ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

„Ucigașa de pisici” din Dumești a fost trimisă în judecată! Răzbunarea pisicii decapitate!!

24 June 2022 at 16:30

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui –  Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat cercetările în cazul femeii în vârstă de 28 de ani, din comuna Dumești, județul Vaslui, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, prevăzută de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și au înaintat dosarul penal cu propunere de trimitere în judecată.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în data de 17 mai 2022, în timp ce se afla la locuința sa din localitatea/comuna Dumești, județul Vaslui, o femeie în vârstă de 28 de ani, ar fi exercitat fapte de violențe asupra unei pisici și ar fi decapitat-o. După exercitarea acestor violențe, femeia ar fi efectuat un material foto-video în care apare pisica decapitată, însoțit de mesajul ”Nu există răzbunare mai bună ca asta!”, pe care l-ar fi postat pe rețelele de socializare.

În urma apariției imaginilor în spațiul public, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, prevăzută de Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor.

Reamintim cetățenilor că din data de 19 mai 2022 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora.

Articolul 25 din Legea 205/2004

(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

(2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenţie a animalelor.

(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

(4) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Prevederile Legii 205/2004 privind protecția animalelor, urmăresc asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfințind o serie de drepturi și obligații în sarcina deținătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilități privind întreținerea și supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime și violență.

articolul original.

INCENDIU în Tiream! Deșeuri reciclate au ars din temelii

24 June 2022 at 19:15
image

Astăzi, la ora 18:13, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la un operator economic de reciclare deșeuri mase plastice, în localitatea Tiream, din județul Satu Mare.
La fața locului s-au deplasat inspectorul șef, Lt. col. Buzduga Sergiu Marius, 2 ofițeri și 10 pompieri militari cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei și o autospecială de primă intervenție și comandă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și primarul comunei Tiream cu 7 pompieri voluntari cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator.
Ajunse la fața locului, forțele profesioniste au găsit incendiul manifestându-se cu flacără, pe o suprafață de aproximativ 500mp, cu posibilitate de propagare la o hală.
Reacția promptă a pompierilor a salvat 2 hale (deșeurile dintr-o hală),2 containere modulare și un depozit de lemne.
Cauza probabilă de producere a incendiului este fumatul în locuri nepermise.
Au ars pe aproximativ 500 mp deșeuri reciclabile formate din mase plastice, carton și aluminiu.

articolul original.

GALERIE FOTO. Ziua Iei sărbătorită de PSD Satu Mare la Muzeul de Artă și Chilia

24 June 2022 at 19:05
image

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Azi 24 Iunie PSD Satu Mare a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Muzeul Județean și în Chilia comuna Homoroade. La evenimentul de la Muzeul Județean a participat președintele PSD Satu Mare Mircea Govor, prefectul județului Radu Roca,directorul de cancelarie a prefectului Radu Iancu,președintele PSD Municipal consilierul local Ciprian Crăciun,președintele OFSD pe municipiu Manuela Rogoz,președintele TSD Bianca Șorian,președintele TSD pe municipiu Cristina Ilieș,consilierul județean Lenuța Cornea,directorul Casei Corpului Didactic Mariana Sălăgean dar și numeroși membri PSD.După evenimentul de la Muzeul Județean cei prezenți s-au deplasat la Chilia comuna Homoroade  , în gospodăria  țărănească transformata in muzeul Iei aflată în subordinea Muzeului Județean . Delegația PSD a fost întâmpinată de primarul comunei Simion Ardelean.La eveniment au mai fost prezenți Anișoara Boitor inspectorul  școlar general  ,directorul Centrului Județean de Creatie Robert Laszlo , inspectorul  școlar Ardelean Maria , profesori și consilieri locali  din Chilia ,precum și mai multi localnici care au dorit să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Adunare Generală în cadrul Partidei Romilor PRO EUROPA, la Consiliul Județean

24 June 2022 at 14:38

Astăzi, de la orele 12:00, la Consiliului Județean a avut loc adunarea generală în cadrul organizației Partida Romilor PRO EUROPA, filiala Satu Mare. Prezenți la această întâlnire au fost Cătălin Manea, deputat al minorității rome în Parlamentul României și vice președinte al organizației la nivel național, membrii ai prezidiului, printre aceștia fiind Horvath Ignac, președintele organizației și Goja Tiberiu Szolt, candidat la președinția romilor care a și câștigat, în cele din urmă, postul. De asemenea au fost prezenți și reprezentanți a partidelor politice și a distribuților administrației publice locale iar ca public, au fost prezenți delegați ai  comunități rome din diverse localități. 

