, ministrul Muncii

22 November 2022 at 08:55
image

Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis majorarea pensiilor cu un procent de 12,5%, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va ajunge la 1.784 de lei.

Totodată, pensionarii cu pensiile sub 3.000 de lei vor beneficia și de un sprijin financiar acordat în anul 2023.

Mai exact, cei cu pensiile de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar de 1.000 de lei. Pensionarii cu pensiile între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei, iar cei cu pensiile între 2.001 și 3.000 de lei – 600 de lei.

Sprijinul va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a spus Nicolae Ciucă, premierul României și președintele PNL.

„Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.
De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei”, a anunțat Marcel Ciolacu, șeful PSD.

În urmă cu o săptămână, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, pentru Bugetul.ro, că persoanele cu pensii mici vor beneficia de o mărire de venituri diferențiată.

Președintele PSD vorbea de venituri, nu de o majorare diferențiată de pensiilor. Vom avea o mărire de venituri, pentru cei cu pensii mici, a explicat, pentru Bugetul.ro, ministrul Muncii, Marius Budăi.

articolul original.

Budăi, atacat din opoziție, dar și de partenerii de guvernare

21 November 2022 at 14:59
By: (R.C.)

Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile iar documentul îndeplineşte toate criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, luni, în Plenul Parlamentului, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

„În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei. Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii Ministerului Muncii şi reprezentanţii Băncii Mondiale. În data de 7 noiembrie 2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor Europene, cu doamna Celine Gauer, director general Revover, în cadrul Comisiei Europene, şi domnul Massimo Suardi, director în Direcţia Generală Afaceri Economice-Financiare. Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului”, a spus Budăi la „Ora Guvernului”.

Potrivit ministrului de resort, un prim jalon din PNRR a fost îndeplinit în primele săptămâni de la preluarea mandatului.

„De la preluarea mandatului, la sfârşitul lui noiembrie 2021, am avut la dispoziţie doar câteva săptămâni să îndeplinesc un prim pilon sau jalon din acest PNRR, şi anume contractarea contractului de consultanţă pentru a îndeplini jalonul scadent la finalul anului trecut. La licitaţia care fusese organizată, se înscrisese un singur consorţiu, care a fost descalificat în decembrie 2021, pentru că unul dintre membri nu era nici membru al Uniunii Europene, nici al Statelor Unite ale Americii, ci era un membru din Asia, iar altul era în incompatibilitate. Cu toate acestea, am reuşit să îndeplinim jalonul în doar câteva săptămâni. Mi-am propus ca, de la început, să implementez PNRR în deplină transparenţă, împreună cu colegii din Ministerul Muncii. În acest scop, am adoptat în Guvern un Memorandum prin care a fost creat un grup interministerial în vederea îndeplinirii jalonului 215. Ulterior acestui Memorandum am avut întâlniri atât la nivel de miniştri, cât şi la nivel tehnic, cu reprezentanţi din ministerele şi instituţiile beneficiare. După cum bine ştiţi sau dacă nu ştiţi vă spun acum, cele şase legi trecute în PNRR nu sunt nici gestionate, nici implementate de Ministerul Muncii”, a spus oficialul.

Acesta a adăugat că Banca Mondială, în calitate de consultant, a trimis la Bucureşti reprezentaţi de la Washington, care au purtat discuţii cu sindicatele, cu patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare de pensii şi indemnizaţii de serviciu.

„Banca Mondială ne-a înaintat şi un raport, raport prezentat şi în presă, deci transparent, pe baza căruia lucrăm acum, nu în secret, cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare. Lucrăm la întocmirea acestui proiect. Acest proiect în curând va fi transmis către Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare, după care va fi înaintat Comisiei Europene şi depus în Parlamentul României. În data de 28 decembrie 2021 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Contractarea serviciilor de asistenţă tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii şi unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente aceste reforme”. În cadrul acestui Memorandum se face referire şi la jalonul 215 în înţelesul celor şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionari publici, parlamentari, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor şi beneficiari ai Curţii de Conturi. În data de 12 ianuarie a avut loc o primă discuţie cu Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Ulterior clarificărilor din această discuţie au fost demarate la nivel de Minister al Muncii discuţiile tehnice cu reprezentanţii Băncii Mondiale privind elaborarea proiectului, dar şi cu reprezentanţii interesaţi şi co-interesaţi şi mă refer la reprezentanţii celor şase legi”, a subliniat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a declarat, totodată, că pentru îndeplinirea în continuare a acestui jalon a mai fost nevoie de încă un Memorandum în Guvern, care conţinea în principal prevederi privind încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului de pensii.

