ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Şofer achitat după o tragedie pe şosea

29 September 2022 at 05:30

Implicat într-un accident mortal, un șofer a fost exonerat de orice răspundere. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, șoferul a fost achitat după ce judecătorii au considerat că tragedia s-ar fi produs din cauza victimei.

Accidentul s-a produs pe 17 ianuarie 2019, pe drumul european E 58, pe raza localității Hudum. Atunci suceveanul Ciprian Ionuț Coman, angajat ca agent de vânzări la o firmă, aflat la volanul unei utilitare se îndrepta spre Suceava, după ce a distribuit marfă la diferiți agenți economici de pe raza municipiului Botoșani. Când a ajuns în Hudum, el a zărit prea târziu un pieton care venea din față, pe partea dreaptă a drumului, și l-a izbit în plin.

În urma impactului, pietonul, un bărbat în vârstă de 62 de ani, a fost proiectat în șanțul de pe marginea șoselei și a decedat la scurt timp.

Expertiză criminalistică cerută de anchetatori 

Cercetările au durat până anul trecut, întrucât anchetatorii au efectuat și o expertiză criminalistică. Experiza a arătat că șoferul nu a putut evita producerea accidentului întrucât distanța posibilă de la care a observat victima – de cca 10-12 m nu i-a permis oprirea autoutilitarei care circula cu o viteză probabilă de cca 64 km/h.

„Susnumitul putea evita lovirea victimei dacă s-ar fi deplasat cu o viteză de cel mult 22-26 km/h”, au concluzionat experții. Aceștia au considerat că, din cauza condițiilor de drum (întuneric și carosabil ușor umed) se impunea adaptarea vitezei la spațiul de vizibilitate, adică cu o viteză mai redusă decât valoarea maxim legal impusă de 50 km/h, adică circa 22 – 26 km/h. Prin urmare, șoferul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, anchetatorii considerând că acesta trebuia să reducă viteza pentru a putea preveni orice accident.

Judecătorii au dispus achitarea șoferului

Dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Botoșani, doar că, la finalul procesului, judecătorii nu au fost de acord cu versiunea anchetatorilor. Ba mai mult, au dispus achitarea șoferului. Motivul – din probatoriul administrat a rezultat că victimei îi aparţine culpa exclusivă în producerea accidentului.

„(…) în condiţiile în care victima a apărut intempestiv pe banda de rulare a autoutilitarei conduse de inculpat, pe timp de noapte, rezultă cu evidenţă că aceasta, şi nu inculpatul, a creat stare de pericol care a condus la producerea accidentului. (…) Legiuitorul a instituit o dispoziţie rutieră prin care obligă orice conducător să adapteze viteza funcţie de condiţiile de drum pentru a reduce semnificativ şansele producerii unui accident. A pune însă în sarcina unui conducător auto obligaţia de a efectua în fiecare moment aprecieri asupra vitezei cu care să circule pentru a evita un posibil accident nu are acoperire legală, așa încât o astfel de obligaţie ar fi una excesivă”, au arătat magistrații. Hotărârea a fost pronunțată marți, pe 27 septembrie a.c. de Judecătoria Botoșani, însă nu este definitivă.

articolul original.

Taximetrist înjunghiat de un client minor, în localitatea Ciohorani

29 September 2022 at 03:27
By: Geo
image

Un taximetrist in varsta de 22 de ani a fost la un pas de moarte dupa ce ieri a fost taiat in zona gatului de un baiat de 15 ani care solicitase un taxi în localitatea Ciohorani din judetul Iasi.

Dupa ce taximetristul a reusit sa fuga din masina, baiatul de doar 15 ani s-a urcat la volanul masinii care mai tarziu a fost gasita abandonata in zona Hanul Ancutei, scrie aloiasi.ro.

” Pacientul prezenta o plagă cervicală superficială. Este internat pe Secția de Chirurgie, din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani,  stabil hemodinamic și respirator”, a declarat medicul Gheorghe Carp, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Pașcani.

Taximetristul a ajuns in stare grava la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Municipal din Pascani cu o tăietură de circa 10-12 cm la gât și doar un gram de noroc a făcut diferența dintre viață și moarte intrucat taietura a fost aproape de vena jugulară.

articolul original.

DRAMĂ în OAȘ. Un OȘAN a fost găsit SPÂNZURAT lângă Capitala Belgiei

29 September 2022 at 06:59

Dramă în Țara Oașului. Un oșan din Turț a fost găsit spânzurat lângă o pădure de lângă Bruxelles, Capitala Belgiei. A plecat după pâine și nu s-a mai întors. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Avea acasă o soție și trei copii.

Disparut de luni de acasă

Bărbatul, Ioan Feier, a dispărut încă de luni, după orele de muncă. Familia a cerut ajutorul internauților după ce bărbatul nu a mai fost văzut de luni.
Acesta lucra în Belgia și le-a spus colegilor că merge după pâine, iar de atunci nu mai a fost de găsit.

Colegii bărbatului spun că au anunțat autoritățile după ce sătmăreanul nu a mai revenit la domiciliul din Belgia. Acesta și-a parcat mașina și le-a spus că merge după pâine, dar de atunci a fost de negăsit.

”FEIER IOAN a dispărut în zona FOREST luni, 26 septembrie, după orele de muncă.

A ajuns acasă, a parcat mașina de lucru, le-a spus colegilor de apartament că merge să cumpere o pâine, dar, din pcăate, nu s-a mai întors.

De luni nu mai știm nimic de el. Poliția a fost contactată. Dacă cineva l-a vazut undeva, e rugat să sune la poliție”, este mesajul distribuit marți pe facebook de familie, colegi și prieteni.

Găsit spânzurat

Din nefericire, însă, cele mai negre ipoteze în legătură cu acest caz s-au adeverit. Miercuris seara Ioana Feier a fost găsit spânzurat în pădurea din zona Forest, de lângă Bruxelles.

Acesta a lăsat acasă o soție și trei copii îndurerați.

Iată ce a scris una dintre verișoarele celui decedat după aflarea teribilei vești.

”Trăiesc un coșmar ,din care vreau să mă trezesc.
Cu Ionică să vorbesc
Să văd ce durere a avut
Ajutor nu mi-a cerut.
Acasă Familia îl așteaptă, 3 copii si o nevastă
Om Bun unde ai plecat. Ce Durere ai lăsat”

articolul original.

