ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

”Partea îngerilor” sau suferința văzută între existențe paralele

6 October 2022 at 14:59

Romanul ”Partea îngerilor” (Editura Litera, 2022), al scriitorului francez Bruno Combes, începe prin prezentarea unui caz-limită: o mamă, Lisa, nu își poate reveni după moartea băiețelului, Théo, decedat într-un accident de circulație după ce mama sa îl luase de la școală.

Deși vina îi aparținea unui șofer imprudent, Lisa nu și-a putut ierta niciodată faptul că îi dăduse drumul copilului pentru câteva momente, eliberându-l din strânsoarea mâinii.

De atunci, viața ei, a soțului, Hugo, și a fiicei, Émilie, devine un calvar. Oricât ar fi încercat, nu putea trece peste acest șoc.

Cu toate că astfel de cazuri sunt, cu siguranță, mai numeorase decât ne-am dori și prezentarea unuia dintre ele nu este ceva inedit în sine, meritul romancierului francez este acela de a face cititorul să înțeleagă că orice poveste este teribil de complicată și cu multiple implicații, de a îl introduce în microuniversul intim al unui personaj în locul căruia, desigur, ar putea fi oricare dintre noi.

Este o situație-limită, gravă, dar este fără ieșire? Bruno Combes își începe istorisirea cu două citate, dintre care unul spune: ”Nu plânge că ai pierdut soarele, fiindcă lacrimile te vor împiedica să vezi stelele” (Rabindranath Tagore).

Plecată departe de Paris (locul producerii tragediei), la Périgord, familia Lisei se îndreaptă către o nouă experiență. Însă rănile trecutului nu se închid ușor, iar Lisa mărturisește: ”Hugo, nu mai sunt femeia pe care ai cunoscut-o și ai iubit-o (…). Sunt doar o stafie”.

Se stabilesc în cele din urmă la o proprietate numită ”Partea îngerilor”, față de care Lisa simțise de la început o chemare aparte, deși era mai izolată și mai misterioasă decât cele considerate cele mai bune oferte.

Acolo, întâlnirea cu o văduvă irlandeză misterioasă va provoca un început de criză conjugală, dar adevăratul eveniment va fi parcurgerea de către Lisa a jurnalului unei femei pe nume Alice, care locuise acolo, jurnal datând din Al doilea Război Mondial.

În fapt, Alice era bunica foștilor proprietari ai Casei Îngerilor, frații Marcel și Albert Palain, iar cel din urmă îi dă acceptul pentru a citi mai departe jurnalul.

O experiență care o va împinge la limită, dar o va și transfigura.

Luând contact cu povestea plină de suferință a lui Alice și a lui Gabriel (mobilizat pe front tocmai când soția rămăsese însărcinată), Lisa se redescoperă, treptat, pe sine, înțelegând că povestea ei e, fără îndoială, sfâșietoare, dar nu e unică. Obsedată de capcanele predestinării și ale suferinței, Lisa nu se va mai simți singură, trăind odată cu ”dublura” ei din altă epocă, o necunoscută, dar nu o străină.

Într-un stil direct, oarecum simplu, dar cu autentic har literar, Combes schițează mai multe tipologii diferite – se vede că e un fin observator al naturii umane – și încheagă un întreg în care fiecare detaliu își are rostul lui. Nu este chiar un roman de analiză psihologică – și totuși, psihologia joacă un rol important.

Bruno Combes – Photo Loft 64 – Eric Courty, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Combes face niște adnotări la începutul capitolelor, considerații de certă valoare, care ar putea fi tratate separat, ca aforisme sau cugetări. (Ex. ”Ființa umană își croiește destinul plină de speranță, convinsă de forța și de înțelepciunea ei, în timp ce existența nu e decât slăbiciune, nebunie și disperare”. Sau: ”Viața noastră e o piesă de teatru, adesea prost jucată. Însă cel mai rău e că noi suntem primii ei spectatori”).

Viața e un du-te vino permanent între lumină și întuneric”, notează undeva autorul.

Rareori îndrăznim să ne privim în oglinda existenței. De teama de a ne înfrunta contradicțiile și slăbiciunile, ne mințim singuri. (…) Până când oglinda se mișcă puțin, vălul pus peste ea cade și… surpriză: singur cu tine însuți, devine imposibil să mai trișezi” – mai scrie Bruno Combes la un moment dat, dovedindu-se nu doar un bun scriitor, ci și un fin psiholog.

