ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Europarlamentar român: Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul

9 December 2022 at 14:15
image

Europarlamentarul și liderul PES Activists România, Victor Negrescu, a transmis vineri că săptămâna viitoare Consiliul şi Comisia Europeană au fost chemate în Parlamentul European, la inițiativa Grupului social-democrat, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen şi pentru a prezenta care sunt următorii paşi de urmat pentru realizarea acestui obiectiv.

„Să sperăm că celelalte grupuri politice vor susține demersul.

Tot săptămâna viitoare, Partidul Social Democrat va pune subiectul pe agenda şedinței de pregătire a Consiliului European organizată de stânga europeană cu şefii de stat şi de guvern. De altfel, guvernele social-democrate din Germania şi Spania şi ministrul de interne social-democrat din Luxemburg au fost ieri printre cei mai puternici susținători ai României prin intervențiile lor din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne.

Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul”, a transmis Victor Negrescu

articolul original.

Traian Băsescu nu contestă în instanță că a colaborat cu securitatea

Traian Băsescu nu contestă în instanță că a colaborat cu securitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de o cerere formulată de Traian Băsescu, prin care fostul preşedinte anunţă judecătorii că renunţă să conteste, printr-o cale extraordinară de atac, decizia instanţei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi comuniste, notează Agerpres.

"Ia act de cererea formulată de revizuentul Băsescu Traian privind renunţarea la judecata cererii de revizuire formulată împotriva deciziei nr. 1736 din 23 martie 2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr.3160/2/2019. Definitivă", se arată în hotărârea judecătorilor.

În luna octombrie, Traian Băsescu formulase o cerere identică şi la Curtea de Apel Bucureşti.

Prin cele două cereri de revizuire, Traian Băsescu a încercat să obţină anularea hotărârii prin care a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia, pe baza unor fapte, împrejurări sau probe descoperite după ce judecata a avut loc, se urmăreşte retractarea unei hotărâri judecătoreşti civile definitive sau irevocabile şi efectuarea unei noi judecăţi.

În luna martie, Instanţa supremă a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu, cu numele de sursă "Petrov", a dat note informative care au dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

"Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus, atunci, Băsescu.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

"Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale", s-a apărat el.

Băsescu a menţionat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. El a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

"Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea", a explicat fostul şef al statului.

articolul original.

Curtea de Apel Bucureşti admite în principiu judecarea unei contestaţii în anulare depusă de Sorin Oprescu

9 December 2022 at 10:41
image

Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu o contestaţie depusă de Sorin Oprescu, în care fostul primar al Capitalei solicită anularea condamnării de 10 ani şi 8 luni de închisoare primită într-un dosar de corupţie.

Admiterea în principiu este o etapă preliminară, urmând ca judecarea pe fond a contestaţiei să se facă pe data de 16 decembrie.

„În baza art. 431 Cod de procedură penală, admite în principiu contestaţia în anulare formulată de contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea împotriva deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 16.12.2022, ora 12,00, pentru când se citează contestatorul-condamnat Oprescu Sorin Mircea şi se încunoştiinţează apărătorul ales al acestuia. În baza art. 430 C.p.p. respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţate în dosarul nr. 42389/3/2015 al Curţii de Apel Bucureşti-Secţia I Penală. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 08.12.2022”, se arată în decizia CAB.

Pe 13 mai, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Oprescu a fugit din ţară înainte de a fi pronunţată sentinţa, fiind localizat în Grecia, de unde autorităţile acestei ţări refuză să-l extrădeze.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

VIDEO. Peste 1.300 de kilograme de materiale pirotehnice, ridicate de polițiștii din Capitală

8 December 2022 at 09:57
image

Peste 1.300 de kilograme de materiale pirotehnice au fost ridicate de polițiști, în urma unor percheziții făcute în Capitală.

Miercuri, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au verificat modul de respectare a legalității comercializării bunurilor din categoria celor prevăzute în Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, în mai multe zone din Capitală.

În urma a două acțiuni au ridicat peste 1.300 de kg. de articole pirotehnice.

„Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, la o adresă din Sectorul 4, unde existau date și indicii că s-ar desfășura activități infracționale pe linia nerespectării regimului materiilor explozive.

La percheziții au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 1.200 de kg. de articole pirotehnice, deținute în mod ilegal de către un bărbat, de 28 de ani”, a transmis Poliția Capitalei.

La acțiune au participat și luptători de la DOS

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

„De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 6, cu sprijinul polițiștilor Secției 25, au depistat, în Sectorul 6, doi bărbați, de 20, respectiv 25 de ani, în timp ce ofereau spre vânzare aproximativ 100 de kg. de articole pirotehnice”, menționează sursa citată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI)

7 December 2022 at 09:27

România va cere un vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de joi, 8 decembrie, a declarat pentru G4Media.ro o sursă guvernamentale. Reprezentanții permanenți ai statelor membre UE urmează să decidă astăzi, 7 decembrie, dacă subiectul extinderii Schengen cu România, Bulgaria și Croația va figura pe agenda consiliului JAI de joi și dacă da, care va fi propunerea. Potrivit presei din Bulgaria, se pregătesc două voturi: unul pentru Croația și al doilea pentru Bulgaria și România.

”Rămânem ferm implicati și angajți în negocieri. Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, a mai declarat pentru G4Media.ro sursa citată. Olanda și Suedia, care au manifestat rezerve, au anunțat în cele din urmă că susțin aderarea României la Schengen. Olanda a păstrat însă rezerva în privința Bulgariei, informeaza g4media.ro.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen.,

articolul original.

Tentativă de lovitură de stat în Germania. Zeci de persoane, arestate după ce ar fi plănuit să ia cu asalt Parlamentul / Cine e capul grupării, căruia i se spune „Prințul”

7 December 2022 at 08:53
image

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul mai multor raiduri făcute pe teritoriul Germaniei. Există suspiciunea că plănuiau o lovitură de stat pentru a da jos parlamentul și a prelua puterea.

Informațiile transmise de presa germană arată că grupul de extremă-dreapta, din care fac parte și foști militari, ar fi plănuit să ia cu asalt clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea.

Șeful grupului ar fi un cetățean german în vârstă de 71 de ani, numit Heinrich XIII și căruia i se spune „prinț”, scrie BBC.

Potrivit procurorilor federali, din rețea fac parte membri ai mișcării extremiste Reichsbürger [Cetățeni ai Reichului], care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspirației rasiste. De asemenea, ei refuză să recunoască statul german modern.

Voiau să răstoarne republica și să o înlocuiască cu o nouă formă de stat pe modelul Germaniei de la 1871

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din grupul despre care se spune că au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după modelul Germaniei din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal.

Percheziții au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA din Germania. Cei reținuți urmează să fie audiați în cursul zilei de miercuri.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o importantă operațiune antiteroristă și că „un atac armat asupra corpurilor constituționale a fost plănuit”.