Deranj mare în subteranele afacerilor cu lemn (FOTO, VIDEO)

29 September 2022 at 04:30

Nouă structuri ale statului investighează fraude uriașe cu lemn tăiat ilegal din păduri. Într-o acțiune de mare amploare, miercuri, 28 septembrie, polițiștii și procurorii au descins în 16 județe și în București, desfășurând 146 de percheziții. Cele mai multe – 85 – au avut loc în județul Suceava, la două grupări conduse de fratele unui primar, la ocoale silvice și la firme de prelucrare a lemnului. Suspecții sunt acuzați de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Surse apropiate anchetei afirmă că percheziții au fost făcute, printre altele, la Mălini, la Cornu Luncii, iar  printre ocoalele silvice din județ la care au avut loc percheziții s-ar afla cele de la Dolhasca, Fălticeni, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Anchetatorii vorbesc despre două grupări conduse de fratele unui primar din județul Suceava, specializate în tăieri ilegale de arbori, delapidare și spălarea banilor. Depozitele de lemn au fost primele ținte ale polițiștilor, unde au descins zeci de lucrători de la Poliție, ANAF, Jandarmerie sau Garda Forestieră.

Una dintre grupări ar fi din comuna Mălini, iar implicat ar fi fratele unui primar. Acesta ar fi controlat 20 de firme prin care desfășura tranzacții cu produse din lemn, în principal fiind vorba despre cherestea sau brichete vândute fie legal, prin tranzacții bancare, fie la negru, relatează Pro Tv.

Banii ar fi fost trimiși în valize prin persoane de încredere până când pe fir au intrat anchetatorii.

Anchetatorii au percheziționat inclusiv mașinile omului de afaceri care deține depozitul de lemne, căutând bani cash, ei având informații că lemnul intrat la negru era vândut cu bani lichizi. Iar sumele erau transportate de oameni de încredere.

Conform Antena 3, localnicii di Mălini povestesc că una dintre firme cară zi și noapte zeci de mașini de lemn, cea de-a doua, o firmă cu un profit anual de peste 1.000.000 de lei, a fost amendată de mai multe ori pentru transportul ilegal al lemnului. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia. Sunt mii de metri cubi care vor trebui acum cubați și se vor face controale încrucișate, atât în depozite, cât și în acte și în păduri.

Au fost percheziții și la ocoalele silvice, iar anchetatorii, împreună cu lucrătorii silvici, au mers în pădure să numere cioatele și să evalueze materialul lemnos care ar trebui să se găsească în depozit și diferențele ar trebui să rezulte din acte, relatează Antena 3.

În ampla investigație în cadrul căreia s-au desfășurat și descinderile de miercuri din județul Suceava ar fi vizate și două mari firme sucevene din domeniul prelucrării lemnului.

Conform TVR, percheziții au avut loc și la firme din Cornu Luncii. Au fost verificate documentele contabile, dar și cantitatea de lemne existentă în depozite.

Oamenii legii spun că prin zeci de firme s-au făcut operațiuni ilegale, atât fiscale cât și de tăiere și transportare a lemnului din pădure către diverși clienți. O mare parte din cherestea ar fi fost exportată ulterior către state precum Iran, Irak, Emiratele Arabe, susțin surse judiciare.

Fiecare dintre aceste firme, susțin aceleași surse judiciare, ar fi avut câte o sarcină – începând de la tăierea arborilor până la urcarea lemnului pe vase, în portul Constanța. Cele două grupări ar deține în orașul de la malul mării depozite mari în care erau duși buștenii, dar și deșeurile de lemn care ar fi fost apoi trimise în zona Orientului. S-au făcut percheziții și la mari producători pentru a se stabili modul în care s-au făcut achiztiile de cherestea și deșeuri lemnoase. După ce sunt studiate documentele ridicate, urmează audierile suspecților și verificări în pădurile din care s-au tăiat copacii.

Întreaga activitate a fost urmărită de polițiști mai bine de un an, timp în care o parte din marfă ar fi ajuns și peste hotare. Banii câștigați ilegal ar fi fost spălați prin intermediul altor afaceri legale, mai exact câteva benzinării și un restaurant, care au fost de asemenea vizate de perchezițiile procurorilor.

Mai multe de persoane, au ajuns, în calitate de martori sau suspecți, la sediul Poliției din Suceava pentru audieri. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat pe lângă documente contabile și diferite sume de bani în lei sau euro. Fiind o operațiune fără precedent ca amploare, prejudiciul nu a fost deocamdată calculat.

Comunicatul oficial al Poliției Române

Conform  IGPR,  Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus miercuri în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în București (1) și în județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, s-au făcut 17 percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice. Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au avut loc percheziții se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iași,  Pașcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râșca, Târgu Neamț, Vânători, Văratic, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură și alte activități forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea și rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, a transmis, miercuri, Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După perchezițiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, au fost citați mai mulți martori pentru a fi audiați la sediul IPJ Suceava.

La acțiune au participat polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Tepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. (O.S.)

articolul original.

PTF Vicov ar putea fi deschis la mijlocul lunii viitoare, dar nu și pentru trafic greu

29 September 2022 at 04:28

Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna este estimată pentru data de 15 octombrie, dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina. Totuși, partea ucraineană a betonat peste 7 kilometri de drum și este dorința de preluare și a traficului greu la Vicov, ceea ce presupune noi adaptări ale infrastructurii pe partea română. Asta în condițiile în care de la bun început proiectul a fost convenit de ambele părți să fie pentru traficul mașinilor de până în 3,5 tone.

În acest sens, în prima parte a zilei de miercuri au avut loc la Suceava și, ulterior, la Vicovu de Sus, ședințe de lucru necesare în vederea operaționalizării punctului de trecere al frontierei. Toate acestea în condițiile în care ucrainenii în sfârșit reușesc să deschidă de cealaltă parte a frontierei punctul de control vamal de la Crasna după opt ani de la data la care ar fi trebuit. O altă încercare eșuată a fost în 2016. În ciuda numeroaselor promisiuni că punctul de control vamal Crasna va fi deschis, abia acum sunt semnalele cele mai serioase că s-ar putea, totuși, ca să fie așa.

