ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Cum să ai parte de un somn odihnitor

Cum să ai parte de un somn odihnitor

În plină eră digitală, viteza cu care se desfășoară viața pare de neoprit. Cu toate acestea, oamenii au nevoie de retragere, de relaxare și de odihnă pentru a face față provocărilor cotidiene. Astfel, căutăm tot mai mult liniștea în mijlocul naturii, sau încercăm să o aducem în locuința noastră prin culori, motive și materiale naturale cu care îmbrăcăm spațiul interior.

Și, cum fiecare dintre noi se simte eliberat de tensiuni mai degrabă într-un peisaj montan sau într-unul marin, vom defini cele două cadre cu ajutorul culorilor, texturilor și accesoriilor capabile să compună armonia odihnitoare în dormitorul nostru.

Dacă atunci când ne gândim la munte, ne vine automat în minte culoarea pădurii, semeția stâncilor și căldura lemnului, atunci avem o paletă de bază cu care să pornim în amenajare.

Culoarea verde-pădure reprezintă o tendință cromatică a momentului, tocmai pentru efectul ei liniștitor. Putem alege să o folosim pentru vopsirea pereților, având grijă să păstrăm margini de contrast la îmbinarea suprafețelor. Acest truc ne permite să avem o rigoare geometrică, care ne ajută să aliniem piesele de mobila dormitor și decorațiunile. În plus, ne putem juca cu alternarea suprafețelor, încadrând o pictură murală sau un fototapet pentru a obține un interior personalizat.

Verdele aduce senzația de proaspăt și în cazul canapelelor-statement, al covoarelor cu motive vegetale sau al pernelor decorative.

rintre elementele auxiliare care compun un dormitor cu temă montană trebuie să se regăsească noptiere, dulapuri sau comode din lemn natur, podele finisate în nuanțe calde de brun-ruginiu (sau vopsite cu o vopsea translucidă, care să lase la vedere fibra lemnului), plăci ceramice din paleta teracotta pentru pervaze sau pentru suprafețele din jurul șemineelor sau sobelor.

În ceea ce privește materialele textile, cadrul este desăvârșit de cuverturi și draperii din fibre naturale în nuanțe neutre, dar și de blănuri (recomandabil artificiale), monocrome, în armonie cu paleta coloristică aleasă.

Dacă marea este cea care ne conferă starea de relaxare sinonimă cu odihna, atunci paleta de albastru cu străluciri ivoire și îmbrățișarea razelor de soare sunt pe planșa nostră de designer.

Un studiu recent arată că albastrul este cea mai iubită culoare, așa că nu vom greși alegându-l pentru decorarea dormitorului; efectul său liniștitor vine însă din nuanțele combinate și din ponderea lor în ansamblul camerei. Dacă optăm pentru albastrul marin sau cobalt pentru vopsirea pereților, intensitatea lui trebuie echilibrată prin alegerea unei piese de mobilă dormitor de culoare deschisă – de la lemnul natur, la cel de bambus sau la cel din fibre vegetale împletite. Albastrul turquoise este ceva mai versatil, fiind o alegere potrivită atât pentru țesături – tapițeria patului cu tăblie, draperii, perne sau covoare – cât și pentru obiecte ceramice sau piese de mic mobilier cum sunt consolele, taburetele sau noptiere în stilul boho-chic.

Oricare ar fi selecția de nuanțe de albastru pe care ne-o dorim în dormitorul nostru, acesta se completează magistral cu grejurile nisipii, dar și cu accente de orange sau galben luminos. Pe o paletă de albastru dominant, aduceți stropul de lumină caldă a asfințitului alegând lămpi cu elemente metalice din cupru sau alamă, covoare, decorațiuni și tablouri cu motive care unifică cromatic și evocă peisajul estival.

O gamă largă de posibilități pestru a crea atmosfera odihnitoare a dormitorului o găsiți și pe rovere.ro, iar specialiștii noștri în decorațiuni si design interior vă așteaptă cu recomandări utile pentru spatiul dumneavoastră în magazinele Rovere Mobili.

articolul original.

3 beneficii ale nutriției personalizate pentru câini și pisici

30 September 2022 at 11:19

Pentru a te asigura că animalul tău de companie va duce o viață lungă și sănătoasă, este absolut vital să îi oferi o îngrijire corespunzătoare. Un aspect deloc de neglijat din această îngrijire este, desigur, dieta animalului. Deși poate părea un subiect ușor, poate deveni dificil să alegi exact tipul de hrană potrivit.

Medicii veterinari recomandă să apelezi la o nutriție specială, alegând tipuri de hrană cu formulă pentru câini și pisici. Însă, și acestea se împart în mai multe sortimente, caracterizate în funcție de mai multe criterii. O strategie potrivită este aceea de a opta pentru o nutriție personalizată.

Ce înseamnă nutriția personalizată?

Acest concept presupune hrănirea animalului tău de companie cu un sortiment de hrană care să îi servească în mod eficient nevoile nutriționale. Acesta poate fi un tip de hrană dedicat unei anumite etape de dezvoltare (junior, adult și senior) sau un sortiment pentru nevoi speciale (piele sensibilă, digestie sensibilă, tract urinar sensibil, animale sterilizate etc.).

Avantajele nutriției personalizate

1. Asigură o dezvoltare sănătoasă

Formulele de hrană specială au un conținut echilibrat de proteine și alți nutrienți, astfel încât animalul tău de companie să poată să se dezvolte armonios. Acest lucru este valabil în mod special în cazul hranei junior.

Sortimentul junior este disponibil de obicei atât pentru câini, cât și pentru pisici. Acesta poate conține un ingredient special numit colostru, componentă care susține imunitatea naturală și sănătatea pe termen lung, astfel susținând o bună dezvoltare a puiului de câine. Un animal poate primi o nutriție bogată doar dintr-un tip de hrană care se potrivește etapei sale de dezvoltare.

2. Servesc niște nevoi specifice

Este posibil ca animalul tău de companie să aibă nevoie de anumiți nutrienți, să aibă o anumită sensibilitate sau să fi urmat o anumită procedură care necesită o dietă specială, precum în cazul sterilizării la pisici. Dacă ai un câine foarte activ, acesta ar avea nevoie de un anumit tip de hrană. Astfel, oferindu-i o nutriție personalizată, câinele sau pisica ta va primi exact substanțele de care are nevoie.

3. Previne apariția unor afecțiuni

Anumite rase și specii pot fi predispuse la dezvoltarea unor afecțiuni specifice. De exemplu, pisicile au de-a face deseori cu afecțiuni de natură renală, în timp ce câinii pot avea probleme cu articulațiile. Animalul tău poate avea un risc mai mare de a suferi anumite boli și din cauza unor probleme moștenite, dar și dacă acesta nu primește tocmai cea mai bună îngrijire.

De aceea, este absolut esențial ca pisica sau câinele tău să primească un tip de hrană care să fie adaptat nevoilor lor. Medicul veterinar va recomanda anumite produse pentru câini și pisici bogate în acei nutrienți care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Dacă dorești ca animalul tău să fie fericit și sănătos, cel mai bine este să optezi pentru nutriția personalizată. Discută cu veterinarul tău despre ce formule ar fi potrivite pentru câinele sau pisica ta și alege dintre aceste variante de hrană umedă și uscată.

articolul original.

Cele mai bune țesături pentru a face perdele și draperii personalizate

30 September 2022 at 11:03

Atunci când mergem într-un hotel de lux sau într-o casă bine mobilată, ochii noștri zăbovesc invariabil asupra perdelelor și draperiilor de acolo. De obicei, perdelele și draperiile vor fi cele mai bogate țesături din cameră.

Toată lumea acordă multă atenție și considerație atunci când se decide asupra unor materiale textile pentru perdele și draperii – este o achiziție costisitoare, fie că o faceți dumneavoastră, fie că o comandați; o decizie care trebuie luată cu gândire și deliberare.

Textura țesăturii, transparența, modul în care cade și se încrețește sunt toate considerente importante atunci când alegeți cea mai bună țesătură pentru perdelele pentru casa dvs.

Iată o listă cu cele mai bune materiale textile folosite de obicei ca material pentru perdele.

De obicei, perdelele și draperiile au două straturi – cel exterior, numite draperii Blackout, care blochează toată lumina care intră în cameră și un strat interior care oferă doar suficientă intimitate sau deloc, un strat transparent. Dacă nu vă doriți acest tip de lux de impermeabilitate la lumină, puteți opta doar pentru materiale textile cu un singur strat, cu o țesătură suficient de densă care blochează lumina și oferă intimitate.

Draperiile blackout îndeplinesc mai multe sarcini – sunt menite să blocheze lumina și chiar și curenții de aer rece. Puteți folosi ca blackout un material sintetic foarte gros cu mai multe straturi (poliester sau nailon) cu un finisaj special (acoperiri polimerice) sau o draperie căptușită.

O țesătură grea de lână sau o piele întoarsă sintetică de greutate medie sau o țesătură de bumbac cu garnitură sau un brocart cu garnitură pot fi folosite ca draperie blackout.

Perdelele transparente sunt folosite mai mult pentru estetica lor decât pentru funcționalitate, deoarece se poate vedea prin aceste perdele transparente subțiri. De obicei, este folosită mai degrabă ca un strat interior decât ca atare. Ele sunt combinate cu o draperie mai grea în față sau cu jaluzele rulouri în spate.

Uneori se folosește o perdea transparentă dacă doriți să filtrați lumina doar parțial, dar în același timp să dați o iluzie de intimitate. Ele sunt folosite și în spatele ușilor de sticlă, în interiorul dulapurilor, deasupra paturilor pentru copii sau ca draperie romantică deasupra paturilor.

Voalul este o țesătură care este moale, ușoară și transparentă. De obicei este 100% bumbac, deși poate fi și din poliester. Are o suprafață foarte fină (cele de calitate mai bună), cu o bună drapare și este cel mai bun pentru a lăsa să pătrundă în interior doar acea cantitate de lumină care să vă facă să simțiți o oarecare intimitate, fiind în același timp transparent.