„Ulterior acestui memorandum am prezentat în Guvern şi o Notă de informare în data de 13.07.2022. În continuare au fost derulate o serie de întâlniri tehnice cu experţii Băncii Mondiale pentru a putea identifica o modalitate de elaborare, iar în data de 13 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale reuniunea Comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii şi a reformei pensiilor şi indemnizaţiilor stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. La reuniune au participat reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Muncii, Curţii de Conturi, Curţii Constituţionale, Camera Deputaţilor, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului, precum şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii Publice, cu acelaşi scop de a continua în culegerea de date şi implementarea mai departe a acestei legislaţii. Toate instituţiile interesate şi enumerate mai sus au trimis puncte de vedere Ministerului Muncii, iar în 21 septembrie 2022 a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanţii Ministerului Muncii, Casa Naţională de Pensii Publice, Banca Mondială, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi bineînţeles, serviciile Comisiei Europene”, a menţionat Budăi.

Modernizarea sistemului public de pensii, a celui de salarizare şi a celui de asistenţă socială se lasă încă aşteptată de către Ministerul Muncii, a declarat în plen, deputatul PNL Raluca Turcan.

„La formarea coaliţiei, în Programul de guvernare a existat o asumare clară a reformelor necesare pentru a moderniza sistemul public de pensii, cel de salarizare şi asistenţa socială în România. Respectarea acestor angajamente încă se lasă aşteptată de către Ministerul Muncii. Modernizarea rapidă a acestor sisteme ar fi reprezentat cel mai important act de echitate socială şi combatere a sărăciei din 1990 până în prezent”, a afirmat Turcan la „Ora Guvernului”, la care invitat ministrul Marius Budăi.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a declarat că „România este singura ţară din Uniunea Europeană în care, dacă ai stagiul complet, eşti cetăţean de categoria a II-a”.

Modernizarea sistemului de pensii ar fi însemnat introducerea şi în Romania a unui standard european „absolut firesc”, a completat Raluca Turcan.

„Cum se întâmpla acum? Ai muncit toată viaţa şi statul român îţi redistribuie banii pe care îi meriţi în tot felul de alte direcţii, numai ţie nu. Or, Uniunea Europeană înseamnă respectarea cu prioritate a acelora care au contribuit, prin efortul lor, la binele comun. Acest lucru ar fi însemnat, evident, că niciun partid nu ar mai fi putut ţine captivi pensionarii din România cu şiruri nesfârşite de fake news despre echitate şi corectitudine. Răsplătirea celor care au muncit mai mult este cel mai firesc lucru în restul Uniunii Europene, numai la noi se găsesc pretexte ca acest lucru să nu devină realitate”, a susţinut Turcan.

Ea a menţionat că primul test pentru Ministerul Muncii va fi în scurt timp, în luna decembrie, privind îndeplinirea jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Este un test de seriozitate şi responsabilitate cu care Ministerul Muncii trebuie să răspundă termenelor precise şi exigenţelor clare cuprinse în PNRR referitoare la pensiile speciale. Reforma sistemului de pensii, reforma salarizării în sistemul public sau a asistenţei sociale, digitalizarea serviciilor publice trebuie realizate nu doar pentru că ele figurează între angajamentele din PNRR şi condiţionează accesarea fondurilor, ci pentru că sunt reforme mult aşteptate la nivelul societăţii româneşti. Este legitim faptul că parlamentarii se întreabă unde sunt proiectele de legi pentru îndeplinirea reformelor din PNRR, de ce acestea întârzie să apară, în condiţiile în care s-au cheltuit bani grei pentru realizarea lor. Numai pentru consultanţa aferentă reformei s-au cheltuit peste 5,8 milioane de dolari. Să sperăm că nu ne trezim în situaţia în care Ministerul Muncii trimite Parlamentului alte proiecte elaborate în grabă, improvizate şi vădit neconstituţionale! Cred că domnul ministru ştie care sunt riscurile de a mima reforma pentru accesarea fondurilor din PNRR”, a transmis deputata PNL.

Raluca Turcan a adăugat că, dacă ar fi existat o minimă determinare, dacă s-ar fi muncit mai mult, „nu doar în pauzele de publicitate ale talk-show-urilor”, astăzi măcar două proiecte ar fi fost deja în dezbaterea Parlamentului sau chiar adoptate.

