ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dispozitivele Bluetooth au o vulnerabilitate care permite hackerilor să acceseze locația utilizatorilor

22 November 2022 at 07:30
image

Dispozitivele mobile care folosesc Bluetooth sunt vulnerabile la o eroare care ar putea permite hackerilor să acceseze locația utilizatorului, conform unui nou studiu.

Cercetarea s-a concentrat pe Bluetooth Low Energy (BLE), un tip de Bluetooth care utilizează mai puțină energie decât clasicul Bluetooth – un tip inventat mai devreme. Miliarde de oameni se bazează pe acest tip de comunicare wireless pentru toate tipurile de activități desfășurate prin ceasuri inteligente și smartphone-uri.

Cu toate acestea, din cauza unui defect de proiectare în protocolul Bluetooth, confidențialitatea utilizatorilor ar putea fi în pericol, a declarat Yue Zhang, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în domeniul științei și ingineriei informatice la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.

Cum este încălcată confidențialitatea datelor unui utilizator?

Zhang a prezentat recent concluziile la Conferința ACM privind securitatea computerelor și a comunicațiilor (ACM CCS 2022). Studiul a primit, de asemenea, o mențiune de onoare pentru „cea mai bună lucrare” în cadrul conferinței.

au ceea ce se numește adrese MAC – un șir de numere aleatorii care identifică dispozitivele în mod unic într-o rețea. O dată la fiecare 20 de milisecunde, un dispozitiv BLE inactiv trimite un semnal prin care își anunță adresa MAC către alte dispozitive din apropiere cu care s-ar putea conecta.

Studiul identifică un defect care ar putea permite atacatorilor să observe modul în care aceste dispozitive interacționează cu rețeaua, iar apoi să colecteze și să analizeze datele pentru a încălca confidențialitatea unui utilizator.

„Aceasta este o descoperire nouă, pe care nimeni nu a mai observat-o până acum. Demonstrăm că, prin transmiterea unei adrese MAC la locația dispozitivului, atunci când te afli în zonă” a declarat Zhang.

Măsurile luate anterior s-au dovedit ineficiente

Unul dintre motivele pentru care cercetătorii sunt îngrijorați de un astfel de scenariu este acela că o adresă MAC accesată ar putea permite hackerului să monitorizeze comportamentele utilizatorului, să urmărească unde a fost utilizatorul în trecut sau chiar să afle locația în timp real a utilizatorului.

„Bluetooth SIG a fost cu siguranță conștient de amenințarea legată de urmărirea adreselor MAC, iar pentru a proteja dispozitivele de urmărirea de către actorii răi, din 2010 a fost utilizată o soluție”, a declarat Lin, potrivit TechXplore.

Ulterior, în 2014, Bluetooth a introdus o nouă funcție numită „allowlist”, care, exact asta face – permite doar conectarea dispozitivelor aprobate și împiedică dispozitivele private să acceseze dispozitive necunoscute. Însă, potrivit studiului, această funcție introduce de fapt un canal secundar pentru urmărirea dispozitivelor.

Descoperirea arată cum poate accesa un hacker datele utilizatorului

Zhang și Lin au dovedit că noua amenințare este reală prin crearea unei noi strategii de atac pe care au numit Bluetooth Address Tracking (BAT). Cercetătorii au folosit personalizat pentru a intra în peste 50 de gadgeturi Bluetooth – majoritatea fiind propriile lor dispozitive – și au arătat că, prin utilizarea atacurilor BAT, un atacator ar putea în continuare să lege și să redea datele victimei.

Deocamdată, atacurile BAT sunt de neînvins, dar echipa a creat un prototip al unei măsuri defensive. Denumită Securing Address for BLE (SABLE), soluția lor implică adăugarea unui număr de secvență imprevizibil la adresa vizată, pentru a se asigura că fiecare adresă MAC poate fi utilizată doar o singură dată. Studiul a menționat că a reușit să împiedice cu succes atacatorii să se conecteze la dispozitivele victimei.

Rezultatele experimentului au arătat că SABLE afectează doar puțin consum de baterie și performanța generală a dispozitivului.

articolul original.

