ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: Decizia vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni

1 December 2022 at 17:02
image

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat de Ziua Națională a României, după ce ia a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Maia Sandu a declarat că bucuria este și mai mare, dat fiind că decizia UNESCO a fost luată azi, de 1 Decembrie, „o zi specială pentru românii de pretutindeni”.

„Avem, astăzi, o veste frumoasă – arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni.

Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii.

Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a afirmat Maia Sandu.

articolul original.

Maria Zaharova: Cine i-a lăsat pe moldoveni în întuneric și frig? Rusia? Noi am ajutat Republica Moldova! Ce a făcut Maia Sandu pentru cetățenii săi?

1 December 2022 at 14:24
image

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, că nu a făcut nimic pentru cetăţenii săi. Ea a mai spus că autorităţile moldovene propagă rusofobia, deși Rusia nu a făcut decât să ajute Chișinăul.

Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză energetică din cauza șantajului rusesc. Mai mult, țara a trecut și prin masive pene de curent din cauza bombardamentelor rusești asupra Ucrainei.

În ultima vreme au avut loc mai multe proteste la Chișinău împotriva guvernării, despre care Maia Sandu a spus că nu e exclus să fie orchestrate de la Moscova, pentru a destabiliza țara.

Maria Zaharova, atac la Maia Sandu

„Cine a lăsat cetățenii R. Moldova în întuneric și frig, Rusia? Atâția ani i-am ajutat, livrându-le și asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetățeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiție în economia R. Moldovei în toți acești 30 de ani. Ce, cetățeanca României Maia Sandu nu știe asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Și ce face actuala conducere, care deține cetățenia unui alt stat, nimeni nu înțelege. Această stare a lucrurilor provoacă regrete.

La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conștiința prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcționează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Și, în ciuda tuturor acestor greutăți, am ajutat R. Moldova și cetățenii săi. Poporul R. Moldova știe și ține minte acest lucru și sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova, potrivit deschide.md.

Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău de cenzură

Ea a mai acuzat Chișinăul că propagă rusofobia și Occidentul că se folosește de autoritățile moldovene ca „să bage țara într-o campanie antirusească”.

Maria Zaharova a mai susținut că în Republica Moldova e copiat modelul din Ucraina în care oameni cu părerile incomode nu sunt lăsați să vorbească, rusofobia e „arzătoare” și sunt promovate legăturile cu NATO.

„Noi am atras atenția și anterior la încălcarea drepturilor mass-mediei din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de știri rusești. (…) Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse”, a mai declarat oficialul rus.

Zaharova a mai afirmat că actuala guvernare de la Chișinău e „temporară și finanțată din bani străini” și nu face decât să dea vina pe Rusia pentru toate relele.

articolul original.

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: „Să împărtășim de ce iubim România”

1 December 2022 at 13:46
By: -
image

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României, marcată anual la data de 1 Decembrie. Șeful statului moldovean a publicat o secvență video din discursul rostit la data de 29 noiembrie, la recepția dedicată Zilei Naționale a României, în care a ținut să aprecieze ajutorul oferit de către autoritățile românești, pe timpuri de criză, pentru cei din R. Moldova.

„Este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume și să împărtășim de ce iubim România. România este iubită aici, în Republica Moldova. Pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Lista e lungă – pentru grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicare mai ușoară cu cei dragi datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă. Și pentru lumină, într-o perioadă în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune”, a declarat Maia Sandu, într-un mesaj adresat public.

Ea mai spune că România este iubită în Republica Moldova pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate.

„Împărtășim același respect față de înaintașii noștri care au câștigat cu sânge libertatea. Și aceeași dorință ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască demn, în democrație și prosperitate. Să gândească liber. Împărtășim și aceleași lecții ale istoriei. Care ne învață unde am greșit și cum putem fi mai puternici. Ne arată că omenia, solidaritatea și înțelepciunea întăresc comunitățile. Mai iubim România pentru multe altele. Fiecare o face în felul său și din motivele proprii. Or, iubirea nu se face mai puțină pentru că este diferită, ci se amplifică prin milioanele de oameni și nenumăratele motive. Astăzi, cu războiul lângă noi, este mai important ca oricând să ne ținem împreună. Împreună să întărim democrația, să combatem propaganda și dezbinarea, să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, să le oferim siguranță”, a mai spus Maia Sandu.

Sursa: stiripesurse.ro.

articolul original.

Profesorul universitar Dan Dungaciu: ‘Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri’

1 December 2022 at 13:14
image

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit, într-un interviu acordat Monitorului Apărării și Securității, despre rezultatele barometrului socio-politic al Republicii Moldova, lansat la Casa Oamenilor de Știință din București.

MAS: Barometrul socio-politic pare să prevadă un viitor sumbru pentru Maia Sandu. Cum motivați pierderea încrederii în aceasta în rândul moldovenilor?

Noi am început aceste barometre din luna martie, deci am făcut patru barometre, până în prezent, pentru Republica Moldova. Acesta despre care vorbiți dumneavoastră este ultimul și am urmărit și trenduri, evoluții din Republica Moldova.

Deci, ceea ce vedem acum în Republica Moldova nu este neapărat o noutate. La începutul anului 2022, situația din Republica Moldova era deja nefavorabilă în termeni de încredere și atitudine politică. Deja la începutul anului, chiar înainte de începutul războiului, partidul pro-est din Republica Moldova avea majoritate, iar partidul pro-vest, respectiv partidul PAS, se afla undeva pe la 30-35%, iar doamna Maia Sandu nu mai era prima la nivelul încrederii populației.

