ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

INCENDIU în Tiream! Deșeuri reciclate au ars din temelii

24 June 2022 at 19:15
image

Astăzi, la ora 18:13, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la un operator economic de reciclare deșeuri mase plastice, în localitatea Tiream, din județul Satu Mare.
La fața locului s-au deplasat inspectorul șef, Lt. col. Buzduga Sergiu Marius, 2 ofițeri și 10 pompieri militari cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei și o autospecială de primă intervenție și comandă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și primarul comunei Tiream cu 7 pompieri voluntari cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator.
Ajunse la fața locului, forțele profesioniste au găsit incendiul manifestându-se cu flacără, pe o suprafață de aproximativ 500mp, cu posibilitate de propagare la o hală.
Reacția promptă a pompierilor a salvat 2 hale (deșeurile dintr-o hală),2 containere modulare și un depozit de lemne.
Cauza probabilă de producere a incendiului este fumatul în locuri nepermise.
Au ars pe aproximativ 500 mp deșeuri reciclabile formate din mase plastice, carton și aluminiu.

articolul original.

GALERIE FOTO. Ziua Iei sărbătorită de PSD Satu Mare la Muzeul de Artă și Chilia

24 June 2022 at 19:05
image

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Azi 24 Iunie PSD Satu Mare a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Muzeul Județean și în Chilia comuna Homoroade. La evenimentul de la Muzeul Județean a participat președintele PSD Satu Mare Mircea Govor, prefectul județului Radu Roca,directorul de cancelarie a prefectului Radu Iancu,președintele PSD Municipal consilierul local Ciprian Crăciun,președintele OFSD pe municipiu Manuela Rogoz,președintele TSD Bianca Șorian,președintele TSD pe municipiu Cristina Ilieș,consilierul județean Lenuța Cornea,directorul Casei Corpului Didactic Mariana Sălăgean dar și numeroși membri PSD.După evenimentul de la Muzeul Județean cei prezenți s-au deplasat la Chilia comuna Homoroade  , în gospodăria  țărănească transformata in muzeul Iei aflată în subordinea Muzeului Județean . Delegația PSD a fost întâmpinată de primarul comunei Simion Ardelean.La eveniment au mai fost prezenți Anișoara Boitor inspectorul  școlar general  ,directorul Centrului Județean de Creatie Robert Laszlo , inspectorul  școlar Ardelean Maria , profesori și consilieri locali  din Chilia ,precum și mai multi localnici care au dorit să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Adunare Generală în cadrul Partidei Romilor PRO EUROPA, la Consiliul Județean

24 June 2022 at 14:38

Astăzi, de la orele 12:00, la Consiliului Județean a avut loc adunarea generală în cadrul organizației Partida Romilor PRO EUROPA, filiala Satu Mare. Prezenți la această întâlnire au fost Cătălin Manea, deputat al minorității rome în Parlamentul României și vice președinte al organizației la nivel național, membrii ai prezidiului, printre aceștia fiind Horvath Ignac, președintele organizației și Goja Tiberiu Szolt, candidat la președinția romilor care a și câștigat, în cele din urmă, postul. De asemenea au fost prezenți și reprezentanți a partidelor politice și a distribuților administrației publice locale iar ca public, au fost prezenți delegați ai  comunități rome din diverse localități. 

În cadrul întâlnirii au fost discutate lucrări ale adunării generale, diverse problematici ale comunității rome și realizări a partidului PRO EUROPA din 2018 până în prezent. De altfel, Cătălin Manea a ținut să amintească tuturor celor prezenți importanța recensământului populației și al locuințelor în cadrul minorității rome, și nu numai.  

“Mulți au încercat, în ultima perioadă să minimalizeze…să știrbească importanța acestui demers național. Și, cumva, atât în spațiul public, în mass-media, cât și pe rețelele de socializare au apărut tot felul de informații false…cum că, în cadrul recensământului se prelucrează CNP-ul, cum că oamenii vor primi amenzi de la FISC sau în cazul comunităților de romi că nu știu ce rău li se poate întâmpla…nimic mai neadevărat! Recensământul are loc odată la 10 ani și nu este o banală, hai să spunem, numărare a populației.” declară Cătălin Manea, deputat al minorității rome.   

În urma desemnării sale ca președinte al comunității,Goja Tiberiu Szolt a ținut să adreseze câteva cuvinte la pupitru.  

“Am deosebita plăcere de a vă întâmpina cu mult drag și recunoștință. Cu foarte mare drag îi urez bun venit domnului deputat Cătălin Manea, căruia îi sunt recunoscător și îi aduc mulțumiri din adâncul sufletului meu pentru că, datorită domniei sale, pot să stau astăzi în fața dumneavoastră în postura de președinte al partidului nostru din Satu Mare și datorită domniei sale a avut loc evenimentul istoric de alegere a primului consilier județean de etnie romă din județul Satu Mare. Mulțumim mult!” declară Goja Tiberiu, acum actual președinte al comunității rome. 

articolul original.

