ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

LA PAS, un proiect Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

30 November 2022 at 21:50
LA PAS, un proiect Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

De-a lungul anului 2022, asociația CRIES a derulat programul LA PAS / Slowing down, în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, urmărind promovarea unei culturi a sustenabilității, a unor principii echitabile și a unor valori umaniste în viața cotidiană și în proiecte socio-culturale, cu focus pe regiunea Vest.

Prin componentele programului: „LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală”, programul „Gustul ca patrimoniu”, „Educație pentru schimbare” și „LA PAS prin cartiere”, asociația CRIES a căutat un public complex, trans-generațional, format din operatori culturali, artiști, consumatori, producători artizanali și fermieri, profesori, părinți, tineri, autorități publice.

Dintre cele peste 380.000 de persoane informate în mediul online despre proiectele programului LA PAS, 7000 de persoane au participat la Festival, 750 de elevi și 580 de părinți și membri ai familiei la programul educațional, 700 de persoane s-au alăturat „LA PAS prin cartiere” și peste 100 de persoane au beneficiat de programul „Gustul ca patrimoniu” în șapte orașe din țară. Peste 30.000 de persoane au urmărit demersurile la LA PAS din Germania, Italia, Marea Britanie, Austria, Franța, Statele Unite, Belgia, Danemarca și Spania.

Prin secțiunea Festival, CRIES a urmărit dezvoltarea unor instrumente de susținere a micilor producători, a artizanilor și a inițiativelor educaționale și culturale care valorizează patrimoniul gastronomic și meșteșugul tradițional ori durabil. În programele „Educație pentru schimbare” și „LA PAS prin cartiere” s-au creat și aplicat instrumente de lucru privind aplicabilitatea practică în societate a unor valori cum sunt consumul responsabil, comerțul echitabil, reducerea risipei hranei, sau valori precum comunități incluzive, comunități tolerante, hrana ca patrimoniu imaterial. Au fost dezvoltate abordări inedite pentru valorificarea reperelor identitare ale comunității, existente în gastronomia și tradițiile locale prin continuarea programului „Gustul ca patrimoniu”, demarat de asociație în 2018.

Programul LA PAS este în primul rând un program de dezvoltare comunitară, care se subscrie unui set de principii, precum evitarea risipei de resurse (timp, cunoștințe, resurse materiale), promovarea economiei colaborative și solidare, urmărirea unui impact multidimensional și abordarea participativă.

Toate edițiile programului LA PAS se pot regăsi aici www.la-pas.cries.ro 

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

articolul original.

S-a deschis Târgul de Crăciun din Brașov. Un milion de luminițe, aprinse în oraș

30 November 2022 at 21:14
S-a deschis Târgul de Crăciun din Brașov. Un milion de luminițe, aprinse în oraș

Aprinderea celor un milion de luminițe a avut loc miercuri seara în Piața Sfatului. Primele s-au aprins 200.000 de leduri din Bradul de Crăciun din Piața Sfatului. Alte 800.000 au fost amplasate în centrul istoric al Brașovului, în cartierul Șchei și pe principalele bulevarde ale orașului.

Tot miercuri, și-a deschis porțile și cel mai mare Târg de Crăciun pe care Brașovul l-a avut până acum. Acesta are 60 de căsuțe cu bunătăți, meșteșuguri și artizanat, de unde brașovenii și turiștii pot gusta plăcinte coapte pe lespede, castane coapte, jumări și untură pe pâine, caltaboși și cârnați, ceai, vin și țuică fiartă, turtă dulce. De asemenea, vizitatorii vor putea să cumpere decorațiuni și ornamente de Crăciun, șosete și mănuși de lână împletită și haine din lână împâslită.

„Brașovul și-a regăsit haina de sărbătoare. Vă invit pe toți să gustăm din magia iernii la Brașov. Aici, în Piața Sfatului, unde avem bradul luminat, avem Târgul de Crăciun; în Piața Sfântul Ioan, unde avem un patinoar la dispoziția tuturor brașovenilor; în cinematograful Astra, unde, pe parcursul lunii decembrie, vom avea Magia iernii la cinema, cu program diferit în fiecare zi; și în general să ne bucurăm de tot ceea ce are Brașovul de oferit, atât în centrul istoric, cât și în cartiere. Avem lumini și haine de gală peste tot. La mulți ani, brașoveni! La mulți ani, România!”, le-a transmis primarul Allen Coliban brașovenilor și turiștilor din Piața Sfatului.