În cadrul întâlnirii au fost discutate lucrări ale adunării generale, diverse problematici ale comunității rome și realizări a partidului PRO EUROPA din 2018 până în prezent. De altfel, Cătălin Manea a ținut să amintească tuturor celor prezenți importanța recensământului populației și al locuințelor în cadrul minorității rome, și nu numai.  

“Mulți au încercat, în ultima perioadă să minimalizeze…să știrbească importanța acestui demers național. Și, cumva, atât în spațiul public, în mass-media, cât și pe rețelele de socializare au apărut tot felul de informații false…cum că, în cadrul recensământului se prelucrează CNP-ul, cum că oamenii vor primi amenzi de la FISC sau în cazul comunităților de romi că nu știu ce rău li se poate întâmpla…nimic mai neadevărat! Recensământul are loc odată la 10 ani și nu este o banală, hai să spunem, numărare a populației.” declară Cătălin Manea, deputat al minorității rome.   

În urma desemnării sale ca președinte al comunității,Goja Tiberiu Szolt a ținut să adreseze câteva cuvinte la pupitru.  

“Am deosebita plăcere de a vă întâmpina cu mult drag și recunoștință. Cu foarte mare drag îi urez bun venit domnului deputat Cătălin Manea, căruia îi sunt recunoscător și îi aduc mulțumiri din adâncul sufletului meu pentru că, datorită domniei sale, pot să stau astăzi în fața dumneavoastră în postura de președinte al partidului nostru din Satu Mare și datorită domniei sale a avut loc evenimentul istoric de alegere a primului consilier județean de etnie romă din județul Satu Mare. Mulțumim mult!” declară Goja Tiberiu, acum actual președinte al comunității rome. 

articolul original.

Gorj: Primarul din Albeni, arestat preventiv pentru 30 de zile

24 June 2022 at 19:24
image

Primarul comunei gorjene Albeni, Silviu Ionuț Stan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru fapte de corupție. Magistrații au admis vineri cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Procurorii îl acuză de comiterea unor infracțiuni de corupție, trafic de influență, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și divulgarea unor informații secret de serviciu, nedestinate publicității. Primarul fusese reținut inițial pentru 24 de ore, în urma unor descinderi la sediul Primăriei Albeni și la casa edilului.

articolul original.

Gorj: Explozie la etajul al treilea al unui bloc din Turceni

24 June 2022 at 18:09
image

O explozie s-a produs vineri seară la un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc din Turceni, Gorj. Conform ISU Gorj, o butelie a explodat în bucătăria apartamentului.

Au fost afectați 3 copii și trei adulți. Copiii au fost răniți ușor de bucăți de sticlă și au fost găsiți în fața blocului. Un bărbat, proprietarul locuinței a fost ars la un picior. Soția acestuia a făcut atac de panică, iar o vecină s-a speriat și a căzut pe scări.

La fața locului au intervenit autospeciale de pompieri din Turceni și Târgu Jiu, precum și ambulanțe. La spital au fost transportate două victime, respectiv bărbatul care a suferit arsuri și vecina căzută pe scări. Locatarii blocului s-au autoevacuat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

Imobilul urmează să fie verificat pentru a se stabili dacă proprietarii pot reveni în apartamente.

articolul original.

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

24 June 2022 at 17:55
By: Incomod

Societatea Academică din România a realizat un raport de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, iar Târgoviște ocupă locul 3 la nivel național, ca urmare a investițiilor fără precedent din ultimii ani în domeniul educației – spune primarul Daniel Cristian Stan. S-au implementat proiecte care au vizat creșele, grădinițele, școlile și liceele.

„Reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale au făcut obiectul unei campanii spectaculoase de accesare de fonduri europene și guvernamentale, dublate de un efort consistent de la bugetul local. Am înțeles că datoria de căpătâi a unei administrații responsabile este de a crea facilitățile normale desfășurării unui act educațional de calitate.

Nu a fost o simplă reabilitare, ci, în majoritatea cazurilor, o transformare propriu-zisă față de ceea ce era, înainte, unitatea de învățământ: lucrari de extindere, reabilitare și consolidare, recompartimentări ale corpurilor existente pentru reorganizarea si eficientizarea activității și comunicării în cadrul instituțiilor, amenajarea de cabinete psihologice, medicale și izolatoare, săli de mese, birouri si anexe pentru materiale didactice, săli multifuntionale, vestiare, eficiență energetică, săli de sport și baze sportive moderne”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

articolul original.