În urma accidentului de vineri dimineață de la Brăiești, un bărbat a murit, iar soția sa și cei doi copilași au fost grav răniți

24 June 2022 at 14:40

Vineri dimineață, la ora 10:00,  Voitcovschi Stanislav, de 47 ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea un autoturism  marca VW înmatriculat în Germania, pe D.N 2E, în afara localității Brăiești, comuna Cornu Luncii,  într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un cap de pod situat pe sensul opus de mers.

În urma impactului, Burghelea Beniamin, de 46 ani, din București, pasager în autoturism,  a fost grav rănit, a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava, unde a încetat din viață în scurt timp.

La spital au fost transportați și membrii familiei acestuia. Soția sa, în vârstă de 38 ani, a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral,  contuzie umăr drept, rămânând internată. cu multiple fracturi și traumatisme au fost internați și cei doi copilași ai familiei, o fetiță de 7 ani (traumatism prin accident rutier, TCF, fractură braț stâng) și un băiețel de 5 ani (care a suferit contuzii, fractură mediană claviculă dreapta).

Voitcovschi Stanislav, șoferul mașinii,  a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, unde i s-a stabilit diagnosticul de ”TCC, contuzie toraco-abdominală, contuzie glezna dreaptă, escoriații multiple, rămânând internat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l în aerul expirat și i s-au prelevat mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conform primelor cercetări intreprinse la fața locului de polițiști, vinovat de producerea accidentului se face șoferul Voitcovschi Stanislav, care nu a adaptat viteza în mod corespunzător și a pierdut controlul asupra direcției de mers.  (O.S.)

articolul original.

601 contestații după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Mai mult de jumătate dintre ele, la Limba română

24 June 2022 at 12:29

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a înregistrat 601 contestații, depuse de candidați care au susținut Evaluarea Națională 2022, după afișarea rezultatelor. Mai mult de jumătate dintre acestea, mai exact 372 de contestații, au vizat notele obținute la Limba română, iar alte 229 pe cele de la matematică.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie. Repartizarea computerizată va fi în 14 iulie. Media la Evaluarea Națională 2022 se calculează adunând media generală obținută la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VII, care are o pondere de 20%, iar rezultatul se împarte la doi.

Rezultatele absolvenților clasei a VIII-a înainte de soluționarea contestațiilor arată că 4.880 candidați, dintre cei 5.789 prezenți la ambele probe, au obținut medii mai mari sau egale cu 5, adică 84,3%. Dintre aceștia, 8 candidați au încheiat examenul cu media generală 10. Comparativ, în anul școlar 2020-2021 procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 a fost de 80,04%, iar numărul candidaților cu media generală de 10 a crescut, de la 3 la 8.

Potrivit IȘJ Suceava, la proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 5.131 candidați (88,56%), din 5.794 prezenți, iar 22 candidați au fost notați cu 10 (zece). La proba de Matematică, 4.662 candidați (80,5%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 5.791 prezenți, iar 86 de candidați au obținut nota 10 (zece). (O. N.)

articolul original.

Kisvarda își pierde golgheterul! CLAUDIU BUMBA va fi coleg cu Adrian Rus la Mol Fehervar

24 June 2022 at 14:15

Claudiu Bumba a avut un sezon excelent  în prima ligă din Ungaria. Mijlocașul crescut de Atletik 94 Satu Mare a fost decisiv pentru Kisvarda în cea mai mare performanță a clubului.

Kisvarda a terminat pe locul doi și a devenit in premieră vicecampioana Ungariei urmând să participe tot în premieră în cupele europene.

În ciuda perspectivei de a evolua cu Kisvarda în cupele europene, Claudiu Bumba a luat o decizie importantă și a semnat cu Mol Fehervar, echipă la care evoluează și sătmăreanul Adrian Rus.

Cei de la Mol Fehervar l-au vrut încă din iarnă pe Bumba atunci când mijlocașul intrase în ultimele șase luni de contract doar că cei de la Kisvarda au refuzat oferta și au preferat să-l țină la echipă până la finalul sezonului.

Claudiu Bumba a semnat în această după amiază cu MOL FEHERVAT pentru două sezoane.

Site-ul csakfoci.hu notează că Bumba s-a înțeles cu Mol Fehervar după ce a trecut testele medicale.

Claudiu Bumba a ajuns în 2019 la Kisvarda iar sezonul trecut  a fost principalul marcator al echipei cu 11 reușite și 5 pase decisive. Bumba a jucat în 30 din cele 33 de meciuri din acest sezon de Liga 1.

De asemenea televiziunea M4 Sport, cea care a transmis meciurile din campionatul Ungariei l-a inclus pe Claudiu Bumba în echipa ideală a sezonului 2021-2022.

Așa cum am mai amintit în GNV, în ciuda acestor performanțe, selecționerul Edi Iordănescu n-a avut ochi pentru Bumba și l-a lăsat în afara lotului național al României pentru primele meciuri din Liga Națiunilor.

articolul original.

INCENDIU în localitatea Rătești

24 June 2022 at 13:20
image

Autoritățile din Beltiug și Satu Mare au intervenit cu echipamente speciale  pentru stingerea unui incendiu a unui lan de rapiță din localitatea Rătești. Incendiul s-a produs acum o oră iar acesta este lichidat de către SVSU Beltiug. În momentul de față, o autospecială de stingere merge în verificări iar o alta a fost întoarsă din drum.