„Pentru că ministerul nu ne-a anunţat că a finalizat vreun proiect de reformă, atunci îi recomand domnului ministru să preia proiectele pe care le-a găsit în minister, muncite de consilierii şi experţii noştri. Sunt acolo! Ar fi, de asemenea, onest ca banii daţi pe consultanţă să-i ofere echipelor de experţi din minister care au muncit anul trecut zi şi noapte pentru a elabora proiectele. (…) Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, chiar de la data de 1 decembrie, dacă ai noştri colegi de coaliţie votează proiectul legislativ înaintat de PNL privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei. Un milion de pensionari ar beneficia de această măsură imediat. Cei cu pensii sub 2000 de lei ar putea beneficia imediat de un stimulent înaintea sărbătorilor de iarnă. În încheiere, vă sugerez, domnule ministru, ca reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca şi contributivitatea, şi să nu cădeţi în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile şi egalizatoare, aşa cum am văzut ca sunteţi sfătuit. Deocamdată, e prea mult fake news dinspre Ministerul Muncii, e timpul să vedem şi faptele!”, a mai transmis Turcan.

Sistemul de pensii din România nu este unul corect, a declarat deputatul UDMR Csep Éva-Andrea, ea afirmând că principiul contributivităţii trebuie respectat.

Într-o intervenţie la Ora Guvernului, deputata UDMR a arătat că orice discuţie despre sistemul de pensii în România este bine-venită şi constructivă şi, chiar dacă sunt multe nelămuriri, dezideratul este unul comun.

„Valoarea pensiilor acordate în România sunt oglinda societăţii. Două treimi dintre pensionarii României au pensii sub 2.000 de lei, după cum arată statistica pensiilor aflate în plată, iar un milion de români trebuie să se descurce cu mai puţin de 1.000 de lei. În această sală nu cred că există un parlamentar care nu ar dori să găsească o soluţie vizibilă pentru a mări aceste pensii. În aceste momente de criză economică, formaţiunile politice din coaliţia de guvernare caută o soluţie pentru a găsi o rezolvare, a veni în ajutorul persoanelor care au lucrat o viaţă întreagă şi prin muncă cinstită au contribuit la sistemul de pensii. (…) Subliniez că pe parcursul anilor lucraţi aceşti pensionari au contribuit la sistemul de pensii, dar sistemul nu este unul corect. În opinia mea, putem reconstrui sistemul de pensii din România pe baze solide, pornind de la cel mai important principiu – cel al contributivităţii pentru toate categoriile. UDMR va rămâne consecvent şi susţinem că principiul contributivităţii trebuie respectat, iar noul sistem de pensii trebuie să se bazeze pe acesta”, a transmis Csep Eva-Andrea.

Potrivit acesteia, principiul contributivităţii trebuie urmat şi de cei care sunt în serviciul public, respectiv cei care au incompatibilităţi, interdicţii şi nu au voie să se ocupe de altceva.

„Statul are obligaţia de a lua decizie dacă peste contributivitate le mai acordă puncte în plus pentru anii lucraţi sau nu. Trebuie să eliminăm multe inechităţi. De exemplu, este inadmisibil că unii se pot pensiona la vârsta de 45 de ani, cu pensii speciale, iar mulţi după 35 – 40 de ani lucraţi au contribuţiile achitate, trăiesc cu o pensie minimă socială de 1.000 de lei. O altă inechitate este vârsta de la care poţi beneficia de acea pensie specială. (…) Nicio pensie nu trebuie să fie mai mare decât salariul net, în momentul în care persoana beneficiară de drepturi solicită pensionarea. (…) Avem nevoie de o nouă lege, una foarte simplă”, a mai susţinut deputata UDMR.

AUR susţine mărirea tuturor pensiilor cu o sumă fixă, a declarat, luni, preşedintele partidului, deputatul George Simion, care a adăugat că pensiile speciale trebuie „tăiate”.