Țesăturile de dantelă pot fi folosite ca materiale textile pentru o draperie transparentă; țesătura deschisă a acestei țesături este potrivită pentru acest scop. Dantela de bună calitate pentru confecționarea rochiilor poate fi scumpă, însă. Ceea ce fac oamenii de obicei este să caute varietăți mai ieftine de dantelă la prețuri accesibile – nu uitați că aveți nevoie de multă țesătură pentru perdele. Dantela Leavers / Calais este un nume generic pentru o categorie de dantelă folosită ca perdele.

Plasa de nailon este o opțiune ieftină ca perdea transparentă. Are o construcție tricotată. Nu este la fel de fină ca voalul. Voalul de poliester este denumirea țesăturii din plasă de poliester folosită pentru perdele.

Nu uitați că plasa folosită pentru perdea nu trebuie să se întindă în mod ideal. Dacă vă plac acele țesături de plasă cu mici rotunjiri satinate împrăștiate, acestea se numesc țesături Point d’Esprit (uneori se referă și la perdelele din dantelă).

Muselina este un alt tip de materiale textile potrivit pentru perdele. Este o țesătură subțire de bumbac care este foarte ieftină și suficient de ușoară pentru a fi folosită ca o perdea transparentă, deși nu la fel de transparentă ca celelalte din această listă.

Pentru confecționarea perdelelor se folosesc țesături simple de bumbac cu țesătură simplă, de diferite greutăți. Acestea sunt populare deoarece bumbacul se drapează bine, este moale și are un aspect simplu. Perdelele din bumbac într-un material cu greutate de draperie sunt groase și sunt foarte populare atât pentru aspectul lor, cât și pentru funcție. S-ar putea să nu fie nevoie să căptușești țesătura de bumbac cu greutate de draperie, deși căptușeala poate adăuga rezistență și durabilitate și aspect.

Bumbacul de matlasare și de croitorie este utilizat pentru confecționarea draperiilor, dar acestea sunt, de obicei, subțiri și nu oferă o acoperire adecvată din cauza transparenței lor apropiate atunci când sunt expuse la lumină. Va trebui să căptușiți aceste țesături pentru a le folosi ca draperii cu o bună acoperire și opacitate.

De asemenea, acestea nu sunt suficient de late, motiv pentru care va trebui să alăturați metrii pentru a obține lățimea dorită. Ca atare, sunt ieftine, dar când adăugați căptușeală la această țesătură, vă veți gândi că este mai bine să cumpărați o țesătură mai grea, care să fie suficient de groasă.

Bumbacul Madras este un bumbac în carouri cu culori foarte vii și este folosit pentru perdelele cu un aer festiv și vesel – are o țesătură lejeră de tip Leno. Bumbacul are totuși un dezavantaj – se micșorează foarte mult.

articolul original.

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), informează noile hotărâri ale Sfântului Sinod.

30 September 2022 at 10:27
Foto: m.digi24.ro

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În această zi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei şadinţe, s-a anunţat principalele hotărâri ale Sfântului Sinod, astfel:

 • A fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni;
 • Au fost reconfirmate condițiile înscrierii la doctoratul în Teologie;
 • Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:
 • Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;
 • Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
 • Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;
 • Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
 • Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
 • Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;
 • Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

În plus, Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a  Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora, a transmis biroul de presă al Patriarhiei Române.

Se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Totodată, vineri, 30 septembrie 2022, comunitatea creștin ortodoxă aniversează 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

În această zi specială, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 09:00, după care va fi oficiat un Te Deum. De la ora 12,00, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfăşura un moment festiv în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele adresate de autorităţile române și de alte instituţii publice din țara noastră. Accesul la acest eveniment se face DOAR pe bază de invitaţie, a transmis biroul de presă al Patriarhiei Române.

Iniţial, ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a avut loc la data de 30 septembrie 2007. Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost rostit atunci de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Despre Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În contextul socio-profesional, Daniel Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara din judeţul Timiş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În 1979, el şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La data de 6 august 1987, el a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria sub numele de Părintele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La data de 1 iulie 1990, el a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), după decesul Patriarhului Teoctist, care a avut loc la data de 30 iulie 2007.

articolul original.

Perna, accesoriul care garanteaza somnul profund!

30 September 2022 at 13:09
By: Stiri
image

Potrivit cercetarilor, insuficienta somnului este una dintre cauzele majore de anxietate, depresie si alte tulburari care privesc sanatatea mentala si fizica. Si nu mai este o noutate ca lipsa somnului duce adesea la performante slabe, precum si o rata scazuta de productivitate in randul indivizilor. Numai prin aceste fapte si de cand publicul si-a deschis ochii asupra impactului negativ al privarii de somn asupra umanitatii, un ecosistem de producatori, comercianti cu amanuntul si furnizori de servicii de sanatate a inceput sa deblocheze o gama larga de oportunitati de afaceri, oferind oamenilor produse care sunt mai de incredere in obtinerea unei experiente de somn mai bune.

In afara de a transforma un dormitor intr-un sanctuar de somn si de a avea o saltea si paturi confortabile de dormit, pernele de calitate sunt acum unul dintre cele mai cautate produse atunci cand vine vorba de a investi in somn. Dar intrebarea este acum: merita?

Achizitionarea unei perne de dormit de calitate ar putea sa nu fie la fel de importanta ca celelalte nevoi zilnice, dar este, fara indoiala, o responsabilitate pe care ar trebui sa o intelegem timp. Perna Dormeo iti ofera o experienta de somn mai buna, care ar putea fi benefica pentru bunastarea ta pe termen lung.

Asa cum ar trebui sa fie rolul sau principal, pernele ar trebui sa ne ajute sa obtinem un somn bun. S-ar putea sa nu observi acest lucru, dar pernele vechi iti ofera adesea un timp prost sa dormi. Lucrurile noi ne ofera intotdeauna experiente mai bune. Deci de ce sa nu investesti in perne noi?

Investitia intr-o perna de calitate nu va va oferi doar un somn mai bun. De asemenea, vine cu acel sentiment imbietor de a nu vrea sa te dai jos din pat. Cine nu isi doreste o perna de calitate care sa iti ofere confort? Ofera-ti o satisfactie in timp ce va odihniti dintr-un mediu haotic exterior? Poate fi un mic aspect de luat in considerare dar cu cat acorzi mai multa atentie calitatii pernei pe care o folosesti, cu atat experimentezi un efect diferit pe care il are, unul care schimba viata.

Sanatatea mintala si sanatatea fizica sunt doua preocupari inseparabile in zilele noastre. Studiile cred ca o minte sanatoasa permite corpului tau sa obtina si o sanatate fizica buna. Cu perne de calitate, toate sunt rezolvate! Pernele de buna calitate nu iti permit doar sa ai mintea bine odihnita, ci iti ofera si sprijin pentru greutatea totala a capului si reduc riscul altor probleme de postura care ar putea aparea in timpul somnului.

Problemele de postura, cum ar fi fractura coloanei vertebrale si dislocarea oaselor, pot avea un efect de-a lungul vietii asupra corpului, care ar putea afecta performanta de zi cu zi odata neglijate. Exista o multime de producatori de perne care ofera acum perne ortopedice pentru aceste tipuri de huse pe care le puteti verifica pe piata. Investitia in perne de calitate este o modalitate mai buna de a preveni aparitia acestor scenarii nefavorabile.

Dermatologii au spus ca problemele pielii, cum ar fi acneea si cosurile, sunt cauzate in principal de lucrurile care iti ating fata, cum ar fi perna. Cand sunt expuse, pernele tale pot contine multa murdarie, praf si alte microorganisme prezente in aer. Asadar, daca il vei folosi mai mult decat ar trebui, asta ar putea declansa mult mai multe reactii adverse nu doar asupra pielii, ci si asupra intregului corp. Primul pas pentru a evita ca acest lucru sa se intample este sa va schimbi regulat perna. Asigurati-va ca speli mereu perna sau ai una noua la doi ani, bineinteles cu cele de buna calitate.

In loc sa cheltuiesti bani pe o perna mai ieftina, de ce sa nu investesti in unele de buna calitate, care te pot ajuta mai mult si sa-ti ofere o ingrijire si un confort deosebit, care te vor aduce la un nou nivel diferit de experienta de somn.

Investeste in produse pentru a te ajuta sa te odihnesti de cea mai buna calitate. Aceasta ar putea include o perna noua, o saltea sau o lenjerie de pat de calitate decenta. Aceste lucruri nu sunt luate in considerare, dar pot ajuta cu adevarat experienta de somn a cuiva.

Perna ta are trei functii de baza:

Ofera de sprijin gatului si spatelui in timpul repausului: Sprijinul adecvat este esential, deoarece coloana vertebrala umana are o curba naturala. Suportul oferit de o perna ajuta la mentinerea alinierii corecte a coloanei vertebrale. Dormitul fara sprijin adecvat are un impact negativ asupra somnului tau. De asemenea, poate duce la rigiditatea spatelui si a gatului.

Ofera de sprijin pentru problemele coloanei vertebrale: poate fi si mai important pentru tine sa gasesti tipul potrivit de perna daca suferi de o tulburare sau problema a coloanei vertebrale.

A avea o perna buna contribuie in mare masura la imbunatatirea nu numai a sanatatii coloanei vertebrale, ci si a calitatii generale a somnului pe timp de noapte. Somnul este o modalitate prin care organismul se vindeca singur. Prin urmare, corpul tau nu poate folosi timpul pe care il petreci dormind pentru a face ceea ce trebuie facut daca calitatea somnului tau este lipsita sau daca nu dormi suficient.

Ofera unui nivel mai bun de confort: In ceea ce priveste nivelul de confort, acesta este mai subiectiv si depinde de preferintele unei persoane. Mai multi factori, cum ar fi dimensiunea corpului, pozitiile de somn si conditiile de sanatate joaca un rol. Acesti factori te vor ajuta sa alegi tipul de perna cu care te vei simti confortabil.

articolul original.

USR sesizează DNA din cauza unui lider PSD: „Numire frauduloasă a unei persoane fără nici cea mai mică experiență”

30 September 2022 at 08:52

În România, Uniunea Salvați România cere Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să se sesizeze din oficiu și să ancheteze numirea lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Olt, Paul Stănescu, în funcția de Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR SVO).