Cititorul intuiește în permanență în autorul cărții o fire sensibilă, un adevărat explorator al universului omenesc, care aruncă o privire plină de compasiune asupra propriilor personaje. Pentru cineva care a urmat o carieră farmaceutică, Combes este un scriitor remarcabil, stăpân pe arta sa și care se vede că scrie ca să se elibereze, nu pentru a ”mima” o poveste.

Deși apărută într-o colecție de literatură mai lejeră, prin pasiunea cu care este scrisă, prin acuitatea privirii aruncate asupra naturii umane, prin profunzimea cugetărilor de la început de capitol, cartea lui Bruno Combes ”Partea îngerilor” depășește cu mult statutul respectiv, constituindu-se într-o lectură de calitate pentru cititorii de toate vârstele.

MIHAI GÎNDU

articolul original.

Joe Biden a plecat cu mâna goală din Arabia Saudită

17 July 2022 at 12:42

Arabia Saudită este de acord să își mărească capacitatea de producție petrolieră cu un milion de barili pe zi, în ciuda faptului că acest lucru nu va însemna neapărat o producție reală mai mare de petrol.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 iulie, de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, după întrevederea sa cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

În timpul vizitei sale, Biden a încercat să obțină un angajament din partea Riadului și a membrilor OPEC de a crește producția de petrol, în condițiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea, a crescut prețurile și a dus la îngrijorări la nivel mondial cu privire la o nouă criză energetică.

Președintele american Joe Biden, alături de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Prințul a precizat că Arabia Saudită va crește capacitatea de producție de la 12 milioane de barili pe zi, în prezent, la 13 milioane de barili pe zi până în anul 2027 și a menționat, totodată, că după această perioadă, regatul nu va avea capacitatea de a mai crește producția.

Vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită a atras critici din partea Institutului American al Petrolului și a Consiliului American de Explorare și Producție. Potrivit celor două organizații, soluțiile privind criza energetică se găsesc acasă, nu peste Ocean.

„Dacă administrația se gândește serios la creșterea ofertei, ar trebui să se întâlnească cu producătorii de aici, în loc să se uite la Guvernele de peste mări.”, a spus purtătorul de cuvânt al Institutului American al Petrolului, Christina Noel.

„Credem că Texas este mult mai aproape decât Arabia Saudită. […] Președintele Biden nu trebuie să călătorească până la jumătatea lumii în căutarea soluțiilor pentru această criză energetică, atunci când ele se află chiar aici acasă.”, a declarat Anne Bradbury, directorul executiv al Consiliului American de Explorare și Producție.

Casa Albă spune că producția internă de petrol a crescut, iar companiile petroliere americane au o capacitate de producție suficient de mare.

„Sub Președintele Biden, producția de petrol din SUA a crescut și va atinge în curând un nivel record. De fapt, Statele Unite au produs mai mult petrol în timpul primului an de mandat al Președintelui Biden decât în primii doi ani ai administrației anterioare.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Abdullah Hasan.

Potrivit Reuters, Joe Biden a plecat „cu mâna goală” din Arabia Saudită. Totuși, Președintele S.U.A. speră că grupul OPEC+ va decide la reuniunea sa din 3 august o sporire a producţiei de petrol care să ajute țara să-şi tempereze creşterea inflaţiei.

Insula Tiran, cedată Arabiei Saudite după 40 de ani

După ore petrecute alături de regele Arabiei Saudite și de prințul moștenitor, Joe Biden a anunțat, de asemenea, retragerea trupelor de observatori care au securizat insula Tiran din Marea Roșie timp de peste patruzeci de ani.

Mișcarea permite transferul acesteia din Egipt către Arabia Saudită, printr-un acord intermediat de S.U.A., care include pașii Riadului în vederea normalizării legăturilor cu Israel.

„Am încheiat un acord istoric pentru a transforma un punct de aprindere din inima Orientului Mijlociu într-o zonă de pace. Forțele internaționale de menținere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran din Marea Roșie, unde se află de peste 40 de ani de la Acordurile de la Camp David. […]

Această insulă va fi deschisă turismului și dezvoltării economice, păstrând în același timp toate aranjamentele de securitate necesare și libertatea actuală de navigație a tuturor părților, inclusiv a Israelului”, a declarat Președintele S.U.A. .

Anterior, Arabia Saudită a anunțat că va deschide spațiul aerian tuturor transportatorilor civili, inclusiv cei din Israel.

Întâlnire controversată

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care ar fi fost ucis la ordinul prințului Mohammed bin Salman, a descris decizia lui Joe Biden de a vizita Arabia Saudită drept „sfâșietoare”, acuzându-l pe Președintele S.U.A. că a dat înapoi de la angajamentul său de a acorda prioritate drepturilor omului.

