ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Toamna se numără inspectorii noi la Inspectoratul Școlar Neamț

29 August 2022 at 05:09
image

După o vară fierbinte, cu examene pentru elevi și profesori, cu dezbateri pe controversatul și mult amendatul proiect al noii legi a Educației, se anunță o serie de schimbări în Inspectoratul Școlar Neamț. Nu doar echipa de inspectori este primenită, ci și atribuțiile fiecăruia sunt ajustate. Practic, reorganizarea ce va fi valabilă de la 1 septembrie miroase a curățenie de toamnă pe care actualul inspector școlar general Florentina Luca-Moise a simțit nevoia să o facă după trei luni în funcție. „Îmi doresc o nouă viziune, una care să fie centrată pe elev, pe școală, pe părinți, pe profesori. Această reorganizare la nivelul inspectoratului încurajează transparența, eficiența și comunicarea. Nu este normal să lucrez mereu cu aceiași oameni, nu este normal să nu-i găsesc pe unii inspectori în instituție atunci când am nevoie de ei. Vreau să întăresc compartimentul de management – am spus de la început că îmi doresc un management participativ, cel de absorbție fonduri europene, de formare profesională. Sunt ferm convinsă că toți colegii noi care vin în inspectorat de la 1 septembrie vor avea disponibilitatea muncii cot la cot cu inspectorul școlar general”, afirmă șefa IȘJ Neamț.

Vor fi eliberați din funcții Mircea Constantin Corlățeanu de la învățământ profesional și tehnic, Rodica Savu de la învățământ preșcolar, Mihaela Popa de la proiecte educaționale, Ana Alina Ichim de la engleză, Ana Maria Zăloagă de la limba și literatura română. Noii inspectori sunt Cristina Alungulesei la învățământ preșcolar, Irina Secară la engleză, Elisabeta Pascu la română, Elisabeta Grămadă la chimie, Mariana Munteanu și Mihaela Aldea la management.

Unul din cele mai importante compartimente, cel de management, va fi format din inspectorii Elena Preda, Cristinel Secară, Rodica Hogaș-Ciuchi, Romeo Roman, Mihaela Aldea, Mihai Giosan, Daniel Sava și Mariana Munteanu. În ce privește proiectele educaționale, noul inspector școlar cu atribuții va fi Luminița Boloca. Nu în ultimul rând, Florentina Ungureanu, inspector la informatică, se va ocupa și de rețeaua școlară.

Cristina Iordache

articolul original.

Spectacolul de teatru „Totul despre femei”, de Zilele Aradului, în Parcul Eminescu

23 August 2022 at 19:51
image

„Totul despre femei”, unul dintre cele mai longevive și îndrăgite spectacole ale Teatrului Clasic „Ioan Slavici” revine în fața publicului la ceas de sărbătoare, de Zilele Aradului. Actrițele Angela Petrean Varjasi, Mariana Tofan și Roxana Sabău, protagonistele spectacolului de Miro Gavran (regia: Felix Crainicu) vor urca pe scena din Parcul „Mihai Eminescu” miercuri seara, 24 august, de la ora 20:30.

„Fiecare actriță interpretează cinci roluri diferite. Piesa are o structura inedită, în cadrul căreia cinci povești de viață – toate despre femei – alternează și interacționează. O poveste este despre două surori care au întrerupt orice legătură din cauza unui bărbat pe care amândouă l-au iubit. Cea de-a doua poveste este despre alte două femei extrem de apropiate. Asta până în momentul în care în relația lor intervine o criză, din cauza unei a treia femei. Apoi mai este povestea unor secretare care lucrează la aceeași firmă, cea a trei fetițe care merg împreună la aceeași grădiniță și povestea a trei bătrâne din același azil”, spun creatorii spectacolului.

articolul original.

Sfânta Maria, cea mai mare sărbătoare a verii. Zeci de mii de români se „cinstesc” astăzi de ziua numelui

15 August 2022 at 08:14
image

Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este prăznuită în fiecare an la 15 august. Creştin-ortodocşii au câteva obiceiuri populare, amintite de Irina Nicolau în cartea sa ”Ghidul Sărbătorilor Româneşti” (Humanitas, 1998).

Creştin ortodocşii prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului. Această prăznuire a fost însoţită la români, de-a lungul timpului, de variate obiceiuri. Deşi Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) este aproape calendaristic, Adormirea Maicii Domnului (Precistă, Zeiţa Mumă) este cu mult mai serbată. Se seamănă ce se mai poate, se schimbă pălăria pe căciulă, se adună oile dinspre munte, se bat nucii.

La pragul dintre vară şi toamnă, 15 august este una dintre sărbătorile cu dublă valoare. Durerea plecării dintre oameni a Fecioarei, dar şi bucuria că stă sufletul său printre cei curaţi.

