ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Avocatul Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava, a primit prestigiosul Premiul ”Avram Iancu” pentru sprijinul acodat refugiaților din Ucraina

22 September 2022 at 10:41

Premiul a fost înființat în 1924 de Consiliul Baroului Dolj, ordin din care a făcut parte și marele erou Avram Iancu, și este acordat anual unor personalități din domeniul științelor juridice și avocaturii. De asemenea, avocatul sucevean a primit zilele trecute o Diplomă de Merit acordată de Uniunea Avocaților din Moldova,  pentru contribuția sa la creșterea prestigiului profesiei de avocat și dezvoltarea relațiilor profesionale și prietenești între avocații din România și Republica Moldova.

Avocatul Liviu Mihai, decan al Baroului Suceava, a primit zilele trecute din partea Consiliului Baroului Dolj premiul ”Avram Iancu”, pentru anul 2022. Conform avocatului Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, Consiliul acestui Barou a decis în data de 15 septembrie 2022 să acorde acest premiu decanului Baroului sucevean ”în considerarea acțiunilor specifice  pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, în relocarea și integrarea lor în România și pentru a ajuta poporul ucrainean afectat de război”.

”Premiul ”Avram Iancu” a fost înființat de Consiliul Baroului Dolj în 1924, spre cinstirea și eternizarea Marelui Erou al Națiunii Române Avram Iancu, care a făcut parte din ordinul nostru profesional și este acordat anual unei personalități din domeniul științelor juridice și avocaturii”, a explicat avocatul  Lucian Bernd Săuleanu.

Conform acestuia, printre laureații Premiului din ultimii ani se regăsesc personalități ale lumii juridice, precum prof. univ.dr. av. Gheorghe Piperea, prof. univ. dr. av.  Valeriu Stoica – fost ministru al Justiției -, av. Călin Andrei Zamfirescu – președinte de onoare al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) -, av. Daniel Fenechiu – vicepreședinte UNBR -, av. Traian Briciu – președintele UNBR și senatorul Robert Marius Cazanciuc – fost ministru al Justiției.

De asemenea, pe 9 septembrie 2022, data declarată în Republica Moldova Ziua Avocaturii Moldovenești, avocatul Liviu Mihai, decanul Baroului din Suceava, a primit din partea Uniunii Avocaților din Moldova o Diplomă de Merit, acordată în semn de ”apreciere a performanței, profesionalismului și contribuției aduse la creșterea prestigiului profesiei de avocat și  dezvoltarea relațiilor profesionale și prietenești între avocații din România și Republica Moldova”. (O.S.)

articolul original.

Copilul care îl iubește „foarte mult” pe Eminescu

10 September 2022 at 04:00
By: F J

„Eu îl iubesc foarte mult pe Mihai Eminescu” a fost declarația făcută de un băiețel, pe scena Festivalului Seri Melancolice Eminesciene de la Ipotești, care au avut loc în august, sub patronajul Consiliului Județean Botoșani. Și apoi a început să rostească pasaje întregi din Geniu pustiu, într-o interpretare care aimpresionant atât de mult oamenii mari prezenți, încât momentul, filmat de cineva și postat pe un cont de socializare, a devenit viral. Așa a ajuns și la mine.

Rareș Prisăcariu recitând Monologul din Geniu pustiu de Mihai Eminescu, la Festivalul Seri Melancolice Eminesciene, august 2022

CITEȘTE SINGUR DE LA 4 ANI

Am vrut să știu cine este acest copil, cine sunt părinții lui și cum a ajuns să se îndrăgostească de Eminescu, la vârsta la care alți copii sunt drogați de jocurile video în care toată lumea împușcă pe toată lumea și tableta este „cartea de căpătâi”.

Rareș s-a născut la Botoșani, într-o zi de toamnă, la 22 septembrie, iar anul acesta va împlini cei „7 ani de-acasă”, după cum îi place lui să spună. Părinții, Gina și Marius Prisăcariu, sunt educatoare și inspector de audit în cadrul Consiliului Județean.