„În momentul în care eraţi pe băncile Opoziţiei susţineaţi, domnule Budăi, că trebuie renegociat PNRR, că nu pot fi mărite pensiile din cauza procentului de 9,4 din PIB. Acum sunteţi la Putere şi vedem o oarecare impotenţă în a renegocia PNRR. Nu aţi făcut-o, după cum vedem această impotenţă şi din partea coaliţiei de guvernare care nu e în stare să negocieze la nivel european cu partenerii noştri aderarea la spaţiul Schengen. Nu puteţi, dar, totodată, intenţiile dumneavoastră legate de pensii sunt periculoase, vreţi să daţi mită electorală nemărind punctul de pensie. Vreţi să daţi oamenilor amărâţi din ţara asta o singură dată o sumă mare ca să aveţi garanţia că vă vor vota”, a susţinut Simion, în plenul Camerei Deputaţilor la „Ora Guvernului”, la care este invitat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit liderului AUR, partidele aflate la guvernare se înşeală dacă îşi imaginează că vor câştiga simpatia pensionarilor „mituindu-i”.

„Subiectul audierii de astăzi din Parlament este unul singur şi, poate ca o voce singulară, spun acest lucru – tăiaţi pensiile speciale, prea mult v-aţi bătut joc de multe categorii sociale. Şi, mai mult decât atât, trebuie să o faceţi un alt lucru – explicaţi românilor care sunt pensiile speciale, pentru că, în momentul ăsta, nu am reuşit să facem decât să învrăjbim o categorie socială împotriva celeilalte. Planurile dumneavoastră pentru mărirea pensiilor anul viitor înseamnă ca săracii să primească puţin şi bogaţii să primească mult. Poziţia AUR este mărirea pensiilor cu o sumă fixă. Opriţi pensiile speciale, opriţi decalajul dintre săraci şi bogaţi”, a transmis George Simion.

articolul original.

Marius Budăi: Nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie

21 November 2022 at 10:06
Sursa foto: News.ro.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a dat asigurări cu nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă pericolul vine ulterior în majorări ulterioare și mai ales în rezolvarea inechităților din sistem.

„Acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat Budăi. El a precizat că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene.

„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii. Şi liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima. El a adăugat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale i-a transmis personal că susţine scoaterea acestui procent, scrie Digi24.ro.

Citește și: Judecătorii de la Cluj au decis: Monica Pop rămâne arhitect-șef al municipiului Bistrița

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023: Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere

21 November 2022 at 08:36
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat că pensiilor românilor se vor majora de la 1 ianuarie 2023.

Șeful Muncii a subliniat că până la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lui decembrie actul normativ care prevede majorarea pensiilor trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, va exista timp pentru mărirea pensiilor și tipărirea cupoanelor de pensie aferente.

Pentru că în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform Antena 3.

Marius Budăi: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere”

Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

articolul original.

Marius Budăi, despre pensii: Unde-i pericolul

21 November 2022 at 05:05
By: (I.R.)

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, dar că pericolul vine în majorările ulterioare.

Budăi a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii, în condiţiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru.

„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a declarat Budăi.
El a precizat că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene.
„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru aşa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a afirmat  ministrul Muncii.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima. El a adăugat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale i-a transmis personal că susţine scoaterea acestui procent.
articolul original.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ‘Este clar că această majorare va avea loc de la 1 ianuarie și sunt convins că această decizie va fi luată în timp util astfel încât noi să reușim să facem toate operațiunile necesare

20 November 2022 at 09:15
image

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, şi-a exprimat speranţa că guvernanţii vor stabili exact până la finalul acestei luni procentul cu care se va majora punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023 astfel încât să poată pregăti toate modificările necesare pentru a putea plăti pensiile mărite.

„Când se face această actualizare, majorare a punctului de pensie, noi trebuie să consolidăm baza de date pentru că nu se modifică doar valoarea punctului de pensie, avem şi alţi parametri care derivă din acestă valoare a punctului de pensie. Această consoridare a punctului de pensie la nivel central trebuie făcută mai înainte astfel încât noi plătim pensiile, începând cu prima zi a lunii.

Aceste operaţiuni trebuie să le avem de mai înainte clar stabilite. Undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie noi trebuie să avem aceste date deja pentru a putea face aceste operaţiuni specifice Casei Naţionale de Pensii pentru a putea ca la 1 ianuarie 2023 să avem deja fluturaşii tipăriţi cu noile valori ale pensiilor”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

„Este clar că această majorare va avea loc de la 1 ianuarie şi sunt convins că această decizie va fi luată în timp util astfel încât noi să reuşim să facem toate operaţiunile necesare şi nu vom avea nicio problemă şi pensionarii vor primi pensiile mărite fix cu 1 ianuarie 2023”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% din 2023. Primul scenariu ar presupune creșterea pensiilor cu 10% + sprijin pentru cei mai săraci pensionari pentru iarnă, respectiv majorarea pensiilor cu 15% pentru toți pensionarii.