Bărbat de 40 de ani, decedat la o piscină din Târgu Jiu

24 June 2022 at 17:34

Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a decedat vineri la o piscină din Târgu Jiu. Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apelul unic 112 despre faptul că o persoană ar fi decedat într-o piscină de pe raza municipiului.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 40 de ani, din comuna Bălesti, a fost scos din piscină in stare de inconștiență.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă din păcate a fost constatat decesul.

Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.
A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

MONITORUL VIDEO: Parada costumelor tradiționale ale minorităților

articolul original.

Accident provocat de un instructor auto

24 June 2022 at 16:28

Două mașini au fost serios avariate după o manevră imprudentă în trafic. Asta după ce un autoturism marca Dacia Logan, inscripționat „Școala”, a intrat într-o depășire.

Evenimentul rutier s-a petrecut, vineri la orele amiezii, în localitatea Ungureni, la puțin timp după ce un BMW s-a dat peste cap în zonă.

Din cele spuse de oamenii de la fața locului, instructorul auto, a intrat în depășirea unei alte mașini, iar în acel moment din sens opus venea camionul cu butelii.

Șoferul camionului a făcut tot posibilul pentru a evita impactul, trăgând tare dreapta de volan. Cu toate acestea, cele două mașini s-au acroșat cu partea stânga față. În urma impactului dintre cele două autovehicule, instructorul auto ar fi suferit răni ușoare.

La fața locului a ajuns un echipaj de la Ambulanța Săveni, însă, ulterior, bărbatul a refuzat transportul la spital.

articolul original.

MONITORUL VIDEO: Elena Mândrescu a încheiat momentul „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul festivalului Transfrontalier

Manifestarea intitulată „Cămăși cu poveste și cântec”, din cadrul Festivalului Transfrontalier de pe Pietonalul Unirii, s-a încheiat cu un moment de muzică populară susținut de artista Elena Mândrescu.

articolul original.

Deplasare cu stația mobilă a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj la Mociu

24 June 2022 at 15:56
image

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, instituție publică de interes județean aflată sub autoritatea Consiliului Județean, se va deplasa luni, 27 iunie a.c., începând cu ora 09.30, în localitatea Mociu, cu stația mobilă, în vederea preluării documentelor pentru întocmirea cărților de identitate.

În acest context, cetățenii de pe raza comunei care au cărțile de identitate expirate sau care urmează să expire în următoarele 180 de zile, tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum şi persoanele aflate în alte situații care impun eliberarea unui nou act de identitate şi cei care solicită viză de reședință sunt invitați să se prezinte cu toate documentele necesare eliberării cărții de identitate la sediul Primăriei comunei Mociu.

Pentru desfășurarea în bune condiții a activităților ce se impun în această etapă, premergătoare întocmirii cărții de identitate, respectiv de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare, funcționarii Direcției Județene de Evidență a Persoanelor beneficiază de sprijinul angajaților din cadrul Primăriei Mociu, precum şi de colaborarea organelor de poliție locale.

         Reamintim faptul că, pentru a veni în sprijinul clujenilor, Direcția Judeţeană de Evidență a Persoanelor Cluj se deplasează periodic în comunitățile județului cu stația mobilă de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare pentru eliberarea actelor de identitate. Dotată cu aparatură modernă, aceasta a fost achiziționată în cadrul proiectului european ,,Modernizarea activităților de evidență a persoanelor din județul Cluj”, câștigat și implementat de Consiliul Județean Cluj.

articolul original.

În urma accidentului de vineri dimineață de la Brăiești, un bărbat a murit, iar soția sa și cei doi copilași au fost grav răniți

24 June 2022 at 14:40

Vineri dimineață, la ora 10:00,  Voitcovschi Stanislav, de 47 ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea un autoturism  marca VW înmatriculat în Germania, pe D.N 2E, în afara localității Brăiești, comuna Cornu Luncii,  într-o curbă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un cap de pod situat pe sensul opus de mers.

În urma impactului, Burghelea Beniamin, de 46 ani, din București, pasager în autoturism,  a fost grav rănit, a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava, unde a încetat din viață în scurt timp.