Rareș este elev la Școala Gimnazială nr. 7, Botoșani, în clasa I, Daniela Orășanu fiind învățătoarea și prietena lui de suflet. Totodată, Rareș este elev al Școlii Populare de Arte George Enescu din Botoșani, la secția Actorie, și face parte din Trupa Mică de teatru. Aici a început cursurile cu profesoara Silvia Răileanu, actriță a Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, cea care a remarcat potențialul lui.

Încă de la cea mai fragedă vârstă, copilul a manifestat interes pentru lumea cărților, iar la 3 ani, când a mers la grădiniță, cunoștea multe informații din diverse domenii, se exprima cursiv și învăța cu ușurință orice text specific vârstei lui.

A învățat să citească (singur) de la 4 ani și a început să fie pasionat de istorie, Univers, dar îl fascina și lumea supereroilor de animație.

Copilul cu ochi negri, pătrunzători a început clasa pregătitoare la mai puțin de 6 ani și tot atunci a inițiat și cursurile de actorie. Rareș este un copil care se joacă, citește, învață, un copil care se bucură de copilărie, cu toate plăcerile ei.

Familia reprezintă universul lui, este foarte încântat să petreacă timpul cu părinții, cu bunicii și o consideră pe Ilinca, verișoara lui, ca pe o soră. Iubește marea, îi plac excursiile și lampioanele, pe care le înalță, în special pentru bunica lui, Florica, cea care îi zâmbește de la îngeri.

DRUMUL SPRE POET

Dragostea pentru Mihai Eminescu, pe ale cărui meleaguri s-a născut, a venit firesc – din plimbările la Ipotești, la Casa Memorială, pe lângă Lacul cu nuferi –, iar versurile marelui poet i-au captat atenția încă de mic. Mereu îi adresa întrebări mamei despre viața lui Eminescu, impresionat fiind de poveștile în care afla cât de diferite erau condițiile de trai de odinioară, dar cât de actuale sunt mesajele transmise în operele poetului.

Împreună cu mama lui, Gina Prisăcariu

Fiind atras de istoria românilor și având o dicție foarte bună, Silvia Răileanu i-a propus un text cu un puternic mesaj patriotic, respectiv un fragment din Geniu pustiu, text care la prima vedere părea lung și greu de înțeles pentru un copil de 6 ani. Inițial, părinții s-au mirat de complexitatea textului, însă, după primul moment de audiție, Rareș a fost curios să înțeleagă și să cuprindă, în mintea lui, explicațiile cuvintelor necunoscute. În câteva zile a învățat fragmentul din Geniu Pustiu, ba chiar mai mult decât i se propusese inițial, iar interpretarea a fost lucrată cu multă naturalețe.

Părinții au fost cei care au remarcat la Rareș nevoia de cunoaștere permanentă, iar Dumnezeu l-a binecuvântat cu oameni deosebiți, începând de la grădiniță, cu educatoarele Anca Agavriloaei și Anamaria Tanasă, care mereu l-au considerat un copil evoluat, cu mult peste nivelul lui de vârstă.

Odată cu intrarea în ciclul primar, învățătoarea Daniela Orășanu – cadru didactic cu experiență, o mare iubitoare a poemelor lui Eminescu – l-a sprijinit mereu în activitățile școlare și extrașcolare, participând activ la educația lui Rareș.

La Școala Populară de Arte, compatibilitatea cu actrița Silvia Răileanu, profesionistă și extrem de devotată, a fost completă, rezonând încă de la primele cursuri, mai ales pentru dragostea pe care o împărtășeau amândoi pentru marele poet. Aceasta a remarcat potențialul lui Rareș și i-a construit momente deosebite de interpretare artistică, în special din opera lui Eminescu.

 La Festivalul de teatru pentru amatori Sus Cortina, Botoșani, alături de actorul Marius Rogojinschi și actrița Silvia Răileanu – cea care îl îndrumă pe Rareș

FAMILIA CREȘTINĂ

Rareș este un copil emoțional, căruia îi place să inventeze povești și să citească în aer liber. Oamenii care intră în contact cu el îl văd ca pe un copil special, deoarece transmite multă emoție. „Noi, ca părinți, suntem încântați de faptul că tot ceea ce face este natural, îl susținem întru totul și încercăm să ținem pasul cu nevoile lui de cunoaștere. Îi dedicăm timpul nostru liber pentru activitățile care îi fac plăcere, iar el își trăiește copilăria cu multă bucurie”, mi-au mărturisit părinții lui, Gina și Marius Prisăcariu.