 Începutul războiului a generat o repliere a populației către guvern, către președinție, implicit prezența tot mai accentuată în spațiul public a acestor două componente ale puterii și au dus la rezultatul după care doamna Maia Sandu era prima la nivel de încredere, partidul PAS a început să crească, urmând ca, după ce primul șoc al războiului a trecut,  să revenim la o situația apropiată de începutul anului 2022. Situația din noiembrie 2022 este cam aceeași ca cea de la începutul războiului, adică doamna Maia Sandu nu mai este pe primul loc la capitolul încredere, PAS-ul începe, încet, încet, să se erodeze.

Nu e neapărat o situație dramatică, ceva șocant sau o situație spectaculoasă, este un trend pe care l-am urmărit și care este lămuritor, din punctul nostru de vedere. Este inevitabil – m-ați întrebat de ce se întâmplă asta – într-o primă instanță era inevitabil ca lucrurile să se întâmple așa, din moment ce situația socio-economică din Republica Moldova este fără precedent.

 De fapt, Republica Moldova în sine are, de fiecare dată, o problemă. Ea nu se poate întreține singură ca stat. Neputând să se întrețină singură ca stat, are nevoie să apeleze la bani din afară. Acești bani pot fi ajutoare, împrumuturi etc. Atunci când începe o criză, lucrurile acestea se accentuează și cresc în dramatism. În această situație suntem în Republica Moldova și era inevitabil ca cei care sunt la putere să se erodeze, pentru că puterea este deținută de un singur partid, nu există o coaliție care să își împartă vina.

Este un singur partid care încasează, practic, cam toate loviturile pe care le primește și sunt multe lovituri. Dincolo de capacitatea de guvernare a acestui guvern – și ea discutată – există un context strategic, socio-economic și geopolitic care este complet defavorabil Republicii Moldova și este firesc să se întâmple ceea ce se întâmplă. Problema majoră a Republicii Moldova este că – dacă ne uităm pe barometre – nu există deocamdată  o alternativă la partidul de guvernare – ca să nu mai vorbim de doamna Maia Sandu – pe când în tabăra pro-est există toate nuanțele de partide pe care cineva și le-ar putea alege: de la un dinozaur precum Vladimir Voronin – care încă mai este activ în politică – până la un personaj precum domnul Ceban, primarul Chișinăului, care afișează o alură mai degrabă social-democrată, mai spre centru. Există cam toate nuanțele acolo. În partea pro-vest, nu există decât partidul PAS și doamna Maia Sandu.

Aici există o problemă în perspectiva următoarelor alegeri, pentru că vor fi alegeri în 2023 locale, 2024 prezidențiale și, în 2025, parlamentare, iar dacă vrem să menținem o majoritate pro-vest în Republica Moldova este clar că trebuie construit un proiect de pe acum, pentru că actualul partid, mi-e greu să cred – chiar cu voturile diasporei, care nu sunt incluse în barometru, nu au fost incluse în niciun sondaj de opinie din Republica Moldova – că ar putea să ia 50% în actuala conjunctură.

Deci viitorul un e neapărat sumbru, dar trebuie să ne ridice semnale de alarmă pentru că s-ar putea să ajungem în Republica Moldova ca precum în mitul lui Sisif, cu o guvernare pro-europeană care să ridice bolovanul până în vârf de munte, după care să-l scape, să cadă pe partea cealaltă, iar să vină o guvernare pro-est, apoi iar o guvernare pro-vest etc., deci cam tot parcursul electoral pe care l-am trăit până acum în Republica Moldova și care nu a dus la succese notabile în ceea ce privește guvernarea pentru că, reamintesc aici, că cel mai mare succes de politică externă al Republicii Moldova este primirea statutului de candidat la UE, este un succes geopolitic care a fost obținut „datorită” războiului din Ucraina și nu neapărat a unor performanțe interne sau a unor percepții a Bruxelles-ului care ar fi îndreptățit un asemenea statut”, a declarat Dan Dungaciu, conform alephnews.ro.

articolul original.

Zaharova, atac la Maia Sandu: ”Ce a făcut cetățeanca României pentru poporul ei?”

1 December 2022 at 13:06
By: (G.D.)

Ce a făcut cetățeanca României Maia Sandu pentru cetățenii R. Moldova?, a întrebat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un atac la adresa președintei Republicii Moldova, citată de Deschide.md.

Zaharova a susținut într-o conferință de presă că Rusia a ajutat întotdeauna R. Moldova, livrând tot ce este posibil și primind la muncă cetățeni moldoveni. În schimb,a spus ea autoritățile de la Chișinău propagă rusofobia la comanda curatorilor din Occident.

Cine a lăsat cetățenii R. Moldova în întuneric și frig, Rusia? Atâția ani i-am ajutat, livrându-le și asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetățeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiție în economia R. Moldovei în toți acești 30 de ani. Ce, cetățeanca României Maia Sandu nu știe asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Și ce face actuala conducere, care deține cetățenia unui alt stat, nimeni nu înțelege. Această stare a lucrurilor provoacă regrete. La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conștiința prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcționează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Și, în ciuda tuturor acestor greutăți, am ajutat R. Moldova și cetățenii săi. Poporul R. Moldova știe și ține minte acest lucru și sunt sigură că nimeni nu va uita” a declarat Zaharova.

articolul original.

