ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Marcel Ciolacu, despre decizia de a nu mai vizita Austria: Este decizia fiecăruia dacă boicotează sau nu firmele austriece ori dacă refuză să mai meargă la schi în această țară

8 December 2022 at 21:15
image

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut joi că în perioada următoare, nu va merge în Austria, precizând faptul că este decizia fiecăruia dacă refuză să mai meargă la schi în această ţară sau în vizită la Viena.

„Eu nu o să merg în perioada următoare, cu certitudine (în Austria – n.r.). Este un gust mult prea amar şi o umilinţă mult prea mare adusă nu neapărat mie, ci românilor”, a spus Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi români şi-au anulat vacanţele la schi în Austria după votul de joi dat împotriva României.

Liderul social-democraţilor a afirmat că nu s-a terminat „nici lumea, nici pământul” pentru că ţara noastră nu a aderat la spaţiul Schengen pentru că Austria a votat împotrivă.

„Nu s-a terminat nici lumea, nici pământul astăzi. Am văzut tot felul de propuneri în spaţiul public şi de la alţi oameni politici. Nu cred că este o abordare… Până la urmă, fiecare vom decide dacă mai mergem la schi în Austria sau în vizită la Viena, sau la shopping în Austria. E decizia fiecăruia dintre noi dacă mai avem cont în bancă, eu nu am, am la Transilvania. Dacă aş fi avut, v-aş fi spus ce decizie aş fi luat, dar restul, să intrăm într-o zonă de normalitate. Eu cred că în România se aplică legea şi acum.

Companiile străine sunt urmărite, nu neapărat dacă sunt austriece sau ale oricărui stat din lume, dacă îşi scot profitul, cum se procedează. Am văzut că deodată trebuie să controlăm contractele de privatizare. Eu am crezut că statul român face acest lucru an de an, miniştrii de resort urmăresc aceste contracte de privatizare. Adică, dacă un stat a votat împotriva României, trebuie să îi controlăm contractul? Eu cred că e obligaţia statului român de a face acest lucru”, a susţinut Marcel Ciolacu, conform AGERPRES

articolul original.

Reacțiile oficialilor din România după votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „Mizerabil” / „Mai stăm la poarta Schengen”

8 December 2022 at 14:45
image

Liderul UDMR, liderul PSD, Dacian Cioloș, liderul USR, dar și Dragoș Pîslaru au transmis joi mesaje ca reacție după votul negativ pe care l-a primit România, împreună cu Bulgaria, în Consiliul JAI în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Kelemen Hunor a catalogat decizia de la Bruxelles drept „mizerabilă”, în timp ce Marcel Ciolacu a spus că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”. Liderul USR – Cătălin Drulă – a spus că „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”, iar Dacian Cioloș a spus că „era previzibil”. Dragoș Pîslaru a transmis că „Mai stăm la poarta Schengen”.

Kelemen Hunor, despre votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „O decizie mizerabilă”

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.

România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a transmis Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: „România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a scris liderul PSD.

Dacian Cioloș: „Era previzibil. Politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României”

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii. Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României.

Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă.

Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali.

România are nevoie de lideri politici care știu să negocieze, care pot să propună și să susțină argumentele noastre, care au o viziune și un plan pe termen lung, care sunt fermi și joacă de pe poziții egale cu șefii de stat sau de guvern din celelalte țări. Ca cetățeni și lideri politici, avem câteva lecții de învățat de aici, lecții pe care ar fi trebuit să le fi învățat de mult.

De aceea, calm si de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cătălin Drulă: „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”

„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare.

Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.

Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a scris președintele USR Cătălin Drulă.

Dragoș Pîslaru: „Mai stăm la poarta Schengen”

„Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen. Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic ”temerile” Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI.

Cert este că noi cei din Partidul REPER / RENEW nu vom sta cu mâinile în sân. Vom căuta soluții la nivel european, inclusiv la Curtea Europeană de Justiție, pentru a contesta decizia nejustificată a Austriei. Vom pune aceste soluții pe masa Guvernului și vom colabora pentru implementarea lor.

Este o prioritate națională. Vom lupta pentru drepturile cetățenilor români. Nu are sens să ne lamentăm acum, să interzicem șnițelele și pe Mozart. Trebuie inteligență și pricepere pentru a presa o decizie pozitivă în cel mai scurt timp. Pasul imediat următor este Consiliul European, unde cancelarul austriac va fi pus la zid. PS: Atenție, votul Olandei a fost împotriva Bulgariei, nu a noastră. Pentru cei care zic altceva, uitați-vă în minuta atașată votului, în care se explică mai mult decât clar”, a scris Dragoș Pîslaru.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen | LIVE UPDATE

articolul original.