Împreună cu maestrul Eugen Doga

Și totuși, cum se armonizează un astfel de copil, crescut în spiritul valorilor profunde, cu educația sexuală promovată de progresiști, cu transgenderismul care vine peste noi, cu desenele animate în care eroii sunt homosexuali sau două eroine cresc un copil ca părinte 1 și părinte 2, pentru că, nu-i așa, nu mai există „mamă” și „tată”!?

„Suntem o familie creștină, cu valori morale, oameni simpli care trăiesc într-o societate democratică, unde fiecare își alege cum să conviețuiască. Ne dorim să îi oferim lui Rareș un model de urmat, în care dragostea și respectul să se regăsească în relațiile pe care și le va construi în timp. Temele legate de sexualitate vor fi mereu delicate și interpretabile, însă, dacă ar exista întrebări legate de acest subiect, le-am aborda cu diplomație și am acorda o atenție deosebită aspectelor care țin de influențe externe. Este foarte important pentru el, ca și copil, să aibă mereu încredere în familie, pentru a discuta orice subiect care l-ar putea afecta emoțional. Este important ca, încă de la vârste fragede, copiii să primească în mediile educaționale informații atent selecționate, fără a leza în vreun fel dezvoltarea lor psihică și emoțională”, spun părinții lui.

Amândoi sunt convinși că „un copil bun se poate dezvolta în România”, pentru că ține de noi cu ce mentalitate pornim la drum.

„România este o țară cu viitor, atât timp cât generațiilor care cresc li se dezvoltă spiritul civic și dragostea de țară. Poate că nu este nevoie să ni se ofere ceva, poate că noi, fiecare în parte, am putea să contribuim la bunăstare. Este simplu să dăm vina unii pe alții, dar România are nevoie de noi, și noi de ea.”

„TATI, DE CE TREBUIE SĂ LE CITIM, DACĂ EU POT SĂ LE ÎNVĂȚ?”

Dacă ar fi întrebat-o cineva cu un an în urmă pe Gina Prisăcariu ce planuri va avea Rareș, ar fi răspuns că își dorește să parcurgă un an școlar frumos, în clasa pregătitoare, și să se integreze în noul program. „Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri cu Rareș, deoarece a avut oportunitatea să se dezvolte personal prin participarea la diverse concursuri și spectacole, în cadrul școlii și prin intermediul cursurilor de actorie. Evoluția a fost neprevăzută și surprinzător de accelerată”, spune mama excepționalului băiețel.

Prima apariție publică a lui Rareș a fost în luna ianuarie a acestui an, la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, unde a recitat un monolog din opera marelui poet. Publicul a fost impresionat și a primit cu multă emoție acest moment, iar ulterior Rareș a fost invitat la diferite evenimente culturale inițiate de diverse instituții de cultură din județul Botoșani și a fost onorat să se afle, alături de artiști și personalități, în proiecte promovate de Consiliul Județean Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean.

A participat, individual sau cu trupa de teatru a Școlii Populare de Arte George Enescu, la spectacole și festivaluri naționale sau internaționale, de fiecare dată lăsând impresii frumoase și obținând premii importante. Eminescu a fost prezent, prin vocea lui Rareș, și la cel mai recent festival de cultură, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret Gr.V. Birlic, unde a primit Trofeul pentru interpretare monolog și recitare poezii.

Spectacolul Muzicanții din codru, la Memorialul Ipotești, alături de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

„Avem proiecte în desfășurare și ne dorim ca Rareș să ajungă la sufletele oamenilor, să îi încânte și să ducă numele poetului nepereche pe cele mai înalte culmi, iar România, văzută prin ochi de copil, să fie mai frumoasă”, spun părinții lui.

Dacă pentru noi toți, cei care l-am văzut pe acest băiețel micuț însuflețit asemeni marilor spirite de creația eminesciană, a fost o uluire pe care ne-am exprimat-o împărtășind-o precum o ștafetă olimpică, de la un cont de Facebook la altul, chiar și părinții lui sunt încă uimiți de memoria sa deosebită și de capacitatea de a transmite mesaje puternice, pentru un copil de vârsta lui.

