ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Administrațiile ilegitime puse de Moscova la Lugansk și Herson îi cer lui Putin anexarea la Rusia

28 September 2022 at 12:52
image

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson solicită Kremlinului anexarea la Rusia după organizarea unor așa-numitelor referendumuri condamnate de comunitatea internațională.

Discuțiile pe surse din Rusia amintesc și de o posibilă nouă regiune federală formată din teritoriile anexate recent alături de Crimeea, ocupată în urmă cu opt ani notează Liber TV.

Ca pe vremea lui Stalin

Dragă Vladimir Vladimirovici (…), vă cer să examinaţi problema aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia, ca subiect al Federaţiei ruse”, își începe postarea, pe Telegram, liderul separatist prorus din Lugansk(estul Ucrainei), Leonid Pasecinik.

La rândul său, șeful administraţiei instalate de Moscova la Herson(sudul Ucrainei), Vladimir Saldo, a trimis liderului de Kremlin un mesaj asemănător.

Rusia ar intenționa formarea unui noi district alcătuit din teritoriile ocupate recent

Rusia ar avea în vedere crearea unui nou district în cadrul Federaţiei Ruse prin unificarea teritoriilor ocupate în Ucraina şi pe care l-ar putea numi „Districtul Crimeea”.

Informația fost transmisă pentru publicația rusă Vedomosti de către o sursă din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), apropiată autorităţilor proruse din Crimeea.

Astfel, ca urmare a ilegalelor „referendumuri’ din zonele amintite, în Rusia ar putea fi legiferat un nou district federal în componenţa căruia ar urma să intre teritoriile ucrainene anexate ilegal alături de peninsula Crimeea, anexată în 2014.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Au început referendumurile în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Care e întrebarea de pe buletinul de vot

23 September 2022 at 07:49

Au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă a zonelor controlate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina. Kievul și Occidentul califică procesul drept o „farsă”.

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie, în timp ce secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Agenția de presă Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean. Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”. „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev. Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor organizate în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”. Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?” Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a evidențiat pe twitter poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început vineri în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. „Astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1 – Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2 – Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

articolul original.

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Vineri începe referendumul pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Kremlinul vrea astfel să justifice noi acțiuni viitoare, spune un soldat ucrainean | AUDIO

22 September 2022 at 08:29
image

Scrutinul care începe vineri, anunțat de separatiștii pro-ruși din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ce țin de Ucraina dar ocupate de ruși, a fost catalogat de Statele Unite drept un simulacru.

Poate prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului. Este opinia lui Taras, un soldat aflat pe frontul de Est al Ucrainei, chiar în prima linie.

Militarul, inginer de meserie și voluntar în armata Ucrainei, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Soldatul ucrainean spune că nu se poate cunoalte în acest moment deznodămîntul referendurilor, însă este un semn că Rusia vrea să se folosească de chemarea la vot pentru a justifica viitoare acțiuni militare în regiune:

„E foarte greu de prezis care va fi efectul acest referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă probabil să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk.

Poate în acest fel vor încerca să își justifice eventuale acțiuni viitoare, cum ar fi escaladarea conflictului”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-11-Taras-M.-Barbu-despre-referendumuri-TRADUS.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

articolul original.

Reacțiile ucrainenilor din estul țării la referendumul de anexare la Rusia: „Este pământul nostru, nu se poate ceda altora” | AUDIO

20 September 2022 at 14:01
image

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. O altă regiune a Ucrainei care este vizată de acest demers este și Herson. Deocamdată nu este clar cum vor avea loc aceste referendumuri, având în vedere că forțele ruse nu mai controlează toate teritoriile, iar contraofensiva ucraineană a ajuns în Lugansk. Jurnalistul Mircea Barbu se află în estul Ucrainei și ne spune cum au primit ucrainenii anunțul referendumurilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-18-CORESP-SNDW-Ucraina-Mircea-Barbu-anunt-referendum-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în micul orășel P`yatyhirs`ke din regiunea Harkov, la granița cu Rusia. Puținii oameni rămași în această localitate au primit vestea referendumului cu indignare. Aceștia spun că Donbas-ul și Crimeea sunt teritoriul Ucrainei și niciodată nu vor recunoaște referendumul care va avea loc săptămâna viitoare

image

„Este pământul nostru, nu se poate ceda altora”

„Donbas și Lugansk sunt teritoriile noastre și nu ar trebui să le dăm. Am locuit aici toată viața, am 43 de ani, am fost prin Donbas, Lugansk, Donețk. Totul este Ucraina. Este pământul nostru, nu se poate ceda altora. Am lucrat in Kirci, Crimeea, erau ale noastre. De ce vor pământul nostru?”, spune un ucrainean.