Ciolacu: „Este un eşec al dreptei europene”

8 December 2022 at 18:34
By: (R.C.)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că neacceptarea României în spaţiul Schengen este „un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene”, iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi „să suporte anumite consecinţe” la nivel european.

„Este o seară grea, cred că nu numai pentru mine, şi pentru dumneavoastră şi pentru toţi românii, e un gust amar şi un sentiment de umilinţă a românilor pentru că am îndeplinit toate condiţiile şi un singur stat european s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec al dreptei europene, pentru că în decursul unei perioade de câteva luni au existat nişte decizii luate de către familiile politice europene şi anumite familii politice s-au ţinut de cuvânt, iar cancelarul Austriei şi ministrul de interne au Austriei, care sunt membri ai familiei europene de dreapta, astăzi au votat total incorect împotriva României şi a românilor. Este totuşi un eşec al Comisiei Europene pentru că aceasta a făcut recomandarea ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen şi au detaliat toate controalele făcute atât în România cât şi în Bulgaria, că îndeplinim absolut toate condiţiile”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că autorităţile statului au obligaţia de a merge mai departe în demersul pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar la Consiliul European acest subiect trebuie trecut pe ordinea de zi deja.

„Nu ştiu de ce un stat european, Austria, a dorit în acest moment să creeze un cadru de bucurie într-un stat agresor al Ucrainei. Este o rupere de logică între ceea ce declarăm în cadrul UE şi ceea ce facem. Cred că va trebuie să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european în primul rând, unde şi România, ca şi Austria, are un drept de veto. România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru.(…) România a arătat încă o dată maturitate şi faptul că nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui popor”, a arătat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în mod cert, în perioada următoare, nu va merge în Austria şi a menţionat că este decizia fiecăruia dacă boicotează sau nu firmele austriece ori dacă refuză să mai meargă la schi în această ţară.

„Eu nu o să merg în perioada următoare, cu certitudine (în Austria – n.r.). Este un gust mult prea amar şi o umilinţă mult prea mare adusă nu neapărat mie, ci românilor”, a spus Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi români şi-au anulat vacanţele la schi în Austria după votul de joi dat împotriva României.

Liderul social-democraţilor a afirmat că nu s-a terminat „nici lumea, nici pământul” pentru că ţara noastră nu a aderat la spaţiul Schengen pentru că Austria a votat împotrivă.

„Nu s-a terminat nici lumea, nici pământul astăzi. Am văzut tot felul de propuneri în spaţiul public şi de la alţi oameni politici. Nu cred că este o abordare… Până la urmă, fiecare vom decide dacă mai mergem la schi în Austria sau în vizită la Viena, sau la shopping în Austria. E decizia fiecăruia dintre noi dacă mai avem cont în bancă, eu nu am, am la Transilvania. Dacă aş fi avut, v-aş fi spus ce decizie aş fi luat, dar restul, să intrăm într-o zonă de normalitate. Eu cred că în România se aplică legea şi acum. Companiile străine sunt urmărite, nu neapărat dacă sunt austriece sau ale oricărui stat din lume, dacă îşi scot profitul, cum se procedează. Am văzut că deodată trebuie să controlăm contractele de privatizare. Eu am crezut că statul român face acest lucru an de an, miniştrii de resort urmăresc aceste contracte de privatizare. Adică, dacă un stat a votat împotriva României, trebuie să îi controlăm contractul? Eu cred că e obligaţia statului român de a face acest lucru”, a susţinut Marcel Ciolacu.

articolul original.

”Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”: Marcel Ciolacu, președintele PSD asigură că vor exista consecințe după votul negativ al Austriei la aderarea României în Schengen

8 December 2022 at 14:35

”Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”: Marcel Ciolacu, președintele PSD asigură că vor exista consecințe după votul negativ al Austriei la aderarea României în Schengen

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen arată faptul că Austria s-a decuplat de Europa şi vor fi consecinţe pentru acest stat, „în urma acestui vot absurd”. El a adăugat că „opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

„O majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei! Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

El a mai spus că gestul cancelarului de dreapta austriac este şi „eşecul dreptei europene” care nu a fost capabilă să gestioneze această situaţie.

Şi vreau să mulţumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înţeles eforturile României şi ne-a susţinut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni şi al colegilor noştri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susţinere la nivel european. În acelaşi timp, dreapta europeană trebuie să îşi asume această situaţie, care creează o problemă uriaşă Uniunii Europene însăşi. Gestul cancelarului de dreapta austriac este şi eşecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situaţie. Toată Europa ne dă dreptate, ştim că – de această dată – dreptatea este de partea României. Şi trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare”, a completat Ciolacu.