O solicitare în scris a fost trimisă, vineri, procurorilor DNA. Tot USR au făcut presiune și a sesizat Curtea Constituțională pentru a nu-i permite lui Alexandru Stănescu să ajungă în conducerea ANRE.

USR face apel la DNA să ancheteze un lider PSD

În afirmaţiile sale, „Prin această numire frauduloasă a unei persoane fără nici cea mai mică experiență în gestionarea unei problematici atât de complexe, în dispreț față de bunul simț și în sfidarea legilor, este pus în pericol un întreg Program Operațional Regional finanțat din bani europeni, ratând șansa de a reduce decalajele de dezvoltare între regiuni, dar și pierderea totală a fondurilor alocate prin acest program, 1,2 miliarde de euro”, acuză partidul USR.

Alexandru Stănescu, director General al ADR SVO

Partidul USR vrea ca DNA să înceapă, în temeiul art. 292 Cod de Procedură Penală (articol privind sesizarea din oficiu), urmărirea penală împotriva președinților celor cinci consilii județene care compun Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia: Cosmin-Dorin VASILE (Dolj), Cosmin Popescu(Gorj), Aladin Georgescu (Mehedinți), Marius Oprescu (Olt) și Constantin Rădulescu (Vâlcea).

De asemenea, vizați sunt membrii comisiei privind concursul organizat pentru ocuparea funcției de conducere vacantă de Director General al ADR SVO, precum și Stănescu Alexandru, admis în urma concursului organizat pentru ocuparea funcției de conducere vacantă de Director General al ADR SVO, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității etc.

articolul original.

Italia elimină obligativitatea măștilor de protecție în transportul public

30 September 2022 at 08:41

Vestea momentului pentru cei care vor să călătorească și nu numai. De la 1 octombrie, Italia anunță că va elimina obligativitatea măștilor de protecție în transportul public, după mai bine de doi ani de restricții severe impuse în contextul pandemiei de COVID.

După doi ani și jumătate de pandemie, masca de protecție pentru virusul COVID-19 va fi eliminată în Italia, cu excepția accesului în unitățile sanitare. Vineri este ultima zi de obligativitate pentru dispozitivul care simbolizează pandemia, care a contribuit la protejarea persoanelor și la limitarea contaminării.

Concret, pe 30 septembrie expiră legea care impune masca FFP2 în transportul public și nu vor fi prelungiri, pentru că ar fi fost necesar un decret, dar guvernul condus de Mario Draghi se ocupă doar de chestiunile curente și a decis să nu semneze o nouă prevedere.

Pentru spitale și alte unități sanitare s-a decis, în schimb, semnarea ordonanței, în următoarele ore, relatează Corriere Della Sera.

Trenuri, nave și autobuze

Obligația de a purta masca FFP2 este în vigoare până pe 30 septembrie pe:

– nave și feriboturi utilizate pentru servicii de transport interregional

– trenuri utilizate în serviciile de transport feroviar de pasageri de tip interregional, interucity, intercity de noapte și de mare viteză

– autobuze utilizate pentru servicii de transport persoane, cu oferta nediferențiată, efectuate pe șosea în mod continuu sau periodic, pe un traseu care face legătura cu mai mult de două regiuni și pe itinerarii, orare, frecvențe și prețuri prestabilite

– autobuze utilizate pentru servicii de închiriere cu șofer

– mijloace utilizate în serviciile de transport public local sau regional

– mijloace de transport școlar dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Structuri sanitare

În această ţară, obligația purtării măștii expiră pe 30 septembrie, dar guvernul a decis să extindă utilizarea dispozitivelor de protecție respiratorie pentru angajații din domeniul sănătății, utilizatori și vizitatori ai unităților sanitare, social-sanitare și de asistență socială, inclusiv unități de ospitalitate și îngrijire pe termen lung, cămine de bătrâni, unități de reabilitare, unități rezidențiale pentru vârstnici, inclusiv persoane autosuficiente.

Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, va semna astăzi un ordin de prelungire cu o lună.

Munca

Totodată, pentru locurile de muncă, până pe 31 octombrie, în Italia este în vigoare un protocol conform căruia „angajatorul asigură disponibilitatea FFP2 pentru a permite tuturor lucrătorilor să o folosească.

În plus, angajatorul, la indicarea specifică a medicului competent sau a șefului serviciului de prevenție și protecție, pe baza contextelor de lucru, identifică anumite grupuri de angajați cărora să le furnizeze echipament individual de protecție adecvat (FFP2), care trebuie să fie purtat, acordând o atenție deosebită personalului fragil.

Măsuri similare sunt identificate și în cazul în care este necesară gestionarea unui focar infecțios în companie”.

Obligația de vaccinare

Aşadar, până la 31 decembrie 2022 există obligația de vaccinare pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Sharp prezintă o nouă gamă de produse la IFA Berlin

29 September 2022 at 15:25
By: Stiri

Sharp Home Appliances, unul dintre principalii jucători din industria de electrocasnice, a prezentat la IFA Berlin, cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei din Europa, o nouă gamă de produse inovative. Noile electrocasnice oferă experiența unei case smart și eficientă energetic, reușind să combine tehnologia de ultimă generație și integrarea perfectă a aparatelor electrocasnice în orice tip de bucătărie.

Control de la distanță cu aplicația Sharp Home

 

Cu aplicația Sharp Home, utilizatorii pot controla de la distanță gama ultra-eficientă de produse Smart. Aplicația oferă funcționare interoperabilă și tehnologii specializate care ne ajută să nu mai pierdem timp pentru activitățile casnice.

Noua gamă de mașini de spălat și uscătoare de rufe, eficiente energetic

 

Noua gamă Sharp Smart constă în mașina de spălat inteligentă, eficientă din punct de vedere energetic și uscătorul de rufe cu pompă de căldură cu rating A+++.  Acestea au fost concepute pentru a face echipă de câte ori este necesară o spălare inteligentă și apoi o uscare rapidă, eficientă energetic.

Mașina de spălat și uscătorul de rufe sunt dotate cu o serie de funcții inovatoare. Pe lângă faptul că oferă un ciclu rapid de spălare de 12 minute, mașina de spălat, cu funcția sa „Steam”, mărește intensitatea spălării prin igienizare cu abur, fără să fie nevoie o a doua clătire, economisind astfel apă.

Uscătorul de rufe economisește mai mult timp și energie, fiind dotat cu un ciclu rapid de 30 de minute și un suport de uscare 3DRack® detașabil, pe care pot fi așezate articole delicate, încălțăminte, jucării și articole mici pentru uscare în siguranță.

Cuptor încorporat inteligent

 

Un alt produs care face parte din gama Smart este cuptorul inteligent Sharp creat pentru a  simplifica gătitul. Cu un astfel de produs, preparatele vor fi gătite ca la carte, fără a rata momentul potrivit pentru a le scoate din cuptor.

Mulțumită platformei Innit ai acces la sute de rețete. Împreună cu setările potrivite ale cuptorului poți prepara orice rețetă.

Alte produse prezentate de Sharp la IFA Berlin sunt frigiderul Sharp care îți permite controlul de la distanță cu modurile Eco și Vacanță, și mașina de spălat vase cu capacitate de 14 seturi care oferă o spălare ultra-rapidă a vaselor cu cicluri de numai 15 sau 30 de minute.

În plus, modelul asigură o curățare completă, prin funcția unică AquaGlide, care poate direcționa apa în interiorul paharelor sau în coșul de jos pentru o curățare intensivă.

 

Cuptor încorporat Sharp Stealth Steam

 

Fie că vrei să gătești o masă în familie sau să pregătești un produs congelat, cuptorul încorporat Sharp, dispune de funcții multiple care îți oferă ajutorul de care ai nevoie în bucătărie.

Funcțiile asistate cu abur te ajută să prepari rețetele preferate, având întotdeauna rezultate excepționale. De asemenea, după prepararea mâncării, nu trebuie să îți faci griji privind curățarea cuptorului, având o funcție specială dedicată acestei etape, evident, bazată pe abur.

 

Pe piața europeană de electrocasnice, cu excepția Rusiei și a Italiei, brandul Sharp operează sub licență Vestel. Brandul japonez Sharp este de peste 100 de ani pe piață și continuă să surprindă an de an prin tehnologiile și produsele inovative menite să ne simplifice viața.

articolul original.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere

29 September 2022 at 10:49
Foto: româniatv.net

Toți românii care vor să beneficieze de ajutoarele de încălzire pentru sezonul rece 2022-2023, trebuie să știe care este data limită pentru depunerea cererilor și completarea formularului.

Ajutor de încălzire pentru sezonul rece 2022-2023

În România, de la data de 1 noiembrie 2021, ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece 2022-2023 se oferă conform prevederilor Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021. Potrivit acestei legi, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile sale și sistemul de încălzire utilizat.

Românii care vor să beneficieze de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, trebuie să depună cererile și declarațiile pe propria răspundere până la data de 15 octombrie 2022. Ele se depun individual sau prin asociațiile de proprietari, ascociațiile de locatari sau la primăria din orașul, satul sau comuna în care aveți domiciliul.

Concret,  Stabilirea dreptului pentru primirea ajutorului pentru încălzirea locuinței se face prin dispoziția primarului orașului, satului sau comunei în care locuiți:

 • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până în a 20 zi a acelei luni;
 • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după a 20 zi a lunii în care ați depus cererea;
 • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care au depus cererea;

Cine poate beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței?