Amazon intensifică utilizarea roboților, dar susține că are în continuare nevoie de oameni

15 November 2022 at 11:00
image

Amazon intensifică utilizarea roboților, în condițiile în care creșterea vânzărilor încetinește și se confruntă cu presiuni pentru reducerea costurilor. Deja aproximativ trei sferturi din pachetele livrate de gigantul comerțului electronic au fost atinse de un fel de sistem robotizat.

Tehnologul șef al Amazon Robotics, Tye Brady, a declarat pentru BBC că, în următorii cinci ani, procentul roboților folosiți de uriașa companie ar putea ajunge la 100%.

Firma a refuzat să spună în ce măsură investițiile ajută la reducerea costurilor. De asemenea, angajații s-au grăbit să devieze întrebările privind rapiditatea cu care mașinile ar putea să îi înlocuiască pe omologii lor umani, menționând că 700 de noi tipuri de roluri au fost create pe măsură ce tehnologia avansează, potrivit

„Locurile de muncă se vor schimba cu siguranță, dar nevoia de oameni va fi întotdeauna acolo” a declarat tehnologul șef al Amazon Robotics, Tye Brady.

Amazon plănuiește livrarea de colete prin dronă

Firma testează un braț robotic gigantic care poate ridica articole înainte ca acestea să fie ambalate în cutii – o realizare pe care directorii au descris-o ca fiind o descoperire majoră – și o mașină care se poate deplasa liber pe podeaua depozitului alături de oameni.

Primele sale livrări prin dronă urmează să înceapă în SUA la sfârșitul acestui an.

„Cred cu adevărat că ceea ce vom face în următorii cinci ani va eclipsa tot ceea ce am făcut în ultimii zece ani” a declarat Joe Quinlivan, vicepreședinte al departamentului de .

În unele privințe, Amazon a ajuns târziu la petrecerea roboților.

„Companiile din întregul lanț de aprovizionare investesc bani în astfel de investiții, împinse în parte de dificultatea de a găsi lucrători, a declarat Dwight Klappich, vicepreședinte de cercetare în cadrul echipei de logistică a Gartner.

Uriașa companie și-a dublat numărul de roboți din 2019 până în prezent

Amazon, care ar fi avertizat anul trecut, într-o notă internă, că ar putea rămâne fără angajați pentru depozitele sale din SUA până în 2024, lucrează la astfel de proiecte de peste un deceniu.

În 2012, a cumpărat compania de robotică Kiva Systems din Boston pentru a-și lansa eforturile, în timp ce fondatorul Jeff Bezos a discutat despre aspirațiile firmei în materie de într-un interviu din 2013.

Amazon a declarat că are în prezent 520.000 de roboți cu propulsie mobilă care se plimbă pe podelele depozitelor sale, mai mult decât dublu față de numărul din 2019. Și a instalat aproximativ 1.000 de exemplare dintr-o versiune anterioară a brațului său robotizat pentru a sorta pachetele în locații din SUA și Europa.

Roboții pe care firma i-a prezentat recent, în cadrul unui eveniment la centrul de robotică al firmei de lângă Boston, Massachusetts, rămân, de asemenea, în modul de testare, deși se așteaptă ca implementările să devină mai răspândite în următorii doi ani.

Compania își propune să livreze cu drona 500 de milioane de pachete anual, până la finele deceniului

Compania a declarat că speră să livreze 500 de milioane de pachete cu drona anual până la sfârșitul deceniului, inclusiv în zone dens populate.

Dar aceasta va fi totuși o parte infimă din cele cinci miliarde de pachete pe care compania spune că le gestionează în prezent în fiecare an.

Robotica nu a fost, de asemenea, imună la accentul pus de firmă pe reducerea costurilor, pe măsură ce vânzările companiei au încetinit și îngrijorările legate de au crescut.

În acest an, Amazon a închis programul său de drone din Marea Britanie și a anulat părți ale operațiunilor sale de robotică, cum ar fi Scout, care lucra la o mașină care ar putea livra la domiciliul oamenilor.

articolul original.

Ochelarii VR care te omoară pe loc dacă mori în joc au fost inventați

9 November 2022 at 15:00
image

Fondatorul Oculus Virtual Reality (VR) și designerul Oculus Rift, Palmer Luckey, a dezvăluit cea mai recentă invenție de VR a sa: Ochelarii VR care te omoară dacă pierzi jocul.