Din punct de vedere etnic și lingvistic, Donbas, cele două regiuni componente, deține cea mai numeroasă populație rusofonă din țară. Potrivit recensământului ucrainean din 2001, populația regiunii constituia 7.365.754 de locuitori dintre care ucraineni 57,24% și ruși 38,5%.

Numărul acestora este aproape imposibil de aflat în acest moment. Din cauza conflictului zeci de mii de oameni au părăsit regiunea în ultimele șase luni.

Din estul Ucrainei, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Sursa foto: Mircea Barbu

Citește și: Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

articolul original.

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

20 September 2022 at 13:33
image

Liderii Republicilor Proruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia. Vizată de un astfel de demers este şi regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lunii de către armata ucraineană. În cea mai recentă evaluare a sa, Institutul pentru Studiul Războiului scrie că acest lucru sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-16-ADA-DNR-si-LNG-cer-alipirea-la-Rusia-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul „Republicii” de la Doneţk, Denis Puşilin, și-a îndemnat omologul din Lugansk să-și uneasca eforturile pentru pregătirea referendumurilor. Donețsk ar fi stabilit pentru o astfel de consultare populară data de 4 noiembrie, de Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei. Aceste scrutinuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia estului Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse, Dmitri Medvedev, a confirmat un astfel de scenariu. Transformarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk în părți oficiale ale Rusiei le-ar oferi protecție specială din partea Moscovei, aceasta putând justifica inclusiv recurgerea la un atac nuclear în cazul în care acestea sunt atacate – a avertizat Medvedev pe Telegram.

Regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk nu se află în întregime sub controlul armatei ruse. Prin urmare, Rusia ar urma să anexeze regiuni parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului, notează Institutul pentru Studiul Războiului, care menționează că nu este deloc clar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de încurcătură pentru beneficiul îndoielnic de a putea amenința mai ușor NATO sau Ucraina cu o escaladare la care este foarte puțin probabil să recurgă în acest stadiu.

Pe de alta parte, loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO. Tot Institutul pentru Studiul Războiului notează că este posibil ca liderii ruși să nu mai aibă capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov reacționează la anunțurile privitoare la referendum susținând că inițiativa vorbește despre „dorința popoarelor de a-și decide independent propria soartă”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Trupele ucrainene au mai eliberat un teritoriu din Lugansk. Guvernatorul regiunii spune că înaintarea va fi tot mai greoaie

articolul original.

Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri pe 23-27 septembrie de alipire la Rusia

20 September 2022 at 13:33

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, scrie Reuters. Separat, administrația prezidențială de la Kiev notează că „este vorba despre un șantaj naiv”.

Liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Imediat, separatiştii din Lugansk au decis în parlamentul local să facă referendum între 23 şi 27 septembrie. Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.  „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de genția rusă de presă RIA.

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Separat, oficialii instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării. Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

articolul original.

Medvedev îi împinge de la spate pe separatiști: anexarea

20 September 2022 at 14:22
By: (R.C.)

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson, informează presa de stat de la Moscova şi oficialităţi locale, conform agenţiilor Reuters, dpa şi AFP.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie, transmite TASS, preluată de Reuters.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este ‘esenţial’ ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, relatează Reuters marţi.

Într-o postare pe social media, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.

Luni, liderii separatişti ai DNR şi LNR au convenit să-şi ‘sincronizeze’ eforturile pentru organizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia, după ce responsabili numiţi pe plan local de Moscova şi-au înmulţit apelurile pentru a nu tergiversa desfăşurarea acestor plebiscite, în pofida contraofensivei ucrainene în sud şi est.

‘Referendumurile în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk) sunt esenţiale, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice’, afirmă Medvedev într-o postare pe Telegram.