Maia Sandu: De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România și să împărtășim de ce o iubim. Mulțumim României că ne rămâne aproape! (VIDEO)

1 December 2022 at 10:30
image

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorește și Republica Moldova. E un bun moment „să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România”, a transmis președinta Maia Sandu.

Aceasta a mulțumit României pentru sprijinul pe care l-a oferit până acum Republicii Moldova și a transmis că țara sa privește cu speranță către București: „Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României”.

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României

„Astăzi, de 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România.

România este iubită în Republica Moldova pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării la Uniunea Europeană. România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate”, a transmis Maia Sandu, de Ziua Națională a României.

Aceasta a mai susținut că Republica Moldova se bazează în continuare pe ajutorul României în drumul său european: „Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Și pe o parte, și pe cealaltă a Prutului, oamenii își doresc să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulțumim României că ne rămâne aproape”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sorin Ovidiu Vîntu: ‘Ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc’

30 November 2022 at 15:16
image

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este de părere că ”ar trebui să luăm în serios ipoteza unirii României cu Republica Moldova. Românul nu are nimic de pierdut”

Ultima bârfă pe care am auzit-o e că Maia Sandu va candida la președinția României, în felul acesta făcându-se unirea României cu Moldova. E o bârfă, dar n-aș fi luat-o în considerare dacă nu erau niște mișcări colaterale care conduc către o asemenea ipoteză. Trebuie să luăm această ipoteză în serios. Ar fi nostim, să vedem, poate dă Dumnezeu, mie mi-ar plăcea. Românul nu are nimic de pierdut dacă se unește cu Moldova. Grânarul Europei de pe vremuri era și grație Moldovei, pământului moldovenesc. Deci, generație, e o bârfă care trebuie luată în considerare”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu pe Facebook.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este Republica Moldova, nu Ucraina. Se poate regândi toată harta Europei’

27 November 2022 at 21:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine Republicii Moldova”.

Ion Cristoiu: Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în spaţiul Schengen, dar nu datorită meritelor sale, ci pentru că este utilă susţinerii R. Moldova, punctul nevralgic al Occidentului.

„Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Nu că se supără Iohannis, cum să se supere el şi Ciucă, că ei sunt cu să traiţi, dar pe plan intern poate să crească antipatia faţă de UE, să crescă nişte tendinţe pro ruseşti. Eu de aia sunt încredinţat că intrăm, nu că merităm. Nu pentru războiul din Ucraina. La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este R. Moldova, nu Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că motivele pentru care Occidentul este interesat să susţină R. Moldova sunt politice şi economice, iar pe acest fond a reînviat ideea unirii cu România, vânturată deja de unii politicieni de la Bucureşti.

Care sunt motivele, lăsăm Ucraina, acolo e dictatură. R. Moldova este o ţară masiv rusofonă.  Din punctul de vedere al stabilităţii, acolo e putreziciune totală. Pentru că, pe de o parte Maia Sandu a încercat să fie un fel de Monica Macovei, de fapt Codruţa Kovesi fără Coldea, el era inteligenţa în binom. Când a venit, ea început să se bată cu toată lumea, încălcând multe elemente ale statului de drept, a schimbat mulţi.

Acolo e o ţară în care, dacă vrei să elimini mogulii, îţi trebuie să fii Putin în Rusia. Şi lui Putin i-au trebuit vreo 10 ani până i-a eliminat, ori ea a început să tragă în toate părţile. În ultima vreme, acolo au fost nişte scurgeri în presă din dialogurile în interiorul Guvernului care erau catastrofale. Ăia era un fel de regim Băsescu îi radem pe ăia, îi arestăm pe ăia. A încercat să o demită pe Gavriliţa şi nu a putut. Plus economiceşte. Şi-atunci, chiar se vântură, unii politicieni din România sunt deja ameţiţi de teza unirii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, deşi a avut unele dubii privind unificarea celor două ţări, acum, în contextul războiului din Ucraina, totul devine posibil.

„Nu am spus că aşa va fi. Până acum am avut dubii pentru că ea trebuie aprobată de marile puteri. Acum războiul din Ucraina schimbă totul, se poate orice. Se poate regândi toată harta Europei. Dacă vor ăia, va fi posibilă, se face referendum. Deocamdată sigur este, de trei ori sigur este, că problema cea mai mare a NATO, a UE este R. Moldova”, a subliniat publicistul, conform alephnews.ro.

articolul original.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate! Nivel sporit de alertă în sectorul energetic din Republica Moldova 

24 November 2022 at 20:15
image

După pana de curent masivă care a lovit cu o zi în urma Republica Moldova, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic.

Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit Replica.md.

Consiliul a recomandat guvernului să-şi actualizeze planul de reducere a vulnerabilităţilor tehnice în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică şi să mobilizeze toate capacităţile de generare a energiei.

În plus, Maia Sandu a solicitat tuturor instituţiilor să crească gradul de alertă în identificarea şi soluţionarea promptă a incidentelor din sectorul energetic, astfel încât cetăţenii şi întreprinderile să se simtă în siguranţă.

Cu o zi în urmă, Republica Moldova a fost afectată de pene masive de curent, inclusiv în capitala Chişinău, în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Este a doua oară când Republica Moldova rămâne fără electricitate din 15 noiembrie, când Rusia a efectuat cel mai intens atac asupra reţelei ucrainene de la începutul campaniei sale militare în februarie.