Luckey a explicat într-o postare pe blog că se află la jumătatea drumului spre finalizarea acestor Ochelarii VR care te omoară dacă pierzi jocul, pe care i-a numit NerveGear.

Ce este, de fapt, o cască VR?

Casca este, în esență, o cască VR obișnuită, conectată la trei încărcături explozive. Încărcăturile, dotate cu un fotosenzor, sunt setate să explodeze și să ucidă jucătorul atunci când acesta moare în pe care îl joacă. Explozibilii ar fi declanșați pentru a te ucide atunci când ecranul arată o pâlpâire într-o nuanță de roșu la o anumită frecvență, pe care designerii de jocuri ar trebui să o implementeze în joc.

„Ideea de a-ți lega viața reală de avatarul tău virtual m-a fascinat întotdeauna – ridici instantaneu miza la nivel maxim și îi forțezi pe oameni să regândească în mod fundamental modul în care interacționează cu și cu jucătorii din interiorul ei”, a scris Luckey.

Fondatorul Oculus VR a afirmat că zona în care casca VR îl duce pe jucător este una care nu a mai fost explorată până acum.

Cum funcționeză tehnologia din Ochelarii VR care te omoară dacă pierzi jocul?

Luckey, care a creat dispozitivul ca un omagiu adus romanului și seriei anime Sword Art Online, care folosește o tehnologie similară ca premisă, spune că încă nu a avut „curajul” să îl folosească. În seria anime, jucătorii sunt prinși într-o simulare de luptă VR gigantică și imersivă, în care, dacă mor, asta îi va ucide în realitate, având în vedere că sunt conectați la tehnologia „NerveGear”și trebuie să găsească o modalitate de a câștiga sau de a scăpa. Versiunea lui Luckey a acestui concept este un set de căști VR care este prevăzut cu încărcături care vor exploda „distrugând creierul utilizatorului”, dacă acesta declanșează un ecran de „game over corespunzător”, potrivit Forbes.

„Grafica pompată poate face ca un joc să pară mai real, dar numai amenințarea unor consecințe grave poate face ca un joc să se simtă real pentru tine și pentru fiecare altă persoană din joc. Aceasta este o zonă a mecanicii jocurilor video care nu a fost niciodată explorată, în ciuda istoriei îndelungate a sporturilor din lumea reală care se învârt în jurul unor mize similare”, a explicat Luckey, citat de Science Alert.

Mai multe dispozitive de VR în viitor

Palmer Luckey a precizat că proiectul său nu este încă finalizat.

„Nu este încă terminat. Nu este un sistem perfect, bineînțeles. Am planuri pentru un mecanism anti-manipulare care, la fel ca NerveGear, va face imposibilă îndepărtarea sau distrugerea căștii”, a declarat designerul Oculus Rift, Palmer Luckey.

Luckey spune, destul de amenințător, că setul de căști este „în acest moment” doar o operă de artă, dar că este, de asemenea, primul dispozitiv VR de care are cunoștință , care este capabil să ucidă utilizatorul.

articolul original.

Inteligența Artificială care creează muzică din texte, o amenințare la adresa muzicienilor?

23 October 2022 at 14:00
image

Muzicienii au noi motive să-și facă griji pentru meseria lor. A fost dezvoltată Inteligența Artificială care creează muzică din texte și aceasta țintește sus în industria creării de conținut.

„Pentru toată lumea, de la streameri la producători de filme sau de aplicații, am făcut mai ușoară licențierea de muzică personalizabilă de înaltă calitate”, pretinde Mubert AI, AI-ul care creează muzică din texte.

Desigur, muzica generată de computer există de ceva timp, folosind diverse forme de pentru a obține rezultate care pot suna atât ca sunetele create de om, cât și ca ceva de pe o altă planetă.

Inteligența Artificială care creează muzică din texte încă are nevoie de oameni

Dar această nouă generație de generatoare de muzică, condusă de Mubert AI, precum și de Audio LM de la Google, este cu totul altceva. Acestea sunt mai puțin integrări creative care să ajute în procesul de creare a muzicii, ci mai degrabă înlocuitori creativi ai muzicienilor, eliminând cu totul nevoia de a plăti oameni sau drepturi de autor, scrie Futurism.