La ședință au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan iar din partea oficialităților de la nivel central au fost secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, consilierul de stat din cadrul Cancelariei premierului României Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache. Nu a lipsit nici Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Din partea autorităților locale vizate direct de investițiile privind operaționalizarea PTF Vicov au fost primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, și primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin.

Potrivit unei declarații de presă susținute la finalul ședinței de la Vicovu de Sus, Gheorghe Flutur a spus că a solicitat „în mod expres” să fie amenajate sensuri giratorii la intersecția drumului național care pleacă din vamă cu drumul spre Brodina, apoi sensuri giratorii sau semafor, în funcție de posibilitățile tehnice, la intersecția spre Bivolărie – Putna, la intersecția din Vicovu de Jos cu Voitinel, modernizarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată, asfaltarea drumului de la Rădăuți până la PTF Vicovu de Sus.

O veste nu tocmai bună este legată de o altă chestiune importantă care ține de eficiența deschiderii PTF Vicov și fluidizării traficului: podul de la Milișăuți. Gheorghe Flutur a spus clar: „sperăm și avem promisiunea că în primăvara anului viitor va fi gata”. Podul este însă important pentru că în caz contrar participanții în trafic care vor veni de la punctul de trecere al frontierei de la Vicov vor trebui, din centura Rădăuțiului, să meargă spre Dornești și de acolo probabil spre Ratoș. Prin urmare, DN 2 nu va fi foarte mult fluidizat. Dacă exista posibilitatea de la Milișăuți se câștiga mai mult. „Până atunci trebuie să avem o rută alternativă”, a admis Gheorghe Flutur.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a spus că „este foarte importantă deschiderea acestui punct de frontieră și pentru economia județului și pentru localitățile din proximitate, dar este și mai important ca și cetățenii de pe acest culoar de tranzit să fie protejați de traficul suplimentar și să fie sprijiniți să nu se suprapună traficul local și traficul de tranzit”. El a făcut acestea afirmații în condițiile în care a „vizualizat” tronsonul de la Suceava până la PTF Vicovu de Sus și a stabilit cu primarii de pe traseu toate intervențiile necesare pentru a prelua traficul suplimentar care o să fie generat de noul punct de frontieră. Consilierul premierului Mihnea Claudiu Drumea a explicat că rolul său la această întâlnire este „de a arăta încă o dată sprijinul prim-ministrului pentru toate nevoile și necesitățile care decurg din deschiderea punctului de frontieră de la Vicovu de Sus”.

Dar poate că unul din cele mai clare răspunsuri cu privire la posibilitățile limitate de a reduce traficul greu din PTF Siret vine de la secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache: „Astăzi ne aflăm aici pentru a identifica lărgirea benzilor de circulație. Acum nu se poate intra sau ieși cu autocamioane. Plecăm la treabă din acest moment”. Daniel Nache a amintit că angajarea de personal pentru biroul vamal de la Vicovu de Sus s-a făcut din 2016, iar acum Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru a asigura personalul necesar atât pentru traficul ușor și de persoane, cât și pentru traficul greu. Practic, problema nu o reprezintă personalul, ci faptul că PTF Vicov nu a fost proiectat și realizat (în 2014) pentru a deservi traficul greu. și de aici decurg toate celelalte probleme pentru că PTF Vicov „se află în conservare (s.red.) de atâta vreme” cu toate că resursa umană este pregătită pentru a veni și a deschide Biroul Vamal Vicovu de Sus. Daniel Nache a dat asigurări că sunt pregătiți prin achiziționarea de mobilier și de punerea la dispoziția comisionarilor vamali și a celor de la Direcția Sanitar Veterinară. (Dan PRICOPE)

articolul original.

Doar trei candidaţi din Dolj au promovat concursul pentru directori

29 September 2022 at 02:00
image

Cea de a treia sesiune a concursului pentru funcţiile de director din Dolj doar trei candidaţi au promovat. Pentru această sesiune au fost scoase la concurs 11 funcţii de director şi director adjunct. La şcolile la care nu au fost candidaţi promovaţi la concurs, funcţiile de conducere vor fi ocupate prin numiri pe perioadă determinată.

La concursul pentru funcţiile de director şi director adjunct în unităţile şcolare din judeţul Dolj au fost publicate 11 funcţii vacante pentru care s-au înscris 20 de candidaţi. Dintre aceştia au promovat proba scrisă doar cinci candidaţi, iar de interviuri au trecut apoi doar trei candidaţi. Potrivit preşedintelui comisiei de concurs până, ieri, au fost depuse şi două contestaţii.
„Au promovat proba scrisă cinci candidaţi, dar pentru interviuri şi-au încărcat opţiunile doar patru candidaţi. Un candidat nu a depus opţiuni. Interviurile s-au desfăşurat pe durata a două zile.

În prima zi a promovat concursul doar un singur candidat. A fost admis de fapt ca director la Şcoala Gimnazială Botoşeşti – Paia. În a doua zi de interviuri au fost admişi încă doi candidaţi, unul ca director adjunct la Şcoala Profesională Valea Stanciului şi celălalt ca director la Şcoala Gimnazială Leşile. Până în acest moment, după prima probă scrisă avem două contestaţii. Mai aşteptăm să se depună contestaţii şi pentru a doua zi de interviuri pentru că se pot depune la distanţă de 24 de ore de la afişarea rezultatelor de la proba de interviu. Contestaţiile se depun online”, a precizat Oana Zaharie, preşedintele comisiei de concurs pentru funcţiile de director.

Ce note au fost obţinute în această sesiune

Cea mai mare notă din această sesiune la interviuri a fost 9, iar candidatul a obţinut funcţia de director la Şcoala Leşile. Funcţia de director adjunct la Şcoala Profesională Valea Stanciului a fost ocupată cu nota 8,30., iar funcţia de director de la Şcoala Botoşeşti-Paia a fost ocupată cu 7. Pentru a fi declarat admis un candidat trebuie să obţină cel puţin nota 7 şi la interviu, după cum prevede metodologia de concurs. Conform calendarului pentru concurs pe 30 septembrie se vor afişa rezultatele finale, iar numirile se vor face din 5 octombrie.