Scrie Irina Nicolau în cartea sa ”Ghidul sărbătorilor româneşti” că întâi şi întâi, Sfintei Marii i s-a trimis înger să-i spună că se va înălţa la cei drepţi. Sfânta s-a închinat şi-a acceptat soarta, a dat de pomană haine şi de mâncare. Apoi, s-a aşezat în pat şi a aşteptat momentul. ”Se povesteşte că la Adormirea Maicii Domnului a fost jale mare. Pomii cu roadele lor s-au unit şi au închipuit un pom care a fost purtat în fruntea procesiunii. Bostanul şi porumbul au făcut un buchet din floarea soarelui care a fost pus pe coşciug. De atunci, bostanul şi porumbul se îngălbenesc de Sfânta Marie.” A venit tunet mare şi Apostolii lui Iisus i-au ţinut slujba. Apoi, a fost îngropată sus, pe Ghetsimani. Când Toma a venit după trei zile să cerceteze locul, Maria urcase la cer. De Sfânta Marie se merge la biserică şi se aminteşte de cei luaţi la Domnul şi li se dau de pomană struguri, prune şi faguri de miere, căci acesta este timpul lor de facere.

Este momentul în care românii se întorc din călătorii şi îşi tocmesc şi fac nunţile cele mari de peste vară. Fiindcă, se spune, doar Sfânta Marie este cea priveghetoare de căsnicie şi prunc bun.

Mulţi dintre cei care poartă numele de Maria sau Marin îşi serbează astăzi ziua de nume. Conform canoanelor, serbarea numelui ar trebui să aibă loc pe 8 septembrie, când se celebrează Naşterea Maicii Domnului şi nu pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Cuvântul Maria, este în general considerat ca fiind de origine ebraică și ar proveni din Maryam sau Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise, şi e compus din mar, care însemnă picătură, și yâm, care însemnă mare.

Special Arad transmite „La mulți ani” tuturor celor care poartă numele Maria, Marinela, Mariana, Mioara, Marina, Marilena, Mărioara, Măriuca, Măria, Marian sau Marin.

articolul original.

Mariana Ionescu Căpitănescu și Marcela Fota, puse în pericol! „Așa jigniri nu am auzit niciodată!”

8 August 2022 at 17:01

Viața de vedetă nu este întotdeauna ușoară. Persoanele publice sunt adesea expuse la riscuri din partea necunoscuților. Există o mulțime de cazuri în care doamnele showbiz-ului românesc s-au confruntat cu hărțuire sau chiar agresiune, ajungând până în fața legii. Din această categorie fac parte și surorile Marcela Fota și Mariana Ionescu Căpitănescu.

De curând, un individ le-a terorizat pe cele două artiste. Obsesia pe care a făcut-o pentru Marcela Fota nu s-a oprit doar la câteva mesaje și pericolul s-a transferat chiar și la sora artistei.

Amenințările și jignirile s-au ținut lanț pentru cele două interprete de muzică populară, care sunt marcate până în ziua de azi. După ce Marcela Fota a blocat orice cale de a lua legătură cu agresorul, acesta nu ”s-a dat bătut” și a găsit o altă variantă de a încerca să o contacteze.

Mariana Ionescu Căpitnescu a trecut prin clipe de groază (Foto: Facebook)
Mariana Ionescu Căpitnescu a trecut prin clipe de groază (Foto: Facebook)

„Am fost pusă în situația să-mi schimb numărul de telefon”

Noua victimă a fost chiar sora Marcelei, Mariana. Constrânsă de împrejurări, Mariana Ionescu Căpitănescu a luat măsuri drastice. Pe lângă faptul că și-a angajat gardă de corp, artista a vizitat în nenumărate rânduri secția de poliție. Agresorul a fost în cele din urmă reținut, dar calvarul nu pare să se fi încheiat definitiv.

„Am fost amenințată telefonic, prin mesaje, am îndurat asta vreo două luni, apoi am cerut ajutorul poliției. M-au invitat la poliție să mă informeze că cel care mă amenință a fost reținut, am aflat de la presă că între timp a fost și eliberat.

Eu mi-am luat măsuri suplimentare, nu merg singură la evenimente, mă simt în nesiguranță. Mă agresa verbal, tot felul de jigniri, fară să-i fac nimic. Am găsit 200 de apeluri într-o noapte de la el.

Așa jigniri nu am auzit niciodată! Am fost pusă în situația să-mi schimb numărul de telefon, să schimb modelul telefonului cu alt sistem de operare. Sunt neliniștită!”, a povestit Mariana Ionescu Căpitănescu pentru starpopular.ro.

articolul original.

Al 44-lea Congres Internațional AGIRo și aniversarea a 110 ani a Asociației Învățătorilor Neamț

7 August 2022 at 07:44
image

Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, ediția a XLIV-a, a fost găzduit la Piatra-Neamț în perioada 25-28 iulie. Peste 200 de învățători și profesori din 20 de județe ale țării și din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și Serbia au participat la lucrări.

Organizarea la Piatra-Neamț nu a fost întâmplătoare, aniversarea a 110 ani de la înființarea Asociației Învățătorilor din județul Neamț fiind prilejul mult așteptat pentru a primi onoarea de a fi gazde. Cadele didactice au fost întâmpinate cu pâine și sare la festivitatea de deschidere a congresului, ce a avut loc în sala „Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ marți, 26 iulie. La ceremonia de debut au urat profesorilor bun venit grupul folk „Eu cred” și Marius Coșerariu. În atmosfera emoționantă, au adresat câteva cuvinte oficialitățile locale care au răspuns invitației – prefectul de Neamț, primarul de Piatra-Neamț, oficialități organizatoare – prof. Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învățătorilor din județul Neamț, prof. Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România AGIRo, oaspeți.