Demokratie ist wehrhaft: Seit heute Morgen findet ein großer Anti-Terror-Einsatz statt. Der Generalbundesanwalt ermittelt gegen ein mutmaßliches Terror-Netzwerk aus dem Reichsbürger-Milieu. Es besteht der Verdacht, dass ein bewaffneter Überfall auf Verfassungsorgane geplant war.

— Marco Buschmann (@MarcoBuschmann) December 7, 2022

Procurorul federal a spus că gruparea a pus la cale o lovitură de stat violentă din noiembrie 2021.

Complotiștii aveau deja stabilite planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal.

Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului” și care includea comiterea de crime.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO – Percheziții la Clanul Duduianu din Capitală. Ciprian Pian, ridicat de mascați. El este suspectat de pornografie infantilă, agresiune sexuală și corupere sexuală de minori

5 December 2022 at 10:45
image

Ciprian Pian, membru al clanului Duduianu din București, a fost ridicat, luni, de mascați. El este suspectat de pornografie infantilă, agresiune sexuală și corupere sexuală de minori. Pian urmează să fie audiat de procurorii DIICOT, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.

„În această dimineață, 5 decembrie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară și un mandat de aducere, în București, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de pornografiei infantilă, agresiune sexuală și corupere sexuală a minorului”, a transmis, luni, Poliția Capitalei.

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că este vorba despre Ciprian Pian, care face parte din Clanul Duduianu.

În urma percheziției au fost ridicate mai multe bunuri și documente

Bărbatul urmează să fie condus la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru a fi audiat.

Pedepsele prevăzute de lege pentru pornografie infantilă, agresiune sexuală și corupere sexuală de minori

Potrivit Codului Penal, producerea, deținerea, procurarea, stocarea, expunerea, promovarea, distribuirea, precum și punerea la dispoziție, în orice mod, de materiale pornografice cu minori se pedepsesc cu închisoarea de la un an la 5 ani.

Agresiunea sexuală, săvârşită prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, stabilește Codul Penal.

Același act normativ stabilește că se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani coruperea de minori.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

O imbecilitate judiciară a atras condamnarea României la CEDO

5 December 2022 at 04:00

Loredana Dâmbean, o tânără juristă din Deva, a murit la Spitalul Judeţean Hunedoara cu ţeasta spartă şi gâtul rupt în condiţii neelucidate. După şase ani de anchetă, justiţia din România a decis că pe Loredana a omorât-o fumatul şi anticoncepţionalele pe care le luase ocazional. În asemenea circumstanţe nu poţi să nu te întrebi: oare ce fumează „specialii” Ministerului de Justiţie?
Viaţa Loredanei Dâmbean s-a încheiat brusc în dimineaţa zilei de 12 septembrie 2011. Avea doar 23 de ani.

Abia absolvise facultatea de Drept şi lucra pe cont propriu la dosarul morţii tatălui ei pentru a-l trimite la CEDO. A rămas fără tată la vârsta de zece ani, când Gheorghe Dâmbean a fost ucis într-un accident cumplit produs de şoferul unui autotren (TIR) al firmei franceze Willy Betz France. Procurorul Dorel Herban a stabilit că mortul este de vină, deşi prima expertiză susţinea contrariul. Printr-o adresă oficială, Serviciile Interpol din Franţa dădeau de înţeles că anchetatorii români au „pierdut” din dosar un document deosebit de important, pe timpul cercetărilor penale. Ancheta şi procesul au durat nepermis de mult (şapte ani) şi a dus la scoaterea definitivă de sub urmărire penală a şoferului străin. Loredana s-a înscris la Drept cu un singur gând: să dovedească ticăloşia sistemului, dar a murit violent înainte să afle că Statul Român a fost condamnat (în 2013) la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru muşamalizarea morţii tatălui său. În vara acestui an (2022), judecătorii CEDO au confirmat că şi moartea tinerei juriste Loredana Dâmbean a fost cercetată incorect de justiţia românească, obligând statul la plata unor despăgubiri morale.

Împrejurările în care a murit Loredana

În dimineaţa zilei de 12 septembrie 2011, Loredana şi-a trezit logodnicul, pe Marius G, pentru că se simţea rău. („O cădere de calciu, că suferea de spasmofilie şi astfel de crize apăreau destul de frecvent”, ne relatează mama victimei.) Era în jurul orei 6:50 când logodnicul a chemat Salvarea şi pe fratele Loredanei. La scurt timp a sosit un echipaj medical care i-a administrat pacientei calciu şi diazepam. Loredana şi-a revenit, însă după plecarea echipei medicale a început să se simtă iarăşi rău. Fratele a luat-o pe braţe şi, împreună cu logodnicul, a dus-o cu maşina personală până la poarta spitalului, după care cei doi au transportat-o cu un cărucior la serviciul Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Hunedoara – Deva. Era în jurul orei 9 – 9:05. La 9:15 Loredana a intrat în cabinetul medical şi „aparţinătorii” au rămas în hol. Pacienta a fost scoasă câteva minute mai târziu pe un pat mobil „acoperită cu un cearşaf şi cu un tub în gură” spun cei doi însoţitori. La ora 10:30, ei au fost chemaţi să preia bijuteriile Loredanei pentru că fusese declarată moartă. La dosar apar mai multe informaţii contradictorii în legătură cu ora decesului. Pe certificatul medical constatator al decesului nu este precizată nicio oră, pe fişa de observaţie este menţionată ora 10:30, un angajat al spitalului declară în scris că decesul a fost confirmat verbal la 9:30, iar în ancheta Colegiului Medicilor apare că decesul a fost declarat la ora 11:30. „Neglijenţa” cu care au fost tratate actele medicale este impardonabilă. Fişa de asistenţă medicală în UPU a fost contrafăcută, iar diferenţele se văd cu ochiul liber. Medicul explică în declaraţia dată anchetatorilor că s-a vărsat din greşeală un dezinfectant pe foaie şi a fost nevoit să o refacă, dar nu sunt diferenţe care să deturneze actul medical de la realitate.