Şcolile şi grădiniţele la care nu s-au ocupat funcţiile înainte de contestaţii


Practic, după cea de a treia sesiune de concurs pentru funcţiile de director au rămas vacante 8 posturi. Posturi de director adjunct vacante sunt la Liceul „Gh. Vasilichi” Cetate şi la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Brăescu” Calafat. Funcţii vacante de directori sunt la Grădiniţa cu program prelungit „Floare Albastră”, la Grădiniţa cu prelungit „Ion Creangă” , la Şcoala Gimnazială Catane, la Şcoala Gimnazială Predeşti, la Şcoala Gimnazială Rojişte şi la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”. Situaţia ar putea fi schimbată după contestaţii.
În unităţile şcolare care au rămas fără manageri cu concurs vor fi emise noi decizii de detaşare în interesul învăţământului până la organizarea unei noi sesiuni de concurs dar nu mai târziu de 31 august.

articolul original.

Insuficiența ovariană precoce (P)

28 September 2022 at 23:50
image

Insuficiența ovariană precoce reprezintă epuizarea funcției ovariene prematur. Insuficiența ovariană precoce este descrisă ca un sindrom ce include lipsa menstruației, creșterea nivelului hormonilor gonadotropi la valori întâlnite în menopauză, precum și deficit de hormoni sexuali, înainte de vârsta de 40 de ani. Pierderea funcției endocrine a ovarelor are efecte sistemice asupra întregului organism, iar pierderea fertilității poate avea impact emoțional profund. Deși simptomatologia este identică cu cea a menopauzei naturale, insuficiența ovariană precoce diferă în multe privințe de menopauza normală, deoarece oprirea funcției ovariene, odată apărută, nu este în general definitivă.

Cauzele insuficienței ovariene precoce sunt de mai multe tipuri. Ele pot să țină de o reducere a numărului inițial de foliculi ovarieni primordiali cu care o femeie se naște, de o pierdere accelerată a foliculilor sau de o disfuncție foliculară. Uneori identificarea cauzei care a dus la insuficiența ovariană este imposibilă.

Diagnosticul este suspicionat în condițiile unor tulburări de ciclu menstrual, însoțite de infertilitate și semne de scădere a impregnării estrogenice (bufeuri vaso-motorii, tulburări de somn, uscăciune vaginală etc.). Adesea sunt observate forme fluctuante, evoluția fiind dificil de prezis, deoarece disfuncția ovariană nu este permanentă la toate pacientele. Aproximativ 50% dintre femeile tinere prezintă funcție ovariană intermitent, impredictibil, timp de mulți ani după stabilirea diagnosticului. Femeile care au rude cu insuficiență ovariană precoce, ca și cele cu antecedente familiale de sindrom X fragil, retard mental, demență, întârziere de dezvoltare, trebuie să urmeze consiliere genetică.

Cauza autoimună este suspectată atunci când pacienta asociază și alte afecțiuni autoimune. Diagnosticul de certitudine este dat de biopsia ovariană, dar aceasta nu este recomandată în practică sistematic.

Tratamentul vizează substituția hormonală cu estrogeni și progesteron pentru a preveni consecințele menopauzei. El trebuie continuat, dacă nu există contraindicații, până la vârsta normală de instalare a menopauzei. Riscurile generale ale utilizării terapiei hormonale de substituție nu se aplică la femeile cu insuficiență ovariană precoce, fiind vorba despre o altă categorie de vârstă. Deficiența de estrogeni la o vârstă tânără implică riscuri pentru sănătate mai mari decât suplinirea hormonilor produși în mod normal de ovare.

Având în vedere riscul crescut de apariție a osteoporozei, se recomandă un consum adecvat de calciu și vitamina D, precum și exerciții fizice regulate.

Nu există, din păcate, un tratament specific al infertilității. Aproximativ 5-10% dintre paciente pot concepe spontan, însă pentru majoritatea adopția sau donarea de ovocit/embrion sunt singurele soluții.

Discuția cu medicul endocrinolog și ginecolog poate să risipească pentru pacientă temerile, perplexitatea și emoțiile care însoțesc diagnosticarea unei insuficiențe ovariene precoce, prin înțelegerea faptului că această situație medicală, identificată la timp, nu este un parcurs inexorabil spre menopauză și că există soluții terapeutice pentru majoritatea provocărilor pe care această afecțiune ni le oferă.

Dr. Ioana Luca, medic primar Endocrinologie, Arcadia

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

articolul original.

250 de pastile de ecstasy, cumpărate cu criptomonede pe dark-web

28 September 2022 at 18:51
250 de pastile de ecstasy, cumpărate cu criptomonede pe dark-web

Doi traficanți de droguri din Bacău au fost arestați preventiv, miercuri, după ce au cumpărat 250 de pastile de ecstasy cu criptomonede, pe dark-web. Alți doi traficanți au primit arest la domiciliu.

Polițiștii din Bacău alături de procurorii DIICOT au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de introducerea în ţară de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, de către o persoană care nu deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Procurorii au dispus marți reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 4 persoane cercetate.

În septembrie a.c., două dintre persoane ar fi comandat de la o persoană din Olanda, prin dark-web, 250 de comprimate de ecstasy și ar fi plătit cu criptomonede achiziționate în acest scop.

Una dintre persoane a fost prinsă marți în flagrant delict după ce ar fi primit coletul care conținea drogurile de mare risc.

Cu privire la celelalte două persoane, s-a reținut faptul că acestea ar fi vândut, în acest an, droguri de risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive consumatorilor din județul Bacău, una dintre acestea fiind prinsă în flagrant delict în timp ce transporta peste 100 de grame de 3-Chloromethcathinone (3-CMC).

La percheziții au fost descoperite plante de cannabis, diferite cantități de droguri, 44.010 lei și 120 de euro, instrumente destinate cântăririi și porționării drogurilor, un pistol metalic de tip airsoft și 3 tuburi cilindrice, informează IGPR.

Doi suspecți au fost arestați preventiv miercuri, iar ceilalți doi au fost arestați la domiciliu.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Biblioteca Aman îşi deschide larg porţile pentru „O noapte la bibliotecă”

28 September 2022 at 21:51
image

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, o nouă ediție a evenimentului „O noapte în bibliotecă”, desfășurat anul acesta sub sloganul „Share location @ Bibliotecă”.