Primul invitat la microfon a fost pefectul Adrian Niță. „Ce energie extraodinară, ce vibrație înaltă, cât de fumos sună imnul țării cântat de români, fie că vin ei din Ungaria, Moldova, Serbia sau Ucraina. Sunteți extraodinari! Am emoții ca atunci când am mers în clasa I. Toți cei de aici am început cu un educator, apoi cu un învățător, cu profesori și dumneavoastră aveți un rol extraodinar, deoarece puneți în viitorul și-n destinele fiecărui copil bazele a ceea ce înseamnă viața lui ulterioară și pentru asta mă înclin. Vreau să vă felicit pentru toată activitatea, vă mulțumesc pentru că sunteți aici în număr atât de mare, să-l felicit pe dl. președinte Liviu Constantin Rusu și vă doresc să aveți parte de zile minunate aici, în județul Neamț. Vă urez să fiți sănătoși și să aveți parte de recunoștința eternă a tuturor celor care trec prin mâna dumneavoastră”.

În cuvântul său, primarul Andrei Carabelea a făcut apel la patriotism. „Sunt onorat să vă urez bun venit la Piatra-Neamț și să particip la deschiderea congresului internațional care reunește pe cei care formați tinerele generații. Particip cu încredere și emoție, ca fost profesor, ca om care știe cât de important este sistemul educațional. Toți am trecut prin acest proces, unul care, din păcate, în ultimele decenii a trecut prin nenumărate reforme şi nici una terminată cum trebuie. Dumneavoastră aveți mai multe argumente, eu am rezistat în învățământ doar 5 ani. Este o profesie cu foarte multe provocări, în fiecare zi aveți de făcut față unor exerciții cu care nu se întâlnește fiecare profesie din România. Sunt convins că treceți prin acestea cu pasiune, cu profesionalism, cu empatie față de copii, copii cărora aveți să le  insuflați niște valori și vă rog eu frumos să le insuflați și dorința de a rămâne în țară – una din mâhnirile pe care le am ca profesor, ca primar și ca părinte. Să vă bucurați de ceea ce vă oferă județul și orașul”.

Mesajul inspectorului școlar general, Florentina Luca-Moise, aflată la Ministerul Educației în ziua deschiderii congresului, a fost citit de insp. Steluța Postolică. Ne aflăm într-un moment istoric în care județul Neamț promovează valoarea dascălului român. Cu stimă pentru fiecare participant urăm bun venit oaspeților, recunoaștem și admirăm eforturile organizatorilor, respectăm și promovăm fiecare dascăl de vocație. Să vă fie șederea deschidere spre succes, cadru de perfecționare, sursă de stabilire a unor noi relații interpersonale. Acest congres este un eveniment care onorează Neamțul, dar și Neamțul poate fi simbolul acestui congres. Aceste meleaguri au dat țării dascăli de prestigiu, aici s-a creat primul abecedar, tot de aici au plecat dascăli care au făcut cinste țării și lumii, chiar. Să rămâneți aceeași oameni frumoși, demni, să modelați destine cu aceeași dăruire, să nu plecați fruntea niciodată, să produceți valori, să fiți iubiți și respectați. Așa este dascălul român! Pentru toate câte a dovedit că poate în istoria acestei țări, pentru devotament, forță și asumare, pentru toate câte sunt în ființa dascălului român îl felicităm și-i recunoaștem valoarea sa. Dumnezeu să dăruiască tuturor învățătorilor ani mulți, putere de a rezista, de a se adapta, inspirație, răbdare și bucurie. Să fie dascălul român simbolul societății care a reușit”.

Tot din partea instituției partener în organizarea congresului a adresat câteva cuvinte și inspectorul școlar adjunct Cătălin Bălțătescu: „O emoție intelectuală aparte aduce întâlnirea de față, care înseamnă, dincolo de componenta didactică, o deschidere profundă, umană către ceilalți. Expertiza distinșilor colegi din AGIRo, disponibilitatea autorităților locale și a tuturor partenerilor conturează premisele unei întâlniri frumoase, cu reverberații în viitoarele parteneriate educaționale. Asociația Învățătorilor din județul Neamț împlinește 110 ani de existență, iar activitățile derulate aduc odată în plus bucurie școlii nemțene și nu numai. Lucrările acestui congres tind să întregească ampla experiență pedagogică pusă în slujba Educației și să aducă împliniri profesionale pentru noi toți. Felicit pe toți cei care fac posibilă o așa sărbătoare a educației, a școlii nemțene, cu încrederea că toate activitățile vor fi exemple de creativitate și dăruire, un prilej de multiplicare a performanței și un schimb de bune practici pedagogice”.