În timp ce ambele platforme sunt impresionant de bune în a genera muzică ce sună ca și cum ar fi fost creată de un om, ele funcționează în moduri surprinzător de diferite.

Mubert AI generează muzică ce sună ca ceva ce ai auzi într-un lift. Potrivit site-ului lor, AI-ul este antrenat pe „peste un milion de mostre muzicale” realizate de „peste 4.000 de creatori”. Pentru a crea o piesă, un utilizator selectează o combinație de genuri muzicale și stări de spirit și astfel se naște o nememorabilă, fără versuri, pentru Instagram sau TikTok.

Aplicații care ușurează munca creatorilor de conținut

Audio LM de la Google, pe de altă parte, este puțin mai implicat, în special pentru că Google lucrează la perfecționarea versurilor și a modelelor vocale. Utilizatorul îi transmite lui Audio LM unul sau mai multe clipuri audio, cum ar fi câteva note dintr-o partitură pentru pian, iar aplicația completează piesa.

Ca o consolare, argumentul lui Mubert AI pentru existența sa se bazează pe faptul că reali fac parte din funcționarea sa și pot câștiga niște bani din mostre pe care le creează pentru platformă. Însă Google nu se laudă cu același lucru.

Trăim într-o lume bazată pe conținut, iar crearea de conținut sintetic face mai ușoară munca multor creatori. Însă în această lume condusă de AI, nu putem decât să ne întrebăm ce se pierde în acest proces.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

De ce lucrează cercetătorii la coduri QR imprimate direct în prăjituri?

21 October 2022 at 11:00
image

În prezent, există o cursă pentru a dezvolta etichete comestibile pentru alimente, astfel încât, de exemplu, să puteți vedea de unde provin alimentele sau ce ingrediente conțin, iar informațiile dispar odată ce ați consumat produsul. Acum, cercetătorii din Japonia au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri, care pot fi citite fără a fi nevoie să distrugă mai întâi mâncarea.

Un alt avantaj major al metodei lor, cunoscută sub numele de „interiqr”, este că eticheta nu schimbă deloc aspectul exterior sau .

Etichetele care conțin date sunt utilizate în mod obișnuit în industria alimentară. Acestea variază de la cele de bază, cum ar fi autocolantele de pe fructe, până la cele mai tehnologice, cum ar fi etichetele de identificare cu frecvență radio care utilizează câmpuri electromagnetice pentru identificarea și urmărirea automată a produselor.

De ce este nevoie de coduri QR imprimate direct în prăjituri?

Cu toate acestea, pe măsură ce lumea încearcă să reducă ambalajele suplimentare, începe cursa pentru a dezvolta etichete alimentare comestibile care nu sunt toxice, nu schimbă aroma sau aspectul alimentelor și pot fi citite fără a fi nevoie de distrugerea alimentelor.

Pentru a depăși toate aceste obstacole, echipa de cercetare de la Universitatea din Osaka a creat .

„Multe alimente pot fi produse acum folosind imprimante 3D”, explică Yamato Miyatake, autor principal al studiului.

„Ne-am dat seama că interiorul obiectelor comestibile, cum ar fi prăjiturile, ar putea fi imprimat pentru a conține modele de spații goale, astfel încât, atunci când le luminezi din spate, un cod QR devine vizibil și poate fi citit folosind un telefon mobil”, spune cercetătorul.

Ce probleme rezolvă noile etichete?

În acest fel, este folosit drept etichetă un cod QR realizat din același material ca însăși prăjitura, rezolvând astfel orice problemă de gust și aromă. În plus, deoarece toate informațiile sunt în interiorul alimentului, aspectul exterior al prăjiturii este complet neschimbat.

Și pentru că poate fi utilizată o simplă lumină pentru a face vizibil codul QR, informațiile sunt ușor disponibile pentru producători, comercianți și consumatori în orice etapă a călătoriei prăjiturii de la fabrică la stomac.

„Metoda noastră de este un exemplu excelent al transformării digitale a alimentelor, care sperăm că va îmbunătăți trasabilitatea și siguranța alimentelor. Această tehnologie poate fi folosită și pentru a oferi experiențe alimentare noi prin realitatea augmentată, care este un domeniu nou și interesant în industria alimentară”, spune un alt autor principal al studiului, Kosuke Sato.