De acest ajutor pot beneficia familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe cap de membru de familie sau persoanele singure care câștigă lunar până în 2.053 de lei. Acest ajutor se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

În funcție de sistemul de încălzire al locuinței dumneavoastră, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

 • ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
 • ajutor pentru gaze naturale;
 •  ajutor pentru energie electrică;
 •  ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În contextul financiar, valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire locuinței, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

 • 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
 • 500 lei/ lună, pentru energie electrică;
 • 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar al familiei sau al persoanei singure:

 • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este până în 200 lei pe cap de membru de familie/persoana singură;
 • în proporție de 90%, pentru persoanele cu un venit lunar net cuprins între 200,1 lei și 320 lei;
 • în proporție de 80%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 320,1 lei și 440 lei;
 • în proporție de 70%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 440,1 lei și 560 lei;
 • în proporție de 60%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 560,1 lei și 680 lei;
 • în proporție de 50%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 680,1 lei și 920 lei;
 • în proporție de 40%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 920,1 lei și 1.040 lei;
 • în proporție de 30%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.040,1 lei și 1.160 lei;
 • în proporție de 20%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.160,1 lei și 1.280 lei;
 • în proporție de 10%, pentru persoanele cu un venit lunar net între 1.280,1 lei și 1.386 lei pe cap de membru de familie sau 2.053 de lei pentru o persoană singură;

Totodată, pe lângă acești bani, românii cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic lunar. Acest ajutor financiar se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

articolul original.

Trei poeți au fost crunt umiliți de către ruși după ce au participat la o lectură literară contra mobilizării pentru luptă în Ucraina

29 September 2022 at 08:41
Foto: tv8.md

În ziua de miercuri 28 septembrie, un tribunal rus a cerut, încarcerarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară contra mobilizării pentru luptă în Ucraina. Unul dintre ei a susținut că a fost violat de poliţie în timpul arestării.

Astfel, ONG-ului OVD-Info informează că Artiom Kamardin, Egor Ştovba şi Nikolai Daineko au fost arestaţi preventiv pentru două luni.

Cei trei sunt suspectaţi într-o anchetă deschisă pentru „incitare la ură cu ameninţarea folosirii violenţei”.

Dacă vor fi inculpaţi, ei riscă şase ani de închisoare, în contextul în care autorităţile ruse reprimă în prezent orice critică a conflictului din Ucraina, susține AFP.

Acuzațiile care li s-au adus celor 3 poeți

În Rusia, în ziua de Duminică, cei trei bărbaţi poeți au participat la o lectură în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski în centrul Moscovei, un loc de întâlnire al intelectualilor disidenţi în perioada sovietică.

La începutul lecturilor, un bărbat a afirmat că este vorba despre o acţiune „anti-mobilizare” militară, ordonată de Rusia săptămâna trecută, potrivit unui videoclip al evenimentului publicat pe canalul de YouTube de opoziţie Mos Piket.

În afirmaţiile sale, „Vă amintiţi cum îi numeam pe teroriştii din Doneţk şi Lugansk acum opt ani? Miliţieni”, a spus Artiom Kamardin, referindu-se la capitalele celor două teritorii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Apoi, el a recitat una din poeziile sale, intitulată „Omoară-mă, miliţianule!”.

La finalul textului, el a spus: „Glorie, Rusiei Kievene! Noua-Rusie, la dracu cu tine!”.

Bătut şi violat cu o ganteră în timpul arestării

Astfel, a doua zi, Artiom Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciu. În contextul avocatului său, Leonid Solovev, citat de mass-media independente ruse, el afirmă că a fost bătut şi violat cu o ganteră în timpul arestării.

Postul Telegram 112, partizan al ordinii ruse, a publicat un videoclip în care îl arată pe tânăr, în genunchi, prezentându-şi scuze.

În timpul unui discurs în instanţă, miercuri seară, filmat de media independentă SOTA, Artiom Kamardin a afirmat că aceste scuze au fost obţinute „sub tortură”. La audiere, acesta a apărut cu urme şi un bandaj pe faţă.

Totodată şi Nikolai Daineko a fost arestat duminică în timpul lecturilor poetice şi a primit o amendă pentru „manifestaţie neautorizată”. Acesta a fost eliberat şi arestat din nou luni, potrivit OVD-Info.

articolul original.

Pentru unii banala, pentru altii indispensabila, fasa de tifon nu lipseste din domeniul medical

29 September 2022 at 07:36
By: Stiri
image

Pentru publicul larg anumite produse de pe piata li se pot parea banale si nu le cunosc adevaratul rol, insa in multe situatii din viata chiar au nevoie de acestea.

Domeniul medical spre exemplu este unul complex, unde gasim ramuri importante si vitale pentru sanatatea noastra. Cert este ca indiferent ca vorbim despre un cabinet stomatogic, un cabinet veterinar sau o unitate de urgenta, sunt cateva consumabile ce nu pot lipsi de la nici o operatiune medicala. Medicii nu pot realiza nici un act medical daca nu au la indemana consumabilele necesare.

Sa luam exemplu fasa de tifon. Este una dintre cele mai frecvent consumabile utilizate deoarece are rolul de a fixa pansamentul in zonele unde materialele cu substante adezive nu pot asigura acest lucru.

O fasa de tifon are mai multe intrebuintari. Poate fixa pansamentul unor plagi usoare, pot efectua un pansament compresiv si pot imobiliza temporar un membru care a fost supus unui traumatism.

Aceasta se foloseste in mai multe ramuri din medicina si este de altfel un produs ce nu ar trebui sa lipseasca din trusa de prim ajutor.

Pentru cei care au trusa de prim ajutor acasa

In fiecare locuinta nu lipsesc anumite medicamente cat si consumabile. Vorbim in special de familiile cu copii, avand in vedere ca acestia sunt mult mai predispusi la anumite accidente. O rana sau o zgarietura are nevoie de a fi bandajat in momente de urgenta. Astfel ca fasa de tifon ar trebui sa fie nelipsita.

Pentru cei care au nevoie de fasa de tifon ieftina pentru a-si asigura stoc in trusa de prim ajutor, pot accesa magazinul online Sanrotex.

Sanrotex este un furnizor de consumabile medicale destinate cabinetelor, spitalelor, policlinicilor si asa mai departe. Desigur ca de aici pot comanda si persoanele fizice, cele care au nevoie de astfel de produse in locuinta.

Gama de produse este foarte vasta. Acestea sunt la preturi accesibile, insa dincolo de toate sunt de calitate premium.

Din trusa de prim ajutor de acasa nu poate lipsi fasa de tifon, un termometru, tensiometru, plasturi si alte produse importante. Toate acestea se pot gasi in magazinul de nisa sanrotex.ro.

De-a lungul timpului acest producator si furnizor a devenit partener de incredere pentru multe institutii medicale si nu numai. Asta datorita faptului ca in gama de produse se gasesc consumabile indispensabile. Daca acum ceva timp cei din domeniul medical erau nevoiti sa comande sau chiar sa se deplaseze personal la alti furnizori din tari straine pentru a-si asigura stoc de aceste produse, cu Sanrotex acum totul este mult mai simplu.

Toate produsele sunt accesibile la pret, iar calitatea este cea asteptata, dat fiind faptul ca colaboreaza cu branduri de renume.

Asadar, vorbim despre o ramura importanta pentru fiecare dintre noi. Din domeniul medical nu pot lipsi anumite produse de o importanta majora. Sanrotex devine partener de incredere pentru toti cei care au nevoie de astfel de produse.

Date de contact:

0371 669 339

+40 790 871 000

+40 372 870 035 (FAX)

online@sanrotex.ro

articolul original.

Festivalul Art East Fashion Weekend se întoarce la Iaşi

29 September 2022 at 03:05
By: Geo
image

Tineri designeri din Braşov, Cluj Napoca, Galaţi, Iaşi, Oradea, Republica Moldova şi branduri consacrate din lumea modei se vor reuni în perioada 30 septembrie – 2 octombrie la Iaşi. 

Anemona Drăgan – fondatoarea brandului Brinelli, Nicoleta Ţupea – model internaţional, Adina Buzatu – stilist şi fondatoare a brandului Trends By Adina Buzatu şi Toni Dincă – manager al One Models Romania se numără printre invitaţii acestei ediţii.

Stephan Pelger le va explica tinerilor designeri cum pot înţelege procesul de generare a ideilor şi cum trebuie să le coordoneze într-o viitoare afacere. Totodată, vor afla care e importanţa managementului echipei şi vor analiza alături de Stephan Pelger rolul asumării riscurilor în aplicarea ideilor inovative.

Participanţii la Art East Fashion Weekend se vor bucura şi de Gala East Models Awards. Această gală pune în evidenţă potenţialul modelling-ului est european. Vor fi acordate premii precum Best Internaţional Model, Best Comercial Fashion şi Best New Face. Misiunea acestui eveniment este de a stabili conexiuni între piaţa naţională de fashion şi cea internaţională din Milano, Paris, Londra, Tokyo sau New York. Totodată, în cadrul galei vor fi prezentări a unor branduri locale, naţionale şi internaţionale.

Pentru tinerele pasionate de make-up va avea loc un eveniment special: workshop-ul „Să ne privim în oglindă şi să ne găsim punctele forte”. Acestea vor învăţa cum să scoată în evidenţă cele mai frumoase trăsături, cum să îşi pregătească tenul înainte de machiaj, cum să îşi accentueze şi multe altele, de la make-up artistul Angelica Huţanu.

Programul evenimentului:

Vineri, 30 septembrie 2022

 • Ora 11:00 – Conferinţa de deschidere a Art East Fashion Weekend (ediţia a VII-a), la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)
 • Ora 18:00 – Workshop experience by Stephan Pelger, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)
 • Ora 18:00 – Vernisajul expoziţiei fotografiilor colecţiilor designerilor participanţi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Foaier)

Sâmbătă, 1 octombrie 2022

 • Ora 13:30 – Concurs ART EAST (tinerii designeri), în Grădina Palas
 • Ora 18:30 – Gala East Models Awards, în Grădina Palas

Duminică, 2 octombrie 2022

 • Ora 12:00 – Casting modele One Models România, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Conferinţe)
 • Ora 14:00 – „Meeting with you in the Mirror – Self Make Up Hour by Angelica Huţanu”, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi în parteneriat cu Academia Models, Primăria Municipiului Iaşi şi Palas Iaşi.

articolul original.

(VIDEO) Scenă uluitoare cu Joe Biden

29 September 2022 at 03:44
By: (I.R.)

Suferă preşedintele SUA de amnezie?  Asta ar concluziona unii, după ce Joe Biden a fost protagonistul unui moment uluitor. Liderul de la Casa Albă a căutat-o în timpul unui discurs pe congresmena din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit, relatează Reuters.