Anul acesta, primăria a extins zonele în care au fost montate luminițe de sărbători. Astfel, 800.000 de leduri vor lumina centrul istoric, Piața Sfatului, Piața Unirii și legăturile principale cu zona Șchei, dar și marile bulevarde. De asemenea, iluminat festiv s-a aprins și în parcurile Titulescu, Trandafirilor, Tractorul și pe pietonalul Uranus.

imageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Tot miercuri s-a deschis și patinoarul gratuit din Piața Sf. Ioan, a început ,,Magia filmelor la Cinematograful Astra”, unde timp de o lună brașovenii se pot bucura, tot gratuit, de filme care au făcut istorie în cinematografia internațională.

„Magia iernii” aduce la Brașov, în luna decembrie, peste 100 de evenimente: de la colinde, concerte, la Moș Crăciun, care va veni zilnic în Piața Sfatului, între 17 și 23 decembrie, la ateliere de fabricat decorațiuni de Crăciun și cadouri, la Ziua Dărniciei în Piața Unirii, la patinoarul gratuit din Piața Sf. Ioan, cinema-ul Stelarium din Piața Brassai sau Magia filmelor de la cinema Astra.

„Pentru că trecem printr-o perioadă mai specială din punctul de vedere al nevoii reducerii consumului de energie electrică, în zonele noi în care avem iluminat de sărbători, acesta va fi oprit în intervalul 1:00 – 6:00 (noaptea), iar în centrul istoric, în același interval, vom reduce fluxul luminos, astfel că va fi redus consumul de energie electrică cu 41%”, a transmis Primăria Brașov.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate. Valeriu Stoica, fost președinte PNL: ‘Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu

30 November 2022 at 20:20
image

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a vorbit despre actuala situație politică din România, dar și ce s-ar putea întâmpla la alegerile din 2024.

Fostul lider liberal a declarat că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a declarat Valeriu Stoica, la Digi 24, conform G4media.ro.

articolul original.

Trei persoane rănite în urma unui accident la Vicovu de Sus (FOTO)

30 November 2022 at 18:20

Miercuri seara, în jurul orei 20.00, în Vicovu de Sus a avut loc un accident în care au fost implicate două  autoturisme.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare și ambulanța SMURD B2) cu sprijinul unui echipaj SAJ.

În urma accidentului au rezultat trei victime care au fost monitorizate la fața locului de către echipajele de pe ambulanțe, fiind ulterior transportate la spital.

articolul original.

Evenimente programate în județul Suceava în cinstea Zilei Naționale, 1 Decembrie

30 November 2022 at 17:30
De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.
Astfel, în municipiul Suceava, la ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.
Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.
Vicepreședintele Barbă a amintit și  evenimentele organizate în județ:
 • Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;
 • Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul “Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;
 • Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;
 • Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie “Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;
 • Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;
 • Putna, ora 17:00, Casa de Cultură “Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.
articolul original.

Bujoara - văcuța norocoasă, căzută în prăpastie și salvată de pompieri

30 November 2022 at 18:52
Bujoara - văcuța norocoasă, căzută în prăpastie și salvată de pompieri

Peste 5 ore a durat intervenția pompierilor din Hunedoara pentru salvarea unei vaci căzute într-o prăpastie de 30 de metri. Drept mulțumire, pompierii i-au cerut Bujoarei câte un pahar de lapte, pentru dimineață, când vor ieși din tură !

ISU Hunedoara a povestit cu mult umor cum văcuța s-a rătăcit pe un versant abrupt și împădurit din apropierea unui sat de munte și a căzut într-o prăpastie, la o adâncime de aproape 30 metri:

"Bujoara - văcuța norocoasă 

Ce au făcut colegii noștri brădeni de Sfântul Andrei?

De cum s-a luminat de ziuă, au început operațiunea de salvare a Bujoarei.

Văcuța rătăcită pe un versant abrupt și împădurit din apropierea unui sat de munte, a căzut într-o prăpastie, la o adâncime de aproape 30 metri. 

Cei nouă pompieri au găsit-o pe Bujoara speriată și agitată, cum era de așteptat, după o asemenea experiență.

Și pentru că situația s-a dovedit a fi foarte dificilă, doi alpiniști militari din cadrul Detașamentului Deva și un tehnician veterinar au ajuns degrabă în ajutor.