Reducerea deșeurilor

Având în vedere că etichetele și ambalajele pentru alimente sunt o sursă mare de deșeuri la nivel mondial, această nouă metodă de încorporare a informațiilor comestibile în alimente va fi, de asemenea, importantă pentru reducerea deșeurilor. Se speră că adoptarea la scară largă a unor astfel de tehnologii va deschide calea către un viitor mai curat, scrie Tech Xplore.

Cercetarea va fi prezentată la cea de-a 35-a ediție a Annual ACM Symposium on User Interface Software and Technology.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce idei ingenioase mai au elevii? Temele făcute cu Inteligența Artificială!

18 October 2022 at 09:00
image

Elevii pasionați de tehnologie se bazează pe temele făcute folosind Inteligența Artificială (de exemplu, generatorul avansat de limbaj GPT-3 al Open-AI) pentru a lua numai note de 10.

Și deoarece nu pot fi detectate de software-ul anti-plagiat, este posibil ca școlile să aibă probleme în combate acest nou tip de „trișat”.

„Este vorba de sarcini simple care includ răspunsuri extinse. La biologie învățăm despre biotehnologie și trebuie să scriem 5 lucruri bune și 5 lucruri rele despre aceasta. Așa că i-aș putea cere AI-ului ceva de genul ‘Spune-mi 5 lucruri bune și 5 lucruri rele despre biotehnologie’ și acesta ar genera un răspuns care mi-ar aduce nota 10”, a spus un elev.

Temele făcute folosind Inteligența Artificială, un nou mod de a trișa?

Dacă software-ul anti-plagiat ar fi capabil să semnaleze temele create de AI, probabil că aceasta nu ar fi o problemă. Dar deși există cu siguranță o dezbatere filozofică ce încearcă să răspundă la întrebarea dacă textele generate de AI ar trebui vreodată să fie considerate originale, aceste texte sunt văzute, din punct de vedere tehnic, drept originale de către software-urile de verificare a plagiatului; nu este clar când sau dacă vor reuși vreodată aceste sisteme să depășească această problemă, scrie Futurism.

„Textul nu este copiat din altă parte, este produs de un program, așa că software-ul anti-plagiat nu îl va putea detecta deoarece textul nu a fost copiat de nicăieri altundeva”, a declarat George Veletsianos,  de la Canada Research Chair in Innovative Learning & Technology și profesor asociat la Royal Roads University, din Canada.

Desigur, acești copii cu siguranță trișează, iar , probabil, dreptate să fie preocupați de acest lucru. Dar dacă îi întrebi pe elevi, aceștia vor spune că inteligența artificială doar îi ajută să se concentreze la lucrurile cu adevărat importante.

Temele importante încă sunt făcute chiar de către elevi

„Îmi fac temele singur când este vorba de subiecte importante, a căror notă chiar contează; folosesc AI doar pentru a gestiona lucrurile pe care nu vreau să le fac sau pe care le găsesc fără sens”, a spus elevul.

„Dacă inteligența artificială poate să facă temele în locul meu acum, ?”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Șoferii din SUA cred că mașinile lor parțial autonome se pot conduce singure

13 October 2022 at 09:00
image

Un nou studiu arată că șoferii din SUA care folosesc sisteme avansate de asistență la condus, precum sistemul Autopilot al Tesla sau Super Cruise de la General Motors, își tratează autoturismele ca și cum ar fi complet autonome, în ciuda avertismentelor.

Institutul de Asigurări pentru Siguranța Autostrăzilor (IIHS) din SUA, un grup finanțat de industrie care  îi determină pe producătorii de automobile să producă vehicule mai sigure, a declarat marți, 11 octombrie, că un sondaj a revelat faptul că care utilizează în mod obișnuit Super Cruise, ProPILOT Assist (Nissan/Infiniti) și Autopilot „erau mai predispuși să desfășoare activități care nu au legătură cu condusul autovehiculului, cum ar fi să mănânce sau să trimită mesaje, în timp ce folosesc sistemele de automatizare parțială decât în timp ce conduc neasistat”.

Studiul IIHS pe 600 de utilizatori activi a constatat că 53% dintre utilizatorii Super Cruise, 42% dintre utilizatorii Autopilot și 12% dintre proprietarii ProPILOT Assist „ au declarat că se simt confortabil să-și trateze vehiculele ca fiind complet autonome”.