La conferinţa despre foamete, nutriţie şi sănătate, Biden le-a mulţumit organizatorilor, iar apoi a întrebat: “Jackie, eşti aici? Unde este Jackie?”. “Cred că ea urma să fie aici”, a adăugat el.

„Jackie are you here? Where’s Jackie?”

Rep. Jackie Walorski (R-IN) died in a car accident in August pic.twitter.com/cHc3b7zPmE

— Charlie Spiering (@charliespiering) September 28, 2022

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Este dieta vegetariană o soluție la creșterea alarmantă a obezității infantille?

26 September 2022 at 11:55

Plecând de la puținele studii realizate în domeniul alimentației exclusiv vegetariene a copiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că aceasta conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală, însă le poate afecta creșterea, mineralele din oase și micronutrienții.

Supraponderabilitatea și obezitatea afectează din ce în ce mai mulți copii, iar România ocupă locul 3 în Europa la  obezitate infantilă în rândul băieților cu vârste între 8 și 12 ani. Medicii diabetologi și nutriționiștii atrag de multă vreme atenția că România nu are programe de nutriție preventivă și nici rapoarte nutriționale actualizate pentru copii. Autoritățile își exprimă îngrijorarea dar nu fac nimic pentru a preveni aceste consecințe ale lipsei de programe de stat privind educația alimentară în rândul copiilor și tinerilor, care se vede mai acut după doi ani de pandemie și restricții sanitare în care dominantă a fost lipsa de mișcare.

Așadar, toată lumea este de acord că o dietă echilibrată, stabilită cu ajutorul unui medic nutriționist, asociată cu sport și mișcare, este cea mai bună metodă de prevenție. Tot mulți părinți cred că o alimentație vegană ar putea contribui la rezolvarea problemei, dar specialiștii atrag atenția că „Alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete”, pentru că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier.

În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, oamenii de știință au început să cerceteze rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete de tip vegan sau vegetarian și efectele acestor diete asupra dezvoltării viitorului adult. Rezultatele primelor studii realizate în acest domeniu au fost dezbătute într-o conferință Inovaliment, de cunoscuți și apreciați specialiști în nutriție pediatrică din România, dar și din afara țării.

Institute of Child Health, University College of London UK a realizat primul studiu pe alimentația vegană în rândul copiilor, pe care l-a publicat în 2021, în The American Journal of Clinical Nutritionr și au arătat că în cazul copiilor, dieta vegană conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât la copiii omnivori, însă dieta vegană le poate afecta creșterea, cantitatea de minerale din oase și micronutrienții.

O altă cercetare, publicată anul acesta de oamenii de știință de la St. Michael’s Hospital of Unity Health din Toronto, Canada, în revista Pediatrics, arată că alimentația exclusiv vegetariană în cazul copiilor poate duce la subnutriție. Studiul nu a corelat însă dependența de mâncarea vegetariană cu obezitatea sau excesul ponderal.

Malgorzata Desmond

Așasar, oamenii de știință constată că dieta vegetariană/vegană în cazul copiilor nu este suficientă pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a acestora și prezintă chiar unele riscuri,  subliniindu-se astfel importanța educației alimentare timpurii în dezvoltarea și lonegvitatea adultului.

Guest Speakerul conferinței, dr. Malgorzata Desmond, autoarea studiului „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”, cercetător onorific al Institutului pentru Sănătatea Copilului de la University College London, specialist în nutriție pediatrică, a subliniat că „alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete. De asemenea, o dată la 2 sau 3 ani, ar trebui să primescă sfaturi de la un specialist. Atât copiii vegani, cât şi cei cu o dietă normală ar trebui să ia suplimente. În Polonia, este recomandat ca în lunile de iarnă toţi copiii să ia vitamina D. Aşa că nu este o diferenţă între vegani şi vegetarieni. Veganii par a fi, însă, mai predispuşi la carenţa de vitamina D”.

Amalia Arhire

A fost pus în discuție, totodată, impactul nefavorabil al lipsei datelor privind statusul nutrițional al copiilor, lipsa programelor de prevenție prin nutriție și a educației alimentare în România, precum și ce înseamnă să crești un copil vegan, din punct de vedere economic și social.

În 2021, obezitatea a fost principalul motiv pentru care părinții s-au adresat medicului pediatru. O parte dintre părinţi sunt speriaţi, vin la nutriţionist pentru că nu ştiu să-şi ajute copilul, iar alţii sunt total pasivi la a acorda o educație alimentară care să contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor şi pot apărea deficite mai mari. Însă, faţă de perioada pandemiei sunt mai mulţi adolescenţi care vor să ştie cum pot mânca vegetarian, fără să-şi ajungă la anumite deficite, a declarat dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Junior, medic endocrinolog.

Concluziile conferinței au fost că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier, dar care poate fi corectat prin monitorizare medicală de specialitate. Pe de altă parte, dieta vegană este benefică sistemului cardiovascular, copiii cu o astfel de alimentație având un profil cardio-lipidic optim.

Întrucât niciunul dintre studii nu a luat în calcul monitorizarea copiilor pe termen lung, ca viitori adulți, pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu vulnerabili în fața unor boli, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu va realiza un studiu observațional privind dezvoltarea copilului cu o alimentație timpurie corectă, în contextul în care România nu are programe de nutriție preventivă, rapoarte nutriționale actualizate pentru copii și nici programe de stat privind educația alimentară, deși ocupă locul 3 în Europa la obezitate infantile, în rândul băieților cu vârste între 8-12 ani. Prin acest program ne dorim să oferim acces părinților la sfaturile unor specialiști, bazate pe dovezi științifice legate de alimentația timpurie, astfel încât aceștia să ia cele mai bune decizii, când vine vorba de alimentația copiilor și să schimbăm mentalități în ceea ce privește alimentația viitorului, a declarat Lăcrămioară Frăsineanu, Manager Proiect.


articolul original.

Ce-ar fi să-ți schimbi viața în bine? La Lucky Studio câștigi mii de euro lunar!

28 September 2022 at 06:52
By: Geo

Sigur ai auzit despre videochat. Prietenele vorbesc că se câștigă bine, că poți fi independentă financiar. Chiar așa este. Cel mai bine e să-ți dăm câteva sume concrete, ca să știi despre ce e vorba.

Eu sunt Claudia, PR la Lucky Studio Iași. Am fost și eu model de videochat, iar acum mă ocup de modelele începătoare, așa cum ai putea fi și tu. Este deci plăcerea mea să-ți vorbesc despre bani.

Din experiență îți spun că acum se câștigă cel mai ușor bani în domeniul ăsta. Noi lucrăm mult pe Jasmin, Nr. 1 mondial în videochatul premium. E site-ul nostru partener, care îți garantează trafic în fiecare tură și te promovează în mod special.

În plus, noi, ca studio, îți oferim condiții excepționale: machiaj și lecții de engleză gratuite, cursuri de dezvoltare personală, ședințe foto-video profesioniste. Toate avantajele astea te ajută indirect să faci o mulțime de bani.

Cred însă că te interesează și lucruri mult mai concrete. De asta îți propun să discutăm direct despre comisioane și sume.

Top 7 beneficii financiare la Lucky Studio Iași

 1. Îți dăm comisionul excepțional de 70% din încasări în primele 10 săptămâni lucrate în studio.
 2. Îți oferim praguri succesive de bonusare, de până 70% și după perioada ta de început în studio
 3. Primești 2.000 de euro pentru fiecare model adus de tine în studio
 4. Te poți aștepta să câștigi în jur de 2.000 de euro pe lună după primele 8 săptămâni în studio
 5. Recordul absolut de încasări e de peste 100.000 euro câștigați de un model într-o lună de job la Lucky Studio
 6. Îți oferim împrumuturi cu dobândă zero pentru intervenții estetice
 7. Îți oferim împrumuturi cu dobândă zero pentru cumpărarea unei mașini sau pentru avansul în vederea cumpărării unui apartament

Mai departe, de tine depinde pe ce cheltuiești banii ăștia. Ai libertatea absolută să te distrezi cu ei așa cum vrei. Dacă ai chef, te duci în cluburi, la shopping, în mici excursii. În caz că ai planuri mai importante, poți să și pui bani deoparte, menținând un stil de viață foarte confortabil.

În virtutea experienței, te sfătuiesc călduros să vezi domeniul ăsta ca pe o afacere proprie, mai degrabă decât un job. Asta înseamnă că merită să investești timp și atenție când ești online, ca să obții cât mai mult ca model.

E foarte util să vii la timp la program, să investești un număr suficient de ore online, să fii constantă, să respecți persoanele din jur. La fel, pe măsură ce ai încasări tot mai mari, e bine să investești o parte din venituri în haine de brand, ca să dai cât mai bine online. Membrii vor aprecia mult asta și te vor recompensa pentru investiția ta.

Din moment ce începi și tu să câștigi mii de euro lunar, toată viața ta se schimbă în bine. O să fii uimită inițial, dar apoi te vei obișnui cu succesul tău. O să ți se pară normal să-ți cumperi tot timpul lucruri de calitate, să ai experiențe plăcute.

Sună bine? Hai să vorbim despre succesul tău! Facem planuri împreună și poți începe imediat. Fără CV, fără probe practice. Dacă mă convingi că ești o persoană serioasă și ambițioasă, începem pe loc. Sună-mă chiar acum!

Contact Lucky Studio Iași

Telefon: 0742 286 286

articolul original.

Ce dotări și accesorii trebuie să aibă o mașină de familie perfectă

28 September 2022 at 06:40
By: Stiri
image

Când este vorba de familia ta, nu poți lăsa niciun detaliu la voia întâmplării. De aceea, mașina perfectă pentru a circula alături de cei dragi este cea care oferă confort, dar și siguranță. Chiar dacă șofezi cu prudență, vrei să știi că te bazezi pe un automobil care îți completează stilul de condus cu extra caracteristici menite să îi protejeze pe membrii familiei tale. Descoperă în continuare ce dotări ar trebui să aibă o mașină perfectă de familie.