La spital au fost transportați și membrii familiei acestuia. Soția sa, în vârstă de 38 ani, a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral,  contuzie umăr drept, rămânând internată. cu multiple fracturi și traumatisme au fost internați și cei doi copilași ai familiei, o fetiță de 7 ani (traumatism prin accident rutier, TCF, fractură braț stâng) și un băiețel de 5 ani (care a suferit contuzii, fractură mediană claviculă dreapta).

Voitcovschi Stanislav, șoferul mașinii,  a fost transportat la Spitalul Județean Suceava, unde i s-a stabilit diagnosticul de ”TCC, contuzie toraco-abdominală, contuzie glezna dreaptă, escoriații multiple, rămânând internat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l în aerul expirat și i s-au prelevat mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conform primelor cercetări intreprinse la fața locului de polițiști, vinovat de producerea accidentului se face șoferul Voitcovschi Stanislav, care nu a adaptat viteza în mod corespunzător și a pierdut controlul asupra direcției de mers.  (O.S.)

articolul original.

601 contestații după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Mai mult de jumătate dintre ele, la Limba română

24 June 2022 at 12:29

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a înregistrat 601 contestații, depuse de candidați care au susținut Evaluarea Națională 2022, după afișarea rezultatelor. Mai mult de jumătate dintre acestea, mai exact 372 de contestații, au vizat notele obținute la Limba română, iar alte 229 pe cele de la matematică.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie. Repartizarea computerizată va fi în 14 iulie. Media la Evaluarea Națională 2022 se calculează adunând media generală obținută la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VII, care are o pondere de 20%, iar rezultatul se împarte la doi.

Rezultatele absolvenților clasei a VIII-a înainte de soluționarea contestațiilor arată că 4.880 candidați, dintre cei 5.789 prezenți la ambele probe, au obținut medii mai mari sau egale cu 5, adică 84,3%. Dintre aceștia, 8 candidați au încheiat examenul cu media generală 10. Comparativ, în anul școlar 2020-2021 procentul mediilor mai mari sau egale cu 5 a fost de 80,04%, iar numărul candidaților cu media generală de 10 a crescut, de la 3 la 8.

Potrivit IȘJ Suceava, la proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 5.131 candidați (88,56%), din 5.794 prezenți, iar 22 candidați au fost notați cu 10 (zece). La proba de Matematică, 4.662 candidați (80,5%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 5.791 prezenți, iar 86 de candidați au obținut nota 10 (zece). (O. N.)

articolul original.

Comuna Lipnița, pas important pentru reabilitarea a cinci kilometrii de drumuri

24 June 2022 at 14:22
image

Administrația locală a comunei Lipnița, județul Constanța, a făcut încă un pas important pentru reabilitarea unor drumuri comunale. Vă reamintim, că în ultimul an și jumătate, primăria a lucrat intens la cadastrarea drumurilor, etapă obligatorie pentru a putea implementa orice fel de proiect de infrastructură rutieră.

Acum, primarul Nicolae-Florin Dinu spune că s-a mai depășit o etapă importantă. „Am terminat studiul geotehnic pentru străzile ce urmează să fie pietruite. În câteva zile o să apară proiectul și apoi vom trece la etapa licitației. Dăm drumul la lucrări în aproximativ două luni”.

Concret, cinci kilometri de drum comunal în satele Carvăn și Coșlugea vor fi pietruiți.

Dar Primăria Lipnița nu dorește să se oprească aici. „După pietruire se poate trece și la asfaltare. În cazul în care nu se vor identifica surse se finanțare guvernamentale sau europene, administrația locală are în vedere asfaltarea, pe bucăți, a acestor drumuri cu bani de la bugetul local”, explică primarul.

În acest moment, drumurile respective sunt de pământ, iar circulația pe ele se desfășoară cu dificultate atunci când plouă, lucru determinant pentru prioritizarea acestei investiții de la bugetul local.

În continuare, Primăria Lipnița așteaptă ca Guvernul României să transmită lista proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul Programului „Anghel Saligny”. La acest capitol, Lipnița a depus patru cereri de finanțare: asfaltarea a 4,4 kilometri de drumuri comunale, realizarea a două rețele de alimentare cu apă, realizarea rețelei de canalizare în satul Lipnița și asfaltarea a încă 9 kilometri de drumuri.

Totodată, și prin Planul național de Redresare și Reziliență (PNRR), axa C10, Primăria Lipnița a depus un proiect de reabilitare a școlii din satul Canlia.

(Sursa foto – Facebook)

articolul original.