Acesta a adăugat că „nu renunţăm, nu ne dăm bătuţi!”

„Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, aşa cum am făcut-o şi când a fost vorba de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a conchis Marcel Ciolacu.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: ‘Aș vrea ca până mâine reprezentanții tuturor partidelor din România să fie uniți pentru a susține până la capăt cauza țării noastre în familiile lor politice’

7 December 2022 at 19:15
image

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că în aceste momente se vede ”cine sunt prietenii adevăraţi ai României” şi că dublul standard ”nu este şi nu va fi niciodată o valoare europeană”. ”Dreapta europeană trebuie să îşi asume responsabilitatea până la capăt şi să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen”, arată Ciolacu, îndemnând reprezentanţii tuturor partidelor din România să fie uniţi pentru a susţine cauza ţării.

”Dreapta europeană trebuie să îşi asume responsabilitatea până la capăt şi să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen, aşa cum au făcut-o celelalte familii politice europene. În astfel de momente vedem cine sunt prietenii adevăraţi ai României. Dublul standard nu este şi nu va fi niciodată o valoare europeană”, a afirmat, miercuri seară, Marcel Ciolacu.

El a adăugat că este ”încurajator” că doi dintre cei mai importanţi lideri social-democraţi europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, ”sunt în aceste zile în avangarda eforturilor diplomatice de a convinge Austria să îşi schimbe poziţia în favoarea României”.

”Este clar că dacă România va obţine un rezultat pozitiv acest lucru se datorează şi acţiunilor susţinute ale familiei noastre social-democrate europene, în care PSD este o voce respectată şi puternică. Însă e nevoie de mai mult! Aş vrea ca până mâine reprezentanţii tuturor partidelor din România să fie uniţi pentru a susţine până la capăt cauza ţării noastre în familiile lor politice”, a arătat Ciolacu.

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi.

Austria este singurul stat care se opune aderării României la Spaţiul Schengen, iar pentru o decizie este necesară unanimitatea.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Cancelarul Austriei a ridicat din nou problema migraţiei şi a explicat că trebuie căutată o soluţie realistă.

„România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru, dar şi Ungaria”, a arătat el. „Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş”, a menţionat cancelarul austriac. „N-ar trebui să avem un război al vorbelor”, a mai spus Karl Nehammer.

El a sugerat, de asemenea, că România nu va fi decuplată de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, conform news.ro

articolul original.

Marcel Ciolacu: ‘Eu voi insista în continuare să am această discuție. Dânsul nu era român’

6 December 2022 at 11:16
image

Marcel Ciolacu a declarat marţi, despre scandalul din coaliţie legat de discursul UDMR de la şedinţa şolemnă dedicată Zilei Naţionale a României, că va insista în continuare să aibă această discuţie cu Kelemen Hunor, pentru că nu i se pare corect ca liderul de grup al UDMR, în data de 1 decembrie să îşi încheie discursul cu: vă urez La Mulţi Ani! Cu alte cuvinte, dânsul nu era român, a mai comentat Ciolacu.

Întrebat dacă şi-a cerut scuze UDMR pentru declaraţia liderului deputaţilor UDMR din cadrul şedinţei solemne de la Parlament, preşedintele PSD a spus că nu a avut discuţii.

”Nu am avut această discuţie, eu voi insista în continuare să am această discuţie cu domnul Kelemen Hunor, nu mi se pare corect ca liderul de grup al UDMR, în data de 1 decembrie să îşi încheie discursul cu: Vă urez la mulţi ani!. Cu alte cuvinte, dânsul nu era român. Eu ştiu că are paşaport pe care scrie cetăţenia română. Etnia este cu totul altceva”, a comentat Ciolacu la Parlament, conform news.ro

articolul original.

Marcel Ciolacu: Sper să treacă bugetul de stat și de asigurări sociale până pe 15 decembrie / Deficitul bugetar va fi respectat / Nu se mărește niciun impozit pe locuințe (VIDEO)

6 December 2022 at 09:45
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat speranța că bugetul de stat și bugetul de asigurări sociale vor fi adoptate de Parlament până pe 15 decembrie. Cu această ocazie, liderul social-democraților a dat asigurări că „deficitul bugetar va fi respectat”.

Ce a spus Marcel Ciolacu (PSD) despre adoptarea bugetului de stat și impozitul pe locuințe

Într-un dialog cu presa, marți, la Parlament, liderul PSD a spus că „deficitul bugetar va fi respectat”.