Şi premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru, conform româniatv.net

articolul original.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, după anunțul Comisiei Europene! Marius Budăi: ‘Vom lupta în continuare. Această majorare de acum nu este afectată de acest procent’

19 November 2022 at 12:45
image

„Această majorare de acum nu este afectată de acest procent”, a spus ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

„Problema este pentru majorările următoare și pentru rezolvările inechităților.

Însă, răspunsul venit de la Comisia Europeană, la inițiativa unei publicații din România, a fost un răspuns care a fost scris în conformitate de funcționari probabil de la Comisia Europeană, în conformitate cu PNRR actual.

Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă”, a spus ministrul Muncii, vineri seară, la Antena 3 CNN.

„Dacă în concepția unora, cetățenii, seniorii României trebuie să fie mult mai săraci ca media Uniunii Europene, este doar părerea lor, și noi, PSD, vom lupta în continuare”, a mai spus ministrul.

Marcel Ciolacu declară că dacă nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc la 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima.

„Gândiţi-vă că dacă nu scoatem acel 9,4%, această mărire pe care o să o avem la pensii din 1 ianuarie, şi din punctul meu de vedere pensiile mici trebuie să fie mărite cu un procent mai mare de 15%, altfel nu putem crea un echilibru, atunci ar fi ultima mărire. Este foarte posibil ca întreaga Europă, acest procent se raportează la PIB, să intre, Doamne fereşte, într-o recesiune. Atunci nu se mai măreşte PIB, Doamne fereşte se micşorează şi nu te mai încadrezi în cei 9,4%. Deci până când? Până în 2070. Ca să vedeţi câtă minte au avut să treci un procent până în anul 2070.

Repet, dacă şi cu certitudine se vor mări pensiile la 1 ianuarie, atunci ar fi ultima mărire dacă nu scoatem acel 9,4%”, conform antena3.ro

articolul original.

Vești de la Budăi despre salariul minim

15 November 2022 at 14:05
By: (C.T.)

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marţi, că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare noua variantă a salariului minim, cel mai probabil de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit, varianta finală urmând însă a fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, respectiv în coaliţia de guvernare.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament.

El a precizat că vor fi luate în calcul toate variantele, referitor la suma de 200 de lei, şi a adăugat că îşi doreşte ca noua variantă a salariului minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele, nu porneşti un dialog doar cu varianta ta, neascultând partenerii sociali, în speţă sindicatele şi patronatele. Aşa că toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a explicat Budăi.

Ministrul Muncii a menţionat că 130.000 de contracte au fost transformate şi a fost oferită suma de 200 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o întâlnire tripartită în care se va discuta despre majorarea salariului minim pe economie va avea loc miercuri la Guvern.

„Mâine vom avea o întâlnire tripartită la Guvern şi vom stabili cu partenerii sociali tot ceea ţine de mărirea salariului minim”, a afirmat Ciucă, la Parlament.

Întrebat dacă în salariul minim de 3.000 de lei se vor menţine 200 de lei scutiţi de impozit, Ciucă a spus: „În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”.

articolul original.

Ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunțul momentului!

13 November 2022 at 20:15
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre planul Guvernului în ceea ce privește pensiile românilor: ”Este clar că va fi o majorare, este clar că vor fi pachete de sprijinire socială, se estimează a fi o iarnă grea pentru că noi, social-democraţii, nu vrem să lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”.

„În spaţiul public, apare acea licitaţie de procente. Colegi de-ai noştri de pe partea dreaptă licitează cu procente. Anul trecut, când nu era nicio criză energetică, când nu era război la graniţă, ne explicau de dimineaţa până seara cum NU se pot majora pensiile, salariile minime, alocaţiile şi aşa mai departe. Acum, licitează cu procente. Eu cred că putem să licităm cu multe, dar în niciun caz cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri„, a declarat Marius Budăi .

