ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Ultimele Stiri

Expoziție inedită la Sibiu: „Marele furt din Muzeul Brukenthal 1968”. Ce e nou după 54 de ani?

4 December 2022 at 11:31
image

Pe 12 decembrie, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, va avea loc vernisajul unei expoziții despre furtul din 1968, când au dispărut 8 dintre cele mai valoroase tablouri din colecția europeană a muzeului. Autorii nu au fost depistați niciodată iar evenimentul a rămas până astăzi drept cel mai mare furt de opere de artă din România. O recentă descoperire readuce, însă, în atenție evenimentul, iar conducerea Muzeului marchează descoperirea printr-o expoziție inedită, care are – totodată – rolul de a atrage atenția asupra protejării patrimoniului.

Interviu cu Dr. Dana Hrib, Director general adjunct al Muzeului național Brukenthal din Sibiu.

În anul 1968, din Muzeul Brukenthal din Sibiu au fost furate 8 lucrări de pictură europeană, dintre care 4 au fost recuperate treizeci de ani mai târziu în SUA. Considerat furtul secolului, subiectul a revenit periodic în atenția publicului prin articole și anchete de presă sau cercetări în urma desecretizărilor CNSAS. Luna aceasta, Muzeul Național Brukenthal pregătește deschiderea expoziției „Marele furt din Muzeul Brukenthal 1968”, de ce acum?

– Înainte de a vă prezenta proiectul nostru cred că ar fi bine să precizez faptul că suntem a treia generație profesională de la momentul furtului; chiar dacă nici astăzi nu putem afirma că suntem detașați emoțional, raportarea noastră la trecutul instituției poate fi mai ușor așezată în tiparele memoriei reparative.
O parte din cercetarea pe care se bazează expoziția și catalogul acesteia s-a desfășurat în anii trecuți, în arhiva de fotografie. Anul acesta, cu prilejului unei inspecții în depozitul de pictură europeană am constat faptul că șasiul de pe care a fost tăiată pânza lucrării Moartea Cleopatrei de Anthony van Dyck era păstrat împachetat așa cum fusese predat în urma anchetei închise în 1972. Faptul că 50 de ani nimeni nu a dorit să deschidă pachetul arată o traumă perpetuată în conștiința angajaților muzeului. A fost momentul în care am realizat că a venit timpul să prezentăm propria noastră versiune asupra evenimentelor. Astfel a fost constituită o comisie asistată de un reprezentant al Poliției de Patrimoniu, iar după despachetare am hotărât că șasiul trebuie expus; de la acest element s-a dezvoltat conceptul proiectului.

Pe lângă șasiul lucrării Moartea Cleopatrei, ce mai aduce nou demersul Muzeului Național Brukenthal?

– Șasiul în sine este un martor esențial al desfășurării anchetei: pot fi văzute pe el însemnările și semnăturile anchetatorilor, locul prelevării probelor și chiar evidențierea unor amprente.
Conținutul informativ al expoziției redă povestea lucrărilor furate din noaptea de 26 spre 27 mai 1958 până la întoarcerea în România a celor patru lucrări recuperate în 22 iulie 1998, însă obiectivul nostru este cel al recuperării memoriei.
Picturile recuperate pot fi văzute astăzi la etajul al II-lea din Palatul Brukenthal, în expoziția „Capodopere”. Este vorba despre Aelbrect Bouts, Autoportret (cunoscut și ca Portret de bărbat cu craniu), Tițian, Ecce Homo, Frans van Mieris cel Bătrân, Bărbat cu pipă la fereastră și Rosalba Carriera, Portret de femeie.
Din păcate, foarte puține persoane știu astăzi cum arătau picturile dispărute: Anthony van Dyck, Moartea Cleopatrei, Christoph Amerger, Portret de bărbat, Jörg Breu cel Bătrân, Portret de bărbat și Anonim german (posibil Hans Holbein cel Tânăr), Portret de bărbat. Imaginea lor este cea pe care încercăm să o reconstituim și să o redăm publicului prin mijloace specifice muzeului: fotografii din anii 60 păstrate în arhivă, fișe de conservare și date din registrul inventar.

– Considerând fotografiile ca principal mijloc vizual pentru recuperarea imaginii lucrărilor pierdute până astăzi, puteți să ne oferiți mai multe detalii despre acestea?

– Da, este important de precizat că nu sunt doar fotografii ale lucrărilor propriu-zise. Ele surprind aspecte ale expoziției de bază din Palatul Brukenthal în care o parte dintre tablourile furate erau expuse, verso panoului de lemn în cazul altor lucrări, fotografie după radiografie, în lumină razantă, directă și chiar în infraroșu, macrofotografie a detaliilor.
În expoziție sunt prezentate atât fotografiile originale, în vitrine, cât și imaginea lor printată la dimensiuni mari. Catalogul cuprinde un inventar complet al acestora alături de alte informații documentare precum particularități ale picturilor la data furtului: stare de conservare, inscripții și chiar descrieri cromatice deoarece pentru majoritatea pieselor avem doar imagini alb-negru.

Considerați că acest proiect expozițional are potențialul de a fi dezvoltat? Este posibil ca în viitor să aflăm noi date și amănunte în special despre cele patru tablouri dispărute până astăzi?

– Cercetarea desfășurată pentru realizarea expoziției a deschis noi direcții pe care ne propunem să le urmăm în anii viitori. Spre exemplu recuperarea memoriei celor 17 lucrări dispărute din colecția Brukenthal în anii 1926, 1944 și 1948, probabil furate, pierdute sau distruse mai ales în timpul evacuării și naționalizării. Și dintre acestea 2 au fost recuperate iar pentru restul deja am găsit imaginile a trei lucrări de pictură.

Întotdeauna există șansa descoperirii și întoarcerii lor fizice în colecțiile din care au aparținut. Este însă foarte important să folosim aceste prilejuri pentru conștientizarea asupra importanței și unicității patrimoniului. Abuzurile asupra operelor de artă sunt o oglindire a abuzurilor pe care oamenii le exercită unii asupra altora. Atunci când o pictură este furată nu doar proprietarul este păgubit, ci generații la rând de vizitatori, și accesul acestora la cultură.

Foto: Muzeul Național Brukenthal

articolul original.

Mănăstirea Clocociov, una dintre cele mai vechi mănăstiri din România | GALERIE FOTO

3 December 2022 at 17:49
image

Mănăstirea Clocociov, situată în partea de sud a orașului Slatina, județul Olt, a fost atestată documentar la 1512, în timpul domniei lui Neagoe Basarab.

Unii istorici susțin că această mănăstire este mult mai veche și că ar fi fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul lui Vintilă Vodă, deoarece și orașul Slatina datează din același secol, însă nu s-au păstrat dovezi în acest sens.

În anul 1594, Mihai Viteazul, care este pictat alături de Doamna Stanca pe peretele de apus al naosului, rezidește mănăstirea din temelii. Istoricii spun că este cea de-a doua biserică a lui Mihai Viteazul în Țara Românească, după biserica Mihai Vodă din București.

În anul 1628, a avut loc un puternic cutremur care a afectat profund mănăstirea, astfel că, în anul 1645, a avut parte de rezidiri capitale.

Așadar, biserica ce se vizitează în zilele noastre este cea de la 1645, chiar și pictura, în mare parte, este cea originală, din secolul XVII. Fresca originală din 1645  a fost descoperită în 1982 – 1987, sub alte două straturi de pictură.

În secolul al XIX-lea, mănăstirea a avut o perioadă de declin. La revoluția lui Tudor Vladimirescu, în anul 1821, turcii au trecut prin Slatina și au jefuit mănăstirea, iar după Primul Război Mondial, aceasta este devastată și părăsită timp de 10 ani.