Referitor la adoptarea bugetului, el a declarat: „După cum știm cu toții pașii, urmează să intre în transparență, să intre în ședința de Guvern și pe urmă să fie înaintat Parlamentului. Eu sper, cum am vorbit aseară cu domnul prim-ministru, sper ca până pe data de 15 decembrie bugetul de stat și de asigurări sociale să treacă”.

„Nu se mărește niciun impozit pe locuințe, dar totuși avem venituri din construcția PIB cele mai mici în România la impozitarea proprietăților. Asta nu înseamnă că toate proprietățile trebuie impozitate la aceeași valoare, adică dacă ai proprietăți de milioane de euro plătești un impozit mai mare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Îmi mențin această părere, mai ales că cei care au trecut acest lucru în PNRR ar trebui să vină în fața dumneavoastră și a românilor și să explice de ce au trecut și cum au trecut aceste lucruri, și care era filosofia lor când au trecut aceste lucruri în PNRR. Eu sigur nu le-am trecut și nici colegii mei, pentru că erau la secretizare”, a continuat el.

articolul original.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, pe un butoi de pulbere! Liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR

5 December 2022 at 08:22
image

După declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond, anume că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR.

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, solicită ieșirea de la guvernare a UDMR, după mesajul lui Botond, dar și din cauza faptului că parlamentarii UDMR au ignorat Ziua Națională a României.

„UDMR să iasă de la guvernare!
Ardealul a fost și va fi românesc!

După ce UDMR prin vocea deputatului Csoma Botond a sfidat românii în Parlamentul României de ziua națională spunând că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, parlamentarii UDMR au făcut front comun și au ignorat complet România pe 1 Decembrie.

Nici unul dintre parlamentarii maghiari care beneficiază de toate drepturile pe care România le oferă cu atâta generozitate și cu bunăvoință și îi tolerează de peste 30 de ani în cele mai înalte funcții ale statului – să nu uităm că în guvernul României avem un viceprim-ministru și 3 miniștri de la UDMR!!! – NICI UNUL nu a binevoit să transmită un simplu mesaj de La Mulți Ani de ziua națională, sfidând astfel România și poporul român!

Prin urmare, răspunsul meu pentru UDMR este:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil! Dacă nu puteți accepta și respecta acest lucru, ieșiți de la guvernare!”, a transmis Pîrvulescu.

Și deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a afirmat că UDMR nu mai are ce să caute la guvernare.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?

De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.

Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a spus Cozma.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cere scuze de la UDMR

Marcel Ciolacu a cerut ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, și conducerea UDMR să-și ceară scuze, în contextul afirmațiilor lui Botond.

Mai mult, Marcel Ciolacu a punctat că vor exista consecințe politice.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție – nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România.

Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Așadar, Coaliția PNL-PSD-UDMR stă pe un butoi de pulbere la final de an și rămâne de văzut dacă partidul condus de Kelemen Hunor va mai fi menținut la guvernare.

articolul original.

Tensiuni în Coaliție! Mai mulți lideri PNL cer ca UDMR să iasă de la guvernare

3 December 2022 at 19:45
image

Se cere public ca UDMR să iasă de la guvernare cât mai repede posibil, după ce liderii formațiunii maghiare nu au vrut să participe la niciun eveniment legat de sărbătoarea națională a țării noastre.

Printre cei care cer scoaterea de la guvernare se numără președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, senatorul Eugen Pârvulescu, președintele filialei liberale din Teleorman și Liviu Voiculescu, liderul PNL Olt.

Mai mult decât atât, liderii PNL au cerut și discuții în coaliție pe această temă.

Este de așteptat ca săptămâna viitoare în ședința coaliției de guvernare, să fie luată în discuție atitudinea celor de la UDMR față de Ziua Națională a României, asta pentru că, pe 1 decembrie, liderii UDMR nu au vrut să participe la niciun eveniment legat de sărbătoarea națională a țării noastre.

Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți lideri din PNL au cerut ieșirea de la guvernare a UDMR.

Adrian Cozma a mai solicitat chiar și la mijlocul acestui an, în luna iulie, ca UDMR să părăsească coaliția de guvernare, după ce partidul ar fi susținut la acel moment mesajele venite din partea premierului ungar, care denigrau poporul european și spuneau că situația migrației este una destul de urâtă în acest moment.

Și Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că UDMR ar trebui să își ceară scuze pentru faptul că pe 1 decembrie nu au vrut să participe la niciun eveniment legat de Ziua Națională.

Mai mult de atât, au venit și cu mesaje legate de faptul că zona Ardealului, așa cum au spus de cele mai multe ori, este una care le-ar aparține celor de la UDMR.