Prof. Liviu Constantin Rusu a îmbinat trecutul cu prezentul și a adus în atenție o noutate. „Este o onoare ca congresul să se desfășoare la Piatra-Neamț, împlinim 110 ani de la înființare. În expoziția pusă la dispoziție de Complexul Muzeal Neamț îl aveți pe bădia care a înființat asociația în 1912 – Leon Mrejeriu, un învățător de pe Valea Bistriței, care a ajuns apoi în Parlamentul României, a fost prefect, deputat și unde a fost nu a uitat că este învățător. În 1936 s-a cumpărat Casa învățătorului, care este și astăzi pe strada Petru Rareș, acolo se află Casa Corpului Didactic Neamț și sindicatul din învățământ, au grijă de această casă, aflată în patrimoniul național. Au cumpărat casa – atenție! – de la Banca Națională, cu banii de la învățători, 50 de lei – nu știu cât era salariul atunci – timp de 13 luni! Fiecare învățător din județul Neamț a pus bani pentru această clădire! Plus banii de la Guvern, prin Leon Mrejeriu. A continuat cu Căminul învățătorilor, cealaltă clădire a noastră unde se află și Centrul de informare a cadrelor didactice și care de astăzi se numește Centrul de documentare și informare al cadrelor didactice din județul Neamț Prof. Gheorghe Amaicei. Domnul Amaicei este al doilea tată al nostru, bădia Ghiță și-a pus amprenta asupra activității de după 1990 și tare și-ar fi dorit organizarea congresului la Piatra-Neamț. Îl facem acum, în onoarea memoriei domniei sale și vă invit la un moment de reculegere pentru toți cei care nu mai sunt”.

Cuvântul Marianei Marin, președinta AGIRo Republica Moldova, a impresionat audiența. „Bun găsit la Piatra-Neamț, orașul care ne-a dat cămașa de botez în 2008 și după 14 ani în sfârșit congresul este la Piatra-Neamț. Nu știu ce aș fi făcut fără acest brand AGIRo, care în timp și-a păstrat porofesionalismul. Suntem 8 colege care am venit la Piatra-Neamț, toate autoare de manuale, cu grad didactic superior și 4 colege sunt și doctori în știință. Spun asta pentru că acum câțiva ani AGIRo și-a mai lăsat o amprentă în colaborarea noastră: cercetarea pe domeniul Educație. În rezoluția de azi propun să scoatem cuvântul granițe: vorbim aceeași limbă, nu există granițe spirituale, nici în metodica predării nu sunt granițe pentru că astăzi vorbim de aceleași tendințe. Când spunem educație ne ducem spre politici educaționale, când zic didactica – asta este pâinea noastră, este instrument cu care noi intrăm în sala de clasă și vorba aceea, Dumnezeu știe ce facem noi acolo! Congresul AGIRo are menirea să venim cu schimb de bune practici, să fim mai eficienți, mai buni. Dacă vorbim de reforme în educație, în anul 2015, noi fiind inspirați de forma dumneavoastră din 1998, cea referitoare la evaluarea în învățământul primar, un grup de colegi de la Institutul de Științe ale Educației, unde mi-am petrecut cei mai buni ani de cercetare, am studiat toate cercetările cu privire la evaluarea pe sector, pe care și dumneavoastră o practicați. Astăzi, în Republica Moldova, în clasele primare și la materiile despre om și societate nu mai există note și calificative, decât la evaluările sumative și cel mai important – nu există insuficient! Politica didactică este centrată pe succes și recuperare. Urmărim să creăm elevului situații în care el să se autorealizeze. Astăzi, ținând cont că delegăm elevului sarcinile de a învăța, noi promovăm ideea de învățare vizibilă și ne asociem cu ceea ce faceți în România. Rolul nostru sau locul nostru este printre copii, să-i ajutăm să învețe. Clasă inversată – acest concept promovat prin AGIRo în Moldova – va face obiectul unui curs intensiv gratuit pentru membri fideli ai AGIRo la Casa Profesorilor din Chișinău”.

Lucrările și atelierele congresului, alături de a XIX–a ediție a simpozionului internațional „Portrete de dascăli – în memoria lui Leon Mrejeriu și Gheorghe Amaicei”, s-au îmbinat cu clipele de relaxare petrecute la Vânători-Neamț, la mănăstiri și în Parcul Natural Vânători. (Cristina IORDACHE)

articolul original.

Mariana Nicolesco: Țintiți Himalaya, nu orice deal!

6 August 2022 at 10:42

Mă anunțase, în urmă cu o lună că urmează să reia seria evenimentelor Darclée de la Brăila. Mai mult ca niciodată, după ce am închis telefonul cu Mariana Nicolesco, am simțit o imperioasă nevoie de a fi martor al spectacolelor care încheiau cursurile de măiestrie artistică.

Iubesc muzica de operă, am un deosebit respect pentru cei care de cele mai multe ori își dedică viața pentru a atinge perfecțiunea în arta cântului.

Mi-aș fi dorit să observ, să văd, să trăiesc cu toate simțurile felul în care Mariana Nicolesco îi ajută pe cei care se înscriu la cursurile ei. Mi-ar fi plăcut să pot să iau pulsul participanților la finalul unei zile obișnuite de curs (am aflat ulterior că aveau o pauză de două ore la prânz). Din păcate, timpul nu mi-a permis.