„Decizia finală se va lua în maximum o săptămână şi jumătate, când se vor adopta bugetele în Guvern. Este clar că va fi o majorare, este clar că vor fi pachete de sprijinire socială, se estimează a fi o iarnă grea pentru că noi, social-democraţii nu vrem să lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a mai spus Marius Budăi, refuzând să facă „o licitaţie de procente” nici măcar în nume personal.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a acuzat sâmbătă „politicieni de dreapta”, despre care spune că „licitează cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri”, el referindu-se la declaraţiile privind procentul cu care ar trebui majorate pensiile, de anul viitor. „În acest an, când am fost delegat de Marcel Ciolacu să prezint viziunea PSD-iştilor pentru a veni în sprijinul oamenilor, spuneau că nu se pot majora pensiile cu 10% şi că ”Demisia, Budăi”! Acum licitează. Acum licitează cu ce? Cu sărăcia oamenilor, cu nevoile părinţilor şi bunicilor noştri, cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri şi parcă ar fi – unii din ei sunt în opoziţie, alţii sunt la putere – parcă ar fi vrut ei să dea mai mult, dar nu vin cu soluţii”, afirmă Budăi.

„Noi, PSD suntem cei care, de fiecare dată când am fost la guvernare, am avut un pact cu cetăţenii României. Mai important este că l-am şi respectat. Mă încearcă o tristeţe enormă când văd politicieni de dreapta, indiferent de partidul din care provin, care în anul 2021, adică în anul în care România şi globul nu era traversat de aceste crize profunde (…) se chinuiau anul trecut, cheltuiau toată energia lor, de dimineaţa până seara, să ne spună cum nu se poate: cum nu se pot mări alocaţiile copiilor, cum nu se poate şi nu trebuie să mărim salariul minim, cum nu se poate să majorăm pensiile.

Dar se puteau achiziţiona atunci izolete la preţuri enorme, ne spune domnul profesor Rafila de vaccinuri de miliarde de euro pe care acum România trebuie să le arunce. Alea se puteau face, dar pensii, salarii, alocaţii, sprijin pentru mediul de afaceri, nu se putea face”, a afirmat Marius Budăi la Vrancea, conform româniatv.net

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a izbucnit: ‘Spuneau că nu se pot majora pensiile cu 10%. Acum licitează. Este de condamnat așa ceva’

12 November 2022 at 13:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, acuză „politicieni de dreapta”, despre care spune că „licitează cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri”, el referindu-se la declaraţiile privind procentul cu care ar trebui majorate pensiile, de anul viitor. „În acest an, când am fost delegat de Marcel Ciolacu să prezint viziunea PSD-iştilor pentru a veni în sprijinul oamenilor, spuneau că nu se pot majora pensiile cu 10% şi că ”Demisia, Budăi”! Acum licitează. Acum licitează cu ce? Cu sărăcia oamenilor, cu nevoile părinţilor şi bunicilor noştri, cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri şi parcă ar fi – unii din ei sunt în opoziţie, alţii sunt la putere – parcă ar fi vrut ei să dea mai mult, dar nu vin cu soluţii”, afirmă Budăi.

„Noi, PSD suntem cei care, de fiecare dată când am fost la guvernare, am avut un pact cu cetăţenii României. Mai important este că l-am şi respectat. Mă încearcă o tristeţe enormă când văd politicieni de dreapta, indiferent de partidul din care provin, care în anul 2021, adică în anul în care România şi globul nu era traversat de aceste crize profunde (…) se chinuiau anul trecut, cheltuiau toată energia lor, de dimineaţa până seara, să ne spună cum nu se poate: cum nu se pot mări alocaţiile copiilor, cum nu se poate şi nu trebuie să mărim salariul minim, cum nu se poate să majorăm pensiile.

Dar se puteau achiziţiona atunci izolete la preţuri enorme, ne spune domnul profesor Rafila de vaccinuri de miliarde de euro pe care acum România trebuie să le arunce. Alea se puteau face, dar pensii, salarii, alocaţii, sprijin pentru mediul de afaceri, nu se putea face”, a afirmat Marius Budăi sâmbătă după amiază, în discursul ţinut în cadrul conferinţei de alegeri a PSD Vrancea.

El a acuzat că politicieni de dreapta, din opoziţie, dar şi unii aflaţi la putere, „licitează  cu sărăcia oamenilor” şi „cu nevoile” vârstnicilor. 