Arta de a pierde probe

Nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat în acele câteva minute petrecute de Loredana în cabinetul medical de la Primiri Urgenţe, dar cadrele medicale au fost primele persoane scoase din culpă. Mai întâi de ancheta făcută de Colegiul Medicilor, apoi de organele de urmărire penală. În actele medicale se arată că victima a avut parte de o moarte violentă, cauzată de un traumatism cranio-vertebro-cerebral. Nu se va şti niciodată cine i-a rupt gâtul şi în ce împrejurări s-a comis fapta. Pe parcursul anchetei au fost compromise ori s-au pierdut câteva probe esenţiale pentru aflarea adevărului. Înregistrarea video a camerelor de supraveghere de pe holul spitalului ar fi putut să arate starea în care a ajuns pacienta la Urgenţe. Filmarea a fost ştearsă în împrejurări dubioase. Rudele victimei au cerut înregistrările video în data de 22 septembrie, poliţiştii s-au interesat de imagini în 28 septembrie, deşi fuseseră sesizaţi cu privire la o moarte violentă suspectă în data de 13 septembrie şi au deschis dosarul penal în 19 septembrie. Pe urmă, organele de cercetare au cerut înregistrări video dintr-un interval orar greşit, adică 6:50 – 7:50, în condiţiile în care pacienta a fost adusă la spital în jurul orei 9. În fine, conducerea spitalului a răspuns în data de 4 octombrie că înregistrările au fost şterse în mai puţin de zece zile, invocând lipsa spaţiului de stocare, deşi legea impune un timp de păstrare de minim 30 de zile.
De asemenea, hainele cu care Loredana a intrat în cabinetul medical ar fi putut oferi indicii preţioase cu privire la momentul crimei, dar şi hainele au dispărut pur şi simplu. Nu au fost predate familiei, nici anchetatorilor. O infirmieră declară că a aruncat tricoul victimei la gunoi, iar despre restul hainelor nu-şi mai aminteşte nimic.
După şase ani de la moartea violentă suspectă a Loredanei Dâmbean, o echipă de legişti din Bucureşti deschid mormântul, reexaminează cadavrul şi ajung la concluzia că pe victimă a omorât-o… fumatul.
Iată cum descriu acest episod judecătorii CEDO:
„5. În ziua decesului, un raport de autopsie constată că D.L.V. a fost victima unui traumatism cranio-cerebral care a provocat o fractură de os cranian şi o luxatie a vertebrelor. Medicul legist consideră că moartea a fost violentă şi că a fost datorată unei insuficențe cardio-respiratori provocată de paralizia nervilor cranieni. Acesta emite ipoteza că reclamanta ar fi fost proiectată spre un corp dur, că aceasta s-ar fi lovit la cap. Acesta precizează că traumatismul ar fi fost provocat cu patru sau şase ore înaintea decesului. Acesta transmite raportul de autopsie Parchetului şi face o sesizare privind .,un deces survenit în condiţii suspecte”.
6. La cererea Parchetului, o expertiză medico-legală a fost efectuată în mai 2015 de către laboratorul de medicină legală din Deva, care confirmă concluziile raportului de autopsie.
7. Un al doilea raport de expertiză medico-legală a fost întocmit în noiembrie 2015 de către Institutul de medicină legală din Timişoara la cererea Parchetului. Acesta confirmă concluziile precedentelor rapoarte. Comisia de control a acestui institut validează raportul.
8. În august 2017, Parchetul dispune exhumarea corpului (de văzut paragraful 13 de mai jos) în vederea unei a treia expertize medico-legale în sarcina Institutului de medicină legală din Bucureşti. Pe baza examenului de țesuturi prelevate, raportul concluzionează la o moarte non-violentă provocată de o embolie pulmonară favorizată de factori de risc cum ar fi luarea de mijloace de contracepție și consumarea tutunului. Nici o mențiune nu a fost făcută cu privire la fractura de os cranian. Comisia de control a Institutului de medicină legală din Bucureşti validează raportul, rămânând mută asupra traumatismului cranian şi a contradicţilor între acest raport şi precedentele rapoarte”.
Pe baza acestui ultim raport de expertiză medico-legală, procurorii au închis pentru a treia oară dosarul fără să acuze pe nimeni. Deşi raportul a fost îndelung contestat, procurorii au refuzat să ceară părerea Comisiei Superioare de Medicină Legală şi un judecător de tribunal a fost de acord cu decizia Parchetului. Totuşi, pe parcursul celor şase ani de anchetă, procurorii au ratat clasarea în mod repetat.

Cum a decurs muşamalizarea cazului

În urma sesizărilor medicului legist care a efectuat autopsia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara deschide din oficiu o anchetă pentru neglijenţă medicală sau de lovituri cauzatoare de moarte. După câteva luni, la data de 22 februarie 2012, după ce a audiat o parte din personalul medical al spitalului, procurorii dispun neînceperea urmării penale (NUP) considerând că nicio greşeală nu a fost făcută de către aceştia. Mama victimei este nemulţumită de felul în care a fost rezolvat dosarul şi contestă actele procurorului în instanţă, iar Tribunalul Hunedoara consideră că ancheta a fost incompletă. Parchetul redeschide dosarul, inclusiv cu privire la medicul de la Ambulanţă care s-a deplasat la domiciliul victimei, sub aspectul de lovituri cauzatoare de moarte şi de omucidere involuntară. În 1 martie 2016, Parchetul dă o a doua decizie de clasare, dar şi această decizie este infirmată de Tribunal pe motiv că ancheta a fost incompletă. Parchetul redeschide ancheta pentru a treia oară. Înainte de exhumarea corpului şi de realizarea unei a treia expertize medico-legale, partenerul şi fratele Loredanei sunt interogați și trec testul poligraf. De asemenea, s-a procedat la o reconstituire a faptelor. În 22 februarie 2018, pe baza concluziilor celei de-a treia expertize medico-legale, Parchetul clasează cauza fără urmare, pe motiv că Dâmbean Loredana decedase în urma unei embolii pulmonare (din cauza fumatului!?), fără ca nici o persoană să fie responsabilă de decesul acesteia. Tribunalul Deva confirmă neînceperea urmăririi penale din 22 februarie 2018 printr-o hotărâre definitivă din 3 iulie 2018, care relua motivele expuse de procurori în decizia de clasarea cu NUP.

Concluziile judecătoriilor CEDO:

„32. Cea de-a treia expertiză a fost decisivă pentru demersul anchetei, deoarece ea nu conținea nici un element care permitea răspunsul la contradicțiile flagrante între concluziile sale şi cele ale rapoartelor precedente şi că ea trecea complet în tăcere constatarea autopsiei de fractură de os cranian al victimei (paragraf 5 şi 8 de mai sus). Mai mult, din cauza trecerii timpului, această expertiză, efectuată la şase ani după deces, nu putea să aibă decât o fiabilitate foarte slabă decât cea a raportului de autopsie, realizată în aceeaşi zi a decesului.
33. Totuşi, având în vedere aceste elemente, reclamanta putea în mod rezonabil să spere că un aviz din partea Comisiei superioare de medicină legală a fost cerut de organele judiciare (paragraful 17 de mai sus).
34. Prin urmare, doar un aviz ştiinţific aprofundat, conținând o soluție motivată în raport cu aceste contradicții, ar fi fost de natură să inspire justițiabililor încredere în acțiunea justiției și să asiste organele judiciare în exercițiul funcțiilor sale (de văzut mutatis mutandis, Eugenia Lazăr c. România, nr. 32146/05, art. 83, 16 februarie 2010).
35. Totuşi, autoritățile interne au refuzat să sesiseze Comisia superioară de medicină legală (paragraful 16 de mai sus). Ele s-au bazat doar pe ultima expertiză, fără a răspunde, totuşi, la argumentele extrase de reclamantă din constatările raportului de autopsie şi a celorlalte două rapoarte care indicau o posibilă moarte violentă. Procedând în acest fel, autoritățile interne nu au acționat în a face lumină asupra elementelor esențiale ale anchetei, mai ales asupra circumstanţelor în care s-ar fi produs traumatismul cranian revelat de autopsie şi asupra eventualului rol în embolia reținută ca şi cauză de deces de ultima expertiză.
36. Aşadar, nu stim cum am putea considera că autoritățile interne au dus o anchetă efectivă cu privire la cirmcumstanţele privitoare la decesul fiicei reclamantei.
37. Aşadar, Curtea concluzionează că a avut loc, în speţă, o violare a obligațiilor positive care revin Statului apărător în virtutea violării procedurale a articolului 2 al Convenţiei”.

articolul original.