Transmite ISU Satu Mare.

articolul original.

FOTOGALERIE. Slujbă Arhierească de excepție oficiată de un mitropolit și trei episcopi la mănăstirea Scărișoara

24 June 2022 at 12:02

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei -a fost una de excepție. Credincioșii au putut lua parte la o slujbă arhierească oficiată de un mitropolit și trei episcopi, alături de un mare sobor de preoți.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a liturghisit în sobor de arhierei alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Peste o mie de credincioși au luat parte la această măreață slujbă. printre ei pot fi amintiți, prefectul radu Roca, deputatul Adrian Cozma, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului judeean, Valer Beșeni, primari, consilieri județeni, alte personalități.

Mai multe detalii despre această slujbă veți putea citi în ziarul nostru de luni, varianta printată.

articolul original.

Traficul de la punctele de frontiere se intensifică. Ce este recomandat în acest caz?

24 June 2022 at 11:49
image

O dată cu începerea sezonului estival, traficul prin punctele de trecere a frontierei, în special la frontiera cu Ungaria, se intensifică. Experienţa ne arată că, de obicei, vinerea, sensul de ieşire din ţară este mai intens tranzitat de către călători, pentru ca, mai apoi, duminca, să se intensifice traficul pe sensul de intrare în România.

De aceea, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea acestora este în permanenţă sicronizat cu nevoile traficului transfrontalier.

Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi la frontiera cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, recomandăm participanţilor la trafic utilizarea și a Punctului de Trecera a Frontierei Urziceni, aflat la frontiera cu Ungaria.

Astfel, la frontiera româno-ungară, pe raza judeţului Satu Mare sunt operaţionale 2 puncte de trecere cu specific rutier (P.T.F. Petea – Csengersima şi P.T.F. Urziceni – Vallaj) şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 8/9 de benzi de control pe sens.

De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă sunt operaţionale şi punctele de trecere a frontierei temporare Peleş, Bercu şi Horea, în intervalul orar 10.00 – 18.00, ora României.

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

La frontiera internă, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

articolul original.

97 de acțiuni de control în unitățile alimentare! Ce spune DSVSA

24 June 2022 at 11:28
image

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .

În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în zonele de acces în unități.

În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară.

.

 Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Siguranța Alimentelor, au verificat și în această săptămână, o serie de Hipermarketuri, supermarketuri și depozite , în urma declanșării a două alerte – RASFF, pentru a depista, retrage și confirma retragerea de la comercializare a produselor ” TOFU ÎN SARAMURĂ ” – provenit din România, – cu parametrul fizico – chimic aciditate, depășit și ” SUC DE MERE – HANUL BOERESC ” lot – 0305, proveniență România cu LMA Micotoxine, Patulină – depășit.

D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua o acțiunea de verificare a tuturor unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare și a zonelor de agrement, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Această acțiune va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care organizează în perioadă următoare nunți, banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

D.S.V.S.A Satu – Mare, roagă în același timp toți organizatorii de diferite evenimente, cum ar fi ” zilele localităților, evenimente culturale ,sportive, comemorări ” care implică consum public de alimente indiferent de origine, animală sau non animală, să notifice instituția noastră pentru a se putea lua toate măsurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vederea evitării apariției unor episoade nedorite.

În acest an, în urma examenelor trichineloscopice efectuate la nivelul Unităților de abatorizare și a exploatațiilor non profesionale au fost examinate – 18336 capete suine, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA și unde au fost diagnosticați 3 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu, iar din cei 236 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci.

Pentru orice fel de sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

articolul original.

Slobozia, pe locul 31 în primul clasament național care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor

24 June 2022 at 09:43

Municipiul Slobozia ocupă locul 31 pe țară în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. În urma monitorizării și evaluării, Slobozia a obținut un punctaj de doar 20.5 puncte din 100, fiind la egalitate cu Târgu Mureș și Călărași, ceea ce reflectă probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul municipalităților în cauză.

Harta Gestionarea Deseurilor

Pe primele poziții în clasament regăsim Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.

 Astfel, Oradea alături de Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc și Iași se numără printre acele municipalități care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor.

Recomandari Deseuri Slobozia

Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandările făcute pentru municipiul Slobozia sunt următoarele: implementarea sistemului de colectare pe 4 fracții la nivelul întregului municipiu; implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci” la nivelul municipiului; organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul întregului municipiu; dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeurile voluminoase și de construcții, gratuit pentru cetățeni; construirea de centre de colectare – centre de minerit urban – dedicate pentru DEEE-uri, deșeuri voluminoase, deșeuri construcții, unde populația să poată debarasa gratuit aceste tipuri de deșeuri și în afara campaniilor de colectare, astfel încât acestea să poată fi reparate sau reintroduse în sistem prin accesul către cetățeni la prețuri modice.

Infografic Raport De Diagnoza Sectiunea Deseuri Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna.

 Principalele concluzii ale studiului arată că toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației minime. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obținut de Sibiu și Oradea.