Apoi, cu toții s-au pus pe treabă. Au improvizat un gard de protecție din câțiva stâlpi de lemn, furtunuri și corzi de salvare, s-au folosit de sistemul de scripeți al alpiniștilor și nu s-au lăsat până când nu au văzut văcuța în siguranță, pe poteca ce ducea înspre grajdul ei.

Chiar dacă intervenția a durat 5 ore și a presupus mult efort, salvatorii, mulțumiți de reușita operațiunii, au găsit puterea de a face și o glumă...

I-au cerut Bujoarei câte un pahar de lapte, pentru dimineață, când vor ieși din tură !

Iar stăpânul acesteia, îmbujorat de bucurie, le-a fost recunoscător colegilor noștri și le-a promis că văcuța va fi mult mai atent supravegheată de azi înainte 

Bravo, băieți, pentru o așa misiune cu greutate!", transmite ISU Hunedoara. 

salvare vaca

Philip Morris susține inovația

articolul original.

O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front

30 November 2022 at 15:55
image

O ucraineancă a fost găsită marți seara spânzurată într-o unitate de cazare din Băile Olănești, județul Vâlcea. Potrivit primelor informații, femeia şi-ar fi pus capăt zilelor răpusă de durere pentru că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front, notează antena3.ro.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.

Ucraineancă găsită spânzurată, în Vâlcea

Poliţiştii din Băile Olăneşti au fost sesizată, marţi seara, pe la ora 21:00, despre faptul că o femeie de cetăţenie ucraineană, în vârstă de 55-60 de ani, ar fi fost găsită spânzurată, într-o unitate de cazare din localitatea Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea.

„Din primele verificări efectuate s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, poliţiştii efectuând manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, ulterior fiind declarat decesul acesteia.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să fie efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor în care a survenit decesul femeii”, a transmis IPJ Vâlcea.

articolul original.

Sărbătoare. Hramul Bisericii în Curtuiuș

30 November 2022 at 14:57

Printre credincioșii care au fost astăzi la slujba de la Curtuiuș s-a numărat și viceprimarul muncipiului Satu Mare, Cristina Tămășan- Ilieș, consilierul prefectului, Bianca Șorian, consilierii vicepreședinților Consiliului Județean, Adrian Ardelean și Ciprian Tisea, directorul Casei Corpului Didactic Satu Mare, Mariana Sălăgean, vicepreședințele org. municipale PSD, Adela Stănean, secretarul org. jud. TSD Satu Mare, Claudiu Tămășan, președintele org. municipale TSD, Sorin Stănean, vicepreședintele org. municipale TSD, Maria Ardelean, Octavian Ardelean.

articolul original.

Eveniment. Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sărbătorit la Schitul Chilia 

30 November 2022 at 14:49

Ocrotitorul României, Sfântul Apostol Andrei, a fost sărbătorit la Schitul Chilia, din comuna Homoroade, de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul -Vicar al Episcopiei Maramureşului și Sătmarului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi dar și de către credincioși prezenți.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenției „Pelerinul creștin” a Episcopiei, Pr. Mădălin Tăut, paroh în Iegheriște, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți slujitori din parohiile învecinate lăcașului monahal.

În rândul credincioșilor au fost prezente și oficialități județene în frunte cu  Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, vicepreședinți consiliului județean Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, subprefectul județului Satu Mare,  Romeo Pop.

În cuprinsul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a evidențiat rolul duhovnicesc al Sfântului Apostol Andrei, primul din ucenicii chemați la propovăduire, în vestirea Evangheliei lui Hristos pe teritoriul României: „Sfântul Apostol Andrei este numit ocrotitor al României pentru faptul că, după Cincizecime, a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în ținutul Dobrogei de astăzi, pe teritoriul actual al țării noastre. De asemenea, pericopa evanghelică care a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii, în mod simetric, ne vorbește despre chemarea primilor apostoli la propovăduire (cf. Ioan 1, 35-51); din acest considerent Sfântul Apostol Andrei este numit „cel Întâi Chemat”, a precizat PS Timotei Sătmăreanul.

Preasfinția Sa a primit din partea obștii monahale, în frunte cu egumena Doroteia Sarca, o icoană frumos pictată cu chipul Sfântului Apostol Andrei și un coș cu flori.

articolul original.