„Acum, în acest an, când am fost delegat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, să prezint viziunea noastră, a dumneavoastră, a PSD-iştilor pentru a veni în sprijinul oamenilor, spuneau că nu se pot majora pensiile cu 10% şi ”Demisia, Budăi”, nu? Parcă aşa era. Acum licitează. Acum licitează cu ce? Cu sărăcia oamenilor, cu nevoile părinţilor şi bunicilor noştri, cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri şi parcă ar fi – unii din ei sunt în opoziţie, da alţii sunt la putere – parcă ar fi vrut ei să dea mai mult, dar nu vin cu soluţii. În lumea asta foarte multe sunt de licitat – licităm să cumpărăm o casă, o maşină – dar nu licităm cu destinul părinţilor şi bunicilor noştri. Este de condamnat aşa ceva”, a adăugat ministrul Muncii la reuniunea de partid.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru, conform news.ro

articolul original.

Raluca Turcan iese la rampă: ‘O majorare diferențiată a pensiilor bazate pe contributivitate, așa cum afirmă domnul președinte Ciolacu, este neconstituțională și neechitabilă’

10 November 2022 at 15:45
image

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a precizat că o majorare diferenţiată a pensiilor bazate pe contributivitate, aşa cum afirmă Marcel Ciolacu, este neconstituţională şi neechitabilă, pentru că ar fi discriminatorie. Ea aminteşte de un proiect de lege depus de către PNL, în luna septembrie, în Parlament care prevede majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate, lucru care ar permite o creştere rapidă a pensiilor mici.

„Despre «echitate socială» în această «perioadă complicată». Câteva sugestii alternative, pentru domnul preşedinte Ciolacu, în privinţa majorării pensiilor:

– O majorare diferenţiată a pensiilor bazate pe contributivitate, aşa cum afirmă domnul preşedinte Ciolacu, este neconstituţională şi neechitabilă. Este neconstituţională pentru că ar fi discriminatorie. Este inechitabilă pentru că pensia contributivă reflectă cât a muncit şi cât a contribuit persoana în timpul vieţii active. Ar fi profund nedrept să se egalizeze pensiile între cei care au realizat stagiul minim de cotizare şi pensionarii care au muncit peste 40 de ani şi au contribuit.

– Nu cunosc de unde îşi ia domnul preşedinte Ciolacu informaţiile şi vehiculează valori ale pensiilor contributive în cuntumuri la nivelul zecilor de mii de lei. Datele de la Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna octombrie 2022 ne arată contrariul, mai precis că, din cele 4.787.737 de pensii de asigurări sociale, doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%. Probabil ca se referă la pensiile speciale de care beneficiază unele categorii profesionale, în baza unor statute/legi speciale şi în legătura cu care toată ţara aşteaptă reformele domnului ministru Budai”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.

Ea mai spue că a fost depus în Parlament un proiect de lege, de către mai mulţi liberari care ar permite o creştere rapidă a pensiilor mici, aşa cum susţine şi liderul PSD Marcel Ciolacu că doreşte să se întâmple.

„Mai fac precizarea că în Parlament am depus împreuna cu mai multi colegi din PNL, pe 19 septembrie, un proiect pentru majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acest ultim proiect ar permite creşterea foarte rapida a pensiilor mici, exact ce spune si dl. Ciolacu că îşi doreşte”, a conchis Turcan, conform news.ro
articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, despre creșterea pensiilor: ‘Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%’

7 November 2022 at 15:30
image

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim soluţia prin care să acoperim creşterea inflaţiei care e de peste 15%. Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat luni la finalul BPN al PNL ce procent pentru majorarea pensiilor va propune în coaliţie.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, despre creşterea pensiilor, că i se pare un pic incorect să mărească o pensie de 18.000 de lei cu 2.700 de lei. El a precizat că doreşte totuşi să fie corecţi cu toată lumea, şi pentru cei cu venituri mai mari dar mai ales pentru cei cu venituri mai mici.

De asemenea, ministrul Muncii Marius Budăi  a precizat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10 la sută, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii.

O decizie finală va fi luată, însă, în cadrul coaliţiei, iar aceasta va fi anunţată de liderii coaliţiei de guvernare. În prezent, potrivit lui Budăi, este în lucru bugetul pe anul 2023, conform news.ro

articolul original.

Detalii de ultimă oră despre majorarea pensiilor în 2023! Ministrul Marius Budăi a făcut anunțul

6 November 2022 at 19:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis duminică seara la postul de televiziune RomaniaTV că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10 la sută, însă o decizie finală se va lua, însă, în cadrul coaliţiei.