Șoferii din SUA nu își cunosc mașinile

Aproximativ 40% dintre utilizatorii Autopilot și Super Cruise, două sisteme cu funcții de blocare la neacordarea de atenție, au raportat că sistemele s-au oprit la un moment dat în timp ce conduceau și nu s-au reactivat, scrie Reuters.

„Mesajul principal de aici este că primii care adoptă aceste sisteme încă au o înțelegere slabă a ”, a spus președintele IIHS, David Harkey.

Studiul vine în timp ce Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) din SUA examinează cu atenție accidentele sistemelor de pilot automat.

Începând cu 2016, NHTSA a deschis 37 de investigații speciale care au implicat 18 decese în accidente cu vehicule Tesla și în care au fost suspectate de utilizare sisteme precum Autopilot.

Ce spun producătorii despre sistemele lor?

Tesla nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Autopilot nu face vehiculele complet autonome și este destinat utilizării cu un șofer pe deplin atent, care este pregătit să preia conducerea.

GM a spus că „credem că implicarea șoferului este esențială și este necesară pentru a opera orice sistem avansat de asistență în orice vehicul pe care îl vindem”.

În august, GM a spus că proprietarii pot folosi Super Cruise pe 643.740 km de drumuri nord-americane, compania intenționând să ofere Super Cruise pe 22 de modele până la sfârșitul anului 2023.

IIHS a spus că reclamele pentru Super Cruise se concentrează pe capabilitățile de „mâini libere”, în timp ce Autopilot evocă numele folosit în avioanele de pasageri și „implică faptul că sistemul Tesla este mai capabil decât este în realitate”.

În antiteză, IIHS a remarcat că ProPILOT Assist „sugerează că aceasta este o caracteristică de asistență, mai degrabă decât un înlocuitor pentru șofer”.

Niciun sistem nu face mașinile complet autonome

NHTSA și producătorii auto spun că niciunul dintre aceste sisteme nu face vehiculele complet autonome.

Nissan a spus că numele sistemului său „comunică în mod clar ProPILOT Assist ca sistem de ajutor pentru șofer și necesită operare manuală. Șoferul păstrează controlul vehiculului în permanență”.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele electronice până în 2024

5 October 2022 at 22:00
image

Parlamentul European a aprobat marți noi reguli care vor introduce în Uniunea Europeană un singur dispozitiv de încărcare pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto până în 2024.

Votul parlamentarilor confirmă un acord anterior între instituțiile UE și va face din conectorii USB-C, utilizați de dispozitivele bazate pe Android, standardul UE. Apple va fi obligat să își schimbe pentru iPhone și alte dispozitive.

Este o premieră mondială care îl va afecta în principal pe producătorul iPhone, potrivit Reuters.

Ce producător de dispozitive electronice va fi cel mai afectat?

Totuși, analiștii se așteaptă și la un posibil impact pozitiv, deoarece ar putea încuraja cumpărătorii să achiziționeze cele mai recente gadgeturi ale companiei în locul celor fără.

Schimbarea a fost discutată ani de zile și a fost provocată de reclamațiile utilizatorilor de iPhone și Android, care s-au plâns că trebuie să folosească încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Câte voturi au fost împotriva încărcătorului unic?

Acordul mai acoperă cititoarele electronice, căștile pentru urechi și alte echipamente.

Parlamentarii UE au susținut reforma cu o largă majoritate, cu 602 voturi în favoarea acesteia și doar 13 împotrivă.

articolul original.

Test de cultură generală. Ce înseamnă CPU?

5 October 2022 at 08:00
image

Fără aceasta componentă, viața noastră așa cum este azi nu ar putea fi posibilă. Și, într-adevăr, îl putem găsi în toate dispozitivele electronice care ne înconjoară. Este vorba despre CPU, cunoscut în limbajul uzual drept procesor. Ce înseamnă CPU?

? Acronimul CPU vine din limba engleză (Central Processing Unit) și se traduce prin „unitate centrală de procesare”.

CPU-ul este o componentă primordială a oricărui sistem informatic digital, compusă în general din memoria principală, unitatea de control și unitatea aritmetică-logică.