Primul contact cu evenimentele de la Brăila a fost în seara concertului de pe Esplanada Dunării, oferit tuturor brăilenilor care doreau să-și hrănească spiritul. Poate că după doi ani de claustrare de toate felurile, au considerat că merită să-și petreacă o seară ascultând marea muzică, sau poate pur și simplu brăilenii sunt melomani. Esplanada s-a umplut ochi cu oameni de toate felurile: tineri și seniori, copii de la 3-4 ani, adolescenți, eleganți sau în ținute casual. Toți s-au bucurat de ceea ce se petrecea pe scena de la Dunăre.

Mariana Nicolesco intonând împreună cu „zmeii” săi faimosul Brindisi din La Traviata de Verdi în finalul Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării

Mariana Nicolesco a fost o amfitrioană desăvârșită. Umorul, eleganța, distincția și seriozitatea sunt doar câteva din atributele care o caracterizează. La acestea se adaugă pasiunea pentru muzică, pasiune care nu a scăzut niciodată în intensitate. Nimic nu o putea opri să urce pe scenă, iar în momentul în care a făcut-o, marea soprană le-a arătat elevilor săi că scena nu e un dușman, nu e un purgatoriu al creației, ci paradisul artistului liric. Le-a arătat că scena hrănește, vitalizează, ajută, le dă un suflu aparte personalităților artistice.

A fost o seară magnetică, o bucurie pentru toți cei prezenți. Aplauzele și entuziasmul publicului stau mărturie. Nu aveam de unde să știu că acest spectacol nu era apogeul săptămânii evenimentelor Darclée.

Duminică după-amiază, la ora ceaiului, avea să înceapă Gala Master Classes. Am fost din nou surprinsă. Nu era, așa cum mă așteptam, o gală formală, fără strălucire, cu concurenți care vin, cântă și pleacă în aplauze. Publicul, care a umplut până la refuz frumoasa sală de teatru a Brăilei, a fost martor la spectacol și la curs, în același timp.

Pianistul Matei Varga, venit de la New York, îl acompaniază pe baritonul Sebastian Balaj interpretând Chageons propos din ciclul de lieduri compus de George Enescu pe versuri de Clément Marot

Cei 60 de participanți erau chemați pe rând pe scenă pentru a prezenta ariile pregătite. Nimic spectaculos până acum, nu? Își începeau ariile. Dacă o un sunet era scos greșit, dacă o notă nu era la locul ei, dacă zmeii ei nu-și armonizau gesturile cu versurile, cu mesajul, dacă un cuvânt era rostit greșit, dacă nu se mișcau ca niște adevărați artiști…. doamna Nicolesco intervenea. Oprea totul, le făcea observație cu blândețe, dar și exigență, reluând momentul. Era ca și cum publicul s-ar fi aflat în același timp în culise și în sală. Nu era nimic ostentativ (chiar dacă unora, poate, nu le-a fost comod să primească dojenile marii artiste), nu era nimic agresiv. În acest mod, cei din sală au înțeles, măcar în parte, care sunt avatarurile artiștilor lirici, pe care i-au recompensat cum se cuvine.

Îndrumaţi de Mariana Nicolesco, mezzosoprana Florentina Soare şi tenorul Adrian Dumitru în scena Tu qui Santuzza din opera Cavalleria Rusticana de Mascagni

Așa au trecut aproape cinci ore. Nimeni nu obosise, nimeni nu voia să părăsească sala de teamă că ar mai putea urma ceva. După ce sala s-a golit totuși de public, participanții au primit diplomele de absolvire a Master Classes. În timp ce le dădea diplomele, soprana îi întreba pe fiecare: „Tu de ce te-ai intimidat?”, „De ce ești atât de rigid?”, „Care ți-a fost problema astă seară?”. Cu alte cuvinte, a fost un Master Classes de la început până în ultimul minut. La final, le-a mulțumit și le-a spus aproape matern: „Sunteți niște puișori! Țintiți Himalaya, nu orice deal”.

articolul original.

“Războiul apei”, varianta colonia Săvinești sau ce se întâmplă când nimeni nu verifică conducerea unei asociații

29 July 2022 at 08:00
image

Într-o perioadă accentuată de călduri caniculare și secetă, într-o zonă foarte aproape de municipiul reședință de județ, în colonia Săvinești, mocnește un conflict care are la bază ingredientele clasice: o asociație condusă discreționar, datorii acumulate la furnizorul de apă, o lipsă totală de organizare și transparență chiar față de membrii asociației, o lipsă de colaborare între asociație și compania Apa Serv, chiar dacă președintele asociației este și angajatul companiei de apă. Culmea, personajul respectiv este unul dintre datornicii importanți, ceea ce reprezintă o performanță greu de atins.