 „Când se află pe scenă, nu are trac, se încarcă din energia spectatorilor și interpretează natural. Îi place mult să învețe textele lui Eminescu și, pentru a ne amuza puțin, vă povestesc o frântură dintr-o discuție dintre Rareș și tatăl său. Într-o seară, de curând, tatăl îi propune să citească împreună câteva poezii de Eminescu, dintr-o carte recent achiziționată, iar răspunsul lui Rareș a fost: „Tati, de ce trebuie să le citim, dacă eu pot să le învăț?”, îmi povestește Gina Prisăcariu.

Și totuși, acest copil are și defecte? Părinții spun că „Rareș mai are de lucrat la partea de organizare, mai lasă uneori lucrurile nearanjate sau uită obiecte proprii în diverse locuri”, dar au o relație foarte apropiată cu el, încercă să discute mereu despre orice situație și își doresc să crească frumos, în respect și înțelegere.

NIMENI NU ÎL OBLIGĂ

Unul dintre comentariile lăsate de un imberb la postarea în care am împărtășit momentul impresionant de la Serile Melancolice Eminesciene a fost: „ Forțați copiii să învețe poeziile lu’ unu’ care o murit amu 130 de ani!” Răspunsurile oamenilor la această inepție sunt un adevărat regal pe care vă invit să-l parcurgeți singuri pe contul meu la postarea din 20 august.

Împreună cu părintele Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, organizator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret Grigore Vasiliu Birlic

Părinții lămuresc aspectul, zâmbind cu seninătate.

„Despre Rareș se spun multe, că este genial, o minune de copil, dar, fiind copilul meu, nu am putut niciodată să îi atribui aceste calități deosebite. Sunt disciplinată cu el și mereu îi spun că trebuie să muncească pentru a se dezvolta. Este un copil modest, nu vorbește despre el la superlativ, dar este încântat să știe că lumea îl apreciază. Nu a fost niciodată forțat să învețe ceva, să participe undeva obligatoriu sau să fie obosit din cauza unui efort deosebit. Face totul din plăcere, cu o dragoste infinită pentru Eminescu și pentru locurile natale. Rareș a învățat o multitudine de poezii și texte în proză, propuse sau pe care și le alege singur. Amândoi îl susținem și îi oferim echilibrul de care are nevoie pentru a fi un copil fericit”, spun Gina și Marius Prisăcariu.

Mama, Gina Prisăcariu (41 ani), s-a născut la Botoșani, într-o familie de cadre didactice, și a urmat cariera părinților, fiind educatoare la o grădiniță din localitate. Este atrasă de lectură, pictură și îi inspiră lui Rareș tainele credinței. Tatăl, Marius Prisăcariu (45 ani), este funcționar public în cadrul Consiliului Județean Botoșani și face parte din generația „cu cheia la gât”. A studiat Științe Economice și este pasionat de istorie și cinematografie. Modelul de educație primit de la părinți i-a conturat o latură disciplinată și i-a imprimat valori morale de urmat.

articolul original.

Cinci noi ”Cetățeni de Onoare” ai municipiului Fălticeni. Coman: ”Primăria Fălticeni nu oferă daruri, oferă recunoştinţă, pentru că noi suntem cei care primim daruri de la proaspeţii Cetăţeni de Onoare” (FOTO)

29 August 2022 at 16:21

Municipiul Fălticeni are cinci noi ”Cetățeni de Onoare”. Este vorba de actorii Claudiu Bleonţ și Cezara Dafinescu, de regizorul Dan Tudor, de tenorul Andrei Apreotesei și de Alexandru Şerban, strănepotul marelui actor fălticenean Grigore Vasiliu Birlic. Distincțiile au fost înmânate de către primarul Gheorghe Cătălin Coman în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