Airbag-uri și funcții de siguranță pentru drumuri fără griji

Dacă îți dorești să pleci la drum în condiții optime, indiferent de traseu, este bine să conduci o mașină care îți dublează atenția prin funcții dedicate siguranței rutiere. De exemplu, un Opel Combo life poate fi o variantă potrivită pentru nevoile tale, pentru că îmbină spațiul generos cu o serie de caracteristici care te protejează la fiecare călătorie:

 • Frânare automată de urgență – detectează pietonii și alte vehicule din trafic, avertizându-te în cazul riscului unei coliziuni. În cazul în care nu acționezi, mașina ta frânează în mod automat, pentru a te proteja de un eventual pericol.
 • Asistență la parcare – este o funcție opțională, dar foarte utilă, mai ales în traficul din oraș. Imaginează-ți cât de mult îți va folosi când mergi la cumpărături sau duci copiii la școală, iar mașina ta va detecta locurile de parcare adecvate, preluând direcția și oferind avertismente pentru a preveni coliziunile în timpul parcării.
 • Asistență la menținerea benzii de rulare – în cazul în care părăsești în mod neașteptat banda pe care rulezi, sistemul te avertizează și îți corectează ușor direcția.
 • Alertă a unghiului mort lateral – te ajută să monitorizezi vehiculele care se apropie pe benzile paralele și în unghiurile moarte, pentru mai multă siguranță la schimbarea benzii de rulare.
 • Recunoașterea indicatoarelor de viteză – un sistem util pentru un plus de protecție, datorită faptului că interpretează indicatoarele rutiere și recunoaște modificările limitei de viteză, pentru a te avertiza când e cazul să încetinești și când poți rula mai rapid.

Evident, poți adăuga pe listă de funcții și alte caracteristici, precum camerele panoramice cu vedere în spate, senzorii care te avertizează asupra obstacolelor mai puțin vizibile în timpul virajelor cu viteză redusă, sau controlul de coborâre a pantei, ce te va ajuta în drumurile pe care le faci cu familia în zone muntoase.

Iar pentru că vorbim de siguranță, este necesar să te asiguri că mașina familiei tale dispune de airbag-uri care se activează în eventualitatea nedorită a unui impact. Opel Combo-e Life, spre exemplu, este dotat cu șase airbag-uri, inclusiv pentru șofer, pasager, lateral și cortină.

Spațiu și confort pentru întreaga familie

O mașină de familie presupune suficient spațiu, în special pentru călătoriile lungi, în care confortul este o reală necesitate. Gândește-te la o vacanță cu copiii, eventual cu bunicii și poate chiar cățelul familiei. Un automobil de patru locuri poate fi neîncăpător în astfel de situații, de aceea îți recomandăm să te orientezi către o mașină suficient de spațioasă. Dacă optezi pentru un Opel Combo-e Life, poți alege între varianta cu 5 sau cu 7 locuri, în funcție de nevoile tale de deplasare. Cele 3 scaune individuale din spate dispun de puncte de fixare Isofix standard, pentru a transporta copiii în siguranță.

Verifică dacă mașina aleasă dispune și de alte caracteristici prin care să asiguri confortul familiei, cum ar fi ușile glisante, pentru mai multă ușurință la urcare sau coborâre, sau spațiul suficient la nivelul picioarelor, pentru călătorii cu adevărat comode.

Soluții de depozitare și portbagaj generos

Când pleci la drum cu cei dragi, ai nevoie și de suficient spațiu de depozitare, pentru că fiecare membru al familiei are propriile necesități. Într-o vacanță, portbagajul va fi dedicat bagajelor, poate chiar unui cort sau accesoriilor de plajă. În interiorul mașinii trebuie să existe și spații pentru genți de mână, borsete, telefoane sau jucării.

În drumurile prin oraș, spațiul din automobil înseamnă suficient loc pentru ghiozdane, echipament de sport, pungi de cumpărături și orice alte lucruri necesare pe traseele zilnice. Prin urmare, trebuie să te asiguri că mașina aleasă dispune de un portbagaj generos, dar și de soluții inteligente de depozitare.

Sistem de navigație

Pe lângă dotările și funcțiile de mai sus, este bine să soliciți ca mașina ta să fie echipată și cu sistem de navigație. Bineînțeles, acesta este util și când călătorești doar tu, însă importanța sa crește atunci când călătorești împreună cu familia. Îți dorești ca oamenii dragi să fie în siguranță, așa că e util să ai un instrument prin care să găsești ruta potrivită și să ajungi fără probleme la destinație. În ziua de astăzi, majoritatea șoferilor se bazează pe astfel de sisteme, prin care își simplifică fiecare călătorie.

Ca recomandare finală, îți sugerăm să optezi pentru o mașină electrică sau hibrid. O astfel de variantă te va ajuta nu doar să conduci mai eficient și mai lin, ci și să le oferi copiilor tăi promisiunea unui viitor mai puțin poluat. Sperăm ca sfaturile de mai sus să îți fie de ajutor și să te ghideze către modelul de automobil potrivit familiei tale.

articolul original.

Capucine Gros, UNFINISHED: „În România industria artistică se simte mai hibridă, mai experimentală, mai liberă”

27 September 2022 at 18:27

Capucine Gros este o artistă născut în Elveția, care a crescut în Franța și China. A finalizat proiecte din și în afara lumii artei, de la ateliere de serigrafie în școlile publice din Savannah, GA, până la spectacole de un an în care înregistrează interacțiunile ei cu ceilalți, precum și picturi de-a lungul vieții sau cărți anuale realizate manual. În 2011, a absolvit rezidențiatul la Elizabeth Foundation for the Arts, NY. Biz a vorbit cu Capucine, în prezent director artistic al UNFINISHED, despre ediția din acest an a festivalului, precum și despre ce înseamnă să fii artist contemporan în 2022.

Cum v-ați imaginat festivalul de anul acesta? Care sunt elementele cheie?

Am încercat să distilăm întreaga viziune și toate elementele cheie într-o singură temă: OFF-CENTER. Asta înseamnă că avem o gamă „decentrată”, desigur, cu subiecte multiple, de la neuroștiință cu Anil Seth și regenerarea urbană cu Alice Cabaret până la blockchain cu Beniamin Mincu sau moda sustenabilă cu Jeanne de Kroon.

OFF-CENTER înseamnă, de asemenea, că avem un format extrem de descentralizat, permițând participanților să se alăture offline și online și creând structuri de sesiune foarte unice, cum ar fi orele de birou pentru vorbitori (astfel încât participanții să poată veni să-i întâlnească unul la unu), mulțime – performanțe din sursă (cum ar fi poveștile noastre de dragoste UNFINISHED interpretate live din propriile contribuții ale comunității noastre), concerte în mers, artă neterminată, finalizată în timpul festivalului, instalații participative, wellness comunitar etc.

OFF-CENTER înseamnă că spațiul nostru este, de asemenea, centrat. UNFINISHED are loc în grădina Casei Universitarilor, precum și în alte două săli de cinema din apropiere, și avem experiențe organizate în timp ce ne plimbăm între ele (le poreclim „întâlniri de plimbare”), pentru a face acest moment „în mijloc” la fel de interesant ca și restul programului (sau poate mai mult!)

Nici „centrul nostru”, Grădina UNFINISHED, nu este cu adevărat un „centru” pentru că este mare și minat cu lucrări de artă, colțuri, instalații, scene secrete, camere de experiență și surprize peste tot.

Deci, una peste alta, viziunea acestui an este că sensul poate veni de oriunde și creăm contextul perfect pentru a ne asigura că multe dintre acestea se întâmplă, în orice moment și în orice colț.

Ce îl va face diferit față de edițiile anterioare?

Multe lucruri desigur, dar poate mai presus de toate: locația! Grădina este ca un paradis pierdut în inima Bucureștiului. A fost o muncă aproape nebună să o renovam, să cercetăm arhivele publice pentru hărți originale și să restaurăm cele mai vechi sere abandonate ale Bucureștiului, dându-le din nou un scop, dar este extraordinar să asistăm la o astfel de transformare. Abia așteptăm ca mulți oameni să se bucure și de ea.

Capucine Gros, UNIFINISHED22

Cum ați ales speakerii și artiștii care vor concerta?

Foarte organic. Mulți speakeri, artiști și muzicieni au făcut parte din festival online în ultimii doi ani și am fost extrem de nerăbdători să-i aducem. Ne-au impresionat cu adevărat pentru că, chiar dacă este extrem de dificil să transmiți o personalitate și să creezi momente semnificative online, îi simțim că fac parte deja din familie. Așadar, suntem foarte încântați să îi putem invita în sfârșit la București. Totuși, nu i-am invitat pe toți deodată și am vrut să aducem de asemenea chipuri complet noi, pe lângă cele deja familiare. Cred că acest mix este cel mai bun mod de a crește un sentiment de comunitate și în același timp de a evolua mereu.

Din punct de vedere al subiectului, este același lucru: căutăm un mix! Toate vârstele, toate disciplinele, toate geografiile. Avem încă multe lacune în misiunea noastră de diversitate, dar îmi place să cred că ne îmbunătățim puțin în fiecare an! Și de aceea suntem numiți NEFINISAȚI.

Cât de greu a fost pentru tine să te întorci în lumea offline în organizarea evenimentului?

Mai mult emoționant decât greu! Mai ales că online a fost foarte greu. Nu am ales calea ușoară. De fapt, am făcut-o în cel mai greu mod posibil: creând propria noastră lume online, desenând-o, programând-o, inventând modalități de conectare online, așa cum nimeni altcineva nu a făcut-o. Am creat producții de înaltă calitate și vieți reale în studiouri TV. Eram total anti-zoom.

Deci offline a fost o mare ușurare, într-un fel. Și acum avem beneficiile muncii grele din ultimii doi ani, deoarece continuăm să ne bucurăm și să ne îmbunătățim platforma, combinată cu bucuriile offline-ului. Deci, de fapt, nu pare că ne „întoarcem” offline. Se pare că am atins un nou nivel, combinând tot ce este mai bun din ambele! Este incitant.

Ați fost unul dintre speakerii primelor ediții ale UNFINISHED. Cum este să treci de la asta la a fi printre creierele din spatele evenimentului?