Agora.md aminteşte că, la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea – Vulcăneşti s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti, iar mai multe regiuni ale republicii au rămas fără curent electric.

Tot joi, Poliţia de frontieră moldoveană a comunicat că 13 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au activitatea suspendată din cauza lipsei de energie electrică pe partea ucraineană sau a unor defecţiuni tehnice în bazele de date ale autorităţilor de frontieră şi vamale ucrainene.

În Republica Moldova a fost restabilită aproape complet alimentarea cu electricitate, deşi aproximativ 2.000 de consumatori nu aveau încă electricitate la prânz, potrivit distribuitorului Premier Energy.

Maia Sandu a subliniat miercuri pe contul său de Facebook că ‘nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric şi frig şi ucide intenţionat’ oameni nevinovaţi.

Prin urmare, a spus ea, „oricât de dificil ar fi”, singura cale de urmat pentru Republica Moldova este ‘spre lumea liberă’.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, pentru a-i transmite protestul ferm al Republicii Moldova faţă de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene, transmite AGERPRES

articolul original.

Alertă în Republica Moldova! Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

24 November 2022 at 16:05
image

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pană de curent masivă care a lovit cu o zi în urma republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic, relatează EFE şi Deschide.md.

Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit Replica.md, informează Agerpres.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Consiliul a recomandat guvernului să-şi actualizeze planul de reducere a vulnerabilităţilor tehnice în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică şi să mobilizeze toate capacităţile de generare a energiei.

În plus, Maia Sandu a solicitat tuturor instituţiilor să crească gradul de alertă în identificarea şi soluţionarea promptă a incidentelor din sectorul energetic, astfel încât cetăţenii şi întreprinderile să se simtă în siguranţă.

Cu o zi în urmă, Republica Moldova a fost afectată de pene masive de curent, inclusiv în capitala Chişinău, în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Este a doua oară când Republica Moldova rămâne fără electricitate din 15 noiembrie, când Rusia a efectuat cel mai intens atac asupra reţelei ucrainene de la începutul campaniei sale militare în februarie.

Agora.md aminteşte că, la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea – Vulcăneşti s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti, iar mai multe regiuni ale republicii au rămas fără curent electric.

Maia Sandu: „Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric şi frig”

Tot joi, Poliţia de frontieră moldoveană a comunicat că 13 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au activitatea suspendată din cauza lipsei de energie electrică pe partea ucraineană sau a unor defecţiuni tehnice în bazele de date ale autorităţilor de frontieră şi vamale ucrainene.

În Republica Moldova a fost restabilită aproape complet alimentarea cu electricitate, deşi aproximativ 2.000 de consumatori nu aveau încă electricitate la prânz, potrivit distribuitorului Premier Energy.

Maia Sandu a subliniat miercuri pe contul său de Facebook că „nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric şi frig şi ucide intenţionat” oameni nevinovaţi.

Prin urmare, a spus ea, „oricât de dificil ar fi”, singura cale de urmat pentru Republica Moldova este ‘spre lumea liberă’.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, pentru a-i transmite protestul ferm al Republicii Moldova faţă de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.

articolul original.

Războiul fratricid, upercutul aplicat lui Putin și iluziile din Moldova de Est

24 November 2022 at 11:33

Conform generalului James C. McConville, al 40-lea șef de stat major al  Forțelor Terestre ale SUA, în luna noiembrie, Divizia 101 de Asalt Aerian  a organizat  – în cadrul brigăzii dislocate în România -, primul curs de asalt aerian, pe tărâm dobrogean. Încântarea cu care generalul american a comunicat asta celor interesați de dinamica internă a marii unități de elită a Forțelor Armate ale Statelor Unite are și o altă semnificație – perfecționarea profesională a celor care au optat pentru a servi sub drapelul american într-o structură aflată permament cu ochii pe litoralul nordic al Mării  Negre. Acolo unde rușii  continuă  devastarea militară a Ucrainei și – mai nou – au luat în vizor și Moldova de Est, cea dintre Prut și Nistru. 

FRONTUL DE EST S-A STABILIZAT

În Ucraina continuă războiul fratricid, dintre două armate slave. Mai țineți minte națiunile slave? Acestea sunt Rusia, Ucraina, Belarus, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia. Cu Kievul, Moscova este în conflict armat, cu Minskul nu are probleme, fiind perfectată o uniune statală, Praga și Bratislava sprijină, din cadrul NATO, lupta ucrainenilor, iar Belgradul rămâne captiv ideologic perioadei în care exista Iugoslavia. 

Război înseamnă nu doar ofensivă și defensivă, ci și intrarea multor localități din Ucraina – circa 50% – în situația de a nu avea curent electric și nici apă curentă. 

Generalul Serghei Vladimirovici Surovikin s-a ținut de cuvânt și, din dorința de a își proteja luptătorii, continuă bombardamentele menite a inocula teama cetățenilor ucraineni; a genera presiuni ale populației afectate asupra guvernului de la Kiev, pentru a a accepta negocierile de pace; a determina numeroși ucraineni să părăsească propria țară, pentru a se refugia în Europa liberă și democrată. 

Iarna duce războiul ruso-ucrainean într-o altă etapă Foto: Facebook Ministerul Apărării Ucraina

Trupelor invadatoare rusești li se adaugă Generalul Iarnă, care vine cu cinismul răsăritenilor imperiali, de a interzice ucrainenilor dreptul la  căldură, lumină și apă potabilă, blesteme imperiale pentru localnicii rămași la discreția rachetelor Moscovei, cu puține speranțe de remediere rapidă a dificultăților cu care se confruntă. Le-au mai rămas glumele, de voie, de nevoie, la adresa ocupanților și îndârjirea de a nu ceda, nici măcar în vise, vreun teritoriu din arealul inițial al Ucrainei. 