„Sunt personalităţi complexe, la care se adaugă trăsăturile morale care atestă că în activitatea lor s-au simţit şi se simt răspunzători nu numai profesional, ci şi în relaţiile cu oamenii, ceea ce dă măsura angajamentului faţă de actul cultural pe care îl creează şi la Fălticeni. În urma colaborării cu cele cinci personalităţi din lumea spectacolului în cadrul întâlnirilor care au avut la Fălticeni, mai mulţi tineri din municipiul nostru au îmbrăţişat meseria de actor, regizor sau scenograf, fiind studenţi, masteranzi sau absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică <I.L. Caragiale> din Bucureşti sau absolvenţi ai universităţilor de arte din Iaşi şi Cluj. În seara asta am reţinut două cuvinte cheie: regie, pentru că suntem la un festival de teatru, şi daruri. Primăria Fălticeni nu oferă daruri, oferă recunoştinţă, pentru că noi suntem cei care primim daruri de la proaspeţii Cetăţeni de Onoare, prezenţi aici şi cărora le mulţumim, le recunoaştem meritele pentru care au fost, aşa cum se spune tehnic, hotărâţi de către Consiliul Local să le fie acordate aceste titluri. Vă mulţumesc în numele comunităţii fălticenene pentru tot ceea ce aţi făcut pentru municipiul Fălticeni. Sunt convins că odată cu acest titlu veţi fi, dacă mai este cazul, mult mai aproape de noi în tot ceea ce înseamnă promovarea intereselor culturale şi artistice”, a declarat primarul Coman.

articolul original.

Debut cu victorie pentru SCM Zalău

29 August 2022 at 10:31
By: Regie
image

Sâmbătă, 27 august 2022, pe Stadionul Municipal din Zalău, în meci contând pentru etapa 1 a Ligii a III-a Seria a 10-a, SCM Zalău a învins-o, cu 4-0 (0-0), pe nou-promovata CSM Sighetu Marmației, consemnând cea mai mare diferență de scor din etapa de debut a seriei

Debut cu victorie pentru SCM Zalău care a castigat , la 4 goluri diferență, în meciul de debut în Liga a III-a, la Zalău. Sâmbătă, 27 august 2022, pe Stadionul Municipal din Zalău, în meci contând pentru etapa 1 a Ligii a III-a Seria a 10-a, SCM Zalău a învins-o, cu 4-0 (0-0), pe nou-promovata CSM Sighetu Marmației, consemnând cea mai mare diferență de scor din etapa de debut a seriei.

Meciul , a avut două reprize diametral opuse, în prima CSM Sighetul Marmației, antrenați de fostul internațional Adrian Iencsi, a  reușit să închidă bine culoarele de atac ale zalauanilor și să intre la vestiare fără gol primit, 0-0, chiar dacă în min. 21 zălăuanii au beneficiat și de o lovitură de la 11 metri , ratată de Liviu Mihai .

În cea de-a doua repriză, antrenorul gazdelor, Cristian Lupuț, a  făcut  câteva schimbări inspirate  și gazdele s-au desprins chiar din debutul acesteia. Întâi prin lovitura de cap a lui Adrian Șter (min. 50), apoi prin mijlocașul Vlad Moraru (min. 60). Spre finalul jocului, când nu se mai punea problema câștigătoarei, Șter reușește dubla (min. 83), iar în al doilea minut de prelungiri Raul Stanciu  majorează avantajul la 4-0 . Așadar scor final SCM Zalău- CSM Sighetu Marmației 4-0

In etapa a doua , SCM Zalau va evolua tot pe teren propriu impotriva celor de la Lotus Baile Felix .

Tot in prima etapă din noul campionat, Sportul Simleu  a remizat  în partida de pe teren propriu cu CFR II Cluj , 0-0 . A fost  un meci plictisitor  în unele momente pentru cei prezenti la stadion , deoarece situaţiile de gol şi fazele de poartă au fost puţine. În aceste conditii, meciul s-a terminat 0 – 0, iar ambele echipe au trebuit să se mulţumească cu câte un punct. Urmeaza un meci dificil pentru jucatorii din Șimleu în deplasarea de la Bistrita, unde vor juca  impotriva echipei din localitate  CS Gloria Bistrita , echipă care vine cu un moral ridicat deoarece a castigat in prima etapa in fata celor de la  CS Minerul Ocna Dej.

articolul original.