Procesorul constituie inima fizică a întregului sistem informatic; de acesta sunt legate diverse echipamente periferice, inclusiv dispozitivele de intrare/ieșire și unitățile de stocare auxiliare. În calculatoarele moderne, procesorul este conținut într-un cip de circuit integrat numit microprocesor, scrie Britannica.

Am aflat ce înseamnă CPU, dar ce face, mai exact, procesorul?

Unitatea de control a unității centrale de procesare reglează și integrează . Selectează și preia instrucțiunile din memoria principală într-o succesiune adecvată și le interpretează astfel încât să activeze celelalte elemente funcționale ale sistemului la momentul potrivit ca acestea să-și efectueze operațiunile.

Toate datele de intrare sunt transferate prin memoria principală către unitatea aritmetică-logică pentru procesare, care implică cele patru funcții aritmetice de bază (adică adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea) și anumite operații logice, cum ar fi compararea datelor și selecția procedurii dorite de rezolvare a problemelor sau a unei alternative viabile bazate pe criterii de decizie predeterminate.

Știai că…?

Primul microprocesor creat vreodată a fost Intel 4004. Potrivit IEEE Spectrum, acesta a fost realizat în anul 1971.

Deși în prezent producătorii de tehnologie încă folosesc la fabricarea procesoarelor microcipuri de 10, 7 sau chiar 5 nanometri, IBM a prezentat în 2021 un microcip de doar 2 nanometri, mult mai puternic și mai mic consumator de energie decât tehnologia aflată în utilizare, scria CNN.

La doar câteva săptămâni după momentul de glorie al IBM, scrie The Daily Dug, TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, își prezenta în revista științifică Nature microcipul de 1 nanometru.

cel mai rapid CPU a fost stabilit în 2011 cu un procesor AMD care a atins frecvența de 8,42938 GHz, fiind răcit cu azot lichid, notează Wikipedia.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

O reţea uriaşă de propagandă rusă care viza Europa, dezactivată de Facebook

29 September 2022 at 06:00
image

O reţea de dezinformare extinsă, originară din Rusia, a încercat să folosească sute de conturi false de social media şi zeci de site-uri de ştiri false pentru a răspândi ideile Kremlinului despre invazia Ucrainei, a dezvăluit marţi Meta.

Compania, care deţine Facebook şi Instagram, a anunțat că a identificat şi a dezactivat operaţiunea înainte ca aceasta să reuşească să obţină o audienţă mare. Cu toate acestea, Facebook a declarat că a fost cel mai mare şi mai complex efort de propagandă rusă pe care l-a descoperit de la începutul invaziei, potrivit AP.

Operaţiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de ştiri legitime, inclusiv ziarele The Guardian din Marea Britanie şi Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în locul ştirilor reale raportate de aceste instituţii, site-urile false conţineau link-uri către despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda în Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Ucraina.

Ce spunea propaganda rusă?

Constatările au evidenţiat atât promisiunea companiilor de social media de a-şi supraveghea site-urile, cât şi pericolul pe care dezinformarea continuă să îl reprezinte.

„Video: Falsă înscenare la Bucea dezvăluită!”, susţinea una dintre ştirile false, care acuza Ucraina de masacrarea a sute de ucraineni într-un oraş ocupat de ruşi.

Conturile false de pe reţelele de socializare au fost apoi folosite pentru a răspândi link-uri către ştirile false şi alte postări şi videoclipuri şi Instagram, precum şi pe platforme precum Telegram şi Twitter. Reţeaua a fost activă pe tot parcursul verii.

Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei

„În câteva ocazii, conţinutul operaţiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor ruseşti din Europa şi Asia”, a declarat David Agranovich, directorul Meta pentru dezorganizarea ameninţărilor. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare şi cea mai complexă operaţiune de origine rusă pe care am dezorganizat-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an”.

De la începutul războiului, în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei în încercarea de a slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina de organizarea de atacuri, au pus războiul pe seama unor acuzaţii nefondate privind dezvoltarea de arme biologice de către SUA şi au prezentat refugiaţii ucraineni drept criminali şi violatori.

articolul original.

Motivul pentru care TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline

28 September 2022 at 00:00
image

TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline pentru că nu a reușit să protejeze confidențialitatea copiilor atunci când aceștia folosesc platforma, potrivit BBC.

Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie (ICO) a constatat că este posibil ca platforma de partajare de videoclipuri să fi prelucrat datele unor copii sub 13 ani fără consimțământul parental corespunzător.

Organismul de supraveghere a precizat că încălcarea a avut loc pe parcursul a mai mult de doi ani – până în iulie 2020 – dar că nu a tras încă concluziile finale.

concluziile, menționând că acestea sunt „provizorii”, potrivit BBC.

TikTok a contestat concluziile

ICO a emis pentru TikTok Inc și TikTok Information Technologies UK Limited o „notificare de intenție” – un document legal care precede o potențială amendă.

Notificarea prezintă opinia provizorie a ICO potrivit căreia TikTok a încălcat legislația britanică privind protecția datelor între mai 2018 și iulie 2020.

Ancheta ICO a constatat că este posibil ca platforma de socializare să fi: prelucrat datele copiilor cu vârsta sub 13 ani fără consimțământul parental corespunzător, că nu a reușit să furnizeze informații adecvate utilizatorilor săi într-un mod concis, transparent și ușor de înțeles, că a prelucrat date din categorii speciale, fără a avea un temei legal pentru a face acest lucru.

Câți copii folosesc TikTok?

Potrivit Ofcom, 44% dintre cuprinse între opt și 12 ani din Marea Britanie folosesc TikTok, în ciuda politicilor care interzic accesul pe platformă a minorilor sub 13 ani.

Comisarul pentru informații, John Edwards, a declarat: „Ne dorim cu toții ca copiii să poată învăța și experimenta lumea digitală, dar cu o protecție adecvată a confidențialității datelor. Companiile care furnizează servicii digitale au obligația legală de a pune în aplicare aceste protecții, dar opinia noastră provizorie este că TikTok nu a reușit să îndeplinească această cerință”.

TikTok a implementat o serie de caracteristici pentru a consolida confidențialitatea și siguranța pe site – inclusiv permițând părinților să își lege conturile de cele ale copiilor lor și dezactivând mesageria directă pentru persoanele sub 16 ani.

Codul copiilor, lansat în septembrie anul trecut

Dar dl Edwards a continuat: „Am fost clar că activitatea noastră pentru o mai bună protecție a copiilor online implică colaborarea cu organizațiile, dar va implica și măsuri de aplicare a legii, dacă este necesar. În plus, analizăm în prezent modul în care peste 50 de servicii online diferite se conformează Codului pentru copii și avem șase investigații în curs de desfășurare privind companiile care furnizează servicii digitale și care, în opinia noastră inițială, nu și-au luat suficient de în serios responsabilitățile în ceea ce privește siguranța copiilor”.

Lansat în septembrie anul trecut, Codul copiilor a instituit noi coduri de practică în materie de protecție a datelor pentru serviciile online care pot fi accesate de copii, bazate pe legile existente în materie de protecție a datelor, existând posibilitatea de a aplica sancțiuni financiare în cazul unor încălcări grave.

„Vom analiza cu atenție orice observații din partea TikTok”

ICO a precizat că constatările sale din notificare sunt provizorii și că nu se poate trage nicio concluzie în acest stadiu cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor.

Acesta a adăugat: „Vom analiza cu atenție orice observații din partea TikTok înainte de a lua o decizie finală”.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat: „Această notificare de intenție, care acoperă perioada mai 2018-iulie 2020, este provizorie și, așa cum a declarat chiar ICO, nu se poate trage nicio concluzie finală în acest moment. Deși respectăm rolul ICO în protejarea confidențialității în Regatul Unit, nu suntem de acord cu opiniile preliminare exprimate și intenționăm să răspundem oficial ICO în timp util”.

O amendă record de 5,7 milioane de dolari

În 2019, firma a primit o amendă record de 5,7 milioane de dolari din partea Comisiei Federale pentru Comerț, pentru gestionarea defectuoasă a datelor copiilor.

De asemenea, a fost amendată în Coreea de Sud din motive similare.

În iulie, Comisia pentru comerț a Senatului SUA a votat pentru aprobarea unei măsuri care ar ridica la 16 ani vârsta la care copiii beneficiază de protecții speciale de confidențialitate online și ar interzice publicitatea direcționată către copii fără consimțământ.

articolul original.
  • There are no more articles
❌