ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Ioan Neculaie, tot mai aproape de celulă….

23 June 2022 at 07:05
By: M.Ex.

foto : impact.ro
Omul de afaceri Ioan Neculaie, fost patron al FC Brașov și al fabricii de autocamioane Roman, urmează să fie extrădat din Grecia pentru a executa pedeapsa de 2 ani și 2 luni de închisoare. În așteptarea extrădării, Ioan Neculaie a sperat că poate scăpa de pedeapsă, prin recursul în casație pe care l-au depus avocații săi. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au găsit însă motive pentru a lua în discuție o anulare a pedepsei sau rejudecarea dosarului său. „Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Neculaie Ioan împotriva deciziei penale nr. 62/AP din 21 ianuarie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Braşov”, au decis judecătorii instanței supreme, miercuri, conform impact.ro.
Mai mult, Ioan Neculaie trebuie să plătească 200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Decizia este definitivă, astfel că omul de afaceri mai pierde o cale prin care spera să ajungă la anularea condamnării. Ioan Neculaie (65 de ani) a fost condamnat în 21 ianuarie 2022, de Curtea de Apel Brașov, la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Plecat din țară la momentul condamnării, Ioan Neculaie a fost dat în urmărire internațională și prins pe 29 ianuarie, la Salonic, unde se ascundea într-o zonă rezidențială de lux. Ajuns în fața judecătorilor eleni, aceștia au decis definitiv că poate fi extrădat în România.

Ioan Neculaie poate fi extrădat din Grecia

Ioan Neculaie este tot în Grecia, deși au trecut aproape cinci luni de când a fost prins, în urma condamnării la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Judecătorii greci au decis, definitiv, că Ioan Neculaie poate fi extrădat, dar omul de afaceri încă nu a fost adus în țară pentru a-și executa pedeapsa. Avocatul lui Ioan Neculaie, Vladimir Ciolacu, a declarat, pentru impact.ro, că nu știe exact unde se află acum Ioan Neculaie, dar poate spune, din ce a aflat de la apărătorii acestuia din Grecia, că există o decizie definitivă de extrădare. „Știm că autoritățile elene au decis extrădarea, cu titlu definitiv, pentru că a decis și curtea supremă de la Atena această chestiune, însă nu știm unde este în momentul acesta. Probabil că este în custodia autorităților elene, în vederea extrădării efective”, a spus avocatul afaceristului.
El a adăugat că, în timpul judecării cererii de extrădare, Ioan Neculaie a fost în control judiciar. ”Nu am luat legătura cu el, noi (avocații lui Ioan Neculaie – n.r.) știm aceste lucruri și parcursul judiciar din Grecia de la avocații dânsului de la Atena. Noi nu am mai vorbit cu dânsul”, a precizat avocatul Vladimir Ciolacu.

Cum a ajuns Ioan Neculaie la a treia condamnare definitivă

Ioan Neculaie are de executat 2 ani și 2 luni de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Mai exact, pentru că a tras cu o armă de vânătoare în roțile maşinii sale, pentru că s-ar fi enervat că angajatul său care trebuia să îi pregătească autoturismul nu a văzut că o roată avea pană.

Pedeapsa pentru acestă faptă a fost de opt luni de închisoare, dar Ioan Neculaie mai avea o condamnare din trecut, de doi ani de închisoare, tot pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pentru care a stat în închisoare din noiembrie 2017 până în iulie 2018. Pentru că mai avea de executat un an și patru luni din pedeapsa veche, instanța i-a anulat eliberarea condiționată și a adăugat la condamnarea de opt luni și acest rest de pedeapsă.”Constată că fapta dedusă judecăţii face parte din infracţiunea continuă de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, săvârşită în perioada mai 2006 – 28.01.2016. (…) Anulează liberarea condiţionată acordată inculpatului prin sentința penală nr. 918/2018 a Judecătoriei Braşov”, a decis Curtea de Apel Brașov în ianuarie 2022.
În pedeapsa de 2 ani de închisoare pe care a primit-o în 2017 erau comasate de fapt 2 condamnări, una de 6 luni și cealaltă de 1 an şi 6 luni. Curtea de Apel Brașov le-a adăugat pe fiecare în decizia din ianuarie 2022 și a decis ca Ioan Neculaie să execute nu 8 luni, pedeapsa pentru ultima sa faptă, ci 2 ani și 2 luni, pentru toate cele trei condamnări.
”Include în conţinutul infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi activitatea infracţională desfăşurată în intervalul 23.05.2013-28.01.2016 şi, în baza art. 342 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 75 alin. 2 lit. b, art. 76 alin. 1 C.p. şi cu aplic. art. 44 C.p. condamnă inculpatul Neculaie Ioan la pedeapsa de 8 luni închisoare (faptă săvârşită în intervalul mai 2006 – 28.01.2016). Menţine dispoziţia din sp. nr. 1137/2017 a Judecătoriei Braşov privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sp. nr. 310/2012 a Jud. Braşov, pedeapsă care se execută alăturat celei stabilite prin prezenta, respectiv 8 luni închisoare, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare”, potrivit deciziei definitive din ianuarie 2022, citată de impact.ro. Din cei 2 ani și 2 luni de închisoare vor fi scăzute 36 de zile cât a stat în arest preventiv, în februarie-martie 2016, dar și perioada cât a stat în penitenciar, din 24 noiembrie 2017 până pe 20 iunie 2018.

Ioan Neculaie a încercat să fugă din țară și după prima condamnare

În 2017, după ce a aflat că este condamnat la 2 ani de închisoare și că va fi încarcerat, Ioane Neculaie a încercat să fugă din țară. A fost prins însă la scurt timp la vama Giurgiu și dus în închisoare să execute pedeapsa.
Condamnarea din 2017 a primit-o pentru că, în ianuarie 2016, în timpul unei percheziții făcute în biroul lui, într-un alt dosar, pentru fraude economice, anchetatorii au găsit 28 de cartuşe pe care le deținea ilegal.
La acel moment, mai avea însă o altă condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, din 2012, tot pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Pentru că primea o a doua condamnare definitivă, revocarea suspendării a fost ridicată și pedeapsa de un an și șase luni s-a adăugat celei de 6 luni primite în noiembrie 2017.
Instanța a reunit cele două pedepse și a dispus ca Ioan Neculaie să execute 2 ani de închisoare. În 20 iunie 2018, după ce a stat în penitenciar șapte luni, a fost eliberat condiționat.
Grecia, destinația fugarilor celebri care vor să scape de închisoare
Ioan Neculaie a ales de două ori Grecia după ce a fost condamnat. Dacă după prima condamnare nu a reușit să treacă de vama Giurgiu, la a doua condamnare era deja în Grecia când instanța din România a pronunțat sentința definitive de condamnare la închisoare. În cazul lui, judecătorii greci și-au dat acordul pentru extrădare și urmează să fie adus în România pentru executarea pedepsei.

articolul original.
  • There are no more articles
❌