După doi ani de restricții, copiii vor veni din nou la Teatrul de Nord Satu Mare la ,,Poveste de Crăciun”. 610 copii instituționalizați și din medii defavorizate au întâlnire cu Moșul și povestea lui ,,PĂCALĂ”

30 November 2022 at 13:35

 Asociația Acces La Viitor în colaborare cu Teatrul de Nord Satu Mare, organizează vineri, 02 decembrie a.c., de la ora 12.00, spectacolul caritabil pentru copiii instituţionalizaţi și cei din medii defavorizate, ,, Poveste de Crăciun”.

Evenimentul aflat deja la a XVIII-a ediţie, şi-a propus să adune multe îmbrățișări, pentru că după doi ani de restricții, avem ocazia acum să ne revedem din nou.

Pe lista Moșului s-au anunțat 610 de copii. Dintre aceștia 250 sunt copiii asistați sociali sau instituționalizați, aflați în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului și Direcția de Asistență Socială Satu Mare. Lor li se alătură alți 310 de beneficiari ai altor ONG-uri sau instituţii de asistenţă socială din oraş și 50 de elevi din medii defavorizate de la Școala Gimnazială Doba, beneficiari alăturați acestei campanii, din proiectul #acces2edu.  Momentul magic pregătit pentru ei, va fi piesa de teatru ,,PĂCALĂ” şi desigur, cadourile pregătite de ajutoarele  ,,Moşului” ce și de această dată sunt pline cu dulciuri şi jucării.

Pachetele sunt unele dintre cele mai frumoase şi mai consistente de până acum. E meritul sponsorilor, care şi de această dată au fost alături de ei şi au dorit să-I răsplătească pe micuţi cu dulciuri speciale, mult visate. Astfel că le suntem recunoscători celor ce au contribuit aici: Galant Leasing, CBA Nord-Vest, Pufuleți Alina, Mov Soud Mix,  I.I. Mihaela Jucan, Notarii Publici: Adina Codrean, Ressler Petra&Pop Adina, Roxana și Cristian Cristea, Biroul de Avocatură Cozma&Horotan, ProRacers și toți inginerii topografi și angajații de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Satu Mare. Lor li se alătură toți oamenii de bine care au donat prin www.acceslaviitor.ro

Alături de ei însă, se află întreaga comunitate. Ei sunt ajutoarele care au pus mâna la realizarea întregului proiect şi au adunat pluş cu pluş, jucărie cu jucărie, până s-au adunat mii de plușuri ce au ajuns atât în pachetele celor mici cât și în sacii ce vor ajunge la toate instituțiile ce au în îngrijire acești copii..

S-au deghizat în Crăciuniţe, Spiriduşi sau Elfi, voluntarii Asociației Acces La Viitor: părinții, copii și cadrele didactice de la Școlile Gimnaziale ,,Constantin Brâncoveanu “, ,,Mircea Eliade “, ,,Avram Iancu “, ,,Lucian Blaga “, ,,Grigore Moisil “, Colegiul Național  ,,Mihai Eminescu “, Liceele Sportiv și Reformat, grădinițele ,,Voinicelul”, ,,Mondiala “, ,,Dumbrava Minunată ” și Ciclo Moșilor, de la ProRacers Satu Mare.

Pentru ca această magie să meargă mai departe şi să ducă un îndemn viitoarelor generaţii, să viseze şi să creeze propriile scenarii, voi presa sătmăreană, sunteţi autorii care amabalează această povestire într-o carte de poveste.

articolul original.

Individul care a înjunghiat un bărbat în parcarea Hotelului ”Bucovina” a fost arestat pentru 30 de zilei

30 November 2022 at 13:07

Marți, in jurul orei 13:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin   112 cu privire la o agresiune petrecută în parcarea restaurantului Bucovina, din zona centrală a municipiului Suceava.

La fața locului s-au deplasat 3 echipaje de poliție din cadrul Biroului Ordine Publică, care au constatat următoarele:

În fața restaurantului Bucovina, la nivelul solului, a fost identificată o persoană de sex masculin, imobilizată de alți bărbați. Imediat s-a procedat la încătușarea acestuia, în imediata apropiere fiind identificată o altă persoană de sex masculin, care prezenta sângerări și căreia i se acordau îngrijiri medicale de clienții restaurantului Bucovina. La fața locului a fost găsit și un cuțit utilizat de agresor. Având în vedere aceste aspecte, precum și pericolul de dispariție sau degradare a mijloacelor de probă de la locul producerii evenimentului, s-a procedat la delimitarea câmpului infracțional prin utilizarea benzii specifice din dotare.