Premisele unei stări conflictuale

Totul a început în februarie 2008, când soții Vasile și Mariana Vasiliu, ”cu de la sine putere, fără a fi propuși sau aleși de cineva”, spun contestatarii lor de acum, au preluat conducerea Asociației de Proprietari nr. 1 din colonia Săvinești. Nimeni nu s-a arătat deranjat de faptul că pare un pic pe lângă lege ca o familie să ocupe funcțiile de conducere ale unei asociații,  așa că soțul a devenit  președinte, soția – administrator. În momentul preluării conducerii, asociația număra 300 de membri și dispunea de un fond de rulment de 4300 lei și numerar în valoare de 2500 lei. Bani cu care, spun cei care acum încearcă să facă lumină în documente, nu se știe ce s-a întâmplat! La vremea aceea, președintele Vasile Vasiliu semna un proces verbal prin care fosta conducere garanta că asociația nu are nici un fel de datorii, lucru foarte important pentru cele ce urmează.

Când locatarii au realizat că nu au apă la robinete și mulți dintre ei știau că au plătit facturile, au încercat afle ce se întâmplă și cifrele arătau extrem de rău: din momentul preluării asociației de către familia Vasiliu și până în aprilie 2022, s-au adunat datorii de peste 147.000 de lei la compania Apa Serv și 111.000 lei la ANAF. Cum s-a ajuns la asemenea datorii la ANAF? Simplu, toate obligațiile financiare pe care asociația trebuia să le achite pentru contractele de muncă ale președintelui și administratorului s-au acumulat în timp și în acest moment grefează pe noua conducere. Potrivit informațiilor furnizate de ITM actualei conduceri, Mariana Vasiliu a primit în perioada 2008-2022, o remunerație care totalizează 139.813 lei, ca salariu, iar președintele – soțul, 26.238 lei.

Scandalul  debranșărilor de la apă, etapa I

În luna mai a acestui an, ca urmare a datoriilor acumulate în timp, compania Apa Serv face o serie de debranșări la vile din colonia Săvinești.

Oamenii ies în stradă, protestează verbal, iese scandal, unul dintre cei debranșați își iese din fire și sare să-l brutalizeze pe directorul tehnic al Apa Serv, Andrei Păvăleanu, victimă colaterală. Evident că cei care știau că au achitat facturile se simțeau nedreptățiți. Evident, nu cunoșteau realitățile din propria lor asociație.

Ana Vasiliu, noua președintă a asociației

Decisivă, pentru oamenii din colonie, a fost intervenția directoarei Școlii Gimnaziale Săvinești, Ana Vasiliu, care, într-o primă fază reușește ca, în urma discuțiilor purtate cu conducerea companiei de apă, să obțină o reeșalonare a datoriei și promisiunea că vor fi rebranșați cei care nu au datorii.

Din acest moment începe nebunia! I se cere echipei administrator – președinte să facă o listă a celor care au datorii mari la apă pentru a fi convinși să plătească. Lista întârzie să apară, familia Vasiliu motivând că are lucruri mult mai importante de făcut. Și aveau, cel puțin președintele Vasile Vasiliu, care din 2021, se angajase ca instalator chiar la compania căreia nu i-a plătit facturile, în calitate de președinte de asociație, adică Apa Serv. Nici ei și nici Mariana Vasiliu nu au vorbit despre harababura din acte, despre lipsa evidențelor, chiar a unor documente indispensabile pentru legalitate unei asemenea activități, vorbim aici despre chitanțe, de exemplu. De aici imposibilitatea de a ști exact cine și cât a contribuit, cine și cât a plătit și de a defalca pe familii datoria.

Vasile Vasiliu s-a eschivat cât a putut și, în final, a dat o listă scrisă de mână (!!!) unde se regăseau persoane care fie au plecat în străinătate, fie au decedat, listă care nu folosea în nici un fel celor care și-au asumat misiunea, de a face ordine în documente, pentru a putea rezolva problema cu cei de la Apa Serv.

Firesc, membrii asociației decid ca Vasile și Mariana Vasiliu să fie demiși, li se cere să predea documentele și Ana Vasiliu preia calitatea de președinte, o altă persoană ocupând funcția de administrator. Noua echipă reușește ce nimeni nu mai credea. A convins oamenii să facă plăți, a achitat o parte din datorie, a ajuns cu ea la jumătate, a urmat o reconectare pe timp limitat, după care Apa Serv a trimis o nouă notificare. Urmează alte negocieri și, surpriză neplăcută pentru rău-platnici, conducerea asociației cere companiei de apă să-i debranșeze doar pe datornici.

Alte debranșări ale rău platnicilor, faza a II-a, la cererea asociației

Joi, 21 iulie, o echipă de la Apa Serv, împreună cu Ana Vasiliu, noul președinte de asociație, iau la rând vilele cu datorii. Și surprizele neplăcute nu întârzie să apară.

Vasile Vasiliu, fostul președintele al asociației

Primii candidați la debranșare: chiar fosta conducere a asociației, Vasile și Mariana Vasiliu, care nu au putut să dovedească că și-au plătit facturile la apă pentru apartamentul lor, în discuție intrând și familia fiului, care locuiește într-o altă vilă. Într-o discuție telefonică cu Ana Vasiliu, pe speaker, de față cu reprezentanții Apa Serv, Vasile Vasiliu recunoaște: “Eu știu că am datorii, sunt ceva chitanțe, dar nu am plătit tot. Au fost domnii de la Apa Serv și mi-au citit apometrul”. Precizează că va plăti tot, cu tot cu penalități, dar așa se află că respectivii primeau facturi nominale, nefiind prinși în factura generală, deoarece și-au instalat apometru personal.