În anul 1942, Mănăstirea Clocociov a fost transformată în mănăstire de maici.

*Vizitarea Mănăstirii Clocociov s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

FOTO: Lavinia Dragomir

articolul original.

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani cuprinde dovezi ale cultivării viei de peste 2000 de ani | GALERIE FOTO

3 December 2022 at 16:35
image

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani a fost înființat în 1983 și cuprinde dovezi ale activităților oamenilor din această zonă încă din cele mai vechi timpuri.

În principal, aici sunt prezentate dovezi ale tradiției cultivării viei și producerii vinului, tradiție care se întinde pe o perioadă de peste 2000 de ani, încă de pe vremea dacilor.

Acest muzeu se află într-o clădire din perioada interbelică, construită la 1920 de către Dumitru C. Popescu, un renumit comerciant din oraș.

“Muzeul cuprinde o bogată colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar și dovezi ale practicării viticulturii și ale continuității acestei îndeletniciri pe aceste meleaguri.

În vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri de peste hotare. Sunt expuse medaliile câștigate la concursul desfășurat la Bordeaux (1898) și la Expoziția Mondială de la Paris (1900), unde vinurile de Drăgășani au obținut recunoașterea internațională, odată cu primirea Diplomei de Onoare și a medaliei de aur.

Aici se regăsesc vechi răsaduri de vită-de-vie cum ar fi Braghina, Gordan sau Crâmpoşia. Vinurile albe sunt și ele reprezentate prin soiurile Sauvignon, Tămâioasa, Crâmpoşie, Riesling Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, dar și mostre din vinurile roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare și Novac”, este descris muzeul pe site-ul primăriei Băile Govora.

Tot în acest muzeu poate fi văzut și soiul “Crâmpoșie“, un soi de struguri care crește doar pe teritoriul românesc. “Se apreciază a fi foarte vechi, ca unul din puținele soiuri dacice care au supraviețuit peste veacuri”, scria profesorul Teodor Martin în cartea sa “Strugurii de masă”.

*Vizitarea Muzeului Viei și Vinului din Drăgășani s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

FOTO: Lavinia Dragomir

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

O poveste de dragoste regală, cu rădăcini în România și în fosta Iugoslavie

3 December 2022 at 14:31
image

S-au împlinit, anul acesta, o sută de ani de la căsătoria Regelui Alexandru I al Regatului Iugoslaviei cu Principesa Maria, fiica Regelui Ferdinand al României și a Reginei Maria.

A fost o regină atât de iubită de poporul iugoslav încât i se spunea Marișoara.

În semn de respect, autoritățile din Serbia au reușit, în urmă cu 10 ani, să o exhumeze din Marea Britanie, unde își avea mormântul, pentru a o îngropa în țara în care fusese regină.

Principesa Maria de România a devenit regină a Iugoslaviei în 1922.

S-a căsătorit cu Regele Alexandru Karadjodjevici.

Este cea frumoasă poveste de iubire din istoria noastră, se mândrește Simonida Popov, unul dintre cei mai buni ghizi ai Organizației Naționale de Turism din Serbia.

Regele nu voia să se căsătorească, însă, când i-a fost prezentată Maria, a fost dragoste la prima vedere. Nunta lor a fost fastuoasă, spune Simonida:

Regele Alexandru a trimis o navă frumoasă pe Dunăre pentru a o lua pe viitoarea regină. A fost întâmpinată de mii de tineri îmbrăcați în costume naționale. Drumul din portul Belgrad până la biserică a fost presărat cu flori

Poporul a îndrăgit-o repede pe noua regină. Cuplul regal a fost binecuvântat cu trei fii.

Regina Marișoara a fost președinta Crucii Roșii, fiind renumită pentru numeroasele acțiuni de caritate pe care le-a făcut.

Și-a vândut averea personală pentru a-i ajuta pe orfani. Își conducea propria mașină. Îi inspira pe toți din jurul ei.

După asasinarea soțului ei, în 1934, în timpul unei vizite oficiale la Paris, a mai stat doi ani în Iugoslavia și apoi a plecat în Marea Britanie, unde și-a cumpărat o fermă în Essex.

Era membră a familiei regale britanice și i s-au oferit toate beneficiile titlului de noblețe, dar le-a refuzat. Și a continuat acțiunile de caritate, spune Simonida Popov:

A fost îngropată la Frogmore (Cottage), în Marea Britanie, pentru că era descendentă a reginei Victoria. Dar in 2012 guvernul Serbiei a decis să facă o mare înmormântare pentru toți membrii dinastiei Karadjordjevic. Așa că a plătit 34.000 de lire sterline guvernului britanic pentru a i se da permisiunea să o exhumeze și să îi aducă corpul în țara in care a fost regină”.

Simonida Popov încheie povestea reginei Marișoara amintind că:

La nuntă, părinții principesei Maria i-au spus regelui Alexandru că și-au educat și pregătit fata pentru o viață grea și pentru a munci din greu. Și astfel, vorbele părinților s-au dovedit a fi profetice pentru fiica lor”.

Palatul Regal din Belgrad, construit după dorința Reginei Maria a Iugoslaviei, este vizitat zilnic de turiști din toate colțurile lumii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/pentru-SITE-Feri-Predescu-reportaj-Regina-Marisoara-fiica-regelui-Ferdinand-si-a-Reginei-Maria-cea-mai-iubita-regina-a-Regatului-Iugoslaviei-3-12-2022.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

articolul original.

Face videochat după ce Liviu Dragnea i-a plătit silicoanele

3 December 2022 at 19:44
By: D. A.
videochat

La începutul lunii septembrie Liviu Dragnea, aflat în Serbia, și-a amintit dintr-odată de Suzi, prietena Irinei Tănase și i-a trimis acesteia un mesaj „Fără glumă, chiar ești bună de p**ă!!! Și frumoasă“. Acum fata s-a apucat de videochat.
Suzi și Irina au lucrat la Ministerul Dezvoltării, via PSD pe vremea când Dragnea era cel mai puternic politician al României.

În mesajele trimise de fostul șef al PSD și date de Suzi la CANCAN, Dragnea îi amintește acesteia de promisiune afăcută de irina atunci când l-a convins să-i plătească implanturile de silicon la sâni.

„Dragnea: Când o să respecți promisiunea în legătură cu țâțele, mai vorbim.
Suzi: Ce promisiune?
Dragnea: Erai cu Irina, când mi-a zis să-ți plătesc operația
Suzi: Chiar nu eram, ea mi-a spus după. Deci… nu știu.
Dragnea: Ba da. Că, dacă o fac, o sugeți amândouă.”

După acest mirobolant dialog între cel care a condus România și o mai tânără pesedistă angajată la Ministerul Dezvoltării, aflăm astăzi din ziarul Cancan că femeia s-a apucat de videochat după ce și-a mărit sânii cu banii lui Dragnea și nu are inhibiții. Citiți integral pe cancan.ro amănuntele despre videochatista care i-a luat banii fostului șef PSD.

articolul original.

Noțiuni minime de marketing și promovare online pe care un proprietar de afacere trebuie să le stăpânească

2 December 2022 at 20:12
image

Marketingul unei afaceri include o serie de procese care necesită integrare pentru o vizibilitate mai mare a firmei în raport cu clienții. Trecerea treptată a tuturor activităților din mediul fizic în cel online a corespuns cu apariția marketingului online și mai mult, a unor firme specializate care să ofere servicii calitative în acest sens.

Flexibilitatea de a folosi mai multe instrumente pentru reclamă în vederea atingerii obiectivelor propuse, o comunicare mai eficientă și rapidă cu publicul dar și optimizarea căutărilor din Google pentru apariția site-ului în primele poziții sunt doar câteva elemente ale marketingului digital, informații pe care un proprietar de afacere trebuie să le cunoască pentru a adapta procesul decizional la noi realități de piață.