Există o formulă rusă a terorii? Președintele Volodimir Zelenski crede că da, după cum a afirmat în alocuțiunea sa – prin link video – adresată Consiliului de Securitate al ONU. El a criticat și structura consiliului, care dă Federației Ruse și altor patru state  membre, puterea de veto.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU

Problema este alta! Sigur că este bine ca șeful statului ucrainean, în efortul său de a menține vie conștiința altor națiuni, că Ucraina rămâne victima agresiunii militare ruse folosește orice prilej, orice reuniune internațională relevantă, pentru a se adresa participanților, cu scopul de a le semnala nu doar cum trebuie să decripteze situația de pe Frontul de Est, ci și să le ceară ajutorul – evident diferențiat, funcție de voința politică și capacitatea economică a fiecărui stat – de a ajuta, în continuare, pe apărătorii statalității ucrainene. 

Totuși, de aici, până la sugestiile, uneori nu tocmai inspirate, adresate unor forumuri de nivel mondial, privind ce anume trebuie schimbat în structura și funcționarea lor este un pas care nu atrage numai simpatii, un detaliu care nu este deloc folositor interesului național al ucrainenilor. 

RAPORT DE FORȚE: 6 LA 1

În aceeași reuniune a Consiliului de Securitate al ONU s-a găsit vorbind cu pereții, ambasadorul Rusiei, Vasili A. Nebenzia, care, conform mandatului primit de la Kremlin a acuzat Ucraina (că rezistă!!!) și puterile NATO care au înarmat-o, consecința fiind, în încremenirea conceptuală a emisarului Moscovei, la Națiunile Unite, un război prin… procură, care este dus de occidentali cu forța expediționară rusă ce acționează pe tărâm ucrainean, efectul fiind – culmea ipocriziei imperiale – distrugerea orașelor ucrainene. Asupra cărora au căzut numai rachete rusești și niciuna venită din comunitatea democratică transatlantică. 

Același diplomat rus a mințit precum Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop, politician și diplomat german, ministru al afacerilor externe al Germaniei naziste, între 1938 și 1945. Asta pentru că Nebenzia a susținut, fără să clipească, că pentru „a slăbi și a distruge potențialul militar al oponenților noștri, desfășurăm lovituri cu arme de precizie, împotriva energiei și a altor infrastructuri, care sunt folosite în scopul aprovizionării militare a unităților ucrainene”. Stă mintea în loc! 

Dacă privim spre armata ucraineană, aceasta are un efectiv aproape de 1.000.000 de luptători, la care se adaugă 900.000 de rezerviști, ceea ce înseamnă un raport de forțe, la nivelul trupelor combatante, de 6 la 1, în favoarea apărătorilor Ucrainei. Deși nu sunt componente ale Forțelor Armate ale Ucrainei, mai sunt instituții militarizate, care pot executa ordinele Statului Major al armatei ucrainene, precum Garda Națională a Ucrainei, cu 60.000 de purtători de uniforme militare; formațiuni de operațiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, precum Omega, Scorpion – pentru securitatea centralelor nucleare -, Titan;  trupele de grăniceri cu 50.000 de  militari și civili; unități ale SBU, cu un efectiv de 30.000 de ucraineni apți pentru luptă;  Forțele de Apărare Civilă, cu peste 10.000 de încadrați bine antrenați. 

Că asemenea date sunt ignorate de ministerele rusești care gestionează pe diplomații, respectiv pe militarii Rusiei este greu de crezut. Dar cum ordinul lui Putin se execută, nu se discută, ambasadorii folosesc gramofoane din veacul trecut, vorba vine, pentru a minți opinia publică internațională cu argumente tipice dictaturii lui Stalin, iar militarii, precum generalul Surovikin, vorbesc puțin și caută, în fel și chip, menținerea actualului aliniament al Frontului de Est, deși, la 60 de kilometri în spate, în oblasturile Herson, Donețk și Lugansk, mobilizații sapă din greu tranșeele unor noi poziții defensive, în timp ce în oblastul Zaporojie, militarii ucraineni nu mai înaintează, după cum adversarii lor ruși nu se mai retrag, cel puțin nu acum.

RUSIA – STAT SPONSOR AL TERORISMULUI

Parlamentul European a votat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, etichetarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

Coincidența, mai degrabă deloc întâmplătoare, a făcut ca votarea să fi avut loc taman când președintele rus  a sosit la Erevan, Armenia, pentru o întâlnire a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară colectivă a Rusiei. În traducere liberă – un upercut aplicat de la Bruxelles imaginii de țar, cam bătrânel,  a lui Vladimir Vladimirovici Putin. 

Vladimir Putin a participat la reuniunea din Armenia Foto: Kremlin.ru

Crimele de război săvârșite de unii militari ruși în Ucraina, rod al unui complex de superioritate imperială bazat pe nemernicia geopolitică a celor de la Kremlin, au fost condamnate de parlamentarii europeni. În replică, ridicola purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a replicat miercuri că Parlamentul European ar trebui să fie desemnat „sponsor al idiotului”. Ceea ce confirmă prejudecata Moscovei, că fără ajutorul dempocrațiilor transatlantice, azi la Kiev era un guvern ca la Minsk, supus Moscovei, la propriu și la figurat. 