”Eu am avut o poziție, o părere publică, ieri, legat de atitudinea UDMR și consider în continuare că UDMR nu ar mai trebui să facă parte din Guvern, raportat la acțiunile pe care le-au avut în ultimele 3 zile”, a declarat Adrian Cozma la Antena 3 CNN.

Acesta spune că declarațiile lor sunt denigratoare, iar faptul că nu au transmis niciun mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României ”este inadmisibil”.

”Faptul că din cei patru miniștri ai Guvernului României, nici unul dintre ei, la cei de la UDMR mă refer, nu au transmis niciun mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, pentru mine acest lucru este inadmisibil.

(…) Eu nu am o problemă cu maghiarii, am o problemă cu atitudine sfidătoare a liderilor UDMR, care nu fac altceva decât să promoveze tot felul de mesaje și fac acțiuni ofensatoare la integritatea României și la toți românii”, a mai spus Cozma, conform antena3.ro

articolul original.

Unirea României cu Republica Moldova ar putea avea loc mai devreme decât ne-am fi așteptat

2 December 2022 at 09:29
Foto: facebook.com

O decizie aşteptată de milioane de români, pe care Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a dat-o în miez de noapte. Acesat spune că unirea României cu Republica Moldova ar putea avea loc mai devreme decât ne-am fi așteptat.

Se speră ca România și Republica Moldova se vor uni în viitorul apropiat

Marcel Ciolacu a anunțat, chiar de Ziua Națională a României, că Republica Moldova este cel mai vulnerabil stat la războiul declanșat în Ucraina. Tocmai de aceea, Republica Moldova ar trebui să devină rapid stat membru NATO și UE, iar cea mai simplă cale este unirea cu România.

Astfel, „Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm – lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu?

Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura zece ani de zile cel puţin. Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România. Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei.

Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

În plus, „Războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina. Este un război dintr-un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată. A atacat total incorect”, a adăugat liderul social-democraților, relatează România TV.

Ion Cristoiu: „La Chișinău oamenii vorbesc pe strada că unirea e tot mai aproape ca niciodată”

În opinia sa, Ion Cristoiu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova în cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital. În contextul spuselor sale, Federația Rusă nu mai are majoritate pentru a bloca un referendum în acest sens.

În precizările sale, „S-au dus acolo de la USR și Ciolacu intenția lor este de a face filiale ale PSD și USR, după asta a început si va accentua după Schengen, campania de luare a cetățeniei moldovenești în România, nu întâmplator TFL-iști vor lua cetățenie, însă premisa temelia pe care stat raționamentul meu, profeția mea este că Războiul din Ucraina este echivalentul unui război mondial ca schimbări politice în lume și mai ales în Europa , este un război care se prelungește pare fără sfârșit, clar ca nu are acum sa se încheie, el s-ar încheia foarte simplu dacă Ucraina n-avea ajutor.

Gândiți-vă la un batalion care este tot timpul împrospătat. Este clar câtă vreme la Moscova nu se întâmpla nimic, acest război se lungește a schimbat 2 lucruri radical a schimbat iluzia sau credința ca nu se pot modifica granițele, din acest punct de vedere tresă fim atenți la Ardeal, schimbarea granițelor de către Rusia,

Gândiți-vă in vremurile noastre o țară a luat 20% din altă țară, iată că s-a modificat o frontieră, asta a creat premisele unor mari modificări la nivel de Europa, adică nu se mai miră nimeni, Dacă cineva ar pune problema în Ardeal sau Moldova, ar zice e normal, in al doilea rând că Războiul a împins in planul doi hachițele bruxelleze, aprecierea unei țări nu mai depinde de situația internă.

Uitati-vă la noi, să nu-mi spuneți că justiția a mers mai bine ca anul trecut. Și nu în ultimul rând, punctul vulnerabil în Europa este Republica Moldova nu Ucraina. Zelenski face în fiecare seara cate un podcast. Moldova la ora actuală din mai multe motive, Occidentul până la acest război neglijând Moldova, si asumat protecția Moldovei fără tratate, acum se pariază pe Moldova, războiul ruso occident nu mai este prin Rusia-Ucraina, ci Rusia-Moldova, acuma să-i faci sâc lui Putin cu Ucraina nu mai este de actualitate, ci cu Moldova.