Proprietarul unei afaceri este asociat cu leader, persoana care oferă organizației viziune și misiune, motivație către scopuri precise. Acesta se bazează pe o relaționare deschisă cu toate structurile interne și se implică mult în dezvoltarea afacerii care îi proiectează ideea de business. Prin urmare, un leader trebuie să dețină o paletă largă de cunoștințe în zona de marketing, minimul care va fi prezentat în acest articol ajutând la înțelegerea tehnicilor de promovare online ce au rolul primar de creștere a vizibilității și implicit, a portofoliului de clienți.

Termeni în marketing ușor de reținut

Succesul unei companii pe sectorul de marketing se evidențiază prin vânzări și mai specific, pe modul în care clienții recenzează produsele. Pentru a ajunge la performanțe în online este benefic pentru companie să lucrați cu specialiști. Atât partea de construire și mentenanță a site-ului cât și procesul de optimizare SEO pot fi aspecte constante care necesită intervenție rapidă pentru a maximiza rezultatele. Un termen care trebuie însă înțeles în detaliu de către un leader este CPA marketing deoarece implică anumite costuri. CPA marketing reflectă costurile realizate de către firmă pentru a determina un client să ajungă pe site și în general exprimă un raport numeric între costurile de campanie și vânzările rezultate din vizitele clienților ca urmare a vizionării unei reclame. Deși mulți ar tinde să creadă că inițialul cost doar se amortizează, nu este deloc așa. Dacă site-ul este atractiv iar clientul potențial interacționează cu structura și conținutul acestuia, vânzarea poate fi deja premeditată. Toate noțiunile  de marketing implică, pentru a putea fi aplicate, strategii și obiective clare asumate la nivel de firmă.

O strategie bine definită – calea către succes

Pentru a putea vinde trebuie să cunoașteți în linii mari strategia grupului nișă. Ulterior, optați pentru asumarea conexiunilor cu clienții. Una dintre aceste opțiuni este reprezentată de marketing inbound, o metodă activă de afaceri prin care se creează conținut personalizat pentru atragerea clienților. Ceea ce este important de reținut este faptul că, acest tip de marketing se realizează doar în momentul în care clientul caută ceea ce firma dumneavoastră oferă. Fiindcă cumulul de reclame este foarte obositor pentru oameni atunci când stau în online, acest tip de marketing se bazează pe o serie de strategii care doresc atragerea clienților raportat la conținutul creat.

articolul original.

De ce nu se îngrașă italienii, deși mănâncă paste des? Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic | VIDEO

2 December 2022 at 18:14
image

Gazda emisiunii „Frecvența Gustului” – Mihaela Bilic – a explicat în emisiunea de vineri seara care este secretul italienilor atunci când vine vorba despre a mânca paste sau făinoase fără a se îngrășa. Medicul nutriționist Mihaela Bilic subliniază un aspect foarte important în acest context: „Cantitatea este primul element care face diferența”. „Multul acesta nu face bine nici la sănătate, nici la siluetă”, mai spune medicul nutriționist.

„Cum mănâncă italienii paste și francezii pâine și totuși nu se îngrașă pe măsură? În Italia se mănâncă paste la fiecare masă. Chiar dacă ei sunt obișnuiți să mănânce seara târziu, probabil că secretul vine tot din cantitate. Porțiile sunt mici. La cantitate ar trebui să nu avem mai mult de 70 de grame de paste nefierte – nici măcar nu se umplu doi pumni din momentul în care le pui la fiert și prin fierbere ele își triplează volumul. Cantitatea este primul element care face diferența”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Și mai este un lucru interesant: ei nu folosesc sosuri din abundență sau sosuri grele. Chiar și pastele cu multe feluri de brânză nu abundă de sos. Sunt foarte multe paste cu fructe de mare, cu legume. Uleiul de măsline e folosit și el cu măsură, dacă mai sunt fierte și al dente și sunt făcute din grâu dur, probabil că acesta este motivul pentru care italienii nu se îngrașă mâncând paste”, a adugat Mihaela Bilic.

Rămâi pe Frecvența Gustului pentru a savura întreaga emisiune:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Frecvența gustului, cu dr. Mihaela Bilic: Mai iubește românul porcul? | AUDIO

articolul original.

6 lucruri pe care mulți candidați neglijează să le menționeze în CV

2 December 2022 at 15:12
By: Stiri
image

Piața muncii este în căutare de mulți candidați în această perioadă, chiar dacă criza economică de la nivel mondial poate nu arată acest lucru. Unul dintre primii pași în aplicarea pentru joburi este realizarea CV-ului. Pentru a face un CV de succes, ai nevoie să menționezi mai multe lucruri care te pot ajuta să te remarci ca un potențial candidat care să aibă șanse să fie chemat la un interviu de angajare. Descoperă din acest articol care sunt acele lucruri. Mulți candidați pun accent pe experiențele profesionale și uită să menționeze și alte lucruri în CV-ul lor.

Competențele profesionale

Competențele profesionale sunt acele calități care arată ceea ce știi să faci cel mai bine. Poți de exemplu, dacă lucrezi în vânzări, să menționezi abilități precum negocierea, comunicarea interpersonală, interacțiunea cu alte persoane, abilități de organizare bună. Printre competențele din CV, sunt importante și competențele dobândite la locurile de muncă anterioare și cum le evidențiezi în CV-ul tău.

Spiritul antreprenorial și proiectele care indică acest lucru

Ce faci dacă încerci să intri într-o industrie la care ai renunțat cu mulți ani în urmă? Un angajator se poate întreba ce ai făcut între timp. Multe persoane încearcă afaceri pe cont propriu, așa că dacă acesta este și cazul tău, nu uita să incluzi aceste informații în CV. Acest lucru arată că ai o natură foarte muncitoare, abilitatea de a te organiza bine, de a coordona angajați, de a genera venituri. Acestea sunt abilități transferabile pe care le poți utiliza cu succes în poziții viitoare.

Proiectele de freelancing

Fie că ai lucrat ca analist, consultant, project manager sau specialist marketing, proiectele de freelance și contractele indepenente sunt importante pentru a fi incluse în CV-ul tău. Nu numai că arată o anumită abilitate din CV, dar demonstrează și capacitatea ta de a te implica într-o organizație și de a livra serviciile de care au nevoie aceștia.

Proiecte de voluntariat și de implicare în comunitate

Pe lângă experiențele profesionale, ia în calcul să adaugă implicarea în comunitate în CV-ul tău. Voluntariatul arată că poți gestiona multiple priorități. Mulți oameni sunt implicați în organizații despre care sunt pasionați și care se aliniază cu abilitățile lor. Dacă subliniezi și aceste experiențe în CV, un viitor angajator își va da seama că ești o persoană care încearcă să facă o diferență.

Dezvoltarea profesională

Indiferent unde lucrezi, șansele să participi la un training sau la cursuri în organizația ta, la nivel de industrie, sunt destul de mari. Adăugarea de informații despre dezvoltarea profesională în CV-ul tău este vitală pentru a arăta dorința ta de a crește în carieră. Include numele trainingurilor, precum și organizația care le-a susținut.

O scurtă introducere

Indiferent care este obiectivul tău profesional, adaugă și o scurtă introducere la CV-ul tău, pentru a te face remarcat mai ușor printre mulțimea de CV-uri pe care un recrutor sau angajator le primește. Încearcă să fii cât mai succint, însă și cuprinzător în descrierea ta inițială din CV. Cuprinde atât abilitățile tale, cât și experiențele profesionale cele mai relevante, într-o descriere succintă și care să arate ce fel de profesionist ești, într-o frază.

articolul original.