Kisvarda își pierde golgheterul! CLAUDIU BUMBA va fi coleg cu Adrian Rus la Mol Fehervar

24 June 2022 at 14:15

Claudiu Bumba a avut un sezon excelent  în prima ligă din Ungaria. Mijlocașul crescut de Atletik 94 Satu Mare a fost decisiv pentru Kisvarda în cea mai mare performanță a clubului.

Kisvarda a terminat pe locul doi și a devenit in premieră vicecampioana Ungariei urmând să participe tot în premieră în cupele europene.

În ciuda perspectivei de a evolua cu Kisvarda în cupele europene, Claudiu Bumba a luat o decizie importantă și a semnat cu Mol Fehervar, echipă la care evoluează și sătmăreanul Adrian Rus.

Cei de la Mol Fehervar l-au vrut încă din iarnă pe Bumba atunci când mijlocașul intrase în ultimele șase luni de contract doar că cei de la Kisvarda au refuzat oferta și au preferat să-l țină la echipă până la finalul sezonului.

Claudiu Bumba a semnat în această după amiază cu MOL FEHERVAT pentru două sezoane.

Site-ul csakfoci.hu notează că Bumba s-a înțeles cu Mol Fehervar după ce a trecut testele medicale.

Claudiu Bumba a ajuns în 2019 la Kisvarda iar sezonul trecut  a fost principalul marcator al echipei cu 11 reușite și 5 pase decisive. Bumba a jucat în 30 din cele 33 de meciuri din acest sezon de Liga 1.

De asemenea televiziunea M4 Sport, cea care a transmis meciurile din campionatul Ungariei l-a inclus pe Claudiu Bumba în echipa ideală a sezonului 2021-2022.

Așa cum am mai amintit în GNV, în ciuda acestor performanțe, selecționerul Edi Iordănescu n-a avut ochi pentru Bumba și l-a lăsat în afara lotului național al României pentru primele meciuri din Liga Națiunilor.

articolul original.

INCENDIU în localitatea Rătești

24 June 2022 at 13:20
image

Autoritățile din Beltiug și Satu Mare au intervenit cu echipamente speciale  pentru stingerea unui incendiu a unui lan de rapiță din localitatea Rătești. Incendiul s-a produs acum o oră iar acesta este lichidat de către SVSU Beltiug. În momentul de față, o autospecială de stingere merge în verificări iar o alta a fost întoarsă din drum.

Transmite ISU Satu Mare.

articolul original.

FOTOGALERIE. Slujbă Arhierească de excepție oficiată de un mitropolit și trei episcopi la mănăstirea Scărișoara

24 June 2022 at 12:02

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – hramul Mănăstirii Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei -a fost una de excepție. Credincioșii au putut lua parte la o slujbă arhierească oficiată de un mitropolit și trei episcopi, alături de un mare sobor de preoți.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a liturghisit în sobor de arhierei alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Peste o mie de credincioși au luat parte la această măreață slujbă. printre ei pot fi amintiți, prefectul radu Roca, deputatul Adrian Cozma, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului judeean, Valer Beșeni, primari, consilieri județeni, alte personalități.

Mai multe detalii despre această slujbă veți putea citi în ziarul nostru de luni, varianta printată.

articolul original.

Traficul de la punctele de frontiere se intensifică. Ce este recomandat în acest caz?

24 June 2022 at 11:49
image

O dată cu începerea sezonului estival, traficul prin punctele de trecere a frontierei, în special la frontiera cu Ungaria, se intensifică. Experienţa ne arată că, de obicei, vinerea, sensul de ieşire din ţară este mai intens tranzitat de către călători, pentru ca, mai apoi, duminca, să se intensifice traficul pe sensul de intrare în România.

De aceea, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea acestora este în permanenţă sicronizat cu nevoile traficului transfrontalier.

Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi la frontiera cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, recomandăm participanţilor la trafic utilizarea și a Punctului de Trecera a Frontierei Urziceni, aflat la frontiera cu Ungaria.

Astfel, la frontiera româno-ungară, pe raza judeţului Satu Mare sunt operaţionale 2 puncte de trecere cu specific rutier (P.T.F. Petea – Csengersima şi P.T.F. Urziceni – Vallaj) şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 8/9 de benzi de control pe sens.

De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă sunt operaţionale şi punctele de trecere a frontierei temporare Peleş, Bercu şi Horea, în intervalul orar 10.00 – 18.00, ora României.

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

La frontiera internă, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

articolul original.
❌