Un alt caz, o nedreptate strigătoare la cer, familia Mihaelei Bodoc, nu are de 8 săptămâni apă, deși au achitat toate facturile! N-au făcut-o vecinii care au datorii de câte 10.000 -20.000 de lei. Pentru această familie, Ana Vasiliu cere ajutorul echipei tehnice a companiei de apă să găsească o soluție astfel încât oamenii să primească apă.

“Vă dați seama, cărăm apă de cine știe unde, că ne este rușine să apelăm la vecini. Dacă vrem să facem o baie trebuie să apelăm la prieteni, pentru rufe la fel. Este strigător la cer, nu se mai poate așa ceva. Să te speli la lighean, cât reziști așa, pe căldurile astea?“, ne spune Mihaela Bodoc.

Între timp, echipa tehnică a și găsit o soluție, vor fi racordați pe o conducta nouă, iar restul apartamentelor din vila 28, care nu și-au plătit facturile, rămân pe conducta veche, care este debranșată. La fel se va întâmpla și la celelalte vile, în măsura în care există o asemenea posibilitate.

Concluzii și lecții învățate

Din toată această poveste membrii asociației care au înțeles că pentru un serviciu trebuie să achiți costurile au tras niște învățăminte, general valabile și pentru situații similare din alte părți.

Prima, că trebuie verificări periodice când vine vorba de cei care gestionează banii. A doua, că datornicii cu ștate vechi, obișnuiți să aștepte ca cineva să le achite datoriile sau să fie șterse, nu reacționează decât la acțiuni radicale. Un exemplu pro domo: o familie care mai avea de achitat 5600 de lei a venit cu banii imediat ce a aflat că rămâne fără apă. De ce nu a plătit înainte? Pentru că nimănui nu i-a păsat.

A treia, este nevoie de organizare, cu, foarte important, comisie de cenzori.

A patra, că în momentul în care se dovedește că administratorul și președintele au acționat cu rea credință împotriva intereselor membrilor asociației, trebuie făcute demersuri pentru recuperarea pagubelor. În acest caz datoria către ANAF, pe care soții Vasiliu refuză să o plătească, deși au încasat salariile, va fi plătită tot din banii oamenilor din asociație, dar noua conducere se va îndrepta în instanță împotriva soților Vasiliu. Motive sunt suficiente, având în vedere situația financiară și modul în care au gestionat financiar asociația.

Legea nr. 196/2018, cea privind organizarea asociațiilor de proprietari, este de partea lor, are un capitol întreg dedicat contravențiilor și sancțiunilor. La fel de adevărat este că abia când lucrurile au luat-o razna și au început debranșările s-a trezit și lumea că nu știu nimic despre asociație, că nu s-au făcut adunări generale, că cineva și-a bătut joc de banii lor și că, practic, au contribuit la dezastru prin neimplicare. Fenomen larg răspândit în zona asociațiilor de locatari.

Angela Croitoru

articolul original.

Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al evenimentelor Darclée

24 July 2022 at 10:05
image

Manifestările Darclée revin în primul plan al vieții noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artiști care de doi ani așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracție pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.

Alături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.  

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.              

Așezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, „manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini.  

O seară muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclée și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.

Sâmbătă 30 iulie atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Duminică, 31 iulie, are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.                                                                                                  

Organizatorii evenimentului sunt:   Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, de Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Judeţean Brăila. Teatrul Municipal  Filarmonica Lyra – George Cavadia  Centrul de Creație.

articolul original.

Afacerea ”Apa” în colonia Săvineşti

22 July 2022 at 04:58
image

În ultima perioadă, în colonia Săvinești sunt probleme grave în legătură cu apa potabilă la nivelul unei  Asociaţiei de proprietari nr. 1, unde datoriile au dus la intervenția celor de la Apa Serv . Debranșările au declanșat o revoltă a locuitorilor (citește aici și aici), câteva zeci de familii, din colonia Săvineşti, mulți dintre ei buni platnici. Conducerea asociației, soț-soție, și-a luat salariile, nu a plătit contribuțiile la stat, nu a achitat nici măcar ea apa consumată și a uitat să producă documente. Soțul, nota bene, era și angajatul celor de la Apa Serv!

În momentul în care a fost aleasă o nouă conducere lucrurile încep să se lămurească, dar asta nu rezolvă problema banilor. Între timp, s-au găsit soluţii şi mare parte dintre cei rămași fără apă au fost racordaţi , au rămas doar câteva familii debranşate, dintre cele cu datorii, iar noul preşedinte al asociaţiei, Ana Vasiliu a adunat bani de la oameni, datornici sau nu, şi a achitat jumătate din restanţele acumulate.