”Noi, PSD, nu ne-am schimbat opţiunea, am spus foarte clar, încă de la sfârşitul lunii august, că se impune o majorare de cel puţin 10 la sută. A prezentat şi preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, o versiune în care spune că în aceeaşi anvelopă bugetară, de exemplu, pentru o majorare de 15 la sută, pentru toată lumea, vorbim de cei pe contributivitate acuma, mergem pe o majorare de 10 la sută şi prin diferenţa impactului bugetar să sprijinim acea categorie vulnerabilă, să sprijinim pensionarii cu pensiile mai mici.

Suntem în dezbateri, suntem, aşa cum ştiţi, în construcţia bugetului pe anul 2023. Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţia preţurilor, trebuie să meargă aceste majorări în paralel sau odată cu încă alte măsuri pentru a stăvili majorarea preţurilor din energie şi pentru a sprijini, bineînţeles, şi angajatorii, pentru că până la urmă cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă”, a declarat Marius Budăi, duminică seară, la România Tv.

Întrebat care sunt variantele finale de majorare a pensiilor, Budăi a precizat că liderii coaliţiei vor face anunţul final.

”Liderii coaliţiei vor face anunţul final, atunci când avem decizia finală luată. Aşa cum bine ştiţi, suntem pe final cu construcţia bugetului şi evident că, atunci când vom depune bugetul, pentru prima lectură în Guvern, pentru ca ulterior să îl aprobăm şi să îl înaintăm Parlamentului, către dezbatere şi aprobare, se va regăsi şi suma de bani şi tot ceea ce înseamnă majorarea valorii punctului de pensie şi intenţiile noastre, pe prima perioadă a anului, şi anume pe perioada de iarnă. Eu aş opta pentru o variantă care să permită, din punct de vedere financiar, şi anumite intervenţii pentru a sprijini categoriile vulnerabile pentru că noi suntem obligaţi, mai ales în vremuri atât de grele, să implementăm acea solidaritate socială astfel încât să ieşim cu toţii într-un mod cât mai bun din această iarnă”, a susţinut Marius Budăi.

Întrebat, de asemenea, ce înseamnă ajutorul diferenţiat, ministrul Muncii a vorbit despre programele de sprijin al categoriilor vulnerabile.

”Încă de la momentul formării coaliţiei am implementat pachete sociale şi am conştientizat să sprijinim şi categoriile vulnerabile. Practic, asta ne dorim, ca, în funcţie de evoluţia preţurilor, în funcţie de evoluţia inflaţiei, să avem posibilitate financiară să sprijinim echilibrat atât economia, cât şi categoriile vulnerabile. Avem trei exemple care îmi vin acum în minte, pe care le-am implementat deja, se cunosc deja măsurile implementate din primul pachet social, am avut Sprijin pentru România, am avut măsuri pentru cetăţenii de până la 1.500 de lei pe care le derulăm şi acum, mai avem o etapă în noiembrie. Am avut cetăţenii care au până la 2000 de lei… acum suntem în această modelare şi suntem pe final (…) cu propunerea de buget. Se vor regăsi aceste sume de bani pe care să le putem distribui în mod echilibrat”, a precizat ministrul.

Marius Budăi a explicat, de asemenea, că pensiile se măresc prin majorarea punctului de pensie.

”Fac precizarea că pensiile se majorează nu într-un procent fix, asta se discută, pensiile se majorează prin majorarea punctului de pensie”, a adăugat Marius Budăi, conform news.ro

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit ce pensii nu vor crește de la 1 ianuarie 2023!

5 November 2022 at 20:24
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o precizare importantă referitoare la majorarea pensiilor, majorare care ar urma să se întâmple de la 1 ianuarie 2023.

Marius Budăi a asigurat că pensiile care nu se bazează pe contributivitate nu vor crește.

Întrebat, la România TV, dacă pensiile speciale nu vor crește, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a răspuns: „Tot timpul când a fost vorba de creșteri de pensii nu a crescut decât partea contributivă, nu am avut creșteri care nu se bazau pe contributivitate”.

„Indiferent daca ai pensia mai mare, trebuie sa o ai pentru ca ai contribuit in viata. Avem nevoie si de masuri care sa vina in sprijinul cat vulnerabile. Suntem obligati si trebuie sa-i sprijinim pe cetatenii nostri. Avem nevoie de solidaritate sociala si sa sprijinim categoriile vulnerabile. Cel puțin 10% va fi si se va vedea imediat cand vom depune bugetul. Dupa care il vom trimite in Parlament pentru aprobare”, a mai afirmat Budăi.

articolul original.
❌