Paul Anghel: Îi sfătuiesc pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate

2 December 2022 at 12:40

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat un avertisment special pentru părinți de Moș Nicolae.

În contextul informațiilor transmise de Paul Anghel, următoarele cadouri pot reprezenta un pericol.

Concret, şeful ANPC a publicat o „scrisoare” către Moș Nicolae pe pagina sa de socializare, în care îi sfătuiește pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

Astfel, „Scrisoare către Moș Nicolae:

Dragă moșule, te rog ca atunci când te hotărăști să îți umpli tolba ta cea minunată cu cadouri pentru copii care, bineînțeles că au fost cuminți, să ai în vedere câteva lucruri, la care ar trebui sa fii foarte atent.

Mai exact, dacă doresti să dăruiesti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

 • să achizitionezi jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranța unui produs;
 •  să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei;
 • trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
 • să verifici dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  – coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați);
  – numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  – marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

 • să verifici existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.

Te sfătuiesc, Mosule, să nu cumperi jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Trebuie respectate atenționările referitoare la următoarele jucării

Mai apoi, acesta a subliniat că trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.

Aşadar, „De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

După achiziționarea unei jucării și după ce le-o dăruiești, Moșule, copiilor, părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.

La cumpărare, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, a completat directorul ANPC.

Părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani

Din cele scrise de Paul Anghel, reiese că părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Astfel, „Părinții să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani. Atenționez părinții care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca, înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane și ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere următoarele recomandări:

În primul rând, achiziționarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari”, a mai scris Paul Anghel.

Directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe

Totodată, nu în ultimul rând, directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe și să nu îl uite nici pe el.

Aşadar, „Dacă vor exista si situatii (chiar dacă puține si izolate) în care vei dori să aduci o nuielușă copiilor care nu au fost chiar cei mai cuminți, te rog să ai, de asemenea, în vedere că aceste produse trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

-să aibă informațiile privind caracteristicile esențiale ale lemnului….etc traduse în limba română
-să aibă marcaje CE
-să aibă prețul afișat
-să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate.

Si, cel mai bine, să nu le mai cumperi, Moșule, și să te limitezi la cadouri, că poate că, atunci când erai și tu micuț, ai mai făcut câte o trăznaie/boacănă și nu ai fost pedepsit. Părinții/bunicii tăi au dat, atunci, dovadă de toleranță și este momentul să faci și tu același lucru.

Cu drag, Moșule,

Paul
P.S. Și nu mă uita! Astept si eu ceva de la tine, ca în fiecare an”, a conchis Paul Anghel.

articolul original.

Care este reacția lui Marcel Ciolacu, despre afirmaţiile liderului deputaților UDMR?

2 December 2022 at 12:20
Foto: capital.ro

Președintele social-democrat a răbufnit după declarația controversată făcută de liderul deputaților UDMR, Csoma Botond. Din avertismentul lansat de Marcel Ciolacu, acesta spune că vor exista consecințe politice.

Astfel, liderul deputaților UDMR a susținut, la şedinţa solemnă a Parlamentului de luni, care a marcat Ziua Naţională a României, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.

Iar, reacția lui Marcel Ciolacu nu a întârziat să apară. Președintele PSD a spus că mesajul este „mai mult decât provocator”, iar el nu va permite un „asemenea discurs”.

Astfel, „Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde conviețuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform romaniatv.net

Liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra cu liderul UDMR din Camera Deputaților

În contextul politic, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că vor urma consecințe politice, iar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra cu liderul UDMR din Camera Deputaților.

În opinia sa, „Vor exista, sunt convins, consecințe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.

Declarația care l-a înfuriat pe Marcel Ciolacu

Reacția lui Marcel Ciolacu a venit după ce Csoma Botond a afirmat la şedinţa solemnă a Parlamentului că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

În afirmaţiile sale, „De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice.

Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat Csoma Botond.

articolul original.

În România, pensionarii au ajuns la capătul răbdării

2 December 2022 at 11:58
Foto: Jordan Rowland / Unsplash

Viaţa grea şi scumpirile din ultima vreme i-au adus în pragul disperării pe unii pensionari care mărturisesc că vor fi nevoiți să recurgă la gesturi extreme pentru a se ajunge cu banii.

Concret, pensionarii din oraşul Botoșani abia mai fac față scumpirilor din ultima perioadă la energie și alimente, iar mulți se gândesc să recurgă la restricții extreme. Mulți dintre ei fiind foști CAP-iști, abia își duc zilele.

Astfel, unii sunt nevoiți chiar să-și întrerupă tratamentele din lipsă de bani, punându-și astfel sănătatea în pericol.

Pensionarii au ajuns la capătul răbdării

În contextul social, în jur de 80.000 de pensionari în zona Botoșani, potrivit statisticilor Casei Județene de Pensii, aproape jumătate, adică 30.000 de pensionari, trăiesc de pe-o zi pe alta, cu un venit lunar de numai 1.000 de lei pe lună.

Ca în cazul întregii ţări, este și cazul unui pensionar din Costești care a declarat că a ajuns la capătul răbdării. El spune că, la fel ca mulți alți săteni în vârstă, nu mai pot lucra pământul ca în tinerețe și sunt nevoiți să-și cumpere bunurile de bază de la magazin.

În opinia sa, „Uleiul, zahărul, făina și cam toate ajungem să le cumpărăm. Am 76 de ani, nu mai pot munci să am pe iarnă.

Acum totul se scumpește. Uitați-vă numai la cartofi. De curent nici nu mai zic. Deocamdată, mai viețuim, dar cu schimbările astea, o să murim în beznă ca niște câini. Mai bine mă duceam de tânăr, să nu ne mai chinuim”, spune moș Vasile, potrivit adevarul.ro.

Soția lui moș Vasile este însă și mai radicală în ceea ce privește restricțiile și mărturisește că dacă va avea facturi și mai mari la curent vor sta în beznă.

Astfel, „Stăm pe întuneric câteva zile. Mai avem lumânări. După aceea, mai aprindem becul și tot așa. Ce putem face, că doar nu ne dă lumină gratis! Cu ce să o plătim? Dacă nu mâncăm murim, dar dacă stăm oleacă pe întuneric nu piere nimeni”, adaugă botoșăneanca.

Pensia medie în România este de puțin peste 1.700 de lei

În contextul socio-financiar, un număr de 4.790.807 pensionari era înregistrat în luna septembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.735 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 706.529 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 507 lei.

Aşadar, din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.822.198 persoane, dintre care 2.201.804 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.932 de lei.

articolul original.

byron, 16 ani de activitate | VIDEO

2 December 2022 at 09:13
image

Trupa byron a aniversat 16 ani de existență. Cu această ocazie, Mihai Dinu a stat de vorbă cu Dan Byron (voce, chitară, flaut) ca doi prieteni ce se cunosc de 20 de ani.

“Pe Dan îl cunosc cu destul timp înainte de byron. L-am remarcat în trupa Kumm și în Urma, apoi a urmat proiectul ăsta pe care la început l-am asociat cu unul solo și care acum nu mai este deloc așa. Dacă ar fi să vorbim în aceeași termeni ca cei din occident, și de ce să n-o facem, Dan este o figură iconică a muzicii alternative.”

Discuția celor doi a atins mai multe puncte, plusuri și minusuri ale sistemului muzical, formatorii de opinie, campanii de marketing muzical și nu în ultimul rând detalii despre noul disc al formației. Acesta va apărea anul viitor și are deja două piese lansate, “Monstrul de sub pat” și “Prea târziu”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/Dan-Byron-on-line.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

articolul original.