Țepuită de un fals general

4 December 2022 at 15:53
By: (P.S)

O femeie din oraşul sucevean Vicovu de Sus a sesizat Poliţia că a fost înşelată de un bărbat pe care l-a cunoscut pe o reţea de socializare şi care, pretinzând că este general de război în Orientul Mijlociu, i-a cerut, cu titlu de împrumut, peste 22.000 de euro.

Potrivit IPJ Suceava, din verificările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că, din luna iunie 2022 până în prezent, femeia a luat legătura prin intermediul unei reţele de socializare cu o persoană necunoscută, care i-ar fi relatat că este general de război în misiune şi are nevoie urgentă de bani pentru a se întoarce în România.

„Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit”, precizează poliţiştii.

Persoana vătămată i-a transferat falsului general suma totală de 22.760 de euro.

În urmă cu câteva zile, persoana vătămată a relatat cele întâmplate membrilor familiei sale, ocazie cu care aceasta şi-a dat seama că a fost indusă în eroare.

Potrivit IPS Suceava, sumele de bani pe care persoana vătămată le-a virat în diferite conturi erau bani primiţi de la copiii săi.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la acest mod de înşelăciune şi recomandă să nu se dea curs unor astfel de relaţionări păguboase şi să nu fie virate sume de bani în conturile solicitate de persoane necunoscute.

Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea sau păstra legătura amoroasă.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final, subliniază poliţiştii.

articolul original.

EXCLUSIV | Declarație șocantă a unui asasin basarabean, prins în România: „E ușor să omori un om, dar trebuie să-l împuști în cap!”

4 December 2022 at 06:00
image

Polițiștii români au reușit să prindă un asasin de origine basarabeană, implicat inclusiv în traficul internațional de armament, care era dat în urmărire internațională de autoritățile franceze. Moldoveanul este acuzat că a împușcat în cap un bărbat, după care l-a îngropat la o adâncime de aproximativ doi metri, pentru a nu fi găsit de câinii polițiști. 

Polițiștii ilfoveni au anunțat autoritățile de frontieră de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, la începutul săptămânii, că, printre pasagerii unui avion care vine din Italia se află un infractor deosebit de periculos, căutat de autoritățile franceze, pentru omor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în aeronavă se afla Vladislav Fluieraru, cetățean basarabean și român. În vârstă de 40 de ani, individul era căutat de polițiștii francezi pentru omor calificat și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.

Șef al unei grupări specializate în traficul de arme și de țigări, Fluieraru reușea să colinde prin Europa, grație pașaportului românesc. La un moment dat, în timp ce se afla pe teritorul Franței, acesta ar fi avut un conflict cu unul dintre oamenii săi, care ar fi avut legătură cu o sumă de bani. În consecință, Vladislav Fluieraru și-ar fi dus „locotenentul” într-o pădure, unde l-ar fi împușcat în cap cu un pistol de calibru 9 milimetri.

Apoi, ucigașul a dezbrăcat cadavrul și l-a îngropat la o adâncime de aproximativ doi metri, pentru a nu putea fi descoperit cu ajutorul câinilor polițiști.

Sursele citate au precizat că Fluieraru a subestimat, însă, calitățile câinilor antrenați de poliția franceză, care au descoperit locul în care acesta a îngropat victima.

Pentru a nu fi prins, asasinul s-a plimbat apoi prin Franța, Rusia, Moldova și Italia, fără ca autoritățile să-i detecteze prezența. El a fost, însă, localizat imediat de polițiștii români, după ce s-a îmbarcat într-un avion care pleca din Italia, cu destinația Otopeni.

Încătușat încă de la scara aeronavei, Vladislav Fluieraru a fost prezentat instanței Curții de Apel București, pentru confirmarea mandatului european de arestare și urmează să fie extrădat în Franța.

Victima „a căutat-o până a găsit-o”

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Gândul, că basarabeanul este un fost boxer, recunoscut în mediile infracționale din țara natală drept o persoană deosebit de violentă.

Implicat în numeroase lupte de stradă, moldoveanul ar fi văzut și el moartea cu ochii, în mai multe rânduri, în sensul în care ar  fi fost înjunghiat în plămâni și rinchi.

Pentru că avea probleme cu legea, bărbatul și-a schimbat, la un moment dat, numele, iar din acest motiv bazele de date ale polițiilor europene nu l-ar fi detectat.

Cu ani în urmă, Fluieraru a petrecut timp în țara noastră, unde a venit să-și obțină cetățenia, după care a putut să circule, fără viză, în țările Uniunii Europene.

Așa a ajuns în Franța, unde, spun anchetatorii, își conducea oamenii cu o mână de fier. Aici ar fi avut mai multe dispute cu un membru al grupării sale, despre care susține că „a căutat-o până când a găsit-o”.

Întrebat în legătură cu omorul, acesta le-ar fi explicat anchetatorilor din România că, dacă ar fi fost să comită un asasinat la comandă, prețul cerut de el nu ar fi fost unul foarte mare, pe motiv că „nu este greu să omori un om”.

Vladislav Fluieraru a și simțit nevoia să explice că nu înțelege de ce alți criminali țintesc în zona pieptului, iar victimele scapă cu viață, în condițiile în care o singură împușcătură în cap este suficientă.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Comisia Europeană cere pedepse cu închisoarea pentru cine încalcă sancţiunile împotriva Rusiei

Comisia Europeană cere pedepse cu închisoarea pentru cine încalcă sancţiunile împotriva Rusiei

Comisia Europeană a propus pedepsirea cu până la cinci ani de închisoare a persoanelor care încearcă să eludeze sancţiunile impuse Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, demersul făcând parte din încercarea Bruxellesului de a găsi o bază legală care să-i permită confiscarea activele ruseşti îngheţate în urma acestor sancţiuni, scrie Agerpres.