Medvedev, în prezent vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, susţine că Moscova ar trebui să permită acestor regiuni (ucrainene) să se alăture Rusiei, întrucât aceasta ar oferi Kremlinului o justificare în plus pentru utilizarea forţei militare în Ucraina.

‘O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare’, a declarat Medvedev.

‘Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate’, susţine el.

Alipirea celor două regiuni la Federaţia Rusă va schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei pentru decenii. Şi nu doar al Rusiei. Pentru că după organizarea referendumurilor şi integrarea celor două entităţi în componenţa Federaţiei Ruse transformarea geopolitică în lume capătă un caracter ireversibil, scrie fostul preşedinte în postarea sa din Telegram.

Nu mai puţin important este faptul, afirmă el, că după modificarea Constituţiei, niciun viitor lider al Rusiei, niciun responsabil rus nu va putea anula decizia alipirii celor două regiuni la Federaţia Rusă.

Separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas evocă alipirea la Federaţia Rusă de când au încercat prima oară să se desprindă de controlul Kievului în 2014.

Responsabili numiţi de Moscova în alte regiuni din Ucraina ocupate de forţele ruse după invazia declanşată în 24 februarie – regiunile Herson şi Zaporojie din sudul ţării – afirmă de mai mult timp că se pregătesc să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Forţele ruse susţin că de la începutul lunii iulie deţin controlul asupra întregii regiuni Lugansk, dar oficiali ucraineni au declarat luni că au eliberat o localitate din această regiune în cadrul contraofensivei armatei ucrainene care continuă.

Zone importante din teritoriul revendicat de autorităţile separatiste din Doneţk se află în continuare sub controlul Ucrainei, iar Kievul controlează de asemenea teritoriu atât în regiunea Herson, cât şi în Zaporojie.

articolul original.

Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia anunță referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23-27 septembrie

20 September 2022 at 12:30
image

Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Luhansk și Donețk, teritorii ucrainene invadate de Rusia, au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, anunță agenția rusă Interfax. Și autoritățile pro-ruse din din Herson și Zaporojie au anunțat marți referendumuri similare, dar nu au anunțat data.

Anunțurile au fost făcute de oficialii pro-ruși care conduc respectivele teritorii ucrainene, intrate însă sub controlul Federației Ruse.

Reamintim că Federația Rusă a recunoscut independența Republicilor Populare Luhansk și Donețk în februarie 2022, odată cu lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina.

  • De ce e important: odată ce respectivele teritorii vor intra în componența Federației Ruse (fie și prin referendumuri nerecunoscute de nici o țară în afara Moscovei), Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. Doctrina militară a Federației Ruse permite și utilizarea armelor nucleare tactice dacă este atacat teritoriul Federației Ruse.

De asemenea, autoritățile din regiunea Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă, a anunțat marți pe canalul său de Telegram Vladimir Saldo, șeful administrației militaro-civile a regiunii, fără să precizeze o dată exactă, potrivit TASS.

„După ce a luat în considerare apelurile organizațiilor publice și ale locuitorilor din regiune, conducerea administrației regiunii Kherson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii Kherson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar regiunea Kherson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo.

articolul original.

Donețk și Lugansk cer anexarea la Rusia

20 September 2022 at 08:02
image

Lugansk şi Doneţk cer să fie anexate la Rusia în viitorul apropiat, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze în estul ţării revendicând teritoriile confiscate de forţele Moscovei, informează Agerpres.

Rusia a recunoscut cele două aşa-numite Republici Populare Doneţk şi Lugansk la 24 februarie, ziua în care a invadat Ucraina. Ea a declarat că scopul era eliberarea celor două regiuni de sub controlul trupelor ucrainene.

Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa faţă de Kiev cu ajutorul Kremlinului după invazia rusă a Crimeei în 2014. Însă până la recenta invazie, separatiştii controlau doar aproximativ o treime din suprafaţa pe care o revendicau.

Acum, pe măsură ce contraofensiva Ucrainei continuă, oficiali din Lugansk au cerut conducerii locale să organizeze în curând un referendum privind anexarea.

La scurt timp după aceea, camera civică din Republica Populară Doneţk a emis aceeaşi cerere, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

Populaţia din Herson cere de asemenea un referendum, potrivit lui Kirill Stremusov, şeful administraţiei numit de Rusia.