Uitați-vă si la președinte, a ezitat că Constituția zice să rămâi neutru, încetul cu încetul mai ales după vizita lui Helvig, ea se apropie de Zelenski ca anti rusism un lucru extraordinar ca este o țară rusofonă și atunci problema protejării Moldovei devine tot mai costisitoare pentru occident. Maia Sandu este un fel Monica Macovei a Moldovei. Ea a pornit o campanie împotriva mogulilor”, a declarat, miercuri, Ion Cristoiu.

articolul original.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a izbucnit: ‘E de neacceptat atitudinea grupului UDMR. Nu îți permit să vii cu un asemenea discurs și a doua zi să discutăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat’

2 December 2022 at 07:15
image

Marcel Ciolacu a afirmat că preşeidintele UDMR Kelemen Hunor ar trebui să îi solicite liderului grupului UDMR Csoma Botond să îşi ceară public scuze, după ce acesta a declarat, la şedinţa solemnă a Palamentului de luni, care a marcat celebrarea Zilei Naţionale, că „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”. Liderul PSD a mai spus că vor exista repercusiuni la adresa UDMR, după discursul lui Botond.

„Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde convieţuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi seara la RTV.

Liderul PSD a mai spus că, din punctul său de vedere, preşedintele UDMR Kelemen Hunor ar trebui să-i ceară liderului de grup să-şi ceară scuze public.

„Vor exista, sunt convins, consecinţe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.

Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a afirmat, la şedinţa solemnă a Parlamentului de luni, care a marcat Ziua Naţională, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat, la şedinţa solemnă de luni, Csoma Botond.

Deputatul UDMR a adăugat că „mulţi dintre aceşti lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii ’50 în temniţele comuniste, dar ne-au lăsat moştenire o Declaraţie care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi”, conform news.ro

Citește și:

Diana Șoșoacă dă de pământ cu deputatul UDMR Csoma Botond: ‘Să afirmi că Ardealul este al ungurilor, ei care au venit din Asia și s-au așezat aici, mie mi se pare un act de înaltă trădare’

articolul original.

PSD ‘renunță’ la ideea de alegeri anticipate! Ciolacu: Ar fi o greșeală dacă am intra în această zonă

1 December 2022 at 21:15
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis joi la postul de televiziune România TV, că ar trebui continuată actuala coaliţie de guvernare cel puţin până în anul 2024, precizând faptul că ar fi o greşeală o rupere a acesteia şi intrarea în zona alegerilor anticipate.

„Avem o coaliţie politică într-un moment dificil. România avea nevoier de stabilitate. Altă soluţie nu aveam. După un an, sper să trecem de perioada de pompier de serviciu. Ştiţi că am intrat în această coaliţie înainte de a începe războiul din Ucraina. Am fi intrat cu alegeri anticipate în perioada când era războiul din Ucraina. Nu se ştia. Existau anumite semne politice, dar intrasem deja într-o criză energetică. Mă bucur că am ajuns la această reglementare şi compensare pentru următorii doi ani de zile, în domeniul energetic”, a declarat Marcel Ciolacu, joi la RTV.

El a adăugat că „până în anul 2024 cel puţin, trebuie să continuăm în această coaliţie”.

„Ar fi o greşeală dacă am intra într-o zonă de alegeri anticipate. Dacă partenerii decid să ruptă această alianţă, atunci ne vom întoarce la votul românilor”, a completat Ciolacu, conform news.ro

articolul original.

Marcel Ciolacu, despre arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău: Nu cred că există forțe oculte care l-au urmărit pe Bădălau

1 December 2022 at 21:15
image

Preșdintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, joi, despre reținerea și apoi arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu crede că există forțe oculte care l-au urmărit pe Niculae Bădălău, ci doar greșeli personale.

„Am facut solicitarea in grupul PSD la Biroul Permanent reunit ca la prima sedinta comuna in Parlament sa luam decizia sa-l inlocuim pe dl Bădălău. Nu mai era membru PSD, dar am fost colegi, acum sa asteptam, e o decizie a unor magistrati.

Zilele trecute au fost cazuri mari de corupţie in Croaţia, în interiorul Guvernului. Înseamnă că traim intr-o ţară normala, să nu mai cantarim ca au fost PSD-işti, PNL-işti, USR-işti.

Eu nu cred ca exista forte oculte care l-au urmarit pe Bădălau, cred ca există greseli personale. L-am cunoscut pe dl Bădălău, nu ma asteptam si ai un statut cand esti la auditul curtii de conturi, ne invatam rolulrile in viata, eu nu fac afaceri, trebuie sa te hotărăşti: ori rămâi om politic, ori mergi la Curtea de conturi, ori faci afaceri. Cand le combini, de obicei sfarsesti gresit, avem zeci de exemple din toate partidele politic. Nu pot sa spun ca ma bucur, categoric, e uman, nu ma bucur nici la un adversar.