Timp de șase ore, biblioteca își deschide larg porțile pentru cititorii de toate vârstele, care sunt invitați să ia parte la numeroasele evenimente organizate cu scopul de a cunoaște mai bine biblioteca, serviciile și spațiile în care își desfășoară activitatea.

Până la miezul nopții, craiovenii vor participa la un adevărat maraton. Printre surprizele pregătite se află: numere de magie, ora de colorat, ateliere de pictură pe față, desene pe asfalt, hand-made, vizite si prezentări ale secțiilor bibliotecii, vizionări de filme, o cabina foto pentru instantanee. Începând cu ora 21, craiovenii sunt invitați în curtea bibliotecii, la concertele oferite de trupele „Your Midwife On Ice” și „2Normal”. În interior, bibliotecarii au pregătit expoziții, prezentări video ale unor colecții din fondul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vizionări de filme, sesiune de discuții și lecturi publice, dezbatere cu tema „Fenomenul bullying”.

Programul activităților pregătite pentru „cea mai lungă zi a anului în bibliotecă” și spațiile în care se desfășoară:

●18.00 – „Jocurile copilăriei”- desene pe asfalt, pictură pe față, ateliere de lucru, în curtea bibliotecii

●19.00 – 20.00 – „Ora de magie”, cu magicianul Mario Popescu, în curtea bibliotecii

●19.00 – 22.00 – „Cabina foto”, instantanee și amintiri de la „O noapte în bibliotecă”

●19.00 – 20.00 – „Târg de locuri de muncă”, acțiune pentru integrarea pe piața locurilor de muncă a persoanelor defavorizate”, coordonator Constantin Crăițoiu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”

●20.00 – 21.00 – „Fenomenul bullying”, o discuție cu adolescenții, condusă de psihologul Mihail Jianu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”

●20.00 – 21.00 – sesiune de lecturi publice –sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”

●20.00 – 23.00 – vizionare de filme- „Pinguinii din Madagascar” (film pentru copii, durată 88 minute) și „Cats” (durata 110 minute) – sala American Corner

●21.00 – 22.00- concert trupa „2NormaL” – curtea bibliotecii

●22.00 – 23.00 – concert trupa „Your Midwife On Ice”

Pe toată durata desfășurării evenimentului „O noapte în bibliotecă”, craiovenii pot vizita expozițiile:

●„Emoții de toamnă prin file de carte”, expoziție de carte – holul de la parterul instituției

●„Arhivele Olteniei 1922- 2022 – Arc secular peste timp” – sala „Acad. Dinu C Giurescu”

●„Cărți, documente, manuscrise, corespondență, fotografii din exil” – sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”

●„Horia Vintilă”, expoziție de mobilier, obiecte personale și fotografii – holul de la etajul instituției

●„Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”, expoziție de artă – holul de la etajul instituției

●„Basarab Nicolescu” – film de prezentare

●„Horia Vintilă” – film de prezentare

●„Leonid Mămăligă” – film de prezentare

●„Nicolae Romanescu” – film de prezentare

Proiectul național „O noapte în bibliotecă” se desfășoară anual sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și are ca scop promovarea lecturii și a bibliotecilor publice în comunitățile locale.

articolul original.

Verzii vasluieni demască eșecul clasei politice actuale: ”Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri din UE la utilități?”

28 September 2022 at 19:53
Foto: Președintele organizației municipale Vaslui a Partidului Verde, Bogdan Morozan, alături de Marius Lazăr, copreședintele național al Verzilor

Liderii județeni ai Partidului Verde acuză actuala clasă politică de un eșec fără precedent, în toate domeniile. Bogdan Morozan, noul președinte al organizației municipale a Verzilor vasluieni, crede că un proiect despre care s-a vorbit și s-a scris foarte mult este un real eșec pentru politicieni.

”România Educată a eșuat; 6% pentru Educație a rămas doar un vis; de 25 de ani la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” din Sibiu există un post de profesor de fizică blocat de către Klaus Iohannis, iar acum președintele României declară, la sesiunea Adunării Generale a ONU, că „Profesorii sunt inima educației” și au nevoie de respect și autonomie.
Oare cine îl mai crede pe Klaus Iohannis? Declarațiile acestea făcute pompos par doar o demagogie ieftină”, spune liderul municipal al verzilor din Vaslui.

Respect și autonomie, susține Morozan, înseamnă în primul rând menținerea salariilor profesorilor pe ultimul loc; profesorii au trebuit să aștepte ani de zile măririle de salariu cuvenite și să iasă de mai multe ori în stradă pentru a le obține, târziu și cu țârâita.

”Autonomie înseamnă că an de an profesorii aduc la școală resurse didactice cumpărate din propriile salarii, pentru că bugetul educației a fost permanent lăsat la urmă, ciuntit – deși legea prevedea încă din 2011 un buget de 6% din PIB pentru educație. Și a mai însemnat ca, în primul an de la debutul pandemiei profesorii să se descurce de unii singuri, cu propriile resurse și, pe ici-pe-colo cu ajutorul societății civile pentru a putea preda online sau hibrid. Nici școlile, nici profesorii și nici elevii din familii dezavantajate nu au beneficiat de suportul necesar pentru a putea susține procesul de învățare online.

Respect și autonomie mai înseamnă că sunt conduși de personaje cărora le lipsește pregătirea necesară pentru pozițiile pe care le ocupă – directori de școli și inspectori – numiți nu după merit ci pe criterii politice – care-i terorizează fără să contribuie cu adevărat la o transformare benefică a sistemului de educație. Și mai înseamnă să fie obligați să facă munci în afara datoriei lor de dascăli, cum sunt de exemplu anchetele sociale pentru stabilirea dreptului elevilor la burse.

Oare autonomie va însemna și că profesorii vor trebui să se descurce singuri pentru organizarea acelei Săptămâni verzi planificate în urma Raportului președinției despre educația pentru schimbările climatice, pentru care Ministerul Educației le promisese cursuri și materiale?”, afirmă președintele Verzilor din municipiul Vaslui.

Foto: Andrei Abutoaiei, liderul județean al Verzilor

Președintele organizației județene, Andrei Abutoaiei: ”Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri la utilități?”