Moscova s-a pregătit să organizeze referendumuri în zonele unde a căpătat controlul de ceva timp pentru a le anexa la Rusia. Referendumul din Herson a fost amânat iniţial până la 4 noiembrie, având în vedere înaintarea trupelor ucrainene.

Este prea devreme să vorbim despre o dată, a declarat Aleksei Kariakin, preşedintele camerei civice din Lugansk, la televiziunea rusă.

Moscova nu a grăbit procesul de anexare a celor două regiuni separatiste care alcătuiesc împreună Donbasul.

Cu toate acestea, parlamentul rus susţine cererea de aderare a zonelor. „Ar trebui să se întâmple repede, aceasta este voinţa oamenilor”, a declarat Viktor Vodolaţki, deputat în Dumă al Rusiei Unite, partidul la putere.

El a spus că votul ar trebui să aibă loc înainte de sfârşitul toamnei.

Între timp, şeful ucrainean al administraţiei Lugansk, Serhii Haidai, a spus că anexarea teritoriilor va da Moscovei ocazia de mobilizare generală.

Aceasta ar însemna că dacă Ucraina ar recuceri Doneţk şi Lugansk, Moscova ar interpreta acest lucru ca pe un atac asupra teritoriului rus, a declarat el la Radio Svoboda.

Ministerul ucrainean al Apărării anunța, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că rușii își concentrează eforturile pe ocuparea deplină a regiunii Donețk.

De asemenea, se notează că în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au lansat 10 rachete și 15 atacuri aviatice, efectuând peste 56 de bombardamente RSF la obiective din Ucraina, încălcând standardele dreptului internațional umanitar, legile și obiceiurile de război.

articolul original.

Trupele ucrainene au mai eliberat un teritoriu din Lugansk. Guvernatorul regiunii spune că înaintarea va fi tot mai greoaie

20 September 2022 at 05:53
image

Armata Ucrainei anunță eliberarea unui teritoriu aflat în zona Lugansk, în timp ce guvernatorul regiunii avertizează că înaintarea va fi mai greoaie comparativ cu cea din Harkov, dată fiind concentrația mult mai mare de forțe rusești în teritoriul separatist.

Noi arme, printre care patru obuziere, vor fi trimise către Ucraina din Germania. Între timp, Rusia susține că informațiile cu privire la groapa comună descoperită la Izium nu sunt adevărate.

Localitatea Belogorivka a reintrat sub controlul Ucrainei, a declarat șeful administrației regionale Lugansk.

„Inamicul își pregătește apărarea. Ne vom lupta pentru fiecare centimetru”, spune guvernatorul Serhi Gaidai, citat de agenția de presă Reuters.

Acesta spune că situația este mai dificilă decât în Harkov, trupele fiind mai numeroase în Lugansk.

Între timp, mai multe state anunță că vor acorda ajutor militar Ucrainei. Patru obuziere din Germania ar urma să ajungă pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, un oficial din armata Statelor Unite spune că se analizează posibilități de ajutor pentru țara invadată de Rusia, iar Marea Britanie, prin vocea noului premier Lizz Truss, promite un sprijin militar în valoarea de 2,3 miliarde de lire sterline.

Între timp, experții ucraineni anunță că au exhumat încă 146 de cadavre, descoperite în groapa comună de lângă orașul Izium.

Rusia spune că informațiile cu privire la ororile de la Izium sunt mincinoase.

Citește și: Trupele ucrainene au găsit la Izium o groapă comună cu sute de cadavre, cea mai mare descoperită până acum în locurile invadate de ruși | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Rusia e pe cale să piardă războiul din Ucraina! Forțele armate ale lui Vladimir Putin nu mai controlează întreaga regiune Lugansk. Oficial ucrainean: ‘Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori’

19 September 2022 at 18:40
image

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul deplin” al Bilohorivka.

Este o suburbie a Lysychansk. În curând îi vom îndepărta pe acești nenorociți de acolo cu o mătură. Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”, spune oficialul ucrainean, relatează The Guardian, citează b1tv.ro.

Imaginile distribuite pe Telegram arată soldați ucraineni patrulând pe o stradă în ruine.