Pentru ca aceste active să poată fi confiscate ''este nevoie de o condamnare penală'', a explicat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt comunitar pentru justiţie, Christian Wigand, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Comisia Europeană mai doreşte astfel să dispară lacunele legislative şi situaţiile în care există în UE jurisdicţii ''mai favorabile decât altele, unde ocolirea sancţiunilor este mai puţin problematică'', a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Conform propunerii avansate, va constitui infracţiune ocolirea sau tentativa de evitare a sancţiunilor europene prin acţiuni cum ar fi transferul dreptului de proprietate către un terţ care nu este vizat de sancţiuni, iar în cazul companiilor sancţiunea propusă de Comisia Europeană este aplicarea unei amenzi echivalente cu cel puţin 5% din cifra de afaceri globală a respectivei societăţi din ultimul an.

Propunea mai stabileşte norme comune care să faciliteze investigaţiile, procedurile judiciare şi nivelul pedepselor, astfel încât să nu mai existe diferenţe la aceste capitole între statele UE.

''Sperăm că propunerea va fi adoptată în lunile următoare'', a indicat purtătorul de cuvânt citat. Cererea Comisiei Europene urmează să fie discutată cu Parlamentul European şi cu statele membre (Consiliul UE).

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că această instituţie a elaborat un plan de confiscare a acestor fonduri şi de a le oferi Ucrainei. Dar pentru aplicarea acestei măsuri este nevoie de stabilirea unei baze legale la nivelul întregii Uniuni Europene.

articolul original.

Ai luat un cățel din adăpost și apoi i-ai dat drumul pe stradă? Riști închisoarea

Ai luat un cățel din adăpost și apoi i-ai dat drumul pe stradă? Riști închisoarea

Nu mulți știu că regulile privind câinii sunt foarte severe iar proprietarii lor riscă amenzi sau chiar ani grei după gratii.

Câinii de rasă comună trebuie sterilizați, conform legii, altfel, stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Totodată, este interzisă abandonarea câinilor adoptați din adăposturi, nerespectarea acestei reguli putând fi pedepsită cu închisoarea, scrie AvocatNet.ro.

Mai precis, orice câine fără pedigri trebuie sterilizat. De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora (indiferent dacă au pedigri sau nu) prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Cei care nu respectă aceste reguli pot primi amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

De asemenea, legea stabilește și că este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi. În acest caz, sancțiunea constă în închisoare de la doi la cinci ani.

articolul original.

Criminal prins la Aeroportul Henri Coandă

30 November 2022 at 15:34
By: (P.S.)

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Ilfov au pus, marţi seara, în executare un mandat european de arestare, emis de autorităţile franceze, pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi respectiv infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor.

Bărbatul cu dublă cetăţenie, respectiv română şi moldoveană, era urmărit internaţional şi a fost depistat de poliţiştii de frontieră la punctul de trecere a frontierei – Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România, arată comunicatul de presă al IPJ Ilfov.
Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar, în cursul zilei de miercuri urmează să fie prezentat la Curtea de Apel Bucureşti, mai indică sursa citată.
articolul original.

Falsul medic Matteo Politi, condamnat

29 November 2022 at 14:46
By: (D.N.)

Falsul medic italian Matteo Politi a fost condamnat marţi de Judecătoria Sectorului 1 la trei ani şi zece luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a operat 28 de persoane în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de doctor pe teritoriul României.

Potrivit deciziei instanţei, care nu este definitivă, Matteo Politi a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

De asemenea, el a fost obligat de instanţă să plătească daune morale şi materiale către mai multe părţi civile, sumele fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 11.800 de euro.

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

După declanşarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă, însă acum este în libertate.

„În perioada martie 2018 – 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 – 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii mai spun că, în septembrie 2018, italianul a indus în eroare doi medici, prin aceea că s-a prezentat sub un nume fals, susţinând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a achiziţiona clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop.

Anchetatorii notează că Matteo Politi i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spaţiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

Pe 19 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, şi să întocmească cu intenţie un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifică faptul că este înregistrat în evidenţele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafa, deşi el nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecinţă, nu îndeplinea nici condiţiile de liberă practică.

Procurorii mai spun că, la data de 22 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei – Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a Învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină – Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

articolul original.

Medicul Virgil Musta, devenit celebru pentru recomandările pe care le-a făcut în pandemie, trimis în judecată de DNA pentru testarea COVID. Este acuzat de instigare la abuz în serviciu 

29 November 2022 at 11:23
image

Medicul Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, care a devenit celebru în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu testarea COVID-19.

În același dosar au fost trimise în judecată și Luminița Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

În fața judecătorilor va ajunge și Dana Mihaela Paica, medic la o societate comercială cu profil medical, unde era asociat și Musta. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA spun că, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, Virgil Musta, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea erau de serviciu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, spun anchetatorii, într-un comunicat de presă.

Oamenii legii afirmă că Manolescu și Albu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

„Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, afirmă DNA.

În urma acestor fapte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș Timișoara” a fost prejudiciat cu 12.173 de lei.

„Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”, potrivit sursei citate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a transmis Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 12.173 de lei, bani pe care Virgil Musta îi avea într-un cont bancar.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiș.

Medicul timișorean a devenit celebru în pandemie, atunci când a făcut mai multe recomandări referitoare la COVID-19, pe diverse canale media.

El recomanda, pentru a evita contaminarea cu virusul prin haine, ca atunci când ajungeți acasă să vă spălați pe mâini, să vă dezbrăcați de hainele de stradă și să le puneți pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat.

„Apoi, poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare”, afirma el, în pandemie.

„Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă”, spunea el în martie 2020.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO – Bancomat aruncat în aer la intrarea în stațiunea Mamaia. Unul dintre suspecți face parte din gruparea ‘Ndrangheta, cel mai puternic clan mafiot din Italia

29 November 2022 at 08:32
image

Un bancomat a fost aruncat în aer, marți dimineața, în județul Constanța, la intrarea în stațiunea Mamaia. Poliția are doi suspecți, care sunt bănuiți de fapte similare în România și în Italia, respectiv un bărbat și o femeie. Aceasta din urmă face parte din gruparea ‘Ndrangheta, cel mai puternic clan mafiot din Peninsulă, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.

Bancomatul a fost detonat la Pavilionul Expozițional din Constanța, clădire aflată la intrarea în stațiunea Mamaia. Cei doi suspecți – un bărbat și o femeie – au fost prinși de poliție, ei fiind chiar atunci filați de oamenii legii care bănuiau că urmau să dea o spargere.

„În această dimineață, polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au prins în flagrant delict două persoane, imediat după ce ar fi aruncat în aer un bancomat, din municipiul Constanța, amplasat în Pavilionul Expozițional Constanța și ar fi sustras banii din interiorul ATM-ului”, a transmis Poliția Română.