Și apropo, la reuniunea din Armenia, miercuri, președintele rus a fost întâmpinat de sute de demonstranți, purtând torțe aprinse, strigând „nu războiului”, agitând steaguri armene, ucrainene și americane și cerând conducătorilor armeni să se distanțeze de Rusia. Cu alte cuvinte continuă disoluția a ceea ce era cândva comunitatea statelor dependente de Moscova.

Pe lângă Parlamentul European, Letonia, Estonia, Lituania, Polonia și Republica Cehă au adoptat anterior rezoluții similare, de desemnare a federației putiniste ca un stat sponsor al terorii inițiate de la nivel înalt.

Din prudență, nici România, nici Statele Unite nu au desemnat, până acum, Rusia  drept un stat sponsor al terorii. Dacă la Washington D.C. s-ar lua o asemenea decizie, ditamai Federația Rusă ar apărea alături de Coreea de Nord, Cuba, Iran și Siria, în condițiile în care trupe rusești sunt menținute pe tărâm sirian, iar oficiali ai Moscovei au făcut demersuri la Phenian și Teheran, pentru a primi muniție și drone necesare armatei ruse, pentru operațiunea militară specială. 

MOLDOVA DE EST FULGERATĂ DE… ÎNTUNERIC

În județele din stânga Prutului, autoritățile au preferat să afirme, în cazurile repetate de întrerupere a curentului electric, că a fost vorba de o deconectare automată a a sistemului energetic. 

Până la urmă, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj pe Facebook, în care recunoștea că Rusia a lăsat (Republica) Moldova pe întuneric. 

Maia Sandu pare a nu înțelege că politica trece prin stomac Foto: Facebook

Sigur că, în condițiile în care, deocamdată, entitatea care există în fosta Românie regală de est, nu este încă sub agresiune militară imperială, furnizarea energiei electrice poate fi restabilită, iar lumina va reveni în casele celor trăiesc între Ucraina și Patria Mamă, doar 90% din necesarul de curent electric este asigurat de România. 

Cu o determinare ce nu are nimic comun cu unionismul, Maia Sandu a reiterat convingerea sa că „Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Problema cu actuala conducere de la Chișinău este că nu înțelege faptul că politica trece prin stomac, că poporenii care mai trăiesc în Moldova de Est – aproximativ 2,5 milioane, dintr-un total oficial de 3,9 milioane de locuitori, adică populația orașului București, cu suburbii – nu au nevoie doar de stegulețe, cu Tricolorul pe care a fost imprimată o stemă ce-mi aduce aminte pe aceea a Republicii Democrate Germane, ci și de o prosperitate care lipsește din încăpățânarea unora mânați de iluzia că lumina se ia acum de la Berlin, nu de acolo de unde răsare soarele pentru toți românii. 

Și poate că viitorul președinte al României, o personalitate cu anvergură euro-atlantică, în prima sa viitoare vizită la Chișinău, va întreba pe interlocutorul de acolo, așa cum a făcut celebrul general Constantin Degeratu, când conducea Statul Major General, care i-a spus omologului său, venit la București: 

– În ce limbă vorbim, de stat sau română? 

articolul original.

Maia Sandu: Rusia ne lasă pe întuneric și frig, ucide intenționat oameni

23 November 2022 at 15:42
By: -
image

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări miercuri că furnizarea energiei electrice, întreruptă în urma unui nou raid cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, poate fi restabilită şi că „toate instituţiile statului lucrează în acest sens”.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit şi infrastructura energetică. Atacurile continuă şi acum în Ucraina. Oamenii îşi scot răniţii de sub dărâmături. Şi îşi plâng apropiaţii decedaţi. Viaţa oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice şi vom avea din nou lumină. Toate instituţiile statului lucrează în acest sens", a dat asigurări şefa statului.

„Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric şi frig, care ucide intenţionat oameni, din simpla dorinţă de a ţine alte popoare în sărăcie şi în umilinţă", a mai transmis Maia Sandu, adăugând că, „oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă".

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind infrastructuri critice în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, iar în mai multe părţi ale ţării a fost perturbată furnizarea energiei electrice şi a apei, inclusiv în capitală, în oraşul Liov şi în regiunea Odesa. Atacul a produs întreruperi masive de curent şi în Republica Moldova, inclusiv la Chișinău.

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a cerut convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse.

„Atacurile Rusiei asupra insfrastructurii energetice a Ucrainei au lăsat, din nou, Moldova în beznă. Sunt pene de curent masive în întreaga ţară, inclusiv la Chişinău şi în clădirea Ministerului Afacerilor Externe. Am dat instrucţiuni ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru explicaţii”

Ziua 273 de război: Kievul e din nou bombardat și Liovul a rămas complet fără lumină. Două centrale nucleare sunt scoase din uz. Pană masivă de curent și în Moldova

articolul original.