Într-un interviu acordat la Istanbul pentru Associated Press, cu o zi înainte de întâlnirea lui Biden cu prințul moștenitor, Cengiz și-a exprimat dorința ca președintele american să caute mai multe răspunsuri de la autoritățile saudite cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu rămășițele lui Khashoggi.

Mohammed bin Salman neagă orice implicare în asasinarea lui Khashoggi, dar potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, pe care Biden l-a desecretizat după ce a venit în funcție, asasinarea lui Khashoggi nu putea avea loc fără știrea prințului Mohammed.

La momentul uciderii sale, Khashoggi era rezident al S.U.A. și redactor colaborator pentru The Washington Post. Anterior, a ocupat mai multe funcții în Guvernul saudit și s-a transformat într-un critic al regimului într-un moment în care prințul moștenitor era salutat în capitalele occidentale pentru reformele sale sociale.

Actualul Președinte al S.U.A. a afirmat în timpul campaniei sale electorale că jurnalistul Khashoggi a fost ucis la ordinul prințului Mohammed.

„Există foarte puțină valoare socială în actualul Guvern din Arabia Saudită.”, declara Biden.

După ce Joe Biden l-a salutat cu pumnul pe Mohammed bin Salman, logodnica jurnalistului asasinat a spus că liderul S.U.A. i-a permis prințului moștenitor să facă și mai multe victime. Hatice Cengiz i-a scris lui Biden sub forma unui tweet imaginar venit din partea lui Jamal Khashoggi.

„Acesta este modul în care îi trageţi la răspundere pe cei responsabili de moartea mea? Sângele următoarei victime a lui MBS (supranumele lui Mohammad bin Salman) este pe mâinile voastre.”, a scris Cengiz pe contul său de Twitter.

„Salutul cu pumnul a fost mai rău decât o strângere de mână – a fost rușinos. […] A proiectat un nivel de intimitate și confort care îi oferă lui MBS răscumpărarea nejustificată pe care o caută.”, a declarat Fred Ryan, CEO-ul The Washington Post.

Întrebat de jurnaliști, în timpul întâlnirii oficiale, dacă Arabia Saudită mai este un „stat paria”, așa cum îl descria odinioară, singurul răspuns oferit de Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost „thank you.” („mulțumesc.”).

articolul original.

Prințul saudit îi dă lecții lui Biden: Politicile nerealiste de reducere a emisiilor vor duce la agravarea problemelor sociale

16 July 2022 at 15:26
image

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A în cadrul unui summit americano-arab la care a participat și președintele Joe Biden.

Mohammed bin Salman este de părere că sunt necesare mai multe investiții în combustibili fosili și tehnologii de energie curată pentru a satisface cererea globală. Potrivit acestuia, politicile nerealiste prin care Uniunea Europeană și S.U.A. urmăresc reducerea emisiilor poluante vor duce la niveluri fără precedent de inflație.

Liderul saudit a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A., menționând că excluderea din ecuație a principalelor surse de energie va atrage de la sine o serie de evenimente neplăcute pe plan global.

„Adoptarea unor politici nerealiste de reducere a emisiilor, prin excluderea principalelor surse de energie, va duce în următorii ani la o inflație fără precedent, la o creștere a prețurilor la energie, la creșterea șomajului și la agravarea problemelor sociale și de securitate, plus creşterea sărăciei, a foametei, extremismului şi terorismului.”, a spus prințul Mohammed.

Prinţul moştenitor a subliniat, de asemenea, necesitatea transmiterii unui mesaj de încredere către investitorii din sectorul petrolier, pentru a-i asigura pe aceștia asupra faptului că tranziţia spre energia curată nu le va ameninţa afacerile.

Mohammed bin Salman consideră că procesul de tranziţie trebuie să aibă loc treptat, prin investiții substanţiale în următoarele două decenii, fără a elimina sursele fundamentale de energie, precum petrolul şi gazul natural, pentru ca demersul să fie sustenabil.

Summitul liderilor arabi l-a reunit pe Biden cu alți șase șefi de stat din Golful Persic, Egipt, Iordania și Irak. Președintele Statelor Unite ale Americii este nerăbdător să vadă Arabia Saudită și partenerii săi din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pompând mai mult petrol, pentru a ajuta la reducerea costului ridicat al benzinei și la atenuarea celei mai mari inflații din S.U.A. din ultimele patru decenii.

articolul original.
  • There are no more articles
❌