Totul despre pisica Munchkin, un animal de companie altfel

Totul despre pisica Munchkin, un animal de companie altfel

Dacă îţi doreşti un animal de companie care să arate puţin altfel, atunci cu siguranţă pisica Munichkin este ceea ce cauţi. Pisicile din rasa Munchkin sunt cunoscute pentru picioarele lor scurte care le oferă o statură unică şi un aspect mai special.

Chiar dacă aspectul lor este puţin mai neaşteptat pentru o pisică, natura lor jucăuşă şi adaptabilă în orice situaţie a reuşit să atragă numeroşi admiratori.
Chiar dacă picioarele ei scurte nu o ajută să se caţere în cel mai înalt punct din casă dintr-un singur salt, trebuie să ştii că pisica munchkin va găsi o metodă să ajungă acolo, căci este extrem de inteligentă şi echilibrul nu îi lipseşte sub nici o formă.

Rasa Munchkin | Poveste

Povestea acestei rase începe relativ recent. Mai precis, în anul 1983, când Sandra Hockenedel, cetăţean american, a găsit o pisică pitică gestantă. Cu toate că pisica avea un aspect neobişnuit, Sandra nu a stat pe gânduri şi a luat pisica acasă şi a avut grijă de ea. Numită Blackberry, pisica alături de puii ei, aveau să devină fondatoarii acestei rase.

Numele rasei are şi el o poveste interesantă. Numele este inspirat din povestea "Vrăjitorul din Oz”, scrisă de Frank Baum. Iar dacă nu ştii despre ce este vorba, „munchkin” sunt piticii din această poveste. De ce acest nume? Pentru că pisica Munchkin are picioarele de două ori mai scurte decât pisicile obişnuite.

Rasa Munchkin | Aspect

Pisica Munckkin este o pisică de talie medie spre mică. La maturitate ajunge să cântărească între două şi patru kilograme. Bineînţeles că masculii sunt puţin mai mari decât femelele, însă diferenţele nu sunt prea mari.

Blana unei pisici din rasa Munchkin poate avea o varietate de culori şi lungimi. Acest lucru este datorat încrucişărilor cu diverse tipuri de pisici.

Trebuie să ştii că picioarele sunt singurele care fac diferenţa între o pisică din rasa Munchkin şi o pisică obişnuită. De asemenea, există trei lungimi ale picioarelor şi anume: standard, scurte şi foarte scurte.

Rasa Munchkin | Personalitate

Pisicile din rasa Munchkin sunt extrem se sociabile, adoră vânătoarea şi preferă jucăriile de orice fel. Ele apreciază atât compania proprietarilor, cât şi a copiilor mici, a câinilor sau a altor animale de companie, prin urmare nu trebuie să îţi faci griji în acest sens.

Cu un caracter blând şi jucăuş, pisica Munchkin a reuşit să atragă de partea sa o mulţime de admiratori, însă mulţi îşi fac griji în legătură cu afecţiunile care pot apărea în timp.

Rasa Munchkin | Sănătate

Chiar dacă are un aspect mai neobişnuit, trebuie să ştii că pisica Munchkin este o pisică sănătoasă. Mai mult decât la începutul anilor `90, TICA (The Internaţional Cat Association) a realizat un program de studiul genetic şi de dezvoltare şi au studiat această rasa. Rezultatul cercetărilor a arătat că pisica nu prezintă afecţiuni ale coloanei vertebrale ori ale membrelor. Prin urmare, nu ar trebui să îţi faci griji în acest sens.

Pisicile din rasa Munchkin au o speranţă de viaţă cuprinsă între 12 şi 14 ani. În ceea ce priveşte toaletarea trebuie să ştii că nu necesită o îngrijire intensă, o periere de câteva ori pe săptămână este suficientă.

Chiar dacă pisica Munckin are un aspect neobişnuit, trebuie să ştii că ea este la fel de iubitoare că o pisică obişnuită. Iar ea nu ratează nici o ocazie să îţi demonstrez cât de blândă, jucăuşă, inteligentă şi creativă este. Prin urmare, nu te vei plictisi nici o secundă cu o astfel de pisică în casă.

Mai trebuie să ştii că atât aspectul, cât şi personalitatea unei pisici Munckin depind foarte mult de aspectul şi personalitatea pisicilor standard cu care au fost împerecheate.

articolul original.

Top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2022

Top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2022

Bărbații sunt din ce în ce mai atenți la ultimele tendințe în materie de parfumuri și caută adesea acele arome capabile să le pună în valoare personalitatea dar și să-i facă mai seducători. Parfumurile bărbătești 2023 sunt senzuale și surprinzătoare, create special pentru bărbații contemporani. Un bărbat modern are nevoie de o aromă ce-i se potrivește, deoarece un parfum bine ales, poate relaxa, motiva sau poate oferi încredere în forțele proprii. Uneori găsirea unui parfum potrivit, este o sarcină destul de dificilă. Dacă ești confuz și nu știi ce produse să alegi, MAKEUP vine cu recomandări printr-un top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2023.

1. Chanel Bleu De Chanel

Fiecare parfum Chanel este o combinație unică de note, pe care nu le vei uita niciodată. Parfumul Chanel Bleu de Chanel are o aromă bogată, care reflectă perfect temperamentul versatil al oricărui bărbat. Produsul are nuanțe lemnoase, care accentuează masculinitatea și carisma oricărui bărbat.

2. Dior Sauvage

Cauți un parfum legendar și în același timp contemporan? Alege parfumul Dior Sauvage https://makeup.ro/categorys/3/. Un simbol al masculinității sofisticate și al gustului impecabil. Mirosul parfumului este pur și simplu spectaculos, oferind senzația de prospețime și eleganță. Acest parfum oriental are note de bergamotă, elemi și mandarină.

3. Versace Eros

Versace Eros este un parfum pentru un bărbat puternic și încrezător. Parfumul senzual îmbină note lemnoase, orientale și proaspete, creând un parfum puternic. Aroma conține acorduri de geranium, ambroxan, cedru, lămâie și măr verde, precum și nuanțe de mentă.

4. Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense Pour Homme

Printre top parfumuri pentru bărbați, ocupă locul Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense Pour Homme. Un parfum răcoritor și de lungă durată. Produsul are la bază note de grapefruit, mandarină precum și note de chihlimbar și mosc.

5. Paco Rabanne 1 Million

Parfumul 1 Million este o creație originală a celebrului brand Paco Rabanne. Această aromă lemnoasă și condimentată a fost creată pentru a sublinia romantismul și sexualitatea masculină. Parfumul cu miros seducător, conține note de grapefruit și mandarin roșu, care este combinat cu mentă.

6. Giorgio Armani Acqua Di Gio

Printre parfumurile de vară pentru bărbați, se enumeră și Giorgio Armani Acqua Di Gio. Aroma conține note de mandarin verde în combinație cu lavandă, salvie, cedru atlas, pachiuli și vetiver, care miros nemaipomenit. Parfumul poate fi purtat atât la birou cât şi la o cină romantică.

7. Yves Saint Laurent Y Pour Homme

Un bărbat elegant ce își petrece majoritatea timpului la birou sau la întâlniri de afaceri, are nevoie de un parfum potrivit să-l însoțească. Aroma este puternică și discretă, potrivită pentru bărbații independenți. Parfumul conține note de bergamotă și ghimbir în combinație cu ambră cenuşie, balsam de molid și cedru.

8. Azzaro Wanted By Night

Azzaro Wanted By Night este dedicat bărbaților seducători, care își realizează orice vis. Compoziția se deschide cu de note de lavandă, lămâie, mandarină și scorțișoară. După o clipă, produsul își deschide inima de cedru roșu, chimen, note de fructe și tămâie, iar la final, se simt accente de benzoină, cedru alb, chiparos, vanilie și patchouli.