Forțele ruse ocupaseră întreaga regiune Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o bătălie lungă și grea, statul major al forțelor ucrainene a dispus retragerea din orașele Severodonețk și Lysychansk.

În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au pus în operă o contraofensivă fulminantă, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând trupele ruse să se retragă într-o manieră dezordonată. Spre comparație, zona recuperată echivalează ca dimensiune cu jumătate din Țara Galilor și se întinde până la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Tot luni au apărut informații neconfirmate că trupele ucrainene înaintează în Lysychansk. Perspectiva Kremlinului de a controla întregul Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk, este incertă.

În martie, după ce a eșuat în tentativa de a cuceri Kievul, președintele rus Vladimir Putin spunea că obiectivul „operațiunii militare speciale” din Ucraina este cucerirea Donbasului.

articolul original.

‘Operațiunea specială’ lansată de liderul de la Kremlin în Ucraina, pe punctul de a da greș: Forțele ruse s-au retras dintr-o serie de localități din Lugansk

13 September 2022 at 16:15
image

Autorităţile regionale din Lugansk au declarat marţi că, în urma contraofensivei ucrainene în estul ţării, forţele ruse s-au retras din orăşelul Kreminna, pe care îl capturase în aprilie, iar într-o situaţie similară se află şi alte câteva oraşe, după ce la începutul lunii iulie ministrul rus al apărării Serghei Şoigu raportase cucerirea întregii regiuni Lugansk (din bazinul minier Donbas), potrivit EFE şi DPA.

‘Astăzi, Kreminna este complet pustie’, afirmă guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai (Serghii Gaidai). ‘Nu există poliţie, nici comenduire, nici parchet – nu a mai rămas nimeni, toţi au fugit’, potrivit acestuia.

‘Armata rusă a părăsit oraşul şi din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani’, afirmă el pe contul său din Telegram.

Declaraţiile sale nu au putut fi iniţial verificate în mod independent, dar ele intervin la o zi după ce bloggeri militari ruşi au raportat că forţele ucrainene au luat cu asalt satul Belogorovka (Bilohorivka), situată în apropiere de micul oraş Kreminna, pe celălalt mal al râului Siverski Doneţ.

Gaidai a precizat că forţele regulate ucrainene nu au intrat încă în oraş, indicând că oraşul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situaţie similară.

‘Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kremmina şi Svatovo’, a adăugat Gaidai, referindu-se la un alt oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea menţionată şi care rămâne încă sub control rusesc, a spus el.

Kreminna a fost ocupată de forţele Moscovei la 18 aprilie şi de acolo a început marea ofensivă în urma căreia Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a regiunilor estice Doneţk şi Lugansk.

Acest oraş, cu aproape 20.000 de locuitori înainte de începerea războiului, se află la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din regiune şi care a fost cucerit de forţele ruse în iunie după o lună de lupte grele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara că, în cursul contraofensivei lansate la sfârşitul lunii august, forţele armate ucrainene au eliberat deja ‘peste 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu’ în estul şi sudul ţării.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, în ceea ce numeşte drept ‘operaţiune militară specială’, prima agresiune de acest tip pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial, informează agerpres.ro

articolul original.

Se pregătește marea înfrângere a forțelor armate ruse? Ministerul britanic al Apărării anunță un nou succes al armatei ucrainene în Herson

3 September 2022 at 11:24
image

Ministerul Apărării al Regatului Unita anunțat că armata ucraineană desfăşoară o amplă ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ceea ce a luat prin surprindere trupele ruse şi exercită presiune asupra lor.

„Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruşi„, a raportat ministerul britanic sâmbătă, pe Twitter, informează dpa.

Chiar dacă aceste operaţiuni ar putea să nu aibă în vedere un obiectiv imediat, ele au surprins Rusia şi au exploatat logistica, administraţia şi conducerea slabă din regiune, potrivit unor analişti.

În timp ce luptele continuă şi în zonele Donbas şi Harkov, o decizie-cheie a comandanţilor ruşi din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forţă operaţională de rezervă pe care o pot genera„, a subliniat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul britanic publică informaţii furnizate de serviciile sale secrete de la începutul invaziei ruse. Moscova a acuzat de mai multe ori Londra că duce o campanie de dezinformare.