Cei doi sunt bănuiți de fapte similare în Italia

Bărbatul de 48 de ani și femeia de 55 de ani sunt bănuiți că au mai aruncat un bancomat în aer în localitatea Castelu și au încercat să facă același lucru la un alt ATM din Mamaia.

„În prezent, bănuiții se află la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în vederea audierii, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru stabilirea întregii activități infracționale”, potrivit sursei citate.

Surse judiciare au precizat, pentru GÂNDUL, că este vorba despre Gheorghe Calin Apostol și de Katia Sanginesi. Cei doi sunt bănuiți de fapte similare în Italia.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

De ce a fost reținut Florin Cârciumaru

28 November 2022 at 19:17
By: (A.T.)

Fostul primar al municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reţinut luni pentru 24 de ore, el fiind cercetat pentru mărturie mincinoasă, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Conform aceloraşi surse, acuzaţia are legătură cu dosarul în care se fac cercetări cu privire la spălarea operelor lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central al municipiului cu jet de apă, în anul 2013. Marţi, fostul edil urmează să fie audiat din nou.

O comisie internaţională constituită din mai mulţi experţi s-a întrunit în februarie 2014, la Târgu-Jiu, pentru a analiza starea în care se aflau operele sculptorului Constantin Brâncuşi, după ce Poarta Sărutului fusese spălată cu jet de apă sub presiune.

Potrivit preşedintelui comisiei, Radu Boroianu, la acea dată secretar de stat în Ministerul Culturii, reprezentanţii firmei care a contractat lucrările de întreţinere a Porţii Sărutului au greşit atunci când au decis că opera respectivă trebuie spălată cu jet de apă, procedeu care a generat desprinderea unor bucăţi din monument.

Florin Cârciumaru a fost primar al municipiului Târgu Jiu între anii 2000 şi 2016.

articolul original.

UPDATE | Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. El a fost adus cu cătușe la Curtea de Apel București (FOTO-VIDEO)

28 November 2022 at 13:40
image

Niculae Bădălău a fost adus cu cătușe la mâini, luni, la Curtea de Apel București (CAB). Judecătorii urmau să decidă, la ora 12.00, dacă admit cererea procurorilor de arestare preventivă a fostului ministru.

UPDATE – Niculae Bădălău – arestat preventiv pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, ca fostul senator PSD Niculae Bădălău să fie arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.

Este vorba de un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

În schimb, magistraţii au decis ca o complice a lui Bădălău să fie plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Știrea inițială:

Fostul ministru al Economiei Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte al Autorității de audit din cadrul Curții de Conturi, a fost reținut duminică seara după ce a fost ridicat de DNA într-un dosar de corupție.

Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că Bădălău a refuzat să dea declarații la DNA, invocând dreptul la tăcere.

Anchetatorii de la DNA i-ar fi pregătit un flagrant, într-un dosar legat de implicarea sa într-o serie de fapte de trafic de influență în favoarea firmelor familiei sale.

Flagrantul ar fi avut loc pe autostradă, primarul fiind înregistrat de anchetatori în momentul în care primea banii, spun sursele GÂNDUL. Ulterior, primarul ar fi povestit procurorilor cum a decurs atribuirea contractului către firma administrată de familia lui Bădălău, dând detalii despre cum a primit mită.

Primarul este Dan Păsat, fostul deputat PNL care a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru șantaj, au declarat pentru GÂNDUL surse judiciare. Dan Păsat este primar în comuna Bucșani din județul Giurgiu, fieful lui Niculae Bădălău. El este, potrivit surselor GÂNDUL, și cel care l-a denunțat pe Bădălău la DNA după ce ar fi fost șantajat de acesta.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Peste 14 ani de închisoare pentru traficantul de droguri Liviu Căienar, în al doilea dosar instrumentat de DIICOT BN!  (I) A introdus în țară peste 30 kg de cannabis și aproape 1 kg de cocaină

28 November 2022 at 06:30

Ani grei de închisoare îl așteaptă pe Liviu Căienar, condamnat în două dosare pentru trafic de droguri. În urmă cu o săptămână, Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat sentința în dosarul în care Căienar a fost judecat, alături de Ionuț Moldovan, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare de risc şi mare risc, complicitate la introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc și deținere de droguri de risc şi mare risc, condamnându-l la 14 ani și 4 luni de închisoare, în care sunt incluse și pedepsele din dosarul anterior, precum și cele aplicate de instanțele străine. În ceea ce îl privește pe Moldovan, instanța s-a văzut obligată să înceteze procesul penal, întrucât a intervenit decesul acestuia. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Acest dosar este disjuns din dosarul în care au fost anchetați și judecați Marian Dan Mihăescu și Emanuel Tobias Mihăescu, tată și fiu, întrucât aceștia doi și-au recunoscut faptele și au apelat la procedura simplificată.

Moldovan i-a cerut să-i facă rost de droguri

Cei doi Mihăescu, Căienar și alte două persoane aflate pe teritoriul Spaniei – marocanul Issam Anase și un român poreclit Micuțu – au organizat și efectuat 5 transporturi de droguri de risc și de mare risc (în total cantitatea de 31,392 kg de canabis și 899 grame de cocaină) din Spania în România.

“În toamna anului 2018, anterior datei de 9.11.2018 ( când a fost săvârşit primul act material component al infracţiunii de trafic de droguri de care sunt acuzaţi inculpaţii) inculpaţii Mihăescu Marian Dan, Moldovan Ionuț Mihai, Căienar Liviu Adrian împreună cu două persoane neidentificate la acel moment aflate pe teritoriul unui stat străin – despre care în cursul anchetei s-a stabilit că sunt numiţii Issam Anase – cetăţean marocan şi cetăţeanul român rezident în Spania pe nume (…) poreclit «Micuţu», au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc şi de mare risc, fără drept – prev. de art. 3 al. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 şi trafic de droguri de risc – constând în transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc – prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, grup la care a aderat ulterior numitul Mihăescu Emanuel Tobias, precum şi alte persoane, în calitate de transportatori ai drogurilor sau cumpărători ai acestora.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a locuit şi a muncit în Spania, de la vârsta de 18 ani până în luna august 2018, în cea mai mare parte în localitatea Roquetas del Mar. În această perioadă, în cursul anului 2016 l-a cunoscut pe inculpatul Moldovan Ionuț Mihai care se afla în vacanţă în aceeaşi localitate. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon pentru a putea ţine legătura ulterior, dacă vor avea nevoie.

Aşa cum rezultă chiar din declaraţia inculpatului Căienar Liviu Adrian dată în prezenţa apărătorului său ales la data de 25.06.2019, la începutul anului 2018, cu ocazia unor convorbiri telefonice purtate cu ajutorul aplicaţiei Signal ( prin intermediul căreia sunt criptate comunicaţiile), inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a solicitat inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi facă rost/să îi procure droguri respectiv cannabis din Spania, pentru a le transporta ulterior în România.