Ulterior, la fața locului s-a deplasat un echipaj ambulanțier din cadrul UPU al Spitalului Județean  de Urgență Suceava, care a transportat victima la unitatea spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autorul agresiunii se numește Diaconescu Ștefan, de 23 ani, din localitatea Ungureni, jud. Botoșani, iar victima se numește C. Gheorghe, de 38 ani, din  Cajvana.

În urma discuțiilor purtate cu administratorul localului, s-a stabilit faptul că motivul agresiunii l-ar fi constituit refuzul angajării autorului în trecut în cadrul unității sus-menționate. Drept urmare, Diaconescu Ștefan, la 29.11.2022, în jurul orei 13.00 s-a deplasat la restaurantul Bucovina, a pătruns în interiorul acestuia, unde a început să provoace scandal, cu intenția de a pătrunde în interiorul bucătăriei.  C.u Gheorghe, client al restaurantului, a intervenit, încercând să aplaneze scandalul, motiv pentru care cei doi au ieșit în spațiul public din fața restaurantului.

Conflictul a escaladat, iar Diaconescu Ștefan, fiind în posesia unui cuțit, i-a aplicat mai multe lovituri în zona capului și corpului, provocându-i astfel plăgi deschise.

Agresorul a fost imobilizat a fost testat cu aparatul etilotest și drugtest, rezultatele fiind negative.

La fața locului s-a deplasat și un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care a preluat cercetările.

Cauza a fost preluată de un procuror criminalist din cadrul parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de „tentativă la omor”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.

În baza ordonanței de delegare, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al I.P.J. Suceava și cei din cadrul B.I.C. al Poliției municipiului Suceava au desfășurat activități investigative și de urmărire penală, iar în urma probatoriului administrat procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmării penale față de suspectul Diaconescu Ștefan. Ulterior, față de acesta a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de „tentativă la omor”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.

În cursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, inculpatul Diaconescu Ștefan urmează a fost prezentat unui judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava care a dispus arestarea acestuia pentru 30 de zile.

articolul original.

Copiii din România pot beneficia – în premieră- de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. 70.000 de ore de terapii pentru copii – Programul Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII

30 November 2022 at 10:57

 

Copiii din România pot beneficia – în premieră – de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. Peste 70.000 de ore de terapii – intervenție psihologică și psihoterapeutică – sunt disponibile copiilor din România prin intermediul Programului Național al Guvernului – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

 Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național— „Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.

În urma unui proces laborios și complex de lucru și negociere cu specialiștii din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și ai Colegiului Psihologilor din România, am reușit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor și modalitatea de plată a psihologilor înscriși în Program. Iată că, așa cum am promis, Programul Național Din Grijă pentru Copii, devine realitate pas cu pas” – Mădălina Turza, Consilier de stat, coordonator Program.

Prezentăm mai jos modalitatea de acces și pașii înscrierii în Program:

 • părintele
 • cadrele didactice din învățământul preuniversitar,
 • asistenții sociali,
 • asistenții medicali comunitari,
 • mediatorii școlari,
 • experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome
 • medicii de familie,
 • medicii de medicină școlară,
 • medicii de psihiatrie pediatrică consilierii școlari emit, în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program
 • după emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului national — „Din grijă pentru copii”;
 • Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.
 • psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport
 • dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în Program.

Informații suplimentare:

În luna septembrie 2021, Guvernul a adoptat OUG nr. 105/2021 privind aprobarea Programului Național de Suport pentru Copii în contextul pandemiei de COVID-19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

Programul este o inițiativă a Guvernului/Cancelariei Prim-ministrului, ca răspuns la riscurile de siguranță a copiilor și la provocările psiho-emoționale generate de pandemie:

România a devenit astfel una dintre primele țări europene care a adoptat un Program guvernamental cu măsuri concrete destinate sănătății psiho-emoționale a copiilor, dar și siguranța acestora, în contextul noilor tipuri de amenințări la care sunt expuși.

Principalele măsuri din program

 1. Număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii – 119
 2. Alertă în timp real pentru copiii dispăruți – RoALERT – COPIL DISPĂRUT
 3. Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro, dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri.
 4. 000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie GRATUITE pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19,
 5. Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ,
 6. Dezvoltarea un sistem informatic (CYBERFORENSICS SYSTEM) integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online la nivelul Poliției Naționale,
 7. Platforma de resurse dingrijăpentrucopii.gov.ro conține materiale și resurse de ajutor pentru copii, părinți și specialiști pentru a gestiona problemele psiho-emoționale ale copiilor și riscurile de siguranță online.