Există UAT-uri, precum Slatina, Brăila, Sector 4 și Sector 5 București, Târgoviște, în care colectarea deșeurilor se realizează la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectării legislației și bunelor practici, care au obținut între 0 și 15 puncte din punctajul maxim de 100 de puncte.

50.616.928 lei reprezintă cuantumul total al penalităților plătite de către cele 41 reședințe de județ din România și cele 6 sectoare ale municipiului București, reprezentând obligația de plată pentru deșeurile municipale aferente anului 2020. Potențialul argument al lipsei fondurilor pentru neimplementarea măsurilor din legislația privind gestionarea deșeurilor se anulează în urma analizei cuantumului penalităților plătite de fiecare UAT pentru neîndeplinirea țintelor. În locul penalităților, fiecare UAT ar putea să investească aceste sume în vederea implementării de măsuri și programe prin care să prevină generarea de deșeuri și să crească cantitățile de deșeuri reciclabile colectate.

Alte concluzii importante ale secțiunii privind gestionarea deșeurilor, realizată de Asociația Act for Tomorrow, arată că:

37% dintre primării nu au făcut niciun demers pentru implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci”, iar 35% au doar actualizate contractele cu acest instrument însă neimplementat; 28% din primării colectează deșeurile pe doar 2 fracții – umed și uscat, 41% dintre UAT-uri nu au început încă niciun demers pentru colectarea biodeșeurilor, iar 24% realizează proiecte pilot sau implementează campanii punctuale; 65% dintre primării nu oferă deloc soluții gratuite de colectare a deșeurilor de construcții, iar 11% nu oferă gratuități pentru deșeurile voluminoase; 11% dintre primării nu au contracte de salubrizare actualizate cu indicatorii de performanță și penalități, iar 24% dintre primării nu au publicate contractele de salubrizare pe site-uri; 17.3% nu au deloc pagini web prin care cetățenii să fie informați cu privire la modalitățile de colectare a deșeurilor, calendare, tarife,  32% au pagini web slab dezvoltate și cu puține informații, 9% dintre primării nu au desfășurat deloc campanii de informare, 20% nu au dotat nicio școală cu infrastructură de colectare separate.

În cadrul evenimentului de lansare a fost prezent și Ministrul Mediului, Tánczos Barna, iar acesta a declarat că:

Raportul trage un semnal de alarmă și surprinde adevărul despre problema gestionării deșeurilor: Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităților. Există o prăpastie între primele și ultimele poziții. Distanța uriașă între cei care se implică și cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităților din zonele respective.

Prin PNRR, România dispune de sume consistente pentru a crește capacitățile din domeniul reciclării printr-un program de creștere a investițiilor, astfel încât să susținem întreg lanț, de la colectare, selectare, până la reciclarea;

 Vom finanţa 15 platforme mari pentru zonele urbane, unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, metal, plastic, lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic. Vor fi peste 13.000 de astfel de insule, pentru orașe, și peste 550 de centre de aport voluntar;

 În luna iulie vom fi gata să lansăm ghidul pentru acele centre de colectare voluntară. Trebuie să creștem gradul de reciclare și prin aceste insule inteligente pe care le finanțăm tot prin PNNR, vor fi peste 13.000 de astfel de insule, pentru orașe, și peste 550 de centre de aport voluntar;

 Avem un buget de 220 de milioane de euro prin programul administrat de AFM pentru creșterea capacității de reciclare, pentru toate tipurile de deșeuri.”

 Totodată, în cadrul raportului este elaborat și un set de recomandări specifice care vizează atât autoritățile publice locale, cât și naționale. Implementarea acestora ar putea contribui la creșterea performanței sistemelor de gestionare a deșeurilor și la îmbunătățirea rezultatelor acestor procese. Dintre acestea enumerăm:

  • Creșterea nivelului de transparență la nivelul autorităților locale și centrale cu privire la progresele și rezultatele colectării separate și reciclării și stadiul implementării legislației privind deșeurile, prin publicarea acestor informații pe site-urile proprii.
  • Creșterea cuantumului penalităților pentru autoritățile locale pentru neimplementarea prevederilor legislației privind gestionarea deșeurilor, precum și introducerea de noi penalități pentru neimplementarea unor prevederi din legislație, precum: instrumentul economic „plătește pentru cât arunci”, activități de informare și educare etc.
  • Acordarea de finanțări din fondul de mediu pentru autoritățile publice locale în vederea dezvoltării de proiecte care au în centrul lor acțiuni de prevenție cu privire la generarea de deșeuri și de susținere a economiei circulare.
  • Realizarea de controale mai dese ale Gărzii de mediu și aplicare de sancțiuni pentru autoritățile publice locale care nu respectă legislația în vigoare.
  • Creșterea taxelor de depozitare și susținerea economiei circulare, prin subvenții și facilități fiscale.
  • Dezvoltarea de programe și proiecte de către UAT-uri pentru încurajarea prevenției generării deșeurilor (de tip Zero Waste) sau de susținere a economiei circulare.

O altă premieră constă în transparentizarea informațiilor, fiecare cetățean putând vedea cum se întâmplă gestionarea deșeurilor în orașul său, pe fiecare dintre categoriile analizate.

Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București). Utilizând informațiile primite de la Primării în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, precum și informațiile culese de pe site-urile UAT-urilor, dar și informații din presa locală și alte site-uri relevante, au fost centralizate și analizate datele în funcție de indicatorii specifici și au fost desemnați câștigătorii.

Au fost oferite punctaje pentru asigurarea colectării separate pe fracții, îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel de municipalitate, implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”, informarea și educarea cetățenilor, îndeplinirea țintelor de reciclare, colectarea biodeșeurilor, colectarea DEEE-urilor, deșeurilor voluminoase și de construcții, actualizarea și publicarea contractelor de salubritate, gestionarea deșeurilor abandonate, programe proprii de prevenire, inovare sau economie circulară.

 Pentru monitorizarea modului în care gestionarea deșeurilor se realizează la nivelul reședințelor de județ și în vederea clasificării acestora, a fost realizată o metodologie dezvoltată de echipa de proiect, cu consultarea experților în domeniu. Aceasta are la bază atât prevederile legale care trebuie respectate de către autoritățile publice locale, conform normelor legislative în vigoare, precum și o serie de bune practici și recomandări internaționale, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivel local.

„Prin acest raport ne-am propus să realizăm o imagine de ansamblu a implementării legislației privind deșeurile de către reședințele de județ din România.  Credem cu tărie că pentru a discuta despre noi măsuri de creștere a performanței gestionării deșeurilor la nivelul țării noastre este absolut necesar să cunoaștem în ce măsură actualele norme legislative sunt respectate la nivel local. Respectarea legislației privind deșeurile reprezintă doar un prim pas necesar în vederea unei bune gestionări a deșeurilor la nivel local, însă aceasta nu este nici pe departe suficientă dacă ne dorim orașe în care colectarea și reciclarea deșeurilor să aibă rezultate cu care să ne putem mândri. În prezent, la nivel european există măsuri stabilite de experți, care au fost testate și implementate, precum și numeroase exemple de bună practică, unele dintre ele fiind chiar localități din România. Viziunea generală spre care ar trebui să tindem atunci când ne referim la gestionarea deșeurilor la nivelul localităților este cea a orașelor în tranziție spre o economie circulară și spre atingerea obiectivului de Zero Deșeuri.” a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

 

În cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale au fost realizate analize și clasamente și pentru domeniile educație și transport public.

Proiectul Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local  este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de transport public, educație și gestionare a deșeurilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban. Pentru mai multe detalii despre clasamentul complet, concluzii, recomandări și best practices, accesați https://www.romaniacurata.ro/servicii-publice-locale/comunicare/ .

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Acest material nu reprezintă în mod oficial poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

articolul original.

Flutur: Facem încă un pas în sprijinul înființării Facultății de Medicină la Suceava

24 June 2022 at 03:55

Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a anunțat, joi, că în prima ședință de Consiliu Județean, cea din 29 iunie 2022, va introduce un Proiect de Hotărâre privind exprimarea acordului de principiu pentru trecerea unui bun imobil, situat în municipiul Suceava, din domeniul public al județului Suceava în domeniul public al Statului Român și administrarea Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava, instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației.

Reamintim că prin Hotărârile Guvernului nr.883/2021 și nr.906/2021 s-a aprobat înființarea Facultății de Medicină și Ştiințe Biologice în cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava.

Pentru punerea la dispoziție a terenului în suprafață de 1.440 mp în vederea construirii sediului Facultății de Medicină, teren care se află în incinta spitalului, în apropiere de Universitate și de Serviciul de Ambulanță Județean, este necesară  transmiterea acestui bun în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a  explicat Gheorghe Flutur.

Ministerului Educației a solicitat transmiterea acordului de principiu al Consiliului Județean Suceava cu privire la trecerea imobilului din domeniul public al Județului Suceava în domeniul public al statului și administrarea Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava, în vederea edificării unui corp de clădire cu destinația sediu pentru Facultatea de Medicină și Ştiințe Biologice, astfel încât ministerul să poată iniția demersurile prevăzute de lege. (O.S.)

articolul original.

Casa de Cultură, din nou în atenția Primăriei Suceava

24 June 2022 at 03:50

Primăria municipiului Suceava încearcă să găsească – alături de Consiliul Județean – o soluție legală pentru „gestionarea” – așa cum a spus chiar primarul Ion Lungu – a problemei Casei de Cultură a Sindicatelor.

Primarul Ion Lungu l-a menționat în acest sens pe Gheor­ghe Flutur, iar soluția identificată deocamdată a fost posibilitatea perfectării unui contract de asociere în participațiune. „Acesta va consta în gestionarea, împreună, a patrimoniului de acolo, a sălii de spectacol, în care, dacă se ajunge la o concluzie, Primăria va face investiții”, a spus primarul Ion Lungu, el precizând înainte că într-o atare situație Primăria va deveni asociatul participant, iar Casa de Cultură asociatul administrator. La expirarea duratei acestui contract, toate investițiile ar reveni asociatului administrator, în speță Casei Culturii.

Precizând că nu este tocmai un contract avantajos pentru municipalitate – „la profit și pierderi suntem la 50%”, după cum chiar Ion Lungu a menționat – totuși primarul a mai insistat asupra faptului că „trebuie să întreprindem orice pentru a schimba instalațiile de încălzire și de climatizare, mobilierul scaunele și celelalte accesorii”.