9. Davidoff Cool Water

Asemenea unui duș revigorant se simte parfumul Davidoff Cool Water. Aroma revitalizantă are la bază note de coriandru, floare de portocal, lavandă, mentă și rozmarin, fiind urmate treptat de accentele de iasomie, lemn de santal, muşcată și muşchi, care pulsează în inima combinației aromatice.

10. Dolce & Gabbana K by Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana K by Dolce & Gabbana este un parfum lemnos aromat pentru bărbați, lansat în 2019. Parfumul are la bază note citrice, fructe de ienupăr, lămâie siciliană și portocală roşie. Aroma conține și accente de ardei roşu, lavandă, muşcată, salvie în combinație cu cedru, pachouli și vetiver.

articolul original.

În Germania, virusul sincițial respirator afectează tot mai mulţi copii

2 December 2022 at 10:15
Foto: evz.ro

În prezent, Germania a anunțat că numărul paturilor pentru copii la secțiile de terapie intensivă din spitale încep să se reducă destul de mult, reprezentând, de fapt, o problemă gravă.

Astfel, din cauza răspândirii virusului sincițial respirator (VSR), tot mai multe spitale pentru copii din Germania sunt supraîncărcate. Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat măsuri care ar trebui să îmbunătățească situația.

În contextul medical, numărul copiilor infectați cu viruși, inclusiv cu virusul sincițial respirator (VSR), este în creștere. Mulți dintre ei trebuie să fie tratați în spitale. Din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri grave, țara este în criză de paturi pentru copii la secțiile de terapie intensivă. Potrivit ministrului Sănătății, Karl Lauterbach, mai puțin de 100 dintre acestea sunt libere în acest moment.

Din punct de vedere organizatoric, din cauza acestei situații, profesorul și ministrul Lauterbach a anunțat o măsură care ar trebui să ajute. El a spus că asistentele din secțiile de spital pentru adulți vor lucra acum în secțiile pentru copii. Statele federale germane sunt responsabile de spitale și ar trebui să devină active în consecință.

„Copiii au acum nevoie de toată atenția noastră”, a declarat Karl Lauterbach.

Ultimele rapoarte despre cabinetele de pediatrie și spitalele pentru copii supraaglomerate au fost alarmante.

Valul de VSR nu s-a încheiat, a spus ministrul. Dar, cu ajutorul măsurilor care sunt planificate acum, situația este sub control. După cum se pare, închiderea grădinițelor în prima parte a pandemiei de coronavirus ar fi putut cauza această situație. Mulți copii intraseră pentru prima dată în contact cu virusul RS, a explicat Karl Lauterbach. Aceștia nu au avut posibilitatea de a dezvolta anticorpi mai devreme, deoarece erau protejați de COVID-19.

Cei mai afectați sunt bebelușii și copiii mici

În contextul virului şi adulții se infectează cu VSR, dar nou-născuții și copiii mici sunt mai afectați. Din cauza valului de VSR în curs de desfășurare, Lauterbach a cerut părinților să amâne controalele medicale ale copiilor lor pentru a le oferi pediatrilor mai mult timp pentru a se ocupa de infecțiile cu VSR.

De asemenea, el a declarat că adulții ar infecta copiii în multe cazuri. Prin urmare, părinții trebuiau să poarte măști de îndată ce simțeau simptome de răceală.

În Berlin și în regiunea învecinată Brandenburg, situația este gravă. Markus Mall, directorul secției de pediatrie de la spitalul Charité, din Berlin, a declarat pentru postul de radio și televiziune RBB că timpii de așteptare la internare sunt în creștere. Unii copii afectați din Berlin au fost deja trimiși la clinici din Brandenburg.

Spitalele din Germania sunt aglomerate de mai multe săptămâni

În afirmaţiile sale, Markus Mall a mai declarat că secțiile spitalului său sunt aglomerate de săptămâni întregi, inclusiv secțiile de terapie intensivă. Operațiile chirurgicale trebuiau amânate din ce în ce mai mult. Mutarea pacienților la alte spitale este dificilă în această situație. Experții se așteaptă ca numărul cazurilor de VSR să crească și mai mult. De la începutul pandemiei, la începutul anului 2020, sistemul de sănătate german a fost la un pas de a fi copleșit de mai multe ori, scrie The Berlin Spectator.

articolul original.

Câţi soldați ucraineni au decedat pe câmpul de luptă?

2 December 2022 at 09:59
Foto: reuters

Consilierul preşedintelui Ucrainei, spune că mii de soldați ucraineni au decedat pe câmpul de luptă, însă, acesta adaugă că şi numărul civililor care au murit din cauza războiului este considerabil. Tot el a mai spus că Ucraina vorbește deschis despre numărul celor uciși.

Astfel, oficialul de rang înalt din Ucraina, Mykhailo Podolyak spune că, de la începutul invaziei ruse, un număr de până la 13.000 de soldați și-au pierdut viața. Consilierul lui Volodimir Zelenski spune că este vorba despre un număr între 10.000 și 13.000 mii, însă aceste informații nu au fost confirmate de armata ucraineană. Totuși, este printre puținele momente în care această țară dă cifre cu privire la numărul victimelor.

În vară, același consilier spunea că între 100 și 200 de soldați ucraineni mureau zilnic pe câmpul de luptă.

În afirmaţiile sale, „Avem evaluări oficiale ale Statului Major General, evaluări oficiale ale comandantului-șef Zelenski, iar acestea variază între 10.000 și 12.500-13.000 de morți”, spunea consilierul Mykhailo Podolyak la postul de televiziune Channel 24.

În acest timp, generalul american Mark Milley spune că, de la începutul războiului, aproximativ 100.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, într-un discurs video, că 100.000 de soldați ucraineni și-au pierdut viața. Ulterior, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a ieșit public și a spus că numărul anunțat de Ursula von der Leyen nu se referă doar la cei decedați, ci și la cei răniți.

Numărul civililor decedați este ridicat

În contextul social, consilierul Mykhailo Podolyak a mai spus că numărul civililor care și-au pierdut viața în urma conflictului militar ruso-ucrainean ar putea fi mult mai mare. BBC News arăta că, până la jumătatea lunii iunie, au fost înregistrate aproximativ 3.600 de decese în rândul civililor.

La rândul ei, Ursula von der Leyen declarase că 20.000 de civili ucraineni au decedat în război, însă videoclipul în care oferea aceste informații a fost șters de pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, însă, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că până la 100.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie, și că alți 100.000 până la 150.000 au fost răniți, au fost dați dispăruți sau nu s-au putut întoarce în luptă.

În același timp, serviciul rusesc al BBC arată că cel puțin 9.311 soldați ruși de toate gradele au fost uciși de la invazia din 24 februarie, în timp ce adevăratul număr de morți ar putea fi mai mare de 18.600, scrie BBC.

articolul original.

Unirea României cu Republica Moldova ar putea avea loc mai devreme decât ne-am fi așteptat

2 December 2022 at 09:29
Foto: facebook.com

O decizie aşteptată de milioane de români, pe care Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a dat-o în miez de noapte. Acesat spune că unirea României cu Republica Moldova ar putea avea loc mai devreme decât ne-am fi așteptat.

Se speră ca România și Republica Moldova se vor uni în viitorul apropiat

Marcel Ciolacu a anunțat, chiar de Ziua Națională a României, că Republica Moldova este cel mai vulnerabil stat la războiul declanșat în Ucraina. Tocmai de aceea, Republica Moldova ar trebui să devină rapid stat membru NATO și UE, iar cea mai simplă cale este unirea cu România.

Astfel, „Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm – lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu?

Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura zece ani de zile cel puţin. Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România. Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei.

Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

În plus, „Războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina. Este un război dintr-un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată. A atacat total incorect”, a adăugat liderul social-democraților, relatează România TV.