Managerul Teatrului Alexandru Davila din Pitești, renumitul regizor Dan Tudor, ”Cetățean de onoare” al municipiului Fălticeni

27 August 2022 at 16:47
image

Managerul Teatrului Alexandru Davila din Pitești, renumitul regizor și actor Dan Tudor, este ”Cetățean de onoare” al municipiului Fălticeni. El a primit distincția de la primarul Cătălin Coman, la Gala decernării premiilor Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” – ediţia a XII-a, care a avut loc duminică seară pe scena amenajată în Curtea interioară a Colegiului „Vasile Lovinescu” din Fălticeni. Dan Tudor a mulțumit municipalității pentru această onoare și a promis că va reveni anul viitor cu o piesă de teatru pe scena festivalului din Fălticeni și nu una oarecare ci piesa ”Birlic” cea care l-a consacrat pe marele actor de comedie Grigore Vasiliu Birlic. De menționat că numele de naștere al marelui actor fălticenean era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale. Spectacolul va fi produs de Teatrul Alexandru Davila din Pitești în colaborare cu Primăria Fălticeni și Asociaţia „Fălticeni Cultural” condusă de Liviu Mihăilă, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Dan Tudor este unul dintre cei mai prolifici regizori români la ora actuală montând spectacole în București dar și în multe alte orașe din țară. De remarcat marele succes repurtat recent la Teatrul Național București cu cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc, „Titanic Vals”.

Managerul Teatrului Alexandru Davila din Pitești, renumitul regizor Dan Tudor, ”Cetățean de onoare” al municipiului Fălticeni, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Maia Sandu a venit după gaze și a plecat cu „promisiuni”, „planuri” și „scenarii”

30 July 2022 at 05:11

Una dintre știrile zilei e că președinta Moldovei, Maia Sandu a avut o întrevedere călduroasă cu omologul român, scopul principal al vizitei fiind contractarea de gaze românești pentru iarna moldovenească. În noianul de dulcegării mediatice pe marginea vizitei s-a cam pierdut un mic element: Maia a venit cu speranțe și a plecat doar cu promisiuni, plus salutări de la Liviu Mihaiu.

Asta pentru că Iohannis s-a ferit total să livreze ceva concret pe subiect, cu atât mai mult cu cât în discuție a fost și problema reducerii consumului românesc de gaze cu 15%, conform deciziei Bruxellesului.

Maia Sandu a fost cât se poate de directă spunând, la Cotroceni, „situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”.

Întrebat de presă dacă România poate reduce consumul cu 15%, alimentând, concomitent, și Moldova, Iohannis a răspuns, însă, mai mult decât evaziv:

„La noi s-a făcut o analiză și ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești”.

Cum se observă, Iohannis nu și-a asumat direct anunțul, ci a pus problema în cîrca ministrului Virgil Popescu.

„În același timp suntem, foarte conștienți de situația extrem, repet, extrem de dificilă în care se găsește Republica Moldova și astăzi, la Guvern, se vor purta discuții pe această teamă, și mâine, și poimâine, și în continuare până găsim soluția cea mai bună”.

„Astăzi, în discuția cu doamna Președinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii și să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții, așa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea”.

„Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar repet, nu vom abandona Moldova”.

Pentru o deplasare a unui ditamai președintele de stat la București, era de așteptat să asistăm la semnarea în direct a unui contract de livrare gaze, ori măcar să se anunțe oficial cantitățile de gaze pe care Moldova se poate bizui de la noi. Nici pomeneală de așa ceva, președintele invocând „variante”, „scenarii” și năzuința de ”planuri concrete” undeva, în viitor.

O situație care aduce izbitor cu cea a mult criticatei vizite a lui Joe Biden în Arabia Saudită, în urma căreia nu a venit niciun anunț concret din partea vreuneia dintre tabere, privind creșterea producției de petrol, ci doar știri pe surse și angajamente cu sfert de gură.

În concluzie, Maia Sandu a plecat de la București doar cu salutările transmise de Alina Gorghiu din partea înfocatului ei admirator care a cerut-o de nevastă acum cîteva luni, l-am numit pe ziaristul Liviu Mihaiu.

articolul original.
  • There are no more articles
❌