Nu este un pas uriaș, de fapt, pentru că UNFINISHED are acest lucru special de a pune pe toți să contribuim, cumva… Vorbitorii sunt adesea foarte implicați: li se cer sfaturi, recomandări, sunt întrebați despre părerea lor, despre cum să facă lucrurile să se întâmple și cum cred ei că ar trebui să fie programul. Aș spune chiar că nu este un pas mare de la participant la vorbitor! Pentru că atât de multe experiențe sunt împărtășite (mese de exemplu, dar nu numai) și atât de multe lucruri sunt crowd-sourced. Deci, creierul tuturor este pus la contribuție!

Care sunt obiectivele și așteptările tale de la ediția din acest an?

Mi-aș dori ca toți cei care vin să se simtă ca acasă, având în același timp o experiență extraordinară. Ar trebui să se simtă curioși și surprinși și confortabil în acest sens. Confortabil fiind ușor inconfortabil. Într-o lume în care dorim ca totul să fie atât de scenarizat, controlat, măsurat: UNFINISHED vrea să creeze o oarecare libertate, ceva necunoscut (pozitiv), ceva entuziasm. Vreau ca oamenii să vină fără să știe la ce să se aștepte și să plece cu sentimentul că a fost una dintre cele mai bune decizii din viața lor. Sper că, în acest fel, oamenii se pot simți din nou entuziasmați de străini, de diferență și de necunoscut.

În acest moment, ne temem prea mult de diferență. Îmi dau seama că uneori poate părea frustrant pentru participanți să nu știe tot ce se întâmplă, să nu aibă programul cu mult înainte ca alte festivaluri… dar predictibilitatea ar strica ceea ce cred că este una dintre cele mai importante lecții: că a acorda încredere, merită.

Ce înseamnă cuvântul UNFINISHED (NETERMINAT) pentru tine și de ce?

Pentru mine înseamnă smerenie și libertate. Înseamnă că suntem sinceri cu privire la faptul că suntem departe de a fi perfecți și că nu ne pretindem a fi ceva ce nu suntem. Și înseamnă că suntem eliberați de presiunea a ceea ce alții definesc drept succes și de teama de eșec. Ne permitem să experimentăm și să încercăm lucruri noi. De fapt, este misiunea noastră.

Ce te-a determinat să te muți în România și cum este pentru tine?

Cu siguranță o combinație de factori și circumstanțe. Pe de o parte, am vrut să părăsesc NYC și SUA, unde locuiam la acea vreme, deoarece mă săturasem de lipsa drepturilor de bază ale omului acolo (cum ar fi îngrijirea sănătății), de presiunea emoțională și financiară a sistemului lor de imigrare, și ceea ce am perceput ca fiind o scenă de artă prea centrată pe sine.

Pe de altă parte, îmi doream să fiu mai aproape de familia mea din Franța (dar nu prea aproape!) și să lucrez într-un loc care are o energie mai unică, undeva care să se simtă mai uman, poate. Am petrecut o săptămână în București ca artist la UNFINISHED17 și am simțit ceva special. Am petrecut două luni în 2018 și până la sfârșitul lui, chiar mi-am imaginat că locuiesc aici. Până în 2019, m-am mutat!

Și de atunci, a fost o aventură grozavă. Există și aici provocări mari, cum ar fi lipsa forței de muncă în special, dar sunt total diferite de cele din SUA. Se simt mai reali și mai sinceri și cred că se potrivesc cu energia mea în această perioadă a vieții mele. De asemenea, m-am îndrăgostit total de Carpați :) Poate că nu se spune suficient, dar natura de aici este extraordinară.

Cum ați caracteriza industria artistică românească?

Sincer să fiu, nu mă simt calificată să vorbesc despre asta, pentru că nu sunt un artist clasic în industria de artă românească. Nu fac o treabă foarte bună mergând la toate vernisajele și evenimentele de artă în mod regulat, chiar dacă mă bucur de ele ori de câte ori reușesc să ajung, iar munca mea nu este chiar afișată sau achiziționată de colecționarii de artă români (cel puțin nu acum).

Pe de altă parte, asta este și o siguranță pentru mine: dacă lumea artei locale nu este enormă și fac alte lucruri în afara ei, atunci nu poate fi ermetică și autoreferențială, așa cum simțeam că este în NY. Aici, industria artistică se simte mai hibridă, mai experimentală, mai liberă. Se pare că poți face mai multe reguli, în loc să urmezi regulile altcuiva.

Spui despre munca ta că este o modalitate de a explora, procesa și contesta liniile semi-absurde pe care oamenii le trasează în jurul lor în întreaga lume: granițe, limbi, mass-media, clasă, politică, prejudecăți. Poți te rog să ne spui mai multe despre asta?

Dacă aș avea o modalitate ușoară de a explica asta, probabil că aș fi un scriitor și nu un artist :) dar voi face tot posibilul. Oamenilor le plac cutiile. Ne place să punem etichete pe lucruri, să punem cuvinte pe sentimente, să numim teritorii, să marcăm limite, să revendicăm apartenența și apartenența, să categorizăm alți oameni, să judecăm bine și greșit.

Avem nevoie de asta pentru a naviga prin lume. Dar, în același timp, aceste linii limitează înțelegerea noastră despre lume. Ele restrâng lucrurile. Ne despart. Ne limitează empatia. Pentru a crește ca ființe umane, trebuie să redesenăm aceste linii fără oprire. Asta încerc să fac.

Cum este să fii artist în 2022?

Întrebare simplă, răspuns simplu: greu! Dar dacă m-ai fi întrebat în 2012, probabil că aș fi răspuns la fel și presupun că voi răspunde în continuare în 2032. Nu există scenariu pentru a fi artist. Fără descriere a postului. În teorie, nu ești cu adevărat dorit… Trebuie să-ți creezi propriul spațiu și sens, făcând ceea ce simți că este corect și necesar și negociind non-stop cu structurile din jurul tău pentru a-ți aduce munca la viață. Deci, într-un fel, când vremurile devin grele sau incerte pentru toată lumea, artiștii știu deja ce înseamnă asta. Suntem mai obișnuiți cu agitația…

Care sunt principalele diferențe dintre lumea artei contemporane din România și Europa? Dar diferențele dintre SUA și China și SUA și Europa?

Aceasta este o întrebare foarte grea și mare. În ce părți ale SUA? New York sau Savannah, GA? Ce părți ale Chinei: Shanghai sau Kashgar? În ce părți ale Europei: Paris sau Vilnius? Sunt povești total diferite. Dar, deoarece aceasta pare a fi o întrebare foarte generalizantă, voi încerca să dau un răspuns foarte generalizator.

Lumea artei contemporane din SUA are susținători extraordinari, dar zero bani publici. Lumea artei din Europa are o mulțime de bani publici, precum și buni mecenați (inclusiv cei din SUA care susțin și instituțiile europene!). China a crescut o generație extraordinară de patroni și cheltuiește din belșug banii publici, dar doar atâta timp cât arta pe care o susține se încadrează în agenda națională…

Și România are foarte puțini susținători și niște bani publici, dar sunt cheltuiți foarte ciudat… Cu toate acestea (și în ciuda a ceea ce spun românii) are un sprijin public bun; pentru că cel puțin artiștii nu se înfometează cu datoria școlară sau facturile de spital, ca în SUA.

Morala? Nu există un loc ideal; nu există centru. Și doar o reamintire: exact asta este tema UNFINISHED anul acesta: OFF-CENTRE.

 
 
articolul original.

Ronny Krieger, Patreon Europe: Tehnologie și creativitate fără bariere

27 September 2022 at 10:55

Mastering The Music Business a adus la București în perioada 6-8 septembrie speakeri internaționali de prestigiu în lumea muzicii. Am vorbit cu Ronny Krieger, General Manager al Patreon Europe, despre creativitate, impactul tehnologiei, ce înseamnă să fii muzician în 2022 și am aflat detalii din culisele Patreon.     

Pasiunea și curiozitatea ta pentru artă și creativitate au fost întotdeauna forța care te-a condus în viață. Te rog spune-ne mai multe despre asta.

Întotdeauna am știut că vreau să aleg calea muzicii pentru viața mea profesională. În același timp, eram destul de bine la școală și era oarecum de așteptat de la mine să-mi iau bacalaureatul și să merg la universitate după aceea. Nu am vrut să „irosesc” 8-10 ani din viața mea cu studii ulterioare, deși asta ar fi lipsit de sens pentru cariera pe care mi-am ­propus-o. Așa că în schimb am ales un job la bancă, ceea ce a însemnat doar un ocol de trei ani.

A fost un compromis acceptabil pentru familia mea și pentru mine și, de fapt, mediul economic m-a ajutat în cariera mea mai târziu. Imediat după ce am primit diploma în domeniul bancar, am sunat la compania mea preferată de distribuție de muzică și am întrebat dacă caută pe cineva. Din fericire căutau și foarte repede am avut primul meu loc de muncă în industrie. Celălalt aspect este că de obicei sunt „all in”, indiferent de ceea ce fac.

Așa că, dacă descopăr o nouă trupă care îmi place, un nou autor sau un regizor de film, trebuie să cercetez tot ce au făcut ei vreodată, toate albumele, toate cărțile, toate filmele și așa mai departe. Toată viața mea am fost, de asemenea, decis să aduc artă excepțională oamenilor. M-am oferit voluntar ca DJ pentru radioul școlii, orice eveniment școlar. Am făcut mixtape pentru alți oameni și, până astăzi, împărtășesc rețeaua mea lista cu top 100 albume preferate în fiecare an.

Ce înseamnă pentru tine creativitatea?

Eu nu sunt cea mai creativă persoană. Da, fac muzică de când eram adolescent. Am fost în trupe, am făcut DJ, am lansat poate două duzini de albume și remixuri în anii ’90 și încă mai fac puțină muzică în zilele noastre pentru distracție, dar nu m-aș considera deosebit de dotat. Am o fascinație uriașă pentru creativitatea altor oameni și îi admir pe toți acești artiști excepționali, uneori aproape maniaci, care fac artă fără compromisuri.