Ion Cristoiu: „La Chișinău oamenii vorbesc pe strada că unirea e tot mai aproape ca niciodată”

În opinia sa, Ion Cristoiu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova în cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital. În contextul spuselor sale, Federația Rusă nu mai are majoritate pentru a bloca un referendum în acest sens.

În precizările sale, „S-au dus acolo de la USR și Ciolacu intenția lor este de a face filiale ale PSD și USR, după asta a început si va accentua după Schengen, campania de luare a cetățeniei moldovenești în România, nu întâmplator TFL-iști vor lua cetățenie, însă premisa temelia pe care stat raționamentul meu, profeția mea este că Războiul din Ucraina este echivalentul unui război mondial ca schimbări politice în lume și mai ales în Europa , este un război care se prelungește pare fără sfârșit, clar ca nu are acum sa se încheie, el s-ar încheia foarte simplu dacă Ucraina n-avea ajutor.

Gândiți-vă la un batalion care este tot timpul împrospătat. Este clar câtă vreme la Moscova nu se întâmpla nimic, acest război se lungește a schimbat 2 lucruri radical a schimbat iluzia sau credința ca nu se pot modifica granițele, din acest punct de vedere tresă fim atenți la Ardeal, schimbarea granițelor de către Rusia,

Gândiți-vă in vremurile noastre o țară a luat 20% din altă țară, iată că s-a modificat o frontieră, asta a creat premisele unor mari modificări la nivel de Europa, adică nu se mai miră nimeni, Dacă cineva ar pune problema în Ardeal sau Moldova, ar zice e normal, in al doilea rând că Războiul a împins in planul doi hachițele bruxelleze, aprecierea unei țări nu mai depinde de situația internă.

Uitati-vă la noi, să nu-mi spuneți că justiția a mers mai bine ca anul trecut. Și nu în ultimul rând, punctul vulnerabil în Europa este Republica Moldova nu Ucraina. Zelenski face în fiecare seara cate un podcast. Moldova la ora actuală din mai multe motive, Occidentul până la acest război neglijând Moldova, si asumat protecția Moldovei fără tratate, acum se pariază pe Moldova, războiul ruso occident nu mai este prin Rusia-Ucraina, ci Rusia-Moldova, acuma să-i faci sâc lui Putin cu Ucraina nu mai este de actualitate, ci cu Moldova.

Uitați-vă si la președinte, a ezitat că Constituția zice să rămâi neutru, încetul cu încetul mai ales după vizita lui Helvig, ea se apropie de Zelenski ca anti rusism un lucru extraordinar ca este o țară rusofonă și atunci problema protejării Moldovei devine tot mai costisitoare pentru occident. Maia Sandu este un fel Monica Macovei a Moldovei. Ea a pornit o campanie împotriva mogulilor”, a declarat, miercuri, Ion Cristoiu.

articolul original.

„S-a stricat frigiderul” este un anunt alarmant

2 December 2022 at 08:09
By: Stiri
image

Anunturi de tipul: „S-a stricat frigiderul!”, „S-a stricat masina de spalat!” sau „S-a stricat televizorul!”aduc intotdeauna o nota de tristete in familie. In cazul in care aceste electrocasnice nu pot fi reparate, situatia se complica: se impune cumpararea altor aparate noi si punerea lor in functiune. Un frigider nou costa peste 1200 de lei si in perioada sarbatorilor cheltuielile se inmultesc. Sunt necesari bani pentru decorarea casei de Craciun, pentru mesele de sarbatoare si pentru daruri. Familiile cu copii si adolescenti programeaza din timp si o iesire la zapada pentru cei tineri. Un frigider stricat impune cheltuirea banilor rezervati distractiei, daca acestia exista, iar in caz contrar alte rate.

Ratele inseamna diminuarea salariului, mai multa munca pentru acoperirea lor si un program de austeritate.

Dar anuntul dramatic „S-a stricat frigiderul!”, poate fi inlocuit cu vestea cea buna:„S-a reparat frigiderul!”

Pasii pe care ii face un gospodar sa poate spune aceste cuvinte eliberatoare sunt cat se poate de usori. Mai intai, persoanele care au nevoie de servicii profesionale frigotehnice casnice si industriale intra pe site-ul firmei  Bazarka, incredintate fiind ca problema lor va fi rezolvata in cel mai scurt timp posibil.

In partea superioara a site-ului, alaturi de numerele de telefon este afisat programul de lucru. Pare incredibil ca o echipa de oameni inimosi si bine pregatiti sa lucreze in toate zilele saptamanii la fel de mult, adica de la ora 9 la ora 24. In acest interval ei pot repara 4-5 frigidere si se pot deplasa in toate sectoarele Bucurestiului.

Solicitantul are in vedere programul sau de lucru si in functie de acesta stabileste ora convenabila la care sa solicite prezenta echipei. Daca la ora 14 se afla inca la serviciu, clietul va solicita prezenta echipei la domiciliu sau la ora 17-18. Va calcula in asa fel, incat sa aiba timp si sa se schimbe de haine si sa faca un dus fierbinte, dar si sa manance, sa se odihneasca putin si sa bea un ceai.

Din moment ce exista aceasta sansa, de ce sa nu profite lumea de ea?

Oricat va insista un client, nu i se va comunica pretul la telefon, fiindca specialistii nu pot stabili de la distanta in ce consta defectiunea frigiderului si ce piesa trebuie sa fie inlocuita. Este foarte bine ca profesionistii se deplaseaza la domiciliu clientului la cateva ore de la semnalarea defectiunii si de la solicitarea reparatiei si ofera urmatoarele servicii in cel mai scurt timp:

-constatarea starii aparatului frigorific sau diagnoza. Datorita experientei si pregatirii profesionale de exceptie, niciodata specialistii de la firma Bazarka nu s-au inselat vreodata.

-reparatiile frigiderului prin inlocuirea pieselor deteriorate. Piesele inlocuite au un termen de garantie de un an.

In trecut, pe masinile mici se puteau vedea frigidere mari legate cu sfoara. Aparatele electrocasnice stricate erau duse la centrele unde puteau sa fie reparate. Daca posesorul frigiderului nu avea masina si permis de conducere, el era nevoit sa plateasca o masina care sa ii duca bunul la reparat. La cheltuielile  cauzate de reparatii se adaugau cele facute cu transportul.

In prezent, vine specialistul la frigiderul stricat gratuit daca el este primul care il repara si daca este solicitat sa presteze acest serviciu. Deplasarea acestor profesionisti se face pana la 30-40 kilometri distanta de Bucuresti.

Ei pot interveni si in cazul in care s-a defectat aparatul de aer conditionat. Acesta nu este benefic numai vara, fiindca poate fi folosit si iarna la incalzirea locuintei. Sigur ca este greu pentru o familie cand se strica frigiderul, lada frigorifica sau aparatul de aer conditionat, dar ce face managerul unui hotel cand i se defecteaza patru aparate de aer conditionat din camere si toate frigiderele din restaurant?

Tot specialistii de la Bazarka reprezinta solutia eficienta, iar patronul si managerul nu au motive de ingrijorarea, fiindca totul va fi pus la punct in cateva ore. Camerele vor fi din nou incalzite, iar mancarea mentinuta in stare proaspata.

Este de ajuns un telefon si specialistii vor fi acolo, daca nu vor avea alta programare. Nu este deloc placut sa se strice frigiderul inaintea sarbatorilor de iarna sau in miezul verii, dar daca exista frigotehnisti care se deplaseaza in toate sectoarele Bucurestiului sa il repare, inseamna ca in cel mai scurt timp va fi din nou functional. Cheltuielile legate de cumpararea unui frigider nou sunt anulate, iar familia poate iesi doua-trei zile la munte, sa se bucure de zapada.