Cei doi inculpaţi au purtat mai multe astfel de discuţii prin intermediul aceleiaşi aplicaţii cu privire la cantităţile de droguri şi modalitatea în care acestea ar putea fi aduse în România. Se reţine din declaraţia inculpatului Căienar Liviu că inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a cerut inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi procure cantităţi mari de cannabis de ordinul a 4,5,10 kilograme care să fie aduse din Spania de către (…) ( porecla inculpatului Mihăescu Marian Dan). Înţelegerea iniţială a fost ca inculpatul Căienar să procure cannabisul care urma a fi transportat de Mihăescu Marian Dan, iar Moldovan Ionuț să cumpere drogul cu suma de 3.500 euro bani care urmau a fi predaţi tot prin intermediul lui Mihăescu Marian Dan.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a acceptat oferta inculpatului Moldovan Ionuț Mihai, astfel că a luat legătura cu un cetăţean străin – marocan – numitul Issam Anase, aflat în aceeaşi localitate – Roquetas del Mar din Spania, căruia i-a comunicat că are posibilitatea de a transporta droguri în România, pentru vânzare, solicitându-i să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de droguri. De asemenea, inculpatul Căienar Liviu Adrian îl cunoştea şi pe numitul (…) – cunoscut sub pseudonimul «Micuţu», căruia, de asemenea, i-a solicitat să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de cannabis pentru a fi trimise în România pentru vânzare. Astfel, inculpatul Căienar Liviu Adrian, având promisiunea celor doi dealeri – Isam şi Micuţu în sensul procurării cantităţilor de cannabis, i-a comunicat acest aspect inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

În aceste împrejurări inculpaţii Căienar Liviu Adrian, Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan şi cei doi dealeri – numiţii Isam şi Micuţu, au pus bazele grupului care urma să se ocupe cu traficul intern şi internaţional de droguri, contând în achiziţionarea cantităţilor de cannabis din Spania, de la dealerii Isam şi Micuţu fie de către inculpatul Căienar Liviu Adrian, direct sau prin intermediari, fie de către inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, în aceeaşi modalitate sau de către inculpatul Mihăescu Marian Dan, iar ulterior, s-a şi concretizat scopul pentru grupul care a fost constituit”, a reținut instanța din rechizitoriul întocmit de procurori.

Căienar, liderul grupării

În grup fiecare avea rolul său bine definit. Astfel, Issam și Micuțu erau distribuitorii drogurilor către Căienar, Moldovan și Mihăescu. Căienar era intermediarul dintre Issam și Micuțu, și ceilalți doi români, respectiv Moldovan și Mihăescu, și a primit o parte din drogurile procurate din Spania și a contribuit cu sume de bani pentru procurarea acestora. Moldovan era principalul beneficiar al cantităţilor de droguri procurate din Spania, care a contribuit în cea mai mare parte cu sumele de bani destinate achiziţionării drogurilor din Spania şi care a distribuit ulterior drogurile pe teritoriul României; de asemenea, acesta a fost şi cel care, pe baza relaţiilor sale a asigurat mentenanţa autoturismelor destinate transportului drogurilor. De asemenea, Mihăescu era transportatorul drogurilor din Spania, de la cei doi dealeri pe teritoriul României; acesta s-a deplasat – în cazul tuturor actelor materiale ce fac obiectul acuzaţiilor, în localitatea Roquetas del Mar din Spania, a predat dealerilor sumele de bani, a primit de la aceştia cantităţile de droguri pe care le-a transportat în România şi le-a predat lui Căienar şi/sau Moldovan.

Procurorii susțin că Liviu Căienar era de fapt liderul grupării, ]n timp ce Moldovan era finanțatorul

“Inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost nevoit să apeleze în cadrul grupului la un transportator întrucât – ca urmare a condamnării sale la închisoare cu executare de către autorităţile din Spania, acesta nu se putea deplasa în această ţară pentru a prelua personal drogurile.

Astfel, rezultă că liderul grupului era inculpatul Căienar Liviu Adrian – persoană care i-a cunoscut pe ceilalţi membrii şi care a ţinut legătura între aceştia, care organiza iniţierea şi desfăşurarea tranzacţiilor : contactarea «marocanului» şi stabilirea momentului plecării, strângerea sumelor de bani necesare pentru achiziţionarea drogurilor – prin contactarea celorlalţi membrii, «negocierea» în unele cazuri cu «marocanul» privind preţul drogurilor şi modalitatea de plată (în special privind sumele de bani restante către acesta), coordonarea celorlalţi membrii pentru punerea la punct a detaliilor săvârşirii faptelor .

Inculpatul Moldovan Ionuț Mihai avea rol de finanţator al achiziţiilor de droguri şi asigura totodată întreţinerea şi/sau modificarea autoturismelor cu care erau transportate drogurile”, spun procurorii.

Rol de intermediar, conform anchetatorilor, a avut și H.F., iubita româncă a lui Issam.

“Aceasta a avut rolul de intermediar între inculpaţii din România şi cetăţeanul marocan, discutând în numeroase rânduri în special cu inculpatul Căienar Liviu Adrian şi stabilind cu acesta date privind transporturile de droguri ca de exemplu: existenţa cantităţilor de drog care pot fi trimise în România, datele la care urmau să fie efectuate transporturile, cantităţile şi preţul drogurilor. De asemenea, aceasta a purtat discuţii privind tranzacţiile cu droguri şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan privind detaliile tranzacţiilor, inclusiv privind persoanele cărora inculpatul urma să le predea drogurile pe teritoriul României şi negocierea preţului drogurilor în funcţie de cantitatea vândută”, a mai reținut instanța.

Zeci de mii de euro “investiți” în droguri! Mihăescu, pe post de cărăuș

Sumele rulate de traficanți sunt de ordinul zecilor de mii de euro.

“Conform declaraţiei numitului Mihăescu Marian Dan acesta s-a deplasat în Spania în jurul datei de 5 noiembrie 2018 având asupra suma de 22.000 euro din care 2.000 euro reprezentau banii primiţi pentru efectuarea transportului iar restul sumei reprezentând banii predaţi de inculpatul Moldovan Ionuț Mihai. Inculpatul Mihăescu Marian Dan după ce ajunge în localitatea Roqetas Del Mar din Spania i-a legătura cu furnizorul de droguri Issam Anase de la care procură o cantitate din drogul de risc cannabis (respectiv cantitatea de 3,5 kg cannabis brut – 1,5 kg cannabis rămasă după uscare), aspect confirmat de schimbul de mesaje prin aplicaţia Whatssapp din data de 05.11.2018 dintre inculpatul Mihăescu Marian Dan şi furnizorul de droguri Micuţu.

Avem în vedere la conturarea stării de fapt discuţiile cu privire la faptul că cannabis-ul procurat de la Issam Anase nu este suficient de bine uscat şi astfel inculpatul Mihăescu Marian Dan trebuie să mai aştepte.