Potrivit edilului, această variantă este în analiză la juriști, pentru a stabili clar baza legală și corectă, dar și limitele acesteia. Ion Lungu a mai spus că, din informațiile pe care le are, singurul caz de acest gen din țara noastră este la Sf. Gheorghe și că va discuta cu primarul din orașul respectiv pentru a-și face o idee mai bună. „Merită orice efort să putem moderniza Casa de Cultură, să o putem salva. Este un monument de arhitectură deosebit și un obiectiv important pentru activități culturale”, a explicat primarul Sucevei.

Casa de Cultură a Sucevei este administrată, prost, de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), un orga­nism care reprezintă confe­derațiile sindicale CSDR, Cartel Alfa, CNSLR – Frăția și BNS. Aceste confederații au la Suceava membri puțini și inactivi, dar s-au făcut stăpâne și au adus aproape de stadiul de ruină una dintre clădirile simbol ale orașului. (D.P.)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SONDAJ. Ce universități preferă absolvenții sătmăreni din acest an?

23 June 2022 at 18:34

Ne aflăm, în momentul de față, în “sezonul” examenelor și al admiterilor. Absolvenții sătmăreni, și nu numai, au trecut cu bine peste probele de foc pe care le impune examenul maturității, dar acum mai au de trecut peste un obstacol: admiterea la facultate! Pentru ce universități din țară optează aceștia? Ce preferințe proprii au și ce i-au influențat spre alegerea aceasta? Avem răspunsuri în această privință atât de la viitori studenți cu speranță, cât și de la actuali studenți care oferă sfaturi utile pentru cei ce urmează a fi boboci de facultate.

De ani de zile se știe în rândul tinerilor că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca este la “putere”, aflându-se într-un oraș universitar, cu opțiuni variate pentru toate preferințele, și fiind populat în mare parte de localnici tineri. Universitatea a fost înființată în 1581, fiind cea mai veche și cea mai mare instituție de învățământ superior din România. Uitându-ne la nume, aceasta poartă numele a doi oameni de știință consacrați din Transilvania, fiind vorba de microbiologul Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai. În cadrul universității există 21 de facultăți, dintre care 19 au programe în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și două în limba engleză. Studenții au multe variante de studiu, cum ar fi matematica, chimia, fizica, biologia…chiar și film! Și lista poate continua. Avem chiar și aici în oraș o extensie a universității, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe specializarea de Administrație Publică, cu forma de învățământ la distanță.

Viitorii studenți, plini de idealuri!
“Eu vreau să merg la Facultatea de Litere în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Am ales universitatea asta pentru că este una dintre cele mai bune și am înțeles că sunt niște profesori foarte buni. Cât despre facultate, a fost o alegere de suflet ca să zic așa, pentru că mereu am avut o pasiune pentru partea asta de literatură și, sincer, nu m-aș vedea să studiez altceva sau altundeva.” declară Jenifer, 19 ani.

O altă universitate prestigioasă din Cluj-Napoca este Universitatea Tehnică. S-a înființat în anul 1947, având la bază două instituții distincte, prima fiind Politehnica din Cluj, cu trei facultăți: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Pe urmă, în 1948, s-a format Institutul de Mecanică, având o facultate cu două secții: termotehnică și mașini de lucru. În 1953, cele două instituții se îmbină și formează Institutul Politehnic din Cluj, iar din 1992 își primește titulatura actuală, totodată cu restructurări a facultăților existente. În cadrul acestei universități sunt 8 facultăți, fiecare diversificate pentru preferințele și abilitățile viitorilor studenți, unele dintre ele fiind Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Ingineria Electrică. Din punct de vedere local, există o extensie a Universității Tehnice cu facultățile de Automatică și Calculatoare și Construcții de mașini.

“Păi, aș incepe prin a spune că e o facultate de viitor, domeniul în care ajungi să lucrezi e cel mai bine plătit din lume, asta ar fi un motiv pentru care am ales domeniul, dar orașul sau universitatea a fost pur intuitiv, dar am ajuns la concluzia că este și cea mai grea facultate fiind vorba despre inginerie. Un sfat pentru viitori studenți ar fi acela ca indiferent de greutățile care vor apărea pe parcursul facultății, cum ar fi examene restante sau recontractări, să nu se dea bătuți, deoarece e un pas mare pentru viitorul lor.” declară Emanuel, student la Automatică și Calculatoare.

O instituție prestigioasă este și Universitatea din Oradea, fondată în 1990, cu 15 facultăți la număr. În anul 2011 a fost clasificată în categoria a II-a, cea a universităților de educație și cercetare științifică, de către Ministerul Educației. Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior acreditată, căreia i-a fost acordat calificativul “Grad de încredere ridicat” de către ARACIS. În cadrul universității se regăsesc facultăți precum Arte, Drept, Inginerie, Litere și multe altele. Un motiv pentru care tinerii studenți optează pentru Universitatea din Oradea și ofertele sale educaționale este traiul ca o generalitate, deoarece prețurile la Oradea pot fi mult mai accesibile decât cele din celebrul oraș universitar Cluj-Napoca.