Maia Sandu, despre pana de curent din Republica Moldova: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric” | AUDIO

23 November 2022 at 14:56
image

Republica Moldova a fost, din nou, în această după-amiază, afectată de o pană de curent. Toată țara a fost afectată, iar în capitală traficul a fost blocat, după ce semafoarele, dar nici troleibuzele nu au mai funcționat. Întreruperile vin după încă o zi cu bombardamente masive în Ucraina. Și acolo întreruperile de energie au fost mai frecvente decât de obicei.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/23nov-17-LILI-REL-Moldova-in-intuneric.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Traficul din capitala Chișinău a fost paralizat, după ora 14:00. Troleibuzele s-au oprit, la fel și semafoarele, iar poliția a venit cu mai multe recomandări privind securitatea personală. „Aveți grijă de copii și de vârstnici! Evitați deplasările și nu răspundeți la provocări”, sunt primele sfaturi ale polițiștilor din Republica Moldova. După o oră, în unele locuri, furnizarea de energie electrică a fost reluată. În spitale, toate intervențiile chirurgicale au fost amânate. Și punctele de trecere a frontierei și-au oprit activitatea. Rețelele de telefonie au picat și ele. La fel ca în cazul întreruperii curentului de săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că a fost vorba de o deconectare automată a sistemului energetic.

Maia Sandu, despre pana de curent din Republica Moldova

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj pe Facebook: „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.
Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.
Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost chemat pentru explicații la Ministerul de Externe din Republica Moldova.

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, în mai multe părţi ale ţării fiind perturbată furnizarea energiei electrice şi a apei, inclusiv în capitală, în oraşul Liov şi regiunea Odesa, relatează Reuters şi AFP.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Pană de curent în Republica Moldova și Kiev după bombardamentele Rusiei care au țintit infrastructura energetică a Ucrainei | LIVE UPDATE

articolul original.

Maia Sandu: Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum trebuie să rămână spre lumea liberă

23 November 2022 at 13:37
image

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o primă reacție în contextul întreruperilor masive de curent din țară și susține că toate instituțiile statului lucrează pentru restabilirea furnizării de energie electrică. Cu această ocazie, liderul de la Chișinău a transmis un mesaj dur la adresa Rusiei, al cărei război împotriva Ucrainei „omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică”.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”, spune Maia Sandu

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris președinta Republicii Moldova, miercuri, pe Facebook.

Guvernul Republicii Moldova a confirmat la rândul său că problemele au fost provocate de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Întrebat ce raioane s-au deconectat, directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu, a spus că „toată țara”, potrivit Protv.md.

articolul original.

Cazul Dănileț. Avocat din Moldova către Maia Sandu: Sper, totuși, că e un zvon!

22 November 2022 at 11:19
image

Celebrul judecător român exclus de două ori din magistratură Cristi Dănileț a primit cetățenie moldovenească.

Graba cu care președintele Republicii Moldova a semnat decretul privind acordarea cetățeniei moldovene a atras atenția opiniei publice din țara vecină. Mai mult, există zvonul că judecătorul exclus din magistratură ar urma să ocupe o funcție cheie în justiție.

Avocatul moldovean Constantin Tănase își exprimă nedumerirea față de gestul Maiei Sandu, care a ignorat că Dănileț a exclus din magistratură nu o dată, ci de două ori. În același timp, avocatul își exprimă speranța ca Dănileț să nu ajungă să dicteze în justiția moldoveană, că totul rămâne doar la stadiul de zvon.

Avocatul Constantin Tănase a scris pe Facebook următorul text:

„Judecătorul suspendat în România, Cristi Dănileț, a obținut în regim sprint cetățenie moldovenească. Nu e nimic rău în asta. Dacă 500-600 mii cetățeni ai R. Moldova au obținut prin redobândire cetățenie românească, de ce nu ar fi această mișcare în ambele sensuri?

Doar că un asemenea proiect nu există pe agenda actualei guvernări pragmatice. Dar asta e altă poveste.

Se mai zvonește că acest nou cetățean va fi pus într-o funcție cheie în justiție. Nici asta nu ar fi rău deloc. Invitarea unei persoane din afară poate fi doar salutată, că ai noștri sunt prea concrescuți unul cu celălalt. Problema e că acest domn chiar a fost scos din magistratură prin vot repetat, ceea ce nu îl face eligibil pentru nicio funcție publică oriunde pe planetă. Statul înseamnă totuși instituții. Iar eroii sunt rezultativi doar în filmele hollywoodiene. Deci sper că e totuși un zvon. Nu ar înțelege cetățeanul de ce șeful statului elimină din justiție persoană, fără nicio explicație, și acceptă în justiție persoane eliminate cu votul repetat chiar al propriilor colegi magistrați”.

articolul original.

Macron anunță ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

21 November 2022 at 20:40
image

Comunitatea internaţională va furniza Republicii Moldova asistenţă financiară suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a face faţă consecinţelor războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit Mediafax.

Republica Moldova va primi asistenţă internaţională suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă organizată împreună cu preşedintele moldovean, Maia Sandu, la finalul Conferinţei interministeriale pentru susţinerea Republicii Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale.

100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Emmanuel Macron a precizat că zece milioane de euro vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

La începutul anului 2023, spitalele din Republica Moldova urmează să primească generatoare electrice de mare putere, iar Agenţia franceză pentru Dezvoltare va oferi Chişinăului 90 de milioane de euro pentru perioada 2023-2024, conform cotidianului Le Monde.

„Ajutarea Republicii Moldova este participarea la efortul de război. Nu avem dreptul de a ceda în faţa oboselii ori a pasivităţii. Republica Moldova se confruntă cu efecte multiple ale războiului, dar demonstrează generozitate în contextul afluxului de refugiaţi. Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni, în raport cu numărul de locuitori. Abandonarea Republicii Moldova ar însemna că Europa nu are vocaţia de a fi loială”, a afirmat preşedintele Franţei, potrivit postului BFMTV.