E bine cand îţi asumi astfel de functii, când colegii te aleg în astfel de funcţii, e bine sa decizi ce vrei sa faci, este greu sa le combini, sunt greseli de politică atunci când îţi implici si familia.

Te mai apuca revolta, mai ales cand se apropie sarbatorile, dar asta e decizia, nu ne obligă nimeni. Există demisia daca nu mai faci faţă, dar ti se schimba toata viata”, a spus, la România TV, Marcel Ciolacu.

articolul original.

Daniel Ghiță, atac la politicienii prezenți la parada organizată de Ziua Națională, inclusiv la șeful PSD: ‘Nu vă este rușine?’

1 December 2022 at 17:42
image

Daniel Ghiță, deputat PSD, a lansat un atac dur la adresa politicienilor prezenți la Parada Militară Națională, organizată la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Printre politicienii prezenți la eveniment s-a aflat chiar Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.

Ghiță a criticat faptul că la Arcul de Triumf au avut voie să stea în față doar politicienii și invitații lor, iar oamenii de rând au fost plasați în spatele unor garduri de protecție.

„Azi, la Arcul de Triumf, aveau voie să stea in față doar politicienii și invitații lor!

Poporul, fără invitație: avea interzis!!! Erau garduri, jandarmi, parcă omul de rând e un dușman al României ?

Nu vă este rușine ? Sunt deputat, dar sunt egal cu omul de rând. Toți suntem egali!

Umiliți poporul român exact de Ziua României!

Tot poporul român, are și avea dreptul, fără invitație să stea in față la Arcul de Triumf!

Ïn bază cărui legi faceți aceste discriminări, garduri și selecție ? La Tebea a fost la fel.

România are cetățeni de grad 1 și cetățeni grad 2?

Cine vă dă acest drept să faceți această selecție? România este a poporului român!🙏

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, românilor de pretutindeni! 💙💛❤️”, a spus Daniel Ghiță.

articolul original.

Speranța acestei națiuni stă în copiii săi!

1 December 2022 at 10:51

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost impresionat de gestul Deliei, o fetiță de 10 ani, care i-a dăruit o broșă tricoloră făcută de mânuțele ei.

,,O voi purta astăzi cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generații care va duce România acolo unde merită și îi este locul. La fel cum acum 104 ani, generația de atunci a înțeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toții într-o singură țară.

Generația actuală a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în Uniunea Europeană și NATO. Avem o șansă extraordinară să îndeplinim total visul european și să aderăm la spațiul Schengen. Depinde doar de noi!

Pentru Delia, pentru toți copiii acestei națiuni, trebuie și noi să stăm uniți și să trecem peste toate provocările la care suntem supuși de un război ilegal chiar la granițele noastre și de toate crizele suprapuse pe care le-a cauzat.

Avem această datorie, pentru ca viitoarea generație să poată construi pe o fundație mult mai solidă !

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”- a transmis președintele PSD, cu ocazia Zilei Nașionale.

articolul original.

Marcel Ciolacu: ‘Generația actuală a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în UE și NATO. Avem o șansă extraordinară să îndeplinim total visul european și să aderăm la spațiul Schengen’

1 December 2022 at 09:53
image

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat în mesajul transmis de Ziua Naţională că ”avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”.

Speranța acestei națiuni stă în copiii săi! Delia, un copil minunat de 10 ani, mi-a dăruit astăzi o broșă tricoloră cu România făcută de mânuțele ei.

O voi purta astăzi cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generații care va duce România acolo unde merită și îi este locul. La fel cum acum 104 ani, generația de atunci a înțeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toții într-o singură țară.

Generația actuală a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în Uniunea Europeană și NATO. Avem o șansă extraordinară să îndeplinim total visul european și să aderăm la spațiul Schengen. Depinde doar de noi!

Pentru Delia, pentru toți copiii acestei națiuni, trebuie și noi să stăm uniți și să trecem peste toate provocările la care suntem supuși de un război ilegal chiar la granițele noastre și de toate crizele suprapuse pe care le-a cauzat.

Avem această datorie, pentru ca viitoarea generație să poată construi pe o fundație mult mai solidă !

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

articolul original.

Ciolacu, poze de colecție! Și o promisiune pe banii noștri

29 November 2022 at 11:44

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar după întrevedere a afirmat că din poziția sa va face tot ceea ce este necesar pentru alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare.