Tinerii noștrii sătmăreni mai optează și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, abreviată UVT. Este principala instituție de învățământ superior și centru de cercetare din Vestul României. De asemenea, Universitatea de Vest este o instituție a Sistemului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare. Ca o mică istorie, institutul intemeiat oficial în anul 1944 avea să-și înceapă activitatea începând cu anul universitar 1944-1945, cu specializările Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină UMANĂ, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie. Vorbind despre această universitate, părerile sunt mixte. Unii tineri vor să studieze la aceasta pentru ofertele educaționale oferite și prestigiul instituției, iar alții nu ar opta pentru aceasta din pricina distanței lungi față de orașul natal.

Studenți cu suflet de artiști
“Am ales această universitate pentru că nu mă văd făcând altceva. Iar pentru viitorii studenți, cred că cel mai important este să își urmeze intuiția , să se cunoască pe ei , să aleagă ceva la care știu că pot face față. Alt lucru important este să comunice cu parinții , să știe că se pot baza pe suportul lor finaciar cel puțin , dacă pe cel moral nu. Cred că fiecare o să iși găsească drumul in cele din urmă si le urez succes tuturor. Iar cei care au terminat la Aurel Popp vă așteptăm la UAD !” declară Alex, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Vorbind, acum, și despre Universitatea de Arte și Design, aceasta este, după cum se poate observa și din nume, o universitate de arte. Anterior, a avut titulatura de Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”. De-a lungul vremii, această instituție a purtat o serie de denumiri.
• 1926-1933 – Școala de Belle – Arte

• 1950-1990 – Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”

• 1990 – 2001 – Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu”

O altă opțiune, de această dată din județul vecin, este o extensie a UTCN – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, abreviat UTCN – CUNBM. A fost fondată în anul 1990, fiind o membră importantă a UTCN. Baia Mare este foarte avantajoasă pentru studenți, din pricina prețurilor accesibile a necesităților unui student modest.

Goldiș opțiunea celor care rămân în Satu Mare
Pentru studenții care vor să rămână în Satu Mare există o opțiune foarte bună.Înființată în anul 1997, Filiala din Satu Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a reușit în cei 24 ani de existență să se ridice la standardele unui învățământ superior de înaltă calitate, cu cadre didactice proprii și spații care întrunesc condițiile prevăzute de normele ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior).Oferta educațională actuală a Filialei Satu Mare cuprinde 5 specializări, la nivel licență și o specializare de masterat:

Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie

Marketing

Contabilitate și informatică de gestiune

Inginerie și management în alimentație publică și agroturism

Audit și expertiză contabilă (masterat)

Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport

Pedagogia învățământului primar și preșcolar

Relații internaționale și studii europene

În final, studenția este un pas major în viața fiecărui tânăr dar este, totodată, și cea mai frumoasă experiență trăită!

Diana Șipoș

articolul original.

Sportivă de 10, elevă de 10! Ana Tomșa- campioană la spadă, campioană la Evaluare!

23 June 2022 at 18:08

Sportul și cartea fac casă bună împreună . O demonstrează și rezultatele de la nivel local de la Evaluarea Națională.

Am avut în județ cinci elevi cu media generală 10 ( zece) iar printre ei, de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu vine și Ana Tomșa.

Chiar dacă a avut parte de un an cu emoții, cu ore și pregătiri pentru examen, Ana a performat și în sportul pe care l practică cu atâta pasiune: scrima.

La doar 15 ani, eleva antrenorului Adrian Pop a reușit o performanță deosebită la Campionatele Naționale de cadeți ( U17). Chiar dacă a concirat cu adversare mult mai experimentate , Ana a cucerit titlul național după o finală cu marea favorită Emma Șoit de la CSA Steaua.

A urmat firesc convocarea la lotul național, participarea la primul ei Campionat Mondial, la Dubai.

Cu media 10 la Evaluare Ana pare tentată să aleagă drumul Simonei Pop, campioana noastră olimpică la spadă și soția antrenorului ei…Simona a fost și ea un bun exemplu ca elev eminent al Colegiului Național Mihai Eminescu că învățătura și cariera de sportiv profesionist nu sunt incompatibile.

Felicitări Ana, felicitări dascălilor, antrenorilor și mu în ultimul rând părinților !

PS. Și dacă mai vrem un exemplu,  el vine de la David Popovici. Noua senzație a înotului mondial care la 17 ani are o poveste de viață de predat elevilor la orele de AȘA DA ( dirigenție).

articolul original.

EVENIMENT. Dublă sărbătoare la Negrești Oaș

23 June 2022 at 16:25

În ziua de ajun a sărbătorii de Sânziene (Dragaica), la Muzeul în aer liber al Țării Oașului a fost organizat joi tradiționalul eveniment de „ Ziua Universală a Iei”. Într-un cadru natural și tradițional oșenesc, fetele au învășat să împletească cununi de sânziene sub atenta îndrumare a mătușilor din Oaș. De asemenea, cu această ocazie a avut loc și un adevărat regal focloric, fiind organizat, totdată, și un tîârg al meșterilor populari din Țara Oașului.