Maia Sandu: „Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze”

Maia Sandu a transmis că Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică foarte gravă. De asemenea, preşedintele Republicii Moldova susține că războiul fin Ucraina periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze.

„Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, evocând, potrivit cotidianului Le Monde, o inflaţie de 35%.

„Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze. Numeroşi cetăţeni moldoveni nu vor avea posibilitatea de a-şi plăti facturile iarna aceasta în lipsa intervenţiei Guvernului”, a subliniat Maia Sandu.

articolul original.

Vești bune pentru Republica Moldova! Emmanuel Macron a făcut anunțul momentului: ‘Am decis să mobilizăm un nou pachet excepțional de peste 100 milioane de euro’

21 November 2022 at 17:50
image

Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE, a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris.

Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro„, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Conferinţa de la Paris este o dovada a sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare, a afirmat Emmanuel Macron, rostind cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

„Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa„, a spus Macron.

În context, Macron a anunţat că 34 de ţări şi 15 organizaţii au răspuns apelului de ajuta Republica Moldova şi aceasta „arată cât e de mare mobilizarea” pentru această ţară.

Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie„, a specificat preşedintele francez.

Din acest pachet, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF, a precizat el.

La începutul anului 2023, generatoare de înaltă putere vor fi livrate spitalelor din Republica Moldova. Agenţia franceză pentru dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova este candidată din luna iunie la integrare în Uniunea Europeană.

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru R. Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Miza, pentru Paris, este de a ajuta populaţia moldoveană să depăşească condiţiile vitrege de iarnă.

Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică„, a subliniat preşedintele Republicii Moldova în aceeaşi conferinţă de presă, informând despre o rată a inflaţiei fără precedent de 35%.

Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze„, a adăugat ea.

Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine„, a spus ea.

Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european„, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.

Franţa, Germania şi România au lansat în aprilie o „Platformă de sprijin” cu scopul de a „coordona o asistenţă concretă şi imediată din partea comunităţii internaţionale„.

Primele două conferinţe ministeriale, de la Berlin, în martie, iar apoi la Bucureşti, în iulie, au permis colectarea a circa 600 milioane de euro, sumă promisă în donaţii şi contribuţii.

În declaraţia sa, Maia Sandu a mulţumit partenerilor externi care sprijină Republica Moldova.

Suntem recunoscători pentru aceasta solidaritate şi vă mulţumesc pentru promisiunile de susţinere. Datorită sprijinului dumneavoastră, guvernul a fost în stare să menţină pacea, să menţină Republica Moldova pe linia aderării la Uniunea Europeană şi, de asemenea, să răspundă provocărilor energetice şi de ordin economic„, a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md, conform agerpres.ro.

articolul original.

Maia Sandu, prima reacție după ce R. Moldova a avut de suferit

15 November 2022 at 17:50
By: (G.D.)
romanii

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj la scurt timp după ce o bună parte din teritoriul țării s-a confruntat cu o pană de energie electrică, arătând acuzator către ruși.

Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația.
Războiul trebuie oprit!, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook
articolul original.

Ședință nocturnă la Președenția Rep. Moldova: „Am discutat unele remanieri” – se afirmă în primele declarații

14 November 2022 at 09:00
image

Mai mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-au adunat de urgență, duminică seară, la Președinția Republicii Moldova, la invitația președintei Maia Sandu.

Astfel, scenariile dezbăture la masa discuțiilor privesc guvernul condus de Natalia Gavrilița; acesta va suferi remanieri sau va urma o demisie în corpore.

Declarațiile au fost făcute pentru TV8 de către surse sub protecția anonimatului.

Presa de la Chișinău menționează că, în cazul demiterii, următorul Guvern ar putea fi condus de actualul consilier prezidențial Dorin Recean. Printre cei prezenți la convocare se numără și vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea; chestionați cu privire la o eventuală schimbare a Guvernului, aceștia au evitat declarațiile.

Ce s-a discutat la ședință

Câțiva deputați au declarat pentru sursa citată că la ședință s-a discutat despre „unele remanieri”, „îmbunătățirea actului guvernării” sau„situația pe securitate” iar Radu Marian, deputat PAS, a afirmat că demisia guvernului condus de Natalia Gavrilița ar fi un zvon însă a precizat că există posibilitatea efectuării unei remanieri guvernamentale.

„Am discutat situația pe securitate, situația politică și asta e. Am discutat anumite remanieri, dar tot ce s-a auzit azi în presă sunt zvonuri. Am discutat riscurile care sunt, soluțiile pe care să le luăm mai departe, e un proces normal de lucru”, a precizat acesta.

La rândul său, deputatul Lilian Carp a negat că s-ar fi discutat despre demiteri: „Nu, s-a discutat despre îmbunătățirea calității guvernării, riscurile de securitate”, a declarat acesta.

Deputatul Radu Marian a subliniat: „Ne-am adunat să discutăm pașii următori, lupta cu mafia, corupția. Totul va fi bine”.

Facțiunea parlamentară PAS vrea un alt executiv pentru Republica Moldova

Unul dintre numele vehiculate pentru poziția de premier este Dorin Recean, fost ministru de interne și actual consilier al președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale, susține TV8.

Săptămâna trecută, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu la Chișinău și a anunțat că UE va oferi Republicii Moldova un sprijin financiar de 250 de milioane euro pentru a depăși criza din această iarnă provocată de criza gazelor.

articolul original.
❌