Forţele ruse au invadat Ucraina în februarie, pentru a prelua controlul asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk din estul acestei ţări, cunoscute sub denumirea generică de Donbas.

Trupele Moscovei şi-au impus controlul în Lugansk, însă lupte sângeroase continuă în zonele rămase în Doneţk sub controlul Kievului. Rusia a ocupat şi părţi din sudul Ucrainei.

Între timp, atenţia lumii întregi este concentrată de asemenea pe centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de ruşi încă din martie.

Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, Rusia şi Ucraina acuzâdu-se reciproc de bombardarea centralei, potrivit agerpres.ro.

articolul original.

Momentul în care un bărbat din Lugansk este „recrutat” cu forță în armata rusă, în timp ce își duce copilul la grădiniță (video)

17 August 2022 at 16:54
image

În așa-numitul „LPR” continuă mobilizarea forțată a cetățenilor pe front. Un bărbat din Lugansk a fost prins când a venit să-și ia copilul de la o grădiniță. Soldații au folosit forța împotriva locuitorului pseudo-republicii Lugansk.

Un bărbat din Luhgansk, luat cu forță de soldații ruși

Scurtul videoclip de mai jos arată cum armata a pus mâna pe un bărbat pe teritoriul unei grădinițe. Cetățeanul a obiectat și a cerut să-l lase să plece acasă. El s-a plâns și de folosirea forței de către soldați. Unul dintre militari a văzut că femeia filmează incidentul și a cerut să nu mai facă asta.

Potrivit informațiilor de la Comandamentul Strategic al Forțelor Armate ale Ucrainei, în așa-numitul „LPR” aceștia pot acum strica ușile apartamentelor pentru a verifica prezența bărbaților de vârstă militară. „Legea” corespunzătoare operează în pseudo-republică.

În 24 februarie, Federația Rusă a invadat Ucraina independentă și a provocat un adevărat colaps în țară. Invadatorii nu numai că pun mâna pe unități militare, aeroporturi și alte facilități strategice, ci și împușcă în civili și în clădirile înalte ale orașelor.

articolul original.

Forțele armate ucrainene fac prăpăd în rândul grupării paramilitare ruse Wagner! Oficial ucrainean: ‘Numărul morților este în curs de stabilire’

15 August 2022 at 11:49
image

Șeful administraţiei militare regionale a Luganskului Serghii Gaidai a anunțat că forţele militare ucrainene au vizat un cartier general al grupării paramilitare de mercenari ruși Wagner din Popasna (estul Ucrainei).

Numărul victimelor nu este clar, iar detaliile rămân incomplete. Fotografii care se presupune că arată pagubele au fost postate pe Telegram, relatează BBC.

Gaidai a scris pe Telegram că forţele ucrainene ”au lovit un cartier general al inamicului al cărui loc a fost stabilit datorită unui jurnalist rus”.

”De data aceasta, atacul de succes a distrus ieri sediul central al PMC Wagner din Popasna”, a spus el. şi a adăugat că ”numărul morţilor este în curs de stabilire”.

Grupul a fost desfăşurat în Crimeea şi regiunea ucraineană Donbas în 2014, când forţele susţinute de Kremlin au alungat trupele ucrainene din zonele pe care le-au declarat ulterior parte a Rusiei. Grupul paramilitar ar fi comis crime de război.

Unităţi ale grupului au fost trimise şi în Siria, Libia, Mali şi Republica Centrafricană.

Kremlinul nu recunoaşte existenţa grupării Wagner, dar informaţiile obţinute de Occident susţin că grupul are legături cu Evgheni Prigojin – supranumit ”bucătarul lui Putin”, deoarece compania sa catering îl susţine de multă vreme pe preşedintele Vladimir Putin şi forţele armate ruse.

Evgheni Prigojin, la fel ca mulţi alţi oficiali ruşi, este vizat de sancţiunile occidentale.

Wagner este cunoscut drept PMC – companie militară privată – , însă ei sunt mercenari sponsorizaţi de stat care acţionează în interesele Kremlinului, spun experţii occidentali. Aceştia au fost acuzaţi de crime de război repetate şi abuzuri ale drepturilor omului.

Cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda relatează că un jurnalist rus pro-Kremlin, Serghei Sreda, a dezvăluit sediul central al grupului Wagner într-o postare Telegram pe 8 august. El a postat fotografii cu vizita sa la sediul central şi un semn dintr-una din imagini identifică adresa ca fiind Mironovskaia 12, Popasna.