La rândul său, președintele Verzilor vasluieni, liderul județean al Partidului Verde, Andrei Abutoaiei, remarcă faptul că ”Monitorul Social ne arată că România are cea mai mare creștere a facturilor la utilități, de la 77% în 2010 la 124% în 2021. Media UE a prețurilor la utilități a crescut de la 89% în 2010 la 110% în 2021.

Împreună cu Lavinia Cosma și Marius Lazăr, copreședinții Partidului Verde la nivel Național, noi, Verzii vasluieni îi adresează public o întrebare președintelui Klaus Iohannis:

„Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri din UE la utilități?”.

image
articolul original.

Au început lucrările de reabilitare a Grădinii Publice Bârlad! Peste exact 12 luni, străvechea Grădină va avea o înfățișare schimbată, anunță primarul Boroș

28 September 2022 at 19:08

În noua Grădină Publică a Bârladului, noul se va împleti cu vechiul, așa încât bârlădenii de toate vârstele să se bucure deopotrivă de cea mai importantă oază de verdeață a urbei.

Transformările vor fi făcute în cadrul unui proiect în valoare de 8,851 milioane lei (fără TVA).

”Grădina Publică va intra într-o nouă etapă a existenței sale istorice. Așa cum am mai spus, am stat de vorbă și cu bârlădeni care preferă ca Grădina Publică să fie lăsată exact așa cum a fost amenajată în perioada comunistă, și cu bârlădeni care ne-au cerut să îi redăm aspectul pe care îl mai regăsim doar în fotografiile din Bârladul de odinioară, dar și cu oameni care ne critică pentru faptul că nu o modernizăm.

Genul acesta de păreri contradictorii a apărut în absolut toate proiectele pe care le-am demarat. Ca întotdeauna, ținem cont de toate opiniile, așa că am gândit un proiect care să mulțumească gusturile tuturor, în sensul că îmbunătățirile pe care le vom oferi grădinii, nu doar că nu vor răpi cu nimic din farmecul său istoric, dar îl vor spori și îl vor pune și mai mult în valoare. În plus, vor fi introduse funcțiuni care vor servi și nevoilor sau gusturilor unor categorii de bârlădeni care nu s-au regăsit până acum în actualul format al Grădinii Publice”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Iată câteva dintre elementele arhitecturale ce vor apărea:

– vor fi reabilitate toate aleile existente, prin montare de pavele, dar și realizare de alei noi ecologice, cu lespezi de piatră și iluminat;

– va fi realizată o pistă de alergat și o pistă de bicicliști;

– vor fi consolidate și reabilitate porțile de acces; aspectul porții secundare va fi modificat, în sensul că va fi adus la stilistica porții principale;

– în partea de nord va fi amenajat un teren de joacă, de 660 mp, în care vor fi integrate ansambluri tematice, precum și o tiroliană, locuri pentru cățărat etc.;

– un element important va fi realizarea unei piațete, intitulată ”Piața personalităților bârlădene”. Va avea formă circulară, cu o rază de 12 metri, pe care se vor monta radial 12 postamente din marmură pentru busturi (acestea din urmă vor fi adăugate ulterior, pe măsură ce vor fi realizate de municipalitate, în afara proiectului). Între busturi vor fi montate bănci și corpuri de iluminat decorative;

– pe aleile principale și în piațetă, vor fi montate pergole din lemn statificat ce vor fi îmbrăcate în plante cățărătoare;

– va fi construit un grup sanitar ultramodern, ce va include și cabine pentru persoanele cu dizabilități;

– vor fi realizate două lacuri: unul, în suprafață de 320 mp, va avea rolul de a colecta apele pluviale, iar cel de-al doilea lac va avea rol decorativ, în preajma lui fiind amenajate alei și amplasate bănci. Acesta din urmă va asigura irigarea spațiilor verzi.

image
articolul original.

Se oprește apa în Vaslui, joi dimineața, pe câteva străzi importante din oraș! Verifică AICI lista străzilor afectate!

28 September 2022 at 18:44

Operatorul de apă Aquavas SA, Sucursala Vaslui, anunță utilizatorii din municipiul Vaslui că, în data de 29 septembrie 2022, între orele 9.00-16.00, se întrerupe furnizarea apei pe străzile Castanilor, Călugăreni, Ștefan Procopiu și Valentin Silvestru, în vederea executării unor lucrări pe rețeaua de apă.

”Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat, de lipsa furnizarii apei in intervalul mai sus mentionat. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, este mesajul conducerii sucursalei Vaslui a Aquavas.

image
articolul original.

Doi cerșetori scandalagii, „anihilați” de Poliția Locală

28 September 2022 at 17:05
image

Direcția Generală de Poliție Locală Arad a emis următorul comunicat cu privire la doi cerșetori aflați în tranzit în municipiu, care au provocat scandal:

„Orașul nostru, localitate de frontieră, a ajuns să «beneficieze» de prezența unor persoane care în tranzitul lor spre o viață mai bună adoptă o conduită inadecvată, deranjând locuitorii cu diverse doleanțe.

Ieri, în Gara Arad, venind din Ungaria, a coborât un cuplu, ea de cetățenie maghiară, el provenit din județul Dolj, poposind aici până la următorul tren… împrejurare aparent obișnuită, până în momentul în care aceștia s-au hotărât să-și procure niște bani, cerșindu-i de pe la trecătorii din zonă. Foarte insistenți în demersul lor, proferând amenințări celor care nu se conformează.

Acest comportament s-a agravat în zona străzii Dunării, când, în urma sesizării prin dispecerat, un echipaj al Poliției Locale s-a deplasat pe teren pentru a identifica și anihila (sic) cuplul scandalagiu, punându-l pe tren pentru a-și continua călătoria.

Este al treilea caz despre care am consemnat în ultimele luni, de «personaje» care în tranzitul prin orașul nostru își fac simțită prezența, hărțuind localnicii aflați în drumul lor.

Încurajăm cetățenii care doresc să sesizeze situații de persoane care încalcă normele de conduită și produc disconfort celorlalți locuitori, să apeleze Poliția Locală prin dispecerat, la numărul de telefon 0257-939 (apel gratuit)”, transmite Poliția Locală.

articolul original.