Pentru că printre datornici sunt familii care au acumulat datorii de 10.000-20.000 de lei, ieri, 21 iulie, compania Apa Serv a revenit să debranşeze, de această dată doar la datornici la cererea expresă a noii conduceri a asociaţiei de proprietari. Printre cei cu datorii care au fost astăzi debranşaţi se află şi familia Vasile şi Mariana Vasiliu, adică fostul preşedinte şi fostul administrator  al asociaţiei, care locuiesc la vila 22. La vila 47 în care locuieşte fiul celor doi, s-a amânat debranşarea pentru că trebuie tăiată o conductă din subsolul vilei, operaţie care presupune sistarea furnizării cu apă pentru întregul cartier preţ de cel puţin 30 de minute şi aceasta trebuie anunţată. Familia fostei conduceri a asociaţiei nu poate face dovada că ar fi achitat facturile proprii la apă, în ultimii ani, între documentele predate noii conduceri nefiind găsite chitanţe pe numele lui Vasile Vasiliu sau a fiului acestuia.

Reporter: Angela Croitoru

Imagine: Bogdan Călian

articolul original.

Terenul de sport de la Școala Gimnazială nr.4 din Suceava va fi asfaltat, după 30 de ani

20 July 2022 at 10:22
image

Terenul de sport de la Școala Gimnazială nr.4 din Suceava va fi asfaltat, după 30 de ani, deoarece arată rău și există risc de accidentare. De aceea, terenul nici nu are căutare. Directoarea adjunctă a Școlii 4, Mariana Ciupu, a declarat, la Radio Top: „În august, terenul de sport va intra în reabilitare, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1992. Banii pentru asfaltare au fost alocați la rectificarea bugetară. Investiția este absolut necesară, fiindcă terenul se prezintă în condiții destul de improprii și pot apărea accidentări. E nevoie de refacerea lui pentru ca elevii să fie în siguranță”. Profesoara Ciupu a mai spus că, în prezent, terenul de sport este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, când poate fi asigurată supravegherea. Însă, directoarea a afirmat că nu prea vin copii și a precizat: „Am afișat la nivelul școlii că terenul se află în condiții improprii și trebuie utilizat cu responsabilitate. Asta, deoarece noi, ca școală, nu ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele accidentări”. De asemenea, Mariana Ciupu a menționat că, în această vacanță, la Școala 4 vor fi efectuate operațiuni de curățenie și igienizare.

articolul original.

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea: Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că România are nevoie de investiții pentru a putea sprijini Ucraina!

19 July 2022 at 11:18

În cadrul unei întâlniri cu președintele Grupului PES din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Christophe Rouillon, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a adus în discuție importanța investițiilor în infrastructură pentru România, în general și pentru județul Tulcea, în particular, în vederea asigurării unui sprijin optim pentru statul vecin afectat de conflictul armat deschis la data de 24 februarie 2022.

Europa trebuie definită, în această perioadă, de coeziune, spune președintele Horia Teodorescu, iar Guvernul României are toată disponibilitatea în vederea sprijinirii partenerilor din Ucraina, dar efortul trebuie să vină din partea tuturor statelor membre:

„Am discutat la cel mai înalt nivel problema susținerii Ucrainei și pot să vă asigur că din partea statului român s-au făcut toate demersurile posibile și există disponibilitate în acest sens. Dar aș dori să plecați de la Tulcea cu un mesaj important: România trebuie sprijinită să ducă mai departe proiectele privind porturile din zona de Sud-Est și mă refer aici la Constanța, Sulina, Galați. Este nevoie de sprijin pentru investiții în vederea creșterii capacității de tranzit. Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că România are nevoie de investiții în infrastructură, pentru a sprijini Ucraina“, a transmis public președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Mai mult, șeful administrației județene a menționat și tipurile de investiții care ar fi necesare, inclusiv decolmatări și alte proiecte pentru infrastructura specifică creșterii capacității de transport a cerealelor pe ruta Ucraina – România.

Discuțiile au fost purtate în cadrul unei vizite de lucru a grupului PES din cadrul Comitetului European al Regiunilor, eveniment organizat la Tulcea și Constanța, în vederea informării cu privire la modul în care a acționat Uniunea Europeană pentru susținerea vecinilor ucraineni. La eveniment au participat și Eugen Ion, președintele filialei Tulcea a Asociației Comunelor din România, dar și Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, organizator al acestei vizite de lucru.

În cadrul întâlnirii, oficialii români au adus în discuție activitățile întreprinse de statul român în parteneriat cu alte țări în vederea asigurării de sprijin ucrainenilor.

În cadrul dezbaterilor, președintele Christophe Rouillon a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să asigure securitate (inclusiv alimentară, energetică, etc) și este esențial ca în aceste momente dificile toate statele europene să își unească forțele pentru același scop comun.

„Suntem conștienți de efortul enorm uriaș depus de România în special aici, la granița cu Ucraina. Ne dorim cu toți o Europă dinamică, o Europă cu o economie puternică, dar ne dorim, de asemenea, o Europă marcată de solidaritate, care lucrează pentru cetățeni“, a transmis Christophe Rouillon.

articolul original.
  • There are no more articles
❌