Postarea a fost ulterior ştearsă, dar copii ale sale circulă pe reţelele sociale.

Popasna se află chiar la sud de Severodoneţk, în regiunea Lugansk, pe care forţele ruse o controlează acum în întregime, după luni de lupte acerbe şi distrugeri uriaşe.

Un alt reporter de război pro-rus, numit Kotenok, a scris pe Telegram: ”A fost efectuată o grevă într-una dintre locaţiile PMC Wagner din Popasna. Surse din Donbas confirmă acest lucru. Probabil «Himars». Surse ucrainene raportează moartea lui Prigojin – noi nu o confirmăm.”

Forţele ucrainene deţin în prezent câteva dintre sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA (n.r. HIMARS), care lansează rachete capabile să lovească ţinte ruseşti localizate la o distanţă considerabilă în spatele liniilor frontului.

Deputatul ucrainean Oleksii Honcharenko a scris pe Facebook: ”Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. Vă mulţumim, HIMARS şi Forţelor Armate ale Ucrainei!”

Unele surse ucrainene susţin că Wagner a fost implicat în incendiul închisorii Olenivka din 29 iulie, care s-a soldat cu moartea a  zeci de prizonieri de război ucraineni. Rusia a dat vina pe forţele ucrainene, invocând că au bombardat închisoarea, aflată la aproximativ 20 km de Doneţk. Circumstanţele incendiului rămân incerte, conform news.ro.

Vezi și:

Generalul ucrainean Vadym Skibitsky avertizează: ‘Am remarcat o nouă abordare a Federației Ruse. Trupele ruse se pregătesc nu doar pentru conflict militar cu Ucraina, ci pentru un conflict militar cu țările NATO’

articolul original.

Ordin de la Putin: Reparați!

29 July 2022 at 17:25
By: (A.T.)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să reparare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

”Liderii ambelor republici ne-au cerut să-i ajutăm cu reconstrucţia (…), mai ales că suntem acum în plină vară şi iarna este departe”, a indicat Putin la o întâlnire cu vicepremierul Marat Husnullin.
Putin a precizat că se referă la locuinţe, lucrări de infrastructură socială şi de inginerie civilă, inclusiv spitale, centre de sănătate şi maternităţi. ”Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să treacă iarna în condiţii normale şi decente”, a insistat Putin.

El a menţionat în acest sens şi cererea autorităţilor proruse din Doneţk de a primi ajutor pentru construcţia unui centru medical în portul Mariupol şi a unei maternităţi în acest oraş cucerit de armata rusă după un asediu devastator care s-a prelungit la oţelăria Azovstal până când s-au predat trupele ucrainene, care au opus acolo o rezistenţă înverşunată, în special batalionul de extremă dreaptă Azov.

”Pot spune că, în conformitate cu planul pe care l-am prezentat, în trei ani vom putea reconstrui complet oraşul” Mariupol, a răspuns vicepremierul rus, promiţându-i lui Putin de asemenea că vor fi realizate până în anul 2023 cele două instituţii medicale la care s-a referit.

Vicepremierul Husnullin a mai spus că se vor desfăşura consultări cu rezidenţii pentru o posibilă restructurare a oţelăriei Azovstal, astfel încât să poate fi păstrate o parte din locurile de muncă.

De asemenea, Putin a aprobat acordarea de subvenţii pentru cumpărarea de locuinţe locuitorilor din Doneţk şi Lugansk.

În perioada scursă de la lansarea pe 24 februarie a agresiunii militare împotriva Ucrainei, Rusia a reuşit să ocupe provincia Lugansk, deşi Kievul afirmă că trupele ruse încă nu au ajuns la graniţele ei administrative. Ultimele mari oraşe din Lugansk, Severodoneţk şi Lisiceansk, au căzut la sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie sub controlul trupelor ruse, care de atunci îşi concentrează ofensiva către Doneţk, dar fără progrese majore.

Oraşele ucrainene unde au avut loc lupte sunt parţial distruse şi au nevoie de investiţii considerabile pentru reabilitarea infrastructurilor.

articolul original.
  • There are no more articles
❌