Peste 1.000 de botoșăneni diagnosticați cu cancer în fiecare an (video)

28 September 2022 at 16:32

Peste 1.000 de botoșăneni sunt diagnosticați anual cu cancer. Potrivit medicului primar Mirela Movanu, șef Secție Oncologie la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani, la această dată sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer un număr de 8.379 de botoșăneni.

Dintre aceştia, nu mai puţin de 672 sunt pacienți noi, diagnosticați în primele șase luni ale anului în curs. Potrivit statisticilor, în 2021 au fost luați în evidență 1.164 de pacienți, deci tendinţa este de creştere.

Lunar, spune medicul botoșănean, sunt în medie aproximativ 90-120 de cazuri noi. „Spre sfârșitul anului vor fi mai mulți pacienți. Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Ca și frecvență, în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume. Sunt factori de risc legat de alimentație, tutun, de radiații”, a precizat medicul Mirela Movanu.

„Cred că într-o anumită măsură toate te marchează prin ceva”

Sunt în jur de 100 de copii din Botoșani în evidențele medicilor oncologici, cel mai mic pacient având doar doi anișori. La Botoșani însă nu există secție de oncologie pediatrică, astfel că micuţii sunt trataţi la Iaşi. Medicii oncologi spun că toate cazurile de acest fel îi marchează şi pe ei, însă cel mai mult îi sensibilizează cazurile la tineri.

„Avem și copii pe care îi luăm în evidențe, dar noi nu tratăm. Nu ajutăm decât cu investigații, tratamente de paliație atunci când necesită. Cred că într-o anumită măsură toate te marchează prin ceva. În general tinerii care au început să fie mai mulți și fiecare pacient are ceva particular”, a precizat Adriana Anițescu, medic specialist oncolog în cadrul SJU „Mavromati”.

articolul original.

David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin!

28 September 2022 at 17:12

Organizația locală PSD Moftin a avut în cursul zilei de miercuri, 28 septembrie conferința de alegeri a unui nou birou de conducere.

Primarul comunei Moftin, David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin! Biroul este completat de vicepreședinții: Marian Vasile, Balla Flaviu, Amansio Racz, secretar general – Achim Cornel, membri : Magdalena Tarța, Claudiu Pop, Nicolae Iederan, Cristian Chivari, Ioan Gereben.

Președintele OFSD Moftin este Magdalena Tarța, președintele OPSD Moftin este Vasile Negrean, iar președintele TSD Moftin este Patricia Caloian.

La lucrările conferinței de alegeri PSD de la Moftin a participat și conducerea organizației județene a PSD Satu Mare: Mircea Govor-președintele organizației județene PSD, Lenuța Cornea-vicepreședintele Consiliului Județean, Oliviu Buzgău-vicepreședintele Consiliului Județean și Bianca Șorian-președintele TSD.

Președintele organizației PSD Moftin și membrii acesteia, se alătură celorlalte organizații din județ care îl susțin pe domnul Mircea Govor pentru funcția de președinte al organizației județene PSD Satu Mare.

articolul original.

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă

28 September 2022 at 16:34

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă ca neconformă deoarece ofertantul nu a putut să garanteze, din cauza piedicilor puse de politicieni iresponsabili, că se va încadra în termenul de execuție solicitat de Primăria Satu Mare (31 noiembrie 2023). Pentru conducerea Primăriei Satu Mare interesele orașului sunt mai presus de orice, proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi este prioritar!

”Satu Mare pierde o investiție privată de 20 milioane de lei, pierde 111 locuri de parcare în zona centrală, care s-ar fi adăugat locurilor de parcare ce vor fi construite de municipalitate.

O problemă administrativă a fost transformată artificial în una politică, cea mai bună dovadă că demersul Primăriei a fost unul corect este faptul că Prefectura Satu Mare a eliberat avizul de legalitate pentru hotărârile Consiliului Local privind parcarea subterană din Piața Libertății. Cei care au provocat scandal, o vor face în continuare. Pentru că doresc ca Satu Mare să revină la perioada de stagnare, de regres”, se arată într-o informare a Primăriei Satu Mare.

”Nu doresc să pun în pericol un proiect atât de important pentru municipiul Satu Mare cum este reabilitarea Centrului Vechi al municipiului Satu Mare. Sunt mulți care și-ar dori asta, chiar dacă cei care ar avea de suferit ar fi sătmărenii și nu acești politicieni populiști și incompetenți. Cei care s-au opus proiectului privind parcarea subterană din Piața Libertății au arătat opiniei publice cum ar guverna dacă ar ajunge la conducere: alungând investitorii, respingând orice proiect din care nu au ceva personal de câștigat”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.

articolul original.

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României. “Galben-verzii” au pierdut la limită cu UTA Arad, în fața a 4.000 de spectatori pe Areni (FOTO, VIDEO)

28 September 2022 at 15:51

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României, după ce a pierdut la limită, scor 0-1, în fața celor de la UTA Arad, într-un meci din play-off-ul competiției, disputat miercuri după-amiază, pe stadionul Areni, în prezența a aproape 4.000 de spectatori.

Gruparea arădeană s-a calificat mai departe, grație unui gol marcat în minutul 10, de către Șteau, care a câștigat un duel fizic cu Samson și l-a lăsat fără replică pe portarul Niga cu un șut plasat din interiorul careului.

Chika putea egala situația până la pauză, dar mingea reluată cu capul de atacantul gazdelor a fost reținută cu greu pe linia porții de Balauru.

Cea mai mare ocazie de gol a “galben-verziilor” a fost consemnată în minutul 73, când Samson a nimerit bara dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri.

“Astăzi se putea mai mult, tot timpul se poate mai mult. Ca o echipă de Liga 3-a, am fi avut nevoie și de puțin noroc și un plus de luciditate în fața unei formații de prima ligă, cu jucători cu experiență, care joacă la o altă intensitate. În primul rând, vreau să felicit echipa adversă pentru victorie și le urez multă baftă în viitor și în Cupa României, dar vreau să-mi felicit și băieții, care astăzi s-au luptat. Asta le-am spus și în vestiar că vrem să abordeze fiecare meci așa cum au făcut-o astăzi și sunt sigur că acești jucători tineri vor progresa mai mult. Sunt că, de altfel, a fost o experiență grozavă pentru mulți dintre ei și eu sper ca pe viitor, de ce nu, să vedem mai mulți jucători din lotul nostru care să facă pasul spre un nivel superior și chiar să-i vedem la televizor la Liga 1.