Datele de contact de pe site sunt pretioase, de aceea ar trebui sa fie notate atat in agenda telefonica, dar si in agenda personala. In cazul in care dispozitivul sau conectiunea nu vor fi functionale, daca frigiderul sau aparatul de aer conditionat s-a defectat, specialistii pot fi solicitati sa se prezinte la domiciliu.

Sunt utile si constatarile preventive, cand frigiderul da semne de oboseala. O parte din lista semnalelor care anunta o posibila defectare este vizibila pe site. De fapt, posesorul frigiderului sau aparatului de aer conditionat isi da seama cand ceva nu este in regula cu el dupa zgomotele emise, dupa capacitatea scazuta de racire sau dupa alimentele inghetate pe care le scoate din el.

Acum gospodarul si comerciantul carora li se defecteaza frigiderul sau aparatul de aer conditionat au pe cine se baza, de aceea anuntul:„S-a stricat frigiderul!” nu mai suna asa de trist, chiar daca incidentul se produce in cel mai nepotrivit moment cu putinta.

Programarea se face de la domiciliu, nu presupune efort, nici deplasarea de acasa. Mii de frigidere au fost reparate si sute de contracte au fost semnate de specialistii firmei Bazarka prin care se obliga sa asigure mentenanta si reparatiile frigiderelor si aparatelor de aer conditionat din unitati de cazare si de alimentatie publica.

articolul original.

Beneficii ale cursurilor de dans pentru seniori

2 December 2022 at 08:08
By: Stiri
image

Cursurile de dans pentru seniori sunt o modalitate fantastica de a mentine starea de bine si de a ramane activ! Dansul la batranete este grozav din mai multe motive si vom vedea care sunt acestea.

Dansul inseamna miscarea corpului, iar prin asta intelegem orice forma de miscare a mainilor, bratelor, picioarelor, soldurilor si capului. Dansul poate fi orice, de la sarituri, jiving, tap, tango, scuturarea soldurilor sau miscarea corpului. Se spune ca dansul este una dintre cele mai placute moduri de a te ridica, de a te misca si de a te mentine in forma. Poti apela la cursui private la Dancevision, potrivite pentru orice varsta. Sa vedem, asadar, cateva beneficii ale cursurilor de dans pentru seniori.

Una dintre cele mai usoare modalitati de a afla ce cursuri de dans sunt disponibile in zona este sa intri pe internet. Este foarte simplu! Cursurile de dans care sunt exercitii aerobice cu impact redus, cum ar fi salsa, jazz, tap sunt cursuri grozave la care sa te alaturi, deoarece poti lucra in ritmul tau. Este grozav pentru sanatate si te mentine in forma fizica cu o multime de tehnici de miscare si echilibrare.

6 Beneficii ale cursurilor de dans pentru seniori

Imbunatatesc sanatatea mintala

S-a sustinut ca dansul reduce tulburarile de sanatate mintala, cum ar fi depresia. Un grup de cercetatori a finalizat un studiu privind dansul si sanatatea mintala si a descoperit ca barbatii si femeile cu tulburari de dispozitie, care au participat la un program de dans tango de doua saptamani, s-au simtit mai putin deprimati, dansul reducandu-le nivelul de stres si au experimentat mai putina anxietate si insomnie. Asadar, este o idee grozava ca o persoana in varsta sa incerce un curs de dans pentru seniori pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii mintale, deoarece s-a dovedit ca aceasta activitate imbunatateste starea de spirit. O buna sanatate mentala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica! Asa ca incurajeaza-i pe cei in varsta sa incerce dansul.

Imbunatateste echilibrul

Este logic ca daca persoanele in varsta sunt tinute in picioare, dansand, acestea vor beneficia pe termen lung de miscare si echilibru. Cursurile de dans pentru seniori (si dansul in general) ofera persoanelor in varsta beneficii fizice care includ imbunatatirea echilibrului, a fortei si a mersului, ceea ce ajuta la reducerea riscului de cadere. De asemenea, persoana care face dans isi lucreaza muschii bratelor si picioarelor. Pe langa imbunatatirea echilibrului, dansul va ajuta si la imbunatatirea coordonarii. Acestia isi vor misca toate articulatiile corpului lor lucrand la echilibru si coordonare in rutinele de dans si in dansul in grup sau cu partener.

Mentinerea unei vieti sociale

Unul dintre lucrurile grozave despre persoanele in varsta care se inscriu la cursuri de dans pentru seniori este ca vor intalni alti oameni care au aceleasi idei de varsta lor. Acestea pot gasi un partener de dans sau un grup de oameni cu care se simt confortabil sa danseze. Ei vor incepe sa formeze prietenii si acest lucru ii va ajuta sa-si mentina viata sociala. Singuratatea poate fi o problema la o varsta mai inaintata, asa ca orice activitate pentru persoanele ajunse in aceasta etapa a vietii este binevenita.

Mentinerea nivelurilor de sanatate prin miscare

Dansul este grozav pentru persoanele in varsta, deoarece le va mentine in forma si sanatoase. Dansul regulat va ajuta o persoana in varsta sa-si mentina forta si oasele puternice, sa-si imbunatateasca postura si forta musculara, sa isi sporeasca echilibrul si coordonarea si va ajuta la ameliorarea oricarui factor de stres pe care l-ar putea avea. Dansul este clasificat ca o activitate aerobica care arde calorii, lucreaza muschiul inimii si este o activitate potrivita pentru oricine de orice varsta si nivel de fitness.

Dansul sau efectuarea unui anumit tip de exercitii aerobice 5 pana la 6 zile pe saptamana poate ajuta la imbunatatirea nivelului de energie, la reducerea riscului de hipertensiune arteriala, boli de inima si diabet, la intarirea inimii si la imbunatatirea dispozitiei generale.

Mentinerea controlului

Dansul poate oferi unei persoane in varsta o cantitate mare de control in viata sa. Acea persoana va alege stilul de dans la care prefera sa participe. Fie ca este vorba de dans modern, cum ar fi hip hop, sau ceva mai vechi, cum ar fi valsul sau tango, indiferent de tipul de dans la care doresc sa participe, ei vor alege ce vor sa faca. Dansul le va oferi oportunitatea de a pastra controlul asupra alegerilor lor si facandu-i mai independenti. Cand dansezi, detii controlul asupra corpului tau, asupra miscarilor tale si te vei simti fantastic din toate punctele de vedere. Asa ca, pentru ca parintele tau in varsta sa se simta in control, ajuta-l sa se inscrie intr-un curs de dans pentru seniori. Astfel, acesta va simti ca va relua un oarecare control si independenta in viata sa. Cu toate acestea, trebuie sa ia lucrurile incet si sa nu depuna un efort foarte mare. La urma urmei, se pot simti tineri si vii cand danseaza, dar este important sa nu uite ca imbatranesc și unele miscari pot fi prea mult.

Cresterea independentei

Alegerea unui curs de dans pentru seniori ii va oferi unei persoane in varsta mai multa independenta. Sa participe la ceva ce ii intereseaza, sa nu se bazeze pe alti membri ai familiei pentru sprijin social si, mai ales, sa  scape de izolare sunt lucruri importante la orice varsta, insa in special la aceasta varsta. Cand se alatura si se intalnesc cu alte persoane, pot incepe sa descopere alte tipuri de dans si ar putea dori sa le incerce. Oricare ar fi deciziile lor, este important ca persoana care doreste sa participe la cursuri de dans sa aiba sprijinul din partea celorlati membri ai familiei. Cu totii, pana la urma, trebuie sa fim sprijiniti in alegerile noastre de viata, chiar si la batranete.

articolul original.
❌