Durata Programului este de 2 ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

articolul original.

Atenție la masa de 1 decembrie! Un român poate consuma pâna la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs! La mulți ani, România fără E-uri, zahăr și sare în exces!

30 November 2022 at 10:53

Ziua de 1 Decembrie este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni,  astfel că de pe masă nu vor lipsi preparatele traditionale precum fasole cu cârnați sau poate chiar mici cu muștar.

Cu toate acestea, chiar și de 1 Decembrie trebuie să fim atenți la ce consumăm, pentru că o simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

Pentru o simplă masă de 1 Decembrie putem consuma până la 68 de aditivi alimentari, cei mai frecvent întâlniți fiind E330, E300 și E950.

Prin scanarea produselor care compun masa de 1 Decembrie, Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil numărul E-urilor, dar și explicitarea acestora pentru fiecare produs în parte.

Mai mult, prin adăugarea produselor care alcătuiesc masa de 1 Decembrie în lista de produse salvate, avem posibilitatea printr-o simplă bifare a produselor, să aflăm cantitatea TOTALĂ de sare, cantitatea TOTALĂ de zahăr, numărul TOTAL de aditivi alimentari (E-uri), dar și de câte ori se repetă aceștia în produsele selectate.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicația InfoCons, putem seta cantitatea de produs pe care urmează să o consumăm, iar aplicația InfoCons ne va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

În acest context, aplicația InfoCons ne ajută să realizăm meniul pentru masa de 1 Decembrie conform nevoilor și preferințelor noastre de consum.

Mai departe, pentru același meniu compus anterior din fasole cu cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc și bomboane, vom consuma până la 164,7 grame de zahăr pentru 100 de grame de produs, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr.

Meniul de 1 Decembrie poate ajunge până la 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 5 grame de sare pe zi.

Pentru a nu depăși cantitatea de zahăr și sare recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, Aplicația InfoCons ne ajută să ne setăm preferințele de consum precum cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numărul maxim de aditivi alimentari, precum și tipul de alergeni pe care ne dorim să îi eviăm în produsele pe care le consumăm.

Aplicația InfoCons este unicul instrument pentru românii de pretutindeni! Indiferent unde ne aflăm, de 1 decembrie, trebuie să știm ce și cât consumăm! Împreună adoptăm o9atitudine!

Aplicația InfoCons este disponibilă pentru orice sistem de operare IOS, Android și Huawei.

„La mulți ani România! La mulți ani românilor! Această urare înseamnă cu adevărat să și trăim mulți ani, iar  pentru a trăi mulți ani, este important să fim sănătoși! Pentru aceasta, trebuie să mâncăm , să cumpărăm și să fim cu adevărat cetățeni europeni care au drepturi. Însă, degeaba avem drepturi, dacă nu ni le exercităm! Mai ales cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ar trebui să ne exergităm drepturile, să fim cu adevărat niște consumatori cu atitudine și să cumpărăm citind eticheta, să cumpărăm fără a ne lăsa păcăliți, să achiziționăm servicii corecte și toate acestea se pot realiza simplu, eficient și rapid în parteneriat cu InfoCons! Descarcă Aplicația Gratuită InfoCons și La mulți ani, române!”

articolul original.

Proiectul FOCUS YOUTH a ajuns la final

30 November 2022 at 10:50

Liceenii din Municipiul Satu Mare au beneficiat de ateliere de lectură și improvizație, în cadrul unui proiect de educație non-formală. Timp de două luni, cinci actori ai trupei „Mihai Raicu” și-au folosit talentul și în afara scenei, devenind pentru adolescenții implicați în proiect mentori în arta teatrală. Ioana Cheregi, Andrei Stan, Romul Moruțan, Roxana Fânață și Andrei Gîjulete au abordat tehnici specifice teatrului pentru a-i familiariza cu mișcarea scenică și pentru a-i ajuta să interpreteze un text dramatic într-o manieră practică și creativă.

 Aproximativ 80 de elevi de la Colegiile Naționale „Doamna Stanca”, „Ioan Slavici” și „Mihai Eminescu” din municipiul Satu Mare au fost implicați în proiectul implementat de Asociația Focus Drama în parteneriat cu Teatrul de Nord și Inspectoratul Școlar Județean. Elevii au petrecut orele de repetiții în afara programului de cursuri, beneficiind de sprijin și implicare din partea cadrelor didactice din fiecare școală. Se cuvin mulțumiri pentru îmbrățișarea activităților acestui proiect și pentru coordonarea didactică inimoasă doamnelor profesoare Cristina Gherman, Adriana Gruia, Carmen Bratosin și, nu în ultimul rând, direcțiunilor colegiilor menționate.