Paradă portului popular și deschiderea oficială
Manifestarea a debutat, în jurul orei 10, cu o paradă a portului popular de la intrarea în Muzeul în Aer Liber până la scena amplasată în fața hanului din incintă. A urmat apoi deschiderea oficială a evenimentului în cadrul căruia au luat cuvântul, printre alții, directorul Muzeului Țării Oașului, Anca Rusu, directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zanfir Danciu, au vorbit despre Ziua Națională a Iei, și despre importanța acestui articol de îmbrăcăminte în indemntitatea culturală a românilor. Totodată, s-a vorbit și despre însemnătatea Sînzienelor în cultura românească.

Regal focloric
A urmat apoi un regal flocloric. Interpreta Maria Tripon a țâpurit, și în acest an, alături de ansamblul folcloric „ Sânzienele”. Tot în acest decor tradițional au cântat și încântat Ansamblul folcloric „Vițe de Iederă”, condus de profesor -artist coordonator Ionuț Rotaru din Satu Mare și ansamblurile folclorice ale Asociațiilor Atelier de Joc Popular și Cununa Meseșului conduse de către profesorul coregraf Marius Boticaș din Zalău.

Atelier de împletit coronițe din sânziene
A urmat apoi un atelier de împletit coronițe din sânziene cu meșteșugărițele și expoziție meșteșugărească: Floare Finta, Floare Hotca, Anica Mare, Maria Finta, Mirela Bud, Mihaela Deac, Ana Hotca. La această activitate a ajuns și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a împletit coronițe de sânziene alături de ”mătuși” și de fetele tinere. Acestea din urmă, au aruncat simbolic coronițele pe acoperiș să afle, potrivit tradiției, dacă se vor căsători în următorul an. Manifestarea de la Negrești S-a încheiat cu decernarea diplomelor de participare, sărbătoarea încheinduse cu cântecul ”Micioriță cu trifoi”, cântat de toți cei prezenți.

Florin Dura

articolul original.

Promisiuni importante, realizate la Moftin

23 June 2022 at 14:26

            O parte dintre promisiunile făcute la început de an de primarul Gheorghe David au fost realizate, în prima jumătate a anuluui, la Moftin. Locuitorii comunei au acum la dispoziție trei centre medicale la Moftinu Mic, Domănești și Moftinu Mare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect transfrontalier în valoare de peste 1,2 milioane de euro.

            În mod concret, în cadrul acestui proiect Primăria comunei Moftin a construit și dotat trei centre medicale în localitățile Moftinul Mic (cu o suprafață construită de 406,50 mp), Moftinul Mare și Domănești (fiecare cu o suprafață construită de 150 mp). Dotările sunt împărțite în trei categorii: mobilier, echipamente IT și echipamente medicale. Dintre acestea din urmă, putem aminti: un ecograf, 3 defibrilatoare, 3 aparate EKG, analizor sânge, aparate pentru aerosol, otoscop, glucometre, tensiometre, inclusiv dotarea completă a unui cabinet stomatologic, potrivit primarului Gheorghe David.

            Bugetul total al proiectului este de 1.251.969,00 Euro, din care 1.064.173,65 Euro reprezintă contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 663.469,00 Euro îi revin Primăriei comunei Moftin iar 588.500,00 Euro este valoarea bugetului orașului Nyíradony. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc în zonă, la creșterea potențialului competitiv al acestor localități, iar rezultatul său pe termen mediu este creșterea numărului de cetățeni mai sănătoși. Ideea dezvoltării a fost generată de obiective și nevoi comune, transfrontaliere.

articolul original.

Apa din comuna Homoroade, gestionată în regie proprie de primărie

23 June 2022 at 14:24

            Comuna Homoroade este una dintre puținele comune din județ care gestionează propria sa rețea de apă. Din acest motiv, prețul apei este foarte scăzut, comparativ cu alte comune. Însă, potrivit primarului comunei Homoroade, Simion Ardelean, sunt mici probleme în ceea ce privește rețeaua de canalizare.

            ”Dacă apă avem peste tot, pe toate străzile comunei, gestionată de către noi. pentru canalizare există o problemă pentru că nu avem fonduri guvernamentale pemntru a devolta această infrastructură. Am avut un proiect aprobat, dar ulterior s-a renunțat la el”, a mai spus Simion Ardelean.

articolul original.

Au apărut rezultatele inițiale la Evaluarea Națională!

23 June 2022 at 12:29
image

Vă prezentăm o sinteză a rezultatelor înregistrate:

* 2630 de elevi înscriși;

* 2339 de elevi prezenți;

* Rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82.30% (1925 de elevi).

5 elevi au media 10.

* La proba de Limba și literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5 este 82.08% (1920 de elevi). 12 elevi au obținut nota 10.

* La Matematică, rata notelor peste 5 este 74,86 % (1751 de elevi). 26 de elevi au obținut nota 10.

* La proba de Limba şi literatura maternă, 699 de candidaţi au obținut note peste sau egale cu 5. Un elev a obținut nota 10.

Rezultatele au fost publicate cu anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic alocat și comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și vineri, 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), la centrele de examen. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice (email).

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie.

articolul original.
❌