Întâlnire constructivă cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, în marja reuniunii la nivel înalt a Alianței găzduită de Parlamentul României.
În cei peste 30 de ani de democrație în România, susținerea NATO a fost o constantă. Suntem un Aliat dedicat, fapt demonstrat și de alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare. Din poziția mea, voi face tot ceea ce este necesar pentru a menține consensul pentru acest angajament euroatlantic.
Evoluțiile din ultimul an, și, în special, războiul ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, au reconfirmat rolul primordial și fundamental al NATO pentru securitatea spațiului euroatlantic. Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea Aliaților și vor reflecta, încă o dată, solida relație transatlantică.
În cadrul întâlnirii de astăzi, am subliniat și contribuția țării noastre la securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. Avem o viziune comună privind necesitatea implementării integrale a deciziilor luate cu ocazia Summitului de la Madrid, mai ales consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic.
România se bucură de toate garanțiile de securitate pe care NATO le oferă, iar acesta este rezultatul eforturilor constante din ultimii 30 de ani, a transmis Ciolacu pe pagina sa de Facebook, alături de mai multe fotografii cu oficialul NATO.
articolul original.

Deputatul PNL Robert Sighiartău: Este clar că noi în 2024 mergem la luptă cu PSD, eu nu văd cum altcumva

28 November 2022 at 21:15
image

Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a transmis luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, referitor la alegerile din anul 2024, că formațiunea din care face parte merge la luptă cu PSD, precizând că nu vede posibilă o altă modalitate.

Întrebat despre mesajele transmise de cei de la PSD, privind majorarea pensiilor, care ar fi fost impusă de ei, Robert Sighiartău a declarat: ”Ei tot vin cu retorica asta, că au venit să salveze. Au salvat după ce au condus 7 ani de zile şi am văzut cum ne salvează domnul Bădălău”.

Deputatul PNL a arătat că ”este o retorică pentru electoratul lor în primul rând dar în acelaşi timp e o retorică care încearcă să îi ia pe ei, peneliştii în plan secund, iar el a observat asta”.

”În PNL, eu ştiu pentru că am fost şef de campanie la europarlamentare, erau unii colegi care din reflex lăsau capul jos când era vorba de PSD sau nici nu se puteau gândi că PNL ar putea să bată PSD. Eu m-am bătut cu mentalitatea asta”, a mai comentat Sighiartău.

El a precizat că ”mai există acum o categorie care vede PSD-ul tare, iar PSD deja îşi arată forţa că încep să se ia de primarii PNL”.

”Asta este o mare problemă, este perioada de Crăciun, dar după o să discutăm, pentru că lucrurile nu mai pot să rămână aşa. Dacă este să vină iar să cumpere pe primari şi dacă asta aşteaptă domnul Ciolacu, să ajungă prim-ministru şi să ia din deficit şi să ducă deficitul la 10% şi să cumpere ca şi Dragnea primari, se înşeală că lucrurile vor rămâne aşa”, a spus deputatul PNL.

Robert Sighiartău a arătat că ”este clar că parte din membrii PNL sunt în acest moment debusolaţi pentru că nu înţeleg care este perspectiva PNL în 2024”.

”Eu vă spun, PNL trebuie să fie principalul partid din România. Nu putem merge la luptă spunând că noi vrem să fim principalul partid de dreapta. Nu există, dacă ăsta este mesajul, este foarte prost”, a arătat Sighiartău, precizând că sondajele îi arată undeva la 23%, 20%, acesta fiind electoratul PNL care este în acest moment alături de ei.

”Se poate recupera, pentru că oamenii înţeleg acest compromis dar trebuie să le arătăm oamenilor leadership. (..) Este clar că noi în 2024 mergem la luptă cu PSD, eu nu văd cum altcumva” a mai spus Sighiartău, conform news.ro

articolul original.

Rafila mizează pe seriozitatea militarului Ciucă! ‘Nu cred că se pune vreun moment problema să nu se producă această schimbare de prim-ministru’

27 November 2022 at 10:21
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, sâmbătă seara, că rotația premierilor va avea loc în anul 2023, așa cum a fost parafat în cadrul acordului dintre PNL și PSD.

Rafila este sigur că Marcel Ciolacu va ajunge premier. El mizează și pe faptul că prim-ministrul Nicolae Ciucă este militar de profesie și că se va ține de cuvânt.

Nu cunosc, eu am văzut declaraţiile publice, domnul preşedinte Marcel Ciolacu îşi asumă această poziţie, dificilă într-o situaţie de criză, dar pe de altă parte ea este normală, a fost negociată, a fost parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării acestei coaliţii.

Mi se pare normal să existe şi din partea domnului prim-ministru, sunt convins, dânsul este un om foarte serios, este şi militar de profesie, nu cred că se pune vreun moment problema să nu se producă această schimbare de prim-ministru”, a declarat Rafila, la TVR Info.

articolul original.
❌