Prin activitățile desfășurate la ateliere actorii au reușit să-i scoată pe tineri din zona de confort, scopul proiectului fiind stimularea interacțiunii, a dialogului și implicării.

La finalul proiectului, cu emoție și curaj, adolescenții și mentorii și-au prezentat spectacolele în fața colegilor și a profesorilor, în liceele de proveniență, iar la finalul zilei au fost invitați și totodată vedete ale spectacolului de improvizație jucat de ImproȘtim, trupa de improvizatori a Teatrului de Nord.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului Focus Youth, realizat de Asociația Focus Drama în parteneriat cu Teatrul de Nord Satu Mare și Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, cofinanțat de Primăria Municipiului Satu Mare prin Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.

https://www.teatruldenord.ro/c/12/Focus-Drama

articolul original.

U.V.V.G., la un târg educațional în Maroc

30 November 2022 at 10:45

În perioada 24-29 noiembrie, o delegație a universității noastre a participat la târgul educațional din Maroc. Participarea la acest eveniment s-a realizat la inițiativa Consiliului Național al Rectorilor din România, sub pavilionul ”Study in Romania”, prin care se dorește promovarea universităților din țară.

La acest târg, extrem de popular, au venit să stea de vorbă cu reprezentanții universităților prezente, aproximativ 6.000 de tineri, dintre care foarte mulți s-au arătat interesați de specializările noastre, în special medicină și administrarea afacerilor în limba engleză. Mai mulți absolvenți, care s-au întors acasă și lucrează în diferite domenii, au vizitat standul U.V.V.G., și au recomandat universitatea noastră cu încredere celor apropiați și prietenilor, știut fiind faptul că mai mulți membri din aceeași familie, din generații diferite, au studiat la noi.

În cadrul acestui eveniment de anvergură, reprezentanții noștri au avut ocazia să ne promoveze în Casablanca, El Jadida și Marrakesh, la discuții participând, în același context de promovare a imaginii României prin universitățile sale, Excelența Sa, ambasadorul României în Maroc, doamna Maria Ciobanu, și președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

Comunitatea studenților marocani ai U.V.V.G. este una foarte mare, și cu mulți dintre cei cu care ne-am întâlnit în Maroc, în această perioadă, ne vom întâlni la toamnă, în Arad, în calitate de studenți.

articolul original.

Forajele geotehnice de la studiul de fezabilitate al Autostrăzii Nordului nu au fost făcute

30 November 2022 at 12:55

Stadiul comunicat a fi drept avansat al proiectului referitor la studiul de fezabilitate pentru viitoarea autostradă a Nordului pe tronsonul dintre Vatra Dornei și Suceava nici măcar nu avea finalizate studiile geotehnice. De fapt, nici măcar începute, dacă ținem cont de un recent anunț de pe conturile de facebook ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructuriii Rutiere și ale Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași.

„Echipa CNAIR a finalizat campania de identificare a locațiilor pentru viitoarele investigații geotehnice (s.red.) în vederea relansării la licitație a contractului privind elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru lotul 3 al Drumului de Mare Viteză Baia Mare – Suceava (Lotul Vatra Dornei – Suceava). Traseul este unul complex, traversând mai multe drumuri, râuri, zone împădurite, văi și masive muntoase abrupte”, se arată în sursa citată.

Într-adevăr, traseul este complex, soluțiile vor fi foarte probabil tuneluri de lungime mare – de altfel, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a făcut câteva afirmații în acest sens – dar la fel de important este și faptul că la ora actuală nu sunt finalizate nici măcar studiile de teren premergătoare și absolut necesare studiului de fezabilitate. Iar studiul de fezabilitate este, la rândul său, primul pas pentru a fi apoi realizat proiectul tehnic – cu detalii de execuție, documentații pentru avize și acorduri, proiectul pentru autorizarea construcției – și apoi să se treacă la execuția lucrărilor. În acest fel, nu este de mirare că reacțiile/comentariile de pe conturile de facebook nu au fost tocmai favorabile, ba unele chiar sceptice cu totul.