Din conţinutul acestor mesaje mai rezultă că în data de 06.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan se deplasează şi în provincia Jaen din Spania de unde trebuie să mai primească o cantitate de droguri de la furnizorul Micuţu, sens în care acesta îi spune că are «10 borcane». Cele «10 borcane» cu cannabis procurate de furnizorul de droguri Micuţu ajung în posesia inculpatului Mihăescu Marian Dan prin intermediul unui om al lui Micuţu. Din probele administrate în cauză rezultă că este vorba de cantitatea de 2,5 canabis.

La aceeaşi dată inculpatul Mihăescu Marian Dan porneşte spre România, unde ajunge în data de 08.11.2018, fapt confirmat de schimbul de mesaje schimbate prin aplicaţia Whatsapp cu furnizorul Issam Anase.

Conform declaraţiei acestuia, în data de 11.11.2018 Mihăescu Marian Dan s-a întâlnit în localitatea Petreştii de Jos cu inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, pentru a-i preda cantitatea de 3,5 kg de cannabis, însă pentru că drogul nu era suficient de bine uscat, inculpatul Moldovan Ionuț Mihai a refuzat primirea acestuia. Apoi inculpatul Mihăescu Marian Dan s-a deplasat în localitatea Floreşti, unde i-a predat inculpatului Căienar Liviu cantitatea de 2,5 kg de cannabis.

Ajuns în (…), ajutat fiind de fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias, rezultând cantitatea de 1,6 kg pe care a predat-o în (…), la locuinţa inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

Pentru întreaga cantitate de cannabis predată inculpaţilor Căienar Liviu Adrian și Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan a primit de la aceştia suma de peste 10.000 de euro conform declaraţiei acestuia.

Apreciem ca având relevanţă în cauză şi mesajele schimbate de cei doi inculpaţi prin aplicaţia Whatsapp, identificate cu ocazia percheziţiei informatice asupra telefonului Allview X4 Soul aparţinând lui Mihăescu Marian Dan, salvate în secţiunea «Whatsapp» sub denumirea «image 0450, 04251 şi 0452».

Astfel, din probele administrate rezultă că inculpatul Mihăescu Marian Dan i-a predat inculpatului Moldovan Ionuț Mihai cantitatea de cannabis primită de la numitul Issam Anase – care nu era suficient de bine uscată iniţial, iar inculpatului Căienar Liviu Adrian cantitatea de cannabis primită de la numitul Micuţu.

În vederea efectuării următorului transport de droguri din Spania, inculpatul Mihăescu Marian Dan a stabilit să plece în Spania în data de 12.11.2018 sens în care l-a contactat pe fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias pe Whatsapp în aceeaşi zi, şi i-a solicitat să se întâlnească cu inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Căienar Liviu Adrian, pentru a primi de la aceştia suma de bani cu care inculpatul Mihăescu Marian Dan să se deplaseze în Spania pentru cumpărarea drogurilor.

Inculpaţii Mihăescu Emanuel Tobias şi Căienar Liviu Adrian au adunat suma de bani solicitată de inculpatul Mihăescu Marian Dan, predându-i acestuia o sumă de aproximativ 20.000 de euro din care suma de 6-7.000 euro proveniţi de la inculpatul Căienar Liviu – predată personal de acesta, iar 12.000/13.000 de euro proveniţi de la Moldovan Ionuț Mihai – predată de inculpatul Mihăescu Tobias. În plus faţă de aceste sume de bani, inculpatul Mihăescu Marian Dan a mai primit de la inculpatul Moldovan Ionuț Mihai – prin intermediul inculpatului Mihăescu Tobias încă 2000 de euro pentru transportul de droguri.

În data de 11.11.2018 inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Mihăescu Marian Dan s-au întâlnit la ieşirea din Bucureşti spre Constanţa – locaţia pe WhatsApp, foto 0450, ocazie cu care au discutat despre următorul transport de droguri din Spania, inculpatul Moldovan Ionuț solicitându-i inculpatului Mihăescu Marian Dan să îi aducă 10 – 15 kilograme de droguri şi chiar mai mult dacă poate – în valoare de aproximativ 23.000 euro.

La aceeaşi dată, 11.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan a discutat pe WhatsApp cu dealerul Micuţu, care aştepta ca inculpatul să plece în Spania după droguri în aceeaşi zi. Inculpatul i-a comunicat că nu are toţi banii adunaţi – pe care trebuia să-i primească de la inculpaţii Căienar Liiviu Adrian şi Moldovan Ionuț Mihai.

Acest aspect rezultă şi din discuţia inculpatului Mihăescu Marian Dan cu inculpatul Căienar Liviu, care i-a comunicat să mai aştepte, deoarece : «Suntem prin oraş, încă adunăm bani».

Se impune a se preciza că potrivit celor susţinute de inculpatul Căienar Liviu, el ar fi discutat cu furnizorul Micuţu la cererea inculpatului Moldovan Ionuț despre posibilitatea de a face rost de cannabis.

După ce a primit banii, în data de 12.11.2018, inculpatul Mihăescu Marian Dan a plecat spre Spania, la dealerul Micuţu, pentru a aduce droguri în România – lucru care rezultă şi din discuţiile de pe Whatsapp, purtate între inculpatul Mihăescu Marian Dan şi inculpatul Căienar Liviu. Tot din aceste discuţii rezultă că dealerul Micuţu nu era pregătit cu drogurile ambalate, astfel că inculpatul Mihăescu Marian Dan a fost nevoit să aştepte câteva zile până acesta a făcut rost de droguri.

În data de 16.11.2018 ora 12:54 inculpatul a primit de la dealerul Micuţu cantitatea de 7,5 kg de cannabis, după care, în data de 17.11.2018 a plecat înspre România. Pe parcursul întregii operaţiuni inculpatul Căienar Liviu a supervizat şi s-a implicat în realizarea acesteia, purtând convorbiri cu furnizorul de droguri Micuţu şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan aşa cum rezultă din schimbul de mesaje Whatsapp din data de 15 şi 17.11.2018”, se arată în documentul instanței.

Anchetatorii au mai arătat faptul că, în acea perioadă, relația dintre Căienar și Moldovan nu era una bună, în condițiile în care primul avea tot timpul de recuperat bani de la cel de-al doilea.

După ce Căienar a reușit să recupereze 6000 de euro de la Moldovan, din cei 8000 datorați, acesta i-a dat 16.000 de euro lui Mihăescu sr. pentru a aduce o nouă cantitate de droguri – cannabis, dar și cocaină, în România. Era în decembrie 2018, iar procurorii antimafia îi urmăreau îndeaproape.

Cum au acționat mai departe Căienar, Moldovan și Mihăescu până să cadă în plasa oamenilor legii, veți citi în ediția viitoare.

articolul original.
❌