Ne-ar plăcea să jucăm fiecare meci acasă cu atâta lume în tribună. A fost și vreme bună astăzi, ne pare rău că i-am dezamăgit din punctul de vedere al rezultatului, dar eu cred că au plecat cu un gust plăcut de la stadion. Sper că au văzut și ei ceea ce am văzut și eu azi, o echipă ce a fost în joc timp de 95 de minute, care s-a bătut pentru fiecare minge cu posibilitățile noastre. Iar atitudinea pe care au avut-o băieții a văzut-o, cred eu, și publicul, ea a ieșit în evidență” a declarat antrenorul Dorin Goian.

Foresta: Niga – Grosu, Cimbru, Botezatu, Filip (’87 M. Ilie) – Makongo, Samson – Netbai (’64 Nițu), Căinari, Mirică (’87 Mihalciuc) – Chika (’81 Muntean). Antrenor: Dorin Goian.

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Benga, Hoxhallari – Cascini, Anton (’64 Batha) – Șteau (’46 Negoescu), Ubbink (’77 Postolachi), Otele (’64 Stahl) – Ademi (’64 Keșeru). Antrenor: Ilie Poenaru. (D.C.)

articolul original.

Taxele pentru cazarea studenților USV nu au fost majorate. Universitatea va suporta din bugetul propriu eventualele creșteri de prețuri la utilități

28 September 2022 at 15:50

În anul universitar 2022-2023, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) are mai mult de 4.200 de boboci înmatriculați în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie a.c., iar 15% din aceștia sunt tineri veniți din afara granițelor țării, însemnând peste 600 de studenți.

Pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară cazarea în toate cele șapte cămine ale USV, de un loc în cămin beneficiind studenții înmatriculați la toate ciclurile de studiu. Procesul de cazare se va încheia în data de 30 septembrie, înainte de începerea noului an universitar.

”Având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la căminul nr. 6 nu au fost încă finalizate, studenții care au fost repartizați la acest cămin vor fi cazați, temporar, în spații închiriate de către USV în orașul Suceava, inclusiv în hoteluri sau pensiuni.

În anul universitar 2022-2023, tarifele de cazare nu vor suferi nicio modificare. Drept urmare, în funcție de categoria în care se află beneficiarul unui loc de cazare (bugetat, cu taxă) și de facilitățile și gradul de confort pe care îl oferă un cămin sau altul, taxele lunare sunt cuprinse între 250 de lei și 540 de lei, aceleași ca și în anul universitar 2021-2022. În situația în care vor apărea costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor la utilități, acestea vor fi suportate din bugetul propriu al USV”, a transmis conducerea universității.

Toate căminele Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava sunt dotate conform standardelor europene, oferind studenților condiții excelente de cazare, după cum au menționat reprezentanții instituției. Totodată, pentru studenții USV există numeroase oportunități de recreere și de dezvoltare personală: Complexul de natație și kinetoterapie, terenul de sport acoperit, sală de sport, Observator astronomic, Casa de Cultură a Studenților etc. (O. N.)

articolul original.

Consiliul Județean Ialomița sprijină, încă o dată, Raionul Nisporeni din Republica Moldova

28 September 2022 at 14:34

Consilierii județeni au aprobat astăzi, 28 septembrie, în cadrul ședinței ordinare, finanțarea cu suma de 27.000 de euro a Întreprinderii Municipale Centrul Stomatologic din Raionul Nisporeni, Republica Moldova, în vederea achiziționării unui complex radiologic, 3.000 de euro urmând să fie suportați de către Raionul Nisporeni.

Sedinta Cj Ialomita

Noul complex radiologic va include un sistem de raze X panoramic dentar, sistem radiologic intraoral, imprimantă radiologică și rețeaua radiologică computerizată, formată dintr-un server și trei monitoare.

Potrivit președintelui Raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță, actualul dispozitiv este învechit moral și fizic, fiind utilizat de mai bine de 40 de ani și nu mai corespunde cerințelor actuale.

Președintele Raionului Nisporeni, Vasile Marcuta„ (…) Scopul nostru fundamental a rămas neschimbat: îmbunătățirea continuă a sănătății, evoluția tehnologiilor medicale moderne și, nu în ultimul rând, asigurarea, bunăstarea și confortul comunității noastre spre binele cetățeanului. Pentru a contribui la realizarea acestor obiective nobile, tindem să implementăm un amplu complex de măsuri necesare în acest sens. Buna noastră intenție este de a asigura Întreprinderea Municipală Centrul Stomatologic Raional cu un complex radiologic, atât de necesar lucrătorilor medicali care activează în instituție, precum și pacienților care merită o deservire calitativă și modernă. (…) Dispozitivele medicale sunt indispensabile în realizarea actului medical. Momentul cheie în asigurarea personalului medical cu dispozitive sigure, eficiente și inofensive constituie unul din factorii pentru o utilizare eficientă. (…) În numele meu personal precum și în numele cetățenilor raionului Nisporeni, vă aducem mulțumiri pentru gestul pe care îl manifestați față de comunitatea noastră și îmi exprim recunoștința pentru tot ce realizați în acest sens”, a precizat președintele Raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță.

Conform prevederilor legale, autoritățile administrației publice locale pot aproba finanțarea unor proiecte propuse de către autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova, în baza acordurilor de înfrățire sau cooperare încheiate, pentru obiective de investiții, programe culturale comune, sportive, de tineret și educaționale, stagii de pregătire profesională sau alte acțiuni.

Județul Ialomița a încheiat o înțelegere de cooperare cu Raionul Nisporeni în aprilie 2018, în vederea promovării unor interese comune, printre care se regăsește și elaborarea și implementarea unor proiecte în domeniul sănătății.

Reamintim faptul că în luna aprilie a anului trecut consilierii județeni aprobau finanțarea Raionului Nisporeni cu 101.542 de euro în vederea achiziționării unui autoclav de prelucrare a deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală a spitalelor publice din raion, contribuția financiară a autorităților din Nisporeni fiind de 17.920 de euro.

articolul original.
❌