Pentru a avea o abordare echilibrată, precizăm că varianta favorabilă și optimistă ar fi reluarea în prima parte a anului viitor – doar o minune ar face să fie reluată în decembrie – licitația pentru a duce la capăt studiul de fezabilitate al tronsonului de la Suceava la Vatra Dornei al Autostrăzii Nordului.

Și tot în varianta optimistă, precizăm că este aproape imposibil ca studiul de fezabilitate să fie finalizat tot anul viitor, dar în 2024 este probabil. Abia după această dată ar urma să vină licitația pentru proiectare și execuție. Iar când vor începe aceste lucrări, credem că nici varianta cea mai optimistă nu poate fi 2025. (D.P.)

articolul original.

Vin banii din PNRR! Peste 247 de milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice

30 November 2022 at 06:15
image

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a transmis că de luni, 5 decembrie, autoritățile publice locale și centrale vor putea accesa fonduri pentru amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice.

Bugetul total alocat acestei componente este de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 km trasee cicloturistice, în vederea creșterii accesibilității zonelor turistice. În acest scop, traseele vor fi amenajate pe digurile de protecție la inundație ale cursurilor de apă, în zonele protejate și pe drumurile publice cu trafic redus, valorificând în mod durabil elementele de patrimoniu și peisaj natural și cultural.

”Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale. Astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Proiectele pot fi depuse în parteneriat sau în mod individual de către Ministerul Mediului, pentru digurile administrate de ANAR.

Astfel, pentru proiectele depuse în parteneriat, sunt eligibile traseele care traversează minimum 3 județe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km (axă principală), de la axa principală propusă putându-se realiza conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km.

Pentru proiectele depuse individual de către MMAP pentru digurile de protecție, sunt eligibile traseele care sunt continue pe o lungime de minimum 10 km și traversează teritoriul a cel puțin două UAT-uri din categoria comune, orașe sau/și municipii.

Principalii beneficiari ai acestei investiții sunt unitățile administrativ-teritoriale și autorități ale administrației publice centrale, respectiv structuri deconcentrate ale acestora.

Începând de astăzi, 29 noiembrie 2022, MDLPA pune la dispoziția potențialilor beneficiari, pentru familiarizare, aplicația electronică www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, iar depunerea proiectelor se va putea face începând cu data de 5 decembrie 2022, ora 9:00, până pe 11 decembrie 2022, ora 23:59.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un alt drum de munte nesigur din cauza căderilor de pietre și arbori

29 November 2022 at 19:19

La puțin timp după ce în zona Broșteni au fost intervenții pentru îndrepărtarea clastului de pe versant, un alt drum național din județul Suceava pare a avea tot mai multe probleme.

Prima dată la Rotunda, Cârlibaba unde puțina zăpadă a rupt crengile unor arbori și iată că puțin a lipsit să fie îngreunată circulația.

O zi mai târziu, tot pe DN 18, în zona Șesuri – Cârlibaba, au fost îndepărtați arborii cu risc de prăbușire din cauza zăpezii.

Însă poate cel mai grav este faptul că au fost semnalate căderi de pietre de pe versant, tot pe DN 18, în localitatea vecină comunei Cârlibaba, anume în frumoasa comună Ciocănești.

Pentru degajarea carosabilului au intervenit, taman de Ziua Bucovinei, lucrătorii Secției de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc – District Cârlibaba. Este adevărat că nu au fost căderi de pietre atât de mari cum au fost în cazul celor de la Broșteni, dar asta nu înseamnă că nu sunt situații potențial periculoase.

Așa cum am menționat în primele rânduri de mai sus, toate astea se peterec la câteva zile după ce, pe DN 17B, pe raza localității Holda din orașul Broșteni, au avut loc intervenții pentru îndepărtarea a ceea ce în termeni tehnici se numește „material detritic”.

Mai exact, la Holda Broșteni este vorba de fragmentele de rocă și pământ care fuseseră erodate de-a lungul timpului de pe versant și, ca să nu mai pună în pericol siguranța rutieră și lucrările ulterioare de consolidare, s-a luat decizia detonării versantului. (D.P.)

articolul original.

Două persoane rănite în urma unui accident în centrul Sucevei (FOTO)

29 November 2022 at 19:00

Marți seara, în jurul orei 20.15, în zona centrală a municipiului Suceava a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme.

Au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.
În urma impactului, două persoane au fost rănite, dar erau conștiente și cooperante.

Ambele victime (bărbați) au fost transportate la spital.

articolul original.
❌