La 20 de ani mi-am dat seama că am talentul de a ajuta acești indivizi creativi să-și construiască cariere de succes, așa că am dat prioritate acestui lucru față de a face din artă propria mea profesie. Sunt înconjurat de artă în viața mea. Am peste 100 de printuri de artă la mine acasă, mii de cărți, filme și albume. Este o parte esențială a mea și încă petrec mult timp descoperind noi artiști de care fie mi-au lipsit în trecut, fie noi ­talente care apar.

Ronny Krieger, GM Patreon Europe

Cât de mult crezi că a influențat AI industria muzicală până acum și cât de mult va continuă să o facă?

În general, percep tehnologia moder­nă ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenințare. Încă o dată sunt curios să descopăr potențialul și să nu-mi fac griji prea mult cu privire la potențialul dezavantaj. Cred că oricum nu putem opri inevitabilul, așa că cel mai bine este să-l îmbrățișăm și să fim pregătiți. Industria muzicală în special a suferit din cauza ignorării prea îndelungate a viitorului. L-am văzut la prima mână.

AI nu mai este un concept teoretic pentru viitor. Face parte deja din viața tuturor, fie că suntem conștienți de asta sau nu. Personal nu sunt foarte interesat de AI-ul care încearcă să înlocuiască creativitatea umană. Nu m-ar deranja dacă AI ar preia toată munca de administrare cu care mințile creative de obicei nu vor să se ocupe în timpul procesului creativ, deși îmi place în mod deosebit ideea de AI ca co-creator.

Există o mulțime de exemple de interacțiune dintre oameni și tehno­logie care mi se par fascinante. Sunt încântat să văd mai multe din asta în viitor.

Cât de importantă este versatilitatea unui artist pentru ca acesta să aibă succes în zilele noastre?

Există, evident, căi diferite și depinde ce alegi să prioritizezi. Dai prioritate artei sau succesului?

Pentru mine, aceasta este diferența fundamentală dintre definiția mea a unui creator și a unui artist, prin aceea că creatorii sunt ca antreprenorii, artiștii de cele mai multe ori nu se concentrează cu adevărat pe popularitate sau succes.

În acest sens, creatorii trebuie să fie versatili, să se adapteze, să învețe și să pivoteze pentru a lucra în mod continuu la succesul lor, în timp ce artiștii tradiționali, de necompromis, nu o fac, chiar dacă asta înseamnă că nu câștigă mulți bani ca rezultat.

Eu personal prefer artiștii care nu fac compromisuri în creația lor, depășesc limitele, sunt unici și evoluează constant. Nu judec deloc și cred că există loc pentru ambele tipuri, ca fan al artei, deși personal prefer să fiu surprins decât îngrijit.

Ca GM al Patreon Europe care sunt principalele sfaturi pe care le-ai da muzicienilor?

Depinde ce fel de muzician ești. Ai un sunet unic? O viziune? Vrei să te exprimi ca rezultat al motivației intrinseci? Apoi fă asta și găsește o comunitate căreia îi place ceea ce faci. Indiferent dacă ceea ce faci este nou, ciudat sau foarte ne-mainstream, probabil că există oameni pe această planetă cărora le va plăcea. Trebuie doar să îi găsești.

Ești un muzician care este foarte bun din punct de vedere tehnic, știi totul despre teorie, ai cele mai avansate abilități, dar nu scrii cu adevărat piese originale? Ei bine, ar putea exista o cale diferită pentru tine, cântând muzica altora sau predând teoria muzicii. Este foarte greu să dai sfaturi generale, deoarece există multe tipuri diferite de personalități și genuri muzicale.

Indiferent de ce tip de muzician ești, ar trebui să știi întotdeauna care sunt obiectivele tale, de ce faci asta și pentru cine. Dacă nu știi ce vrei, poate știi ce nu vrei. Acest lucru te poate ajuta, de asemenea îți găsești propria cale.

Cum pui creativitatea înainte de orice?

Este o alegere, mai mult decât orice altceva.

Care sunt principalele genuri muzicale care au succes astăzi pe Patreon?

Adesea este vorba de non-mainstream, de nișă, de tipurile de muzică care nu sunt în centrul atenției și de tipurile de artiști care nu domină topurile de vânzări. Asta nu înseamnă stereotipuri ale artiștilor „săraci dar care luptă”. Avem muzi­cieni pe platformă care generează mai multe venituri decât au avut vreodată în carierele lor anterioare, dar nu sunt precum Beyonce, Drake sau Coldplay.

Muzicienii din metal se descurcă adesea foarte bine. Compo­zitori cântăreți, artiști indie rock etc. În general, artiști cu o comunitate puternică și angajată. Artiști cărora le pasă cu adevărat de fanii lor și au construit o comunitate de oameni care au aceleași idei.

Unde vezi viitorul muzicii în următorii câțiva ani?

Mai multă influență a tehnologiei. Și mai mult amestec de bariere de gen, până la punctul în care oamenilor nu le pasă prea mult de definițiile genurilor, lucru deja vizibil cu Generația Z acum. Mai puțini artiști care se concentrează pe platformele actuale de streaming și, în schimb, se concentrează pe comunitățile lor și direcționează către fani modele precum calitatea de membru.

Cât timp vom mai vedea impactul pandemiei asupra lumii artistice și de ce? Cum te adaptezi?

Prin natură, modelul de afaceri al Patreon este în mare parte digital, deci nu am avut probleme în pan­de­mie. Nu am văzut consecințe ne­ga­tive ale pandemiei pentru business-ul Patreon și, în schimb, am putut ajuta mii de artiști să facă față pierderii veniturilor din turnee. Va exista în continuare un anumit ­impact al Covid-ului asupra artiștilor și locațiilor din turneu.

Se apropie o altă toamnă și iarnă. Asta va prezenta obstacole, anulări și risc. Din nou. Trebuie doar să fim pregătiți și să ținem cont de asta. Sperăm că muzicienii își diversifică acum fluxurile de venituri și nu mai a) depind doar de veniturile din turnee sau b) speră că streaming-ul va plăti facturile. Nu va fi așa. Cel puțin nu pentru 99% dintre muzicieni. 

Photo 216068370 © Rafael Henrique | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

articolul original.

Modelele de videochat din Iași au o viață bună și relaxată. Bucură-te și tu de ea!

27 September 2022 at 13:47
By: Geo

Multă lume se întreabă ce fac modelele de videochat în timpul liber. E clar că sunt femei cu mulți bani, câștigați relativ ușor. Asta aprinde imaginația, uneori și invidia celorlalți. Mai bine îți răspund eu la curiozitatea asta, pentru că știu exact despre ce e vorba.

Sunt Claudia, PR la Lucky Studio, Nr. 1 în videochat în Iași. Am lucrat și eu ca model acum câțiva ani și înțeleg perfect natura jobului. Plus că lucrez zilnic cu zeci de colege care sunt acum modele și îmi spun ce stil de viață au.

În primul rând, se bucură de lucrurile normale. Adică merg și ele la o terasă, la film, în Grădina Botanică. Au prietene, iubiți sau soți și poate copii. Merg la cumpărături, la hipermarket, se bucură de soare, ies cu cățeii în parc. În al doilea rând, se bucură și de câteva lucruri speciale. Iar aici intervine, într-adevăr, o mare diferență.

Banii îți permit să faci orice

Un model începător de la Lucky Studio ajunge să câștige cam 2.000 euro după 8 săptămâni. Chiar dacă vine fără experiență, noi ne ocupă de tot pentru a ajunge la nivelul ăsta. Apoi crește și mai mult în încasări, pe măsură ce acumulează experiență.

Și tu ai putea să câștigi banii ăștia. De fapt, nu doar că ai putea, ci îi vei câștiga cu siguranță. Cu o singură condiție: să fii serioasă, să vrei să ai o viață foarte bună. Ce înseamnă asta? E foarte simplu: să-ți permiți tot ce ai amânat până acum.

Hai să luăm câteva exemple! În primul rând, îți poți cumpăra un telefon sau un ceas digital nou. La fel, îți iei ce haine vrei tu din mall. Același lucru e valabil în privința bijuteriilor, parfumurilor, produselor de machiaj.

Practic, îți poți face de cap în privința cheltuielilor. Mai ales că din jobul ăsta câștigi mai mult decât ți-ai imaginat vreodată. Ai tot timpul cardul plin și ești liberă să faci ce vrei cu ei. Tu decizi dacă îi dai pe capricii sau îi pui deoparte.

Mai mult, dacă vrei să-ți faci intervenții estetice, îți dăm un împrumut cu dobândă zero. Și dacă ai chef să-ți iei mașină, te ajutăm cu bani fără dobândă. E felul nostru de a-ți arăta că meriți să trăiești o viață bună, lipsită de griji.

Zâmbește și bucură-te de succesul tău!

Ai bani, libertate, ești respectată așa cum meriți. De ce să te stresezi cu ceva? Ar fi bine chiar să ne faci o vizită la studio, să vezi atmosfera de aici. Modelele sunt relaxate, zâmbitoare, cu bună dispoziție.

La fel o să fie și pentru tine. Când știi că te bazezi pe mii de euro lunar, ești mult mai pozitivă. Asta te ajută și online, când discuți cu membrii site-urilor de videochat. Emani o energie bună și ei apreciază asta, inclusiv prin atenții financiare.

Așadar, o să-ți fie bine de tot. Echipa e 100% feminină, în care toată lumea te respectă. Nimeni nu-ți pune întrebări aiurea, care să te jeneze. Colegele își văd de treaba lor și te ajută dacă le ceri opinia.

În plus, te susținem prin 14 trainere foarte bine pregătite. Colegele mele îți organizează programul, îți explică tot ce ai de făcut. Mai departe, depinde de tine să aplici sfaturile lor. Din nou, seriozitatea are un rol esențial în toată colaborarea asta.

Sună-mă chiar acum la telefon: 0742 286 286 și hai să ne vedem aici, la sediul Lucky Studio! Abia aștept să ne cunoaștem față în față și să discutăm deschis despre viitor. Sunt convinsă că va fi o colaborare de mare succes. O zi minunată ca tine îți doresc!

articolul original.
❌